Dobrý den,máme 7 měsíců starého jorkšírka ,připadá mi na jorkšíra dost dlouhý a vysoký,nevím jak dlouho ještě poroste? Na váze stojí asi měsíc,máme ho bez PP ,už teď vím že podruhé jedině s PP,zdá se mi s něčím křížený,rodiče jsme viděli ale kdo ví jestli to byli rodiče
Uživatel s deaktivovaným účtem

běžný jork, ten větší. co jinýho jste chtěla?

Sama jste to trefila, bohužel, tohle není jork ani náhodou, to víte, není všechno zlato, co se třpytí. Příště, pokud opravdu budete chtít plemeno, tak jedině s rodokmenem.

34534beru
napsal(a):
To už taky vím,no snad alespoň už neporoste
Ještě trochu poroste.

34534beru
napsal(a):
To už taky vím,no snad alespoň už neporoste
No, poroste.
Znám i dvanáctikilové jorky
tak máme další fotku a další "výhodný" nákup pravého čistokrevného psa jehož rodiče zadavatelé dokonce viděli a nebyli jen na fotce jako u minulého "stafbulíka" a další překvapení .....................kdy už to ty lidi konečně pochopí? NEKUPUJTE PSY BEZ PP !!! kdo chce vořecha ať jde vybrat do útulku a ještě udělá dobrý skutek
Standard plemene: http://www.yorksirsky-terier.cz/yorksirsky-terier/plemenny-standard/
Phyllobatesvittatus12
napsal(a):
Já nikdy nepochopím, proč kupovat psa bez PP - kříženec, který Vás vyjde draze nejen u chovatelé, ale i u zdraví..
Proč si radši psa neadoptovat?
přesně !!! psů je v útulcích plno a najdou se tam i štěňata. Ten levný počáteční nákup se pak může pěkně prodražit. a slovo "chovatel" to se v tomto případě snad ani použít nedá. Bohužel dokud bude poptávka bude i nabídka
Phyllobatesvittatus12
napsal(a):
Já nikdy nepochopím, proč kupovat psa bez PP - kříženec, který Vás vyjde draze nejen u chovatelé, ale i u zdraví..
Proč si radši psa neadoptovat?
jednoduché, chtějí určitou rasu ale levně a přece na výstavy chodit nebudou tak PP netřeba. Ale sotva domů přivezou štěně už řeší jestli to je fakt to plemeno co chtěli a zrovna u jorka na první pohled je vidět jestli je s PP..

Markéta80
napsal(a):
jednoduché, chtějí určitou rasu ale levně a přece na výstavy chodit nebudou tak PP netřeba. Ale sotva domů přivezou štěně už řeší jestli to je fakt to plemeno co chtěli a zrovna u jorka na první pohled je vidět jestli je s PP..
To je ono....není to o tom, že si levněji oproti psu s PP koupím čistokrevného pejska bez PP, je to o tom, že že si defakto kupuju lístek do loterie.....když mám štěstí, tak je pes opravdu zástupcem plemene.......když mám menší štěstí, tak plemeno připomíná, no a když mi nebyly hvězdy nakloněny, tak mám prostě za ty prachy voříška. Ale to pak z toho, že pejsek není typický představitel plemene, nemůžu být překvapená.
PP není zárukou zdraví, není zárukou toho, že pes bude mít perfektní povahu, i pes s PP může být nestandard, může mít exteriérovou vadu atd atd, ale je zárukou toho, že vím, co jsem si koupila.
Já nejsem takový radikál, co se týče PP, ale vždycky mě překvapí, že někoho překvapí, že jeho pes bez PP není evidentně čistokrevný, i když byl "chovatelem" jako čistokrevné štěně prezentován.
já právě u plemena co máme miluji tu jejich povahu, v CHS to bylo jako v ráji , je celkem málopočetné ale i bez PP u jsou a bála bych se co z toho nakonec bude . Ted vyčkávám jestli se povede barva co chci a jo musí se čekat a doufat. A ač je každá jiná tak jsou zástupcem plemene . A když chci určité plemeno tak prostě musím koupit psa s PP. Pokud plemeno neřeším tak vezmu klidně křížence kříženců,ale ne za několik tisíc bez PP a pak řešit že to není to co mělo být. I když u mladší feny slyším často že je to nepovedený jork a přitom s jorkem nemá nic společného. Přes 4kg, uši dolů, placatý čumák, postava jako válec tak vždy řeknu že s jorkem má společného max to že je to pes a pak at počítám že ta krásná černá srst brzo zesvětlá protože jork černý je jen jako štěně a ty uši mam podlepit že bude pak vypadat lépe. že to jork není si paní nenechala vysvětlit a že ona má doma jorka ale toho zdravějšího- větší velikost
Markéta80
napsal(a):
Vidíte a já se v některé minulé diskuzi ptala na typického představitele plemene YORKSHIRE TERRIER a níkdo z diskutujících mi nic nenabídl. Jelikož pejsků, kterým majitele říkají jorkšír je přehršel, chtěla jsem vidět,jak ten správný vypadá, a nic.
Všichni vědí, jak vypadat nemá,ale jak vypadat má, je problém?

sisi58
napsal(a):
Vidíte a já se v některé minulé diskuzi ptala na typického představitele plemene YORKSHIRE TERRIER a níkdo z diskutujících mi nic nenabídl. Jelikož pejsků, kterým majitele říkají jorkšír je přehršel, chtěla jsem vidět,jak ten správný vypadá, a nic.
Tak si najděte webovky nějaké CHS. A přečtěte si standard.

Tak já bych třeba neměla problém zaplatit za křížence určitých plemen několik tisíc, pokud bych toho konkrétního křížence chtěla a samozřejmě by taky záleželo na podmínkách odchovu, na rodičích štěňat atd. .....to si na nic nehraje, pokud nebudu počítat cílené křížení plemen na módní F1 křížence....tak se většinou jedná o klasiku...majitel psa i feny a prostě neuhlídal, sama mám momentálně takové křížence doma.....v každém případě si to na nic nehraje, vím, že nekupuju čistokrevného psa a je čistě moje věc, jestli za takové štěně dám 500,-, 1500,-, nebo 5000,- a je mi jedno, že někdo by takového psa nekoupil........psa bez PP jedině od dobrých známých (i tuhle variantu jsem měla), kde mám jistotu, že rodiče štěňat jsou skuteční rodičové a psy znám oba osobně, ale i tam bych nekoupila, kdyby byl vrh plánovaný, to bych fakty nepodporovala, ani kdyby to byl někdo z rodiny.
Ale pokud se mi štěně "nevyvede" dle mého očekávání, tak tady určitě kvůli tomu nebudu "brečet"......když jsem věděla do čeho jdu.
Nicméně, když jsem měla dočasně irského setra..bez PP, tak jsme si často chodili "hrát" s jiným setrem s PP....nemám tak trénovaný oko, ale fakty vypadali jako dvojčata a povahově bych řekla, že ten můj byl super...navíc hodně šikovnej a rychle se učil, samozřejmě nevím, jak by zvládl lovecký výcvik, ale přirozené vlohy na práci v terénu tam vidět byly......a jak potom vysvětlíte člověku, který si chce koupit psa bez PP a nechce dělat výstavy, nechce jezdit třeba po soutěžích, že je lepší si podstatně připlatit a koupit psa s PP.
Myslím, že podobná situace se děje dnes a denně....např. sousedka má úžasnýho jorka, čivavu, retrívra atd atd. bez PP, pes opravdu vypadá jako dané plemeno, povahově vám připadá super, no tak dotyčný jde a koupí taky bez PP, no a pak holt třeba chodí s voříškem, v tom lepším případě....v tom horším ještě navíc lítá po veterinářích. Záměrně nezmiňuju štěňata z množíren, tam to riziko, že takový pes bez PP bude z množky a že to dotyčný při nákupu nepozná, je značné....byť to při odběru může vypadat, že štěňátko bylo vypiplané v kruhu rodiny v čisťounkém obýváku a ne někde ve sklepě v kleci.
sisi58
napsal(a):
my takovou měli Problém je že většina je bez PP, už jen ta povaha jorků je šílená
Markéta80
napsal(a):
my takovou měli Problém je že většina je bez PP, už jen ta povaha jorků je šílená
bohužel je to plemeno které doplatilo na svou modnost díky velikosti kdy může být i v panelákovém bytě. Já osobně neznám jorka který by splňoval standart aspoň velikostí natož povahou
Markéta80
napsal(a):
Uprimne, Marketo, fakt u kazdeho jorka poznate na prvni pohled, jestli je s PP? Protoze co jsem se bavila s chovatelkami, tak situace v chovu je dost zoufala, uchovnene je v podstate vse,co ma ctyri nohy. Kamaradka ma uchovneneho psa a u toho se shodly, ze je exterierove tragicky.
SARDULAH - Vyborne napsáno - myslím, že jste presne vse vysvětlila .👍💖
myslím, že přesně takhle uvažuje laická veřejnost. .. Tedy i já. ..
Dokud jsem nevstoupila na tyto stránky jsem nic podobného nerešila . ...
Jelikoz jsem mela asi vždycky z prdelky kliku a ze psa vyrostlo TO co jsem si představovala. .. Jestli má pes o kilo méně nebo více, je u me ovlivněno spíše asi tím, že mu víc dopřávám jídla než bych měla. .. me proste nevadi ze se nevejde do standardu....Jestli je vyšší nebo delší. .. Pro me je to mops a hotovo 😃 chtěla jsem mazlíka, který nepotřebuje x km pohybu, který má takovou srst, nezdrha za zvěří, neni nornik... není to hlídač a výchova není nijak složita... pastevec nebo vlkodav mi z něj nevysroste.... a to mi splňuje. .. pro mě je to dalsi dítě, ktere miluji s tim jaky je 😀 ani moje deti člověčí, ani já neodpovídame tabulkam 😊 ta originalita je úžasná
A ze muze mit jinou povahu než jiný mops s PP je myslím také hodně diskutabilní - každý jsme nějaka povaha a temperament a psi taktéž... A záruku vám to neda ani PP - jen větší jistotu. . Ale furt jsou to živa stvoření a ne roboti
i když odborníci by mě třeba vyvedli z omylu ... Nevím, ale myslím, že když sem dam fotku a napíšu, že má PP pozná se prd a budete mi ho chválit 😉 a když napíšu ze je bez PP uvidíte v něm čivavu a kdo ví co ještě 😊
Že jsem za něj dala 4 tisíce? No a co paní, která ho odchovala za něj mela taky výdaje, starosti, péči . .. očkovala, odčervovala ,čipovala.... vše něco stoji i čas, který tomu miminku psímu dala ...
Nic není černobílé, vše má své pro a proti .... Je jasne , že když si pořizují psa bez PP jdu do rizika. .. lidi se pak ptají zde na to či ono. .. Ale od toho tu diskuze je a proto se ptají tech více znalych. A posměch, jizlivost není třeba. ... Někdo rozumí psum, jiný daním, nemocem, kytkám - a každý někdy někde klademe dotaz mimo mísu a druhému pripadame
😚

34534beru
napsal(a):
Díky za komentáře,pejska si necháme at je jaký chce,máme ho rádi.První byl bez PP a byl hezkej a zdravej,bohužel jsme pro nového pejska jeli tři dny po smrti prvního,děti byli ko a já taky.Dneska bych to udělala jinak ,pejsek má ale super povahu a dělá nám radost
No hlavně ať je pejsek zdravej a ať vám dělá radost.....ono někdy "větší rádoby jorkšír" lepší než nějaký pidi křehoučký pejsek...
Že jste přišli o pejska mě mrzí a věřte, že chápu urychlené pořízení dalšího....bůh ví, co si pořídim já, až mě pesani opustí....taky to bude muset bejt štěndo "teď hned", jinak bych to asi psychicky nedala .
Terven
napsal(a):
Uprimne, Marketo, fakt u kazdeho jorka poznate na prvni pohled, jestli je s PP? Protoze co jsem se bavila s chovatelkami, tak situace v chovu je dost zoufala, uchovnene je v podstate vse,co ma ctyri nohy. Kamaradka ma uchovneneho psa a u toho se shodly, ze je exterierove tragicky.
stačí kouknout v okolí, ani se člověk nemusí koukat jak ten pes vypadá ale ta povaha je prostě tragédie, takhle se jork chovat nemá . Všichni proti naší super obři a u sousedů velikostně podobný jako naše ale prostě agresivní Ted už jsem přesedlala na jiné plemeno a není až tak oblíbené ale zase se blbě shání. I když už taky je k sehnání bez PP,ale na jorka a čivavu se snad nikdy nedostane. Kdybych chtěla jorka seenu skoro hned a to řeším s PP, bez PP je jich strašné množství a tam už dle fotek té feny je jasné že z toho jork nebude. Takových plemen ale je co lidi zničili

