Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

australan

19.3.2019 09:07
australan

XXX.XXX.243.2

Dobrý den,
chci se prosím zeptat na názor a radu. Plánujeme si po pečlivém uvážení a měsících plánování pořídit štěně australského ovčáka. Byla jsem rozhodnutá, že určitě chceme štěně s PP, ale po několika diskuzích s majiteli těchto štěňat jsem pochopila, že by bylo vhodné, abych se s pejskem věnovala nějakým sportům, zavítala alespoň na nějakou výstavu a nejlépe ho potom propůjčila zpětně na rozmnožení na další štěňata. Tím to nechci nějak zlehčovat, spíš naopak oceňuji, že se opravdu zachovává potenciál toho psa - ALE my chce spíš pejska jako parťáka na hory a výlety a věnovat se mu spíše po vlastní ose. Ale k jádru věci. Teď jsem narazila na štěně bez PP, po rodičích s PP. Komunikace s majiteli je perfektní, všechno vypadá fajn, ale přece jenom se trochu bojím a chtěla bych poradit, na co si dát pozor, na co se zeptat, nedej bože, jestli toho pejska nechat prohlídnout od veterináře, než si ho opravdu vezmeme. Přece jenom je to takový risk. Asi. Nevím, jen to tak cítím. A poslední věc. Zajímá mě jestli pes bez PP může být europass. Děkuji za všechny názory.

19.3.2019 09:23
bobina65

XXX.XXX.124.148

Narazila jste na chovatele které také nemám moc ráda. Já když prodávám štěně , tak jediná podmínka je aby se mělo dobře. Oni i zájemci o štěně docela dost lžou s tím nic nenaděláte. Já třeba když se dušují jak bydlí u lesa kousek od domu možnost venčení a potom kouknu do mapy kde bydlí je vše jinak. Pohledejte si ch.s. která není vyhlášená, mají zdravé zvíře (to je většinou i podmínka do chovu) rozumné podmínky a ještě i menší cenu. Jinak i oříšek když je čipovaný dostane eurpass.

19.3.2019 09:31
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

australan napsal(a):
Dobrý den,
chci se prosím zeptat na názor a radu. Plánujeme si po pečlivém uvážení a měsících plánování pořídit štěně australského ovčáka. Byla jsem rozhodnutá, že určitě chceme štěně s PP, ale po několika diskuzích s majiteli těchto štěňat jsem pochopila, že by bylo vhodné, abych se s pejskem věnovala nějakým sportům, zavítala alespoň na nějakou výstavu a nejlépe ho potom propůjčila zpětně na rozmnožení na další štěňata. Tím to nechci nějak zlehčovat, spíš naopak oceňuji, že se opravdu zachovává potenciál toho psa - ALE my chce spíš pejska jako parťáka na hory a výlety a věnovat se mu spíše po vlastní ose. Ale k jádru věci. Teď jsem narazila na štěně bez PP, po rodičích s PP. Komunikace s majiteli je perfektní, všechno vypadá fajn, ale přece jenom se trochu bojím a chtěla bych poradit, na co si dát pozor, na co se zeptat, nedej bože, jestli toho pejska nechat prohlídnout od veterináře, než si ho opravdu vezmeme. Přece jenom je to takový risk. Asi. Nevím, jen to tak cítím. A poslední věc. Zajímá mě jestli pes bez PP může být europass. Děkuji za všechny názory.

Do bezpapíráka bych nešla - AUO toho pro chovnost moc nepotřebují, takže pokud dal někdo za rodiče s PP třeba 20 tis. a místo uchovnění na nich dělá štěňata bez PP, tak tam bude nějaký důvod - většinou zdraví, povaha, nebo obojí.
Když na rovinu řeknete chovateli, že chcete jen parťáka, a nehledáte top šampiona, tak by měl být rozumný, anebo se podívejte na menší chs (vrhů je hromada)

