Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.1.2019 22:52
MiraL

XXX.XXX.50.15

Dobrý den,

pro svého psa, který se léčí s lymfomem, sháním dárce krve.
Ideální dárce je mladý, velký pes nad 30 kg, samozřejmě zdravý, v dobré kondici. Věk tak 1,5 až cca 8 roků.
Ideálně Klatovsko, Sušicko, Plzeňský kraj.
Za nabídky, případně tipy kam se obrátit budu rád.
Nějaká finanční odměna je samozřejmě také možná.

Děkuji, Miroslav Líva, tel 723245611

26.1.2019 09:10
conie

XXX.XXX.206.202

MiraL napsal(a):
Dobrý den,

pro svého psa, který se léčí s lymfomem, sháním dárce krve.
Ideální dárce je mladý, velký pes nad 30 kg, samozřejmě zdravý, v dobré kondici. Věk tak 1,5 až cca 8 roků.
Ideálně Klatovsko, Sušicko, Plzeňský kraj.
Za nabídky, případně tipy kam se obrátit budu rád.
Nějaká finanční odměna je samozřejmě také možná.

Děkuji, Miroslav Líva, tel 723245611

Hledejte přes FB, tam je i přímo dárcovská skupina.

26.1.2019 10:30
fikovnice

XXX.XXX.135.170

Já kdysi sháněla dárce krve pro kocoura. Na VFU mi sdělili, že tam jednoho takového chudáka mají - za účelem dárcovství krve. U nás už k tomu nedošlo. Ale větší kliniky to též mají ošetřené.

26.1.2019 10:35
MiraL

XXX.XXX.50.15

conie napsal(a):
Hledejte přes FB, tam je i přímo dárcovská skupina.

Díky za tip, ale nedaří se mi to vůbec najít.. Mohla byste sem dát přímo odkaz?

Děkuji

26.1.2019 12:00
fikovnice

XXX.XXX.135.170

MiraL napsal(a):

Děkuji

Pokud neuspějete, zeptejte se i na nějaké velké vet klinice.

26.1.2019 12:01
fikovnice

XXX.XXX.135.170

MiraL napsal(a):

Děkuji

No a nebo někdo z přátel Vašich, kdo má psa, tak by mu nenechal pustit žilou? Samozřejmě jde-li o mladé zdravé zvíře.

26.1.2019 13:50
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

fikovnice napsal(a):
Já kdysi sháněla dárce krve pro kocoura. Na VFU mi sdělili, že tam jednoho takového chudáka mají - za účelem dárcovství krve. U nás už k tomu nedošlo. Ale větší kliniky to též mají ošetřené.

Kliniky mají svůj seznam dárců, a ty si hýčkají, protože krve je málo.
My dáváme pro VFU, ale bohužel mám teď všechny 3 možné psy nedávno po odběru, takže jsou teď pro darování out.

26.1.2019 13:54
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
taky jsem tu skupinu na fb nenasla :-(
ale nejaka nekde byla.

tak aspon tohle:
https://www.pesweb.cz/cz/darci-krve-databaze-psu?fbclid=IwAR2P69dOZ2TzKBNK9hhcE9MXUQAjyD_zOV3naBKdOnZP8hMltqNc_gZDydc

nebo fakt ty kliniky vyzkoušet - napr.
http://www.vetcentrum.cz/stodulky/darci?fbclid=IwAR0oU1M8eWKT1Ddir0eIGTgsODZk_ih_hOWlCRFZi6LlCBVU6q1TTZT9ujw

Se Stodůlkama mám velice špatnou zkušenost - přestože jsem měla vlastního dárce, tak mi odmitli přijmout fenu v přímém ohrožení života!
Museli jsme ji vézt do Brna!

26.1.2019 15:37
fikovnice

XXX.XXX.168.102

Inspektor Pišišvor napsal(a):
My dáváme pro VFU, ale bohužel mám teď všechny 3 možné psy nedávno po odběru, takže jsou teď pro darování out.

