Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.83.24
Ahojte.
Existuje nějaký komplet vyšetření krve psa, kde se dá zjistit vše možné? Nemyslím tím klasiku jako jestli má zánět někde v těle ale něco hlubšího? A za další ze stolice se dá zjistit jak probíhá trávení. Na tento rozbor stačí kousek jednoho bobíku, nebo víc kousků x dní jako na parazity? Ráda bych u svých psů udělala kompletnější a hloubkové vyšetření. Jak se takové vyšetření jmenuje? Když jsem se zmínila u vety. Řekl že mu to přijde zbytečné. Mě ne, mám radši 100% prevenci než pak bečet nad nemocným psem
Nevím, já jsem řekla, že chci vyšetřit všechno, co jde - z krve a moči. To už byl pes stejně nemocný. Jak se to jmenuje ale netuším. Ale tak veterinář by to měl vědět, ne? Pokud vy to chcete, jemu by mělo být jedno, že je to zbytečné, vždyť to platíte...
P.S. jak jste na tom, jste těhotní?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.83.24
Jj vypadá to že jo. Měla trochu výtok, přesně jak říkala chovatelka, že pokud bude mít trochu výtok, samozřejmě bez zápachu a bude trvat pár dní měl by to být první náznak. Jinak se necháme překvapit...
Mě se totiž furt nezdá ta moje nejstarší fena.... Už x let je na chondro vitamínech a kulhá furt, jak se rozejde tak dobrý, ale vstávání je peklo. V létě měla Alavis Maxík, navázala jsem pak na MSM od e-superdog. A přijde mi furt taková nijaká. A mladou stafordku bych taky ráda proklepla. Pro jistotu...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ahojte.
Existuje nějaký komplet vyšetření krve psa, kde se dá zjistit vše možné? Nemyslím tím klasiku jako jestli má zánět někde v těle ale něco hlubšího? A za další ze stolice se dá zjistit jak probíhá trávení. Na tento rozbor stačí kousek jednoho bobíku, nebo víc kousků x dní jako na parazity? Ráda bych u svých psů udělala kompletnější a hloubkové vyšetření. Jak se takové vyšetření jmenuje? Když jsem se zmínila u vety. Řekl že mu to přijde zbytečné. Mě ne, mám radši 100% prevenci než pak bečet nad nemocným psem
Co se týče trusu. Jelikož preventivně neodčervuji, dávám jednou za půl roku směsný vzorek stolice od obou psů. Sbírám po tři dny.Z toho mi pak vyšetří - parazity, bakterie a nějaké trávení, konkrétně to trávení nevím, co to přesně je. Z krve zjistí různě, játra, ledviny, apod., ale je to tak ne úplně 100%.Třeba ledviny jsou zákeřný, nefunkčnost až na sonu.
Taková vyšetření z krve, moči a trusu provádíme. Pokud se jedná jen o prevenci, volíme rozsah vyšetření po dohodě s majitelem. Odběry jsou možné u nás, případně zaslat vzorek přes vašeho veterináře. Pokud pes nemá žádné potíže, příznaky nemoci, nemusí být vyšetření nijak rozsáhlé. Preventivní testy se pohybují od 500 do 2000 Kč.
https://www.labvet.cz/preventivni-test-laborator-73.php
Panejo...to jako fakt? Budete psa tahat po vyšetřeních,když mu nic není?
Tvl to je na mě trochu moc.. Fakt chcete hledat co není,ale možná být může...?
Opičí láska? Ne sorry - tohle mě hlava nebere..
Svá zvířata mám fakt ráda,ale k vet jdu až je něco špatně..
Tohle chování nechápu,nerozumím tomu a nepodporuji to. Čeho je moc toho je moc..
Že prevence? Pokud má mít špatný srdce,klouby,zuby...je mě k hovnu..může a nemusí.Žádná prevence mě před tím stejně neuchrání..
To fakt lidi cpete "preventivně" do psů "cokoliv na cokoliv " pro všechny případy?
Pomohlo to někdy někomu..? Tuším,že ne.. Nemocný nebo zdravý bude i bez toho.
Divná doba..
Uživatel s deaktivovaným účtem

to B.K.
No mému psovi je čerstvě 5 let a od jara začínám dělat komplet krev - preventivně. Jinak př. ledviny - už nějakou dobu je k dispozici nový test (IDEXX SDMA), který to podchytí už ve chvíli, kdy jsou ledviny funkční víc jak z poloviny. Běžný CREA až ve okamžiku, kdy jsou 3/4 v háji. Což už je průšvih. Proč to nevyužít? Na spoustu problémů lze přijít dřív, než je pozdě. Takový geronto program mi přijde super.
Jinak bobky dělám základ právě u LABVETU a pro jistotu sbírám vzorky čtyřdenní. A není to vždycky opičí láska - jako pramatik si uvědomuji, jak komplikované by bylo pečovat o lazara, přestože by k tomu díky preventivním vyšetřením vůbec nemuselo dojít. A když máte navíc sportujícího psa, tak je také dobré vědět, jestli je zdravotně v pořádku.
b.k
napsal(a):
Panejo...to jako fakt? Budete psa tahat po vyšetřeních,když mu nic není?
Tvl to je na mě trochu moc.. Fakt chcete hledat co není,ale možná být může...?
Opičí láska? Ne sorry - tohle mě hlava nebere..
Svá zvířata mám fakt ráda,ale k vet jdu až je něco špatně..
Tohle chování nechápu,nerozumím tomu a nepodporuji to. Čeho je moc toho je moc..
Že prevence? Pokud má mít špatný srdce,klouby,zuby...je mě k hovnu..může a nemusí.Žádná prevence mě před tím stejně neuchrání..
To fakt lidi cpete "preventivně" do psů "cokoliv na cokoliv " pro všechny případy?
Pomohlo to někdy někomu..? Tuším,že ne.. Nemocný nebo zdravý bude i bez toho.
Divná doba..
Jsem na tom podobně. Ale u starého psa, udělat preventivně(jednou ročně u očkování) krev a moč(jak tu píše Ollie) mi nepřijde úplně od věci.
napsal(a):
to B.K.
No mému psovi je čerstvě 5 let a od jara začínám dělat komplet krev - preventivně. Jinak př. ledviny - už nějakou dobu je k dispozici nový test (IDEXX SDMA), který to podchytí už ve chvíli, kdy jsou ledviny funkční víc jak z poloviny. Běžný CREA až ve okamžiku, kdy jsou 3/4 v háji. Což už je průšvih. Proč to nevyužít? Na spoustu problémů lze přijít dřív, než je pozdě. Takový geronto program mi přijde super.
Jinak bobky dělám základ právě u LABVETU a pro jistotu sbírám vzorky čtyřdenní. A není to vždycky opičí láska - jako pramatik si uvědomuji, jak komplikované by bylo pečovat o lazara, přestože by k tomu díky preventivním vyšetřením vůbec nemuselo dojít. A když máte navíc sportujícího psa, tak je také dobré vědět, jestli je zdravotně v pořádku.
škoda že jsme to nevěděli, jinak by možná náš pes ještě žil. Právě na ty ledviny se přišlo až když bylo pozdě a během dvou měsíců odešel. Takže za mne bych staršímu psu určitě nějakou kontrolu jednou ročně dopřála.
Nejlepší prevenci, kterou může majitel svému psovi poskytnout, je pozorná péče. Tj. sledovat se zájmem veškeré jeho chování a projevy včetně přijímání potravy a vylučování, tedy včetně barvy moči, frekvence močení, u stolice navíc ještě její konzistenci. Základní podmínkou je přistupovat k péči o dané zvíře s láskou, z hlubokého zájmu (proč jinak si ho pořizovat, že?) a s dostatečně kritickým myšlením, a pečovat o ně v souladu se zásadami dobrého welfare, které zahrnuje i studium odborných pramenů, ať už ve formě chovatelské literatury nebo relevantních zdrojů z internetu.
Žádné preventivní vyšetření, od kterého si zadavatelka vlákna slibuje předpokládaná odhalení, neexistuje, a ty, které laboratoře nabízejí, rozhodně nenahradí každodenní láskyplnou a pozornou péči, i když se o tom poměrně nový a určitě úplně nezávislý nick Labvet.cz snaží ostatní neobratně přesvědčit.
Pro Labvet.cz: Na víc než takhle ubohou reklamu ta vaše laborka fakt nemá? Pak je to tedy smutné.
Dělat v pěti letech u zdravého středního plemene (Ollie?), které je v tomto věku v rozkvětu nejlepších sil, odkazovaný profilový test je jen tahání peněz z kapsy majitele
.
Za standard považuji mimo výše uvedené pozorné péče občasnou kontrolu moči pomocí papírků Hexaphan, a v případě náznaku jakýchkoliv problémů svěření se do péče rozumného veta, kterému věřím.
Ale je mi naprosto jasné, že tohle veškeří nabízeči rádoby něco vypovídajích "preventivních" vyšetření vždycky neradi slyší.
Ve většině věcí tady s váma Saolo souhlasím. Jen to vyšetření moči...selhání ledvin je jedna z nejčastějších nemocí mladých psů. Většina našich psích kamarádů umřela do těch 5let. Takže tam si myslím je co sledovat, i když samozřejmě nevím, jestli by to pomohlo, jestli se tomu fakt dá tzabránit, případně to zpomalit. Všichni na to přišli pozdě. Toto se nijak předem neprojevuje. Můžete psa sledovat pozorně horem dolem. Až je něco vidět, je totálně pozdě
saola
napsal(a):
Nejlepší prevenci, kterou může majitel svému psovi poskytnout, je pozorná péče. Tj. sledovat se zájmem veškeré jeho chování a projevy včetně přijímání potravy a vylučování, tedy včetně barvy moči, frekvence močení, u stolice navíc ještě její konzistenci. Základní podmínkou je přistupovat k péči o dané zvíře s láskou, z hlubokého zájmu (proč jinak si ho pořizovat, že?) a s dostatečně kritickým myšlením, a pečovat o ně v souladu se zásadami dobrého welfare, které zahrnuje i studium odborných pramenů, ať už ve formě chovatelské literatury nebo relevantních zdrojů z internetu.
Žádné preventivní vyšetření, od kterého si zadavatelka vlákna slibuje předpokládaná odhalení, neexistuje, a ty, které laboratoře nabízejí, rozhodně nenahradí každodenní láskyplnou a pozornou péči, i když se o tom poměrně nový a určitě úplně nezávislý nick Labvet.cz snaží ostatní neobratně přesvědčit.
Pro Labvet.cz: Na víc než takhle ubohou reklamu ta vaše laborka fakt nemá? Pak je to tedy smutné.
Dělat v pěti letech u zdravého středního plemene (Ollie?), které je v tomto věku v rozkvětu nejlepších sil, odkazovaný profilový test je jen tahání peněz z kapsy majitele
.
Za standard považuji mimo výše uvedené pozorné péče občasnou kontrolu moči pomocí papírků Hexaphan, a v případě náznaku jakýchkoliv problémů svěření se do péče rozumného veta, kterému věřím.
Ale je mi naprosto jasné, že tohle veškeří nabízeči rádoby něco vypovídajích "preventivních" vyšetření vždycky neradi slyší.
my psa sledovali, na příznaky jsem veterinářku upozornila, přešla to s tím že už je starý, žádné rozbory neudělala a když přestal žrát lakonicky řekla že už nebude žrát granule. Ale on už nežral vůbec nic, druhý den mu na klinice zjistili kreatin 700 a už nepomohlo nic, ani VFU Brno, dieta, infuze. Možná by to tak dopadlo stejně ale dodnes mám její chování za zlé a napsala jsem ji po smrti psa svoje. Holt "kdyby"chom to věděli chodili bychom jinam. Bohužel ne všude je péče na srovnatelné úrovni. Možná by to dopadlo stejně ale teď bych si to nevyčítala. A u psa kterého zdědíte v 9 letech nepolíbeného výchovou se těžko dá kontrolovat třeba stav zubů, jejichž zánět a následné trhání k tomu možná přispěly stejně jako zánět močového měchýře a další problémy. Nic jsme nezanedbali, veterinářku jsme navštěvovali často a problémy říkali. Bohužel ............................dnes už je pozdě bycha honit. Takže u příštího psa určitě po 6 letech věku ročně jednu prohlídku krve a moči dělat necháme.
lesnížínka
napsal(a):
Ve většině věcí tady s váma Saolo souhlasím. Jen to vyšetření moči...selhání ledvin je jedna z nejčastějších nemocí mladých psů. Většina našich psích kamarádů umřela do těch 5let. Takže tam si myslím je co sledovat, i když samozřejmě nevím, jestli by to pomohlo, jestli se tomu fakt dá tzabránit, případně to zpomalit. Všichni na to přišli pozdě. Toto se nijak předem neprojevuje. Můžete psa sledovat pozorně horem dolem. Až je něco vidět, je totálně pozdě
k tomu nemám co dodat, je to tak a na chování psa jsme nic nepoznali až do doby kdy se mu v autě cestou z dovolené udělalo blbě. A to jsme přičítali dlouhé cestě. Vůbec nás nenapadlo že je to začátek konce. Zemřel přesně za 2 měsíce od projevení prvních příznaků ačkoliv jsme dělali pro něj možné i nemožné. Onemocnění ledvin je nezvratné. Těžko říci, kdyby se na to preventivně přišlo dříve zda by mu včasná dieta a jiná péče život prodloužily...........................takže za mne u příštího psa prevence po 6 letech věku určitě ano. Ta částka už nás nepoloží. Léčba nás stála skoro 30 tis. (byl to jen nalezenec vořech žádný šampion) a stejně to bylo k ničemu. Naprosto mne to zdrtilo a mám to před očima dodnes (je to půl roku).
Nerozumím, Gaelle, jak by vám tento stav odhalil preventivní test, který byste udělali třeba rok předem?
Když dostanete devítiletého psa, je jasné, že veterinář, kterému věříte, ho kompletně prohlédne a problémy se zuby či močovým měchýřem adekvátně řeší. Psala jste, že se jednalo o křížence vlkodava, že?
Tak tam je dožití ve věku vyšším než devět let poměrně pěkné. S ledvinami neuděláte bohužel mimo dialýzy či transplantace (u psů bohužel nikoliv) vůbec nic, zvíře nakonec odejde na celkový metabolický rozvrat.
Myslím, že si nemáte zpětně v péči o něj co vyčítat, na druhou stranu, nevěřím, že vám preventivní testy v budoucnu k něčemu budou, ale jsou to vaše peníze.Osobně bych je mimo rozumné psí stravy a nákupu Hexaphanu dala spíš na cílenou veterinární péči než na pravidelné preventivní testy v podstatě o ničem.
saola
napsal(a):
Nerozumím, Gaelle, jak by vám tento stav odhalil preventivní test, který byste udělali třeba rok předem?
Když dostanete devítiletého psa, je jasné, že veterinář, kterému věříte, ho kompletně prohlédne a problémy se zuby či močovým měchýřem adekvátně řeší. Psala jste, že se jednalo o křížence vlkodava, že?
Tak tam je dožití ve věku vyšším než devět let poměrně pěkné. S ledvinami neuděláte bohužel mimo dialýzy či transplantace (u psů bohužel nikoliv) vůbec nic, zvíře nakonec odejde na celkový metabolický rozvrat.
Myslím, že si nemáte zpětně v péči o něj co vyčítat, na druhou stranu, nevěřím, že vám preventivní testy v budoucnu k něčemu budou, ale jsou to vaše peníze.Osobně bych je mimo rozumné psí stravy a nákupu Hexaphanu dala spíš na cílenou veterinární péči než na pravidelné preventivní testy v podstatě o ničem.
Souhlasím s Vámi, že aby laboratoř (jakákoli!) vstupovala do chovatelské diskuze s reklamou je přinejmenším neetické.
saola
napsal(a):
ano byl to kříženec ovčáka s vlkodavem. Ale stále se choval jako štěně a neměl sebemenší problémy. Právě že jsme chodili k veterinářce která asi byla dobrá jen na rozřízlou packu a vymačkání análních žláz - to je jen příklad. Ale to my nevěděli. Psa jsme zdědili v 9, dožil se 13ti. Ale snad právě ona měla provést test moči a krve když jsme za ní přišli že pes má mokro v pelíšku, nechutná mu jíst, kručí mu divně v břiše, má zhnisanou dáseň. Osobně si myslím, že kdyby se na problém s ledvinami přišlo dříve mohl mít dietu a léky a mohl ještě chvíli žít. My bohužel netušili nic takže abychom mu ulevili kousání tak mu kupovali mleté maso, bohužel právě plné toho fosforu. No s novým psem už tam opravdu nikdy nepůjdem to je jasné. A tu prevenci jsem měla na mysli právě 1x za rok zkontrolovat moč a krev - to je asi 500Kč aspoň tak to bylo u předoperačního vyšetření kdy mu trhali v Hradci 6 zubů a to bylo půl roku před smrtí. Na fotce je už nemocný, to byly jeho třinácté narozeniny v květnu.............a předchozí náš ovčák se dožil 17 a nikdy u veterináře nebyl a žádné granule ani léky nikdy neměl

"tak to bylo u předoperačního vyšetření kdy mu trhali v Hradci 6 zubů a to bylo půl roku před smrtí."
a prisli teda na ty ledviny při tom preodoperacnim vysetreni?
napsal(a):
"tak to bylo u předoperačního vyšetření kdy mu trhali v Hradci 6 zubů a to bylo půl roku před smrtí."
a prisli teda na ty ledviny při tom preodoperacnim vysetreni?
zubařku to nezajímalo, tam šlo o zuby a velký zánět. Byl to leden a hodnota byla 150. už to snad je hodnota zvýšená, norma je snad 100.Ten kreatin. Ale ona nás na nic neupozornila krom pooperační péče o psa. Pak nám v Brně řekli že selhání ledvin se bohužel zjistí z krve až když 3/4 ledvin nepracuje. Je to pěkně zákeřná nemoc

GAELLE
napsal(a):
no sono mu právě dělala ta naše skvělá veterinářka už někdy na podzim. Když viděla zánět měchýře nechápu že neviděla ledviny. Ale už je to bohužel jedno
u velkého psa, no vlastně ani u malého psa, není vidět močový měchýř a ledviny zároveň. člověk musí koukat přímo na ledviny, když je chce vidět a většinou je potřeba si na ledvinu i více oholit.
napsal(a):
u velkého psa, no vlastně ani u malého psa, není vidět močový měchýř a ledviny zároveň. člověk musí koukat přímo na ledviny, když je chce vidět a většinou je potřeba si na ledvinu i více oholit.
děkuji za vysvětlení ale tak snad podívat se měla ne když jsme si stěžovali na pomočování (původně jsme mysleli že je to stařecká inkontinence ale my nejsme žádní odborníci) prohlížela i prostatu a říkala že OK.

Inkontinence s ledvinami úplně nesouvisí, spíš tvorba většího množství řídké moči. Ale když pes počůrává pelíšek, může být inkontinentní i když s ledvinami nic není.
Já bych se tím asi moc netrápila, ono možností co udělat s ledvinami i když zjistíte, že je problém ještě předtím než je zvířeti fatálně blbě stejně moc není.
napsal(a):
Inkontinence s ledvinami úplně nesouvisí, spíš tvorba většího množství řídké moči. Ale když pes počůrává pelíšek, může být inkontinentní i když s ledvinami nic není.
Já bych se tím asi moc netrápila, ono možností co udělat s ledvinami i když zjistíte, že je problém ještě předtím než je zvířeti fatálně blbě stejně moc není.
já to už dnes taky vím..................on se ani až tak nepočuraval, vždy to bylo jen pár kapek. Ale protože byl velmi čistotný, řešili jsme to. Zánět močáku a zubů k tomu asi ještě přidaly. jak píši výše už je to dnes jedno. u příštího psa si můžem dávat pozor a zas bude mít jiný problém. Ale díky za odborné vysvětlení

GAELLE
napsal(a):
já to už dnes taky vím..................on se ani až tak nepočuraval, vždy to bylo jen pár kapek. Ale protože byl velmi čistotný, řešili jsme to. Zánět močáku a zubů k tomu asi ještě přidaly. jak píši výše už je to dnes jedno. u příštího psa si můžem dávat pozor a zas bude mít jiný problém. Ale díky za odborné vysvětlení
vždycky si něco pořídí. dáváte si pozor na to, co to bylo u minulého psa, ale oni jsou vynalézaví a onemocní jiným způsobem. nesmrtelného psa ještě nevymysleli
GAELLE
napsal(a):
Tak u nás to bylo to samé, až sono ukázalo problém s ledvinami a za měsíc konec. Já ještě předtím cítila z jejího dechu jakoby aceton, ale krev cukrovku neukázala. Když odešla, začal se mladší pes, no mladší, 13 let, fenky syn, v noci taky pomočovat, taky jen trochu. Bylo to psychické, po pořízení štěněte se to už ani jednou nestalo.