Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.3.2019 23:03
Maila101

XXX.XXX.168.107

Jdu si pro radu jak naučit spát štěně v pelechu ?. Má 2 měsíce , a když ji dám do pelíšku dám ji pamlsek ale pak si jde lehnout na zem , nevadilo by mi kdyby spala semnou v posteli , ale nechce , pořád leží na tvrdé studené zemi , v pokoji mám před spaním vždy vyvětráno a moc teplo tady není , protože v posteli semnou spí moje 2 roční fenka. Vychází spolu fantasticky, pijí spolu z jedné misky jsou pořád spolu. Štěně je zlatý retrívr bojím se aby tím jak spí na zemi neměla špatný dopad na její klouby,kosti a vývoj obecně, máme ji týden a příjde mi ze i málo spí a vzbudí ji malý pohnutí a pak nespí třeba hodinu .

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.3.2019 23:50

Není štěněti teplo, i když máte vyvětráno? pokud je z venkovního odchovu, může to tak být. zkuste pelíšek nahradit jen "koberečkem". Já se třeba peklovala asi měsic spaním se štěnětem na zemi u pelíšku a ve finále pes chrápe nejraději na gauči, kam ho ještě musím vysadit- vyskočí tam jen předníma, asi těžkej zadek, nebo co ale kde má "místo" ví perfektně.

14.3.2019 05:07
Maila101

XXX.XXX.168.107

Nemyslím si že by ji bylo teplo , zrychlené dýchání s vyplaznutým jazykem nemá , a když už si samo někam lehne tak je to na počůranou podložku , kterou má nachvili než se naučí slyšet na jméno . Nemám v plánu ho mít ani na zahradě, jen přes léto když nebude nikdo doma , chci aby spala a bývala s námi v domě. Může ji teda to spaní na zemi nějak poškodit ?

14.3.2019 05:24
rapotacka11

XXX.XXX.79.4

- počůranou podložku , kterou má nachvili než se naučí slyšet na jméno -

Prosím ?

14.3.2019 05:38
Maila101

XXX.XXX.168.107

No jelikož neslyší na svoje jméno a jsem 6 hodin pryč , tak chodí čurat na podložku , až bude slyšet na jméno a začne někde po tom co přijdeme z venku okřiknu a řeknu nesmíš , jako každý štěně čůrá každou chvilku a je těžký to někdy uhlídat , nedostává za to žádnou pochvalu ,sama se naučila za tu chvilku ze když nejsem na blizku tak jde tam , nevím co je na tom špatného ?

14.3.2019 05:41
Maila101

XXX.XXX.168.107

A jestli s tím máte problém tak ani nekomentujte , nebudu okřikovat štěně hned první týden co ji mám aby stratila důvěru a když ani neví co její jméno znamená :) udělala jsem to i u svého prvního psa a žádný následky to nemá:) a neřeším tu žádné podložky , ale to že mi malá nechce spát v pelíšku ani když si do něj sednu s ní .

14.3.2019 06:52
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Maila101 napsal(a):
A jestli s tím máte problém tak ani nekomentujte , nebudu okřikovat štěně hned první týden co ji mám aby stratila důvěru a když ani neví co její jméno znamená :) udělala jsem to i u svého prvního psa a žádný následky to nemá:) a neřeším tu žádné podložky , ale to že mi malá nechce spát v pelíšku ani když si do něj sednu s ní .

A až bude slyšet ta jméno, tak ho okřikovat budete?
To to své jméno bude mít fakt rád, a hned k Vám bude mít mnohem větší důvěru, když po něm za to, že nejste schopná ho jít vyvenčit budete štěkat až za 14 dní a ne hned ...

14.3.2019 07:30
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

K tomu pelíšku - pokud je z venkovního odchovu, tak si myslím, že ji klidně teplo být může. Nemáte možnost jí dát pelech třeba do nějaké "chladnější" místnosti?

A jinak - můj předešlý pes nechtěl nikdy spát v pelechu, ale byl teda venkovní. Měl boudu - v té vůbec nespal. a od štěněte vždy nějaký pelíšek, který ale spíš trhal a sloužil jako hračku, nelehával na něm. Nejradši lehával na rohožce před dveřmi. Když jsem přímo na to místo dala pelech, tak si lehnul vedle, to samé s dekou. Pak jsem mu dělala pelíšek z palety - taky nic. Na pelechu začal spát až cca poslední rok života.

14.3.2019 08:04

Maila101 napsal(a):
No jelikož neslyší na svoje jméno a jsem 6 hodin pryč , tak chodí čurat na podložku , až bude slyšet na jméno a začne někde po tom co přijdeme z venku okřiknu a řeknu nesmíš , jako každý štěně čůrá každou chvilku a je těžký to někdy uhlídat , nedostává za to žádnou pochvalu ,sama se naučila za tu chvilku ze když nejsem na blizku tak jde tam , nevím co je na tom špatného ?

...já nevím, ale to si přeci pak svoje jméno spojí s okřikováním..........podložku bych okamžitě odstranila, a holt po dobu své nepřítomnosti měla štěně tam, kde možné loužičky až tak nevadí.....po dobu své přítomnost bych venčila četněji.......jinak se jménem snad nikdy u žádného štěněte není problém, myslím, že naše štěňata na něj slyšela tak nějak automaticky............

14.3.2019 08:06
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
...já nevím, ale to si přeci pak svoje jméno spojí s okřikováním..........podložku bych okamžitě odstranila, a holt po dobu své nepřítomnosti měla štěně tam, kde možné loužičky až tak nevadí.....po dobu své přítomnost bych venčila četněji.......jinak se jménem snad nikdy u žádného štěněte není problém, myslím, že naše štěňata na něj slyšela tak nějak automaticky............

Jo no, ale potom, co zadavatelka začne štěně jménem okřikovat , tak s tím jménem mít problém bude. Minimálně ho bude ignorovat.

14.3.2019 08:13
Šarina

XXX.XXX.168.239

Maila101 napsal(a):

Nezlobte se, ale takto nelogické vysvětlení, proč necháváte psa čůrat doma, jsem ještě neslyšela. Podle vás: dokud se pes nenaučí na své jméno, tak rezignujete na výchovu a teprve až se na své jméno "naučí", tak ho vychovávat začnete resp. začnete ho převychovávat, přesněji začnete odstraňovat zlozvyky, které jste mu předtím dovolovala? A to pak už nebude to okřikování spojené se jménem vadit?

14.3.2019 08:17

marcelaamax napsal(a):
Jo no, ale potom, co zadavatelka začne štěně jménem okřikovat , tak s tím jménem mít problém bude. Minimálně ho bude ignorovat.

...přesně tak......

14.3.2019 09:41

maila, že si štěně vybírá samo, kde se zrovna složí, je zcela normální
a že si velcí chlupáči libují na chladném povrchu, jako třeba dlažba, je taky fakt
takže tento problém žádným problémem není

nechápu to jméno - vždyť naučit to je otázka chvilky, a když dám veeeelkou rezervu, tak jednoho dne, takže......?

a tohle:
"až bude slyšet na jméno a začne někde po tom co přijdeme z venku okřiknu a řeknu nesmíš"
ale tohle je fakt "super" plán......
co takhle, až uvidíš že chce, tak to štěně rychle bafnout do náruče, šupem ven, a tam za potřebu pochválit.....ono to jde i bez těch trestů

14.3.2019 11:07
Maila101

XXX.XXX.39.3

Bože lidi umíte i něco než jen nadávat ? Chodím sní ven po 2 hodinách , někdy i dřív když vidím ze potřebuje . A kdo říká o nějakých trestech bože , já jen říkám ze po ni teď nechci řvát když ji mám ani ne týden doma že "nesmí" když ještě pořádně neslyší na svoje jméno , chci aby si doma zvykla a nebála se, a na tu podložku se vyčurá tak 1-2 za den a to když nejsem doma , jinak pokaždé venku .. ´nesmíš" ji říkám třeba když kouše mě nebo do něčeho co nemá , takže až pochopí co je "nesmiš" a pak uvidím ze začne čurat řeknu "nesmiš" a vezmu ji a půjdu hned ven a tam ji naopak pochválim. Já jen ze retrívr je velmi společenskej pes a myslím ze je šťastnější když je s člověkem u vnitř domu , ale jelikož se ji nelíbí spaní v měkkým pelíšku tak jsem se zeptala jestli to nemůže mít nějaký následky na její klouby :)

14.3.2019 11:13

A kdo říká o nějakých trestech

no ty a nikdo jiný než ty.....:

okřiknu a řeknu nesmíš

proč si myslíš, že nějaké to "nesmíš" bude fungovat? Protože se štěňata rodí se znalostí jazyka českého? Nebo.....?

14.3.2019 11:21
Maila101

XXX.XXX.39.3

Takže když začnu používat slovo "nesmíš" tak je to trestání ? Ahaa ? Potom tohle vůbec nekomentujte a tykejte si laskavě někomu jinému ...

14.3.2019 11:36

takže ten pes tak nějak prostě asi od narození zná význam českého slova nesmíš?
stejně jako jiných lidských slov?
ano?

na anonymní diskuzi tykám všem

14.3.2019 11:41
Maila101

XXX.XXX.39.3

Kdyby jste četla poradně tak slovo nesmíš ji učím když mě nebo něco co kousat nesmí kousat začne(nábytek) tak ji okřiknu "nesmíš" a odvedu pryč ( nebudu psát že lehce odstrčím , abych náhodou nebyla za týračku) ;) díky fakt za rady , horší stránku jsem nezažila , naschle!

14.3.2019 13:08
Fatia

XXX.XXX.64.240

netřeba se čertit :) je to štěně, psí mimino. k některým věcem zkrátka musí ještě dozrát a dorůst. lidské mimino taky ovládání močového měchýře neovládá. někdy počůrá čistou plenku, vyměníte za novou, čistou, suchou... a ono to udělá hned znova. prostě to neovládá. miminku taky nevysvětlíte, že se má vyčůrat teď do již pročůrané plenky a ne hned po přebalení. stejně i psí mimino. to nenosí plenky, tak prostě čůrá tam, kde se zrovna pohybuje. nepochopí nesmíš, ať už zná své jméno či ne. štěně často čůrá když se vzbudí, po hraní, po jídle... a často i kdykoliv mezi tím :D nemá uplně cenu brát štěně ven "každé 2 hodiny", spíš právě po spaní, po hře, po jídle a kdykoliv se chová podezřele. pejska je dobré ven odnést, jinak se může stát, že to pustí už v chodbě. není třeba čůrací vyběhnutí spojovat s procházkou, prostě jen vyběhnout ven, nechat vyčůrat, pochválit a zase domů. v době nepřítomnosti je třeba se smířit s tím, že nějaké nehody budou, ještě pár měsíců. čůrací podložky doma nejsou vhodné, protože pes si fixuje, že čůrání doma nevadí, když na to má dokonce i speciální místo. když se stane nehoda doma, tak nekomentovat, neokřikovat. je to prostě mimino. to se stává. je důležité postupně psovi ukazovat a vysvětlovat, že se čůrá jen venku. neztrácejte čas a energii tím, že mu budete vysvětlovat, že se nečůrá doma. (navíc matoucím způsobem, že se nečůrá doma, ale na podložku klidně jo)

14.3.2019 13:18
inusanka

XXX.XXX.98.58

No, abychom se vrátili km tomu spaní - když jsme s velkou slávou přinesli domů štěňátko NF, v té době se brala na 6 týdnech, tak jsme mu vyrobili pelíšek, aby byl v klidu. V žádném případě v něm nespal, lehl si na druhou stranu, do průvanu. Na tvrdou zem, pochopitelně. To se nám moc nelíbilo, tak jsme mu nechali vybrat místo. V noci tedy spal u mé postele, občas s námi, nejvíc potom před postelí v nohách celý svůj život, dokud mohl dojít po schodech. Jinak celý život na zemi, žádný pelech nepoužíval a že jsme se snažili. Tak bych nabídla, dala možnost a nehrotila to

14.3.2019 13:18
Fatia

XXX.XXX.64.240

a ještě k povelu nesmíš... někdo zákazové povely nepoužívá vůbec, já je klidně použiji, ale považuji je tak trochu za "vyšší dívčí". pes většinou dělá 5 věcí najednou, když si s vámi hraje , tak na vás skáče, okusuje ruce, vrtí ocasem a štěká a vy použijete "nesmíš", nevyplývá z toho úplně jasně, co přesně nesmí. pro štěně je srozumitelnější, když mu místo nesmíš ukážete, co dělat má. místo kousání do ruky či nábytku mu třeba nabídnout nějakou hračku, do které kousat může. štěňata prostě koušou a ničí. některá víc, jiná méně. trochu to odezní, až přezubí.

14.3.2019 13:27
Maila101

XXX.XXX.39.3

Děkuji vážně bych bez vás nevěděla ze po probuzení stěně potřebuje čurat , fakt ty brďo to jsem nevěděla ;) nemusela jste se namáhat s takovou slohovkou když jsem se ptala úplně na něco jiného než mi tady všichni radíte úžasně:) já jsem naopak ráda ze malá sama od sebe chodí na podložku , když to pak všude nerozcapá a "nevykoupe" se v tom:) stejně jsem to měla i s mým prvním psem a poté co se naučilo povely , podložku jsem odebrala protože ji pak ani nepoužívala a další den nikde nic , vydržela , dostala pochvalu a šli ven :)

14.3.2019 13:46
Fatia

XXX.XXX.64.240

Maila101 napsal(a):
Děkuji vážně bych bez vás nevěděla ze po probuzení stěně potřebuje čurat , fakt ty brďo to jsem nevěděla ;) nemusela jste se namáhat s takovou slohovkou když jsem se ptala úplně na něco jiného než mi tady všichni radíte úžasně:) já jsem naopak ráda ze malá sama od sebe chodí na podložku , když to pak všude nerozcapá a "nevykoupe" se v tom:) stejně jsem to měla i s mým prvním psem a poté co se naučilo povely , podložku jsem odebrala protože ji pak ani nepoužívala a další den nikde nic , vydržela , dostala pochvalu a šli ven :)

tak sorry. reagovala jsem na to, co mě (a nejen mě) praštilo do očí. netřeba používat sarkasmus a ironii k neznámým diskutujícím, kteří se ve volném čase snaží poradit

Ke spaní na pelíšku... nechala bych psa spát, kde chce.

14.3.2019 13:52

Však úplně jednoduše, ne?

Až se naučí jméno a nesmíš, tak prostě zařvete NESMÍŠ! v okamžiku, kdy si lehne kamkoliv jinam než na pelech. To by bylo, aby nepochopilo.

14.3.2019 13:58
Maila101

XXX.XXX.39.3

Fatia napsal(a):
tak sorry. reagovala jsem na to, co mě (a nejen mě) praštilo do očí. netřeba používat sarkasmus a ironii k neznámým diskutujícím, kteří se ve volném čase snaží poradit

Ke spaní na pelíšku... nechala bych psa spát, kde chce.

Nechávám ji spát kde chce , jen jsem se ptala jestli to nemůže mít nějaké špatné následky na její klouby a vývin kostry , nic víc:) ale i tak děkuji za všechny vaše chytré názory úplně k jinému tématu :)

14.3.2019 14:02
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Maila101 napsal(a):
Nechávám ji spát kde chce , jen jsem se ptala jestli to nemůže mít nějaké špatné následky na její klouby a vývin kostry , nic víc:) ale i tak děkuji za všechny vaše chytré názory úplně k jinému tématu :)

Tak jí tu pochcanou podložku vyměňte hned za čistou, ať neleží v počuraným, a problém s ležením na studeným je vyřešen

14.3.2019 14:08
Šarina

XXX.XXX.231.146

Maila101 napsal(a):
Bože lidi umíte i něco než jen nadávat ? Chodím sní ven po 2 hodinách , někdy i dřív když vidím ze potřebuje . A kdo říká o nějakých trestech bože , já jen říkám ze po ni teď nechci řvát když ji mám ani ne týden doma že "nesmí" když ještě pořádně neslyší na svoje jméno , chci aby si doma zvykla a nebála se, a na tu podložku se vyčurá tak 1-2 za den a to když nejsem doma , jinak pokaždé venku .. ´nesmíš" ji říkám třeba když kouše mě nebo do něčeho co nemá , takže až pochopí co je "nesmiš" a pak uvidím ze začne čurat řeknu "nesmiš" a vezmu ji a půjdu hned ven a tam ji naopak pochválim. Já jen ze retrívr je velmi společenskej pes a myslím ze je šťastnější když je s člověkem u vnitř domu , ale jelikož se ji nelíbí spaní v měkkým pelíšku tak jsem se zeptala jestli to nemůže mít nějaký následky na její klouby :)

Fakt mám pocit, že to nedává smysl.... jestli tenhle přístup váš první pes pochopil, tak haleluja, ale furt tam nevidím logiku. Výchovu k čistotě jste odložila, až bude štěně znát své jméno, ale výchovu (resp. povel nesmíš) k tomu, aby vás štěně nekousalo, používáte už teď. Tam to jméno není důležité?.. Ovšem jak čurání, tak kousání je pro dvouměsíční štěně naprosto přirozená věc, takže okřikování není vhodné ani v jednom ani v druhém... ale o tom bylo napsáno už hafo článků a knih.

K vašemu úvodnímu dotazu- štěně si najde místo, které mu vyhovuje. Nejpíše tam, kde je zbytek smečky. Vypozorujte, kde je mu dobře a tam mu pelech dejte, nebo bude stačit jenom složená deka... ne každý pes má rád ležení na měkkém, a už vůbec ne, že by tam ležel pořád. Teď mu ustelte u postele, na které spíte s druhým psem... až trochu povyroste, stejně se nakýbluje k vám.

14.3.2019 14:14
Maila101

XXX.XXX.39.3

Šarina napsal(a):
Fakt mám pocit, že to nedává smysl.... jestli tenhle přístup váš první pes pochopil, tak haleluja, ale furt tam nevidím logiku. Výchovu k čistotě jste odložila, až bude štěně znát své jméno, ale výchovu (resp. povel nesmíš) k tomu, aby vás štěně nekousalo, používáte už teď. Tam to jméno není důležité?.. Ovšem jak čurání, tak kousání je pro dvouměsíční štěně naprosto přirozená věc, takže okřikování není vhodné ani v jednom ani v druhém... ale o tom bylo napsáno už hafo článků a knih.

K vašemu úvodnímu dotazu- štěně si najde místo, které mu vyhovuje. Nejpíše tam, kde je zbytek smečky. Vypozorujte, kde je mu dobře a tam mu pelech dejte, nebo bude stačit jenom složená deka... ne každý pes má rád ležení na měkkém, a už vůbec ne, že by tam ležel pořád. Teď mu ustelte u postele, na které spíte s druhým psem... až trochu povyroste, stejně se nakýbluje k vám.

Takže když kouše do mého syna , a škrábla ho i drápkem tak to mám nechat být a neřict nic?:)

14.3.2019 14:27
saola

XXX.XXX.250.214

Až se naučí jméno a nesmíš, tak prostě zařvete NESMÍŠ! v okamžiku, kdy si lehne kamkoliv jinam než na pelech. To by bylo, aby nepochopilo.

Už je pozdě.
Štěně už ví, že se jmenuje "Nesmíš"

No, furt lepší než "Ty deb*le, zase jsi se vyvenčil na koberec."
To je trochu dlouhé, no.

14.3.2019 14:41
Fatia

XXX.XXX.64.240

říkat můžete co chcete, klidně můžete odrecitovat Máchův Máj. bude to mít zhruba stejný efekt jako nesmíš. když štěně začne hru přehánět a vám (nebo synovi) se to již nelíbí, můžete hru ukončit, můžete převést hru jinam - místo kousání do syna kousání do hračky, nějaká přetahovaná (pozor na štěněcí zoubky), nabídnout nějakou žvýkací mňamku... okřiknutí je pro štěně nesrozumitelné. něco jiného je rozjetý puberťák a takhle malé štěně. přeskakujete lekce. nejdřív musíte psa něco naučit a pak teprve případně okřikovat, když porušuje naučená pravidla.

k výsledku: "správně se chovající dospělý pes" vede mnoho cest. nikdo netvrdí, že ta vaše ne. jen se vám snažíme naznačit, že některé cesty vedou kratší a snadnější cestou, která je pro psa srozumitelná. jiné vedou oklikou (to je třeba ta čůrací podložka) a některé cesty vedou částečně v protisměru.

14.3.2019 14:42
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Maila101 napsal(a):
Takže když kouše do mého syna , a škrábla ho i drápkem tak to mám nechat být a neřict nic?:)

Ne, máte jeho aktivitu z kousání do syna převést jiným směrem - třeba na hračku!

14.3.2019 15:16

....jo a po tom zařvání NESMÍŠ omdlí anebo se počurá......

14.3.2019 15:17

saola napsal(a):
Už je pozdě.
Štěně už ví, že se jmenuje "Nesmíš"

No, furt lepší než "Ty deb*le, zase jsi se vyvenčil na koberec."
To je trochu dlouhé, no.

...no to má i s příjmením......

14.3.2019 16:09

Maila101 napsal(a):

......následky na těle bych neřešila spíš to ,že z vaší "výchovy" bude pes poje*banej v hlavě. Orientační otázka: Když vám tu několik lidí naznačí, že tudy cesta nevede, myslíte si, že je to parta idi*otů nebo mají víc zkušeností?(i když jste se původně na ten problém neptala) Většinou si o takto reagujících myslím, že se spíš zlobí sami na sebe a takto to ventilují....

14.3.2019 19:25
Šarina

XXX.XXX.231.146

Maila101 napsal(a):

už jste dostala několik odpovědí, takže nemusím já....

14.3.2019 20:48
Phyllobatesvittatus12

XXX.XXX.56.145

Maila101 napsal(a):

Paní, když máte doma syna, koupila jste si k němu štěně a to štěně syna kouslo a škráblo, tak to nemůžete svést na štěně, ale na sebe!

Ayax

1.3.2020 09:47
Ayax

XXX.XXX.251.237

Berte to s humorom. Je to živočích a učí sa, hlavne ak je šteňa. Ja som do pelechu dal kosť, hračky, uzol... A ani za Boha to odtiaľ nevyberie, má proti pelechu odpor. Kúpil som plastový a dal tam, aby to nemal tvrdé podsedáky... (Plastový kvôli tomu, že z ostatných boli franforce do hodiny - má 10 mesiacov, vzal som ho ako 8-mesačného, nevychovaného). Kašle na pelech... Myslím, že mu vadí podlahové kúrenie. Najlepšie je mu pri dverách, kde asi podfukuje zvonka...
Dokedy je šteňa šteňaťom ??

5.3.2020 14:03
OldAlien

XXX.XXX.59.213

Pelíšek by měl být osobní prostor štěňátka, kde se bude cítit bezpečně a také pohodlně.
Najít to správné místo pro pelíšek, je někdy pořádná dřina. Typ pelíšku, také musíme brát v úvahu. Udělat štěňátku pohodlí ve stylu "Princezna na hrášku", nemusí být také to pravé ořechové. Někteří psy nesnáší různé aviváže, nebo jíné dramaticky voňavé přípravky a snaží se je svojí močí přepachovat. Což vysvětluje třeba močení do pelíšku. Pejsek chce mít z pelíšku přehled o dění v bytě, ale dát pelíšek mezi dveře a potom ho neustále překračovat je extrém, který snad nikdo neudělá. Je to prostě jedno velké bádání, které nás ale musí bavit, né obtěžovat.
Hodně spěchů, při cestě do štěněčí duše.

5.3.2020 15:14
Šarina

XXX.XXX.168.239

no, pejskovi už je rok, takže spíš puberťák než mimino ;)

28.5.2020 17:09
Otakárek

XXX.XXX.90.49

Tohle je jediná diskuze, kterou jsem našla na téma pelech a zakládat kvůli tomu novou nechci. Zkoušel někdo ušít vlastní pelech? Šití není problém a výplň by také byla. Dívala jsem se totiž na https://www.goldea.cz/latky-metraz a mohla bych tak vyrobit hezčí pelíšek než kdejaký kupovaný.

28.5.2020 18:09

Děkujeme za nevyžádanou reklamu Otakárku. Nekliknu, ani kdybyste zlatem platil...

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík