Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.2.2019 17:12
RASTI

XXX.XXX.79.207

Dobrý den. Již jsem přidala otázku na rozdíly mezo BOC a AUO. Jen bych chtěla předem podotknout, že to nebyl dotaz týkající se mého výběru, ale především ze zvědavosti.

Nyní jsem tu s prosbou o radu a názor. S přítelem se budeme stěhovat do mobilheimu na naší parcele. Do budoucna přemýšlíme o pejskovi (zatím v nedohlednu) a přemýšlíme právě o Australském ovčákovi. Přečetla jsem si toho poměrně dost, i diskuzní vlákna tady. Ale přece jen každý je jiný, všude jsou různé názory a informace, proto prosím o rady a názory vás, zkušených. Napíšu sem tedy něco málo o nás, co od pejska očekáváme a jaké bychom s ním případně měli plány.

Jsme oba studentni a oba máme brigádu. Školu máme denně do pul 10. , jen jeden den do 1. Rovnou po škole jde přítel pracovat a vrací se domů kolem 6. Domů se vrátím nejpozději v 11 a do práce jdu zase od 3. Takže pejsek by byl doma sám dopoledne asi 3-4 hodiny a pak odpoledne taky. Jinak směny mám 5tihodinové, takže žádná tragédie. Přítel je rybář, a pejska rodičů rád brával s sebou (teď už je starý a nevydrží) a budoucího pejska by také rád alespoň občas vzal s sebou (chytá způsobem procházky - jde kolem řeky a jednou za třeba pár kilometrů zastaví, chvíli chytá a jde dál.) Oba milujeme přírodu, procházky a tůry, přítel o dost více než já. Já bych spíše raději se psem "blbnula" ve smyslu agillity, dogdancing apod. Také by bylo ideální, kdyby to byl alespoň z části hlídač, což jsem četla že AUO je.. Chceme spíše střední plemeno a za mě bych byla šťastná, kdyby to byl i mazel. Chápu že takové věci záleží na povaze každého jedince..

Takže pro shrnutí (které podle mého názoru vyzní jako dost náročné) by jsme chtěli aby to byl hlídač, k nám mazel, vydržel a měl rád procházky, sporty, kolo, tůry a výlety, byl učenlivý a chápavý, hravý na různé hry, agility atp. a byl to prostě náš parťák pro všechno.

Předem moc děkuji každému, kdo si tohle přečte a obtěžuje se mi odpovědět. Vážím si toho. A pochopte prosím, že se ptám z důvodu ne že bych byla líná hledat, ale proto, že všude píšou něco jiného a mě opravdu pomůže vlastní zkušenost a názor. Hezký den :-)

19.2.2019 17:55
karo2702

XXX.XXX.162.156

Jako pes dvou pánů nebude problém, pokud se pejskovi budete věnovat a mít stejný názor a postupy při výchově.
Zamyslete se ale nad tím, že je to na pochyb a mentální vybití náročný pes. Pokud plánujete třeba děti, mohl by být problém. Nespokojí se jen tak s procházkou, i když dlouhou. Potřebuje každodenní trénink, aporty, atd.
Ale prozatím to časově nevypadá vůbec špatně. Jen nevím to hlídání. Žádný velký hlídač to nebude. Je to teda dost o výchově, ale jsou to psy, kteří mají rádi lidi. Ale nemám s tím osobní zkušenosti, to ať se vyjádří někdo jiný.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.2.2019 20:06
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nejlepší vyjádření o AUO tady v diskuzích má aneleh - chovatelka. Několikrát popisovala plemeno docela podrobně a pravdivě.
Já můžu jen opravit názor "předskokana" - AUO je ovčák a hlídá. Hlídá stádo, hlídá teritorium a hlídá i mě venku.
To jakým způsobem případně zasáhne - to už je jiná. Když mě přišel návštěvník nezván do zahrady k domu - byl to řemeslník, fena do něj skočila, hlavou dostal ránu na žaludek, zadníma nohama mu zmodřila stehna. Nekousla ho - naštěstí.
Nikdy nebyla cvičená na obranu.

