Mam doma tříletého psa a ted tri a pul měsíční fenku. Pes mi začal doma značkovat :-(. Máte nekdo zkušenosti co s tím? Neznackuje vyloženě předměty nebo vyvýšené věci, ale normálně uprostřed místnosti zvedne nohu a trochu cvrkne. Dneska jsem ho pristihla, tak jsem ho okrikla a hned toho nechal. Naštěstí mame všude dlažbu, zadny koberec (to si nedokážu představit) takze pak vydrhnu octovou vodou a prestrikam desinfekcnim sprejem. Nedělá to na jednom místě, ale různě. Je fakt, ze štěně doma obcas loužicku udělá, ale to take řádně vydrhnu a navíc je to na jiných místech.
Pes byl předtím fakt čistotny, i kdyby mel prasknout, tak se nikdy doma nevycural.
Uz me i napadlo, jestli jit pro jistotu na veterinu, jestli neni nastydly? Ale připadá mi to vyloženě jako znackovani.
Chtěla bych to odbourat nez se to nejak víc rozjede. Kdyz ho u toho vidim (teda viděla jsem jednou) - tak jsem ho okrikla, on přestal, sel na misto, ja to uklidila a vzala psa ven. Tam jsem ho za vycurani pochvalila.
Poprvé to udělal v pondělí ráda bych to zarazila hned v začátku.
A pak taky - proč to dělá?
Diky.
Tak já si myslím, že u dospělého vychovaného psa by mohlo být to okřiknutí dostačující. Mě to jako dospívající jednou zkusil doma na chodbě na vázu a jak sem zařvala tak už nikdy více Myslím, že je to opravdu značkování, jak malá roste, mění se pachově. Můj pes fakt už doma neznačkoval nikdy, jen teď mne napadlo, dávat na něj víc pozor, když jsme pořídili novou kočičku, která dospívá, ale očividně ta ho nijak netankuje Prakticky vyrůstal i u babči, o kterou jsme se starali a když tam přišla vzdálená příbuzná na návštěvu, najednou jí přeznačkoval na židli pověšenou bundu. Oni měli doma psa a fenku, tak možná to byla příčina. Jsem myslela, že ho přizabiju
lesnížínka
napsal(a):
Tak já si myslím, že u dospělého vychovaného psa by mohlo být to okřiknutí dostačující. Mě to jako dospívající jednou zkusil doma na chodbě na vázu a jak sem zařvala tak už nikdy více Myslím, že je to opravdu značkování, jak malá roste, mění se pachově. Můj pes fakt už doma neznačkoval nikdy, jen teď mne napadlo, dávat na něj víc pozor, když jsme pořídili novou kočičku, která dospívá, ale očividně ta ho nijak netankuje Prakticky vyrůstal i u babči, o kterou jsme se starali a když tam přišla vzdálená příbuzná na návštěvu, najednou jí přeznačkoval na židli pověšenou bundu. Oni měli doma psa a fenku, tak možná to byla příčina. Jsem myslela, že ho přizabiju
No mě se to fakt nikdy nestalo a to ani v místech kam chodí psi. Párkrát jsme trénovali v kryté hale, nebo byl v klubovně na cvičáku a nikdy ho to ani nenapadlo. Od štěněte se mnou jezdí k babičce, která měla fenu a kočku a ani tam nikdy nic.
Jo jinak, když u toho budu tak to okřiknutí asi OK, ale co když tam nebudu? Protože zatím jsem ho z cca 5 případů přistihla jen jednou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jestli není vořech nastydlý, tak prostě jen značkuje po své psí holčičce, která se třeba venku setkala s jinými psy? Estét by prasknul coby jedináček, ale když má doma holku, je to jiný šálek kávy. Znechuceně bych psa okřikla, když ho chytnu při činu a šupajdá ven hned. A hlídat i ty momenty před, pindíci jsou dost dobře čitelní. 3,5měsíční fenka brzy začne asi mít takovou tu juvenilní vaginitidu (bílé hleny, páníčkové se často děsí, že zánět), takže začne psovi jinak vonět a ten má občas potřebu to značkovat. Stačí vydržet, přejde to a pes určitě pochopí, že není doma si potřeba něco přechcávat.
Ale až malá začne hárat, bude jiný čoromoro.
napsal(a):
Jestli není vořech nastydlý, tak prostě jen značkuje po své psí holčičce, která se třeba venku setkala s jinými psy? Estét by prasknul coby jedináček, ale když má doma holku, je to jiný šálek kávy. Znechuceně bych psa okřikla, když ho chytnu při činu a šupajdá ven hned. A hlídat i ty momenty před, pindíci jsou dost dobře čitelní. 3,5měsíční fenka brzy začne asi mít takovou tu juvenilní vaginitidu (bílé hleny, páníčkové se často děsí, že zánět), takže začne psovi jinak vonět a ten má občas potřebu to značkovat. Stačí vydržet, přejde to a pes určitě pochopí, že není doma si potřeba něco přechcávat.
Ale až malá začne hárat, bude jiný čoromoro.
No myslím, že nastydlý snad ne , protože vyloženě šel, čumák na zemi a zvedl nohu. Ale pro jistotu ho zítra můžu vzít k veterináři. Jinak tento týden zrovna ani holčička s jiným psem venku nebyla, to nás čeká zítra, ale to půjdou asi oba. Jinak děkuji, trochu jste mě uklidnila, že to přejde. Protože co si budeme povídat, ta psí moč co se zápachu týče je horší, než loužička od štěnda.
Jooo a hárání to bude asi čoromoro. Sice když jsem se psem bydlela u rodičů a mámě hárala jorkšírka tak nijak nevyváděl, ale to byl ještě relativně mladý, nedospělý. Ale už se připravuji, že při hárání budu muset zařídit hodně tréninků a psa utahávat do mrtva :-).
Hárání doma?!? Nedovedu si to ani ve snu představit Nám teď hárala v okolí jedna holka huskyna, tu miluje a jen skončila, tak začaly sousedky JRT. Oni nemají oplocený barák ještě, takže holky, i když v nejlepším zavřené, cvrkat kolem baráku chodí. A samík tam vydrží obcházet půl hodiny 2x denně(vždy, když jdeme ven) Po skoro měsíci tohoto všehohárání, už se nemohl udržet na zadních nohách, klepaly se mu a podlamovaly, pak dva dny spal a spal. Teď už za další dva dny to vypadá, že to končí, už je zase veselej a hravej a doufám, že bude konečně i žrát maso, které neměl 14dní. On když je hárání, tak maximálně trochu zobne granulí, ale to tak dávku pro jorka Pak je úplně vysílený. Tipla bych, že zhubnul tak tři kila, je to na něm vidět

Ale už se připravuji, že při hárání budu muset zařídit hodně tréninků a psa utahávat do mrtva :-).
Tak to vám pes asi " zkolabuje" protože rozmnožování je pudová záležitost a na vlastní život se nehledí.........no fena a pes v jedné domácnosti, jste věděla do čeho jdete.
napsal(a):
Ale už se připravuji, že při hárání budu muset zařídit hodně tréninků a psa utahávat do mrtva :-).
Tak to vám pes asi " zkolabuje" protože rozmnožování je pudová záležitost a na vlastní život se nehledí.........no fena a pes v jedné domácnosti, jste věděla do čeho jdete.
Ano věděla jsem do čeho jdu :-) . Máme i domluveno s rodiči, že by kdyžtak šel jeden ze psů na "prázdniny" k nim, ale uvidíme jak to bude probíhat...
Edit: a k tomu, že zkolabuje - takže podle vás s ním v době hárání nemám dělat radši vůbec nic? A nechat ho unavit tím, že se bude dobývat na fenu? Nebo jak to bylo myšleno?
lesnížínka
napsal(a):
Hárání doma?!? Nedovedu si to ani ve snu představit Nám teď hárala v okolí jedna holka huskyna, tu miluje a jen skončila, tak začaly sousedky JRT. Oni nemají oplocený barák ještě, takže holky, i když v nejlepším zavřené, cvrkat kolem baráku chodí. A samík tam vydrží obcházet půl hodiny 2x denně(vždy, když jdeme ven) Po skoro měsíci tohoto všehohárání, už se nemohl udržet na zadních nohách, klepaly se mu a podlamovaly, pak dva dny spal a spal. Teď už za další dva dny to vypadá, že to končí, už je zase veselej a hravej a doufám, že bude konečně i žrát maso, které neměl 14dní. On když je hárání, tak maximálně trochu zobne granulí, ale to tak dávku pro jorka Pak je úplně vysílený. Tipla bych, že zhubnul tak tři kila, je to na něm vidět
Jo náš retrívr to měl podobné, když hárala jorkšírka.
Ale jinak pes je zvyklej cvičit a trénovat vedle háravky nebo po háravce a nijak zvlášť to neřeší. Vím, že doma to bude něco jiného, ale rozhodně to nebude tak hrozné jako s retrívrem. Protože ten nebyl schopný vůbec ničeho jakmile nasál háravku.

Edit: a k tomu, že zkolabuje - takže podle vás s ním v době hárání nemám dělat radši vůbec nic? A nechat ho unavit tím, že se bude dobývat na fenu? Nebo jak to bylo myšleno?
No tak si přečtěte příspěvek lesnížínky.... nebo jiného majitele psa, co se chce rozmnožovat, už tak ho to stojí dost sil a ještě psa utahat do mrtva, tak mne tak napadají různé scénáře...
napsal(a):
No tak si přečtěte příspěvek lesnížínky.... nebo jiného majitele psa, co se chce rozmnožovat, už tak ho to stojí dost sil a ještě psa utahat do mrtva, tak mne tak napadají různé scénáře...
Tak samozřejmě to nebylo myšleno úplně doslova. Ale dle mě, je lepší v době hárání toho psa utahat a zaměstnat mu hlavu. A on pak už nebude mít tolik sil... Ale rozhodně je lepší se mu nějak věnovat, jet s ním odpoledne na trénink, pocvičit, vyběhat. A ne ho nechat doma, kde má háravku.

lesnížínka
napsal(a):
Celý život samíka popisujete, jak strašně trpí háráním okolních fen, myslím, že naposled jste i uvažovala o jeho kastraci. Nevím, proč jste psa už na stará kolena nenechala aspoň vloni vykastrovat, když má problémy s příjmem potravy atd.
marcelaamax
Tak samozřejmě to nebylo myšleno úplně doslova. Ale dle mě, je lepší v době hárání toho psa utahat a zaměstnat mu hlavu. A on pak už nebude mít tolik sil... Ale rozhodně je lepší se mu nějak věnovat, jet s ním odpoledne na trénink, pocvičit, vyběhat. A ne ho nechat doma, kde má háravku.
Určitě je psa lepší nějak zaměstnat, však háravky zná třeba i ze cvičáku? Ale jen fyzickou aktivitou to nepřeperete, když je možnost dát psa k rodičům přes nejhorší dny fenky, ideál. Když má pes fenu doma, zpravidla vyvádí jen v ty její "nej" dny, což jsou tak 2-3 a zbytek si odžijí bez nějakých traumat, samože pod dozorem silného ošetřovatele, aby se k sobě nedostali.
Ale je to pes od psa, některý začne magořit hned při začátku hárání, nežere, nepije, nevnímá celé tři týdny. Jiný dá najevo, že je fena k nakrytí. Budu zlá? Když má pes nadbytek hormonů, škodí si sám nežraním, nepitím a nemá se rozmnožovat, fik fik a je klid.

marcelaamax
napsal(a):
Jasně, ale raději bych tu háravku v zájmu psa i vašem poslala na dovolenou k rodičům... si představte, pes je doma, od rána touží, odpoledne si provětrá faldy, do rána nezamhouří oko, dva dny neveme do huby a to celé nanovo:...může to být i jinak, ale raději bych se na katastrofický scénař dobře připravila, štěstí přeje připraveným.
napsal(a):
Jasně, ale raději bych tu háravku v zájmu psa i vašem poslala na dovolenou k rodičům... si představte, pes je doma, od rána touží, odpoledne si provětrá faldy, do rána nezamhouří oko, dva dny neveme do huby a to celé nanovo:...může to být i jinak, ale raději bych se na katastrofický scénař dobře připravila, štěstí přeje připraveným.
Já myslím, že připraveni na to jsme. Už i tím, že kdyby to pro něj bylo fakt hrozné, tak může jet k rodičům. Ale vzhledem k tomu, že je schopný vedle háravky cvičit a normálně fungovat, tak si myslím, že to tak zlé nebude.Doma může být pes a fena každý v jiné místnosti. Máme ještě jednu samostatnou místnost venku hned u baráku, takže kdyžtak může být jeden tam, v době naší nepřítomnosti. Ne každý pes to nese tak špatně. A pokud by to nesl tak spatně, tak ho dám vykastrovat.
napsal(a):
Celý život samíka popisujete, jak strašně trpí háráním okolních fen, myslím, že naposled jste i uvažovala o jeho kastraci. Nevím, proč jste psa už na stará kolena nenechala aspoň vloni vykastrovat, když má problémy s příjmem potravy atd.
marcelaamax
Určitě je psa lepší nějak zaměstnat, však háravky zná třeba i ze cvičáku? Ale jen fyzickou aktivitou to nepřeperete, když je možnost dát psa k rodičům přes nejhorší dny fenky, ideál. Když má pes fenu doma, zpravidla vyvádí jen v ty její "nej" dny, což jsou tak 2-3 a zbytek si odžijí bez nějakých traumat, samože pod dozorem silného ošetřovatele, aby se k sobě nedostali.
Ale je to pes od psa, některý začne magořit hned při začátku hárání, nežere, nepije, nevnímá celé tři týdny. Jiný dá najevo, že je fena k nakrytí. Budu zlá? Když má pes nadbytek hormonů, škodí si sám nežraním, nepitím a nemá se rozmnožovat, fik fik a je klid.
Jo právě že háravky ze cvičáku zná a nijak extra to neprožívá. Každý pes to má jinak - jak jsem psala, tak retrívr taky nežral, celé dny seděl pod oknem, celé noci vyl a byl totálně vyčerpaný. Nebylo možné s ním nic dělat, neměl o nic zájem, ven jsem ho musela na procházku táhnout a nemohla ho pustit, protože by zdrhnul domů. A rok od roku se to zhoršovalo, už jsme přemýšleli nad kastrací, ale nakonec musela být ze zdravotních důvodů kastrovaná fena.
Ale tady u toho psa vidím už teď, že tak hrozné to nebude.
napsal(a):
marcelaamax
Ano, máte pravdu, mává to s ním šíleně. Uvažovala jsem nad tím hned po tom, co se kvůli hátrání rozjela ta nemoc a umřel berňák. Jenže pak zase samík přestával chodit, bolely ho asi moc ty nohy a byl strašně skleslý, smutný, jen se ploužil. Nebyla jsem si jistá, jak dlouho tu ještě bude a také jsem si říkala, že mu to stáří a konec života nebudu ještě zhoršovat tím, že mu vezmu tu jedinou radost ze života. Nemyslím to čóro kolem háravek ale to, že by ztratil tu pozici kápa ulice

