Tak jsem se právě od chovatelky dozvěděla, že námi vybrané štěndo je živel a raubíř, takže bych se ráda na jeho příchod domů za dva týdny pořádně připravila.
Z toho důvodu bych chtěla požádat o vaše rady, jak docílit toho, aby se štěně zklidnilo a naučilo odpočívat (a rozeznávat, kdy je čas ke hře a kdy ne), popřípadě i, jak potlačit případnou dominanci hned na začátku.
Není to sice můj první pes (měla jsem v dočasce i psy "problémové"), ale pořád o tom hodně přemýšlím a mám strach, abych něco nepodcenila či neudělala špatně.
Náš Baru byl totiž výjimečný pes už od prvního dne, kdy jsme si jej přivezli. Okamžitě se naučil čistotě, nevynucoval si pozornost, byl absolutně nekonfliktní a s každým byl hned kámoš, rychle se učil. Nasadil tedy neuvěřitelně vysokou laťku a já mám teď pocit, že žádný druhý pes už tak úžasný být nemůže a že to bude strašná práce, nového člena domácnosti dobře vychovat.
Možná o tom příliš přemýšlím, ale mám prostě vnitřně tak nějak divný pocit a pořád si říkám, zda jsem udělala správně, co se týče pořízení si nového pesana :/ Třeba jen zbytečně vyšiluji, ale nedaří se mi ten pocit překonat, přestože bych se na malého měla hlavně těšit a ne pochybovat.
Tak já si zas myslím, že pochybovat o sobě není od věci. Protože pokud pochybujete, tak to znamená, že o tom přemýšlíte... Spousta lidí nepochybuje, pořídí si psa z první myšlenky a pak to dopadá blbě.
Jinak já byla v podobné situaci, když mi umřel starý xpitbull. On byl odjakživa inteligent, rozumný, klidný, na slovo poslechl, ke psům byl naprosto úžasnej a vždycky těm malým bílým vzteklounům uhnul a nebo, když už ho nějaký sameček moc točil, tak s ním švihl o zem a seřval ho, ale nikdy neublížil, prostě poklad. Pořídila jsem si po něm stafbulla a ten teda, i když se po starým psovi jmenuje "Proud to remember", tak z něj nemá vůbec nic. Je to hyperaktivní torpédo, který hlavou zbourá všechno, co mu stojí v cestě. Naučit ho ležet v posteli, jakože v klidu ležet, to byl naprosto heroickej výkon, o který jsme dva roky usilovaly aj s mýma starýma čubama a stejně se málo podařilo. Tak jsme si prostě zvykly... Zejména uhýbat mu z cesty, když běží..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ono si to sedne samo.
Nemá cenu se nějak připravovat, prostě výsledek je vždycky nějaká rovnováha mezi vámi a psem, která se ustavuje časem společným soužitím.

Okamžitě se naučil čistotě, nevynucoval si pozornost, byl absolutně nekonfliktní a s každým byl hned kámoš, rychle se učil. Nasadil tedy neuvěřitelně vysokou laťku
tak to urcite bude druhy pes uplny opak :-)
aby byla na svete zachovana rovnováha
pochybovani je OK. To je i zdrave
navody neexistuji.
a verte, ze kazdy dalsi pes otevira uplne novy svet - o kterem jste dosud netusili, ze existuje.
ne lepsi, ne horsi - ale jiny urcite.
uzijte si stendo!

Chodily jsme dvě kamarádky venčit psy stejného plemene i stejného stáří. Já : On nehoní běžce?kola?zvěř? Jak jsi ho to odnaučila?
Kamarádka : On nikdy za běžci ( koly, zvěří) neběhal.
Bylo to takové trochu buchtózní zlatíčko.
(Nepsal tu náhodou někdo, že PP zaručí povahu? :-)) )

Druhý a další štěně to má vlastně těžký, protože v čerstvý paměti je hotovej pes, kterej už všechno uměl a fungoval na myšlenku. A vzpomínky na to, jakej byl lump, co všechno okousal, sežral nebo kde utekl už jsou dávno zapomenuté.

napsal(a):
Chodily jsme dvě kamarádky venčit psy stejného plemene i stejného stáří. Já : On nehoní běžce?kola?zvěř? Jak jsi ho to odnaučila?
Kamarádka : On nikdy za běžci ( koly, zvěří) neběhal.
Bylo to takové trochu buchtózní zlatíčko.
(Nepsal tu náhodou někdo, že PP zaručí povahu? :-)) )
taky si myslim, ze ten co nehonil bezce je tezky nestandard
napsal(a):
Druhý a další štěně to má vlastně těžký, protože v čerstvý paměti je hotovej pes, kterej už všechno uměl a fungoval na myšlenku. A vzpomínky na to, jakej byl lump, co všechno okousal, sežral nebo kde utekl už jsou dávno zapomenuté.
Tak to určitě také, ale Baru byl vážně perfektní pes od malinka. Nic nekousal, nezlobil, .. Prostě pes dokonalý.
A po zkušenosti (leč krátké) se štěndem z Německa mám úplně hrůzu z toho, co čekat

Prozradíte plemeno? Nebo jsem ho přehlídla?

:) ja to chapu. Taky jsem se pred prichodem posledniho prirustku chovala jak "kvocna". Vsechno pripravit , osetrit, na nic nezapomenout...
+ ten cas, nez prijela byl plny nejistoty - vybrali jsme dobre? Sedne k nam...? Bude takova jak byt udajne ma...?
Ale zase bylo prima, ze jsme s majitelkou komunikovali a vse v cem by mohl byt problem, se fenecku snazila ucit uz u nich (posleze pomahala radou pres net).
No a pak proste holka prijela.
Predstava sla do.... pryc - najednou tu byla.
Vse nebylo zalite sluncem - ale zadna z mych ooobr obav se nestala. Mozna prave proto, ze jsme se pripravovali.
Myslim, ze s Vasim stenetem, to nebude jine. Pravidla domu, pravidla zahrady, pravidla krmeni, pravidla hrani, pravidla venceni, pravidla jizdy autem.... Myslim, ze tomu, kdo uz jednou vychovaneho psa mel, to pujde... Vi jaky vysledek chce.
PumaCZ
napsal(a):
Tak to určitě také, ale Baru byl vážně perfektní pes od malinka. Nic nekousal, nezlobil, .. Prostě pes dokonalý.
A po zkušenosti (leč krátké) se štěndem z Německa mám úplně hrůzu z toho, co čekat
výhoda je že to bude štěně a tedy tvárný tvor a ne starý pes se zlozvyky a minulostí. I toho jsme naučili dost................to zvládnete !!! Třeba to chovatelka zbytečně zveličuje
napsal(a):
A nebo za ty roky krásného soužití dávno odpuštěné...

impact
napsal(a):
A nebo za ty roky krásného soužití dávno odpuštěné...
nebo. ale hodně toho člověk fakt zapomene a i ze strašných věcí se po letech stane super historka.
ale v té chvíli by je člověk nejradši roztrhl jak hada

GAELLE
napsal(a):
NO
....a je to nakonec ten kulicka, nebo vetsi certik?

