JessiKeysi
napsal(a):
Dobrý den, potřebovala bych vědět kolik by tak mělo mít 3 měsíční štěně německého špice středního cm v kohoutku a délku?Mě totiž přijde že je naše štěňatko docela malé. S pozdravem Štipčáková
Délku? Ještě jsem se nesetkala s tím, že by se u nějakého plemene měřila délka. Nicméně neporadím ani s tou výškou v kohoutku, nevím, ale ono ani nejde říct úplně přesně kolik by měl mít. Každé štěně roste jinak, některé rychleji, jiné pomaleji. Pokud je to pes s PP tak by měl dorůst do té správné výšky jakou má mít. Pokud je bez PP tak může být menší, větší, delší, kratší...
bobina65
napsal(a):
Na bonitaci se měří výška i délka. Ale většinou se uvádí výška psa. Proto to asi nevíte.
To sice jo, ale štěňata jak rostou, tak jsou chvilku dlouhá jak harmonika, pak zas nohatá, do toho kolikrát přestavěná, takže měřit délku 3 měs. štěněte je nesmysl.
Třeba u kvadratických psů se říká, že to jestli bude pes kvadratický je u štěněte poznat cca v 5 týdnech, a pak už je to jak na houpačce. A z vlastní zkušenosti musím potvrdit, že to tak opravdu je (samozřejmě výjimky existují), ale obecně to sedí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

....."Pokud je to pes s PP tak by měl dorůst do té správné výšky jakou má mít"......
Tak ještě že je tam napsáno "by měl", jinak to skoro zavání PP fanatismem.
Ono docela dost psů s PP nedoroste, nebo přeroste. Proto se na bonitaci měří, dokonce se psi, ti přerostlí, učí poklesnout v hleznech, aby míra byla správná. Ty nedorostlé ale natáhnout nejde. :-))
A nebo se ti nedorostlí bonitují na provinčních akcích, kde projdou. Také známý ( pro majitele ) rozhodčí někdy pomůže.
napsal(a):
....."Pokud je to pes s PP tak by měl dorůst do té správné výšky jakou má mít"......
Ono docela dost psů s PP nedoroste, nebo přeroste. Proto se na bonitaci měří, dokonce se psi, ti přerostlí, učí poklesnout v hleznech, aby míra byla správná. Ty nedorostlé ale natáhnout nejde. :-))
A nebo se ti nedorostlí bonitují na provinčních akcích, kde projdou. Také známý ( pro majitele ) rozhodčí někdy pomůže.
Tak hlavně - příspěvek píše 12leté dítě! Asi se nudí, protože na inzerát,že za peníze vyvenčí psa, se moc zájemců neozvalo, že?
napsal(a):
Poklesnutí v hleznech vás při měření výšky v kohoutku nevytrhne - na snížení/zvýšení kohoutkové výšky jsou jiný kouzla
Pracovní plemena na jiných akcích než na ofic. bonitacích, které jsou třeba jen 2 do roka a je na nich komise neuchovníte😉
napsal(a):
Jj, byla jsem na bonitaci, kde jedna chovatelka přesvědčovala rozhodčí, že jí fenečka určitě doroste. No já jsem si tehdy myslela, že takový chcípáček by vůbec neměl mít možnost, někdy mít štěňata. Vídíte, ta paní byla vlastně množitelka i když měla CHS.
Ten vrh měl 5 štěnat,ale každé bylo jiné.Malé,velké, dlouhé chlupy,krátké chlupy,dlouhé uší, krátké a tak. Jednalo se o Kavalíry. Bohužel jsme měli od paní také štěně. Pejsek byl celý život nemocný a nakonec byl uspán.Už je to cca 20 let.
Dodnes paní CHS má.
conie
napsal(a):
Tak hlavně - příspěvek píše 12leté dítě! Asi se nudí, protože na inzerát,že za peníze vyvenčí psa, se moc zájemců neozvalo, že?
Musíte to pořád vytahovat?Takový lidi nechápu,když se vám to nelíbí tak se o to nestarejte. A nenudim se,jen nechci něco zanedbat, alespoň něco řeším,ne jako někteří lidé.
JessiKeysi
napsal(a):
Musíte to pořád vytahovat?Takový lidi nechápu,když se vám to nelíbí tak se o to nestarejte. A nenudim se,jen nechci něco zanedbat, alespoň něco řeším,ne jako někteří lidé.
To by mě zajímalo, jak chcete řešit to, že je štěně malé? To ho začnete tahat za uši do výšky a za ocas do délky ... ?
JessiKeysi
napsal(a):
Ano, považuji za důležité, aby lidé, kteří se chystají v nejlepší víře odpovídat a věnovat odpovědi svůj čas a podělit o své znalosti, vědomosti a zkušenosti, věděli, že odpovídají dítěti, které zde vystupuje i v jiném vlákně . A holčičko, zatím nepůsobíš moc přesvědčivě.
conie
napsal(a):
Ano, považuji za důležité, aby lidé, kteří se chystají v nejlepší víře odpovídat a věnovat odpovědi svůj čas a podělit o své znalosti, vědomosti a zkušenosti, věděli, že odpovídají dítěti, které zde vystupuje i v jiném vlákně . A holčičko, zatím nepůsobíš moc přesvědčivě.
Já už mám přečteno dost knížek a vím toho hodně o např různých plemenách či psích sportů. Mám 3 psy,jeden je spíš mamky a ty dva,které mám jsem sama vycvičila (bez cvičáků).Nic o mě nevíte a neznáte mě, ale všichni mě říkají že toho vím fakt hodně o kynologii,takže mě neodsuzujte podle diskuze 😉😊
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To by mě zajímalo, jak chcete řešit to, že je štěně malé? To ho začnete tahat za uši do výšky a za ocas do délky ... ?
Tak třeba má k dispozici EPO?
čas 42:24
https://www.youtube.com/watch?v=lL-xZU56FEk
sisi58
napsal(a):
Jj, byla jsem na bonitaci, kde jedna chovatelka přesvědčovala rozhodčí, že jí fenečka určitě doroste. No já jsem si tehdy myslela, že takový chcípáček by vůbec neměl mít možnost, někdy mít štěňata. Vídíte, ta paní byla vlastně množitelka i když měla CHS.
Ten vrh měl 5 štěnat,ale každé bylo jiné.Malé,velké, dlouhé chlupy,krátké chlupy,dlouhé uší, krátké a tak. Jednalo se o Kavalíry. Bohužel jsme měli od paní také štěně. Pejsek byl celý život nemocný a nakonec byl uspán.Už je to cca 20 let.
Dodnes paní CHS má.
No, a přesně od toho ty bonitace jsou - člověk si tam udělá o zvířatech a chovatelích nejlepší obrázek!

