Zdravím,
Doma mám fenečku křížence maltéza a jorkšíra, má cca 6 měsíců. Je hravá, bystrá, kontaktní a ano, celkem dominantní (když jí to někdo dovolí), a taky moc hodná.
Jako každé štěně měla kousací období, během hry "pouští hrůzu", ale vždycky věděla a ví, kdy přestat. V tomhle se ji odmala doma snažíme jasně vymezovat hranice. A to bez fyzických trestů a řvaní. Netvrdím, že poslouchá jako hodinky, to ještě ani zdaleka, ale snažím se, cvičíme ji.
Můžu se jí hrabat v jídle, otevřít ji tlamičku, nevadí ji to. Do tlamy si taky nechá sáhnout, i když moc ochotně ne. Vytáhnout něco z tlamy taky, ale tam záleží co v ní zrovna má (doma si nechá vzít i pamlsek, venku je to horší). Ale prakticky nikdy se neprojevuje nijak agresivně, tedy skoro nikdy.
A tím se dostáváme k našemu problému:
Když měla teprve 2 měsíce, něco venku vzala do tlamy, já jí to chtěla vytáhnout a ona na mě celkem vztekle zavrčela a ohnala se, tímto ale končilo a já to "přešla" jen důrazným NESMÍŠ, na 2 měsíční štěně, které si na mě určitě nechtělo "vyskakovat" mi to přišlo dostačující i co vím od kynologů.
Mé mamce pak udělala asi o o týden později to samé a řešila to stejně. Pak se to ale stalo ještě po třetí, když měla cca 4 měsíce, když venku sežrala hovno a to už byla mnohem oprsklejší a to už mě opravdu naštvala, takže jsem si ji k sobě rázně přitáhla, pevně ji chytila a velice přísně ji vysvětlila (neřvala jsem), že tohle teda dělat nebude, že já jsem pán a určuji, co smí a ne. Sice během mého domlouvání bručela, ale pak přestala a šlo vidět, že se jí to dotklo.
Od té doby byl klid, jen jednou si chtěla začít dovolovat, ale po okřiknutí hned přestala a je fakt, že tehdy byla chyba spíše na mé straně. Ano, bylo špatně že na mě zavrcela když jsem ji něco brala, ale já ji tehdy celkem neohrabané chytila za obleček v blízkosti krku (ne pod krkem ale!) a myslím, že jí to bylo hodně nepříjemné a podle toho i reagovala:-(
A od té doby už byl opravdu klid, až do dnes kdy po mě vyjela jak ještě nikdy.
Věc se má tak, že zbožňuje gumičky do vlasů, vždycky když ale nejsou sebere, tak se jí hned bere z tlamy a ona ji vydá. Když je extra rozverná tak se z ní musí doslova páčit a nebo s ní začne lítat po domě.
A přesně to se stalo i dnes, vzala gumičku, lítala s ní, schovávala se pod postel,, jái chvíli naháněla a pak jsem si ji odchytla že ji ji teda už vemu, dost bylo srandy. A jak po ní sáhnu, tak se tak vztekle rozvrčela. Tak jsem si ji přitáhla, řekla důrazně NESMÍŠ, aby se vrátila zase "na zem". Ona ale dál vrčela. Tak jsem to zkusila ještě důrazněji, ale když jsem se jí pokusila otevřít tlamu, byla jak nepříčetná a vypadala, že by po mě klidně chňapla. Když jsem viděla, že to asi jen tak nepůjde, tak jsem to s ní zkusila po dobrém, pohladila ji a řekla ji milé co blbne. Když ale nepřestávala tak už jsem se vzteklá a trochu silou ji začala tlačit mírně k zemi. Nakonec jsem z ní tu gumičku vydolovala, ale v ten moment odskočila a vztekle po mě chňapla. To ve mě už vyvřelo a já ji pleskla na zadek. Ne moc ale důrazně. Sice ještě po tom zavrcela ale už méně a pak se uklidnila. Jde o to, že jsem ji vůbec nepoznávala, navíc jsme už ve výchově dál a většinou na ni stačí zvýšit hlas když dělá co nemá a ona už ví, takze tohle mě opravdu vyděsilo.
A já se kvůli tomu teď cítím špatně, protože vím, že to bylo špatné řešení a nikdy jsem nechtěla svého psa praštit:-(.
Na druhou stranu z toho co vím, tak jedine případy kdy se pes může fyzicky potrestat je když zaútočí na člověka nebo druhého psa (a ano, vím, že už vůbec se nemá trestat rukou). Ale popravdě nevím a pochybuji, že se to od 6ti měsíčního štěněte dá považovat za útok nebo agresi v pravém slova smyslu. Trochu mi uklidňuje svědomí, že to nebyla velká rána a že ona je na nějaké hravé poplacávání zvyklá a nebolelo jí to nějak moc.
Ale myslím, že se jí to celkem dotklo, protože když jsem ji pak z pokoje pustila zase ven (nechala jsem ji asi 10 minut trucovat uvnitř aby nemohla za námi) byla trochu zmatená. Mému doteku sice neuhýbala a pak se dokonce přišla pomazlit, ale to dělají i týrání psi takže to nechci používat jako omluvu, proto co jsem udělala.
A teď kdo měl trpělivost tenhle román dočíst do konce co si o tom myslíte, ale HLAVNĚ jak takovou situaci řešit bez násilí ale výchovně kdyby ještě někdy nastala, tak aby mi pes nepřerostl přes hlavu, ale aby se mě nebál🤗 chci mít totiž psa na kterého se můžu 100% spolehnout, že někoho nepokouše. stát se může ale víte jak to myslím.
Díky moc.
Adriana
Uživatel s deaktivovaným účtem

pokud se jí přehřívá hlava z gumiček do vlasů a vy nechcete, aby tahala gumičky do vlasů, je opravdu velký problém mít gumičky uklizené tam, kam se na ně pes nedostane?

impact
napsal(a):
Kdyz vam neco sebere, tak ji nehonte, ale nabidnete ji na vymenu neco lepsiho. Treba kolecko salamu.
Přesně...

impact
napsal(a):
Kdyz vam neco sebere, tak ji nehonte, ale nabidnete ji na vymenu neco lepsiho. Treba kolecko salamu.
Když má Nora v držce onýno, tak neexistuje nic, za co by to chtěla měnit
Tím vyřešíte problém s gumičkami, ale ne problém, že odmítá vracet kradené věci. Moje fenka si brání už jen kosti nebo vepřové uši na zahradě, ale i ty jsem schopná jí bez keců vzít.
Prostě jí nenechte lítat před Vámi, má z toho srandu a vidí, že na ní nemáte. Musíte se k ní dostat relativně v klidu, aby zůstala na místě a nebo ji "zahnat" tak, aby nemohla utíkat. Aspoň do jedné místnosti, kde se nemůže uplně schovat. A pak říct "pusť", nebo jiný povel, a vyčkat. Popřípadě zopakovat, ale trvat si na tom. Pomáhá vzít druhý konec předmětu do ruky, pes pak vidí, že to myslíte vážně. Musíte mít ale povel relativně dobře zvládnutý při běžných situacích a v téhle situaci po puštění hodně pochválit a popřípadě odměnit.
Když startuje na ruku, tak předmět neberu do ruky ale přišlápnu nohou. Tam když si kousne do botasky a s Vámi to ani nehne, tak uvidí, že tohle chování nemá cenu a že vy to vždycky vyhrajete a začne to odevzdávat.
napsal(a):
pokud se jí přehřívá hlava z gumiček do vlasů a vy nechcete, aby tahala gumičky do vlasů, je opravdu velký problém mít gumičky uklizené tam, kam se na ně pes nedostane?
To je dobrá rada,ale občas se to vymkne. Třeba včera jsem kroužkovala papoušky, zbylé kroužky na 20 vteřin nechala bezprizorní na židli a v pondělí buď budu objednávat další nebo si počkám u ho.na.

napsal(a):
Když má Nora v držce onýno, tak neexistuje nic, za co by to chtěla měnit
tak musí mít vrytý povel "pusť" trénovaný ryze pozitivně a ne na onýnu, ona se pak ta tlama (skoro) otvírá sama
A pak říct "pusť", nebo jiný povel, a vyčkat.
ale nejdřív ten povel člověk musí psa naučit, v případě pust ale fakt dobře
Karo, ten zbytek tvého textu by u některých psů mohl být až nebezpečný.....
celkem dominantní
a to se projevuje, pozná, jak?
Jako každé štěně měla kousací období, během hry "pouští hrůzu", ale vždycky věděla a ví, kdy přestat. V tomhle se ji odmala doma snažíme jasně vymezovat hranice. A to bez fyzických trestů a řvaní.
Jak?
JANSKA, se mi zdá, že v tom máš trošku guláš. Podle toho co píšeš, používáš tresty, i když si to nemyslíš, a logickým důsledkem je zhoršení situace.
Moje rada zní - zapomeň na jakékoliv poučky já pán, ty kmán, to si nemůže dovolit atd., a začni ke štěněti přistupovat spíše jako máma k děcku a uč ji, uč ji a uč ji....po dobrém, ukazuj ji, jak se má chovat, odměňuj. Důslednost.
Tady ji důkladně nauč povel "pusť", jako výměnu něčeho za něco lepšího (a opravdu to neuč v okamžiku, kdy bude mít tu gumičku či co, musíš s něčím, co pro ni nemá takovou cenu - situaci musíš připravit, řídit, trénovat!), nauč přivolání, nauč stůj atd. a naučené používej.
A ty gumičky samozřejmě schovej! ono může jít i o její zdravíčko!

Ano, pusť máme, stalo se to tak nějak samo myslím si že při pouštění hraček k házení. Prostě nejlepší odměna za pusť je přece letící míček, že
A na běhání dokola "nedám" mám zase fígl "vůbec mě to, co máš, nezajímá". Prostě mi musí být jedno, ale upřímně, že pes má zrovna v držce poloschnilou srnčí nohu nebo lidský hovno i s kusem toaleťáku a musím být schopná zavolat to veselé "Norinko držtičko ke mně!" při troše štěstí pes v očekávání zábavy během toho ke mně tu věc vyplivne a je vyřešeno

Jinak mi teda připadá, že se mnohem lépe člověk se psem domluví tak nějak naokolo. Jakože chytře a ne na sílu. Příklad. Na procházce našla kus lebky skotu. Už stoletou, pokrytou mechem, ale úplně se jí z toho začala přehřívat hlava, najednou měla v mozku jedinou myšlenku "mám lebku". Ale byla na stopovačce, takže s lebkou nemohla odejít někam do křoví, rvát jí tu lebku z tlamy jsem nechtěla, to bych jí musela asi přiškrtit, ale proč, kvůli něčemu zdravotně neškodnému, tak jsme šli prostě "k noze", ona s lebkou a šli jsme tak dlouho, až se jí těžká lebka špatně nesla a bylo prostě lepší jí pustit a obdržet odměnu za to k noze. A bylo. Ještě se ohlédla za lebkou, že ta byla super, v té chvíli jsem vytáhla z kapsy uzel a od lebky jsem utíkaly už ve veselé hře na tahání, čímž bylo všechno zapomenuto. Cíle bylo dosaženo.
napsal(a):
Jinak mi teda připadá, že se mnohem lépe člověk se psem domluví tak nějak naokolo. Jakože chytře a ne na sílu. Příklad. Na procházce našla kus lebky skotu. Už stoletou, pokrytou mechem, ale úplně se jí z toho začala přehřívat hlava, najednou měla v mozku jedinou myšlenku "mám lebku". Ale byla na stopovačce, takže s lebkou nemohla odejít někam do křoví, rvát jí tu lebku z tlamy jsem nechtěla, to bych jí musela asi přiškrtit, ale proč, kvůli něčemu zdravotně neškodnému, tak jsme šli prostě "k noze", ona s lebkou a šli jsme tak dlouho, až se jí těžká lebka špatně nesla a bylo prostě lepší jí pustit a obdržet odměnu za to k noze. A bylo. Ještě se ohlédla za lebkou, že ta byla super, v té chvíli jsem vytáhla z kapsy uzel a od lebky jsem utíkaly už ve veselé hře na tahání, čímž bylo všechno zapomenuto. Cíle bylo dosaženo.
Jo, tak takovej přístup je mi u zvířat sympatickej taky...prostě proč nutně za každou cenu bojovat a vítězit, když to jde bez toho.
Jiný příklad - pes (nebo koneckonců i kůň) mi v jistém místě neustále zdrhá nebo dělá jakékoliv jiné nepravosti, které mi vadí. Postupem času jsem došla ke zjištění, že místo, abych tudy chodila stále dokola a drilovala postup dokud to nebude správně, je lepší to místo na čas vypustit z repertoáru. Zvířeti se přeruší nevhodné stereotypy v mozku, člověk ušetří sobě i zvířeti fůru negativních emocí a je určitá ne malá šance, že po čase už to bude bez problému.
Je hodně problémů, které líp vyřeší čas a klid než tlačení na pilu.

Já teda za psicí nikam nelozím, páč by s isvojí kořist bránila a kdybych za ní vlezla pod stůl...kam normálně zaleze, když něco čmajzne, tak by určo vrčela a možná by mě i rafla......takže vždycky psa volám k sobě a velím pusť (v našem případě "tak to rovnou odevzdej"...pokud to nezabere (záleží na atraktivnosti ukradéného něčeho), tak sahám do tlamy a odebírám,........za nic neměním, spíš to komentuju v duchu "takový fujky fujky, že se nestydíš, ty potvoro, no nekoukej a mazej ty zlobidlo", není to asi kynologické, vlastně to ani nijak nepomáhá, ale já si nemůžu pomoct a fena po tom proslovu znechuceně odchází........ale když učím štěně, aby pustilo nebo si nechalo cokoliv odebrat, tak odměňuju pamlskem (doma).........venku to u štěňat řeším hodně razantním povelem FUJ (samozřejmě poté, když štěndo ví, co povel znamená), pokud štěně přesto něco sebere, tak pro to rovnou hrábnu do tlamy a to i v případě, že už to spolklo, tak se v držtičce pořádně pohrabu, dokonce jsem takovej Herodes, že chci aby to bylo nepříjemný.......venku mi nejde o to, aby se štěně naučilo něco na povel pustit, ale aby se naučilo nic nesbírat, zatím mi to u všech psů zafungovalo........
Co jsem teda zaznamenala u všech psů, že ochotněji odevzdávají věc, kterou někde seberou než věc kterou ukradli-ukořistili....tu mají tendenci si i eventuelně bránit...
napsal(a):
tak musí mít vrytý povel "pusť" trénovaný ryze pozitivně a ne na onýnu, ona se pak ta tlama (skoro) otvírá sama
celkem dominantní
Jako každé štěně měla kousací období, během hry "pouští hrůzu", ale vždycky věděla a ví, kdy přestat. V tomhle se ji odmala doma snažíme jasně vymezovat hranice. A to bez fyzických trestů a řvaní.
Jak?
JANSKA, se mi zdá, že v tom máš trošku guláš. Podle toho co píšeš, používáš tresty, i když si to nemyslíš, a logickým důsledkem je zhoršení situace.
Moje rada zní - zapomeň na jakékoliv poučky já pán, ty kmán, to si nemůže dovolit atd., a začni ke štěněti přistupovat spíše jako máma k děcku a uč ji, uč ji a uč ji....po dobrém, ukazuj ji, jak se má chovat, odměňuj. Důslednost.
Tady ji důkladně nauč povel "pusť", jako výměnu něčeho za něco lepšího (a opravdu to neuč v okamžiku, kdy bude mít tu gumičku či co, musíš s něčím, co pro ni nemá takovou cenu - situaci musíš připravit, řídit, trénovat!), nauč přivolání, nauč stůj atd. a naučené používej.
No tak tady se přiznám, že my jsme "pusť" nenaučili pozitivně, ale naopak hodně negativně - na obranách s ostnáčem. Ne, nejsem na to hrdá. Ale, ten povel tedy nebyl naučený pozitivně a funguje nám naprosto spolehlivě. Byla tam tedy korekce s ostnáčem, ale potom co pes pustil, tak hned odměna - dostal kousnout. Ostnáč jsme použili dvakrát a pak už nebyl nikdy potřeba. Na bull sportech potřebuji aby pes spolehlivě pouštěl peška (nechci mu to páčit páčidlem jako to někteří dělají), to samé na coursingu když chytne na konci střapec. A pouští spolehlivě, pak je za to vždy odměněn.
Samozřejmě to nemyslím tak, že bych radila na naučení povelu "pust" používat ostnáč, to vůbec ne. Já osobně už bych to taky neudělala, jen chci říct, že nám to fungovalo a funguje.
Tak a teď do mně
impact
napsal(a):
Já s ní cvičím "nechej" a měním za něco lepšího, když něco sebere, co jí máme;-) doteď to bylo O.K. proto jsem nechápala tuhle její přehnanou reakci. Ale honit ji po domě byla chyba, to uznávám. Díky.
napsal(a):
Gumičky se mi samozřejmě nepovalují po bytě, věci, které jí moc lákají uklízíme preventivně z cesty, ale někdy se samozřejmě stane, že mi např. v koupelně apod. gumička upadne a pes se na ni vrhne - doteď se jich ale vždycky vzdala, max se jí musela vyloženě vzít z tlamy;-)
napsal(a):
celkem dominantní
Jak?
Dobře, tak "dominantní" je asi silné slovo, je jen zdrave sebevědomá, ale to je podle mě dobře.
Když jako malá vše okousávala včetně rukou, tak se jí chvilku nechalo, ale pak se jí odvedla pozornost jinam, dala se jí na kousání hračka apod. a když si ji vzala a na místo našich rukou si začala všímat ji, tak se jí hodně pochvalilo a pripadne se dal i pamlsek. Ale až po tom, co po důrazném vyslovení jejího jména nebo slova "NE" přestala, aby si nemyslela, že si okousavanim vymůže další hraní. Tak se to podle mě dělat má, takže v tom nevidím problém.
Já ji CVIČÍM (nepsala jsem, že v 6ti měsících teprve začínáme;-)) ji po dobrém, tak jak popisuješ, 90%
casu zustavam klidná i když je to někdy o nervy, je to můj mazel. "Pusť" u nás NECHEJ ji učím už několikátý měsíc, ale prostě to pořád musíme pilovat a pilovat. Učím ji jak přivolání, čekej, nechej, sedni, lehni, dolů a začínáme i zůstaň. Zákazové povely používám jen výjimečně snažím se po dobrém. Necukam ji na vodítku ani nic podobného.
Nevím tedy o tom, ze bych používala tresty kromě toho že ji na chvíli "vyhostim" ze smečky když už to hodně přehání nebo že zvýším hlas a ona se pak srovná. Můžeš mi říct jaké tedy používám a nevím o nich?
Ano, budu si dávat ještě větší pozor:-).
napsal(a):
Ano, pusť máme, stalo se to tak nějak samo myslím si že při pouštění hraček k házení. Prostě nejlepší odměna za pusť je přece letící míček, že
A na běhání dokola "nedám" mám zase fígl "vůbec mě to, co máš, nezajímá". Prostě mi musí být jedno, ale upřímně, že pes má zrovna v držce poloschnilou srnčí nohu nebo lidský hovno i s kusem toaleťáku a musím být schopná zavolat to veselé "Norinko držtičko ke mně!" při troše štěstí pes v očekávání zábavy během toho ke mně tu věc vyplivne a je vyřešeno
To chápu a většinou to řeším podobně, když jde o nějaký větší ne moc škodlivý předmět, ale když má v tlamě něco malého (bobky, žaludy, gumičky) co jí může ublížit, já ji klidně řeknu "nechej" a ona to rovnou začíná konzumovat aniž by měla strach, že jí to chci sebrat a pokračuje v konzumaci i když za mnou na přivolání doběhne tak jí to přece musím vytáhnout a nemám čas dělat že mě to nezajímá protože to už by to měla u dvakrát slupnute a mohlo by jí to akorát ublížit

Nevím tedy o tom, ze bych používala tresty
ne? :
Když měla teprve 2 měsíce, něco venku vzala do tlamy, já jí to chtěla vytáhnout a ona na mě celkem vztekle zavrčela a ohnala se, tímto ale končilo a já to "přešla" jen důrazným NESMÍŠ.........
Mé mamce pak udělala asi o o týden později to samé a řešila to stejně. Pak se to ale stalo ještě po třetí, když měla cca 4 měsíce, když venku sežrala hovno a to už byla mnohem oprsklejší a to už mě opravdu naštvala, takže jsem si ji k sobě rázně přitáhla, pevně ji chytila a velice přísně ji vysvětlila (neřvala jsem), že tohle teda dělat nebude, že já jsem pán a určuji, co smí a ne. Sice během mého domlouvání bručela, ale pak přestala a šlo vidět, že se jí to dotklo.
Od té doby byl klid, jen jednou si chtěla začít dovolovat, ale po okřiknutí hned přestala a je fakt, že tehdy byla chyba spíše na mé straně. Ano, bylo špatně že na mě zavrcela když jsem ji něco brala, ale já ji tehdy celkem neohrabané chytila za obleček v blízkosti krku (ne pod krkem ale!) a myslím, že jí to bylo hodně nepříjemné a podle toho i reagovala:-(

JANSKA91
napsal(a):
Já s ní cvičím "nechej" a měním za něco lepšího, když něco sebere, co jí máme;-) doteď to bylo O.K. proto jsem nechápala tuhle její přehnanou reakci. Ale honit ji po domě byla chyba, to uznávám. Díky.
Zase buďte v klidu......předloni na podzim jsem takhle za šera/skorotmy honila po zahradě psa...už byla skoro tma a on si to štráduje a vidím, že má něco v tlamě, tak mu říkám svoje oblíbené "tak nástup a rovnou to odevzdej" a jinak submisivní a poslušný pes se snažil zmizet, to jsem teda zbystřila já, jestli on nemá v tlamě nějakou zvířecí mrtvolu....na zavolání nepřišel ani omylem, takže jsme se honili kolem skupinky jehličnanů...běžel pes, za ním já, za náma fena........pak udělal chybu a zaběhl ke garáži a byl "v pasti"....no nakonec na moje naléhání věc z tlamy vplivnul a hle, byl to živej ježek a teda žádnej úplnej mrňousek, vůbec nechápu, že ho tak dlouho nosil, když jsem ho chtěla vzít do ruky, abych ho odnesla mimo zahradu, tak píchal jak sviňa...nakonec jsem ho vzala s rukavicí a odnášela v kyblíku.....
Prostě i rozvážnej a klidnej "mistr tesař" se psem, který pusť ovládal dokonale se někdy utne
napsal(a):
Zase buďte v klidu......předloni na podzim jsem takhle za šera/skorotmy honila po zahradě psa...už byla skoro tma a on si to štráduje a vidím, že má něco v tlamě, tak mu říkám svoje oblíbené "tak nástup a rovnou to odevzdej" a jinak submisivní a poslušný pes se snažil zmizet, to jsem teda zbystřila já, jestli on nemá v tlamě nějakou zvířecí mrtvolu....na zavolání nepřišel ani omylem, takže jsme se honili kolem skupinky jehličnanů...běžel pes, za ním já, za náma fena........pak udělal chybu a zaběhl ke garáži a byl "v pasti"....no nakonec na moje naléhání věc z tlamy vplivnul a hle, byl to živej ježek a teda žádnej úplnej mrňousek, vůbec nechápu, že ho tak dlouho nosil, když jsem ho chtěla vzít do ruky, abych ho odnesla mimo zahradu, tak píchal jak sviňa...nakonec jsem ho vzala s rukavicí a odnášela v kyblíku.....
Prostě i rozvážnej a klidnej "mistr tesař" se psem, který pusť ovládal dokonale se někdy utne
Díky moc, jsem ráda, že v tom nejsem sama ❤️
Ona si opravdu běžně takové věci nechá vzít, tváří se sice zpruzele, ale jde si po svých.
Venku to bývalo horší, protože tam - jak jsem časem vypozorovala - vše co sebrala vnímala jako svou kořist a mě jako "soupeře" co jí to chce sebrat, takže se bránila víc + teda ty 4 výstupy když šlo o něco extra voňavého, takže jsem na ni začala být ještě víc v klidu když venku něco sebere (stává se to čím dál tím míň, stihnu ji většinou zavčasu zastavit) a ona jak nemá pocit že si to musí bránit tak se toho i rychleji vzdá🙂
Ale doma se nám nějaký výstup stal úplně poprvé (a takové kalibru úplně poprvé 🤨) a já absolutně nechápala, kde se to v ní vzalo. Ale jak jsem později pochopila, tak ona tu gumičku ukradla z konferenčního stolku, na který ví, že nesmí a hned vzala do zaječích, takže to asi vnímala jako své velké vítězství a proto ta přehnaná reakce.
napsal(a):
Nevím tedy o tom, ze bych používala tresty
ne? :
Když měla teprve 2 měsíce, něco venku vzala do tlamy, já jí to chtěla vytáhnout a ona na mě celkem vztekle zavrčela a ohnala se, tímto ale končilo a já to "přešla" jen důrazným NESMÍŠ.........
Já se bavila o fyzických trestech😉
A ano, o tom, chycení za obleček vím a taky jsem řekla že to bylo špatně (a vlastně omylem, chytila jsem ji tam protože sebou začala házet) tímpádem jsem chápala i její reakci.
Když na mě jako 2 měsíční štěně vztekle zavrčela a ohnala se když jsem ji něco chtěla vzít z tlamy a já ji na to řekla důrazně NESMÍŠ to snad není trest (!), pouze zakazový povel, který jak jsem řekla používám jen zřídka. Myslíte že by bylo dobré a výchovné to úplně přejít? já ne.
Když si to dovolila už jako starší a byla opravdu ostrá a hrozilo, že mě skutečně kousne, a já si ji přitáhla pevně blízko a vyčinila ji přísným hlasem ale neřvala, tak to ano, to už se dá považovat za fyzicky trest i já to tak beru, vzhledem k tomu, že po mě pes startoval to ale podle mě bylo adekvátní. Nebo to bych podle Vás taky měla nechat úplně být, že si pes dovolí vystartovat na vlastního pána?
Spousta dobrých kynologů radí, když se pes pokusí bezdůvodně (!!!) zaútočit ať na člověka nebo druhého psa hned plácnout, ještě lépe povalit a to uvádí jako jedinou situaci, kdy se pes může ztrestat fyzicky, nejsou to jedni z těch co psa řežou za každou blbost. Když se pes cítí zahnaný do koutu nebo se něčeho případně pána bojí je to něco jiného a trestat by byla chyba. Já tehdy ale ani jedno neudělala, protože myslím, že fyzický trest typu plácnutí je až na posledním místě. A u malého štěněte tím tuplem. Pro jiné kynology je "strop" přitažení k tělu, a podle toho jsem se řídila.
Má fenka ale začala pěnit ve všech případech bezdůvodně, ale já to i tak 2x přešla jen s přísným NESMÍŠ. Až se to stala po třetí tak jsem si ji přitáhla pevně (ale netahala ji za kůži, nedržela pod krkem ani nic podobného) a to AŽ potom co se začala vztekat, takže její vrčení nebylo reakce na mé ostřejší jednání, kdyby ano, dalo by se mluvit o tom, že se mého "trestání"lekla a začala se bát a tím pádem vrcet a ohánět se, ale tak to NEBYLO😉.

Já se bavila o fyzických trestech
problém je v tom, že tvé mínění je zcela irelevantní, a to slovo fyzické zvláště
podstatné je to, jak to vnímá ten pes
chce to si asi trošku vygůglit, cože to ten trest vlastně je, v etologii......
Spousta dobrých kynologů radí, když se pes pokusí bezdůvodně (!!!) zaútočit ať na člověka nebo druhého psa hned plácnout, ještě lépe povalit
myslím, že znám hodně dobrých kynologů, ale ani jeden neradí takovou prehistorickou peachovinu
tohle už tu před chvíli někde bylo.....není to zas nějaké to troleníčko?

Plácnout a povalit?
Já se obávám, že kdyby na mě bezdůvodně zaútočila Nora, tak se to dozvíte ve večerních zprávách :D Protože nějaké plácnutí těžko zastaví útočícího psa a povalení takového útočícího psa, no, možná pokud bude mít tak dvacet kilo, u čehokoliv těžšího nemáte šanci
Leda to udělat jako ta paní, co jí napadl rotvík a ona prostě obětovala ruku a druhou ho přiškrtila. Ale to nebyl trest, ale drsnej způsob, jak to vůbec přežít.
Opravdu je v ČR tolik lidí, co na ně bezdůvodně zaútočil vlastní pes?

Jinak zadavatelko, nevím, jestli je ta vaše hysterka zdravě sebevědomá. Spíš ne, spíš labilní, když se takhle rozčiluje, nebo s ní zacházíte způsobem, který v psovi vyvolává pocit, že musí být kousavá potvora.
Když na vás od dvou měsíců vztekle vrčí a ohání se.

napsal(a):
Plácnout a povalit?
Já se obávám, že kdyby na mě bezdůvodně zaútočila Nora, tak se to dozvíte ve večerních zprávách :D Protože nějaké plácnutí těžko zastaví útočícího psa a povalení takového útočícího psa, no, možná pokud bude mít tak dvacet kilo, u čehokoliv těžšího nemáte šanci
Leda to udělat jako ta paní, co jí napadl rotvík a ona prostě obětovala ruku a druhou ho přiškrtila. Ale to nebyl trest, ale drsnej způsob, jak to vůbec přežít.
Opravdu je v ČR tolik lidí, co na ně bezdůvodně zaútočil vlastní pes?
Pokud má člověk vůči svému psu čisté svědomí, není třeba se bát, že by na něj jeho pes zaútočil......si myslím já.
A otázkou je, co kdo považuje za útok......štěňata vůbec nebudu brát v potaz, těm se musí teprve nastavit hranice, musí se jim vysvětlit co a jak a pokud se třeba ohradí moje fena, že se jí něco hóóódně nelíbí, tak to taky není útok, ale způsob její komunikace a je na mě, abych buď zvolila jiný postup a nebo jí vysvětlila, že to jinak nejde.....
Upřímě si dost dobře neumím představit, co by se muselo stát, aby mě můj vlastní a milovaný pes navážno napadl.....
napsal(a):
Já se bavila o fyzických trestech
problém je v tom, že tvé mínění je zcela irelevantní, a to slovo fyzické zvláště
podstatné je to, jak to vnímá ten pes
chce to si asi trošku vygůglit, cože to ten trest vlastně je, v etologii......
Spousta dobrých kynologů radí, když se pes pokusí bezdůvodně (!!!) zaútočit ať na člověka nebo druhého psa hned plácnout, ještě lépe povalit
myslím, že znám hodně dobrých kynologů, ale ani jeden neradí takovou prehistorickou peachovinu
tohle už tu před chvíli někde bylo.....není to zas nějaké to troleníčko?
A můžete mi říct, co tedy vaší dobří kynologové radí pro případ, kdy se pes útočně chňapne po člověku/ještě hůře pánovi nebo druhém psovi bez nějakého důvodu?
Myslím, že není moc způsobu jakými si varovné ale ne křicené vyslovení jeho jména nebo zákazu NESMÍŠ/NE může pes vysvětlovat. Pokud vím rovná se to varovnému vrčení, které pes od výše postaveneho jedince vnímá jako STOPku. A pokud po psovi dále nechci žádnou činnost jen nechci, aby pokračoval v dané činnosti, může se použít i zákazový povel.
Přitažením si a vyčiněním vnímá fyzickou i psychickou převahu alfy, kterou je pro něj jeho pán. "Neškrtila" jsem fenku na obojku, ani ji netahala za kůži, aby si to vykládala jako pokus o zabití a měla že mě strach.
Stejně tak, pokud vím, vnímají psi i povalení na záda nebo na bok, ale je to pro ně velice drastické a proto se to doporučuje jako velice krajní řešení u skutečně agresivních jedinců a proto bych takové řešení já nikdy nevolila.
Rozhodně nejsem typ majitele, který by si na psovi honil ego a za každou cenu si dokazoval, že je PÁN. Ale jak jste řekl, důslednost musí být a pes musí znát své hranice.
A když vy tedy víte o co jde, můžete mi vysvětlit proč se tentokrát má fenka takto chovala, když doteď bylo vše O.K. a zda se Vám zdá normální, že se mě pokusila kousnout i když jsem od ní předmět prve vymáhala po dobrém bez Vámi tak špatného fyzického nátlaku? A jak byste takovou situaci tedy řešil VY? Na to jsem se totiž v příspěvku původně ptala 😉😉😉

Hmmm.... nevím. Mám třetího psa a žádný z nich po mě nikdy útočně nechňapl, no. Ale zároveň jsem neměla nikdy si na nich jakkoliv dokazovat "fyzickou a psychickou převahu alfy".
Psychická převaha spočívá v tom, že vy jste v té dvojici ten chytřejší s lepšími nápady, no.
napsal(a):
Jinak zadavatelko, nevím, jestli je ta vaše hysterka zdravě sebevědomá. Spíš ne, spíš labilní, když se takhle rozčiluje, nebo s ní zacházíte způsobem, který v psovi vyvolává pocit, že musí být kousavá potvora.
Když na vás od dvou měsíců vztekle vrčí a ohání se.
Ona to od dvou měsíců udělala dohromady třikrát (čtěte pořádně prosím 🤗), když se ji brala jeji "kořist" z tlamy, to si myslím, že je u štěněte ještě v pořádku ne? A podle toho ještě opravdu nemuzete štěně označovat za labilní, prosim. Štěňata to přece občas zkouší. To zase není nic tak děsivého a ví to každý majitel.
Důležité podle mě bylo, že po důrazném NESMÍŠ okamžitě přestala, věc pustila a byla hodná.

můžete mi říct, co tedy vaší dobří kynologové radí pro případ, kdy se pes útočně chňapne po člověku/ještě hůře pánovi nebo druhém psovi bez nějakého důvodu?
bez důvodu? To existuje?
ten text dál....to už je jen ououou průser....
A jak byste takovou situaci tedy řešil VY? Na to jsem se totiž v příspěvku původně ptala
a čteš vůbec reakce?
já to už psala......

JANSKA91
napsal(a):
Ona to od dvou měsíců udělala dohromady třikrát (čtěte pořádně prosím 🤗), když se ji brala jeji "kořist" z tlamy, to si myslím, že je u štěněte ještě v pořádku ne? A podle toho ještě opravdu nemuzete štěně označovat za labilní, prosim. Štěňata to přece občas zkouší. To zase není nic tak děsivého a ví to každý majitel.
Důležité podle mě bylo, že po důrazném NESMÍŠ okamžitě přestala, věc pustila a byla hodná.
Právě že ne, no. Není to normální, pokud po vás štěně zle startuje. A ne, nezkouší to. V podstatě jsou dvě možnosti. Buď máte labilní kousavou potvůrku, která už od mladého věku má potřebu se vám fyzicky bránit, nebo její chování čtete úplně špatně.
Zase. Mám třetího psa a ani jeden z nich po mě nikdy nevyjel. Ani jednou, ani jako štěně, ani nikdy. K nějakému sporu o kompetence může docházet v pubertě psa, to ano. Ale bavíme se o obličejích, ne o kousnutí.
napsal(a):
Hmmm.... nevím. Mám třetího psa a žádný z nich po mě nikdy útočně nechňapl, no. Ale zároveň jsem neměla nikdy si na nich jakkoliv dokazovat "fyzickou a psychickou převahu alfy".
Psychická převaha spočívá v tom, že vy jste v té dvojici ten chytřejší s lepšími nápady, no.
Neřekla jsem, že si na ni dokazuji psychickou nebo fyzickou převahu alfy, prosím čtěte 😉
Jen jsem vysvětlila jak vím, že to pes vnímá 😉
A pokud mě pes běžne poslouchá a věci z tlamy vydá relativně v klidu, a pak jednou si dovolí na mě vystartovat tak je podle mě trochu pevnější ruka na místě. Nevím jak by mi v takové situaci pomohly lepší nápady, ale ok.
A mimochodem znám psi, kteří jsou vycvičení a /a nebo hodní , ale po ukořistění něčeho lepšího (u jednoho loveckého psa např. zajíce) na vlastního pána taky prskali.
Já mám naštěstí ještě štěně, a můžu na tom zapracovat.
Nevím v jak blízkém kontaktu a jak své psi vychováváte, abych mohla posoudit jestli jste skutečně tak dobrý majitel nebo máte jen štěstí, záleží totiž na spoustě faktorů, že ano a já o Vás nevim nic. Vy o mě teď ano a tak jste samozřejmě lepší. Ale nevadí 😉🙂
napsal(a):
Právě že ne, no. Není to normální, pokud po vás štěně zle startuje. A ne, nezkouší to. V podstatě jsou dvě možnosti. Buď máte labilní kousavou potvůrku, která už od mladého věku má potřebu se vám fyzicky bránit, nebo její chování čtete úplně špatně.
Zase. Mám třetího psa a ani jeden z nich po mě nikdy nevyjel. Ani jednou, ani jako štěně, ani nikdy. K nějakému sporu o kompetence může docházet v pubertě psa, to ano. Ale bavíme se o obličejích, ne o kousnutí.
Správné to není to ani netvrdím, jen že se to stává a u štěněte se to ještě nedá podle všeho považovat za agresi. Ale tolerovat by se to taky nemelo, že ano.
Labilní ani kousavá podle mě není, to by se podle mě projevovalo i v jiných situacích.
Naopak, je sice divoká, ale vyrovnaná.
Podle mě uz leze do puberty a ji vydráždil tenhle tlak a ona takhle vyletěla. Proto se takovému řešení už budu vyhýbat a budu to řešit jen v klidu. Jak byste to ale řešila vy když běžne po NECHEJ věci z tlamy pustí nebo si je nechá vzít a pak jednou zpusti takový vrčení a ne a ne poslechnout?🤔 když hrozi, že danou věc spolkne a ublíží si?🤔
Měla bych to zatím přejít a dál pracovat na utvrzení "nechej" když je to ještě stěně? Chápu, že byla chyba hlavně na mé straně 😔 jen se mi nezdálo správné ji takové chování nechat projít.
O jakých obličejích prosím mluvíte?

No dobře. Dejme tomu, že Nora má něco, co jí chci vzít. Na pusť se tváří, že to nikdy neslyšela a tlama je křečovitě zatnutá, v tom případě jdu přiškrtit psa. Ale úplně v klidu. Vyplivne, tak je hodná, odměna.
Vůbec vaše reakce mi prostě připadá taková přehnaná a hysterická. Možná proto pes reaguje tak, jak reaguje? Psí chování je odrazem vašeho chování.
Obličeje. Neboli blbé čumění. Prostě takový ty psí ksichty, no.

Ale já prostě se psem zacházím tak, aby k takovým situacím, kdy musíte něco řešit na sílu, pokud možno nedocházelo. To už je vlastně prokaučovaný, špatně, akorát zachránění blbé situace.
napsal(a):
můžete mi říct, co tedy vaší dobří kynologové radí pro případ, kdy se pes útočně chňapne po člověku/ještě hůře pánovi nebo druhém psovi bez nějakého důvodu?
bez důvodu? To existuje?
ten text dál....to už je jen ououou průser....
A jak byste takovou situaci tedy řešil VY? Na to jsem se totiž v příspěvku původně ptala
a čteš vůbec reakce?
já to už psala......
Ano. V případě, že mi jindy věci dá na příkaz v klidu a teď se ve stejné situaci hned rozvrčela, tak mě to tedy přijde bez důvodu.
Jasně ona jako pes důvod měla, brala jsem ji její "kořist"ale to se asi jako omluva brát nedá.
Zbytek textu průser...můžete mi říct proč???
A ano vaši reakci jsem četla😉
"A pak říct "pusť", nebo jiný povel, a vyčkat.
ale nejdřív ten povel člověk musí psa naučit, v případě pust ale fakt dobře"
Poradila jste mi co už dělám, ale k podstatě textu se nevyjádřila.
napsal(a):
No dobře. Dejme tomu, že Nora má něco, co jí chci vzít. Na pusť se tváří, že to nikdy neslyšela a tlama je křečovitě zatnutá, v tom případě jdu přiškrtit psa. Ale úplně v klidu. Vyplivne, tak je hodná, odměna.
Vůbec vaše reakce mi prostě připadá taková přehnaná a hysterická. Možná proto pes reaguje tak, jak reaguje? Psí chování je odrazem vašeho chování.
Obličeje. Neboli blbé čumění. Prostě takový ty psí ksichty, no.
No, má poslední reakce kdy vyjela ostře mi taky nepřišla správná proto to tady těším no, nechtěla bych aby se to opakovalo.
Ale ty předchozí kdy jsem jí to jen vzala z tlamy a řekla NESMÍŠ na vrčení byly ok, ne? Nebo jak byste to řešila když už pes např. hovno požírá a ne a ne přestat???😣
"Přidusit"myslíte slovně že?
Tak jsem to dělala až do tohoto výstupu a byl klid, včera jsem postupovala stejně ale ona vylitla jak čertík z krabičky 🤐
Říkám jí "nechej, ...nechej..." Čekám až to vyplivne a ona si v klidu přežvykovala dál a ještě se mi pokusila znovu utéct 🤨
Může na ni už opravdu lézt puberta?🤔 U malého plemena může být předčasná že?
A jeste se zeptám jakým příkazem psovi zabraňujete aby něco sebral? Bez zákazových rozkazů. Když chce něco brát ze stolu řeknu "dolů" to je jasné, ale když třeba sedí na podlaze a já tam zrovna tridim oblečení a ona ho krade tak ještě než ho veme říkám na místo "NE" buďto jen její jméno "varovným tónem" nebo říkám "NECHEJ..." Klidně. Dá většinou pokoj. Ale nechej ji říkám i když ji něco beru z tlamy nebo chci aby to vyplivla...může to být? Neměla bych na vyplivnuti nebo puštění nechat třeba právě to "pusť"...nebo v takovém případě můžu použít i NE když se chystá něco takhle vzít ze země?🤗
Jinak na procházkách se snažím předcházet tomu aby něco vůbec vzala do pusy...jak vidím že už někde neco větří buďto si ji přivolám nebo jenom houknu vystrazne jménem ona koukne na mě a jde dál 🙂

A ano vaši reakci jsem četla
hm, ale ne zas tak dobře
K tobě jsem napsala toto :
"JANSKA, se mi zdá, že v tom máš trošku guláš. Podle toho co píšeš, používáš tresty, i když si to nemyslíš, a logickým důsledkem je zhoršení situace.
A ty gumičky samozřejmě schovej! ono může jít i o její zdravíčko! "
Ano. V případě, že mi jindy věci dá na příkaz v klidu a teď se ve stejné situaci hned rozvrčela, tak mě to tedy přijde bez důvodu.
a zase a opět - tohle je čistý ego pohled - jájájá - tvůj pohled není podstatný, ale její!
Jasně ona jako pes důvod měla, brala jsem ji její "kořist"ale to se asi jako omluva brát nedá.
jaká omluva? proč omluva? kdo by co měl omlouvat?
to vrčení je její komunikace a říká, že není, napíšu to zcela obecně, OK
protože to je přesně antitohle :
Rozhodně nejsem typ majitele, který by si na psovi honil ego a za každou cenu si dokazoval, že je PÁN

Říkám jí "nechej, ...nechej..."
nebo v takovém případě můžu použít i NE když se chystá něco takhle vzít ze země?🤗
jak se naučila význam těchto slov?

