Veru99

XXX.XXX.55.58
Ahoj, prosím o radu - máme skoro sedmiletou fenku trpasličího špice, kastrovanou letos v lednu, se zaléčenou epilepsií (dáváme pexion). Poslední cca 4 měsíce tuším, že jí něco chybí či přebývá. Začala na procházkách pojídat exkrementy a co jsem stihla vypozorovat, jsou jak slepičí, kočičí tak psí :/ Toto nikdy za celých 7 let svého života nedělala. Hodně jí vypadávají chlupy a má suchou kůži - objevily se i lupy a drbe se. Krmíme značkou Carnilove, granule i konzervy. Už třetí den studuju různé značky a názory, čím krmit a jsem akorát zmatenější - zatím jsem došla k tomu, že může mít přebytek masa? Že granule by neměly obsahovat vysoké procento masa? Dáváme někdy tvaroh, vajíčko, borůvky, ...Prosím o jakýkoli poznatek, abych se více zorientovala.. Moc děkuju a mějte hezký den!
mno z amarounů mít "přebytek" masa bude těžko...když tam žádné není
takhle to vypadá na alergii na daný obsah granulí...nepíšete co údajně obsahují...
u takovéhleho prcka můžete luxusně krmit syrovým a ani nepotřebujete mrazák , popřemýšlejte
https://www.radaveterinare.cz/pes/clanky/barfovani-a-krmeni-psa-je-o-zdravem-selskem-rozumu-rika-veterinar-milan-stourac-94.
jen např. Carnilove složení losos a krůta :
Složení: lososová moučka (25%), krocaní moučka (20%), žlutý hrách (20%), kuřecí tuk (chráněno tokoferoly 10%), kachní mou- čka (5%), lososový protein (5%), kuřecí játra (3%), jablka (3%), lososový olej (2%), mrkev (1%), lněné semínko (1%), cizrna (1%), hydrolyzované skořápky korýšů (zdroj glukosaminu, 0,05%), extrakt z chrupavek (zdroj chondroitinu, 0,03%), pivovarské kvasnice (zdroj mannan-oligosacharidů, 0,015%), kořen z čekanky (zdroj frukto-oligosacharidů, 0,01%), juka schidigera (0,01%), mořská řasa (0,01%), psyllium (0,01%), tymián (0,01%), rozmarýn (0,01%), oregano (0,01%), brusinky (0,0008%), borůvky (0,0008%), maliny (0,0008%).
tohle bych dal psovi, jen kdybych ho chtěl pomalu zabít
nastudujte si , co znamená pojem "masová moučka"
Veru99

XXX.XXX.55.58
Psa jsem si zabít opravdu nechtěla :), k této značce jsme došli postupně a nejdelší dobu jí seděla. Měli jsme i masové, ale tam byl problém se stolicí.
o Barf čtu a studuju, ráda bych se k tomu přiklonila, ale zatím bych potřebovala krmivo, které koupím..
mno, maso mají v každém řeznictví
když jí dáte 10dkg hovězího a jste-li líná vymýšlet přílohy - tak třeba
https://www.eshop.yoggies.cz/barf-plus-priloha-k-syrovemu-masu-4kg/?utm_source=seznam&utm_medium=&utm_campaign=yoggies.cz+%7c+VS+%7c+barf&utm_content=Barf&utm_term=su%c5%a1en%c3%bd+barf
jen se nebát
Veru99

XXX.XXX.55.58
Díky za tip, a bojím se. ;) Chvíli jsem tu listovala a nemohla jsem si nevšimnout vašeho protigranulového tažení, zajímá mě v tom případě váš názor na přestup na barf stravu z granulí a konzerv. Přecházet postupně? Ono se to možná člověku, který se zcela orientuje, nezdá, ale pro nováčka to komplikované je, obzvlášť pokud řeším teď akutní problém - s tou kůží a nerada bych situaci ještě zhoršila.
Tak jestli se nepo... z konzerv , tak bych se masa NEBÁL
protigranulového tažení to není tažení, jen zkušenosti
za 50 let se psy a o používání zdravého rozumu, nenechat se zmasírovat totálně zavádějící a hloupou reklamou
zacituju tu příspěvek Saoly, pod který bych se klidně podepsal
A napadlo vás třeba, že se stravou, postavenou na mase a dalších čerstvých surovinách, zbytečně nepřetvořených v amarouny, by váš pes lépe prospíval, dožil by se třeba i vyššího věku a navíc by si rozmanitou strukturu a chuť krmné dávky i senzoricky užil?
Na této planetě neexistuje živočich, kterého by přirozený přírodní výběr vyselektoval do podoby stvoření, pro jehož život jsou průmyslové amarouny nepostradatelné. To udělal až člověk a jeho zpracovatelský průmysl, a majitelé psů to ve většině plně akceptují z lenosti, pohodlnosti, nezájmu a co je nejsmutnější - v dobré víře (kterou jim vecpala reklama), že pro psa dělají to nejlepší.
To je prostě splněný vlhký sen každého prodejce a výrobce granulí pro psy.
Měla jsem psy dva roky (od štěňat) na granulích a oba mi pořád průjmovali(tedy neměli vůbec hezká hovínka) A to jsem vystřídala všechny nej značky, u nás tehdy dostupné. Žádné marketovky. Až mi někdo na diskusích poradil: nevymýšlej a dávej jim maso! Taky jsem se bála, abych je nějak nepoškodila, jsou to velcí psi, ale po 7letech, co byli na mase jsem dospěla k názoru, že jsem je hlavně poškodila těma granulema, o kterých jsem si také dlouho myslela, že přece mají všechno...Ano, nekrmím jen masem, krmím i částečně granulema, ale to spíš proto, že pes je prostě chce Když dáte feňuli maso, dostane v podstatě všechno, co potřebuje. Pokud ho bude jíst syrové, tím líp. Někdy tam psu dám několik druhů zeleniny, někdy třeba jen trochu čínského zelí. Jako příloha stačí ovesné vločky, ty jsou u nás nej. Někdy přihodím mák nebo lněné semínko. Trochu bylinek z pytlíku, co běžně používám na vaření, která mne zrovna napadne. Můj pes nemá rád majoránku - to mám odzkoušené. Minule mi tam hrknulo moc kurkumy, myslela jsem, že to nesní ani náhodou. Muž mi hlásil, že mu to dost chutnalo
Veru99

XXX.XXX.55.58
lesnížínka
napsal(a):
Měla jsem psy dva roky (od štěňat) na granulích a oba mi pořád průjmovali(tedy neměli vůbec hezká hovínka) A to jsem vystřídala všechny nej značky, u nás tehdy dostupné. Žádné marketovky. Až mi někdo na diskusích poradil: nevymýšlej a dávej jim maso! Taky jsem se bála, abych je nějak nepoškodila, jsou to velcí psi, ale po 7letech, co byli na mase jsem dospěla k názoru, že jsem je hlavně poškodila těma granulema, o kterých jsem si také dlouho myslela, že přece mají všechno...Ano, nekrmím jen masem, krmím i částečně granulema, ale to spíš proto, že pes je prostě chce Když dáte feňuli maso, dostane v podstatě všechno, co potřebuje. Pokud ho bude jíst syrové, tím líp. Někdy tam psu dám několik druhů zeleniny, někdy třeba jen trochu čínského zelí. Jako příloha stačí ovesné vločky, ty jsou u nás nej. Někdy přihodím mák nebo lněné semínko. Trochu bylinek z pytlíku, co běžně používám na vaření, která mne zrovna napadne. Můj pes nemá rád majoránku - to mám odzkoušené. Minule mi tam hrknulo moc kurkumy, myslela jsem, že to nesní ani náhodou. Muž mi hlásil, že mu to dost chutnalo
Díky za reakci :) u nás je to trochu odlišné v tom, že Muf až donedávna prospívala výborně, měla i krásnou lesklou srst. A pak začalo to žraní hovínek :(
Ona měla poslední hárání dost těžký, včetně falešný březosti, pak přišla kastrace, říkám si, jestli toho na ní prostě nebylo moc najednou. U vet šílí a musel to pro ní být velký stres. Nicméně teď nám doma dochází zásoby krmiva, takže to budu řešit komplexně ..
To máte šikovný pejsky - vločky, čínský zelí!! Ta naše do vloček jen strčí čumákem aby to uhnulo :)))
Jestli máte chvilku, poraďte mi prosím s masem - jaké maso takhle na začátek, aby to nebyl "šok"? A co vnitřnosti?
Mně je tenhle sortiment velmi, velmi vzdálený. ;)
Veru99

XXX.XXX.55.58
lupus4
napsal(a):
Tak jestli se nepo... z konzerv , tak bych se masa NEBÁL
protigranulového tažení to není tažení, jen zkušenosti
za 50 let se psy a o používání zdravého rozumu, nenechat se zmasírovat totálně zavádějící a hloupou reklamou
zacituju tu příspěvek Saoly, pod který bych se klidně podepsal
A napadlo vás třeba, že se stravou, postavenou na mase a dalších čerstvých surovinách, zbytečně nepřetvořených v amarouny, by váš pes lépe prospíval, dožil by se třeba i vyššího věku a navíc by si rozmanitou strukturu a chuť krmné dávky i senzoricky užil?
Na této planetě neexistuje živočich, kterého by přirozený přírodní výběr vyselektoval do podoby stvoření, pro jehož život jsou průmyslové amarouny nepostradatelné. To udělal až člověk a jeho zpracovatelský průmysl, a majitelé psů to ve většině plně akceptují z lenosti, pohodlnosti, nezájmu a co je nejsmutnější - v dobré víře (kterou jim vecpala reklama), že pro psa dělají to nejlepší.
To je prostě splněný vlhký sen každého prodejce a výrobce granulí pro psy.
Ne, z konzerv se právě nepo .... , já popravdě ani nevím proč, dle složení se jedná o maso. Fakt prospívala, ač možná těžko věříte ;) Nicméně i tak, je to - jako ve všem - silně individuální záležitost. Já mám třeba jako jeden z příkladů retrívra našich, který je celoživotně na obyčejných granulích, je "krutě fit" a je mu 15. To je jak u lidí - "celej život kouřil a pil a dožil se 90".
Nicméně i já se kloním co k nejpřírodnějším řešením, takže budu řešit to stravování komplexně. Snad se mi podaří vychytat to, co jí teď chybí.