GAELLE
napsal(a):
vypadá to dle dotazu na většího
Verim tomu, ze paseku bez brachy dokaze natropit i Bimbas vlevo...
BTW. fandila jsem mu :)

Jen poznamka k tomu, jak rychle clovek zapomina...
Jsem velmi rada, ze diky svymu psisku mam stale na pameti pred ochodem: zabezpecit odpadaky, nikdy nic nenechavat na lince, houbicka na nadobi musi byt ve drezu, zabezpecit troubu + nic v ni, vypnout privod vody k wc i pracce, zavrit vsechna okna, dukladne dovrit vsechny skrinky a suplata s potravinama, uklidit vesechny podlozky z koupelny, nezapomenout v mistnosti kam zaviram psi kocku.
Pustit tlumene radio a naplnit kongy.
Nezapomela jsem na neco?
napsal(a):
Okamžitě se naučil čistotě, nevynucoval si pozornost, byl absolutně nekonfliktní a s každým byl hned kámoš, rychle se učil. Nasadil tedy neuvěřitelně vysokou laťku
tak to urcite bude druhy pes uplny opak :-)
aby byla na svete zachovana rovnováha
pochybovani je OK. To je i zdrave
navody neexistuji.
a verte, ze kazdy dalsi pes otevira uplne novy svet - o kterem jste dosud netusili, ze existuje.
ne lepsi, ne horsi - ale jiny urcite.
uzijte si stendo!
Naprosto souhlasím. Se štěndem mi dochází, co všechno vlastně starší pes umí, zvládá - i když jsou to úplné prkotiny třeba a vůbec by vás ani nenapadlo, že s tím některý pes bude mít problém. Protože to u svého psa berete automaticky.
Já mám teda hyperaktivy oba dva - pes byl po hodně aktivních rodičích a od mala neunavitelný, pořád potřeboval něco dělat, jinak ničil. Neuměl odpočívat a ač se to spoustě lidí nebude líbit - musela jsem ho to naučit pomocí klece. Ale opravdu to pomohlo i psovi - že pak nebyl tak rozťěkaný, věděl kdy se odpočívá a bral to, měl režim. Ale cca do roka nebo roka a půl musel být v době mojí nepřítomnosti v kleci - protože jinak by si ublížil. Všechno ničil a pak to žral - ať to bylo cokoli. Musím zaklepat, že teď už je naprosto v pohodě a v době mojí nepřítomnosti chrápe v posteli a má k dispozici ložnici. Jinak od štěněte se mnou spí v posteli a nikdy by mě nenapadlo, že druhé štěně s tím bude mít problém .
Druhá fenka - nejakčnější z vrhu, naštěstí to sedlo úplně přesně, že taková byla fenka, kterou jsme měli zamluvenou my, protože jsme ji chtěli na sport. Je to taky malý neúnavný ďábel a taky neuměla odpočívat, ale naštěstí narozdíl od psa neničí. Ona spíš neuměla odpočívat v mojí blízké přítomnosti, nebo jak to říct. Stačilo rozdělit "plůtkem" místnost a když byl čas na odpočívání tak dát fenku na druhou stranu - tam okamžitě padla do pelechu a spala. Ale když jsem ji nechala volně u sebe tak chtěla pořád něco dělat a spát nešla - to samé pokud měla k dispozici druhého psa. Teď už je to lepší - ale musím ji nechat usnout v pelíšku na druhé straně místnosti a až pak ji pustit,a to jak už je rozespalá tak spí . Se spaním v noci - mysleli jsme, že bude spát taky v posteli, ale to se nedá. Ona vydrží třeba hodinu a pak se probere a jde okamžitě otravovat psa. Takže jsme ji dali do ložnice křeslo vedle postele a spí tam. Tam spí úplně v klidu celou noc. Občas ji zkusím v noci vzít do postele, kde třeba hoďku,dvě vydrží spát, ale pak už jde zase po psovi - takže jí dávám zpátky do křesla. Tak uvidíme, jestli se někdy naučí spát i v posteli . Nedávno jsem si rozložila gauč v obýváku, že budu spát tam. Psovi bylo asi teplo a šel si lehnout dolů na dlažbu. Ta malá potvora spala u mě - kdyby byla v ložnici ve svém křesle tak má těžkou půlnoc a vzbudí se ráno před 7 - pravidelně každý den. Ale tady na tom gauči mě vzbudila okolo druhé hodiny tím, že mi začala olizovat obličej . A když jsem se teda jako rozkoukala, tak už byla naladěná, že jdem něco dělat. Pes jen zvednul hlavu s výrazem: "není ona magor?"
A jinak jsem teda oba psy učila, že jakmile přijdeme z procházky nebo z tréninku - tak se jde na pelíšek a jde se odpočívat. Takže teď když přijedeme z venku, tak automaticky jdou. Ale starší pes k tomu potřeboval ten nácvik s klecí a štěndo zase to, že je oddělené.
Opravdu každé štěně je jiné a u každého vás překvapí něco jiného, co byste vůbec nečekala . Určitě se se štěndem sžijete a bude to fajn :-)

...."vypnout privod vody k wc i pracce".....
Také jste vytopila 6 pater sousedů prokouslou přívodní hadicí k pračce ?
napsal(a):
Jen poznamka k tomu, jak rychle clovek zapomina...
Jsem velmi rada, ze diky svymu psisku mam stale na pameti pred ochodem: zabezpecit odpadaky, nikdy nic nenechavat na lince, houbicka na nadobi musi byt ve drezu, zabezpecit troubu + nic v ni, vypnout privod vody k wc i pracce, zavrit vsechna okna, dukladne dovrit vsechny skrinky a suplata s potravinama, uklidit vesechny podlozky z koupelny, nezapomenout v mistnosti kam zaviram psi kocku.
Pustit tlumene radio a naplnit kongy.
Nezapomela jsem na neco?
Je to sice srandovní to číst,ale zásadní nesouhlas..
Štěněti můžu ledasco odpustit..ale abych myslela při odchodu z domu na všechny tyto věci...no to fakt ne.
Nedělám nic z toho už od "prcka". Jsou věci,které postupnou výchovou prostě nesmí.Tečka.
Pouštět psům radio nebo tv aby jim bylo dobře? No tak to fakt ne..
A vůbec všechny ty úkony? Fakt ne.. Tomu nerozumím.

Taky mě nenapadlo, zavírat přívod vody k pračce, dokud ji psi neprokousli. Jak chcete naučit štěně, že nesmí něco, co by vás ani ve snu ( zlém ) nenapadlo.

napsal(a):
...."vypnout privod vody k wc i pracce".....
Také jste vytopila 6 pater sousedů prokouslou přívodní hadicí k pračce ?
6 pater nastesti ne :) - stacil byt, kde se z parket stala plouvoucka...

b.k
napsal(a):
To jako fakt?
Chvíli mi povídejte o tom, jak naučíte štěně, že nesmí prokousnout hadici od pračky.
( Další dobrý kousek byl - sundaná vnitřní střecha v autě a když jsme u auta, tak taky sežraná sedačka-ale to se nestalo nám.)