34534beru
napsal(a):
to jo ale sedm kilo z toho snad nebude
No já naopak doufala, že pesani budou spíš po tatínkovi - bernardýnečkovi tj. větší a těžší....no nakonec je z toho "pouhých" 72cm v kohoutku a váží "jenom" kolem 50-ti kilíček......no ale i tak je milujeme
Markéta80
napsal(a):
stačí kouknout v okolí, ani se člověk nemusí koukat jak ten pes vypadá ale ta povaha je prostě tragédie, takhle se jork chovat nemá . Všichni proti naší super obři a u sousedů velikostně podobný jako naše ale prostě agresivní Ted už jsem přesedlala na jiné plemeno a není až tak oblíbené ale zase se blbě shání. I když už taky je k sehnání bez PP,ale na jorka a čivavu se snad nikdy nedostane. Kdybych chtěla jorka seenu skoro hned a to řeším s PP, bez PP je jich strašné množství a tam už dle fotek té feny je jasné že z toho jork nebude. Takových plemen ale je co lidi zničili
Přesně. U sousedů mých příbuzných mají "jorka" - jestli má papíry, nevím. Ale je to štěkátko, stačí, že přijedu, a už spustí - tím nejtenčím a nejuňafanějším hláskem, čímž probere všechny obříky po okolí. A takto vyštěkává klidně půl hodiny - když třeba vybaluji věci z auta, jej si absolutně nevšímám, jen slyším to ňafání a periferně vidím jak útočí na plot...
marcelaamax
napsal(a):
Tak to mě moc mrzí. A co se stalo? Pokud se dobře pamatuji, tak stará nebyla, ne?
pitvu jsme nedělali takže 100% nevíme,ale otrava nebo nějaká infekce? jestli otrava tak to zase trvalo dlouho Začalo to že se schovávala pod stolem, pak jsme zjistili něco s očima, na veterině že se jí netvoří slzy . Z čeho to nevíme, poranila si rohovku takže kapky a časté ko. Já říkala že se chová fakt divně, hubne Prý se mne to zdá, stav se ale nelepšil a v pá veterinář že jí ty oči sešije . To jsem odmítli a že v po půjdu s ní jinam protože stav byl čím dál horší. V so ráno už ani nevstala, jen ležela, divně zakalené oči . Kdo ví, možná kdyby byla velký pes zvládla by to ale při té muší váze
Markéta80
napsal(a):
pitvu jsme nedělali takže 100% nevíme,ale otrava nebo nějaká infekce? jestli otrava tak to zase trvalo dlouho Začalo to že se schovávala pod stolem, pak jsme zjistili něco s očima, na veterině že se jí netvoří slzy . Z čeho to nevíme, poranila si rohovku takže kapky a časté ko. Já říkala že se chová fakt divně, hubne Prý se mne to zdá, stav se ale nelepšil a v pá veterinář že jí ty oči sešije . To jsem odmítli a že v po půjdu s ní jinam protože stav byl čím dál horší. V so ráno už ani nevstala, jen ležela, divně zakalené oči . Kdo ví, možná kdyby byla velký pes zvládla by to ale při té muší váze
Aha, to muselo být hrozné . Je mi to moc líto . Zrovna jsem si nedávno říkala, ze budete pořizovat uz čtvrtou fenku, tak ona to bude třetí. Tak přeji hodně štěstí s těmi současnými a s novým štěňátkem .
Markéta80
napsal(a):
Povaha, jasně, vídám to taky. Z části si myslím, že je to i tím, že jsou zkažení majiteli. Že si je lidé kupují jako polštářové barbíny a ne jako teriéry.
Ale zaujalo mě, že píšete: "a zrovna u jorka na první pohled je vidět jestli je s PP.."....můžu vědět, podle čeho soudíte, co se týče exteriéru?
Přikládám foto feny, kterou mám ve střídavé péči. Vlastně nikdo jistě nevíme, zdali PP má či ne, spíše ale nikoli. Moje příbuzná ji dostala jen s očkovákem. Ocas má kupírovaný.
Povaha za mě naprosto super, já jsem nikdy jorky nemusela a dobrovolně bych si ho v životě nepořídila, ale tahle fena mě naprosto dostala. Jsem úplně paf z toho, jak je komunikativní a ochotná spolupracovat s člověkem. Temperament neuvěřitelnej a to už je jí 12 let.
napsal(a):
Tak si najděte webovky nějaké CHS. A přečtěte si standard.
To jsem udělala. Ale já bych chtěla vidět fotku jorkšíra, kterého můžu potkat na ulici a bude správný. Ty, kteří jsou u standardu plemene (s dlouhou stříbřitou srstí), jsem nikde neviděla. Na výstavě jsem byla někdy před 10 roky. Psíci, kteří byli vystavovaní, určitě nebyli tak krásní, jako u toho standardu.
Je to pořád dokola. Všichni jorkšíři, co tu byli prezentovaní, byli špatní. Ale správného, třeba od známého chovatele, tu nikdo nedá. Takže mohu u nás ve městě potkat třeba 20 jorkšírů a stejně nebudu vědět,který je správný a který ne, mimo opravdu extrémní zrůdičky.

Terven
napsal(a):
Povaha, jasně, vídám to taky. Z části si myslím, že je to i tím, že jsou zkažení majiteli. Že si je lidé kupují jako polštářové barbíny a ne jako teriéry.
Ale zaujalo mě, že píšete: "a zrovna u jorka na první pohled je vidět jestli je s PP.."....můžu vědět, podle čeho soudíte, co se týče exteriéru?
Přikládám foto feny, kterou mám ve střídavé péči. Vlastně nikdo jistě nevíme, zdali PP má či ne, spíše ale nikoli. Moje příbuzná ji dostala jen s očkovákem. Ocas má kupírovaný.
Povaha za mě naprosto super, já jsem nikdy jorky nemusela a dobrovolně bych si ho v životě nepořídila, ale tahle fena mě naprosto dostala. Jsem úplně paf z toho, jak je komunikativní a ochotná spolupracovat s člověkem. Temperament neuvěřitelnej a to už je jí 12 let.
Tak tohle je pěkný voříšek

