Dobrý den,
potřebovala bych poradit s problémem.
Máme fenu, cca 9 let, nevím přesně - nalezenec. Nedávno jsme u ní zjistili problémy se srdcem, vet narkozu nedoporučuje, tudíž kastrace nepřichází v úvahu. Dále nám zbylo jedno její díťátko, pejsek. V současné době 3 roky. Chtěli jsme ho kastrovat, ale málem nepřežil narkozu. Patrně alergie na nějakou složku anestezie.
Co teď s nimi? Další štěňata nechceme a hlídat je je náročné. Upozorňuji, že máme doma dva puberťáky, kterým je naprosto jedno, co se po nich chce a rozhodně to nehodlají dělat. Čili spoleh na ně není a už se stalo, že místo toho, aby byli psi od sebe v nebezpečném období, vesele dováděli celý den, než někdo přišel z práce.
Jak to můžeme pokud možno medicínsky vyřešit? Zkušenosti? Tipy? Rady?
Díky
marshax
napsal(a):
Dobrý den,
Máme fenu, cca 9 let, nevím přesně - nalezenec. Nedávno jsme u ní zjistili problémy se srdcem, vet narkozu nedoporučuje, tudíž kastrace nepřichází v úvahu. Dále nám zbylo jedno její díťátko, pejsek. V současné době 3 roky. Chtěli jsme ho kastrovat, ale málem nepřežil narkozu. Patrně alergie na nějakou složku anestezie.
Co teď s nimi? Další štěňata nechceme a hlídat je je náročné. Upozorňuji, že máme doma dva puberťáky, kterým je naprosto jedno, co se po nich chce a rozhodně to nehodlají dělat. Čili spoleh na ně není a už se stalo, že místo toho, aby byli psi od sebe v nebezpečném období, vesele dováděli celý den, než někdo přišel z práce.
Díky
Pokud není možná kastrace a nejste schopni psy uhlídat - pak mě napadá jen jediná věc - dát jednoho ze psů k někomu na hlídání po dobu hárání a nebo dát jednoho úplně pryč.
Vím, že je možnost nějaké chemické kastrace, ale asi to nebude nic moc pro zdraví psa, ale na to snad odpoví znalejší, já o tom moc nevím.
řeším podobný problém, kde jsou největší problém taky ti puberťáci. jediné jiné řešení jsem nalezla v tom, že zavřu jednoho do ložnice (kam nikdo krom nás chodit nepotřebuje) a zamknu a ještě pořídím velikou psí klec, kde holt bude ten jeden zavřený. ne úplně pořád, ale bohužel většinu toho času jo, protože stačí otevřít dveře, pes se prosmekne a je vymalováno během pár vteřin. u našeho psa není narkoza problém, takže jsme se nakonec rozhodli pro tu kastraci jako nejmenší formu trápení jak pro psa, tak pro fenu a nakonec i pro nás... dál jsem četla o preparátu, který se dá dat i samcům, je to podkožní implantát, takže se dává bez narkózy podobně jako čip, ale funguje jen zhruba půl roku a cena je téměř 2000Kč. neznám ale nikoho, kdo by s tím měl jakékoliv zkušenosti. kdybych měla psa, který nesnese narkózu, tak bych to zvážila, mě odradila ta cena, přece jen psovi nejsou ani tři roky a nikdy nechceme, aby měl štěňata a fena je ještě štěně a tu bychom chtěli uchovnit a oba jsou plemena dožívajícího se spíš vyššího věku...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Suprelorin. U fen se nepoužívá, u psů bez problému. I jako lék př. na zvětšenou prostatu. Znám takhle víc psů. Všichni v pohodě, feny neřeší. A můj pes je s nimi kamarád, už je nechce jako konkurenci eliminovat. :) Nástup samozřejmě není ze dne na den a je to trochu dražší.
Dasvo
napsal(a):
Dovolím si tvrdit, že pes samec se dá v nouzi nejvyšší vykastrovat i v lokální anestezii.
Nicméně skutečnost, že někdo není schopen ohlídat DVA psy v jedné domácnosti, mě doslova děsí.
To, že vás to "doslova děsí" znamená jen to, že nemáte dost představivosti.
Anebo nemáte zkušenosti s domácností se dvěma puberťáky, kteří jsou dostatečně cool a free. U nás třeba by nebyl problém puberťák, ale babička by klidně ty důležité dveře otevřela v ten nejlepší okamžik...
Takže myslím, že není třeba reagovat přezíravě, jako: "No toto, to MNĚ by se nikdy nestalo!".
Protože o tom tato diskuze není, tím nijak zadavatelce neporadíte.
My třeba řešíme naše psy a fenku v době hárání tím, že ji přesuneme ke kamarádce. Myslím fenku, ne babičku ;)

Dasvo
napsal(a):
Dovolím si tvrdit, že pes samec se dá v nouzi nejvyšší vykastrovat i v lokální anestezii.
Nicméně skutečnost, že někdo není schopen ohlídat DVA psy v jedné domácnosti, mě doslova děsí.
Tohle mě třeba zajímá. A toho psa to nebolí při lokální anestezii? Neumím si to představit.