b.k
napsal(a):
Předně mě by to napadlo a štěně by v té místnosti nebylo případně by to bylo zabezpečeno...
Jasně bylo zabezpečeno - a o tom tu právě píšeme - než odejdu, zavřít přívod vody do pračky. Btw - zavírala jsem ji pak pravidelně a zodpovědně, nikdy už si psi té hadice nevšimli.
b.k
napsal(a):
Je to sice srandovní to číst,ale zásadní nesouhlas..
Štěněti můžu ledasco odpustit..ale abych myslela při odchodu z domu na všechny tyto věci...no to fakt ne.
Nedělám nic z toho už od "prcka". Jsou věci,které postupnou výchovou prostě nesmí.Tečka.
Pouštět psům radio nebo tv aby jim bylo dobře? No tak to fakt ne..
A vůbec všechny ty úkony? Fakt ne.. Tomu nerozumím.
Já myslím, že už to člověk dělá pak tak nějak automaticky, podvědomě a nijak mu to nevadí. My máme teda koš ve skříni pod dřezem, takže o to se starat nemusím. Ale zase pokaždé když odjíždím a nechávám psa v jídelně tak musím zkontrolovat, jestli je zamčeno ve špajzu - kde je jídlo. Ale dělám to fakt podvědomě, asi stejně tak, jako když zamykám vchodové dveře. Že kolikrát pak přemýšlím, jestli jsem tam zamkla nebo ne, ale vždycky je zamčeno. Pak taky musím zamknout ještě dveře z jídelny. Jídlo na lince u nás nepřipadá v úvahu - ale pes nás naučil ho tam nenechávat vůbec, uklízíme to automaticky průběžně, ne před odchodem. Jo a občas nechám psovi taky zaplou TV, nemám s tím problém..
napsal(a):
Chvíli mi povídejte o tom, jak naučíte štěně, že nesmí prokousnout hadici od pračky.
( Další dobrý kousek byl - sundaná vnitřní střecha v autě a když jsme u auta, tak taky sežraná sedačka-ale to se nestalo nám.)
No fakt s tím problém nemám...ale chápu,že pokud to někdo zažil poprvé .. nevěděl,nepočítal s tím.. OK. Může být.
Mě se to nikdy nestalo neb jsem předvídala,že se stát může.. fakt ,nekecám

b.k
napsal(a):
No fakt s tím problém nemám...ale chápu,že pokud to někdo zažil poprvé .. nevěděl,nepočítal s tím.. OK. Může být.
Mě se to nikdy nestalo neb jsem předvídala,že se stát může.. fakt ,nekecám
No ale pak jste tu vodu zavírala taky, jen už před tím a ne až potom :-)
Vlastně Victoria dala docela dobrý návod začátečníkům, na co nezapomenout.
Já bych k tomu ještě přidala - lednici na řetěz. Ale tu se psi naučili otvírat až na stará kolena, to možná štěně nezvládne.
marcelaamax
napsal(a):
Já myslím, že už to člověk dělá pak tak nějak automaticky, podvědomě a nijak mu to nevadí. My máme teda koš ve skříni pod dřezem, takže o to se starat nemusím. Ale zase pokaždé když odjíždím a nechávám psa v jídelně tak musím zkontrolovat, jestli je zamčeno ve špajzu - kde je jídlo. Ale dělám to fakt podvědomě, asi stejně tak, jako když zamykám vchodové dveře. Že kolikrát pak přemýšlím, jestli jsem tam zamkla nebo ne, ale vždycky je zamčeno. Pak taky musím zamknout ještě dveře z jídelny. Jídlo na lince u nás nepřipadá v úvahu - ale pes nás naučil ho tam nenechávat vůbec, uklízíme to automaticky průběžně, ne před odchodem. Jo a občas nechám psovi taky zaplou TV, nemám s tím problém..
Já nic z toho nedělám,nebojím se,že mě pes sežere něco z linky,udělá bordel s odpadkovým košem a boha jeho -nechat mu puštěnou tv nebo radio? Nestalo se a ani nestane. Není proč. To je za hranou. Dle mého názoru.
napsal(a):
Tak o tom autě bych mohla zase povídat já - takové to zadní brzdové světlo - vyrvané, rozkousané. Dva pásy - rozkousané. Volant požvejkaný. A co mě štve nejvíc - foukání (vyhřívání na zadní okno) - překousané nějaké drátky, které tam vedou. Takže už jsem si zvykla, že jezdím se zamlženým zadním oknem. To všechno během pár minut. No pak jsem tedy pořídila klec do auta - posloužila nám celkem zhruba 25 minut - 15 minut cesta na cvičák, odcházím z auta, pes leží v kleci. Vracím se za 10 minut a klec je na sr*cky .

Televizi bych se bála.....co kdyby tam byl Desenský a pes ho chtěl sežrat? Nebo Kubišová, to je jedno.
b.k
napsal(a):
Já nic z toho nedělám,nebojím se,že mě pes sežere něco z linky,udělá bordel s odpadkovým košem a boha jeho -nechat mu puštěnou tv nebo radio? Nestalo se a ani nestane. Není proč. To je za hranou. Dle mého názoru.
No tak vy to neděláte,někdo jiný to dělá - proto to musí být automaticky špatně? Mě to co dělám nevadí, nijak mě to neobtěžuje a nemám s tím problém.
Edit.: a když byl pes štěně tak jsem se po příchodu domů bála otevřít dveře, co mě tam čeká.

...hele, a co vam z toho vypisu "to do" prijde tak moc nerealne.
Kde se bez vasi pritomnosti pes nauci "to nesmis a tecka"...
Rada s priucim.
napsal(a):
No ale pak jste tu vodu zavírala taky, jen už před tím a ne až potom :-)
Vlastně Victoria dala docela dobrý návod začátečníkům, na co nezapomenout.
Já bych k tomu ještě přidala - lednici na řetěz. Ale tu se psi naučili otvírat až na stará kolena, to možná štěně nezvládne.
Opravdu ne,nikdy jsem nic takového nedělala.
Dobrý návod to není - lepší je si vychovat psa k obrazu svému resp.věnovat se výchově psa a ne po nezvládnutí psa řešit následky a dělat z toho normál..
marcelaamax
napsal(a):
Tak o tom autě bych mohla zase povídat já - takové to zadní brzdové světlo - vyrvané, rozkousané. Dva pásy - rozkousané. Volant požvejkaný. A co mě štve nejvíc - foukání (vyhřívání na zadní okno) - překousané nějaké drátky, které tam vedou. Takže už jsem si zvykla, že jezdím se zamlženým zadním oknem. To všechno během pár minut. No pak jsem tedy pořídila klec do auta - posloužila nám celkem zhruba 25 minut - 15 minut cesta na cvičák, odcházím z auta, pes leží v kleci. Vracím se za 10 minut a klec je na sr*cky .
no ty jo. náš pes nikdy nic nezničil. občas se v koši pohrabal to je fakt ale to bylo vše. Nikdy nic nerozkousal. A uklízet se před ním nemuselo nic. Akorát tak pytlík s piškoty
b.k
napsal(a):
Dobrý návod to není - lepší je si vychovat psa k obrazu svému resp.věnovat se výchově psa a ne po nezvládnutí psa řešit následky a dělat z toho normál..
Je vidět, že jste asi nikdy neměla psa ničitele . A ne, o výchově to fakt není...
marcelaamax
napsal(a):
Tahle klec je hrozný aušus už od pohledu - se divím, že to někdo prodává ... 🤔
marcelaamax
napsal(a):
Je vidět, že jste asi nikdy neměla psa ničitele . A ne, o výchově to fakt není...
Ještě k tomuhle - třeba to jídlo se asi nějak naučit dá, nevím. Nepotřebuji to.
Ale jak mám naučit štěně v době mé nepřítomnosti aby netrhalo postel a nežralo molitan z matrací? Aby neokusovalo a nežralo třísky z dřevěného stolu. Aby nervalo a nežralo koberec?
Myslím, že dost záleží na povaze štěněte - nynější štěně s ničím z tohoto problém nemá, ale starší pes jako štěně byl prostě "trhač" a ničitel.

napsal(a):
...hele, a co vam z toho vypisu "to do" prijde tak moc nerealne.
Kde se bez vasi pritomnosti pes nauci "to nesmis a tecka"...
Rada s priucim.
Přiučte se, přidejte si tam tu lednici :-)

b.k
napsal(a):
Rozepište se o tom chvilku. Jak to štěně učíte? My se rády poučíme.
b.k
napsal(a):
Měla,mnoho. A fakt to je o výchově a přístupu.. 40let zkušeností.
No a tak mi poradíte? U toho jak jsem psala?
Ale jak mám naučit štěně v době mé nepřítomnosti aby netrhalo postel a nežralo molitan z matrací? Aby neokusovalo a nežralo třísky z dřevěného stolu. Aby nervalo a nežralo koberec?
jak byste postupovala? Když prostě ráno musíte jet do práce a štěně nechat doma? Samozřejmě utahané.

Jo, jo. Pět let vozíte psy v autě a pohoda. A pak jednou přijdete po půlhodině k autu a od střechy visí cáry a celé to vnitřní ze střechy je na proužky, které odřežete, aby bylo z auta vidět ven.
Nebo ty další věci co psala Victoria - jak naučíte štěně, aby v době vaší nepřítomnosti nevyskočilo otevřeným oknem? Aby si nevšímalo odpadků, jídla?
Já fakt nevidím problém v tom, že když odcházím z baráku, tak uklidím jídlo, zavřu okna a zamknu špajz. Nepřijde mi to jako nic hrozného.

b.k
napsal(a):
Výchova ?
Pes vychovany je. Kdyz jsem doma pohoda. Ale jak tam clovek neni... Co pak tedy pak?
napsal(a):
Jo, jo. Pět let vozíte psy v autě a pohoda. A pak jednou přijdete po půlhodině k autu a od střechy visí cáry a celé to vnitřní ze střechy je na proužky, které odřežete, aby bylo z auta vidět ven.
Joo oni umí potěšit. Já si zase tři roky mohla v klidu nechat notebook kdekoli, celý den. A pak jdu na 10 minut do sprchy a mám po notebooku. Rok si pes spí v posteli jakoby nic, vrátím se z práce a postel rozcupovaná.

marcelaamax
napsal(a):
Joo oni umí potěšit. Já si zase tři roky mohla v klidu nechat notebook kdekoli, celý den. A pak jdu na 10 minut do sprchy a mám po notebooku. Rok si pes spí v posteli jakoby nic, vrátím se z práce a postel rozcupovaná.
Bacha na tu televizi, jednou tam ten Desenský bude.......
Jinak s tou postelí - nemohl tam něco honit? Mouchu ? Blechu ? Myš ?
napsal(a):
Bacha na tu televizi, jednou tam ten Desenský bude.......
Jinak s tou postelí - nemohl tam něco honit? Mouchu ? Blechu ? Myš ?
Hmm teď přemýšlím, když jsem tam nechala ten notebook, nezahlídnul tam taky někde Desenského?
A k té posteli - nemyslím si, že by tam něco honil, nebo alespoň jsem na nic nepřišla. Ono mu občas prostě tak hrábne, ale teď naštěstí delší dobu nic .
napsal(a):
Rozepište se o tom chvilku. Jak to štěně učíte? My se rády poučíme.
Boha jeho - moc ráda !!
Nicméně mě děsí,že tady rozdáváte rady jak na běžícím pásmu...,lidé Vám to asi i uvěří a ve finále se dozvím,že chcete abych Vám dala nějaké rady.. protože se chcete poučit..
Jo je to fakt směšné,kdyby to nebylo smutné. Víte vůbec co říkáte?
OK - v čem - konkrétně holky- potřebujete poradit? Poradím. Od toho tu přece jsem,no né? Dokonce si i troufale myslím,že člověk se 40ti letou zkušeností má o dost co říct lidem,kteří tolik zkušeností zatím nemají..
b.k
napsal(a):
Boha jeho - moc ráda !!
Nicméně mě děsí,že tady rozdáváte rady jak na běžícím pásmu...,lidé Vám to asi i uvěří a ve finále se dozvím,že chcete abych Vám dala nějaké rady.. protože se chcete poučit..
OK - v čem - konkrétně holky- potřebujete poradit? Poradím. Od toho tu přece jsem,no né? Dokonce si i troufale myslím,že člověk se 40ti letou zkušeností má o dost co říct lidem,kteří tolik zkušeností zatím nemají..
Nebo ty další věci co psala Victoria - jak naučíte štěně, aby v době vaší nepřítomnosti nevyskočilo otevřeným oknem? Aby si nevšímalo odpadků, jídla?
Děkuji

marcelaamax
napsal(a):
Hmm teď přemýšlím, když jsem tam nechala ten notebook, nezahlídnul tam taky někde Desenského?
A k té posteli - nemyslím si, že by tam něco honil, nebo alespoň jsem na nic nepřišla. Ono mu občas prostě tak hrábne, ale teď naštěstí delší dobu nic .
Záleží na tom, co jste měla otevřené.
Mě třeba noťas "žbluňká", když mi chodí sdělení od microsoftu. Nemohl tam hledat žábu? Třeba.

b.k
napsal(a):
Boha jeho - moc ráda !!
Je to jednoduché, vezměte kterýkoliv námi zmiňovaný problém.

Je to jednoduché, vezměte kterýkoliv námi zmiňovaný problém. Zatím jste se vyjádřila k hadici "Nenechávat psa v místnosti s pračkou" - fajn rada.

Hlasuji pro uplny zaklad.
Proc chce pes otevirat dvere, ktere jsou zamerne zavrene?
Jak ho to odnaucit, kdyz u toho nejsem?

Ono můžete mít klidně i 50 let psy na dvorku - třeba........a určitě vám nevymetou lednici.

napsal(a):
Hlasuji pro uplny zaklad.
Proc chce pes otevirat dvere, ktere jsou zamerne zavrene?
Jak ho to odnaucit, kdyz u toho nejsem?
Ale zase otevírání dveří je děsně praktické : Otevři, mám plné ruce ( případně "nemám klíče", ale to je vyšší level ).Blbé je, když odejdete, nezamknete a pes odejde taky - pochopitelně za sebou nezavře.
napsal(a):
Ono můžete mít klidně i 50 let psy na dvorku - třeba........a určitě vám nevymetou lednici.
A tak tam můžou být zase jiné problémy - hrabání děr, okusování stromů. Nenapadá mě, jak to psa v mé nepřítomnosti odnaučit. Nějaké rady typu schovat se a na psa zařvat když to začne dělat na mého psa neplatily - není blbej a moc dobře věděl, kdy jsem v dosahu a kdy jsem fakt pryč.
b.k
napsal(a):
Vždyt už jsem to psala..Nechápu čemu nerozumíte. VÝCHOVA je to slovo a tečka. Nebo máte svá zvířata 24/h bez dozoru? A pak se divíte? Co děláte,když jste teda náhodou doma? Nic? Tak pak se nedivte,že Vám pes okusuje kde co..
Hlavně pojem výchova a výcvik se fakt dost,dost liší..holky
A mohla byste to prosím popsat konkrétně? Když jsem byla doma, tak mi pes nic z výše uvedeného nedělal. Dělal to až když zůstal doma sám. Když měl nějaký náznak v mé přítomnosti tak jsem ho okřikla, nebo odvedla pozornost jinam. Ale to nic neměnilo na tom, že když jsem doma nebyla tak to zase dělal.
Pokud jsem doma tak můžu mít na stole třeba celé pečené kuře, nedovolí si ho vzít. Ale jakmile odejdu tak vím jistě, že by si ho vzal.

Nene, Vy neruzimete. Ja psa necham v byte, kde jsou nektere dvere zavrene/zamknute pro jeho bezpecnost. A on si je i tak dokaze otevrit i odemknout... Jak ho naucit, aby to nedelal, kdyz u toho nejste?
marcelaamax
napsal(a):
A mohla byste to prosím popsat konkrétně? Když jsem byla doma, tak mi pes nic z výše uvedeného nedělal. Dělal to až když zůstal doma sám. Když měl nějaký náznak v mé přítomnosti tak jsem ho okřikla, nebo odvedla pozornost jinam. Ale to nic neměnilo na tom, že když jsem doma nebyla tak to zase dělal.
Pokud jsem doma tak můžu mít na stole třeba celé pečené kuře, nedovolí si ho vzít. Ale jakmile odejdu tak vím jistě, že by si ho vzal.
Jasně, nedůslednost,čemu na tom nerozumíte?
napsal(a):
Nene, Vy neruzimete. Ja psa necham v byte, kde jsou nektere dvere zavrene/zamknute pro jeho bezpecnost. A on si je i tak dokaze otevrit i odemknout... Jak ho naucit, aby to nedelal, kdyz u toho nejste?
Dát si tu námahu? Fakt toto předkládáte jako problém?

b.k
napsal(a):
Jasně, nedůslednost,čemu na tom nerozumíte?
Kecy v kleci a rada žádná :-((.
Jasně pokaždé, když bude nastupovat do auta : "A tu střechu necháš na pokoji, jasné?"
Je tedy fakt, že jsem byla ve výchově nedůsledná, neupozornila jsem je na to ani jednou.
napsal(a):
Kecy v kleci a rada žádná :-((.
Jasně pokaždé, když bude nastupovat do auta : "A tu střechu necháš na pokoji, jasné?"
Je tedy fakt, že jsem byla ve výchově nedůsledná, neupozornila jsem je na to ani jednou.
Myslím, že podle b.k. je univerzální rada na všechny problémy a ta zní: výchova a důslednost - jako konkrétní rada k řešení konkrétního problému fakt dobrý, teď už je nám to jistě všem jasné.

??? Pokud je clovek doma a rekne "ne" ne plati. Pokud clovek nejen odede, ale i dvere zamkne a pes se tam stejne vkrade (dokonce si i odemkne...), je "namaha" co? Nerozumim.
napsal(a):
??? Pokud je clovek doma a rekne "ne" ne plati. Pokud clovek nejen odede, ale i dvere zamkne a pes se tam stejne vkrade (dokonce si i odemkne...), je "namaha" co? Nerozumim.
To máte šikulu . Že si snad všichni naši psi uměli otevřít dveře to jo, že se to naučili i potom co se klika dala dolů - to ještě beru, ale že si pes umí i odemknout? Tak to slyším prvně . A jaký máte zámek? Jak si bez klíče odemkne?

napsal(a):
Fakt si umí i odemknout? Tak to je lepší. Můj pes uměl otevřít a odejít si na procházku, ale odemykat naštěstí neuměl.

marcelaamax
napsal(a):
Myslím, že podle b.k. je univerzální rada na všechny problémy a ta zní: výchova a důslednost - jako konkrétní rada k řešení konkrétního problému fakt dobrý, teď už je nám to jistě všem jasné.
No ja bych to celkem jako univarezalni radu i chapala, ale preci jen uz vim, ze ne vsichni psi jsou univerzalni...
b.k. asi jeste ne...

napsal(a):
Fakt si umí i odemknout? Tak to je lepší. Můj pes uměl otevřít a odejít si na procházku, ale odemykat naštěstí neuměl.
Umi si odemknout, umi otevrit origos flasku od okurek, od oleje, i od Jupi sipuru :(
Umi si napustit i vodu do vany.
Nic z toho jsem ho neucila. Je jak opicak. Sleduje a umi... Je to nebezpecny.

b.k
napsal(a):
Nevíte si rady a na druhou stranu je rozdáváte. Je to směšné. Ráda bych Vám všem odpověděla,ale je to mrzuté..Jednoduše nestíhám reagovat - nevyhýbám se.
Když teda všechno víte ,proč se vlastně ptáte? A hlavně,proč někomu radíte?Když vlastně nevíte .. Soráč..
Tak zacneme necim malym. Jak psa odnaucit otevirat zamcene dvere.
Diky
b.k
napsal(a):
Nevíte si rady a na druhou stranu je rozdáváte. Je to směšné. Ráda bych Vám všem odpověděla,ale je to mrzuté..Jednoduše nestíhám reagovat - nevyhýbám se.
Když teda všechno víte ,proč se vlastně ptáte? A hlavně,proč někomu radíte?Když vlastně nevíte .. Soráč..
A kdo tvrdí, že všechno ví? Já jsem psala, že nevím, jak psa odnaučit dělat něco, co dělá v mé nepřítomnosti. Například do ničení. Nebo to aby nesežral pečené kuře na stole. Asi jsem hloupá, ale opravdu nevím, jak to psa naučit.

:) jiste mozno, ale z kuchyne vedou ctvery dvere - vsechny maji "stejny" klic, jak pak bude odemykat?
Nebylo by lepsi psa naucit neodemykat? Ale jak?
rapotacka11
napsal(a):
Victoria
Vyndat klíč ?
Jenže to už zavání tím, že proto musím udělat nějaké opatření - stejně jako zavřít okno, přívod vody, uklidit jídlo, ne? . To už nijak nesouvisí s tím, že to psa odnaučím. To už je takové to opatření proti něčemu - což je podle b.k. špatně. Proč bych měla uklízet jídlo nebo zavírat okna, když to lze psa výchovou odnaučit? Alespoň podle b.k. .
marcelaamax
napsal(a):
Jenže to už zavání tím, že proto musím udělat nějaké opatření - stejně jako zavřít okno, přívod vody, uklidit jídlo, ne? . To už nijak nesouvisí s tím, že to psa odnaučím. To už je takové to opatření proti něčemu - což je podle b.k. špatně. Proč bych měla uklízet jídlo nebo zavírat okna, když to lze psa výchovou odnaučit? Alespoň podle b.k. .
Asi mě fakt nerozumíte. Není jednodušší toho psa naučit,že takhle fakt ne?

"Odemykani dveri" je jen jeden z prikladu, co asi mnoho psu nedela. Tech veci "co dela" a nejsou uplne standartem je mnohem vic. Vypisu se b.k. smala... No je to tak.
Tohohle psa nemam od stenete a za rady jsem rada. Od Vas zatim stale nic.

b.k
napsal(a):
Bylo by to hezké, ale jednodušší to není.
Ale asi jak pro koho. Jestli pro vás jo, tak vyprávějte ! Pro Victorii, jak odnaučit psa odemykat dveře, když nejste doma?

b.k
napsal(a):
:) sranda...
napsal(a):
Bylo by to hezké, ale jednodušší to není.
Ale asi jak pro koho. Jestli pro vás jo, tak vyprávějte ! Pro Victorii, jak odnaučit psa odemykat dveře, když nejste doma?
Zítra,pardon,dnes už jdu spát.
Jen rychle - Viktorie je neschopná pokud tomuto jevu neumí zabránit

Jsem uplne neschopna...- takze jak na to? Zitra?
Predem dik za odpoved. Tesim se.

Jen... Bylo mozne k tomu manulu jak neotevirat dvere (ci cokoli) pribalit i jak neotevirat troubu? Pes dvere v nasi nepritomnosti uplne vyvyklal a nez koupim novou, bylo pekne, abych vedela co a jak. Pedem diky.
Njn taky děláme opatření. Zvenku máme naštěstí kouli, takže dovnitř se nedostanou, otevřít dveře šlápnutím na kliku umí už i fenka ve 4 měsících. Nějak nejsem schopen předpokládat, co všechno provedou, mám pocit, že některé věci se nedají vymyslet. Prostě dlouhé měsíce kolem něčeho chodí a ani se na to nepodívá a pak jednoho dne to rozcetluje, když tam nejsme. A hlavně hrozně krade.