sisi58
napsal(a):
To jsem udělala. Ale já bych chtěla vidět fotku jorkšíra, kterého můžu potkat na ulici a bude správný. Ty, kteří jsou u standardu plemene (s dlouhou stříbřitou srstí), jsem nikde neviděla. Na výstavě jsem byla někdy před 10 roky. Psíci, kteří byli vystavovaní, určitě nebyli tak krásní, jako u toho standardu.
Je to pořád dokola. Všichni jorkšíři, co tu byli prezentovaní, byli špatní. Ale správného, třeba od známého chovatele, tu nikdo nedá. Takže mohu u nás ve městě potkat třeba 20 jorkšírů a stejně nebudu vědět,který je správný a který ne, mimo opravdu extrémní zrůdičky.
U nás v baráku bydlela paní a měla tři, evidentně výstaváky, s dlouhou krásnou srstí, absolutně nebšímaví k cizím psům i lidem, žádné hysterické trosky, tskže rozdíl na první pohled.
napsal(a):
U nás v baráku bydlela paní a měla tři, evidentně výstaváky, s dlouhou krásnou srstí, absolutně nebšímaví k cizím psům i lidem, žádné hysterické trosky, tskže rozdíl na první pohled.
A kdyby ty výstaváky někdo ostříhal tak, jak je dnes drtivá většina jorků, taky byste ten rozdíl viděla taky na první pohled?
Mám na mysli exteriér, nikoli povahu...

Terven
napsal(a):
A kdyby ty výstaváky někdo ostříhal tak, jak je dnes drtivá většina jorků, taky byste ten rozdíl viděla taky na první pohled?
Mám na mysli exteriér, nikoli povahu...
Já jo, já už se psům, mnoha plemenům, věnuji pár desetiletí, takže je mám v oku.
napsal(a):
Já jo, já už se psům, mnoha plemenům, věnuji pár desetiletí, takže je mám v oku.
Pokud to poznáte i u jorků a jiných malých plemen, jste fakt dobrá.
Kamarádka má psa k nerozeznání od feny, kterou jste označila jako voříška, jen nemá kupírovaný ocas. Ve čtyřech letech už neměl většinu zubů, je plachý a bázlivý. Chovatelky plemene se shodly, že na něm je špatně snad všechno...a přesto má PP a je dokonce uchovněný. Naštěstí majitelka je soudná a ke krytí ho nikdy nenabídla. A takových je...

Terven
napsal(a):
Pokud to poznáte i u jorků a jiných malých plemen, jste fakt dobrá.
Kamarádka má psa k nerozeznání od feny, kterou jste označila jako voříška, jen nemá kupírovaný ocas. Ve čtyřech letech už neměl většinu zubů, je plachý a bázlivý. Chovatelky plemene se shodly, že na něm je špatně snad všechno...a přesto má PP a je dokonce uchovněný. Naštěstí majitelka je soudná a ke krytí ho nikdy nenabídla. A takových je...
Pro zajímavost, neměla byste fotku onoho psa? Nechce se mi věřit, že by byl k nerozeznání od Vaší fenky.
Edit. pokud na něm je vše špatně, kde získal ty tituly z výstav, když je to takový brutální nestandard?
Terven
napsal(a):
Tady se taky přikláním k Rájce - tohle zvířátko má do standardního jorka daleko, stejně jako drtivá většina toho, co jde potkat na ulicích. Tam naopak, když vidím nějakého typového, tak mě to mezi těma paskvilama praští do očí!
A není to o délce srsti, ale o celkové stavbě těla, velikosti, tvaru hlavy, uší, barvě ...
Sice se o jorky nezajímám, ale na výstavách jich potkávám dost, a jsou to naprosto jiní psi, než to, co po ulicích ječí na jojošňůrách po každým, co jde okolo

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tady se taky přikláním k Rájce - tohle zvířátko má do standardního jorka daleko, stejně jako drtivá většina toho, co jde potkat na ulicích. Tam naopak, když vidím nějakého typového, tak mě to mezi těma paskvilama praští do očí!
A není to o délce srsti, ale o celkové stavbě těla, velikosti, tvaru hlavy, uší, barvě ...
Sice se o jorky nezajímám, ale na výstavách jich potkávám dost, a jsou to naprosto jiní psi, než to, co po ulicích ječí na jojošňůrách po každým, co jde okolo
Přesně
napsal(a):
Pro zajímavost, neměla byste fotku onoho psa? Nechce se mi věřit, že by byl k nerozeznání od Vaší fenky.
Edit. pokud na něm je vše špatně, kde získal ty tituly z výstav, když je to takový brutální nestandard?
Tak foto bohužel nemám.
Co se týče titulů z výstav...možná se pletu, ale jorkům tuším stačí k uchovnění pouze bonitace.
Edit. - mimořádně snadné uchovnění je důvodem, proč existují množírny malých plemen, které produkují psy s PP.

Terven
napsal(a):
Tak foto bohužel nemám.
Co se týče titulů z výstav...možná se pletu, ale jorkům tuším stačí k uchovnění pouze bonitace.
Edit. - mimořádně snadné uchovnění je důvodem, proč existují množírny malých plemen, které produkují psy s PP.
Omlouvám se, měla jsem za to, že jste na začátku psala, že vyhrál i pár výstav.
Škoda té fotky, zajímal by mě ten vzhled.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jj, netvrdila jsem, že je to standardní jork a voříšek mi nevadí.
Ale k tomu ječení na jojošňůrách - to s průkazem původu až tak souviset nebude. Takhle totiž ječí 80% všech malých plemen ve městě- krysaříci, čivavy, pinčové apod.
Je to tím, že si je coby mazlíky hromadně pořizují nepejskaři a ti psi trpí absencí jakékoliv výchovy a socializace.
Terven
napsal(a):
Jj, netvrdila jsem, že je to standardní jork a voříšek mi nevadí.
Ale k tomu ječení na jojošňůrách - to s průkazem původu až tak souviset nebude. Takhle totiž ječí 80% všech malých plemen ve městě- krysaříci, čivavy, pinčové apod.
Je to tím, že si je coby mazlíky hromadně pořizují nepejskaři a ti psi trpí absencí jakékoliv výchovy a socializace.
Nemyslela jsem to spojení uječený pes na jojošňůře = bez PP, ale spíš tak, že to co je běžný obrázek každodenního života = bez PP.
Jinak je ale pravda, že na výstavách se ti psi chovají o dost civilizovaněji, a přitom většinou nemají ani zlomek možností k socializaci, jako ti "pouliční", protože jork ve výstavní srsti po venku nechodí. Takže tam asi i nějaký rozdíl v povaze bude.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Nemyslela jsem to spojení uječený pes na jojošňůře = bez PP, ale spíš tak, že to co je běžný obrázek každodenního života = bez PP.
Jinak je ale pravda, že na výstavách se ti psi chovají o dost civilizovaněji, a přitom většinou nemají ani zlomek možností k socializaci, jako ti "pouliční", protože jork ve výstavní srsti po venku nechodí. Takže tam asi i nějaký rozdíl v povaze bude.
Tak musím říct, že to je poněkud smutný......i když to chápu, měla jsem afgána a stála před rozhodnutím...výstavní srst a nebo každodenní lítání po zanedbaných loukách, po lesích, obojí nebylo v mých silách, obzvlášť, když jsme přiběhli obalený bodláčím, nakonec jsme vybrali to, co bylo dle mého nejlepší pro psa-lítání na volno v přírodě, já se smířila s tím, že nebudu mít takovýho krasavce jako jsou na výstavách a srst jsme zakracovali na nějakou rozumnou délku, abych po každé procházce nemusela trávit hodinu rozčesáváním a vyčesáváním......jestli někdo udrží afgána v tomhle režimu - několik hodin denně na volno v terénu a zároveň ho má ve výstavní srsti, tak potom klobouk dolu...
Pár jorků po mých známých znám osobně....pár je jich dokonce normálních, pár s PP...ale na výstavy nejezdí, nicméně si moc rádi "zařáděj" venku, jsou to akční pesani, kteří zvládají (zvládali-někteří už nejsou mezi námi) i delší trasy......prostě mi přijde brutál, jen proto, že si někdo vymyslel, že se pes bude prezentovat se srstí nejlépe až na zem, tak to toho psa vlastně připraví o" normální psí život."
Takhle to alespoň vidím já.......

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
...mojí kamarádky velmi úspěšní jorkové lítají venku po velké zahradě, ale promaštěnou srst natočenou na natáčky a v overálku.......po její feně jsem měla štěně..........viděla jsem matu i otce, oba pohodoví povahově.......fenka neuštěkaná, aportující cokoli, základní poslušnost, plavala, běhala za kolem, zvládala dlouhé pochody, na volno mohla kdekoli, nikoho nikdy nenapadala .......v srsti byla po celý život až asi dva roky před jejím odchodem jsem ji nechala zkrátit, jinak jí měla až na zem, zkracovala si jí sama obroušením při lítání venku, jinak stříhala jsem jen culík a ouška...........
napsal(a):
Tak musím říct, že to je poněkud smutný......i když to chápu, měla jsem afgána a stála před rozhodnutím...výstavní srst a nebo každodenní lítání po zanedbaných loukách, po lesích, obojí nebylo v mých silách, obzvlášť, když jsme přiběhli obalený bodláčím, nakonec jsme vybrali to, co bylo dle mého nejlepší pro psa-lítání na volno v přírodě, já se smířila s tím, že nebudu mít takovýho krasavce jako jsou na výstavách a srst jsme zakracovali na nějakou rozumnou délku, abych po každé procházce nemusela trávit hodinu rozčesáváním a vyčesáváním......jestli někdo udrží afgána v tomhle režimu - několik hodin denně na volno v terénu a zároveň ho má ve výstavní srsti, tak potom klobouk dolu...
Pár jorků po mých známých znám osobně....pár je jich dokonce normálních, pár s PP...ale na výstavy nejezdí, nicméně si moc rádi "zařáděj" venku, jsou to akční pesani, kteří zvládají (zvládali-někteří už nejsou mezi námi) i delší trasy......prostě mi přijde brutál, jen proto, že si někdo vymyslel, že se pes bude prezentovat se srstí nejlépe až na zem, tak to toho psa vlastně připraví o" normální psí život."
Takhle to alespoň vidím já.......
ti výstaváci bývají zabalíčkovaní (nastříkaní norkovým olejem, a s "natáčkama"), takže si venku srst neničí, ale kolik zabalíčkovaných jorků potkáte na ulici …?! Výstavní afgháni se taky olejují a balíčkují, ale péče o jejich srst je ekonomická sebevražda
Hlavně teda, původním posláním jorků bylo hubit myši a potkany a to se mi moc neslučuje s dlouhou nepoužitelnou srstí.
Taky odbdivuju každého, kdo dokáže udržet upraveného dlouhosrsťáka v srsti a přitom mu dopřát pohyb v přírodě. Já jsem od toho záhy upustila, kdyby šlo jen o kultivované vycházky, tak by to možná šlo, ale fena hrabe, leze roštím, válí se v hnoji a v seně, koupe se.
tak i štěně vybírám dle rodičů. jen bonitace by mne nestačila. Ano v okolí co jork to uječený magor Naše štěkala jen na zvonek,ale jinak ticho. Venku neštěkala, naopak když k ní přiběhnul pes tak si hrála. V srsti byla jen naše . Mě se ti oškudlaní prostě nelíbí, na nich je krásná ta srst Teď teda mám jiná plemena a i u těch jsem koukala na předky a jaké mají ocenění. Rozdíly značné,ale to bude u každého plemene. U jorků jsou ty rozdíly dost značné. Ted vím o jedné chs kde bych sehnala přesně co chci ale chs je pro mne nedůvěryhodná , dost daleko takže nemůžu tak jet jen tak se podívat a raději počkám I ty výstavy jen základ takže tam jsem ani nepsala

Terven
napsal(a):
Hlavně teda, původním posláním jorků bylo hubit myši a potkany a to se mi moc neslučuje s dlouhou nepoužitelnou srstí.
Taky odbdivuju každého, kdo dokáže udržet upraveného dlouhosrsťáka v srsti a přitom mu dopřát pohyb v přírodě. Já jsem od toho záhy upustila, kdyby šlo jen o kultivované vycházky, tak by to možná šlo, ale fena hrabe, leze roštím, válí se v hnoji a v seně, koupe se.
Kolik plemen se odklonilo od původního poslání?
napsal(a):
Kolik plemen se odklonilo od původního poslání?
Hodně, ale smysl mého příspěvku byl jiný.
Přijde mi zvláštní, vyžadovat u psa, který byl vyšlechtěn k lovu hlodavců a původní vlastnosti a temeprament mu zůstaly dodnes, dlouhou splývavou srst, která se prakticky vylučuje a aktivním způsobem života a sportovním využitím.
U společenských plemen jako je třeba shih tzu nebo maltézák to chápu, ti psi v podstatě vznikli jen jako ozdoba paláců.

