Havanský psík s PP

Prodám Havanského psíka - Nabízíme k rezervaci na štěňátka Havanského psíka...
Dohodou
Dobrý den,
chceme si pořídit havaňáčka, byli jsme rozhodlí, že chceme fenku, náš předchozí pes byla také fenka. Byli jsme se podívat na štěňátka a paní chovatelka měla volné dvě štěňata, fenku a pejska. Problém je v tom, že nám řekla, že pokud chceme pejska jen na mazlíčka a ne na chov, doporučovala by nám spíše psa, prý její zkušenostu havaňáčků je taková, je psi jsou více mazlivý, poslušnější a věrnější než fenky. Mně se i ten pejsek líbí víc než jeho sestřička, nicméně mám velké obavy z toho, že nám pes bude značkovat dvorek a nemám zkušenosti s venčením psů, fenka ta mi to vždy vypustila před domem (v starém bytě) a bylo hotovo, když zrovna nebyl čas na procházku. Jsem opravdu nerozhodná, u fenky jistě víme, že nebudeme chtít štěňátka a tak bychom asi volili z preventivních důvodů kastraci, což je ale taky nepříjemná záležitost.
Budu vděčná za vaše zkušenosti a názory...
Já si myslím, že je to úplně jedno.
S trochou trpělivosti se dá i pes naučit na to, že teď se čurá, vycházka bude až večer.
Hodné, mazlivé a citlivé mohou být feny stejně jako psi. Jen bývají maličko náchylnější na rozmazlování, ale to je otázka výchovy.
A na každé haváňáčí feně se stejně chovat nedá, to by tu byli za chvíli samí havaňáci.
Kdybych se měla rozhodovat, jestli psa bez kastrace, nebo fenu s kastrací, jdu do psa. Ale jinak je to čistě na osobní preferenci.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Nemám zkušenost s malými pejsky...ale obecně jako člověk, který měl obé to vidím následovně......zásadní rozdíl vidí už mezi myšlením psa a feny, pes je takovej jednodušší...prostě chlap, no a fenečka víc přemýšlí, je rafinovanější. Pro mě je jednodušší výchova psa, ale zároveň považuju za "chytřejší" fenku.
Spíš záleží na tom, co komu vyhovuje....pokud budu chtít zvíře, který na mě bude koukat jak na svatej obrázek, který mě bude zbožňovat,který bude nekomplikovaný a práce s ním bude pro mě jednodušší, tak si pořídím psa-samce, pokud ale chci mít parťačku se kterou si fakty rozumím, tak jedině fenu...mě osobně třeba fena vyhovuje víc, ale někomu zase spíš psí kluk, to je člověk od člověka.
Co se čůrání týče...tak na prochajdě je to asi jedno, když jdu po ulici, tak psa prostě nenechávám občůrávat baráky......v přírodě je to samozřejmě jedno. Na zahradě, ale pes samozřejmě obejde "teritorium" a označkuje, takže některé větve keřů to odnesly, fena zase na druhou stranu vyčůrá flek do trávníku....takže to si člověk nevybere....
Co se mazlivosti týče, tak tam myslím, že nejde o to, jestli je to kluk nebo holka, ale na povaze daného jedince.
U feny vidím jako mínus větší pravděpodobnost zdravotních rizik, které u psa nehrozí.....faleškama počínaje ...zánětem dělohy nebo rakovinou konče.
Mám fenu i psa (jiné plemeno než plánujete vy). Mazliví jsou oba stejně, ale řekla bych, že pes je takový "jednodušší" a když po něm něco chcete, tak to prostě udělá a nepřemýšlí nad tím. Kdežto fena se kolikrát zarazí a přemýšlí, jestli to má fakt udělat a proč. Jakože pes tak nějak funguje na první dobrou a s fenou se musíte domluvit . Ale to je hodně obecné a neříkám, že to platí u každého psa a feny - nicméně vidím to i u psů z rodiny a i známí mají stejné zkušenosti.