JANSKA91
napsal(a):
No, má poslední reakce kdy vyjela ostře mi taky nepřišla správná proto to tady těším no, nechtěla bych aby se to opakovalo.
Ale ty předchozí kdy jsem jí to jen vzala z tlamy a řekla NESMÍŠ na vrčení byly ok, ne? Nebo jak byste to řešila když už pes např. hovno požírá a ne a ne přestat???😣
"Přidusit"myslíte slovně že?
Tak jsem to dělala až do tohoto výstupu a byl klid, včera jsem postupovala stejně ale ona vylitla jak čertík z krabičky 🤐
Říkám jí "nechej, ...nechej..." Čekám až to vyplivne a ona si v klidu přežvykovala dál a ještě se mi pokusila znovu utéct 🤨
Může na ni už opravdu lézt puberta?🤔 U malého plemena může být předčasná že?
A jeste se zeptám jakým příkazem psovi zabraňujete aby něco sebral? Bez zákazových rozkazů. Když chce něco brát ze stolu řeknu "dolů" to je jasné, ale když třeba sedí na podlaze a já tam zrovna tridim oblečení a ona ho krade tak ještě než ho veme říkám na místo "NE" buďto jen její jméno "varovným tónem" nebo říkám "NECHEJ..." Klidně. Dá většinou pokoj. Ale nechej ji říkám i když ji něco beru z tlamy nebo chci aby to vyplivla...může to být? Neměla bych na vyplivnuti nebo puštění nechat třeba právě to "pusť"...nebo v takovém případě můžu použít i NE když se chystá něco takhle vzít ze země?🤗
Jinak na procházkách se snažím předcházet tomu aby něco vůbec vzala do pusy...jak vidím že už někde neco větří buďto si ji přivolám nebo jenom houknu vystrazne jménem ona koukne na mě a jde dál 🙂
A jeste se zeptám jakým příkazem psovi zabraňujete aby něco sebral? Bez zákazových rozkazů.
Proč bez zákazových rozkazů? Já velím Fuj!, protože něco se zkrátka dělat nesmí. Pokud povel splní, následuje pochvala, odměna. Předpokladem je, že pes povelu rozumí, a pak je jedno, jaké slovo použijete. Ale musíte psa naučit, jaké má to slovo smysl, co na dané slovo má nebo nemá dělat. Je to jak s dítětem.

Když na mě jako 2 měsíční štěně vztekle zavrčela a ohnala se když jsem ji něco chtěla vzít z tlamy a já ji na to řekla důrazně NESMÍŠ to snad není trest (!), pouze zakazový povel,
co to znamená zákazový povel? Jakým způsobem se pes naučil význam lidského slova nesmíš?
Co je to trest?
Myslíte že by bylo dobré a výchovné to úplně přejít? já ne.
jistěže ne....ono je lepší s tím provést tu výměnu za něco lepšího a intenzivně začít učit povel k pouštění
A pokud po psovi dále nechci žádnou činnost jen nechci, aby pokračoval v dané činnosti, může se použít i zákazový povel.
a pes tedy dále umře? protože jen tak už se dál nebude nijak chovat. A není tedy inteligentnější a spolehlivější naučit psa místo toho, co má v té situaci dělat?....odpovím si sama : JE
napsal(a):
A ano vaši reakci jsem četla
hm, ale ne zas tak dobře
K tobě jsem napsala toto :
"JANSKA, se mi zdá, že v tom máš trošku guláš. Podle toho co píšeš, používáš tresty, i když si to nemyslíš, a logickým důsledkem je zhoršení situace.
A ty gumičky samozřejmě schovej! ono může jít i o její zdravíčko! "
a zase a opět - tohle je čistý ego pohled - jájájá - tvůj pohled není podstatný, ale její!
jaká omluva? proč omluva? kdo by co měl omlouvat?
to vrčení je její komunikace a říká, že není, napíšu to zcela obecně, OK
protože to je přesně antitohle :
Rozhodně nejsem typ majitele, který by si na psovi honil ego a za každou cenu si dokazoval, že je PÁN
Dobře, ale když jsem na ni šla včera stejně klidně jako jindy a řekla at to nechá a tímpádem pustí nebo si to aspoň nechá vzít tak neměla důvod se na mě takhle rozvrčet stejně jako jindy se na mě nerozvrčí co si na tom dáváme záležet 🙂🙂🙂
Proto nechápu co jí mohlo tentokrát tolik namichnout a napadá mě jen to, že jsem ji naháněla po baráku a pak ji obrazně řečeno zahnala do kouta🤔
napsal(a):
Když na mě jako 2 měsíční štěně vztekle zavrčela a ohnala se když jsem ji něco chtěla vzít z tlamy a já ji na to řekla důrazně NESMÍŠ to snad není trest (!), pouze zakazový povel,
co to znamená zákazový povel? Jakým způsobem se pes naučil význam lidského slova nesmíš?
Co je to trest?
Myslíte že by bylo dobré a výchovné to úplně přejít? já ne.
jistěže ne....ono je lepší s tím provést tu výměnu za něco lepšího a intenzivně začít učit povel k pouštění
A pokud po psovi dále nechci žádnou činnost jen nechci, aby pokračoval v dané činnosti, může se použít i zákazový povel.
a pes tedy dále umře? protože jen tak už se dál nebude nijak chovat. A není tedy inteligentnější a spolehlivější naučit psa místo toho, co má v té situaci dělat?....odpovím si sama : JE
Takhle to dělám a pořád na tom pracujeme a pracovat budeme. Nečekám že bude poslouchat jak hodinky ze dne na den, ALE problém byl že já u sebe nic v tu chvíli neměla a ona zvykala a zvykala, než bych pro něco zašla mohla by to i spolknout. Vím, že to byla chyba ale od ní to taky nebyla dobrá reakce.

No jistě. Prostě hysterická reakce psa na hysterické zacházení majitelky, nic jinýho v tom nehledejte. Opravdu není nutné ani žádoucí z obyčejných situací dělat šílené kovbojky.
Řešíte to strašlivě od konce, co mám dělat, když na mě pes vyjede. Místo toho, abyste se ptala, co dělám, že pes má pocit, že musí reagovat (!) agresí. Není to jen odpověď na vaši agresi, vás jako činitele, který stupňuje tu situaci?
Prostě to strašlivě hrotíte. Proč potřebujete vyhrávat a dokazovat si, že jste nějakej alfa a že pes si nesmí dovolit? Vždyť o tom soužití se psem vůbec není.
Jo, zákazových povelů máte na můj vkus moc. Já mám jedno jediné NE. Pro věci, které se nedělají nikdy.

JANSKA91
napsal(a):
Takhle to dělám a pořád na tom pracujeme a pracovat budeme. Nečekám že bude poslouchat jak hodinky ze dne na den, ALE problém byl že já u sebe nic v tu chvíli neměla a ona zvykala a zvykala, než bych pro něco zašla mohla by to i spolknout. Vím, že to byla chyba ale od ní to taky nebyla dobrá reakce.
Ona je pes.
Její "nedobrá reakce" je jen reakce na vaše nedobré zacházení.

Tak nevím znovu jsem si přečetla úvodní příspěvek.....a mimo jiné bych vypíchla:
A jak po ní sáhnu, tak se tak vztekle rozvrčela. Tak jsem si ji přitáhla, řekla důrazně NESMÍŠ, aby se vrátila zase "na zem". Ona ale dál vrčela. Tak jsem to zkusila ještě důrazněji, ale když jsem se jí pokusila otevřít tlamu, byla jak nepříčetná a vypadala, že by po mě klidně chňapla. Když jsem viděla, že to asi jen tak nepůjde, tak jsem to s ní zkusila po dobrém, pohladila ji a řekla ji milé co blbne. Když ale nepřestávala tak už jsem se vzteklá a trochu silou ji začala tlačit mírně k zemi. Nakonec jsem z ní tu gumičku vydolovala, ale v ten moment odskočila a vztekle po mě chňapla. To ve mě už vyvřelo a já ji pleskla na zadek.
Tak snad se shodnem na tom, že tady je od začátku "a jak po ní sáhnu" do konce "To ve mě už vyvřelo a já ji pleskla na zadekvšechno špatně", myslím, že teď to ví i zadavatelka........
Nechci dělat chytrou, ale kdyby zadavatelka místo pidivoříška měla šestiměsíční štěně velkého plemene a třeba i razantnější svéhlavičku, tak by asi takhle nepostupovala...
To, že se to někde uprostřed odebíracího procesu zadavatelka snažila zvládnout po dobrém je sice chválihodné, ale fena už byla ve střehu a zadavatelce se dle mého absolutně tímhle krokem nepodařilo odbourat napětí........upřímě si nemyslím, že jsem takovej machr, abych někomu radila, ale když už bych "ulítla" s nervama..nikdo učený z nebe nespadl a já si taky kolikrát počítala - počítám do deseti a pak teprve začnu se psy komunikovat...jo jo i psi mají své dny a a i paničky a někdy se to prostě sejde, zvlášť, když jsou k tomu nějaký érekce na slunci......
No, já osobně bych za prvé NIKDE NIKDY nenechávala ležet gumičky, když vím, jak je na ně fena ulítlá a za druhé, když vím, že jí ukořistila a nepovedlo by se mi po ní chňapnout na první dobrou, abych jí to sebrala a zabránila tak sežrání, tak bych asi začala dělat divadýlko, vzala bych nějakou hračku, začala bych se s ní válet po zemi a vyhazovat jí do vzduchu a povídat si sní...většina psů, obzvlášť štěňat je zvědavejch a minimálně se přijde kouknout, cože to ta panička vyvádí no a pak by se vidělo a nebo bych si vzala z lednice šunku, párek, škvarky, pribiňák...co já vim, něco hodně dobrýho, sedla bych si v blízkosti psa na zem, vůbec bych si ho nevšímala a hodně bych dávala najevo, jak mi to chutná a nebo bych vymyslela něco úplně jinýho...každej pes je jinej, na každýho platí něco jinýho.........beru to tak, že šestiměsíční štěndo ještě není hotovej pes a pokud můžu nějakým způsobem zabránit sežrání nevhodné věci a pes prostě neposlouchá, tak to musím nějak vymyslet............
JANSKA91
napsal(a):
Jste plnoletá ?
napsal(a):
Říkám jí "nechej, ...nechej..."
nebo v takovém případě můžu použít i NE když se chystá něco takhle vzít ze země?🤗
jak se naučila význam těchto slov?
Nechej jsem ji učila normálně: ze začátku to bylo NECHEJ aby nebrala z podlahy apod. To jsem před ní na zem položila pamlsek nebo něco voňavého a řekla nechej, když aspoň na chvilku zastavila a nevrhla se na něj tak jsem ji odměnila a pamlsek ji dala, někdy jsem pro ni měla za odměnu v ruce jinej lepší. Postupně jsme výdrž prodlužovaly a to i s hračkami, PETkami apod. A pak sem začala cvičit nechej i jako "PUSŤ".
Když něco držela v tlamě, třeba hračku, vzala jsem za ni a řekla nechej když pustila nebo aspoň povolila stisk odměnila jsem a pochválila. Ze začátku jsem ji "před čumák" strčila pamlsek aby věděla co dostane když poslechne. Pak jsem ji danou věc vrátila, aby neměla pocit, že se jí jen bere a věděla tak že mi může věc dát. Pak jsem to začala střídat jednou vrátila jednou nevrátila apod. Taky jsem měnila věci. To samé pak venku. Někdy ji schválně dovedu k hromádce *ovínek a cekam jestli se na ně vrhne a když ne odmenim kdyz chce ale zastavi se na povel taky odměním 🤗
Ale právě přemýšlím jestli ji místo NECHEJ když chci aby něco pustila z tlamy nemám začít říkat taky PUSŤ🤔 To nechej když se chystá neco sblajznout a už je čumákem blízko je vlastně takové jemnější fuj že jo🤔 když je ještě dost daleko říkám CEKEJ a to se ke mě většinou i vrátí 🤗
napsal(a):
No jistě. Prostě hysterická reakce psa na hysterické zacházení majitelky, nic jinýho v tom nehledejte. Opravdu není nutné ani žádoucí z obyčejných situací dělat šílené kovbojky.
Řešíte to strašlivě od konce, co mám dělat, když na mě pes vyjede. Místo toho, abyste se ptala, co dělám, že pes má pocit, že musí reagovat (!) agresí. Není to jen odpověď na vaši agresi, vás jako činitele, který stupňuje tu situaci?
Prostě to strašlivě hrotíte. Proč potřebujete vyhrávat a dokazovat si, že jste nějakej alfa a že pes si nesmí dovolit? Vždyť o tom soužití se psem vůbec není.
Jo, zákazových povelů máte na můj vkus moc. Já mám jedno jediné NE. Pro věci, které se nedělají nikdy.
Mám dotaz považuje se i NECHEJ za zákaz?🤔 Vím že v prvé řadě záleží na intonaci nebo spíše jenom na intonaci. Ale všimla jsem si že spousta lidí to bere jako zákaz jen díky tomu NE na začátku přitom v angličtině je LEAVE IT bráno jako kladný rozkaz 🤗 zajímalo by mě jak to vidíte 🤔🙂
Každopádně taky si rikam že nechej úplně vytesnim a nechám jen NE nebo kárave vyslovene jmeno pejska...na to stejne slyší nejlépe 🤔

JANSKA91
napsal(a):
Mám dotaz považuje se i NECHEJ za zákaz?🤔 Vím že v prvé řadě záleží na intonaci nebo spíše jenom na intonaci. Ale všimla jsem si že spousta lidí to bere jako zákaz jen díky tomu NE na začátku přitom v angličtině je LEAVE IT bráno jako kladný rozkaz 🤗 zajímalo by mě jak to vidíte 🤔🙂
Každopádně taky si rikam že nechej úplně vytesnim a nechám jen NE nebo kárave vyslovene jmeno pejska...na to stejne slyší nejlépe 🤔
I ze slova "jahoda" vytvoříte zákazový povel, když mu dáte pro psa smysl.

JANSKA91
napsal(a):
Je to zákazový povel, protože tím psa žádáte, aby něco NEDĚLAL. Aby danou věc nechal být, neboli nebral jí, nevšímal si jí.
napsal(a):
Tak nevím znovu jsem si přečetla úvodní příspěvek.....a mimo jiné bych vypíchla:
A jak po ní sáhnu, tak se tak vztekle rozvrčela. Tak jsem si ji přitáhla, řekla důrazně NESMÍŠ, aby se vrátila zase "na zem". Ona ale dál vrčela. Tak jsem to zkusila ještě důrazněji, ale když jsem se jí pokusila otevřít tlamu, byla jak nepříčetná a vypadala, že by po mě klidně chňapla. Když jsem viděla, že to asi jen tak nepůjde, tak jsem to s ní zkusila po dobrém, pohladila ji a řekla ji milé co blbne. Když ale nepřestávala tak už jsem se vzteklá a trochu silou ji začala tlačit mírně k zemi. Nakonec jsem z ní tu gumičku vydolovala, ale v ten moment odskočila a vztekle po mě chňapla. To ve mě už vyvřelo a já ji pleskla na zadek.
Tak snad se shodnem na tom, že tady je od začátku "a jak po ní sáhnu" do konce "To ve mě už vyvřelo a já ji pleskla na zadekvšechno špatně", myslím, že teď to ví i zadavatelka........
Nechci dělat chytrou, ale kdyby zadavatelka místo pidivoříška měla šestiměsíční štěně velkého plemene a třeba i razantnější svéhlavičku, tak by asi takhle nepostupovala...
To, že se to někde uprostřed odebíracího procesu zadavatelka snažila zvládnout po dobrém je sice chválihodné, ale fena už byla ve střehu a zadavatelce se dle mého absolutně tímhle krokem nepodařilo odbourat napětí........upřímě si nemyslím, že jsem takovej machr, abych někomu radila, ale když už bych "ulítla" s nervama..nikdo učený z nebe nespadl a já si taky kolikrát počítala - počítám do deseti a pak teprve začnu se psy komunikovat...jo jo i psi mají své dny a a i paničky a někdy se to prostě sejde, zvlášť, když jsou k tomu nějaký érekce na slunci......
No, já osobně bych za prvé NIKDE NIKDY nenechávala ležet gumičky, když vím, jak je na ně fena ulítlá a za druhé, když vím, že jí ukořistila a nepovedlo by se mi po ní chňapnout na první dobrou, abych jí to sebrala a zabránila tak sežrání, tak bych asi začala dělat divadýlko, vzala bych nějakou hračku, začala bych se s ní válet po zemi a vyhazovat jí do vzduchu a povídat si sní...většina psů, obzvlášť štěňat je zvědavejch a minimálně se přijde kouknout, cože to ta panička vyvádí no a pak by se vidělo a nebo bych si vzala z lednice šunku, párek, škvarky, pribiňák...co já vim, něco hodně dobrýho, sedla bych si v blízkosti psa na zem, vůbec bych si ho nevšímala a hodně bych dávala najevo, jak mi to chutná a nebo bych vymyslela něco úplně jinýho...každej pes je jinej, na každýho platí něco jinýho.........beru to tak, že šestiměsíční štěndo ještě není hotovej pes a pokud můžu nějakým způsobem zabránit sežrání nevhodné věci a pes prostě neposlouchá, tak to musím nějak vymyslet............
Jj. Máte pravdu a já to tak taky řešívám, člověk se někdy opravdu musí hodně rozdychat když si pes začne stavět hlavu 🙈
Jen doplním, že jsem ji předtím jejím vystupem klidně přikázala ať to nechá - ona se rozvrcela vztekle - pak jsem ji teprve drapla - pak zase zmirnila ale je mi jasné že to fenka vůbec už nevnímala měla vypnuto😐
Ale máte pravdu, asi jsem si už zvykla, že celkem v těchhle věcech poslední dobou poslouchá a proto jsem zapomněla být ve střehu že pořád ještě jednam se štěňátkem a ne s dospělým vycepovanym psem a chce to být milejší😣 a ano erupce na Slunci🙈 někdy se to holt sejde 😐 tak hlavne že jsem se poučila 🙂

co se teď dělá místo lovu krys ?

JANSKA91
napsal(a):
Nechej jsem ji učila normálně: ze začátku to bylo NECHEJ aby nebrala z podlahy apod. To jsem před ní na zem položila pamlsek nebo něco voňavého a řekla nechej, když aspoň na chvilku zastavila a nevrhla se na něj tak jsem ji odměnila a pamlsek ji dala, někdy jsem pro ni měla za odměnu v ruce jinej lepší. Postupně jsme výdrž prodlužovaly a to i s hračkami, PETkami apod. A pak sem začala cvičit nechej i jako "PUSŤ".
Když něco držela v tlamě, třeba hračku, vzala jsem za ni a řekla nechej když pustila nebo aspoň povolila stisk odměnila jsem a pochválila. Ze začátku jsem ji "před čumák" strčila pamlsek aby věděla co dostane když poslechne. Pak jsem ji danou věc vrátila, aby neměla pocit, že se jí jen bere a věděla tak že mi může věc dát. Pak jsem to začala střídat jednou vrátila jednou nevrátila apod. Taky jsem měnila věci. To samé pak venku. Někdy ji schválně dovedu k hromádce *ovínek a cekam jestli se na ně vrhne a když ne odmenim kdyz chce ale zastavi se na povel taky odměním 🤗
Ale právě přemýšlím jestli ji místo NECHEJ když chci aby něco pustila z tlamy nemám začít říkat taky PUSŤ🤔 To nechej když se chystá neco sblajznout a už je čumákem blízko je vlastně takové jemnější fuj že jo🤔 když je ještě dost daleko říkám CEKEJ a to se ke mě většinou i vrátí 🤗
Vít"...nikdy předtím jsem to nepotřebovala, neměla jsem uštěkané psy, takže, trochu mi to připomíná mojí snahu naučit povel "ticho", nikdy předtím jsem to nepotřebovala, neměla jsem uštěkané psy a když už bylo potřeba psa utišit, tak ho stačilo oslovit jménem a říct nech toho...bez učení, bez nacvičování, prostě to dělali sami od sebe, takže jsem si jako začátečník našla postup...naučte psa na povel štěkat a následně na povel přestat štěkat...tak tohle jsme zvládli za několik minut a umíme doteď "štěkej-ticho", ale povel "ticho" vůbec nefunguje, když se psi rozštěkaj sami...to se mi na nějakej povel "ticho" krajc-vajc......takže prostě modelové nacvičení tohodle povelu v praxi nefunguje, někdy se to musí vymyslet jinak.......používám svoje obligátní "HEJ" což psi chápou jako že dělají něco co nemají, když vím, že b se teprve mohli rozštěkat, tak šeptám "pššš...jdeme loupit" a následně speciální povel pro mojí Štěknu, co musí mít poslední slovo.."Ne s e r mě, Blaženo!!!" naprosto neodborné, naprosto nekynologické, líp se mi to nepovedlo, ale funguje mi to
Tím chci říct, že ne vždycky se naučená modelová situace osvědčí i praxi, kdy už to není tak jednoduché...
napsal(a):
co se teď dělá místo lovu krys ?
Loví se a zabíji myš z IKEA. Nebo se zabíjí taková velká opice, co mi bere ulovenou gumičku z tlamy.
Ale jinak já na tyhle zabijáky používám bavlněné střapce na špagátě ..... nebo volím způsob hry kočičí ..... věci na proutku, co se rychle hýbou, nebo vyráží zpoza rohu, z krabic atd.

JANSKA91
napsal(a):
Jj. Máte pravdu a já to tak taky řešívám, člověk se někdy opravdu musí hodně rozdychat když si pes začne stavět hlavu 🙈
Jen doplním, že jsem ji předtím jejím vystupem klidně přikázala ať to nechá - ona se rozvrcela vztekle - pak jsem ji teprve drapla - pak zase zmirnila ale je mi jasné že to fenka vůbec už nevnímala měla vypnuto😐
Ale máte pravdu, asi jsem si už zvykla, že celkem v těchhle věcech poslední dobou poslouchá a proto jsem zapomněla být ve střehu že pořád ještě jednam se štěňátkem a ne s dospělým vycepovanym psem a chce to být milejší😣 a ano erupce na Slunci🙈 někdy se to holt sejde 😐 tak hlavne že jsem se poučila 🙂
Víte asi takhle...mám fenu, která si klidně zavrčí, která se úplně s klidem ožene, když bude muset, která mi s klidem vezme ruku do tlamy a podrží mi jí tam-čím chce říct "hele tohle mi nedělej", někdo by jinej by jí určitě ukázal, kdo je tad alfa, někdo by mohl říct, že tohle si pes nesmí dovolit, ale já vím, že mi neublíží (kdyby ublížila, tak je to moje chyba), že to není útok z její strany, ten by vypadal jinak, že je to prostě jeden ze způsobů komunikace, ale zároveň ona ví, že si před ní nesednu na zadel........ona ví, že jí nikdy neublížim já.....
Už jsem to tady několikrát psala, nepůjdu se psem do přímého konfliktu...nebudu mu dokazovat, kdo je tady pánem, prostě to vymyslim tak, abych si nezadala já jako šéfíček a zároveň, aby to pro fenu bylo schůdný........
Co se mi teda vyplatilo vždycky a i u cizích psů je, když vidím náznak nervozity, to že je pes ve střehu, tak situaci odlehčit, netlačit na pilu, prostě aby se pes uvolnil a začal komunikovat.....
A když už jsme u toho lidi, to už se netýká mě ale zajímá mě to, jak byste řešili kdyby váš pes už dospělec vystartoval po druhém psovi?
Myslím vztekle zavrčel a vystartoval ale nekousl ale možná jen díky včasnému zadržení 🤔
Jak byste to řešili? U psa který nikdy po žádném nevyjel🤔
Moje štěně po žádném nevystartovalo, ale mě po ní už dva vyjeli🤨 a nebylo to, že bych ji nechala se na psa tlačit a otravovat, vždycky si ji držím blízko než zjistím co a jak je druhý pejsek zač a jak mu sedí jiní psi a štěňata apod.
Jednou se jednalo o slepou a hluchou starou fenku tam jsem to brala že už je starej mrzout ale jednou se jednalo o psa pinče a ten po ní opakovaně vyjel a jeho majitel řekl jen ze je to rapl a dál se tomu jen smál 🤐 To se mi teda nelíbilo🤨 já bych asi psa minimálně pořádně okrikla a stáhla si ho😐
A jednou jsem teda zažila že jiné naší fenecce v rodině vyjela druhá fenka která prý taky po nikom nikdy nevyjela🤔 chování fenky bylo rozhodně špatne ale myslím si, že rodinná fenka mohla předem "páchnout" strachem protože se bojí skoro vsehoa to mohlo druhou vydráždit 🤔 tam to panička řešila plesknutím🤔
Jak byste to resili vy?
napsal(a):
Víte asi takhle...mám fenu, která si klidně zavrčí, která se úplně s klidem ožene, když bude muset, která mi s klidem vezme ruku do tlamy a podrží mi jí tam-čím chce říct "hele tohle mi nedělej", někdo by jinej by jí určitě ukázal, kdo je tad alfa, někdo by mohl říct, že tohle si pes nesmí dovolit, ale já vím, že mi neublíží (kdyby ublížila, tak je to moje chyba), že to není útok z její strany, ten by vypadal jinak, že je to prostě jeden ze způsobů komunikace, ale zároveň ona ví, že si před ní nesednu na zadel........ona ví, že jí nikdy neublížim já.....
Už jsem to tady několikrát psala, nepůjdu se psem do přímého konfliktu...nebudu mu dokazovat, kdo je tady pánem, prostě to vymyslim tak, abych si nezadala já jako šéfíček a zároveň, aby to pro fenu bylo schůdný........
Co se mi teda vyplatilo vždycky a i u cizích psů je, když vidím náznak nervozity, to že je pes ve střehu, tak situaci odlehčit, netlačit na pilu, prostě aby se pes uvolnil a začal komunikovat.....
Tak je to asi nejlepší no, já ulítla😐
Ale jinak to mám podobně ale co se týká hraní..během toho může vrcet a štěkat a chnapat ale jak hra skončí musí dát pokoj a to ona chápe naštěstí nebo když ji i během hry začnu klidnit hlasem tak přestane a přejde jen k mazlení 🤗
stejně tak když si během mazlení bere ruku do tlamičky a tiskne ale nekouše prostě jen dokazuje lásku ❤️ ale jsou lidi co i tohle považuji za "agresi" a tem se to pak těžko vysvětluje🤨
Jinak s ní naštěstí nemám problém, vydrží vše od koupání, stříhání, čištění uší, apod. nanejvýš se chvíli ošívá ale pak je hodná a jen si dramaticky povzdechne když to trvá moc dlouho 🤣 je hodné štěndo❤️

to záleží na tom, co a jak na povel psa učíš.
pokud jsi na tento povel fenku naučila zastavit se v pohybu k pamlsku, pomocí odměn, tak jsi ji učila JAK SE MÁ CHOVAT a opravdu o zákazový povel (i když to je jen lidská kategorie) nejde.
Problém zákazových povelů není v tom slově a záporné předponě NE, ale v tom, že tzv. zákazové povely se učí trestem, (a tam spadá např. i intonace) - neboli pes se chce vyhnout tomu trestu a proto přestane dělat to, co dělal v okamžiku trestu. Ale může a mívá to třeba takové důsledky, že příště v téže situaci, aby trestu předešel, pes přejde do agrese.
A - jak už jsem psala výše - nechování se blbě učí, pro všechny,zejména tedy pro psa, je jednodušší a spolehlivější učit, jak se chovat má (příklad - když chci, aby mi pes neslintal kočku, tak na něj nebudu hulákat nějaké nech toho, ale naučím ho povel vypadni = odchod od kočky pryč, naučeno na vodítku jsem odběhla se psem pryč, s odměnou)...ono totiž to zvíře se pořád nějak chová.....
Určitě fenečku nauč i povel pusť, což bude znamenat otevři tlamu a dej mi to, co je v ní (což je jiné než to vaše "nechej").
A zcela určitě, ať už jsi nebo nejsi plnoletá, pořiď a přečti knihu Trénink je rozhovor od Františka Šusty, asi tak 10 x.........
napsal(a):
Vít"...nikdy předtím jsem to nepotřebovala, neměla jsem uštěkané psy, takže, trochu mi to připomíná mojí snahu naučit povel "ticho", nikdy předtím jsem to nepotřebovala, neměla jsem uštěkané psy a když už bylo potřeba psa utišit, tak ho stačilo oslovit jménem a říct nech toho...bez učení, bez nacvičování, prostě to dělali sami od sebe, takže jsem si jako začátečník našla postup...naučte psa na povel štěkat a následně na povel přestat štěkat...tak tohle jsme zvládli za několik minut a umíme doteď "štěkej-ticho", ale povel "ticho" vůbec nefunguje, když se psi rozštěkaj sami...to se mi na nějakej povel "ticho" krajc-vajc......takže prostě modelové nacvičení tohodle povelu v praxi nefunguje, někdy se to musí vymyslet jinak.......používám svoje obligátní "HEJ" což psi chápou jako že dělají něco co nemají, když vím, že b se teprve mohli rozštěkat, tak šeptám "pššš...jdeme loupit" a následně speciální povel pro mojí Štěknu, co musí mít poslední slovo.."Ne s e r mě, Blaženo!!!" naprosto neodborné, naprosto nekynologické, líp se mi to nepovedlo, ale funguje mi to
Tím chci říct, že ne vždycky se naučená modelová situace osvědčí i praxi, kdy už to není tak jednoduché...
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Já se TICHO teprve chystám učit. Mám na to taky vymyšlenej svůj způsob tak uvidíme jestli zabere🤣🤣🤣
Malá ale neni moc ustekana jen "komunikační"🤣 dvakrát stekne když jde domů rodinny člen, občas když si hraje a pravidelně kdyz vyjdeme venčit protože každej přece musí vědět že naše hvězdička vyšla ven🤣 jinak štěká vetsinou na fenky ale spíše je vola k seznámení, protože když je druhá fenka blíž tak ztichne a jen se kámoši a hraje si❤️🤗
Ale chci to ze zvědavosti vyzkoušet 🤗
napsal(a):
to záleží na tom, co a jak na povel psa učíš.
pokud jsi na tento povel fenku naučila zastavit se v pohybu k pamlsku, pomocí odměn, tak jsi ji učila JAK SE MÁ CHOVAT a opravdu o zákazový povel (i když to je jen lidská kategorie) nejde.
Problém zákazových povelů není v tom slově a záporné předponě NE, ale v tom, že tzv. zákazové povely se učí trestem, (a tam spadá např. i intonace) - neboli pes se chce vyhnout tomu trestu a proto přestane dělat to, co dělal v okamžiku trestu. Ale může a mívá to třeba takové důsledky, že příště v téže situaci, aby trestu předešel, pes přejde do agrese.
A - jak už jsem psala výše - nechování se blbě učí, pro všechny,zejména tedy pro psa, je jednodušší a spolehlivější učit, jak se chovat má (příklad - když chci, aby mi pes neslintal kočku, tak na něj nebudu hulákat nějaké nech toho, ale naučím ho povel vypadni = odchod od kočky pryč, naučeno na vodítku jsem odběhla se psem pryč, s odměnou)...ono totiž to zvíře se pořád nějak chová.....
Určitě fenečku nauč i povel pusť, což bude znamenat otevři tlamu a dej mi to, co je v ní (což je jiné než to vaše "nechej").
A zcela určitě, ať už jsi nebo nejsi plnoletá, pořiď a přečti knihu Trénink je rozhovor od Františka Šusty, asi tak 10 x.........
Ale teď když nad tím tak přemýšlím tak by mi v podstatě na procházkách ČEKEJ plnilo stejnou funkci jako NECHEJ když mi jde o to ji jen zastavit🤔
A ano, tak jsem jí to učila 🤗 ale já ji tak učila i NE/NESMÍŠ...když delala něco co nemela tak se jí řeklo NESMÍŠ a když přestala tak dostala odměnu 🤗 takže začala chápat, že se ji to vyplatí 🤗 teď stačí jen oslovit jménem trochu varovně 🤗 jakože tytyty🤗
Akorát že je opravdu pro ni jednoduší říct ji co má udělat když se třeba sápe na stůl a proto ji už říkám dolů nebo sedni a s NE/NESMÍŠ šetřím🤗 ale když dělá něco co nema a není ji na co "přesměrovat" tak se NE/NESMÍŠ nevyhnu zatím 🤔 nebo víte jak? Ještě ji můžu přivolat k sobě ale když ode mě stojí třeba v domě metr tak to nemá takovou váhu podle mě 🤔 co myslíte?
Já ji ještě na otevírání pusy učím ZUBY ale to kvůli veterině🤔 a to spíše slouží že se tolik nebrání když se jí kouká do pusy🤗

Ještě ji můžu přivolat k sobě ale když ode mě stojí třeba v domě metr tak to nemá takovou váhu podle mě 🤔 co myslíte?
proč by nemělo?
jenom musíš vždy zařídit, aby fakt přišla

u metru to začíná a pak tři metry a tak, a pak to bude bezva pes, jako že fakt pes a ne kvíkací ozdoba gauče, to se už často nevidí
Ruzena ruzova, díky :)
napsal(a):
u metru to začíná a pak tři metry a tak, a pak to bude bezva pes, jako že fakt pes a ne kvíkací ozdoba gauče, to se už často nevidí
Ruzena ruzova, díky :)
Tak ta naše má do ozdoby gauče už teď hoooodně daleko a myslím, že to ani nehrozí 🤣 a to nemyslím jen vzhled🤣 není to žádná ňuňu cimprlína🤣 je velkej pes v malým těle 🤣 byť vím, že se to zdá neuvěřitelné 🤣 ale ano, budeme ještě muset zapracovat, ale vše chce čas no🤗❤️

JANSKA91
napsal(a):
Tak ta naše má do ozdoby gauče už teď hoooodně daleko a myslím, že to ani nehrozí 🤣 a to nemyslím jen vzhled🤣 není to žádná ňuňu cimprlína🤣 je velkej pes v malým těle 🤣 byť vím, že se to zdá neuvěřitelné 🤣 ale ano, budeme ještě muset zapracovat, ale vše chce čas no🤗❤️
máte výhodu
jděte k Ruzena ruzova na cvičák
napsal(a):
máte výhodu
jděte k Ruzena ruzova na cvičák
Nějak nevím o koho jde, ale po vygooglovani už vidím 😉 cvičák to vypadá fajn, ale pro mě hodně z ruky😉 navíc si chci psa vycvičit sama😉 vím, že jsem teď udělala chybu, ale to neznamená, že o výchově psa vůbec nic nevím, mám toho hodně načteno a prodiskutováno, následováno, a mám se s kým poradit🤗 Jak s těmi "špatnými" co razí staré způsoby se kterými já nesouhlasím, ale zase mají léta praxe, z které se můžu poučit, tak s těmi "pokrokovějšími", kteří razí pozitivní výcvik a s kterými souhlasím 🤗
A to uz bych raději k panu Desenskému🤗😄 se vším co říká sice nesouhlasím, psa si trochu víc "vymazluji" ale má spoustu užitečných rad🤗 a naštěstí i pro ty, co nezvládnou předejít nějaké chybě, a/nebo musí řešit až následky, např. u pejsků z útulku 🤗 a takové rady jsem se tady bohužel ještě nedočkala 😄 viz má otázka řešení napadení druhého psa výše 🤗 sice jsem se nedozvěděla nic nového, ale i tak jsem vděčná za diskuzi 🤗❤️ samozřejmě si dělám srandu, pana Desenského bych s takovou blbosti neotravovala🤣
Já teda ze své zkušenosti z kurzů a i vlastní (čivavák) mám prostě dojem, že jsme my majitelé prckoidních plemen prostě trochu - no dost - nedůslední. Když ony ty potvůrky jsou tak rychlé, hbité a hlavně tááááák nízko. Hlavně v začátcích skoro všichni trneme abychom jim těmi vodítky neublížili. Aby jim rázně vyjádřený povel nezpůsobil psychickou újmu. Chráníme je před každým průvanem. A ony to ty sardelky prťavé moc dobře a moc rychle pochopí.

JANSKA91
napsal(a):
Nějak nevím o koho jde, ale po vygooglovani už vidím 😉 cvičák to vypadá fajn, ale pro mě hodně z ruky😉 navíc si chci psa vycvičit sama😉 vím, že jsem teď udělala chybu, ale to neznamená, že o výchově psa vůbec nic nevím, mám toho hodně načteno a prodiskutováno, následováno, a mám se s kým poradit🤗 Jak s těmi "špatnými" co razí staré způsoby se kterými já nesouhlasím, ale zase mají léta praxe, z které se můžu poučit, tak s těmi "pokrokovějšími", kteří razí pozitivní výcvik a s kterými souhlasím 🤗
A to uz bych raději k panu Desenskému🤗😄 se vším co říká sice nesouhlasím, psa si trochu víc "vymazluji" ale má spoustu užitečných rad🤗 a naštěstí i pro ty, co nezvládnou předejít nějaké chybě, a/nebo musí řešit až následky, např. u pejsků z útulku 🤗 a takové rady jsem se tady bohužel ještě nedočkala 😄 viz má otázka řešení napadení druhého psa výše 🤗 sice jsem se nedozvěděla nic nového, ale i tak jsem vděčná za diskuzi 🤗❤️ samozřejmě si dělám srandu, pana Desenského bych s takovou blbosti neotravovala🤣
pozitivní výcvik tu máme od chvíle, kdy lid zaregistroval, že se za ním táhne vlk kvůli odhozeným zbytkům (o třicet tisíc let později: barf)
člověk jak viděl vlka lovit, uznal, že je v tom rozhodně lepší a že se mu bude k lovu zajíců hodit
a tak přestal řvát "vlku, mazej odsud nebo tě sežehnu pochodní", ale prostě jen dál nechával jídlo na zemi, každý den blíž, až se vlk chytil úplně a dostal kus bůčku
nejsem psí psycholog, trenér psů, ani žádnou knihu jsem nenapsala, tak nevím, zda to bude stačit.. společnost podobných psů, klidných a sebevědomých, vychovaných v pohodě, hrabání myší, hlavolamy, hra na schovku papání a lidí, trhací odměny, hra trhací kalendář aneb pusť prosinec a trhej leden, procházky a cvičení - doma a na zahradě a na náměstí a na nádraží a v novém místě mám psa vedle sebe a ne vpředu, a vše má jasné a klidné jméno a děje se pořád stejně - práce/zábava, kamarád, odpočinek
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Já teda ze své zkušenosti z kurzů a i vlastní (čivavák) mám prostě dojem, že jsme my majitelé prckoidních plemen prostě trochu - no dost - nedůslední. Když ony ty potvůrky jsou tak rychlé, hbité a hlavně tááááák nízko. Hlavně v začátcích skoro všichni trneme abychom jim těmi vodítky neublížili. Aby jim rázně vyjádřený povel nezpůsobil psychickou újmu. Chráníme je před každým průvanem. A ony to ty sardelky prťavé moc dobře a moc rychle pochopí.
Něco pravdy na tom je, vidím to kolem sebe při venčení denně.
Já se svého psa (i když můj zrovna není taková ta pidi kapesní verze) ale snažím vést stejně důsledně jako bych vedla ohaře, protože za prvé pro mě je pes jako pes, ať malej nebo velkej, a za druhé přesně tohle chování typu "ale on je malej a neškodnej..."jsem odjakživa nesnášela a nesnáším a zabralo to pár super jorků než jsem zmenila názor a sama si malé plemeno pořídila❤️.
Ono to totiž opravdu není o velikosti ale o výchově a dneska bohužel i vychovane velké plemeno aby člověk pohledal, co si budeme vykládat 🤨
Pak vzniká taková celkem propast mezi malymi a velkými psi, kdy majitele velkých se bojí aby jeho psa ten "malej ustekanej zmetek" nevydrazdil nebo zbytečně neotravoval a majitele malých zase mají strach, že pokud velký pes nebude vychovaný je s tím jejich malým Ámen😶 takže tak no🤨
napsal(a):
"v mozku jedinou myšlenku "mám lebku""
...šli jsme, "ona s lebkou"....
Bavím se, díky!
Terven
napsal(a):
Jo, tak takovej přístup je mi u zvířat sympatickej taky...prostě proč nutně za každou cenu bojovat a vítězit, když to jde bez toho.
Jiný příklad - pes (nebo koneckonců i kůň) mi v jistém místě neustále zdrhá nebo dělá jakékoliv jiné nepravosti, které mi vadí. Postupem času jsem došla ke zjištění, že místo, abych tudy chodila stále dokola a drilovala postup dokud to nebude správně, je lepší to místo na čas vypustit z repertoáru. Zvířeti se přeruší nevhodné stereotypy v mozku, člověk ušetří sobě i zvířeti fůru negativních emocí a je určitá ne malá šance, že po čase už to bude bez problému.
Je hodně problémů, které líp vyřeší čas a klid než tlačení na pilu.
Znala jsem psa, podotýkám nešlo o mého psa! Ten sežral vše v setině sekundy: počínaje hovny, vyhozenými kostmi mezi paneláky, a bohužel i mnoha gumovými věcmi. Co ti majitelé strávili času zkoumáním jeho exkrementů... Šlo o psa mé kamarádky, je to desítky let zpět. Byl to foxl, ale ta žravost venku byla, co si pamatuju, nepřesměrovatelná na nic. On by snad polkl i tu lebku, co o ní píše "Bodlinka" . A to žraní probíhalo v tisícině sekundy. Tuším se to muselo pak už řešit jen košíkem.
fikovnice
napsal(a):
Znala jsem psa, podotýkám nešlo o mého psa! Ten sežral vše v setině sekundy: počínaje hovny, vyhozenými kostmi mezi paneláky, a bohužel i mnoha gumovými věcmi. Co ti majitelé strávili času zkoumáním jeho exkrementů... Šlo o psa mé kamarádky, je to desítky let zpět. Byl to foxl, ale ta žravost venku byla, co si pamatuju, nepřesměrovatelná na nic. On by snad polkl i tu lebku, co o ní píše "Bodlinka" . A to žraní probíhalo v tisícině sekundy. Tuším se to muselo pak už řešit jen košíkem.
Abych nebyla sama v mém příspěvku v konfliktu: jednou píšu v setině sekundy, podruhé v tisícině; tak za b) je správně.

fikovnice
napsal(a):
Jen OT: mohla jste napsat hovno. To cenzuře nevadí, je to i v zadání.
..včera jsem měla puštěnou televizi a něco u toho dělala a probíhalo tam opakování "Výměny manželek" no a ta jedna tam místo exkrementy pravila aby si slečna šla sebrat ze zahrady ty experimenty.....

napsal(a):
..včera jsem měla puštěnou televizi a něco u toho dělala a probíhalo tam opakování "Výměny manželek" no a ta jedna tam místo exkrementy pravila aby si slečna šla sebrat ze zahrady ty experimenty.....
jo jo...taky jsem to viděla.... ...to je ale proto, že se používaj cizí slova, kdyby ta druhá do manuálu napsala normálně hovínka, tak nemuselo dojít k takovému fópá.

Přišla jsem k tomu hodně pozdě ( a ani jsem to celé nepřečetla ), tak možná to zaznělo :
1/ zrušila bych výskyt gumiček - je to pro tak malého psa velké zdravotní riziko
2/ naučila bych jí povel, který jí zabrání sebrat cokoliv - fena sedí u mě, upadne gumička a ona bude naučená, že ji nesmí sebrat - stejně cokoliv jiného ( upadne mi kotleta, co je na zemi je psovo, když ji chci zachránit, houknu "fuj" )
Pak nebudete muset nic páčit z huby !!
3/ možná ji něco v tu chvíli páčení z huby hodně zabolelo - gumička mohla být za zubem, okolo zubu.....

A teď přidám OT (skoro ) :
Fena sebrala cosi na silnici, nechtěla to odevzdat, snažila se to rychle spolknout, vytáhla jsem jí to skoro z krku - byla to suchá, placatá, rozježděná ropucha.
Ještě teď se oklepávám hnusem, když si na vzpomenu - a to je to cca 25 let.
A ještě jeden kousek se té samé feně povedl : v zimě, popadla do huby "klacek", rozverně mi ho přinesla, "ty mi neseš klacíček". Ochotně odevzdala - a já měla v ruce na kost zmrzlé hovno jak cep :-)).

napsal(a):
jo jo...taky jsem to viděla.... ...to je ale proto, že se používaj cizí slova, kdyby ta druhá do manuálu napsala normálně hovínka, tak nemuselo dojít k takovému fópá.
...tak třeba by to v tom manuálu také neprošlo.........

napsal(a):
Fena sebrala cosi na silnici, nechtěla to odevzdat, snažila se to rychle spolknout, vytáhla jsem jí to skoro z krku - byla to suchá, placatá, rozježděná ropucha.
A ještě jeden kousek se té samé feně povedl : v zimě, popadla do huby "klacek", rozverně mi ho přinesla, "ty mi neseš klacíček". Ochotně odevzdala - a já měla v ruce na kost zmrzlé hovno jak cep :-)).
Ochotně odevzdala - a já měla v ruce na kost zmrzlé hovno jak cep :-)).
napsal(a):
Jo, viděla jsem to. Nevím, kde nabírají tak slaboduché účastníky...
napsal(a):
Teda! Takovou lahůdku jako je vyschlá ropucha jste jí vzala...
Jinak, asi bych se taky rozklepala, a to víc ohledně té ropuchy než experimentu.

fikovnice
napsal(a):
Teda! Takovou lahůdku jako je vyschlá ropucha jste jí vzala...
Jinak, asi bych se taky rozklepala, a to víc ohledně té ropuchy než experimentu.
Ještě, že tu televizi máme. Pan Čapek vymyslel "robot", "manželka" experiment !
Btw : Kdo normální by se do takového pořadu přihlásil.
napsal(a):
Ještě, že tu televizi máme. Pan Čapek vymyslel "robot", "manželka" experiment !
Btw : Kdo normální by se do takového pořadu přihlásil.
No to máte pravdu!
Bývají tam opravdu individua...občas na to oukám jako do sondy lidského společenství , ale je fakt, že u toho zuřím, když - v podstatě kvůli finanční odměně 100 tis. nebo kolik - odejde máma od kojence, batolete nebo i většího dítěte. Vůbec nedomýšlejí, že i těch 10 dní je celkem dost na absenci maminky a přítomnost nové "maminky", mnohdy velmi prapodivné!

a kdo by se na to díval, kdyby tam nebyly exempláře ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
napsal(a):
Na spolknutou gumičku do vlasů mi uhynul mladý flaťák. Zagumičkovala mu tenké střevo. Byl to vodící pes a klientka po něm požadovala podávání věcí do vlasů, které jí pořád padali. U druhého psa si už na padání gumiček dala pozor, nebo si je nakonec našla sama. Byť to většinou vykadí, je to riziko!

fikovnice
napsal(a):
No to máte pravdu!
Bývají tam opravdu individua...občas na to oukám jako do sondy lidského společenství , ale je fakt, že u toho zuřím, když - v podstatě kvůli finanční odměně 100 tis. nebo kolik - odejde máma od kojence, batolete nebo i většího dítěte. Vůbec nedomýšlejí, že i těch 10 dní je celkem dost na absenci maminky a přítomnost nové "maminky", mnohdy velmi prapodivné!
A není to tak, že ta výměna je jen na nezbytnou dobu natáčení? Tedy s těmi dětmi. Jinak by to snad instituce na ochranu dětí musely zarazit. Takový malý podvod na diváky.
Jedna každá z nás, co tady jsme, by to neudělala ani psovi.

napsal(a):
A není to tak, že ta výměna je jen na nezbytnou dobu natáčení? Tedy s těmi dětmi. Jinak by to snad instituce na ochranu dětí musely zarazit. Takový malý podvod na diváky.
Obávám se, že není. Mnohdy jsou ty rodiny z míst hodně vzdálených, dokonce i ze zahraničí (ale Češi).

napsal(a):
Obávám se, že není. Mnohdy jsou ty rodiny z míst hodně vzdálených, dokonce i ze zahraničí (ale Češi).
Já to nesleduji, jen tak co vidím ukázky. Pak je to na palici - po hlavě těm matkám i štábu.

takový letní tábor, ne ? anebo když je matka v nemocnici, tak otec má též návštěvu
však nedávají kojence do babyboxu, jeden rodič doma zůstane
nejhorší reakce mají ti dospělí - musí - čím horší, tím vyšší sledovanost
pamatuji si libereckou rodinu, kde měli labrouše, který nebyl ani jednou venku, jenomže s lidmi to nehlo, tak pak nasadili díl s klecí :-)
a jestli jste neviděli slovenskou verzi, tak jste neviděli nic :-)
i když paní, co zfackovala manžela kvůli nezapojenému světlu v obýváku, ta byla také dobrá :-) jenže ony jsou to většinou zaplacené hádky

napsal(a):
Já to nesleduji, jen tak co vidím ukázky. Pak je to na palici - po hlavě těm matkám i štábu.
Já už to taky nesleduji, dřív jsem se občas koukla. Mám dojem, že schválně vybírají divné rodiny s protichůdnými názory a návyky.
Sledovanost je holt sledovanost!
Matko přírodo! Na co to koukáte? Já "povinně" sleduji jenom Kočka není pes, protože mi s tím chodí lidi do kurzů - abych byla na ně připravená. I tam jsou případy, že by to bylo na sociálku psí a možná i lidskou (viz poslední díl s očekávaným lidským přírůstkem, nerudnou borderou a paníčky, co je jim měsíc krátkej, aby psa něco naučili nebo ho připravili).
Aby to nevyznělo, že pořad vyloženě haním ... z Desenského jak co, ale ta kočkomilka ta je dobrá ..... kočky máme, ale já jsem spíš psí máma, takže je sice mám vycepovné, ale stále mi unikají jemné nuance, proč to a to dělají a ta slečna to umí dobře vysvětlit.

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Matko přírodo! Na co to koukáte? Já "povinně" sleduji jenom Kočka není pes, protože mi s tím chodí lidi do kurzů - abych byla na ně připravená. I tam jsou případy, že by to bylo na sociálku psí a možná i lidskou (viz poslední díl s očekávaným lidským přírůstkem, nerudnou borderou a paníčky, co je jim měsíc krátkej, aby psa něco naučili nebo ho připravili).
Aby to nevyznělo, že pořad vyloženě haním ... z Desenského jak co, ale ta kočkomilka ta je dobrá ..... kočky máme, ale já jsem spíš psí máma, takže je sice mám vycepovné, ale stále mi unikají jemné nuance, proč to a to dělají a ta slečna to umí dobře vysvětlit.
Na Kočka není pes taky koukám, zajímalo by mě, co třeba lidi a psi z předchozích dílů, jestli jim to vydrželo nebo zase ve výchově polevili a je to u nich jak předtím. A taky se vždycky utvrdím v tom, že kočka fakt není nic pro mě :-)

...viz poslední díl s očekávaným lidským přírůstkem, nerudnou borderou a paníčky, co je jim měsíc krátkej, aby psa něco naučili nebo ho připravili).....
Právě to žvanění kolem borderáka mi přišlo ......no úplně b.lbé. Ale měl pravdu v tom, že až vyleze mimno z postýlky, nastane děs, jestli psa vztah k miminu nenaučí včas. A může ten děs nastat, i když pes zdánlivě miminko miluje a pečlivě hlídá.
Takhle žila byla v sídlišti rodina, měli odloženého sotva odrostlého křížence, kterého se ujali a miminko. Pes lehal pod postýlkou, nekompromisně hlídal kočárek, od kterého se nehnul. A když dítě začalo lézt, tvrdě na něj útočil. Nedovedli si s tím poradit, psu hledali nového majitele a nakonec byl utracen.( Psal se rok cca 1993 )
No já nevím, mám hodně známých, kterým se narodilo mimčo do rodiny se psem. Nikdo psa nijak nepřipravoval a nemají problém. A to už jsou to děti třeba tříleté, čtyřleté, že už běhají. Kamarádka má cca 2letou holčičku a tři čuvače, kteří dítě nikdy předtím neviděli. Prostě jim ho ukázala, řekla, že teď tam bude bydlet s nimi a konec . Psi mají malou rádi. Další kamarádka má pitbulku a teď 3letého syna - v malém bytě - fena na děti nebyla zvyklá a v pohodě. Další známí dva NO fena a pes a taky bez problémů. A další. Ale nikdo z nich si domů před porodem nevodil co nejvíc kamarádů s miminky a nijak plánovaně psy nezvykal. Je jasné, že každý pes to snáší jinak, ale pochybuji, že třeba dřív to někdo takhle řešil, dítě se prostě narodilo, psovi ukázalo a neprobíhali před tím nějaké návštěvy známých s miminky. A navíc si myslím, že to cizí mimino je pro psa úplně něco jiného, než to "jeho". Nejsem psí psycholog, ale osobně si myslím, že stačí psa neodstrkovat, ukázat mu mimino a zapojit ho do výchovy tak, jako jidne psala Sardulah. Snažit se psovi věnovat, chodit na procházky třeba i s mimčem a vymezit mu doma jeho prostor, kde bude mít naprostý klid.
napsal(a):
...viz poslední díl s očekávaným lidským přírůstkem, nerudnou borderou a paníčky, co je jim měsíc krátkej, aby psa něco naučili nebo ho připravili).....
Právě to žvanění kolem borderáka mi přišlo ......no úplně b.lbé. Ale měl pravdu v tom, že až vyleze mimno z postýlky, nastane děs, jestli psa vztah k miminu nenaučí včas. A může ten děs nastat, i když pes zdánlivě miminko miluje a pečlivě hlídá.
Takhle žila byla v sídlišti rodina, měli odloženého sotva odrostlého křížence, kterého se ujali a miminko. Pes lehal pod postýlkou, nekompromisně hlídal kočárek, od kterého se nehnul. A když dítě začalo lézt, tvrdě na něj útočil. Nedovedli si s tím poradit, psu hledali nového majitele a nakonec byl utracen.( Psal se rok cca 1993 )
To co říkal o plemeni obecně .... tohle já moc neřeším. Já v poslední době přistupuji ke psu bez nějakých předpokladů podle plemenné příslušnosti (když je mám v kurzu). Jednak moc bezpapíráků a druhak ani u s PP mi nepříjde, že by to bylo nějak extra ustálené - nebo mi do kurzů chodí spíš povahoví exoti, u kterých majitelé řeší, že jsou právě jiní než ve standardu.
A majitelé? No jestli budou takhle výchovně přistupovat k dítěti, jako dosud přistupovali k psovi .... můžeme se dočkat jejich účasti v novém pořadu "Převýchova spratků v Čechách" Jinak co se týče batole vs. pes (co se chodí uklidňovat klikou, když ho majitelé rozčílí - dovolí si vytvářet hluky, které nemá rád) .... taky to vidím bledě.
marcelaamax
napsal(a):
No já nevím, mám hodně známých, kterým se narodilo mimčo do rodiny se psem. Nikdo psa nijak nepřipravoval a nemají problém. A to už jsou to děti třeba tříleté, čtyřleté, že už běhají. Kamarádka má cca 2letou holčičku a tři čuvače, kteří dítě nikdy předtím neviděli. Prostě jim ho ukázala, řekla, že teď tam bude bydlet s nimi a konec . Psi mají malou rádi. Další kamarádka má pitbulku a teď 3letého syna - v malém bytě - fena na děti nebyla zvyklá a v pohodě. Další známí dva NO fena a pes a taky bez problémů. A další. Ale nikdo z nich si domů před porodem nevodil co nejvíc kamarádů s miminky a nijak plánovaně psy nezvykal. Je jasné, že každý pes to snáší jinak, ale pochybuji, že třeba dřív to někdo takhle řešil, dítě se prostě narodilo, psovi ukázalo a neprobíhali před tím nějaké návštěvy známých s miminky. A navíc si myslím, že to cizí mimino je pro psa úplně něco jiného, než to "jeho". Nejsem psí psycholog, ale osobně si myslím, že stačí psa neodstrkovat, ukázat mu mimino a zapojit ho do výchovy tak, jako jidne psala Sardulah. Snažit se psovi věnovat, chodit na procházky třeba i s mimčem a vymezit mu doma jeho prostor, kde bude mít naprostý klid.
Normální pes, ke kterému se chováte jako ke psovi, většinou problém nemá. Není-li třeba nějak nervově indisponován - tak jak jsem to měla já u jednoho z čivaváků. Ale zrovna v tom pořadu bordera nebyla psem, nýbrž prvním dítětem. Navíc vychovaným tak, že problém byl v chování k ostatním psům, stejně tak i v chování k vlastním majitelům. Já jsem z toho zvířete měla pocit, že žije ve světě, kde když není po jeho, tak je všechno špatně. Tomu odpovídaly i ty jeho reakce. Nepřišlo mi, že by překypoval psím štěstím.
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Normální pes, ke kterému se chováte jako ke psovi, většinou problém nemá. Není-li třeba nějak nervově indisponován - tak jak jsem to měla já u jednoho z čivaváků. Ale zrovna v tom pořadu bordera nebyla psem, nýbrž prvním dítětem. Navíc vychovaným tak, že problém byl v chování k ostatním psům, stejně tak i v chování k vlastním majitelům. Já jsem z toho zvířete měla pocit, že žije ve světě, kde když není po jeho, tak je všechno špatně. Tomu odpovídaly i ty jeho reakce. Nepřišlo mi, že by překypoval psím štěstím.
Jo to je pravda. Nevypadal jako šťastný pes. Jako chválím majitele za to, že to řeší ještě před narozením dítěte a mají snahu. V případě toho psa asi je na místě aby si domů vodili ty děti, aby si zvykal a celkově aby byl vystavovaný novým situacím, divným zvukům atd. Ale já to psala spíš obecně, že většina "normálních" psů se nemusí na dítě nijak připravovat. Navíc ze zkušeností od známých ti psi vědí, že se něco děje už v těhotenství - hlídají víc paničku, lehají si na bříška atd..
marcelaamax
napsal(a):
Jo to je pravda. Nevypadal jako šťastný pes. Jako chválím majitele za to, že to řeší ještě před narozením dítěte a mají snahu. V případě toho psa asi je na místě aby si domů vodili ty děti, aby si zvykal a celkově aby byl vystavovaný novým situacím, divným zvukům atd. Ale já to psala spíš obecně, že většina "normálních" psů se nemusí na dítě nijak připravovat. Navíc ze zkušeností od známých ti psi vědí, že se něco děje už v těhotenství - hlídají víc paničku, lehají si na bříška atd..
S tou snahou. Jak už těch 25 let dělám s lidmi, tak mi přišli dost pokrytečtí. Přiznali sice, že chyba je v nich, že to dosud neřešili (psovi bylo 6 let?), ale vlastně je to začalo nejvíc trápit ve chvíli, kdy by mohl pes ublížit jejich vlastnímu dítěti. To že předtím občas ublížil jinému psu ..... nemyslím tím vyloženě, že by pokousal do krve, ale už to, že se pere, vyjíždí po ostatní - navíc záludně, při hře ..... mohlo klidně nějakému psovi ublížit psychicky. A stejně za ten měsíc nic moc nepředvedli. Já je neznám a všechno je spíš takový můj odhad .... ale zrovna mi nepřišli jako pár s kamarády na každém rohu. A jestli jejich kamarádi ví, jakého mají psa magora, tak dobrovolníky na půjčování dětí fakt asi neseženou. Chodit kolem dětských hřišť je kontroproduktivní. Pes je chytrý, moc dobře pochopí, že jsou tam děti vlastně v ohrádce a nezasáhnou mu do jeho prostoru. Zvuky venku podle mne neřešil .... nejvíc mu vadily v uzavřeném prostoru.

Podle mého názoru to nezvládnou a psa dají pryč.
Som podla vasich popisov cakala teda ovela horsie ze bude to spravanie psa.
Neustal ked sa na neho vyruti 6 velkych oblud stekajucich? Ze po mesiaci stale nebol OK s cudzimi psami? Ktori mu navyse naliezli do jeho prostredia a bol nuteny sa s nimi stretnut v uzuckej chodbe a na voditku takze to nemohlo prebiehat pomaly a podla slusnych psich pravidiel? Mne to pride ze by s takymi vecami mal problem aj kdejaky "dobre socializovany" pes.
A kedze ak som spravne postrehla je kastrovany, tak u neho neplati ze ked je to cuba tak to musi byt v pohode.
Ze to neriesili skor? No - asi bol vychovany co sa tyka ich dovtedajsich poziadaviek na suzitie so psom dostatocne. Tiez neucim psa chodit sposobne u nohy pri kocarku a ine veci potrebne k suzitiu s miminom, ked ho zatial neplanujem. Zacnem riesit ked bude treba.
Ci realne nejakemu malemu psovi ublizil alebo nie - to z tych 2 viet nevieme predsa. Dokonca tam vravela, ze to uz na nom vidia dopredu a odtiahnu ho predtym nez toho maleho zbije. Tiez mam kretena ktory by "zakerne" zbil druheho psa az po zoznameni. Pri jeho charakteristike by som to uviedla, ale realne sa to nestava lebo si na to davam pozor.

jo, jak vypustí ze dveří hromadu psů, to je krávovina a chtěla bych vidět jak se odtrhává 7 psů :-) no jednou se bude divit
ani jako test to není dobré, to spíše procházka u plotu a pak společná procházka na vodítkách, každého psa na jednu stranu člověka
L(phi)
napsal(a):
Som podla vasich popisov cakala teda ovela horsie ze bude to spravanie psa.
Neustal ked sa na neho vyruti 6 velkych oblud stekajucich? Ze po mesiaci stale nebol OK s cudzimi psami? Ktori mu navyse naliezli do jeho prostredia a bol nuteny sa s nimi stretnut v uzuckej chodbe a na voditku takze to nemohlo prebiehat pomaly a podla slusnych psich pravidiel? Mne to pride ze by s takymi vecami mal problem aj kdejaky "dobre socializovany" pes.
A kedze ak som spravne postrehla je kastrovany, tak u neho neplati ze ked je to cuba tak to musi byt v pohode.
Ze to neriesili skor? No - asi bol vychovany co sa tyka ich dovtedajsich poziadaviek na suzitie so psom dostatocne. Tiez neucim psa chodit sposobne u nohy pri kocarku a ine veci potrebne k suzitiu s miminom, ked ho zatial neplanujem. Zacnem riesit ked bude treba.
Ci realne nejakemu malemu psovi ublizil alebo nie - to z tych 2 viet nevieme predsa. Dokonca tam vravela, ze to uz na nom vidia dopredu a odtiahnu ho predtym nez toho maleho zbije. Tiez mam kretena ktory by "zakerne" zbil druheho psa az po zoznameni. Pri jeho charakteristike by som to uviedla, ale realne sa to nestava lebo si na to davam pozor.
Já jsem nedala moc na chování Desenského ..... spíš z toho popisu těch majitelů. Prostě pes je "zákeřňák" o to je to horší budou-li mít malé dítě. Spíš jsem koukala na komunikaci majitelů vůči psovi. A i když tam nebyl Desenský se psy, tak se pes choval ve svém prostředí dost divně ..... i kdyby se vzala v úvahu návštěva cizích lidí s kamerou. Když mluvili jenom s Desenským tak furt bylo na psovi vidět napětí. Přišlo mi že jsem nezaznamenala ani jeden důvěrný pohyb psa vůči majitelům. Prostě pes si jede svoje jak nejlíp umí. A za měsíc se toho dá nacvičit. Třeba ten klid při dotecích na citlivější místa.
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Já jsem nedala moc na chování Desenského ..... spíš z toho popisu těch majitelů. Prostě pes je "zákeřňák" o to je to horší budou-li mít malé dítě. Spíš jsem koukala na komunikaci majitelů vůči psovi. A i když tam nebyl Desenský se psy, tak se pes choval ve svém prostředí dost divně ..... i kdyby se vzala v úvahu návštěva cizích lidí s kamerou. Když mluvili jenom s Desenským tak furt bylo na psovi vidět napětí. Přišlo mi že jsem nezaznamenala ani jeden důvěrný pohyb psa vůči majitelům. Prostě pes si jede svoje jak nejlíp umí. A za měsíc se toho dá nacvičit. Třeba ten klid při dotecích na citlivější místa.
No je pravda, že nevím, jak by se choval můj pes v přítomnosti cizích lidi s kamerou. Nadšený by určitě nebyl a myslím že v pohodě taky ne. Když tady máme "cizí" lidi (například kvůli internetu nedávno) tak psa musím zavírat a i tak stačí aby se na něho ten člověk špatně podíval a může se zbláznit. U nás by to nahrávání asi neklaplo . Záviselo by na tom, jak by mu zrovna ti lidi sedli
Původně jsem nechtěla vůbec reagovat, ale nedá mi to, když na mě vyrukovala moje tvrdě dominantní fena ve 4 měsících , trvala jsem na to, že toho mrtvýho potkana nebude jíst a ona , že ano, tak dostala krátce a jednoduše po hubě, náš vzájemný vztah je naprosto v pořádku-rychlé a účinné, jakékoliv vysvětlování je hodně zdlouhavé, stejně jako dítě, dnes je moderní vysvětlování, protože dítě je osobnost, my dostali jednu po zadku a bylo po vysvětlování.
napsal(a):
Jak píše Balu, tak není Orionko. To je právě to, co mě přivádí střídavě ke smutku, střídavě ke vzteku.
A to já se přiznám, že na Výměnu manželek koukám!
Možná jeden z důvodů je ten, že cíleně nemám TV a nějakou dobu vždy ten poslední díl Výměny je na netu.
A taky...fakt mi to přijde jako zajímavá sonda do lidské společnosti. Ovšem s tím dodatkem výše: chudáci děti!
Jinak je jasné, že tam vybírají dost často protichůdné rodiny, Romy nebo white trash, oproti tomu slušnou rodinu s komplet vybudovaným zázemím...a slovenská verze, jak píše Megí, něco jsem kdysi dávno viděla, a to byla opravdu síla!
fikovnice
napsal(a):
Možná jeden z důvodů je ten, že cíleně nemám TV a nějakou dobu vždy ten poslední díl Výměny je na netu.
A taky...fakt mi to přijde jako zajímavá sonda do lidské společnosti. Ovšem s tím dodatkem výše: chudáci děti!
Jinak je jasné, že tam vybírají dost často protichůdné rodiny, Romy nebo white trash, oproti tomu slušnou rodinu s komplet vybudovaným zázemím...a slovenská verze, jak píše Megí, něco jsem kdysi dávno viděla, a to byla opravdu síla!
Za "chudáci děti" neměl být logicky ten smajl, co jsem tam připleskla překliknutím se.
fikovnice
napsal(a):
Občas na to koukám, a vždycky mám pak pocit, že bych se měla v partnerském vztahu chovat s větší láskou a pochopením.
Takže je to vlastně výchovný pořad

fikovnice
napsal(a):
Za "chudáci děti" neměl být logicky ten smajl, co jsem tam připleskla překliknutím se.
škoda :-)
však socializace, ne ?