Terven
napsal(a):
Hodně, ale smysl mého příspěvku byl jiný.
Přijde mi zvláštní, vyžadovat u psa, který byl vyšlechtěn k lovu hlodavců a původní vlastnosti a temeprament mu zůstaly dodnes, dlouhou splývavou srst, která se prakticky vylučuje a aktivním způsobem života a sportovním využitím.
U společenských plemen jako je třeba shih tzu nebo maltézák to chápu, ti psi v podstatě vznikli jen jako ozdoba paláců.
Můžete tuto myšlenku prezentovat na srazu chovatelů jorků. Třeba je přesvědčíte, aby svým psům přestali pěstovat dlouhou srst...
Dělám si tak trochu legraci. Většina chovných jedinců, když už nejezdí po výstavách, bývá v kratší srsti, tak to zas taková tragédie není. Tím zabalíčkováním se udrží srst v kvalitě a délce a pes může žít téměř normální život. Ale jasně že ho nenechají probíhat kanály...

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
ti výstaváci bývají zabalíčkovaní (nastříkaní norkovým olejem, a s "natáčkama"), takže si venku srst neničí, ale kolik zabalíčkovaných jorků potkáte na ulici …?! Výstavní afgháni se taky olejují a balíčkují, ale péče o jejich srst je ekonomická sebevražda
Jo jasně...vím, že to jde...ale už jen ty "zabalíčkovaný" ušiska, fakt nechci chodit po venku s takovým psem, obzvlášť když nejezdím na výstavy. Jinak kosmetika na takovou údržbu je fakt za raketu....nicméně, konkrétně ten norkovej olej je na kvalitě srsti hodně znát....
napsal(a):
Jo jasně...vím, že to jde...ale už jen ty "zabalíčkovaný" ušiska, fakt nechci chodit po venku s takovým psem, obzvlášť když nejezdím na výstavy. Jinak kosmetika na takovou údržbu je fakt za raketu....nicméně, konkrétně ten norkovej olej je na kvalitě srsti hodně znát....
afghánům se na uši dává síťka

