Jak odnaučit psa ''mít stálé čumák při zemi?''

Bígl
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.2.2019 21:17
Jackiea

XXX.XXX.185.173

Dobrý den,
Přicházím s dotazem, jak odnaučit psa (tkzv.) ''mít čumák stále u země?''. Když jdeme na procházku, či jsme doma a cvičíme na obyčejné podlaze, stále musí ''čuchat'', celou procházku má ten čumák u země, jako kdyby mu ho někdo k té zemi přilepil Měla jsem s tím problém i u pejska, který mi bohužel zemřel, a jelikož právě teď mám štěně (Bígl, 2 měsíce) tak je na čase s tím něco udělat. U ''minulého'' pejska jsem z toho byla fakt nešťastná, a proto s tím chci něco dělat, zvlášť u Bígla, který chytá stopy pořád. V plánu máme chodit na Kynologické cvičáky, ale nikde jsem neviděla, že by se to řešilo, nebo podobně. Proto se chci zeptat Vás, zda s tím máte zkušenosti? Jak případně s tím ''bojovat''? Je to ještě štěně, což znamená, že to půjde odnaučit rozhodně lépe, než staršího psa. Hrozně moc prosím, zda mi poradíte
Předem děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.2.2019 21:21

Bígl je čumák s nožičkama, to asi nezměníte

10.2.2019 21:25
janaa

XXX.XXX.3.207

Pořídili jste si bígla-honiče-stopaře. Chtít od něj,aby neměl čumák na zemi je jako chtít po retrívrovi,aby neaportoval, po teriérovi,aby neštěkal a nebyl ostrý na škodnou a po ohařovi,aby nevystavoval zvěř. Prostě chcete jít proti tomu, k čemu byl vyšlechtěn a stvořen. Na cvičáku vám třeba i může fungovat, na pamlsky,míček,pochvalu,ale jak bude mít volno,přisaje se k zemi,to je logické. Pilujte od mala přivolání,to je to nejlepší,co se vám dá poradit

10.2.2019 21:30
Jackiea

XXX.XXX.185.173

To vím, že je to honič a také stopař, ale vše se dá nějak odnaučit, od stopy ho odvolám v pohodě, na pamlsek reaguje asi nejlépe- nojo Bígl Pouze jsem to směrovala jako dotaz, zda je to vlastně vůbec možné, ho to nějak odnaučit? Chápu, nikdy nebude jako pes, který bude mít hlavu ve vzduchu a žádné stopy nepochytí, pouze zda se to dá nějak zmírnit?

10.2.2019 23:05
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Když vám funguje na pamlsky a povely v pohodě zvládá, tak co chcete aby dělal ve svém volném psím čase, když ne tedy čuchat - což je pro toto plemeno typické? Dítě, které si rádo kreslí bude ve volném čase kreslit, dítě co si rádo staví bude stavit, dítě co rádo běhá bude běhat.

11.2.2019 08:36
L(phi)

XXX.XXX.133.164

Nemyslím že je to možné, a hlavne aj keby bolo, tak to neni ani trochu rozumné. Skúste si predstaviť, že vám niekto zakáže používať väčšinu času oči. Budete tak šťastná?

11.2.2019 09:31
LájošM

XXX.XXX.14.251

U minulého psa jste byla z čichání nešťastná, tak jste si pořídila jako dalšího bígla??

Asi tomu nerozumím. Co vás vedlo k pořízení tohoto plemene? Životní výzva odnaučit stopaře stopovat?

11.2.2019 10:29

Jackiea napsal(a):
To vím, že je to honič a také stopař, ale vše se dá nějak odnaučit, od stopy ho odvolám v pohodě, na pamlsek reaguje asi nejlépe- nojo Bígl Pouze jsem to směrovala jako dotaz, zda je to vlastně vůbec možné, ho to nějak odnaučit? Chápu, nikdy nebude jako pes, který bude mít hlavu ve vzduchu a žádné stopy nepochytí, pouze zda se to dá nějak zmírnit?

To, že ho ve 2 měsících odvoláte od stopy v pohodě.... vůbec nic neznamená. Já mám tedy jen polovičního bígla, radovala jsem se, že v jeho 4 měsících s ním můžu chodit navolno po lese a hlídá si mě.
Bejvávalo, teď je mu 7 měsíců a bez vodítka/stopovačky ani ránu. A když jsme před pár dny na procházce potkali čerstvé stopy po stádu srnek, byl miláček úplně v rauši a neviděl-neslyšel, nebýt šňůry, už je za horama. A to jinak na přivolání celkem funguje, trénujeme odmalička, ale s přelomem 5./6. měsíce věku z něj máme úplně jiného psa.
Tak se na to psychicky připravte, bude hůř

Tato_osoba_neexistuje

23.6.2021 16:39
Tato_osoba_neexistuje

XXX.XXX.110.175

Zdravím, také máme bígla.
Máme na zahradě pár ovocných stromků, angrešt a čtyři rybízy, taky stromkový. Jahody nechybí.
Bíglovi už je sice osm, ale jahody si velice ráda sežere, nemá problém si utrhnout např. rybíz... A bývalá sousedka jí jahody ještě házela a tlemila se jak to žere 😑 No a od té doby chodí užírat jahody.
Jak ji to můžeme odnaučit?

Zařvat její jméno a/nebo fuj jsme nezkoušeli, zkusím příště. A kdyby to ognotovala, co dělat aby si to vyložila jako ,,nežer jahody"? 🤷🏻‍♀️

23.6.2021 16:50

Tato_osoba_neexistuje napsal(a):
Zdravím, také máme bígla.
Máme na zahradě pár ovocných stromků, angrešt a čtyři rybízy, taky stromkový. Jahody nechybí.
Bíglovi už je sice osm, ale jahody si velice ráda sežere, nemá problém si utrhnout např. rybíz... A bývalá sousedka jí jahody ještě házela a tlemila se jak to žere 😑 No a od té doby chodí užírat jahody.
Jak ji to můžeme odnaučit?

Zařvat její jméno a/nebo fuj jsme nezkoušeli, zkusím příště. A kdyby to ognotovala, co dělat aby si to vyložila jako ,,nežer jahody"? 🤷🏻‍♀️

Vsadím se s vámi o starou bačkoru, že "fuj" nebude fungovat :)
Pokud to doteď směla a najednou odteď si to nepřejete, nebude to lehké. Daleko jednodušší a jistější by mi přišlo oplotit jahody.

23.6.2021 16:51
rapotacka11

XXX.XXX.224.202

Ognotujte to
a psa neotravujte!!!

23.6.2021 16:54

Jinak mě zaujala myšlenka na začátku této diskuze, že někomu vadil čmuchací pes. Já si na čmuchálka tak zvykla, že když nečmuchal dostatečně, brala jsem to jako výtku sobě, že jsem vybrala nezajímavou nebo moc ochozenou trasu... Čumák stále u země bylo znamení, že procházka je zábavná :)

23.6.2021 17:39
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak čumák neustále na zemi to znám, od baseta . Přijde mi to u těchto psů naprosto normální....

Současní psi v tom nejsou tak "urputní" a dají přednost třeba hračce nebo činnosti se mnou, ale jako taky si počuchají, ne že ne. Já nevím, čuchání mi u psa přijde naprosto přirozené. Chápu, že pak někomu třeba může vadit to, když pes ten čumák pomalu neodlepí od země, ale tak v takovém případě si asi nepořídím bígla, ne?

Edit.: a jak tak koukám na ostatní dotazy, tak mi teda bígl nepřijde ani extra vhodné plemeno na agility.

24.6.2021 11:58
Melaka

XXX.XXX.32.197

Basset má stavbu těla k tomu, aby se mohl pohybovat rychle po stopě s nosem u země a nemusel krčit přední nohy :-)
A odnaučit honiče čuchat je podle mých letitých zkušeností naprosto nerálné. Lze samozřejmě naučit chůzi u nohy, kdy se nečuchá, a tak podobně, ale první, co udělá na volno puštěný honič - dá nos k zemi.

24.6.2021 12:08

Moje zahrada, moje jahody, můj pes. Proč by si nenabídnul? Jsou i jeho A pokud bych s tím měla dramatický problém a bez jahod nemohla žít, tak je holt oplotím.
Už jsem tu vzpomínala, jak poslední roky nemám skoro žádná jablka, neb si Pan Pes nabízí pravidelně, a to skoro do poloviny výšky stromku. Tak jsem smířená s tím, že moje je ta druhá polovina a je to. A když už má tu svoji půlku očesanou a na moje výškový jablka už nedosáhne, vždycky se najde někdo ochotný, kdo vypomůže

A čmuchání, není to u nás tak, že by rypákom ryl v zemi, ale občas si taky připadám, že mám na vodítku vysavač. A nějak jsem se nad tím nikdá nepozastavila. A to nemám slídiče-stopaře.

24.6.2021 12:12
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Melaka napsal(a):
Basset má stavbu těla k tomu, aby se mohl pohybovat rychle po stopě s nosem u země a nemusel krčit přední nohy :-)
A odnaučit honiče čuchat je podle mých letitých zkušeností naprosto nerálné. Lze samozřejmě naučit chůzi u nohy, kdy se nečuchá, a tak podobně, ale první, co udělá na volno puštěný honič - dá nos k zemi.

JJ, my jsme se k němu dostali až jako ke tříletému a už měl hooodně zažité, že venku prostě nos na zemi a nic ostatní ho nezajímá. Jo a ještě hledat, co by kde sežral, to byla taky jeho velká láska . Ale i přesto mohl chodit na volno a tak nějak sám od sebe se držel u nás a neutíkal. Ale v té době to byl prostě takovej rodinnej pes a nikdo se ani nesnažil s ním něco dělat, nějak ho měnit. Takže mimo domov on si žil tím, že rejdil čumákem po zemi, ale držel se u nás a to stačilo. A doma to byl zlatej pes a mazel.

24.6.2021 12:32
Melaka

XXX.XXX.32.197

marcelaamax napsal(a):
JJ, my jsme se k němu dostali až jako ke tříletému a už měl hooodně zažité, že venku prostě nos na zemi a nic ostatní ho nezajímá. Jo a ještě hledat, co by kde sežral, to byla taky jeho velká láska . Ale i přesto mohl chodit na volno a tak nějak sám od sebe se držel u nás a neutíkal. Ale v té době to byl prostě takovej rodinnej pes a nikdo se ani nesnažil s ním něco dělat, nějak ho měnit. Takže mimo domov on si žil tím, že rejdil čumákem po zemi, ale držel se u nás a to stačilo. A doma to byl zlatej pes a mazel.

Mě se zdá, že to mají zažité už 8 týdení štěňata :-) O té žravosti mluví hodně bassetářů, no já mám spíš nežravce. To se v něčem hnusném spíš válejí.
Chození na volno není problém, pokud se nevyskytuje zvěř. Pokud je zvěř, tak je to tak půl na půl. Jakože půlka bassetů se dá odvolat a u půlky to je problém. Ale 100% spolehlivost tam nebude nikdy.

Přidejte reakci

Přidat smajlík