Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli tu někdo nechová čau-čau?
Četla jsem jakou má povahu ,že se mu nechce nic dělat...a co by se měl tedy naučit.
Existuje i krátkosrstá varianta?
Předem děkuji za rady a odpovědi.

krátkosrstý čaučau? šarpej?
každý pes by měl umět povely provozní poslušnosti. u některých je to těžší naučit než u jiných.
čau čau není hloupý pes, ale nebude ze sebe dělat šaška pro každého.

...kousek od nás na sídlišti má paní dva - nádherní medvědi, vždy se s nimi moc ráda pomazlím, tolerují i našeho motýla, ten z nich byl napoprvé paf - nevěděl co si o nich myslet - oni jsou to fakt medvídci.......neútočí ani na ostatní kolemjdoucí psy ze sídliště, ale jinak než na vodítku jsem je neviděla......

napsal(a):
...kousek od nás na sídlišti má paní dva - nádherní medvědi, vždy se s nimi moc ráda pomazlím, tolerují i našeho motýla, ten z nich byl napoprvé paf - nevěděl co si o nich myslet - oni jsou to fakt medvídci.......neútočí ani na ostatní kolemjdoucí psy ze sídliště, ale jinak než na vodítku jsem je neviděla......
Jee,tak to musí být fajn..Děkuji za odpověd'

napsal(a):
krátkosrstý čaučau? šarpej?
každý pes by měl umět povely provozní poslušnosti. u některých je to těžší naučit než u jiných.
čau čau není hloupý pes, ale nebude ze sebe dělat šaška pro každého.
aha,protože jsem si vyhledala krátkosrstá varianta ale to je asi omyl..Děkuju za odpověd'
Jestli existuje krátkosrstý, vůbec netuším.
U nás chodila starší paní s čaučauem-psem, vždy na vodítku, nikdy ho nepouštěla, protože jednak ostatní psy ani feny moc nemusel, a jednak by ho prý už nepřivolala. Dostala ho od dcery po smrti manžela jako štěně coby roztomilé medvíďátko za těžké peníze, psovi bylo v čase, kdy jsem ho více vídala, okolo osmi let, ale nikdy mne nezaujal, natož aby okouzlil - byl prostě takový studený a pokud ho něco už konečně zaujmulo, tak i poměrně rychle navztekaný. Neměl v parku žádné psí oblíbence, v okolí ho nic moc nezajímalo, jen kočky ho dokázaly vybudit z letargie, a kdyby mohl, tak je uhoní a zabije. Hezký medvídek to byl, to ano, ale chodil celý život na flexině, neuměl netahat, takže paní ho stále korigovala, ale prostě ji nebral vůbec na vědomí.
Možná v souladu s původními plemenným směřováním může být dobrý jako živá konzerva na horší časy, ale tohle ozkoušeno asi nebylo, i když teď už nežije.
Jen mne překvapilo, že je fakt ochoten ty kočky hodně tvrdě a kdykoliv štvát a smrtelně vážně honit, protože jinak dělal dojem nemotory a lenochoda.

u nás měli jednoho čau-čau....ele už je to x-let, ještě když jsem měla ovčandu, kdykoliv jsme šly kolem jejich baráku, tak byl venku, domů ho brali když si řekl a na noc. S tím vodítkem je to pravda, bez vodítka jsem ho neviděla, ke psům nemohl, ale feny docela toleroval. Myslím...alespoň v tomhle případě tomu tak bylo...že je to pes jednoho pána, paní taky docela vláčel, když chtěl někam dojít tak prostě šel, říkala, že k manželovi by si to nedovolil a že jeho i celkem poslouchá, pomazlit se ode mne nenechal resp. jsem se ani nepokoušela, protože nejevil zájem o mou osobu (což je mi sympatické)........myslím, že to rozhodně není pes pro každého, že je to specifická povaha, která musí člověku sednout......

Tento starobylý pes sloužil jako stráž lidí a dobytka, tahač, lovec, a zdroj kožešiny a masa. Doložené je to již v 7. století. Lovil například i leopardy.
I Marco Polo o něm psal. Původně někteří neměli takový kožich, byli i krátkosrstí jako třeba Akita psi. Teď je většina dlouhochlupých, ale i krátkosrstí jsou standardní. Kožíšek mate, pod ním je velmi silný pes.
Až v 19. století se začal vystavovat. Ale znám je několik tisíciletí jako pes lovecký a strážní.
Co by se měl tedy učit ? Základní ovladatelnost. A i to bude zajímavá práce. Nebude nijak moc kamarád ani s dalšími lidmi, ani se psy, kočkami a tak podobně. Nemá to v popisu práce, ani v povaze.
Ten šarpej není daleko od pravdy, jsou si velice podobní. Krásní a výhradně své rodiny.

rapotacka11
napsal(a):
A jak jsou na tom (oba) se zdravím ?
oba už od pohledu mají problém s vtočenými očními víčky, čau čau je predisponovaný k různým dermatózám (steroid responzivní, hypotyreóza, autoimunitní kožní onemocnění atd). šarpej je chodící kožní pacient a k tomu horečka šarpejů. ale na to je genetický test:)
Pokud vím, tak šarpej kdysi byl snem každého veterináře jako spolehlivý a celoživotní (z pohledu toho psa) donor peněz. jestli už je na tom plemeno lépe, netuším. Edit: bodlinka mne předběhla
A mnou zmiňovaný čaučau-pes umřel náhle doma, a přičítali to srdci. Jinak chodil v podstatě jen na očkování a zuby (ve smyslu odstraňování zubního kamene). Ale je třeba si uvědomit, že se jednalo o způsob života bez jakékoliv pracovní zátěže a náročnosti.
Na druhou stranu, už ze stavby těla toho psa je vidět, že podle toho, jak dnes plemeno vypadá, to žádný vytrvalý společník na případné delší výlety nebo něco akčnějšího rozhodně nebude, ať už z pohledu poměrně strmých zadních končetin, tak ze strany krátkého čumáku.

