Klikr prakticky - jak odstranit psí neřesti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.12.2018 12:49
iv.koc

XXX.XXX.155.65

Ahoj,

toto téma je pro lidi, kteří prakticky trénují s klikrem. Mám o tom dost načteno, všechny ty typické knížky jsem zhltla (I prasátka umějí létat, Trénink je rozhovor a mnoho dalších - pokud máte tipy na nějaké MÉNĚ známe např. zahraniční knihy, tak sem s nima) ale ani v jedné jsem se nenačetla, jak reagovat na nevyžádané chování štěněte či psa obecně.

Např. štěně začne skákat na pohovku, nechci aby to dělalo, ale NE či jiné korigování je v této metodě zakázané. Jaká je tedy správná reakce? Dejte tomu, že se nejedná o chování v rámci tréninku, takže u sebe klikr nemám, povel dolů zatím neumí takže mu ho nemohu dát - jak tedy na to? zahájím tedy trénink v tuto chvíli? dojdu si pro klikr a pamlsky, sundám ho dolů a kliknu, tzn. začnu učit ten povel?

Napadá mě spousta dalších, např. žebrání u stolu, štěkání (ale tam určitou představu mám), trhání kusu nábytku, lezení do koše atd.

Ptám se čistě teoreticky, nové štěně plánuji až do budoucna. Jen se mi hlavou honí tyto otázky.

Díky za vaše postřehy :)

6.12.2018 13:31
Atheira

XXX.XXX.50.119

Podle mě na to jdete strašně moc teoreticky a moc to řešíte. Kdybych měla nad výchovou štěněte takhle přemýšlet a řešit, že podle nějaké metody je něco zakázané a rozmýšlet, co je povolené a ještě k tomu někde hrabat klikr, tak je pak jasný, že ho budu místo normálního a intuitivního vedení pořád jen něco odnaučovat a možná se z toho zblázním a pes se zvencne taky.

Když neumí povel dolů, tak ho dolů nějak navedu a odměním ho, až bude dole. Když to udělá znova, tak to udělám zase stejně. Nikdy jsem neviděla důvod, proč bych na psa měla klikat, když si s ním mohu normálně najít společnou řeč. Ale asi bych vám spíš než knížky doporučila právě míň knížek a víc setkání s opravdovými psy a jejich páníčky. Je vidět, že asi fakt máte načteno, ale život není teorie. Fakt jděte mezi psy, čtení máte už asi až až.

Nemám nic proti klikru samotnému, ale tenhle váš příspěvek mi zavání už trochu šílenstvím, pardon.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.12.2018 14:28

Já si myslím, že za všech okolností jen pozitivně psa vychovat a vycvičit nelze.

Ono totiž mnoho chování přináší odměnu samo o sobě vy ho považujete za nežádoucí.

6.12.2018 14:44
iv.koc

XXX.XXX.155.65

Atheira napsal(a):
Podle mě na to jdete strašně moc teoreticky a moc to řešíte. Kdybych měla nad výchovou štěněte takhle přemýšlet a řešit, že podle nějaké metody je něco zakázané a rozmýšlet, co je povolené a ještě k tomu někde hrabat klikr, tak je pak jasný, že ho budu místo normálního a intuitivního vedení pořád jen něco odnaučovat a možná se z toho zblázním a pes se zvencne taky.

Když neumí povel dolů, tak ho dolů nějak navedu a odměním ho, až bude dole. Když to udělá znova, tak to udělám zase stejně. Nikdy jsem neviděla důvod, proč bych na psa měla klikat, když si s ním mohu normálně najít společnou řeč. Ale asi bych vám spíš než knížky doporučila právě míň knížek a víc setkání s opravdovými psy a jejich páníčky. Je vidět, že asi fakt máte načteno, ale život není teorie. Fakt jděte mezi psy, čtení máte už asi až až.

Nemám nic proti klikru samotnému, ale tenhle váš příspěvek mi zavání už trochu šílenstvím, pardon.

Zajímá mě ta metoda fakt čistě teoreticky. Mám dva psy, oba cvičené tak nějak instinktivně s láskou a bez trestů, s jedním jedeme bull sporty, takže být se psy mi nechybí :)

Jen mě zajímá, jak se na to tato metoda dívá.

6.12.2018 14:49
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Jakou metodu máte na mysli?

6.12.2018 14:51
iv.koc

XXX.XXX.155.65

Pozitivní motivace (a všechny podpřístupy, které zahrnuje)

6.12.2018 14:54
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

iv.koc napsal(a):
Pozitivní motivace (a všechny podpřístupy, které zahrnuje)

Pozitivní motivace ale vůbec není vázaná na klikr.

6.12.2018 14:57
iv.koc

XXX.XXX.155.65

Ano, není. Ale je vázaná na pochvalu, odměnu a většina trenérů to dělá pomocí klikru.
Obecně tu o ten klikr vůbec nejde, klikr je jen pomůcka. Zajímá mě, jak se z pohledu pozitivní motivace řeší výše popsané situace.

6.12.2018 15:03
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

iv.koc napsal(a):
Ano, není. Ale je vázaná na pochvalu, odměnu a většina trenérů to dělá pomocí klikru.
Obecně tu o ten klikr vůbec nejde, klikr je jen pomůcka. Zajímá mě, jak se z pohledu pozitivní motivace řeší výše popsané situace.

Dám psovi náhradní chování, a za to ho odměním.
Ono je ale obecně lepší používat selský rozum, než striktně kopírovat nějakou metodu, protože málokterý pes má v hlavě nahraný software přesně podle příručky

6.12.2018 15:20
Atheira

XXX.XXX.50.119

iv.koc napsal(a):
Zajímá mě ta metoda fakt čistě teoreticky. Mám dva psy, oba cvičené tak nějak instinktivně s láskou a bez trestů, s jedním jedeme bull sporty, takže být se psy mi nechybí :)

Jen mě zajímá, jak se na to tato metoda dívá.

Psala jste o pořízení štěněte, tudíž jsem netušila, že psy už máte.
Víte, o téhle teorii (neznám nikoho, kdo by to v praxi skutečně dodržoval, jak se píše a čistě jel jen podle toho), mám zase já vlastní teorii, a to takovou, že klikat na psa je možná přínosné při nějakém konkrétním výcviku k něčemu, vychovávat se na tom ale (čistě podle mého úsudku) nedá, a to jednoduše proto, že takhle "vychovaný" pes bude vázaný na klikr, komunikovat s klikrem, dělat to pro klikr, ale už tam nebude to pouto vy a pes, kdy ten pes dělá něco po domluvě s vámi a naučila jste se vy jemu a on vám tak nějak porozumět. Myslím, že takový pes už musí být trochu vymletej, že je mu vlastně jedno, pro koho a co dělá.
Je to dobrá pomůcka na některé konkrétní věci, myslím si, ale nedovedu si představit, že na tom postavím celý výcvik i východu psa už od štěněte a ani si nemyslím, že by to tak někdo skutečně dělal.

6.12.2018 15:25
Atheira

XXX.XXX.50.119

iv.koc napsal(a):

No, z pohledu pozitivní motivace se třeba zrovna zákaz na gauč bude řešit asi tak, jak jsem psala, že si to štěně navedu dolů z gauče za pomoci něčeho, co má rádo a až bude dole, tak ho tím odměním.
Škemrání u stolu stejně praktikují hlavně psi, kteří vypozorují, že jim od něj něco kápne. Když mu od stolu dávat nebudete, ani ho nenapadne, že by vás u něj měl otravovat.
Nějaký ničení nábytku nebo hrabání v koši stejně bude hlavně o tom, že se ten pes chce nějak zabavit. Když se má jak zabavit, nebude hledat zajímavější a pro vás nevhodné varianty. A dostatečně vybitý pes pak většinou už ani nemá takovou potřebu vám demolovat byt, pokud není úplně debilní.

A co se obecně pozitivky týče a nějakých pravidel. Zdravý rozum mi velí, že bít sice nemá smysl, a tak to ani nedělám, vždycky to jde po dobrém, ale když už, tak občas je pořádné a rázné ne přínosnější než nějaký šaškárničky kolem.

6.12.2018 15:34
iv.koc

XXX.XXX.155.65

Super, děkuji za názory. Píšu ohledně toho část diplomové práce (ok, jedná se o podmiňování obecně, ale tohoto tématu se dotýkám) a tahle metoda mě zaujala a právě přemýšlím, že bych to u nového člena domácnosti vyzkoušela, proto mám tolik načteno.
Obecně z toho na mě jde trochu strach, protože ze všech popisů to na mě dýchá pocitem šílené časově náročnosti. Nehledě na to, že si jeden cvik na 5 minut budu hodinu předtím promýšlet.
Jsem tedy vlastně ráda, že mi to takto říkáte, jak v tom už pár týdnů ležím, tak trochu ztrácím smysl pro realitu a proto Vám ty otázky možná znějí pitomě :)

6.12.2018 15:38
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Atheira napsal(a):
Psala jste o pořízení štěněte, tudíž jsem netušila, že psy už máte.
Víte, o téhle teorii (neznám nikoho, kdo by to v praxi skutečně dodržoval, jak se píše a čistě jel jen podle toho), mám zase já vlastní teorii, a to takovou, že klikat na psa je možná přínosné při nějakém konkrétním výcviku k něčemu, vychovávat se na tom ale (čistě podle mého úsudku) nedá, a to jednoduše proto, že takhle "vychovaný" pes bude vázaný na klikr, komunikovat s klikrem, dělat to pro klikr, ale už tam nebude to pouto vy a pes, kdy ten pes dělá něco po domluvě s vámi a naučila jste se vy jemu a on vám tak nějak porozumět. Myslím, že takový pes už musí být trochu vymletej, že je mu vlastně jedno, pro koho a co dělá.
Je to dobrá pomůcka na některé konkrétní věci, myslím si, ale nedovedu si představit, že na tom postavím celý výcvik i východu psa už od štěněte a ani si nemyslím, že by to tak někdo skutečně dělal.

Já znám nějaké ty zaryté pozitivkářky (i ty co o tom pořádají semináře), a pravdou je, že jejich psi jsou opravdu vymleté uzlíčky nervů, a většinou jejich praxe bez diváků vypadá úplně jinak, než to co prezentují veřejnosti

6.12.2018 15:43
Atheira

XXX.XXX.50.119

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Já znám nějaké ty zaryté pozitivkářky (i ty co o tom pořádají semináře), a pravdou je, že jejich psi jsou opravdu vymleté uzlíčky nervů, a většinou jejich praxe bez diváků vypadá úplně jinak, než to co prezentují veřejnosti

No vidíte, já tohle neznám, lidi s klikrem bych spočítala na prstech jedný ruky a ti to stejně používají jen jako doplněk třeba k agility nebo učení takových těch blbostí, který sice úplně k ničemu nejsou, ale prostě jenom baví obě strany. Ale logicky mi vychází, že když někdo na psa jenom kliká, tak ten pes musí zdebilnět, protože se místo schopnosti naučit číst ve svém člověku, naučil jenom čekat na klikání, tak teda čeká, kdy to cvakne.

6.12.2018 15:58
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Atheira napsal(a):
No vidíte, já tohle neznám, lidi s klikrem bych spočítala na prstech jedný ruky a ti to stejně používají jen jako doplněk třeba k agility nebo učení takových těch blbostí, který sice úplně k ničemu nejsou, ale prostě jenom baví obě strany. Ale logicky mi vychází, že když někdo na psa jenom kliká, tak ten pes musí zdebilnět, protože se místo schopnosti naučit číst ve svém člověku, naučil jenom čekat na klikání, tak teda čeká, kdy to cvakne.

u nich to není jenom o tom vlastním klikání, ale spíš, že ten pes vlastně ani pořádně neví, co smí a co nesmí, a ve všem má totální guláš, protože místo toho, aby se mu to řeklo jednoduše, tak se vymýšlí všechny možný okliky. Už jenom to, že vlastně ten ryze "pozitivní" pes vlastně všechno může (… i když jen za něco je odměna), je postavený na hlavu, a odsouzený k výchovnýmu nezdaru. Nehledě na to, že chytřejší pes brzy příjde na to, že když Vám skočí na hlavu, tak příjde náhradní třeba "sedni!", a bude odměna, takže vám po té hlavě bude skákat furt, a vy se budete motat na místě jak bába v turniketu …

Daleko srozumitelnější je pro psa, když mu dáte najevo, že se Vám jeho chování nelíbí, a nic mu to nepřinese (tohle pes pochopí velice rychle).

6.12.2018 16:04
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Já teda taky s klikrem začínám, ale právě pro případy, kdy ho nemám po ruce a potřebuji utvrdit nějaké vhodné chování, tak jsem se naučila klikat na hubu. Používám ostře a zvučně vyslovené slovo "jo". Toto slovo používám i při používání klikru, takže pes ví, co to je a reaguje na něj stejně jako na zvuk klikru.

Ono i dost neklikacích psovodů má nějaké to krátké výstižné slovo, které používá .... vlastně klikají ani o tom nevědí.

Ohledně toho příkladového navedení dolů z gauče. Já tady vidím jeden katastrofický scénář, pojede-li se pouze podle pozitivní motivace ..... a to, že psa navedu dolů a dám mu pamlsek/hračku ..... a příště mi pes na ten gauč skočí, protože přeci když skočí na gauč bude následovat šaškárna s hračkou. Já bych to spíš asi řešila neřešením .... zvedla bych se, psa přivolala/nalákala a pak ho odměnila za zvládnutí povelu, který zná. Příště bych mu spíš fyzicky zabránila na gauč skákat. Chtěl by skočit, zastavila bych ho rukou a odlákala viz výše. Nesmí prostě profitovat z chování, které vám vadí. Do jaké míry to bude fungovat netuším. Já osobně se nebojím používat NE - u mne nesouhlasné zabručení - a převedení na jinou odměnitelnou činnost. Se svým psem nemám problém, zřejmě to chápe. Dokonce mi reaguje i na zavrtění hlavou ..... když zkouším třeba nový cvik nebo trik .... nechám ho aby o tom sám přemýšlel a nabízel a zavrtění hlavou bere jako "tudy cesta nevede" nebo "samá voda".

6.12.2018 16:08
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Atheira napsal(a):

Já teba klikr v běžném sportovním výcviku používám .... a vlastně právě proto jsem ho začala používat .... u činností, které jsou zdlouhavé a můj pes se u nich nudí a vymýšlí šaškárny. Dlouhodobé odložení, odložení za chůze, sezení u nohy když se nic neděje. Občasné kliknutí ho drží ve střehu s příslibem, že fakt ta odměna příjde. Ale jsem na začátku .... i když zrovna u toho dlouhodobého odložení pokroky vidím (zkouším u prodlužovat intervaly - a funguje to).

6.12.2018 16:14
vetřelec

XXX.XXX.224.254

Hlavně je potřeba normálně intonovat. Kolikrát to lidi tak přehánějí, až se člověku navaluje. Jak jde krásný a nepředvídatelný život, komunikujeme se zvířaty samozřejmě rozmanitě. Posíláme je do hajzlu, káráme, promlouváme jim do duše, těšíme je, chválíme, odměňujeme, provokujeme, uklidňujeme, utěšujeme a tak dále. Ačkoli je pes snadno cvičitelný druh zvířete, většina plemen by výcvikem vůbec procházet neměla!

6.12.2018 16:19
Atheira

XXX.XXX.50.119

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Já teba klikr v běžném sportovním výcviku používám .... a vlastně právě proto jsem ho začala používat .... u činností, které jsou zdlouhavé a můj pes se u nich nudí a vymýšlí šaškárny. Dlouhodobé odložení, odložení za chůze, sezení u nohy když se nic neděje. Občasné kliknutí ho drží ve střehu s příslibem, že fakt ta odměna příjde. Ale jsem na začátku .... i když zrovna u toho dlouhodobého odložení pokroky vidím (zkouším u prodlužovat intervaly - a funguje to).

No já jsem tu i psala, že mi zákazový - ne - přijde lepší než tyhle okličky. Ono je v podstatě jedno, co říkáte, klidně tomu můžete říkat kytka, beztak jde hlavně o ten tón... Sama to dělám tak, že když prostě fena někam nesmí, tak tam nesmí, ať si jde klidně stěžovat na magistrát, jako smůla. Když už tam vleze, tak kušuj, tam nemáš co dělat. Poslechne, hodná... Dobrý. Konec. Funguje to tak a ona díky tomu ví, zná pravidla. Podle mě čistě pozitivní motivace prostě má řadu nežádoucích vedlejších účinků, jak už tu padlo v příspěvku od inspektor pišišvor. Připadá mi pitomý do psa kvůli něčemu, co udělal špatně, řezat, u pár místních pořád panuje přesvědčení, že pes se vychovává prutem a vidím, že jim to nikdy k ničemu nebylo. Tak tohle taky nedělám, ale zase nejsem blázen. Pravidla jsou potřeba, a to i s jasně uvedenými zákazy bez okliček.

6.12.2018 16:54

jo. pozitivka funguje na učení nových povelů, protože shapingem se dá dobře vysvětlit psovi, co se má dělat.

ale když je z toho psa pubertální klacek, který sice dobře ví, co má dělat, ale zrooovna teď nemá na odměnu náladu, protože chce dělat něco zajímavějšího, klikr si můžete strčit akorát někam a nastupuje lety ověřené "buď to budeš dělat dobrovolně, nebo tě k tomu donutím".

6.12.2018 17:09
vetřelec

XXX.XXX.224.254

To je hloupost, pes totiž dělá to k čemu byl šlechtěn s chutí, jak bába na tobogánu.

6.12.2018 17:25

vetřelec napsal(a):
To je hloupost, pes totiž dělá to k čemu byl šlechtěn s chutí, jak bába na tobogánu.

jsi trefil spojovací materiál přímo na hlavičku
ona ta bodlinčina pastevkyně taky byla šlechtěna (zda lze použít tento výraz) k samostatnému bubákování a ne k poslušnosti na slovo člověka....

6.12.2018 17:30

A tak samostatně bubákovat si může, ale vodsamsať podsamsať. Přes provozní poslušnost nejede vlak, nejsme na Kavkaze.

6.12.2018 17:52
vetřelec

XXX.XXX.224.254

Chudák Norinka Ale na pojezdu by jí bylo taky dobře

6.12.2018 17:57

Jo, podle těch ksichtů si to myslí taky, že je chudák Norinka. A ano, vytáhla jsem na ní stopovačku a ke mně se prostě koná bez ohledu na její názor. S následnou pochvalou a dobrotou, samozřejmě.

6.12.2018 18:01

Alternativou chudák Norinky je totiž jen "nebojte se, on je hodný!"

6.12.2018 18:26
vetřelec

XXX.XXX.224.254

Ale na pojezdu by jí také bylo opravdu dobře. Postupně by jí prověřil figurant, mohla by být prověřena konvenčním způsobem i jako vlkodav. Kdyby byla chovná mohla by mít štěňata. A tím vším by se naplnil její život i uspokojila její duše.

6.12.2018 19:05

vetřelec napsal(a):
Hlavně je potřeba normálně intonovat. Kolikrát to lidi tak přehánějí, až se člověku navaluje. Jak jde krásný a nepředvídatelný život, komunikujeme se zvířaty samozřejmě rozmanitě. Posíláme je do hajzlu, káráme, promlouváme jim do duše, těšíme je, chválíme, odměňujeme, provokujeme, uklidňujeme, utěšujeme a tak dále. Ačkoli je pes snadno cvičitelný druh zvířete, většina plemen by výcvikem vůbec procházet neměla!

můj pes říká to samé :-)

6.12.2018 19:24

iv.koc

1. četla jsi špatně, znovu

2. přečti si a "zažij" následující :
http://lerl.info/katachyon/view.php?nazevclanku=test-mrtveho-muze&cisloclanku=2013100004

3. neboli uč psa, co dělat má a ne, co dělat nemá

4. je rozdíl mezi tréninkem a životem obecně.....trénink je podmnožinou života.....jestli chápeš, co tím chci říci

6.12.2018 19:48
lupus4

XXX.XXX.205.61

jo, je to všechno o komunikaci historka " z natáčení"

kdysi byla jedna kámoška těhotná a od 4 - 5 měsíce se už bála jezdit na káře (se SH) tož mi 3x týdně přivezla psy (4), abych jí je protáhnul
nešlo o žádný ex dálky, jen cca do 20km...
měl jsem svoje psy naučený, že když jsem měl pocit, že bezdůvodně spomalili, řečnickou otázku "kur.va ,tak co je...? " z toho se pak pomalu ale jistě stal i povel "na zrychlení"...její psy se to pochopitelně taky naučili...no abych to zkrátil...po 6ti nedělí už zase jezdili s paničkou a vše bez problému a v pohodě...až jednoho dne si prej jedou v klusu spokojeně lesem a najednou za zatáčkou padlej strom , který okomentovala slovy " aaa kur.va ...strom!"
načež psíci zrychlili - nacválali, strom přeskočili...paničku vyklopili, trojkolu přetáhli a s největším možným úsilím zmizeli i s překocenou tříkolou v dáli ...naštěstí se po pár stovkách metrů v další zatáčce kára šprajcla v křoví, takže lehce omlácená musherka s pokroucenou károu dojela k autu a domu...(mléko neztratila )
až po té jí bylo objasněno, co universální "pejskařký povel" může taky znamenat

poučení : vše je o komunikaci

6.12.2018 20:14

Kdybych se do toho já amatér mohla vložit :
V učení přesných speciálních cviků mi přijde klikání dobré. Nosework - třeba. ( Jasně, že musí být pes "naklikaný" )

6.12.2018 20:20

když štěkanátku ukážu hračku a ono skočí dolů a v okamžiku doskočení na zem kliknu a později přidám slovo "dolů"
.. jak dlouho bude trvat než to pochopí ?
nebo.. je to negativní ?
mě ten úvodní dotaz úplně zmátl teda
tady se člověk normálně nic nenaučí, furt mě pletete :-)

6.12.2018 21:12
Mrak11

XXX.XXX.20.130

Odložení je velmi důležitý a náročný cvik,který je nepostradatelný pro další výcvik.(alespon lovecky).Bez důslednosti,bez dokonalého daunovani(povel lehni)a bez trestu, se nedá naučit.

6.12.2018 21:26
lupus4

XXX.XXX.205.61

daunovani ...a bez trestu, se nedá naučit.

ale dá, jen to déle trvá

6.12.2018 21:42
vetřelec

XXX.XXX.224.254

Hlavně je to zbytečné a nespolehlivé jak senilní bába na horské dráze. Loveckého psa je ve většině případů potřeba uvázat...

7.12.2018 07:01

vetřelec napsal(a):
Hlavně je to zbytečné a nespolehlivé jak senilní bába na horské dráze. Loveckého psa je ve většině případů potřeba uvázat...

Na zkouškách ho uvázat nemůžete.

7.12.2018 08:53
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Mrak11 napsal(a):
Odložení je velmi důležitý a náročný cvik,který je nepostradatelný pro další výcvik.(alespon lovecky).Bez důslednosti,bez dokonalého daunovani(povel lehni)a bez trestu, se nedá naučit.

Já teda daunování a odložení na dálku se psem taky trénuji. Rychlé lehnutí na místě v jakékoliv vzdálenosti není problém, problém mám s položením hlavy mezi tlapy .... páč přeci jenom mám půlpastevce a tomu hlava nebere, proč by neměl mít přehled nad prostorem, i když při kontaktním nácviku to udělá a kdybych to asi cvičila už od malička (což se u loveckých plemen nejspíš dělá), tak by s tím teď nebyl takový problém .... ale pomalu pokračujeme a určitě to "dáme". Zatím všechno na hračku a bez trestu. Jak bych taky mohla psa na dálku trestat .... no jedině tím, že ho neodměním .... ale to není přeci trest.

7.12.2018 09:53
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Já teda daunování a odložení na dálku se psem taky trénuji. Rychlé lehnutí na místě v jakékoliv vzdálenosti není problém, problém mám s položením hlavy mezi tlapy .... páč přeci jenom mám půlpastevce a tomu hlava nebere, proč by neměl mít přehled nad prostorem, i když při kontaktním nácviku to udělá a kdybych to asi cvičila už od malička (což se u loveckých plemen nejspíš dělá), tak by s tím teď nebyl takový problém .... ale pomalu pokračujeme a určitě to "dáme". Zatím všechno na hračku a bez trestu. Jak bych taky mohla psa na dálku trestat .... no jedině tím, že ho neodměním .... ale to není přeci trest.

A k čemu je Vám ve sportovce, že má pes hlavu mezi předníma nohama?

7.12.2018 10:29
Mrak11

XXX.XXX.20.130

Tyto cviky poslušnosti jako odložení,aport atd.,nemůžete cvičit s malým štěnětem,Pes na to musí mít už psychicky,protože všeobecne hravě metoda u těchto cviků je hodně nespolehliva a zdlouhava,Pes nesmí mít na výběr.Bud splní anebo kdyz ne ,potom bude trest.pochvala při začátcích učení nového,potom až za super splnění,ale i tak to s ní moc nepřehánět.A pokud chcete,aby pes pokládal hlavu,dejte ho na stahovak a prislapneto ho,opakujte povel a při opětovném uvedení znovu prislapnout(pokud je pes tvrdší,můžete i vy prislapnout se svihnuti proutku).

7.12.2018 10:39
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Mrak11 napsal(a):
Tyto cviky poslušnosti jako odložení,aport atd.,nemůžete cvičit s malým štěnětem,Pes na to musí mít už psychicky,protože všeobecne hravě metoda u těchto cviků je hodně nespolehliva a zdlouhava,Pes nesmí mít na výběr.Bud splní anebo kdyz ne ,potom bude trest.pochvala při začátcích učení nového,potom až za super splnění,ale i tak to s ní moc nepřehánět.A pokud chcete,aby pes pokládal hlavu,dejte ho na stahovak a prislapneto ho,opakujte povel a při opětovném uvedení znovu prislapnout(pokud je pes tvrdší,můžete i vy prislapnout se svihnuti proutku).

.... položení hlavy na podložku (součást daunování) se právě učí jednotlivě a to zvládne i štěně. Tohle se učí jako trik. Mně se na to osvědčilo i u dospělého psa prostě podsunutí hlavy pod pokrčenou nohou (já sedím s pokrčenou nohou - pes prostrkuje hlavu za pamlskem ..... jakmile dá na chvíli hlavu na podlahu - odměňuji a když už chápe označuji povelem "daun" - a pak cvik prodlužuji). Pak jak pes "uzraje" na zvládnutí povelu odložení na místě v jakékoliv vzdálenosti - tedy povelu dávaného na dálku .... tak se cviky spojí. Stejně jako je to u nácviku aportu (vyslání, zvednutí, přivolání, držení, odevzdání). Z povelu "lehni" a "daun" je pak jenom "daun". Já v tom nevidím žádný cvičební oříšek.

7.12.2018 10:39

dobré ráno, myslivci

7.12.2018 10:56
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Ve sportovce k ničemu. Ale používám pro to jiný povel ("daun") než pro vysílání psa dle zkušebáku.
Tak už jste si všimnla, že já psa neučím jenom sportovku. Tenhle cvik se mi právě osvědčil v případě, že pes je někde v neuchopové vzdálenosti (i když já ho stále jistím stopovačkou) a nastala situace, že je potřeba ho "zklidnit" ..... u mne třeba jezdci na koních (koní se bojí, po tom extempore na stopě). Jakmile je povelován "daun" nesmí se ani hnout a musí dělat neviditelného. Při normálním lehnutí na dálku a čumění má v takových situacích potřebu víc řešit "nebezpečí" a hrozí tam možnost zvednutí se a zmateného úprku .... neuteče do nikam, ale lítá okolo jako magor.
Ale jak jsem psala, jsem v mírně pokročilých začátcích .... vím, že to zklidnění v daun poloze funguje .... teď jenom dopilovat tu potřebu se nakonec stejně kouknout, co se děje - což je zase pro nás rizikový faktor.

Není povahově moc vyrovnaný ..... jeho výběr jsem ovlivnit nemohla a nebo to prostě dělá ten mix plemen, co v sobě má .... ale zkouším s ním pracovat tak, abychom ty problémové situace zvládali nebo potlačili. A taky jsou mu dva roky a furt je jak malej Jarda.

7.12.2018 11:01
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Mrak11 napsal(a):

.... tady daun zvládne tříměsíční francouzkej buldoček ! Asi něco děláte špatně.
(22 vteřina)

https://youtu.be/X2g-T-UvU6U?t=22

7.12.2018 11:07

"furt je jak malej Jarda" ještě rok a bude dospělý nudný pes ;-)

7.12.2018 11:17

mně by zajímalo, jak klikr řeší "hele mě už to nebaví, hraj si tady sama"

7.12.2018 11:22
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"furt je jak malej Jarda" ještě rok a bude dospělý nudný pes ;-)

No já doufám, že ne. Byla by to škoda. Můj kamarád, co léta dělá se psy mi říká, že ten pes je v některý bodech odrazem mě samé. Dovede být neuvěřitelně klidný a rozumný, ale i tak během okamžiku se z něj stane šašek a neřízená střela nebo začne vyšilovat kvůli blbosti .... stejně prej jako já. Mám na to i důkazy! Fotili mne na nějaké akci se psem u nohy. Něčemu jsem se smála, pes vedle mne taky roztlemenej. Pak zase fotka, jak poslouchám a zamračeně přemýšlím a pes vedle mne úplně stejnej výraz. Fotili to právě kvůli tomu, že je zaujala ta souhra.

Já stále věřím, že když ho povedu v duchu ..... život je chvilka práce a pak moře zábavy s paničkou, tak mu ta veselá nálada vydrží dlouho. A tajně doufám, že věkem spíš ustanou ty zkraty ... že najednou začnou vadit velcí chlapi (mimo cvičáku i když jsou cizí), lidi s objemnými taškami (když jí mám já, není žádný problém), lidé s holema (jak ji mám já nebo je na cvičáku žádný problém). Dřív to nedělal, najednou se to spustí. Jedno "zredukuji", objeví se něco nového. A problém je, že cvičák bere asi za bezpečnou zónu a tam ty svoje "strachy" neřeší, takže není ani prostor moc nacvičovat.

7.12.2018 11:32
Mrak11

XXX.XXX.20.130

To,ze stěně na videu dělá cviky,neznamená,ze je umí.Umet znamená,ze je pes udělá v každé situaci,kdy dostane povel,a jak píše bodlinka,co pak,až nebude mít chuť?

7.12.2018 11:36

řekla bych, že se naučí na místo, lehni nebo třeba spojení - telefonuji, pes si hraje pod stolem.. je to prostě pomůcka k rychlému označení správného chování
no a pod stolem má hračky, která něco dělají - pískací kachna, kartonová krabice,.. jídlo moc ne, protože to sežere schválně rychle a přijde pro nové
a pak jsou ti, kteří řeknou lehni a nazdar.. také psa odsunu stranou a řeknu ne, ale to já mám třeba 20 telefonů a psa už to moc neba, tak má ty hračky.. na místo se naučí stejně klikrem jako "šikovná".. a když takhle psa vyhodím 5x, začne to dělat sám

7.12.2018 11:42

Ruzena_Ruzova napsal(a):
No já doufám, že ne. Byla by to škoda. Můj kamarád, co léta dělá se psy mi říká, že ten pes je v některý bodech odrazem mě samé. Dovede být neuvěřitelně klidný a rozumný, ale i tak během okamžiku se z něj stane šašek a neřízená střela nebo začne vyšilovat kvůli blbosti .... stejně prej jako já. Mám na to i důkazy! Fotili mne na nějaké akci se psem u nohy. Něčemu jsem se smála, pes vedle mne taky roztlemenej. Pak zase fotka, jak poslouchám a zamračeně přemýšlím a pes vedle mne úplně stejnej výraz. Fotili to právě kvůli tomu, že je zaujala ta souhra.

Já stále věřím, že když ho povedu v duchu ..... život je chvilka práce a pak moře zábavy s paničkou, tak mu ta veselá nálada vydrží dlouho. A tajně doufám, že věkem spíš ustanou ty zkraty ... že najednou začnou vadit velcí chlapi (mimo cvičáku i když jsou cizí), lidi s objemnými taškami (když jí mám já, není žádný problém), lidé s holema (jak ji mám já nebo je na cvičáku žádný problém). Dřív to nedělal, najednou se to spustí. Jedno "zredukuji", objeví se něco nového. A problém je, že cvičák bere asi za bezpečnou zónu a tam ty svoje "strachy" neřeší, takže není ani prostor moc nacvičovat.

tak to je asi normální, chování na cvičáku.. buďte v klidu, jsou psi, kteří Poslouchají jen na cvičáku.. Vy prostě půjdete na náměstí a budete cvičit tam.. nádraží je dobré.. a nakonec si udělejte výlet do Prahy, do centra, takové přestupiště Můstek je paráda
před nemocnicí by se nějaké hole mohly nacházet.. nejdřív doma, pak pozvěte někoho cizího, pak venku a pak nečekaně i pro Vás (dohodnout rozmezí půl hodiny, že někdo projde)...prostě postupně přibližovat, ne že si u té nemocnice stoupnu ke vchodu hned
strach my máme z ohňostroje a bohužel megí rozezná reprodukci z reprobeden, telefonu, všeho, tak se tady můžu stavět na hlavu.. tyhle strachy postupně nečekaně jsou normální, věkem, to máte, abyste se nenudila ;-)

7.12.2018 11:43
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

chápu komentář

... ale tohle klikr ani jiné přímé odměnování neřeší .... to je vlastně chyba "klikaře", že dojde do takové fáze .... měl by skončit dřív než to nastane

7.12.2018 11:44

Mrak11 napsal(a):
To,ze stěně na videu dělá cviky,neznamená,ze je umí.Umet znamená,ze je pes udělá v každé situaci,kdy dostane povel,a jak píše bodlinka,co pak,až nebude mít chuť?

a to se doteď pes žádný povel nenaučil ? na co ho ty povely učím ? já teda proto, abychom mohli normálně spolužít
chuť pracovat mu můžete zkazit jen Vy - cvičíte moc dlouho nebo nesrozumitelně mluvíte

7.12.2018 11:58
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Mrak11 napsal(a):

Mám u vás pocit, že moc nechápete princip "normálního" výcviku. Nejdřív se pes naučí, co má dělat na určitý povel (jakou metodou se k tomu dojde neřešíme - ve smyslu naváděním nebo příjde si na to sám) a pak se postupně všechno prodlužuje a znáročňují se podmínky, aby se z toho stal reflex a zvíře nepřemýšlelo o tom, že se mu zrovna nechce. To je stejné jako když vy automaticky oddálíte ruku od něčeho, co vám někdo označí jako "pozor, pálí to" .... uděláte to automaticky bez toho, že byste si nejdřív ověřil, že to není pravda. Možná, že to není tak úplně nejlepší příklad, ale nic lepšího mne teď nenapadlo a princip mi příjde podobný.

Ten váš popis jak naučit daunování mně hodně připomíná využití škrtící smyčky u nácviku aportu (držení - bez překusování a pouštění bez povelu), který prý ještě někdo používá. A protože vím (a dělám to), že se dá naučit kvalitní aport i bez tohoto "hnusu", a to i u psů, kteří nejsou vyloženě aportéři .... ale holt to déle trvá .... tak mi takovéhle přišlapávání, přidušování atd. příjde jako práce pro lenochy. To je úplně stejné, jako kdyby jste se začal učit jezdit s autem a při špatném/nepřesném řazení vám s rukou násilně manipuloval instruktor v autoškole nebo dokonce vás za každou chybu přes tu ruku bacil. To jsem zažila taky (i když ne na sobě) a je to cesta do pekel a ne k vyrovnanému řidiči začátečníkovi.

7.12.2018 11:58
Atheira

XXX.XXX.50.119

a to se doteď pes žádný povel nenaučil ? na co ho ty povely učím ? já teda proto, abychom mohli normálně spolužít
chuť pracovat mu můžete zkazit jen Vy - cvičíte moc dlouho nebo nesrozumitelně mluvíte

Špatně, měla jste říct, že ho seřežete nebo vyškubete na stahováku tak, až přestane mít chuť na to, nemít chuť spolupracovat. K čemu to je, že se něco naučí, když ho to baví? On má pracovat proto, že musí přece. Aby to ještě snad dělal s chutí, to tak.

7.12.2018 12:01

Mrak11 napsal(a):

.....ale to snad ne......

7.12.2018 12:04

Mrak11 napsal(a):

..........dá........

7.12.2018 12:08
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

tak to je asi normální, chování na cvičáku.. buďte v klidu, jsou psi, kteří Poslouchají jen na cvičáku.. Vy prostě půjdete na náměstí a budete cvičit tam.. nádraží je dobré.. a nakonec si udělejte výlet do Prahy, do centra, takové přestupiště Můstek je paráda
před nemocnicí by se nějaké hole mohly nacházet.. nejdřív doma, pak pozvěte někoho cizího, pak venku a pak nečekaně i pro Vás (dohodnout rozmezí půl hodiny, že někdo projde)...prostě postupně přibližovat, ne že si u té nemocnice stoupnu ke vchodu hned
strach my máme z ohňostroje a bohužel megí rozezná reprodukci z reprobeden, telefonu, všeho, tak se tady můžu stavět na hlavu.. tyhle strachy postupně nečekaně jsou normální, věkem, to máte, abyste se nenudila ;-)

Bohužel zkraty jsou jenom u cizích lidí .... jakmile je to "známý" i trošičku .... tak podle jeho výrazu no problem a co to tady na mne zkoušíte.

.... mým problémem je sehnat cizí dobrovolníky

Navíc mi pes funguje útlumově. Jak je toho moc, vypíná a neřeší - ale na druhou stranu neřeší ani odměňování. A ve finále se to pak vůbec nepřenese na chvíle, kdy je toho málo.

Neházím flintu do žita .... prostě nacvičujeme jak se dá a kdy se dá .... a třeba ta chvíle nastane. Naštěstí já mám na tohle trpělivost (jak na jiný věci vůbec) a na druhou stranu mi nevadí v situaci, kdy to prostě nejde a cvičení by bylo spíš kontraproduktivní, vzít psa do výstavního vedení a rychle s ním situaci přejít bez většího dramatu.

7.12.2018 12:14
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Atheira napsal(a):
Špatně, měla jste říct, že ho seřežete nebo vyškubete na stahováku tak, až přestane mít chuť na to, nemít chuť spolupracovat. K čemu to je, že se něco naučí, když ho to baví? On má pracovat proto, že musí přece. Aby to ještě snad dělal s chutí, to tak.

.... jojo. A pak se ještě musíte začít tvářit dost překvapeně, když vás najednou pes při práci hryzne nebo po vás vyjede. Označit to za "mu jeblo" a nechat ho utratit.

7.12.2018 12:16

Atheira napsal(a):

:-) tak jo :-) včera jsem četla návod na správné vycukání - jaký obojek, jaké vodítko a jaký plot
ano, plot, a kam tu karabinu zapnout, a že správné vycukání má za následek rozdrnčení plotu
autor návodu je jeden pan výcvikář, kterého nesmím jmenovat, protože on je výcvikář a já jsem 0
(také jsem psem cukla a ne jednou, protože jsem byla kráva)

7.12.2018 12:31
Mrak11

XXX.XXX.20.130

Můj pes vždy pracuje s chuti,samozřejmě některý pes s větší,jiný s menší,ale to už je na jedinci.Nechtel jsem do diskuse vstupovat,teď mě to mrzí,protože některé příspěvky hranici s urazkami(a vůbec mě neznate).Takže si dal diskutujte,jaké má pes žrát granule,jestli mu vadí to či ono a co mám dělat,když se pes nemůže vykakat.Protoze mnoho diskutujících,včetně těch co mě kritizovali,mají opravdu dorazí jak 3 leté děti.nashledanou a hodně radosti se psem.

7.12.2018 12:33
lupus4

XXX.XXX.205.61

Mrak11 napsal(a):

jó, zelení mužíci ještě v 95% nedají na "parfos" dopustit...
hodně smutný dědictví...a další z "krás naší myslivosti"
pozitvka a radost psa je pro ně "sprostý" slovo

7.12.2018 12:35
Atheira

XXX.XXX.50.119

Nejsem si vědoma toho, že by vás tu někdo urážel, ostatně váš první vstup do téhle diskuze byl postaven na tom, že jste z majitelky 12 týdenního prcka udělal blba, protože to mrně přece ještě nic pořádně neumí a později jste to doplnil o to, že na takovémhle principu se pes nikdy nic nenaučí, ne podle vašich kritérií. Tak se pak nedivte, že jsou reakce, jaké jsou. Už vůbec si nevzpomínám, že někdo ze zde vystupujících by se tady na diskuzi na něco v dohledné době kdy ptal, už vůbec z vámi jmenovaných témat. Cítíte se dotčen, tak musíte za každou cenu urážet okolí? Opravdu? Kdo je tu jak tříleté dítě?

7.12.2018 13:03
Mrak11

XXX.XXX.20.130

Kdyby nebylo myslivců a myslivosti,tak by spousta plemen psů nebyla ani vyslechtena,a kdyby nebylo laické veřejnosti,která některá lovecké plemena považuje za hračku a módu,to by teprve bylo.Protoze kvůli tomu,některá plemena padají až na dno,a to jak pracovně,tak exteriérové.A nejvíc,když je vedou pozitivně klikajici ženský.Tahle společnost a doba je už asi fakt u konce.

7.12.2018 13:20
lupus4

XXX.XXX.205.61

Kdyby nebylo myslivců a myslivosti,tak by

bylo na světě krásně

7.12.2018 13:23

Mrak11 napsal(a):
Kdyby nebylo myslivců a myslivosti,tak by spousta plemen psů nebyla ani vyslechtena,a kdyby nebylo laické veřejnosti,která některá lovecké plemena považuje za hračku a módu,to by teprve bylo.Protoze kvůli tomu,některá plemena padají až na dno,a to jak pracovně,tak exteriérové.A nejvíc,když je vedou pozitivně klikajici ženský.Tahle společnost a doba je už asi fakt u konce.

Kdyby nebylo myslivců, tak by nebylo i jiných věcí...třeba zbytečně zastřelených lidí a ze vzteku zastřelených psů....taky by nebylo hafo krmelců s plesnivým chlebem....a mohli bychom pokračovat.

7.12.2018 13:26
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Já teda zvěřinu občas ráda.

7.12.2018 13:29
Atheira

XXX.XXX.50.119

lupus4 napsal(a):
Kdyby nebylo myslivců a myslivosti,tak by

bylo na světě krásně

Že vy jste nějaká ta pozitivně klikající ženská!

7.12.2018 13:31
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Jinak mezi myslivci je to stejné jako mezi klasickými cvičákovými psovody. Někteří budou používat donucovací prostředky i po tom, co vidí, že psi ostatních fungují na stejné výkonostní úrovni i pomocí jiných metod. Někteří to používali, zkusili i něco jiného a změnili přístup. Někteří to nepoužívali nikdy a fungovalo jim to taky.

Někteří vám zase řeknou, že používat plošně na všechny psy. Jiní zase jen na ty "neochotné". A další řeknou, že si radši dají s tím neochotným víc práce a případně ho pro výcvik používat nebudou.

7.12.2018 13:35
Atheira

XXX.XXX.50.119

Zase k těm myslivcům. Ono platí to samé, co u všeho a u všech. O debilech je vždycky slyšet nejvíc, to se pak nezúčastněné osobě lehce vyvozuje, že jsou debilní všichni.
Já to mám v rodině a i když teda spolu ne vždycky souhlasíme (ale kdo jo, že ano?), tak prostě nemůžu a ani nechci tvrdit, že myslivci jsou jenom špatní. Ono to je taky o tom, že kdo to myslí vážně, tak nechodí jenom střílet, ale záleží mu na té přírodě, zvířatech a stará se o ně... a rád. A opět, pokud to není vůl, tak nestřílí všechno, co se hýbe. Třeba taková vysoká. On lov docela dobře zvládne vyselektovat "zmetky" a množí se pak ty lepší kusy, například.
No a těžko na jedné straně tvrdit, že myslivci jsou zrůdy a pak nadávat, že nám přemnožená prasata lezou na krajích měst až k domům. Vždyť my těm zvířatům pomalu polykáme i poslední kousky krajiny... a žít s nima nechceme. Tak co vlastně?
A upřímně mi přijde mnohem lepší a etičtější zastřelené volně žijící zvíře myslivcem než jít za roh do Penny a koupit si tam nějakýho utýranýho chudáčka k obědu.
Stejně tak většina myslivců pro zábavu nestřílí po psech a že se mezi nimi vyloupne nějaký psychouš neudává, že jsou takoví všichni. Jen - opět - o takových je slyšet mnohem víc.

7.12.2018 13:59

tak ja bych vedela i ve sportovce, kdy to pouzit
pes, co ma hlavu na zemi nemůže nadzvedavat lokty

7.12.2018 15:24

Atheira napsal(a):
Zase k těm myslivcům. Ono platí to samé, co u všeho a u všech. O debilech je vždycky slyšet nejvíc, to se pak nezúčastněné osobě lehce vyvozuje, že jsou debilní všichni.
Já to mám v rodině a i když teda spolu ne vždycky souhlasíme (ale kdo jo, že ano?), tak prostě nemůžu a ani nechci tvrdit, že myslivci jsou jenom špatní. Ono to je taky o tom, že kdo to myslí vážně, tak nechodí jenom střílet, ale záleží mu na té přírodě, zvířatech a stará se o ně... a rád. A opět, pokud to není vůl, tak nestřílí všechno, co se hýbe. Třeba taková vysoká. On lov docela dobře zvládne vyselektovat "zmetky" a množí se pak ty lepší kusy, například.
No a těžko na jedné straně tvrdit, že myslivci jsou zrůdy a pak nadávat, že nám přemnožená prasata lezou na krajích měst až k domům. Vždyť my těm zvířatům pomalu polykáme i poslední kousky krajiny... a žít s nima nechceme. Tak co vlastně?
A upřímně mi přijde mnohem lepší a etičtější zastřelené volně žijící zvíře myslivcem než jít za roh do Penny a koupit si tam nějakýho utýranýho chudáčka k obědu.
Stejně tak většina myslivců pro zábavu nestřílí po psech a že se mezi nimi vyloupne nějaký psychouš neudává, že jsou takoví všichni. Jen - opět - o takových je slyšet mnohem víc.

To samozrejme souhlasim, znam spoustu tech "normalnich", kteri kdyz nemusi, tak flintu ani nevezmou do ruky...ale to byla proste reakce na Mraka, jak jsou ti myslivci uzasni a bez nich bychom ani nemeli psa.

7.12.2018 15:26

Ruzena_Ruzova napsal(a):
chápu komentář

... ale tohle klikr ani jiné přímé odměnování neřeší .... to je vlastně chyba "klikaře", že dojde do takové fáze .... měl by skončit dřív než to nastane

No jo, to se píše v knihách, ale už ne o psech, u kterých k přechodu ze super do nebaví, odcházím, dochází zcela náhle bez jakéhokoliv předchozího varování

7.12.2018 15:44
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

tak ja bych vedela i ve sportovce, kdy to pouzit
pes, co ma hlavu na zemi nemůže nadzvedavat lokty

..... no je pravda, že já taky potutelně zkouším jestli by to nebylo efektivnější při nácviku dlouhodobého odložení, aby se tam nenudil a neluštil křížovky (začne nabírat pachy, nebo rovnou očuchávat trávu kolem sebe, nebo začne křížit přední nohy - jednou tak a za chvíli to vymění). V nároďáku by to chyba nebyla, tam není určeno, co má pes s hlavou dělat.

7.12.2018 16:28
Atheira

XXX.XXX.50.119

To samozrejme souhlasim, znam spoustu tech "normalnich", kteri kdyz nemusi, tak flintu ani nevezmou do ruky...ale to byla proste reakce na Mraka, jak jsou ti myslivci uzasni a bez nich bychom ani nemeli psa.

No, v tom s váma souhlasím. Na druhou stranu se mi taky otvírá kudla v kapse, když vidím, jak jsou populární třeba ohaři, a to právě mezi těmi majiteli psů, co vlastně ani nejsou tak pejskaři, jako spíš - než budeme mít miminko, zkusíme si to na psovi. To je... eh.
Ale jako, co si budem. Většina myslivců, co znám, má najeto, že i forma cukr a bič je moc mírná, radši bič a nic.

7.12.2018 16:37
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Atheira napsal(a):
No, v tom s váma souhlasím. Na druhou stranu se mi taky otvírá kudla v kapse, když vidím, jak jsou populární třeba ohaři, a to právě mezi těmi majiteli psů, co vlastně ani nejsou tak pejskaři, jako spíš - než budeme mít miminko, zkusíme si to na psovi. To je... eh.
Ale jako, co si budem. Většina myslivců, co znám, má najeto, že i forma cukr a bič je moc mírná, radši bič a nic.

..... co ohaři ..... ale kříženci dvou doteď nejoblíbenějších plemen nám zamořují kurzy - ohař x bordera ..... to je teprv materiál .... hlavně v rukách lidí, co chtěli jenom hezkého pejska.

P.S. .... no a zrovna u nich by ten klikr trénik mohl mít úspěch ..... páč ty mám problém včas odměnit i já

Přidejte reakci

Přidat smajlík