Na prodej štěňata zlatého retrívra FCI z americké linie

Prodám Zlatého retrívra - Na konci dubna plánujeme vrh tohoto páru V naš...
30000 Kč
Dobrý den,
v blízké době budu pořizovat psa, už jsem rozhodnutý pro trénink positivní asociací za pomocí hraček a odměn, ale narazil jsem na věc u níž se nemohu rozhodnout, resp. nevím, co mám zvolit. Co jsem koukal, tak při psím cvičení jsou zde dva přístupy: Nejdřív psa naučím, jak si má například sednout a toto mnohokrát opakuji a až po tom, co to pes zvládá s přehledem, tak tento "cvik" asociuji se slovem/pokynem a nebo psa trik naučím a ihned (nebo) po pár opakováních, kdy to pes jakž takž zvládá, ho asociuji se slovem/pokynem. Ten první způsob používá třeba Jean Donaldson (odkaz = https://www.youtube.com/watch?v=eAFw2Pb_Mb8) a ten druhý třeba Zak George (odkaz = https://www.youtube.com/watch?v=DPNz6reMVXY). Jsem na vážkách, protože Jean Donaldson říká, že by se u psa slova/povely neměly asociovat se "slabým" chováním. Co myslíte? Co byste zvolili? Jak jste trénovali vašeho psa? Předem Vám děkuji za odpovědi.
S pozdravem
EnthusiasticDogOwner
Já na psa mluvím a tím pádem přirozeně přidávám pokyny. V podstatě nastávají tři situace. První jsou slova, které se povely stávají mimochodem. Jako stůj, nebo na stranu, nebo na chodník nebo honem. Protože pes se je učí na vodítku. Když se zastavuju, říkám stůj, když přecházíme silnici a běžíme, tak je to honem a tak. Říkám to v těch situacích úplně mimoděk, vlastně nikdy za ně nechválím, ale pes si to krásně zapíše prostě se naučí, že tak se to dělá.
Druhé jsou vyloženě povely, které člověk schválně učí. Navedu psa do polohy sedni, řeknu sedni a odměňují.
No a třetí situace je prosté zachycení. Pes leží na boku, chválím hají a dávám mlsku. Pes jde u nohy, chválím, tak je k noze.
Klikr je o vkusu každého soudruha. je užitečný k zachycování jemného chování, hlavně u temperamentního psa, kde než to označíte slovně, už dělá čtvrtou další věc a tím pádem těžko chápe, za co je chválen.
Já jsem si teda vždycky vystačila u slov. Kor teď u pastevce, ta nedělá nic tak rychle, aby jí to nestačilo prostě říct.
Možná je nejlepší si nejdřív pořídit toho psa a pak teprve po nocích, když štěně spí, sledovat videa. Ono totiž na těch videích to vypadá jinak než ve skutečnosti, protože proto, že se tam točí psi, kterým daná výcviková metoda vyhovuje.
No a když máte psa, kterému vaše vysněná výcviková metoda nesedí, tak vám to nejde a nevíte třeba proč. No protože je potřeba dělat to jinak. Se psem je to nekonečný dialog, není to programování mixeru. Spíš než videa pomůže takový nějak cit pro věc a uvědomění si toho, že to zvíře má vlastní duši a přístup k věci. Výsledek je součinnost vás obou.
petrahei
napsal(a):
Druhé jsou vyloženě povely, které člověk schválně učí. Navedu psa do polohy sedni, řeknu sedni a odměňují.
No a třetí situace je prosté zachycení. Pes leží na boku, chválím hají a dávám mlsku. Pes jde u nohy, chválím, tak je k noze.
dve a tri je - totez
není
navádění a zachycení není totéž
a zadavatel se ptá na něco jiného
zadavateli, možné a správně je obé, pokud je prováděno správně
záleží na cviku, záleží na tobě, záleží na psu
když zachytáváš, třeba přibíhající štěně, tak tam je opravdu dobré to "ke mně" používat hned, spojit chování s povelem, a postupně dopilovat.
Pokud šapinguješ a odměňuješ dílčí krůčky, tak tam ani moc nějakou dobu nemáš povel k čemu přiřadit, spíš by to asi mátlo, než se dobereš celku
Používala jsem obé, nebyl rozdíl v naučeném
klikr je fajn pomůcka
když ho používáš správně
tohle fakt není zachycení. Zachycení je, pokud odměním něco, co pes udělá spontánně a mně se to zrovna hodí do krámu. Pokud psa navedu rukou nebo za pamlskem do určité polohy, je to navádění.
hmn_
napsal(a):
v tom případě je zcela vše zachycení, včetně tvarování
......
a není
Jak pro koho není.
Pokud nejdriv pes provede chovani a pak uslysi povel - co to je?
a abych nebyla OT - cetla jsi dotaz?
on znel - jestli používat povel při slabem chovani totiž.
a jako priklad uvedete podle vas dve rozdilne situace -kdy pes chovani nemá zafixovane, ale pokazde uslysi povel.
petrahei
napsal(a):
Jak pro koho není.
Pokud nejdriv pes provede chovani a pak uslysi povel - co to je?
a abych nebyla OT - cetla jsi dotaz?
on znel - jestli používat povel při slabem chovani totiž.
a jako priklad uvedete podle vas dve rozdilne situace -kdy pes chovani nemá zafixovane, ale pokazde uslysi povel.
Nemůže to být to samé, protože reakce psa na oba způsoby jsou jiné.
A co se týče původního dotazu, já jsem uváděla tři příklady toho, jak u nás vznikají povely s tím, že já vždycky a pokaždý uvozuji triky slovem, protože prostě se psem neustále mluvím.
A uvozuji triky slovem i při "slabém chování". Prostě proto, že konkrétně Nora by se na to jinak vyprdla, kdyby chování nevedlo k ničemu. Takže hodně dlouho bylo "štěkej" a odměna jen takové pokrčení nosu. Pak skoro štěk, nebo tichej štěk a teď už je to štěk. Nebo k noze při obratu vlevo. Tak co, že jsem slovem a odměnou označovala i přibližnosti s postupným zpřesňováním. Nora nemá ráda navádění, protože jí vadí fyzický tlak. Má ráda plíce a snadno se zachycuje. Nemá ale ráda přílišné naznačování, prostě se jí musí jasně sdělit a hlavně úspěch musí přijít rychle.
Vážně zvažujete pořízení čtyřnohého kamaráda, ale žijete v bytě a potřebujete také, aby skvěle vycházel s vašimi ratolestmi? Velikost v tomto případě...