Super. Já tehdy URGENTNĚ sháněla krev pro kocoura a nesehnala... Ale asi by to stejně nic neřešilo. Měl FeLV.
Každopádně si takovýchto dárců/páníčků nesmírně vážím!

26.1.2019 15:39
fikovnice

XXX.XXX.168.102

Jen pro zajímavost: kolik se psovi odebírá krve? Kolik je max.? A musí to být vždy jen plná krev nebo jde jako u lidí třeba odebrat Ery masu a zbytek vrátit?

26.1.2019 16:08
PumaCZ

XXX.XXX.255.55

Vím, že je to off topic, ale nemáte jako majitelé psa strach, nechat mu odebrat krev jen tak pro někoho cizího?
Sama jsem pravidelným dárcem krve, ale u psa bych nad tím ani nepřemýšlela, pokud by se nejednalo o psa někoho z přátel. Přeci jen je rozdíl, poskytnout něco svého, nebo v případě psa, nabídnout "něco cizího". Už jen ten stres pro psa a případné možné komplikace (někteří lidé odběry též blbě snáší)..
Je mi jasné, že kdybych byla na opačné straně, byla bych za jakéhokoli dárce vděčná, ale i tak bych to svému psovi asi "neudělala".
To jen tak pro zamyšlení, neukamenujte mě :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.1.2019 16:15

tak nutíme je k horším věcem..rozdáváme jejich štěňata

dárce krve bude pes, který u odběru netrpí, jasně že

26.1.2019 16:21

fikovnice napsal(a):
Jen pro zajímavost: kolik se psovi odebírá krve? Kolik je max.? A musí to být vždy jen plná krev nebo jde jako u lidí třeba odebrat Ery masu a zbytek vrátit?

úplný max u jakýhokoliv zvířete je 1% živé hmotnosti. ale psům nad 30 kg se bere standardně 500 ml. Trochu menším psům se bere polovina a menší jsou už jako dárci zcela nevhodní.

A bere se plná krev. Jednak kvůli technickému vybavení, plus ono hodně často se plná krev odebere a hned se plná krev jinému nalévá, taky proto, že i tam, kde pak oddělují krvinky a mají vybavení ke skladování konzerv se sakra hodí i ta plasma. někdy je plasma lepší než plná krev.

26.1.2019 16:22

PumaCZ napsal(a):
Vím, že je to off topic, ale nemáte jako majitelé psa strach, nechat mu odebrat krev jen tak pro někoho cizího?
Sama jsem pravidelným dárcem krve, ale u psa bych nad tím ani nepřemýšlela, pokud by se nejednalo o psa někoho z přátel. Přeci jen je rozdíl, poskytnout něco svého, nebo v případě psa, nabídnout "něco cizího". Už jen ten stres pro psa a případné možné komplikace (někteří lidé odběry též blbě snáší)..
Je mi jasné, že kdybych byla na opačné straně, byla bych za jakéhokoli dárce vděčná, ale i tak bych to svému psovi asi "neudělala".

No tak pes hysterka je jako dárce nevhodný, to je jasné.

26.1.2019 16:22
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.54.53

fikovnice napsal(a):

Odebírá se max 500 ml (což na 30kg psa není málo), a bere se vždycky plná krev - asi z důvodu, aby to netrvalo zbytečně dlouho - pes u toho sedí, a bere se mu to z krku, takže se nesmí ani pohnout.

26.1.2019 16:57
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

PumaCZ napsal(a):

Z mých psů dává/davalo krev 7, a nikdy nebyly komplikace. Psi to snáší v pohodě - je to pro ně návštěva veteriny jako každá jiná, a odběr trvá cca 10 min., takže to neřeší (mají vety rádi, protože většina jsou mí kamarádi).
A na druhou stranu - když je něco mému psovi, tak pro mě taky udělají maximum, a promítá se to dost i do cen zákroků

26.1.2019 17:15
fikovnice

XXX.XXX.168.102

úplný max u jakýhokoliv zvířete je 1% živé hmotnosti. ale psům nad 30 kg se bere standardně 500 ml. Trochu menším psům se bere polovina a menší jsou už jako dárci zcela nevhodní.

A bere se plná krev. Jednak kvůli technickému vybavení, plus ono hodně často se plná krev odebere a hned se plná krev jinému nalévá, taky proto, že i tam, kde pak oddělují krvinky a mají vybavení ke skladování konzerv se sakra hodí i ta plasma. někdy je plasma lepší než plná krev.

Díky za odpovědi.

26.1.2019 17:17
fikovnice

XXX.XXX.168.102

Odebírá se max 500 ml (což na 30kg psa není málo), a bere se vždycky plná krev - asi z důvodu, aby to netrvalo zbytečně dlouho - pes u toho sedí, a bere se mu to z krku, takže se nesmí ani pohnout.

I Vám moc děkuji za odpověď.

27.1.2019 08:27
fikovnice

XXX.XXX.168.102

Ještě dodatek: na 30kg psa se mi 500ml zdá vcelku dost. Ale pes není člověk, tak předpokládám, že to poměrně rychle "vydejchá".

27.1.2019 08:28
fikovnice

XXX.XXX.168.102

MiraL napsal(a):

Děkuji

Tak co? Sehnal jste? Oč šlo, jestli to chcete napsat? Nemoc, úraz...?

27.1.2019 08:54
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

fikovnice napsal(a):
Tak co? Sehnal jste? Oč šlo, jestli to chcete napsat? Nemoc, úraz...?

Pán psal, že se jedná o lymfom .
Mí psy to vždycky vydýchali bez problémů - spíš jsem je pak musela držet v klidu, a venčila odděleně, protože chci, aby se po odběru dali aspoň 2 dny dohomady (jinak by venku lítali jak praštění).

27.1.2019 08:58
fikovnice

XXX.XXX.168.102

Mí psy to vždycky vydýchali bez problémů - spíš jsem je pak musela držet v klidu, a venčila odděleně, protože chci, aby se po odběru dali aspoň 2 dny dohomady (jinak by venku lítali jak praštění).

Aha, děkuji, lymfom jsem přehlédla. Jen moc indikaci transfúze krve nechápu. Nevím soudím od PC... Nevím, zda pes dostává cytostatika - možná mu odrovnaly krvetvorbu, těžko říct.
Jinak mně fakt půl litru krve připadá hodně. Ale Vy máte, tuším, velké psy. I tak, klobouk dolů - jak před Vámi, tak před hafany!

27.1.2019 09:02
fikovnice

XXX.XXX.168.102

Jinak jak tu psal někdo výše, že by svého psa na transfúzi neposkytl... Byla doba, kdy jsem fakt NUTNĚ sháněla transfúzi pro kocoura (FeLV). Na Kočkách jsme tehdy byli dost velká a myslím, že i dost dobrá parta. Přesto se nabídl jeden jediný člověk, jenže to bylo 250 km daleko. Na druhou stranu jsem si pak kladla otázku, zda bych do toho šla já se svým ZDRAVÝM kocourem a nevím nevím. On velmi těžce snáší veterinu, kinetózu má takovou, že zvrací téměř ihned jakmile nastartuji motor. Takže je to těžké...a i proto tak obdivuji Váš altruismus.

27.1.2019 09:07
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

fikovnice napsal(a):
Aha, děkuji, lymfom jsem přehlédla. Jen moc indikaci transfúze krve nechápu. Nevím soudím od PC... Nevím, zda pes dostává cytostatika - možná mu odrovnaly krvetvorbu, těžko říct.
Jinak mně fakt půl litru krve připadá hodně. Ale Vy máte, tuším, velké psy. I tak, klobouk dolů - jak před Vámi, tak před hafany!

Já taky ne - mela jsem psa s lymfomem, a na cytostatika zareagoval hemolytickou anémií, a bylo mi řečeno, že transfúze by to v tomto případě ještě zhoršila, protože by novou stejně krev rozbil, a zatížilo by mu to ještě navíc ledviny.

Mám 30 kg psy, takže váhově je to hraniční, ale oni mají zase na veterině rozum, takže z nich neždímou víc než potřebují (někdy 400 ml, jindy 500, anebo taky 320ml). Myslím, ze zdravý silný pes to 2x do roka zvládne

27.1.2019 09:10
fikovnice

XXX.XXX.168.102

Já taky ne - mela jsem psa s lymfomem, a na cytostatika zareagoval hemolytickou anémií, a bylo mi řečeno, že transfúze by to v tomto případě ještě zhoršila, protože by novou stejně krev rozbil, a zatížilo by mu to ještě navíc ledviny.

Mám 30 kg psy, takže váhově je to hraniční, ale oni mají zase na veterině rozum, takže z nich neždímou víc než potřebují (někdy 400 ml, jindy 500, anebo taky 320ml). Myslím, ze zdravý silný pes to 2x do roka zvládne

Věřím. Ale zároveň si myslím, že jen minimum páníčků toto na svém psu dovolí. Ale třeba se mýlím...

27.1.2019 09:12
fikovnice

XXX.XXX.168.102

Já bych to chápala, kdyby mu cytostatika prostě opravdu udělala útlum krvetvorby (což je běžné a dost možná i pravděpodobné). U hemolýzy samozřejmě nesmyslné.

27.1.2019 09:16
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

fikovnice napsal(a):
Jinak jak tu psal někdo výše, že by svého psa na transfúzi neposkytl... Byla doba, kdy jsem fakt NUTNĚ sháněla transfúzi pro kocoura (FeLV). Na Kočkách jsme tehdy byli dost velká a myslím, že i dost dobrá parta. Přesto se nabídl jeden jediný člověk, jenže to bylo 250 km daleko. Na druhou stranu jsem si pak kladla otázku, zda bych do toho šla já se svým ZDRAVÝM kocourem a nevím nevím. On velmi těžce snáší veterinu, kinetózu má takovou, že zvrací téměř ihned jakmile nastartuji motor. Takže je to těžké...a i proto tak obdivuji Váš altruismus.

Kdybych měla psa, co na veterině nebo při cestování stresuje, tak bych do toho taky nešla.
Tady je to spíš o tom, že mi zavolají kamarádi doktoři, že potřebují akutně krev (ví, že přijedu hned i v noci, takže si mě nechávají v záloze jen na akutky). Psí krev nejde konzevovat a skladovat tak, jako lidská, takže se používá téměř vždycky čerstvá. Mimochodem i ti doktoři dávají k dispozici své vlastní psy - ti mají snad nejvíc odběrů ze všech dárců.

27.1.2019 09:21
fikovnice

XXX.XXX.168.102

Kdybych měla psa, co na veterině nebo při cestování stresuje, tak bych do toho taky nešla.
Tady je to spíš o tom, že mi zavolají kamarádi doktoři, že potřebují akutně krev (ví, že přijedu hned i v noci, takže si mě nechávají v záloze jen na akutky). Psí krev nejde konzevovat a skladovat tak, jako lidská, takže se používá téměř vždycky čerstvá. Mimochodem i ti doktoři dávají k dispozici své vlastní psy - ti mají snad nejvíc odběrů ze všech dárců.

Aha, děkuji za vysvětlení.
Mně tenkrát na VFU řekli, že mají jednoho kocoura jako "jen" na darování krve. Ale že je zrovna po odběru, takže mi nemůžou pomoct. Bylo mi jej strašně líto. Ale až teď jsem pochopila, že to bylo - doufám - tak, že ten kocour byl něčí a že pouze když bylo třeba, tak byl dárcem krve.

