Bígl pozornost při cvičení

Bígl
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.12.2018 12:18
Marek8993

XXX.XXX.123.214

Zdravím, chtěl bych se s vámi poradit ohledně výcviku bígla. Je mu necelých 5 měsíců.
Doma zvládáme už téměř všechny povely které bych od něho vyžadoval, ale když s ním chci jít ven a zdokonalovat je, tak mi nedává absolutně žádnou šanci. Nejsem ničím schopný udržet jeho pozornost. Pořád hlavu dole a čenichá. Na vodítku táhne, na pamlsky občas reaguje ale ne tak jak bych chtěl. Když ho na poli pustím tak jde se mnou pořád ale na docela velkou vzdálenost (klidně i desítky metrů). Pokud jsem už dál tak na zapískání slyší a přiběhne ale "ke mě" nikoliv i když ukazuji známý a chutný pamlsek, jen kolem mě proběhne dál dopředu.
Doma na dvoře nám to přitom celkem jde, i u nohy mi za pamlsky pěkně chodí.
O cvičáku za přítomnosti jiných psů se ani nebavím tam jsem úplně bez šance.
Je to věkem? Je na to ještě mladý nebo jak s tím začít? Jako výsledek bych si přál hlavně bezproblémovou chůzi u nohy bez toho aniž by se něčím jiným rozptyloval.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.12.2018 12:29

Dvě věci.

Je to bígl. U takového zvířátka se prostě nadřete :D

A za druhé. Pokud chodí u nohy tak, že mu ukazujete neustále pamlsek a přivolání taky spočívá v tom, že ukazujete pamlsek, tak prostě ty povely neumí. Pamlsek se odměna za splnění, ne lákadlo. Má to vypadat tak, že pes přijde a vy teprve vytáhnete a dáte pamlsek, stejně tak dáte povel k noze, pes se přiřadí a vy až pak dáte pamlsek, který byl předtím třeba v kapse. Navádění pomocí pamlsků je tak maximálně způsob, jak vysvětlit psovi, o co jde, ale ne výsledný produkt.

21.12.2018 12:59
Elzon

XXX.XXX.41.38

Jak často a na jak dlouho s ním chodíte ven? Když se mi psi co jsem měl vzdalovali, tak mi vždy pomáhá se jim schovávat a oni si lépe hlídají distanc Teda nesmí jim to být úplně jedno. Na procházku nechoďte s plným žaludkem:-)

21.12.2018 13:02

Elzon napsal(a):
Jak často a na jak dlouho s ním chodíte ven? Když se mi psi co jsem měl vzdalovali, tak mi vždy pomáhá se jim schovávat a oni si lépe hlídají distanc Teda nesmí jim to být úplně jedno. Na procházku nechoďte s plným žaludkem:-)

Věřte, že tohle nefunguje na každého psa. Fungovalo mi to na dva hovawarty, ale pastevec je schopný pokračovat v procházce sám, domů přece kdyžtak trefí sám. A plný či neplný žaludek s tím nemá nic společného, je to prostě pes, co si prostě věří, že by to dál sám a bez mojí přítomnosti se nehroutí v uzlíček nervů zoufající si, co sakra bude teď dělat.

A tak stejně to bude jedno bíglovi, kterýžto je samostatný honič.

21.12.2018 13:14
Marek8993

XXX.XXX.123.214

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Věřte, že tohle nefunguje na každého psa. Fungovalo mi to na dva hovawarty, ale pastevec je schopný pokračovat v procházce sám, domů přece kdyžtak trefí sám. A plný či neplný žaludek s tím nemá nic společného, je to prostě pes, co si prostě věří, že by to dál sám a bez mojí přítomnosti se nehroutí v uzlíček nervů zoufající si, co sakra bude teď dělat.

A tak stejně to bude jedno bíglovi, kterýžto je samostatný honič.

Tím bych si nebyl tak jistý viz. https://www.youtube.com/watch?v=p4PWcBhWt0w
Trpělivost mám velkou chtěl bych takový výsledek ale nevím kde dělám chybu. Ani na tom vodítku se mu nechce moc a nejeví zájem, chce si čmuchat svoje a venku ho nezajímám..

21.12.2018 13:17
Elzon

XXX.XXX.41.38

...pokud je pes hladovější, tak i ty pamlsky lépe fungují, alespoň u nás ( boxerka ). Je pravda, že na Filu to moc nefungovalo, na NO zase ano. Mne taky nezaujme restaurace, když jsem po jídle.

21.12.2018 13:27
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Ještě bych zkusila vyměnit pamlsky a najít něco, po čem se může užrat .... má o to zájem i venku. Do kurzu mi chodí lidé s piškotama, psíma sušenkama, sušeným masem (kupovaným) nebo granulema. Většina psů nemá maximální pozornost na pamlsek .... do tý doby než šáhnu do kapsy pro sušený plíce, sušený rybičky, syrečky, škvarky atd. Na dvorku vám bude žrát všelicos, protože tam nic zajímavějšího není ... ale venku .... venku je hafo lepších věcí.

Taky lidem doporučuji podporovat ve štěněcím věku kořistnický pud (když ho štěně má) ..... takže přetahování se o ledacos - hadry, hračky, míčky na šnůrkách, pešky, klacky - tak aby se podpořil zájem o hraní s psovodem, což je zase cesta k tomu aby byl na vás pes víc navázán v rušivých situacích (čmuchání, jiní psi, jiní lidé).

Na cvičáku by vám to měli ukázat. Mi neříkejte, že vás tam nechají hodinu s nepozorným psem.

S bíglem budete mít víc práce, to určitě. Ale třeba z mé zkušenosti - u bígla většinou mám úspěch s honěním střapce nebo s přetahováním o střapózní věci (uzly atd.). Možná byste mohl podpořit jeho dobrý nos a dělat s ním pachové práce (stopování, nosework, psí hlavolamy).

21.12.2018 20:11
karo2702

XXX.XXX.172.116

Můj kokřík totéž. Od mala venku naprostý nezájem. Mohla jsem se tomu dvouměsíčnímu štěňátku schovat, utéct, ale ona byla schopná půl hodiny čuchat k jednomu drnu trávy. Na procházkách vždy kilometr přede mnou. Teď má dva roky a poslouchá jak hodinky.
Chce to trpělivost. Je to tvrdohlavý lovecký pes. Bude mít čumák u země a bude vás ignorovat. Trénujte doma, pak na klidných místech a zvyšujte náročnost pozvolna, až to bude opravdu zvládat.
Když mi utíkala, šla jsem vesele s ní, ale když se na mě (po dloooouhé době) podívala, rychle jsem se rozběhla opačným směrem. Vyrazila za mnou.
Pozornost jsem trénovala na jméno. Doma, venku, na vodítku, na volno, mezi lidmi, na klidném místě, prostě furt a všude. Řeknu jméno, podívá se, odměna. Teď na volno chodí max 20 metrů ode mě a když někam odběhne a mě se to nelíbí, řeknu její jméno. Občas se začuchá, nevadí, počkám si. Pokud poslechne, tak velká pochvala.
Začala si mě na procházkách i hlídat. Snažím se s ní venku i hrát, občas nějaký povel, aby o mě věděla. Ale "schovávaná" na ní nefunkuje. To si dočuchá drn a pak mě vyčuchá během sekundy

21.12.2018 23:44
Mrak11

XXX.XXX.20.130

U lov.terieru,slidicu,honicu je potřeba,abyste s ním chodila pouze vy, rodina a děti alespon do 1 roku ne(max.podani zradla).Ideální systém je po-pá 45 min.denne.so a ne 2 hod.to stačí.Mimo tuto dobu by měl být pes v kotci(mimo občasné pouštění za účelem hraní,event.cviceni).Při procházce psa každých cca 10 min.privolat,nebo povel cekej(pokud se pes moc vzdaluje).Důležité je, zbytečne na psa nemluvit.(pouze povely a občas pochvala).A důslednost,pes při tomto režimu je v 1 až 1,5 roce připravený.Preji hodne radosti se psem.

22.12.2018 00:11
lupus4

XXX.XXX.205.61

Při procházce psa každých cca 10 min.privolat,nebo povel cekej(pokud se pes moc vzdaluje).

á, krotitel je tady

tahle rada zadavateli fakt pomůže

cca 10 min.privolat

no volat může, ale počítám, že marně, páč za minutu je půl km daleko

jinak 22,5 hod denně v kotci...co víc si může pes "přát"

PS. pro Marka - dokud nebudete mit přivolání, tak nepouštět, a to na videu není bígl, možná tak 75%

22.12.2018 00:25
Mrak11

XXX.XXX.20.130

Pane Lupus,zbytečně mě chytate za slovo,samozřejmě že musí umět povel cekej(alespon).Avšak dle Vašich prispevku(a to i v rubrice ptactvo),si myslím,ze víte o čem mluvíte,zvířatům rozumite.Jen škoda,ze jste na ty zelený muzicky tak naštvaný,ale myslím,ze kdybychom se poznali osobně,určitě bychom si dobře pokecali.

22.12.2018 00:31

přece nebudu furt psa volat, když vím, že má bezva zábavu, takže nepřijde
to akorát ten povel, který ani ještě neumí (to samé jakýkoli další povel) zničím.. už jsem také zvládla.. tak jsem pak vymyslela jiné slovo
normálně se povel učí od nejjednoduššího prostředí (doma v obýváku) po nejsložitější (hafec psů, lidí a jiné zvěře)
ale mně to naposledy nějak nefungovalo, tak jsem šla na metr k psovi, pískla, pes se na mě podíval a řekla jsem "ke mně"
přišel, paráda, tak ještě desetkrát..
a pak tři metry, deset,.. teď přijde na písknutí i na "ke mně" i na skoro cokoli podobným tónem, protože se to naučilo mě sledovat

nezačnu nácvik v situaci, kdy pes hrabe myši nebo vidí srny, ani nevytáhnu nevybitého mladého psa z bytu a hned "sedni lehni ke mně"..

22.12.2018 00:43
Mrak11

XXX.XXX.20.130

Proto jsem již jednou psal,ze tyto povely se začínají cvičit,až je pes psych.vyspelejsi(hlavně přivolání a odlozeni).A až povel přivolání zvlada(tj.cca 2 dny od začátku uceni),potom je žádoucí ho povolávat,když má jinou zábavu.Vzdy trvejte na důslednosti a povel neříkejte 2x.Toto ale nezvladnetete hravou metodou.Takze Vám přeji hodně trpělivosti.

22.12.2018 00:48
lupus4

XXX.XXX.205.61

určitě bychom si dobře pokecali.

no možný to je, protože z těch pár desítek "zelených mužíků" co jsem poznal byli asi 4 -5 docela dobrý chlapi

můj první osobní pes, byl dlouhosrstý jezevčík Dorek z Bílého lesa (nar. 6.1.68) od p.Ing.Nováka z Vimperka za celých 350.- Kč. (r. 68)
takže jsem s níim skládal zkoušky ZV, NL, NJ vše na vyjímku (páč mě bylo kol 15ti) a poznal jsem "oblíbené metody" výcviku, takže na lesní už jsme nešli a taky jsem se už tehdá zařekl, že tohle svejm psům dělat nikdy nebudu , pak s NO kamaráda to na svazarmovském cvičáku nebylo s metodikou o moc lepší...
takže , když mě Dorča opustil, pak zvítězili nezávislí a svobodní SH

22.12.2018 01:16
Mrak11

XXX.XXX.20.130

Přece nemůžeme nemít některé plemeno jen proto,ze nam to někdo znechutil(nebo zalibu).I když vlastně jsem měl taky mockrát tuto myšlenku.

22.12.2018 07:09
impact

XXX.XXX.195.92

Mrak11 napsal(a):
Pane Lupus,zbytečně mě chytate za slovo,samozřejmě že musí umět povel cekej(alespon).Avšak dle Vašich prispevku(a to i v rubrice ptactvo),si myslím,ze víte o čem mluvíte,zvířatům rozumite.Jen škoda,ze jste na ty zelený muzicky tak naštvaný,ale myslím,ze kdybychom se poznali osobně,určitě bychom si dobře pokecali.

Tak kdyz jsem si precetla Vas prvni prispevek o tom, jak ma byt pes furt v kotci, tak jsem si pomyslela neco o potrefenych myslivcich. A vidim, ze jsem se nesekla.

22.12.2018 13:37
karo2702

XXX.XXX.172.116

Mrak11 napsal(a):
U lov.terieru,slidicu,honicu je potřeba,abyste s ním chodila pouze vy, rodina a děti alespon do 1 roku ne(max.podani zradla).Ideální systém je po-pá 45 min.denne.so a ne 2 hod.to stačí.Mimo tuto dobu by měl být pes v kotci(mimo občasné pouštění za účelem hraní,event.cviceni).Při procházce psa každých cca 10 min.privolat,nebo povel cekej(pokud se pes moc vzdaluje).Důležité je, zbytečne na psa nemluvit.(pouze povely a občas pochvala).A důslednost,pes při tomto režimu je v 1 až 1,5 roce připravený.Preji hodne radosti se psem.

No já nevím. Já nechat fenu celý den v kotci a pak jí vytáhnout jen na 45 min, tak vystřelí a už jí nikdy neuvidím
Chodím dvě procházky, podle počasí, vetšinou jednu hodinovou a druhou 1,5 - 2 hodiny. Unaví se a hlavně není z toho nového prostoru tak rozjařená.
A během procházky aporty a povely, chození po zídkách, pokud možno poběhat se psem, ať se vyblbne.

22.12.2018 15:08
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

A pravdu má karo2702 s těmi zídkami. Myslím, že pro aktivního bígla by překonávání náročnějšího terénu (skákání, lezení po kmenech atd.) mohlo být taky adekvátním vyžitím. Spojila bych to s vyhledáváním pamlsků.

Taky aktivnější psy na začátku hodiny nechám skákat přes překázky, přejít na lávku a přeskakovat áčko ..... nemůžu přesvědčit majitele, aby na cvičák přišli pěšky a pes se dostatečně vyběhal před hodinou cestou ..... každej většinou dorazí autem.

22.12.2018 15:56
lupus4

XXX.XXX.205.61

5měs štěndo ? lávky jo, skoky NE

22.12.2018 17:58
Marek8993

XXX.XXX.87.141

Díky všem za názory. Beru si z toho hodně a budeme se víc snažit. Není to jednoduché zvlášť s takovým psem ale trpělivost mám a hůl rozhodně lámat nebudu.
Lupus: určitě to není bígl? Byl jsem přesvědčený že je. Ale stejně by to nic na situaci neměnilo.
edit: skákat nikdy nic velkého neskáčeme. Bohužel se mi už dvakrát na lávce rozhodl že skočí dolů a už jsem ho nestačil chytit :(

22.12.2018 18:17
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

lupus4 napsal(a):
5měs štěndo ? lávky jo, skoky NE

Jsem už věk neřešila. Ale v pěti měsících malé hopsání nevadí (přes nízké překážky). V pěti měsících mi jak koza skákal i Maxiultramix v rámci jeho pasteveckého "potřebuju mít rozhled". Když to bude součástní zdolávání terénu, tak si myslím, že je to i celkem přirozený pohyb i pro 5 měsíční štěně. A je to bígl, takže by měl mít pěknou robusní postavu.

22.12.2018 18:21
Marek8993

XXX.XXX.87.141

Jojo zatím roste pěkně jak z vody.

22.12.2018 18:52
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Marek8993 napsal(a):
Jojo zatím roste pěkně jak z vody.

Má zajímavé zbarvení na zadku! Jako kdyby si vám sednul do barvy.

Přidejte reakci

Přidat smajlík