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Poklesnutí v hleznech vás při měření výšky v kohoutku nevytrhne - na snížení/zvýšení kohoutkové výšky jsou jiný kouzla
Pracovní plemena na jiných akcích než na ofic. bonitacích, které jsou třeba jen 2 do roka a je na nich komise neuchovníte😉
Německý špic je pracovní plemeno ?

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ne proč?
Reagovala jsem na Váš příspěvek o bonitacích a měření - ten byl v obecné rovině (nebo aspoň tak působil)
Tak jo, byl v obecné rovině, jen že těch nepracovních plemen, které se bonitují leckde, je asi víc. Ale hádat se určitě nebudu.
Jen mě u marc. zarazilo, jak by ten PP měl být záruka i toho, že bude mít pes správnou míru.
( Ale určitě nesouhlasím s "chovem" bez PP po rodičích s PP )
napsal(a):
Tak jo, byl v obecné rovině, jen že těch nepracovních plemen, které se bonitují leckde, je asi víc. Ale hádat se určitě nebudu.
Jen mě u marc. zarazilo, jak by ten PP měl být záruka i toho, že bude mít pes správnou míru.
Nepracovní plemena (i některá pracovní) se sice dají bonitovat i na výstavách, ale bývají to jen vybrané výstavy, popř. bonitaci a měření nemají vůbec (stačí výstavní posudek z vyššího typu výstavy)

A klubová výstava v hornídolní spojená s bonitací ?

Je to už pravda 10 let, kdy jsem se byla podívat na jedné klubové výstavě - nebyla v hornídolní, ale v Ml.Bol. a byl tam takový elent a zmatek, že by tam posoudili i třínohého ( kdyby byl majitel zadobře s rozhodčím - pochopitelně )
napsal(a):
Já jsem to asi špatně napsala - ale proto tam taky bylo to "měl by". Myslela jsem to tak, že pokud to není pes s PP tak nemá vůbec cenu nějakou výšku řešit.. No a vlastně i kdyby byl, tak s tím slečna taky nic neudělá

napsal(a):
A klubová výstava v hornídolní spojená s bonitací ?
Klubovky bývají v hornídolní, ale obecně jsou nejvíc. Jak píše Pišišvor, tak je tam hromada psů. Ve třídách násobně větší počet. Rozhodčí většinou dobře znají plemeno, což se kolikrát ani na MV nestává. Třeba na Double CACIB můžete mít v sobotu menšího psa se světlým okem, v neděli vám jako zázrakem přeroste a oko ztmavne. Přitom máte psa s výškou odpovídající na cm ve standardu a kukadla mají barvu úplně oká.

Tak Brno je kapitola sama pro sebe. Tam jsem zažila jak posoudili psa mezi fenami jako fenu ( možná to bylo naopak, ale v každém případě se paní zařadila do kruhu se špatným pohlavím a posoudili, vystavili posudek a teprve pak si toho paní majitelka všimla - kraťandy kolie )
napsal(a):
Tak Brno je kapitola sama pro sebe. Tam jsem zažila jak posoudili psa mezi fenami jako fenu ( možná to bylo naopak, ale v každém případě se paní zařadila do kruhu se špatným pohlavím a posoudili, vystavili posudek a teprve pak si toho paní majitelka všimla - kraťandy kolie )
To asi nebude o Brnu, ale o vedoucím kruhu a rozhodčím - myslíte, že kdyby to bylo v Budějkách, tak se jim to nestane?!😉

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To asi nebude o Brnu, ale o vedoucím kruhu a rozhodčím - myslíte, že kdyby to bylo v Budějkách, tak se jim to nestane?!😉
Nevím, v Budějkách jsem nebyla, zažila jsem v Brně. :-))
napsal(a):
Nevím, v Budějkách jsem nebyla, zažila jsem v Brně. :-))
Já zažila v Praze ožralýho hlavního rozhodčího, co mi kopl plechovku s pivem na bágl a polil mi ho. Když jsem mu řekla, že je prase, tak se ohradil, že je hl. rozhodčí! Na to jsem mu odpověděla, že od něj v závěrečkách očekávám satisfakci v podobě BIS pro dobrmana ...
... a stalo se!😜

Já říkám odjakživa, že alkohol je vlastně kamarád :-))
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No, a přesně od toho ty bonitace jsou - člověk si tam udělá o zvířatech a chovatelích nejlepší obrázek!
Ano. Já byla tehdy docela vyvedená z míry. Měla jsem chovatele za polobohy, co s láskou a péčí odchovávají jen vyrovnané vrhy ze spojení jen těch nejlepších chovných jedinců. Ne vážně. Vůbec mě nenapadlo, že chce někdo u pejsků podvádět. Byla jsem mladší a blbější.

sisi58
napsal(a):
Ano. Já byla tehdy docela vyvedená z míry. Měla jsem chovatele za polobohy, co s láskou a péčí odchovávají jen vyrovnané vrhy ze spojení jen těch nejlepších chovných jedinců. Ne vážně. Vůbec mě nenapadlo, že chce někdo u pejsků podvádět. Byla jsem mladší a blbější.
Obávám se, že Pišišvor to nemyslela tak negativně, jak jste to pochopila vy.

Si vždycky říkám, že jsem v klubu z jiné planety, když tady čtu ty hrůzy.

assil
napsal(a):
U středního špice výška hodně závisí na předcích, jestli jsou spíš malí a nebo střední. Každopádně je to jedno, jestli nedoroste, tak ho na bonitaci nejspíš přeřadí do malých.
To snad ne. Se špici nemám zkušenost, ale že by někdo přeřadil nedorostlého středního knírače mezi malé ? ( podobnost s vaším vyjádřením čistě náhodná ? )
Když má v PP střední, tak nemůže být malý - nebo snad u špiců ano?
napsal(a):
To snad ne. Se špici nemám zkušenost, ale že by někdo přeřadil nedorostlého středního knírače mezi malé ? ( podobnost s vaším vyjádřením čistě náhodná ? )
U více plemen s velikostními rázy to tak funguje.
Stejně tak, když je to i s chlupama - když se dvěma malinoisům narodí dlouhosrsté štěně, tak taky dostane PP jako tervueren.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Stejně tak, když je to i s chlupama - když se dvěma malinoisům narodí dlouhosrsté štěně, tak taky dostane PP jako tervueren.
Ale jako vyštěpenec. A nejsem si jistá, jestli může být uchovněn.
napsal(a):
Ale jako vyštěpenec. A nejsem si jistá, jestli může být uchovněn.
Vyštěpenec je z hlediska pp, a chovu regulérní tervueren, uchovňuje se naprosto standardním způsobem. Zrovna na podzim jsem jednoho bonitovala, a prošel s čistým kódem + jeho rovněž vyštěpenou sestru mám doma, a další chlupáč z toho vrhu působí v chovu v Kanadě👍
napsal(a):
Ano, u špiců se přeřazuje mezi menšími rázy a spousta jich má v PP všechny tři rázy. Ono 5 velikostních rázů je na jedno plemeno už moc, takže bez toho by tady žádní špicové už asi nebyli. A když se k tomu připočte ještě pomeranian, který velikostně spadá do dvou rázů, tak to se prostě na výšku moc selektovat nedá. Jen se to poslední dobou spřísnilo při vydávání PP a ráz je v PP zapsán podle matky bez ohledu na velikost štěněte a štěně se přeřadí až při bonitaci, takže situace, že člověk má štěně středního špice s PP a je jasný, že střední stejně nebude, je docela běžná. Bblý pro výstavy, ale jinak je to celkově přehlednější.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Vyštěpenec je z hlediska pp, a chovu regulérní tervueren, uchovňuje se naprosto standardním způsobem. Zrovna na podzim jsem jednoho bonitovala, a prošel s čistým kódem + jeho rovněž vyštěpenou sestru mám doma, a další chlupáč z toho vrhu působí v chovu v Kanadě👍
Díky za info.

assil
napsal(a):
Ano, u špiců se přeřazuje mezi menšími rázy a spousta jich má v PP všechny tři rázy. Ono 5 velikostních rázů je na jedno plemeno už moc, takže bez toho by tady žádní špicové už asi nebyli. A když se k tomu připočte ještě pomeranian, který velikostně spadá do dvou rázů, tak to se prostě na výšku moc selektovat nedá. Jen se to poslední dobou spřísnilo při vydávání PP a ráz je v PP zapsán podle matky bez ohledu na velikost štěněte a štěně se přeřadí až při bonitaci, takže situace, že člověk má štěně středního špice s PP a je jasný, že střední stejně nebude, je docela běžná. Bblý pro výstavy, ale jinak je to celkově přehlednější.
Pěkná bramboračka u těch špiců. Dík, to jsem netušila.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To jsem vůbec netušila, že ze spojení maliňáků mohu mít PP tervuerena. . A kdyby náhodou to štěně bylo černé, tak dostane PP jako groenendael?
marcelaamax
napsal(a):
To jsem vůbec netušila, že ze spojení maliňáků mohu mít PP tervuerena. . A kdyby náhodou to štěně bylo černé, tak dostane PP jako groenendael?
Z malin se groenendael nevyštěpi, stejně tak, jako se nevyštěpí maliňák z gréna. Ale pokud se grénovi narodí tervíci, tak taky dostanou PP jako tervuereni.
Ona to zase taková senzace není - v Belgii se tervuereni s malinama míchají, a u nás i běžně tervici s grénama, takže logicky i někteří maliňáci nesou vlohu pro dlouhý chlupy😉
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Z malin se groenendael nevyštěpi, stejně tak, jako se nevyštěpí maliňák z gréna. Ale pokud se grénovi narodí tervíci, tak taky dostanou PP jako tervuereni.
Ona to zase taková senzace není - v Belgii se tervuereni s malinama míchají, a u nás i běžně tervici s grénama, takže logicky i někteří maliňáci nesou vlohu pro dlouhý chlupy😉
Takže u nas jde normálně oficiálně krýt třeba fenu terivka psem groenendaelem?
marcelaamax
napsal(a):
Toto je moje vyštěpená tervice😉