Dobrý den,
rozhodl jsem se pro pořízení psa, ovšem stále se nemohu rozhodnout, které plemeno je nejvhodnější. Jsem velice aktivní člověk. Hledám psa, který by zvládl ujít několik dní po sobě alespoň 30 km, šel by běhat nebo by byl parťákem v zimě na skialpech. Na druhou stranu je problém, že žiju sám ve větším bytě a nerad bych, aby zde aktivní pes nějak strádal. Aktivní program by měl zhruba 4 dny v týdnu, ostatní dny by šlo jen o delší odpolední proběhnutí. Uvažuji nad plemeny jako Husky nebo třeba Saarloosův vlčák. Budu rád za rady, i pokud vás napadají vhodnější plemena.
Uživatel s deaktivovaným účtem

30 km denně dá každý pes snad s výjimkou anglických buldoků či podobných chudáků.
napsal(a):
30 km denně dá každý pes snad s výjimkou anglických buldoků či podobných chudáků.
bylo to myšleno jako příklad aktivity. Často jezdím po Evropských horách, kde třeba dva týdny chodím na těžko... Proto jsem to upřesňoval tím skialpinismem apod. Který už není zcela vhodný pro všechny.

Oh..... ty 2 dvě plemena bych vyskrtnula.
Co střední pes (vzhledem k aktivitě a kloubům)? Nějaký pořádný vorech? (ti mají jistější povahu než kříženci a psi s PP... sice ho mám (psa s PP) ale porizovapa jsem si v době kde se všude mlelo jak pes s PP jediný nejlepší a ostatni jsou voresi na zivot nemaji nárok, samozřejmě psa mám rada avsak další pes bude vorech nejlépe ze vzdálené vesnici z jižní a východní asie). Chcete psici nebo psa?

napsal(a):
Co střední pes (vzhledem k aktivitě a kloubům)? Nějaký pořádný vorech? (ti mají jistější povahu než kříženci a psi s PP... sice ho mám (psa s PP) ale porizovapa jsem si v době kde se všude mlelo jak pes s PP jediný nejlepší a ostatni jsou voresi na zivot nemaji nárok, samozřejmě psa mám rada avsak další pes bude vorech nejlépe ze vzdálené vesnici z jižní a východní asie). Chcete psici nebo psa?
? husky je střední pes, sice přes půl metru má, ale na tyhle výlety je úplně akorát, není to bernardýn.. ještě evrop. saňový pes, ale ten se hodí spíš na kratší tratě, i proto, že má krátký kožíšek
by mě zajímalo, jak poznáte křížence od pořádného vořecha
F1, F2.. určitě půjdu do útulku a budu říkat - kdo jsou rodiče
je fakt, že na horách je 30km trochu jiné než .. ne na horách
ale každý ne příliš těžký pes to zvládne

napsal(a):
? husky je střední pes, sice přes půl metru má, ale na tyhle výlety je úplně akorát, není to bernardýn.. ještě evrop. saňový pes, ale ten se hodí spíš na kratší tratě, i proto, že má krátký kožíšek
by mě zajímalo, jak poznáte křížence od pořádného vořecha
F1, F2.. určitě půjdu do útulku a budu říkat - kdo jsou rodiče
je fakt, že na horách je 30km trochu jiné než .. ne na horách
ale každý ne příliš těžký pes to zvládne
Kříženec je "napodobenina" plemene. Opravdoví vořeši se ani vzdáleně nepodobaji plemenu( tyhle jsem právě myslela). A izolovanejsi se podobají kříženci německého ovčáka (právě ti psi z ty Asie jinak treba shiba byla původně japonsky vorech) ale u nas uz takový voresi nejsou nebo jejich poskrovnu.
Tak to vidím já ale jak to vidí vyznavači PP to fakt nevim a je mi to celkově jedno.

Saarloos mi nepřijde jako špatná volba. Jen se musí počítat s tím, že je to pes bezpodmínečně na celý život, i s tím stářím a související nízkou aktivitou.
.... spíš nám ještě napište, jakou povahu a temperament si představujte na ty tři dny neaktivity v bytě. 30 km dá většina středně velkých plemen jsou-li v kondici (při správném tréninku) .... jak vám psala bodlinka.
A jak ráda opakuji, pamatujte na to, že vámi vyjmenované aktivity budete moci se psem dělat v plném rozsahu až okolo jeho prvního roku.

jestli bude chodit po "rezervacích" jako jsou tatry, tak vodítko nonstop .. + mraky turistů a medvědů a tak :-) ale jistě, lovecký pud, uznávám (ale zas ti medvědi.. :-) )
a kromě toho stáří.. ani štěně nelze takto zatěžovat.. menší pes roste do roka a půl, velký i do dvou a půl
anet, ne, shiba nebyl vořech, je to původní plemeno, asi tak 9 tisíc let.. až posledních sto nebo kolik let se úplně ustálil vzhled a někam se to zapsalo, jako akita..
jinak původně jsou všecko vořeši, že..

napsal(a):
Nějaký pořádný vorech? (ti mají jistější povahu než kříženci a psi s PP... - mají jistější povahu? To myslíte vážně? Svatá prostoto...
K dotazům, které jste tu postupně zmínili.
Zda psa či fenu? Spíš fenu, ale psa nějak vyloženě nevylučuji.
K té aktivitě. ty 3 dny v týdnu neznamenají, že bych s ním šel na 5 minut projít po sídlišti. Tím je myšleno, že se večer chodím proběhnout třeba deset km apod. Bydlím v Podkrkonoší, tak je tu těch možností opravdu hodně. Pracuji z domova, takže si pracovní program přizpůsobuji, ale zkrátka občas se na některé dny schůzky a jednání naskládají, a proto počítám s horší variantou, kdy může nastat, že ty tři dny v průběhu dne, nebudu mít tolik času.
Jinak, jsem si vědom, že štěně nemůžu takové aktivitě vystavovat a zároveň, že i ve stáří už to tak aktivně nepůjde. Též je mi jasné, že omezím cestování do ciziny minimálně v prvních dvou letech. Proto poslední rok lítám všude možně, abych si to vybral na pár let dopředu ;) Celou věc se snažím dostatečně promyslet, a klidně jsem schopen připustit, že pes k tomuto životnímu stylu nebude zcela vhodný a psa si tak raději nepořídím, abych mu neupřel plnohodnotný život. Z tohoto důvodu jsem šel z kůží na trh i sem, abych slyšel více názorů.
Jakub93
napsal(a):
K té aktivitě. ty 3 dny v týdnu neznamenají, že bych s ním šel na 5 minut projít po sídlišti. Tím je myšleno, že se večer chodím proběhnout třeba deset km apod. Bydlím v Podkrkonoší, tak je tu těch možností opravdu hodně. Pracuji z domova, takže si pracovní program přizpůsobuji, ale zkrátka občas se na některé dny schůzky a jednání naskládají, a proto počítám s horší variantou, kdy může nastat, že ty tři dny v průběhu dne, nebudu mít tolik času.
Jinak, jsem si vědom, že štěně nemůžu takové aktivitě vystavovat a zároveň, že i ve stáří už to tak aktivně nepůjde. Též je mi jasné, že omezím cestování do ciziny minimálně v prvních dvou letech. Proto poslední rok lítám všude možně, abych si to vybral na pár let dopředu ;) Celou věc se snažím dostatečně promyslet, a klidně jsem schopen připustit, že pes k tomuto životnímu stylu nebude zcela vhodný a psa si tak raději nepořídím, abych mu neupřel plnohodnotný život. Z tohoto důvodu jsem šel z kůží na trh i sem, abych slyšel více názorů.
K té aktivitě. ty 3 dny v týdnu neznamenají, že bych s ním šel na 5 minut projít po sídlišti.
Vůbec to neberte nějak negativně. Ale musíte počítat s tím, že vlastně bude mít doma aktivního sportovce - protože prostě díky těm ostatním dnům bude mít výtečnou fyzičku. No a u některý plemen jeden den nudy (z jeho pohledy) může mít devastační následky. Třeba u chrtů se říká, že nemají problém jeden den běhat jako o život, ale druhý den se budou s vámi válet v klidu na gauči. To zrovna pro husky v kondici moc neplatí .... ta se bude do večerní procházky nudit a může vyvádět alótrie.

Jakub93
napsal(a):
Mrkněte se na chodského psa. Myslím, že by vám mohl vyhovovat, splňuje asi vše, co jste napsal. A na rozdíl od huskyho nebudete mít problém s poslušností - přivoláním (pokud se psu budete věnovat a naučíte ho to).
Saarloose znám jen jednoho, fenku, a to není dostatečný vzorek. Má ji paní kolem sedmdesáti let, chodí s ní na dlouhé procházky a jinak nic. Fenka je k lidem zpočátku nedůvěřivá, ale jak se trochu otrká, tak se ráda mazlí. Jaká je ke psům nevím.

napsal(a):
jestli bude chodit po "rezervacích" jako jsou tatry, tak vodítko nonstop .. + mraky turistů a medvědů a tak :-) ale jistě, lovecký pud, uznávám (ale zas ti medvědi.. :-) )
a kromě toho stáří.. ani štěně nelze takto zatěžovat.. menší pes roste do roka a půl, velký i do dvou a půl
anet, ne, shiba nebyl vořech, je to původní plemeno, asi tak 9 tisíc let.. až posledních sto nebo kolik let se úplně ustálil vzhled a někam se to zapsalo, jako akita..
jinak původně jsou všecko vořeši, že..
Vyznavači(fanatikovi)PP nic nevysvetlis. Co zklidnit hormon?Znám skvělý recept:))
.. bohužel ne každá wiki stránka má zcela pravdivé informace...
to že byl vorech je proto že tam běhali volně a jiní psi z jiné země tam neprivazely tak se pěkně ustalili.

nebo ČSV
nebo krátkosrstá kolie?
český horský pes?
.....
je třeba si být vědom specifik seveřanů i obou plemen vlčáků, nic jednoduchého....
na takové aktivity opravdu není každé plemeno vhodné

napsal(a):
Vyznavači(fanatikovi)PP nic nevysvetlis. Co zklidnit hormon?Znám skvělý recept:))
to že byl vorech je proto že tam běhali volně a jiní psi z jiné země tam neprivazely tak se pěkně ustalili.
Zpátky na stromy!

napsal(a):
no, asi ztráta času
jsou to původní plemena, která se chovala několik století pro jistý účel
si to pletete s pákistánskými vořechy, .. divocí psi jsou prostě něco jiného
co basenji, také vořech ? protože je původní ? molosseři, corso a podobní, předci rotvajlera už ve starém římě ? každá oblast chovala trochu jiné psy k nějakému účelu a ustálení byli dost, dnes i vypadají stejně, až na trošku tuku..
nevím, co je na wiki, ale vím, co je na stránkách národního plemene Japonska ;-)
jinak držela bych se spíše u země - velikost vlčákovitých už je nepraktická a ta váha také nic moc.. Lassie, australák, border, kelpie, šiperka.. když to teda musí vypadat takhle ?
napsal(a):
nebo ČSV
nebo krátkosrstá kolie?
český horský pes?
.....
je třeba si být vědom specifik seveřanů i obou plemen vlčáků, nic jednoduchého....
na takové aktivity opravdu není každé plemeno vhodné
U toho Českého horského psa bych byla trochu opatrná .... jednak je v chovu trápí dysplazie (stále to sleduji a mám z toho vstávání vlasů na hlavě) a dávno už to nejsou čistí sporťáci. To by musel zadavetel cíleně hledat sportovní linie, kde se se všemi psy "výrazně" sportovalo a sportuje. Navíc ČHP mám poněkud narostl do výšky a váhy a jestli se zadavatel chce věnovat nějaké vysokohorské turistice, tak zrovna ČHP není moc extrém terénní plemeno. I moje sportačka zvyklá na čundrákoidní turistiku (jdeme kudy to jde) měla co dělat třeba v Ralsku na suťových polích ..... ČHP není zrovna obratné plemeno. Stejně tak žití v bytě. V létě to dávají špatně a potřebují studenější odchov. A to mluvím z osobní zkušenosti .... měla jsem je v bytě dva roky. I ta méně nasrstěná sportačka měla v létě problémy a léta jsou čím dál víc teplejší.
Ta krátkosrstá kólie není špatný nápad .... jestli to zase nehapruje někde se zdravím.

napsal(a):
no, asi ztráta času
jsou to původní plemena, která se chovala několik století pro jistý účel
si to pletete s pákistánskými vořechy, .. divocí psi jsou prostě něco jiného
co basenji, také vořech ? protože je původní ? molosseři, corso a podobní, předci rotvajlera už ve starém římě ? každá oblast chovala trochu jiné psy k nějakému účelu a ustálení byli dost, dnes i vypadají stejně, až na trošku tuku..
nevím, co je na wiki, ale vím, co je na stránkách národního plemene Japonska ;-)
jinak držela bych se spíše u země - velikost vlčákovitých už je nepraktická a ta váha také nic moc.. Lassie, australák, border, kelpie, šiperka.. když to teda musí vypadat takhle ?
Když u jsme u těch volně (i vesnických, idyz to je jedno a to samé co se týče psů) žijících psů... ja myslím tyhle vorechy nee výše vyjmenované kyseliny(krom basenjiho)
Jednak ten "popis" vorecha byl hodně jednoduchý
Na pochopení jsou nejlepší obrázky:))
Na obrázcích jsou psi ze zemi v odlehlých oblastí kde nejsou zatím dovezena evropská plemena nebo tito psi jsou prevezeni na "farmy"aby křížením nedošlo (kvuli vlastnostem např. flexibilita končetin,... atd.)

Hádat se vážně nebudu
zadavatel chtěl rady na zadané téma ne rypaly jak jim nepadly do oka slovíčka.
napsal(a):
Jak se pozná vyznavac PP? Mám jednoho křížence, jednoho psa s PP. Toho psa s PP jsem si pořídila právě pro to, že jsem chtěla mít jistotu, že mi z něho vyroste plemeno, které chci, vzhledově i povahově. Dříve jsem měla ještě psa bez PP a už bych do toho nesla. Povaha úplně někde jinde - retrívr, který byl ostrý na lidi, i přes socializaci a celkově jeho povaha neměla s retrívrem nic společného, vzhledově to taky nebylo úplně ono. Teď už jedině pes s PP a nebo z útulku.
Nejsem žádný vyznavac PP, obdivuji lidi, kteří zachraňují "vorechy" z útulku. Ale jak můžete tvrdit, že takový vorech má jistější povahu? Když u psa s PP znáte povahy předků z několika generaci. U vorecha neznáte ani povahu rodičů a ani nevíte, čím si prošel a co si zažil. Neříkám, že jsou to špatní psi, to vůbec ne, ale jistotu v té povaze mít nebudete. Pokud si berete štěně s PP tak už u štěněte víte, jestli má předpoklady být přátelský k lidem, nebo odtazity, společenský nebo spíše introvert atd. U štěněte vorecha nevíte vůbec nic.
Eh, já bych vyloučila všechna plemena se silným loveckým instinktem, což jsou jak husky, tak i vlčák. Bohužel.
Slovenský čuvač je moc těžký? A beauceron? Hovavart?
Co erdelteriér, knírač, tervueren, groenendael, černý teriér?
Navrhla bych i buviera, ale to se už asi špatně shání.
Salašníci? Appenzelský nebo entlebušský?
Australský honácký pes?
Co klasika všech klasik - německý ovčák? Bílý švýcarský?
Nebo něco vyloženě lehkého - pyrenejský ovčák nebo islandský pes?
Jinak já po Tatrách chodila třicítky i s naším bPP labradorem, ne teda ty těžké trasy a spíš takovým procházkovým tempem, ale šlo to. A Pálavu máme projitou křížem krážem.
Jakub93
napsal(a):
Tak podle mě, se u vás pes bude mít moc dobre. Ty tři dny kdy nebude mít takovou aktivitu tak bych mu zkusila zaměstnat hlavu - nějaké trošku cvičení, čmuchání, stopy, hlavolamy.
S plemenem asi moc neporadím, ale pokud nemáte konkrétní požadavky na povahu a vzhled, co si vzít psa z útulku? Nějaký mladší temperamentní pes by byl za takový život určitě vděčný :-)

marcelaamax
napsal(a):
Jak se pozná vyznavac PP? Mám jednoho křížence, jednoho psa s PP. Toho psa s PP jsem si pořídila právě pro to, že jsem chtěla mít jistotu, že mi z něho vyroste plemeno, které chci, vzhledově i povahově. Dříve jsem měla ještě psa bez PP a už bych do toho nesla. Povaha úplně někde jinde - retrívr, který byl ostrý na lidi, i přes socializaci a celkově jeho povaha neměla s retrívrem nic společného, vzhledově to taky nebylo úplně ono. Teď už jedině pes s PP a nebo z útulku.
Nejsem žádný vyznavac PP, obdivuji lidi, kteří zachraňují "vorechy" z útulku. Ale jak můžete tvrdit, že takový vorech má jistější povahu? Když u psa s PP znáte povahy předků z několika generaci. U vorecha neznáte ani povahu rodičů a ani nevíte, čím si prošel a co si zažil. Neříkám, že jsou to špatní psi, to vůbec ne, ale jistotu v té povaze mít nebudete. Pokud si berete štěně s PP tak už u štěněte víte, jestli má předpoklady být přátelský k lidem, nebo odtazity, společenský nebo spíše introvert atd. U štěněte vorecha nevíte vůbec nic.
Vyznavači PP? Ti furt prudi s ČMKU, FCI, a všechno co nemá papír je fu fu.
Proto nechci vorecha z ČR.(ale nechtěla bych je mít doma)
Proto chci(nebo se pokusit) o psa z Asie tam to bude jistější(ustaleni psi).
napsal(a):
Vyznavači PP? Ti furt prudi s ČMKU, FCI, a všechno co nemá papír je fu fu.
Proto nechci vorecha z ČR.(ale nechtěla bych je mít doma)
Proto chci(nebo se pokusit) o psa z Asie tam to bude jistější(ustaleni psi).
Nemyslím si, že by tady někdo tvrdil, že co nemá papír je fu fu.
Spíš se snaží vysvětlit, že není dobré podporovat mnozitele, kteří mnozí štěňata bez PP, kde nemáte záruku zdraví, povahy ani vzhledu. A pokud je vám tohle jedno, tak pak můžete zachránit psa z útulku. Ale pokud chcete určité plemeno, tak to získáte jedině pořízením psa s PP.
Nemám nic proti psům bez PP, oni za to nemůžou, ale vadí mi jejich množení.
A váš nápad, dovést si vorecha z Asie se mi taky dvakrát nezamlouvá. Tady v ČR praskají útulky ve švech a my sem budeme vozit vorechy z Asie?
Koukám, že jsem si těmi 30km naběhl. Tuto vzdálenost jsem zvládl například v Poloninách i s westíkem. Třetí den už se tedy nechal dobrovolně nést, ale dva dny zvládl.
Děkuji tímto i všem, kteří se zapojují k tématu a pomáhají to někam posunout. Když už zmiňuji to westíka, je pravdou, že by bylo lepší se silným loveckým instinktům vyhnout.
Z toho, co všichni píšete se tedy v tuto chvíli posouvám k trochu menším plemenům a zvažuji spíše mezi Chodským psem a Australským honáckým psem. Dříve jsem přemýšlel i o kelpii, ale nepřišla mi úplně vhodná na pohyb v hlubším sněhu.
Jakub93
napsal(a):
Koukám, že jsem si těmi 30km naběhl. Tuto vzdálenost jsem zvládl například v Poloninách i s westíkem. Třetí den už se tedy nechal dobrovolně nést, ale dva dny zvládl.
Děkuji tímto i všem, kteří se zapojují k tématu a pomáhají to někam posunout. Když už zmiňuji to westíka, je pravdou, že by bylo lepší se silným loveckým instinktům vyhnout.
Z toho, co všichni píšete se tedy v tuto chvíli posouvám k trochu menším plemenům a zvažuji spíše mezi Chodským psem a Australským honáckým psem. Dříve jsem přemýšlel i o kelpii, ale nepřišla mi úplně vhodná na pohyb v hlubším sněhu.
Nemyslím, že by někdo těch 30km nějak démonizoval, spíš v kombinaci s obtížným terénem by to pro větší plemena mohlo být dost o zdraví. Menší a lehčí psi s tím nebudou mít nejmenší problém. I dobře vybraný vořech z útulku by to dal. Tam byste ho navíc mohl aktivněji zapojovat, kdybyste si vzal už od roku výš. Sama mám takovou dost terénní fenu, nacouráme hodně. V běžném režimu těch dvacet, ale jen po placce, tady u nás jsme země placatá , a občas přidáváme právě běh nebo koloběžku a rozhodně únavou nepadá a když vyrážíme po výletech, tak v pohodě i horší terén a delší trasy. A kdybych vedla aktivnější život, určitě by v pohodě zvládla i to. Pes je docela tvárný zvíře, když vyberete správný plemeno a nebudete to zkoušet na bernardýna, tak bude línější/aktivnější i podle vás.
Myslím, že choďák nebo australský honák by byla parádní volba, osobně bych nezatracovala ani tu kelpii, ale tu žádnou neznám napřímo, tak je to spíš jen takový můj odhad a osobní pocit.
On třeba ten husky budí dojem, že na túry, do sněhu a na hory je to paráda největší, ale zatím jsem neviděla šťastnějšího huskyho než takového, který je ve smečce a tahá. Navíc to lovení. Myslím, že byste si to zbytečně ztěžoval.
zvažuji spíše mezi Chodským psem a Australským honáckým psem. Dříve jsem přemýšlel i o kelpii, ale nepřišla mi úplně vhodná na pohyb v hlubším sněhu.
choďák do sněhu moc chlupatej (námrazky)
ACD a AKE (obě jsem měl)běhali na volno se spřežením i 40 - 50 km/den
ACD více chorob a nevybrat si "bandasku", některé linie už jsou dost těžkotonážní, zase povahově mě příjde "snažší",( zvláště feny)
AKE - zatím méně chorob, na výchovu o malinko tvrdší než ACD, ale zase neunavitelný torpédo
marcelaamax
napsal(a):
Nevím jestli to tu už zaznělo, co český strakaty pes?
Já vám nevím .... dřív to bývávali takový hezcí chytří psi (jednoho cca 9 letého mají rodiče - vybírala jsem jim ho já) .... teď na výstavách to jsou hnusní vořeši - fakt takový košťata co do barevnosti i povah.
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Já vám nevím .... dřív to bývávali takový hezcí chytří psi (jednoho cca 9 letého mají rodiče - vybírala jsem jim ho já) .... teď na výstavách to jsou hnusní vořeši - fakt takový košťata co do barevnosti i povah.
Aha 😁 já znam dva že cvičáku, vzhledově fakt vorisci, ale to byli vždycky 😁 ale povahově jsou to fajn psi, aktivní. Ale samozřejmě podle dvou psů nemůžu soudit plemeno jako takové.
Me by na tohle přišel fajn CSV nebo ten saarlos, ale tam bude asi problém s tím loveckým pudem. Pokud chce zadavatel aby pes chodil na volno.

jako program masakr :-) který z našich psů má tři dny lehčí a 4 dělá vysokohorské výlety ?
ten pes se bude mít jak prase v žitě
i teriéři by byli také za takový život rádi, ale zas pes by měl být asi v pohodě s lidmi i psy.. a to je asi málokterý.. a když, tak má malé nožičky a loví všichni
ten kelpie se mi líbí nejvíc
Aha 😁 já znam dva že cvičáku, vzhledově fakt vorisci, ale to byli vždycky 😁 ale povahově jsou to fajn psi, aktivní. Ale samozřejmě podle dvou psů nemůžu soudit plemeno jako takové.
Me by na tohle přišel fajn CSV nebo ten saarlos, ale tam bude asi problém s tím loveckým pudem. Pokud chce zadavatel aby pes chodil na volno.
marcelaamax
napsal(a):
Voříšci jo, ale hezky barevní. Teď u nich převažují psi se světlými hlavami a celkem dost tmavým tělem (ať už fleky nebo tečkování). Jako vůbec to nevypadá hezky. Dlouhosrstí už mívají delší chlup jenom na ocasu a nohách. A ti krátkosrstí mi zase připadají, že jdou do teriérovska. Na povahy se tu stěžovalo i v jiných diskuzích .... hlavně dost silný lovecký pud (neříkám, že všechny linie). My máme takového to ho plně dlouhosrstého robusnějšího a nikdy jsme s tím problém neměli.
Fešák ve dvou měsících.

marcelaamax
napsal(a):
Nemyslím si, že by tady někdo tvrdil, že co nemá papír je fu fu.
Spíš se snaží vysvětlit, že není dobré podporovat mnozitele, kteří mnozí štěňata bez PP, kde nemáte záruku zdraví, povahy ani vzhledu. A pokud je vám tohle jedno, tak pak můžete zachránit psa z útulku. Ale pokud chcete určité plemeno, tak to získáte jedině pořízením psa s PP.
Nemám nic proti psům bez PP, oni za to nemůžou, ale vadí mi jejich množení.
A váš nápad, dovést si vorecha z Asie se mi taky dvakrát nezamlouvá. Tady v ČR praskají útulky ve švech a my sem budeme vozit vorechy z Asie?
V pohodě jsou ti co jsou proti psům bez pp a mnozirnach ale vadí mi ti co zjebnou kazdyho kdo má vorecha nebo krizence
Je rozdíl si přivést jednoho psa a přivést si 20-30 psů z ciziny do Čech a žebrat prachy.
napsal(a):
V pohodě jsou ti co jsou proti psům bez pp a mnozirnach ale vadí mi ti co zjebnou kazdyho kdo má vorecha nebo krizence
Je rozdíl si přivést jednoho psa a přivést si 20-30 psů z ciziny do Čech a žebrat prachy.
Ještě nikdy se mi nestalo, aby někdo přišel a nadával mi za to nebo měl blbý poznámky k tomu, že mám útulkáče vořecha.
Rozdíl v tom není, jen si to můžete ospravedlňovat něčím, co si vymyslíte v hlavě, ale je to pořád to samý jen v menším měřítku.
Jakub93
napsal(a):
Pokud chcete seveřana vhodného do sněhu a horského terénu a ne až takového aktivního magora jako husky a spol., koukněte na lapinkoiru.
napsal(a):
Když u jsme u těch volně (i vesnických, idyz to je jedno a to samé co se týče psů) žijících psů... ja myslím tyhle vorechy nee výše vyjmenované kyseliny(krom basenjiho)
Jednak ten "popis" vorecha byl hodně jednoduchý
Na pochopení jsou nejlepší obrázky:))
Na obrázcích jsou psi ze zemi v odlehlých oblastí kde nejsou zatím dovezena evropská plemena nebo tito psi jsou prevezeni na "farmy"aby křížením nedošlo (kvuli vlastnostem např. flexibilita končetin,... atd.)
Na té poslední fotce je novoguinejský zpívající pes. Na té fotce z pouště kanáánci? Nechci vám brát iluze, ale vážně pochybuju že by se nějakým způsobem ustálila povaha "někde nějakých vořechů". I u primitivních psů u kterých se předpokládá minimální pravděpodobnost že by se v oblasti vyskytovala odlišná rasa psa nedochází k určitému ustálení povahy. Třeba kanaánci- jasně nejspíš vám budou lovit, a nejspíš si budoi vybírat s kým se budou kamarádit, ale jeden nemá problém se mazlit s někým koho vidí poprvé v životě, jinej na sebe nenechá šáhnout od někoho koho zná dva roky. Líp odhadnete povahu u papíráků u kterého budete znát oba rodiče a budete vědět jakou mají povahu. S psama se pohybovalo a cestovalo už v době starého egypta.

Evv
napsal(a):
Na té poslední fotce je novoguinejský zpívající pes. Na té fotce z pouště kanáánci? Nechci vám brát iluze, ale vážně pochybuju že by se nějakým způsobem ustálila povaha "někde nějakých vořechů". I u primitivních psů u kterých se předpokládá minimální pravděpodobnost že by se v oblasti vyskytovala odlišná rasa psa nedochází k určitému ustálení povahy. Třeba kanaánci- jasně nejspíš vám budou lovit, a nejspíš si budoi vybírat s kým se budou kamarádit, ale jeden nemá problém se mazlit s někým koho vidí poprvé v životě, jinej na sebe nenechá šáhnout od někoho koho zná dva roky. Líp odhadnete povahu u papíráků u kterého budete znát oba rodiče a budete vědět jakou mají povahu. S psama se pohybovalo a cestovalo už v době starého egypta.
Nene z Egypta.
Kdyz maji najednou vlastní palici tak přes kopirak fakt nebudou, kazdy pes vorech vorechovic je invidualni.
No jo no jen lidi slechti ze psů roboty a pak takhle tak i vypadá.
napsal(a):
Nene z Egypta.
Kdyz maji najednou vlastní palici tak přes kopirak fakt nebudou, kazdy pes vorech vorechovic je invidualni.
No jo no jen lidi slechti ze psů roboty a pak takhle tak i vypadá.
Vždyť si úplně protirecite. Nejdřív píšete, jak mají voresi ustálené a jisté povahy a teď, že každý vorech je individuální 😏

napsal(a):
Dovezte si třeba dinosaura, hlavně ho tady nemnožte. Vořechů je v útulcích víc než dost, není třeba dodávat další.