Pes na ochranu rodiny i jako společník

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.4.2019 15:44
Carach

XXX.XXX.3.12

Dobrý den,
s přítelkyní plánujeme domeček se zahradou. A jelikož nemohu být stále na blízku, a plánujeme děti, přál bych si takového psa který bude v první řadě hlídačem a obranářem, a až v druhé řadě mazlem. Takového psa kterému nebude nikterak vadit být na zahradě půl dne, nebo celý den, a který ani nebude trpět když bude s námi uvnitř domů. Přecijen nechci robota na zahradu, ale člena rodiny kterého budeme milovat.

Na velikosti mi nezáleží, ačkoliv mi velmi jde o "faktor respektu" který pes bude budit. Zkušenosti se psy mám, cvičit je dokážu obratně a ani důslednost mi nechybí. Ovšem nevyžaduji panáčkování ani jiné, pro mě zbytečné povely, ale spíš instinktivní poslušnost a vyrovnanost.

Budu rád za jakékoliv návrhy, plemen je totiž tolik, že vážně nevím. A rada vždy pomůže..
Díky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.4.2019 16:05

Faktor respektu mají všechna velká plemena, hlavně černí psi a pak všechno, co vypadá jako "ten bojový".

Je v podstatě jedno, jestli je schopný reálně zakročit, stačí, když blafe za plotem.

18.4.2019 16:07
Carach

XXX.XXX.3.12

Vidíte, a pro mě je ta reálnost že skutečně zakročí velmi důležitá. I kdyby měl být pes tiššího charakteru. Tedy je pro mě důležitější praktická stránka věci, než strašení.

18.4.2019 16:08
lupus4

XXX.XXX.205.61

A jelikož nemohu být stále na blízku, a plánujeme děti, přál bych si takového psa který bude v první řadě hlídačem a obranářem,

opravdu ?

Zkušenosti se psy mám, cvičit je dokážu obratně a ani důslednost mi nechybí.

hned mám lepší náladu, napřed jsem myslel, že zase nějaká Kikina, a von to "chlap" asi Chuck

a teď vážně , co třeba PHP pyreneják...Pyrenejský horský pes
ty co znám, by vyhovovali vašim pořadavkům

18.4.2019 16:33
Carach

XXX.XXX.3.12

Nejsem si jistý co vás tak pobavilo. Chci zkrátka do jisté míry nezávislého psa který by mohl mou rodinu v mé nepřítomnosti chránit. Stále budu muset chodit do práce, i přesto že budoucí žena bude na mateřské. Jsem z vás nějaký zmatený, opravdu, ale asi to neřešte, jsem po noční 😂

Na toho Pyrenejského se zrovna dívám, velmi zajímavý pes. Děkuji Vám za tip. 👍

Původně jsem se poohlížel po Tibetské Doze, ale předpokládám že mě od ní bude mnoho lidí z nejrůznějších důvodů odrazovat, a to je dobře, čím více informací tím lépe.

18.4.2019 16:46
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Carach napsal(a):
Nejsem si jistý co vás tak pobavilo. Chci zkrátka do jisté míry nezávislého psa který by mohl mou rodinu v mé nepřítomnosti chránit. Stále budu muset chodit do práce, i přesto že budoucí žena bude na mateřské. Jsem z vás nějaký zmatený, opravdu, ale asi to neřešte, jsem po noční 😂

Na toho Pyrenejského se zrovna dívám, velmi zajímavý pes. Děkuji Vám za tip. 👍

Původně jsem se poohlížel po Tibetské Doze, ale předpokládám že mě od ní bude mnoho lidí z nejrůznějších důvodů odrazovat, a to je dobře, čím více informací tím lépe.

Do práce chodí většina chlapů, co mají doma ženy a děti …

... akorát nejsou tak paranoidní

18.4.2019 16:59
Carach

XXX.XXX.53.1

Díky za názor který vůbec není k tématu. Raději si počkám na nějaký který bude relevantní.

18.4.2019 17:07
GAELLE

XXX.XXX.55.67

rotvajler, ovčák, cane corso ?

18.4.2019 17:28
Carach

XXX.XXX.53.1

Cane Corso mě dle popisu velmi zaujal, velmi děkuji za tip, zjistím si o psovi co půjde. 👍

18.4.2019 17:35
lupus4

XXX.XXX.205.61

Carach napsal(a):
Cane Corso mě dle popisu velmi zaujal, velmi děkuji za tip, zjistím si o psovi co půjde. 👍

celej den v zimě na zahradě ? (srst velmi hustá se skromnou pevnou podsadou.)

18.4.2019 17:39
Carach

XXX.XXX.53.1

To je samozřejmě něco co budu muset zvážit, jak reálné bude aby byl pes přes zimu nebo v přísnějších podmínkách doma.

O Tibetské Doze nějaké názory nemáte? Plemeno se mi celkem líbí, ale nikterak mnoho informací které by mi pomohly jsem nedohledal.

18.4.2019 17:50
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Carach napsal(a):

No zrovna cane corso je pes, který je na člověku dost závislý a neřekla bych, že je pro něj nejlepší být celý den sám na zahradě. Jenže otázkou je, kterému plemenu tohle vadit nebude.

Ale CC je z mého pohledu fakt kontaktní a co se týče rodiny tak hodně společenský pes - který potřebuje tu přítomnost člověka.

přál bych si takového psa který bude v první řadě hlídačem a obranářem, a až v druhé řadě mazlem
a k tomuhle - je třeba si uvědomit, že štěně nebude ani hlídač ani obranář - to všechno se může začít projevovat až třeba ve třech letech. Štěně je potřeba vychovávat, socializovat. Pokud štěně prostě "hodíte" na zahradu a tím to hasne, tak nemůžete čekat, že z něho vyroste bezproblémový vyrovnaný hlídač.

A k plemeni - ještě mě napadá Boerboel - taky rodinný hlídač, super k dětem - ale stejně jako CC - hodně vázaný na rodinu, potřebující kontakt.

18.4.2019 17:56
Carach

XXX.XXX.53.1

Pejsek nebude nikdy zcela sám, doma bude žena s dětmi a jak ji znám, bude mít z pejska spíše plyšáka. 😀 Na zahradu jsem se konkrétně ptal z důvodu abych našel plemeno které nebude vyloženě závislé a bude možné ho navyknout, z nejrůznějších důvodů, na pobyt i na zahradě. Určitě nechceme pejska fláknout na zahradu a dále se nestarat. Psovi chci dát velmi důslednou výchovu i výcvik. Vím jak se chovají psi kteří tohle nedostanou, a náprava je pak skoro nemožná.

O Boerboelovi slyším upřímně zcela poprvé. Určitě se na něj ale podívám.

18.4.2019 17:57

Mrkněte se na černého ruského teriéra. Vaším podmínkám by mohl vyhovovat. Pak ještě rotvajler... Obecně doporučuji zajít na výstavu, větší, národní nebo mezinarodni, vybraná plemena omrknout v reálu, popovídat si s vystavovateli, a pak dál, podle toho, které plemeno vás skutečně zaujme, získávat další info.

18.4.2019 17:58

Carach napsal(a):
Pejsek nebude nikdy zcela sám, doma bude žena s dětmi a jak ji znám, bude mít z pejska spíše plyšáka. 😀 Na zahradu jsem se konkrétně ptal z důvodu abych našel plemeno které nebude vyloženě závislé a bude možné ho navyknout, z nejrůznějších důvodů, na pobyt i na zahradě. Určitě nechceme pejska fláknout na zahradu a dále se nestarat. Psovi chci dát velmi důslednou výchovu i výcvik. Vím jak se chovají psi kteří tohle nedostanou, a náprava je pak skoro nemožná.

O Boerboelovi slyším upřímně zcela poprvé. Určitě se na něj ale podívám.

Boerboel je krátkosrstý, stejně jako cane Corso.

18.4.2019 17:59
Carach

XXX.XXX.53.1

To je velmi dobrý nápad, určitě se dozvím více než ze čtení na internetu. 👍

18.4.2019 18:04
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Boerboel je krátkosrstý, stejně jako cane Corso.

Jo, to je fakt..

18.4.2019 18:06
Carach

XXX.XXX.53.1

Teď se na něj dívám a stejně jako Cane Corso je to skutečný krasavec, věděl byste nějaké rozdíly? Pejsci mi přijdou, alespoň na první pohled, velmi podobní.

18.4.2019 18:07
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Carach napsal(a):
Teď se na něj dívám a stejně jako Cane Corso je to skutečný krasavec, věděl byste nějaké rozdíly? Pejsci mi přijdou, alespoň na první pohled, velmi podobní.

Zásadní rozdíl bude ve velikosti - CC váží kolem 50 kg a boerboel kolem 90 .

Edit.: a jinak povahově z těch co znám, tak mi boerboelové přijdou celkově klidnější než CC.

18.4.2019 18:12

hovawart, jednoznačně

18.4.2019 18:40
lupus4

XXX.XXX.205.61

no k tomu aby byl i kapánek nezávislej (má radost, když jste s ním, ale nehroutí se když ne) tak jednoznačně pastevci...
a z těch je nejmenší "poš.uk" právě pyreneják, který nemusí hned každého kolemjdoucího přizabít...
i ten howík by šel, ale už je to větší závislák

Elis33

18.4.2019 18:41
Elis33

XXX.XXX.186.213

ja sa prikláňam k "rusákovi" (čierny ruský teriér)

18.4.2019 18:47
janaa

XXX.XXX.36.52

Hlavně si uvědomte, jak to bude se psem v budoucnosti. Chcete psa, který bude primárně hlídač, sám od sebe bude umět zasáhnout atd. Máte ale dvě děti. Za pár let k vám může chodit x dětí na návštěvy, včetně toho, že prostě přijdou za těma vašima a vlezou na zahradu. Což by pak u přirozených psů hlídačů mohl být velkej průšvih. Nebo pak jednoduše bude pes až na noc zavřený v kotci. Ani jednou ideál. Už jen z tohoto důvodu bych spíš hledala toho,co odstraší vizáží, ale jeho hlídání bude spíš v tom blafání (i když z mé zkušenosti i zcela mírumilovná plemena um zasáhnout,když jde do tuhého) než u přirozenejch samostatnejch ochranářů typu pastevce. Myslím,že černý hovawart by nebyl špatný, velký knírač, možná i ten rotvík, klasika NO, boseron. Tam už to pak bude hodně o socializaci, s lidmi od mala seznamovat a nechávat v kontaktu než kontakt omezovat,aby pes hlídal. A druhá věc, píšete, že vy psa cvičit umíte (obratně je fakt vtipný výraz :-), že jste důsledný, ale co vaše žena? Bude to také splňovat? Abyste jí nepořídil obranáře, ze kterýho v rámci jeho obrany bude mít nakonec strach.

18.4.2019 18:48
Carach

XXX.XXX.32.47

Máte s tímto plemenem nějaké zkušenosti? Díky.

18.4.2019 18:48

Velký švýcarský salašnický pes, vyhovuje mu ubytování venku, hlídat umějí, nevšímá si zvěře, celkem klidní psi, kteří ale umějí máknout a k dětem taky super. Toto jsou moje zkušenosti s tímto plemenem, mám psa co má 3 roky. Bohužel jsou ale celkem krátkověcí a co jsem slyšel tak později to zdraví selhává ve stáří. Jsou ale rádi v přítomnosti rodiny, záleží jak moc by byl sám, my našeho máme na zahradě s druhým psem a pouštíme je do domu s naší přítomností

18.4.2019 18:50
Carach

XXX.XXX.32.47

hovawart, jednoznačně

Máte s tímto plemenem nějaké zkušenosti?

18.4.2019 18:51
lupus4

XXX.XXX.205.61

Carach napsal(a):
Máte s tímto plemenem nějaké zkušenosti? Díky.

Kdo a s jakým ?

18.4.2019 18:52
Carach

XXX.XXX.32.47

lupus4 napsal(a):
no k tomu aby byl i kapánek nezávislej (má radost, když jste s ním, ale nehroutí se když ne) tak jednoznačně pastevci...
a z těch je nejmenší "poš.uk" právě pyreneják, který nemusí hned každého kolemjdoucího přizabít...
i ten howík by šel, ale už je to větší závislák

Velmi hezký pes, splnil by i nároky na vzhled přítelkyně která by byla spíš pro pejska který je "objektivně krásný". Například Australský ovčák aj. kterého máme nyní. Určitě ho vezmu v potaz až přijde na rozhodování.

