Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.2.2019 08:40
slavicek14

XXX.XXX.226.26

Dobrý den, mám poprvé fenku s PP je uchovnena a teď jsme byli na krytí. Bude to náš úplně první vrh pokud se zadaří. Chtěla bych se zeptat jestli očkujete proti herpes viru nebo ne. Já spíš že strachu abych něco nezanedbala a nepřišla o miminka asi naockuji. Ale zajímají mě názory ostatních. Někdo je rezolutně proti, někdo pro. Děkuji za odpověď

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.2.2019 09:38

prodej vakcíny proti herpesu je založen právě na tom strachu

2.2.2019 11:27
katkaa1

XXX.XXX.91.43

Očkujem. Viem o prípadoch kedy šteňatá na herpes umierali po pôrode a nechcela by som to zažiť tak tie peniaze za ušetrenú vakcínu (je pomerne drahá) za to nestoja.

2.2.2019 11:32

katkaa1 napsal(a):
Očkujem. Viem o prípadoch kedy šteňatá na herpes umierali po pôrode a nechcela by som to zažiť tak tie peniaze za ušetrenú vakcínu (je pomerne drahá) za to nestoja.

a umírali opravdu na herpes, potvrzený virologicky?

ono totiž příčin úhynu štěňat je opravdu, opravdu hodně.

a zrovna proti herpesu má protilátky 70% zdravých psů... zvíře, které není schopné zvládnout takhle rozšířenou a běžnou infekci nemá v chovu stejně co dělat

2.2.2019 12:28
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

a zrovna proti herpesu má protilátky 70% zdravých psů... zvíře, které není schopné zvládnout takhle rozšířenou a běžnou infekci nemá v chovu stejně co dělat

je možné že by se díky herpes viru narodilo jen jedno štěně? Jednalo se o velké plemeno

2.2.2019 12:30

GAELLE napsal(a):
je možné že by se díky herpes viru narodilo jen jedno štěně? Jednalo se o velké plemeno

možné je leccos, ale svádět herpes na nízký počet štěňat ve vrhu je spíš hloupé. Protože to už má tuplem velice mnoho jiných možných příčin, které jsou mnohem pravděpodobnější.

třeba špatně termínované krytí.

2.2.2019 12:32
fikovnice

XXX.XXX.135.146

Ráda bych se zeptala: herpes je obávaný i u koťat, a tam, co vím, tak fakt mívá fatální následky. Dá se to srovnat? Jde o stejný kmen viru? Podobný či stejný průběh nemoci...? Nakažlivost...?

2.2.2019 12:40

fikovnice napsal(a):
Ráda bych se zeptala: herpes je obávaný i u koťat, a tam, co vím, tak fakt mívá fatální následky. Dá se to srovnat? Jde o stejný kmen viru? Podobný či stejný průběh nemoci...? Nakažlivost...?

ne, to je úplně něco jiného.

herpesviry jsou obvykle opravdu hodně hostitelsky specifické. člověk má svoje herpesviry (opar, genitální opar, plané neštovice, kaposiho sarkom...), pes má svého herpesvira - to je herpesvirus psů, kočka má svého herpesvira, to jest herpesviróza koček. skot má svého herpesvira - IBR, koně mají herpesvira (1 a 4), drůbež má herpesvira (Markova choroba, ILT), holubi mají herpesvira (herpesviróza holubů), papoušci mají herpesvira (pachecova nemoc, tracheitida amazoňanů) a všechny ty nemoci spolu mají společného opravdu jen to, že ty viry vypadají podobně, stejným způsobem se množí v hostitelských buňkách a tvoří latentní infekce.

2.2.2019 12:41
fikovnice

XXX.XXX.135.146

ne, to je úplně něco jiného.

herpesviry jsou obvykle opravdu hodně hostitelsky specifické. člověk má svoje herpesviry (opar, genitální opar, plané neštovice, kaposiho sarkom...), pes má svého herpesvira - to je herpesvirus psů, kočka má svého herpesvira, to jest herpesviróza koček. skot má svého herpesvira - IBR, koně mají herpesvira (1 a 4), drůbež má herpesvira (Markova choroba, ILT), holubi mají herpesvira (herpesviróza holubů), papoušci mají herpesvira (pachecova nemoc, tracheitida amazoňanů) a všechny ty nemoci spolu mají společného opravdu jen to, že ty viry vypadají podobně, stejným způsobem se množí v hostitelských buňkách a tvoří latentní infekce.

Děkuji moc za vysvětlení!

2.2.2019 14:46
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Přečtěte si něco o herpesviru. Já jsem přišel o 16 štěňat a od té doby si netroufnu nevakcinovat. Zrovna mám nakryté 2 feny a obě jsou už vakcinované. 2.vakcinu dávám, pokud jsou zjištěné březí.

2.2.2019 16:06

jahodapavel napsal(a):
Přečtěte si něco o herpesviru. Já jsem přišel o 16 štěňat a od té doby si netroufnu nevakcinovat. Zrovna mám nakryté 2 feny a obě jsou už vakcinované. 2.vakcinu dávám, pokud jsou zjištěné březí.

Se nebojte, že bych o něm nevěděla dost.

Můj názor je prostě jiný, no.

2.2.2019 16:30
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Vidím.

2.2.2019 20:36
Dasvo

XXX.XXX.250.72

Jednoznačně souhlas s bodlinkou! Herpes je naprosto běžná psí infekce, proti které má protilátky více než 80 % populace (podle některých studií až 95 %). Fena, která není schopna vlastní imunitou ochránit svá štěňata, nemá v chovu co dělat. Vakcína proti herpes viru je hlavně dobrý byznys.

2.2.2019 20:40
marushka

XXX.XXX.47.62

Já jsem pro klid duše ockovala. Je to trochu drahý špás a nevím, jestli to mělo smysl, ale pokud by mi měly na herpes uhynout štěňata, tak bych si to pak hodně vyčítala.

3.2.2019 00:55
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Dasvo napsal(a):
Jednoznačně souhlas s bodlinkou! Herpes je naprosto běžná psí infekce, proti které má protilátky více než 80 % populace (podle některých studií až 95 %). Fena, která není schopna vlastní imunitou ochránit svá štěňata, nemá v chovu co dělat. Vakcína proti herpes viru je hlavně dobrý byznys.

Další odborník. Přečtěte si článek a zkuste se nad textem zamyslet.

3.2.2019 07:36
keissa

XXX.XXX.155.174

katkaa1 napsal(a):

A fakt umřely na herpes ... ono na herpes se svádí spousta uhynu štěnat či potratu ale ve většině případu se o herpes nejedná a i vyšetření na herpes je zavádějíci jelikož se provádí pouze test na přítomnost herpes viru. a tento má pozitivní většina psi populac
Za většinu uhynu štěnat a potratu stoji spíše vrozené defekty,a pokud už infekce tak spíše streptococ či stafilococ což mi jistě bodlinka potvrdí.
A další podstatná připomínka herpes je problém imunity a ta je vrozená a hlavně dědičná ..s imunitou souvisí spoustu jiných zdravotních rizik a nejen herpes .Osobně bych si štěně od feny kterou chovatel očkuje na herpes štěně na další chov nevzala .

3.2.2019 07:46
keissa

XXX.XXX.155.174

jahodapavel napsal(a):
Další odborník. Přečtěte si článek a zkuste se nad textem zamyslet.

Mám odchováno hodně vrhu a s herpesem jsem se i potkala a očkovala v době kdy většina chovatelu o vakcinaci neměla ani páru... byla jsem a stále jsem v kontaku se spoustou chovatelu akže mám přehled a mám informace trošku z jiného uhlu a v jiném měřítku.
Vakcinace mi osobně nepřinesla nic dobrého u fen které měly problem tak ho měly stejně dál a projevilo se to i jinak a u fen které jsem vakcinovala plošně se ukázala občas rizika která byla horší než samotne herpes ....
Jedine co mi na herpes pomohlo bylo prostě vyřezení fen které nebyly schopne odchovat zdravý vrh .

12.1.2022 23:24
bery25

XXX.XXX.33.81

dobry,mame mesiac do vrhu,fenka je prvorodička,vet. mi odporuča pre istotu zaočkovat proti herpes,ze to urcite neublizi,len ked pomoze,prvu davku som samozrejme uz prepasol,ani ma to nejak nenapadlo,ma to ešte teraz nejaky vyznam,dakujem

Přidejte reakci

Přidat smajlík