A k tomu venčení - fena vyběhne ven, "dřepne" a je vyčůraná, pes vyběhne ven - taky si "přidpřepne" a vyčurá se, ale pak ještě chodí a značkuje okolo - pokud neprší, když prší tak je rychle hotový .
Já s rozdíly moc neporadím, měla jsem v minulosti psa i fenu (postupně), ale jiného plemene, takže se to moc srovnat nedá, jen taky myslím že na fenky je často potřeba "vyšší dívčí" - někomu to právě vyhovuje, někomu naopak...
Ale podívala bych se na to i z praktického hlediska - pokud třeba ve vašem blízkém okolí bydlí několik fenek, tak při pořízení psa najednou přesně zjistíte kdy která hárá, pokud jich je v okolí hodně tak skoro celoročně :D
Nebo jestli máte členitou zahradu a na ní věci které byste nchtěli mít označkované... atd
marcelaamax
napsal(a):
Mám fenu i psa (jiné plemeno než plánujete vy). Mazliví jsou oba stejně, ale řekla bych, že pes je takový "jednodušší" a když po něm něco chcete, tak to prostě udělá a nepřemýšlí nad tím. Kdežto fena se kolikrát zarazí a přemýšlí, jestli to má fakt udělat a proč. Jakože pes tak nějak funguje na první dobrou a s fenou se musíte domluvit . Ale to je hodně obecné a neříkám, že to platí u každého psa a feny - nicméně vidím to i u psů z rodiny a i známí mají stejné zkušenosti.
A k tomu venčení - fena vyběhne ven, "dřepne" a je vyčůraná, pes vyběhne ven - taky si "přidpřepne" a vyčurá se, ale pak ještě chodí a značkuje okolo - pokud neprší, když prší tak je rychle hotový .
Přesně tak, pozoruju to samé...když jsem fenu učila aport, to bylo furt přemýšlení: tohle taky musím nosit a tohle taky? Kdežto pes nepřemýšlí a nosí všechno. Taky když na psa zavolám, aby něčeho nechal, poslechne hned, fena to ještě chvíli zkouší.
napsal(a):
Přesně tak, pozoruju to samé...když jsem fenu učila aport, to bylo furt přemýšlení: tohle taky musím nosit a tohle taky? Kdežto pes nepřemýšlí a nosí všechno. Taky když na psa zavolám, aby něčeho nechal, poslechne hned, fena to ještě chvíli zkouší.
pro me je tohle strasne zajimave.
jsem to zase vždycky mela nastavene sama v sobe tak -ze fena dela a pes premysli.
fena to dela pro me -pes, jen když z toho ma užitek.
a co když pes dospeje?
nestane se prave to, ze ho zacnou vice zajímat feny a okoli - a méně práce?
napsal(a):
jsem to zase vždycky mela nastavene sama v sobe tak -ze fena dela a pes premysli.
a co když pes dospeje?
I to je možné, netvrdím, že ne. Ten můj má teprve 20 měsíců, ale spíš doufám, že cvičením a důsledností a věkem se ta poslušnost ještě více utvrdí. Na cvičáku máme psa, který normálně za fenama běhá jak zjančený, i když nehárají, ale když se cvičí, tak šlape jak hodinky. Jde teda o retrívry, s jiným plemenem zkušenost nemám.
marcelaamax
napsal(a):
Hezky popsaný rozdíl pes vs. fena....nemám moc zkušeností....já osobně 3 psy a 2 feny......a nějaké ty poznatky posbírané po známých, hlavně těch, co mají psa i fenu stejného plemene současně, protože když má člověk jen jedno zvíře, tak ten rozdíl prostě nevidí, ale v kombinaci pes s fenou, mají všichni stejnou zkušenost....
Pes je jednodušší....nepřemýšlí proč...nebo se možná zamyslí, nic nevymyslí, povel splní.....fena se ptá neustále proč to a proč ono a nešlo by to takhle a nešlo by to jinak, ale ve finále je nakonec prostě tak nějak šikovnější, když jí to člověk vysvětlí.
Jo a zmínila bych ještě jeden aspekt....někde v okolí nám začala hárat nějaká fena, takže ze psa se stal totální ukňouránek, který se crcá s jídlem, musím dohlížet, aby se pořádně napil.....teď zrovna venku teskně poštěkává...no to zase bude minimálně tejden veselo ....v tomhle ohledu zlatá fena.
A naopak venčit háravku v parku plném psů....taky žádnej med...
No a pak si vyberte, že??
to je strašně individuální. Já mam raději feny . Představa že pes mne v bytě zvedne nohu, to se strašně špatně odnaučuje . Takže pro mne volba jasná. Já ted mám dvě feny tak i další bude holka, v bytě si neumím představit jak bych psa v době hárání fen oddělila . Někdo zase bude preferovat psa
napsal(a):
a co když pes dospeje?
Tak ono to asi nejde říct úplně obecně, že by to tak platilo u všech psů a fen. Ale u nás teda jo - psovi budou v létě 4 a fena je ještě štěně. Co máme psi a feny v rodině tak to tam platí taky, i u známých. A i na cvičáku se setkávám s názorem, že pes je na cvičení "jednodušší" - ale zase, nemusí to platit vždy.
U nás je to fakt, že pes všechno plní tak nějak bezhlavě, bez přemýšlení, prostě proto, že jsem to řekla a nehledá v tom žádné složitosti. Kdežto fena nad tím moc přemýšlí a zkouší to třeba i obejít, vymyslet nějak pro ní výhodněji - řekla bych jednoduše, že je vyčůraná .
napsal(a):
Hezky popsaný rozdíl pes vs. fena....nemám moc zkušeností....já osobně 3 psy a 2 feny......a nějaké ty poznatky posbírané po známých, hlavně těch, co mají psa i fenu stejného plemene současně, protože když má člověk jen jedno zvíře, tak ten rozdíl prostě nevidí, ale v kombinaci pes s fenou, mají všichni stejnou zkušenost....
Pes je jednodušší....nepřemýšlí proč...nebo se možná zamyslí, nic nevymyslí, povel splní.....fena se ptá neustále proč to a proč ono a nešlo by to takhle a nešlo by to jinak, ale ve finále je nakonec prostě tak nějak šikovnější, když jí to člověk vysvětlí.
Jo a zmínila bych ještě jeden aspekt....někde v okolí nám začala hárat nějaká fena, takže ze psa se stal totální ukňouránek, který se crcá s jídlem, musím dohlížet, aby se pořádně napil.....teď zrovna venku teskně poštěkává...no to zase bude minimálně tejden veselo ....v tomhle ohledu zlatá fena.
A naopak venčit háravku v parku plném psů....taky žádnej med...
No a pak si vyberte, že??
Jo, vnímám to stejně. možná než šikovnější bych řekla, že je fena vynalézavější, do určité míry "chytřejší" a prostě vyčůranější. U nás to je právě třeba tak, že když jsem učila něco nového, tak bych řekla, že pes se to naučil rychleji a snadněji - právě proto, že v tom nehledal složitosti.
A co se hárání týče - se současným psem a háravkama v okolí nemám problém, maximálně venku začne něco olizovat a "klapat" hubou, ale tím to končí. Nijak víc to neprožívá. Na cvičáku vedle háravky odcvičí, na procházce je schopný ji ignorovat. No něco jiného to samozřejmě bude, až začne hárat naše fena, už to může přijít, takže se na to připravujeme. Ale i tohle je hodně individuální - předchozí pes při hárání fen v okolí trpěl - nežral, celé hodiny seděl a vyl, klepal se a nebylo možné s ním cokoli dělat, odmítal chodit na procházky, když už jsem ho někam vytáhla tak procházka na vodítku s tím, že se neustál ohlížel, otáčel a chtěl zpátky.