lesnížínka
napsal(a):
Ano, máte pravdu, mává to s ním šíleně. Uvažovala jsem nad tím hned po tom, co se kvůli hátrání rozjela ta nemoc a umřel berňák. Jenže pak zase samík přestával chodit, bolely ho asi moc ty nohy a byl strašně skleslý, smutný, jen se ploužil. Nebyla jsem si jistá, jak dlouho tu ještě bude a také jsem si říkala, že mu to stáří a konec života nebudu ještě zhoršovat tím, že mu vezmu tu jedinou radost ze života. Nemyslím to čóro kolem háravek ale to, že by ztratil tu pozici kápa ulice
Největší radost v životě - pořádně si zalovit - mu stejně nedopřejete.
Holt těm psům jejich největší radosti dopřát nemůžeme ( Momentálně mi hárá fena.
Její největší radost by byla proběhnout se s nejmilejším nápadníkem - NO - a přinést si domů štěňátka. Je na mě pěkně naštvaná, já jí to nedopřeju )
napsal(a):
Největší radost v životě - pořádně si zalovit - mu stejně nedopřejete.
Holt těm psům jejich největší radosti dopřát nemůžeme ( Momentálně mi hárá fena.
Její největší radost by byla proběhnout se s nejmilejším nápadníkem - NO - a přinést si domů štěňátka. Je na mě pěkně naštvaná, já jí to nedopřeju )
No však právě: zalovit si nemůže, obskočit svou milovanou nemůže, nohy ho bolely, jídlo mezi jeho radosti nepatří....tak ho ještě vykastruju??
lesnížínka
napsal(a):
No však právě: zalovit si nemůže, obskočit svou milovanou nemůže, nohy ho bolely, jídlo mezi jeho radosti nepatří....tak ho ještě vykastruju??
Ale tak čistě teoreticky - když byste ho vykastrovala tak by ho možná přešla ta touha obskočit svou milovanou ne? Nesl by to lépe a nebolely by ho nohy a možná by i žral.
Já teda jsem taky nějak proti kastracím, když to není ze zdravotního důvodu. Ale v tomhle případě, kdy se tím pes takto trápí bych asi kastrovala. U retrívra jsem si pořád říkala, že už stárne, že to bude lepší, ale ono se to naopak horšilo. A tím jak se mu celkově horšil zdravotní stav tak už jsem byla rozhodnuta pro kastraci. Nakonec musela být ze zdravotních důvodů kastrovaná fena, čímž se to vyřešilo. Ale jinak by šel on.
Možná. Nohy by ho ale bolely, ty má na prd. Žral? Tak jistě, v mezidobí už žral celkem slušně, zdálo se mi, že už není jen obalená kostra, než zase začalo tohle tóčo. Jenže ono má všechno své plusy a mínusy a rozhodnout se, co je správně, když nevím, jak to bude pak vypadat Než háraly feny, jen polehával kolem domu. Když háraly, tak od samého rána běhal kolem baráku, dopředu k bráně, tam hlídkoval, pak zase letěl zaštěkat, ať už konečně jdu ven, nebo to prošvihne... Už dlouho jsem ho neviděla tak akčního a to potěší. Jenže také ho to pořádně vyčerpalo, na stará kolena...
lesnížínka
napsal(a):
Možná. Nohy by ho ale bolely, ty má na prd. Žral? Tak jistě, v mezidobí už žral celkem slušně, zdálo se mi, že už není jen obalená kostra, než zase začalo tohle tóčo. Jenže ono má všechno své plusy a mínusy a rozhodnout se, co je správně, když nevím, jak to bude pak vypadat Než háraly feny, jen polehával kolem domu. Když háraly, tak od samého rána běhal kolem baráku, dopředu k bráně, tam hlídkoval, pak zase letěl zaštěkat, ať už konečně jdu ven, nebo to prošvihne... Už dlouho jsem ho neviděla tak akčního a to potěší. Jenže také ho to pořádně vyčerpalo, na stará kolena...
Je to těžké no.... a nad štěnětem neuvažujete? On má rád psy, je přátelský ne? Já si troufám říct, že mému retrívrovi pořízení štěněte prodloužilo život. Ale samozřejmě to neplatí všude.
Já teda ještě k tomu ucvrnkávání si. Můj Maxiultramix umí čůrat skoro na povel. Vyprázdní se na začátku procházky a pak už si učůrne sporadicky. Neznačkuje vyloženě spontánně. Ale občas se stává (naštěstí ne doma), že když zažije nějakou stresovou situaci, nebo si hraje s jiným psem .... no prostě nějaký větší vzruch .... vždycky si poté už v klidu čapne (nezvedá nohu) a učůrne si. Příjde mi to skoro jako uvolnění, než značkování. Někteří cizí psi i feny mi to v kurzu taky dělají. Žádné zvedání nohou, žádné očuchávání, přičapnou a trochu se vyčůrají. Vyvenčení jsou.
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Já teda ještě k tomu ucvrnkávání si. Můj Maxiultramix umí čůrat skoro na povel. Vyprázdní se na začátku procházky a pak už si učůrne sporadicky. Neznačkuje vyloženě spontánně. Ale občas se stává (naštěstí ne doma), že když zažije nějakou stresovou situaci, nebo si hraje s jiným psem .... no prostě nějaký větší vzruch .... vždycky si poté už v klidu čapne (nezvedá nohu) a učůrne si. Příjde mi to skoro jako uvolnění, než značkování. Někteří cizí psi i feny mi to v kurzu taky dělají. Žádné zvedání nohou, žádné očuchávání, přičapnou a trochu se vyčůrají. Vyvenčení jsou.
Fakt? To dělal můj pes právě jen, když už ho bolely ty nohy asi strašně moc. A staří psi. Taky vidím, že to dělají psi strašně podřízení - tchánů zlaťák, když vlezl přes plot za mými psy. On k nám vlezl, ti ho seřvali na hromadu, někdy i pováleli a pak už teda spolu svorně chodili zahradou, nebo jen tak leželi. Ale ten pes tak vyhledával společnost, že by se nechal snad přizabít, jen aby byl s nima Nohu si ale zvednout nedovolil
K tomu zvedání nohy - můj pes když čůrá, jakože se venčí - tak nohu nezvedá. To je takový to první vyčůrání když vyběhneme ven. Normálně dřepne jako fena a čůrá. A pak už třeba jde dál, očichává stromy a značkuje. Ale to první vyčůrání je bez zvedání nohy. To samé mi dělá třeba u vody, když se asi hodně naloká, tak jde dál od vody a tam dřepne. Jinak mezitím normálně značkuje keříky u vody .
lesnížínka
napsal(a):
Hmm...a opravdu nemůže být nachlazený třeba? Podle toho, že jste psala, že takhle čůrá, když je plný?
Ne, byli jsme u veta, moč v pořádku. A pak mě i došlo, že když potřebuje tak on si řekne. Ale on teď právě značkoval - zvednul nožku, jo to jsem nenapsala. Já nevím, jestli si nějak třeba před štěndem nezačal značit své území? Ale jinak jsou naprosto v pohodě spolu. Štěně ani na gauč moc nechodí, nechci aby z něj skákalo, tak je učím aby si hráli na zemi...
marcelaamax
napsal(a):
A ještě mě napadá - je správný na něho v tomhle případě řvát? Jako s tím gaučem mě fakt na*ral, to jsem se neudržela. Ale říkám si, aby třeba to značkování nezačal dělat někde, kde ho nevidím, nebo až to neuvidím. Ale zas mu přece musím dát najevo, že tohle dělat nebude.
Tak to jo, to si určitě vymezuje, prostě stanovuje štěndu hranice, aby nepojalo nápad, že by to mohlo být jeho(to co bylo dosud jedináčka ) Nevím, já bych určitě zařvala, ovšem musí se to povést při akci, že áno. Nějak si nedovedu představit, jak ho to odnaučit jinak. Umýt, přestříkat octem, jo, hodně bych u toho brblala něco o tom, že doma se tohleto nedělá Celkem by mne zajímalo, co by pes dělal, kdybych mu to přečůrala já, jako panička Budete si muset přeznačkovat doma
lesnížínka
napsal(a):
Tak to jo, to si určitě vymezuje, prostě stanovuje štěndu hranice, aby nepojalo nápad, že by to mohlo být jeho(to co bylo dosud jedináčka ) Nevím, já bych určitě zařvala, ovšem musí se to povést při akci, že áno. Nějak si nedovedu představit, jak ho to odnaučit jinak. Umýt, přestříkat octem, jo, hodně bych u toho brblala něco o tom, že doma se tohleto nedělá Celkem by mne zajímalo, co by pes dělal, kdybych mu to přečůrala já, jako panička Budete si muset přeznačkovat doma
to by asi koukal . Ale zase na druhou stranu - předtím značkoval na zemi uprostřed místnosti. Ä nemyslím si, že by gauč bral vyloženě za svůj - pokud se roztahuje na gauči a já si chci lehnout tak mu normálně řeknu ať jde dolů a on jde do pelechu a nemá s tím problém. A když večer leží na gauči a přijde k němu štěndo, tak ho taky nevyhání, ale má z ní radost.
Jinak to vydrhnu vždy, to je jasné. Teď na tom gauči byla deka, takže letěla rovnou do pračky...

marcelaamax
napsal(a):
A ještě mě napadá - je správný na něho v tomhle případě řvát? Jako s tím gaučem mě fakt na*ral, to jsem se neudržela. Ale říkám si, aby třeba to značkování nezačal dělat někde, kde ho nevidím, nebo až to neuvidím. Ale zas mu přece musím dát najevo, že tohle dělat nebude.
No myslím, že moje první reakce by bylo rázné okřiknutí psa....
napsal(a):
No myslím, že moje první reakce by bylo rázné okřiknutí psa....
Jo moje taky. Ono jak jinak reagovat? Nemůžu to přeci ignorovat. Ale co jsem ještě četla na netu, tak někdo radí po psovi v takovém případě nekřičet, ale něco po něm třeba hodit, nebo ho vyrušit nějakým zvukem (klíče, petka z kamínky atd), ale dělat přitom jakože nic. Ale to mi nepřijde jako řešení - to toho psa vyruším, možná přestane, ale nedám mu najevo, že to nemá dělat. Já jsem teda zařvala, odnesla deku do pračky a psa vzala ven, tam když se vyvenčil tak jsem ho chválila jak malé štěně.
No, pokud to už došlo do takové fáze, že to předvádí i před vámi, když jste doma, nezbývá, než ho zavírat do klece vždy, pokud se mu výhradně nevěnujete a nedokážete podchytit ten okamžik, kdy se k čůrání jen nakročí.
Na druhou stranu je ale třeba, abyste na něj neřvala, nevyráběla stres a aby to vyhaslo postupem času. Je ale možné, že to dělat nepřestane, protože - co si budeme říkat - je divný (myslím ve vztahu ke psům obecně) a najednou má doma fenu, bůhví, co se jemu samotnému honí v hlavě.

marcelaamax
napsal(a):
Jo moje taky. Ono jak jinak reagovat? Nemůžu to přeci ignorovat. Ale co jsem ještě četla na netu, tak někdo radí po psovi v takovém případě nekřičet, ale něco po něm třeba hodit, nebo ho vyrušit nějakým zvukem (klíče, petka z kamínky atd), ale dělat přitom jakože nic. Ale to mi nepřijde jako řešení - to toho psa vyruším, možná přestane, ale nedám mu najevo, že to nemá dělat. Já jsem teda zařvala, odnesla deku do pračky a psa vzala ven, tam když se vyvenčil tak jsem ho chválila jak malé štěně.
No nevím...jasně pes může bejt nemocný, ale pokud předtím nejevil známky nemoci a něco se změnilo....příchod štěněte nebo...mě se jednou stalo, že mi afgán zvednul nohu, když si návštěva pověsila bundu na židli...jestli z ní něco cítil??), tak prostě psa okřiknu a fertig, o jiném způsobu bych uvažovala pokud by se toto chování opakovalo, což mě se třeba u afgána nestalo....
Pes mi jednou zkusil zvednout nohu, po tom co u nás byl jeho úhlavní nepřítel. Stačilo hodně rázně okřiknout, už to nikdy neudělal..
Asi bych ho takto hlídala pořádně, a okřikla.. ale snažila bych se to vypozorovat uplně v tom prvním okamžiku a zarazit. Na druhou stranu nevím, jak by se choval můj pes, mít doma fenu, je na ně jak magor..
saola
napsal(a):
No, pokud to už došlo do takové fáze, že to předvádí i před vámi, když jste doma, nezbývá, než ho zavírat do klece vždy, pokud se mu výhradně nevěnujete a nedokážete podchytit ten okamžik, kdy se k čůrání jen nakročí.
Na druhou stranu je ale třeba, abyste na něj neřvala, nevyráběla stres a aby to vyhaslo postupem času. Je ale možné, že to dělat nepřestane, protože - co si budeme říkat - je divný (myslím ve vztahu ke psům obecně) a najednou má doma fenu, bůhví, co se jemu samotnému honí v hlavě.
No tak pokud ho začnu zavírat do klece tak pak teprve bude mít důvod žárlit nebo se cítit být odstrčený, ne?
A nemyslím si, že by byl divný ve vztahu ke psům . On každý pes, který nemá rád ostatní psy nemusí být hned divný.
napsal(a):
No nevím...jasně pes může bejt nemocný, ale pokud předtím nejevil známky nemoci a něco se změnilo....příchod štěněte nebo...mě se jednou stalo, že mi afgán zvednul nohu, když si návštěva pověsila bundu na židli...jestli z ní něco cítil??), tak prostě psa okřiknu a fertig, o jiném způsobu bych uvažovala pokud by se toto chování opakovalo, což mě se třeba u afgána nestalo....
Jinak nastydlý není a myslím, že ani žádná nemoc to nebude, je to značkování. Bude to spíš v psychice. Ale jinak je pes povahově pořád stejný, nic se nezměnilo... Přistihla jsem ho u toho dnes a předtím ještě jednou, to bylo na zemi. Ale udělal to párkrát když jsem ho neviděla. Dělá to cca týden, předtím nic. A během toho týdne se nic nezměnilo doma, jedině možná začala fena jinak vonět?
A ještě k tomu, že je divný co se psů týče, to si fakt nemyslím. Cca do jednoho roku (nevím teď přesně) vyrůstal se psem (samcem) a fenou. Nikdy s nimi neměl sebemenší problém. Po odchodu staršího psa truchlil, byl smutný a dost dlouho ho hledal. Do dnes má psí kamarády a venku si s nimi hraje, cizí psy na procházkách ignoruje. Pokud ho chci seznámit s fenou, tak musím v klidu a pomalu, jen nemá rád psy samce - což je u některých psů naprosto normální. Tak, saolo, proč by měl být divný?

marcelaamax
napsal(a):
Jinak nastydlý není a myslím, že ani žádná nemoc to nebude, je to značkování. Bude to spíš v psychice. Ale jinak je pes povahově pořád stejný, nic se nezměnilo... Přistihla jsem ho u toho dnes a předtím ještě jednou, to bylo na zemi. Ale udělal to párkrát když jsem ho neviděla. Dělá to cca týden, předtím nic. A během toho týdne se nic nezměnilo doma, jedině možná začala fena jinak vonět?
Vůbec nevim....nikdy jsem neměla kombinaci pes-dospělec a rostoucí fenka....
marcelaamax
napsal(a):
A ještě k tomu, že je divný co se psů týče, to si fakt nemyslím. Cca do jednoho roku (nevím teď přesně) vyrůstal se psem (samcem) a fenou. Nikdy s nimi neměl sebemenší problém. Po odchodu staršího psa truchlil, byl smutný a dost dlouho ho hledal. Do dnes má psí kamarády a venku si s nimi hraje, cizí psy na procházkách ignoruje. Pokud ho chci seznámit s fenou, tak musím v klidu a pomalu, jen nemá rád psy samce - což je u některých psů naprosto normální. Tak, saolo, proč by měl být divný?
Není.. ona je.

saola
napsal(a):
klec asi ne, stejně by asi značil aspoň tu a kdo ví, co vymyslí pak, není to fér
ale jinak
nesmíte říkat divný ;-) ale jo, má najednou doma něco, co tam asi zůstane nafurt, už mu to došlo
a proč by se nemohl chovat jako šéf, když tam tohleto teda zůstane, tak abychom měli jasno
pes se mění celkem rychle, už v kolika měsících je schopen rozmnožování, např. 4 měsíce, to už není žádné miminko, tak spolubydlící značí, no
marcelaamax
Dobrý den,
já nijak neporadím co a jak, ale jen mě napadlo co mu dát na doma inkontinenční pás pro psy? Já mám jednoho pejska 16letého a ten má právě tenhle pas. Já vím není to nic moc, ale aspoň je to proti značkování a sem tam úniku moči. Vždy byl pejsek velice čistotný, ale už nevydrží.
Dája
Dája6
napsal(a):
marcelaamax
Dobrý den,
já nijak neporadím co a jak, ale jen mě napadlo co mu dát na doma inkontinenční pás pro psy? Já mám jednoho pejska 16letého a ten má právě tenhle pas. Já vím není to nic moc, ale aspoň je to proti značkování a sem tam úniku moči. Vždy byl pejsek velice čistotný, ale už nevydrží.
Dája
Díky za typ. promyslím to.
napsal(a):
klec asi ne, stejně by asi značil aspoň tu a kdo ví, co vymyslí pak, není to fér
ale jinak
nesmíte říkat divný ;-) ale jo, má najednou doma něco, co tam asi zůstane nafurt, už mu to došlo
a proč by se nemohl chovat jako šéf, když tam tohleto teda zůstane, tak abychom měli jasno
pes se mění celkem rychle, už v kolika měsících je schopen rozmnožování, např. 4 měsíce, to už není žádné miminko, tak spolubydlící značí, no
A vy s tím máte zkušenosti? Fena je od té doby co jsme si ji přivezli jemu podřízená, tak proč by si něco dokazoval ještě takhle? Nebo co radíte, jak to řešit?Nebo teda podle vás s tím nic nejde a dělat a bude to spolubydlící značit celý život?
Jinak dneska jsem teda mluvila s kamarádkou, která si po své feně nechala štěně a říkala mi, že jí to dělala fena také, ale jen v určitém věku štěněte a pak jí to zase přešlo.

marcelaamax
napsal(a):
A vy s tím máte zkušenosti? Fena je od té doby co jsme si ji přivezli jemu podřízená, tak proč by si něco dokazoval ještě takhle? Nebo co radíte, jak to řešit?Nebo teda podle vás s tím nic nejde a dělat a bude to spolubydlící značit celý život?
Jinak dneska jsem teda mluvila s kamarádkou, která si po své feně nechala štěně a říkala mi, že jí to dělala fena také, ale jen v určitém věku štěněte a pak jí to zase přešlo.
samo to nepřejde, sledujte ostřížím zrakem a při náznaku zastavit
pes tím dává najevo, že on je nejlepší
je to tou fenou - tento pes si značí, že je pro ni nejlepší a patří jemu
být štěně pejskem, tak ho možná i dorve z jiného důvodu.. utvrzení pozice ve smečce, nejistota,..
neříkám, že zrovna Váš pes by to udělal, jen dávám příklad, co ho ke značkování může vést
třeba s sebou fenka nosí domů nějaký jemu nevyhovující pach
napsal(a):
samo to nepřejde, sledujte ostřížím zrakem a při náznaku zastavit
pes tím dává najevo, že on je nejlepší
je to tou fenou - tento pes si značí, že je pro ni nejlepší a patří jemu
být štěně pejskem, tak ho možná i dorve z jiného důvodu.. utvrzení pozice ve smečce, nejistota,..
neříkám, že zrovna Váš pes by to udělal, jen dávám příklad, co ho ke značkování může vést
třeba s sebou fenka nosí domů nějaký jemu nevyhovující pach
No celý den sleduji a krom toho gauče zatím naštěstí nic. Je teda pravda, že kolikrát jako tak čuchal, tak jsem ho přivolala aby toho nechal. A nebo co ten pás? Ale to je zas takový, že jen nebude moct a až mu to sundám, tak to může zase začít.

marcelaamax
napsal(a):
No celý den sleduji a krom toho gauče zatím naštěstí nic. Je teda pravda, že kolikrát jako tak čuchal, tak jsem ho přivolala aby toho nechal. A nebo co ten pás? Ale to je zas takový, že jen nebude moct a až mu to sundám, tak to může zase začít.
Já teda nevím...nejsem moc na taková "udělátka"...jasně starý pes-inkontinentní...super pomůcka a myslím, že i pro psa tak nějak zvýšení komfortu, když si na to zvykne, ale u zdravého psa bych já osobně nejdřív zkoušela "výchovně" a dala tomu čas.....ale.........samozřejmě nejsem v té situaci...

marcelaamax
napsal(a):
Nepsala jste, že si fenka hraje venku s cizími psy ? A pes cizí psy nemusí ? Nenosí fenka domů pach psích kamarádů ? Nepotřebuje se pak pes utvrzovat v tom, že venku sice ne, ale doma je pán on ?
Neříkám, že to tak je, mám fenu a když jsem měla psa, byl feně - matce zcela podřízený. I když feny také umí své. Na návštěvě, kde měli také fenu, ta naše nakráčela do obýváku a s velmi důležitým výrazem označila balvan, který tam měli jako dekoraci. ( Co taky lidi doma nemusí mít :-)) )
napsal(a):
Já teda nevím...nejsem moc na taková "udělátka"...jasně starý pes-inkontinentní...super pomůcka a myslím, že i pro psa tak nějak zvýšení komfortu, když si na to zvykne, ale u zdravého psa bych já osobně nejdřív zkoušela "výchovně" a dala tomu čas.....ale.........samozřejmě nejsem v té situaci...
Jo asi máte pravdu. Navíc on by to s tím pásem dělat nemohl, tím pádem je to fakt jen takové zabránění tomu to udělat, ale nijak mu to nevysvětlí, že to je špatně.
napsal(a):
Nepsala jste, že si fenka hraje venku s cizími psy ? A pes cizí psy nemusí ? Nenosí fenka domů pach psích kamarádů ? Nepotřebuje se pak pes utvrzovat v tom, že venku sice ne, ale doma je pán on ?
Neříkám, že to tak je, mám fenu a když jsem měla psa, byl feně - matce zcela podřízený. I když feny také umí své. Na návštěvě, kde měli také fenu, ta naše nakráčela do obýváku a s velmi důležitým výrazem označila balvan, který tam měli jako dekoraci. ( Co taky lidi doma nemusí mít :-)) )
Jo to by by dávalo smysl, ale právě že v tu dobu, kdy to začal dělat a od té doby jsem s fenou mezi cizími psy nebyla.
A to s tím balvanem je taky dobrý

marcelaamax
napsal(a):
Jo asi máte pravdu. Navíc on by to s tím pásem dělat nemohl, tím pádem je to fakt jen takové zabránění tomu to udělat, ale nijak mu to nevysvětlí, že to je špatně.
normálně provázek nebo bačkoru - jako prodlouženou ruku - krátce, jasně
nad tím moc přemýšlíte :-)
Jinak dneska jsem teda mluvila s kamarádkou, která si po své feně nechala štěně a říkala mi, že jí to dělala fena také, ale jen v určitém věku štěněte a pak jí to zase přešlo. - tomuhle bych věřila. Můj pes zase jako zběsilý, obskakoval dorostence(samce) právě v určitém věku, pak toho nechal.

Jestli se štěndo občas někde vyčůrá, bere to pes asi jako že teda taky si to označí, nemůže to být tak?
Jinak si myslím, že může i fenka jinak vonět a pes si prostě "nárokuje území s jeho fenou". Při přistižení bych ho teda opravdu dost rázně okřikla, vyvenčila, pes by měl vědět, že todle je nanejvýš nepřípustné.... no přeju pevné nervy.
PS: pes divný není, je to prostě typické samčí AST...
napsal(a):
Jestli se štěndo občas někde vyčůrá, bere to pes asi jako že teda taky si to označí, nemůže to být tak?
Jinak si myslím, že může i fenka jinak vonět a pes si prostě "nárokuje území s jeho fenou". Při přistižení bych ho teda opravdu dost rázně okřikla, vyvenčila, pes by měl vědět, že todle je nanejvýš nepřípustné.... no přeju pevné nervy.
PS: pes divný není, je to prostě typické samčí AST...
Děkuji. Doufám, že s tím přestane, pokud ne, tak pak fakt jedině ten pás.
Verun - a jestli to může souviset s tím, že fenka občas udělá louži doma - no nevím, nejdřív mě napadlo, že přečůrává to, kde cítí tu její louži, že to cítí i po vydrhnutí, ale je to na jiných místech. Třeba na gauči se malá nikdy nevyčůrala. Spíš to bude jak jste psala, že si nárokuje území s jeho fenou.

marcelaamax
napsal(a):
Děkuji. Doufám, že s tím přestane, pokud ne, tak pak fakt jedině ten pás.
Rozviňte svůj klid. Jak jsem vám sem psala už 10. 1. - fenka doma je pro něj něco nového, voňavějšího. Hlídejte pindíka, jak se začne k něčemu chystat, šup s ním ven. Když čapnete přímo při činu, zahučet (ale nepřehánět to), a šup s ním ven. Když při činu nechytnete, tak holt smůla. Jak když máte teď ne jen jedno štěně, ale dvě. Venku chválit. Vevnitř to nedramatizovat, ale dát přiměřeně najevo svůj nesouhlas (úměrně psychice psa, nějaké rázné okřikování také nemusí být to pravé Vorechové) a nedělat si zbytečné starosti, co bude do budoucna. Berte to den za dnem, to je cíl. Aby se ten den nic nestalo.
Nějaký pás bych vůbec nepoužila a ani o něm nedumala. Dejte tomu opravdu čas a buďte optimistka. Dospělý jedináček se postupně vrátí do zaběhlých kolejí, uvědomte si, že jste navíc i po stěhování - má Vořech teď víc věcí najednou k řešení...

A ještě jedna věc, před pár dny jste psala:
Protože co si budeme povídat, ta psí moč co se zápachu týče je horší, než loužička od štěnda.
Já tedy u svého psa nevnímám a nevnímala jiný, horší zápach moči než u štěněte, pravda, štěně více žere, více pije, je jak průtokáč. Sice jste byli u veta, píšete, že moč v pořádku. I tak mi to přijde zvláštní, Nemůže být problém opravdu někde jinde zakopaný? Že to "značkování" není jen o tom, že přečůrává pach fenky, nebuduje si teritorium, ale že má nějaký zdravotní problém? Bože chraň, nechci znít jak černá kronika, jen další náhled na vaši situaci.
napsal(a):
Rozviňte svůj klid. Jak jsem vám sem psala už 10. 1. - fenka doma je pro něj něco nového, voňavějšího. Hlídejte pindíka, jak se začne k něčemu chystat, šup s ním ven. Když čapnete přímo při činu, zahučet (ale nepřehánět to), a šup s ním ven. Když při činu nechytnete, tak holt smůla. Jak když máte teď ne jen jedno štěně, ale dvě. Venku chválit. Vevnitř to nedramatizovat, ale dát přiměřeně najevo svůj nesouhlas (úměrně psychice psa, nějaké rázné okřikování také nemusí být to pravé Vorechové) a nedělat si zbytečné starosti, co bude do budoucna. Berte to den za dnem, to je cíl. Aby se ten den nic nestalo.
Nějaký pás bych vůbec nepoužila a ani o něm nedumala. Dejte tomu opravdu čas a buďte optimistka. Dospělý jedináček se postupně vrátí do zaběhlých kolejí, uvědomte si, že jste navíc i po stěhování - má Vořech teď víc věcí najednou k řešení...
Děkuji za podporu, takový příspěvek potěší 😊

marcelaamax
napsal(a):
No ja nevim, louze po stendu nejak výrazně nesmrdi, ale po psovi jo. Jelikož ale doma nikdy necural tak nevím, jestli je to normální? Je z toho cítit jako cpavek, nebo jak bych to rekla. Jaký zdravotní problém by to mohlo signalizovat? :-( teď jste mi zase dala brouka do hlavy 😁
Čpavek by mohl značit ledviny. Třeba se z testu moče nic nenašlo, ale může tam být skrytý problém. Nebo pes málo pije? Případně prostata a problémy s močením, že musí víckrát. Jen opravdu nápad, brainstorming. Žádná diagnóza a bububu, jen jiný úhel pohledu.
A samozřejmě roli hraje i to, co pes žere, to pach moče ovlivní.
napsal(a):
Čpavek by mohl značit ledviny. Třeba se z testu moče nic nenašlo, ale může tam být skrytý problém. Nebo pes málo pije? Případně prostata a problémy s močením, že musí víckrát. Jen opravdu nápad, brainstorming. Žádná diagnóza a bububu, jen jiný úhel pohledu.
Zere granule, pije normálně, pořád stejně. Ale nemyslim si, že by potřeboval, protože to by si řekl. Ale radši se zkusím zeptat veta :-/
Chápu, že byste raději četla spíše příspěvky,které vás potěší, marcelo, ale sama prostě v budoucnu uvidíte.
Pořídila jste si k nevyrovnanému mixu bul plemen malé štěně, sice opačného pohlaví, ale zase bul. Sama uvidíte, jak bude soužití dál probíhat, a zda mají pravdu vám libé příspěvky o tom, že značkování psa přejde, s fenou budou vycházet úžasně a na zemi nastane ráj, nebo že ho fena zkusí s přicházející dospělostí umravnit a dostat pod sebe, což se jemu líbit nemusí a při takové kombinaci můžete mít dva mrtvé nebo těžce zraněné psy, ani nemrknete.
Váš kříženec venku netoleruje žádné větší psí samce, možná už teď doma - a to jen v přítomnosti malého štěněte opačného pohlaví - cítí potřebu značkováním zdůraznit poměry v teritoriu, které dosud sdílel sám, no - možná vás čeká skutečně pestrá budoucnost.
Už teď je pro vás ten kříženec nečitelné zvíře - nevíte, jak jeho chování interpretovat. Pamatujete, jak vás zaskočilo, když se v sedmi měsících natvrdo a bez skrupulí do krve serval? To většina "civilizovaných" psích plemen opravdu nedělá.
Tady vám moc lidí neporadí, protože osobní zkušenost s takovou kombinací má málo lidí, zkuste se spíš poptat na fórech o bullech a mollosech.
saola
napsal(a):
Chápu, že byste raději četla spíše příspěvky,které vás potěší, marcelo, ale sama prostě v budoucnu uvidíte.
Pořídila jste si k nevyrovnanému mixu bul plemen malé štěně, sice opačného pohlaví, ale zase bul. Sama uvidíte, jak bude soužití dál probíhat, a zda mají pravdu vám libé příspěvky o tom, že značkování psa přejde, s fenou budou vycházet úžasně a na zemi nastane ráj, nebo že ho fena zkusí s přicházející dospělostí umravnit a dostat pod sebe, což se jemu líbit nemusí a při takové kombinaci můžete mít dva mrtvé nebo těžce zraněné psy, ani nemrknete.
Váš kříženec venku netoleruje žádné větší psí samce, možná už teď doma - a to jen v přítomnosti malého štěněte opačného pohlaví - cítí potřebu značkováním zdůraznit poměry v teritoriu, které dosud sdílel sám, no - možná vás čeká skutečně pestrá budoucnost.
Už teď je pro vás ten kříženec nečitelné zvíře - nevíte, jak jeho chování interpretovat. Pamatujete, jak vás zaskočilo, když se v sedmi měsících natvrdo a bez skrupulí do krve serval? To většina "civilizovaných" psích plemen opravdu nedělá.
Tady vám moc lidí neporadí, protože osobní zkušenost s takovou kombinací má málo lidí, zkuste se spíš poptat na fórech o bullech a mollosech.
Diky za názor, zase jste si mohla rejpnout, to vam evidentně dělá dobře, tak alespoň vy budete potěšena ;-)
Na soužití mých psu v budoucnu se zde navíc vůbec neptám, tak jste se nemusela namáhat...