Když potkáte smečku dlouhostrsťáků, pak přesně poznáte, kdo ještě jezdí a kdo už ne. Zrovna minulý týden jsem potkala 5 jorků. Dva už senioři nakrátko, ostatní vlasatí. Nebo sousedka - mlaďoch opečovávané háro, už jediný. Hlavně nesmí zmoknout.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
afghánům se na uši dává síťka
Tak já když jsem před 21 lety kupovala afgána, tak chovatelka měla uši...resp. ty dlouhý chlupy zabalíčkovaný....tak nevim jestli se ještě síťky v té době nepoužívaly...já se potom moc nepídila.....no a mimochodem se síťkou taky nic moc
napsal(a):
Tak já když jsem před 21 lety kupovala afgána, tak chovatelka měla uši...resp. ty dlouhý chlupy zabalíčkovaný....tak nevim jestli se ještě síťky v té době nepoužívaly...já se potom moc nepídila.....no a mimochodem se síťkou taky nic moc
Před 21 lety se síťky používaly určitě - za komančů tady sehnat nešly, ale po revoluci už to byla běžná součást afgháního šatníku
Teda nic proti - ale já si nedokážu představit, že bych měla mít jakéhokoli psa, kterého bych musela před procházkou nějak balíčkovat, síťkovat a já nevím, co ještě . Ale je pravda, že ti psi "v srsti" jsou krásní a vypadají úplně jinak, než ti ostříhaní. Kamarádka měla výstavní fenu jorka - no vydrželo jim to asi dva roky a pak s výstavami skončila a dala ji ostříhat, a to byla fena výstavně úspěšná a i kamarádku vystavování bavilo. Ale právě, že trávili hodně času i v přírodě, celodenní výlety, pořád někde lítali - a nakonec říkala, že to nešlo skloubit a že to lítání po venku je pro ní víc než "výstavy".
marcelaamax
napsal(a):
Teda nic proti - ale já si nedokážu představit, že bych měla mít jakéhokoli psa, kterého bych musela před procházkou nějak balíčkovat, síťkovat a já nevím, co ještě . Ale je pravda, že ti psi "v srsti" jsou krásní a vypadají úplně jinak, než ti ostříhaní. Kamarádka měla výstavní fenu jorka - no vydrželo jim to asi dva roky a pak s výstavami skončila a dala ji ostříhat, a to byla fena výstavně úspěšná a i kamarádku vystavování bavilo. Ale právě, že trávili hodně času i v přírodě, celodenní výlety, pořád někde lítali - a nakonec říkala, že to nešlo skloubit a že to lítání po venku je pro ní víc než "výstavy".
to nebalíčkujete před procházkou - pes je zabalíčkovanej třeba týden, pak ho rozbalíte, vykoupete, nastříkáte zase "norkem", a zabalíte. Ty balíčky ho v ničem neomezují. Anebo když je hnusně, tak mu dáte overal.
Jasně, je pohodlnější psa ostříhat, ale pak nějak postrádám smysl v pořízení si plemene, které se pyšní dlouhou bohatou srstí …
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
to nebalíčkujete před procházkou - pes je zabalíčkovanej třeba týden, pak ho rozbalíte, vykoupete, nastříkáte zase "norkem", a zabalíte. Ty balíčky ho v ničem neomezují. Anebo když je hnusně, tak mu dáte overal.
Jasně, je pohodlnější psa ostříhat, ale pak nějak postrádám smysl v pořízení si plemene, které se pyšní dlouhou bohatou srstí …
Jo takhle . Věřím, že ho to neomezuje, ale i tak by to pro mě nebylo. A právě proto si takové plemeno nepořídím. Protože ostříhaní se mi nelíbí a přesně jak píšete - postrádám v tom smysl si takového psa pořídit.
marcelaamax
napsal(a):
Jo takhle . Věřím, že ho to neomezuje, ale i tak by to pro mě nebylo. A právě proto si takové plemeno nepořídím. Protože ostříhaní se mi nelíbí a přesně jak píšete - postrádám v tom smysl si takového psa pořídit.
tak to máme stejně. Taky bych ho nechtěla, navíc malé psy moc nemusím. Ale díky za info, toto jsem třeba vůbec nevěděla jak se o tu srst musí pečovat. To fakt není pro každého
Tak to já ten smysl zase vidím...třeba kvůli povaze?
Ona totiž drtivá většina společenských plemen - malých psů, kteří nevyžadují žádné extra vyžití a neloví - je dlouhosrstá ... shih tzu, boloňák, maltézák, bišonek, havaňák aj.
Pak už zbývají jen placatky - mops a buldoček a k těm má docela dost lidí výhrady, no a nebo miniatury krysařík či čivava a to taky není pes pro každého.
A jork je zase úplně ideálni mini plemeno pro aktivní život a sport.
Terven
napsal(a):
Ona totiž drtivá většina společenských plemen - malých psů, kteří nevyžadují žádné extra vyžití a neloví - je dlouhosrstá ... shih tzu, boloňák, maltézák, bišonek, havaňák aj.
Pak už zbývají jen placatky - mops a buldoček a k těm má docela dost lidí výhrady, no a nebo miniatury krysařík či čivava a to taky není pes pro každého.
No já si myslím, že hodně lidí si tahle plemena pořizuje i proto, že nelínají. Že chtějí malého nelínajícího psa a to jsou právě ti dlouhosrstí. Ale o srst se jim pečovat nechce a tak stříhají...
marcelaamax
napsal(a):
No já si myslím, že hodně lidí si tahle plemena pořizuje i proto, že nelínají. Že chtějí malého nelínajícího psa a to jsou právě ti dlouhosrstí. Ale o srst se jim pečovat nechce a tak stříhají...
Tak si pořídím třeba pudla, nechám ho v "baby" střihu (což je normální standardní úprava), a myslím, že splní všechna očekávání, která by splnil opidlaný jorkšír
Terven
napsal(a):
no, mezi námi děvčaty - na povaze těch "jorkšírů", kteří jsou běžně k vidění nevidím nic, co bych musela mít doma, naopak!
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak si pořídím třeba pudla, nechám ho v "baby" střihu (což je normální standardní úprava), a myslím, že splní všechna očekávání, která by splnil opidlaný jorkšír
Jenomže většině lidí, co si pořizujou psa jako mazlíka, je standardní úprava šumák a potom nevidím rozdíl, mají-li stříhat pudla anebo jorkšíra.
K té povaze - pokud někdo nesocializuje, nevychovává apod., tak si zkazí úplně cokoliv, ti jorci nebo skorojorci jsou hodně početní, proto jsou nejvíc vidět.
Ale pokud někdo hledá psa na sport a aktivní život v mini verzi, tak jork je super pes.
Docela živě si pamatuju na jednu zdejší diskuzi, kde kdosi hledal tip na malého společenského psa, který nevyžaduje moc pohybu a zaměstnání, jenže nechtěl dlouhosrstého a nechtěl placatej čumák. Docela oříšek...
Ještě k tomu jorkšírovi, že je tak snadno poznat rozdíl mezi PP a bPP. Tak co říkáte na tuhle? :-)
A pak ještě tahle. Na fotce v tasce je to ta vpravo, na druhé fotce, kde jsou dve je vlevo.
on i ostříhaný shi tzu vypadá divně Lidi ostříhají cokoliv ale ten pes pak vypadá prostě jinak. My jí v srsti měli ale nebyla výstavní takže jsem nebalíčkovala. česala jsme jen culík a pročesával, úprava na 10minut . Je fakt že společenská plemena většina má dlouhou srst,ale málokdo tu srst udržuje, max v 6m je ostříhají A ten pes vypadá úplně jinak. Každá srst má něco, hrubosrstou trimuji, teda mladší má celkem jemnou srst a trimovat se ani nenechá proto chci hladkosrstou, bezúdržbovou
Markéta80
napsal(a):
on i ostříhaný shi tzu vypadá divně Lidi ostříhají cokoliv ale ten pes pak vypadá prostě jinak. My jí v srsti měli ale nebyla výstavní takže jsem nebalíčkovala. česala jsme jen culík a pročesával, úprava na 10minut . Je fakt že společenská plemena většina má dlouhou srst,ale málokdo tu srst udržuje, max v 6m je ostříhají A ten pes vypadá úplně jinak. Každá srst má něco, hrubosrstou trimuji, teda mladší má celkem jemnou srst a trimovat se ani nenechá proto chci hladkosrstou, bezúdržbovou
Jo kamarádka měla shi-tzu. První roky v srsri, nebyl výstavní, takže "jen" česání. Ale byl krásný. Pak začali stříhat a to už se mi moc nelibil 😁.
Markéta80
napsal(a):
Mně se sportovní střihy líbí skoro u všech psů včetně shih tzu a i chovatelé plemene uznávají, že ostříhaný pes je spokojenější. Dost často mívají psy v srsti jen na nezbytnou dobu - výstavy, uchovnění a hned, jak to jde, ostříhají a dopřejou psovi normální život.
Nikdy by mě nenapadlo stříhat funkční typ srsti s podsadou. Ale dlouhá splývavá srst je jenom pro oko člověka, pro psa to žádný význam nemá.
Terven
napsal(a):
Mně se sportovní střihy líbí skoro u všech psů včetně shih tzu a i chovatelé plemene uznávají, že ostříhaný pes je spokojenější. Dost často mívají psy v srsti jen na nezbytnou dobu - výstavy, uchovnění a hned, jak to jde, ostříhají a dopřejou psovi normální život.
Nikdy by mě nenapadlo stříhat funkční typ srsti s podsadou. Ale dlouhá splývavá srst je jenom pro oko člověka, pro psa to žádný význam nemá.
mne se právě naopak líbí ta krásná dlouhá srst Naše měla hodně kvalitní a necuchavou srst takže stačilo pročesat, jednou za čas jsme zastřihla srst a ok. U jorka prostě je dominantní ta srst a i ten culík dělá jiný výraz ne kdy to je ostříhané Právě pro oko člověka. Shi tzu mne na úpravu přijde snad ještě náročnější než jork.Ale ten výraz je prostě jiný když vypadá jak má Nevím jak kvalitní srst mají jako jorci? Naše měla fakt hedvábnou srst, stačilo pročesat tak 2x týdně Zastřihávala jsme tak aby nezametala ulice
marcelaamax
napsal(a):
Jo kamarádka měla shi-tzu. První roky v srsri, nebyl výstavní, takže "jen" česání. Ale byl krásný. Pak začali stříhat a to už se mi moc nelibil 😁.
to je úplně jiný pes i když udržovat shi tzu musí být náročný ale vypadají pak úplně jinak. Ale beru to tak že když nechci udržovat dlouhou srst tak si vyberu takové co tu údržbu srsti má jednoduchou A plemen je víc ne dost tak se vybrat dá. Je ale pravda že u malých plemen ta dlouhá srst převládá

Markéta80
napsal(a):
mne se právě naopak líbí ta krásná dlouhá srst Naše měla hodně kvalitní a necuchavou srst takže stačilo pročesat, jednou za čas jsme zastřihla srst a ok. U jorka prostě je dominantní ta srst a i ten culík dělá jiný výraz ne kdy to je ostříhané Právě pro oko člověka. Shi tzu mne na úpravu přijde snad ještě náročnější než jork.Ale ten výraz je prostě jiný když vypadá jak má Nevím jak kvalitní srst mají jako jorci? Naše měla fakt hedvábnou srst, stačilo pročesat tak 2x týdně Zastřihávala jsme tak aby nezametala ulice
...naší jorkovou stačilo pročesat také zhruba dvakrát za týden.....jednou týdně jsme vykoupali v kvalitní kosmetice, vyfoukali, pročesali, učesali culík a bylo...culík jsme pak tedy česali každý den........lítala všude, plavala a chlupy až na zem nikdy nevadily......nezastřihávali jsme stačila si je ubrousit......pouze jsme dohola vystřihávali ouška a zkracovali culík......

Markéta80
napsal(a):
takhle vypadá jork v srsti i když ne výstavní
..jako bych viděla tu naší.......

Před cca 15ti lety jsme kvůli tomu, že jsme bydleli v bytě, měli maltézáka. Už bych toto plemeno nikdy nechtěla. Ono by tak to česání a údržba srsti nevadilo nám, ale pes z něho byl na nervy, takže stejně chodil pořád ostříhaný a vypadal jak nějaký podvraťák.
sisi58
napsal(a):
Mě na těch dlouhosrstých(a nejen na nich) vadí srst kolem tlamičky a očí. U tlamky oblemptaní a kolem očí zatečené.
Ne každý majitel je schopen udržovat tyto partie v čistotě.
nějaké péče tam je. Pokud by žrala mokré musela bych jí umývat po každém jídle. Proto se to právě vyčesává do culíku a oči ok Ted u hrubosrstých vystříhávám kolem očí a nad nosem. To vždycky prokouknou. Hlavně starší jak je světlá a má veliké oči . Starší je ke mne velice trpělivá a drží. U mladší beru jen uši a kolem očí, nosu a max srst projedu hrabičkami a víc se nenechá Ale má úplně jinou strukturu srsti. Stejná rasa jen jiná barva a nikdo by nevěřil že je hrubosrstá
Markéta80
napsal(a):
Byla krásná :-)
Shih tzu má jiný typ srsti než jork, řekla bych.Osobně si myslím, že udržovat ho pěkného v srsti musí být větší práce než v případě jorka. Srst je hustá a má podsadu, takže v zimě i plní jakous takous funkci, zatímco jork má jenom "vlas"? - kdyžtak mě opravte.
Co se týče fousů, moje fena (poloshih tzu) je má občas slepené hlínou, když hodinu hloubí díru do země, od žrádla je kupodivu nemívá urousané nikdy a to žere maso, přílohy kašovité konzistence, syrové vejce...
Oproti tomu skorojork má upatlanou tlamičku často, myslím, že tam bude na vině i zubní kámen, o jehož odstranění já bohužel nerozhoduju.
Co se týče toho pročesání 2x týdně, to by při našem způsobu života asi nestačilo, viz foto
mimochodem, ta úprava srsti vpravo se mě osobně nelíbí, už chodíme jinam.
Tak to je hodně věc názoru - jestli se líbí nebo nelíbí nějaké střihy. Každopádně uznejte, že třeba zrovna ostříhaný shi-tzu vypadá úúúplně jinak, než ten v srsti. Má pak i jiný výraz, celkový dojem ze psa je jiný. Kamarádka když začala toho svého dávat stříhat, tak si z něho potom vždycky po ostříhání dělala srandu, že vypadá jak buldoček .
Věřím, že ta péče o srst je náročná, kamarádka ho česala denně a to nějak extra do přírody nechodili. Ale já bych si třeba právě shi-tzu nepořídila s tím, že ho budu stříhat. A nepořídila bych si ho vlastně ani s tím, že ho stříhat nebudu . U mě prostě vedou hladkosrstí psi .
Terven
napsal(a):
Shih tzu má jiný typ srsti než jork, řekla bych.Osobně si myslím, že udržovat ho pěkného v srsti musí být větší práce než v případě jorka. Srst je hustá a má podsadu, takže v zimě i plní jakous takous funkci, zatímco jork má jenom "vlas"? - kdyžtak mě opravte.
Co se týče fousů, moje fena (poloshih tzu) je má občas slepené hlínou, když hodinu hloubí díru do země, od žrádla je kupodivu nemívá urousané nikdy a to žere maso, přílohy kašovité konzistence, syrové vejce...
Oproti tomu skorojork má upatlanou tlamičku často, myslím, že tam bude na vině i zubní kámen, o jehož odstranění já bohužel nerozhoduju.
Co se týče toho pročesání 2x týdně, to by při našem způsobu života asi nestačilo, viz foto
Ta vlevo vypadá jak když jste ji našli na smeťáku ,jinak je moc hezká.
Terven
napsal(a):
to je jak když je vlevo jiný pes jak nějaký "vořech" střih fakt dělá hodně
Terven
napsal(a):
jo shi tzu má tu srst jinou takže ta péče musí být mnohem náročnější proto je většina stříhá. I když je fakt že špičková kosmetika umí zázraky To by člověk ani neřekl že na fotkách je jeden pes . Naše by do špíny nikdy nevlezla, pro ní byl problém i mokrý chodník, sníh naopak ráda měla Proto ted chci asi hladkosrstou, tam ta péče o srst musí být minimální ale zatím mne není souzena. Hrubosrstých celočerných už jsme mohla mít 6 . Manžel že by mu chlupatá nevadila, jenže veškerá péče o srst je moje práce. Tak čekám a doufám že se někde narodí černá brabantička.Zatím to vypadá že fakt chci moc

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Bohužel třeba afgán je dost specifická povaha a to dokonce i mezi chrty (i když jsou si všichni asi povahově blízko)....takže samozřejmě lze si pořídit greye nebo třeba azavak je taky fešák, ale tak nějak to není úplně to pravé ořechové.....možná bych ho přirovnala k saluce, ale ta mi zase připadá taková "křehká", i když to samozřejmě může být jen můj dojem.