18.4.2019 18:53
Carach

XXX.XXX.32.47

lupus4 napsal(a):
Kdo a s jakým ?

S Hovawartem. :)

18.4.2019 18:57
Carach

XXX.XXX.32.47

janaa napsal(a):
Hlavně si uvědomte, jak to bude se psem v budoucnosti. Chcete psa, který bude primárně hlídač, sám od sebe bude umět zasáhnout atd. Máte ale dvě děti. Za pár let k vám může chodit x dětí na návštěvy, včetně toho, že prostě přijdou za těma vašima a vlezou na zahradu. Což by pak u přirozených psů hlídačů mohl být velkej průšvih. Nebo pak jednoduše bude pes až na noc zavřený v kotci. Ani jednou ideál. Už jen z tohoto důvodu bych spíš hledala toho,co odstraší vizáží, ale jeho hlídání bude spíš v tom blafání (i když z mé zkušenosti i zcela mírumilovná plemena um zasáhnout,když jde do tuhého) než u přirozenejch samostatnejch ochranářů typu pastevce. Myslím,že černý hovawart by nebyl špatný, velký knírač, možná i ten rotvík, klasika NO, boseron. Tam už to pak bude hodně o socializaci, s lidmi od mala seznamovat a nechávat v kontaktu než kontakt omezovat,aby pes hlídal. A druhá věc, píšete, že vy psa cvičit umíte (obratně je fakt vtipný výraz :-), že jste důsledný, ale co vaše žena? Bude to také splňovat? Abyste jí nepořídil obranáře, ze kterýho v rámci jeho obrany bude mít nakonec strach.

To jsou všechno velmi validní poznámky. Díky za trochu jiný vhled do situace.

Nechci agresivního psa, jen dle popisu kupříkladu CC je pro mé potřeby ideální, až na ubytování v horších podmínkách například v zimě, kdy by ale byl pravděpodobně většinu času doma, nebo měl alespoň domů volný přístup, stejně tak jako své vlastní ubytování na zahradě.

S těmi návštěvami... To je těžší oříšek než se na první pohled zdá. Socializace je základní kámen na kterém se musí se psem stavět, jak ale zajistit aby si návštěvy nepletl s narušitelem je docela zásadní otázka.

Žena má na tohle celkem opačný názor. Ta by nejraději nějakého mazla, gaučáka. U ní bych měl spíše obavy ze bude psa zbytečně rozmazlovat, ale to už je na domluvě. Nebojím se ale ze by měla strach.

18.4.2019 19:01
Carach

XXX.XXX.32.47

Velký švýcarský salašnický pes, vyhovuje mu ubytování venku, hlídat umějí, nevšímá si zvěře, celkem klidní psi, kteří ale umějí máknout a k dětem taky super. Toto jsou moje zkušenosti s tímto plemenem, mám psa co má 3 roky. Bohužel jsou ale celkem krátkověcí a co jsem slyšel tak později to zdraví selhává ve stáří. Jsou ale rádi v přítomnosti rodiny, záleží jak moc by byl sám, my našeho máme na zahradě s druhým psem a pouštíme je do domu s naší přítomností

Také velice zajímavý tip. Ovšem zdravotní problémy mě odrazují. Zjistím si ale zda jsou tak časté, jak se jim (a jestli vůbec) dá předcházet případně jak se dají řešit. Děkuji.

18.4.2019 19:22
conie

XXX.XXX.206.202

Pokud chcete skutečně hlídače, pak nedám dopustit na pastevce, třeba šarplaninec, středoasiat nebo čuvač. Ale potřebuje dostatečně velký pozemek, vyrovnaného pána, důslednou, ale láskyplnou výchovu. Pak skutečně ohlídá vše - lidi, zvířata i majetek své rodiny a k rodině je to mazel a miláček. Chce to ale také pevný kotec, aby ho bylo kam zavřít při návštěvách, které nechodí často a pravidelně nebo třeba když přijdou řemeslníci apod. K rodině bych volila raději fenu.

18.4.2019 19:32
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Carach napsal(a):

Nechci agresivního psa, jen dle popisu kupříkladu CC je pro mé potřeby ideální, až na ubytování v horších podmínkách například v zimě, kdy by ale byl pravděpodobně většinu času doma, nebo měl alespoň domů volný přístup, stejně tak jako své vlastní ubytování na zahradě.

S těmi návštěvami... To je těžší oříšek než se na první pohled zdá. Socializace je základní kámen na kterém se musí se psem stavět, jak ale zajistit aby si návštěvy nepletl s narušitelem je docela zásadní otázka.

Žena má na tohle celkem opačný názor. Ta by nejraději nějakého mazla, gaučáka. U ní bych měl spíše obavy ze bude psa zbytečně rozmazlovat, ale to už je na domluvě. Nebojím se ale ze by měla strach.

Žena má na tohle celkem opačný názor. Ta by nejraději nějakého mazla, gaučáka.

Velmi hezký pes, splnil by i nároky na vzhled přítelkyně která by byla spíš pro pejska který je "objektivně krásný"

Hlavně se se ženou domluvte na nějakém kompromisu. Aby to byl pes, který bude vyhovovat celé rodině. Znám rodinu, kde si manžel pořídil velkého hlídacího psa, přesto, že žena chtěla středního "mazla". A dopadlo to tak, že to odnáší pes. Protože zatímco s tím středním mazlem by žena šla bez problému ven i s dítětem, tak s tímto psem se bojí. Navíc cokoli pak pes "provede" je sváděno na to, že to byl špatný výběr a že kdyby měli psa, kterého chtěla ona, tak se tohle nestane. A vlastně k tomu psovi ani nemá moc vztah, protože je to od začátku pes, kterého ona nechtěla.

Edit.: - ne neznám vlastně jen jednu rodinu, kde to takhle skončilo, znám jich několik. Prostě by se na výběru plemene měla shodnout celá rodina.

Jinak pod pojmem "objektivně krásný" si asi každý představíme něco jiného - ale co takový plavý hovawart? Který vzhledem připomíná trochu retrívra, tudíž může působit jako "mazel", ale přitom je to hlídač?

18.4.2019 19:38
L(phi)

XXX.XXX.114.133

Carach napsal(a):
Máte s tímto plemenem nějaké zkušenosti?

[hovawart]
Je to prirodzeny hlidac, voci pocasiu odolny, k rodine mazel. Oproti echt pastevcom temperamentnejsi, takze to chce trosku viac zamestnat hlavu niecim "cvicakovym". A samozrejme ako u kazdeho velkeho psa treba davat dobry pozor pri kontakte s velmi malymi detmi.

Oproti echt pastevcom asi lahsie zvladne navstevy - vacsina velmi dobre chape ze koho niekto z rodiny uvedie na pozemok, toho nema riesit, zatial co proti nepozvanemu narusitelovi zakroci. (zrovna moj je teda v tomto vynimka a skaredym okom sleduje vsetkych, ale zas neublizuje).

18.4.2019 19:42
smudla2010

XXX.XXX.86.123

dalo by se s vami nejako zkontaktovat at nepisi sem komentare?

18.4.2019 19:54
TyVed

XXX.XXX.35.102

Carach napsal(a):

Tak s návštěvami je to celkem jednoduché. Pokud někoho pozvete dál a situace probíhá běžně, tak pes ví, že je to v pořádku. Ovšem ten pastevec bude většinou dál dávat pozor, jestli se návštěvník chová slušně. Pokud návštěva řekněme zakopne a zrovna stojí vedle chráněné osoby nebo třeba zvedne ze země předmět, tak u ostřejšího pastevce hrozí, že to bude řešit tak rychle, že se k tomu zákroku nestihnete vyjádřit. Pastevec by prostě během návštěv měl být v kotci. Pokud se někdo pokusí vstoupit nepozván, tak bude v mírnějším případě zastaven a vytlačen, nebo zastaven a kontrolován do vašeho příchodu a v horším případě podle plemene a povahy konkrétního pastevce různě hodně potrhán.

Ale pokud plánujete dítě, tak by to chtělo mít vychovaného psa, než bude to dítě. Dospělý pes se k němu dokáže chovat opatrně, od toho štěněte to nemůžete čekat a vychovávat dítě i psa bude asi na závěs

18.4.2019 19:58

Carach napsal(a):
S Hovawartem. :)

ano
výborný a inteligentní bodygar
brání instinktivně, ale zároveň výborně cvičitelný, ovladatelný, vycvičen i při vypjatých situacích
na gauč i na práci
nevím, co se v rámci debaty myslí pod tím "závislý" či "nezávislý", ale je rád se svými lidmi (tož nemůže chránit co je mimo dosah), ale není to vtěrka.
Výborný rodinný pes.

a můžu posloužit i pyrenejákem coby plemenem pasteveckým
obecně pastevci mají svůj názor na život a umí ho dát najevo a stát si za ním (to ta samostatnost)....neznamená to, že je rád sám, třeba pyrenejáci jsou velmi kontaktní mazlové (jako i v 6ti letech by si rád vlezl do klína, máme každodenní tulení na gauči, je schopen donekonečna stát s hlavou zabořenou v mém břichu a mazlit a mazli a mazlit.....)
učí se velmi a pro někoho možná překvapivě rychle, ale to neznamená, že stejně rychle a ochotně a vždy bude plnit vůli člověka
nemá problém se člověku postavit (jako i vlastnímu), když se mu něco nelíbí
je nutno počítat s uštěkaností
je to velká kočka
teritoriální, instinktivní hlídač
konzervativec
mám názor, že pastevecké plemeno by si měl pořídit člověk, který chce cíleně pastevce, ne kvůli hlídání, ale té kočičí povaze, té silné osobnosti....jo, a smysl pro humor je povinný

co je velmi důležité, zejména u těchto samostatných hlídačů - vyrovnanost, pevná nervová soustava, temperament
labilní samostatný hlídač je dost "sranda"....

18.4.2019 20:09

Osobně mám velmi dobrou zkušenost s velkým kníračem. Inteligentní, miluje děti, zdravý, dlouhověký, relativně snadno se cvičí, jeho vzhled vzbuzuje přirozený respekt a dokáže velmi razntně zasáhnout, ale i dobře vyhodnotit situaci, kdy je zásahu potřeba - nepokouše návštěvu, která je neukázněná, ale dokáže tvrdě zpacifikovat člověka, který se vás třeba chystá napadnout. Navíc když začne svým hlubokým hlasem výhružně štěkat, nezažila jsem, aby se kdokoli odvážil přiblížit.

18.4.2019 20:23

Jo jo, můžu srovnat hovawart a pastevecx a hovawart je jednoduchý, tvárný pes, který přitom není otrok, co jen čeká na další povel. Potřebuje a je ochotný k práci, zároveň nemá rád dril a nepředře se, ale když půjde do tuhého, tak poslechne vždycky. Svoje si ohlídá, srst akorát na pobyt venku, mazel a ocásek, než něco provede samostatně, tak kouká, co já na to a zařídí se podle výrazu v obličeji. A je to sice velký pes, ale ne tak velký, aby v případě nepojízdnosti nešel v jednom člověku dostrkat do auta.

Pastevec je držka. Mazel, ale ne ocásek, heslo dne je já sama. Na výraz v obličeji kašle, když chce něco udělat, tak to jde dělat a jsem to já, kdo má detektor na psa, kterého právě něco napadlo a musím to rychle překazit. Práce jakože dobrý, ale s pachovými čtverci bych asi neuspěla. V případě nepojízdnosti leda sehnat ještě dva chlapy. Jo, nehlídá pozemek. Možná ještě začne, ale ti starší sourozenci co jim teď budou tři taky nehlídají. Jako dobře, občas blafe za plotem a odstrašuje vzhledem, ale narušitele by asi uvedla a udělala mu tour po zahradě. Na druhou stranu jo, kdyby měla pocit, že mě osobně musí bránit, tak se asi neomezí na fakt hnusný štěkání hovawartky, ale dotyčnýho bych musela asi v tichosti zakopat.

18.4.2019 21:38
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

TyVed napsal(a):
Tak s návštěvami je to celkem jednoduché. Pokud někoho pozvete dál a situace probíhá běžně, tak pes ví, že je to v pořádku. Ovšem ten pastevec bude většinou dál dávat pozor, jestli se návštěvník chová slušně. Pokud návštěva řekněme zakopne a zrovna stojí vedle chráněné osoby nebo třeba zvedne ze země předmět, tak u ostřejšího pastevce hrozí, že to bude řešit tak rychle, že se k tomu zákroku nestihnete vyjádřit. Pastevec by prostě během návštěv měl být v kotci. Pokud se někdo pokusí vstoupit nepozván, tak bude v mírnějším případě zastaven a vytlačen, nebo zastaven a kontrolován do vašeho příchodu a v horším případě podle plemene a povahy konkrétního pastevce různě hodně potrhán.

Ale pokud plánujete dítě, tak by to chtělo mít vychovaného psa, než bude to dítě. Dospělý pes se k němu dokáže chovat opatrně, od toho štěněte to nemůžete čekat a vychovávat dítě i psa bude asi na závěs

Situaci se zakopnutím....to se stalo mě s rotvajlerem. Nezakopnula jsem, jen jsem rozhodila rukama směrem k jeho pánovi. Tlama se mi zastavila asi 5cm před nosem(zastavil ho plůtek, co byl mezi náma) To je přesně jedna ze situací, kdy bych do rodiny nikdy, ale nikdy nechtěla ostrého hlídacího psa. Nechci ohrozit nikoho z rodiny, návštěvy už tuplem ne. Měla jsem berňáka, náš byl totálně mírumilovný, zvyklý na to, že k nám lidi chodí bez pozvání: pošta, zahradníci, různí opraváři, tenisté...Přesto jednou, když objevil chlapa lozit u plotu(pustili jsme ho dovnitř, aby si z garáže vytáhnul elektřinu, jenže pes u toho nebyl) najednou zlostné blafání(to jsme slyšeli poprvé a naposledy) držel chlapa v šachu u plotu, ten se bál udělat krok. Jen jsme to psu vysvětlili a dobrý(a už to nikdy neudělal) Přesto se lidi, i tak hezkého psa za plotem bojí, dovnitř by nevlezli, stačí když tím silným hlasem blafe.

18.4.2019 21:50

K tibetské doze... Inteligentní vznešený pes, hlídač, ale! Aristokrat. Povely se naučí ale nebude je dělat desetkrát po sobě, proč by to dělal že... Jednoho mám doma a je to typicky zástupce.

18.4.2019 21:57
Carach

XXX.XXX.32.47

Dík za odpovědi, všem, člověk těmito příběhy pomalu mění úhel pohledu. Koupě psa není žádná sranda, takže i sebemenší detaily jsou užitečné.

Zatím u mě vítězí buď Hovawart nebo Pyrenejský horský pes.

Jsou to zároveň pejsci do rodiny, mazlové i hlídači.

K odpovědi Marcelovi; pravda, nebylo by moc hezké kdyby jednoho psa upřednostnila před dalším, a měli bychom ho vybírat společně.

18.4.2019 22:16
TyVed

XXX.XXX.35.102

lesnížínka napsal(a):
Situaci se zakopnutím....to se stalo mě s rotvajlerem. Nezakopnula jsem, jen jsem rozhodila rukama směrem k jeho pánovi. Tlama se mi zastavila asi 5cm před nosem(zastavil ho plůtek, co byl mezi náma) To je přesně jedna ze situací, kdy bych do rodiny nikdy, ale nikdy nechtěla ostrého hlídacího psa. Nechci ohrozit nikoho z rodiny, návštěvy už tuplem ne. Měla jsem berňáka, náš byl totálně mírumilovný, zvyklý na to, že k nám lidi chodí bez pozvání: pošta, zahradníci, různí opraváři, tenisté...Přesto jednou, když objevil chlapa lozit u plotu(pustili jsme ho dovnitř, aby si z garáže vytáhnul elektřinu, jenže pes u toho nebyl) najednou zlostné blafání(to jsme slyšeli poprvé a naposledy) držel chlapa v šachu u plotu, ten se bál udělat krok. Jen jsme to psu vysvětlili a dobrý(a už to nikdy neudělal) Přesto se lidi, i tak hezkého psa za plotem bojí, dovnitř by nevlezli, stačí když tím silným hlasem blafe.

Tak ony i ty ostré verze pastevců tu rodinu milujou. Já sem si naprosto jistý a vidím to na těch psech, jak je mají rádi a jak se k nim vzhledem třeba k věku mých rodičů chovají něžně a opatrně. Oni prostě vycítí, že je máme rádi a přijali je do nějaké takové širší smečky, která je zahrnuta láskou a spadá pod jejich ochranu, akorát tyto členy naprosto neposlouchají no .

S jinými návštěvami striktně pacifikujeme do kotce. On s naším psem je paradoxní problém, že je tak klidný a socializovaný, že by zasáhl až ve chvíli, kdy už nikdo nestihne říct ani pumpička.

18.4.2019 22:31
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

K tibetské doze... Inteligentní vznešený pes, hlídač, ale! Aristokrat. Povely se naučí ale nebude je dělat desetkrát po sobě, proč by to dělal že... Jednoho mám doma a je to typicky zástupce.

Jé dotaz: onehdá se mi na ni ptala známá, že by chtěla. Vím, že ji mají zase jiní známí, ve městě na dvorku...a mají hodně problém se sousedy, neb začíná se soumrakem blafat a blafe a blafe na vše, co se hne(pravda, možná z nudy) Je s tím problém?

19.4.2019 07:09
SimonL

XXX.XXX.31.34

lesnížínka napsal(a):
Jé dotaz: onehdá se mi na ni ptala známá, že by chtěla. Vím, že ji mají zase jiní známí, ve městě na dvorku...a mají hodně problém se sousedy, neb začíná se soumrakem blafat a blafe a blafe na vše, co se hne(pravda, možná z nudy) Je s tím problém?

No nemám sice TD , ale pastevečtí psi jsou soumrační hlídači . On pes asi neblafe z nudy ale protože něco cítí,slyší možná i preventivně.Opravdu do hustější zástavby se tito psi nehodí..

19.4.2019 07:21
SimonL

XXX.XXX.31.34

K původnímu dotazu. Velmi důležité jsou hlavně okolnosti proč volit dané plemeno.Pokud Vám a rodině hrozí reálné nebezpečí napadení,neumím si představit že by opravdové útočníky odradilo něco jiného než nejtvrdší pastevecký pes a ani ten není všemocný...Snad nežijete v oblasti kdebyste ho potřeboval.Jinak s typy souhlasím , jen si vybrat.

19.4.2019 08:19
Čajda

XXX.XXX.44.117

TyVed napsal(a):
Tak ony i ty ostré verze pastevců tu rodinu milujou. Já sem si naprosto jistý a vidím to na těch psech, jak je mají rádi a jak se k nim vzhledem třeba k věku mých rodičů chovají něžně a opatrně. Oni prostě vycítí, že je máme rádi a přijali je do nějaké takové širší smečky, která je zahrnuta láskou a spadá pod jejich ochranu, akorát tyto členy naprosto neposlouchají no .

S jinými návštěvami striktně pacifikujeme do kotce. On s naším psem je paradoxní problém, že je tak klidný a socializovaný, že by zasáhl až ve chvíli, kdy už nikdo nestihne říct ani pumpička.

Ano, u nás se také širší smečka (jedni sousedi, rodiče, syn s přítelkyní) chrání a vítá a pouští dovnitř. Ale nedejbože, když se někdo z této skupiny pokusí psovi cokoli poručit - i když by to bylo jen "uhni". Když to někdo udělá, pes zlostně zavrčí a ožene se hubou. Nechce kousnout ani škrábnout, ale prostě dá najevo "ty teda ne!". Už to všichni vědí a chovají se podle toho. Jakože "prosím tě kousek popojdi, abych mohl projít, jo? tak je hodný, děkuji" - není problém, pes popojde. Ale "uhni!" a snaha o odtlačení - e-e.

Kotec nemáme, máme oddělenou část zahrady, ale když výjimečně přijede někdo cizí (mám kancl v domě), pes se míní zbláznit, že paničce může něco hrozit a on při tom není. Takže většinou psa vezmu na krátkém vodítku k nám, aby si příchozího zkontroloval, pes si pak lehne přede mne a celé jednání tak leží.

Co se štěkání týče - náš štěkal do cca 15 měsíců docela dost. Pak přestal a bafne, jen když je to opravdu nutné nezávisle na denní době. Z nudy neštěká vůbec, to je zbytečné mrhání energií. Když se nudí, tak spí, ovšem je otázka, jestli se vůbec kdy pastevec nudí, protože on hlídá, i když spí.

Nerada středoasiata někomu doporučuju, spíš odrazuju. Pro dobro těch psů.
Za mne německý ovčák jasná volba.

19.4.2019 08:35

lesnížínka napsal(a):

Jsou to straspytlove, takže varují všechno co se šustne, že jsou hlídači 😂 náš neblafe, ale chodí spát po procházce, cvičení, blbnutí, prostě unavený. Nicméně i když nejdeme náhodou a pohybuje se jen po pozemku kolem domu, nemá potřebu vystekavat. A navíc většinou bývá zaparkovany doma v posteli.
Ale známí mají taky TD, a s tím na procházku fakt musí každý den, jinak jim taky v noci štěká na všechno. A nebo si ho berou domu, doma spí na dece a je klidný.

19.4.2019 09:18
TyVed

XXX.XXX.35.102

Čajda napsal(a):
Ano, u nás se také širší smečka (jedni sousedi, rodiče, syn s přítelkyní) chrání a vítá a pouští dovnitř. Ale nedejbože, když se někdo z této skupiny pokusí psovi cokoli poručit - i když by to bylo jen "uhni". Když to někdo udělá, pes zlostně zavrčí a ožene se hubou. Nechce kousnout ani škrábnout, ale prostě dá najevo "ty teda ne!". Už to všichni vědí a chovají se podle toho. Jakože "prosím tě kousek popojdi, abych mohl projít, jo? tak je hodný, děkuji" - není problém, pes popojde. Ale "uhni!" a snaha o odtlačení - e-e.

Kotec nemáme, máme oddělenou část zahrady, ale když výjimečně přijede někdo cizí (mám kancl v domě), pes se míní zbláznit, že paničce může něco hrozit a on při tom není. Takže většinou psa vezmu na krátkém vodítku k nám, aby si příchozího zkontroloval, pes si pak lehne přede mne a celé jednání tak leží.

Co se štěkání týče - náš štěkal do cca 15 měsíců docela dost. Pak přestal a bafne, jen když je to opravdu nutné nezávisle na denní době. Z nudy neštěká vůbec, to je zbytečné mrhání energií. Když se nudí, tak spí, ovšem je otázka, jestli se vůbec kdy pastevec nudí, protože on hlídá, i když spí.

Nerada středoasiata někomu doporučuju, spíš odrazuju. Pro dobro těch psů.
Za mne německý ovčák jasná volba.

Já nevím, kde sem to vzal a nemohu citovat zdroj, ale tibetské dogy jsou myslím na štěkání specialisti a většina bude řvát celou noc. Jinak se štěkáním pastevců je to myslím tak, že je třeba ukázat psům, na co z vašeho pohledu má smysl reagovat. To samozřejmě může být dost těžké, závisí na jedinci. Naši psi neštěkají nikdy jen tak, pes tedy neštěká skoro vůbec a používá to jen pokud se snaží odstrašit přesilu nebo odehnat jiné psy. To je schopen reagovat na stovky metrů, pokud po vzdálené cestě jde velký pes. Jinak mi přijde že tam, kde si věří že to pořeší levou zadní neštěká a prostě počká, jak to bude pokračovat a jestli z toho vzejde nějaký vzrůšo. Fena je mnohem reaktivnější na vzdálené podněty a on se toho nezůčastní, takže vím, že pokud se něco děje za plotem, tak budou štěkat oba. S fenou už se to tedy zlepšuje, učím jí, že jí do toho co se děje 200 metrů od nás v lese jí nic není a chodím jí ukazovat, že mi to nevadí. Zatím se zdá, že to pomáhá.

Jinak taky kavkazana nikomu nedoporučuju, hlavně po zkušenosti s naším prvním, jelikož prvních cca 10 měsíců byla skutečně hrůza a dodnes mám pocit, že kdybych nebyl dubová palice a tak strašně sem ho nechtěl, tak ve většině rodin by změnil majitele a byl by z toho klasický příklad obtížně zvladatelného psa, se kterým si málokdo bude vědět rady. A takový pes je prostě změna životního stylu a za to co dává a nabízí je nějaká cena. Pro někoho asi neúměrně vysoká, ale my jsme jim naprosto propadli :)

Ovšem k té obraně, tam je to prostě jasné. Ještě když vidíte jak pracujou dva. Něco se šustne a oni se rozeběhnou každý jinam, obsadí dvě místa a pozorně čekají co se bude dít. Když mají pocit, že je to blízko, tak prostě neštěkají a soustředí se a je jasně vidět, že jsou připravení to pořešit. A ono obecně se povídá, že jakmile o něco jde, tak je neuslyšíte.

19.4.2019 10:06

ano, pastevci včetně TD jsou soumrační hlídači a navíc preventivní hlídači, což znamená že štěkáním ohlašuje, že území je hlídané a ať nikoho ani nenapadne......
a zároveň platí "A ono obecně se povídá, že jakmile o něco jde, tak je neuslyšíte."

"prvních cca 10 měsíců byla skutečně hrůza a dodnes mám pocit, že kdybych nebyl dubová palice a tak strašně sem ho nechtěl, tak ve většině rodin by změnil majitele a byl by z toho klasický příklad obtížně zvladatelného psa, se kterým si málokdo bude vědět rady."
jojo
divoké, razantní.....sluníčko
a jak říkám, že psovod musí mít vždy tvrdší palici než pes, tak tady je ta dubová minimum, možná by to chtělo nějakou tu exotickou dřevinu

19.4.2019 10:23
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

ano, pastevci včetně TD jsou soumrační hlídači a navíc preventivní hlídači, což znamená že štěkáním ohlašuje, že území je hlídané a ať nikoho ani nenapadne...... - jako...ono je tohle fakt dobrá vlastnost, ne, že ne...jenže někde na samotě u lesa. A nesmí to vadit majitelům

19.4.2019 11:46

jinak k tématu - ještě slovenský čuvač, leonberger...

19.4.2019 12:23

Jo, takže štěkání v noci je normální?

Dobrý vědět:D

19.4.2019 14:01

Já bych se nebála té tibetské dogy.......osobně znám teda jenom feňule....ke svojí rodině jsou všechny úžasně mazlivý a naprosto oddaný, ale běda, kdyby jim na tu rodinu chtěl někdo "sáhnout"

Třeba pro mě je TD v užším výběru na dalšího psa, protože je to opravdu dobrý hlídač a obránce, ale zároveň si klidně doma poleží s páníkem na gauči a zvládají i to spaní v noci v domě, což je pro mě priorita, už kvůli nočnímu štěkání a sousedům a třeba u kavkaze si s takovým režimem nejsem jistá, zda by to dal.......

Myslím, že ani rotvík by nebyla špatná volba. Navíc, ty co znám nejsou nějak extrémě uštěkaní....třeba kousek nad náma naproti mají sousedi rotvičku a na rovinu, když jí slyšim štěkat, tak kouknu z okna, co se děje....většinou pošťačka, roznašeči letáků nebo cikán s kárkou, co sbírá po barákách železo. Jinak o ní ani nevim.

19.4.2019 17:09
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jo, takže štěkání v noci je normální?

Dobrý vědět:D

Vzpomněla jsem si na tu paní, co kvůli štěkání sousedovic psa na uzavřeném dvoře, nemůže spávat.

19.4.2019 17:13

sisi58 napsal(a):
Vzpomněla jsem si na tu paní, co kvůli štěkání sousedovic psa na uzavřeném dvoře, nemůže spávat.

Tak já právě kvůli tomu mám v noci Noru v kotci, protože tam jde spát. Na volno na zahradě je schopná hodiny vyštěkávat do lesa a to budí všechny, nejen sousedy

19.4.2019 17:57

A zadavateli - jak jsem pochopila, máte už teď australáka?

Pokud jo, asi bych vybírala plemeno i podle (ne)konfliktnosti k ostatním psům - samozřejmě je to vždycky lavně na daném jedinci, ale některá plemena jsou prostě snášenlivější než jiná.

A ještě mě napadá - pokud bude mít nový pes a starousedlík každý jiný režim (nový převážně venkovní, starousedlík převážně domácí), tak aby nový pes nežárlil?

19.4.2019 21:14
Lexaurin

XXX.XXX.249.250

Co čuvač? Nevim jestli tu padl, ale kolegyne si ho poridila z podobnych duvodu jako vy a max spokojenost

20.4.2019 08:29
TyVed

XXX.XXX.18.237

Já bych se nebála té tibetské dogy.......osobně znám teda jenom feňule....ke svojí rodině jsou všechny úžasně mazlivý a naprosto oddaný, ale běda, kdyby jim na tu rodinu chtěl někdo "sáhnout"

Třeba pro mě je TD v užším výběru na dalšího psa, protože je to opravdu dobrý hlídač a obránce, ale zároveň si klidně doma poleží s páníkem na gauči a zvládají i to spaní v noci v domě, což je pro mě priorita, už kvůli nočnímu štěkání a sousedům a třeba u kavkaze si s takovým režimem nejsem jistá, zda by to dal.......

Myslím, že ani rotvík by nebyla špatná volba. Navíc, ty co znám nejsou nějak extrémě uštěkaní....třeba kousek nad náma naproti mají sousedi rotvičku a na rovinu, když jí slyšim štěkat, tak kouknu z okna, co se děje....většinou pošťačka, roznašeči letáků nebo cikán s kárkou, co sbírá po barákách železo. Jinak o ní ani nevim.

No ono s tím kavkazem, jako u všech psů, bude asi záležet na konkrétních jedincích. Ta nokturnální aktivita je tam většinou hodně silná.
U nás to vypadá tak, že jak začne soumrak, je to na zahradě chvilku poněkud nebezpečné, protože začíná hra typu rvačka a honička, kdy se navzájem lovíme. A to máme trošku smazáno a kdo má odvahu vylézt z baráku, ten musí počítat s tím, že se nějakému tomu strkanci nevyhne a když nebude dávat bacha, tak může být uloven taky. To už tedy s jistou opatrností, aby mu nebylo něco utrženo, ale stejně tedy když vidíte, jak se na vás tryskem žene to zvíře, tak i když vím, že dokáže v plné rychlosti uhnout do pravýho úhle, tak si vždycky říkám, jak tohle dopadne. Dále je chodící člověk používán jako překážka pro pronásledovatele, jelikož se báječně hodí, jak se nejistě motá a nikdy neví kam uskočit, takže se kvůli němu musí brzdit.

Tato hra je kdykoliv přerušena kvůli řvaní (ten zvuk se nedá jinak popsat) na divoká zvířata, která se přiblíží na vzdálenost, kde už to vnímáme jako naše a plynule přecházíme zpět do hry, jakmile drzouni odtáhnou. Když se takhle dosyta vyřádíme, tak se rozložíme na strategické pozice po zahradě a ležíme a dáváme pozor, kde se co šustne a případně startujeme řvát. Když se nic neděje, zase si chvíli hrajeme a nebo si lehneme k páníčkovi na lavičku a různě ho zaskládáme, že se nemůže ani hnout. Kdykoliv opět vystartujeme s vrčením a řevem i z největšího mazlení, takže se nebohý mazlitel většinou hrozně lekne a poněkud ohluchne. Když jde spát, tak hlídáme až do svítání, podle okolního provozu zvířat a lidí jsme někdy i úplně potichu, jindy zase celou noc řvem. Jakmile se rozední, máme půlnoc a i když tedy po očku hlídáme dál, tak se snažíme naspat tu noční šichtu.

Tím chci říct, že bez toho vybití, se zavíráním přes noc, bude ten výdej energie záviset na denním programu a navíc bude pro toho psa v nevhodnou dobu. I když tedy známe několik případů, kdy mají lidi kavkaze přes noc v kotci a ty psi to nějak zvládají, ale myslím, že šťastný kavkazák prostě má v noci pracovat. Ale pokud třeba Nora spí, když je zavřená, tak je asi v pohodě. Naši psi naopak řvou zavření uplně stejně, možná víc, jelikož to nemůžou běžet řešit.

20.4.2019 09:17

Aha, tak to my hrajeme jiný hry, hlavně na tahání. K tomu se skvěle hodí bavlněnej uzel, nebo hadr, nebo SMETÁK. Hra na tahání má různé varianty kombinované s běháním, přičemž kdo má VĚC a kdo má babu se střídá. Pak hrajeme hry na hlídání, kdy předmět pes přišlápne nohou a mým úkolem je ho získat. A odhodit, aby mohla hra pokračovat. Tyhle hry jsou možné v jakoukoliv denní hodinu, pokud teda není vedro k padnutí.

No a do kotce chodí na povel sama, protože se to tak dělá a protože je tam vždycky někde schovaná plíce. Teda, pokud se to nepokouší vokecat tím, že předstírá, že už hrozně tvrdě spí a nemůže se přece zvedat. To je pak jak zvedat ležícího berana.

20.4.2019 09:28
TyVed

XXX.XXX.18.237

Aha, tak to my hrajeme jiný hry, hlavně na tahání. K tomu se skvěle hodí bavlněnej uzel, nebo hadr, nebo SMETÁK. Hra na tahání má různé varianty kombinované s běháním, přičemž kdo má VĚC a kdo má babu se střídá. Pak hrajeme hry na hlídání, kdy předmět pes přišlápne nohou a mým úkolem je ho získat. A odhodit, aby mohla hra pokračovat. Tyhle hry jsou možné v jakoukoliv denní hodinu, pokud teda není vedro k padnutí.

No a do kotce chodí na povel sama, protože se to tak dělá a protože je tam vždycky někde schovaná plíce. Teda, pokud se to nepokouší vokecat tím, že předstírá, že už hrozně tvrdě spí a nemůže se přece zvedat. To je pak jak zvedat ležícího berana.

Koukám, že ta individualita je bezmezná a že máte asi zábavy dost a dost. S tím kotcem na povel je to super. Ono to bude taky tou pravidelností no. U nás zavřít fenu není problém, ta tam upaluje přesně proto, že dostane dobrotu. Se psem je to horší, sice tam vždycky nějak dojdem, ale mezitím je dáváno najevo, že jsem otrokář, tyran a že jestli si myslim, že za nějaký žrádlo se nechá zavřít, tak že sem padlej na hlavu. A posměšně mě sleduje přes půl zahrady, jak pobíhám s nějakou dobrotou kolem, dělám opičky a snažím se stát zajímavým a hodným následování. Pak většinou co noha nohu mine dojde do kotce, věnuje mi soustrastný pohled, kam sem to dopracoval, že sem otrokář a ještě trapnej a znechuceně si lehne a otočí hlavu, aby mě neviděl . Ovšem zábava je, že přesně vědí proč jsou zavření. Že se na zahradě pracuje, nebo že přišel někdo cizí. A jakmile se nepracuje a nikdo tam není, tak začnou držkovat a dožadujou se vypuštění.

20.4.2019 09:57
Carach

XXX.XXX.3.12

A zadavateli - jak jsem pochopila, máte už teď australáka?

Pokud jo, asi bych vybírala plemeno i podle (ne)konfliktnosti k ostatním psům - samozřejmě je to vždycky lavně na daném jedinci, ale některá plemena jsou prostě snášenlivější než jiná.

A ještě mě napadá - pokud bude mít nový pes a starousedlík každý jiný režim (nový převážně venkovní, starousedlík převážně domácí), tak aby nový pes nežárlil?

Ano, máme Australáka a staršího oříška. Australák má rok a půl a je to ten, na zahradě, nejuštěkanější pes na světě, minimálně tedy dokud se neunaví, běhá z místa na místo a štěká i když zdánlivě nemá na co. :D

Se vstupem do domu bychom to případně pořešii tak že by oba měli do domu, alespoň co určité části, volný přístup oba.

Co se snášenlivosti týče, tam když budou spolu od štěněte, tak je v podstatě jedno co to je za plemeno, ne?

20.4.2019 10:08
Carach

XXX.XXX.3.12

Lexaurin napsal(a):
Co čuvač? Nevim jestli tu padl, ale kolegyne si ho poridila z podobnych duvodu jako vy a max spokojenost

Čuvač je taky v nejužším okruhu vybíraných pejsků :) ale neznám nikoho kdo by ho měl, takže by se nějaké informace z první ruky hodily.

20.4.2019 10:08

Co se snášenlivosti týče, tam když budou spolu od štěněte, tak je v podstatě jedno co to je za plemeno, ne?

NE
jsou plemena s menší či větší pravděpodobností se snášet/nesnášet
jsou plemena, kde máš větší šanci případné rozbroje zvládnout jednoduše poslušností
láme se to v pubertě
záleží na pohlaví, na povaze každého jednoho psa i člověka

20.4.2019 10:42

Je dost velká pravděpodobnost, že tohle skončí nedobře.

-plánujete domeček - kde jaký pozemek,jaké ploty?(samota,satelit......sousedi)
-budete pořád v práci - kdy to zvíře tedy budete cvičit ?
-kdo má na "opici" velikosti koně tak musí mít i na "banány" (jste si toho vědom)
-až děti odrostou a manželka půjde pracovat co bude se psem ?
-u domečku budete asi chtít i zahrádku, květiny keře... co na to ten pes ?
-když pes nesplní některé vaše očekávání - co se sním stane?

Je mi jasné, že to nechcete slyšet, ale věřte že vím proč na to upozorňuji.
Smyslem není, že si myslíte že Vám nepřeji psa, ale určitě bych nešel v takové a očekávané budoucí situaci zrovna do takového "kalibru"

U nás v práci je teďka moderní trend, že místo psů a jiných zvířat si dělají chlapi a ženské zbrojáky a kupují si zbraně . (to jako vážně, divná to doba)

20.4.2019 11:09
Carach

XXX.XXX.3.12

Je dost velká pravděpodobnost, že tohle skončí nedobře.

-plánujete domeček - kde jaký pozemek,jaké ploty?(samota,satelit......sousedi)
-budete pořád v práci - kdy to zvíře tedy budete cvičit ?
-kdo má na "opici" velikosti koně tak musí mít i na "banány" (jste si toho vědom)
-až děti odrostou a manželka půjde pracovat co bude se psem ?
-u domečku budete asi chtít i zahrádku, květiny keře... co na to ten pes ?
-když pes nesplní některé vaše očekávání - co se sním stane?

Je mi jasné, že to nechcete slyšet, ale věřte že vím proč na to upozorňuji.
Smyslem není, že si myslíte že Vám nepřeji psa, ale určitě bych nešel v takové a očekávané budoucí situaci zrovna do takového "kalibru"

U nás v práci je teďka moderní trend, že místo psů a jiných zvířat si dělají chlapi a ženské zbrojáky a kupují si zbraně . (to jako vážně, divná to doba)

Žádná velká pravděpodobnost se zde nekoná. Se psy máme oba zkušenosti, a to že jsem tu otevřel vlákno snad svědčí akorát o rozšiřování si obzoru, kdybych byl jen vůl který chce jebnout psa na zahradu a nestarat se, vůbec bych tu nebyl.

Pozemek sousedů nebude přímo sousedit s naším.
Peníze vůbec žádný problém nejsou.
"Pořád" je velice přehnaně řečeno a pes defacto nikdy nebude úplně sám. Kdybych neměl žádný čas psovi se věnovat, vůbec bych si nad jeho pořízením nelámal hlavu.
Vegetace se bude řešit v závislosti na psovi.
Pes vždy naplní očekávání, pokud nenaplní, je chyba v majiteli. Tady se ničeho neobávám.

Cheme pejska s Australskému ovčákovi, mít tedy dva.

PS:
ZP si chceme s přítelkyní dělat oba dva, nic špatného na tom nevidím, ale to sem nepatří.

20.4.2019 11:10
Carach

XXX.XXX.3.12

NE
jsou plemena s menší či větší pravděpodobností se snášet/nesnášet
jsou plemena, kde máš větší šanci případné rozbroje zvládnout jednoduše poslušností
láme se to v pubertě
záleží na pohlaví, na povaze každého jednoho psa i člověka

Když si člověk nepořídí vyloženě nesnášenlivé plemeno, problémy nebývají. Samozřejmě i na tohle se musí hledět. Ale z mé zkušenosti je pevná ruka pána a pohodový psí kamarád základ k tomu aby vše fungovalo jak má.

20.4.2019 11:14

opět jenom technické poznámky:

kdo má na "opici" velikosti koně tak musí mít i na "banány" (jste si toho vědom)
co se týká stravy, tak zrovna pastevci jsou na svou velikost máložravci
s veterinární péčí, kde se nemálo financí odvíjí od hmotnosti psa, to už bude horší

u domečku budete asi chtít i zahrádku, květiny keře... co na to ten pes ?
dobrá poznámka, zejména vzhledem k pastevcům
náš má keře, stromy velmi rád, neničí je, ale hloubí si pod nimi jámy (jedna v živém plotu křovinatém, druhá pod tůjemi, další pod šeříkem, další pod azalkami, a jedna jámečka prostě jenom na cestičce...ale u nás nevadí, pelechy jsou decentně uklizené, a pak, pes je naše zlato....

20.4.2019 11:22
Carach

XXX.XXX.3.12

V úzkém výběru jsou následující plemena:
Pyreneják, Hovawart, Čuvač, případně klasický Německý ovčák.

20.4.2019 11:24
Carach

XXX.XXX.3.12

opět jenom technické poznámky:

kdo má na "opici" velikosti koně tak musí mít i na "banány" (jste si toho vědom)
co se týká stravy, tak zrovna pastevci jsou na svou velikost máložravci
s veterinární péčí, kde se nemálo financí odvíjí od hmotnosti psa, to už bude horší

u domečku budete asi chtít i zahrádku, květiny keře... co na to ten pes ?
dobrá poznámka, zejména vzhledem k pastevcům
náš má keře, stromy velmi rád, neničí je, ale hloubí si pod nimi jámy (jedna v živém plotu křovinatém, druhá pod tůjemi, další pod šeříkem, další pod azalkami, a jedna jámečka prostě jenom na cestičce...ale u nás nevadí, pelechy jsou decentně uklizené, a pak, pes je naše zlato....

Ohledně vegetace jako takové nemám zkušenosti žádné, kor se dvěma psy, tady by pár rad nebo postřehů taky nebylo od věci. Zase nechci mít ze zahrady kůlničku na dříví, že?

20.4.2019 11:29
TyVed

XXX.XXX.18.237

Carach napsal(a):

Čuvačku znám jednu, ale ta je určitě bez PP, slovenský vesnický chov někde od stáda. Ostrá jako břitva, ale teď prý už začíná být nějaká nanicovatá. Ale je jí 14! Celý život samozřejmě krmená zbytkama. To člověku hlava nebere, ale genetika a prostředí zjevně dokážou mocná kouzla.

20.4.2019 11:38
TyVed

XXX.XXX.18.237

Carach napsal(a):
Ohledně vegetace jako takové nemám zkušenosti žádné, kor se dvěma psy, tady by pár rad nebo postřehů taky nebylo od věci. Zase nechci mít ze zahrady kůlničku na dříví, že?

Různě rozmístěné obrovské jámy. Okousaná dřevěná lavička, podle počasí s různou vrstvou bahna. Co zasadíte, to vyndají, pokud to není vzrostlejší stromek. Květináče nesmí být plastové, jinak rostlinu vyklepou a květník použijou jako hračku. Sklízejí veškeré ovoce. Zahradu, kde máme ambice něco pěstovat, máme oddělenou.

Ale zase určitě budou pejskové, kteří se budou chovat nějak normálně a nežijí v tak těsném sepětí s přírodou

20.4.2019 11:41
TyVed

XXX.XXX.18.237

TyVed napsal(a):
Různě rozmístěné obrovské jámy. Okousaná dřevěná lavička, podle počasí s různou vrstvou bahna. Co zasadíte, to vyndají, pokud to není vzrostlejší stromek. Květináče nesmí být plastové, jinak rostlinu vyklepou a květník použijou jako hračku. Sklízejí veškeré ovoce. Zahradu, kde máme ambice něco pěstovat, máme oddělenou.

Ale zase určitě budou pejskové, kteří se budou chovat nějak normálně a nežijí v tak těsném sepětí s přírodou

Jo ještě sem zapomněl, co nezničí jinak, to ušlapou a uválí no :)

20.4.2019 12:40

jak už jsem psala, můj pyreneják nemá ambice zahradničit, jenom si hrabe jámy....a samozřejmě má vydupanou cestičku, jinak nic. Ale i když má na zahradu přístup (bydlí doma i venku, jako štěně byl doma), má "bytový" režim, to znamená pravidelná venčení mimo zahradu + delší procházky denně. A i jeho štěněcí a mladistvé přetlaky energie jsem řešila špacírem ven.

Obecně-pastevci budou hrabat jámy i když se nenudí, je to jejich přirozenost.
Ostatní plemena budou zahradničit z nudy.

Hovawart zahradničil pouze a jenom povoleně, neboli stačilo nasadit rýč a uschlý angrešt už vyhrabal zcela sám, stačilo nasadit rýč a novou rýhu pro obrubník vyhrabal zcela sám....... Samostatně nezničil nikdy nic. Ale opět, byl to pes s bytovým režimem a sportovně vedený, který byl rád, že může doma chrápat.

20.4.2019 14:01

TyVed napsal(a):
No ono s tím kavkazem, jako u všech psů, bude asi záležet na konkrétních jedincích. Ta nokturnální aktivita je tam většinou hodně silná.
U nás to vypadá tak, že jak začne soumrak, je to na zahradě chvilku poněkud nebezpečné, protože začíná hra typu rvačka a honička, kdy se navzájem lovíme. A to máme trošku smazáno a kdo má odvahu vylézt z baráku, ten musí počítat s tím, že se nějakému tomu strkanci nevyhne a když nebude dávat bacha, tak může být uloven taky. To už tedy s jistou opatrností, aby mu nebylo něco utrženo, ale stejně tedy když vidíte, jak se na vás tryskem žene to zvíře, tak i když vím, že dokáže v plné rychlosti uhnout do pravýho úhle, tak si vždycky říkám, jak tohle dopadne. Dále je chodící člověk používán jako překážka pro pronásledovatele, jelikož se báječně hodí, jak se nejistě motá a nikdy neví kam uskočit, takže se kvůli němu musí brzdit.

Tato hra je kdykoliv přerušena kvůli řvaní (ten zvuk se nedá jinak popsat) na divoká zvířata, která se přiblíží na vzdálenost, kde už to vnímáme jako naše a plynule přecházíme zpět do hry, jakmile drzouni odtáhnou. Když se takhle dosyta vyřádíme, tak se rozložíme na strategické pozice po zahradě a ležíme a dáváme pozor, kde se co šustne a případně startujeme řvát. Když se nic neděje, zase si chvíli hrajeme a nebo si lehneme k páníčkovi na lavičku a různě ho zaskládáme, že se nemůže ani hnout. Kdykoliv opět vystartujeme s vrčením a řevem i z největšího mazlení, takže se nebohý mazlitel většinou hrozně lekne a poněkud ohluchne. Když jde spát, tak hlídáme až do svítání, podle okolního provozu zvířat a lidí jsme někdy i úplně potichu, jindy zase celou noc řvem. Jakmile se rozední, máme půlnoc a i když tedy po očku hlídáme dál, tak se snažíme naspat tu noční šichtu.

Tím chci říct, že bez toho vybití, se zavíráním přes noc, bude ten výdej energie záviset na denním programu a navíc bude pro toho psa v nevhodnou dobu. I když tedy známe několik případů, kdy mají lidi kavkaze přes noc v kotci a ty psi to nějak zvládají, ale myslím, že šťastný kavkazák prostě má v noci pracovat. Ale pokud třeba Nora spí, když je zavřená, tak je asi v pohodě. Naši psi naopak řvou zavření uplně stejně, možná víc, jelikož to nemůžou běžet řešit.

moji psi by neměli problém spát venku...jenže pak prostě v noci k tomu štěkání dochází, neříkám, že by řvali celou noc, ale jak se jim něco nezdá, tak vystartujou...o to hůř, že v noci je ticho a štěkot dvou velkých psů není úplně tichej....i když na kavkazáčky...alespoň co jsem je slyšela štěkat, teda nemáme.
Když opomenu nějakou ohleduplnost k sousedům, tak když mi zničehož nic zařvou pod otevřeným oknem ložnice, tak jako první přemýšlím, že si zavolám sanitku, protože mám určitě z leknutí infarkt.

Znám středoasijce, tibetský dogy a moskeváky, kteří jsou ve stejném režimu jako mám psy já...žijící v domě s trvalým přístupem na zahradu a s nočním spaním doma, prostě to takhle měli odmala a nemají s tím problém. Takže u těhle plemen by to asi šlo. Kavkazáka, ale takhle nikdo nemá, alespoň nikdo koho znám a naopak mi majitelé, kteří ho měli doma jako štěndo říkali, že prostě nastal čas a pes už v domě nechtěl být...že přijde "na návštěvu"..očíhne, zkontroluje, pomazlí a tradá zase ven.....a opravdu si nehodlám pořizovat psa a pak to nějak lámat přes koleno a to i když se mi kavkazáčci moc líběj, jak vzhledově, tak povahově, takže toho jsem ač nerada ze seznamu adeptů na dalšího psa definitivně škrtla.