napsal(a):
Tohle mě třeba zajímá. A toho psa to nebolí při lokální anestezii? Neumím si to představit.
No to Vy si raději nepředstavujte.. ale pro představu, jak se hnusácky kastruje u ovcí, koz a kdovíčehovšeho........zlatá injekce, určitě jste dostala u zubaře nějaké ty lepší drogy, aby trhání vrtání nebolelo ?
a to vás jako jak děsí? ráno jdete s jasnými požadavky do práce, napsanými velkýma písmenama na všech zamčených dveřích, na lednici, dokonce i na deklu od záchodu. opakovaných milionkrát, protože děcka odchází poslední. a přijdete domů a vidíte kalamitu... protože si synáček musel vzít nutně vaše ponožky, protože se mu líbí a nutně je potřeboval. hárájící fena ho evidentně nijak netrkla. normální a běžný scénář
marshax
napsal(a):
Dobrý den,
Díky
Tak písněte proč byl v celkové anestézii a co tehdy dostal. Teda jestli to víte. Dnes už není jedno jediné CA na trhu. Vím, že snad za příplatek se dá dělat i v inhalační anestézii, byť je to malý zákrok. Nebo to jako byl v narkóze právě kvůli kastraci a ta se nemohla provést kvůli náhlým komplikacím?
Jinak kastrace v lokální anestézie, jak píše Dasvo výše, mě též napadla.
S chemickou kastrací nula zkušeností. Ale tak nějak pocitově - pokud opravdu je problém oddělování - tak zkusit popátrat po jiném anestetiku...?
Zde celkem zajímavý článek, byť starý:
https://www.idnes.cz/hobby/mazlicci/psi-antikoncepce-nebo-kastrace-tezke-rozhodovani-mezi-dvema-zly.A091103_170022_hobby-mazlicci_mot

catalina
napsal(a):
a to vás jako jak děsí? ráno jdete s jasnými požadavky do práce, napsanými velkýma písmenama na všech zamčených dveřích, na lednici, dokonce i na deklu od záchodu. opakovaných milionkrát, protože děcka odchází poslední. a přijdete domů a vidíte kalamitu... protože si synáček musel vzít nutně vaše ponožky, protože se mu líbí a nutně je potřeboval. hárájící fena ho evidentně nijak netrkla. normální a běžný scénář
Nezlobte se, ale tohle by mi udělal synek jednou....a víckrát by neodcházel poslední, ale byl vykopnut první. Pubertální člověk už by měl mít základní míru odpovědnosti.

napsal(a):
No to Vy si raději nepředstavujte.. ale pro představu, jak se hnusácky kastruje u ovcí, koz a kdovíčehovšeho........zlatá injekce, určitě jste dostala u zubaře nějaké ty lepší drogy, aby trhání vrtání nebolelo ?
Právě z toho mám hodně divný pocit. Vím jak se kastrují selátka a úplně nenávidím tenhle přístup ke zvířatům. Co mě zaráží že stejným způsobem kastrují i koně a ještě to pouští ve veterinární ordinaci kde jsou většinou milovníci zvířat. Nepochopím z jakého důvodu je týrají když to jde udělat bezbolestně v narkoze. Člověk je krutý tvor.
Já chápu od čeho je injekce, ale myslím si že to nemůže být dostatečné. Prostě lokální umrtvení nemůže stačit aby to zvíře při kastraci netrpělo. Proto jsem se ptala.
fikovnice
napsal(a):
Tak písněte proč byl v celkové anestézii a co tehdy dostal. Teda jestli to víte. Dnes už není jedno jediné CA na trhu. Vím, že snad za příplatek se dá dělat i v inhalační anestézii, byť je to malý zákrok. Nebo to jako byl v narkóze právě kvůli kastraci a ta se nemohla provést kvůli náhlým komplikacím?
Jinak kastrace v lokální anestézie, jak píše Dasvo výše, mě též napadla.
S chemickou kastrací nula zkušeností. Ale tak nějak pocitově - pokud opravdu je problém oddělování - tak zkusit popátrat po jiném anestetiku...?
Zde celkem zajímavý článek, byť starý:
https://www.idnes.cz/hobby/mazlicci/psi-antikoncepce-nebo-kastrace-tezke-rozhodovani-mezi-dvema-zly.A091103_170022_hobby-mazlicci_mot
A ještě úplně, ale opravdu úplně OT:
Tak psovi umíme dát implantát - dle všeho bez nějakých významných vedlejších NÚ - ale úch.lům, znásilňovačům, vrahům z vilnosti (to je poněkud divný výraz :-)) - těm lidským - toto kvůli pseudohumanismu nařídit nesmíme.
A jak spartakiádní vrah Straka po normální kastraci zkrotl. Možná stereotaktické operace mozku už mi připadají příliš, ale nevím jak bych se zachovala, kdyby nějaký úch.l ublížil někomu mně velmi blízkému.
A prosím zadavatele o omluvu, že jsem teď fakt hodně odbočila.
fikovnice
napsal(a):
A ještě úplně, ale opravdu úplně OT:
Tak psovi umíme dát implantát - dle všeho bez nějakých významných vedlejších NÚ - ale úch.lům, znásilňovačům, vrahům z vilnosti (to je poněkud divný výraz :-)) - těm lidským - toto kvůli pseudohumanismu nařídit nesmíme.
A jak spartakiádní vrah Straka po normální kastraci zkrotl. Možná stereotaktické operace mozku už mi připadají příliš, ale nevím jak bych se zachovala, kdyby nějaký úch.l ublížil někomu mně velmi blízkému.
A prosím zadavatele o omluvu, že jsem teď fakt hodně odbočila.
TEXT OBSAHUJE VULGARISMY: ÚCH.L!
Odkdy je toto slovo vulgarismus? Musela jsem vytečkovávat.
napsal(a):
Právě z toho mám hodně divný pocit. Vím jak se kastrují selátka a úplně nenávidím tenhle přístup ke zvířatům. Co mě zaráží že stejným způsobem kastrují i koně a ještě to pouští ve veterinární ordinaci kde jsou většinou milovníci zvířat. Nepochopím z jakého důvodu je týrají když to jde udělat bezbolestně v narkoze. Člověk je krutý tvor.
Já chápu od čeho je injekce, ale myslím si že to nemůže být dostatečné. Prostě lokální umrtvení nemůže stačit aby to zvíře při kastraci netrpělo. Proto jsem se ptala.
Ježkovy voči, jak "pouští ve veterinární ordinaci"??
aby to zvíře při kastraci netrpělo. Proto jsem se ptala.
no vono trpí hlavně PO kastraci
to je takovejproblem je na ty 2 -3 dny oddělit (i kdyby týden) , nebo dát
k někomu pohlídat ?
PS. dětátka v tomhle věku by měla mít již min pocit zodpovědnosti, když né za sebe, tak za zvíře, asi se někde vloudila chybička.. .

fikovnice
napsal(a):
Ježkovy voči, jak "pouští ve veterinární ordinaci"??
Omlouvám se, mělo tam být v čekárně na veterinární klinice.

fikovnice
napsal(a):
TEXT OBSAHUJE VULGARISMY: ÚCH.L!
Odkdy je toto slovo vulgarismus? Musela jsem vytečkovávat.
expresivní výraz, slušně je deviant

lupus4
napsal(a):
aby to zvíře při kastraci netrpělo. Proto jsem se ptala.
no vono trpí hlavně PO kastraci
to je takovejproblem je na ty 2 -3 dny oddělit (i kdyby týden) , nebo dát
k někomu pohlídat ?
PS. dětátka v tomhle věku by měla mít již min pocit zodpovědnosti, když né za sebe, tak za zvíře, asi se někde vloudila chybička.. .
To je mně jasné, ale dávají se doufám nějaké utišující léky proti bolesti, ne? Po zákroku. Lidem je po operaci taky zle, ale neoperují je zaživa.

fikovnice
napsal(a):
No ale já to nechápu. Jako že video? A to jako proč?
Ano chápete to dobře. Pouští tam videa o zvířatech. Asi aby se lidi nenudili. Něco takového jsem taky nepochopila a už vůbec nechápu jak může veterinář něco takového zaživa dělat. Hnus je slabé slovo, ještě teď to mám před očima. Já jsem třeba hodně citlivá když vidím že někdo trpí a co úplně nesnáším je to když je možnost udělat něco bezbolestně a člověk se chová jako hovado a zvíře takto týrá. Prostě nenávidím když člověk zneužívá to že zvíře je bezmocné.
Třináctiletého vykopnete? A co potom? Jak budete řešit OSPOD? Puberta jaksi přichází ve věku, kdy jsem za něj odpovědná já. Nemá smysl toto řešit s někým, kdo si myslí, že je možné nezletilého jen tak vykopnout z domu bez následků. Nebo kdo vlastně ani neví, v jakém věku u lidí je toto téma relevantní.

catalina
napsal(a):
Třináctiletého vykopnete? A co potom? Jak budete řešit OSPOD? Puberta jaksi přichází ve věku, kdy jsem za něj odpovědná já. Nemá smysl toto řešit s někým, kdo si myslí, že je možné nezletilého jen tak vykopnout z domu bez následků. Nebo kdo vlastně ani neví, v jakém věku u lidí je toto téma relevantní.
Autorka příspěvku tím jistě myslela, že je vykopne ráno do školy brzy, to znamená, že nepůjdou z domu jako poslední a ona nebo jiná zodpovědná osoba v domácnosti si pošéfuje oddělení psů. Ne že své děti vykopne na ulici a udělá z nich bezdomovce.

catalina
napsal(a):
Přesně jak píše Balu za mě. Jistě, že ho nevykopnete z domu definitivně, ale odejde z domu před vámi, ne hodinu, stačí 5 minut.
Je spousta dětí ( a mladších ) na venkově, které takto z domu musí odcházet, aby se dostaly včas do školy a musí za sebe zodpovídat.
catalina
napsal(a):
Promiňte, ale 13ti letý kluk není schopen pochopit, že nemůže pustit psy k sobě? Chápu, že je to puberťák, ale takovou důležitou věc snad musí pochopit ne? Stejně jako to, že má třeba zamykat barák. Ale pokud teda nechápe, tak jedině dát toho psa ještě do klece, jak jste psala, ale v tom případě bych dala možná do klece oba, každého jinam. Protože kdyby syn do ložnice pustil fenu, tak pes je schopný ji nakrýt přes klec.
Edit.: a samozřejmě bych je na klec nejdřív naučila, aby to nebrali jako trest, ale jako své místo a aby klec neničili a neublížili si.

marcelaamax
napsal(a):
Promiňte, ale 13ti letý kluk není schopen pochopit, že nemůže pustit psy k sobě? Chápu, že je to puberťák, ale takovou důležitou věc snad musí pochopit ne? Stejně jako to, že má třeba zamykat barák. Ale pokud teda nechápe, tak jedině dát toho psa ještě do klece, jak jste psala, ale v tom případě bych dala možná do klece oba, každého jinam. Protože kdyby syn do ložnice pustil fenu, tak pes je schopný ji nakrýt přes klec.
Edit.: a samozřejmě bych je na klec nejdřív naučila, aby to nebrali jako trest, ale jako své místo a aby klec neničili a neublížili si.
Taky bych dala do klece oba puberťáky, pokud nejsou schopni či ochotni pochopit proč psa oddělovat od hárající feny.
Puberťáci občas dělaj nepochopitelný věci.Syn jednou v noci přivedl cizího psa(přidal se k němu když šel přes les ze zábavy).Ráno jsem našla na dveřích ceduli:POZOR PES!UMYL JSEM MU TLAPKY A MAM HO V POKOJI! Letěla jsem nahoru a tam (se synem v posteli) obrovský černý hovado.Taky bych myslela,že kluk bude mít víc rozumu než aby tahal psa o kterým neví jestli není zlej,nemocnej nebo co já vím co bez dovolení do baráku.

Tak to byl čistý altruismus. přece nenechá psa v noci v lese :-)). A odpovědnost taky - umyl mu tlapky.
napsal(a):
Tak to byl čistý altruismus. přece nenechá psa v noci v lese :-)). A odpovědnost taky - umyl mu tlapky.
Jo teď se tomu už taky smějem-pes byl nakonec úplně supr,byl u nás asi dva dny než se povedlo najít majitele a když jsme se loučili řekla jsem mu,že kdykoliv bude chtít na prázdniny je u nás vítán.Ale to mytí tlapek-naši psi jsou hodní,ale kdyby je cizí člověk v cizím domě chtěl zvedat do vany a umýt,no nejspíš by ho pokousali..A brát si do postele velkýho psa kterýho znám sotva pár desítek minut to by mne asi nenapadlo.Je fakt,že jsem to klukovi nikdy výslovně nezakázala,zkrátka protože by mne nenapadlo že je to potřeba
Malkina
napsal(a):
Puberťáci občas dělaj nepochopitelný věci.Syn jednou v noci přivedl cizího psa(přidal se k němu když šel přes les ze zábavy).Ráno jsem našla na dveřích ceduli:POZOR PES!UMYL JSEM MU TLAPKY A MAM HO V POKOJI! Letěla jsem nahoru a tam (se synem v posteli) obrovský černý hovado.Taky bych myslela,že kluk bude mít víc rozumu než aby tahal psa o kterým neví jestli není zlej,nemocnej nebo co já vím co bez dovolení do baráku.
Ale to je něco jiného, podle mě. Taky jsem jako malá domů tahala zvířata, včetně ježků, ptáčků co nemohli lítat a podobně.
Ale tohle s těma psema doma to se dá dětem vysvětlit. Že bude prostě problém pokud se k sobě dostanou, že budou štěňata, která nechceme, že fenka může mít při porodu problém, může umřít. To by snad 13ti letý kluk měl pochopit ne? Stejně jako třeba děti, kteří mají v rodině psa venku chápou, že když odchází tak pes musí zůstat na dvoře a nesmí jim proběhnout ven.
Když mi bylo 13 tak jsme měli dvouletého retrívra a štěně jorkšírky. Když hárala tak jsem moc dobře věděla o co jde a dávala si pozor a moc dobře chápala, že se k sobě nesmí dostat. Jorkšírku jsem chodila i venčit - kolem psa jsem ji nosila v náručí až za zahradu, aby mu nečůrala "pod nos".

Malkina
napsal(a):
Jo teď se tomu už taky smějem-pes byl nakonec úplně supr,byl u nás asi dva dny než se povedlo najít majitele a když jsme se loučili řekla jsem mu,že kdykoliv bude chtít na prázdniny je u nás vítán.Ale to mytí tlapek-naši psi jsou hodní,ale kdyby je cizí člověk v cizím domě chtěl zvedat do vany a umýt,no nejspíš by ho pokousali..A brát si do postele velkýho psa kterýho znám sotva pár desítek minut to by mne asi nenapadlo.Je fakt,že jsem to klukovi nikdy výslovně nezakázala,zkrátka protože by mne nenapadlo že je to potřeba
...tak pořád lepší, než kdyby si z lesa přivedl nějakou povětrnici, umy jí nohy a vrazil si jí do postele

napsal(a):
...tak pořád lepší, než kdyby si z lesa přivedl nějakou povětrnici, umy jí nohy a vrazil si jí do postele
Až si přivede z lesa slečnu puberťák cataliny, tak určitě dveře zavřít nezapomene :-))
napsal(a):
Selata (a taky třeba králíci) se bohužel kastrují zaživa. Taková je praxe. Věřte ale, že hřebce byste zaživa nevykastrovala. Koně se ovšem někdy také kastrují jen v lokální anestezii. Je to naprosto dostatečné! Umrtvíte kůži a semenný provazec. Nikam dál (hlouběji) při samotném zákroku nejdete. Proč by to mělo koně bolet a proč Vás pohoršuje takové video? (Já třeba bych se na to moc rád podíval.) Pokud si způsobíte hlubokou tržnou ránu (například), taky Vám to zašijou jen v lokálu. Je moc dobře, že to lze! Už třeba proto, že celková narkóza má poměrně vážná rizika.
A víte o tom, že někteří lidé chodí z domu ve čtyři ráno? Můj muž dokonce ve tři. To by jako kluk dělal do osmi co? Byl by čtyři hodiny bezdomovec. Tipla bych to na to, že by se natáhl na lavičku a spal tam, v tom lepším případě. Vyjadřujete se o někom, o kom nic nevíte. My mimochodem na venkově bydlíme. Má dost velkou poruchu pozornosti a jsem na něj hrdá, že dokáže sám vstát, nachystat si snídani, vypravit se, stihnout autobus a dojet na správné místo. Puberta ho hodně unavuje a proto bývá ráno ještě víc mimo než kdy dřív. Samozřejmě chápe, že psi k sobě nesmí a proč, ale prostě to v tomto stavu zapomene. Tak vám děkuji, že jste se nad ním pohoršily a jistě se i zasmály.

catalina
napsal(a):
A víte o tom, že někteří lidé chodí z domu ve čtyři ráno? Můj muž dokonce ve tři. To by jako kluk dělal do osmi co? Byl by čtyři hodiny bezdomovec. Tipla bych to na to, že by se natáhl na lavičku a spal tam, v tom lepším případě. Vyjadřujete se o někom, o kom nic nevíte. My mimochodem na venkově bydlíme. Má dost velkou poruchu pozornosti a jsem na něj hrdá, že dokáže sám vstát, nachystat si snídani, vypravit se, stihnout autobus a dojet na správné místo. Puberta ho hodně unavuje a proto bývá ráno ještě víc mimo než kdy dřív. Samozřejmě chápe, že psi k sobě nesmí a proč, ale prostě to v tomto stavu zapomene. Tak vám děkuji, že jste se nad ním pohoršily a jistě se i zasmály.
Pak stačí inkriminovaný pokoj zamknout a klíč dát do kapsy. Kdybyste tam měla kulovnici, taky byste se spoléhala, že si ji nepůjčí?
Kulovnici máme dle zákona zamčenou v trezoru na zbraně, který má kódovací zámek. Trezor na klíč bych nikdy s malými ani velkými dětmi neriskla. Nevím, proč tu najednou řešíte zbraně. Stačí zaspat a vyběhnout rychle na autobus a klíč zůstane v zámku. To jsou běžné věci, které se mohou komukoliv stát.

Dasvo
napsal(a):
Selata (a taky třeba králíci) se bohužel kastrují zaživa. Taková je praxe. Věřte ale, že hřebce byste zaživa nevykastrovala. Koně se ovšem někdy také kastrují jen v lokální anestezii. Je to naprosto dostatečné! Umrtvíte kůži a semenný provazec. Nikam dál (hlouběji) při samotném zákroku nejdete. Proč by to mělo koně bolet a proč Vás pohoršuje takové video? (Já třeba bych se na to moc rád podíval.) Pokud si způsobíte hlubokou tržnou ránu (například), taky Vám to zašijou jen v lokálu. Je moc dobře, že to lze! Už třeba proto, že celková narkóza má poměrně vážná rizika.
Proč mě pohoršuje když někdo týrá zvíře? Když ho zaživa kastruje? Děláte si srandu nebo jste tak necitlivý vůči ostatním? Myslíte si že to zvíře to bolí míň než člověka? Takže pokud by chlapovi někdo jen tak zaživa uříznul ko.le je to vlastně téměř bezbolestné? Hmmm zvláštní. Ale proč by ho to mělo bolet?
Vy věřte že kastrují i hřebce zaživa a normálně to jde. Bez jakéhokoliv umrtvení. Stačilo jim na to jen několik provazů. Hnus co lidi dokáží.
catalina
napsal(a):
Kulovnici máme dle zákona zamčenou v trezoru na zbraně, který má kódovací zámek. Trezor na klíč bych nikdy s malými ani velkými dětmi neriskla. Nevím, proč tu najednou řešíte zbraně. Stačí zaspat a vyběhnout rychle na autobus a klíč zůstane v zámku. To jsou běžné věci, které se mohou komukoliv stát.
Tak netvrdím, že se to stát nemůže. Ale neznám nikoho, komu by se stalo, že když mu hárá fena a má v domácnosti i psa, tak by zapomněl mezi nimi zamknout. Ono zase je to pár dní v roce a ne každý den.
Ale když to nejde, tak to nejde. Tak pak ty klece - jestli teda syn nebude chodit a otvírat je, pak jedině na ně zámek - ale tam hrozí s klíčem to samé co u dveří....

catalina
napsal(a):
Zbraň mě napadla, protože je to hodně nebezpečné - nechat v dosahu dětí. A vidíte - napadlo mě to vlastně dobře - tam si nedovolíte, zapomenout zavřít dveře od skříně
( tresoru ). Proč byste se stejně odpovědně nemohla chovat i ke svým psům? Jedná se vlastně o tři-pět dní. A ne, nejsou to běžné věci, které se můžou stát každému.
Sice nemám k feně vlastního psa, ale když hárá, mám milovníky na zahradě. A nesmí se mi stát, že vyběhnu a zapomenu zamknout, dokonce se mi ani nesmí stát, že otevřu okno.....
Já osobně bych důkladně zapracovala na tom puberťákovi. Je to nesmysl, že "ráno není při smyslech" atd. Prostě je mu to tolerováno a podle mého je tak trochu rozcapený maminčin chlapeček, kdy se řeší vše tak, aby hlavně on byl v pohodě a nic nemusel a za nic nezodpovídal. Bohužel, taková výchova se vám může jednou vymstít. A nebojte se, vím, o čem píšu, vychovala jsem své kluky do dospělosti, myslím velmi úspěšně, a s puberťáky denně pracuji. A fakt si dovolí, co jim povolíte a dokáží přijmout nastavené hranice.

napsal(a):
Proč mě pohoršuje když někdo týrá zvíře? Když ho zaživa kastruje? Děláte si srandu nebo jste tak necitlivý vůči ostatním? Myslíte si že to zvíře to bolí míň než člověka? Takže pokud by chlapovi někdo jen tak zaživa uříznul ko.le je to vlastně téměř bezbolestné? Hmmm zvláštní. Ale proč by ho to mělo bolet?
Vy věřte že kastrují i hřebce zaživa a normálně to jde. Bez jakéhokoliv umrtvení. Stačilo jim na to jen několik provazů. Hnus co lidi dokáží.
OT:
Kastraci kanečků bez anestezie už pravděpodobně odzvonilo, ale na druhou stranu- máte ráda řízek? a chutnal by vám řízek s kančím pachem?
Kastrovat koně bez anestezie - možná kdesi v "Rusku", on koník se sváže, noha vyváže aby byl přístup a kvůli bezpečnosti.

lidi, co jí to píšete, to se ani trochu nestydíte, vůbec ji neznáte a napíšete, že má rozcapence ?
anebo "tak naposled" :-)
to je úplně jak od dospělých
zamknout do pokoje je dobrý nápad, a jinak kastrace
lokálně umrtvit je někdy bolestivější než rychlý čistý řez (ještě po dvou letech si pamatuji jehlu v ruce, hned jsem věděla, kudy vedou šlachy a kostičky)
bez umrtvení, protože třeba rychlost a neřeší se, co těch tisíc kusů řekne na tu chemii, jestli se skácí v hale v krutých bolestech nebo já nevím
také nevím, proč u jiných zvířat se může část těla nechat shnít a pes by nedal znecitlivění a šmik ?

lupus4
napsal(a):
hele megi zklidni hormon
Co je na otázce jak to tedy dělali v předchozích 2,5 letech nepatřičného ?
na té konkrétní otázce nic, a tuším, že si netykáme, pane lupus4 ;-)
kdyby Vám odpovědět chtěla, tak už to udělala, ale spíš už sem pro radu radši nikdy nevleze :-)

napsal(a):
OT:
Kastraci kanečků bez anestezie už pravděpodobně odzvonilo, ale na druhou stranu- máte ráda řízek? a chutnal by vám řízek s kančím pachem?
Kastrovat koně bez anestezie - možná kdesi v "Rusku", on koník se sváže, noha vyváže aby byl přístup a kvůli bezpečnosti.
Ne nechutnal, kance nejím a maso minimálně. Nemám daleko do vegetariána.
Nevím kde to bylo, myslím že ruského koně to bolí stejně jako českého koně nebo jako české sele. Smutné že lidi co milují psi jsou naprosto bezcitní k jiným zvířatům.
Nechápete co mi vadí. Nejde o to že je kastrují, ale o to že je kastrují zaživa ! Asi bych všem co tohle obhajují přála aby to zažili na vlastní kůži. Možná by pak změnili názor...
Více se k tomu vyjadřovat nebudu.
Dobře. Až vychováte s úspěchem dítě s neurovývojovou poruchou, tak běžte radit někam na emimino, kde o ty vaše rady ohledně výchovy třeba někdo stojí. Já se o radu rozhodně neprosila. Že jste vychovala dvě "normální" děti a pracujete s puberťáky je v tomto případě úplně jedno. Věřte, že můj syn úplně "normální" není a vy o tom víte nic, tak se nemusíte vyjadřovat. Jste povrchní. Tady jsme na fóru týkajícím se háravé feny a psa v jedné domácnosti. Mimochodem píšete bludy, bez jasně daných pravidel a důslednosti bychom nemohli vést normální život. Samozřejmě musí docela dost věcí a taky za různé věci zodpovídá. Jenže toto je právě situace, která není běžná právě proto, že trvá jen pár dní v roce, takže tu není ten návyk. Např. psy vždy pohlídá, aby nevylítli ven, dá jim vodu, ale to dělá každý den a má to naučené. Nám se to stalo jednou během čtyř let a naštěstí ve špatnou dobu, tak z toho nic nebylo. Byli vždy oddělení 14 dnů, protože pes to z ní cítil už dopředu a docela mu z toho hrabalo, oddělený byl na tom líp. Byl to den blbec a pokazilo se víc věcí najednou. Když vím, že se to teoreticky stát může, byť jen jednou, tak to prostě nemůžu riskovat. Proto byl taky asi vznešen dotaz. Tazatel se prostě nemůže spolehnout na všechny členy rodiny, tak to nějak řešit musí a na to se ptá. Takže jak jsem psala, my se rozhodli, že psa necháme vykastrovat. Pokud bych nemohla kastrovat, tak bych se klonila k chemické kastraci nebo volila variantu s klecí. Jo, a jsem ten nejhorší, nejbezohlednější a nejnezodpovědnější člověk na světě, protože jsem zapomněla vytáhnout klíč ze zámku. Riskovala jsem štěňata. Asi to můžeme přirovnat ke zbrani, která sice není nabitá a náboje jsou zamčené zase jinde, ale proč ne, že, když by si ji někdo strkal třebas pod postel...
Neřeším děti s nějakou poruchou, chápu že to musí byt těžké. Ale dospělý zodpovědný člověk snad zvládne pár dní zamknout haravou fenu bez toho, aniž by na to někdy zapomněl ne?
Pokud je možnost kastrace, tak do toho jdete. Ja myslela, ze jste v úvodním příspěvku psala, ze to neni možné ze zdravotních důvodů. Ale ted koukám, ze příspěvek založil někdo jiný a ztracim se v tom..
Však jsem psala, že jsem ten nejhorší člověk na světě, protože jsem prostě tvrdě zaspala, měla pět minut do odjezdu autobusu, sice zamkla, ale nevytáhla klíč. Asi bych měla jít k nějakýmu doktorovi, protože jsem nezvládla to, co zvládne naprosto KAŽDÝ svéprávný inteligentní člověk, což já evidentně dle zde diskutujících nejsem, takže teď co, asi bych měla jít třeba k psychiatrovi, protože holt nejsem žádné ranní ptáče a vstávat o půl čtvrté mě ne vždy jde snadno někteří, nezlobte se na mě, ale tak netolerantní, plytké a zlé lidi jsem zde nečekala. Ani se nedivím tazatelce, že přestala reagovat. Možná se jí i ulevilo, že nepranýřujete ji, ale mě pěkná inkvizice, to už jsem dlouho nezažila.
catalina
napsal(a):
Však jsem psala, že jsem ten nejhorší člověk na světě, protože jsem prostě tvrdě zaspala, měla pět minut do odjezdu autobusu, sice zamkla, ale nevytáhla klíč. Asi bych měla jít k nějakýmu doktorovi, protože jsem nezvládla to, co zvládne naprosto KAŽDÝ svéprávný inteligentní člověk, což já evidentně dle zde diskutujících nejsem, takže teď co, asi bych měla jít třeba k psychiatrovi, protože holt nejsem žádné ranní ptáče a vstávat o půl čtvrté mě ne vždy jde snadno někteří, nezlobte se na mě, ale tak netolerantní, plytké a zlé lidi jsem zde nečekala. Ani se nedivím tazatelce, že přestala reagovat. Možná se jí i ulevilo, že nepranýřujete ji, ale mě pěkná inkvizice, to už jsem dlouho nezažila.
Stát se to může, nikdo není dokonalý. Ale tak když se stalo jednou, taj příště si dam o to větší pozor a uz se to nestane ne? 😁. Ale pokud můžete dát psa kastrovat tak není co řešit a je vše v pořádku :-)

No pokud zadavatelko neposkytnete dostatek informací, tak pod slovem puberťák se zde každá maminka osype a má rudo před očima, asi jste nešťastně zadala dotaz a teď se teda zlobíte, že holky výš reagovaly na vaše puberťáky...
Pokud vemete psiny na větší vet. kliniku (nevím kde jste byla) tam by vám mohli poradit víc a odborně, mají možnosti jiné než vet "obvoďák" .
Já nejsem zadavatelka. Zadavatelka se raději odmlčela a vůbec se jí nedivím. Já pouze odpověděla na dotaz s tím, že jsem v podobné situaci, ale je možná kastrace (takže jsme se pro ni rozhodli) a co bych dělala, kdyby kastrace možná nebyla. V první řadě nechápu, že tady vůbec někdo řeší situaci doma, kdy se to nedá uhlídat. Když napíšu, že to tak je, tak to tak prostě je, proč se v tom někdo šťourá a dělá závěry na základě toho, že nic neví, ale stejně si musí rýpnout, jen tak pro jistotu, když dotaz zněl zcela jasně. Je to diskuse o psovi, ne o dětech, rodinné situaci, nebo třeba dispozicích domu nebo bytu. Pokud se chtějí "mamynky" prezentovat a vyjadřovat svoje názory na výchovu dětí, mají k tomu určitě spoustu možností, ale mohly by si s tím jít na jiné stránky, které se těmto tématům věnují. Já se nezlobím, jen je mně to zcela nepochopitelné. Jsem spíš udivena. Ať se každý zamyslí nad sebou samým. Doufám, že dotyčným je teď aspoň líp, když upustily trochu té své zlomyslnosti.
napsal(a):
Když se amputují nohy, dělají císařáky v epidurále (svodná anestezie ) tak asi pacienti netrpí. Amputují se tak ocasy dospělým kusům skotu a kdyby na to ta zvířata reagovala, v první řadě by se to nelíbilo veterináři.

napsal(a):
Nevím kde to bylo, myslím že ruského koně to bolí stejně jako českého koně nebo jako české sele. Smutné že lidi co milují psi jsou naprosto bezcitní k jiným zvířatům.
Nechápete co mi vadí. Nejde o to že je kastrují, ale o to že je kastrují zaživa ! Asi bych všem co tohle obhajují přála aby to zažili na vlastní kůži. Možná by pak změnili názor...
Koně se určitě kastrují v lokální anestézi čili vestoje nebo v úplné anestézi tj vleže. Pokud jste viděla video, kde někdo surově svázal koně a kleštil ho, tak asi nepocházelo z ČR tzn běžte nadávat do dané země, tady s tím nikdo nic neudělá. Neumím si představit, že by někdo koně kastroval bez alespon lokálky páč by mu provaz neprovaz asi urazil palici, navíc by si to veti nelajzli. Opravdu tohle není běžná praxe.

Já bych se prostě zkusila obrátit na jiné pracoviště:) Nic ve zlém, ale zkušenosti a vybavení se u jednotlivých veterinářů liší, někdy řádově, a jsou prostě způsoby, jak uspat i devítiletého kardiaka, natož tříletého psa na kastraci. Anestetik je opravdu hodně různých, pokud je problém s jednou narkózou, tak u jiného protokolu to může být naprosto v pohodě.
napsal(a):
Kastrují je zaživa! To je skutečně neomluvitelné - asi by bylo lepší, kdyby je předtím zabili, že jo?
Užívejte si svou rozhýčkanost západoevropské civilizace, kde koně kastrují pod anestezií (i v rámci zachování vlastního zdraví lékaře), kde když vás bolí zub, dostanete injekci a ošetření v moderní ordinaci moderními materiály - a ne flašku vodky a kleště, rodit můžete ve zdravotnickém zařízení za dohledu lékaře a nikoliv léčitele-šamana, kde zvířata nemusejí každodenně tvrdě pracovat, a kde si můžete pro stejk dojít na tácek do marketu a nemusíte kvůli tomu vlastnoručně honit krávu a před tím se o ni po celý její život starat. Pak byste asi opravdu vegetarián byla.
Nebo byste spíš byla mrtvá - ono je těžké být dlouho striktním vegetariánem v ruské sibiřské zimě, na okraji africké pouště či v Andách.
A než začnete vynášet soudy o bezcitnosti jiných, zkuste chvíli jít v jejich botách.
Ale jestli i tak chcete zachraňovat svět - hurá do toho. Předtím byste ale měla alespoň vyhlédnout ze svého měkkoučkého pelíšku.

napsal(a):
Já bych se prostě zkusila obrátit na jiné pracoviště:) Nic ve zlém, ale zkušenosti a vybavení se u jednotlivých veterinářů liší, někdy řádově, a jsou prostě způsoby, jak uspat i devítiletého kardiaka, natož tříletého psa na kastraci. Anestetik je opravdu hodně různých, pokud je problém s jednou narkózou, tak u jiného protokolu to může být naprosto v pohodě.
ale proč nelze dát psovi nějaké ty lepší drogy a šmik ? koníkovi jo a psovi ne
to je nespravedlnost
napsal(a):
No to si myslím. Přece nežijeme v době éterové anestézie...

fikovnice
napsal(a):
Ale ten příspěvek "Bodlinky" je právě o psovi. Psala jsem to i někde výše.
ale o spícím psovi

fikovnice
napsal(a):
Nechápu Megi....? Možná si sedím na vedení.
jde o to, že zadavatelé mají strach kastrovat psa kvůli CA. A já někde výše psala, že celkových anestetik je dnes hafo...což se pěkně k psovi hodí!
a proč se nemůže dát něco lokálně a řezat ?
napsal(a):
Nevím. Já a "Dasvo" jsme výše psali, že si dovedeme představit kastraci jen v LA. Ale moje představy můžou být na míle vzdálené od reality.
Kastrace se provádí i v humánní medicíně, a to v celkové anest., event. by se dala udělat v epidurálu.
Kastraci mužů samozřejmě myslím.

napsal(a):
Protože pes jaksi nevydrží tak dlouho ležet:D
Psi se nekastrují jako koně nebo kocour, ale preskrotálně. Řezat šourek by sice šlo, ale udělal by se tam obrovský serom.

napsal(a):
Protože pes jaksi nevydrží tak dlouho ležet:D
Psi se nekastrují jako koně nebo kocour, ale preskrotálně. Řezat šourek by sice šlo, ale udělal by se tam obrovský serom.
aha, díky
jsem právě četla na livet.cz, že se dělá i skrotální, ale to může být staré.. a pak dole je napsané, že ordinace je zavřená :-)
hm pes stát nezůstane, to je fakt, tak víte co, nejsem chirurg, si to představuji jako hurvínek válku, no :-)
serom jsem si vygůglila, asi už to chápu :-)