Zdravim, mam 2 a pul leteho irskeho teriera. Vzdy mel svou hlavu a nesnasel manipulaci. Uz od doby co jsme si ho prinesli na nas umel pekne vrcet kdyz s necim nesouhlasil. Momentalne vrci kdyz ho potrebuju zvednout (dat do vany), kdyz ho chci odsunout ze sveho mista v posteli. Resili jsme to od zacatku vsemi zpusoby co jsem se kde docetla. Nakonec jedine co nam zbylo je ho ignorovat a prosadit si svou. Bohuzel nekdy kdyz mu to opravdu nesedne, vrci dost vyhruzne a i se po nas ozene, sice nekiusne ale je to o nervy. Je opravdu extremne svehlavy, nepomohlo to po dobrem ani po zlem. Mate nekdo podobne zkusenosti? Jediny komu se ho podarilo zkrotit byla veterinarka. Kdyz jsme ho k ni poprve prinesli ve 2 mesicich, pral se s ni dobou ctvrt hodinu. Ona si ho zkrotila chycenim za tlamu a za kuzi za usima, kdy ho tak drzela dokud se nepodvolil. Od te doby je ale pokazde na navsteve veteriny tak "zlomeny" ze tuto praktiku jsem hned zavrhla. Vim ze budete asi nadavat ze.me pes ovlada apod, ale on je jinak zlaty, posloucha a ve vetsine pripadu nas respektuje. Vim ze prirozena autorita mi asi chybi. Chtela bych vedet jestli.mate zkusenost s necim podobnym a pripadne poradit, treba narazim na neco jeste nevyzkouseneho..dekuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

když poslouchá, tak můžete říct - do vany
nebo - dolů z postele
ne ?
napsal(a):
když poslouchá, tak můžete říct - do vany
nebo - dolů z postele
ne ?
Kdyz vi ze se jdou myt nohy tak ho do koupelny nedostanu ani za nic, nesnasi to, pamlsky nezaberou. To je jediny pripad kdy ho musim zvednout a odnest, jinak repsektuju ja ze to nema rad a nedelam mu to když to neni nutne. Bohuzel vi ze ho jdu odnést do vany tak je nepricetny.. a ano kdyz na me vrci v posteli, naridim mu jit dolu a to bez kecu jde. Ale druhy den to dela zas, je to únavné..

cvičit.. až to bude umět, nebude vrčet a nebude to únavné ;-)
nohy se umyjí hned za dveřmi v něčem.. nebo si vymyslete nějakou hru s lavorkem - dej sem nohu, teď jsi titanic
nenařídím, až když vrčí, ale hned - vstupuji do pokoje = pes jde do pelechu
prostě.. mě nezajímá, co si myslí, vrčení na mě neplatí, mazej
a to vůbec neříkejte, ani se nečílte, normálně jděte ke své posteli a sedněte si
tečka

Elki
napsal(a):
Zdravim, mam 2 a pul leteho irskeho teriera. Vzdy mel svou hlavu a nesnasel manipulaci. Uz od doby co jsme si ho prinesli na nas umel pekne vrcet kdyz s necim nesouhlasil. Momentalne vrci kdyz ho potrebuju zvednout (dat do vany), kdyz ho chci odsunout ze sveho mista v posteli. Resili jsme to od zacatku vsemi zpusoby co jsem se kde docetla. Nakonec jedine co nam zbylo je ho ignorovat a prosadit si svou. Bohuzel nekdy kdyz mu to opravdu nesedne, vrci dost vyhruzne a i se po nas ozene, sice nekiusne ale je to o nervy. Je opravdu extremne svehlavy, nepomohlo to po dobrem ani po zlem. Mate nekdo podobne zkusenosti? Jediny komu se ho podarilo zkrotit byla veterinarka. Kdyz jsme ho k ni poprve prinesli ve 2 mesicich, pral se s ni dobou ctvrt hodinu. Ona si ho zkrotila chycenim za tlamu a za kuzi za usima, kdy ho tak drzela dokud se nepodvolil. Od te doby je ale pokazde na navsteve veteriny tak "zlomeny" ze tuto praktiku jsem hned zavrhla. Vim ze budete asi nadavat ze.me pes ovlada apod, ale on je jinak zlaty, posloucha a ve vetsine pripadu nas respektuje. Vim ze prirozena autorita mi asi chybi. Chtela bych vedet jestli.mate zkusenost s necim podobnym a pripadne poradit, treba narazim na neco jeste nevyzkouseneho..dekuji
Teriéři mívají svou hlavu, ale zároveň spolupracují s člověkem do určité míry, doma to bývají zlatíčka. Jestli na vás odmala pes vrčí, tak měl buď zanedbanou péči u chovatele, posléze u vás při dospívání nebo jste udělali někde chybu a z drobných věcí ohledně manipulace se psem se z komára zrodil velbloud. Pes nemá s člověkem jak jinak komunikovat, než zavrčet, vycenit zuby a pak tedy kousnout. Tedy, když vyjadřuje nelibost a nesouhlas s něčím, co se mu nelíbí, když se něčeho bojí, když něčemu nerozumí.
Nelíbit se mu může vana z mnoha důvodů. Kluzký povrch, je dobré dát na dno třeba aspoň ručník, či neklouzavou rohož. Způsob zvedání od člověka. Třeba ho něco při tom zabolí a pes se bojí už předem celé vany a toho procesu. Když jde jen o mytí nohou, je varianta kýbl s vodou a hadr v chodbě před/za dveřmi. A jde to dobře rozfázovat, pes si uvědomí, že má 4 nožičky a za odměnu a s trpělivým přístupem je i sám do kýble vstrčí.
Irčani jsou jemní teriéři, šlechtici. Jestli ho zvedáte jen kvůli mytí, které se mu nelíbí, vrká předem a vyjadřuje nesouhlas. Co ho začít (tedy správným způsobem) zdvihat i při jiných příležitostech? Třeba paradoxně u postele. Zvednu ho a dám na postel, gauč, křeslo, s upozorněním předem, že třeba "výtah/ zvedáme". Ať ví, co má čekat. Šikula, zvládnul manipulaci a ještě na oblíbené místo. Postavím ho na postel, odměním, zavelím "dolů" - další pamlsek a pochvala... Dvě mouchy jednou ranou.
Slova "zkrotit, respekt a autorita" si s teriérem vymažte ze slovníku. Teriér musí být kamarád, parťák. Jinak se bude chovat přesně tak, jak je psáno v úvodním příspěvku - nejistý, bojácný, nechápající. Což si člověk přeloží coby paličatý, svéhlavý a asi i agresivní. To fakt ne. Chyba není na straně přijímače psa.
Jo a zkontrolujte pejskovi drápky a prsty, mnohdy podobná manipulace při mytí má co dočinění s problémkem na packách, pes je na ně přecitlivělý.
napsal(a):
Teriéři mívají svou hlavu, ale zároveň spolupracují s člověkem do určité míry, doma to bývají zlatíčka. Jestli na vás odmala pes vrčí, tak měl buď zanedbanou péči u chovatele, posléze u vás při dospívání nebo jste udělali někde chybu a z drobných věcí ohledně manipulace se psem se z komára zrodil velbloud. Pes nemá s člověkem jak jinak komunikovat, než zavrčet, vycenit zuby a pak tedy kousnout. Tedy, když vyjadřuje nelibost a nesouhlas s něčím, co se mu nelíbí, když se něčeho bojí, když něčemu nerozumí.
Nelíbit se mu může vana z mnoha důvodů. Kluzký povrch, je dobré dát na dno třeba aspoň ručník, či neklouzavou rohož. Způsob zvedání od člověka. Třeba ho něco při tom zabolí a pes se bojí už předem celé vany a toho procesu. Když jde jen o mytí nohou, je varianta kýbl s vodou a hadr v chodbě před/za dveřmi. A jde to dobře rozfázovat, pes si uvědomí, že má 4 nožičky a za odměnu a s trpělivým přístupem je i sám do kýble vstrčí.
Irčani jsou jemní teriéři, šlechtici. Jestli ho zvedáte jen kvůli mytí, které se mu nelíbí, vrká předem a vyjadřuje nesouhlas. Co ho začít (tedy správným způsobem) zdvihat i při jiných příležitostech? Třeba paradoxně u postele. Zvednu ho a dám na postel, gauč, křeslo, s upozorněním předem, že třeba "výtah/ zvedáme". Ať ví, co má čekat. Šikula, zvládnul manipulaci a ještě na oblíbené místo. Postavím ho na postel, odměním, zavelím "dolů" - další pamlsek a pochvala... Dvě mouchy jednou ranou.
Slova "zkrotit, respekt a autorita" si s teriérem vymažte ze slovníku. Teriér musí být kamarád, parťák. Jinak se bude chovat přesně tak, jak je psáno v úvodním příspěvku - nejistý, bojácný, nechápající. Což si člověk přeloží coby paličatý, svéhlavý a asi i agresivní. To fakt ne. Chyba není na straně přijímače psa.
Jo a zkontrolujte pejskovi drápky a prsty, mnohdy podobná manipulace při mytí má co dočinění s problémkem na packách, pes je na ně přecitlivělý.
To je dobry napad s nacvikem zvedani, vyzkousime, dekuji. Ono jak se nam to v ostatních pripadech podarilo odbourat přemostěním do hry tak ty dve zbývající veci uz jsem pak neřešila, jelikoz jak udelat zabavu z myti nohou me nenapadalo :) ale dneska me tak vytocil ze jsem si rekla ze musime. Jinak je to bezva partak i kdyz obcas se clovek musí obrnit, ale prave pro terieri povahu ktera me opakovane pritahuje i kdyz si pak clovek obcas nadava jsem si ho poridila :)
čím jste ho zradili?
mám už 8 let 1/2 "jozefčíka"dnes cca 15ti letého z útulku, při utírání pacek vrčel jako tygr, trvalo pár týdnů, než přišel na to, že to je v poho
Začal bych nácvikem - "hop do vany" neumi-li to, klidně nacvičujte na sucho na míček nebo pamlsek...není-li úpně hloupej naučí se to rychle
chce to jen rozhodnost a klid a trpělivost a důslednost...zvykne si
má-li už panickou hrůzu z koupelny, bude to na delší dobu, ale dá se to
Kdyz vi ze se jdou myt nohy tak ho do koupelny nedostanu ani za nic
nechte si ho na vodítku, popř. dejte náhubek.
lupus4
napsal(a):
čím jste ho zradili?
mám už 8 let 1/2 "jozefčíka"dnes cca 15ti letého z útulku, při utírání pacek vrčel jako tygr, trvalo pár týdnů, než přišel na to, že to je v poho
Začal bych nácvikem - "hop do vany" neumi-li to, klidně nacvičujte na sucho na míček nebo pamlsek...není-li úpně hloupej naučí se to rychle
chce to jen rozhodnost a klid a trpělivost a důslednost...zvykne si
má-li už panickou hrůzu z koupelny, bude to na delší dobu, ale dá se to
Kdyz vi ze se jdou myt nohy tak ho do koupelny nedostanu ani za nic
nechte si ho na vodítku, popř. dejte náhubek.
Jo utirani pacek taky "miluje", u toho ale nevrci jen mi ozdibuje ruce a na povel toho nechá. Cim jsme ho zradili?. Netuším..nikdy jsme ho nepopadli ve vzteku nebo neco podobneho.. koupelny obecne se neboji, neustale mi tam asistuje když vi ze mu nehrozi mytí :) vana je na nej dost vysoko a nechce se mi moc riskovat ze si nabije cumak a uz ho tam nedostanu..za pul roku budeme mit misto vany sprchac tak zacnu hned s nacvikem aby tam sel sam a zvedani nam snad odpadne, zatim zkusim pomalu zvykat ma zvedani obecne asi..
Veterinarku bych za to "kroceni" pleskla pres ruce. Jako na jednu stranu chapu, co ma chudak delat, kdyz si majitel neporadi s vlastnim psem. Ale na druhou stranu presne tohle zachazeni se psem je zakladnim kamenem celyho problemu..
Jinak zcela souhlas s plakou.
Ja osobne jsem mela doma xy agresivnich terieru a nic, jako fyzicky natlak a dokazovani si, kdo je tady panem ve vztahu s terierem nefunguje. Jakakoliv Vase agrese, kterou vyvinete proti psovi, se Vam vrati jak bumerang. Stonasobne...
Pro zadavatelku:
Vrčení vám vadí jako hlasový projev nelibosti a nespolupráce psa nebo proto, že už máte strach z pokousání?
To druhé není nic špatného, nevysmívám se vám, ale pokud to tak je, poohlédněte se po nějakém lehkém náhubku na nošení i doma, abyste v sobě eliminovala ten pocit ohrožení a z toho vycházející bázlivou (byť nevědomě třeba) reakci vůči psovi. Pokud to neuděláte, postupně si upevní svoji pozici a nelibost může dávat najevo čím dál častěji. Je třeba s ním pracovat pečlivě, v klidu a s jistotou, kterou vám lehký náhubek může pomoci udržet.

opět Šusta.....
saola
napsal(a):
Pro zadavatelku:
Vrčení vám vadí jako hlasový projev nelibosti a nespolupráce psa nebo proto, že už máte strach z pokousání?
To druhé není nic špatného, nevysmívám se vám, ale pokud to tak je, poohlédněte se po nějakém lehkém náhubku na nošení i doma, abyste v sobě eliminovala ten pocit ohrožení a z toho vycházející bázlivou (byť nevědomě třeba) reakci vůči psovi. Pokud to neuděláte, postupně si upevní svoji pozici a nelibost může dávat najevo čím dál častěji. Je třeba s ním pracovat pečlivě, v klidu a s jistotou, kterou vám lehký náhubek může pomoci udržet.
Obcas mam takovy moment kdy se trochu bojim,ale nedavam to najevo Vim ze neskousne, snazi se me jen zahnat ale kousnout si nedovoli.
impact
napsal(a):
Veterinarku bych za to "kroceni" pleskla pres ruce. Jako na jednu stranu chapu, co ma chudak delat, kdyz si majitel neporadi s vlastnim psem. Ale na druhou stranu presne tohle zachazeni se psem je zakladnim kamenem celyho problemu..
Ja osobne jsem mela doma xy agresivnich terieru a nic, jako fyzicky natlak a dokazovani si, kdo je tady panem ve vztahu s terierem nefunguje. Jakakoliv Vase agrese, kterou vyvinete proti psovi, se Vam vrati jak bumerang. Stonasobne...
Veterinarku bych za to "kroceni" pleskla pres ruce. Jako na jednu stranu chapu, co ma chudak delat, kdyz si majitel neporadi s vlastnim psem. Ale na druhou stranu presne tohle zachazeni se psem je zakladnim kamenem celyho problemu.. - nesouhlasím. Jednou jsem potřebovala odčervit psa a vesnický vet nabídnul, že až do vesnice přijede, sejdem se někde na cestě a píchne mu injekci. Do té doby naprosto pohodový pes, to nějak prostě nepochopil a od té doby na veta začal reagovat agresivně. K tomuto jsme už nešli, ale k mému překvapení vystartoval i na dalšího veta. Ten mu nasadil náhubek a byl klid. Od té doby se už zase choval naprosto vzorně, normálně, bez náhubku.
lesnížínka
napsal(a):
Veterinarku bych za to "kroceni" pleskla pres ruce. Jako na jednu stranu chapu, co ma chudak delat, kdyz si majitel neporadi s vlastnim psem. Ale na druhou stranu presne tohle zachazeni se psem je zakladnim kamenem celyho problemu.. - nesouhlasím. Jednou jsem potřebovala odčervit psa a vesnický vet nabídnul, že až do vesnice přijede, sejdem se někde na cestě a píchne mu injekci. Do té doby naprosto pohodový pes, to nějak prostě nepochopil a od té doby na veta začal reagovat agresivně. K tomuto jsme už nešli, ale k mému překvapení vystartoval i na dalšího veta. Ten mu nasadil náhubek a byl klid. Od té doby se už zase choval naprosto vzorně, normálně, bez náhubku.
No ono je neco jineho psovi nasadit náhubek a nebo ho nějak lamat. Ja osobně bych veta nenechala manipulovat se psem nasilne a nějak ho krotit.
Edit: jako stene mel nas pes natrezene ucho, bylo to hodne bolestive a osetreni si asi pamatuje doted. Veta se bal, sel se pomazlit, ale jakmile vzal vet nejaky nastroj tak se pes neskutečně bal a schoval za me. Nenechala jsem veta psa krotit. Sli jsme na to po dobrem pres pamlsky. Chodili jsme tam jen tak, aby zjistil, ze se nic nedeje. Nyni je trochu nejisty, ale nechá na sebe od veta sahnout a necha se v klidu naockovat. Ale nikdy bych nenechala psa vetem zlomit.
lesnížínka
napsal(a):
Po pravde vubec netusim, s cim nesouhlasite. Evidentne obe mluvime uplne o jine situaci. Ale tak klidne si nesouhlaste, me to ve sve podstate az tak uplne netrapi.
marcelaamax
napsal(a):
No ono je neco jineho psovi nasadit náhubek a nebo ho nějak lamat. Ja osobně bych veta nenechala manipulovat se psem nasilne a nějak ho krotit.
Edit: jako stene mel nas pes natrezene ucho, bylo to hodne bolestive a osetreni si asi pamatuje doted. Veta se bal, sel se pomazlit, ale jakmile vzal vet nejaky nastroj tak se pes neskutečně bal a schoval za me. Nenechala jsem veta psa krotit. Sli jsme na to po dobrem pres pamlsky. Chodili jsme tam jen tak, aby zjistil, ze se nic nedeje. Nyni je trochu nejisty, ale nechá na sebe od veta sahnout a necha se v klidu naockovat. Ale nikdy bych nenechala psa vetem zlomit.
Nehlede na to, ze zalezi na plemenne prislusnosti, na povaze a tak dale...
impact
napsal(a):
Neporadi se svym psem... Takze jdu na ockovani se stenatkem ktery si ke mne buduje vztah tepr dva tydny. Chci na to jít pomalu a pozitivne aby nemel stres..po dvou nepovedenych pokusech to veterinarku prestane bavit a capne mi ho za krkem...takze k veterinari jde tak posranej a vystreslej ze je to fakt smutny pohled. Mizna by stacilo byt trpelivejsi se stenecimi pacienty. Podavani jakychkoli leku se mi podarilo skrz pamlsky,takze ke mne prijde,necha si udelat ode me.prislusny zakrok dobrovolne i kdyz na zacatku zdrhal pod postel
Elki
napsal(a):
Neporadi se svym psem... Takze jdu na ockovani se stenatkem ktery si ke mne buduje vztah tepr dva tydny. Chci na to jít pomalu a pozitivne aby nemel stres..po dvou nepovedenych pokusech to veterinarku prestane bavit a capne mi ho za krkem...takze k veterinari jde tak posranej a vystreslej ze je to fakt smutny pohled. Mizna by stacilo byt trpelivejsi se stenecimi pacienty. Podavani jakychkoli leku se mi podarilo skrz pamlsky,takze ke mne prijde,necha si udelat ode me.prislusny zakrok dobrovolne i kdyz na zacatku zdrhal pod postel
K takove veterinářce bych přestala chodit.
Elki
napsal(a):
Nevymlouvejte se.
Tak se bud s veterinarkou dopredu domluvim na tom, ze tam budu na stole trenovat tak dlouho, dokud to stene nepochopi a nebo si to stene zpacifikuju sama.
Můj pes nebyl štěně, měl asi 9let. Pravda, vet ho nijak zvlášť nekrotil, pes zavrčel a ohnal se a protože to byl prcek, vet mi jen řekl, ať ho pořádně chytnu a nasadil mu náhubek. Pes zkrotnul a už nikdy na žádného veta nevyjel. Ono je to těžké, ale chápu veta, který má plnou čekárnu pacientů, že nebude(a to ani štěňátko) půl hodiny na něco ukecávat. Tady to vidím jako problém majitele, který musí na štendo prostě způsobem: jdeme k vetovi a nijak se s tím necrcat. Jako...jsou věci, na které psa ukecávat nebudu. Prostě to tak bude a hotovo. Chodila jsem doteď k vetovi se 4 psy a kromě tohoto jednoho výstupu, jsem nikdy problém neměla, všichni v pohodě.
lesnížínka
napsal(a):
Můj pes nebyl štěně, měl asi 9let. Pravda, vet ho nijak zvlášť nekrotil, pes zavrčel a ohnal se a protože to byl prcek, vet mi jen řekl, ať ho pořádně chytnu a nasadil mu náhubek. Pes zkrotnul a už nikdy na žádného veta nevyjel. Ono je to těžké, ale chápu veta, který má plnou čekárnu pacientů, že nebude(a to ani štěňátko) půl hodiny na něco ukecávat. Tady to vidím jako problém majitele, který musí na štendo prostě způsobem: jdeme k vetovi a nijak se s tím necrcat. Jako...jsou věci, na které psa ukecávat nebudu. Prostě to tak bude a hotovo. Chodila jsem doteď k vetovi se 4 psy a kromě tohoto jednoho výstupu, jsem nikdy problém neměla, všichni v pohodě.
Tak my mame na tohle suprového veta. Nechal me tam chodit jen tak, vzdy se jen pomazlil, dal pamlsek a sli jsme, nic za to nechtěl. Pri nějakých ukonech nam dal tolik casu, kolik jsme potřebovali. Ke starsimu nemocnemu psovi nam jezdil domu mimo ordinační hodiny. Nemůžu si ho vynachválit. A to toho ma fakt hodně, je tady v okoli hodne oblibeny.

(Nemám momentálně čas číst to celé, možná to už zaznělo). Teď v zimě je na skákání do vany a mytí ideální doba. Sůl na ulicích, namrzlé kuličky na chlupech : "Umyjeme zmrzlé nožičky, vlažnou vodičkou, to bude paráda...." Náš pes skákal do vany v zimě ochotně a rád, kouličky se z chlupů na packách, a nakonec i na břiše, spláchly, nestudily ho, jako kdyby pomalu odtávaly. Ale musel mít ve vaně neklouzavou podložku ( nakonec i kvůli vaně, aby nebyla dodrápaná) a na hraně vany taky, aby mu neuklouzlo, kdyby se tam odrážel. Oplachování studených nohou mu bylo vyloženě příjemné. Ono taky vykusovat si z tlapek slané zmrazky- nic moc. Voda nesmí být moc teplá, opravdu jen mírně vlažná.
psa jsme zdědili v 9 letech nepolíbeného výchovou. Zdredatělého, nestříhaného. Za pamlskem a dobrou odměnou šel do sprchy rád. Do vany jsme ho dávali, na dno samozřejmě starý froťák. Skákání bych nedovolila, bála bych se že si zlomí nohu. Na packy si nedal sahnout, ihned chtěl kousat. Trvalo to velmi dlouho, jen jsem mu packu chvíli držela, hned dala pamlsek. Nakonec si zvykl i na mazání polštářků a vystříhávání chlupů. Drápky si obrousil procházkami. A stříhali jsme na stole sami - za piškotem by šel až na konec světa :D Takže i starého psa lze novým kouskům naučit :) Přeji hodně trpělivosti.

Nedavno jsem sem psala, ze veterinar behem posledni navstevy vyhodnotil naseho vorecha z utulku jako "irskeho teriera s kokrspanelem".
A to co jste napsala v uvodnim textu - opet sedi.
Kdyz se mu neco nezda - vrci. Kdyz se mu neco nezda fakt fest, vrci hrozive, kdyz min - jen si brbla...
Pokud jde o koupani. Pes se ze zacatku bal vody i koupelny, ale je prisavka. Takze presne jak pisete, chodil do koupelny za mnou. Nejdriv jen ocumoval, casem si zacal lehat na podlozky. Tim, ze jsem do vany lezla dvakrat denne a vychazela bez ujmy se prestal bat startujiciho kotle, prestal se bat zvuku vody i vany...
Kdykoli jsem sla sama do koupelny, rikala jsem "koupelna".
Po prochajde pri otevirani dveri do bytu jsem rikala take - "koupelna" - a slo se primo tam. Bud jen na utirani, nebo koupani. To zalezelo.
Utirani pacek, kdyz bylo treba, byvalo take s brblanim, ale jednoduse jsme spolu pocitali. "Kolik ma pes nohou? Ctyri! Tak si to pojd prepocitac. Jedna, dve...", pak uz trebas zase brblal, ze uz to staci, ale nastoupilo – "Pes ma ctyri nohy. Takze jeste chybi treti a ctvrta...". (Ted uz sam dava na "jedna" pravou predni, na "dva" levou...).
A pokud byla treba vana, rekla jsem "vana". Ze zacatku jsem mu tam pomahala hupnout. Po case uz umel sam.
Kdyz ted tak vzpominam - zrovna "vana" a "koupelna" nam slo naucit hladce, tam byl jasny program.
Ale jinde :)
Trebas cekani na miste, nez pripravim jidlo? To musi byt perly - co zatim rekne svetu...
Jak u vas? Nebo jen u koupele?
napsal(a):
Nedavno jsem sem psala, ze veterinar behem posledni navstevy vyhodnotil naseho vorecha z utulku jako "irskeho teriera s kokrspanelem".
A to co jste napsala v uvodnim textu - opet sedi.
Kdyz se mu neco nezda - vrci. Kdyz se mu neco nezda fakt fest, vrci hrozive, kdyz min - jen si brbla...
Pokud jde o koupani. Pes se ze zacatku bal vody i koupelny, ale je prisavka. Takze presne jak pisete, chodil do koupelny za mnou. Nejdriv jen ocumoval, casem si zacal lehat na podlozky. Tim, ze jsem do vany lezla dvakrat denne a vychazela bez ujmy se prestal bat startujiciho kotle, prestal se bat zvuku vody i vany...
Kdykoli jsem sla sama do koupelny, rikala jsem "koupelna".
Po prochajde pri otevirani dveri do bytu jsem rikala take - "koupelna" - a slo se primo tam. Bud jen na utirani, nebo koupani. To zalezelo.
Utirani pacek, kdyz bylo treba, byvalo take s brblanim, ale jednoduse jsme spolu pocitali. "Kolik ma pes nohou? Ctyri! Tak si to pojd prepocitac. Jedna, dve...", pak uz trebas zase brblal, ze uz to staci, ale nastoupilo – "Pes ma ctyri nohy. Takze jeste chybi treti a ctvrta...". (Ted uz sam dava na "jedna" pravou predni, na "dva" levou...).
A pokud byla treba vana, rekla jsem "vana". Ze zacatku jsem mu tam pomahala hupnout. Po case uz umel sam.
Kdyz ted tak vzpominam - zrovna "vana" a "koupelna" nam slo naucit hladce, tam byl jasny program.
Ale jinde :)
Trebas cekani na miste, nez pripravim jidlo? To musi byt perly - co zatim rekne svetu...
Jak u vas? Nebo jen u koupele?
U nas hlavně koupelna, pak kdyz ho chci odnekud odstrcit. U utirani nohou mi okusuje jemne ruce jak jsem psala, nema to rad...jo! A trimovani snáší jen na zadech a hlave, na zbytek nasazuju nahubek protoze na to nemam nervy :) jinak snad uz vse..Nakeca toho teda dost, neco slysi a pak chodi po dome a povídá, neuveritelny zvuky :))
No a jinak uz jsem asi zjistila kde je u koupani zakopanej pes..pozorovala jsem manzela kdyz ho po prochazce jde koupat on..takze pes tradicne nechce do baraku protože ví co bude následovat. Manzela to naštve a zaujme vyhruznej postoj, na psa zařve a pak ho popadne a odnese :/ takze jsem.mu rekla at se na to vybodne a budu mejt ja...dnes jsem ho dovnitr dostala na.pamlsky a při zvedani na.ktery jsem ho predem upozornila slovnim pokynem si jen jednou vrknul a byl klid..takze tak ..

ono je mnohdy těžší vycvičit manžela, než psa............

Můj pes nenávidí vodu a mytí pacek ve vaně je smrt. Sice u toho nedržkuje, ale má z toho hrůzu. Když potřebuji umýt je tlapky, tak prostě vezmu houbičku, první kolo s mýdlem (druhé podle situace), další dvě až čtyři čistá voda. Ve vaně šílí, taklhe mi packy s lehce otráveným výrazem dokonce sám podává.

napsal(a):
ono je mnohdy těžší vycvičit manžela, než psa............
..a ve většině případů ten výcvik u psa na rozdíl od manžela padne na úrodnou půdu
No paní Elki, ve vašich příspěvcích mě pár věcí zarazilo.
"ve vetsine pripadu nas respektuje"
Podle toho, co jsem četl dál si to vůbec nemyslím. Pes vás buď respektuje, nebo ne. U vás bohužel platí to druhé.
"jinak repsektuju ja ze to nema rad a nedelam mu to když to neni nutne. Bohuzel vi ze ho jdu odnést do vany tak je nepricetny"
??? Bohužel není to, že to ví, ale to, že mu nedokážete vysvětlit, že ho do té vany nejdete utopit.
"kdyz na me vrci v posteli, naridim mu jit dolu a to bez kecu jde"
Vrčí v posteli??? Když svému pejsovi dovolím, aby si ke mně vlezl do postele, samou radostí by mi nejradši vylízal v uchu díru. Takže u vás tipuji, že že to "bez keců jde" je pro něj spíš vysvobozením. Přemýšlela jste někdy, co vám tím vrčením v posteli dává nejevo? Spokojenost s danou situací asi ne. Tipuji, že to samé co tomu veterináři. Když mu nařídíte zdrhi od veterináře, bude reagovat stejně. To asi není v pořádku.
"Obcas mam takovy moment kdy se trochu bojim,ale nedavam to najevo Vim ze neskousne, snazi se me jen zahnat ale kousnout si nedovoli."
Jestli se bojíte, váš pes o tom ví. Na to vemte jed. Ale vůdce, který je zároveň autoritou se nikdy nebojí.
"pes tradicne nechce do baraku protože ví co bude následovat. Manzela to naštve a zaujme vyhruznej postoj, na psa zařve a pak ho popadne a odnese :/ takze jsem.mu rekla at se na to vybodne a budu mejt ja...dnes jsem ho dovnitr dostala na.pamlsky"
Výhrůžnej postoj??? Takže pes se bojí situace, která přijde a váš manžel v něm vyvolá další strach. Stejně geniální nápad jako hasit požár benzínem. Co třeba něco ve stylu "co blbneš přece tě nejdu zabít", to vše pronesené v klidu, v ironickém podiveném tónu, ale suveréně. Prostě to takhle bude. A taky to tak bude. V klidu, v pohodě.
Lákání na pamlsky? Copak vůdce někdy na něco láká? Byl by pro vás autoritou někdo, kdo vás na něco láká? Anebo někdo kdo velí: Bude to takhle.
Když to shrnu, nejste pro svého psa autoritou, které by mohl důvěřovat. Proto se v situacích, kterým nerozumí chová tak, jak se chová. Rady které vám tu dávali ostatní by mohly fungovat, ale pouze za situace, že ten pes vám bude důvěřovat. Pokud bude váš přístup založený na podlézání, nesrozumitelném chování, přemlouvání (lákání na pamlsky), nebo snad nedejbože na agresi, nikdy to nebude fungovat. A u paličáků typu teriéra už vůbec ne. Podle mě to chce úplně změnit přístup k vašemu psovi. Mějte za paměti, že základem je naprosto vyrovaný klid, důslednost (když to řeknu, tak to tak bude), suverenita a hlavně vaše srozumitelnost (váš pes musí chápat co po něm chcete a zároveň vy musíte chápat, co vám odpovídá). Musíte mu být oporou v situacích kterým nerozumí a vést ho. Aby ty situace zvládnul.
Hans_242
napsal(a):
No paní Elki, ve vašich příspěvcích mě pár věcí zarazilo.
"ve vetsine pripadu nas respektuje"
Podle toho, co jsem četl dál si to vůbec nemyslím. Pes vás buď respektuje, nebo ne. U vás bohužel platí to druhé.
"jinak repsektuju ja ze to nema rad a nedelam mu to když to neni nutne. Bohuzel vi ze ho jdu odnést do vany tak je nepricetny"
??? Bohužel není to, že to ví, ale to, že mu nedokážete vysvětlit, že ho do té vany nejdete utopit.
"kdyz na me vrci v posteli, naridim mu jit dolu a to bez kecu jde"
Vrčí v posteli??? Když svému pejsovi dovolím, aby si ke mně vlezl do postele, samou radostí by mi nejradši vylízal v uchu díru. Takže u vás tipuji, že že to "bez keců jde" je pro něj spíš vysvobozením. Přemýšlela jste někdy, co vám tím vrčením v posteli dává nejevo? Spokojenost s danou situací asi ne. Tipuji, že to samé co tomu veterináři. Když mu nařídíte zdrhi od veterináře, bude reagovat stejně. To asi není v pořádku.
"Obcas mam takovy moment kdy se trochu bojim,ale nedavam to najevo Vim ze neskousne, snazi se me jen zahnat ale kousnout si nedovoli."
Jestli se bojíte, váš pes o tom ví. Na to vemte jed. Ale vůdce, který je zároveň autoritou se nikdy nebojí.
"pes tradicne nechce do baraku protože ví co bude následovat. Manzela to naštve a zaujme vyhruznej postoj, na psa zařve a pak ho popadne a odnese :/ takze jsem.mu rekla at se na to vybodne a budu mejt ja...dnes jsem ho dovnitr dostala na.pamlsky"
Výhrůžnej postoj??? Takže pes se bojí situace, která přijde a váš manžel v něm vyvolá další strach. Stejně geniální nápad jako hasit požár benzínem. Co třeba něco ve stylu "co blbneš přece tě nejdu zabít", to vše pronesené v klidu, v ironickém podiveném tónu, ale suveréně. Prostě to takhle bude. A taky to tak bude. V klidu, v pohodě.
Lákání na pamlsky? Copak vůdce někdy na něco láká? Byl by pro vás autoritou někdo, kdo vás na něco láká? Anebo někdo kdo velí: Bude to takhle.
Když to shrnu, nejste pro svého psa autoritou, které by mohl důvěřovat. Proto se v situacích, kterým nerozumí chová tak, jak se chová. Rady které vám tu dávali ostatní by mohly fungovat, ale pouze za situace, že ten pes vám bude důvěřovat. Pokud bude váš přístup založený na podlézání, nesrozumitelném chování, přemlouvání (lákání na pamlsky), nebo snad nedejbože na agresi, nikdy to nebude fungovat. A u paličáků typu teriéra už vůbec ne. Podle mě to chce úplně změnit přístup k vašemu psovi. Mějte za paměti, že základem je naprosto vyrovaný klid, důslednost (když to řeknu, tak to tak bude), suverenita a hlavně vaše srozumitelnost (váš pes musí chápat co po něm chcete a zároveň vy musíte chápat, co vám odpovídá). Musíte mu být oporou v situacích kterým nerozumí a vést ho. Aby ty situace zvládnul.
Vytrhnul jste moje vety z kontextu. Kdyz na me pes vrci v me posteli, protoze chci aby me pustil pod moji perinu, nevidim v tom.projev nejistoty a strachu ale pouhopouhou drzost a privlastnovani si moji postele. Pokud neuhne na slovni povel a zacne vrcet tak z ty postele proste musi odejit.
Nema rad jakoukoli manipulaci uz odmala a tyto dve situac ktere popisuji souvisi prave s tim,ze ho chce nekdo nekam presunout proti jeho vuli.
On proste nechce a nejde pres to vlak.
Hry typu"pojd kámo nic se nedeje" na nej nikdy neplatily a je vyhradne orientovany na zrdlo a mou nadsenou pochvalu.
Tezko soudit kdyz ho neznate, neni uplne standardni a cizi vuli si necha vnutit jen s velkym sebezaprenim, pokud nejde zrovna o neco co ho bavi nebo z toho neco kouká. Holt pokazde premysli jak vazne to.myslim a zkousi me, neni to borderka ktera panickovi chce splnit co mu na ocich vidi.
Např na.agility jsme sehraní, reaguje na sebemensi naznak povelu, prave proto ze ho to bavi. Jakmile po nem ale chci aby skocil do auta po treninku ze se jede domu, coz on nechce, je to opet boj, ktery jsem zvládla regulovat kratsi prochazkou po treninku, aby se vyklidnil.
A na zaver - uz nam nezbyly jine zpusoby jak ho do vany dostat jelikoz on proste neni blbej a vi o co mi jde at na to jdu jakkoli. Nechce byt uvezneny ve vane odkud nemuze utect.
Taky bych tedy od vas rada nejakou konkretni radu a ne jen analýzy z pár vet, které jsem zde napsala.

Konkrétní rada- pořídila jste si teriera, s určitou zarputilostí jste musela tedy počítat, pravděpodobně nejste dost důsledná, což u teriera vzbuzuje dojem, že se nemusí nebo to nemyslíte vážně....schopnosti jistě máte, ale psík ukazuje že i slabiny.
Tlapky a manipulace od štěněte, i kdyby nebylo venku bláto, pes mi v chodbě sedne a čeká, žádný takový, že dneska máš čisté tak běž- to si může dovolit až psí mazák, který to má zažité, prostě denní rituál po venčení...takže pokud má pes nohy čisté (sníh, léto) naznačím psím ručníčkem čištění a můžeš jít, pak máme malý kyblík, nohu namočit a osušit nebo ta vana, jelikož se mi pes z vany blbě vyndavá-nevyskočí (25kg) tak sprcháč. Od mimina u všech psů....pes nohy na vanu a já zadek do vany(ještě otázka , jak psa nosíte?)
Chování a manipulace- taktéž od štěněte, výhoda, moji psíci se vždy rádi chovali, leželi na mě , já jim hejbala vším možným a koukala do všech otvorů (se to hodí pak při ošetřování bebíček)
Ještě podotek, mám oddělené povely "klid" a "ták je hodná", třeba u toho veta je to klid a když je šikulka ták je hodná....takže u vás, když pes brzdí by to bylo: "klid a jdeme!" a šlo by se, chlácholit psa za to že odmítá nebo něco dělá špatně je chyba.
Buďte k němu spravedlivá, nevemlouvejte se, neuplácejte ho, když nesplní , občas ho pošlete na místo- musí to splnit, během dne zacvičte za pamlsek a zvesela poslušnost, takové to ke mě, k noze, sedni, lehni...ne drilem, pokud budete cítit že pes není s váma na jedné vlně a povely by nechtěl plnit, raději nezkoušejte.
Psíkovy dejte na doma kraťoučké asi metrové vodítko aby jste s ním mohla manipulovat bez obavy kousnutí a bezpodmínečně trvejte na splnění, musíte mít palici dubovější než on.
Vaší postel bych mu zakázala, pokud se ve vašem "pelechu" neumí chovat, tak tam nebude.....

Elki
napsal(a):
Vytrhnul jste moje vety z kontextu. Kdyz na me pes vrci v me posteli, protoze chci aby me pustil pod moji perinu, nevidim v tom.projev nejistoty a strachu ale pouhopouhou drzost a privlastnovani si moji postele. Pokud neuhne na slovni povel a zacne vrcet tak z ty postele proste musi odejit.
Nema rad jakoukoli manipulaci uz odmala a tyto dve situac ktere popisuji souvisi prave s tim,ze ho chce nekdo nekam presunout proti jeho vuli.
Hry typu"pojd kámo nic se nedeje" na nej nikdy neplatily a je vyhradne orientovany na zrdlo a mou nadsenou pochvalu.
Tezko soudit kdyz ho neznate, neni uplne standardni a cizi vuli si necha vnutit jen s velkym sebezaprenim, pokud nejde zrovna o neco co ho bavi nebo z toho neco kouká. Holt pokazde premysli jak vazne to.myslim a zkousi me, neni to borderka ktera panickovi chce splnit co mu na ocich vidi.
Např na.agility jsme sehraní, reaguje na sebemensi naznak povelu, prave proto ze ho to bavi. Jakmile po nem ale chci aby skocil do auta po treninku ze se jede domu, coz on nechce, je to opet boj, ktery jsem zvládla regulovat kratsi prochazkou po treninku, aby se vyklidnil.
A na zaver - uz nam nezbyly jine zpusoby jak ho do vany dostat jelikoz on proste neni blbej a vi o co mi jde at na to jdu jakkoli. Nechce byt uvezneny ve vane odkud nemuze utect.
Taky bych tedy od vas rada nejakou konkretni radu a ne jen analýzy z pár vet, které jsem zde napsala.
Váš problém je v tom, že jste si jistá, že máte výjimečného psa, který si dělá, co chce a má na to svou výjimečností právo. Když si po sobě přečtete citovaný příspěvek, tak mi dáte za pravdu.
Konkrétní rady jste dostala - být laskavě důsledná, povely utvrdit a vyžadovat laskavě a důsledně jejich provedení.
on proste neni blbej a vi o co mi jde at na to jdu jakkoli.
Za svůj dlouhý psářský život jsem zažila jednoho blbého psa. Takže se dá říct, že žádný pes není blbý. Ví o co vám jde a vy se nemůžete snažit ho jakýmkoliv způsobem ošulit, ale musí vědět, že ač se mu nechce, musí poslechnout. A když bude hodný a poslechne, potom přijde ta největší dobrota. Navíc, když ho lákáte, očekává něco špatného.
Když už chcete zůstat u lákání - možná by šlo, začít ho normálně krmit v koupelně. Chceš večeři? Máš ji v koupelně - starej se. Nachystat mu zvlášť chutnou večeři, vidíš ty dobroty, v koupelně. Jen nevím, jestli by to nebylo týrání hlady.

"On proste nechce a nejde pres to vlak".
Tak nevím, nemělo by to být opačně? Já to tak chci, a přes to nejede vlak.( V těch zásadních otázkách - když jde o to, kudy dnes půjdeme na procházku, tak dám klidně psici vybrat. Ale když hárající touží běžet za svým nápadníkem nejmilejším - tak to opravdu ne - přes to vlak nejede ) Nebo u vás šéfuje pes ?

Kdyz na me pes vrci v me posteli, protoze chci aby me pustil pod moji perinu, nevidim v tom.projev nejistoty a strachu ale pouhopouhou drzost a privlastnovani si moji postele. Pokud neuhne na slovni povel a zacne vrcet tak z ty postele proste musi odejit.
Elki, totéž náš pastevec versus manžel - taky měl chlap ze začátku takové nějaké silové nápady, než přišel na to, že krom prostého mírumilovného odvedení psa na vodítku funguje ještě se k tomu psu přitulit, přikrýt peřinou....a za chvíli je postel jenom jeho 'jako manželova) a vztahy ryze pozitivní !
fakt nemáš vyjímečného psa....
vtip je v tom vést obecně - tedy vždy.......respektive to napíšu jinak - psa je třeba VÉST, musí být zvyklý, a to obecně, v celém životě, že mu ukazuješ cestu, vedeš ho a pro něj to znamená DOBRO.....a pak se nechá ochotn vést i v situacích nepříjemných....a vést neznamená cestou trestů....
pastevec je hotspoťák, ošetřování hotspotů je bolestivá záležitost i jsem nakonec přistoupila k cestě "shapingu" a samozřejmě přes odměnu si přišel sám k "mačmač" (nutno dodat, že mu to nijak nedřu ale jenom namáčím betadinou či mažu) - ten den to trvalo asi půl hodiny, než jsme se konečněvypravili na procházku, ale od toho dne se už taky v pohodě nechá......
a už musím letět, pokračování odpoledne....
Tak jeste naposledy.
Ne, nemam pocit ze mam vyjimecneho psa. Mam tvrdohlaveho psa, ktereho si ale nenechavam skakat po hlave a kazdy povel splnit musí i když se mu zrovna nechce. V pripadeh kdy to s nim bylo na kordy jsem si nasla cestu jak obejit situaci "kdo z koho" a jsme pak v klidu oba. Jedine kde to drhne je vana. Z postele ho nevyhanim nasilim ani řevem, ale když je odrzlej tak mi v klidu a nekompromisně reknu "dolu" a on hned jde a skoci zpet teprv az ja se ulozim.
U vany je problem ten, ze tam sam nevyskoci a tudiz ho musime zvedat. Na tom budeme pracovat pomoci rad které jsem tu dostala a pro ktere jsem si sem prisla.
A nemuzu ho bohuzel ucit ze nohy se utiraji i za sucha jelikoz v lete je barak dokoran a muze si chodit sem a tam jak chce.
No konkrétní radu: nebudu citovat, ale například:
Můj současný pes taky jednoho dne přišel na to, že manipulaci nemá rád. Konkrétně zvedání. Jenže když byl štěndo, nebyl schopen slézt ani vylézt celkem příkré schody na naší zahradu. Takže když jsem ho zvednul, že ho přes ty schody přenesu, spustil od cca třetího měsíce vrčící povyk. Vždycky sem se na něj tak nějak podíval s otázkou typu "hele, to je na mě?", "no nekecej a co dál". když si nedal říct, tak jsem ho položil nad (pod) těma schodama a bavil sem se tím, jak se je bojí sejít (vyjít). Když si dal říct (nebo spíš když jsem využil vhodné situace - ale prostě když nevrčel), snesl jsem ho a parádně jsme si pohráli. Nebo třeba začal vrčet, když jsem ho pokládal na zem. Tak jsem ho zase zvednul zpátky, aby si to mohl pořádně užít a nastoupily výše zmíněné otázky. Teprve když se uklidnil, dal jsem ho zpátky na zem. Tohle vrčící období mu vydrželo asi tři dny. Pak pochopil, že tento styl komunikace pro něj vůbec není výhodný.
Když jsem ho poprvé vložil do vany, mohl se zbláznit. Ale protože jsem věděl, že si na zahradě hrozně rád hraje s proudem vody z hadice, tak jsem mu nejdřív ukázal proud vody ze sprchy a najednou do té vany málem skočil sám. Samozřejmě jsme si ve vaně poprvé jen pohráli s proudem vody z hadice. Na potřetí jsme přidali koupání a už to bylo OK. Mému předchozímu pejsovi, když se na procházce v něčem vyválel a pod. stačilo říct "jsi prase" a šel do té vany sám. Holt vždycky to není tak jednoduché.
Tohle jsou konkrétní rady, které ale ve vašem případě asi fungovat nebudou, týkají se konkrétní situace a konkrétního psa. Univerzální rady typu návodu k mikrovlné troubě vám nikdo na internetovém fóru nedá, vždycky je potřeba trochu přemýšlet a ušít konkrétní postup na míru konkrétnímu psovi a konkrétní situaci.
To co popisujete ve vašem posledním příspěvku (ale i v těch předchozích) je přímo učebnicový příklad nevychovaného rozmazlence. Spolupracuje s vámi, jen pokud chce. Když se mu nechce, tak přes to "nejede vlak". Ale to je právě ten problém, o kterém jsem ve svém předchozím příspěvku psal. Vy ho prostě musíte převědčit, že je pro něj výhodné, aby s vámi spolupracoval vždy. Pokud se nebudete řídit tím, co jsem v minulém příspěvku psal v posledním odstavci, nikdy se vám to nepodaří.