19.3.2019 09:36
PumaCZ

XXX.XXX.255.65

australan napsal(a):
Dobrý den,

S PP psem nemusíte vůbec nic. A pokud Vás chovatel hned od začátku takhle do něčeho tlačí, tak bych si našla jiného chovatele. Ale rozhodně bych nešla do bPP psa, u kterého prostě nevíte. To už raději pesana z útulku apod, kterému tak alespoň pomůžete.
Pokud chcete konkrétní plemeno, chcete si být jistá, že jste udělala vše pro to, aby měl pes co nejvyšší šanci být zcela zdráv (rodiče i s nepovinnými vyšetřeními, prostudování rodokmenu, pozjišťování možných zdravotních komplikací u předků, ..), tak jděte jen do PP psa. Ale PP neznamená žádný závazek, že se psem něco musíte. Jen Vám dává jistotu, že pes bude opravdu představitel svého plemene, a pokud budete vybírat pečlivě, že riziko, že bude nemocný, bude co nejnižší.

Jinak já měla též psa s PP a nikdy jsem s ním nebyla ani na výstavě, ani na zkoušce. A za dva týdny si přivezu dalšího a ráda bych si to alespoň vyzkoušela, což by s bPP nešlo :)

Hodně štěstí při výběru!

19.3.2019 09:47
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

australan napsal(a):
Dobrý den,

Tady máte odkaz na klubové stránky, na kterém máte všechny letošní vrhy, včetně kontaktů na chovatele a kompletních informací o rodičích i předcích:

http://www.kchbo.com/?Chov_a_zdrav%26iacute%3B:Nakryt%26eacute%3B_feny_a_narozen%26aacute%3B_%26scaron%3Bt%EC%F2%26aacute%3Btka:Australsk%26yacute%3B_ov%E8%26aacute%3Bk

australan

19.3.2019 09:58
australan

XXX.XXX.243.2

Děkuji moc! Moc mi to pomohlo v rozhodování a ta stránka je perfektní :)

19.3.2019 10:12
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Kupovala jsem PP psa z dost známé chovky, cena na horní hranici. Chovatelka odchovávala šampiony. Také chtěla, aby byl náš pes uchovněný. Od samého začátku, kdy jsme o štěně projevili zájem jsem zdůrazňovala, že psa chci jen na mazla a že jí výstavy a uchovnění slibovat nebudu. Bylo vidět, že ji to mrzí a chápu, ale viděla, že pes se bude mít královsky. Když jsme se pak náhodou potkali na výstavě, kde my jsme byli jen za kamarády, tak litovala, že jsme nevystavovali, pes měl parametry šampiona. No, nakonec umřel mladý a je dobře, že jsme na něm nechovali, neb to mohlo být dědičné. Oba psy jsem měla s PP, oba na mazly, oba neuchovněné a tudíž nemnožila jsem na nich ani bezpapíráky. Ale: setkávám se z hodně lidma, co své PP psy neuchovnili a pak litují, protože pes je skvělý a chtěli by po něm štěndo...

19.3.2019 10:19
GAELLE

XXX.XXX.55.67

šla bych na Vašem místě určitě do psa s pp. Najděte si jinou chs kde to po vás chtít nebudou. Také plánujem psa jen na mazlíčka a žádné výstavy ani sporty ale pořídíme určitě s pp. Přeji šťastný výběr nového parťáka

19.3.2019 10:59
janaa

XXX.XXX.35.14

PP vás k ničemu nenutí, ale opačně nabízí možnosti. Nikdo vás nemůže nutit chodit na výstavy, zkoušky atd., ale třeba to jednou budete chtít zkusit, jen tak, a pak máte tu možnost. Dost lidí si psa pořídí s tím,že na výstavy chodit nebudou, na zkoušky taky ne, pak to zkusí a už se vezou :-)))) Pro seriozního chovatele by vždycky měla být priorita, aby měl pes krásný spokojený život, všechno ostatní je bonus navíc, určitě potěší,když někdo odchov ukáže, ale jak píšu,to už je jen třešnička na dortu. Samozřejmě, pokud víte předem, že nechcete výstavy, uchovnit, je od vás správně to chovateli říct, protože pak může z vrhu vybrat štěně s většími předpoklady pro výborný exteriér zájemcům o výstavy, štěně, které má nějakou menší chybku pak třeba zájemcům jako vy. Stejně podle povahy vybrat zájemcům štěně o práci, výcvik, a jiné jako parťáka do rodiny. Pokud na tohle chovatel neslyší, vyberte jinde, zrovna štěňat AO je hodně a určitě najdete někoho, pro koho bude spokojený život jeho odchovu to hlavní. Hodně štěstí

19.3.2019 11:12
tralalák

XXX.XXX.14.251

Aussík už není málopočetné plemeno, každý rok se u nás odchová kolem 100 vrhů. Výběr je velký. Pohybuji se kolem australáků 10 let a věřte, že těch chovatelů, kteří vás budou nutit do výstav a odchovů je minimum. Někteří chtějí kvůli své chovatelské práci rentgen kyčlí, ale to je dobré udělat i pro vás, abyste věděli, že pes nemusí mít žádné pohybové omezeni. Vyšetření očí už většinou nechtějí, protože rodiče vrhu bývají vyšetření, takže chovatel ví, jak na to jeho odchovy jsou.

Do psa bez PP bych určitě nešla. Aussíci nesou několik recesivních vad, je velké nebezpečí, že dva nevyšetření, na pohled zdraví jedinci, budou mít nemocná štěňata. Asi nechcete mít psa slepého. A to nepoznáte hned při odběru štěněte, ale vada se může projevit až později. Zrovna řešíme takový případ u mé kamarádky, kdy jí pes v 5 letech slepne kvůli PRA.

Tím, jak je už štěňat opravdu hodně, ceny nejsou tak vysoké. Nestandardního psa s PP dostanete už od 7 tisíc, standardního od 10 tisíc (berte to jen orientačně). Některé známé chovky si samozřejmě drží ceny dvojnásobné, ale to je jen o nabídce a poptávce.

19.3.2019 11:20
Anatolka

XXX.XXX.76.17

Zdravím, za mne určitě pes/fena s PP.

Mám už X let pastevce a do zvířete bez PP bych nesla. Výstavy mne nikdy nelákaly. Občas přijít pokoukat, ale ne přímo účastnit. Když jsem s první fenou začínala uvědomila jsem si, že bych nechtěla řešit to dilema, zda ti zájemci budou schopni je socializovat a vychovat tak, aby netrpěli všichni okolo včetně psa. Protože zkazit psa není bohužel taková věda . Byla z 10 štěňat, a představa, že se budu takhle strachovat o všechny nebo je nedám z domu, mne velmi rychle vyléčila

S chovatelkou jsme si ujasnili hned, že chci parťáka a spolehlivého strážce. Ale ne další chov. Nebyl problém. Holky si mne vybraly obě samy.

S PP mám jistotu.

19.3.2019 11:32
tralalák

XXX.XXX.14.251

Já si jednoho australáka uchovnila, nebylo na tom nic těžkého. Druhého jsem uchovňovat nechtěla, takže jsem jen nechala zrentgenovat klouby kvůli sportu. A vyšetřila jsem oči, taky jen abych věděla, na čem jsem. Nikdy mě ale do ničeho původní chovatelé nenutili.

Když si berete štěně bez PP, "chovatelé" vám neřeknou pravdu, proč rodiče vrhu neuchovnili. Většinou je výmluva, že je to zbytečné, že je výstavy nebaví, že zdravotní testy jsou zbytečné, když je pes zdravý, že je to drahé a složité. Přitom u jednoho klubu ani nemusíte na výstavu jít, u druhého klubu stačí dvě výstavy. Ani žádné zkoušky povinné nejsou. Když jsem to zvládla já jako naprostý laik ... :-)

19.3.2019 17:53
Phyllobatesvittatus12

XXX.XXX.56.145

Buď pes z útulku nebo pes s PP.
Toť ode mne vše .

19.3.2019 18:06
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Phyllobatesvittatus12 napsal(a):
Buď pes z útulku nebo pes s PP.
Toť ode mne vše .

i za mne