20.4.2019 14:03

TyVed napsal(a):
Jo ještě sem zapomněl, co nezničí jinak, to ušlapou a uválí no :)

Včera jsem zasadila afrikány...dneska jsem dala pejsům hovězí kosti, pes šel a zalehl s tím do toho záhonu....podotýkám, že si tam normálně nikdy lehat nechodí....takže asi tak

20.4.2019 23:05
conie

XXX.XXX.206.202

Tak je to asi o tom, že Nora je kříženec dvou plemen. Moje snahy o hry se šarplaninkami končily a končí jejich výrazem: CO jako ode mě chceš? To se mám jako zajímat o tu věc, kterou mi máváš před čumákem??? Jediná hra, ke které je lze OBČAS vyprovokovat, je honička, kdy "kořistí jsem já - panička". Kořist se uloví tím, že jí dostihneme, naoko "kousneme" (do ruky, do nohy - jedno jest), kořist se zastaví a reaguje - "zaútočí", strne na místě či pokračuje v běhu. Pokud se o honičku pokouší kdokoliv jiný, byť milovaný člen smečky, neuspěje. Jinak do kotce chodí obě šarpošky na první povel "MÍSTO" a zůstávají tam, dokud se nezajede s autem na zahradu nebo prostě nedostanou povel VOLNO. Ale to je naučeno od štěněte, při každém otvírání vrat apod., bez výjimky, důsledně. A tedy bez odměny ve formě pamlsku. Myslím, že je pro ně odměnou pochvala a pomazlení, když se zaparkuje auto a holky dostanou VOLNO.

21.4.2019 00:11

Carach napsal(a):

nevidím velkého knírače a erdela..........

21.4.2019 01:48
Carach

XXX.XXX.3.12

nevidím velkého knírače a erdela..........

Dle popisu také velmi zajímaví pejsci, ovšem po domluvě se svou drahou polovičkou jsem výběr zúžil ještě víc. Pyrenejský horský pes nebo Československý Vlčák. Německý/Švýcarský Ovčák je pak taková jistota.

U PHP mi dělá starost jen jedna jediná věc, a to uposlechnutí psa na zavolání a možnost chodit venku jak se říká na volno. Kdyby se tohle dalo nějakým rozumným způsobem vyřešit, asi bych měl vybráno.

21.4.2019 07:43

Carach napsal(a):
Dle popisu také velmi zajímaví pejsci, ovšem po domluvě se svou drahou polovičkou jsem výběr zúžil ještě víc. Pyrenejský horský pes nebo Československý Vlčák. Německý/Švýcarský Ovčák je pak taková jistota.

U PHP mi dělá starost jen jedna jediná věc, a to uposlechnutí psa na zavolání a možnost chodit venku jak se říká na volno. Kdyby se tohle dalo nějakým rozumným způsobem vyřešit, asi bych měl vybráno.

Československý vlčák? Fakt se vám jeho charakteristika zdá jako splnění vašich požadavků? Raději si o něm něco přečtěte a pobavte se s majiteli ČSV. Podle mně pro vás rozhodně vhodný není.

21.4.2019 08:06

ČSV fakt ne. To je natolik specifické zvíře, kombinace bojácnosti, agresivity a loveckého pudu, že okruh lidí, kteří z něj nebudou nešťastní, je velice malý.

21.4.2019 08:14
TyVed

XXX.XXX.5.207

Československý vlčák? Fakt se vám jeho charakteristika zdá jako splnění vašich požadavků? Raději si o něm něco přečtěte a pobavte se s majiteli ČSV. Podle mně pro vás rozhodně vhodný není.

S tou obavou z přivolání mě napadlo, že pokud máte pocit, že PHP vychováte k rychlé poslušnosti na první dobrou, tak můžete být hodně zklamaný a i si nevhodným výcvikem pokazit vztah s tím psem. Já to vidím dnes a denně s našimi psy, jak lidi v našem okolí nechápou, jak je k takovému plemeni třeba přistupovat a jak se liší výcvik/výchova od jiných plemen. Lidi mají pocit, že pes prostě MUSÍ poslouchat. A ten pastevec nechápe, proč by měl. On je neskutečně inteligentní, schopný samostatně myslet ( a to prostě vidíte, že to jsou opravdu logické konstrukce, které by člověk u zvířete naprosto nečekal a od jiných plemen je myslím neuvidíte, nebo ne tak často) a ze svého pohledu toho člověka moc k ničemu nepotřebuje. Pokud se budete snažit něco drilovat, tak nebude chápat proč to děláte, jelikož povely bude chápat (pokud správně ukážete o co jde) prakticky hned a pokud je budete chtít opakovat, nebude chápat proč to chcete, když si už 3x lehnul a vy zase chcete aby si lehnul. A vyflákne se na to, protože vstávat a lehat si plýtvání energií, kterou může posléze potřebovat v boji. Takže při správném nácviku, technikou vhodnou pro pastevecké plemeno, by přivolání nemělo být zase takový problém, ovšem pokud čekáte, že ten pes přiletí do vteřiny a bude to opakovat 50x za procházku, tak je skoro jisté, že z toho ten problém vyrobíte. A ČSV se třteba v bezpečnostních složkách nepoužívá ze setjného důvodu. Jsou to nezávislá zvířata, asi bude cvičitelnější než pastevec, zejména pokud narazíte na nějaký kousek povahově spíš do NO než do vlka, ale to u štěněte nepoznáte a venku se bude pohybovat asi široko daleko okolo vás a bude lovit, takže s tím přivoláním taky můžete narazit na obtíže, minimálně u některých kusů. Možná by pro vaše potřeby byl opravdu nejlepší NO, který sice bude rok vyžadovat skutečný výcvik, ale zase jeho použitelnost je o rok nebo rok a půl dřív, než dospěje ten pastevec.

21.4.2019 08:15
Carach

XXX.XXX.3.12

Vím že povaha ČSV je dost specifická, a zjištění si něco z první ruky je nutnost, zatím ale v úvahu připadá dokud si s nikým nepromluvím. Popisy na internetu jsou často dost nekonkrétní a ještě častěji se rozcházejí.

Přiznám ale ze pravděpodobně si ho nepořídíme.

Každopádně PHP vypadá na první volbu, hned v závěsu je ŠO, NO nebo případně Hovawart.

Předání těch osobních informací od každého chovatele, připadně normálního majitele je ale zásadní.

21.4.2019 08:20
Carach

XXX.XXX.3.12

TyVed napsal(a):
S tou obavou z přivolání mě napadlo, že pokud máte pocit, že PHP vychováte k rychlé poslušnosti na první dobrou, tak můžete být hodně zklamaný a i si nevhodným výcvikem pokazit vztah s tím psem. Já to vidím dnes a denně s našimi psy, jak lidi v našem okolí nechápou, jak je k takovému plemeni třeba přistupovat a jak se liší výcvik/výchova od jiných plemen. Lidi mají pocit, že pes prostě MUSÍ poslouchat. A ten pastevec nechápe, proč by měl. On je neskutečně inteligentní, schopný samostatně myslet ( a to prostě vidíte, že to jsou opravdu logické konstrukce, které by člověk u zvířete naprosto nečekal a od jiných plemen je myslím neuvidíte, nebo ne tak často) a ze svého pohledu toho člověka moc k ničemu nepotřebuje. Pokud se budete snažit něco drilovat, tak nebude chápat proč to děláte, jelikož povely bude chápat (pokud správně ukážete o co jde) prakticky hned a pokud je budete chtít opakovat, nebude chápat proč to chcete, když si už 3x lehnul a vy zase chcete aby si lehnul. A vyflákne se na to, protože vstávat a lehat si plýtvání energií, kterou může posléze potřebovat v boji. Takže při správném nácviku, technikou vhodnou pro pastevecké plemeno, by přivolání nemělo být zase takový problém, ovšem pokud čekáte, že ten pes přiletí do vteřiny a bude to opakovat 50x za procházku, tak je skoro jisté, že z toho ten problém vyrobíte. A ČSV se třteba v bezpečnostních složkách nepoužívá ze setjného důvodu. Jsou to nezávislá zvířata, asi bude cvičitelnější než pastevec, zejména pokud narazíte na nějaký kousek povahově spíš do NO než do vlka, ale to u štěněte nepoznáte a venku se bude pohybovat asi široko daleko okolo vás a bude lovit, takže s tím přivoláním taky můžete narazit na obtíže, minimálně u některých kusů. Možná by pro vaše potřeby byl opravdu nejlepší NO, který sice bude rok vyžadovat skutečný výcvik, ale zase jeho použitelnost je o rok nebo rok a půl dřív, než dospěje ten pastevec.

U toho PHP jde především o důslednou výchovu a výcvik, než o agresivní trvání si na svém. V tom ho naučit nějaké esenciální povely úplně problém nebude, jde mi spíše o jejich exekuce v praxi. Půjdu s ním v místě bydliště venku, on uvidí něco co ho zaujme, a vezme čáru a já si vykřičím plíce? Pes pak může být jakkoliv inteligentní a krásný, ale tohle by pro mě i pro okolí mohl být docela velký problém.

21.4.2019 08:21

Carach napsal(a):
Vím že povaha ČSV je dost specifická, a zjištění si něco z první ruky je nutnost, zatím ale v úvahu připadá dokud si s nikým nepromluvím. Popisy na internetu jsou často dost nekonkrétní a ještě častěji se rozcházejí.

Přiznám ale ze pravděpodobně si ho nepořídíme.

Každopádně PHP vypadá na první volbu, hned v závěsu je ŠO, NO nebo případně Hovawart.

Předání těch osobních informací od každého chovatele, připadně normálního majitele je ale zásadní.

Nezlobte se, ale to, že NENÍ ČSV ani hlídač a obranář ve smyslu vašeho požadavku, tak to se lze dočíst v mnoha dostupných zdrojích i na různých diskuzích, třeba zde na ifauně.

21.4.2019 08:24
Carach

XXX.XXX.3.12

Nezlobte se, ale to, že NENÍ ČSV ani hlídač a obranář ve smyslu vašeho požadavku, tak to se lze dočíst v mnoha dostupných zdrojích i na různých diskuzích, třeba zde na ifauně.

Ano, ve smyslu původního požadavku do seznamu nepatří, v tom souhlasím, a sám přiznávám že na něj volba nakonec asi nepadne. Měl jsem na mysli obecnou povahu psa, která mě velice zajímá a chci si o ní něco zjistit z první ruky.

21.4.2019 08:38

Carach napsal(a):
Ano, ve smyslu původního požadavku do seznamu nepatří, v tom souhlasím, a sám přiznávám že na něj volba nakonec asi nepadne. Měl jsem na mysli obecnou povahu psa, která mě velice zajímá a chci si o ní něco zjistit z první ruky.

Já jich pár znám a jestli bych tu povahu měla nějak obecně charakterizovat, pak agresivní ze strachu. Čest všem výjimkám.

21.4.2019 08:40

Carach napsal(a):
U toho PHP jde především o důslednou výchovu a výcvik, než o agresivní trvání si na svém. V tom ho naučit nějaké esenciální povely úplně problém nebude, jde mi spíše o jejich exekuce v praxi. Půjdu s ním v místě bydliště venku, on uvidí něco co ho zaujme, a vezme čáru a já si vykřičím plíce? Pes pak může být jakkoliv inteligentní a krásný, ale tohle by pro mě i pro okolí mohl být docela velký problém.

Nevykřičíte.

V podstatě nastanou dvě možnosti. Buď vám ta povaha bude vadit a budete to zvíře vodit na vodítku, nebo s ním nebudete chodit vůbec, když je blbé.

Nebo se naučíte, že když už pes běží v dáli, už je to prokaučované a nemá cenu se stresovat či dělat hysterku, protože to psa nepřivolá nijak rychleji a vlastně ho to nepřivolá vůbec, možná naopak.

21.4.2019 08:43
TyVed

XXX.XXX.5.207

Carach napsal(a):

No právě to praktické provedení, ve chvíli kdy kolem Vás třeba půjde velký pes. Pak je totiž priorita obrany Vaší osoby a nějaký povel, který v tu chvíli vydáte zůstane ignorován. Je to jako kdyby jste vycvičenému osobnímu strážci, začal něco povídat ve chvíli, kdy jste v nebezpečné situaci. Profík se na ty řeči v tu chvíli vyflákne a udělá to, co je správně, aby Vás ochránil. Samozřejmě vždycky je to kus od kusu, ale jsou prostě chvíle, kdy vydávat povely nemá cenu. Navíc vykřičet si plíce nemá smysl, opakované povely vedou spíš ke zkažení nacvičeného, pes má pocit, že na povel neposlechl a nic se vlastně nestalo a když to budete opakovat, tak si posilujete tu situaci, kdy na povel neposlechl. Takže správně musíte vydat povel a pokud se nic neděje, tak zajistit jeho splnění, aby pes věděl, že jakmile se to řekne, tak se to taky stane. A to je prostě zrovna v tom výcviku pastevců poněkud těžší, jelikož náročnost musíte zvyšovat postupně a když to nejde drilovat, tak to praktické provedení v těžkých situacích může dlouho trvat, než k tomu dojdete.

A zrovna třeba při setkání s velkými psy můžete mít zásadní obtíž a sice, že pastevecká plemena jsou primárně na obranu proti predátorům a prostě velký pes je šelma a může dát velkou práci, aby Váš ochránce neměl vlastní názor na to, jak by se s tím psem mělo zacházet. Ovšem všechno tohle by vyřešilo venčení na vodítku, někde kde potkáváte hodně psů a lidí a pokud ten pes vůbec bude mít zájem lítat někde v cizím prostředí po louce, tak ho pak můžete vzít vyběhat někam, kde není provoz.

21.4.2019 08:44

Si myslím, že pokud chcete poslušnýho psa, pak je hovawart lepší volba než pyreneják.

S hovíkem je to fakt jednoduchý. Má "něco" z pastevce a není zapálenej do práce a opakování povelů k dokonalosti jako ovčáci, podobným způsobem nesnáší hrubé zacházení, ale ta ochota vyhovět tam prostě je. Většina cvičákových pouček prostě na hovawarta funguje a je to pecka a máte radost, jak to zvíře pěkně šlape.

Když jsem kdysi s Niky chodila na cvičák, tak tam byl taky leonberger a kavkazák a ti prostě ve stejným režimu nefungovali a nefungovali a majitelé nešťastný že mají blbýho psa.

21.4.2019 09:22

a proto považuji HW za geniálního parťáka pro život.....

u PHP (a obecně pastevců) je základem to, že ho musíš začít učit/cvičit HNED, aktivně ho vést (aby to, že ho člověk vede, vzal za své), učit zásadně po dobrém a takové ty zásadní povely (jako mám "stůj") do úrovně reflexu (což je automatická reakce mozku). Ono je to hezky tvárné tak do cca půl roku, co ho naučíš vezme jako normu chování, pak to objeví svou vlastní osobnost a vůli.......

Když bude štěně vyrůstat samo na dvoře, bude se i samo vychovávat, tak to je a u pastevců opět silněji než u jiných plemen

A takový typ psů si většinou nepořizují lidé s, jak bych to řekla, aktivním přístupem k výcviku....a tomu pak odpovídají i zkušenosti

Počítat s pohybem na vodítku s pastevcem beru jako základ, i když třeba já s pyrenejákem chodím hodně hodně na volno, i když je to reaktivec na psy, mám pro to podmínky. Oproti tomu s HW jsem taky chodila s vodítkem, ve městě, v lese, kdekoliv - vodítko přes mé rameno, psa zapínat nebylo třeba, nikdy.

a k tomuto stupidnímu vyjádření musím:
"Ale to je naučeno od štěněte, při každém otvírání vrat apod., bez výjimky, důsledně. A tedy bez odměny ve formě pamlsku."

prosím, důslednost nemá nic společného s tím, zda používám jako odměnu pamlsek či cokoliv jiného, či zda vůbec nějakou odměnu používám!

21.4.2019 10:03
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Carach napsal(a):

určitě německý ovčák. Bude s ním nejméně problémů a zvládne ho manželka i děti.

21.4.2019 15:40

Ohledně ČSV - samozřejmě není nad pokec s majitelem/chovatelem, ale tady je i zajímavé čtení - doslova desítky příběhů
http://www.sdivokoukrvi.cz/clanky/caste-dotazy-ohledne-ceskoslovenskeho-vlcaka/zacatecnici-a-csv

21.4.2019 16:33
Carach

XXX.XXX.37.123

Ohledně ČSV - samozřejmě není nad pokec s majitelem/chovatelem, ale tady je i zajímavé čtení - doslova desítky příběhů
http://www.sdivokoukrvi.cz/clanky/caste-dotazy-ohledne-ceskoslovenskeho-vlcaka/zacatecnici-a-csv

Díky za odkaz

22.4.2019 16:09

U nás v práci je teďka moderní trend, že místo psů a jiných zvířat si dělají chlapi a u zbrojáky a kupují si zbraně . (to jako vážně, divná to doba)

Je to sice mimo téma, ale musím se taky ozvat....divná doba není tímto, ale spíš tím, co se všude v Evropě děje, ozbrojování je jen reakcí. Taky si budeme dělat na starý kolena ZP a kupovat zbraně. Kdo bude připraven, nebude překvapen :-)

22.4.2019 17:25

U nás v práci je teďka moderní trend, že místo psů a jiných zvířat si dělají chlapi a u zbrojáky a kupují si zbraně . (to jako vážně, divná to doba)

Je to sice mimo téma, ale musím se taky ozvat....divná doba není tímto, ale spíš tím, co se všude v Evropě děje, ozbrojování je jen reakcí. Taky si budeme dělat na starý kolena ZP a kupovat zbraně. Kdo bude připraven, nebude překvapen :-)

Teda přiznám se, že pesany mám prioritně kvůli bezpečnosti, fakty se nehodlám v noci vzbudit a mít v ložnici nějakýho pobertu. Ano se svými psy se cítím v relativním bezpečí....záměrně píšu v relativním, protože samozřejmě jsou zlikvidovatelní.
Ale to ozbrojování?? Jó taky mám doma plynovku, kasr, teleskopickej obušek, ale opravdovou střelnou zbraň??
Tak nějak se mi nechce být připravená na svět, kdy budu mít doma brokovnici, pistoli a já nevím co všechno a na zahradě nejlépe 4 kavkazáky, barák komplet střeženej ještě kamerama, napojenej na bezpečnostní službu a doma takovou tu "bezpečnou místnost", kde se zavřu když bude nejhůř.....a i kdybych to všechno doma měla, v takové míře, že by na to opravdu platilo staré známé "můj dům, můj hrad", tak stejně ten dům musím pravidelně opouštět...minimálně jezdit do práce a mimo ten můj prostor tedy budu zranitelná, přeci si nelupnu zbraň na přední sedadlo, abych jí měla po ruce....přeci jí v práci nebudu nosit za pasem, kdyby náhodou něco.......

22.4.2019 17:27
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Sousedovic pyrenejka je fajn pes, ale slintá a to mi vadí. Uvažujte při výběru i tímto směrem, pokud nechcete z dětí sundavat slince. Ale třeba vám to nevadí. Molosoidní plemena s tímto mají problém téměř všechna

22.4.2019 18:09

Teda přiznám se, že pesany mám prioritně kvůli bezpečnosti, fakty se nehodlám v noci vzbudit a mít v ložnici nějakýho pobertu. Ano se svými psy se cítím v relativním bezpečí....záměrně píšu v relativním, protože samozřejmě jsou zlikvidovatelní.
Ale to ozbrojování?? Jó taky mám doma plynovku, kasr, teleskopickej obušek, ale opravdovou střelnou zbraň??
Tak nějak se mi nechce být připravená na svět, kdy budu mít doma brokovnici, pistoli a já nevím co všechno a na zahradě nejlépe 4 kavkazáky, barák komplet střeženej ještě kamerama, napojenej na bezpečnostní službu a doma takovou tu "bezpečnou místnost", kde se zavřu když bude nejhůř.....a i kdybych to všechno doma měla, v takové míře, že by na to opravdu platilo staré známé "můj dům, můj hrad", tak stejně ten dům musím pravidelně opouštět...minimálně jezdit do práce a mimo ten můj prostor tedy budu zranitelná, přeci si nelupnu zbraň na přední sedadlo, abych jí měla po ruce....přeci jí v práci nebudu nosit za pasem, kdyby náhodou něco.......

No, taky se mi nechce, co vám budu povídat, ale obávám se, že v budoucnu se tomu nevyhnu. Klackem se asi neubráním. Zatím je tu klid, ale to, co se děje na západ od nás, mě v klidu moc nenechává.

22.4.2019 18:17
TyVed

XXX.XXX.34.88

No jo, ale ona divná doba je, myslím pořád ještě. Tisíce let bylo normální nechodit z domova beze zbraně. Pak to v určitých částech světa chvíli šlo a pokud to zase nepůjde, tak se s tím budeme muset smířit.

22.4.2019 18:20

No, taky se mi nechce, co vám budu povídat, ale obávám se, že v budoucnu se tomu nevyhnu. Klackem se asi neubráním. Zatím je tu klid, ale to, co se děje na západ od nás, mě v klidu moc nenechává.

No abych řekla, tak z toho nemám moc dobrý pocit.......ale o tom se nesmí mluvit, protože je je člověk ihned xenofob a rasista a já nevím co ještě.
Nicméně, mi připadá, že nám stejně jednoho dne EU zakáže i to "domácí ozbrojování"...už teď tam myslím nějaké snahy jsou a já to nechápu. Kolik zločinců něco spáchá svou vlastní legálně drženou pistolí, že??
No to už jsme mimo téma o psech. I když si myslím, že i nám se může stát, že zakážou nejen "bojová plemena", ale třeba i pastevce. Takže za nějakou dobu bude opravdu na místě klacek a barák bude hlídat tak trpasličí pudlík nebo v té kategorii větších psů...zlatý retrívr.

22.4.2019 18:27
TyVed

XXX.XXX.34.88

lesnížínka napsal(a):
Sousedovic pyrenejka je fajn pes, ale slintá a to mi vadí. Uvažujte při výběru i tímto směrem, pokud nechcete z dětí sundavat slince. Ale třeba vám to nevadí. Molosoidní plemena s tímto mají problém téměř všechna

Naši psi prakticky neslintají. To sem viděl v takové míře jakou popisujete jen u výstaváků. Ale taky tam plandají pysky, visí nějaké dlouhé uši a vůbec se tam zdá být vypůjčená spousta slintavých genů, které jsou daní za mohutný vzrůst a "medvědí" hlavy.

22.4.2019 18:54

TyVed napsal(a):
Naši psi prakticky neslintají. To sem viděl v takové míře jakou popisujete jen u výstaváků. Ale taky tam plandají pysky, visí nějaké dlouhé uši a vůbec se tam zdá být vypůjčená spousta slintavých genů, které jsou daní za mohutný vzrůst a "medvědí" hlavy.

Mám křížence bernardýna a u nás kupodivu slintá výrazně víc fena a to i když pysky plandavý skoro vůbec nemá, na rozdíl od psa......fena slintá standardně kvůli vidině jídla, u psa je spíš problém když se napije a nedejbože se pak o člověka otře nebo ještě hůř oklepe, to potom ty slintance lítaj všude. Ale, že by z nich tekly sliny nonstop, to teda říct nemůžu. Zase třeba samozřejmě ve srovnání s afgánem je ten rozdíl markantní, protože ten snad za celej život ani neuslintnul.

22.4.2019 21:59
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Mám křížence bernardýna a u nás kupodivu slintá výrazně víc fena a to i když pysky plandavý skoro vůbec nemá, na rozdíl od psa......fena slintá standardně kvůli vidině jídla, u psa je spíš problém když se napije a nedejbože se pak o člověka otře nebo ještě hůř oklepe, to potom ty slintance lítaj všude. Ale, že by z nich tekly sliny nonstop, to teda říct nemůžu. Zase třeba samozřejmě ve srovnání s afgánem je ten rozdíl markantní, protože ten snad za celej život ani neuslintnul.

Ne, netečou jí pořád, jako mají některá plemena vyloženě pořád u pysku rampouchy. Ale když hodí hlavou, přistane na mně slina, otře se o mého psa, je celý oblemtaný

22.4.2019 22:09
tetrivek

XXX.XXX.211.31

lesnížínka napsal(a):
Ne, netečou jí pořád, jako mají některá plemena vyloženě pořád u pysku rampouchy. Ale když hodí hlavou, přistane na mně slina, otře se o mého psa, je celý oblemtaný

Kamarád měl fenu bladhounda a ta když přišla třeba do kuchyně tak měli slinty na horních skříňkách u linky a na lustru byli rampouchy...

22.4.2019 22:11

tetrivek napsal(a):
Kamarád měl fenu bladhounda a ta když přišla třeba do kuchyně tak měli slinty na horních skříňkách u linky a na lustru byli rampouchy...

no tak tak strašně pastevci neslintají

ale Nora teda slintá výrazně víc než hovawarti

22.4.2019 22:17
Terven

XXX.XXX.160.10

Omlouvám se za ještě jedno nepsí OT, jen dotaz...ZP neplánuju, ale zajímalo by mě, v jaké situaci smí normální smrtelník střelnou zbraň legálně použít, aby pak nešel sedět za nepřiměřenou obranu.

22.4.2019 22:21
tetrivek

XXX.XXX.211.31

Čuvač i howawart se slintáním problém nemá. Tyhle plemena jsme měli v rodině obě, s howíkem chodila teta i na cvičák a troufnu si říct že s poslušností na tom byl lépe rodičů Čuvač. I vyrovnanější povaha. Ale zase někomu vadí ty bílý chlupy. Táta měl do práce černý montérky. A ostatní na něj ráno v práci divně koukají, táta povídá no co pomazlil jsem se s jetym.

22.4.2019 22:46

Terven napsal(a):
Omlouvám se za ještě jedno nepsí OT, jen dotaz...ZP neplánuju, ale zajímalo by mě, v jaké situaci smí normální smrtelník střelnou zbraň legálně použít, aby pak nešel sedět za nepřiměřenou obranu.

V situaci krajní nouze či nutné obrany, která není zjevně nepřiměřená

23.4.2019 06:37

Terven napsal(a):

Ano, tak jak uvádí bodlinka :-) To posoudí orgány v trestním řízení a jejich názory se často rozcházejí, takže když je člověk v presu a rozhoduje se, jestli už nebo ještě ne, je to těžký. Jak říká jeden můj známej: pokud vlastníš zbraň, jsi jednou nohou v kriminále.

23.4.2019 06:47
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Terven napsal(a):

Na střelnici

Lenka18

23.4.2019 10:26
Lenka18

XXX.XXX.60.146

Carach napsal(a):
Čuvač je taky v nejužším okruhu vybíraných pejsků :) ale neznám nikoho kdo by ho měl, takže by se nějaké informace z první ruky hodily.

Čuvače mají sousedé, od mého dětství už třetího. Úplně pohodoví, nikdo se jim nevěnuje, max. 1x denně procházka (často ani to ne) a přesto nevyvádějí, neničí. Jedna byla štěkavější, té stačilo aby chodec šel poblíž, ty další hlásí až podezřelé osoby/zvuky. Rozhodně neproštěkají celou noc. Myslím, že by mohl vyhovovat.
U BŠO pozor na velmi velmi důkladnou socializaci, jinak hrozí nevyrovnaná povaha a bude to buď bázlivec, nebo agresivní zvíře. Čím víc BŠO přibývají, tím častěji se divím, jak je snadné je doživotně zkazit... :(
NO téměř jistota, jen pozor na pracovní linie, ty opravdu vyžadují činnost, samotný pohyb po zahradě většinou nestačí.
Pořád mám pocit, že nejvíc by vyhovoval některý ten pastevec nebo howavart...

23.4.2019 13:24
Carach

XXX.XXX.37.123

ZP by si měl dělat jen člověk který má rozum. Člověk který ví kdy zbraň nechat doma, a kdy je pro něj vhodné vzít ji někam sebou. Samozřejmě takoví lidé jsou posléze daleko klidnější, protože vědí že jakýkoliv konflikt by nemusel dopadnout dobře, navíc jsou takoví lidé jak se říká pod "drobnohledem". Když jsme u toho rozumu, člověk který si ZP udělá by měl také vědět jak vypadá krajní situace a měl by být taktéž obeznámen, alespoň do jisté míry, se zákony naší republiky.

Ovšem fáma že použití zbraně se rovná kriminálu je opravdu jen fáma. Posuzuje se mnoho aspektů.

Jinak k tématu; německý ovčák nebo pastevecký pes (čuvač nebo PHP) případně Hovawart.

23.4.2019 14:07

OT zbraně: mít doma zbraň a děti není rozumné, děti vyšmejdí všecko a jistě si jí i složí, pokud bude rozebraná.....jednou nás s manželem málem šmejklo na návštěvě-spíš jeho, měli složenou funkční kulovnici na zdi........kamarádka kvůli zbrani kupovala trezor.

23.4.2019 14:11
Carach

XXX.XXX.37.123

OT zbraně: mít doma zbraň a děti není rozumné, děti vyšmejdí všecko a jistě si jí i složí, pokud bude rozebraná.....jednou nás s manželem málem šmejklo na návštěvě-spíš jeho, měli složenou funkční kulovnici na zdi........kamarádka kvůli zbrani kupovala trezor.

Když máte zbraň rozebranou v trezoru někde dva a půl metru na skříni, a munici zvlášť, tak těžko.

23.4.2019 14:13

Tak je snad normální, že zbraň je buď v pouzdru na těle pro skryté nošení nebo rozebraná v trezoru.

Pokud u někoho ne, tak má zbroják asi omylem.

23.4.2019 14:55
Carach

XXX.XXX.37.123

Tak je snad normální, že zbraň je buď v pouzdru na těle pro skryté nošení nebo rozebraná v trezoru.

Samozřejmě, jen reaguji na příspěvek ohledně toho že "děti vyšmejdí všecko a jistě si jí i složí, pokud bude rozebrání".

23.4.2019 15:25

ZP by si měl dělat jen člověk který má rozum. Člověk který ví kdy zbraň nechat doma, a kdy je pro něj vhodné vzít ji někam sebou.

Kdo ji má legálně, většinou ten rozum má. Kdo nelegálně, toho žádné zákony zajímat nebudou.
Ano, občas se člověk na střelnici setká s lidmi, kteří vůbec netuší, co drží v ruce, to pak raději prchám ze střeliště.

23.4.2019 21:32

Nestřelit nikoho zezadu, to se pak blbě vysvětluje, že to byla nutná obrana

23.4.2019 21:35

tetrivek napsal(a):
Čuvač i howawart se slintáním problém nemá. Tyhle plemena jsme měli v rodině obě, s howíkem chodila teta i na cvičák a troufnu si říct že s poslušností na tom byl lépe rodičů Čuvač. I vyrovnanější povaha. Ale zase někomu vadí ty bílý chlupy. Táta měl do práce černý montérky. A ostatní na něj ráno v práci divně koukají, táta povídá no co pomazlil jsem se s jetym.

No taky čím dál tím častěji přemýšlím o tom, že by bylo velmi praktické pořídit dalšího psa v černé barvě, vzhledem k barvě oblečení - hlavně kalhot, co nejčastěji nosím....že by to nebylo na první pohled tak markantní, jako bílé a rezaté chlupy na černém podkladu

24.4.2019 07:41
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ještě k té zbrani. K čemu mi bude zbraň rozebraná, v trezoru, či dokonce rozebraná v trezoru? Pokud mi někdo vleze v noci do baráku a začne řvát alarm, budu ráda, když šáhnu do šuplíku u postele a začnu přemýšlet asi, kam s ní nejlíp zalézt. Rozhodně nebudu běhat někam pro zbraň, natož ji roztřesenýma rukama skládat.

24.4.2019 08:09
TyVed

XXX.XXX.49.199

No taky čím dál tím častěji přemýšlím o tom, že by bylo velmi praktické pořídit dalšího psa v černé barvě, vzhledem k barvě oblečení - hlavně kalhot, co nejčastěji nosím....že by to nebylo na první pohled tak markantní, jako bílé a rezaté chlupy na černém podkladu

Sardullah, dvě z našich kočiček jsou černé jak bota a když se s vámi před odchodem pomazlí, tak je to stejně v háji. Na většině tmavého oblečení jsou ty chlupy stejně vidět, sice míň, ale prostě jsou. A to nemluvím o té podsadě flata.

24.4.2019 08:25

lesnížínka napsal(a):
Ještě k té zbrani. K čemu mi bude zbraň rozebraná, v trezoru, či dokonce rozebraná v trezoru? Pokud mi někdo vleze v noci do baráku a začne řvát alarm, budu ráda, když šáhnu do šuplíku u postele a začnu přemýšlet asi, kam s ní nejlíp zalézt. Rozhodně nebudu běhat někam pro zbraň, natož ji roztřesenýma rukama skládat.

To proto, že pokud se vám třesou ruce tak moc, že je problém otevřít trezor, složit, nabít a odjistit zbraň, nejsem si jistá, jestli je dobrý nápad pokusit se jí použít

Ono mít nabitej kvér v šuplíku vedle postele a kropit to při sebemenším vylekání je nejlepší způsob, jak se fakt dostat do toho kriminálu, protože české zákony můj dům můj hrad nectí. a přesně tímhle způsobem přicházejí v usa o děti, děcko najde ten ke střelbě připravenej kvér u babky pod polštářem a bum.

24.4.2019 08:34

lesnížínka napsal(a):

Uchovávání zbraní v ČR se řídí zákonem, musíte ji mít uzamčenou v trezoru, nenabitou a nerozebranou. Pokud ji nosíte u sebe, tak v pouzdru a taky nenabitou.

24.4.2019 23:07

TyVed napsal(a):
Sardullah, dvě z našich kočiček jsou černé jak bota a když se s vámi před odchodem pomazlí, tak je to stejně v háji. Na většině tmavého oblečení jsou ty chlupy stejně vidět, sice míň, ale prostě jsou. A to nemluvím o té podsadě flata.

No tak to jste mě moc nepotěšila ....no tak asi začnu chodit v maskáčích, ty jsou starkatý, na těch se lecos ztratí ...a nebo, jak říká můj syn, když někam vyrazíme a já pak na něj juknu a říkám.."tý jo...seš samej chlup... o tebe otřel nějakej pes"....a syn na to" no a co, tak ať to všichni vidí, že mám doma bernardýnečky...já se za to nestydim"

25.4.2019 16:21
juhaj

XXX.XXX.11.219

Jestli to pomůže. Měli jsme čuvače, tibetskou dogu a teď máme hovawarta. Čuvač byl ostrý, ale velice inteligentní hlídač. Přesně poznal, kdo je návštěva a nechal ho volně procházet. Doma byl mazel. Ale nesnášel cizí psy, když dospěl, neexistovalo chodit na volno. Byl svá hlava a pokud ho něco zaujalo, šlo přivolání k pánovi mimo něj. Bohužel, jednou vítr vyvrátil branku a pes utekl a měl tedy jeden zářez (bohužel potkal malého, naprosto neškodného pejska našeho kamaráda).
Tibetská doga byl pes více dobromyslnější, co se týče psů. Taky jako hlídač byl o kapinku mírnější (a to nám chovatelů čuvačů tvrdili, že náš čuvač je poměrně mírný). Mazel byl tibeťák taky, ale venku pustit nešel, lovil. A zas podle chovatelů, z kterými jsme se bavili na klubové výstavě, většina tibetských dog má lovecký pud velmi silný.

Proto jsem šla do hovawarta. Velikost na manipulaci o něco lepší než předchozí plemena. Hlídá dobře, ale co je podstatné, můžeme s ním jít na procházku bez nebezpečí, že někomu potrhá psa, uteče za zvěří, nebo budu mít ruku prodlouženou na 2 metry. Nadto celkem s chutí pracuje na cvičáku, takže s ním jdou dělat aktivity, na které by předchozí plemena moc nebyla. Ale záleží na vás, jaký máte plán. Pokud chcete psa, který si ostráží velký pozemek, miluje rodinu a nemusí až tak na procházky, pak jsou mnou výše zmíněné dvě rasy ideální. Ale pokud chcete někam i vyrážet a mít ovladatelného psa, pak volte raději třeba hovawarta, nebo klasiku NO a pod.

13.12.2021 11:43
Biochemik

XXX.XXX.78.113

Pyrenejský horský pes. Skvěle brání a hlídá , ale kouše až jako poslední možnost. Je velký takže budí respekt. Celoročně venku. V pohodě k dětem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík