Je dalmatín těžký na výchovu?

Dalmatin
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.3.2019 11:32
Dalmatinek29

XXX.XXX.96.247

Zdrávím všechny,
Plánuji pejska už od dětství a konečně mi bylo umožněno si nějakého pořídit. Tak se rozhodlo pro dalmatína. Líbí se mi, jak je aktivní, temperametní a o vhledu ani mluvit nemusím... Jsem od malička se psy od sousedů, které jsem pořád venčila, cvičila a moje literatura je jen o psech. (Šusta atd.) Výchova a socializace by byla motivační. (Už máme i zarezervovaného psa s chs)
Ovšem najdou se tací, kteří mi tvrdí, jak ho nemohu zvládnout, že jsou neuvěřitelně hloupí, tvrdohlavý a že se mi na vychovu vykašlou. Ještě k tomu pes, že jsem si měla vybrat fenu apod. Ovšem si myslím, že pokud se na to jde citlivě a dobře, tak by velký problém být neměl. Ale přece jen by mě zajímali vaše zkušenosti s tímto plemenem, díky:)

15.3.2019 11:42
rapotacka11

XXX.XXX.79.4

Proč by měl být hloupý ?
Výchova je snad u všech štěňat HODNĚ podobná.
Píšete : - pokud se na to jde citlivě
poněkud mi tam chybí slovo - důsledně.
Je to časově náročné.Velmi.
Rodiče štěněte jsou vyšetření ?
Nepředávají hluchotu ?
Štěně bude v bytě ?
Línání nevadí ?
Štěně máte zamluvené, knihu o dalmatinech jste četla ?

15.3.2019 11:49
Dalmatinek29

XXX.XXX.96.247

Nemyslím si, že jsou hloupí. Jen mi to furt tvrdí okolí. Samozřejmně se neřídím okolím, ale jen mě zajímají vaše zkušenosti s plemenem.
Ano, citlivě a důsledně. Souhlasím.
Vím, že jsou časově nároční a kdybych na něj cas neměla, tak si ho nepořizuji.
Je to štěňátko s PP, které má vyšetřené rodiče. Oba oboustranně slyšící( po BAER testu), mají všechna nutná vyšetření, bonitaci,...
BAER test se bude samozřejmně dělat i štěňatům.
Ano, štěně bude v bytě, vím, že to není kotcový pes.
Línaní nevadí.
Knihu jsem četla, ale jen takovou malou, kde nebylo nějak extra informací.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.3.2019 11:58
15.3.2019 12:28
GloriaTheWhippet

XXX.XXX.158.2

Kdysi jsem někde slyšela, že se o dalmech říká, že jsou hloupí proto, že když byl boom filmu 101 Dalmatinů, tak všici chtěli dalmatina. Jenže aj bPP, netestovalo se a oni ne, že by byli pitomí, že by neposlouchali... Oni prostě byli hluší a neslyšeli.
Jinak na FB je skupina Dalmatin, tak se přidejte. :)

16.3.2019 00:14
b.k

XXX.XXX.210.23

Dalmatinek29 napsal(a):
Zdrávím všechny,
Plánuji pejska už od dětství a konečně mi bylo umožněno si nějakého pořídit. Tak se rozhodlo pro dalmatína. Líbí se mi, jak je aktivní, temperametní a o vhledu ani mluvit nemusím... Jsem od malička se psy od sousedů, které jsem pořád venčila, cvičila a moje literatura je jen o psech. (Šusta atd.) Výchova a socializace by byla motivační. (Už máme i zarezervovaného psa s chs)
Ovšem najdou se tací, kteří mi tvrdí, jak ho nemohu zvládnout, že jsou neuvěřitelně hloupí, tvrdohlavý a že se mi na vychovu vykašlou. Ještě k tomu pes, že jsem si měla vybrat fenu apod. Ovšem si myslím, že pokud se na to jde citlivě a dobře, tak by velký problém být neměl. Ale přece jen by mě zajímali vaše zkušenosti s tímto plemenem, díky:)

Měla jsem Dalmatina resp.ne já - rodiče,když jsem byla děcko. Byla to papírová fena a byla naprosto úžasná. Tvrdohlavá a svérázná ? Ano . Lovecký pud? Ano. Děti,lidi,-problém? absolutně NE . Problém s výchovou a výcvikem? Ne.
Já ji pamatuji jako sebevědomou fenu s názorem! ..temperametní a velmi opravdu velmi chytrou a v podstatě pohodovou holku která mě o psech snad naučila nejvíc..
Kde je chov tohoto plemene dnes nevím,ale já na naši "Ajdu"mám jen ty nejlepší vzpomínky. a za mě je Dalmatin dobrá volba

16.3.2019 00:20
b.k

XXX.XXX.210.23

Jo a když navážu na Váš úvodní dotaz.. Nemyslím si ,že je Dalmatin těžký na výchovu.

16.3.2019 06:21
Dalmatinek29

XXX.XXX.96.247

Děkuji moc:)

16.3.2019 07:48

Dřív, za socáče, se s dalmatiny cvičilo, služební výcvik, jako NO a další služební plemena. Znala jsem tehdy holku s hnědě tečkovaným dalmatinem, nevím, jestli to dotáhli ke zkouškám, ale měla ho velmi slušně vychovaného.

16.3.2019 12:33
tetrivek

XXX.XXX.211.31

Myslím že výchova bude dost podobná našemu. Taky má puntíky.

16.3.2019 12:51

Tak je fakt, že o dalmatinech, že jsou hloupí, se to tradovalo, my měli u nás na sídlišti jednoho a byl to úplně normální pes, víc dalmatinů neznám a ani teď si nepamatuju, že bych nějakého viděla, jak je to s dnešním chovem, co se třeba zdraví týče netuším
.....říkalo se to i o barzojích a o těch já si myslím pravej opak, pro mě je chrt top ten v inteligenci (prosím nepleťme si inteligenci a poslušnost )

16.3.2019 13:07
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak je fakt, že o dalmatinech, že jsou hloupí, se to tradovalo, my měli u nás na sídlišti jednoho a byl to úplně normální pes, víc dalmatinů neznám a ani teď si nepamatuju, že bych nějakého viděla, jak je to s dnešním chovem, co se třeba zdraví týče netuším
.....říkalo se to i o barzojích a o těch já si myslím pravej opak, pro mě je chrt top ten v inteligenci (prosím nepleťme si inteligenci a poslušnost )

Třeba u nás se to o dalmatinech říká pořád. Říká se to u nás třeba i o bíglech . Jo a pak se to taky s oblibou celkově říká o psech (bez ohledu na plemeno), který majitel nedokázal vychovat a něco je naučit.

Já znala jako dítě jednoho dalmatina - měli ho známí, byl vychovaný poslušný, k cizím lidem odtažítý, pohladit se nenechal. A nyní znám "od vidění" dva z coursingu a to jsou mazlíci.

16.3.2019 13:39
rapotacka11

XXX.XXX.79.4

Já bych to nedělala.
Do bytu bych si pořídila nějaké menší,
společenské plemeno. Když už to musí být.
Budete na to rodina nebo snad sama ?
U rodičů, tam byste si povinnosti časem rozdělili.
S přítelem VŠECHNO nejspíš zbude jen na Vás.
Pes (je radost) v bytě řehole , natož větší , temperamentní,
s bílýma chlupama ...
Negativní ohlasy na náročnost výchovy atd. nepodceňujte !
Ale už jste se rozhodli, takže ... nic.
Poznáte sami.

16.3.2019 14:25
LájošM

XXX.XXX.14.251

Dalmatin určitě není hloupý. Ale je dost náročný na socializaci a na pohyb.
Znal jsem psa, co napadal každého cizího psa v dohledu, přitom se s ním cvičilo, rodina se mu hodně věnovala. Byl neskutečně tvrdohlavý. A také fixovaný jen na jednoho člena rodiny, ostatní toleroval, ale neposlouchal je.
Další dalmatin chodil k nám na cvičák. Šikovný pes, šikovná majitelka, která to s ním uměla. Ale taky nebyl zrovna snášenlivý. A když se mu zrovna něco nechtělo děla, nepohnul s ním nikdo. Ale složil nějaké základní zkoušky, o víc nešlo.
Známá měla fenku. Ta byla mnohem víc poddajná, na cvičení šikovná, venku poslušná (pokud nebylo co lovit). K dětem se chovala moc hezky. Problém byl ten lovecký pud. Jak uviděla kočku nebo zajíce, nikdo ji nezastavil. Jako dalšího psa už si ta rodina dalmatina nevzala, že na to nemají nervy :-)
Kousek od nás je mladý muž, který má dalmatina-psa. Je to vášnivý cyklista, pes běhá s ním, na volno, naprosto ovladatelný, nikoho si nevšímá. Jezdí i po lese. Ale neptal jsem se, jestli už mu někdy pes utekl za zvěří. Pes má tolik pohybu, že asi už nemá potřebu něco vyvádět.

16.3.2019 14:38
Dalmatinek29

XXX.XXX.96.247

Heh, krásnej chlupáč:D :-)

16.3.2019 14:43
rapotacka11

XXX.XXX.79.4

Puberta ?

16.3.2019 14:45
Dalmatinek29

XXX.XXX.96.247

No my bydlíme v baráku se zahradou, já váš předešlý dotaz brala jako tak, že dalmatin by neměl být v kotci. Můj názor je, že člověk může mít v bytě i dogu, pokud se jí bude dostatečně věnovat. Lepší než celej den na zahradě bez kontaktu s člověkem. :D
Bydlím ještě s rodiči, kteří ho chtějí taky a budeme se o ně starat všichni, ale ten ,,hlavní” paníček budu já. Cvicit ho apod.
Nebojte, nekupuji si psa jako módní doplňek, ale chci se tomu věnovat. Můj sen je kynologii studovat, ale jaké jsem slyšela ohlasy na tyto školy, tak nevim nevim :D
Děkuji.

16.3.2019 15:01
rapotacka11

XXX.XXX.79.4

Chápu. Tipla jsem to správně.
Nač ty extrémy ?
Kdo tu mluví o kotci ?
Chci studovat ...
Tak snad počkám, jak vše bude, jak se zaběhnu,
jak budu zvládat časově ... a vůbec.

16.3.2019 15:10
Dalmatinek29

XXX.XXX.96.247

Jen říkám, že jsem to tak pochopila. 😄

Na VŠ no, ale stejně je samotná praxe nejlepší.
A teď přesně nevím, co myslíte tím zvládat časově. 😄

16.3.2019 23:30
b.k

XXX.XXX.210.23

Časově náročný je každý jeden pes/plemeno i vořech .. Pokud se na výchově/socializaci bude podílet i celá rodina - já v tom problém fakt nevidím ba právě naopak..
Jak jsem psala - Dalmatin je(byl?) úžasný společník,sebevědomý,chytrý,tvrdohlavý,s loveckým pudem,s vlastním názorem.. ale zároven se s ním krásně pracovalo,pokud člověk vzal na vědomí ,že to není zadarmo.. Nevím jak to přesně formulovat .
Tím chci říct,že jestli jste sto toto akceptovat a nelámat ho někde na cvičáku - tam se fakt nehodí - tak nemáte problém..

17.3.2019 05:26
Dalmatinek29

XXX.XXX.96.247

b.k napsal(a):
Časově náročný je každý jeden pes/plemeno i vořech .. Pokud se na výchově/socializaci bude podílet i celá rodina - já v tom problém fakt nevidím ba právě naopak..
Jak jsem psala - Dalmatin je(byl?) úžasný společník,sebevědomý,chytrý,tvrdohlavý,s loveckým pudem,s vlastním názorem.. ale zároven se s ním krásně pracovalo,pokud člověk vzal na vědomí ,že to není zadarmo.. Nevím jak to přesně formulovat .
Tím chci říct,že jestli jste sto toto akceptovat a nelámat ho někde na cvičáku - tam se fakt nehodí - tak nemáte problém..

Děkuji za vaší reakci :-)

Dalmatínu je bohužel dost málo, ale když se přidáte do skupiny na fb o nich, tak uvidíte, že pořád nevymizeli. Je to ale škoda, to plemeno je úžasné.

Ovšem si myslím, že z tohoto důvodu jich není tolik. Člověk si koupí dalmatina a pak zjistí, že jako NO pracovat nebude. Prý potřebuje dost socializace, výchovu a výcvik pozitivní cestou. (Což mi přijde jako fajn u kazdeho psa)
Na cvičáku mám v plánu jen socializační ,,výcvik” se štěňátky a možná nějakou základní poslušnost. Ani nepotřebuji splnit zkoušky, ale kdo ví. Ale to jen pokud ho to bude bavit. Dále chci nějaký sport: coursing, mozna agility a pak nějakej běh u kola apod. Záleží co ho bude bavit, ale jako první si samozřejmně chci užít jeho dětství :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík