Kastrace psa v 8.mesici?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Aya

7.3.2019 20:24
Aya

XXX.XXX.150.51

Prosím o radu. Sestra má pejska z útulku, štěně 5mes a ve smlouvě má, že musí bezpodmínečně psa vykastrovat v přesně dané datum což je 8.mesic. Nelíbí se nám to, víme od veterinářů, že to má rizika a mělo by se čekat do roka věku. Existuje někde opora v zákoně? Nebo studie o tom, že to psy poškodí? Děkuji

7.3.2019 20:29
LájošM

XXX.XXX.14.251

Proč takovou blbost podepsala? Pes je ještě štěně, i v roce je brzy.
Opora v zákoně není, ale je slušnost dodržet smlouvu. Být na vašem místě, ještě si promluvím se zástupcem útulku.
Já bych určitě psa takto brzy nekastroval.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.3.2019 21:05

Aya napsal(a):
Prosím o radu. Sestra má pejska z útulku, štěně 5mes a ve smlouvě má, že musí bezpodmínečně psa vykastrovat v přesně dané datum což je 8.mesic. Nelíbí se nám to, víme od veterinářů, že to má rizika a mělo by se čekat do roka věku. Existuje někde opora v zákoně? Nebo studie o tom, že to psy poškodí? Děkuji

..osobně bych nekastrovala - tedy bych si psa s takovou podmínkou nevzala - když něco podepíšu, je to závazné - tedy alespoň pro mně morálně.........

7.3.2019 21:16

Přestože mám momentálně kastrovanou fenu a kastrovala jsem brzy, tak bych si nekastrované zvíře s podmínkou kastrace nevzala......bylo to dlouhé zvažování pro a proti, zda vůbec kastrovat a kdy, ale abych MUSELA tak to děkuji nechci......nehledě na to třeba u psa - samce, když nebudu počítat nějaké zdravotní důvody a podobně mi kastrace nepřijde přínosná ani z nějakých preventivních důvodů. A už vůbec nechápu ten "vynucený" nízký věk pro kastraci...

8.3.2019 07:19
impact

XXX.XXX.195.92

Aya napsal(a):

Muzete mi, klidne do SZ napsat, ktery je to utulek? Zkusim Vam poradit.

8.3.2019 09:33
davidka

XXX.XXX.14.251

Nemůžete sem napsat, o jaký útulek se jedná?

V Americe kastrují štěňata, aby nedospěli a zůstala jim štěněcí povaha. Ale na zdraví se to podepíše. Jenže Amíci nemají rozum.
Už tak se kastruje plno psů úplně zbytečně. Množení bezpapíráků to nezabrání a ještě kvůli takovým podmínkám zůstává hodně psů v útulku, protože se tím omezuje okruh zájemců.

8.3.2019 09:55
TyVed

XXX.XXX.56.4

Jo tuhle sem koukal na nějaké FB skupiny věnované pastevcům a amíci opravdu snad mají pocit, že nekastrovaný pes se nedá zvládnout nebo co a každý popis situace s žádostí o radu obsahuje zmínku o tom, že pes je kastrovaný nebo záhy bude.

8.3.2019 10:10
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Když sleduju na různých přírodopisných kanálech o psech a většinou z USA, tak jsem tam snad ještě neviděla psa s koulema Já nejsem proti kastracím, ale třeba samce nemám důvod kastrovat, pokud nemá problém s prostatou nebo nějaký hormonální problém.

8.3.2019 10:43
impact

XXX.XXX.195.92

Množení bezpapíráků to nezabrání a ještě kvůli takovým podmínkám zůstává hodně psů v útulku, protože se tím omezuje okruh zájemců.

Okruh zájemců, kteří by si stejně psa z útulku nepořídili, protože ... bla ... bla .... Ale našli si v tomhle hrozně hezkej důvod, proč si toho psa nevzít. Tak maj vlastně krásný alibi a ještě jsou mezi svými přitakávači za Bohy. Ani u nás, ani mezi kolegy, se kterými se nějak blíže stýkáme, nevím ani o jednom případě, že by jim/nám pes zůstal trčet v útulku jen proto, že je kastrovaný. Ale tady je to jako nějaká modlitba.

8.3.2019 10:47
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

impact napsal(a):
Množení bezpapíráků to nezabrání a ještě kvůli takovým podmínkám zůstává hodně psů v útulku, protože se tím omezuje okruh zájemců.

Okruh zájemců, kteří by si stejně psa z útulku nepořídili, protože ... bla ... bla .... Ale našli si v tomhle hrozně hezkej důvod, proč si toho psa nevzít. Tak maj vlastně krásný alibi a ještě jsou mezi svými přitakávači za Bohy. Ani u nás, ani mezi kolegy, se kterými se nějak blíže stýkáme, nevím ani o jednom případě, že by jim/nám pes zůstal trčet v útulku jen proto, že je kastrovaný. Ale tady je to jako nějaká modlitba.

Kdybych si chtěla vzít psa z útulku, tak bych taky neřešila jestli je nebo není kastrovaný a nebo jestli je podmínkou kastrace v dospělosti. Ale kdybych si ho brala mladého a měla ho kastrovat v 8mi měsících, tak tam už bych váhala, to se mi nelíbí.

Ale tu podmínku kastrace u útulkových psů celkem chápu. I když se pečlivě vybírá majitel, tak při velkém množství psů prostě asi není v silách útulku, aby ohlídali, zda někdo na psovi nebude množit, nebo zda ho uhlídá.

8.3.2019 11:05
impact

XXX.XXX.195.92

marcelaamax napsal(a):
Kdybych si chtěla vzít psa z útulku, tak bych taky neřešila jestli je nebo není kastrovaný a nebo jestli je podmínkou kastrace v dospělosti. Ale kdybych si ho brala mladého a měla ho kastrovat v 8mi měsících, tak tam už bych váhala, to se mi nelíbí.

Ale tu podmínku kastrace u útulkových psů celkem chápu. I když se pečlivě vybírá majitel, tak při velkém množství psů prostě asi není v silách útulku, aby ohlídali, zda někdo na psovi nebude množit, nebo zda ho uhlídá.

Jasně, kastrace štěněte je bez diskuze...

I když na vině jsou občas i majitelé. Mě už vykastrovali pětiměsíční fenu, protože vet jim to vybásnil jako úplně nejvíc nejlepší věc na světě. Na to konto jsem přidala do smlouvy klauzuli o nekastraci před prvním rokem věku a co? Hovno s prominutím. Zas mi vykastrovali 10ti měsíčního psa. Bych ty lidi někdy s chutí propleskla.

8.3.2019 11:09
impact

XXX.XXX.195.92

Je to přece normální.... Teď to na mě vyběhlo na fejsbuku.

8.3.2019 11:18
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

impact napsal(a):
Je to přece normální.... Teď to na mě vyběhlo na fejsbuku.

Achjo. Bohužel pro většinu lidí je fakt normální mít po krásném psovi štěňata. Nezajímá je zdraví, povaha, nic...

Mě se taky hodně lidí diví, proč jsem nenechala mého křížence krýt, když jsem měla "nabídky". Nevysvětlíte jim, že za prvé je to kříženec, kterých jsou plné útulky, za druhé nemá zdravotní vyšetření (ale oni vám řeknou, vždyť mu nic není, je zdravý) a za třetí má povahu, jakou by jen tak někdo nechtěl. Ale nevysvětlíte jim to...

8.3.2019 11:20
davidka

XXX.XXX.14.251

Ono je pořád ještě dost lidí, kteří si chtějí o zdraví svého psa rozhodnout sami. Oni s ním budou žít mnoho let, oni budou platit za veterinu, oni vědí, jestli psa uhlídají nebo neuhlídají.
Měla jsem psy i feny, nikdy se mi nestalo nežádoucí krytí.
Já osobně bych si nevzala z útulku kastrovanou fenu. A fakt nejsem množitel. Jen si chci o zdravotních rizicích takového zákroku rozhodnout sama a podle situace, a ne že mi na to někdo dá termín.

8.3.2019 11:32

TyVed napsal(a):
Jo tuhle sem koukal na nějaké FB skupiny věnované pastevcům a amíci opravdu snad mají pocit, že nekastrovaný pes se nedá zvládnout nebo co a každý popis situace s žádostí o radu obsahuje zmínku o tom, že pes je kastrovaný nebo záhy bude.

To je strašný!

8.3.2019 11:33
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

davidka napsal(a):
Ono je pořád ještě dost lidí, kteří si chtějí o zdraví svého psa rozhodnout sami. Oni s ním budou žít mnoho let, oni budou platit za veterinu, oni vědí, jestli psa uhlídají nebo neuhlídají.
Já osobně bych si nevzala z útulku kastrovanou fenu. A fakt nejsem množitel. Jen si chci o zdravotních rizicích takového zákroku rozhodnout sama a podle situace, a ne že mi na to někdo dá termín.

Ale zkuste se vžít do rolí pracovníků utulku, kteří tak nějak rozhodují o budoucím životě psa. Oni nemůžou věřit tomu, ze všichni budou jako vy a nebudou na adoptovanych psech množit, nebo je neuhlidaji.

Edit.: Jinak se mi taky nelíbí kastrace "jen tak" bez zdravotních nebo jiných důvodů. Sama mám psa a fenu a nejsou kastrovaní, ale u toho útulku to chápu.

8.3.2019 11:52
TyVed

XXX.XXX.56.4

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To je strašný!

Hlavně to nikdo nijak nekomentuje a nikdo se nad tím nepozastavuje, prostě je to asi standard. Naprosto mi nepřijde, že by to byla otázka nějaké nechtěného krytí, jelikož tam skoro nebylo zvíře konkrétního plemene. Houby nějaké s PP nebo bez PP jako řešíme u nás. Typický pes je anatolecXpyrenejec nebo Xmaremma, takže ty křížence tam musí někdo prostě vyrábět a typický problém je, že ten vykastrovaný X anotol skáče přes plot a toulá se. A to jsou psiska z farem, kde mají opravdu zvířata a v porovnání s podmínkama u nás asi o hodně víc prostoru a práci. Stejně tak se i u těch vykastrovaných psů neustále řeší problémy s chováním, takže myslím, že nežádoucí chování to fakt neodstraní, ale nikdo tam nad tím zjevně nepřemýšlí.

8.3.2019 12:36
impact

XXX.XXX.195.92

davidka napsal(a):

A kolik nekastrovaných fen jste si za svoji praxi z útulků vzala?

8.3.2019 13:59
assil

XXX.XXX.84.76

Amíci často nekastrují psy jen tak z vlastní zpovykanosti, ale taky proto, že tam ve spoustě měst jsou zákony zakazující vlastnit nekastrovaného psa/fenu bez chovatelské licence.

8.3.2019 14:49

Na mě zas vyskočila na fb fotka kočky po kastraci s pyometrou. U toho byl titulek ve smyslu - vykastrujte ať vaše kočka nezemře na zánět. A to mi strašně vadilo a všichni se tomu divili. Když jsem to připodobnila ať si jdou nechat vyoperovat slepé střevo aby taky nezemřeli, tak na to ani nemukli. Mám 3 feny, z čehož 2 jsou po kastraci kvůli pyometře. Třetí není. Zatím není důvod proč by měla být kastrovaná

Neregistrovaný uživatel

8.3.2019 15:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

Úplně věřím, že pes nezústane trčet v útulku jen proto, že je kastrovaný. Naopak si myslím, že to spousta lidí uvítá. Nicméně úplně jiná situace je, když je ve smlouvě, že ho zájemce bude muset nechat vykastrovat sám!
Vzhledem k cenám kastrace (cca o 3 do 8 tisíc, podle velikosti, provedení kastrace a pohlaví) to může odradit opravdu velký počet zájemců. To jsou peníze, které jsou pro hodně lidí prostě hodně. Když přihlédnu k péči po kastraci, případným komplikacím (stačí, že si rozlíže ránu), tak do toho spousta lidí nepůjde a pořídí si právě toho bez PP (třeba právě proto, že nemají na drahé psy, tak chtěli z útulku, ale ouha!)
Ten osmý měsíc je myslím stanovený proto, že většina psů přibližně právě v tomhle věku začíná mít zájem o krytí. Tak asi, aby se nemnožili. Já bych to pochopila pouze u mladých fen populárních plemen, jinak nechápu...

8.3.2019 15:10

impact napsal(a):

Tak já bych neměla problém vzít už kastrované zvíře, ať už psa nebo fenu, ale vzít zvíře s tím, že MUSÍM kastrovat to fakty ne
......vlastně mě mrzí, že manžel dospělýho psa nechce ani z útulku ani by si ho nevzal od nikoho třeba na inzerát. Myslím, že u mě se mají psi nadstandardně dobře a jsou náležitě milováni a že bychom klidně nějakému staršímu zvířeti mohli poskytnout ten "psí ráj" na dožití. No a štěně bych si zase nevzala já, protože potřebuju velkýho silnýho a ostřejšího psa...a u no name kříženců je ten odhad více nejistý, než když vím co si pořizuju.

8.3.2019 16:52
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Úplně věřím, že pes nezústane trčet v útulku jen proto, že je kastrovaný. Naopak si myslím, že to spousta lidí uvítá. Nicméně úplně jiná situace je, když je ve smlouvě, že ho zájemce bude muset nechat vykastrovat sám!
Vzhledem k cenám kastrace (cca o 3 do 8 tisíc, podle velikosti, provedení kastrace a pohlaví) to může odradit opravdu velký počet zájemců. To jsou peníze, které jsou pro hodně lidí prostě hodně. Když přihlédnu k péči po kastraci, případným komplikacím (stačí, že si rozlíže ránu), tak do toho spousta lidí nepůjde a pořídí si právě toho bez PP (třeba právě proto, že nemají na drahé psy, tak chtěli z útulku, ale ouha!)
Ten osmý měsíc je myslím stanovený proto, že většina psů přibližně právě v tomhle věku začíná mít zájem o krytí. Tak asi, aby se nemnožili. Já bych to pochopila pouze u mladých fen populárních plemen, jinak nechápu...

Ale pokud chce někdo opravdu zachránit psa z útulku, tak si může najít takový útulek, kde ta podmínka není. Což často bývají třeba záchytné kotce v menších městech, nebo alespoň tady to tak je. Určitě tu podmínku nemají všechny útulky. Nemusí hned nutně sáhnout po psovi bez PP. Na to, že je to živý tvor na 15 let, tak mi přijde docela nefér přistupovat k tomu tak, hmm tohohle bych musel kastrovat, no tak to si radši hned koupím psa bez PP. Přitom by se dal najít útulek, kde ta kastrace podmínkou není.

A navíc když si beru psa z útulku, tak taky musím počítat s nějakými zdravotními riziky a to vám pak taky útulek nezaplatí. Pes z útulku je riziko jak zdravotně, tak povahově. A je jen na mě, jestli jsem ochotna do toho jít i přes ta rizika.

8.3.2019 17:00

Mně by vadil ten diktát - musíš! - nechat kastrovat.

8.3.2019 17:39
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Mě u útulků mnohem vic vadí, kdyz je podmínkou to, že pes musí byt uvnitř. A to kolikrát i plemeno, které ma srst vhodnou k pobytu venku. A i psi, kteří v útulku taky jsou venku. Vidím to čím dal tím častěji.

Otec pomalu začíná koukat po psech, z útulku. Pes se u něj bude mít dobre, budou se mu věnovat. Ale chtějí prostě psa ven a uz se mu pár psu zamlouvalo, jak vzhledově tak povahově - jenže, pes musel byt jedině doma.

8.3.2019 19:06
davidka

XXX.XXX.14.251

marcelaamax napsal(a):
Mě u útulků mnohem vic vadí, kdyz je podmínkou to, že pes musí byt uvnitř. A to kolikrát i plemeno, které ma srst vhodnou k pobytu venku. A i psi, kteří v útulku taky jsou venku. Vidím to čím dal tím častěji.

Otec pomalu začíná koukat po psech, z útulku. Pes se u něj bude mít dobre, budou se mu věnovat. Ale chtějí prostě psa ven a uz se mu pár psu zamlouvalo, jak vzhledově tak povahově - jenže, pes musel byt jedině doma.

Někdy mám dojem, že v těch útulkových a zachraňovacích organizacích už ženský (chlapa tam těžko najdeš) úplně ztratily mozek. Dřív byla většina psů venku. Když mají na to srst a jsou v dobré výživové kondici, není důvod je držet v bytě.
Ještě tak před 30 lety si většina lidí klepala na čelo, když byl větší a chlupatý pes v bytě a považovali to za týrání :-)

8.3.2019 19:17
saola

XXX.XXX.160.120

impact napsal(a):
Jasně, kastrace štěněte je bez diskuze...

I když na vině jsou občas i majitelé. Mě už vykastrovali pětiměsíční fenu, protože vet jim to vybásnil jako úplně nejvíc nejlepší věc na světě. Na to konto jsem přidala do smlouvy klauzuli o nekastraci před prvním rokem věku a co? Hovno s prominutím. Zas mi vykastrovali 10ti měsíčního psa. Bych ty lidi někdy s chutí propleskla.

Vaše pohoršení je fakt dojemné
Vy, která necháte vyřezat vše, co projde tím vaším "divným" spolkem, jen aby si veti vydělali a asi že si užíváte ten pocit moci to rozhodnout, ale hlavně zcela bez pardonu v zájmu štěstí a lepšího života těch psů, co?
http://russell-rescue.cz/podminky/

davidka:
...Někdy mám dojem, že v těch útulkových a zachraňovacích organizacích už ženský (chlapa tam těžko najdeš) úplně ztratily mozek.....
Lépe bych to nenapsala

8.3.2019 21:05
impact

XXX.XXX.195.92

EDIT: Jéžiš, ztratila se mi citace. To je samozřejmě pro SAOLKU.

Samozřejmě zlato moje.

Všichni naši svěřenci projdou kastrací buď u nás a nebo v rodině. A speciálně to u každého inzerátu zdůrazňuji. Mrkni třeba na pesweb.cz , tam to v inzerátech naší organizace najdeš.

Za kastrací našich svěřenců si stojím a stát budu. Bez ohledu na tvoje jedovaté sliny, co kolem sebe prskáš. Jen si dávej pozor, aby tě to jednou nesežralo zevnitř. Ona to není legrace žít s takovou nenávistí.

A moc díky za reklamu. Aspoň se tady tím nemusím chválit sama.

8.3.2019 21:10
impact

XXX.XXX.195.92

davidka napsal(a):

Je nějaký problém v odpovědi? Nebo jste přesně jedna z těch, co by si psa z útulku vůbec nevzali a kastrace jim slouží jako štít?

9.3.2019 08:05

impact napsal(a):
Je nějaký problém v odpovědi? Nebo jste přesně jedna z těch, co by si psa z útulku vůbec nevzali a kastrace jim slouží jako štít?

Myslím, že se nikdo nemusí zpovídat a vysvětlovat, proč si nevezme psa z útulku. Vzít si psa z útulku je dobrý skutek a někdy i dost velká oběť.
Já jsem si z útulku psa nevzala. Prvního psa jsem sice měla nalezence, křížence, ale kdybych tehdy v dětství měla možnosti, tak jsem měla psa s PP. A potom už následovali jen psi s PP.
Dnes máme devítiletou kavkazanku a až odejde, chceme se pohlédnout po útulcích. Budeme hledat fenu velkého plemene, která by se hodila na celoroční pobyt venku s přístupem do domu, ale víceméně na ven. Takže s delší srstí. Jsem na fb, tam se mi denně nabízí spousta psů inzerovaných různými útulky a spolky. Některé spolky snad nenabízejí jiné psy, než kastrované. Ale vzít si kastrovanou fenu velkého plemene je rizikem, protože se může objevit inkontinence. Zkušenosti s tím nemám, naše dvě feny, které jsme dali kastrovat, inkontinentní nebyly. Měli jsme štěstí. Známí, kteří měli kastrovanou střední kníračku, se u ní potýkali s inkontinencí, sice to jakž takž zvládali s medikamenty, ale když se trochu nachladila, tak to stejně ty léky neudržely. Dokážu si to tedy dost dobře představit u feny velkého plemene a zažít bych to nechtěla.
Teď, v řádu dnů, na mě na fb vykoukla nabídka jakéhosi spolku, pětiletý NO snad dokonce s PP, cvičený, poslušný, s potenciálem do nějaké služby, ale kastrovaný. Proč? Kastrovaný pes je ve společnosti dalších psů diskvalifikován, je vlastně méněcenný. Neproviňují se tak na těch psech pracovníci těchto spolků?

9.3.2019 08:22
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Myslím, že se nikdo nemusí zpovídat a vysvětlovat, proč si nevezme psa z útulku. Vzít si psa z útulku je dobrý skutek a někdy i dost velká oběť.
Já jsem si z útulku psa nevzala. Prvního psa jsem sice měla nalezence, křížence, ale kdybych tehdy v dětství měla možnosti, tak jsem měla psa s PP. A potom už následovali jen psi s PP.
Dnes máme devítiletou kavkazanku a až odejde, chceme se pohlédnout po útulcích. Budeme hledat fenu velkého plemene, která by se hodila na celoroční pobyt venku s přístupem do domu, ale víceméně na ven. Takže s delší srstí. Jsem na fb, tam se mi denně nabízí spousta psů inzerovaných různými útulky a spolky. Některé spolky snad nenabízejí jiné psy, než kastrované. Ale vzít si kastrovanou fenu velkého plemene je rizikem, protože se může objevit inkontinence. Zkušenosti s tím nemám, naše dvě feny, které jsme dali kastrovat, inkontinentní nebyly. Měli jsme štěstí. Známí, kteří měli kastrovanou střední kníračku, se u ní potýkali s inkontinencí, sice to jakž takž zvládali s medikamenty, ale když se trochu nachladila, tak to stejně ty léky neudržely. Dokážu si to tedy dost dobře představit u feny velkého plemene a zažít bych to nechtěla.
Teď, v řádu dnů, na mě na fb vykoukla nabídka jakéhosi spolku, pětiletý NO snad dokonce s PP, cvičený, poslušný, s potenciálem do nějaké služby, ale kastrovaný. Proč? Kastrovaný pes je ve společnosti dalších psů diskvalifikován, je vlastně méněcenný. Neproviňují se tak na těch psech pracovníci těchto spolků?

Píšete, že jste vaše dvě feny dali kastrovat - tak proč u fen z útulku vám to vadí? Když ty vlastní jste taky kastrovali?

Dobře, dá se pochopit, že někdo nechce kastrované zvíře, ok. Ale pokud chce mermomocí psa z útulku, tak si může najít takový útulek, kde ta kastrace podmínkou nebude. Ale to, že si nevezmu psa z útulku, protože je kastrovaný, to mi připadá fakt jako výmluva. Mám hodně známých co mají psy z útulků a nikdo tohle neřešil.

Jak jsem psala o otcovi, že shání psa z útulku - dva už se mu vážně líbili, ale u obou byla podmínka, že musejí být vevnitř, i když doteď byli venku v kotci. Ale taky kvůli tomu nepůjde a nekoupí si psa bez PP, bude hledat dál než narazí na psa, který mu vyhovuje a může být venku.

9.3.2019 08:36

marcelaamax napsal(a):
Píšete, že jste vaše dvě feny dali kastrovat - tak proč u fen z útulku vám to vadí? Když ty vlastní jste taky kastrovali?

Dobře, dá se pochopit, že někdo nechce kastrované zvíře, ok. Ale pokud chce mermomocí psa z útulku, tak si může najít takový útulek, kde ta kastrace podmínkou nebude. Ale to, že si nevezmu psa z útulku, protože je kastrovaný, to mi připadá fakt jako výmluva. Mám hodně známých co mají psy z útulků a nikdo tohle neřešil.

Jak jsem psala o otcovi, že shání psa z útulku - dva už se mu vážně líbili, ale u obou byla podmínka, že musejí být vevnitř, i když doteď byli venku v kotci. Ale taky kvůli tomu nepůjde a nekoupí si psa bez PP, bude hledat dál než narazí na psa, který mu vyhovuje a může být venku.

Proč byly naše dvě feny kastrované? Jedna měla pyometru a kastrace jí zachránila život. Druhou jsem jako dospělou neplánovaně pořídila k psovi do bytu s tím, že má DKK 4/4 a v žádném případě by neměla zabřeznout. Někdo by řekl, že bez důvodu. Ale musím říct, že až jí začaly jiné zdravotní problémy, která nesouvisely ani s kastrací, ani s DKK, byla jsem moc ráda, že do toho nemusím řešit ještě hárání.

Za výmluvu, proč si nevzít psa z útulku, může být považováno kde co. Je třeba si uvědomit, že vzít si psa z útulku není ničí povinnost, že je to laskavost, a jak píšu v předchozím příspěvku, i oběť a někdy nemalá. Pracovníci útulků a různých spolků by si to měli uvědomit a být lidem, kteří se ujmou opuštěných psů, vděční, a ne jim ještě diktovat, jak a co mají dělat.

9.3.2019 08:42
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Proč byly naše dvě feny kastrované? Jedna měla pyometru a kastrace jí zachránila život. Druhou jsem jako dospělou neplánovaně pořídila k psovi do bytu s tím, že má DKK 4/4 a v žádném případě by neměla zabřeznout. Někdo by řekl, že bez důvodu. Ale musím říct, že až jí začaly jiné zdravotní problémy, která nesouvisely ani s kastrací, ani s DKK, byla jsem moc ráda, že do toho nemusím řešit ještě hárání.

Za výmluvu, proč si nevzít psa z útulku, může být považováno kde co. Je třeba si uvědomit, že vzít si psa z útulku není ničí povinnost, že je to laskavost, a jak píšu v předchozím příspěvku, i oběť a někdy nemalá. Pracovníci útulků a různých spolků by si to měli uvědomit a být lidem, kteří se ujmou opuštěných psů, vděční, a ne jim ještě diktovat, jak a co mají dělat.

Jo, tak to jsem nevěděla.

Já neříkám, že je to něčí povinnost, taky jsem psala, že to s sebou nese určitá rizika. Ale pokud je někdo odhodlaný zachránit psa a dát mu nový domov, tak si nemyslím, že ho od toho odradí kastrace. A jak už jsem psala, jde najít i útulek kde to podmínkou není. A nebo pokud vadí, jak tu někdo psa, vyloženě to, že psa musíte potom kastrovat vy a že to stojí peníze - no tak se dá najít pes, který je už v útulku kastrovaný.

Pracovníci útulků a různých spolků by si to měli uvědomit a být lidem, kteří se ujmou opuštěných psů, vděční, a ne jim ještě diktovat, jak a co mají dělat.
Takže čistě teoreticky - kdybyste vy vedla útulek , tak byste psy dávala bez podmínky kastrace, jen s tím, že vám majitelé slíbí, že na nich nebudou množit a že je uhlídají? Věřila byste takto každému?

9.3.2019 08:51

ono je to těžký, no. protože v tom případě se nepotkává očekávání potenciálních majitelů "nechci kastráta, nejsem přece blb abych množil/neuhlídal a zkušenosti lidí z útulků, kam se občas dostávají smečky nesocializovaných psů, kteří se v nějakém baráku množili každý s každým, protože majitel je zcela nepoužitelný, ale "měl je rád". možná.

9.3.2019 08:58

marcelaamax napsal(a):

Já neříkám, že je to něčí povinnost, taky jsem psala, že to s sebou nese určitá rizika. Ale pokud je někdo odhodlaný zachránit psa a dát mu nový domov, tak si nemyslím, že ho od toho odradí kastrace. A jak už jsem psala, jde najít i útulek kde to podmínkou není. A nebo pokud vadí, jak tu někdo psa, vyloženě to, že psa musíte potom kastrovat vy a že to stojí peníze - no tak se dá najít pes, který je už v útulku kastrovaný.

Pracovníci útulků a různých spolků by si to měli uvědomit a být lidem, kteří se ujmou opuštěných psů, vděční, a ne jim ještě diktovat, jak a co mají dělat.
Takže čistě teoreticky - kdybyste vy vedla útulek , tak byste psy dávala bez podmínky kastrace, jen s tím, že vám majitelé slíbí, že na nich nebudou množit a že je uhlídají? Věřila byste takto každému?

To je právě otázka... Nevěřila. Stejně, jako nemohou pracovníci útulku vědět, jestli neskončí "adoptovaný" pes na pekáči. Třeba i za čas...
Já uznávám, že pro spoustu lidí, kteří si jdou pro psa do útulku je fakt, že je - hlavně fena - kastrovaná, bonusem, protože mají o starost s háráním méně.
Naštěstí všechny útulky nekastrují, tak je šance nekastrovaného jedince najít.

9.3.2019 09:02
saola

XXX.XXX.160.120

marcelaamax napsal(a):

Ano, kdybych vedla útulek, bezpodmínečnou kastraci zvířat ani zákaz chovu na nich bych ve smlouvě nijak nepožadovala.
Jednak proto, že kastrace zdravého psa či feny je zbytečné mrzačení a nemá žádnou oporu v zákoně, druhak proto, že jako provozovatel/majitel útulku jsem tady od toho, abych těm zvířatům v pro ně ošemetné životní situaci pomohla a nasměrovala je k novým majitelům, ale bez toho, abych si hrála na pánaboha a vyžadovala takovou absolutní kontrolu a moc nad jejich dalším životem. To je pak věc majitele.
Neexistují žádná data, která by omlouvala šmahem prováděnou kastraci psů, procházejících útulky, ve smyslu toho, že tento zákrok statisticky významně snižuje počet budoucích bezprizorních psů či že podporuje snížení existence psích množek.
Jak psala davidka výše, hlavně za soukromými útulky/spolky často stojí ženské, které mají dost problémů samy se sebou i se vztahy s ostatními lidmi a našly se ve všezachraňující spáse zvířat, a budou páchat "dobro", ať to stojí, co to stojí, včetně zbytečného utrpení těch zvířat při naprosto nepotřebných kastračních zákrocích nemluvě.

9.3.2019 09:08
impact

XXX.XXX.195.92

BALU nebudu to citovat celé, tak jen takto: Kastrovaný pes je ve společnosti dalších psů diskvalifikován, je vlastně méněcenný. Neproviňují se tak na těch psech pracovníci těchto spolků?

Už jsem to tu psala mnohokrát a klidně to zopakuji. Mám doma ve smečce kastrované i nekastrované psy, kastrované i nekastrované feny. Nikdo z nich není méněcenný, není šikanovaný, není nějakým způsobem utlačovaný, všichni o sebe pečují navzájem. Jedinej, kdo tady občas dostane do držky je nově příchozí nekastrovaný sameček, kterej najednou zjistí, že je tu hromada fen a začne mu z toho poněkud drbat a začne ty feny nepřiměřeně obtěžovat. Držkovou dostává od mých dvou nekastrovaných fen, protože jsou prostě šéfky (bez ohledu na kastraci - jsou služebně nejstarší a umí si doma zjednat pořádek).

Mimo to pořádáme pravidelně společně hromadné procházky a jednou za rok velký sraz naší organizace, kdy se sjede v kempu baj vočko stovka psů. Namíchaných psů, páč čistě adopční rodiny bývají zhruba polovina, druhá polovina jsou přátelé organizace. Dost si to tam hlídám, protože bytostně nesnáším, když je někdo nějakým způsobem utlačovaný a opět stejná situace - psi si spolu hrají, bez ohledu na to, co má či nemá koule nebo vaječníky. Ale občas se tam setkávám se stejnou situací, jako u mě doma. A to je mladý sameček, kterýmu se z tolika frnda zatočí hlava a ten má pak tendence vyskakovat do všeho, co kolem něj projde.

Takže bohužel, já se za svoji letitou praxi setkala možná tak jednou či dvakrát, že nějaký nekastrovaný samec měl zájem o kastrovaného samce, ale tam stačí dát jasně najevo, že se takoví psi neobtěžují a je klid. Stejně, jako se neobtěžují háravky, neskáče se po štěňatech a podobně. Nemohu se prostě přiklonit ke konstatování, že jsou kastrovaní jedinci smečkou nepřijatelní.

9.3.2019 09:08

Jak psala davidka výše, hlavně za soukromými útulky/spolky často stojí ženské, které mají často problémy samy se sebou, vztahy s ostatními lidmi a našly se ve všezachraňující spáse zvířat, a budou páchat "dobro", ať to stojí, co to stojí, včetně zbytečného utrpení těch zvířat při naprosto nepotřebných kastračních zákrocích nemluvě.

Naprostý souhlas!
Řekla bych, že pokud by se nějak rapidně snížil počet bezprizorných psů narozených v naší republice, tyto "zachránkyně" stav velmi rychle doplní psy posbíranými v jiných zemích - na Slovensku, v Rumunsku a dalších, odkud jsou sem psi taháni už dnes. Byznys se přece musí točit!

9.3.2019 09:13
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jak psala davidka výše, hlavně za soukromými útulky/spolky často stojí ženské, které mají často problémy samy se sebou, vztahy s ostatními lidmi a našly se ve všezachraňující spáse zvířat, a budou páchat "dobro", ať to stojí, co to stojí, včetně zbytečného utrpení těch zvířat při naprosto nepotřebných kastračních zákrocích nemluvě.

Naprostý souhlas!
Řekla bych, že pokud by se nějak rapidně snížil počet bezprizorných psů narozených v naší republice, tyto "zachránkyně" stav velmi rychle doplní psy posbíranými v jiných zemích - na Slovensku, v Rumunsku a dalších, odkud jsou sem psi taháni už dnes. Byznys se přece musí točit!

Jo tak i takové organizace se najdou, ale nejde tvrdit, že takové jsou všechny..

9.3.2019 09:14
impact

XXX.XXX.195.92

BALU
Ještě ad ta davidka. Mě jen čistě ze zvědavosti zajímalo, jestli by si z útulku nevzala kastrovanou fenu (příp. s podmínkou kastrace) a nebo jestli by si vlastně nevzala vůbec žádnou fenu. Protože to je to, co jsem původně komentovala. Problém není kastrace, ale to, že by si takoví lidi psa z útulku prostě nezvali.. (Ať nevezmou, mě je to úplně šumák, ale nechápu, proč se zaštiťují kastrací....)

A ještě speciálně pro SAOLKU - odkaz na náš web - www.russell-rescue.cz . Můžeme to tak dělat pořád dokola, je mi to jedno.

9.3.2019 09:15

impact napsal(a):
BALU nebudu to citovat celé, tak jen takto: Kastrovaný pes je ve společnosti dalších psů diskvalifikován, je vlastně méněcenný. Neproviňují se tak na těch psech pracovníci těchto spolků?

Už jsem to tu psala mnohokrát a klidně to zopakuji. Mám doma ve smečce kastrované i nekastrované psy, kastrované i nekastrované feny. Nikdo z nich není méněcenný, není šikanovaný, není nějakým způsobem utlačovaný, všichni o sebe pečují navzájem. Jedinej, kdo tady občas dostane do držky je nově příchozí nekastrovaný sameček, kterej najednou zjistí, že je tu hromada fen a začne mu z toho poněkud drbat a začne ty feny nepřiměřeně obtěžovat. Držkovou dostává od mých dvou nekastrovaných fen, protože jsou prostě šéfky (bez ohledu na kastraci - jsou služebně nejstarší a umí si doma zjednat pořádek).

Mimo to pořádáme pravidelně společně hromadné procházky a jednou za rok velký sraz naší organizace, kdy se sjede v kempu baj vočko stovka psů. Namíchaných psů, páč čistě adopční rodiny bývají zhruba polovina, druhá polovina jsou přátelé organizace. Dost si to tam hlídám, protože bytostně nesnáším, když je někdo nějakým způsobem utlačovaný a opět stejná situace - psi si spolu hrají, bez ohledu na to, co má či nemá koule nebo vaječníky. Ale občas se tam setkávám se stejnou situací, jako u mě doma. A to je mladý sameček, kterýmu se z tolika frnda zatočí hlava a ten má pak tendence vyskakovat do všeho, co kolem něj projde.

Takže bohužel, já se za svoji letitou praxi setkala možná tak jednou či dvakrát, že nějaký nekastrovaný samec měl zájem o kastrovaného samce, ale tam stačí dát jasně najevo, že se takoví psi neobtěžují a je klid. Stejně, jako se neobtěžují háravky, neskáče se po štěňatech a podobně. Nemohu se prostě přiklonit ke konstatování, že jsou kastrovaní jedinci smečkou nepřijatelní.

No vidíte, já sice nemám tak bohaté zkušenosti jako vy, ale zato úplně opačné.
Naprosto postrádám smysl plošné kastrace psů samců v jistých útulcích. Tohle mi připadá ještě zbytečnější než kastrace fen. Nežádoucím štěňatům obecně to stejně nezabrání, protože stačí jeden pes rozsévač v širém okolí...

9.3.2019 09:15
saola

XXX.XXX.160.120

Pro balu:
To už se přece děje teď, každou chvíli na netu najdete srdceryvný příběh roztoumiloučké fotogenické fenečky z východoslovenské cikánské osady za adopční poplatek 10 000,-. No,nekupte to

Pro impact:
Hezky jste to popsala. Dle vás tedy kastrace nepřináší psům v budoucím životě žádný bonus oproti nekastrovaným zvířatům ve smyslu soužití s ostatními psy - tak proč je tedy mrzačíte?

9.3.2019 09:19
impact

XXX.XXX.195.92

saola napsal(a):
Pro balu:
To už se přece děje teď, každou chvíli na netu najdete srdceryvný příběh roztoumiloučké fotogenické fenečky z východoslovenské cikánské osady za adopční poplatek 10 000,-. No,nekupte to

Pro impact:
Hezky jste to popsala. Dle vás tedy kastrace nepřináší psům v budoucím životě žádný bonus oproti nekastrovaným zvířatům ve smyslu soužití s ostatními psy - tak proč je tedy mrzačíte?

Proč? No přece proto, aby ses měla v čem nimrat.

9.3.2019 09:24
impact

XXX.XXX.195.92

No vidíte, já sice nemám tak bohaté zkušenosti jako vy, ale zato úplně opačné.
Naprosto postrádám smysl plošné kastrace psů samců v jistých útulcích. Tohle mi připadá ještě zbytečnější než kastrace fen. Nežádoucím štěňatům obecně to stejně nezabrání, protože stačí jeden pes rozsévač v širém okolí...

Zopakuju... Taky už jsem to říkala několikrát.

Mě je úplně jedno, jestli ty kastrace plošně pohnou nebo nepohnou množstvím bezprizorních psů. Nemám absolutně ambice na to, abych to nějak plošně a celorepublikově či celosvětově ovlivnila.

Pro mě je podstatné pouze to, že se na našich psech nebude dále množit.

V tomhle chci mít svědomí čistý. Už jen proto, že z 90% nabízíme tři, pro laiky čistokrevné a taky módní plemena.

Jak to dělá nebo nedělá někdo jinej, je mi ve své podstatě jedno.

9.3.2019 09:25

saola napsal(a):
Pro balu:

Pro impact:

Viz první odstavec - máte pravdu! A nejen ze Slovenska, i z Ukrajiny a dalších zemí. A lidi platí...
Nebo stačí vymyslet srdceryvný příběh, nafotit starého pejska v beznadějném stavu, kterému by bylo líp, kdyby ho nechali odejít, a penízky se hrnou. Co na tom, že kvalita psova života už vlastně žádná není...

9.3.2019 09:57
impact

XXX.XXX.195.92

Viz první odstavec - máte pravdu! A nejen ze Slovenska, i z Ukrajiny a dalších zemí. A lidi platí...
Nebo stačí vymyslet srdceryvný příběh, nafotit starého pejska v beznadějném stavu, kterému by bylo líp, kdyby ho nechali odejít, a penízky se hrnou. Co na tom, že kvalita psova života už vlastně žádná není...

Já se nebudu v žádným případě plošně zastávat všech organizací, protože vím, jaká zvěrstva se občas dějí.

Ale přála bych Vám najít takového starého ošuntělého psa, který vypadá, že už je třema nohama v hrobě a přála bych Vám pak slyšet veterináře, jak říká bude to sice palba, ale ten pes ještě může prožít kus krásnýho života.

Víte, ono je hrozně jednoduché sedět za monitorem, ukazovat prstem a odsuzovat. Ale podívat se pak tomu psovi do očí a říct veterináři tak ho utraťte, přece do něj nevrazíme tolik peněz. Na to už by musel být člověk jinej frajer... Stejně tak musí být člověk velkej frajer na to, aby vytáhl zdevastovanou fenu z množírny, dal ji dokupy a pak ji poslal dál se slovy hele, kašlem na kastrace. Oni tě sice ještě možná párkrát nakrejou, ale tak hlavně, že do tebe nebudeme zbytečně řezat. A nebo pošle dál psa a řekne mu, ty sice nemáš z množírny žádný návyky než neustálý prcání, ale to vůbec nevadí, že se to s tebou potáhne celej život. Hlavní je, že máš koule.

Hlavně, že vyhovíme těm, co by si z útulku nikdy kastrovanýho psa nevzali... Oni si sice nevezmou žádnýho psa, ale to vůbec nevadí.

9.3.2019 10:06

Já nechci hodnotit kastraci ano - ne, v určité situaci to může být přínos, starší majitelé, kterým třeba fenka utíká a má pravidelně štěňata apodobně. Sama bych si nic diktovat nenechala, psů je dost a dají se získat bez podobných podmínek. Spíš mě šokovala naše veterinářka, musím říct že jinak je velmi dobrá a její manžel ošetřuje i velká zvířata, což je obrovské plus, když mi začala tvrdit že moje velmi mladá fena je nemocná kvůli hárání. Mimochodem docela normálně sežrala na hromadě hnoje nějaký hnus a měla zkažený žaludek. Já taky nechala kastrovat starší fenku, kvůli zánětu dělohy a mělo to jednoznačně pozitivní přínos, nechávám kastrovat kočky, protože ty nejdou uhlídat, ale tvrdit že za většinu nemocí u feny může hormonální nerovnováha způsobená háráním mi přijde dost přez čáru. Chci se zeptat, setkali jste se někdo s takovým tvrzením?

9.3.2019 10:30
davidka

XXX.XXX.14.251

Měla jsem fenu z útulku. Naštěstí to bylo v době, kdy ještě nebylo tolik bláznivých ženských, co místo založení rodiny založily záchranný spolek. Nikdo mi nešel prolézt barák, ani po mně nechtěl kastraci.
A měla jsem i kastrované feny. Ze zdravotních důvodů. Nemám s tím problém, ale chci si o svém zvířeti rozhodnout sama. Já se o něj pak budu do konce jeho dní starat, já budu v případě inkontinence uklízet pochcané pelechy.

Pro impact: Na rozdíl od vás nemám čas sedět 20 hodin denně u počítače a odpovídat na vaše kousavé otázky. Já se musím starat o rodinu a svá zvířata. A to jich nemám tolik jako vy. Když tak koukám, kolik je jen tady na ifauně vašich příspěvků, to snad neděláte nic jinýho, než že sedíte na zadku u klávesnice. Že by důvod, proč nikoho nepustíte se podívat, jak vlastně váš "útulek" vypadá?

9.3.2019 10:36
saola

XXX.XXX.160.120

impact napsal(a):
Já se nebudu v žádným případě plošně zastávat všech organizací, protože vím, jaká zvěrstva se občas dějí.

Ale přála bych Vám najít takového starého ošuntělého psa, který vypadá, že už je třema nohama v hrobě a přála bych Vám pak slyšet veterináře, jak říká bude to sice palba, ale ten pes ještě může prožít kus krásnýho života.

Víte, ono je hrozně jednoduché sedět za monitorem, ukazovat prstem a odsuzovat. Ale podívat se pak tomu psovi do očí a říct veterináři tak ho utraťte, přece do něj nevrazíme tolik peněz. Na to už by musel být člověk jinej frajer... Stejně tak musí být člověk velkej frajer na to, aby vytáhl zdevastovanou fenu z množírny, dal ji dokupy a pak ji poslal dál se slovy hele, kašlem na kastrace. Oni tě sice ještě možná párkrát nakrejou, ale tak hlavně, že do tebe nebudeme zbytečně řezat. A nebo pošle dál psa a řekne mu, ty sice nemáš z množírny žádný návyky než neustálý prcání, ale to vůbec nevadí, že se to s tebou potáhne celej život. Hlavní je, že máš koule.

Hlavně, že vyhovíme těm, co by si z útulku nikdy kastrovanýho psa nevzali... Oni si sice nevezmou žádnýho psa, ale to vůbec nevadí.

Ale houby, jen plácáte a vzbuzujete soucit.
Člověk, který má zvířata opravdu rád, vámi zmiňovaného třínohého starého ošuntělého psa naopak naprosto realisticky pošle soucitně na onen svět, když nemá prostředky na to, aby ho za desetitisíce zachraňoval, protože nechce, aby se dál trápil. To je soucit a empatie se zvířetem.. Pokud vy na to nejste dost frajer, tak radši pěstujte zeleninu.
Stejně tak zdevastované feny z množíren - jasně, pro záchranářské organizace je to perfektní reklama, zviditelnění v médiích a super příjem peněz od slitovných lidí, kteří si řeknou - uděláme dobrý skutek a takovou fenečku/pejska si vezmeme na dožití. To zvíře žilo celý život v kleci nebo na páchnoucím dvoře, je nemocné, vyšťavené, vy mu k tomu ještě přidáte operaci-kastraci, a ve finále noví majitelé za pár měsíců zjistí, že si pořídili nemocné a nenormální zvíře, které - když mají štěstí - brzy konečně umře. Co je to za život pro ta "zachráněná ať to stojí co to stojí" množková zvířata? To jako když jim ušmiknete koule, tak z nich budou happy pejsci?

9.3.2019 11:09
impact

XXX.XXX.195.92

davidka napsal(a):
Měla jsem fenu z útulku. Naštěstí to bylo v době, kdy ještě nebylo tolik bláznivých ženských, co místo založení rodiny založily záchranný spolek. Nikdo mi nešel prolézt barák, ani po mně nechtěl kastraci.
A měla jsem i kastrované feny. Ze zdravotních důvodů. Nemám s tím problém, ale chci si o svém zvířeti rozhodnout sama. Já se o něj pak budu do konce jeho dní starat, já budu v případě inkontinence uklízet pochcané pelechy.

Pro impact: Na rozdíl od vás nemám čas sedět 20 hodin denně u počítače a odpovídat na vaše kousavé otázky. Já se musím starat o rodinu a svá zvířata. A to jich nemám tolik jako vy. Když tak koukám, kolik je jen tady na ifauně vašich příspěvků, to snad neděláte nic jinýho, než že sedíte na zadku u klávesnice. Že by důvod, proč nikoho nepustíte se podívat, jak vlastně váš "útulek" vypadá?

Mám od pěti od rána udělané tolik práce, že si můžu dokonce aj chvílema sednout a ucucnout si kafe. To jsem ale strašná, co.

9.3.2019 11:09
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nečetla jsem to celé, tedy hlavně ne dohadování Saoly s Impact, ale tady s kastracema u Impact souhlasím, protože JRT jsou snad nejvíc množené plemeno(nebo jistou dobu bylo) a to co kolem vidím, jsou hrbaté zrůdičky z takovýchto samodomo chovů

9.3.2019 11:12
impact

XXX.XXX.195.92

saola napsal(a):
Ale houby, jen plácáte a vzbuzujete soucit.
Člověk, který má zvířata opravdu rád, vámi zmiňovaného třínohého starého ošuntělého psa naopak naprosto realisticky pošle soucitně na onen svět, když nemá prostředky na to, aby ho za desetitisíce zachraňoval, protože nechce, aby se dál trápil. To je soucit a empatie se zvířetem.. Pokud vy na to nejste dost frajer, tak radši pěstujte zeleninu.
Stejně tak zdevastované feny z množíren - jasně, pro záchranářské organizace je to perfektní reklama, zviditelnění v médiích a super příjem peněz od slitovných lidí, kteří si řeknou - uděláme dobrý skutek a takovou fenečku/pejska si vezmeme na dožití. To zvíře žilo celý život v kleci nebo na páchnoucím dvoře, je nemocné, vyšťavené, vy mu k tomu ještě přidáte operaci-kastraci, a ve finále noví majitelé za pár měsíců zjistí, že si pořídili nemocné a nenormální zvíře, které - když mají štěstí - brzy konečně umře. Co je to za život pro ta "zachráněná ať to stojí co to stojí" množková zvířata? To jako když jim ušmiknete koule, tak z nich budou happy pejsci?

Tak já beru feny z množíren prakticky pořád a reklama žádná. Vyjma teda toho, že za mnou běháš na iFauně a dáváš všude odkazy na můj web. Budu se muset od tebe ještě něco přiučit.

9.3.2019 11:15
impact

XXX.XXX.195.92

Já nechci hodnotit kastraci ano - ne, v určité situaci to může být přínos, starší majitelé, kterým třeba fenka utíká a má pravidelně štěňata apodobně. Sama bych si nic diktovat nenechala, psů je dost a dají se získat bez podobných podmínek. Spíš mě šokovala naše veterinářka, musím říct že jinak je velmi dobrá a její manžel ošetřuje i velká zvířata, což je obrovské plus, když mi začala tvrdit že moje velmi mladá fena je nemocná kvůli hárání. Mimochodem docela normálně sežrala na hromadě hnoje nějaký hnus a měla zkažený žaludek. Já taky nechala kastrovat starší fenku, kvůli zánětu dělohy a mělo to jednoznačně pozitivní přínos, nechávám kastrovat kočky, protože ty nejdou uhlídat, ale tvrdit že za většinu nemocí u feny může hormonální nerovnováha způsobená háráním mi přijde dost přez čáru. Chci se zeptat, setkali jste se někdo s takovým tvrzením?

Já ne.

9.3.2019 11:19
impact

XXX.XXX.195.92

lesnížínka napsal(a):
Nečetla jsem to celé, tedy hlavně ne dohadování Saoly s Impact, ale tady s kastracema u Impact souhlasím, protože JRT jsou snad nejvíc množené plemeno(nebo jistou dobu bylo) a to co kolem vidím, jsou hrbaté zrůdičky z takovýchto samodomo chovů

Asi tak...

Akorát se mi v první řadě druhej zleva nějak vetřel parson.

9.3.2019 16:28

impact napsal(a):

Vámi popsaného třínohého pejska bych nechala odejít. Zubožené staré zvíře, které si buhví co prožilo si nezaslouží dál trpět. Kolikrát takoví psi ve jménu záchrany podstupují různé operace, a dál trpí. Prodloužíte mu život o kolik? O týden? O měsíc? O půl roku? A jaký život?
Když vidím kolikrát zubožené trosky z různých množek, staré, poloslepé, nemocné, plné boláků, atd., tak si říkám, že to nejlepší, co pro ně mohou lidi udělat, je nechat je odejít. Jenže to se neděje, organizují se převozy napříč republikou a je z toho vlastně další byznys. Živí se na tom spolky, veterináři, dočaskáři,...
Pokud zachraňujete z vlastní kapsy, OK, to je vaše věc. Ale pokud mámíte z lidí prachy pomocí srdceryvných příběhů, to OK není. Někdy mně to připadá, že pejska v tristním stavu taková organizace nechá žít a léčit jen proto, aby jí přitekly další a další peníze.
Nemám v úmyslu házet do jednoho pytle všechny útulky a spolky, a tedy čest těm, které to tak nedělají.

9.3.2019 16:37
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Vámi popsaného třínohého pejska bych nechala odejít. Zubožené staré zvíře, které si buhví co prožilo si nezaslouží dál trpět. Kolikrát takoví psi ve jménu záchrany podstupují různé operace, a dál trpí. Prodloužíte mu život o kolik? O týden? O měsíc? O půl roku? A jaký život?
Když vidím kolikrát zubožené trosky z různých množek, staré, poloslepé, nemocné, plné boláků, atd., tak si říkám, že to nejlepší, co pro ně mohou lidi udělat, je nechat je odejít. Jenže to se neděje, organizují se převozy napříč republikou a je z toho vlastně další byznys. Živí se na tom spolky, veterináři, dočaskáři,...
Pokud zachraňujete z vlastní kapsy, OK, to je vaše věc. Ale pokud mámíte z lidí prachy pomocí srdceryvných příběhů, to OK není. Někdy mně to připadá, že pejska v tristním stavu taková organizace nechá žít a léčit jen proto, aby jí přitekly další a další peníze.
Nemám v úmyslu házet do jednoho pytle všechny útulky a spolky, a tedy čest těm, které to tak nedělají.

A tak třeba kamarádka ma dva mopse záchranene z množirny, jedna z nich je slepá. Byli v hroznem stavu - vy byste je asi dala utratit. A jak jsou na tom dneska? Neuskuteční mazlici, na kterých by nikdo nepoznal, ze jsou z množirny a ze je jedna slepá. Jsou to veselí šťastní psi.

A mimochodem - k tomu trinohemu psovi - to bylo spíš myšleno tak, že pes na tom byl špatně (trema nohama v hrobě) a ne tak, ze mel tri nohy...

A přesně tak píšete - jsou organizace, které to dělají jen pro peníze, ale nejsou takový všechny. Jsou i organozace, které to opravdu delaji proto, ze chtějí pomáhat psům..

9.3.2019 16:39

když ono je to opravdu těžké, "naživo". pěkně se to povídá na internetu, nebo tak nějak teoreticky, jo, toho bych hned na místě utratila. Jenže pak vidíte to zvíře, to zvíře se dívá na vás a vy víte, že prostě alternativa k tomu utracení existuje.

9.3.2019 16:54

když ono je to opravdu těžké, "naživo". pěkně se to povídá na internetu, nebo tak nějak teoreticky, jo, toho bych hned na místě utratila. Jenže pak vidíte to zvíře, to zvíře se dívá na vás a vy víte, že prostě alternativa k tomu utracení existuje.

Ano, vždycky existuje alternativa. Vždycky když vidím ty zachráněné chudáky s fůrou zdravotních a psychických problémů, kteří jsou nabízení denně na fb, psi 14 - 15 letí, slepí, hluší, inkontinentní, říkám si - PROČ? Jaké kvality je jejich život?

9.3.2019 20:22
impact

XXX.XXX.52.73

Já mám pořád před očima jednu naši fenku. Třínohou fenku, jakože fakt má jen tři nohy. U ní se projevil naprosto šílený kašel, který jsme řešili. Ale bohužel jeden večer mi chytla dusivý záchvat kašle a naše vetka nebyla dostupná. Jeli jsme na pohotovost na jinou veterinu, kde mi ji vet zrentgenoval a prohlásil, že má obrovsky zvětšené srdce. Tak dlouho do mě hučel, že fenu týrám, až jsem tam brečela, úplně vypsychovaná a on na mě nastoupil, že ji musíme na místě utratit. Naštěstí mě tam tenkrát v noci vezla kamarádka, která situaci ustála a odmítla utracení, že to do rána "počká" a že se rozhodneme s naší vetkou. Ráno ji vetka poslechla, řekla, že podle ní nic se srdcem nemá a poslala nás ke Scheerovi. Ten ji taky poslechl a podivil se stejně. Pak udělal komplet kardio vyštření a podle něj měla srdce jako zvon. No, měla. Je to už šest let, feně táhne na deset a je naprosto zdravá a úžasná kámoška jak psů, tak dětí...

Rozhodovat o tom, co je k utracení a co ne, je strašně těžké. Když už to zvíře jednou máte v ruce.. A hrozně jednoduché je to ale za monitorem....

Stejně tak příběh našeho Kevina, kterého našla kolegyně u cesty, potahaného autem, krvácejícího, se zlámanýma zadníma nohama. Stálo to nás a naše příznivce 50K. Zatím. Ale věděli je od veterinářů, že je to řešitelné. Majitel ho chtěl nechat okamžitě utratit, že do něj nedá ani korunu. Pan podnikatel.. Majitelka se ho ale pro jeho záchranu zřekla a nechala ho nám. Ano, my jsme ti hajzlové, co napsali jeho příběh na stránky a požádali naše příznivce o pomoc. Ale pes chodí, běhá a až absolvuje rehabky, bude k adopci.

Já netvrdím, že se má všechno a za každou cenu zachraňovat.. Ale z praxe vím, že to prostě často má smysl. A nejde šmahem všechno rozbitý odsoudit k smrti...

9.3.2019 20:37
saola

XXX.XXX.160.120

A co to má společného se šmahemkastracemi všeho, co vám přijde pod ruku?
Nebo tito vámi zmiňovaní psi taky obdrželi kastraci jako bonus za to, že se vám dostali do rukou?

Sama byste (stejně jako vaše kolegyně, která Kevina našla) na záchranu za desetitisíce pro jednoho každého psa neměla, máte tedy klaku příznivců, kteří se slitují a přispějí - v pořádku, jejich volba.
Pes chodí, běhá, rehabilituje - to je hezké. Pro mne by základní otázkou byly peníze, tedy zda na to mám, aniž bych musela mít tu podpůrnou klaku, a zda pes dál dokáže žít jakžtakž snesitelně bez chronické ubíjející bolesti. Dokáže?

9.3.2019 20:50
impact

XXX.XXX.52.73

marcelaamax napsal(a):
A tak třeba kamarádka ma dva mopse záchranene z množirny, jedna z nich je slepá. Byli v hroznem stavu - vy byste je asi dala utratit. A jak jsou na tom dneska? Neuskuteční mazlici, na kterých by nikdo nepoznal, ze jsou z množirny a ze je jedna slepá. Jsou to veselí šťastní psi.

A mimochodem - k tomu trinohemu psovi - to bylo spíš myšleno tak, že pes na tom byl špatně (trema nohama v hrobě) a ne tak, ze mel tri nohy...

A přesně tak píšete - jsou organizace, které to dělají jen pro peníze, ale nejsou takový všechny. Jsou i organozace, které to opravdu delaji proto, ze chtějí pomáhat psům..

Ano, ty tři nohy byly myšleny jakože třema nohama v hrobě.

Ale přesto mám v adopci tři feny, co nohu nemají a psa, kterému se noha nakonec zachránila. Dvě feny nohu neměly, už když přišly k nám. Třetí fena k nám přišla po kolizi s autem (pravděpodobně.. nalezli ji u cesty). Noha ochrnutá, Snášilem odoperovaná. Nevěřila jsem vlastním očím, když ji Snášil po operaci vyvedl z ordinace. Ze smutnýho a zničenýho psa, co tahal mrtvou nohu za sebou, bylo najednou zvíře, co s naprostou lehkostí vyběhlo po třech z ordinace a já nevěřícně zírala, že mi ji musel vyměnit za jinou. Všechny žijí naprosto šťastný život. Pejsek absolvoval s novou majitelkou rehabky a dnes by nikdo nepoznal, že k nám přišel jako mrzák. A další fena, jedna z prvních. Taky nalezená u silnice se zlámanou pánví. Ta pak i běhala agility.

Na druhou stranu můj první pes z druhé ruky. Nádor na prostatě. Řešila jsem ho i tady v jiném tématu. Operace minimálně 20K. I když má človíčka, který by mu celou operaci uhradil, tak jsme se nakonec společně rozhodli neoperovat a nechat ho dožít... Má výhledově pár týdnů, měsíců. Ale prostě okolnosti vedly k tomu, že by to bylo trápení. Šance na plnohodnotný život 10-15%. U 11ti letého psa. Tak se mu snažím jen udělat ten konec co nejvíce hezkým a dopřávám mu to, co měl celý život rád.

Vloni na vánoce jsem nechávala uspávat fenečku z množírny, s metastázemi na plicích. Nemělo to smysl...

Je strašně jednoduché odsoudit, že.. Ale jít tu cestu a rozhodovat o životě a smrti...

Ale jo, kdybych se dala na pěstování mrkve, tak jsem se toho všeho ušetřila.

Bohužel někteří tady nepoznají soucit a empatii, ani kdyby je praštila plochou deskou mezi oči. Ale soudit, soudit zpoza monitoru jim jde skvěle..

9.3.2019 21:24
saola

XXX.XXX.160.120

impact, jako hezké, ale ještě na tom patosu zapracujte
Každý, kdo sem přispívá (mimo trolů bez vyplněného profilu) zvířata měl/má, a tohle, co vy tu s patosem vypícháváte jako vysoce obětavou ctnost, se svými zvířaty řeší, protože smrt, bolest, úrazy a nemoci k životu patří.

Ale proč bonusově ještě ke všemu utrpení zbytečně kastrovat vše, co překročí práh vašeho spolku, to stále ladně obcházíte a omlouváte jedině vyšším principem mravním ve smyslu hlavně aby se to dál nemnožilo. Smutné.

9.3.2019 21:26
impact

XXX.XXX.52.73

saola napsal(a):
A co to má společného se šmahemkastracemi všeho, co vám přijde pod ruku?
Nebo tito vámi zmiňovaní psi taky obdrželi kastraci jako bonus za to, že se vám dostali do rukou?

Sama byste (stejně jako vaše kolegyně, která Kevina našla) na záchranu za desetitisíce pro jednoho každého psa neměla, máte tedy klaku příznivců, kteří se slitují a přispějí - v pořádku, jejich volba.
Pes chodí, běhá, rehabilituje - to je hezké. Pro mne by základní otázkou byly peníze, tedy zda na to mám, aniž bych musela mít tu podpůrnou klaku, a zda pes dál dokáže žít jakžtakž snesitelně bez chronické ubíjející bolesti. Dokáže?

Má to smysl.

www.russell-rescue.cz

9.3.2019 21:30
saola

XXX.XXX.160.120

Logika taky není vaší silnou stránkou. Ti řidiči, co projeli kolem, za utrpení toho psa fakt nemůžou. Jediný viník je jeho majitel.

9.3.2019 21:32

impact napsal(a):
Ano, ty tři nohy byly myšleny jakože třema nohama v hrobě.

Ale přesto mám v adopci tři feny, co nohu nemají a psa, kterému se noha nakonec zachránila. Dvě feny nohu neměly, už když přišly k nám. Třetí fena k nám přišla po kolizi s autem (pravděpodobně.. nalezli ji u cesty). Noha ochrnutá, Snášilem odoperovaná. Nevěřila jsem vlastním očím, když ji Snášil po operaci vyvedl z ordinace. Ze smutnýho a zničenýho psa, co tahal mrtvou nohu za sebou, bylo najednou zvíře, co s naprostou lehkostí vyběhlo po třech z ordinace a já nevěřícně zírala, že mi ji musel vyměnit za jinou. Všechny žijí naprosto šťastný život. Pejsek absolvoval s novou majitelkou rehabky a dnes by nikdo nepoznal, že k nám přišel jako mrzák. A další fena, jedna z prvních. Taky nalezená u silnice se zlámanou pánví. Ta pak i běhala agility.

Na druhou stranu můj první pes z druhé ruky. Nádor na prostatě. Řešila jsem ho i tady v jiném tématu. Operace minimálně 20K. I když má človíčka, který by mu celou operaci uhradil, tak jsme se nakonec společně rozhodli neoperovat a nechat ho dožít... Má výhledově pár týdnů, měsíců. Ale prostě okolnosti vedly k tomu, že by to bylo trápení. Šance na plnohodnotný život 10-15%. U 11ti letého psa. Tak se mu snažím jen udělat ten konec co nejvíce hezkým a dopřávám mu to, co měl celý život rád.

Vloni na vánoce jsem nechávala uspávat fenečku z množírny, s metastázemi na plicích. Nemělo to smysl...

Je strašně jednoduché odsoudit, že.. Ale jít tu cestu a rozhodovat o životě a smrti...

Ale jo, kdybych se dala na pěstování mrkve, tak jsem se toho všeho ušetřila.

Bohužel někteří tady nepoznají soucit a empatii, ani kdyby je praštila plochou deskou mezi oči. Ale soudit, soudit zpoza monitoru jim jde skvěle..

Nešermujte tu pořád obtížnosti rozhodnutí o životě a smrti. Taky o tom něco vím, tak jako skoro každý, kdo měl někdy psa.

Zachraňovala byste všechny ty psy, kdybyste to měla financovat vy? To je druhé hledisko o kterém tu píšu. Nic ze své činnosti byste nemohla realizovat, pokud nejste milionářka, kdybyste se musela spoléhat jen na své zdroje. Ale díky publicitě právě těch největších ubožáčků se vždycky najdou lidi, kteří rádi přispějí. Nemůžu si pomoct, ale v záchraně těch opravdu beznadějných vidím spíš byznys než lásku ke zvířatům.

9.3.2019 21:45
impact

XXX.XXX.52.73

Nešermujte tu pořád obtížnosti rozhodnutí o životě a smrti. Taky o tom něco vím, tak jako skoro každý, kdo měl někdy psa.

Zachraňovala byste všechny ty psy, kdybyste to měla financovat vy? To je druhé hledisko o kterém tu píšu. Nic ze své činnosti byste nemohla realizovat, pokud nejste milionářka, kdybyste se musela spoléhat jen na své zdroje. Ale díky publicitě právě těch největších ubožáčků se vždycky najdou lidi, kteří rádi přispějí. Nemůžu si pomoct, ale v záchraně těch opravdu beznadějných vidím spíš byznys než lásku ke zvířatům.

Díky tomu, že jsem si celou organizaci vydřela od základů, je zachraňovat můžu.

Nemusím sedět na iFauně, plivat jedy kolem sebe a polemizovat o tom, co jde nebo nejde. Prostě můžu jít a pomoct těm psům v reále. Můžu si vzít každého jednoho psa domů a pomoct mu do nového života.

Díky našim příznivcům, lidem, kteří mě znají osobně a kteří jdou s námi naší cestou.

9.3.2019 21:47
fikovnice

XXX.XXX.135.146

impact napsal(a):
Asi tak...

Akorát se mi v první řadě druhej zleva nějak vetřel parson.

Ti dole nejsou JRTbezPP, to jsou vestajové! Jeden vedle druhého!

9.3.2019 21:49
fikovnice

XXX.XXX.135.146

Souhlasím s Vámi, jen bych dodala, že ještě hůř vidím situaci u koček a tzv. záchranných stanic. I když i zde samozřejmě čest výjimkám!

9.3.2019 21:54

impact napsal(a):
Díky tomu, že jsem si celou organizaci vydřela od základů, je zachraňovat můžu.

Nemusím sedět na iFauně, plivat jedy kolem sebe a polemizovat o tom, co jde nebo nejde. Prostě můžu jít a pomoct těm psům v reále. Můžu si vzít každého jednoho psa domů a pomoct mu do nového života.

Díky našim příznivcům, lidem, kteří mě znají osobně a kteří jdou s námi naší cestou.

Jistě, o tom píšu v posledním odstavci...

K tomu vašemu plivání jedu - tak nazýváte vyjádření odlišného názoru?

9.3.2019 22:06
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Když někdo v telce žádá o peníze pro nemocné dítě, kterému nechce přispět na léčbu pojišťovna, když někdo založí neziskovku na pomoc lidem s určitým druhem nemoci(třeba motýlích křídel - mne zrovna napadá) nazvete to také byznysem? Neznám ,,byznys" Impact, ale co tak vidím ty soukromé útulky, kde lidé doslova žjou v barabizně, žádný přepych nikde nevidím, nestojí tam dvě fára před, tak mi to zrovna jako bůhví jakový ,,byznys"nepřijde...

9.3.2019 22:13

lesnížínka napsal(a):
Když někdo v telce žádá o peníze pro nemocné dítě, kterému nechce přispět na léčbu pojišťovna, když někdo založí neziskovku na pomoc lidem s určitým druhem nemoci(třeba motýlích křídel - mne zrovna napadá) nazvete to také byznysem? Neznám ,,byznys" Impact, ale co tak vidím ty soukromé útulky, kde lidé doslova žjou v barabizně, žádný přepych nikde nevidím, nestojí tam dvě fára před, tak mi to zrovna jako bůhví jakový ,,byznys"nepřijde...

Nechci se pouštět do srovnávání nemocných dětí a psů či jakýchkoliv jiných zvířat. To se srovnávat nedá. Své jsem už k tématu napsala.

9.3.2019 22:20
impact

XXX.XXX.195.92

fikovnice napsal(a):

Ti dole nejsou JRTbezPP, to jsou vestajové! Jeden vedle druhého!

Ále prdlajs. Někteří jsou zasloužilí otcové a matky mnoha zaručeně čistokrevných JRT bez PP!

Třeba ten ve třetí řadě, druhej zleva. Edíček prožil aspoň pár let života jako milovanej pejsek u babičky mojí kolegyně.

9.3.2019 22:22

"ale co tak vidím ty soukromé útulky, kde lidé doslova žjou v barabizně"

njn. jen v "normalnim svete" clovek tohle zabezpecuje ze svého prebytku, co vydela v jiné oblasti nez je treba zachrana zvirat

nejdriv mam aspon nejaky prebytek -a tak zacnu poskytovat dary a podporovat potrebne.

10.3.2019 06:40
L(phi)

XXX.XXX.114.133

To je zas diskusia.
Vadi vam ze nejaka sukromna skupinka ludi dava peniaze na nieco, na co by ste ich vy osobne nedali? Jednoduche riesenie! Tak im peniaze neposielajte. End of story.

10.3.2019 08:19

L(phi) napsal(a):
To je zas diskusia.
Vadi vam ze nejaka sukromna skupinka ludi dava peniaze na nieco, na co by ste ich vy osobne nedali? Jednoduche riesenie! Tak im peniaze neposielajte. End of story.

Vy jste ale vůbec nepochopila oč mi jde.
Vůbec nezpochybňuji zásluhu útulků a spolků pro ochranu zvířat při záchraně opuštěných, týraných a jinak potřebných psů.

To, co se mi nelíbí je -

1. zachraňování zjevně beznadějných zvířat za každou cenu a pomocí jejich příběhu nebo pro ně vymyšleného příběhu hraní na city veřejnosti ve snaze získat od veřejnosti finanční prostředky - tedy v podstatě zneužití těchto zvířat

2. import zubožených zvířat z jiných států, typicky Slovensko, Rumunsko, Ukrajina, a pomocí jejich příběhu nebo pro ně vymyšleného příběhu stejně jako v bodu "1" získání finančních prostředků. Protože máme potřebných psů v naší republice víc než dost

3. kastrace všech svěřenců šmahem nebo povinnost kastrace zakotvená v adopční smlouvě některých útulků či spolků

Nejsou to moje peníze, které spolky a útulky protečou, tak by mi to mohlo být jedno, ale není. Důvody vypisovat znovu nebudu, ty jsou dostatečně vysvětleny v průběhu diskuze.

10.3.2019 09:30
impact

XXX.XXX.195.92

Ale byla to docela hezká diskuze. Já jsem se pobavila. Každej se tu předvedl podle svýho nejlepšího vědomí a svědomí a holt kolemjdoucí si udělají obrázek každej sám.

Nám to hezky zvedlo návštěvnost na stránkách. Ona i snaha o negativní reklamu je pořád reklama.

Jinak za mě.. No, já názor stran kastrace nezměním. Dál budeme naše svěřence kastrovat, protože těch pádných důvodů je pořád víc. A dál mi řeči lidí, kteří by sami pro bezprizorní psy nehli ani prstem, půjdou jedním uchem dovnitř a druhým ven. Sorry, ale půjdou.

Holt řeči se vedou, voda teče.. A to je tak asi všechno...

10.3.2019 20:52

Vůbec nezpochybňuji zásluhu útulků a spolků pro ochranu zvířat při záchraně opuštěných, týraných a jinak potřebných psů.

To, co se mi nelíbí je -

1. zachraňování zjevně beznadějných zvířat za každou cenu a pomocí jejich příběhu nebo pro ně vymyšleného příběhu hraní na city veřejnosti ve snaze získat od veřejnosti finanční prostředky - tedy v podstatě zneužití těchto zvířat

2. import zubožených zvířat z jiných států, typicky Slovensko, Rumunsko, Ukrajina, a pomocí jejich příběhu nebo pro ně vymyšleného příběhu stejně jako v bodu "1" získání finančních prostředků. Protože máme potřebných psů v naší republice víc než dost

3. kastrace všech svěřenců šmahem nebo povinnost kastrace zakotvená v adopční smlouvě některých útulků či spolků

Nejsou to moje peníze, které spolky a útulky protečou, tak by mi to mohlo být jedno, ale není. Důvody vypisovat znovu nebudu, ty jsou dostatečně vysvětleny v průběhu diskuze.

Já bych tam přidala ještě bod 4 /
V podstatě zneužití soucitných stařenek, které si takové "napravené a opravené" zvířátko z útulku vezmou. Často k vidění ve městech na sídlištích. Některé mají dvě i tři - jak to nezvládají už nikoho nezajímá.

10.3.2019 21:18
L(phi)

XXX.XXX.114.133

To, co se mi nelíbí je -

3 vam nebudem vyvracat, to je nekonecna debata.

ale 1 a 2 - jasne, s tym nesuhlasim tiez. Ale preco za to popotahujete impact? Dovaza sem snad zubozene krizence krizencov z Rumunska? Preletela som ich fb stranku - ziadne citove vydieranie zubozenymi zvieratami som tam (narozdiel od inych spolkov) nevidela, aspon kym ma neprestalo bavit scrollovat.

A ked ma u veta zviera, o ktorom vet povie "bude to stat vela, ale prognoza potom bude priazniva", ma ho nechat utratit lebo to vela stoji? Lebo mam taky pocit, ze to je to co jej tu tlacite. A tam fakt neni ina odpoved nez - tak podporte inu organizaciu, ktora aj take psy utraca a lieci len tie na ktore netreba minut vela.

10.3.2019 21:40
saola

XXX.XXX.160.120

Body 1),2) a 4) nikdo nerozporuje. Na rovinu, zachraňovat můžete jen tehdy, pokud na to máte zdroje. To prostě není pro každého.

Vlákno je o kastraci a impact a ten její divný spolek je tu zmíněn v souvislosti s tím, že kastraci u psů, kteří jí spadnou do rukou, nechává provádět buď sama, dokud je pes v její "péči", nebo kastraci smluvně po budoucím majiteli převzatého psa bez pardonu vyžaduje bez ohledu na zdraví toho zvířete.
Je to úplně stejně úchylné, jako kdyby po nových majitelích vyžadovala psům vytrhat zuby nebo vypíchnout jedno oko, a má to v zákoně zhruba stejnou oporu, tj. žádnou, naopak by se na to dalo napasovat porušení paragrafu 4, odstavce g) zákona proti týrání zvířat.
Je hrůzné, že takový požadavek všech možných spolků noví majitelé psů často ve smlouvě akceptují.
Proto je třeba dělat osvětu a zdůrazňovat, že automatická kastrace psa prostě normální není, ať už si leckterá "psychopatická spolková ženština" napíše do podmínek osvojení psa a prsí se tím, jak tím brání vlastně to zvíře, jeho dobro a pohodlí, a hrdinně do budoucna snižuje počet potenciálních bezprizorních psů. Žádná taková data neexistují.

10.3.2019 21:43

Hele nechcete se na to tady vykašlat??.....nějak mi tahle diskuze přestává dávat smysl..o čem to je....o tom, že se budeme vzájemně napadat, osočovat??
Zkuste si tu diskuzi tady přečíst....kam to dospělo.

Tak prostě, kdo si chce vzít psa s podmínkou kastrace, tak ať si ho vezme a kdo ne, tak ať si najde pesana bez téhle podmínky.....a fertig. To si myslím, že je k téhle diskuzi naprosto dostačující.

10.3.2019 21:47
saola

XXX.XXX.160.120

K dotazu zakladatelky diskuze lze jen říct, že pokud takovou smlouvu o budoucí povinosti kastrace při převzetí podepsala, stejně není v tomto bodě právně závazná, protože je v rozporu právě s oním zákonem na ochranu zvířat proti týrání - takže kastrovat zvíře samozřejmě nemusí.
Ale jsou lidé (bohužel ti slušní, no), kteří takovou smlouvu a požadavek v ní akceptují. Smutné pro psy.

10.3.2019 21:50

saola napsal(a):
K dotazu zakladatelky diskuze lze jen říct, že pokud takovou smlouvu o budoucí povinosti kastrace při převzetí podepsala, stejně není v tomto bodě právně závazná, protože je v rozporu právě s oním zákonem na ochranu zvířat proti týrání - takže kastrovat zvíře samozřejmě nemusí.
Ale jsou lidé (bohužel ti slušní, no), kteří takovou smlouvu a požadavek v ní akceptují. Smutné pro psy.

... příspěvek k věci

10.3.2019 21:53

....."protože je v rozporu právě s oním zákonem na ochranu zvířat proti týrání".....
Tohle bych prosila vysvětlit. Nějaká změna v zákoně mi unikla? Kastrace nemění vzhled - u feny vůbec ne a u psa ? Spíš nežádoucím směrem.
Při té příležitosti se zeptám : Může kastrovaná fena na výstavu ?

10.3.2019 21:59
saola

XXX.XXX.160.120

Ne, vzhled nemění, ale mění vlastnosti.

10.3.2019 21:59

....."protože je v rozporu právě s oním zákonem na ochranu zvířat proti týrání".....
Tohle bych prosila vysvětlit. Nějaká změna v zákoně mi unikla? Kastrace nemění vzhled - u feny vůbec ne a u psa ? Spíš nežádoucím směrem.
Při té příležitosti se zeptám : Může kastrovaná fena na výstavu ?

může. kastrovanou a nekastrovanou fenu od sebe podle vzhledu nerozeznáte.

a s tím zákonem je to s prominutím hloupost. je možné vykastrovat i štěně a dle zákona je to v pořádku. pokud teda kastruje veterinář v anestezii, že.

10.3.2019 22:01
saola

XXX.XXX.160.120

Jak ten zákrok na štěněti zdůvodníte, když nemá žádný zdravotní důvod?

10.3.2019 22:06

v tom je právě ten vtip. v této věci není nějaký konsenzus, natož závažné stanovisko státních orgánů. můžu být veterinář, který z jakéhokoliv důvodu považuje kastrace za super věc a nikdo nemůže říct ani pumpička, protože prostě prokazatelné výhody tam jsou.

prostě bez ohledu na to, co si kdokoliv z vás tady myslí o "bezdůvodných kastracích", "mrzačeních" a já nevím o čem, tak vykastrovat psa nebo fenu není nelegální a zákon či nic jiného ani nestanovuje nějaký minimální věk. ten je daný čistě bezpečnou anestezií a velikostí pacienta.

Nick123

10.3.2019 22:43
Nick123

XXX.XXX.245.242

Bohužel, pokud jednou takovou podmínku v adopční smlouvě podepsala, velmi těžko to půjde nějak obejít, jediným pádným důvodem by snad mohl být zdravotní stav psa, který by např. neumožňoval použití anestezie.
Jinak s nedodržením velmi opatrně, útulky kastrace většinou hlídají, jsou i případy, kdy nevykastrované psy novým majitelům odebraly.
Nejrozumnější by bylo zkusit se s útulkem domluvit na posunutí termínu.

10.3.2019 22:47

Jsem 100% za dodrzovani podepsanych smluv.
...ale, prosim pekne o vysvetleni - jak majiteli utulek dokaze, ze pes nebyl "v terminu" kastrovan?

Pokud majitel psa vubec hodla s utulkem komunikovat, muze mit od veta papir. Muze mit papir na chemickou kastraci. Muze mit papir, "ze ze zdravotnich duvodu"...

Porad je to jen o lidech.
Ten kdo bude chtit kastrovat - bude kastrovat, ten kdo ne, nebude a nikdo s tim nic moc neudela.

A prave proto jsem za to - pes z utulku jiz vykastrovan (zdravotni, bezpecnostni duvody...), nebo ne a delejte si dal co uznate za vhodne - psa jsme vam jednou sverili, takze vam verime. Kdybychom vam neverili, psa od nas nemate.

10.3.2019 23:11

ono i kdyby nebyl, nemyslím si, že takové ustanovení je právně vymahatelné. Stejně jako není kastrace v jakémkoliv věku týráním zvířete, není jeho týráním ani nekastrace. A jakýkoliv spolek prostě nemůže jen tak někomu ukrást zvíře. Jakmile zvíře změní majitele, názor majitele původního je zcela nepodstatný. Jak kdybyste koupili auto a původní majitel by si napsal do smlouvy, že za rok musíte miláčka nechat přelakovat. Taky byste se tomu vysmáli.

10.3.2019 23:26

Utulky vydavaji psy na ruzne smlouvy. Obcas tam mate trebas to, ze napr. (ted strilim), prvni tri mesice je nejaky stav (smlouva "docaska") a pokud porusite jedno z deseti prikazani utulku, muzou vam psa odebrat bo pes jeste neni vas.
Vas je az po trech mesicich, kdy podepiste spolu s utulkem darovaci smlouvu...
Ale vsude je to jinak, no....

11.3.2019 00:01

...jen jeste dodam, ze napr. ja si psa brala z utulku, kde zadna "kastrovaci" pravidla nebyla.
A cely prvni rok byl pro nas hoooodne seznamovaci.
Pes se behem nej mimochodem ucil i znovu duverovat lidem.
Moc si neumim predstavit, ze bych ho behem te doby dovezla na veterinu, tam ho nechala a vyzvedla ho za par hodin s limcem - jen tak. Pes by tam urcite chytil zas schizu "utulek" a nebyl prikladnym pacientem.
Jak by se nasledne tvaril na navstevu Veta muzu jen hadat.
Takhle tam porad jezdi rad - pokud by bylo treba kastrovat ze zdravotnich duvodu, jiste to snese lepe, nez pred lety...

11.3.2019 04:55
impact

XXX.XXX.195.92

Utulky vydavaji psy na ruzne smlouvy. Obcas tam mate trebas to, ze napr. (ted strilim), prvni tri mesice je nejaky stav (smlouva "docaska") a pokud porusite jedno z deseti prikazani utulku, muzou vam psa odebrat bo pes jeste neni vas.
Vas je az po trech mesicich, kdy podepiste spolu s utulkem darovaci smlouvu...
Ale vsude je to jinak, no....

My to třeba tou dočasnou smlouvou ošetřené máme. Smlouva se dá různě natáhnout dle věku, zdravotního či psychického stavu psa, podle hárání a nebo třeba podle počasí...

11.3.2019 08:42

...."Jinak s nedodržením velmi opatrně, útulky kastrace většinou hlídají, jsou i případy, kdy nevykastrované psy novým majitelům odebraly."......
Jestli jsou zástupkyně útulku schopné dotáhnout znovu psa, který si zvykl v nové rodině, zpátky do útulku, pak jsou to sebestředné osoby, které si hýčkají své ego, místo, aby hýčkaly psy. Slušné pojmenování pro ně nemám.
Výjimkou by bylo týrání - samozřejmě.

11.3.2019 09:15
saola

XXX.XXX.160.120

ono i kdyby nebyl, nemyslím si, že takové ustanovení je právně vymahatelné. Stejně jako není kastrace v jakémkoliv věku týráním zvířete, není jeho týráním ani nekastrace. A jakýkoliv spolek prostě nemůže jen tak někomu ukrást zvíře. Jakmile zvíře změní majitele, názor majitele původního je zcela nepodstatný. Jak kdybyste koupili auto a původní majitel by si napsal do smlouvy, že za rok musíte miláčka nechat přelakovat. Taky byste se tomu vysmáli.

Ty spolky do soudního sporu, pokud zvíře navzdory podepsané smlouvě, která tuto podmínku obsahuje, nevykastrujete, nikdy nepůjdou. I když často jejich představitelé/představitelky prohlašují, že negativní reklama je taky fajn reklama, tohle by je v očích lidí, kteří je zatím i podporují či jen jim bezpříspěvkově jaksi fandí a považují jejich činnost za "bohulibou", definitivně odrovnalo.

Judikatura ohledně výkladu toho, zda automatická kastrace zdravých psů jen díky tomu, že projdou útulkem, je týrání či nikoliv, zatím není k dispozici, takže rozhodnotí nelze předjímat. Proto je i místní diskuze poměrně eskalovaná, protože obě strany si stojí za svým. Ale vzhledem k tomu, že bezprizorní nekastrovaný pes/fena domácí nepředstavuje na rozdíl od bezprizorních koček takové ohrožení populace ve smyslu nekontrolaveného zvyšování počtu jedinců, myslím, že pokud by došlo k soudnímu jednání, tak to ty útulky projedou, což by je hluboko poznamenalo vedle negativní reklamy i finančně (což jim ze srdce přeji), takže se kruhem vracím zpět k tomu, že nějaká taková kastrační vsuvka do smlouvy je prostě jen k smíchu (nebo tedy k pláči).

11.3.2019 09:22

saola napsal(a):
Ty spolky do soudního sporu, pokud zvíře navzdory podepsané smlouvě, která tuto podmínku obsahuje, nevykastrujete, nikdy nepůjdou. I když často jejich představitelé/představitelky prohlašují, že negativní reklama je taky fajn reklama, tohle by je v očích lidí, kteří je zatím i podporují či jen jim bezpříspěvkově jaksi fandí a považují jejich činnost za "bohulibou", definitivně odrovnalo.

Judikatura ohledně výkladu toho, zda automatická kastrace zdravých psů jen díky tomu, že projdou útulkem, je týrání či nikoliv, zatím není k dispozici, takže rozhodnotí nelze předjímat. Proto je i místní diskuze poměrně eskalovaná, protože obě strany si stojí za svým. Ale vzhledem k tomu, že bezprizorní nekastrovaný pes/fena domácí nepředstavuje na rozdíl od bezprizorních koček takové ohrožení populace ve smyslu nekontrolaveného zvyšování počtu jedinců, myslím, že pokud by došlo k soudnímu jednání, tak to ty útulky projedou, což by je hluboko poznamenalo vedle negativní reklamy i finančně (což jim ze srdce přeji), takže se kruhem vracím zpět k tomu, že nějaká taková kastrační vsuvka do smlouvy je prostě jen k smíchu (nebo tedy k pláči).

v tom soudním sporu by fakt nešlo o nějaký status kastrace či o zákon na ochranu zvířat proti týrání, ale čistě o to, že když jakýkoliv předmět změní majitele, původní majitel se darováním či prodejem prostě vzdává práv na tento předmět a už nemá žádný vliv na to, jak s předmětem bude dále zacházeno. nemůže jakkoliv ukrást ten předmět zpátky jen proto, že se mu nelíbí, jak je s ním zacházeno.

samozřejmě živé zvíře se od běžných předmětů liší tím, že se na něj vztahuje právě zákon na ochranu zvířat proti týrání, ale i v tom případě je odebrání zvířete nástrojem státní moci, ne původního majitele předmětu.

a mít nekastrované zvíře není týráním zvířete, takže jediný důvod k odebrání předmětu státní mocí padá.

prostě nelze napsat do smlouvy, že zvíře je určeno ke kastraci, a vymáhat takové ustanovení. asi tak stejně jako byste se smála, kdybyste ve smlouvě k domu měla napsáno, že na zdi patří malba a ne tapety.

11.3.2019 09:24
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

saola napsal(a):

Ale vzhledem k tomu, že bezprizorní nekastrovaný pes/fena domácí nepředstavuje na rozdíl od bezprizorních koček takové ohrožení populace ve smyslu nekontrolaveného zvyšování počtu jedinců, myslím, že pokud by došlo k soudnímu jednání, tak to ty útulky projedou, což by je hluboko poznamenalo vedle negativní reklamy i finančně (což jim ze srdce přeji), takže se kruhem vracím zpět k tomu, že nějaká taková kastrační vsuvka do smlouvy je prostě jen k smíchu (nebo tedy k pláči).

Tak tohle o vás mnohé vypovídá. Když někomu, kdo pomáhá zvířatům přejete, aby byl finančně poznamenám. Souhlasím s tím, že jsou spolky, které opravdu fungují jen kvůli penězům a vydělávají na tom, ale nejde házet všechny do jednoho pytle. U vás mi to připadá, jakože jste snad nějak zaujatá proti všem útulkům a spolkům, které pomáhají psům.

11.3.2019 09:25

saola napsal(a):

Ale "automatická kastrace zdravých psů" týráním není a nikdy nebyla. Tam opravdu není možný žádný takový výklad. Kdyby to bylo týrání, tak by v paragrafu číslo čtyři byl bod "za týrání se považuje "kastrace psů a fen bez zdravotní indikace" ale nic takového tam prostě není. A regulace populace... že to není problém neznamená, že to problém být nemůže, případně že není právě proto, že se kastruje....

11.3.2019 09:26
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

v tom soudním sporu by fakt nešlo o nějaký status kastrace či o zákon na ochranu zvířat proti týrání, ale čistě o to, že když jakýkoliv předmět změní majitele, původní majitel se darováním či prodejem prostě vzdává práv na tento předmět a už nemá žádný vliv na to, jak s předmětem bude dále zacházeno. nemůže jakkoliv ukrást ten předmět zpátky jen proto, že se mu nelíbí, jak je s ním zacházeno.

samozřejmě živé zvíře se od běžných předmětů liší tím, že se na něj vztahuje právě zákon na ochranu zvířat proti týrání, ale i v tom případě je odebrání zvířete nástrojem státní moci, ne původního majitele předmětu.

a mít nekastrované zvíře není týráním zvířete, takže jediný důvod k odebrání předmětu státní mocí padá.

prostě nelze napsat do smlouvy, že zvíře je určeno ke kastraci, a vymáhat takové ustanovení. asi tak stejně jako byste se smála, kdybyste ve smlouvě k domu měla napsáno, že na zdi patří malba a ne tapety.

Jenže oni to většinou ty útulky mají ošetřeno tak, že zvíře přejde do vlastnictví nového majitele až potom, co je kastrované. Do té doby je pořád majetkem útulku.

11.3.2019 09:33

marcelaamax napsal(a):

Jenže oni to většinou ty útulky mají ošetřeno tak, že zvíře přejde do vlastnictví nového majitele až potom, co je kastrované. Do té doby je pořád majetkem útulku.

to je zase věc toho, co který zájemce o zvíře z útulku podepíše nebo je ochotný podepsat.

já bych teda chtěla zvíře,kupní smlouva (je jedno, jak se tomu říká, jestli adopční nebo bla bla, z hlediska zákona je to kupní smlouva) a nazdar. nebo chce být člověk depozitní tetou nebo dočaskářem a pak je zvíře útulku a u mě by jen bydlelo. ale ne, že si budeme hrát na to první a bude to ta druhá varianta.

11.3.2019 09:51
saola

XXX.XXX.160.120

marcelaamax napsal(a):
Ale vzhledem k tomu, že bezprizorní nekastrovaný pes/fena domácí nepředstavuje na rozdíl od bezprizorních koček takové ohrožení populace ve smyslu nekontrolaveného zvyšování počtu jedinců, myslím, že pokud by došlo k soudnímu jednání, tak to ty útulky projedou, což by je hluboko poznamenalo vedle negativní reklamy i finančně (což jim ze srdce přeji), takže se kruhem vracím zpět k tomu, že nějaká taková kastrační vsuvka do smlouvy je prostě jen k smíchu (nebo tedy k pláči).

Tak tohle o vás mnohé vypovídá. Když někomu, kdo pomáhá zvířatům přejete, aby byl finančně poznamenám. Souhlasím s tím, že jsou spolky, které opravdu fungují jen kvůli penězům a vydělávají na tom, ale nejde házet všechny do jednoho pytle. U vás mi to připadá, jakože jste snad nějak zaujatá proti všem útulkům a spolkům, které pomáhají psům.

Pokud má ta organizace/spolek (je zvláštní, že obecní útulky tuhle pošahanou podmínku nemívají) prostředky, čas, žaludek a energii na to, aby se kvůli nedodržení smluvní podmínky kastrace psa u nového majitele soudila, tak jí na těch zvířatech zas tak nezáleží.

11.3.2019 10:03
fikovnice

XXX.XXX.135.146

Jsem 100% za dodrzovani podepsanych smluv.
...ale, prosim pekne o vysvetleni - jak majiteli utulek dokaze, ze pes nebyl "v terminu" kastrovan?

Pokud majitel psa vubec hodla s utulkem komunikovat, muze mit od veta papir. Muze mit papir na chemickou kastraci. Muze mit papir, "ze ze zdravotnich duvodu"...

Porad je to jen o lidech.
Ten kdo bude chtit kastrovat - bude kastrovat, ten kdo ne, nebude a nikdo s tim nic moc neudela.

A prave proto jsem za to - pes z utulku jiz vykastrovan (zdravotni, bezpecnostni duvody...), nebo ne a delejte si dal co uznate za vhodne - psa jsme vam jednou sverili, takze vam verime. Kdybychom vam neverili, psa od nas nemate.

Tak je to něco jiného...stran koček...ale já když si brala kocoura z útulku s podmínkou kastrace, tak ve smlouvě stálo, že do doby kastrace není kocour mým majetkem, či tak nějak. Po doložení lékařské zprávy jsem obdržela papír nový (úplně přesně si to už nepamatuji). Ale je pravda, že kastrace koček a psů je asi fakt rozdíl (mám na mysli vzhledem k obrovskému přemnožení toulavých koček a jejich rozmnožování).

11.3.2019 10:37
bobina65

XXX.XXX.124.148

A já si myslím, kdyby bylo koček víc, nebo je aspoň myslivci nestříleli nebylo by tolik nakažených klíšťat. Protože kočky přece jen myši loví. Kde je málo myší je i výskyt nakažených klíšťat menší. My máme kocoury také vykastrované a myši chytají jinak by se toulali daleko a určitě by se domů asi ani nevrátili.

11.3.2019 10:43

bobina65 napsal(a):
A já si myslím, kdyby bylo koček víc, nebo je aspoň myslivci nestříleli nebylo by tolik nakažených klíšťat. Protože kočky přece jen myši loví. Kde je málo myší je i výskyt nakažených klíšťat menší. My máme kocoury také vykastrované a myši chytají jinak by se toulali daleko a určitě by se domů asi ani nevrátili.

to slysim prvne, ze klíšťata souvisi s vyskytem mysi.
Proc by to tak mělo byt?

Spis oteplovani a nevyrazne zmeny v rocnich obdobich na to ma vliv, ne?

11.3.2019 10:43

bobina65 napsal(a):

Myši loví kde co, káňata, poštolky, kuny, lasičky, lišky... volavky

fakt není důvod, aby v polích seděla ještě hromada domácích koček

11.3.2019 14:37
LájošM

XXX.XXX.14.251

Pokud je pes až do kastrace majetkem spolku, znamená to, že náklady na výživu, veterinární péči i tu kastraci platí spolek?
Nebo pokud vše hradí budoucí majitel/dočaskář, je na náklady spojené s péčí o toho psa vystavena darovací smlouva? Jak takové dary útulek zdaňuje? A na základě čeho by se částka určovala? Nebo si lidé nechají jen tak líbit, že se budou starat o psa i několik měsíců a pak jim ho může spolek odebrat?

11.3.2019 14:52
K...

XXX.XXX.16.40

LájošM napsal(a):
Pokud je pes až do kastrace majetkem spolku, znamená to, že náklady na výživu, veterinární péči i tu kastraci platí spolek?
Nebo pokud vše hradí budoucí majitel/dočaskář, je na náklady spojené s péčí o toho psa vystavena darovací smlouva? Jak takové dary útulek zdaňuje? A na základě čeho by se částka určovala? Nebo si lidé nechají jen tak líbit, že se budou starat o psa i několik měsíců a pak jim ho může spolek odebrat?

Nebo když pes způsobí nějakou škodu, tak je za to zodpovědný spolek?

11.3.2019 16:11
Vanee

XXX.XXX.121.206

Keď sa človek pohybuje v prostredí cvičákov, skúšok, výstav, alebo aj "normálnych" psíčkarov, tak mu to trocha skreslí realitu a predpokladá, že väčšina psíčkarov je normálna, ale žiaľbohu... nie, nie je.
Je x ľudí, ktorí sa rozhodli nakrývať fenu z útulku, lebo je predsa krásna, nádherná, chcú po nej šteniatka... Videla som diskusie, kde im to ľudia rozhovárali, a neuspeli. A potom desať krát toľko ľudí, ktorí to proste neustrážia a "stane sa".
Keď útulok žiadal o to, aby im ľudia neposielali granule zo supermarketov, ale radšej overené krmivo, ktorým kŕmia, tak sa tam desiatky majiteľov dušovali, že oni predsa majú psa z útulku a tiež ho kŕmia Pedigree a je "zdravý".
Nehovoriac ešte o pseudočistokrvných psoch, nedajbože šteňatách, o ktoré 90% záujemcov stojí len preto, lebo sú to predsa lacné čistokrvné ňuňu čivavky a jorkshírky a ešte by sa aj dušovali, aký dobrý skutok spravili... Predpokladám, že aj tí by chceli ňuňu šteniatka. Ak by ich teda rovno nekupovali s plánom vyrábať na nich tie ňuňu šteniatka.
Čiže tie OZ-ká chápem. Skôr si nedokážem predstaviť, že by psa, ktorého vyhrabú zo sračiek, dali človeku len za podpis a adoptačný poplatok. Pokiaľ sa nejedná o extrémy typu kastrácia primladých zvierat. V resp. šup-šup kastrovanie zabehnutého psa prvý deň po jeho príchode do útulku.

11.3.2019 16:21
jahodapavel

XXX.XXX.224.169

TyVed napsal(a):

Jestli o není tím, že se za kastráta neplatí poplarky.

11.3.2019 17:04

Vanee napsal(a):
Keď sa človek pohybuje v prostredí cvičákov, skúšok, výstav, alebo aj "normálnych" psíčkarov, tak mu to trocha skreslí realitu a predpokladá, že väčšina psíčkarov je normálna, ale žiaľbohu... nie, nie je.
Je x ľudí, ktorí sa rozhodli nakrývať fenu z útulku, lebo je predsa krásna, nádherná, chcú po nej šteniatka... Videla som diskusie, kde im to ľudia rozhovárali, a neuspeli. A potom desať krát toľko ľudí, ktorí to proste neustrážia a "stane sa".
Keď útulok žiadal o to, aby im ľudia neposielali granule zo supermarketov, ale radšej overené krmivo, ktorým kŕmia, tak sa tam desiatky majiteľov dušovali, že oni predsa majú psa z útulku a tiež ho kŕmia Pedigree a je "zdravý".
Nehovoriac ešte o pseudočistokrvných psoch, nedajbože šteňatách, o ktoré 90% záujemcov stojí len preto, lebo sú to predsa lacné čistokrvné ňuňu čivavky a jorkshírky a ešte by sa aj dušovali, aký dobrý skutok spravili... Predpokladám, že aj tí by chceli ňuňu šteniatka. Ak by ich teda rovno nekupovali s plánom vyrábať na nich tie ňuňu šteniatka.
Čiže tie OZ-ká chápem. Skôr si nedokážem predstaviť, že by psa, ktorého vyhrabú zo sračiek, dali človeku len za podpis a adoptačný poplatok. Pokiaľ sa nejedná o extrémy typu kastrácia primladých zvierat. V resp. šup-šup kastrovanie zabehnutého psa prvý deň po jeho príchode do útulku.

Situace na Slovensku? Důvod, proč to tamní spolky nezvládají a proč se tahají od tam psi do ČR?

11.3.2019 21:42
bobina65

XXX.XXX.124.148

to slysim prvne, ze klíšťata souvisi s vyskytem mysi.
Proc by to tak mělo byt?

Spis oteplovani a nevyrazne zmeny v rocnich obdobich na to ma vliv, ne?

Já ale psala nakažená klíšťata.A to opravdu souvisí s výskytem myší, protože nakažené klíště je to co se napřed přisaje na myši. Tak to opravdu je.Normální klíště je protivné , ale když není nakažené tak vlastně v pohodě.

12.3.2019 23:16
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Situace na Slovensku? Důvod, proč to tamní spolky nezvládají a proč se tahají od tam psi do ČR?

Nevím, jestli znáte slovenské cikánské osady a jejich množství? Zkuste to zvládnout. U nás se nezvládá jeden Chánov. A na rozdíl od nás, mají Slováci už povinné čipování a registraci psů. Takže tímto směrem bych nekritizovala.

13.3.2019 02:11
Fatia

XXX.XXX.64.240

tohle je naprosto děsivá diskuze. tak trochu koukám po útulcích po psovi, respektive feně. radši bych nekastrovanou, i když štěňata v žádném případě neplánuji. nejsem množitel. ale když vidím, jaké množství informací o mě chtějí některé spolky vědět, kolik různých podmínek si kladou... sakra já chci jen psa! :D nepotřebuji žádnou rasu, proto koukám po útulcích a dočasných péčích různých spolků. ale rozhodně se nechci zavázat, že po několik měsíců až let budu muset posílat pravidelné reporty, že budu muset pustit k sobě domů cizí lidi, kteří budou hodnotit, zda a jak zvládám péči. nerada srovnávám děti a psy, ale je to jako podmiňovat adopci děcka tím, že dítě bude mít nejpozději do roka od adopce vlastní pokoj. a když nebude, dítě vrátíme do děcáku, tam mu jistě bude líp.

Co by mi přišlo smysluplné, tak nové majitele vzdělávat. takže například adopci podmínit absolvováním semináře, kde se dozví mimo jiné i to, jaké výhody a nevýhody má kastrace, a hlavně, proč na psech nemnožit další a další štěňata. že rozšířená informace, že fena musí mít alespoň jednou štěňata je blud, že pes nijak netrpí, když si za celý život nevrzne. a třeba nějaké základní rady k socializaci a výchově

13.3.2019 07:04

Možná by další podmínkou mohlo být, že zájemce o psa musí být po dobu x let vegetarián ( prokazatelně ), aby byla jistota........

13.3.2019 07:13

Možná by další podmínkou mohlo být, že zájemce o psa musí být po dobu x let vegetarián ( prokazatelně ), aby byla jistota........

13.3.2019 07:20
saola

XXX.XXX.199.48

A včetně širokého příbuzenstva

13.3.2019 13:43
Fatia

XXX.XXX.64.240

Impact nebo někdo další, kdo se pohybuje okolo osvojení psů, pro zajímavost. stává se, že psa ve zkušební době odeberete? když ano, kolika procent psů se to zhruba týká? stalo se vám, že majitelé přislíbili kastraci a pak tak neučinili? jak takové odebrání psa probíhá? já si to prostě neumím vůbec v praxi představit.

13.3.2019 14:03
impact

XXX.XXX.52.73

Fatia napsal(a):
Impact nebo někdo další, kdo se pohybuje okolo osvojení psů, pro zajímavost. stává se, že psa ve zkušební době odeberete? když ano, kolika procent psů se to zhruba týká? stalo se vám, že majitelé přislíbili kastraci a pak tak neučinili? jak takové odebrání psa probíhá? já si to prostě neumím vůbec v praxi představit.

Odebrala jsem psa z docasne pece jednou. Kastraci na drc jsme taky resili jednou. Ta nakonec opravdu probehla. Oboje zhruba na 450 adoptovanych psu. Myslim si, ze diky podminkam adopce uz od startu vyselektuju vetsinu tech, se kterymi bychom se na dalsi spolupraci nedohodli..

13.3.2019 14:09
Fatia

XXX.XXX.64.240

díky za odpověď ;-)

16.3.2019 21:01
impact

XXX.XXX.195.92

Tak my sice naše svěřence kastrujeme, ale možná bychom mohli postoupit na vyšší level a kastrovat je dvakrát.

16.3.2019 21:08
Fatia

XXX.XXX.64.240

jednou není nic, dvakrát je víc!

16.3.2019 21:36

impact napsal(a):
Tak my sice naše svěřence kastrujeme, ale možná bychom mohli postoupit na vyšší level a kastrovat je dvakrát.

nejdřív uříznout jednu kouli a pak uříznout i tu druhou!

nebo mu třeba koule dorostly

Karel300

14.1.2020 14:49
Karel300

XXX.XXX.172.52

V první řadě by bylo potřeba kastrovat pracovníky útulků .
" Co je dobré pro mne , je i pro tebe . "

14.1.2020 17:57
Rentes

XXX.XXX.200.241

marcelaamax napsal(a):

Naprosto souhlasím ..... několikrát jsem kontaktovala útulky s tím že chci psa na zahradu a pokaždé to ztroskotalo na to že byť plemeno nebo kříženec evidentně na ven a útulek ho odmítl dát jelikož jsem ho nechtěla mít doma ( a to jsem byla ochotna mít psa zpočátku pár nocí doma aby si zvykl) .......... Přitom pes či jakékoliv zvíře u mě se má jako "prase v žitě" a kdykoliv mohli z útulku na kontrolu ............ nakonec jsem našla fenku křížence - na adopčku a jsem spokojená - Sanča je úžasná

Přidejte reakci

Přidat smajlík