Otevřít dveře šlápnutím( výskokem ) na kliku umí i náš kocour. Na chvíli pomohlo, že jsem kliky otočila svisle. Naučil se i to.
b.k
napsal(a):
To je fascinující, jak někdo dokáže okomentovat dvacet příspěvků a vlastně říct úplný houno.

impact
napsal(a):
To je fascinující, jak někdo dokáže okomentovat dvacet příspěvků a vlastně říct úplný houno.
Ale hezky tu diskuzi natáhla - a o to tu běží :-))
napsal(a):
Otevřít dveře šlápnutím( výskokem ) na kliku umí i náš kocour. Na chvíli pomohlo, že jsem kliky otočila svisle. Naučil se i to.
Tak to pozor :D u kočky to považuju za věc naprosto běžnou, hlavně pak tedy to, že jí moc nezajímá co si o tom páníček myslí. Jen u psů mi to nepřijde tak běžné, minimálně z rodinných psů jeden způsobně u dveří čeká, až mu někdo otevře, druhý umí klepat a zdatně toho využívá, moc rád chodí sem a tam a nechává si otevírat. Tam chápu, že výchova selhala a že by ho někdo měl naučit si otevírat, ale situace je prostě taková, že potřebuje dveřníka. A pak jsou naši raubíři, kde považuju za velký výchovný úspěch, že ty dveře nevyrazí a že jeden z nich neskáče dovnitř a ven oknem v přízemí :)

impact
napsal(a):
velmi přesně
ale až do konce mě to udržovalo v napětí, jestli už......
marcelaamax
napsal(a):
A co je to za psisko?
též by mne to zajímalo. náš pes uměl otevřít dveře dovnitř i ven, i dveře bez kliky jen s takovou jakoby koulí. A jednou si i odemkl zamčený obyvák kde bylo na stole na mísách vánoční cukroví. Vyluxoval skoro vše a ještě si vybíral které mu chutná a které ne. A jinak by mne též zajímalo jak psa odnaučit něco co vás předem ani nenapadne že udělá. Náš naštěstí nikdy nic nezničil
napsal(a):
Přesně tak. I proto jsem si štěně za prvního psa nepořídila. A čím dál víc přemýšlím, jestli si po odchodu Woricka nějakého vůbec pořídím. Možná, někdy...

Mně by taky zajímalo, jak to udělat, aby pes v nepřítomnosti nikdy neudělal něco, co by mě vůbec nenapadlo, že by mohl udělat a tím pádem to neměl výslovně zakázané.
napsal(a):
Mně by taky zajímalo, jak to udělat, aby pes v nepřítomnosti nikdy neudělal něco, co by mě vůbec nenapadlo, že by mohl udělat a tím pádem to neměl výslovně zakázané.
Ano a když mu zakážete tisíc věcí a tedy je nedělá, najde si 1001...a ta by vás vůbec nenapadla

lesnížínka
napsal(a):
Ani jednoho z mých psů nikdy nenapadlo skákat na dveře, už vůbec ne na kliky, aby si otevřeli. tak nevím, jestli se mi povedlo je tak vychovat, nebo to byli prostě ťulpasové
Hovawartky otvíraly dveře. Obě dvě. Niky navíc uměla otevírat dveře na obě strany a taky šoupací dveře. Takže všechno od ní otlapkaný a protože to dělala tak, že se jednom tlapou opřela o zeď vedle dveří a druhou otvírala, vydřela tam díry až do omítky. A to by jí člověk musel zabít, aby to nedělala.
No a Noru to (zatím) vůbec nenapadlo, že by mohla kliku byť jen zkusit, prostě jakmile jsou dveře zavřené, tak pokrčí rameny a jde od toho.
napsal(a):
Hovawartky otvíraly dveře. Obě dvě. Niky navíc uměla otevírat dveře na obě strany a taky šoupací dveře. Takže všechno od ní otlapkaný a protože to dělala tak, že se jednom tlapou opřela o zeď vedle dveří a druhou otvírala, vydřela tam díry až do omítky. A to by jí člověk musel zabít, aby to nedělala.
No a Noru to (zatím) vůbec nenapadlo, že by mohla kliku byť jen zkusit, prostě jakmile jsou dveře zavřené, tak pokrčí rameny a jde od toho.
No a Noru to (zatím) vůbec nenapadlo, že by mohla kliku byť jen zkusit, prostě jakmile jsou dveře zavřené, tak pokrčí rameny a jde od toho - to jsou oba mí psi..a zůstalo jim to. Samík se tedy umí procpat šoupačkama. Pokud je nechám pootevřené kočce, tak se tam tak narve, že je odšoupne

GAELLE
napsal(a):
též by mne to zajímalo. náš pes uměl otevřít dveře dovnitř i ven, i dveře bez kliky jen s takovou jakoby koulí. A jednou si i odemkl zamčený obyvák kde bylo na stole na mísách vánoční cukroví. Vyluxoval skoro vše a ještě si vybíral které mu chutná a které ne. A jinak by mne též zajímalo jak psa odnaučit něco co vás předem ani nenapadne že udělá. Náš naštěstí nikdy nic nezničil
No tak to znate :)
X mesicu nic. Pak vykouma nejakou novou neuveritelnou zalezitost.
Clovek si vynada, ze ho to nenapadlo... Udela opatreni.
Par mesicu je klid. A lup ho. Zase prijde s necim novym.
Pes je obycejnej vorech.
Seznam "co udelat pred odchodem" sice dodrzujeme stale (co kdyby...), ale potreba to uplne neni.
Na stara kolena si radsi (konecne) pospi, nez by lumpacil.
Ale zase, kdyz ma den...
Foto - nedejte se zmast, sice "spi", ale i pri tom popobiha, vrci, lovi, hlida... a kdo vi co.
napsal(a):
No tak to znate :)
X mesicu nic. Pak vykouma nejakou novou neuveritelnou zalezitost.
Clovek si vynada, ze ho to nenapadlo... Udela opatreni.
Par mesicu je klid. A lup ho. Zase prijde s necim novym.
Pes je obycejnej vorech.
Seznam "co udelat pred odchodem" sice dodrzujeme stale (co kdyby...), ale potreba to uplne neni.
Na stara kolena si radsi (konecne) pospi, nez by lumpacil.
Ale zase, kdyz ma den...
Foto - nedejte se zmast, sice "spi", ale i pri tom popobiha, vrci, lovi, hlida... a kdo vi co.
náš byl též vořech. jsou pěkně mazaní

:)
...koukam, ze se mijime jen v barvach.
Nase kocka ma zas cerny fleky..., ale do pelechu se psem se uz nehrne.
Kdybych dohledala posledni foto kde spolu spi, tak kocka taky lazo plazo a pes oci jak svitilny....
napsal(a):
:)
...koukam, ze se mijime jen v barvach.
Nase kocka ma zas cerny fleky..., ale do pelechu se psem se uz nehrne.
Kdybych dohledala posledni foto kde spolu spi, tak kocka taky lazo plazo a pes oci jak svitilny....
tady je plná sestava. Kočka se dožila 23 let, zemřela před dvěma roky. A její zrzavý syn má letos 22. Argo (pes) se dožil 13 .....................v pelechu je strpěl ale na dvoře je uměl pěkně prohnat

..tak jsem to tak pročítala a říkala si jak ty naši nic a dnes tedy šílím.......pár měsíců dlužím odeslat vyplněný formulář s podpisem kamarádce.......když už jsem se konečně donutila vložit formulář do obálky, nadepsat adresu, zalepit a připravit spolu se složenkou na poličku, že zítra pošlu, šla jsem si lehnout po noční, odpoledne vstala a koukám složenka leží na zemi a dopis nikde.......některá z koček dopis shodila a motýl kamsi odnesl a uklidil a to tak dokonale, že celé odpoledne hledám a nic........dopis prostě není, ale nejsou ani zbytky, že by se o něj touto cestou postaral

GAELLE
napsal(a):
tady je plná sestava. Kočka se dožila 23 let, zemřela před dvěma roky. A její zrzavý syn má letos 22. Argo (pes) se dožil 13 .....................v pelechu je strpěl ale na dvoře je uměl pěkně prohnat
Kocka 23 let a kocour 22? Tedaaaa. To je na cenu.
U nas kocka vzdy byla a nejednou nebyla...
"Bila" se "Zrzkem" se drzi statecne. Bila bude mit kolem deseti a Zrzek cca 7 let.
Snad se dostanem, tam kam Vy.
Pes je nikterak aktivne neprohani. Obcas ze sportu Bilou. Ale staci kdyz sykne, ze nema naladu a je klid. Zrzoun ani to - on proste neutika, kdyz proti nemu pes bezi, zalehne, rozvali se, necha se ocichat a klid...
Horsi je, ze se s nama chce cas od casu Zrzoun chodit vencit.
Je to kocour ulicak, takze vi, co za nebezpeci venku je, ale i tak jde klidne za nama.
"Kolem bloku" nevadi, kdyz jde cizi pes na volno, bere drahu za plot, kde vi, ze je pohoda, a ceka... (mame piskaci pokyny, dlouze = zalez, kratce = vylez, je to ok, pojd).
Ale uz je ve stadiu, ze by s nama klidne prosel celou hodinovou turu (pres hlavni ulice, pres park...). To se mi nelibi.
Obcas ho musim "zamknout" doma.
Jak jste to dokazala, ze kocky umreli starim? Netrajdali za Vama? Nebo jak?

napsal(a):
..tak jsem to tak pročítala a říkala si jak ty naši nic a dnes tedy šílím.......pár měsíců dlužím odeslat vyplněný formulář s podpisem kamarádce.......když už jsem se konečně donutila vložit formulář do obálky, nadepsat adresu, zalepit a připravit spolu se složenkou na poličku, že zítra pošlu, šla jsem si lehnout po noční, odpoledne vstala a koukám složenka leží na zemi a dopis nikde.......některá z koček dopis shodila a motýl kamsi odnesl a uklidil a to tak dokonale, že celé odpoledne hledám a nic........dopis prostě není, ale nejsou ani zbytky, že by se o něj touto cestou postaral
Vse co jste si myslela ze jste udelala, se nestalo :)
A zvirata jsou v tom urcite taky nevinne....

napsal(a):
Vse co jste si myslela ze jste udelala, se nestalo :)
A zvirata jsou v tom urcite taky nevinne....
...no už si připadám jako blázen, ale ta složena ležela na zemi, což mi dodává jistotu, že tam ten dopis ležel také než ho kdosi ze zvířat dokonale uklidil.......

Ach jo....tak jsem se vším prokousala...děkuji b.k za rady, jak to udělat, aby pes v mé nepřítomnosti nedělal žádný bejkárny.......no já mám teprve 30 let zkušeností se psy a na té důslednosti se asi shodnem....ovšem, jak být důsledná, když u toho nejsem fakty nevím, no asi na to moje inteligence nestačí........takže opravdu jsem důsledná...důsledně uklidím všechno, co by mohli pesani ukrást..resp. všechno jídlo a pokud se odpadkový koš blíží naplnění nebo tam byly vyhozeny třeba kuřecí kosti, tak ho vynesu..........
A chtěla bych říct, že ono se to lehce říká, když má člověk štěstí na psa, který nic co nemá nedělá....to se to potom kecá.....např. můj současný pes by nic neukradl, v koši by se nehrabal.........fena naopak ukradne všechno a v koši se klidně pohrabe....tak kde je ta chyba??...stejná výchova, stejná důslednost, ale pesovi stačí říct jednou, že se něco nesmí a on to nedělá....feně to můžete říct 100x, ona vám to odkýve, že je to teda jasný, ale moc dobře ví, že jakmile vytáhnete paty, tak je ona mimo vaší kontrolu. Takže jediné, co mě napadá je nalíčit kameru a číhat za dveřma, ale myslím, že ona by věděla, že číhám a nic by tím pádem nedělala a až bych to vzdala a opravdu odešla, tak by se vrátila k původnímu záměru.
A tolik času, abych někde hodiny číhala za dveřma fakty nemám, takže raději budu důsledně uklízet....myslím, že za těch téměř 10 let soužití s mojí psí holkou už to více méně dělám automaticky a zabere to míň času, než jí to složitě odnaučovat, tak u toho zůstanu.
napsal(a):
Ach jo....tak jsem se vším prokousala...děkuji b.k za rady, jak to udělat, aby pes v mé nepřítomnosti nedělal žádný bejkárny.......no já mám teprve 30 let zkušeností se psy a na té důslednosti se asi shodnem....ovšem, jak být důsledná, když u toho nejsem fakty nevím, no asi na to moje inteligence nestačí........takže opravdu jsem důsledná...důsledně uklidím všechno, co by mohli pesani ukrást..resp. všechno jídlo a pokud se odpadkový koš blíží naplnění nebo tam byly vyhozeny třeba kuřecí kosti, tak ho vynesu..........
A chtěla bych říct, že ono se to lehce říká, když má člověk štěstí na psa, který nic co nemá nedělá....to se to potom kecá.....např. můj současný pes by nic neukradl, v koši by se nehrabal.........fena naopak ukradne všechno a v koši se klidně pohrabe....tak kde je ta chyba??...stejná výchova, stejná důslednost, ale pesovi stačí říct jednou, že se něco nesmí a on to nedělá....feně to můžete říct 100x, ona vám to odkýve, že je to teda jasný, ale moc dobře ví, že jakmile vytáhnete paty, tak je ona mimo vaší kontrolu. Takže jediné, co mě napadá je nalíčit kameru a číhat za dveřma, ale myslím, že ona by věděla, že číhám a nic by tím pádem nedělala a až bych to vzdala a opravdu odešla, tak by se vrátila k původnímu záměru.
A tolik času, abych někde hodiny číhala za dveřma fakty nemám, takže raději budu důsledně uklízet....myslím, že za těch téměř 10 let soužití s mojí psí holkou už to více méně dělám automaticky a zabere to míň času, než jí to složitě odnaučovat, tak u toho zůstanu.
:) no asi tak 3/4 roku máme před dveřma na zahradu paletu, jelikož nás ještě čekají nějaké terénní úpravy a prostě nebylo doposud možno udělat schody. A večer otevřu dveře, udělám krok a propadnu se do prázdna . Na paletě se dobře leží, tak jí zodpovědný hlídač odstěhoval na strategicky výhodné místo, odkud je lepší rozhled a ležel na ní tam. Taky mě to nenapadlo, že bych se měl při výchově zaměřit na to, že palety jsou nedotknutelné.
napsal(a):
Kocka 23 let a kocour 22? Tedaaaa. To je na cenu.
U nas kocka vzdy byla a nejednou nebyla...
"Bila" se "Zrzkem" se drzi statecne. Bila bude mit kolem deseti a Zrzek cca 7 let.
Snad se dostanem, tam kam Vy.
Pes je nikterak aktivne neprohani. Obcas ze sportu Bilou. Ale staci kdyz sykne, ze nema naladu a je klid. Zrzoun ani to - on proste neutika, kdyz proti nemu pes bezi, zalehne, rozvali se, necha se ocichat a klid...
Horsi je, ze se s nama chce cas od casu Zrzoun chodit vencit.
Je to kocour ulicak, takze vi, co za nebezpeci venku je, ale i tak jde klidne za nama.
"Kolem bloku" nevadi, kdyz jde cizi pes na volno, bere drahu za plot, kde vi, ze je pohoda, a ceka... (mame piskaci pokyny, dlouze = zalez, kratce = vylez, je to ok, pojd).
Ale uz je ve stadiu, ze by s nama klidne prosel celou hodinovou turu (pres hlavni ulice, pres park...). To se mi nelibi.
Obcas ho musim "zamknout" doma.
Jak jste to dokazala, ze kocky umreli starim? Netrajdali za Vama? Nebo jak?
Kočka na procházky s náma chodila chovala se trochu jako pes. Možná to bylo tím že když byla mimčo odkojila ji fena. Kocour je kastrát, ten je takový moula nikam daleko se nevydává. říkáme mu "mazlík" protože se mazlí způsobem že na vás vyleze a zatíná drápy až do krve. Kočka přestala žrát i chodit, nosili jsme ji na veterinu, píchal jí nějaké injekce, pak žila ještě asi 3 měsíce docela v pohodě dokonce to "rozchodila" ale pak stejně odešla. Nevím čím to je že se dožili tolik asi nějaké dobré geny. Tak ať vám vaši kočičáci vydrží co nejdéle
GAELLE
napsal(a):
Kočka na procházky s náma chodila chovala se trochu jako pes. Možná to bylo tím že když byla mimčo odkojila ji fena. Kocour je kastrát, ten je takový moula nikam daleko se nevydává. říkáme mu "mazlík" protože se mazlí způsobem že na vás vyleze a zatíná drápy až do krve. Kočka přestala žrát i chodit, nosili jsme ji na veterinu, píchal jí nějaké injekce, pak žila ještě asi 3 měsíce docela v pohodě dokonce to "rozchodila" ale pak stejně odešla. Nevím čím to je že se dožili tolik asi nějaké dobré geny. Tak ať vám vaši kočičáci vydrží co nejdéle
U rodičů ve vesnici jsme takhle pravidelně potkávali jeden pár, s děckem, třema psema a dvěma kočkama... Kočky s nimi prý chodili úplně celou procházku, třeba i 10 km . Byli to myslím britky. Za kámoškou taky takhle kousek jejich kočka jde, ale třeba jen půl kilometru a pak to otočí.
Tak ještě jednou.. Napsala jsem fakt dlouhý komentář..zmizel,objevila se hláška,že všechno změnit.že špatně heslo,špatně uživatel..chjo...Nakonec jsem se dopracovala k tomuto původnímu nicku..teda možná,uvidím
Jelikož nevím zda je to teda cajk - tak už jen ve zkratce.
Celé vlákno jsem nečetla,měla jsem za to,že se ač anonymně přece jen trochu známe a že to bude vnímáno jak možná blbej,ale vtip.. o.k nepochopeno..
Zadavatelka je zkušená pejskařka a proto jsem si dovolila si z Vás vystřelit..
Pochopitelně že ne vždy se vše vychytá a jasně,že "divočejší" štěně,ale i dospělej,vychovanej pes můžou udělat z baráku kůlničku na dříví..Protože nevím zda mě komentář projde,protože si fakt nepamatuju původní heslo,které jsem zadala tak se už víc rozepisovat nebudu.. uf to jsem udělala asi před hodinou..dopíšu a nic..
Tak jen sorry jako a fakt už si z nikoho koho teda fakticky neznám nebudu utahovat..

Ale to je velika skoda, ze si ten dlouhy komentar nikdy neprectem.
"Utahovani si", nikomu kdo je tu dyl asi nevadi - jinak by tu davno nebyl.
Ale stale cekam radu - jak naucit psa nedelat co nema ve vasi nepritomnosti....
Na odpoved se predem tesim.

GAELLE
napsal(a):
Ve 23letech... na neco chudak proste umrit musela. Ale to stari, to je takova "pekna-zaslouzila smrt".
Urcite lepsi, nez "srazen autem v 9" :(
No, urcite kocoura neplanuju v prochajdach podporovat. Snad si na jare najde lepsi zabavu, nez nas spiclovat.
No super,prošlo..
Jen škoda,že ten referát před tím ne..
Každopádně - neznáme se osobně a ono to pak někdy klame,ta vyjádření,ty zkušenosti .. nepochopení..humor,nadsázka... ..tak ještě jednou a naposled - sorry..
Zadavatelku tématu ze zdejších diskuzí znám a tak mě přišlo nestandartní,že zrovna ona by si nevěděla rady..
Ano chápu,že je z nové/staré situace nervozní,nesvá,ale zvládla to před tím - zvládne to i ted. To se nebojím.
napsal(a):
Tak asi tomu nepůjdu úplně na proti,když psa ve své nepřítomnosti zavřu do klece. Ale chápu to - nechci mít z pokoje kůlničku na dříví.
Co nechci aby pes dělal v mé nepřítomnosti a vychytat úplně vše nejde ..
Ted se k nám dostalo štěně ,které jsme fakt neplánovali - veškerej bordel dělá právě v naší přítomnosti - tak ho učím,že lepší než okusovat nábytek je lepší okusovat třeba buvolí kost..,hračky,přetahovačky.. Odejdu a ona jde spát,je unavená - někdy unavená není,ale čeká a těší se až se vrátím,protože teprve potom to má "grády"...
No a to je i částečně odpověd na Vaši otázku - než odejdu,štěně "vyštavím" ..nicméně to nezaručuje ,že nic neprovede.. To máte pravdu.
A ano je veliká škoda,že si můj sáhodlouhý komentář nepřečtete,ale znova to psát-třeba jen kvůli Vám fakt nebudu.
A Vaše druhá věta - zjevně vadí
Snažit se ho to učit ve Vaší přítomnosti - jistě stát se může ledasco.. ale tak přece moc věcí mohu předvídat..
napsal(a):
Apropo Vás třeba z diskuzí moc neznám..
Nevybaví se mě ani jedna rada,poznatek...k všemožným tématům co tady jsou...
Pokud máte problém,dotaz ... ráda Vám odpovím.

Ouu - ten kolovrat si znovu nedam, ale dik za optani...
b.k
napsal(a):
Apropo Vás třeba z diskuzí moc neznám..
Nevybaví se mě ani jedna rada,poznatek...k všemožným tématům co tady jsou...
Pokud máte problém,dotaz ... ráda Vám odpovím.
dotaz zněl jak v nepřítomnost !! i zakázat psovi aby nedělal co nemá a jak předvědět že udělá něco co nikdy neudělal . ptalo se nás tady na to víc
GAELLE
napsal(a):
dotaz zněl jak v nepřítomnost !! i zakázat psovi aby nedělal co nemá a jak předvědět že udělá něco co nikdy neudělal . ptalo se nás tady na to víc
No to fakt nemá cenu,asi budete ročník 90 +
A tyto děti považuji za trochu "jiné" .. a tak Vám fakt nic jiného neřeknu bo by to nemělo evidentně smysl. .