Saolo
Sama uvidíte, jak bude soužití dál probíhat, a zda mají pravdu vám libé příspěvky o tom, že značkování psa přejde, s fenou budou vycházet úžasně a na zemi nastane ráj, nebo že ho fena zkusí s přicházející dospělostí umravnit a dostat pod sebe, což se jemu líbit nemusí a při takové kombinaci můžete mít dva mrtvé nebo těžce zraněné psy, ani nemrknete.
Vy máte hodně ráda horory nebo hrůzné scénáře, že? Většina psů, samců, se dobrovolně rádi stanou "podpantofláky", nechají se fenou v domácím prostředí komandovat, vést, ty čubky to s nimi umí. Což ale nebrání tomu, aby se dostali do potyčky kvůli nějakému aportu, drajvové činnosti. Marcela mi přijde jako dostatečně zkušený psovod na to, že by měla jednou doma najít dva mrtvé psy.
Hodně silné tvrzení, když jste psa neviděla a zadavatelku neznáte. Ale odhadnete, že pes značkování zdůraňuje poměry v teritoriu. Whau, tomu říkám dedukce přes net.
Ano, s touto radou souhlasím. Každopádně netřeba z občasného značkování psa v novém domě dělat strašáka a vymýšlet šílené kombinace. Co třeba happyend? Pes, kříženec se skvěle sžije s fenkou a žili spokojeně až do smrti, která nenastala nenadálým napadením jeden druhého?
Myslím, že klíčové slovo ve vašem příspěvku, plako, je "většina". Většina psích samců blabla....kolik z té většiny jsou sprskliny či čistí tzv. "bojoví" psi? A nechytejte mne za slovo "bojoví", používám ho pro zjednodušení kategorie.
Opravdu si myslíte, že pes nesejme nikdy fenu, se kterou žije léta ve společné domácnosti? To jste toho ještě mnoho neviděla. Já ano, a šlo o pitomou sušenku a přetlačování na malém prostoru - bleskem měla 5x lehčí fena další otvor v hlavě, přímo mezi očima do nosní dutiny. A to běžně toho řádově těžšího psa vyhnala od normálních pamlsků, kradla mu věci, on se bohorovně nechal. Až jednou....mít všechny psy-samce šmahem za podpantofelníky je trestuhodné zjednodušení.
Nikdo tady vořecha zadavatelky neviděl, ale jen moje od davu odlišné příspěvky vás provokují. Ostatní tedy teoretizovat mohou?
A co vy, jak jste dospěla k vaší teorii? Objektivně řečeno -zakládá se na dle vás stejně vachrlatých zákaldech jako ta moje - psa jste taky neviděla,ale jste si jistá, že vaše varianta je prostě lepší. No, budoucnost ukáže.

marcelaamax
napsal(a):
Diky za názor, zase jste si mohla rejpnout, to vam evidentně dělá dobře, tak alespoň vy budete potěšena ;-)
Na soužití mých psu v budoucnu se zde navíc vůbec neptám, tak jste se nemusela namáhat...
No ono to zase tak to Saoly povídání není od věci, je ale zase Saolo pravda, že bulí plemena obvzlášť samci netolerují jiné samce, to mi zvláštní nepřijde, mají to v genech, z dob kdy byli používání k psím zápasům- na to byli vpodstatě kříženi..a.t.d.
saola
napsal(a):
Myslím, že klíčové slovo ve vašem příspěvku, plako, je "většina". Většina psích samců blabla....kolik z té většiny jsou sprskliny či čistí tzv. "bojoví" psi? A nechytejte mne za slovo "bojoví", používám ho pro zjednodušení kategorie.
Opravdu si myslíte, že pes nesejme nikdy fenu, se kterou žije léta ve společné domácnosti? To jste toho ještě mnoho neviděla. Já ano, a šlo o pitomou sušenku a přetlačování na malém prostoru - bleskem měla 5x lehčí fena další otvor v hlavě, přímo mezi očima do nosní dutiny. A to běžně toho řádově těžšího psa vyhnala od normálních pamlsků, kradla mu věci, on se bohorovně nechal. Až jednou....mít všechny psy-samce šmahem za podpantofelníky je trestuhodné zjednodušení.
Nikdo tady vořecha zadavatelky neviděl, ale jen moje od davu odlišné příspěvky vás provokují. Ostatní tedy teoretizovat mohou?
A co vy, jak jste dospěla k vaší teorii? Objektivně řečeno -zakládá se na dle vás stejně vachrlatých zákaldech jako ta moje - psa jste taky neviděla,ale jste si jistá, že vaše varianta je prostě lepší. No, budoucnost ukáže.
Tak vy znáte jedno soužití bull psů, které skončilo špatně. A ja znam opravdu hodne soužití bull psu (fena+pes) které je bezproblémové :-)

Ano, uznávám, objektivně řečeno se mé psané slovo zakládá na stejných základech jako to vaše, co se posouzení a vnímání občasného značkování křížence týká. Jen já to vidím pozitvně pro majitelku, vy negativně pro všechny zúčastněné.
Každý ať si teoretizuje, jak chce, od toho je diskuze. Tato zadavatelka si jistě pročte vše a nebude se kochat jen názory, které ji nějak chválí. Popřemýšlí i nad ostatními. Ale asi ne nad tím, když jí někdo do budoucna vyvěští dva mrtvé psy a v podstatě ji sprdne za to, že si dovolila pořídit štěně.
Opravdu si myslíte, že pes nesejme nikdy fenu, se kterou žije léta ve společné domácnosti? To jste toho ještě mnoho neviděla. Já ano, a šlo o pitomou sušenku a přetlačování na malém prostoru - bleskem měla 5x lehčí fena další otvor v hlavě, přímo mezi očima do nosní dutiny.
Proč mi podstouváte, že pes nikdy nesejme fenu? To jsem nepsala. A teď dáváte zase katastrofický příklad s 5x lehčí fenou oproti psovi - týká se to zadavatelky? Viděla a zažila jsem toho opravdu se psy/fenami hodně, znám hodně hrůzných případů, ale nebudu to aplikovat v tématu, kde se zadavatelky pes občas rozhodne počůrat gauč. Rozhodně z toho nevyvodím, že někdo ze psů skončí s prokouslou lebkou - asi jen holt přístup k životu.
Nikoho nepřesvědčuji o své pravdě, nikde jsem nepsala, že všichni psi jsou pod pantoflem. Ale že většina. Alespoň z těch, které znám ve svém širokém okolí. Nebaví mě tohle slovíčkaření, tak dobrou noc, Saolo.
Nedělám si iluze, ale zase třeba kříženec bandoga, žije už asi 7let spokojeně s nějakou bullkou. Ona je kastrovaná. Sem tam se o něco asi porafali, věčně nějaké šrámy na ksichtu(hlavně teda malá bullina ) nikdo se o ně prakticky nestará, jsou už u baráku sami, rodina se odstěhovala jinam a syn, který tu ve vesnici žije, jim přijede nasypat granule a dá vodu. Nikdo nedohlíží, jestli se zabijou či ne(asi by byli i rádi ) ale psi spolu žijou myslím hezky, alespoň co vidím. Když jim dávám kokča, pes počká, až bullina došmatlá taky k brance(už špatně chuděrka chodí) a nervou a nezávidí si kokinka, dostane jeden jak druhý, ví to. Pak zase spolu odcupitají schovat se do boudy. No, někdy mám pocit, že bez lidí by psům bylo líp...

lesnížínka
napsal(a):
Nedělám si iluze, ale zase třeba kříženec bandoga, žije už asi 7let spokojeně s nějakou bullkou. Ona je kastrovaná. Sem tam se o něco asi porafali, věčně nějaké šrámy na ksichtu(hlavně teda malá bullina ) nikdo se o ně prakticky nestará, jsou už u baráku sami, rodina se odstěhovala jinam a syn, který tu ve vesnici žije, jim přijede nasypat granule a dá vodu. Nikdo nedohlíží, jestli se zabijou či ne(asi by byli i rádi ) ale psi spolu žijou myslím hezky, alespoň co vidím. Když jim dávám kokča, pes počká, až bullina došmatlá taky k brance(už špatně chuděrka chodí) a nervou a nezávidí si kokinka, dostane jeden jak druhý, ví to. Pak zase spolu odcupitají schovat se do boudy. No, někdy mám pocit, že bez lidí by psům bylo líp...
a všecky je pustit zpět do přírody :-)
saola má takový jiný styl vyjadřování, se to obtížně chápe, že za tou spoustou urážek a výsměchu je .. musíte mít sítko .. tady se to stočilo k "ono to zmizí samo", protože jedna chovatelka řekla.. saola akorát říká, že nezmizí
a já s ní v tomto souhlasím (aj v dalších věcech, ale radši už držím hubu, byste mi dali tisíc minus a budu smutná a saola mi pošle plyšového medvídka a bude smutná ona a tak furt)
pes (i fena) značkuje, protože se něco změnilo
nejlepší je hned říct, že takhle se chovat nemůže a ujistit ho, že je vše v pořádku
se snaží, čůrá před majitelkou, aby poslouchala :-)
tak ať se daří
marcelaamax
napsal(a):
No začnu ho fakt hodně pozorovat, ono je to samozřejmě poznat hned, jen já jsem na něho prostě nekoukala.
Já nevím, zkuste jej teď nějakou chvíli upřednosňovat. Sice se říká "všem zvířatům stejná láska". Ale to značkování může být vymezování si území, ale i žárlení. Náš kocour se jednou šel komplet vymočit psovi do pelechu!!! Ten jen zíral a já s ním, to bylo tehdy šokující... Nikdy předtím ani potom to už neudělal.
fikovnice
napsal(a):
Já nevím, zkuste jej teď nějakou chvíli upřednosňovat. Sice se říká "všem zvířatům stejná láska". Ale to značkování může být vymezování si území, ale i žárlení. Náš kocour se jednou šel komplet vymočit psovi do pelechu!!! Ten jen zíral a já s ním, to bylo tehdy šokující... Nikdy předtím ani potom to už neudělal.
Ale věnuji se mu stejně, možná od te doby co mam štěně tak jeste víc, protože jsem doma. Neni zanedbavany, jezdime pořád samy na koloběžku, na tréninky...A před fenou ho uprednosnuji - krmím ho prvního, když dávám pamlsky tak nejdřív jemu, když jdeme venčit tak on dostane první obojek a jde ven. Nebo jak to myslite, uprednostnovat?
marcelaamax
napsal(a):
Ale věnuji se mu stejně, možná od te doby co mam štěně tak jeste víc, protože jsem doma. Neni zanedbavany, jezdime pořád samy na koloběžku, na tréninky...A před fenou ho uprednosnuji - krmím ho prvního, když dávám pamlsky tak nejdřív jemu, když jdeme venčit tak on dostane první obojek a jde ven. Nebo jak to myslite, uprednostnovat?
Přesně jak to děláte. Takže v tomto bych nic neměnila.
Dobrý den,
inkontinenční pás není náhražka za psí pleny. Můj starý pes už sem tam moč neudrží a aby na caniskách nedělal ostudu tak k tomu mu pomáhá pás. Doma když hodně pije tak mu ho taky nasadím a ne pokaždé se pomočí. Nevnímá pás jako, že teď ho mám tak můžu. Jen nemusím uklízet něco nechtěného.
To jen na vysvětlenou proč pás, až Vám bude pes nebo fena opravdu dost pouštět moč rádi tuto pomůcku koupíte.
Dája
fikovnice
napsal(a):
Snad jen jsem myslela i víc mazlení...i když já ani netuším, zda ten Váš na mazlení je. Někteří psi mazlení moc nemusí, my máme exemplář, který se mazlí jen když chce on.
Jooo to on je mazel, kdyz leží a přijdu tak si lehne na zada a zducha cumakem abych drbala 😁. Nebo přijde sám, položí si na me hlavu a chce hladit. Mazlení ma dost si myslím. Tak uvidíme, dneska zatim nic 😁

marcelaamax
napsal(a):
takže jste mu řekla, že je první
ale žádný první a druhý pes není
je člověk a pak psi
konec
napsal(a):
takže jste mu řekla, že je první
ale žádný první a druhý pes není
je člověk a pak psi
konec
Megi, když k dosavadnímu opečovávanému jedináčkovi přibyde druhý pes (štěndo), tak je přece doporučováno více pozornosti věnovat tomu "prvnímu". Najednou má konkurenci a psi - jak známo - žárlí. Tomu našemu dát do "jeho domu" druhého psa, tak se zblázní - užárlil by se. To není kritika Marcely, jen píšu, že kdybych to tak měla já, budu upřednostňovat toho prvního a postupně lásku a péči převedu na oba stejně.
fikovnice
napsal(a):
Snad jen jsem myslela i víc mazlení...i když já ani netuším, zda ten Váš na mazlení je. Někteří psi mazlení moc nemusí, my máme exemplář, který se mazlí jen když chce on.
Btw, přijde na návštěvu někdo se psem a náš nemazlivka se najednou stává vtěrkou, drbá do mě čumákem, abych hladila, mazlila...tak co to je? Vidí konkurenci, žárlí...
Také myslím, že Marcela to dělá dobře, tak jak by jí to také většina poradila, dávat najevo prvnímu psu, že on bude vždycky ten hlavní. Otázka je...jsou to naše pravidla a dohady, co si o tom myslí a jak to nakonec vnímá pes. My se můžeme unasnažit a jemu třeba směrem ke štěněti od nás, vadí nějaká naprostá prkotina, kterou my ani nevnímáme. Ale stejně si myslím, že fence se rozjely hormony a chvilku to potrvá, než to pes pochopí. Teď možná začala vonět jinak, jemu to přijde divné a má pocit, že to musí přeznačkovat.
Abych to upřesnila, štěně ale nijak neodstrkuji. Vezmu si třeba pamlsky, zavolám psy, oslovuji jmeny a na střídačku davam pamlsky. Když mazlím staršího a přijde stendo tak mu reknu "hele Ejbinka chce taky pomazlit tak pomazlime taky". Když mazlim stendo a přijde starší tak to samé. PProstě se snazim byt spravedlivá a dávat oboum stejně péče a lásky.

Nemám tolik zkušeností pes-samec a fena, ale když vezmu opravdu svojí osobní zkušenost plus takové dvojice u nás v rodině fena NO+setr, fena NO+afgán, haskounka+afgán, dobrmani, bosíci a v neposlední řadě moji současní vořeši...a ještě RTW mojí kamarádky matka a syn....
Tak pokud byla feňule starší, tak si mladého pána vychovala od štěněte k obrazu svému, moje fena to zvládla taktéž se stejně starým sourozencem, pokud přišla fena- štěně k dospělému samci, tak z něj postupně jak rostla udělala dobrovolného a spokojeného podpantofláka.......jenom RTW té mojí kamarádky... pes, pokud dostane kost, tak si jí před fenou vehementně brání...určitě by si jí sebrat nenechal...
Jasně nejsou to bull plemena, ale "naše" fenky si ty svoje kluky tak nějak zvládly ošéfovat......vždycky to VYMYSLELY jak na toho kluka.....
marcelaamax
napsal(a):
Marcelo, a až fena začne rozum a sílu brát, tak to zase otočíte, abyste zachovala zde jinou diskutující (myslím, že to byla plaka) nastíněnou prezentovanou přirozenou smečkovou rovnováhu ve smyslu jakože čuba velí a pes podpantofelník? To ho určitě nadchne, když najednou bude striktně dostávat jako druhý. Nebo ho budete dál upřednostňovat navzdory vedoucí pozici feny?Tak to zas pro změnu jistě nadchne ji
Na vašem místě bych neupřednosťnovala nikoho, důsledně bych střídala v manipulaci s nimi pořadí, a až budou oba dospělí, tak bych buď pokračovala ve stejném modelu, tj. šéf jsem já a jak se momentálně rozhodnu, ten dostane misku nebo obojek první, nebo bych respektovala pořadí, které si mezi sebou nastaví oni dva sami.
Ale znovu opakuji, i když to slyšet nechcete - vybrala jste si plemena (i křižovatku, samozřejmě), jejichž soužití nemusí být jednoduché i v případě, když jsou oba korektně socializovaní a majitel udělal a celý jejich život dělá vše pro to, aby problémy nevznikaly. Osobně docela chápu chování vašeho psa nyní spíše tak, že tím, že jej ještě vědomě podporujete - dostává první nažrat, obojek, postroj, individuálně se mu věnujete a bla bla dalšího - tak si ještě to teritorium doma s tím divným malým vetřelcem ještě důrazně přeznačkovává. Na vašem místě bych ho rozhodně v jeho vedoucí úloze strany nijak nepodporovala.

tak to značkování (když se vyloučí zdravotní problém) nemusí být "proti", ale "s" (jakože chrání teritorium včetně štěníkovské).
Jinak bych se k němu chovala stejně jako dřív, žádná změna
nebo bych respektovala pořadí, které si mezi sebou nastaví oni dva sami.
ano, to nelze vnutit člověkem, člověk musí respektovat (i o tom je v šustovi ).....pokud si teda to nějaké postavení psi určí, nemusí být
saola
napsal(a):
Marcelo, a až fena začne rozum a sílu brát, tak to zase otočíte, abyste zachovala zde jinou diskutující (myslím, že to byla plaka) nastíněnou prezentovanou přirozenou smečkovou rovnováhu ve smyslu jakože čuba velí a pes podpantofelník? To ho určitě nadchne, když najednou bude striktně dostávat jako druhý. Nebo ho budete dál upřednostňovat navzdory vedoucí pozici feny?Tak to zas pro změnu jistě nadchne ji
Na vašem místě bych neupřednosťnovala nikoho, důsledně bych střídala v manipulaci s nimi pořadí, a až budou oba dospělí, tak bych buď pokračovala ve stejném modelu, tj. šéf jsem já a jak se momentálně rozhodnu, ten dostane misku nebo obojek první, nebo bych respektovala pořadí, které si mezi sebou nastaví oni dva sami.
Ale znovu opakuji, i když to slyšet nechcete - vybrala jste si plemena (i křižovatku, samozřejmě), jejichž soužití nemusí být jednoduché i v případě, když jsou oba korektně socializovaní a majitel udělal a celý jejich život dělá vše pro to, aby problémy nevznikaly. Osobně docela chápu chování vašeho psa nyní spíše tak, že tím, že jej ještě vědomě podporujete - dostává první nažrat, obojek, postroj, individuálně se mu věnujete a bla bla dalšího - tak si ještě to teritorium doma s tím divným malým vetřelcem ještě důrazně přeznačkovává. Na vašem místě bych ho rozhodně v jeho vedoucí úloze strany nijak nepodporovala.
Diky za názor. Individuálně se věnuji oboum, ne jen staršímu psovi. Jen prostě všichni radí, ze ze začátku ma mít určitá privilegia ten starší, aby nezačal zarlit. To mi radí i chovatele co mají kombinaci bull fena a bull pes. Jinak samozřejmě, ze pokud vidím, ze stendo cucha a chystá se čůrat tak ho capnu a jdu nejdriv s nim, starsi pes to nijak neřeší. Ale třeba k tomu obojku kdyz jdu s obouma - neni v mojich silách nandat ty obojky oboum psům najednou, jeden prostě musí byt první 😁
napsal(a):
tak to značkování (když se vyloučí zdravotní problém) nemusí být "proti", ale "s" (jakože chrání teritorium včetně štěníkovské).
Jinak bych se k němu chovala stejně jako dřív, žádná změna
nebo bych respektovala pořadí, které si mezi sebou nastaví oni dva sami.
ano, to nelze vnutit člověkem, člověk musí respektovat (i o tom je v šustovi ).....pokud si teda to nějaké postavení psi určí, nemusí být
Jasně, pokud se to otoci a urci si to jinak tak to budu respektovat. Jinak ma ke štěněti pěkný vztah a jelikož ho znám, tak na nem vidím, ze ho ma rad, ze z něho ma radost a ne, ze by mu doma vadila.
marcelaamax
napsal(a):
Diky za názor. Individuálně se věnuji oboum, ne jen staršímu psovi. Jen prostě všichni radí, ze ze začátku ma mít určitá privilegia ten starší, aby nezačal zarlit. To mi radí i chovatele co mají kombinaci bull fena a bull pes. Jinak samozřejmě, ze pokud vidím, ze stendo cucha a chystá se čůrat tak ho capnu a jdu nejdriv s nim, starsi pes to nijak neřeší. Ale třeba k tomu obojku kdyz jdu s obouma - neni v mojich silách nandat ty obojky oboum psům najednou, jeden prostě musí byt první 😁
Proč nasazování obojků nevyužijete ke cvičení?
Dejte psovi sedni nebo lehni, štěně učte též (tam to nebude zatím dokonalé, to je jasné), a zatím toho druhého ustrojte. Důsledně dbejte na spravedlnost, ale také na to, že ani jeden z nich není upřednostňován. Takové cvičení má význam i ve smyslu naučení klidu, ne jen naučení nandání obojku na povel - tedy že pes způsobně vyčkává, až na něj prostě přijde řada a je to pro něj pak celoživotně přirozené, protože šéf (ve smyslu božský, spravedlivý a lze na vás oči nechat ze psího vnímání hierarchie) jste vy a vy rozhodujete.
Preference jednoho z nich je prostě dlouhodobě na škodu, až fena dospěje, můžete mít problém, a zas tolik štěněcího času vám nezbývá, tato plemena jsou schopna se natvrdo servat na smrt v šesti měsících. Koneckonců - samotné se vám to přece se sedmiměsíčním psem stalo.
saola
napsal(a):
Proč nasazování obojků nevyužijete ke cvičení?
Dejte psovi sedni nebo lehni, štěně učte též (tam to nebude zatím dokonalé, to je jasné), a zatím toho druhého ustrojte. Důsledně dbejte na spravedlnost, ale také na to, že ani jeden z nich není upřednostňován. Takové cvičení má význam i ve smyslu naučení klidu, ne jen naučení nandání obojku na povel - tedy že pes způsobně vyčkává, až na něj prostě přijde řada a je to pro něj pak celoživotně přirozené, protože šéf (ve smyslu božský, spravedlivý a lze na vás oči nechat ze psího vnímání hierarchie) jste vy a vy rozhodujete.
Preference jednoho z nich je prostě dlouhodobě na škodu, až fena dospěje, můžete mít problém, a zas tolik štěněcího času vám nezbývá, tato plemena jsou schopna se natvrdo servat na smrt v šesti měsících. Koneckonců - samotné se vám to přece se sedmiměsíčním psem stalo.
Ano, pes je naučeny si sednout a být v klidu, nez mu dam obojek. Stene to učím taky. V 7mi měsících se mi serval, ale se psem, stejně starym. Takže myslíte prostě jednou dat nejdřív obojek psovi, podruhé fene? Ja si myslim, ze pořadí nasazení obojku zrovna neni nijak důležité, jen že mi to radili chovatele, i moje chovatelka, která ma doma 2 bull feny, jednoho bull psa a jedno bull štěně 😁
Zařiďte se dle svého úsudku, co si myslím já nebo kdokoliv z ostatních diskutujících, není důležité. Srovnávat chování jinak věkem, pohlavím i počtem psů bullí smečky u chovatelky s vašimi dvěma psy (dospělý pes x štěně fena) doma nemusí mít žádnou vypovídající hodnotu a nelze podmínky soužití automaticky přenášet.

misky dám na zem a pak zavolám psy, třeba
vůbec nevím s tím dávat na první místo domácího psa a na druhé nově příchozího, dělám radši, že je to běžné, ale já to mám asi pokřivené ze systému 5 a více ks psů, kdy na tohle asi ani nebyl čas.. no spíše by mě to ani nenapadlo, jen se hlídá jak kdo koho otravuje a co si přivlastňuje, člověk spravedlivě přidělí a psi následují, nic víc
špatně nešpatně, kdo ví, však jak to bývá s dětmi (a tohle první druhé místo přidělené člověkem mi tak připadá), když přibude miminko, tak staršímu dítku se koupí ajfón.. na to já kašlu
napsal(a):
Tak se začínám obávat, jestli to nebude opravdu spojené i se zdravotním problémem . Dneska jsme šli v poledne na procházku, a už na té procházce se mi zdálo, že nějak hodně čůrá, dlouze. Protože normálně se vyčůrá jednou dlouze, vyvenčí, a pak krátce značkuje stromy. Ale dneska ty stromy značkoval dlouze, přidřepával, přišlo mi, jako by nemohl pořádně dočůrat. Pak jsme dali trénink s udičkou a peškem a i potom ještě hodně čůral na zahradě. Když jsme přišli domů tak jsem šla vařit a asi po dvou hodinách jsem našla uprostřed místnosti louži, ale fakt velkou louži, ne jen nějaké ucvrknutí ze značkování . Náš vet bude až v pondělí. Dají se koupit v lékárně ty proužky na moč? případně jaké? Pro můj klid. A jinak od veta chtít kdyžtak rozbor krve? Díky.
Edit: Ještě mám doma vitamin C, zbyl mi z doléčování feny po nastydnutí, tím asi nic nezkazím, ne? Nebo to může nějak ovlivnit výsledky krve, kdyby náhodou?
A ještě - nevím jestli to může mít nějakou souvislost, ale oproti feně má o hodně tmavší a žlutější moč. Což bývá když se málo pije ne? Ale to se mi nezdá, pije pořád stejně.
To opravdu vypadá na nějaký zdravotní problém.
Mám doma tyto, tedy Hexaphan, sice prošlé, ale měří pořád
https://www.1nakup.cz/dp-hexaphan-50ks/?gclid=EAIaIQobChMIw9Ks0vL33wIVicqyCh1eMwatEAQYAyABEgLz6vD_BwE
Na základní stanovení parametrů vám určitě něco doporučí v lékárně, je to běžné zboží.
Pro prvotní kontrolu zkuste moč nabrat a nechat chvíli stát při pokojové teplotě, uvidíte, zda je průzračná či zakalená, zda je tam sediment apod.
Moc bych s vit. C neexperimentovala, ovlivníte hodnotu pH moči, a vet v pondělí naměří neadekvátní hodnoty.
Jen dbejte, aby pes dostatečně do pondělí pil.
saola
napsal(a):
To opravdu vypadá na nějaký zdravotní problém.
Mám doma tyto, tedy Hexaphan, sice prošlé, ale měří pořád
https://www.1nakup.cz/dp-hexaphan-50ks/?gclid=EAIaIQobChMIw9Ks0vL33wIVicqyCh1eMwatEAQYAyABEgLz6vD_BwE
Na základní stanovení parametrů vám určitě něco doporučí v lékárně, je to běžné zboží.
Pro prvotní kontrolu zkuste moč nabrat a nechat chvíli stát při pokojové teplotě, uvidíte, zda je průzračná či zakalená, zda je tam sediment apod.
Moc bych s vit. C neexperimentovala, ovlivníte hodnotu pH moči, a vet v pondělí naměří neadekvátní hodnoty.
Jen dbejte, aby pes dostatečně do pondělí pil.
Jo já jen jestli třeba pro psy nejsou nějaké spešl, jiné než pro lidi . Nějaké v lékárně vezmu a uvidíme, ten vit. C teda radši dávat nebudu.
lesnížínka
napsal(a):
Ajaj, když slyším o ledvinách, potažmo psích ledvinách, propadám panice. To je můj strašák číslo jedna, umřelo nám tak několik psích kamarádů, v mladém věku Ale nepsala jste, že u doktora jste byli a dobrý? Tak budu doufat, že příčina bude někde jinde. Držím palce.
No, u veta jsme byli v úterý se vzorkem moči, tam nic nenašel a všechno bylo v pořádku. Ale nevím, co přesně se z toho papírku dá a nedá zjistit a jak moc je to přesné . Takže zítra koupím ty papíry a uvidíme, pokud tam nic nebude tak radši zajedeme k vetovi na krev. No nám retrívr také umřel na selhání ledvin, tedy dali jsme ho uspat, ale tomu bylo skoro 12 a měl i další problémy. A když máte zkušenost s těmi ledvinami - má to ještě nějaké další příznaky? Protože jinak mi pes přijde úplně v pohodě. V létě měl nějakou střevní chřipku nebo co to bylo, několikrát za noc jsem s ním lítala ven, měl průjmy a zvracel. A to na něm bylo vidět, že není ve své kůži. Teď mi tak nepřipadá.

...pro uplneho laika. Jak na Saolou uvedene papirky nejlepe zachytit moc zvirete (Saolo?)?
A s jakym vysledkem jit za vetem?
Nebo poradi Bodlinka?
Predem diky za odpoved

napsal(a):
...pro uplneho laika. Jak na Saolou uvedene papirky nejlepe zachytit moc zvirete (Saolo?)?
A s jakym vysledkem jit za vetem?
Nebo poradi Bodlinka?
Predem diky za odpoved
Nikdy jsem nechytala moč na papírky, ale do nádobky - sklenička, kelímek. Byla docela zábava na sídlišti při venčení podstrkovat pod fenu nádobku, ještě zajímavější to bylo se psem, který močil zásadně se zvednutou nohou - zábava to byla pro všechny okolo, pro mne tolik ne.
A když jsme u toho zvedání nohy - překvapuje mě, že pes zadav. močí jako fena - to se stává častěji i u jiných psů ?
Moč naberete do čisté nádobky, musíte vystihnout okamžik, kdy pes močí, lépe samozřejmě na vodítku, a nabrat do misky nebo starou sběračkou apod.
Za vetem jít v pondělí jistě - vždyť pes není ve své kůži a močí neběžným způsobem.
Fyziologické hodnoty psí moči třeba zde:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Fyziologie_psa_dom%C3%A1c%C3%ADho#T%C4%9Bln%C3%AD_tekutiny
Hexaphan vám ukáže i přítomnost krve v moči, což může být další vodítko.
napsal(a):
Nikdy jsem nechytala moč na papírky, ale do nádobky - sklenička, kelímek. Byla docela zábava na sídlišti při venčení podstrkovat pod fenu nádobku, ještě zajímavější to bylo se psem, který močil zásadně se zvednutou nohou - zábava to byla pro všechny okolo, pro mne tolik ne.
A když jsme u toho zvedání nohy - překvapuje mě, že pes zadav. močí jako fena - to se stává častěji i u jiných psů ?
náš pes právě močil jako fena ke konci svého života - též mu selhaly ledviny. a moč jsem chytala do vymyté skleničky od marmelády :)
Já moč nabírám injekční stříkačkou. Tak já nevím, mě pes jako fena močí od štěněte. Jakože i potom co začal zvedat nohu, tak pokud neznačkuje, ale venčí se, tak si dřepne a nohu nezvedá, prostě jak fena, někdy trošku přizvedne jednu nohu, ale fakt minimálně. Jo zítra koupím ty papírky a v pondělí pomažem k vetovi.

Kamínek, písek? močový měchýř, hárající fena v okolí a fena doma, něco akutního s ledvinama asi bolí a byl by i změněný celkový stav psa,chronické ledviny ještě více....nadměrné pití, zvracení, hubnutí...
napsal(a):
Kamínek, písek? močový měchýř, hárající fena v okolí a fena doma, něco akutního s ledvinama asi bolí a byl by i změněný celkový stav psa,chronické ledviny ještě více....nadměrné pití, zvracení, hubnutí...
No hárající fena v okolí nevím, to je samozřejmě možné. Jinak nevypadá, že by ho něco bolelo, venku byl normálně aktivní, se štěndem pak ještě doma řádil, chuť k jídlu má pořád ohromnou , a teď už pár hodin spokojeně chrní. Nadměrně také nepije. No uvidíme co ukáže ten papírek, nebo pak spíš ta krev.
A jak píšete kamínek, písek - to se také pozná z krve? Nebo na ultrazvuku? Vůbec nemám zkušenosti s tímhle..
I když teda v úterý jak jsme byli na vet. tak na tom papírku bylo vše v normě..

saola
napsal(a):
Moč naberete do čisté nádobky, musíte vystihnout okamžik, kdy pes močí, lépe samozřejmě na vodítku, a nabrat do misky nebo starou sběračkou apod.
Za vetem jít v pondělí jistě - vždyť pes není ve své kůži a močí neběžným způsobem.
Fyziologické hodnoty psí moči třeba zde:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Fyziologie_psa_dom%C3%A1c%C3%ADho#T%C4%9Bln%C3%AD_tekutiny
Hexaphan vám ukáže i přítomnost krve v moči, což může být další vodítko.
...takze idealne prvni curani odchytit do nadobky...? Tam strcit vyse zminovany papirek a z netu vycist co je ok a co ne... A s tim jit za vetem?
Ptam se mozna jako idiot, ale mam pocit, ze nase fenecka take neni uplne ok, ovsem presvedcit veta k testum neni jen tak...
napsal(a):
...takze idealne prvni curani odchytit do nadobky...? Tam strcit vyse zminovany papirek a z netu vycist co je ok a co ne... A s tim jit za vetem?
Ptam se mozna jako idiot, ale mam pocit, ze nase fenecka take neni uplne ok, ovsem presvedcit veta k testum neni jen tak...
moč asi nemusí být první ráno jako u lidí. Ale z papírku se asi nepozná případná krev či bílkovina. Určitě si dejte vyšetření udělat, jděte klidně jinam. Nám nedbalost veterinářky víceméně psa zlikvidovala .............................
napsal(a):
Tak já to dělala normálně tak, že moč jsem odebrala doma a vetovi dovezla. Papírek si tam dal on a řekl mi výsledky. Kamarádce, která tam šla bez moči dal stříkačku a nádobu ať to zkusí venku odchytit. Ale teď si to chci udělat doma jen z toho důvodu, že vet je tam až v pondělí. Ono je to vlastně k ničemu, protože tak jako tak tam v pondělí pojedeme. Ale taky ty papírky se doma neztratí. A kdyby ty výsledky byly nějak hrozné, tak bychom třeba jeli jinam, dřív. Ale to snad ne.
A co je feně? proč vet nechce udělat testy? To je úplný základ ne. Nemůžete k jinému?
GAELLE
napsal(a):
moč asi nemusí být první ráno jako u lidí. Ale z papírku se asi nepozná případná krev či bílkovina. Určitě si dejte vyšetření udělat, jděte klidně jinam. Nám nedbalost veterinářky víceméně psa zlikvidovala .............................
No mě veterinář přímo i doporučoval krev ranní, že výsledky jsou pak přesnější.

marcelaamax
napsal(a):
No hárající fena v okolí nevím, to je samozřejmě možné. Jinak nevypadá, že by ho něco bolelo, venku byl normálně aktivní, se štěndem pak ještě doma řádil, chuť k jídlu má pořád ohromnou , a teď už pár hodin spokojeně chrní. Nadměrně také nepije. No uvidíme co ukáže ten papírek, nebo pak spíš ta krev.
A jak píšete kamínek, písek - to se také pozná z krve? Nebo na ultrazvuku? Vůbec nemám zkušenosti s tímhle..
I když teda v úterý jak jsme byli na vet. tak na tom papírku bylo vše v normě..
Tak zatím si pro veta můžete připravit : barva moče-když třeba čurá na sníh, máte pocit, že zapáchá, máte pocit, že je jí hodně, uvolnění moče doma i když je pes čistotný, krev i ultrazvuk nic nezkazí.

Nemam problem popojit jinam.
Ale taky nemam "paku" ptat se, proc jeji chovani (curani) neni "normalni".
Presne jak pisete. Nechci nedbalost. Chci fakta, ale tech se nedockam, pokud za vetem nezajadu s jasnym pozadavkem na vysetreni... Bez nej se nic nedovim :(
Takze koupime pasky a snad to pomuze. Diky za typ.
napsal(a):
Nemam problem popojit jinam.
Presne jak pisete. Nechci nedbalost. Chci fakta, ale tech se nedockam, pokud za vetem nezajadu s jasnym pozadavkem na vysetreni... Bez nej se nic nedovim :(
Takze koupime pasky a snad to pomuze. Diky za typ.
Ale to je přece u veterináře normální, to je jeho práce určit co psovi je. A s tím tam taky jdu, že mi pomůže. Normálnímu veterináři přece řeknete co má pes za problém a on vám řekne co dál, aby zjistil příčinu.
Edit: nevím jak jinde, ale u nás to funguje tak - například když mi štěndo nedávno hodně čůralo, několikrát za hodinu loužička. Tak jsem tam volala, protože mi došlo, že bude chtít moč. Veterinář mi řekl, že nejspíš půjde o zánět močáku, ať naberu moč a přijedu. Do moči dal papírek, zjistil silný zánět, píchnul ATB a dal nám prášky ještě na doma. Když dobírala prášky tak jsme šli znovu s močí, zánět už tam nebyl, ale měla pořád mírně zvýšené ph (myslím), tak nám dal ještě vitamin C. Pak už dobré. To je dle mě normální postup veterináře.

No, normalni to jiste je, ale mam tak trochu pocit, jak jde o vorecha, utulkare, nebo nedej boze vorecha utulkare, tak vet ztraci zajem.
Vyslovi diagnozu (separacni uzkost, nezvykl si, neumi, nedela, nezna, nebude...). A dal se tim zaobirat nechce...
Pokud bych chtela neco konkretniho, jiste to rad udela, ale ja sama nevim co za vysetreni chtit.... zatim...
napsal(a):
No, normalni to jiste je, ale mam tak trochu pocit, jak jde o vorecha, utulkare, nebo nedej boze vorecha utulkare, tak vet ztraci zajem.
Vyslovi diagnozu (separacni uzkost, nezvykl si, neumi, nedela, nezna, nebude...). A dal se tim zaobirat nechce...
Pokud bych chtela neco konkretniho, jiste to rad udela, ale ja sama nevim co za vysetreni chtit.... zatim...
Můj starší pes je taky vořech a nikdy jsem s tím neměla problém. Veterináři nezáleží na tom, co je to za psa. Být vámi bych opravdu zašla k jinému vetovi.
A co máte za problém, jestli se můžu zeptat?
edit: Pokud bych chtela neco konkretniho, jiste to rad udela, ale ja sama nevim co za vysetreni chtit.... zatim...
No to by měl také vědět veterinář, ne vy.
napsal(a):
my měli také velkého vořecha a v závěru jeho léčba stála skoro 30tis. a stejně zemřel. Je úplně jedno jestli je pes čistokrevný nebo vořech, musí dostat stejnou péči oba. Tedy měli by.Vždyť si to platíte. My taky chodili ke špatné veterinářce a podle toho to dopadlo. Ona asi fakt znala jen těch pět šest diagnoz jak píšete. Ale psa to stálo život.........................nevím co vaší fence je ale když snad popíšete příznaky tak by měli konat a nějaká vyšetření udělat.
GAELLE
napsal(a):
my měli také velkého vořecha a v závěru jeho léčba stála skoro 30tis. a stejně zemřel. Je úplně jedno jestli je pes čistokrevný nebo vořech, musí dostat stejnou péči oba. Tedy měli by.Vždyť si to platíte. My taky chodili ke špatné veterinářce a podle toho to dopadlo. Ona asi fakt znala jen těch pět šest diagnoz jak píšete. Ale psa to stálo život.........................nevím co vaší fence je ale když snad popíšete příznaky tak by měli konat a nějaká vyšetření udělat.
Asi tak nějak no... a když už vet sám neví, tak doporučí jiného třeba specialistu. Nás takhle s retrívrem poslal na velkou kliniku, kde mají lepší vybavení, když ani tam na nic nepřišli, tak nás objednal ke kolegovi kardiologovi. Tam bohužel také nic. Ale to nebyla chyba veta, ten se fakt snažil, volal i kamarádům kolegům, ale prostě nikdo na nic nepřišel.

No u nas jde stale o jedinou vec. Mame uz pres pul roku fenecku z "depozita" - muzu to tak nazvat?
Proste fenecku z "rodinnych" podminek, zadny kotec.
Je sice bojacna, ale vi co je curat venku.... vi co je prochajda, vi co jsou jini psi...
Cely pul rok jedem system pro autisty - v 6.00 - zahrada - vybeh, 7–8 snidane + venceni, 12–13 - vybeh + venceni, 18 zahrada - vybeh, 18–19 vecere + venceni, 21 - zahrada - vybeh , 24 - zahrada - vybeh.
Tot vsedni dny. Pokud neni prace jsme doma casteji a vic chodime ven.
Vikendy - jezdime na vylety do lesu.
No a fenecka porad potrebuje plenku (resp. misto kam si muze odskocit).
Neprijde mi, ze by k tomu byl jiny, nez zdravoni duvod, ale VET se tvari ze je problem jinde...
napsal(a):
No u nas jde stale o jedinou vec. Mame uz pres pul roku fenecku z "depozita" - muzu to tak nazvat?
Proste fenecku z "rodinnych" podminek, zadny kotec.
Je sice bojacna, ale vi co je curat venku.... vi co je prochajda, vi co jsou jini psi...
Cely pul rok jedem system pro autisty - v 6.00 - zahrada - vybeh, 7–8 snidane + venceni, 12–13 - vybeh + venceni, 18 zahrada - vybeh, 18–19 vecere + venceni, 21 - zahrada - vybeh , 24 - zahrada - vybeh.
Tot vsedni dny. Pokud neni prace jsme doma casteji a vic chodime ven.
Vikendy - jezdime na vylety do lesu.
No a fenecka porad potrebuje plenku (resp. misto kam si muze odskocit).
Neprijde mi, ze by k tomu byl jiny, nez zdravoni duvod, ale VET se tvari ze je problem jinde...
Trvala bych alespoň na rozboru te moci,nebo si to udělejte doma no. Ale z moči se asi taky nezjistí vše, vic možná z krve?
A nemůže byt problém právě ta plenka? Ze fena prostě vi, ze tam může? Uz jsem to psala jinde, ze jsem odpůrce těchto plenek. Mama ji pouzivala u jorksirky protože si ji pořídila na zimu a byly velké mrazy. Nikdy to nedokazala odbourat, i kdyz by tam plena nebyla, fena se tam stejně vycura. Takze uz to vzdali a plenu maji nonstop a fena tam pořád chodí, zdravotně je v pořádku (tedy co se curani tyce), spíš je to už takovy zlozvyk nebo jak to říct.
Ale každopádně alespoň ten rozbor moci a krve bych byt vami udělala. Az pokud by se tam nic nezjistilo, tak se da uvažovat, ze je to spíše psychicky problém.
marcelaamax
napsal(a):
Trvala bych alespoň na rozboru te moci,nebo si to udělejte doma no. Ale z moči se asi taky nezjistí vše, vic možná z krve?
A nemůže byt problém právě ta plenka? Ze fena prostě vi, ze tam může? Uz jsem to psala jinde, ze jsem odpůrce těchto plenek. Mama ji pouzivala u jorksirky protože si ji pořídila na zimu a byly velké mrazy. Nikdy to nedokazala odbourat, i kdyz by tam plena nebyla, fena se tam stejně vycura. Takze uz to vzdali a plenu maji nonstop a fena tam pořád chodí, zdravotně je v pořádku (tedy co se curani tyce), spíš je to už takovy zlozvyk nebo jak to říct.
Ale každopádně alespoň ten rozbor moci a krve bych byt vami udělala. Az pokud by se tam nic nezjistilo, tak se da uvažovat, ze je to spíše psychicky problém.
neumím si teda představit že na plenu chodí velký pes v dospělosti . A jestli je na to fenka zvyklá tak se to asi bude dlouho odnaučovat pokud vůbec. Ale rozhodně bych moč nechala vyšetřit po našem zážitku s ledvinama...................možná i sono.

Plena tam je kdyz, nejsme doma. Pokud doma jsme, tak cekam na signaly - obcas jsou, obcas ne.
Spis jde o to, ze vet ji ani nijak resit nechce. Vazne k ni pristupuje stylem, tohle je normal., resp, nezajem... no a za dva mesice se uvidi... Prijdte zas....

Rada bych priste prisvistela s tim, co za rozbory a testy se ma udelat.. At je konecne jasno, kde je chyba...

Souhlas. Ale opakuji. Pokud nevime co chceme, tak to asi nevi ani vet. ... Takze co? Zkusime papirek od Saoly. Trebas nam napovi :)
Dik za typ.
napsal(a):
Souhlas. Ale opakuji. Pokud nevime co chceme, tak to asi nevi ani vet. ... Takze co? Zkusime papirek od Saoly. Trebas nam napovi :)
Dik za typ.
určitě změňte veterináře. kdybychom to my udělali včas náš pes mohl třeba ještě žít.................papírek vám řekne jen ph moči. To nesouvisí s čuráním na plenu si myslím. Také vám papírek neřekne zda je v moči krev či bílkovina

Viktora: fenka to dělala i v minulé domácnosti, je kastrovaná? Je u vás nová, může to být jen strach a nejistota nebo vnitřní problém.
Victoria: Jestli je fenečka bojácná může doma čůrat opravdu z psychického důvodu. Já jsem tu na ifauně už psala, že na některých psech pozoruji (většinou jde o psy trochu bázlivé nebo naopak se sklony k přetáčení se), že když zažívají stresovou situaci, nebo vrchol vzruchu (intenzivní psí hra, závislost na aportu) a i když jsou vyvenčení, tak po odeznění stresu/vzruchu se vymočením uvolní. Psi často nezvedají ani nohu, močí jako feny.
I když se snažíte mít fenku v klidu s pravidelným režimem, můžou nastat momenty, kdy je prostě ve stresu. Zkuste ještě odpozorovat jestli toto nemůže být váš případ.
Jinak, že máte veta poněkud "divného" si dovolím tvrdit i já. Za psa s PP i bez PP nebo vořecha se platí stejně. A ochota k lepší diagnostice .... to mi zavání leností. Má pan veterinář, alespoň základní vybavení? Nebo všechno musí posílat jinam?
GAELLE
napsal(a):
určitě změňte veterináře. kdybychom to my udělali včas náš pes mohl třeba ještě žít.................papírek vám řekne jen ph moči. To nesouvisí s čuráním na plenu si myslím. Také vám papírek neřekne zda je v moči krev či bílkovina
Nemáte pravdu, Hexaphan ukáže i tyto parametry, i v moči psa.
Tak foto pro představu jak je moč žlutá. Zda se mi i taková hustejsi a zakalena. Odpoledne budu mit ty papirky, tak uvidíme.
marcelaamax
napsal(a):
Ale to je přece u veterináře normální, to je jeho práce určit co psovi je. A s tím tam taky jdu, že mi pomůže. Normálnímu veterináři přece řeknete co má pes za problém a on vám řekne co dál, aby zjistil příčinu.
Edit: nevím jak jinde, ale u nás to funguje tak - například když mi štěndo nedávno hodně čůralo, několikrát za hodinu loužička. Tak jsem tam volala, protože mi došlo, že bude chtít moč. Veterinář mi řekl, že nejspíš půjde o zánět močáku, ať naberu moč a přijedu. Do moči dal papírek, zjistil silný zánět, píchnul ATB a dal nám prášky ještě na doma. Když dobírala prášky tak jsme šli znovu s močí, zánět už tam nebyl, ale měla pořád mírně zvýšené ph (myslím), tak nám dal ještě vitamin C. Pak už dobré. To je dle mě normální postup veterináře.
Dobrý den Marcelo. Nečtu to celé, nějak se ta diskuze rozrůstá. Každopádně dg. pásky na moč (ty kvalitnější) by Vám měly určit jak krev, tak bílkovinu v moči (z dalších důležitých ukazatelů třeba bilirubin). Jsou i pásky, které Vám určí třeba jen pH, nebo prostě jednu hodnotu - to je Vám k ničemu.
Doufám pevně, že nejde o toho největšího strašáka - selhání ledvin. Pesan může být "jen" nachlazený. Kdyby šlo oněco závažnějšího, asi by mnohem více pil, neměl by chuť ke žrádlu, v pokročilejším stadiu by mu bylo šoufl od žaludku, zvracel by, hubnul by...
Pevně věřím, že platit bude varianta nějaké banality!
Tak hotovo, vypadá to, ze ma zvysene pH, hodně bílkovin, asi i ten uroglobin nebo co to je, a bilirubin trochu taky. Akorát vubec nevim, co to všechno může znamenat? 🤔 Budu ráda kdyz nekdo poradi a v pondělí k vetovi.
marcelaamax
napsal(a):
Tak hotovo, vypadá to, ze ma zvysene pH, hodně bílkovin, asi i ten uroglobin nebo co to je, a bilirubin trochu taky. Akorát vubec nevim, co to všechno může znamenat? 🤔 Budu ráda kdyz nekdo poradi a v pondělí k vetovi.
Já Vám nevím...
Nechce se Vám zajet k vetovi teď nebo zítra, máte-li někde poblíž (služba, klinika...)?
Já fakt nechci plašit, ale přece jen... Jinak bílkovina v moči spíše než onemocnění třeba močáku značí onemocnění ledvin. Může jít o zánět ledvin, ale samozřejmě také nemusí (jak se tu často píše, je to vždy jen diagnóza od PC). Vlastně - jak se chová? Pořád stejně? Nějaké bolesti u něj nepozorujete?
A ještě poznámka: ty papírky jsou orientační. Můžete dospět k falešně negativním i falešně pozitivním výsledkům. Proto je prostě nejlepší vyšetřit moč + sediment biochemicky a ideálně i odeslat na bakterku. Vlastně me napadá, že pokud byste měla poblíž vetkliniku, tak třeba byste mohla zatím jen dopravit moč na vyšetření (pokud jim funguje přes víkend biochemie).
Už nejsem doma, ale byl to myslím ten uroglobin nebo tak něco. Právě, že pes je úplně v pohodě. Celé dopoledne řádil se štendem, odpoledne procházka a cvičení, teď spí, to je normální. Kdybych viděla, že není ve své kůži tak jedu hned, ale fatk je v pohodě, tak počkáme na našeho veta. Dneska ani louže doma nebyla.
lesnížínka
napsal(a):
Vůbec si nepamatuju, co míval berňák ve vzorku, když ho pořád přeléčovali na zánět močáku. Nakonec zjistili, že se to tam vymívalo a má jen zánět předkožky A ..vyplachujte Betadinou. Hlavně, že před tím byl kvůli tomu několikrát na ATB
Ale fenka když měla silný zánět močká tak vím, že mi vet ukazoval, že tam má něco úplně fialového a to on nemá. No uvidime.
Bílkovina v moči obvykle signalizuje zánět. Na jaké úrovni zánět je, tj. zda ledviny, močové cesty či možná i ta předkožka se "papírky" stanovit nedá, to je prostě jen stanovení ve smyslu "je přítomno/není přítomno".
Urobilinogen v moči obvykle ukazuje na problémy s játry nebo s trávením obecně.
Na vašem místě bych psa držela v teple, dávala mu hodně pít, klidně i urologický čaj (třeba i slazený) nebo vývar, tím nic nezkazíte, a v pondělí na veterinu, no.
Na jízdu na kliniku o víkendu to dle mne není, ale ze psa jsem neviděla ani chlup, tak to, prosím, berte s rezervou.
Hodně štěstí.
saola
napsal(a):
Bílkovina v moči obvykle signalizuje zánět. Na jaké úrovni zánět je, tj. zda ledviny, močové cesty či možná i ta předkožka se "papírky" stanovit nedá, to je prostě jen stanovení ve smyslu "je přítomno/není přítomno".
Urobilinogen v moči obvykle ukazuje na problémy s játry nebo s trávením obecně.
Na vašem místě bych psa držela v teple, dávala mu hodně pít, klidně i urologický čaj (třeba i slazený) nebo vývar, tím nic nezkazíte, a v pondělí na veterinu, no.
Na jízdu na kliniku o víkendu to dle mne není, ale ze psa jsem neviděla ani chlup, tak to, prosím, berte s rezervou.
Hodně štěstí.
Achjo :-( děkuji, doufám, ze to nebude nic vážného.

marcelaamax
napsal(a):
Byl k papírkům návod ? ono totiž čím déle se nechá papírek po namočení, tím jsou hodnoty "zkreslenější" . má to nějakou svou dobu, kdy odečítat hodnoty, pak už to může být zkreslené. No jinak bych počkala k vetovii, pes žere, je veselý, jen bych omezila, pobyt venku nebo s dečkou, pro jistotu- dneska byla ráno děsná zima.
napsal(a):
Byl k papírkům návod ? ono totiž čím déle se nechá papírek po namočení, tím jsou hodnoty "zkreslenější" . má to nějakou svou dobu, kdy odečítat hodnoty, pak už to může být zkreslené. No jinak bych počkala k vetovii, pes žere, je veselý, jen bych omezila, pobyt venku nebo s dečkou, pro jistotu- dneska byla ráno děsná zima.
Jo delala jsem podle návodu. Spis je mi divné, ze v utery mel vse v pořádku u veta.
Tak to je ta lepší verze, uf A tušíte, kde k tomu přišel? Vím, je to holoprdka Přesto si myslím, že by to normálně být nemělo, že to ukazuje na nějaký problém s imunitou. Jenže zase na druhou stranu: máte pokojového psa, pak sedne někde v zimě a je vymalováno. Můj to měl (oba psi) několikrát po těch háravkách, ale nakonec to prý byla jen ta předkožka. Jeho 5kg bych pro Worku brala všema deseti. Když tak prosím zabalit a poslat
lesnížínka
napsal(a):
Tak to je ta lepší verze, uf A tušíte, kde k tomu přišel? Vím, je to holoprdka Přesto si myslím, že by to normálně být nemělo, že to ukazuje na nějaký problém s imunitou. Jenže zase na druhou stranu: máte pokojového psa, pak sedne někde v zimě a je vymalováno. Můj to měl (oba psi) několikrát po těch háravkách, ale nakonec to prý byla jen ta předkožka. Jeho 5kg bych pro Worku brala všema deseti. Když tak prosím zabalit a poslat
No onp upřímně máme doma dost pretopeno a oba psi maji rádi teplo a nejradši jsou tam, kde je nejtlepleji. Venku se snažim, aby byli pořád v pohybu, starší pes teda nebyl nastydly snad nikdy a letos oba 🤔. Respektive fena koncem loňského roku, pes teď.
Jinak 5kg ma sice nahoře, ale pro některé lidi je i tak pořád hubený. On nebude nikdy úplně "oplacanej" a jak mu někde vyleze žebro tak uz je pro spoustu lidi hubený 😁
marcelaamax
napsal(a):
Tak jsme byli u veta s novým vzorkem moči. Pes ma zanet mocaku, teplotu. Tak dostal ATB a nějaké prášky proti pálení. Za tyden kontrola, tak snad to bude dobré.
A taky jsme zjistili, ze je v pěkné zimní "kondici", ma 5kg nahoře 😁
Taky myslím, že je to ta lepší varianta. Tak, ať se Vám brzy vyzdraví!

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Victoria: Jestli je fenečka bojácná může doma čůrat opravdu z psychického důvodu. Já jsem tu na ifauně už psala, že na některých psech pozoruji (většinou jde o psy trochu bázlivé nebo naopak se sklony k přetáčení se), že když zažívají stresovou situaci, nebo vrchol vzruchu (intenzivní psí hra, závislost na aportu) a i když jsou vyvenčení, tak po odeznění stresu/vzruchu se vymočením uvolní. Psi často nezvedají ani nohu, močí jako feny.
I když se snažíte mít fenku v klidu s pravidelným režimem, můžou nastat momenty, kdy je prostě ve stresu. Zkuste ještě odpozorovat jestli toto nemůže být váš případ.
Jinak, že máte veta poněkud "divného" si dovolím tvrdit i já. Za psa s PP i bez PP nebo vořecha se platí stejně. A ochota k lepší diagnostice .... to mi zavání leností. Má pan veterinář, alespoň základní vybavení? Nebo všechno musí posílat jinam?
K nam papirky dorazi asi ve stredu. Nicmene diky za reakci.
Pokud vse vyjde negativne, rada se na Vas obratim pro odbornou radu jak dal.
Jinak fenecka je bojacna (je kastrovana a u minulych majitelu udajne necurala v dome).
Zatim se ovsem bala jen toho, co neznala.
Pokud ji clovek to, ceho se bala v klidu predstavil, byla taky klidu a behem par dnu to pobrala.
Jako nekdo, kdo "neznal Prahu", se bala autobusu, tramvaji, spousty aut, nakladaku, lidi, eskalatoru, holubu, popelaru...
Ted uz ma tohle vsechno vice mene na haku. MHD jezdi - netvrdim, ze to miluje, ale jezdi. Provoz vnima, ale nevysiluje. Lidi akceptuje. Holuby ignoruje a s popelarema je dokonce kamoska.
Nez jdem domu, ma vzdy svuj cas jeste na zahrade. Prave pro klidne curani, ci cokoli.
Vazne nevim kde je chyba. Krom toho curani je to poklad... Nic lepsiho jsme si ani vysnit pro nas + psa + kocku + kocoura nemohli.

Jeste zaparazituji na tomto vlakne...
Testy u fenecky dopadly ok. Smutnejsim zjistenim diky nim je, ze venku vlastne skoro vubec necura. Pridrepne, dela ze cura, ale nevycura skoro nic.
Trikrat jsem odebirala moc do nadobky (behem vice dnu... a vzdy jsem sebrala vzorek snad do 15 ml) - dal jsem ji nechtela pronasledovat a stresovat ji..., takze jsem zacala pri jejim curani pocitat a diky poprasku snehu i vizu. kontrolovat.
Venku - pri bezne hodinove prochazce, necura dele nez patnact vterin (to udela 4x). Ve snehu po kazdem curani zustane dolik max. jak po dvacce. K porovnani. Pes takovou durku do snehu udelal pri znackovani a to sla jeste vetsina moci na strom... no a behem prochajdy to zopakuje snad dvacetkrat...
Takze mi zacina byt jasne, proc se fenecka musi doma vycurat i mimo prochajdy. Protoze venku sice "cura", ale vlastne se nevycura...
Takze opravdu nejaky psychicky problem?
Nebo za to muze zima (viz priloha... kocky v dome v patek vecer... no totoc...)?
Rady? Napady? Zkusenosti?
Predem diky...

Ještě že ta fotka vyhovuje směrnici GDPR :-))

napsal(a):
Ještě že ta fotka vyhovuje směrnici GDPR :-))
No tak jiste :). Jedem tu podle "pravidel", ne?
napsal(a):
Jeste zaparazituji na tomto vlakne...
Testy u fenecky dopadly ok. Smutnejsim zjistenim diky nim je, ze venku vlastne skoro vubec necura. Pridrepne, dela ze cura, ale nevycura skoro nic.
Trikrat jsem odebirala moc do nadobky (behem vice dnu... a vzdy jsem sebrala vzorek snad do 15 ml) - dal jsem ji nechtela pronasledovat a stresovat ji..., takze jsem zacala pri jejim curani pocitat a diky poprasku snehu i vizu. kontrolovat.
Venku - pri bezne hodinove prochazce, necura dele nez patnact vterin (to udela 4x). Ve snehu po kazdem curani zustane dolik max. jak po dvacce. K porovnani. Pes takovou durku do snehu udelal pri znackovani a to sla jeste vetsina moci na strom... no a behem prochajdy to zopakuje snad dvacetkrat...
Takze mi zacina byt jasne, proc se fenecka musi doma vycurat i mimo prochajdy. Protoze venku sice "cura", ale vlastne se nevycura...
Takze opravdu nejaky psychicky problem?
Nebo za to muze zima (viz priloha... kocky v dome v patek vecer... no totoc...)?
Rady? Napady? Zkusenosti?
Predem diky...
Tak na jednu stranu dobře, že je zdravotně v pořádku, ale na druhou stranu ten psychický problém se asi bude odnaučovat hůře.
Já bych to asi zkusila úplně od začátku jako se štěnětem. Ale v první řadě bych úplně zrušila tu plínku, pokud je to možné. A pak prostě lítat ven po každém jídle, hraní, probuzení. Venku chválit - naučit i třeba povel "čůrej" nebo tak něco. Doma to bez trestání uklidit.
Ale to, že si venku dřepne a nečůrá to je divné - nechci strašit, ale nemůže to být jiný zdravotní problém, který se z moči nepozná? Jako že by chtěla čůrat, ale nejde jí to? Mě totiž tohle právě pes dělal jak byl nastydlý - že hodně často přidřepával, jako by nemohl dočůrat pořád, ale přitom asi moc nečůral. No prostě jako když má člověk zánět močáku. Ale to byste zjistili z té moči, a jaký jiný problém by to mohl být netuším. Jo a teď mě napadá, že tohle dělá ještě když prší a on nechce ven. Něco podobného. Jdeme se venčit a on ví, že dokud se nevyčůrá tak nepůjde domů. Takže on jde pár metrů od dveří a tam asi tak na vteřinu zvedne nohu jako že čůrá (ale nečůrá) a pak hned běží ke dveřím.
Jo a ještě k tomu odebírání moče - u nás je to taky boj - já za psem běhám s takovou mističkou a strkám ji pod něj, jenže pes jakmile to vidí tak přestane čůrat. Takže jsem to dělala asi na desetrkát, abych aspoň něco "pochytila"

Victoria: chodit jinam, odnést psici úplně jinam, bez druhého psa, a třeba na místo, které není označené psy
a ještě s sebou můžete vzít plínku
https://www.youtube.com/watch?v=PXj3lRRRNRg
marcelaamax
napsal(a):
Jo delala jsem podle návodu. Spis je mi divné, ze v utery mel vse v pořádku u veta.
Na tom vašem počůraném papírku vůbec nic patologického nevidím, řekla bych, že úplně OK - počůrané papírky mám celkem v oku
Pokud jste zdravá, schválně to zkuste i vy, uvidíte, že to bude vypadat stejně, max. se možná může lišit pH.
Jinak papírková metoda je jenom orientační, nemůže nahradit laboratorní vyšetření. A jak už tu někdo psal, dlouho namočený papírek mění barvy k horšímu, ale to už není směroplatné
K tomu odchytávání moči- dělala jsem to opakovaně u bývalé feny, měla jsem takovou plochou mističku- svačnovej boxík po dětech. Jakmile se chystala přidřepnout na čůrání a viděla, že si připravuju nádobu, odcházela jinam. Vyzkoušela jsem, že to chce počkat, až spustí proud moče a teprve potom pod ni dát nádobu. Na to se právě hodí to první ranní močení, protože je delší, proud je silnější a pes ho tak snadno nepřeruší
Terven
napsal(a):
Na tom vašem počůraném papírku vůbec nic patologického nevidím, řekla bych, že úplně OK - počůrané papírky mám celkem v oku
Pokud jste zdravá, schválně to zkuste i vy, uvidíte, že to bude vypadat stejně, max. se možná může lišit pH.
Jinak papírková metoda je jenom orientační, nemůže nahradit laboratorní vyšetření. A jak už tu někdo psal, dlouho namočený papírek mění barvy k horšímu, ale to už není směroplatné
K tomu odchytávání moči- dělala jsem to opakovaně u bývalé feny, měla jsem takovou plochou mističku- svačnovej boxík po dětech. Jakmile se chystala přidřepnout na čůrání a viděla, že si připravuju nádobu, odcházela jinam. Vyzkoušela jsem, že to chce počkat, až spustí proud moče a teprve potom pod ni dát nádobu. Na to se právě hodí to první ranní močení, protože je delší, proud je silnější a pes ho tak snadno nepřeruší
No v další moči vet nějaký zánět viděl, ale říkal, že ne úplně hrozný. Každopádně bere ATB a od té doby doma loužička nebyla, tak já nevím.
Jo taky jsem počkala než začne čůrat, pak jsem tam naběhla jenže od hned přestal

marcelaamax
napsal(a):
No já se obávám, že i toho by si všimnul ono mu bylo podezřelé už jen to, jak za ním chodím
můj pes přesně tak, to radši nečural, neboli odběr se nepodařil
jinak k čurání pes x fena......fena čurá na místě, jako z kohoutku, takže kolečko velikosti dvacky nehovoří nic o množství moči ....záleží na savosti podkladu
pes čurá jako rozstřik z hadice, i když přičupne, tak je to více rozptýlené
když mi jde kočena do wc, tak tam nevidím třeba vůbec nic, a přitom vytáhnu kouli jak hrom
napsal(a):
můj pes přesně tak, to radši nečural, neboli odběr se nepodařil
jinak k čurání pes x fena......fena čurá na místě, jako z kohoutku, takže kolečko velikosti dvacky nehovoří nic o množství moči ....záleží na savosti podkladu
pes čurá jako rozstřik z hadice, i když přičupne, tak je to více rozptýlené
když mi jde kočena do wc, tak tam nevidím třeba vůbec nic, a přitom vytáhnu kouli jak hrom
...a to je zvláštní...jak každá kočka močí jinak. Prostřední kocour vytvoří úhlednou kouli, tu čapnu na lopatce a vyhodím. Kdežto nejstarší kocour hrabe na místě půl hodiny, až odkryje stelivo a pak kaluž zvící tak 30cm! Blbě se to po něm uklízí.

ano, někteří mají snahu se prohrabat někam do austrálie
ale to je ještě v pohodě, horší jsou jedinci, kteří si sice poctivě vlezou do wc, ale prdelku zásadně nechávají venku
napsal(a):
ano, někteří mají snahu se prohrabat někam do austrálie
ale to je ještě v pohodě, horší jsou jedinci, kteří si sice poctivě vlezou do wc, ale prdelku zásadně nechávají venku
Ježkovy voči. Tak takovej exemplář naštěstí nevlastním. Ale je zajímavé, jak v sobě dokážou potřebu držet. Když přijdu domů a začnu postupně záchodky uklízet, tak je to taková troj- i více série. Uklidím, nasypu stelivo, přijde první kocour, uklidím, nasypu stelivo, přijde druhý kocour, atd. S větším množstvím záchodků práce tak nejmíň na 30 min.

fikovnice
napsal(a):
Ježkovy voči. Tak takovej exemplář naštěstí nevlastním. Ale je zajímavé, jak v sobě dokážou potřebu držet. Když přijdu domů a začnu postupně záchodky uklízet, tak je to taková troj- i více série. Uklidím, nasypu stelivo, přijde první kocour, uklidím, nasypu stelivo, přijde druhý kocour, atd. S větším množstvím záchodků práce tak nejmíň na 30 min.
..no náš kocour jak přijdu z práce, tak usedne na toaletu zavře oči a spustí proud, evidentně to v sobě také držet dost dlouho.......
Když měl ,,zánět" močáku berňák a museli jsme vozit moč často na kontroly osvědčilo se mě: vzít gumu do trenek a zipový pytlík z tescomy. Do pytlíku udělat proti sobě dvě dírky, jednou protáhnu gumu, udělám uzlík aby se nevytáhla(prostě, jako bych tam chtěla upevnit ucho) druhý konec gumy hodím psu přes záda, aby nebyla guma moc utažená, provleču zase dírkou v pytlíku, udělám uzlík. Tím i rozevřu sáček a sáček našteluju na pinďoura. Zavelela jsem: nevšímej si toho, jdeme na prochajdu. Mám výhodu, že psi si po sobě přeznačkovávají hned třeba trávy u baráku, tak jak jsem uslyšela, že to rachotí do pytlíku, zkontrolovala jsem, jestli to tam fakt je, psu to sundala a tou gumou to rovnou zavázala. Donesla domů, přelila do zkumavky. Byl to tedy nový, čistý nepoužitý pytlík.
lesnížínka
napsal(a):
Když měl ,,zánět" močáku berňák a museli jsme vozit moč často na kontroly osvědčilo se mě: vzít gumu do trenek a zipový pytlík z tescomy. Do pytlíku udělat proti sobě dvě dírky, jednou protáhnu gumu, udělám uzlík aby se nevytáhla(prostě, jako bych tam chtěla upevnit ucho) druhý konec gumy hodím psu přes záda, aby nebyla guma moc utažená, provleču zase dírkou v pytlíku, udělám uzlík. Tím i rozevřu sáček a sáček našteluju na pinďoura. Zavelela jsem: nevšímej si toho, jdeme na prochajdu. Mám výhodu, že psi si po sobě přeznačkovávají hned třeba trávy u baráku, tak jak jsem uslyšela, že to rachotí do pytlíku, zkontrolovala jsem, jestli to tam fakt je, psu to sundala a tou gumou to rovnou zavázala. Donesla domů, přelila do zkumavky. Byl to tedy nový, čistý nepoužitý pytlík.
Jo ty pytlíky mám, to bych mohla zkusit, sle obávám se, aby se s tím vůbec vyčural. V týdnu jdeme na kontrolu, pokud v moci něco ještě nebude v pořádku tak uděláme rozbor krve. Ale doufám, ze to bude dobré.
Já si také nebyla jistá, jestli to vyjde, ale Berry byl kliďas a s tímhle problém vůbec neměl. Velký problém pro něj právě byl, pokud jsem se k němu přiblížila s tou naběračkou, miskou či čímkoliv, také okamžitě přestal a já už se bála, že tu moč nikdy nevemem. Na vodítko jsem ho vůbec vzít nemohla, to by ho rozhodilo ještě víc. Prostě měli své čůrací(značkovací) rituály a jakmile jsem do toho chtěla zasáhnout, znervozněl a tuplem nečůral.

marcelaamax
napsal(a):
Tak na jednu stranu dobře, že je zdravotně v pořádku, ale na druhou stranu ten psychický problém se asi bude odnaučovat hůře.
Já bych to asi zkusila úplně od začátku jako se štěnětem. Ale v první řadě bych úplně zrušila tu plínku, pokud je to možné. A pak prostě lítat ven po každém jídle, hraní, probuzení. Venku chválit - naučit i třeba povel "čůrej" nebo tak něco. Doma to bez trestání uklidit.
Ale to, že si venku dřepne a nečůrá to je divné - nechci strašit, ale nemůže to být jiný zdravotní problém, který se z moči nepozná? Jako že by chtěla čůrat, ale nejde jí to? Mě totiž tohle právě pes dělal jak byl nastydlý - že hodně často přidřepával, jako by nemohl dočůrat pořád, ale přitom asi moc nečůral. No prostě jako když má člověk zánět močáku. Ale to byste zjistili z té moči, a jaký jiný problém by to mohl být netuším. Jo a teď mě napadá, že tohle dělá ještě když prší a on nechce ven. Něco podobného. Jdeme se venčit a on ví, že dokud se nevyčůrá tak nepůjde domů. Takže on jde pár metrů od dveří a tam asi tak na vteřinu zvedne nohu jako že čůrá (ale nečůrá) a pak hned běží ke dveřím.
Jo a ještě k tomu odebírání moče - u nás je to taky boj - já za psem běhám s takovou mističkou a strkám ji pod něj, jenže pes jakmile to vidí tak přestane čůrat. Takže jsem to dělala asi na desetrkát, abych aspoň něco "pochytila"
Pokud jsme cely den doma, nehody se stavaji minimalne.
Ven chodime casto - presne jak pisete. Ale pokud odchazime na delsi dobu - davame podlozku na jedno a to same misto (proc: Pes i fenecka na nas cekaji v kuchyni na svem "hlavnim pelechu", pod kterym maji i uschovnu hracek. Z pocatku jsme samozrejme plenu pri odchodu nedavali - odchazime vzdy az po prochajde a ani jsem nevedela, ze neco takoveho existuje. Ale stacil mesic, abych pochopila, ze i jedna louze je v jedne mistnosti kde jsou dva psi az dost... Psi louzi pri hre rozsourali, namocili si v tom hracky. No a pes se tvaril naprosto znechucene).
Vse uklizim vzdy jen s brblanim pod fous.
Podlozka se zdala byt resenim.
Fenecka si v pripade nutnosti dojde tam. A klidne si i pak muzou honit balony s pamlskama.
Venku ji chvalim. Kolikrat uz ze blbnuti chvalim i psa, kterej na mne zacina koukat se soucitem, co ma jinak schovany pro stare a nemohouci lidi.
Taky me napadlo, ze to curani/necurani dela, protoze ji rikam, ze by mela. A pokud necura, taky nejdem domu a krouzime kolem, dokud nezadrepne. Chyba?
Spis mi vrta hlavou, ze venku nic moc a doma najdem uz po trech hodinach po prachajde "Machac".

napsal(a):
Victoria: chodit jinam, odnést psici úplně jinam, bez druhého psa, a třeba na místo, které není označené psy
a ještě s sebou můžete vzít plínku
https://www.youtube.com/watch?v=PXj3lRRRNRg
Vcera vecer o pulnoci na zahrade curala vic jak pul minuty :)
To s tou plenou uz napadlo mou mati. Ze ji trebas vadi chlad, snih, hlina... kdo vi co.
Plenu jsem vzala na zahradu a fenecka se tvarila vic vyjukane, nez kdyz jsem za ni lozila s nadobkou na odber.
Sla si na travu. Plena ji venku opravdu nezajima.
napsal(a):
Pokud jsme cely den doma, nehody se stavaji minimalne.
Ven chodime casto - presne jak pisete. Ale pokud odchazime na delsi dobu - davame podlozku na jedno a to same misto (proc: Pes i fenecka na nas cekaji v kuchyni na svem "hlavnim pelechu", pod kterym maji i uschovnu hracek. Z pocatku jsme samozrejme plenu pri odchodu nedavali - odchazime vzdy az po prochajde a ani jsem nevedela, ze neco takoveho existuje. Ale stacil mesic, abych pochopila, ze i jedna louze je v jedne mistnosti kde jsou dva psi az dost... Psi louzi pri hre rozsourali, namocili si v tom hracky. No a pes se tvaril naprosto znechucene).
Vse uklizim vzdy jen s brblanim pod fous.
Podlozka se zdala byt resenim.
Fenecka si v pripade nutnosti dojde tam. A klidne si i pak muzou honit balony s pamlskama.
Venku ji chvalim. Kolikrat uz ze blbnuti chvalim i psa, kterej na mne zacina koukat se soucitem, co ma jinak schovany pro stare a nemohouci lidi.
Taky me napadlo, ze to curani/necurani dela, protoze ji rikam, ze by mela. A pokud necura, taky nejdem domu a krouzime kolem, dokud nezadrepne. Chyba?
Spis mi vrta hlavou, ze venku nic moc a doma najdem uz po trech hodinach po prachajde "Machac".
Já bohužel neporadím, snad se ozve někdo jiný. Já jen dodám, že úplně stejně to má máma s jorkšírkou, nebo téměř stejně a tam si myslím, že je to ale fakt kvůli plence. Fena měla tu plenku od malička, vlastně na ni byla zvyklá už od chovatelky. Máma si myslela, že jí to nechá přes zimu, kdy byly fakt mrazy a pak to dá pryč. Jenže pak i když dala tu podložku pryč, tak fena chodila na to místo kde byla zvyklá čůrat pořád. Takže nakonec mají podložku už několik let. Ale zajímavé je, že když jsou rodiče doma třeba o víkendu, tak dávají plenku pryč a žádná louže se nekoná. Nebo teď nedávno byla fena na hlídání u babičky, kde vůbec podložka není a neudělala tam žádnou louži za celý víkend. Ale přes týden tam chodí i pokud tam ta podložka není. A to třeba i když já jsem tam ještě bydlela a měla jinak směnu a přes den ji venčila. Podle mě to dělá prostě jen ze zvyku,z pohodlnosti, že ví, že tam může. Je to pro ni normální. Ale nevím, třeba se pletu.

Urcite ji zkusim nedavat a uvidime.
Predstava toho, ze uz mame doma na "vzdy" tenhle nesmysl, se mi vubec nezamlouva.
Mimochodem. To jaro... to jsem videla taky jako spasu. Pokud jsme nekdo doma - mame otevreny barak, takze si na zahradu muzou vsichni courat dle potreb bez omezeni. Tam se asi ukaze, jak to s ni opravdu je...
Kazdopadne diky.
napsal(a):
Urcite ji zkusim nedavat a uvidime.
Predstava toho, ze uz mame doma na "vzdy" tenhle nesmysl, se mi vubec nezamlouva.
Mimochodem. To jaro... to jsem videla taky jako spasu. Pokud jsme nekdo doma - mame otevreny barak, takze si na zahradu muzou vsichni courat dle potreb bez omezeni. Tam se asi ukaze, jak to s ni opravdu je...
Kazdopadne diky.
No já vám moc neporadila. Pokud tu podložku přestanete dávat a ona tam bude i tak chodit, stejně jako fena o které jsem psala, tak vůbec nevím jak to řešit. A teď mě tak napadlo, když píšete, že máte ještě psa - jak víte, že ty louže dělá fena? Nemůže to dělat právě pes? Nemůže být třeba nemocný on?

Ono asi neni moc co poradit.
Bud je problem v jeji hlave, nebo ma extremne maly mocak... Ale spis to bude ta hlava, kdyz uz neco :)
Pes v tom prsty urcite nema. ...nezname se prvni den... Ten na sebe naprasi vzdycky vsechno jeste driv, nez to vubec zaregistruju....

o půlnoci nikde nikdo

Ale jo. Ne ze ne :) O populnocnich prispevcich by Broucek mohl napsat roman, kdyby jeste byl....
Hezký večer přeji :)
Koupila jsem si před rokem Jorkšírského teriéra a taky jsem musela najít na internetu rady, jak zabavit pejska a hlavně, aby mi doma neznačkoval :) Našla jsem stránku, kde právě popisuji tento druh problému, jak to psa odnaučit a co dělat pro to, aby pes doma neznačkoval:)Tak snad Vám to také pomůže a budete pak všichni spokojeni :)
https://www.krmimkvalitne.cz/jak-naucit-stene-vykonavat-potrebu-venku/
https://www.krmimkvalitne.cz/jak-spravne-a-ucinne-zabavit-psa-ktery-musi-zustat-sam-doma-a-my-jit-do-prace/
Blanicka37
napsal(a):
Dobrý den,potřebují radu,můj jack russel,vychovany,cistotny,6 let,teď když odejdu mi cura doma,i když odejdu na chvilku,a to je samozřejmost že než odejdu je vyvenceny,pokaždé cura na jiné místo,prosím o radu jak ho tento nesvar odnaučit,děkuji moc za informaci💟🐕🍀
Takže: něco se změnilo, když na to pes takto reaguje. U vás doma, nebo třeba v blízkém okolí. Někdy stačí, že sousedé pořídí fenku, která nyní hárá. Chce to od vás víc podrobností, jestli je něco jinak atd.

v prvém případě je nutno vyloučit zdravotní příčinu