20.2.2019 10:11
aneleh

XXX.XXX.128.43

RASTI napsal(a):
Dobrý den. Již jsem přidala otázku na rozdíly mezo BOC a AUO. Jen bych chtěla předem podotknout, že to nebyl dotaz týkající se mého výběru, ale především ze zvědavosti.

Nyní jsem tu s prosbou o radu a názor. S přítelem se budeme stěhovat do mobilheimu na naší parcele. Do budoucna přemýšlíme o pejskovi (zatím v nedohlednu) a přemýšlíme právě o Australském ovčákovi. Přečetla jsem si toho poměrně dost, i diskuzní vlákna tady. Ale přece jen každý je jiný, všude jsou různé názory a informace, proto prosím o rady a názory vás, zkušených. Napíšu sem tedy něco málo o nás, co od pejska očekáváme a jaké bychom s ním případně měli plány.

Jsme oba studentni a oba máme brigádu. Školu máme denně do pul 10. , jen jeden den do 1. Rovnou po škole jde přítel pracovat a vrací se domů kolem 6. Domů se vrátím nejpozději v 11 a do práce jdu zase od 3. Takže pejsek by byl doma sám dopoledne asi 3-4 hodiny a pak odpoledne taky. Jinak směny mám 5tihodinové, takže žádná tragédie. Přítel je rybář, a pejska rodičů rád brával s sebou (teď už je starý a nevydrží) a budoucího pejska by také rád alespoň občas vzal s sebou (chytá způsobem procházky - jde kolem řeky a jednou za třeba pár kilometrů zastaví, chvíli chytá a jde dál.) Oba milujeme přírodu, procházky a tůry, přítel o dost více než já. Já bych spíše raději se psem "blbnula" ve smyslu agillity, dogdancing apod. Také by bylo ideální, kdyby to byl alespoň z části hlídač, což jsem četla že AUO je.. Chceme spíše střední plemeno a za mě bych byla šťastná, kdyby to byl i mazel. Chápu že takové věci záleží na povaze každého jedince..

Takže pro shrnutí (které podle mého názoru vyzní jako dost náročné) by jsme chtěli aby to byl hlídač, k nám mazel, vydržel a měl rád procházky, sporty, kolo, tůry a výlety, byl učenlivý a chápavý, hravý na různé hry, agility atp. a byl to prostě náš parťák pro všechno.

Předem moc děkuji každému, kdo si tohle přečte a obtěžuje se mi odpovědět. Vážím si toho. A pochopte prosím, že se ptám z důvodu ne že bych byla líná hledat, ale proto, že všude píšou něco jiného a mě opravdu pomůže vlastní zkušenost a názor. Hezký den :-)

zkuste pohledat, co jsem tu kde o aussíkách psala... už toho bylo hodně :) Aussíci jsou úžasní psi, s úžasnou povahou, s úžasným exteriérem a při správném výběru i úžasně zdraví... Jenže taky paličatí, svéhlaví, vychytralí a v období puberty na zabití... Určitě to, co píšete, vám aussík bohatě a vrchovatě splní - jenže musíte počítat taky s tím ostatním - neexistuje dokonalé psí plemeno a aussík takový není taky. Doporučuju extrémně pečlivě vybírat chovatelskou stanici i konkrétní spojení - jak z hlediska zdraví - čisté genetické testy, nenechat si namluvit, že MDR -/- je v pohodě a nic se neděje, atd, dneska bych kromě základního balíčku PRA, CEA, HSF, MDR koukala i na DM, což je u AUO podstatně větší problém, než za který se to původně považovalo. Kromě zdraví koukejte na povahu... rodičů i štěňat. V téměř každém vrhu je superakční štěně, které dá majiteli pořádně zabrat a stejně tak i kliďas, jehož výchova vlastně nebude výchovou ale vychová se tak nějak sám a mimochodem.... Ideál je samozřejmě vyrovnaný vrh, ale to se stává opravdu málokdy. Tady logicky záleží na chovateli, aby vám poradil to správné štěně pro vás. U nás není možné si zarezervovat štěně po narození, ale nejdříve kolem třetího až pátého týdne, kdy už se štěnda projevují a dá se budoucí povaha odhadnout. Takže je sice hezký, že někdo chce blue merle štěně, ale pak od nás může odejít s black tri, protože povahou je pro něj to konkrétní štěně lepší. No ale záleží samozřejmě i na zájemci - chápu, že se na psa chce koukat a musí se mu líbit, ale stejně tak je potřeba upřednostnit povahu před exteriérem, případně si počkat, dokud se to správné štěně nenarodí....
Aussík je zatím hodně neustálené plemeno s velkými rozdíly. Mám fenu, která je jak střela - akční, živá, do všeho hrr, pro pohyb by zabíjela, miluje coursing a je schopná mi kvůli aportu v plné rychlosti napálit přímo do zdi... Doma je úžasná, naše děti zbožňuje, jen prostě potřebuje víc vybití, než ostatní. Stejně tak i její potomci, které jsem si nechala... U nich je to lepší, protože na tuhle fenu vybírám cíleně povahově velmi pevné a klidné psy, ale i tak jsou její potomci dost akční. Na druhou stranu vynikající v práci... Její dcera pase v USA a účastní se tamních trialů, syn se aktivně věnuje ve Francii záchranařině, většina ostatních agilití, caniscrosaří, coursinguje, atd... Další fena je podstatně klidnější, lépe se soustředí, snáze se s ní pracuje, ale není tak rychlá a chuťová - její děti pro změnu jsou jako ona - s větším drivem díky výběru krycích psů. Tahle fena má mezi potomky dva canisterapeuty s certifikátem a další dva její potomci žijí v rodinách s postiženými dětmi. Přestože jsou to aussíci :) Jejich majitelé je chápou, rozumí jim, dokáží jim zabezpečit správné vybití a psi se jim za to stokrát odvděčují.
To všechno je aussík.- co si vymyslíte, to může dělat. S chutí, láskou a jen pro vaše krásné oči. Když přežijete to ostatní. Jsou chytří a dokážou vymyslet spoustu věcí, učí se i samostatně, bez ohledu na vás, spoustu věcí odkoukají...
Co určitě vás může ještě překvapit je jejich hlučnost - většina aussíků všechno komentuje - píská, kňučí, kňourá, kvičí, kvílí, štěká a vyje... když mají radost, když se jim něco nelíbí, prostě jsou ukecaní. Další věc je pasení - herding instinkt je síla, když ho nezvládnete... od štěněte je potřeba intenzivně štěněti vysvětlovat, co se pást smí a co ne, kde se smí pást a kde ne, ale zároveň tak, aby se ve štěněti tenhle pud nepotlačil a později se u ovcí nebál. Další hodně problémová věc je hlídání - kolem roka se v nich probouzí hlídací pud, který je potřeba zkorigovat a usměrnit taky. U samců bývá výraznější, ale většina mých holek hlídá taky. Dva z kluků už se dostali do situace, kdy mě byli nucení bránit a oba byli schopní kousnout, když měli pocit, že jsem byla ohrožená (ožrala, feťák). Jinak běžně si nikdo na dvůr vlézt netroufne - když si proti němu stoupne vytošený hlídající pes i jen střední velikosti, tak nikdo s mozkem dál nejde... ale i přesto od jisté doby zamykáme, protože se nám stalo, že dělník od sousedů ten mozek neměl a měl velké štěstí, že jsem byla zrovna blízko.
Poslední z věcí je opravdu, ale opravdu důkladná socializace - hlavně s cizími psy a lidmi. Když tohle zanedbáte, máte na celý život o problémy vystaráno.

Přidejte reakci

Přidat smajlík