říkají "doporučujeme vyšetření", entropium, dkk, myelo.. (to ani neopíšu)
doporučují, tak já nevím
ale ta kůže bude asi horor

saola
napsal(a):
Pokud vím, tak šarpej kdysi byl snem každého veterináře jako spolehlivý a celoživotní (z pohledu toho psa) donor peněz. jestli už je na tom plemeno lépe, netuším. Edit: bodlinka mne předběhla
A mnou zmiňovaný čaučau-pes umřel náhle doma, a přičítali to srdci. Jinak chodil v podstatě jen na očkování a zuby (ve smyslu odstraňování zubního kamene). Ale je třeba si uvědomit, že se jednalo o způsob života bez jakékoliv pracovní zátěže a náročnosti.
Na druhou stranu, už ze stavby těla toho psa je vidět, že podle toho, jak dnes plemeno vypadá, to žádný vytrvalý společník na případné delší výlety nebo něco akčnějšího rozhodně nebude, ať už z pohledu poměrně strmých zadních končetin, tak ze strany krátkého čumáku.
Hm,žádné dlouhé procházky.Je to škoda ale stejně mne čau-čau okouzlil..nevím jak se to stalo ale oblíbila jsem si ho Má sestra říká že sice ujdu několik kilometrů,ale sportovat že se mi moc nechce...A proto je pro mě...no baví mě frisbee ale je mi jasný že on pro něj skákat nebude.Mám Německého ovčáka fenu a čaua bych chtěla taky fenu(vím to hárání).S NO sportuju to ano ,a mám ráda sport,chodím s ní na obrany.A házím frisbee a sportuju s ní(nedělám jenom obrany)
Jenom nevím jestli si sednou.To plemeno se mi líbí,a klidně bych mu srst vyčesávala každý den.Četla jsem že má povahu jako kočka(zmínila to jedna chovatelka).
Tak se uvidí.
Snad to není tak dlouhé...

není to dlouhé, ale někde v padesátém patře :-)
jestli česání zabrání atopické dermatitidě, a fenka k fence a tak
na frisbee se pravděpodobně vybodne, ale tahat sáně může
hezky si to sama všecko vygůglete

napsal(a):
není to dlouhé, ale někde v padesátém patře :-)
jestli česání zabrání atopické dermatitidě, a fenka k fence a tak
na frisbee se pravděpodobně vybodne, ale tahat sáně může
hezky si to sama všecko vygůglete
Samozřejmě budu pečovat o jeho srst.Myslela jsem to jednu z věcí.Ehm...a nevím na co narážíte..Jen jsem něco napsala

saola
napsal(a):
Jsem si téměř jistá, že vám nebude nosit ani aport, natož aby skákal pro frisbee
Obávám se, že je to od NO charakterově a pohybově miliony světelných let vzdálený pes.
Navíc - dvě takto odlišné feny k sobě, no, do toho bych tedy nešla. Ale je to na vás, samozřejmě.
Já vím že mi nebude nosit aport atd..
Ano ,máte pravdu ...zjístím si ještě více informací o soužití s čauem(snad to píšu dobře) a jinými psy.
A pak se uvidí.Děkuji.

lupus4
napsal(a):
klid, slečna si za pár dnů "vysní" zas něco jinýho (nedávno to byl barzoj)
jinak kombinace NO a čaua je nesmyslná
"nevysnila" jsem si žádné plemeno ale jen jsem chtěla vědět jakou má povahu barzoj...nemusíte hnedka urážet a ano kombinace s NO a čaua je trošku mimo ale to mě až tak nedocházelo.
Je škoda že tu jsou lidi kteří poradí ,a lidi kteří se jen vysmějí

Tak trochu se zadavatelky zastanu...nemyslím si že si nskonec čau čau pořídí, ale přeci není nic špatného na tom, že se "zamiluju" do nějakého plemene a sháním o něm info, jestli by byl vhodný a že to je jednou barzoj a podruhé něco jiného? No ne každý z nás má při výběru plemene jasno. Myslím, že cau-čau jsme ji tak nějak rozmluvili je to opravdu hodně speciální pes a že tudíž za nejakou dobu bude dotaz na jinou rasu.

napsal(a):
"nevysnila" jsem si žádné plemeno ale jen jsem chtěla vědět jakou má povahu barzoj...nemusíte hnedka urážet a ano kombinace s NO a čaua je trošku mimo ale to mě až tak nedocházelo.
Je škoda že tu jsou lidi kteří poradí ,a lidi kteří se jen vysmějí
....proč vlastně chcete druhého psa, opravdu by mně to zajímalo.......věřte je to dost komplikací a pokud nejste zkušený psovod, tak těžko budete zvládat, zvláště pokud chcete tak specifické plemeno jako druhého psa - čau čau, afgán........představte si cestování, dovolená, Vaše nemoc a tak podobně, jak je vše ztížené pokud máte dva psy + finanční výdaje za krmení a veterinu........navíc ovčoun je diametrálně odlišný od Vámi nyní chtěných plemen - ovčoun chce pohyb a práci.......k druhému psu budete stále přivázána vodítkem a tato plemena nechtějí nejlépe nic - žít si prostě svým životem......... přidejte ovčounovi více sportů, práce a uvidíte, že na dalšího psa už čas a sílu nenaleznete.......

napsal(a):
Samozřejmě budu pečovat o jeho srst.Myslela jsem to jednu z věcí.Ehm...a nevím na co narážíte..Jen jsem něco napsala
já se Vám nesměji !
Chci mít doma ještě 11 psů, ale nejde to, zatím. Tak jen slintám, když je potkám, no.
Jen jsem řekla, abyste si informace o plemeni našla u důvěryhodných zdrojů - stránky o historii, chovatelských stanic, ale nejlepší jsou bývalí majitelé.

napsal(a):
já se Vám nesměji !
Chci mít doma ještě 11 psů, ale nejde to, zatím. Tak jen slintám, když je potkám, no.
Jen jsem řekla, abyste si informace o plemeni našla u důvěryhodných zdrojů - stránky o historii, chovatelských stanic, ale nejlepší jsou bývalí majitelé.
Aha,to se omlouvám jestli jsem to pochopila jinak.Prominte.

napsal(a):
Tak trochu se zadavatelky zastanu...nemyslím si že si nskonec čau čau pořídí, ale přeci není nic špatného na tom, že se "zamiluju" do nějakého plemene a sháním o něm info, jestli by byl vhodný a že to je jednou barzoj a podruhé něco jiného? No ne každý z nás má při výběru plemene jasno. Myslím, že cau-čau jsme ji tak nějak rozmluvili je to opravdu hodně speciální pes a že tudíž za nejakou dobu bude dotaz na jinou rasu.
Děkuji,že jste se mě zastala.Chtěla jsem něco vědět o barzojovi a najdenou napíšu že mě zajímá jiná povaha psa a hned tu někdo píše něco jiného....Myslím že jste mi to úplně nerozmluvili ale asi to není dobré aby byl NO a čau-čau.

napsal(a):
....proč vlastně chcete druhého psa, opravdu by mně to zajímalo.......věřte je to dost komplikací a pokud nejste zkušený psovod, tak těžko budete zvládat, zvláště pokud chcete tak specifické plemeno jako druhého psa - čau čau, afgán........představte si cestování, dovolená, Vaše nemoc a tak podobně, jak je vše ztížené pokud máte dva psy + finanční výdaje za krmení a veterinu........navíc ovčoun je diametrálně odlišný od Vámi nyní chtěných plemen - ovčoun chce pohyb a práci.......k druhému psu budete stále přivázána vodítkem a tato plemena nechtějí nejlépe nic - žít si prostě svým životem......... přidejte ovčounovi více sportů, práce a uvidíte, že na dalšího psa už čas a sílu nenaleznete.......
Na dovolené nejezdím a snad ani kvůli psům nebudu....nemyslím to zle ale kdybych někam měla jet,tak jedině s nimi.Finance ,ano...jsem si jistá že to bude drahé.Hm,a ten konec..asi budete mít tak z poloviny pravdu.A proč druhého psa?už dlouho jsem přemýšlela mezi různými plemeny ale ted' vidím že čau není vhodný.Druhého psa jsem chtěla jako společníka pro toho prvního a taky pro mě.Možná je to asi hloupý důvod...
za mého mládí se objevilo křížením čau-čaua a vlčího špice plemeno, jež bylo původně pojmenováno jako vlčí čau. Po přikřížení samojeda někdy v 70 letech bylo plemeno přejmenováno na „eurasiera“ a uznáno FCI.
To by mohla být "schůdnější" povaha, ale ne o moc - jak se chovají dnes - netuším, slečna si jistě vyhledá

lupus4
napsal(a):
za mého mládí se objevilo křížením čau-čaua a vlčího špice plemeno, jež bylo původně pojmenováno jako vlčí čau. Po přikřížení samojeda někdy v 70 letech bylo plemeno přejmenováno na „eurasiera“ a uznáno FCI.
To by mohla být "schůdnější" povaha, ale ne o moc - jak se chovají dnes - netuším, slečna si jistě vyhledá
Aha,to jsem nevěděla ale podívám se

napsal(a):
Na dovolené nejezdím a snad ani kvůli psům nebudu....nemyslím to zle ale kdybych někam měla jet,tak jedině s nimi.Finance ,ano...jsem si jistá že to bude drahé.Hm,a ten konec..asi budete mít tak z poloviny pravdu.A proč druhého psa?už dlouho jsem přemýšlela mezi různými plemeny ale ted' vidím že čau není vhodný.Druhého psa jsem chtěla jako společníka pro toho prvního a taky pro mě.Možná je to asi hloupý důvod...
...já nevím, ale společníky jste si navzájem s nynějším psem ne?.......ale samozřejmě čiňte jak Vám milé, jen, že prostě druhý pes je už jistá komplikace takřka ve všem pokud nejsem zkušený psovod.......toť ale jen můj názor a pohled na věc.........

napsal(a):
...já nevím, ale společníky jste si navzájem s nynějším psem ne?.......ale samozřejmě čiňte jak Vám milé, jen, že prostě druhý pes je už jistá komplikace takřka ve všem pokud nejsem zkušený psovod.......toť ale jen můj názor a pohled na věc.........
Ano,jsme.Asi si počkám několik let a budu se tu ptát na povahy jistých plemen ,jak vidím NO má 6 let.

napsal(a):
Ano,jsme.Asi si počkám několik let a budu se tu ptát na povahy jistých plemen ,jak vidím NO má 6 let.
...tak to má ještě těch dalších šest let jistě před sebou.......
napsal(a):
Aha,to jsem nevěděla ale podívám se
https://www.rozhlas.cz/atlaspsu/skupina1
https://www.rozhlas.cz/atlaspsu/skupina5
https://www.rozhlas.cz/atlaspsu/skupina9
https://www.rozhlas.cz/atlaspsu/portal/

napsal(a):
...tak to má ještě těch dalších šest let jistě před sebou.......
Ano,to má

Mela jsem ovcandu s irskym setrem a s afganem nerikam, ze je to problem, ale kd,bych mela volit ideal k NO, tak proč nevolit dalšího ovčouna, treba z moji zkušenosti byla ovcanda a chrt bez problémů , ale přeci jen byl každý jiný.
Pokud si fenku chcete pořizovat k současné NO a práce s ní vám vyhovuje, volila bych plemeno s podobnými nároky na aktivitu, jinak raději těch 6 let počkejte. Teď jsem zrovna přes svátky hlídala malého obtloustlého psa babičky a je docela náročné, když člověk musí venčit psy nadvakrát, protože jeden sotva jde a druhý je i po hodině běhu svěží. Nebo když po odpoledni na cvičáku musíte s druhým psem na kolo...To samé samozřejmě nastane, když má člověk štěně/seniora a druhého psa, ale přece jen je to dočasné.

jazzinka
napsal(a):
Pokud si fenku chcete pořizovat k současné NO a práce s ní vám vyhovuje, volila bych plemeno s podobnými nároky na aktivitu, jinak raději těch 6 let počkejte. Teď jsem zrovna přes svátky hlídala malého obtloustlého psa babičky a je docela náročné, když člověk musí venčit psy nadvakrát, protože jeden sotva jde a druhý je i po hodině běhu svěží. Nebo když po odpoledni na cvičáku musíte s druhým psem na kolo...To samé samozřejmě nastane, když má člověk štěně/seniora a druhého psa, ale přece jen je to dočasné.
,,Asi máte pravdu.Vyhledala jsem si i jiná plemena která by se možná k němu hodila.Mohla bych vám napsat do zpráv?"
Sestřenka měla čaua bez PP. A vypadal jak Čau, i se tak choval. Ačkoliv si toho roztomilého méďu pořídili na mazlení, nikdy jsem neviděla, že by o to projevil zájem. Byl to totální netýkavka s kozíma nohama(dysplazku jako prase) On se prakticky nijak neprojevoval, nijak neprojevoval emoce. Člověk na něj nějak mluvil, šišlal a nevím co ještě a pes brvou nehnul. Já z toho médi byla také unešená...než jsem poznala, jakový je to studený čumák. Líbí se mi pořád ne, že ne, ale už bych ho nechtěla.

lesnížínka
napsal(a):
Sestřenka měla čaua bez PP. A vypadal jak Čau, i se tak choval. Ačkoliv si toho roztomilého méďu pořídili na mazlení, nikdy jsem neviděla, že by o to projevil zájem. Byl to totální netýkavka s kozíma nohama(dysplazku jako prase) On se prakticky nijak neprojevoval, nijak neprojevoval emoce. Člověk na něj nějak mluvil, šišlal a nevím co ještě a pes brvou nehnul. Já z toho médi byla také unešená...než jsem poznala, jakový je to studený čumák. Líbí se mi pořád ne, že ne, ale už bych ho nechtěla.
Já tedy osobně bych si nikdy nepořídila psa bez PP,protože se pak může zaručovat že bude mít dedičné nemoce.Ale jak jsem tu zjistila,tak NO a čau se k sobě nehodí.
Napadli mě i jiná plemena.

napsal(a):
Já tedy osobně bych si nikdy nepořídila psa bez PP,protože se pak může zaručovat že bude mít dedičné nemoce.Ale jak jsem tu zjistila,tak NO a čau se k sobě nehodí.
Plemen je asi 400, tak máte z čeho vybírat .
napsal(a):
Ja zas nevidím důvod, proc by clovek nemohl mít dva psy. Jo NO a cau cau je fakt blba kombinace. Ale jinak mi tedy rozdíl mezi jedním psem a dvouma nepřijde az takový. To ani v případě dovolenych nebo nemoci. V případě nemoci to vidím i jako pozitivum, že si vyhrají i spolu. Je to náročnější se štěňetem, ze se chodí hodne venčit, ale to neni zas takovy problemm, ja beru staršího psa pokaždé s sebou. A ze musim štěně taky cvičit samostatně a navazovat hodne na sebe. Nebo kdyz je velky velkovy rozdil, že starsi pes uz zvládne jen krátkou procházku, zatímco mlaďoch potřebuje naopak dlouhou. Ale pokud jsou psi par let od sebe, tak na procházky mohou chodit společně, na dovolenou vezmu taky oba psy a fakt v tom nevidim nejaky problem.

jeden "má" rád všechny a druhý nikoho
předěláme, žádný problém
už to vypadalo na jaro místo zimy
ale dnes neomylně sněží

marcelaamax
napsal(a):
Ja zas nevidím důvod, proc by clovek nemohl mít dva psy. Jo NO a cau cau je fakt blba kombinace. Ale jinak mi tedy rozdíl mezi jedním psem a dvouma nepřijde az takový. To ani v případě dovolenych nebo nemoci. V případě nemoci to vidím i jako pozitivum, že si vyhrají i spolu. Je to náročnější se štěňetem, ze se chodí hodne venčit, ale to neni zas takovy problemm, ja beru staršího psa pokaždé s sebou. A ze musim štěně taky cvičit samostatně a navazovat hodne na sebe. Nebo kdyz je velky velkovy rozdil, že starsi pes uz zvládne jen krátkou procházku, zatímco mlaďoch potřebuje naopak dlouhou. Ale pokud jsou psi par let od sebe, tak na procházky mohou chodit společně, na dovolenou vezmu taky oba psy a fakt v tom nevidim nejaky problem.
"Ale jinak mi tedy rozdíl mezi jedním psem a dvouma nepřijde az takový"
vždycky jsem mela jen jednoho psa. az ted jsem se dopracovala ke dvoum. a uz nikdy nechci mit jen jednoho
prijde mi, ze ti psi mají i kus "svého" života najednou. svoji komunikaci, svoje zvyky.
to co s clovekem nemůžou. A ja jim teda blechy vybirat nebudu
napsal(a):
vždycky jsem mela jen jednoho psa. az ted jsem se dopracovala ke dvoum. a uz nikdy nechci mit jen jednoho
prijde mi, ze ti psi mají i kus "svého" života najednou. svoji komunikaci, svoje zvyky.
Jo me to taky vyhovuje víc. Jen treba kdyz jsem měla skoro 12ti nemocného leteho retrívra a k tomu hyperaktivní štěně, tak to bylo horší. Na procházky museli zvlášť, starsi jen kousek, mladsi poradne vyblbnout. Na cvicak jsem starsiho uz nebrala, ale on stejně uz skoro cely den prospal. Ale nikdy toho nebudu litovat, protoze si myslím, ze mu to štěně prodloužilo život, hrozně pookral.

marcelaamax
napsal(a):
...jistě spousta lidí má dva psy a jde to bez problémů, ale tak jak jsem to zadavatelce dotazu psala já, tak to vidím z té stinné stránky a možných komplikací..........a hlavně má bezproblémového NO - určitě velmi aktivního psa, pořizovat k němu dalšího psa notabene tak komplikovaných plemen jaká si zde přeji mi připadá jako holý nesmysl.....ale jak jsem psala je to můj pohled na věc a pouze jsem ho napsala jako názor.......osobně obdivuju lidi, kteří zvládají dva a více psů.......chovatelka našeho motýla mi zrovna říkala jaká má prima štěňata a jak by se mi líbila - no nesmím tam asi bych se neubránila ALE spočítala jsem si všechny negativa - brát si do práce druhého psa, to už by bylo moc i na mé v tomto velmi vstřícné vedení firmy, nynějšího motýla mi chodí venčit kamarádka, jsem si jista, že svěřit jí ještě psa druhého už by bylo nad její síly, spočetla jsem si i náklady na veterinu, výcvik s nynějším motýlem také není nejlevnější - máme instruktorku neb jsem takové kopyto a nevím zda bych byla schopna psa sama připravit - takže platit to dvakrát..........se psem chodím opravdu všude, na výlety bereme na kola v košíku - se dvěma už by to nebylo tak jednoduché.......a tak bych mohla pokračovat.......beru to u lidí kteří opravdu psy žijí a vedou je nějak pracovně, sportovně, chovají - tak tam je to bez diskuzí, al zadavatelka psala, že chce jen jako společníka pro sebe a svého psa - z mého hlediska by byla do jisté míry komplikace, ale mohu se mýlit a pak se omlouvám a pokud zadavatelka zvládne tak před ní smekám.....
napsal(a):
...jistě spousta lidí má dva psy a jde to bez problémů, ale tak jak jsem to zadavatelce dotazu psala já, tak to vidím z té stinné stránky a možných komplikací..........a hlavně má bezproblémového NO - určitě velmi aktivního psa, pořizovat k němu dalšího psa notabene tak komplikovaných plemen jaká si zde přeji mi připadá jako holý nesmysl.....ale jak jsem psala je to můj pohled na věc a pouze jsem ho napsala jako názor.......osobně obdivuju lidi, kteří zvládají dva a více psů.......chovatelka našeho motýla mi zrovna říkala jaká má prima štěňata a jak by se mi líbila - no nesmím tam asi bych se neubránila ALE spočítala jsem si všechny negativa - brát si do práce druhého psa, to už by bylo moc i na mé v tomto velmi vstřícné vedení firmy, nynějšího motýla mi chodí venčit kamarádka, jsem si jista, že svěřit jí ještě psa druhého už by bylo nad její síly, spočetla jsem si i náklady na veterinu, výcvik s nynějším motýlem také není nejlevnější - máme instruktorku neb jsem takové kopyto a nevím zda bych byla schopna psa sama připravit - takže platit to dvakrát..........se psem chodím opravdu všude, na výlety bereme na kola v košíku - se dvěma už by to nebylo tak jednoduché.......a tak bych mohla pokračovat.......beru to u lidí kteří opravdu psy žijí a vedou je nějak pracovně, sportovně, chovají - tak tam je to bez diskuzí, al zadavatelka psala, že chce jen jako společníka pro sebe a svého psa - z mého hlediska by byla do jisté míry komplikace, ale mohu se mýlit a pak se omlouvám a pokud zadavatelka zvládne tak před ní smekám.....
Jasne ta kombinace plemen je blbost. S NO jak psala cvici a sportuje - a kdyz to vezmu podle sebe, tak já treba hned po praci jedu na cvicak a domů se vrátím navecer. Kdybych si jako druheho psa poridila cau cau, nebo podobne plemeno, tak nevím - to by pes asi byl tu dobu doma a nudil se, protože nevim, co by delal na cvičáku. Jinak na cvičáku jsem byla vždy az do konce s kamarády, takze pro me to cviceni neni nijak náročnější s druhym psem, jen je prostřídám, štěně tam socializuji atd... Ale s obouma chci cvičit, sportovat, jezdit společně na zavody atd... Neporidila bych k temperamentnímu psovi tak odlišné plemeno. Pokud s jedním cvicim a sportuji, tak bych i druhého vybirala podle toho.
Ale zas na druhou stranu mam kamarádku - maji doma dva NO a dve kelpie. S temito 4mi psy cvičí a tráví na cvicaku hodne casu. No a doma pak maji ještě čivavy a buldocky. Ja bych to tak asi nechtěla, ale jim to vyhovuje. Buldockum a civavam staci kratší prochazka nebo vyblbnuti se na zahrade a jelikoz je jich vic, tak jinak si vystačí sami. Takže přes den makat s NO a kelpiemi a navečer se valet na gauci s civavami a buldocky. Jiank teda je jich v baráku vic, a myslim, že chlap necvici, takze ten asi vic casu tráví s temi doma. Ale u zadavtelky to chápu tak, ze na psi bude sama, tak tam bych fakt volila plemeno s podobnou povahou.

marcelaamax
napsal(a):
Jasne ta kombinace plemen je blbost. S NO jak psala cvici a sportuje - a kdyz to vezmu podle sebe, tak já treba hned po praci jedu na cvicak a domů se vrátím navecer. Kdybych si jako druheho psa poridila cau cau, nebo podobne plemeno, tak nevím - to by pes asi byl tu dobu doma a nudil se, protože nevim, co by delal na cvičáku. Jinak na cvičáku jsem byla vždy az do konce s kamarády, takze pro me to cviceni neni nijak náročnější s druhym psem, jen je prostřídám, štěně tam socializuji atd... Ale s obouma chci cvičit, sportovat, jezdit společně na zavody atd... Neporidila bych k temperamentnímu psovi tak odlišné plemeno. Pokud s jedním cvicim a sportuji, tak bych i druhého vybirala podle toho.
Ale zas na druhou stranu mam kamarádku - maji doma dva NO a dve kelpie. S temito 4mi psy cvičí a tráví na cvicaku hodne casu. No a doma pak maji ještě čivavy a buldocky. Ja bych to tak asi nechtěla, ale jim to vyhovuje. Buldockum a civavam staci kratší prochazka nebo vyblbnuti se na zahrade a jelikoz je jich vic, tak jinak si vystačí sami. Takže přes den makat s NO a kelpiemi a navečer se valet na gauci s civavami a buldocky. Jiank teda je jich v baráku vic, a myslim, že chlap necvici, takze ten asi vic casu tráví s temi doma. Ale u zadavtelky to chápu tak, ze na psi bude sama, tak tam bych fakt volila plemeno s podobnou povahou.
...to co popisujete u své kamarádky - můj sen až na ty buldočky.......

marcelaamax
napsal(a):
Tak držím palce, at se jednou vyplní 😊
...už ne.........to by muselo být tak před dvaceti léty a mou nemocí........ale papillon mně znovu vrátil do světa sportovní kynologie - trochu nadnesené co? - cvičíme klasickou poslušnost, nosework a provozujeme canis a je to strašně moc fajn..... ale především jsem s ním takřka 24 hodin denně, což mi neskutečně pomáhá.......
napsal(a):
Já jim tedy blechy vybírám (málo, ale klíšťata, to je u samojeda na půl dne) ale máte svatou pravdu. Měla jsem od začátku dva psy a byla jsem z toho nadšená, jak mají svůj psí svět a rozhodně jsem neměla trauma z toho, že do něj nepatřím. Teď už mám jen jednoho, tudíž ho dost na stará kolena rozmazluju a už nemusí tolik, jako musel a říkám si, že zase jak je jedináček, tak má všechnu lásku a péči, o kterou se dva museli dělit...což z nich ale zase udělalo tolerantní jedince, kterří si nezáviděli, nezáviděli ani ostatním pejskům. Až pejsa nebude a budu si pořizovat nového, zase jen dvě štěnda najednou...mě se to prostě osvědčilo.
napsal(a):
...už ne.........to by muselo být tak před dvaceti léty a mou nemocí........ale papillon mně znovu vrátil do světa sportovní kynologie - trochu nadnesené co? - cvičíme klasickou poslušnost, nosework a provozujeme canis a je to strašně moc fajn..... ale především jsem s ním takřka 24 hodin denně, což mi neskutečně pomáhá.......
Aha, ale jo však i s malymi psy se da cvičit a pracovat a je to fajn. Holt ne vzdy může mit člověk vsechno co chce. Důležité je naucit se být šťastný v životě s tim co mám, i když to není vzdy úplně snadne. Přeji hodne stesti s papilonem :-)
Taky mívám obvykle dva až tři psy. Dříve jsem spíš preferovala dva stejného plemene nebo alespoň stejné velikosti. Teď nějak přicházím na chuť kombinaci velký a malý pes. Právě z toho důvodu, že malého dám do tašky a mám o jeden přepravovací problém míň. Když jsem přemýšlela, co za "náhradníka" za čivaváka, který už toho právě moc nenachodí a nenasportuje ..... tak jsem nejdřív uvažovala o další čivavě .... s tím, že by z Maxiultramixe mohl být dopravní prostředek pro čivavy, až na výletě nebudou moct.
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Taky mívám obvykle dva až tři psy. Dříve jsem spíš preferovala dva stejného plemene nebo alespoň stejné velikosti. Teď nějak přicházím na chuť kombinaci velký a malý pes. Právě z toho důvodu, že malého dám do tašky a mám o jeden přepravovací problém míň. Když jsem přemýšlela, co za "náhradníka" za čivaváka, který už toho právě moc nenachodí a nenasportuje ..... tak jsem nejdřív uvažovala o další čivavě .... s tím, že by z Maxiultramixe mohl být dopravní prostředek pro čivavy, až na výletě nebudou moct.
Nějak tak? 😂 My jsme meli tuto kombinaci. Ale jorksirka je mámy a retrívr byl u muj. Bylo to kdyz jsem ještě bydlela u rodičů a brala jsem je ven často společně.
Taky myslím, že je lepší "dvojka" , zvláště , když se chodí do práce a musí být x hod sami. Třeba greyka zažila do "páru" fenu ACD, ale žádnou extra lásku v ní neprobudila, to až 1/2 jozefčík Vojta, s kterým se milovali a An ho i chtěla bránit před psy, kteří se jí "nepozdávali. Vojtěch, když Andula odešla, neuvěřitelně smutnil, nežral a už jsem myslel, že to nedá...
pak se naskytl Ruda, z kterého má vítr, ale začal baštit jako prokoplej a je zase ochoten jít i na špacír
viz fota Anča a Sunny, An a V, a na závěr V když na špacíru už nemůže
marcelaamax
napsal(a):
Nějak tak? 😂 My jsme meli tuto kombinaci. Ale jorksirka je mámy a retrívr byl u muj. Bylo to kdyz jsem ještě bydlela u rodičů a brala jsem je ven často společně.
.... .... než jsem se rozhodla pro malýho knírače, tak jsem okukovala dostatečně pohodlné batůžky na psa.

"zvláště , když se chodí do práce a musí být x hod sami "
presne.
vidim to, když nekdy zustanu doma, jak spolu funguji.
a jak je moje pritomnost obtezuje, protože uz mají svoje navyky -a ja jim sedim v kresle

marcelaamax
napsal(a):
Aha, ale jo však i s malymi psy se da cvičit a pracovat a je to fajn. Holt ne vzdy může mit člověk vsechno co chce. Důležité je naucit se být šťastný v životě s tim co mám, i když to není vzdy úplně snadne. Přeji hodne stesti s papilonem :-)
...děkuji........pracovitý to on tedy opravdu je......

Právě,já jsem nikdy nechtěla skončit jen u jednoho psa.Nevim jak ostatní,ale mě by vyhovoval ještě jeden.
Máme 14 ti měsíčního.
Oproti vlcakovi je to klidný, bezkonfliktni zlatíčko. Na baráku jde ven když chce, nesteka po kolemjdoucích, ani po psech, a když už tak výjimečně.
Už od mala překvapil tím, že jakoby už hned vše věděl dopředu, žádné velké učení a opakování. Stačilo většinou jen jednou, dvakrát dát povel. Už odmala chrape a velmi kvalitně. Slyší ho celý barák. Je mu jedno kde, prostě padne na zem a spí. Vyhraněné jedno místo nemá, takže nějaký pelíšek není potřeba, ale vyhledává většinou chladnější místo a kde je klid a nemusi uhybat někomu kdo prochází.
Odmala je ve společnosti kocoura a papouška žaka. Kocoura hlídá aby byl doma a netoulal se venku, cítí kočky honí, ale spíš proto že by si s nima taky pohrál jako s kocourem doma. Papoušek mu sedí na cumaku a jemu je to jedno.
Na procházku jdeme ve třech, já, pes a kocour. Je to neskutecne ale je to tak. Na vodítku trochu tahal a teď jdeme na volno a respektuje tiché povely, jdeme, čekej, ke mě. Na přechodu čeká na povel a až pak přejdeme ulici.
Ocicha se se psy za plotem a jde dál, ignoruje je. Sem tam s nějakým popobehne ale jen trochu, není přece blázen aby běhal sem tam.
Na baráku je 10 lidi, všechny respektuje stylem jo jste tu ale nemusíme se muchlat. Neotravuje, nepochtiva, že stolu taky nic oproti kočce nevezme. Z misek si s kočkou vybírají navzájem co chtějí, on si spíš počká na něco lepšího než granule. Ty někdy sežere jen stylem donucení, nakrmeni rukou a nebo lžičkou granule do tlamy. Ale jak jsou kuřata na oběd to žere jak prokoply)) ale ví kdy má dost.
Aport neudělá, ten povel by nefungoval, ale tenisák sám od sebe přinese i víckrát aby se mu hodil. Ale jen párkrát, přece nebude běhat jak osel tam a zpět. Když už běhá, tak je to tak na pár minut, protože pak si musí odpočinout.
Čau čau se musí zažít, z příruček nejde poznat co to je za povahu. Překvapil a to velmi mile. Nečekali jsme takové zlatíčko.
Ale samozřejmě platí hlavně jedno. Jaký pan takový pes.

napsal(a):
Právě,já jsem nikdy nechtěla skončit jen u jednoho psa.Nevim jak ostatní,ale mě by vyhovoval ještě jeden.
..tak ať Vám to vyjde, ale šla bych znovu do NO, krátkosrsté kólie, choďáka anebo Švýcara...........

piters
napsal(a):
Máme 14 ti měsíčního.
Oproti vlcakovi je to klidný, bezkonfliktni zlatíčko. Na baráku jde ven když chce, nesteka po kolemjdoucích, ani po psech, a když už tak výjimečně.
Už od mala překvapil tím, že jakoby už hned vše věděl dopředu, žádné velké učení a opakování. Stačilo většinou jen jednou, dvakrát dát povel. Už odmala chrape a velmi kvalitně. Slyší ho celý barák. Je mu jedno kde, prostě padne na zem a spí. Vyhraněné jedno místo nemá, takže nějaký pelíšek není potřeba, ale vyhledává většinou chladnější místo a kde je klid a nemusi uhybat někomu kdo prochází.
Odmala je ve společnosti kocoura a papouška žaka. Kocoura hlídá aby byl doma a netoulal se venku, cítí kočky honí, ale spíš proto že by si s nima taky pohrál jako s kocourem doma. Papoušek mu sedí na cumaku a jemu je to jedno.
Na procházku jdeme ve třech, já, pes a kocour. Je to neskutecne ale je to tak. Na vodítku trochu tahal a teď jdeme na volno a respektuje tiché povely, jdeme, čekej, ke mě. Na přechodu čeká na povel a až pak přejdeme ulici.
Ocicha se se psy za plotem a jde dál, ignoruje je. Sem tam s nějakým popobehne ale jen trochu, není přece blázen aby běhal sem tam.
Na baráku je 10 lidi, všechny respektuje stylem jo jste tu ale nemusíme se muchlat. Neotravuje, nepochtiva, že stolu taky nic oproti kočce nevezme. Z misek si s kočkou vybírají navzájem co chtějí, on si spíš počká na něco lepšího než granule. Ty někdy sežere jen stylem donucení, nakrmeni rukou a nebo lžičkou granule do tlamy. Ale jak jsou kuřata na oběd to žere jak prokoply)) ale ví kdy má dost.
Aport neudělá, ten povel by nefungoval, ale tenisák sám od sebe přinese i víckrát aby se mu hodil. Ale jen párkrát, přece nebude běhat jak osel tam a zpět. Když už běhá, tak je to tak na pár minut, protože pak si musí odpočinout.
Čau čau se musí zažít, z příruček nejde poznat co to je za povahu. Překvapil a to velmi mile. Nečekali jsme takové zlatíčko.
Ale samozřejmě platí hlavně jedno. Jaký pan takový pes.
,,Takže jestli jsem to pochopila dobře,máte čaua?Jestli ano tak jeho povaha mne překvapila Dívala jsem se na Eurasiera a ten je moc podobný čau-čau .Možná budu uvažovat o něm ,ale nejsem si jistá.Ono to časem příjde.
napsal(a):
,,Takže jestli jsem to pochopila dobře,máte čaua?Jestli ano tak jeho povaha mne překvapila Dívala jsem se na Eurasiera a ten je moc podobný čau-čau .Možná budu uvažovat o něm ,ale nejsem si jistá.Ono to časem příjde.
Neberte si to špatně, normálně se ptám - kdyz s NO cvičíte a sportujete - tak co bude v tu dobu dělat cau cau nebo jemu podobné plemeno? Nechci rypat, jen si to nedokazu představit, vzhledem k tomu, ze se psem taky cvicim a sportuji. Vim kolik casu zaberou tréninky.
Když jsou podmínky, dvojka je vždy lepší. Můžete si pořídit NO i dlouhosrstého, jestli milujete chlupáče(jako já).

bobina65
napsal(a):
Když jsou podmínky, dvojka je vždy lepší. Můžete si pořídit NO i dlouhosrstého, jestli milujete chlupáče(jako já).
Právě taky miluju chlupáče(proto jsem chtěla čau-čau).Dlouhosrstého ovčáka mají tady ve městě.Možná nad tím budu uvažovat.Děkuji za typ

marcelaamax
napsal(a):
Neberte si to špatně, normálně se ptám - kdyz s NO cvičíte a sportujete - tak co bude v tu dobu dělat cau cau nebo jemu podobné plemeno? Nechci rypat, jen si to nedokazu představit, vzhledem k tomu, ze se psem taky cvicim a sportuji. Vim kolik casu zaberou tréninky.
Neberu to špatně-nad tímhle jsem až tak neuvažovala.Asi vzdám psa který by se nehodil k tomu mému.Takže se nadtchnu na jiné plemeno(zase)
Vůbec jsem nad tím nepřemýšlela.Když jsem si brala NO tak jsem si plánovala jak to bude atd-ale u čaua nevim...no....takže ,nechci aby se trápil a proto si ho asi nepořídím.Asi se zase otočím k NO a vyberu ,si podobného té mojí fence
Asi jsem si to měla promyslet....
napsal(a):
Tak nezapomínejte, že to je u psa téhle velikosti povaha odrostlého štěněte, až dospěje, bude nejspíš úplně jiný
napsal(a):
Neberu to špatně-nad tímhle jsem až tak neuvažovala.Asi vzdám psa který by se nehodil k tomu mému.Takže se nadtchnu na jiné plemeno(zase)
Vůbec jsem nad tím nepřemýšlela.Když jsem si brala NO tak jsem si plánovala jak to bude atd-ale u čaua nevim...no....takže ,nechci aby se trápil a proto si ho asi nepořídím.Asi se zase otočím k NO a vyberu ,si podobného té mojí fence
Asi jsem si to měla promyslet....
Myslím ze NO, třeba i dlouhosrstý bude lepsi volba. Jen nevím jak ti dlouhosrsti jsou na tom zdravotně. Nebo třeba chodsky pes by mohl byt vhodny.

piters
napsal(a):
Kamarádi
Jaaaj,pěkné

marcelaamax
napsal(a):
Myslím ze NO, třeba i dlouhosrstý bude lepsi volba. Jen nevím jak ti dlouhosrsti jsou na tom zdravotně. Nebo třeba chodsky pes by mohl byt vhodny.
Už jsem nad tím uvažovala a asi zůstanu u NO.Přece jenom jejich krása je jedinečná....budu ještě přemýšlet ,a za chvíli budu mít jasno.
máme psy čau čau od roku 1989, pro mne jsou absolutně jedinečným a skvělým plemenem, jiného bych nechtěla. Podle toho, jak je pozoruju, je podstatně lepší pořídit si štěně skutečně již v osmi týdnech, možná o dva tři dny dříve než jich dosáhne, kdy fáze vtiskování není ještě ukončena. Lépe se s ním pak pracuje. jsou ale vcelku dobré zkušenosti i se psy u útulku nebo staršími s tou výhradou, že je pak podstatně těžší naučit je chodit na volno podle vašeho přání.
Moji psi chodili vždy na volno i po sídlišti a také bez koše, Ono je to s košem na ně totiž problematické, na jejich krátké ale mohutné nosy se těžko hledají, já jsem pak , když začal být koš vyžadován, nebo když jsem měla psa, který se rád porval, kupovala velkého knírače fenu, koš byl sice moc dlouhý, ale jakž takž seděl na šířku,
s výukou chůze na volno je třeba začít ihned, pak se už nemusí podařit. dělali jsme to tak, že jsem se štěněti schovali a tím si zvykl stále sledovat, zda jdeme s ním, jakmile to přijal, už nebyl problém. dají se celkem snadno i cvičit, pokud se spokojíte s tím, že budou reagovat na povel tehdy, když se jim bude chtít, stejně reagují i na přivolání, aby vás udrželi v klidu, protože ihned rozhodně nepřiběhnou, při činnosti, kterou právě upřednostňují a to je čuchání, zavrtí na vaše přivolání ocáskem a tím říkají - momentík, jen co to dokončím. moji štěkali na povel, sedli, výjimečně i lehli, výborně jim jde povel "na postel". zadarmo nemakají, musejí vědět, že odmena je nablízku. přelezli kladinu, přeskočili překážku a milovali procházky, asi tak 2-5 km maximálně a ne ve vedru.
jsou k domácím velmi přátelští a k cizím zdánlivě lhostejní, jeden z mých psů byl tak ostražitý, že musel být u toho, když třeba nějaký řemeslník u nás něco dělal, lehl si k němu, hlavu dal na packy a jako spal, připraven zasáhnout. brání i jeden druhého - vždy jsem měla nejméně dva a vždy psa i fenu.
s fenkami je to tak, že jiným psům nevoní tak dpbře, jako čauákům a stejně tak jiné feny voní čauákům méně než čauandy, Tím se poněkud eliminuje útíkání za fenou v okolí nebo hrozen psů za háravkou.
někdy jsou i hraví, myslím v dospělosti, zato rádi šprýmují, jsou to jenoduché vtípky, jako se zababušit a kulhat směrem k nim, aby si nebyli jisti, kdo to je, pak strašně jásají, když to zjistí a podobné hry. S míčkem, s házením, se skákáním, je neunavujte, šimrat a škrábat a hladit můžete do odpadnutí.
Pozor, neodpustí zlé zacházení ani to, co si sami, třeba omylem, jako zlé zacházení vyloží, a dovedou žít nevšímavě i v rodině, pokud k nim není laskavá, fyzické trresty zničí vztah s člověkem, prostě vás už k sobě nepustí, myslím tím vztahově, ne fyzicky.
dožívají se různě, strop asi je 14 let. neměli jsme u nich kožní choroby, jsou to nejedlíci, někdy, aby je člověk prosil, a to je překvapení pro tu jejich buclatou postavu, nehltají a koušou potravu, tedy žvýkají.
Jen jeden z nich se rád rval, chodil pak s košem a ihned, protože čauáci jsou velmi inteligentní, pochopil, že s košem si nekousne, tak s košem byl vzorný.
současná populace je, bohužel, náchylná k torzím, staří chovatelé říkají, že je to tím, že se krmí granulema, ale já jimi nekrmím a torzi jsem opakovaně měla. snad jsou sklony i dědičné, v podstatě žádné definitivní závěry k torzi nejsou,
nejsou vhodní pro lidi rázné, zvyklé velet, pro lidi netrpělivé a netolerantní, Dobře vycházejí s těmi, kteří měli dříve kočky. Jo, s domácími zvířaty i s kočkama vycházejí dobře, pokud jsou na ně od mládí zvyklí, naše kočky na nich rády odpočívají.
Krátkosrstá varianta samozřejmě existuje, je stejně krásná jako ta dlouhosrstá a je u nás také chována i vystavována,. Snad lze dokonce říci, že stavba těla vynikne u krátkosrstých psů lépe.
čau čau
napsal(a):
prohlédla jste si někdy kráťáka? i bez srsti je krásný a dnes už na nejedné výstavě své dlouhosrsté sourozence poráží
čau čau, víte,co je docela zajímavé? Že máte stejnou IP adresu jako prázdniny. Kdepak jste se celou tu dobu toulalo, že máte najednou potřebu vytahovat stará témata?
napsal(a):
Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli tu někdo nechová čau-čau?
Četla jsem jakou má povahu ,že se mu nechce nic dělat...a co by se měl tedy naučit.
Existuje i krátkosrstá varianta?
Předem děkuji za rady a odpovědi.
VŠECHNY TYTO INFORFMACE NAJDETE NA KLUBOVÝCH STRÁNKÁCHJ KLUBU CHOVATELŮ ČAU ČAU A ANO , CHOVATELŮ JE V REPOUBLICE DOCELA HODNĚ I KRÁTKOSRSTÝCH PSŮ. NEJLÉPE PORADÍ PORADCE CHODU NEBO PŘEDSEDKYNĚ. mAJÍ PŘEHLED.
napsal(a):
PROČ BY SE, PROBOHA, K SOBĚ NEHODILI? I NĚKTEŘÍ ČAUÁCI CHODÍ NA CVIČÁK, SAMOSEBOU N EJSOUI TO PSI STVOŘENÍ PRO POSLUŠNOST, ALE CHODÍ.
Mišpule

XXX.XXX.145.42
U nás v rodině mame tři a všechno fenečkY. Jak už tady někdo zmiňoval, není to pes pro každeho. Chow chow je hodně vybíravý co se tyče lidí a né každy mu sedne . Vidim to u naši slečny. J Tyhle plemena jsou takové línějši ale dokáži byt i pěkně čiperní. Jinak je to skvělý pes a za sebe mohu říct že je skvělý společník. Pouštíme holky i na volno bez vodítka a je to bez problemů. Sakizřejme ma nejake ty lovecke pudy ale to bych rekla te je bezne jako u kazdeho psa.