27.1.2019 14:29
MiraL

XXX.XXX.50.15

Dobry den, dekuji za reakce.

Fejsbukovou skupinu mi nasla kamaradka, zdanejsi fejsbukarka, nez jsem ja a dotaz jsem tam polozil. Diky

Pesweb a jeho databazi znam, s jednou pani ze Susice jsem se tam domluvil, ale v plzenskem kraji jsou pouze 4 a z toho jednoho jsem tam nedavno pridal ja. Jeste pred mesicem jsem nevedel, ze se transfuze u psu vubec provadi. Dnes ty ostatni budu obvolavat.

Pes ma lymfom, typ zatim blize nespecifikovany, ale pracuje se na tom. Lecba probiha cytstatiky Vincristin a jeste Cycloposph. (mam to tu takto ve zkratce). Dle aktualniho RTG je uzlina za hrudni kosti jiz nezretelna (pred lecbou byla dobre patrna), takze lecba snad probiha.
Bohuzel ma ale velmi spatny hematokrit (podil cerv. krvinek k objemu krve) na konci roku asi poze 12, normal je tak 40.

Doma od nej mame stene cca 1.5 roku 32 kg, od toho dostaval prvni krev, plnou davku, coz je asi tech 500ml, na darci to nebylo druhy den vubec znat. Doktor rikal, ze nevi ze by se pri odberu nekdy vyskytla nejaka komplikace, pes by po ni mel byt den tak nejak v klidu. Takze asi tak.

Co mi bylo receno veterinarem ohledne kompatibility krve, na skupiny se moc nehraje, pred transfuzi se provadi tzv. krizovy test. Bohuzel vsak po transfuzi mohou (ale ne nutne) vznikat protilatky a dalsi od stejneho darce je tak znemoznena, proto radeji voli jako dalsi transfuzi od jineho psa.

Diky ML

27.1.2019 14:44
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

MiraL napsal(a):
Dobry den, dekuji za reakce.

Fejsbukovou skupinu mi nasla kamaradka, zdanejsi fejsbukarka, nez jsem ja a dotaz jsem tam polozil. Diky

Pesweb a jeho databazi znam, s jednou pani ze Susice jsem se tam domluvil, ale v plzenskem kraji jsou pouze 4 a z toho jednoho jsem tam nedavno pridal ja. Jeste pred mesicem jsem nevedel, ze se transfuze u psu vubec provadi. Dnes ty ostatni budu obvolavat.

Pes ma lymfom, typ zatim blize nespecifikovany, ale pracuje se na tom. Lecba probiha cytstatiky Vincristin a jeste Cycloposph. (mam to tu takto ve zkratce). Dle aktualniho RTG je uzlina za hrudni kosti jiz nezretelna (pred lecbou byla dobre patrna), takze lecba snad probiha.
Bohuzel ma ale velmi spatny hematokrit (podil cerv. krvinek k objemu krve) na konci roku asi poze 12, normal je tak 40.

Doma od nej mame stene cca 1.5 roku 32 kg, od toho dostaval prvni krev, plnou davku, coz je asi tech 500ml, na darci to nebylo druhy den vubec znat. Doktor rikal, ze nevi ze by se pri odberu nekdy vyskytla nejaka komplikace, pes by po ni mel byt den tak nejak v klidu. Takze asi tak.

Co mi bylo receno veterinarem ohledne kompatibility krve, na skupiny se moc nehraje, pred transfuzi se provadi tzv. krizovy test. Bohuzel vsak po transfuzi mohou (ale ne nutne) vznikat protilatky a dalsi od stejneho darce je tak znemoznena, proto radeji voli jako dalsi transfuzi od jineho psa.

Diky ML

Můj pes s lymfomem taky dostal Vincritin + cyclophosphamid, a na ten měl bohužel prudkou hemolytickou reakci, na jejíž nasledky do 2 dnů zemřel (předtím měl hematokrit v pořádku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík