Skippisek

XXX.XXX.5.202
Potřebuji se zeptat majtele Huskyho.
Kolik času a pohybu potřebuje Sibiřský husky?
Skippisek

XXX.XXX.5.202
Děkuju
Skippisek

XXX.XXX.5.202
A fenky potřebují míň nebo stejně dost pohybu jak samci?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Skippisek
napsal(a):
Potřebuji se zeptat majtele Huskyho.
Kolik času a pohybu potřebuje Sibiřský husky?
Vyberte s rodiči méně náročné plemeno. Sibiřský husky není zrovna vhodný pes pro dítě.
Skippisek

XXX.XXX.5.202
Nejsem Dítě možná trochu
Mam 15
A mám mamku která měla Malamuta
A o huskym uvažuji protože bych se ráda zkusila Mushing mamka dostala 5 zlatých medailí a bydlíme u lesa tak pohybu by dostával dost.

Skippisek
napsal(a):
Nejsem Dítě možná trochu
Mam 15
A o huskym uvažuji protože bych se ráda zkusila Mushing mamka dostala 5 zlatých medailí a bydlíme u lesa tak pohybu by dostával dost.
Husky vhodný nebude, koukněte na Lapinkoiru
Skippisek

XXX.XXX.5.202
Je hezký ale moc Drahý i tak děkuji.

Skippisek
napsal(a):
Je hezký ale moc Drahý i tak děkuji.
Tak husky taky nejsou nejlevnější, nebo ještě vlčí špic.
Skippisek
napsal(a):
Nejsem Dítě možná trochu
Mam 15
Pokud má maminka 5 zlatých medailí (a nejsou třeba z krasobruslení), tak snad ví, jaké nároky na pohyb má husky.
To, že bydlíte u lesa je hezké, ale úplně na houby, protože husky má tak silný lovecký pud, že ho nebudete moci pustit z vodítka, jinak vám zdrhne za zvěří

Skippisek
napsal(a):
Nejsem Dítě možná trochu
Mam 15
Dítě jsi, i když se tak necítíš. To by až tak nevadilo, mnozí jsme měli psa dřív než v patnácti. A vychovali a vycvičili ho. Ale z tvého dotazu je zřejmé, že nemáš znalosti, tak potřebné k tomu, abys mohl (mohla?) vychovat psa a ještě huskyho. Jestliže je tvoje maminka tak zkušenou musherkou, je pro mne záhadou, proč ti nepředala své zkušenosti a znalosti.
Skippísek

XXX.XXX.212.12

Skippísek
napsal(a):
Teď přemýšlím o Chodskému psu. Je méně náročný a taky moc roztomilý.
Lepší volba než husky, bezpochyby. Pro začátečníka bez znalostí... Už se s tebou tvá maminka podělila o své zkušenosti se psy?
Záleží pes od psa.
Ti kdo tvrdí, že Husky potřebuje hodně pohybu...dobře nevyvracím to, ale každý pes je jiný. Sama mám 5 husky 😂.
Nejstarší fena se už od mala prizpusobyla našemu harmonogramu. Kazdy den ji bereme 3-4x ven z toho davame 1 dlouhou procházku tak cca 2 hodiny, ale kolikrat se ji ani moc nechce, že cestou domu ji musim pomalu tahat a to ji jsou 4 roky 😂. Ti další čtyři jsou její děti a každy pes uplně jiná povaha někteří milují běhat hodiny venku, ale jednoho musim domu div ne nosit na rukou. Hodina už je na něj moc a polehává kdy může.
Takže fakt je to hrozně individuální :)
Každy pes se naučí vašemu harmonogramu. Pokud bude mít standartní možnost pohybu (tím myslím procházky alespoň 3x denně a z toho minimalne 1 opravdu dlouhou) tak je to v pohodě :)
Ale nedoporučuji toho plemeno jako prvního psa, je velmi temperamentní a začátečník se potrápí 🙂. Ale když to v nich zlomíte, tak jsou to nejlepší parťáci co znám.
...Ale když to v nich zlomíte,...
to myslíte ty štěňata z letošního března?
A co v nich "lámete" ?
??? "rada nad zlato" můžete uvést Vaši ch.s. a i od vaší feny ?
nebo jde jen o rádoby parodie na SH ?
protože do chovu nejdou jen opravdu kryplíci se špatnou DKK, přerostlí či nedorostlí či totálně bezzubí, nebo s anatomickými vadami vylučujícími jejich "poslání" tj tah lehkého nákladu, mírnou rychlostí na velké vzdálenosti

jana130666
napsal(a):
Záleží pes od psa.
Ti kdo tvrdí, že Husky potřebuje hodně pohybu...dobře nevyvracím to, ale každý pes je jiný. Sama mám 5 husky 😂.
Nejstarší fena se už od mala prizpusobyla našemu harmonogramu. Kazdy den ji bereme 3-4x ven z toho davame 1 dlouhou procházku tak cca 2 hodiny, ale kolikrat se ji ani moc nechce, že cestou domu ji musim pomalu tahat a to ji jsou 4 roky 😂. Ti další čtyři jsou její děti a každy pes uplně jiná povaha někteří milují běhat hodiny venku, ale jednoho musim domu div ne nosit na rukou. Hodina už je na něj moc a polehává kdy může.
Takže fakt je to hrozně individuální :)
Každy pes se naučí vašemu harmonogramu. Pokud bude mít standartní možnost pohybu (tím myslím procházky alespoň 3x denně a z toho minimalne 1 opravdu dlouhou) tak je to v pohodě :)
Ale nedoporučuji toho plemeno jako prvního psa, je velmi temperamentní a začátečník se potrápí 🙂. Ale když to v nich zlomíte, tak jsou to nejlepší parťáci co znám.
..co v nich chcete lámat proboha

Nejsem odborník na haskouny, sama jsem nikdy žádného neměla, ale svoje dětství jsem...prázdniny a tak...trávila u svojí tety, která haskounku měla, v té době to asi ještě nebylo moc rozšířené plemeno, teta říkala, že to byl třetí vrh haskounů v republice. Ale těžko říct jestli to tak skutečně bylo....nebo jestli se jednalo o třetí vrh nějaké chovky.
Teda měla haskounku...v bytě v Praze, jako klidně i řeknu, že teta není žádnej sportovec, kterej by se psem naběhal 20 kiláků denně, ale bydleli v těsné blízkosti letenské pláně, kde fena trávila 5-6 hodin denně většinou na volno běhajíc se smečkou psů..........asi to není ideální vyžití pro huskyho, ale myslím, že byla docela spokojená.
Ale nikdy se nestalo, že by nechtěla ven....že by nechtěla běhat nebo že by jí někdo třeba po těch dvou až třech hodinách, co intenzivně běhala (naštěstí se psí smečka obměňovala a přicházeli "čerství" partneři na běhání, ona utahala každýho a i když už pesani spíš stáli nebo chodili, tak lítala kolem nich)...nikdy se nestalo, že by jí někdo musel táhnout domu......to bylo odpoledne a večer znova minimálně hoďka, hoďka půl, ale opět žádná procházka krokem......zase lítání se smečkou psů.....
Když jsme byli na chalupě, tam se teda pustit nemohla, protože bylo nebezpečí, že by třeba vyrazila za zajícem, ale to se s ní šlo na prochajdu na celý odpoledne a když se přišlo, tak klidně ještě lítala po zahradě.
Moje mamka do ní byla zamilovaná a pořád mi říká, proč si nekoupím huskyho a já na to...no a kdo s ním denně nalítá ty kilometry, aby byl pes spokojenej?? Já vedle baráku nemám obrovskou plochu, kam by chodila smečka psů, aby "utahala" mého "neutahatelného" haskouna.
Byla to velmi milá společnice, upovídaná společnice, spala s tetou v posteli a nechala se rozmazlovat a teda byla to fena intenzivně milující celou rodinu, mazlinda největší, neustále u někoho uvelebená.
Omlouvám se, ale trochu jsem háklivá na výraz "zlomit to v psovi"........chce někdo psa kterého "zlomil??" já teda určo ne, když už si pořídím plemeno, které má nějaké nároky, nějakou povahu a mě to z jakéhokoliv důvodu nevyhovuje i kdybych měla vypustit duši, tak pes to svoje vyžití dostane.

Zrovna haskoun je plemeno jen pro velmi malý specifický okruh lidí (podle mě) a neměl by si ho pořizovat někdo, kdo mu neposkytne vhodné vyžití, pro které bylo vyšlechtěno. Jsou to nádherní psi, ale právě kvůli jejich potřebám, bych si huskyho a ani jeho křížence nepořídila.
A opravdu nechápu, proč si pořídit psa a potom v něm lámat jeho přirozenost, jen aby to vyhovovalo páníčkovi??
Teda pokud to tak bylo myšleno, ale jiné vysvětlení mě nenapadá.

lupus4
napsal(a):
že to byl třetí vrh haskounů v republice.
tak to byla Cita Arcis a u tety na Letné jsem byl a chtěl si zamluvit štěně, ale vrh nikdy neměli...
byla to hnědooká černošedá fenka
Jo přesně...naše Citunka .... Ono to vypadalo že štěňata budou, vybrali jí snad nějakého "západního němce", ale to nějak neklaplo a pak byl tady jeden adept v český republice, ale tam to snad nebylo povoleno, protože byli nějak příbuzní nebo co...
Edit: já teda jako holka byla zklamaná, protože jsem měla slíbeno "nadbytečné" štěně.......jak říkám, mamka do ní byla fakty zamilovaná.
Jooo přesně na tohle jsem čekala, úplně jsem se třásla na to až příjdou ti hateři kterých tu je asi 90%chovatelů a páníčků :-D
Mí milí, máte smůlu v tom, že mě nic ale fakt nic nenaštve, já se tomu směji a naopak se vyžívám ve čtení tech komentářů.
Ano vy jste všichni dokonalí a umíte věštit a víte všechno o všem
Vůbec nevíte jak jsem to myslela (pojem "zlomit") vůbec ale vůbec nevíte jak se ti psi mají jestli žijí v mrňavém bytě nebo v domě s obrovskou zahradou kde mohou být pořád venku...ale házet jeden hate za druhým to jo, to vám jde jéé mě tahle stránka baví..když někdo chce radu tak to néé poradit něco kloudného, ale dělat ze sebe "dokonalé chovatele roku" to jooo to Vám jde.
Dám Vám životní moudro:
Pokud neznám celý příběh tak držím pusu
Ale děkuji za starost, moje smečka se má skvěle, děkuji za optání

jana130666
napsal(a):
Jooo přesně na tohle jsem čekala, úplně jsem se třásla na to až příjdou ti hateři kterých tu je asi 90%chovatelů a páníčků :-D
Mí milí, máte smůlu v tom, že mě nic ale fakt nic nenaštve, já se tomu směji a naopak se vyžívám ve čtení tech komentářů.
Vůbec nevíte jak jsem to myslela (pojem "zlomit") vůbec ale vůbec nevíte jak se ti psi mají jestli žijí v mrňavém bytě nebo v domě s obrovskou zahradou kde mohou být pořád venku...ale házet jeden hate za druhým to jo, to vám jde jéé mě tahle stránka baví..když někdo chce radu tak to néé poradit něco kloudného, ale dělat ze sebe "dokonalé chovatele roku" to jooo to Vám jde.
Dám Vám životní moudro:
mi nepřipadáte jako majitel pěti psů, ani huskyů
rad jste tu dostala asi 500 už
a vůbec není zač
něco k tématu.. nepořídila bych si huskyho, ani nic podobného
přestože pracuji doma, nemám čas tolik hodin, navíc jsem líná a nemám ráda zimu
mám naštěstí psa, co mi rozumí - už 5 hodin spinká, před osmou zásadně nevstává,
a když bude pršet, jako že se prý blíží bouřka, proto šla spát, tak koukne mezi futry, moudře zavrtí hlavou a jde zase spát
jana130666
napsal(a):
Dám Vám životní moudro:
A vy jste chtěla nějakou radu? Ne, vy jste sem šla vykládat, jak je to s husky jednoduché a super, jen chtít. Jenže: většina budoucích majitelů chce, bude a bla bla a nakonec skutek utek a husky skončí v kotci, nebo v lepším případě v útulku. Sama mám samojeda, jenže mé podmínky jsou nahony vzdálené podmínkám běžných lidí (jsem doma, nemám děti, jen psy) jsem ochotná psu obětovat svůj veškerý čas, nikdy bych od něj neodjela ani na dovolenou. A nikomu bych samojeda ani husky rozhodně nedoporučila. Pro dobro toho psa.

jana130666
napsal(a):
Dám Vám životní moudro:
Tak já budu ta "potrefená husa" co se ozve....doufám, že si můžu taky přivlastnit titul "dokonalý chovatel roku"...i když to v mém případě znamená, že špatně krmím, příšerně rozmazluju, jsem nedůsledná a velmi benevolentní ve výchově......jsem lenoch líná a tak jsem si pořídila neakční pesany.
Ano nejsem dokonalá a nemám zkušenost s desítkami psů....ale jedno vím jistě, že pokud si člověk pořídí psa-plemeno, které mu moc nesedí, tak to prostě není ono. Já sama jsem měla dočasně setra, byl to naprosto úžasnej pes, ale jeho povaha pro mě nebyla to pravé ořechové....
To jestli je člověk začátečník je tak nějak celkem jedno.......někdy vás vlastnictví předchozího psa-psů nemůže stejně připravit na pořízení plemene nějaké specifické povahy.
Napsala jste:
ale jednoho musim domu div ne nosit na rukou. Hodina už je na něj moc a polehává kdy může.
Promiňte, ale tohle mi přijde divný.....mám skoro desetileté lenochy, ale ta hodina venku je tak akorát....za mladších let dávali i půldenní túry a to teda byli pořád v pohybu, pobíhali, honili se........ale asi jo, třeba i taková povaha se může u haskouna vyskytnout - nevím nejsem odborník, ale já si přeci na základě téhle vaší zkušenosti nemůžu pořídit haskouna.....tak nějak musím počítat s tím, že to bude spíš pes, co ten pohyb vyžadovat bude.
A ještě ohledně toho "lámání"...asi jsem střevo, co si sedí na vedení, ale můžete mi teda vysvětlit, co konkrétně jste myslela výrokem:
Ale když to v nich zlomíte, tak jsou to nejlepší parťáci co znám.
Co se má zlomit???....a když TO nezlomím, tak z nich parťák nebude???
Jinak se omlouvám, ale nevím co to jsou hateři a hate.......a ni si to snad nechci nikde gůglit.

https://www.ifauna.cz/profil/jana130666/moje-diskuse
jako že začnu všem nabízet husky teď, protože zkušený chovatel huskyů řekl hodina a padla
leda že mi doma zůstane celý vrh, to je pak nanic, no, ale spíše chovatelova chyba
já říkám lidem - nekupujte si megyny (staňte se slavnými a lidé vám je budou dávat zadarmo), odrazuji je, na dotazy "kdy budou štěňátka" říkám "nikdy, tohle nechcete, věřte mi"
a řeknu - pse, koukej, lumpík.. a pes dělá krvelačnou bestii a zájemců je 0
ale zkazila mi to 5letá holčička, vrhla se k psovi se slovy "jéé my máme taky takovou"
copak se oblíbené plemeno rozdává neználkům? chcete z nich mít za pár let něco jako franc. buldočky?

sardullah: hater není sprosté slovo, je to jen moderní, jako insta, fejs, influencer (tady si nemohu pomoct, ale mám to za chřipku, přinejmenším horečku) a jako husky do každé rodiny :-)
použití je stejné jako "čím víc smajlů, tím méně se umím vyjádřit, natož správně česky"

Tak fena to teď právě zalomila na mě..počítá se to??.."prej přestaň už do toho čučet a radši mě mazlinduj"...no a tady nastupuje moje pověstná nedůslednost..."Sárino lehni si vedle...nemůžu dejchat"...."Ale já jsem roztomiloučká"..."no tak ale jenom chvilku"
Jau a teď už jsem dostala tlapajznou, tak se jí fakty musim chvíli věnovat...

napsal(a):
Tak fena to teď právě zalomila na mě..počítá se to??.."prej přestaň už do toho čučet a radši mě mazlinduj"...no a tady nastupuje moje pověstná nedůslednost..."Sárino lehni si vedle...nemůžu dejchat"...."Ale já jsem roztomiloučká"..."no tak ale jenom chvilku"
..kdepak mazlinkovat a věnovat se jim....zlomit, zlomit musíte a pak to budou psi k nezaplacení.........

napsal(a):
Jak přes kopírák! Stojí na mě psice - jde se ven.
Jinak - jestli někdo nosí 4 letého psa - není to povaha ( ani zlomená ), ale nemoc !

napsal(a):
Jak přes kopírák! Stojí na mě psice - jde se ven.
Jinak - jestli někdo nosí 4 letého psa - není to povaha ( ani zlomená ), ale nemoc !
No teda první co mě napadlo bylo srdíčko.......ale předpokládám, že to asi napadne každýho a nechá psa vyšetřit.
I když můj pes třeba nerad chodí do kopce.....ne že by se hroutil z každýho kopečku, ale jak je kopec dle něho příkrejší a dloooouhý, tak začne nakonec brblat...pokňourávat....zpožďovat se......no má štěstí, že já teda taky na ty vysoké kopce moc nelozim........ale jakmile dojdem nahoru a je rovina nebo se jde už dolu nebo když ani mě se nechce a otočíme, tak to máte vidět, ten elán.

napsal(a):
..kdepak mazlinkovat a věnovat se jim....zlomit, zlomit musíte a pak to budou psi k nezaplacení.........
No já spíš myslela, když psice zlomí mě.....tak jsem pak pro ní taky parťák k nezaplacení.
Ale není to fér....ta potvora to totiž neláme...jak se říká přes koleno........ale začne dělat roztomiloučko, holt ta můra ví, co na mě platí, čemu neodolám.
Čekám komu tu jako prvnímu praskne cévka
Klid není to zdravé .
Tak a pro ty tatary co si myslí, že vědí všechno o každém a vidí mu i do hlavy..,
Tak za prvé, nikdy jsem tu ze sebe nedělala zkušeného chovatele co se chová, že požral veškerou moudrost světa (jako většina nejmenovaných). Když něco nevím tak se zeptám zkušenějších nebo veterináře. Například jsem neměla nikdy zkušenost ze stenaty, žádala jsem o radu na této stánce (zjistila jsem, že tady opravdu radu nenajdu ) nakonec díky bohu za veterinu, kde opravdu poradily, ale to už je na jiné téma.
Husky je opravdu velmi tvrdohlavé plemeno a majitel musí být důsledný a troělivý při výchově (pochopitelně jako u každého pejska), ale Husky má svou hlavu.
A co se týče pojmu “lámat”. Pokud máte Huskyho vycvičeného a i hezky slyší na jméno a přesto na něj voláte a on Vás má na háku (uvádím jako jeden z příkladů) tak to je například podle mě tvrdohlavost. A to chce proste trpělivost a důslednost.
Asi se tu někomu nelíbí slovo “lámat” tak ho nahraďte třeba slovem “vychovat” aby jste se náhodou nepo... .
Jinak moji pejsci jsou zdraví těší mě Váš zájem .
Ale světe div se, každý je jiný a má jinou povahu, někteří běhají celý den a někteří jsou lenivější.
Také jsem se divila proč moje fenka neběhá marathony jak tu tvrdí “zkušení chovatelé”, že to by Husky přece měl.....
No už dřív jsem se ptala na 2 veterinách...
A oni oba si klepali na čelo, že je přeci normální a logické, že každý pejsek je jiný.
.......
A to přesně ono, někdo tu chce radu a místo toho se tu spustí debata která je zadavateli úplně k ničemu, místo toho aby lidé opravdu poradili.
Nechápu jak lidé co milují zvířata a jsou na této stránce mohou být taková arogantní ***** .
Starejme se raději každý sám o sebe a bude krásně na světě .
Přeji Všem hezký den a aby jste to rozdýchali.

jana130666
napsal(a):
Čekám komu tu jako prvnímu praskne cévka
Klid není to zdravé .
Tak a pro ty tatary co si myslí, že vědí všechno o každém a vidí mu i do hlavy..,
Tak za prvé, nikdy jsem tu ze sebe nedělala zkušeného chovatele co se chová, že požral veškerou moudrost světa (jako většina nejmenovaných). Když něco nevím tak se zeptám zkušenějších nebo veterináře. Například jsem neměla nikdy zkušenost ze stenaty, žádala jsem o radu na této stánce (zjistila jsem, že tady opravdu radu nenajdu ) nakonec díky bohu za veterinu, kde opravdu poradily, ale to už je na jiné téma.
Husky je opravdu velmi tvrdohlavé plemeno a majitel musí být důsledný a troělivý při výchově (pochopitelně jako u každého pejska), ale Husky má svou hlavu.
A co se týče pojmu “lámat”. Pokud máte Huskyho vycvičeného a i hezky slyší na jméno a přesto na něj voláte a on Vás má na háku (uvádím jako jeden z příkladů) tak to je například podle mě tvrdohlavost. A to chce proste trpělivost a důslednost.
Asi se tu někomu nelíbí slovo “lámat” tak ho nahraďte třeba slovem “vychovat” aby jste se náhodou nepo... .
Jinak moji pejsci jsou zdraví těší mě Váš zájem .
Ale světe div se, každý je jiný a má jinou povahu, někteří běhají celý den a někteří jsou lenivější.
Také jsem se divila proč moje fenka neběhá marathony jak tu tvrdí “zkušení chovatelé”, že to by Husky přece měl.....
No už dřív jsem se ptala na 2 veterinách...
A oni oba si klepali na čelo, že je přeci normální a logické, že každý pejsek je jiný.
.......
A to přesně ono, někdo tu chce radu a místo toho se tu spustí debata která je zadavateli úplně k ničemu, místo toho aby lidé opravdu poradili.
Nechápu jak lidé co milují zvířata a jsou na této stránce mohou být taková arogantní ***** .
Starejme se raději každý sám o sebe a bude krásně na světě .
Přeji Všem hezký den a aby jste to rozdýchali.
Můžete všechny své husky pustit venku na volno?
U těch půlročních ještě né všude, když jsme u silnice tak se ještě neodvážím. Ale jejich matka chodí zásadně bez vodítka a v ní mám opravdu důvěru i když jsme ve městě, ale také to nebylo hned než se to naučila. Nejsem zastánce mít psa na vodítku (ale to je jen můj názor který nikomu nevnucuji) pokud je vycvičený a je tam vzájemná důvěra tak raději dám psovi volnost :-).

jana130666
napsal(a):
U těch půlročních ještě né všude, když jsme u silnice tak se ještě neodvážím. Ale jejich matka chodí zásadně bez vodítka a v ní mám opravdu důvěru i když jsme ve městě, ale také to nebylo hned než se to naučila. Nejsem zastánce mít psa na vodítku (ale to je jen můj názor který nikomu nevnucuji) pokud je vycvičený a je tam vzájemná důvěra tak raději dám psovi volnost :-).
Máte asi nějakou výjimku. A co v lese, na poli, na louce?
Právě, že mamina je úplně zlatá když chodíme na houby tak je s námi na volno. Se zajícem sme měli zkušenost jen jednou a to sem se bála, že mi za ním zdrhne a fakt poslechla, ale pamatuju si kolik nás to s partnerem stálo nervů času. Opravdu každý den důsledně. Nejdřív jsme jí nechali vyběhat aby se unavila a potom přišel trénink, jak byla vyblbnutá tak dávala větší pozor a líp se s ní pracovalo.
Já jen doufám, že její potomstvo bude po ní, zatím to vypadá, že kluci budou zlatíčka jako jejich máma, ale holky jsou raubířky po otci, tak to ještě natrápíme. Ale fakt co štěně to jiná povaha :-)

ve městě chodí i můj pes bez vodítka spolehlivě
akorát že u lesa stíhá srnky
také vyjímečný pes :-)
neplést si vytrvalost s hyperaktivitou, magora převlečeného za psa nikdo nechce
ale pes, co nevydrží nic, zvlášť husky (bordelkolie, malinois atp.), je NEMOCNÝ
a to není výsměch, to je právě ta rada, co očekáváte
od toho je kardiolog
vám to nepřeji, ale místo vztekání se tu byste měla jít za nějakým podobně úžasným veterinářem

napsal(a):
ve městě chodí i můj pes bez vodítka spolehlivě
akorát že u lesa stíhá srnky
také vyjímečný pes :-)
neplést si vytrvalost s hyperaktivitou, magora převlečeného za psa nikdo nechce
ale pes, co nevydrží nic, zvlášť husky (bordelkolie, malinois atp.), je NEMOCNÝ
a to není výsměch, to je právě ta rada, co očekáváte
od toho je kardiolog
vám to nepřeji, ale místo vztekání se tu byste měla jít za nějakým podobně úžasným veterinářem
Taky mi to napadlo jako první, když paní píše, že huskynu i její potomky musí pomalu z procházek domů nosit. Taky bych si tipla, že spíš bude nemocná a ne že by to bylo mírným temperamentem. Jako ve vedru to chápu, ale v zimě by mi to u huskouna přišlo divné. Ale hlavně, že fenka měla štěňátka, to je na tom to super.
Fenka i štěnda byla na vyšetření :)
Já jsem celkově taková prdlá panička, že celkově když se mi něco nezdá tak letím na veterinu klidně i s nějakou blbostí.
Zjistili mi akorát, že má alergii na nějaké stromy co venku kvetou v létě.
Ona celkově je ráda venku a ráda dovádí s pejskama, ale šla jsem do toho s tím, že bude potřeba s ní každý den běhat alespoň 15 kilometrů, beru jí běhat kazdy den, někdy i na kolo, ale tak po těch 2 hodinkach mě začíná tahat domů a už se jí moc nechce. Teď jak jsou ta horka tak to se jí chce ještě míň, ale komu by se chtělo :-D. Za to když jezdíme na hory a to jezdíme často, tak to je k neunavení.
Před ní jsem měla Akitu a všichni mě strašily jak bude Husky náročný, ale asi jak jsme i my aktivní tak nám to tak hrozné nepřišlo :). Na veterinách co mi jí vyšetřovali když se řešila ta alergie, tak je prý v pořádku.

Tak jo, taky jsem nesla párkrát psa z vycházky, když jsme to přehnali : Když byly fence 4 měsíce, pak když jí bylo 15 ( let ).
Psa když mu byl rok a v horách jsme narazili ve strži na žebřík - po tom dolů neuměl.
A pak jsem ho nosila častěji, když mu bylo 16.
Ale nosit z hodinové vycházky ?
Btw kolik váží husky ?

sufle
napsal(a):
Nevěřím, že dva nebo tři haskouni navolno jdou odvolat od zajíce
tak po všech tech hodinách, co s nimi travi denodenne venku za cely život potkali az jednoho zajice
vezne premyslim, kde se teda pohybuji, kdyz zajici jsou i v Praze na sídlištích...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.15
Ahojte vsetci. Kedze tu moja priatelka pisala svoj nazor a dopocul som sa o vasich super odpovediach (dobre som sa zasmial) prisiel som osobne podat realnu odpoved. (najprv zotriem haterov a v zavere je odpoved).
AD.1.: husky, malamut a podobne severske plemena boli v minulosti stavane na tahanie nie na behanie !!! Ked uz mudrujete tak vam dam klucove slovo na vyhladanie: Chukchi.
AD. 2.: Ano mame doma 5 haskacov (1 fena, 4 stenata).
AD. 3.: Ja vas nepoznam a vy nepoznate nas. Ale ako vidim ja realitu je taka, ze moja fena je vychovana az ukazkovo. Chodi navolno, pocuva pokyny (ak ich dostane - inak ju nechavam zit svoj zivot). Narozdiel od vacsiny ludi, ktori mudruju a pritom maju nizku percentualnu uspesnost pri vykonani povelu u ich psa. Zatial som nestretol ani jedneho chovatela huskacov ktori by si dovolil mat ich navolno. Ani chovatelka od ktorej mam moju fenu si to nikdy nedovolila. Ja som jej vycvikom stravil viac casu ako vacsina z vas pisanim debilin do diskusii xD + extra viac vasho zbytocneho casu xD (kidding).
AD. 4.: Chodime na pravidelne prehliadky a vysetrenia vsetkeho mozneho. Ja investujem do zdravia mojich psov viac ako vy do ceny lacnych granul za cely zivot. Moja fena behanie nepreferuje. Dovod? Asi prilis jednoduche. V oblube ma bikejoring (to pre istotu ak vase hlupe haterske hlavy nevedia co to je tak to je tahanie kola xD). Ale i to sa jej nie vzdy chce.
AD. 5. Kazde plemeno sa da naucit na veci na ktore nebolo nikdy predurcene. Ak si zoberiete pitbula a budete s nich chodit odmalicka behat tak si nato ZVYKNE - je to RUTINA. Moja fena je dominantna a namiesto vasho "BEHANIA" uprednostnuje psie natahovacky a bitky kde si robia psi navzajom zle.
AD. 6.: Aby ste mali o com mudrovat do dalsich sprav dodam ze moja fena je aj v obdobi harania navolno. Ona si k sebe psov napripusti. A ano otehotnela prirodzene ;). (dufam ze toto bude dolezita informacia do dalsieho "inteligentneho" mudrovania z vasej strany... tesim sa na vase stupidne nazory ;) )
AD. 7: Zajaca sme videli, ale na pokyn ostat nesla. Videli sme macku (zaregistroval som to neskor) tak sa rozbehla a na pokyn zastavila. Ja jej nekomandujem zivot, davam povely iba vtedy ak to treba. Co si chce robit nech robi, je to ziva bytost a ma pravo zit svoj zivot ako si uzna ona. Ja som tam preto aby som ju chranil, doprial jej krasny zivot a dal tolko skrabkania kolko bude chciet.
Odpoved na clanok:
Prvy rok a pol sa treba huskymu poriadne venovat (otazka vychovy). Kazdy den max. 15 minut poctiveho treningu pokynov (odporcuam rozdelit na 7-8, alebo 5-5-5). Trvajte na vykonani pokynov a vybuduj si rolu ALFA. Vsimaj si co tvoj pes miluje a rozvijaj to. Ak ma rad behanie, zacni behat (urobis mu radost), ak miluje aport tak mu to dopraj, ak miluje natahovacky s inymi psami tak bu dopraj velku svorku kamosov, ak ma rad pokoj a klud tak mu ho dopraj. Ovsem navstavuj veterinara pravidelne, dohliadaj na zdravotny stav psika. Husky ako plemeno je polonarocne. Jedina vec co u nich je k nevydrzaniu je ich tvrdohlavost. A preto musis byt alfa. Svorka ma mat iba jedneho vodcu. Tak nenechaj aby pes organizoval ako sa budu mat veci (vid vsetkych mudrlantov tu na fore, ktorym organizuje pes ich zivotne smerovanie).
Fakt, dufam ale dufam ze sa najde niekto natolko hlupy ze bude chciet hatovat xD myslim to uprimne. V poslednej dobe sa nudim a precitat hluposti inych je k nezaplateniu :).
Drzim palce vsetkym normalnym chovatelom psov (vsetkych ras). Milujte svojich stvornohych milacikov, ochranujte ich a uzivajte si ich pritomnost. Je to na nezaplatenie. :)
P.S.1: Ak som sa niekoho citovo dotkol uprimne sa ospravedlnujem, nemam to v povahe.
P.S.2: Vyssie uvedeny P.S.1 nepatri pre hlupakov xD (kidding)
P.S.3: Zevraj vacsina neviete co znamena slovo "HATE" alebo "HATOVAT" alebo "HATER". V skratke sa jedna o ludi, ktori na vsetko reaguju negativne, vsetko co robia ini ludia je uplne zle. Teda sa jedna o takych introvertnych zaprdnutych ludi co maju aku taku nad-nulovou inteligenciou.
Pekny den prajem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.15
Takeshi ma momentalne okolo 8 kil (nieco tesne pod). Namiesto toho, aby sa ucil nahanat inych psov ma radsej nahanat motylov, objavovat co je to snek a podobne.
Bol na vysetreniach a je plne zdravy. Ale uz tieto situacie zvlada lepsie :) ale "bezec" z neho nebude xD. Vidim to na karieru chytania motylov xD.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.15
Fena je nonstop pustena volne. Nerobim rozdiel ci sidlisko, luka, les. V novom prostredi ma bude fena nasledovat pretoze ja udavam smer kde sa ide. Ak danu lokalitu pozna tak je tam rutina na ktoru si ona zvykla... odbehnut k tomu stromu, vycurat sa tam a tam. Ked sa hra s inymi psami a odbieha dalej ako by mala, zakricim pokyn a otoci sa.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.15
napsal(a):
Tak já budu ta "potrefená husa" co se ozve....doufám, že si můžu taky přivlastnit titul "dokonalý chovatel roku"...i když to v mém případě znamená, že špatně krmím, příšerně rozmazluju, jsem nedůsledná a velmi benevolentní ve výchově......jsem lenoch líná a tak jsem si pořídila neakční pesany.
Ano nejsem dokonalá a nemám zkušenost s desítkami psů....ale jedno vím jistě, že pokud si člověk pořídí psa-plemeno, které mu moc nesedí, tak to prostě není ono. Já sama jsem měla dočasně setra, byl to naprosto úžasnej pes, ale jeho povaha pro mě nebyla to pravé ořechové....
To jestli je člověk začátečník je tak nějak celkem jedno.......někdy vás vlastnictví předchozího psa-psů nemůže stejně připravit na pořízení plemene nějaké specifické povahy.
Napsala jste:
ale jednoho musim domu div ne nosit na rukou. Hodina už je na něj moc a polehává kdy může.
Promiňte, ale tohle mi přijde divný.....mám skoro desetileté lenochy, ale ta hodina venku je tak akorát....za mladších let dávali i půldenní túry a to teda byli pořád v pohybu, pobíhali, honili se........ale asi jo, třeba i taková povaha se může u haskouna vyskytnout - nevím nejsem odborník, ale já si přeci na základě téhle vaší zkušenosti nemůžu pořídit haskouna.....tak nějak musím počítat s tím, že to bude spíš pes, co ten pohyb vyžadovat bude.
A ještě ohledně toho "lámání"...asi jsem střevo, co si sedí na vedení, ale můžete mi teda vysvětlit, co konkrétně jste myslela výrokem:
Ale když to v nich zlomíte, tak jsou to nejlepší parťáci co znám.
Co se má zlomit???....a když TO nezlomím, tak z nich parťák nebude???
Jinak se omlouvám, ale nevím co to jsou hateři a hate.......a ni si to snad nechci nikde gůglit.
Skusim to trosku opravit xD niekedy priatelka prehana. Nas potvorak nema problemy s prechadzkou, skor ked sa niekde zastavime (napr. okoloiduci sa pytaju na veci), tak 2 stanata zacnu hladat co by bolo dobre pod zub, 1 si sadne a posledny si radsej lahne. Celkovo je aktivny, hra sa, doma sa nahana. Vonku ovsem uprednostnuje ine aktivity ako jeho surodenci. Je to jedine steniatko o ktoreho zivot sme bojovali od zaciatku. Takze co sa tyka vyvoja je celkovo posunuty o par tyzdnov dozadu. Mne to nevadi a ja som tam preto aby som ho chranil.
To lamanie priatelka myslela skor ako hierarchiu vo svorke. Husky je svorkove plemeno a kto je na vrchole udava ako sa budu mat veci.
Priklad mate psa na voditku a on vas taha tam kde on chce a vy ho nasledujete. Zoberiete tanier so svojim jedlom polozite na zem a pes vam to hned zacne zrat.
To "zlomenie" je hierarchia a tvrdohlavost, ktoru musite ujasnit. Ja som tu pan a bude tak ako ja urcim. Nijak inak. Neberte to ako lamanie kosti xD alebo podobne. Je to iba o dokladnom vycviku a nikdy ale nikdy neustupit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.15
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Pokud má maminka 5 zlatých medailí (a nejsou třeba z krasobruslení), tak snad ví, jaké nároky na pohyb má husky.
To, že bydlíte u lesa je hezké, ale úplně na houby, protože husky má tak silný lovecký pud, že ho nebudete moci pustit z vodítka, jinak vám zdrhne za zvěří
Ale fakt? xD
Sám píšete, že fena tahá kolo a že neznáte jiného huskyho, který by mohl být na volno. A to je asi to, co se tady všichni snaží celou dobu říct . Že pro huskyho není tak úplně běžné chození na volno (samozřejmě čest výjimkám) a člověk, který si ho chce pořídit by měl počítat s variantou, že pes bude pořád na šňůře, a pak to, že husky potřebuje spousta pohybu - tahání - což vlastně taky potvrzujete..... Takže o co jde?

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Skusim to trosku opravit xD niekedy priatelka prehana. Nas potvorak nema problemy s prechadzkou, skor ked sa niekde zastavime (napr. okoloiduci sa pytaju na veci), tak 2 stanata zacnu hladat co by bolo dobre pod zub, 1 si sadne a posledny si radsej lahne. Celkovo je aktivny, hra sa, doma sa nahana. Vonku ovsem uprednostnuje ine aktivity ako jeho surodenci. Je to jedine steniatko o ktoreho zivot sme bojovali od zaciatku. Takze co sa tyka vyvoja je celkovo posunuty o par tyzdnov dozadu. Mne to nevadi a ja som tam preto aby som ho chranil.
To lamanie priatelka myslela skor ako hierarchiu vo svorke. Husky je svorkove plemeno a kto je na vrchole udava ako sa budu mat veci.
Priklad mate psa na voditku a on vas taha tam kde on chce a vy ho nasledujete. Zoberiete tanier so svojim jedlom polozite na zem a pes vam to hned zacne zrat.
To "zlomenie" je hierarchia a tvrdohlavost, ktoru musite ujasnit. Ja som tu pan a bude tak ako ja urcim. Nijak inak. Neberte to ako lamanie kosti xD alebo podobne. Je to iba o dokladnom vycviku a nikdy ale nikdy neustupit.
No tak možná ztraceno v překladu.
Jestli máte haskounku, se kterou můžete být kdekoli na volno, protože je ovladatelná, tak klobouk dolu.
Bohužel to bude asi světlá vyjímka....což i vy uznáváte a jde o to, že člověk, který si haskouna pořídí musí spíš počítat s tím, že pes bude na šňůře.....
To, že si pejsek lehne, když se někde zastavíte, to mi ani nepřijde divný........moji pesni to dělaj taky.....já to pochopila, že hodinová procházka je moc, že si pejsan cestou z procházky lehá...a to ve mě spíš vyvolalo dojem, že může být problém se srdíčkem.
Promiňte mi, ale ten výraz "lámání...zlomení" je fakty hodně nešťastný....nebrala jsem lámání kostí, ale spíš nějaké typické povahy, pro kterou si člověk psa určitého plemene pořizuje...tak proč to potom lámat?? Ale jak říkám, každý to chápeme jinak.
píšete:
No já bych tady řekla, že jsem mimo kategorii....pesani na vodítku tahat opravdu nesmí, protože bych asi strávila prochajdu vlečena v poloze ležícího střelce, ale pokud dám svůj talíř na zem, tak psi to opravdu hned začnou jíst, protože běžně je nechám třeba dolízat zbytek bramborový kaše a dojíst chrupavky z pečenýho kuřete a podobně, takže je mám takhle naučený....cokoliv jim položim na zem je určeno k tomu, aby to snědli. Takže myslím, že tyhle dvě věci spolu opravdu nesouvisí a pokud chci, aby si pes nevšímal jídla, co položím na zem nebo případně to snědl pouze na můj povel, tak ho to musím naučit...s hierarchií to dle mého nesouvisí......já jsem šéfíček a tím pádem já rozdávám jídlo dle svého uvážení....ale to je myslím mimo téma, jen taková poznámka pod čarou
Tak ať vám štěnďata rostou a ať máte s pejsů radost
marcelaamax
napsal(a):
Zatial som nestretol ani jedneho chovatela huskacov ktori by si dovolil mat ich navolno. Ani chovatelka od ktorej mam moju fenu si to nikdy nedovolila.
Mno tak já chodil na volno s 1,1 normálně a to se pes ke mně dostal až v jeho 3 letech.
Pepík (Col Wewelův dům) se dal odvolat i od srny.A můj odchov Mařenka (C'dark Mary Husky kemp) se vracela do 3 min. Nijak jsem je nelámal, měli to tak sami od sebe . Ostatní to tak neměli (sami od sebe), tudíž nebyli na volno pouštěni...vyběhali se v zápřahu - kol 2000km za sezonu.
Kamarád IO - zvaný Struna, chodil na volno s 12 AM, taky je nelámal, má dar od boha .
Je "úžasné" jak někdo dokáže být chytrej za 3 roky vlastnictví 1 SH ? a po jednom odchovu. A tady se potkali hned 2 Prostě klika
PS. Už jsem se marně ptal, z jaké ch.s. pochází vaše fena ...a otec štěňat
(jestli to není tajný v rámci osobních dat )
Sapp
napsal(a):
Lupus4- to je krásný Pepík a Mařenka
Teď se setkávám také s hodně psy lidských jmen (namátkou Karel,Jarda,Jožka, taky Punťa a Ťapka - všechno pracovní psi s PP:) (a v PP to teda nemají, krom Punti:)) ale Pepíka a Mařenku ještě ne, na haskouny super
Tak já to tak měl skoro u všech (mimo byly jen feny Daisy, Katmay, Pelly)
Feny Andulka (Annary), Mařenka a Mimouš (Calamity Jane) Kačenka (Kathrin), Apolenka (Appola) Šišinka (N'Dark Star) Olinka (Olie)
Kluci Pinďa (Death bird - ((žaludská devítka))byl lehce přerostlej
Had (H'Red Snake) - hnědák, Pepík,a jeho synové co zůstali doma :Tonda (NˇTony), Polda (N'Grey wolf) Tomáš (O'Hombre),
a vnuci Romík (Romy narodil se úplně černej ) Rosťa (Rusty)
snad jsem na žádnýho nezapomněl
jinak byli ještě doma postupně vestaj Karel, AKE Amina , ACD Sanynka, G Andulka, nyní už jen xxjozefčíka Vojta, ACD Ruda alias Ludánek (Colorado Gf)
takže první jméno "volací" pak v závorce z PP

Elfiadorn - dočetla jsem jen k prvním invektivům. Dál nemám chuť číst moudra člověka, který vychoval jediného psa, podle všeho díky jeho netypické povaze. A má pocit, že ho to opravňuje k urážení zdejších diskutujících.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.15
marcelaamax
napsal(a):
Sám píšete, že fena tahá kolo a že neznáte jiného huskyho, který by mohl být na volno. A to je asi to, co se tady všichni snaží celou dobu říct . Že pro huskyho není tak úplně běžné chození na volno (samozřejmě čest výjimkám) a člověk, který si ho chce pořídit by měl počítat s variantou, že pes bude pořád na šňůře, a pak to, že husky potřebuje spousta pohybu - tahání - což vlastně taky potvrzujete..... Takže o co jde?
Ja sa nehadam. Preco nepoznam cloveka ktory ma huskyho navolno? Lebo vsetci odpovedali rovnako. Neucilo ho to... prakticky vacsina z nich bola presny opak, pes alfa pan posluchal. Inak kamaratka ma psa, dost nevychovany. Ked sme chodili von a ja som mu dal pokyb alebo zabrucal na neho 100% uspesnost. Ja sa nenunam pri vychove. Veci budu tak ako maju ziadna ina varianta. Ja tvrdim ze husky je stredne narocne plemeno a da sa vychovat cestou aku si zvolite :)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.15
napsal(a):
Elfiadorn - dočetla jsem jen k prvním invektivům. Dál nemám chuť číst moudra člověka, který vychoval jediného psa, podle všeho díky jeho netypické povaze. A má pocit, že ho to opravňuje k urážení zdejších diskutujících.
V pohodicke :) nie kazdi vie zobrat kritiku a nie kazdi vie zobrat v podtaz aj iny zivotny pohlad, nazor ako jeho jediny :). Ano bola moj prvy pes, nesiel som jednoduchou cestou ineho plemena. Stastie? Pochybujem. Ja som investoval cas, namahu a trpezlivost do vychovy. Moje stenata co maju 3,5 mesiaca uz vedia ze mna v kuchyni nesmu otravovat. Ked davam jest tak budu pekne sediet a cakat. Ked ideme von budu pekne sediet. 2 z 3 uz rozoznavaju svoje mena. 1 vie uz pokyn na pusu. Moja mila neznama, nemusite ma poucovat ako vychovavat aj dalsiu generaciu ;) ja mam a budem mat svoju svorku poslusnu a stastnu. To iste prajem aj vam.
P.S.: ukazte mi jediny prispevok kde niekoho konkretne urazam. Spisal som fakty ako je to u nas. Dal som vysvetlivky pokial bepozna niekto nieco, alebo hint co si ma pozriet.
Ak sa vas nieco konkretne dotklo, prepacte. Nic nie je myslene v zlom. Ja som napisal svoj nazor a tiez vec ako vychovavam pretoze vsetko sa da ked clovek chce :) Hodne zdaru ;)

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
V pohodicke :) nie kazdi vie zobrat kritiku a nie kazdi vie zobrat v podtaz aj iny zivotny pohlad, nazor ako jeho jediny :). Ano bola moj prvy pes, nesiel som jednoduchou cestou ineho plemena. Stastie? Pochybujem. Ja som investoval cas, namahu a trpezlivost do vychovy. Moje stenata co maju 3,5 mesiaca uz vedia ze mna v kuchyni nesmu otravovat. Ked davam jest tak budu pekne sediet a cakat. Ked ideme von budu pekne sediet. 2 z 3 uz rozoznavaju svoje mena. 1 vie uz pokyn na pusu. Moja mila neznama, nemusite ma poucovat ako vychovavat aj dalsiu generaciu ;) ja mam a budem mat svoju svorku poslusnu a stastnu. To iste prajem aj vam.
P.S.: ukazte mi jediny prispevok kde niekoho konkretne urazam. Spisal som fakty ako je to u nas. Dal som vysvetlivky pokial bepozna niekto nieco, alebo hint co si ma pozriet.
Ak sa vas nieco konkretne dotklo, prepacte. Nic nie je myslene v zlom. Ja som napisal svoj nazor a tiez vec ako vychovavam pretoze vsetko sa da ked clovek chce :) Hodne zdaru ;)
Aha, na Slovensku se urážkám říká kritika. To je dobré vědět... Pokud nejste schopen sebereflexe a urážky v textu hned vašeho prvního příspěvku nevidíte, tak je mi líto, my dva se nemáme o čem bavit.
Jenže tady jde o to, ze vam se u jednoho jedince huskyho (možná je to i kříženec, CHS jste stále neuvedl) povedlo to, ze může chodit navolno. A teď z toho děláte, že je to pro husky typycké a normální, že záleží jen na výchově, což není tak úplně pravda. Je to asi stejné, jako kdyby jste mel jednoho pastevce, který nebude hlídat a tvrdil, ze takovy může být každý, nebo jako byste měl jednoho APBT, který miluje psy a všechna zvířata a opět tvrdil, ze je to jen o výchově. Rozumíme si?
Připadá mi to, jakoby jste se pral za to, ze pro každého kdo chce průměrného bezproblémového psa je vhodný husky...
Prostě to, ze vaše fena (a pár dalších husků) může chodit na volno a nepotřebuje moc pohybu (což ale zároveň pak sám vyvracíte) neznamená, ze je to pro ne typycké a ze by s tim ten, kdo o plemeni uvažuje mel počítat.

Myslím, že veeeeliká část úspěchu při výchově a výcviku je důslednost....to si myslím, že se tady všichni shodneme.
Nicméně přeci jen ani důslednost jako taková někdy neprojde přes přirozenost psa....teď mám na mysli třeba příklad mého chrťáka, prostě když mu v zorném poli proletí pohybující se věc, tak vyrazí, protože to je..nazvu to instinktem, něco takového on neovlivní, nejdřív se rozběhne a pak teprve začne přemýšlet a analyzovat.....důslednost v tomto případě nepomůže...to že se chrt po zavolání vrací, to že dál nepronásleduje zajíce, to je věc jiná......to už mu začal "fungovat mozek", ale prostě nenacvičíte to, že nevyrazí.......což znamená jedno jediné, s chrtem klidně můžete jít na volno, ale prostě ne všude, musíte mít tolik místa, abyste psa odvolali, než doběhne třeba k silnici.....protože je úplně jedno, že pes umí chodit třeba i bez vodítka u nohy, ale stačí, aby mu vítr přehnal přes cestu list a minimálně po něm skočí....bohužel ten skok může být do silnice......
Stejně tak to vidím i u haskounů a jiných psů s loveckým pudem...psi jsou různí i v rámci jednoho plemene, některý ten pud na lovení nemá tak veliký a tak je s ním lehčí pořízení, nemyslím si, že haskoun je neovladatelný pes z podstaty věci......ale ten, který ho má silný??.....tam je ta šňůra prostě jistota, už jen třeba jako zajištění bezpečnosti psa.
Je to z mojí strany ohledně haskounů teorie, protože jsem žádného nevychovala, ale dneska jich člověk vidí už docela dost, mluví s majiteli a pokud by to mělo být v tom, že páníčci nejsou alfy, tak v tom případě se mezi majiteli haskounů kumulují neschopní vychovatelé, nedůslední cvičitelé, lidi, co nejsou schopní být pro psa alfou....a těch, kteří to zvládnou a jejich pes se pak může na volno pohybovat kdekoliv bude minimum........jak to?? Proč se tak děje...proč tolik si tolik haskounů pořizuje neschopné pánečky a pak musí chudáci chodit celý život na šňůře??
Jako mě to může být jedno, protože haskouna mít nikdy nebudu, ale tak na mě jako na laika, co se tohdle plemene týče, působí příspěvky Elfiadorna tak, že haskoun je tedy středně náročné plemeno, defakto ani s tou potřebou pohybu to není tak horký, já nejsem žádnej začátečník, takže psa vychovat a vycvičit umim, takže hurá do toho........
Kdyby se nejednalo o živého tvora, kterého si člověk k sobě připoutá na x-let, tak bych si hnedka jela někam pro štěně, abych si na vlastní kůži zkusila, co je na té pověstné haskouní povaze pravdy

. Moje stenata co maju 3,5 mesiaca uz vedia ze mna v kuchyni nesmu otravovat. Ked davam jest tak budu pekne sediet a cakat. Ked ideme von budu pekne sediet. 2 z 3 uz rozoznavaju svoje mena. 1 vie uz pokyn na pusu.
Omlouvám se, ale nedá mi to....štěňata bych sem vůbec netahala, moje štěňata ve 3,5 měsících uměla sedni, lehni, dej pac, ke mně, čekej...fena spolehlivě chodila bez vodítka u nohy...přivolání??...stačilo se pomalu jen nadechnout, že je zavolám a už byly u mě....to, že seděly a čekaly až dostanou jídlo, to je velmi praktické a pesany jsem to naučila taky....a samozřejmě už věděly jak se jmenujou ...a spoustu dalších nesmyslů jako ukaž ouško, očička, bříško, pacičku..atd atd....když se šlo ven tak seděly a čekaly až nasadíme obojky, vodítka a když přišly z venku, tak zase čekaly až jim někdo utře packy.......kamarádky o mě říkaly...no jo, ty máš pesany vycepovaný...
Ne vycepovaný jsem je opravdu neměla, opravdu nejsem žádný psí guru, ale dokud se štěndo tzv. drží máminy sukně, tak je s ním lehké pořízení.....
Přeju vám, aby vám to vydrželo i přes pubertu až do dospělosti...a to myslím opravdu upřímě
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.15
napsal(a):
Aha, na Slovensku se urážkám říká kritika. To je dobré vědět... Pokud nejste schopen sebereflexe a urážky v textu hned vašeho prvního příspěvku nevidíte, tak je mi líto, my dva se nemáme o čem bavit.
Berte to z edukativneho hladiska:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ur%C3%A1%C5%BEka
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kritika
Kidding = dělat si srandu
Jediny bod, ktory moze byt na hrane je bod 6. Vyssie som napisal ak sa to dotklo tak sa ospravedlnujem. I vam prajem pekny den ;)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.15
Skusim to zjednodusit a ukoncit tuto debatu ktora i tak nikde nevedie.
Co sa tyka mojej fenky vychoval som ju a som spokojny s tym ako sa sprava. Moji znami (konkretne 2) tiez vychovali svojich psov a spravaju sa tak ako oni chcu. Spoznal som asi 6 ludi v okoli ktory sa nevenovali vychove a maju s tym problem. Ja vam neberiem vas pohlad a nazor, vy mi nemate pravo brat moj. Ja a moja skusenost je taka aku som ju odprezentoval a povedal ako nazor na otazku.
Co sa tyka pohybu neprotirecim si. Ak si este raz poriadne a dokladne precitate... moja fenka ma rada bikejouring ale nepreferuje ho kazdy den. Skor vynimocne ale aspon ze ho ma rada. Znameho otec ma huskyho dovezeneho niekde zo severu europy, 2 roky a je to totalny gaucak. Ziaden extra pohyb. Ja tvrdim, ze to zalezi od povahy psa. A to som aj podotkol v prispevkoch.
Co sa tyka steniat :) ja som hrdy na ne. Po mame aj otcovi maju tvrdohlavost. Ziadne stena nie je vynimocne nadane xD je to iba o pocite ktory si sami vytvorime. Moja vychova ako som si ju stanovil a ako ideme ide zatial perfektne. Ked zlyham mozete mi potom vytahovat na oci (prvy pes)... v opacnom pripade mozete tak ludovo povedane "drzat jazyk za zubami a dufat ze zlyham" xD berte to s humorom (dakujem za pochopenie).
V prispevkoch som napisal ze je to stredne narocne plemeno a ze sa mu treba venovat a nezanedbavat. Tak prosim neprekrucajte veci, nevkladajte mi do ust reci a slova ktore som nepovedal. Dakujem :)
marcelaamax - vas pocit musim opravit. Huskyho som vacsine ludi co poznam neodporucal, a to z jedineho dovodu. Poznam tych ludi a to by bola katastrofa. Bratov kamos s priatelkou ma ovsem nepocuvli a kupili si huskyho. Ziadna vychova, znicene vsetko, museli ho dat prec. Ja som im narovinu povedal ze oni by si mali najst ine plemeno ktore nie je narocne na vychovu. Nova priatelka mojho kamarata uvazuje ze si kupi huskyho, kamarat ma maximalne skusenost s vlciakmi. Po vzajomnej debate som im povedal narovinu ano vy to dokazete zvladat. Ona mala skusenosti s malamutmi a mala by dostatok casu sa venovat psikovi.
marcelaamax - tiez som netvrdil ze husky == chodit bez voditka je easy. Pokial sa o vycvik tohoto nepokusite a nebudete to trenovat kazdy den tak ako to mozete tvrdit? Ja tvrdim ked sa chce je velka sanca na uspech. Len treba vytrvat.
Btw. neberte to nejak urazlivo... ale to iste mozem pretocit a povedat ze ziaden lev by nemal byt schopny skakat cez ohnivy kruh (cirkus). Myslite si, ze kvoli tomuto aktu vyberali spomedzi 1000 levov aby nasli toho spravneho? Nie. To bola denno-denna drezura ktora mu to vstiepila do hlavy.
Tym nechcem povedat ze treba tyrat psov... och to urcite nie.
Kazdi mame insie skusenosti s nasimi huskacmi. Kazdi pouzivame inu logiku vychovy a pristupu k nim. Jedine nacom zalezi je to ci sa nam podari mat psika ktory budem podla nasich predstav a ci je psik stastny.
Zhodneme sa aspon na tomto?
Dakujem vsetkym za super debatu a nazory, beriem si ku srdcu aj kritiku a ine pohlady :)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.15
lupus4
napsal(a):
takže kříženci, no hlavně , že budou šťastní
Jej mama ma papiere, jej otca som nevidel. Moja fena je po jej mame. Nehadam sa, moze mat nieco krizene po otcovej strane - znizeny geneticky "husky" gen.
Ano sme stastni :) dakujeme.
P.S.: fakt som zvedavy ci bude nasledovat dalsia cast k tomu co som napisal. Taka predtucha, ze viem co napisete xD (srandujem)
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jej mama ma papiere, jej otca som nevidel. Moja fena je po jej mame. Nehadam sa, moze mat nieco krizene po otcovej strane - znizeny geneticky "husky" gen.
Ano sme stastni :) dakujeme.
P.S.: fakt som zvedavy ci bude nasledovat dalsia cast k tomu co som napisal. Taka predtucha, ze viem co napisete xD (srandujem)
Nebyla jsem tu, takže se vracím kus nazpátky a dodám k tomu, co už napsala Balu: přečtěte si váš odstavec 4. Nevím, jak jste přišel ke krmení levnýma granulema...to tu myslím nakrmí nikdo. Za druhé: proč by jsme jako neměli vědět vy genie, co je bikejoring? Nebo jste to slovo sám vymyslel? K dalším bodům. Mám samojeda a ten tahal odjakživa nerad, raděj jen běhal. Tak jsme běhali, já v sedáku. Jakmile byl kopec a měl táhnout, bylo i po běhání Ale určitě jsem ho nenutila. Dopřávám psu tolik volnosti, kolik se dá. Ovšem on rád honí každé zvíře, co se mu mihne před nosem. Nezabíjí, ale honí. Zabil by slepici a zajíce, kdybych nezasáhnula, to vím jistě. Obrázků, jak čumí na kozy vám můžu poslat nespočet, ale to neznamená, že je zvládnutý, to se jen on koz a větších zvířat bojí. Že vaše fena nedá v období hárání každému psu, je normální výběr u zvířat, kterým se to umožní. Jen by jste se možná divil, jakového vořecha by si vybrala sama Co znamená: otěhotněla přirozeně? Jako že jste jí bezpapírové feně našel bezpapírového ženicha a jí se líbil? Nezdráhala se, že není šlechtic? Za mým psem lítají všechny feny v okolí, štěnda by chtěly snad i čivavy O čem to vypovídá vlastně? Jen o tom, že fena si snad vybere alespoň zdravého vitálního psa, když už vy jste nezodpovědní, toť vše.
K uchovnění SH stačí pouze bonitace...
Vyšetření min HD 0/0, 0/1, 1/0, 1/1, OFA - excellent, good a fair – pozitivní jedinci se spojují pouze s negativními.
Důvody neuchovnění jsem tu už psal. ( do chovu nejdou jen opravdu kryplíci se špatnou DKK, přerostlí či nedorostlí či totálně bezzubí, nebo s anatomickými vadami vylučujícími jejich "poslání")
+ se špatnou povahou, srstí, překlopenými ocasy, netypický pohl. výraz atd...atd..vše najdete v bon. kartě od 5 výše
bez PP jsou pak ve valné většině potomci postižení DKK, vadami očí, nestandardní srsti nebo povahy...
takže výmluvy , že uchovnit nechtěli, že je to "drahý" atd atd moc neobstojí, páč jestli jen množí , tak je pak opravdu rozdíl udat štěně za 2 - 5 tis, nebo s PP za 10 - 30
no volba už je pak na vkusu každého soudruha, že
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.15
lesnížínka
napsal(a):
Nebyla jsem tu, takže se vracím kus nazpátky a dodám k tomu, co už napsala Balu: přečtěte si váš odstavec 4. Nevím, jak jste přišel ke krmení levnýma granulema...to tu myslím nakrmí nikdo. Za druhé: proč by jsme jako neměli vědět vy genie, co je bikejoring? Nebo jste to slovo sám vymyslel? K dalším bodům. Mám samojeda a ten tahal odjakživa nerad, raděj jen běhal. Tak jsme běhali, já v sedáku. Jakmile byl kopec a měl táhnout, bylo i po běhání Ale určitě jsem ho nenutila. Dopřávám psu tolik volnosti, kolik se dá. Ovšem on rád honí každé zvíře, co se mu mihne před nosem. Nezabíjí, ale honí. Zabil by slepici a zajíce, kdybych nezasáhnula, to vím jistě. Obrázků, jak čumí na kozy vám můžu poslat nespočet, ale to neznamená, že je zvládnutý, to se jen on koz a větších zvířat bojí. Že vaše fena nedá v období hárání každému psu, je normální výběr u zvířat, kterým se to umožní. Jen by jste se možná divil, jakového vořecha by si vybrala sama Co znamená: otěhotněla přirozeně? Jako že jste jí bezpapírové feně našel bezpapírového ženicha a jí se líbil? Nezdráhala se, že není šlechtic? Za mým psem lítají všechny feny v okolí, štěnda by chtěly snad i čivavy O čem to vypovídá vlastně? Jen o tom, že fena si snad vybere alespoň zdravého vitálního psa, když už vy jste nezodpovědní, toť vše.
Ooo konecne niekto s podstipacnymi dotazami xD.
Ak niekto krmi psa lacnymi granulami xD tak suhlasim nema tu co robit... Ak teda nekrmite tak z logickeho a matematickeho hladiska je rovnica stale spravna. Ak sa toto niekoho dotklo tak som sa uz ospravedlnil :) ja s tym nemam problem povedat niekomu prepac :).
Genius nie som. Na genia treba mat nad 140 IQ a z historickeho hladiska takych ludi na svete bolo a je extremne malo. V pripade podstipacnej poznamky ( xD ) to nabuduce dajte do " " :) dakujem.
Vysvetlit vyznam slova je hriech? :) Ja sa tiez vzdelavam ked nieco nepoznam :).
Ooooo orieskovia to na nu vzdy skusali :) moc neuspeli. Aaaaano velmi smutne ze sa nam podarilo zohnat neslachtica. Dufali sme, ze sa prizenime do velkej rodiny, so statkom od jedneho mora k druhemu (cely cas srandujem :) ).
Zo zaverom suhlasim
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.15
lupus4
napsal(a):
K uchovnění SH stačí pouze bonitace...
Vyšetření min HD 0/0, 0/1, 1/0, 1/1, OFA - excellent, good a fair – pozitivní jedinci se spojují pouze s negativními.
Důvody neuchovnění jsem tu už psal. ( do chovu nejdou jen opravdu kryplíci se špatnou DKK, přerostlí či nedorostlí či totálně bezzubí, nebo s anatomickými vadami vylučujícími jejich "poslání")
+ se špatnou povahou, srstí, překlopenými ocasy, netypický pohl. výraz atd...atd..vše najdete v bon. kartě od 5 výše
bez PP jsou pak ve valné většině potomci postižení DKK, vadami očí, nestandardní srsti nebo povahy...
takže výmluvy , že uchovnit nechtěli, že je to "drahý" atd atd moc neobstojí, páč jestli jen množí , tak je pak opravdu rozdíl udat štěně za 2 - 5 tis, nebo s PP za 10 - 30
no volba už je pak na vkusu každého soudruha, že
Dakujem za poucny prispevok. Uprimne sa priznam v tomto mam este vela nedostatkov ale isto si to poriadne nastudujem. Zato velmi pekne dakujem.
Co sa tyka mojej feny. Pri jej hladani som nemal stanovene kriteriu iba s PP alebo "slachticny" rodokmen ( xD ustipacna poznamka ku predchadzajucej sprave hore xD ). Ja som hladal ten laicky vidiecky povedany "pocit". Bol som asi u 5 chovatelov s PP a asi u 4 bez PP. Pri tom poslednom som nevedel ze to bude bez PP.
Prisiel som, videl som, padli sme si do oka (ja zalubeny, ona nahnevana) xD. Lutujem ze nema PP - nie. Ak bude mat v zivote nejaku vadu, ja sa ochotne s nou pobijem a urobim pre nu vsetko. Nehladal som psa na vystavy, nehladal som psa na extremne zavody. Takze mi bolo jedno ci PP alebo bez PP. Peniaze nehrali a nehraju rolu :).
Popravde dovod preco nema PP neviem, nezaujimalo ma to a ani nezaujima :).
Ano volba je kazdeho volba. Ja mam psa bez PP, cely vrh stenat nam ostava a nebol ani planovany ku predaju. Ale este raz dikes za dolezite info :)

Mě už ta diskuze přijde tak nějak o ničem.
Prosím, pro ty, co o haskounovi uvažují.....shodneme se alespoň všichni na tom, že nejčastěji bývá toto plemeno velmi příjemný a milující společník a že by si měl haskouna pořídit aktivní člověk a že musí počítat s tím, že pes třeba bude opravdu celý život na šňůře nebo, že minimálně nepůjde pustit na volno všude......
A že jako u každého plemene se může i zde vyskytnout jedinec, který nemá lovecký pud nebo ho má "umírněný" a tudíž ho lze mít na volno a že se může vyskytnout jedinec, který se opravdu sportovcem nenarodil a nemusí absolvovat třeba 20 kiláků denně a že mu stačí nějaká obyč hodinová procházka.....
No a pak je tu ještě možnost, že někteří jedinci...to je myslím napříč plemeny...se prostě přizpůsobí životnímu stylu páníka.......
Mě z toho vychází jedno....jsem aktivní člověk...běhám, jezdím na kole, chodím na túry a chci parťáka, co by to se mnou absolvoval, tak bych o haskounovi uvažovala, ještě s tím bonusem, že pak jsou i sporty, jak dělané pro sportovce pána plus sportovce psa.......
No a ti, co chtějí psa, který má předpoklad, že pokud si to nezkazíme sami, tak že s ním můžeme chodit běžně na volno a nejsou to lidé nijak zvlášť aktivní, tak si prostě vyberou jiné plemeno.
Protože, alespoň to je můj názor, pokud si pořizuju určité plemeno, tak přeci proto, že předpokládá, že mi bude povahově a temperamentem vyhovovat.
Téma diskuze zní kolik času a pohybu husky.......já si myslím, že záleží na úhlu pohledu, mě třeba 2-3 hodinová "hlavní" procházka nedělá problém nebo to že vypadnu s pesanama na celý odpolko....teda teď už ne, ale když byli pesani mladší, tak to bylo normální.....když jsem měla volno, tak čas který jsme strávili na procházkách během dne celkem bylo MINIMÁLNĚ 4-5 hodin, když jsem byla v práci, tak 3 hodiny naprosté minimum a to jsem si pořídila neakční plemeno, protože já akční nejsem, takže z mého úhlu pohledu tohle vidím jako opravdu nejkratší možný čas....možná, že někomu přijdou i ty 4 hodiny moc...ale to je defakto hoďka ráno...dvě hoďky odpolko...a hoďka večer........plus se člověk tak nějak psovi jmenuje i mimo procházky.......takže asi tak...
jsem aktivní člověk...běhám, jezdím na kole, chodím na túry a chci parťáka, co by to se mnou absolvoval, tak bych o haskounovi uvažovala
Ale vlastne len ked beham, bicyklujem a chodim na tury hlavne v chladnom pocasi - lebo zrovna husky prilis neoceni v 25+ stupnoch turu na cely den alebo 20km pri kole, co je tak bezne pocasie v hlavnej sezone.
A s tym treba ratat tiez, ze pre aktivneho cloveka moze byt taky pes v niektorych obdobiach naopak "gula na nohe" - chcel by som ist na 3dnovu turu, ale nemozem, lebo pes by to teplo nedal a doma ho 3 dni tiez nemozem nechat.

Já bych to taky ještě doplnila z pohledu člověka, který seveřana měl, byť ne sibiřského huskyho.
Huskyho by si měl pořídit člověk, který počítá s tím, že bude psa vodit celý život na vodítku. Bude-li ho moci někde pustit, bude to bonus navíc.
Chci varovat, aby se potencionální zájemce nespoléhal na informace, které tu zazněly od člověka, který vychoval křížence huskyho. Podle popisu jeho fena nemá typickou povahu sibiřských husky. A tím je celá informace pro zájemce o čistokrevného huskyho, tedy jedince s PP, prakticky bezcenná.
napsal(a):
Já bych to taky ještě doplnila z pohledu člověka, který seveřana měl, byť ne sibiřského huskyho.
Huskyho by si měl pořídit člověk, který počítá s tím, že bude psa vodit celý život na vodítku. Bude-li ho moci někde pustit, bude to bonus navíc.
Chci varovat, aby se potencionální zájemce nespoléhal na informace, které tu zazněly od člověka, který vychoval křížence huskyho. Podle popisu jeho fena nemá typickou povahu sibiřských husky. A tím je celá informace pro zájemce o čistokrevného huskyho, tedy jedince s PP, prakticky bezcenná.
a přesně tohle je jeden z hlavních důvodu, proč mi vadí, když někdo vydává psa bez PP za plemeno....

marcelaamax
napsal(a):
a přesně tohle je jeden z hlavních důvodu, proč mi vadí, když někdo vydává psa bez PP za plemeno....
L(phi)
napsal(a):
jsem aktivní člověk...běhám, jezdím na kole, chodím na túry a chci parťáka, co by to se mnou absolvoval, tak bych o haskounovi uvažovala
Ale vlastne len ked beham, bicyklujem a chodim na tury hlavne v chladnom pocasi - lebo zrovna husky prilis neoceni v 25+ stupnoch turu na cely den alebo 20km pri kole, co je tak bezne pocasie v hlavnej sezone.
A s tym treba ratat tiez, ze pre aktivneho cloveka moze byt taky pes v niektorych obdobiach naopak "gula na nohe" - chcel by som ist na 3dnovu turu, ale nemozem, lebo pes by to teplo nedal a doma ho 3 dni tiez nemozem nechat.
Ano, máte naprostou pravdu, protože ven se svým psem a to i když byl mladý, chodím v létě pouze za soumraku. A brzo ráno by se mě nechtělo. Na sluníčku bych to nedala ani já, ani on.
napsal(a):
Souhlas. A naprostá většina husky co znám(i skorohusky) zlikviduje sousedům veškerou drůbež, i ty kozy by padly.
lesnížínka
napsal(a):
Souhlas. A naprostá většina husky co znám(i skorohusky) zlikviduje sousedům veškerou drůbež, i ty kozy by padly.
"Veselá historka z natáčení"
kdysi jsme u kamaráda slavili narozeniny, krásná venkovská chalupa se sezením , pivo teklo "z vodovodu", kytáry, benžo, basa, mandolína + zpěv no prostě pohoda největší.
Měl jsem sebou Mařenku, samozřejmě neustále na volno, motala se okolo ohně, s každým kamarádila, nebo ležela u mne....
Najednou jsem si všiml , že je Marjána pryč...Brácha majitele měl na mini dvorku za chalupou pár slepic a králíkárnu...což mi zapomněli říct
No Mařenka moje zlatá asi usoudila, že dochází "zásoby" a přehoupla se přes 2m vrata na "dvoreček". Slepic si vůbec nevšímala, ale za to "vyhřadovala" králíčky, ani je nežrala, jen je vcelku úhledně rovnala před králíkárnou.... Tož šla celá radostná mě přivítat - jak je šikovná.
Nezbylo nic jiného, než že jsem králíky stáhnul, vyvrhnul a dali jsme je do lednice....
Dodnes vidím před očima tu scénku : Nedělní ráno, kolem ohně pár postarších chlapíků s kávou či "vyprošťovákem" Přijíždí majitel drobného zvířectva...
Standa zvaný "Dušinka" s rozšafným úsměvem pokládá otázku : ,,Přijel si nakrmit králíčky ? No to jsi se nemusel tak honit , klidně sis mohl pospat ...o králíky je už postaráno... "
Pak jsem nastoupil já s omluvou, že samozřejmě uhradím škodu...
Bylo to odbyto slovy : kašli na to, stejně by dostali myxomatózu, alespoň jsme je uklidili včas a nemusím je zakopávat
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.15
napsal(a):
xD A rada od cloveka, ktory huskyho nikdy nemal, teda nema vobec cenu xD pekne si "seriete" na vlastnu logiku xD.
Naproti tomu ja mam blizsie ku sibirskemu huskymu ako vy xD ha ha ha kokos inteligencia ludi xD.
Nabuduce ked uz chcete nieco "intelektualne" napisat tak pouzite hlavicku :) - dufam ze uz mate nastudovane vyznamy slov ;).
Moja fena pochadza zo sportovej rodiny huskacov, jej povaha a vycvik z nej urobili kto je ;). Takze mozete dalej plakat, ze sa nieco neda. Skor je to neschopnost a neochota z vasej strany xD. Ale nevadi aj takym ludkom svieti slniecko nad hlavou ;)
Myslim, ze kto ma stipku inteligencie si urci sam ci husky je pre neho vhodny a ci ho dokaze zvladat a vycvicit.
Au revoir <3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
xD A rada od cloveka, ktory huskyho nikdy nemal, teda nema vobec cenu xD pekne si "seriete" na vlastnu logiku xD.
Naproti tomu ja mam blizsie ku sibirskemu huskymu ako vy xD ha ha ha kokos inteligencia ludi xD.
Nabuduce ked uz chcete nieco "intelektualne" napisat tak pouzite hlavicku :) - dufam ze uz mate nastudovane vyznamy slov ;).
Moja fena pochadza zo sportovej rodiny huskacov, jej povaha a vycvik z nej urobili kto je ;). Takze mozete dalej plakat, ze sa nieco neda. Skor je to neschopnost a neochota z vasej strany xD. Ale nevadi aj takym ludkom svieti slniecko nad hlavou ;)
Myslim, ze kto ma stipku inteligencie si urci sam ci husky je pre neho vhodny a ci ho dokaze zvladat a vycvicit.
Au revoir <3
Já už jen k tomuto :
A rada od cloveka, ktory huskyho nikdy nemal, teda nema vobec cenu
Ani vy jste huskyho nikdy neměl . Máte psa, vzhledově vypadajícího jako husky, ale s naprostou netypickou povahou pro toto plemeno.

L(phi)
napsal(a):
No tak to je samozřejmě pravda.......
Já taky, když jsou vedra a chci udělat nějakou delší prochajdu, tak naložím pesany do auta a vyrazíme do hor do lesa, kde je o poznání chladněji....taky jsem "omezená"
Samozřejmě každý člověk než si psa pořídí, tak musí počítat s tím, že pes je nejen radost, ale i starost a že po celý život psa nějaká omezení budou, že se musí páník v tomhle tak nějak psu přizpůsobit.......
Myslim, ze kto ma stipku inteligencie si urci sam ci husky je pre neho vhodny a ci ho dokaze zvladat a vycvicit. - nevím, co pomůže inteligence u člověka, který doteď viděl živého psa z rychlíku a ten husky se mu táááák líbí. A potká vás, který mu budete tvrdit, že vycvičit husky je vlastně pohodička, brnkačka. To zavání těžkým průšvihem. Měli by se ozvat ti, kteří si nějaké roky zpátky pořizovali husky přes to, že jim to většina rozmlouvala, aby nám poreferovali, jak to u nich vypadá teď, po letech? Jen si myslím, že většina sem právě už nevleze...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.15
marcelaamax
napsal(a):
Já už jen k tomuto :
A rada od cloveka, ktory huskyho nikdy nemal, teda nema vobec cenu
Ani vy jste huskyho nikdy neměl . Máte psa, vzhledově vypadajícího jako husky, ale s naprostou netypickou povahou pro toto plemeno.
Ak mate kolac s minimalne 50% jahod, podla vasej teorie nemozete tvrdit ze sa jedna o kolac s jahodami. Neviem preco ale mam pocit, ze pisete veci bez uvazenia. Moj husky ma genom husky - pravdepodobne znizeny ale o tom som sa nikdy nehadal. Pre pouzitie vam dam krasny priklad na vasu "teoriu". Urcite sa povazujete za ceskeho obcana. Podla vasej teorie... z historickeho uhla minimalne jeden vas predok nebol cech. Takze nesiete aj iny genom. Teda nie ste Cech. Potom podla vasej teorie mam vas nazyvat "krizenec" alebo "oriesok" (pardon nemyslim to v zlom). Moj pes ma genom huskyho, a jeho povaha je aku ju ma. Z 8 stenat bola insia. Takze ak sa chcete hadat na intelektualnej urovni, podlozte fakty podporene studiou. Inak ak nemate tieto veci je to vas subjektivny nazor, ktory vam urcite neberiem :) ale mna nezaujima.
"Myslim, ze kto ma stipku inteligencie si urci sam ci husky je pre neho vhodny a ci ho dokaze zvladat a vycvicit. - nevím, co pomůže inteligence u člověka, který doteď viděl živého psa z rychlíku a ten husky se mu táááák líbí. A potká vás, který mu budete tvrdit, že vycvičit husky je vlastně pohodička, brnkačka. To zavání těžkým průšvihem. Měli by se ozvat ti, kteří si nějaké roky zpátky pořizovali husky přes to, že jim to většina rozmlouvala, aby nám poreferovali, jak to u nich vypadá teď, po letech? Jen si myslím, že většina sem právě už nevleze..."
Pokial si myslite ze clovek s inteligenciou neuvazuje tak to mate uplne pomylene a je mi to luto. Clovek s inteligenciou (aj stipkou) napriek citovej stranke (oooo krasny pes) vie pouzit hlavu a zacat skumat a zistovat. A klasicky zas vkladate slova ktore som nepovedal. Ak mate tolko guraze ukazte mi kde som napisal ze vycvicit huskyho je easy (presne formulovane). Upozornil som uz vyssie ze nemate vkladat do mojich ust slova ktore som nepovedal, alebo nenapisal.
Neviem preco ale uz tato diskusia je davno mimo temu. Prekrucaju ta tu slova, uz tu zacina byt krasne vidiet osocovanie, a asi jediny som sa tu aj ospravedlnil ak som niekoho urazil. Nehnevajte sa, ale takto sa kultivovany ludia nespravaju. Veci ktore boli oznacene ako sranda ste hned brali ako urazku... budiz ospravedlnenie bolo dane. Ja si na svojej teorii o vychove trvam, vam sa nepaci. Budiz zivot ide dalej. 100 ludi a 100 chuti :).Vy vychovavate svojich psov podla vasho presvedcenia, ja zas podla mojho. Husky nie je plemeno pre kazdeho, je stredne narocne a treba sa mu venovat. Napriek tomuto co som napisal z psychologickeho hladiska i tak budete dalej utocit a snazit sa prekrutit veci ktore boli jasne podane.
Preto sa rozlucim, myslim ze priatelka mala pravdu... na isty cas je sranda tu prist a citat prispevky... z dlhsieho hladiska tu chodia ludia osocovat a ventilovat (nie vsetci). V poslednom rade vam vsetkym, i tym ktori sa snazili osocovat, prajem este krasny vikend a hodne zdaru. Nech stvornohaci vrtia chvostikmi a nech su stastni. Ziadna ironia je to myslene uprimne.
Este raz podakujem ludkom, ktory tu napisali zaujimave veci a viedli ma k tomu si to zacat blizsie pozerat a studovat. Dakujem.
Haf haf a majte sa :)
No, my jsme se tady nepouráželi na ty hlupáky, kterými jste nás tu neustále častoval, kdežto vy, jelikož jste pro své teorie nesehnal víc zastánců, se radši zdekujete. No klidně jen k tomu, co jste sice napsal Marcele, ale mám k tomu poznámku i já. Můžu být stokrát vizuelně podobná své mámě, ale povahu - celý táta. A vo tom to je
A já se taky přidám k vychovanýmu haskounkovi......moje zlatá Kačís. Výchova haskouna jde, ne že ne, ale je to vše jen o důslednosti o čase stráveném se psem a o pochopení psa. A u haskouna to potřebuje opravdu hodně času. Což ne každý člověk zvládne, není to o výcviku jako takovém, ale spíš o soužití psa a člověka. Tohle byla Kačís poprvé u kamarádky na ranči.
Huskyjanina
napsal(a):
A já se taky přidám k vychovanýmu haskounkovi......moje zlatá Kačís. Výchova haskouna jde, ne že ne, ale je to vše jen o důslednosti o čase stráveném se psem a o pochopení psa. A u haskouna to potřebuje opravdu hodně času. Což ne každý člověk zvládne, není to o výcviku jako takovém, ale spíš o soužití psa a člověka. Tohle byla Kačís poprvé u kamarádky na ranči.
Nevím vlastně, kolik jste měla(máte) husky, ale všichni byli takhle vychovaní? Jako já si vždycky říkám, že až a jestli budu mít ještě samojeda, tak neudělám stejné chyby, či se budu snažit vyhnout problémům, které nastaly, předvídat a zabránit jim(prostě aby se nerozzdrhal) ale je celkem možné, že přes tyhle, neuvidím další a třeba bude pro změnu protivný na psy, či tak něco...
lesnížínka
napsal(a):
Moji sousedi na chalupě si zcela bez rozmyslu pořídili haskouna (nabídnout mu nemohli co vím téměř nic z toho, co by potřeboval). Už jako štěnda mi ho bylo nesmírně líto - furt na řetězu a dlouhé a žalostné vytí... Pak jsem se dozvěděla, že jim zdrhl jednou, roztrhal ovce lidem ve vesnici, zdrhl podruhé - roztrhal další ovce. Pak jsem tam nějakou dobu nejezdila. Až při této diskuzi jsem si uvědomila, že při mé zcela nedávné návštěvě chalupy jsem jejich psa nikde neviděla ani neslyšela. Až tam pojedu, budu mít strach se zeptat, kde je... Pokud by jej vrátili chovateli (byl-li to vůbec PP pes), asi by to bylo to nejlepší, ale spíš se bojím něčeho jiného.
fikovnice
napsal(a):
Moji sousedi na chalupě si zcela bez rozmyslu pořídili haskouna (nabídnout mu nemohli co vím téměř nic z toho, co by potřeboval). Už jako štěnda mi ho bylo nesmírně líto - furt na řetězu a dlouhé a žalostné vytí... Pak jsem se dozvěděla, že jim zdrhl jednou, roztrhal ovce lidem ve vesnici, zdrhl podruhé - roztrhal další ovce. Pak jsem tam nějakou dobu nejezdila. Až při této diskuzi jsem si uvědomila, že při mé zcela nedávné návštěvě chalupy jsem jejich psa nikde neviděla ani neslyšela. Až tam pojedu, budu mít strach se zeptat, kde je... Pokud by jej vrátili chovateli (byl-li to vůbec PP pes), asi by to bylo to nejlepší, ale spíš se bojím něčeho jiného.
Já bych se neptala, nejsem si jistá, že bych pak unesla pravdu a musela bych na to pořád myslet, nevypudila bych to tak brzo z hlavy

fikovnice
napsal(a):
A tak třeba ho někomu darovali...jestli skutečně vypadal jako husky byť by byl bez PP, tak věřím, že si ho někdo vzal......otázkou je, zda takový pes, který asi nebude mít nějak zvládnutou výchovu....ono na řetězu se žádný pes nevychová, jestli pak nejde z ruky do ruky.
WinterIsComming

XXX.XXX.140.15
Veľmi veľa času a veľmi veľa energie. Určite neodporúčam huskyho niekomu, kto nemá čas sa mu venovať.

WinterIsComming
napsal(a):
Veľmi veľa času a veľmi veľa energie. Určite neodporúčam huskyho niekomu, kto nemá čas sa mu venovať.
milý odregistrovaný a opět zaregistrovaný uživateli - takže už žádní gaučáci? Žádné individuálno, coby odpověď na dotaz k plemeni? .......
lesnížínka
napsal(a):
Nevím vlastně, kolik jste měla(máte) husky, ale všichni byli takhle vychovaní? Jako já si vždycky říkám, že až a jestli budu mít ještě samojeda, tak neudělám stejné chyby, či se budu snažit vyhnout problémům, které nastaly, předvídat a zabránit jim(prostě aby se nerozzdrhal) ale je celkem možné, že přes tyhle, neuvidím další a třeba bude pro změnu protivný na psy, či tak něco...
Nooo takhle. Za svůj život jsem jich měla zatím 12. Můj první chodil navolno, ale ne všude. Řešila jsem to tak, že jsem ho zapřáhla do kola, jela jsem ke známýmu, co měl taky haskouna, šli jsme na louku, tam je pustili, psi se vyblbli a pak jsem zas jela domů. Na zvěř nijak nereagoval, ale nezkoušela jsem ho při zvěři pustit navolno, kvůli tomu, co jsem se o povaze haskounů dočetla a doslechla. Jinak fungoval super, od psů odvolatelnej. Doma metrovej plot, nikdy ho nepřeskakoval, nikdy neměl touhu utíkat. Další psy, co jsme pořizovali už byli posbíraný pokažený psi, co už omrzeli páníčky. Všechno to byli psi s PP a my potřebovali sestavit spřežení, aby jsme mohli závodit a nemuseli čekat až štěnda vyrostou. Takže tam než učení ovladatelnosti navolno se učili, že se nesměj navzájem sežrat, že se nežerou ani malý pejsci, co choděj kolem nás, že se nežerou srnečky a zajíčci, co běžej kolem nás, no a práci v zápřahu měli jaksi vrozenou. V létě, když se nezapřahalo jsem je brala na prochajdy a učila přivolání, sedni, lehni atd. Takže, když se mi pak na závodech odkousnul ze stake outu, tak jsem ho nemusela nahánět, ale stačilo písknout k přivolání, nebo, když se psu urvala karabina při zapřahání a psík si vyběhl sám, tak stačilo taky jen písknout. Ale nedělám si iluze.....za zvěří by se navolno hned vydali. Ale to je ani nikdo neučil. Byli to prostě závodní psi. Vlastně pořádnou ovladatelnost jsem učila až Kačenku, protože to už neměl být pes závodní, ale rodinnej. Narodily se mi děcka, takže jsem přestala se závodama a jezdila jen doma. Káča běhala v zápřahu, ale jinak fungovala jako kterýkoliv jinej pes. Teď už mám jen Taira, Kačíska v necelých 16 letech na jaře umřela a s ním je to oříšek. Dostala jsem ho jako dvouletýho a sama chovatelka mi řekla, že měl nesnesitelnou povahu už jako štěně (on dost ostatní psy šikanoval) a že ona by si ho osobně nikdy nevybrala. No já vědět, jakej je, tak taky ne Ale bývalá majitelka ho strašně vychválila, no a když už ho u nás nechala, tak nejsem z těch, co pošlou psa o dům dál. Takže to byla dřina, ale teď už funguje vcelku super. Já jsem hodně náročná a pes fakt musí poslechnout na první povel, jinak nejde z vodítka.Tak jsem na něj pořídila k dopilování přivolání EO. Věřím, že bych dalšího haskouna zvládla vychovat, kor od štěněte. Je to prostě ale opravdu jiná výchova, Takový na pohodu, klidný chování, žádný přehnaný emoce a pes se pak i zklidní sám....
No tak já nikdy netvrdil, že to nejde. Už jsem tu i psal, že
1) páník k tomu musí "bejt", mít "dar" (žádnej nablblej drezér), laskavě DŮSLEDNEJ a s NEKONEČNOU TRPĚLIVOSTÍ a i tak viz 2)
2) ztráví tím min 5x tolik času, za který by v poho vychoval 5 "normálních" psů
3) 99% slečen (pánů) , co chtějí rozkošného modroočku nesplňují za 1)
protože platí pořád starý dobrý motto od G. Attly
Pes nikdy nedělá chybu. Je pouze pes a dělá, co dělá, protože je pes a myslí jako pes. Jste to vy, kdo dělá chybu, protože jste jej nevycvičil, aby dělal to, co chcete, aby dělal, když chcete, aby to dělal. Nebo jste špatně posoudil, co je schopen dělat, fyzicky nebo mentálně. Tak jestliže byla udělána chyba v týmu, jste to vy, kdo jí udělal, ne pes...
To jsem se teda zas takhle u ranní kávy v práci pobavila nad touhle diskuzí
Já měla tedy jen jednoho huskouna - mého prvního psa... Musím říct, že ten pes mě neskutečně mnoho naučil. Trpělivosti, důslednosti, komunikaci se psy, ale i tomu, že po zlém to prostě fakt nejde.. Vlastně bych každému doporučila mít aspoň chvíli huskouna, protože s každým dalším mým psem už to bylo fakt jednodušší. Nemyslím si, že je to o tom, že by to plemeno potřebovalo extrémní množství pohybu, můj huskoun byl v podstatě spíš lenoch, ale když na to přišlo, tak dokázal ujít 100 km dogtrekking nebo uběhnout 50 km u běžek. Spíš si myslím, že je to o tom, že je to naprosto specifická povaha a ne každému to sedne.. Je to taková nezávislá svobodomyslná mysl, co fakt nemá potřebu udělat páníčkovi, co mu na očích vidí. A zas naopak znám typy lidí, co si s huskounem neskutečně sednou a prostě k sobě patří. Takže já bych se ani tak neptala "kolik času a pohybu ten pes potřebuje" jako spíš "hodí se ke mně ten pes?"
marushka
napsal(a):
To jsem se teda zas takhle u ranní kávy v práci pobavila nad touhle diskuzí
Já měla tedy jen jednoho huskouna - mého prvního psa... Musím říct, že ten pes mě neskutečně mnoho naučil. Trpělivosti, důslednosti, komunikaci se psy, ale i tomu, že po zlém to prostě fakt nejde.. Vlastně bych každému doporučila mít aspoň chvíli huskouna, protože s každým dalším mým psem už to bylo fakt jednodušší. Nemyslím si, že je to o tom, že by to plemeno potřebovalo extrémní množství pohybu, můj huskoun byl v podstatě spíš lenoch, ale když na to přišlo, tak dokázal ujít 100 km dogtrekking nebo uběhnout 50 km u běžek. Spíš si myslím, že je to o tom, že je to naprosto specifická povaha a ne každému to sedne.. Je to taková nezávislá svobodomyslná mysl, co fakt nemá potřebu udělat páníčkovi, co mu na očích vidí. A zas naopak znám typy lidí, co si s huskounem neskutečně sednou a prostě k sobě patří. Takže já bych se ani tak neptala "kolik času a pohybu ten pes potřebuje" jako spíš "hodí se ke mně ten pes?"
Tak to máte určitě pravdu, jenže když se někdo takhle zeptá...jak to máme my tady vědět? A jsem si skoro jistá, že to nemůže vědět ani ten člověk sám. První by bylo snad lepší se s někým, kdo toho psa má seznámit, pobejt aby pochytil, jak se takový pes prostě běžně chová. Třeba já. Sama povaha svobodomyslná, která nesnese příkazy, zákazy, nátlak. To se pak šprajcnu, naštvu a ani omylem. Ovšem chovat se tak mé potencionální dítě, tak ho asi zabiju a to myslím celkem beze srandy, protože jsem trochu generál a nesnesu, když věci nejdou podle mne(no dáreček taková povaha - vím to ) Z počátku to se samojedem bylo velmi krušné kor, když druhé štěndo bylo absolutně poslušný berňák. Až za hodně let, jsem se s tím, jak se samík chová smířila a neřešila. Teď je starý a už se může v podstatě chovat jak chce, jsem ráda, že je A jsem si naprosto jistá, že pokud bych si kupovala ještě psa, vždycky to bude samojed (a naivně si myslím, že na toho dalšího půjdu už líp )
a hele "chytrej" slovák již své zdejší prohlášení
cely vrh stenat nam ostava a nebol ani planovany ku predaju.
evidentně "přehodnotil"
už je nabízí za 6tku
https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/3472455/sibirsky-husky-na-prodej-bez-pp/
lupus4
napsal(a):
evidentně "přehodnotil"
už je nabízí za 6tku
https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/3472455/sibirsky-husky-na-prodej-bez-pp/
Ja páni, ale ti psíci by momentálně měli mít minimálně k půl roku, ne? Alespoň tak nějak to psal... Zjistil, že mít smečku husky není až tak happy?

lesnížínka
napsal(a):
Ja páni, ale ti psíci by momentálně měli mít minimálně k půl roku, ne? Alespoň tak nějak to psal... Zjistil, že mít smečku husky není až tak happy?
.....no to by zase odpovídalo před týdnem na naší psí louce slovák s fenou husky - na volno a štěňata cca 6 měsíců s ní.....no chtěla jsem se jít zeptat, ale držel se dál tak jsem nakonec nešla....

lupus4
napsal(a):
evidentně "přehodnotil"
už je nabízí za 6tku
napsal(a):
.....no to by zase odpovídalo před týdnem na naší psí louce slovák s fenou husky - na volno a štěňata cca 6 měsíců s ní.....no chtěla jsem se jít zeptat, ale držel se dál tak jsem nakonec nešla....
Ano, bliklo mi zrovna na tebe, jak jsi to vzpomínala...
lupus4
napsal(a):
evidentně "přehodnotil"
už je nabízí za 6tku
Mě spíš přijde, že to je ten nějakej podvodnej inzerát....je nějak divně psanej

lupus4
napsal(a):
řekl bych, že fena na jeho fotce (s kozama) + foto na inzerátu je stejná
PS. až je zase potkáte, dejte řeč
...tak určitě....

lesnížínka
napsal(a):
Ano, bliklo mi zrovna na tebe, jak jsi to vzpomínala...
...jo, jo.....
Elfiadorn

XXX.XXX.140.15
Lupus4 - musim ta sklamat nie su to moje stenata ;) ( https://scontent-prg1-1.cdninstagram.com/vp/5fbf74b432f693ad00a44b9eb728b0a6/5DAE8D12/t51.2885-15/e35/p1080x1080/62452731_459895201222759_8815317151489989452_n.jpg?_nc_ht=scontent-prg1-1.cdninstagram.com ).
Pokial psiu luku myslite praha 9 - ano som to ja. Fena + 3 stenata (1 slo priatelkynim rodicom).
Ak niekto chce debatovat ja s tym nemam problem budem tam vzdy k dispozicii :)
Elfiadorn

XXX.XXX.140.15
Andrýsek3
napsal(a):
Ježíš, to byla výživná diskuze😅😅
Prosím, Elfiadorn dejte vědět až budou psikum tak rok a půl jak to s nimi vypadá, jestli teda zbudou. 🤷♀️😅
Mile rad dam vediet ako sa ma cela rodinka :)
https://scontent.cdninstagram.com/vp/6db88f6390b6c0f3d9c7723b216df5f6/5D2E3B55/t50.2886-16/28392035_2097259020509588_2464244894898585600_n.mp4?_nc_ht=scontent.cdninstagram.com
https://scontent.cdninstagram.com/vp/f9bbc97c0afd09b25dbb9e51b779aba6/5D2DC61D/t50.2886-16/67088339_213763626255832_7501994484917092783_n.mp4?_nc_ht=scontent.cdninstagram.com
Elfiadorn
napsal(a):
Mile rad dam vediet ako sa ma cela rodinka :)
https://scontent.cdninstagram.com/vp/6db88f6390b6c0f3d9c7723b216df5f6/5D2E3B55/t50.2886-16/28392035_2097259020509588_2464244894898585600_n.mp4?_nc_ht=scontent.cdninstagram.com
https://scontent.cdninstagram.com/vp/f9bbc97c0afd09b25dbb9e51b779aba6/5D2DC61D/t50.2886-16/67088339_213763626255832_7501994484917092783_n.mp4?_nc_ht=scontent.cdninstagram.com
Vypadáte všichni spokojeně - tak jistě to bude i nadále ☺
Mějte se všichni fajn 👍
Elfiadorn

XXX.XXX.140.15
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Vypadáte všichni spokojeně - tak jistě to bude i nadále ☺
Mějte se všichni fajn 👍
Dakujeme a napodobne prajeme :)

Elfiadorn
napsal(a):
Lupus4 - musim ta sklamat nie su to moje stenata ;) ( https://scontent-prg1-1.cdninstagram.com/vp/5fbf74b432f693ad00a44b9eb728b0a6/5DAE8D12/t51.2885-15/e35/p1080x1080/62452731_459895201222759_8815317151489989452_n.jpg?_nc_ht=scontent-prg1-1.cdninstagram.com ).
Pokial psiu luku myslite praha 9 - ano som to ja. Fena + 3 stenata (1 slo priatelkynim rodicom).
Ak niekto chce debatovat ja s tym nemam problem budem tam vzdy k dispozicii :)
...tak jsem to odhadla dobře, bylo by to moc náhod najednou.......vím, že jedno štěně bylo plašší.......jinak moc hezcí - i když já exteriéru huskounů nerozumím......jen jsem si tak nějak nedokázala představit v pražském bytě - tedy odchovat vrh do tohoto věku v bytě.....bylo mi to hloupé se tam na Vás vrhnout a zahrnout otázkami......
Elfiadorn

XXX.XXX.25.36
Slubeny update:
- vsetci su zdravi, stastni a s plnymi bruskami
P.S.:
Keby chcel niekto vyrivat ano vsetky hovienka boli pozbierane ;) xD