Mela jsem kdysi psa a moc jsem se s nim nedokazala dohodnout.
Prevazoval mi u nej pocit, ze jen zkousi hranice, jestli porad ta pravidla plati atd..
Od te doby jen feny - a s tema se vždycky nejak dohodnu
I kdyz akualne ta mladsi -te se smeju, ze mela byt pes. Nechce pouzivat mozek, chce jen svuj cernobily svet. kde ji clovek presne bude rikat, co ma delat. a neumi delat dve věci najednou
Jenze ted to vypada, ze bude zase pes.
Tak aspon budu mit moznost porovnavat
marcelaamax
napsal(a):
Jo, vnímám to stejně. možná než šikovnější bych řekla, že je fena vynalézavější, do určité míry "chytřejší" a prostě vyčůranější. U nás to je právě třeba tak, že když jsem učila něco nového, tak bych řekla, že pes se to naučil rychleji a snadněji - právě proto, že v tom nehledal složitosti.
A co se hárání týče - se současným psem a háravkama v okolí nemám problém, maximálně venku začne něco olizovat a "klapat" hubou, ale tím to končí. Nijak víc to neprožívá. Na cvičáku vedle háravky odcvičí, na procházce je schopný ji ignorovat. No něco jiného to samozřejmě bude, až začne hárat naše fena, už to může přijít, takže se na to připravujeme. Ale i tohle je hodně individuální - předchozí pes při hárání fen v okolí trpěl - nežral, celé hodiny seděl a vyl, klepal se a nebylo možné s ním cokoli dělat, odmítal chodit na procházky, když už jsem ho někam vytáhla tak procházka na vodítku s tím, že se neustál ohlížel, otáčel a chtěl zpátky.
Já bych k tomu ještě dodala...
pes je mamáneček, maminčin chlapeček, co si eventuelně přijde mamince i postěžovat, když se mu děje nějaká nespravedlnost...třeba když mu fena zabaví jeho kost. Můj pocit z něho je, že je opravdu jako moje dítě o které se starám, o které láskyplně pečuju a on mi to vrací oddanou láskou, co maminka řekne, to je svatý. Ta jeho nátura mě nutí mu neustále říkat infantilní nesmysly, jako že je moje nynané štěňátko, maminčin chlapeček, miminečko malinké apod.
No a teď fena...semetrika shránčlivá, diskutérka až na půdu, co si o sobě myslí, že ví všechno na světě nejlíp, manipulátorka, kdyby mohla, tak je určitě ředitelka zeměkoule...takže domluva s fenou podle toho vypadá, je to jiná liga, tam člověk musí vymyslet jak na ní....ale můj pocit z ní je, že jsme tým, že není potřeba vodit jí "za ručičku" a že vlastně ona pečuje o mě....prostě moje holka, moje princeznička, která mě taky zahrnuje láskou, ale z pozice pečovatelky......taky jí říkám infantilní nesmysly, ale spíš, že je moje holka nejchytřejší, nejkrásnější, činaná, že se nikoho nebojí, že je to princezna...ne princezna...carevna..a tak.
Prostě pes je "dítě"....fena ne.
Když jsem měla afgána, tak jsem myslela, že je to nejdokonalejší, nejgeniálnější a nejchytřejší pes na světě....dneska si myslím, že kdybych měla fenu stejného plemene, tak bych možná zjistila, že pes je normální trouba.
kdy to tak čtu je to jak u lidí Mám srovnání a u kluků vše tak průzračné, jednoduché a dcera vyčůraná už od mimina, bude jí 7 a než něco udělá tolik okecávaček aby nemusela Když nedovolím já jde za tatínkem a když nepovolí ani on tak jen slyším jak si říká že to snad není možné a bude to muset udělat
Povahu mezi fenou a psem moc posuzovat nemůžu. U plemena co máme my jsou asi závisláci oba. Starší jak se zvednu jde taky a mladší je jak dítě a dcera říká že si hraje na štěnátko když chce furt chovat . Ale u nich je to prostě dané povahou Ale většinou už u štěnat ty holky jsou takové jiné
Markéta80
napsal(a):
to je strašně individuální. Já mam raději feny . Představa že pes mne v bytě zvedne nohu, to se strašně špatně odnaučuje . Takže pro mne volba jasná. Já ted mám dvě feny tak i další bude holka, v bytě si neumím představit jak bych psa v době hárání fen oddělila . Někdo zase bude preferovat psa
To si myslím, že se děje spíš výjimečně - to značkování doma...
My máme psa-chůvu. Kdysi tady na to taky byla diskuze - že je to typičtější pro samce. Miluje mláďata všeho druhu, samozřejmě včetně lidských. Někdy jeho péči mláďata zas až tak neoceňují - to když vyčenichal, kde si kočka schovala koťata a totálně, ale totálně nadšenej mě běžel vítat s čímsi, co mu "bloncalo" v tlamě! No samozřejmě - kotě! Naštěstí on je i v tom chycení zuby extrémně citlivý, takže kotě to přežilo bez úhony...jen si je pak kočka přestěhovala na půdu, kam se pes nedostane.
fikovnice
napsal(a):
My máme psa-chůvu. Kdysi tady na to taky byla diskuze - že je to typičtější pro samce. Miluje mláďata všeho druhu, samozřejmě včetně lidských. Někdy jeho péči mláďata zas až tak neoceňují - to když vyčenichal, kde si kočka schovala koťata a totálně, ale totálně nadšenej mě běžel vítat s čímsi, co mu "bloncalo" v tlamě! No samozřejmě - kotě! Naštěstí on je i v tom chycení zuby extrémně citlivý, takže kotě to přežilo bez úhony...jen si je pak kočka přestěhovala na půdu, kam se pes nedostane.
No, tak já psa milujícího mláďata nemám , koťátko, králíček, ptáček ani jiné mládě by to nejspíš nepřežilo. Ale tak jasně, já mám psa celkově ke zvířatům nesnášenlivého.
Ale myslela jsem si, že právě to s tou chůvou je typičtější pro feny? Že mají mateřský pud. Nebo ne? Že je fena i co se týče dětí taková jemnější a opatrnější.
marcelaamax
napsal(a):
No, tak já psa milujícího mláďata nemám , koťátko, králíček, ptáček ani jiné mládě by to nejspíš nepřežilo. Ale tak jasně, já mám psa celkově ke zvířatům nesnášenlivého.
Ale myslela jsem si, že právě to s tou chůvou je typičtější pro feny? Že mají mateřský pud. Nebo ne? Že je fena i co se týče dětí taková jemnější a opatrnější.
No ono se to tu fakt probíralo, někde tu ta diskuze je. A vím, že mi víc lidí odepisovalo, že je to typičtější pro samce... Možná záleží na plemeni, vše je individuální, navíc náš je vestaj.
Někomu sedí spíše fena, někomu pes. Já měla vždycky psy, nějak jsem se s nima lépe dorozuměla. Momentálně mám první holčičku, no dneska už pomalu babku, máme spolu krásný vztah, ale je to jiné. Takže za mne asi psa.
Co se týče toho čůrání, tak naše zahrádka vypadá hůř s fenkou, fakt máme vypálené kruhy a to ikdyž se to snažím vyzalévat, pokud je čím
fikovnice
napsal(a):
Potvrzuju...pes-samec....chůva až na půdu a je jedno jestli se jedná o štěňátko, koťátko....afgán s láskou pečoval o mláďata morčat...
Fena mi přijde, že je spíš vychovatelka.
inusanka
napsal(a):
Někomu sedí spíše fena, někomu pes. Já měla vždycky psy, nějak jsem se s nima lépe dorozuměla. Momentálně mám první holčičku, no dneska už pomalu babku, máme spolu krásný vztah, ale je to jiné. Takže za mne asi psa.
Co se týče toho čůrání, tak naše zahrádka vypadá hůř s fenkou, fakt máme vypálené kruhy a to ikdyž se to snažím vyzalévat, pokud je čím
S tou zahradou potvrzuju....v tomhle je fena velké mínus.
marcelaamax
napsal(a):
No mě právě přijde, že fena se s tím moc nepáře.....neříkám, že nejsou feny pečovatelky, ale já viděla ten rozdíl i třeba s mýma dětma....fena je úžasná, dítě hlídá jako oko v hlavě, dává pozor, ale tak nějak si udržuje odstup, pes naproti tomu není v hlídání dítěte tak spolehlivej.......on o děťátko tak nějak něžně pečuje, ale...
Situace....batole leží na zahradě na dece a začne plakat....fena jako hlídač letí ohlásit, že dítě brečí....pes jde sám dítě utěšovat.
Batole si hraje na zahradě na dece a pak se sebere a leze pryč....fena běží a řve "hele mamino, utíká ti dítě, koukej si ho odchytit"
Pes jde s dítětem a dělá mu ochránce.
Toť alespoň moje zkušenost....
napsal(a):
S tou zahradou potvrzuju....v tomhle je fena velké mínus.
No u nas se fena tak nějak naucila a většinou se chodí vencit na jedno misto - nebo teda jeden malej placek nebo jak to říct. Kdezto pes ocurava všechny kytky (takže záhony uz jsme oplotili), stromy a keře. Mame řadu keriku, a ty uz jsou zespod úplně žluté, takže budeme před ne taky dávat plutek. Ještě přemýšlím, ze mu někam dam "značkovací" kámen.
Přijde mi, že to je naprosto individuální. Náš pes ve mě budí dojem, že s námi, tak nějak dobrovolně, žije divoká šelma. Sice nás má hrozně rád, včetně feny a koček, ale kdyby se ocitl na světě bez nás, tak myslím, že zdivočí a uživí se sám. Sice ovladatelnost bez problémů, ale je to o přístupu a ochotě pokaždé vymýšlet, jak si poradíte s tím, co vymyslel pes. Pokud něco dělat nechce, tak se nedá ani uplatit. Jinak k domácím zvířatům a starým lidem i dětem je něžný a opatrný. Divoká zvířata považuje za jídlo.
Fena, i když je tedy zatím malá, tak je mnohem poslušnější a ochotnější ke spolupráci. Sice taky občas něco vymyslí, ale zdaleka to sní není tak složité. Tu samostatnost si nechává víc na ty chvíle, kdy tam nejsme. K cizím zvířatům a lidem bez ohledu na věk je rezervovaná až agresivní, s nikým se nemaže, jakmile se někdo chová z jejího pohledu nevhodně, tak ho srovná. Zase na rozdíl od psa vůbec neloví a kdyby nebylo o strach, koho kde bude napomínat, tak by mohla chodit na volno.
marcelaamax
napsal(a):
No u nas se fena tak nějak naucila a většinou se chodí vencit na jedno misto - nebo teda jeden malej placek nebo jak to říct. Kdezto pes ocurava všechny kytky (takže záhony uz jsme oplotili), stromy a keře. Mame řadu keriku, a ty uz jsou zespod úplně žluté, takže budeme před ne taky dávat plutek. Ještě přemýšlím, ze mu někam dam "značkovací" kámen.
psí pisoár někde najdu fotku. V Brně v areálu vfu jich bylo několik ............
Děkuju všem za zkušenosti a názory. Nakonec jsme se s manželem domluvili, že jdem do nové zkušenosti a zamluvili jsme si pejska 😊
Martincek
napsal(a):
Děkuju všem za zkušenosti a názory. Nakonec jsme se s manželem domluvili, že jdem do nové zkušenosti a zamluvili jsme si pejska 😊
Na všechny svoje psí bytosti, ať už psy nebo feny, vzpomínám s velkou láskou....každý byl jiný a každý si sebou vzal kus mého srdce, když mě opustil.....každý byl ve své podstatě a svým způsobem TEN NEJLEPŠÍ PES NA SVĚTĚ.
Je úplně jedno, jestli je nové štěňátko chlapeček nebo holčička, protože člověk si hlavně koupí obrovskou lásku a to je zcela vyjímečné, protože to je jediná opravdová láska, kterou si můžete za peníze koupit.
Takže přeju, abyste si se svým novým pejskem té lásky a toho štěstíčka...protože pes je štěstí, užili vrchovatě a aby s vámi na tomhle světě pobyl ve zdraví co nejdéle.
napsal(a):
Na všechny svoje psí bytosti, ať už psy nebo feny, vzpomínám s velkou láskou....každý byl jiný a každý si sebou vzal kus mého srdce, když mě opustil.....každý byl ve své podstatě a svým způsobem TEN NEJLEPŠÍ PES NA SVĚTĚ.
Je úplně jedno, jestli je nové štěňátko chlapeček nebo holčička, protože člověk si hlavně koupí obrovskou lásku a to je zcela vyjímečné, protože to je jediná opravdová láska, kterou si můžete za peníze koupit.
Takže přeju, abyste si se svým novým pejskem té lásky a toho štěstíčka...protože pes je štěstí, užili vrchovatě a aby s vámi na tomhle světě pobyl ve zdraví co nejdéle.
To jste napsala krásně - velikou pravdu máte 💖
Nedokážu říct, zda je lepší kluk či holka 😊 každý v něčem jiném vyniká.
Máme skoro 6ti letého kluka a je takovej svůj, pohodička,klídek, hlavně ať je o me postaráno :-) poslouchat zrovna 2x se mu taky nechce. Kazdopadne je to větší osobnost, vyrovnanej, se svym nazorem a rozumem, a je urážlivej a žárlivej! 😃 opičky mi delat nebude, když se mu nebude chtít. chvíli se pomazli, a radostne přivítá ale cirkus z toho neděla a sleze si dolů. .. čůrání trvá opravdu o poznání dele. Musí oznackovat každý stromeček.😉
Fenka je jeste mala 8 měsíců - ta je mazliva, tvárnější, více prizpusobiva a drží se při me. Nikam neodbehne, stále si me hlídá, je poslušnější daleko více, než ten prdola v 6 ti letech. Asi je i citlivější a teda "hysteričtější" - hned kňourá a vítání a mazlení je půlhodinová emoční estráda. Radosti by se počůrala a vyvrtela ocasek .. a je o poznání bázlivější - takova jemna princeznička 😊 vyvencena je tedy za pul minuty, ale kola v trávníku jsou oproti psovi markantní
Rozhodne u nás je pes ten vůdčí typ, štekavejší, víc hlídá a je i vuci cizím nedůvěřivý. Fenka se mu podřizuje a dela co on
Můžete to byt i tím, že je ještě menší a doma byl dřív "pánem " Toník 😊 takže asi ona jako správna žena ho poslouchá 😆 třeba si ho časem vycviči jako správna žena 😛 a bude se smejkat on
Mé osobně více povahove sedi fenka 😊 přijdou mi jemnější. .. A citlivější. ..
Já taky nedokážu jednoznačně říct, jestli je pro mě lepší fena nebo pes, ale moc hezky to popsala Sardullah - že každý pes je jiný, osobnost a každý je svým způsobem ten nejlepší.
Ale z hlediska hárání je pro mě asi lepší pes - protože jezdíme na závody, kam háravky nesmí, závody se platí dopředu, ubytování většinou taky. Letos tedy bohužel z mých zdravotních důvodů žádné závody neplánuji a čubina by se stejně ještě nemohla účastnit, ale do budoucna to bude zajímavé.
A když už jsme u toho - vy co máte feny - hárají pravidelně? Někomu prý úplně pravidelně - dvakrát do roka ve stejném měsíci, což by bylo fajn , no a některé úplně nepravidelně.
marcelaamax
napsal(a):
Já taky nedokážu jednoznačně říct, jestli je pro mě lepší fena nebo pes, ale moc hezky to popsala Sardullah - že každý pes je jiný, osobnost a každý je svým způsobem ten nejlepší.
Ale z hlediska hárání je pro mě asi lepší pes - protože jezdíme na závody, kam háravky nesmí, závody se platí dopředu, ubytování většinou taky. Letos tedy bohužel z mých zdravotních důvodů žádné závody neplánuji a čubina by se stejně ještě nemohla účastnit, ale do budoucna to bude zajímavé.
A když už jsme u toho - vy co máte feny - hárají pravidelně? Někomu prý úplně pravidelně - dvakrát do roka ve stejném měsíci, což by bylo fajn , no a některé úplně nepravidelně.
Moje ovčanda hárala opravdu pravidelně 2x do roka ....ne teda přesně na den....ale klidně řeknu +/- 14 dní
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Nedokážu říct, zda je lepší kluk či holka 😊 každý v něčem jiném vyniká.
Máme skoro 6ti letého kluka a je takovej svůj, pohodička,klídek, hlavně ať je o me postaráno :-) poslouchat zrovna 2x se mu taky nechce. Kazdopadne je to větší osobnost, vyrovnanej, se svym nazorem a rozumem, a je urážlivej a žárlivej! 😃 opičky mi delat nebude, když se mu nebude chtít. chvíli se pomazli, a radostne přivítá ale cirkus z toho neděla a sleze si dolů. .. čůrání trvá opravdu o poznání dele. Musí oznackovat každý stromeček.😉
Fenka je jeste mala 8 měsíců - ta je mazliva, tvárnější, více prizpusobiva a drží se při me. Nikam neodbehne, stále si me hlídá, je poslušnější daleko více, než ten prdola v 6 ti letech. Asi je i citlivější a teda "hysteričtější" - hned kňourá a vítání a mazlení je půlhodinová emoční estráda. Radosti by se počůrala a vyvrtela ocasek .. a je o poznání bázlivější - takova jemna princeznička 😊 vyvencena je tedy za pul minuty, ale kola v trávníku jsou oproti psovi markantní
Rozhodne u nás je pes ten vůdčí typ, štekavejší, víc hlídá a je i vuci cizím nedůvěřivý. Fenka se mu podřizuje a dela co on
Můžete to byt i tím, že je ještě menší a doma byl dřív "pánem " Toník 😊 takže asi ona jako správna žena ho poslouchá 😆 třeba si ho časem vycviči jako správna žena 😛 a bude se smejkat on
Mé osobně více povahove sedi fenka 😊 přijdou mi jemnější. .. A citlivější. ..
No feňule je ještě mladá, tak možná si časem psa "vychová" k obrazu svému
Co teda já znám dvojice pes/fena, tak vedoucí je vždycky fenka.....buď si starší fena vychovala štěně-psa a nebo si psí holčička postupně omotala kolem prstu...pardon drápku....služebně staršího psa......ono asi určitě to někdo bude mít i jinak, ale v mém okolí nikdo takový není.....
Jo a s tím citlivější souhlasím....nebo spíš bych to asi nazvala empatičtější.....a to i když je třeba v reálu moje fena drsňák až na půdu....tak oproti psovi je to rozdíl. Zase pro psa jsem bůh....a fena si o sobě myslí, že je bůh