Abbyss

XXX.XXX.186.21
Zdravím a přeji krásný den,
už dlouho přemýšlím nad tím, co se svým psem. Začnu od začátku, tedy cca 6 měsíců zpátky, když jsme si jeli pro naši fenku, křížence huskyho. Lidé vypadali mile, bylo to na vesnici a oni vypadali jako klasičtí obyvatelé, tvrdili, že pejsek poslouchá a že je vychovaná a že jim uteklo jedno přeočkování. Bohužel prý nevěděli, kdy přesně se narodila a tak víme jen, že to byl březen minulého roku(snad). Majitelé nám nedali ani obojek, ani vodítko (což si myslím, že je základ, u 8měsíčního štěněte) a pejsek neuměl absolutně nic. Nicméně když jsme dorazili domů, fenka měla neskutečně moc blech, neznala výtah, schody, auta, bála se jít ven na záchod a přišli jsme na to, že neuteklo jedno očkování, ale utekla kompletní očkování včetně toho proti vzteklině....na 8 měsících. Fenku jsme odnaučili značkovat doma, přivezli jsme si ji s 9kg a nyní má 14,9 kg, naučili jsme ji základní povely, jako sedni, lehni, dej pac atd. Bohužel fenka neskutečně tahá, je jí jedno, jestli má kšíry nebo stahovák. Když je na vodítku, vůbec neposlouchá, neumí "ke mně" a vůbec si povelů nevšímá, a to jsme to zkoušeli jak na pamlsky, tak cuknutí vodítkem i novinama přes zadek, ale prostě vůbec nic se neděje.Taky, když je na volno, běží za každým člověkem, psem, ptákem - nereaguje na povely, tahá,... A já jsem z toho zoufalá, doslova každých 5 vteřin pořád opakuji "Ke mně, nesmíš,atd.¨", přitom ona tahá v klidu ještě víc, jako by se nechumelilo. Taky poslední dobou začala dělat naschvály, třeba hned po tom, co ji vyvenčíme, si sedne v pokoji a vyčůrá se, ikdyž venku byla přes půl hodiny (když jsme jednou za 14 dní 20 h pryč, tak to vydrží a nikde ani loužička). Doma všechno kouše, nedávno roztrhala kopu sešitů, košík a patery boty (ale s tím jsme počítali). Všichni ji chválí, jak je krásná, ale k čemu mi to je, když vůbec neposlouchá? Poslední dobou se potýkám s myšlenkou, kterou mi vnuknul můj známý, kterému jsem vysvětlovala situaci se psem. Řekl mi, že jestli psa nezvládám, ať ho prodám a koupím si jiného. Já to nechci takhle vzdávat, ale hjá opravdu nevím, co mám dělat. Možná je to tím, že jsme ji koupili, když ji bylo 8 měsíců a neuměla nic, doslova nic. Nebo tím, že ji rozmazluje polovina rodiny (klasika -Já: " Mami, nedávej jí to, teď to tady všechno počůrala a navíc už jedla"....Matka:"No ale miláčku, oni tě tady takhle týraj, dej si chlebík!" ), nebo tím, že jsem prostě špatná panička a nějak jsem to podělala? Umíte mi někdo poradit?
Ano, pořídit si huskyho a pak se divit, že tahá, tomu se fakt nedá říct jinak než že jste to podělala. Poradit se dá jen jedno, dát huskymu to, co potřebuje a to je práce v tahu. Takže pořídit kárku, saně, kolo, kolobku a denně zapřahat. To je život s huskym. Až dospěje, bude tahat ještě víc. Pak možná i přestane z nudy ničit. Jo, a určitě začne ještě lovit zvěř, takže skončí proběhání na volno.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ne, je to tím, že je to kříženec huskyho, konec, tečka.

"jsem prostě špatná panička a nějak jsem to podělala?"
b/ je správně !
1/ zvolila jste nevhodné plemeno
2/ ten pes nemůže ani za to, že se narodil, ani za to, že se dostal k vám
3/ zapomeňte na to, že dělá naschvály
4/ věděla jste že nic neumí, ale nic jste ho nenaučila
5/ smiřte se s tím, že tahat bude, kupte sedák, vodítko s amortizérem a choďte běhat,
později kupte třeba koloběžku.......vozík, na zimu saně, máte psa na sport, tak
sportujte !
6/ přečtěte si o plemeni, které vlastníte, třeba tady na iF.

A věděli jste, do čeho jdete? Nastudovali jste si předem toto plemeno? I když je to teda kříženec, tak myslím podle popisu, že to chování odpovídá. Netuším, jestli máte nějaké zkušenosti se psy, ale pořídit si jako prvního psa toto...mám šestýho psa a do tohoto bych teda fakt nešla. Známý vám asi radí dobře.

napsal(a):
A věděli jste, do čeho jdete? Nastudovali jste si předem toto plemeno? I když je to teda kříženec, tak myslím podle popisu, že to chování odpovídá. Netuším, jestli máte nějaké zkušenosti se psy, ale pořídit si jako prvního psa toto...mám šestýho psa a do tohoto bych teda fakt nešla. Známý vám asi radí dobře.
Ne, neradí dobře. Nejde pořizovat si psy a zase je odkládat a pořizovat si jiné. Odloží husky a koupí si borderu? Pro jistotu bez PP, nebo kříženou ?
Podle jejího textu soudím, že je mladá a zdravá, přivezla si štěně, má ho půl roku, tak ať s ním začne makat. Není to tak složité. Pes je milý, neagresivní, nenapadá ji. Jen potřebuje to, pro co se narodil !

napsal(a):
Ne, neradí dobře. Nejde pořizovat si psy a zase je odkládat a pořizovat si jiné. Odloží husky a koupí si borderu? Pro jistotu bez PP, nebo kříženou ?
Podle jejího textu soudím, že je mladá a zdravá, přivezla si štěně, má ho půl roku, tak ať s ním začne makat. Není to tak složité. Pes je milý, neagresivní, nenapadá ji. Jen potřebuje to, pro co se narodil !
No, já bych teda ani neradila brát si jiné, to je fakt.
Ja bych to neviděla tak černě, to, že sem někdo napíše dotaz, je dobrý základ, každý prostě neví hned, jak na to. S každým psem se dá něco dělat, jenom s některým je té práce víc.
Zadavatelko - nevzdávejte to, a zkuste se na to podívat tak, že fenka je prostě vaše a vaším úkolem je zařídít, aby u vás byla spokojená. Třeba tady na ifaune se dá docela dost rad vyčíst, když si to přefiltrujete
Dejte jí práci (tahání), naučte se s ní komunikovat. Fenka evidentně neví, co znamená "ke mně", "nesmíš", nebo to ví, ale zjistila, že když na to nereaguje, nic se nestane (to je tím, že to neustále opakujete). Vždy je lepší psa učit, co má dělat, než co dělat nemá.
Začala bych úplně od začátku, třeba to přivolání: nejlepší by bylo použít jiné slovo, které nemá zkažené, třeba "pocem". Začít doma, kde není nic jiného zajímavého, říct jednou a vynutit si splnění (pokud nemůžete zařídít, aby přišla, ani to neříkejte). Vynutit se to dá například připnutím na vodítko. Potom hodně pochválit, odměnit. Proste "pocem" bude posvátné slovo, které nepřipouští, že by fenka udělala něco jiného. Pokud budete s fenkou pracovat, časem vás začne víc vnímat.
Ale hlavně - předtím pořádně utahat!
Snadné to nebude, ale pokud do toho máte chuť, není (podle mě) nemožné ji zvádnout.
Náš pes v 9 !! letech neuměl a neznal vůbec nic. naučil se na vlak, auto, lidi, děti atd. Nemá smysl co 5 vteřin opakovat povely kterým pes nerozumí protože jste ho to nenaučila. Pes nedělá nic naschvál. Nemá lidské vlastnosti.
Psa jste si pořídila tedy jste za něj zodpovědná na dalších min 10 let. Pes nejde odložit a vyměnit za jiného jako nevyhovující pračka.
Náš pes na procházkách taky tahal, na postroji tahat přestal.
Máte plemeno které je k tahu stvořené takže začněte s ním sportovat, třeba běhat na vodítku pro začátek, pak u kola.
Určitě není chyba v tom že psu bylo 8 měsíců.
Chyba byla vzít si křížence kdoví od koho v zanedbaném stavu. Ale taková byla vaše volba nikdo vás do toho nenutil.
Znovu zopakuji - nekupovat psy bez pp u kterých nikdo nezaručí budoucí vzhled natož povahu.......................
Takže teď se k výchově psa a jeho vyžití musíte postavit.
Pokud jste vybírala jen podle vzhledu a o plemeni si nic nezjistila vaše chyba.
Pes se určitě naučit dá a to i starý pes. Náš toho byl důkazem.
přeji hodně trpělivosti.
Nemám čas číst, proto se omlouvám, jestli budu jen opakovat, co už napsali ostatní. Koupit si zanedbaného téměř ročního psa je problém. Koupit si zanedbaného křížence husky(či jiného seveřana) je obr problém. Mám samojeda, tak vím, že je to složité. Některé věci, jako nevyrážet za zvěří se nenaučil nikdy. Netahá brutálně, ale zapomíná se. Ale ano, měla jste si zjistit do jakového plemene jdete. Že pes z vesnice, který pravděpodobně nikdy neopustil dvorek nebude nic umět a nic znát, vám muselo být jasné. Sousedovic huskyna, která na pravidelné prochajdy chodí, klidně vyrazí na kolem jedoucí auto a málem tam stáhne i 70.letého pána, co s ní chodí(vnuk, co si ji pořídil na ni dlabe) Budete muset se psem všechno od začátku, jako by byl štěndo.
Abbyss
napsal(a):
už dlouho přemýšlím nad tím, co se svým psem. Začnu od začátku, tedy cca 6 měsíců zpátky, když jsme si jeli pro naši fenku, křížence huskyho. Lidé vypadali mile, bylo to na vesnici a oni vypadali jako klasičtí obyvatelé, tvrdili, že pejsek poslouchá a že je vychovaná a že jim uteklo jedno přeočkování. Bohužel prý nevěděli, kdy přesně se narodila a tak víme jen, že to byl březen minulého roku(snad). Majitelé nám nedali ani obojek, ani vodítko (což si myslím, že je základ, u 8měsíčního štěněte) a pejsek neuměl absolutně nic. Nicméně když jsme dorazili domů, fenka měla neskutečně moc blech, neznala výtah, schody, auta, bála se jít ven na záchod a přišli jsme na to, že neuteklo jedno očkování, ale utekla kompletní očkování včetně toho proti vzteklině....na 8 měsících. Fenku jsme odnaučili značkovat doma, přivezli jsme si ji s 9kg a nyní má 14,9 kg, naučili jsme ji základní povely, jako sedni, lehni, dej pac atd. Bohužel fenka neskutečně tahá, je jí jedno, jestli má kšíry nebo stahovák. Když je na vodítku, vůbec neposlouchá, neumí "ke mně" a vůbec si povelů nevšímá, a to jsme to zkoušeli jak na pamlsky, tak cuknutí vodítkem i novinama přes zadek, ale prostě vůbec nic se neděje.Taky, když je na volno, běží za každým člověkem, psem, ptákem - nereaguje na povely, tahá,... A já jsem z toho zoufalá, doslova každých 5 vteřin pořád opakuji "Ke mně, nesmíš,atd.¨", přitom ona tahá v klidu ještě víc, jako by se nechumelilo. Taky poslední dobou začala dělat naschvály, třeba hned po tom, co ji vyvenčíme, si sedne v pokoji a vyčůrá se, ikdyž venku byla přes půl hodiny (když jsme jednou za 14 dní 20 h pryč, tak to vydrží a nikde ani loužička). Doma všechno kouše, nedávno roztrhala kopu sešitů, košík a patery boty (ale s tím jsme počítali). Všichni ji chválí, jak je krásná, ale k čemu mi to je, když vůbec neposlouchá? Poslední dobou se potýkám s myšlenkou, kterou mi vnuknul můj známý, kterému jsem vysvětlovala situaci se psem. Řekl mi, že jestli psa nezvládám, ať ho prodám a koupím si jiného. Já to nechci takhle vzdávat, ale hjá opravdu nevím, co mám dělat. Možná je to tím, že jsme ji koupili, když ji bylo 8 měsíců a neuměla nic, doslova nic. Nebo tím, že ji rozmazluje polovina rodiny (klasika -Já: " Mami, nedávej jí to, teď to tady všechno počůrala a navíc už jedla"....Matka:"No ale miláčku, oni tě tady takhle týraj, dej si chlebík!" ), nebo tím, že jsem prostě špatná panička a nějak jsem to podělala? Umíte mi někdo poradit?
Nevím, kolik stála, ale myslím, že jste objevila pravý důvod, proč musela z domu.
Neházejte flintu do žita, maminku důrazně poproste, ať Vám nekazí výchovu, nastudujte něco o husky a něco o výchově a pusťte se do toho.
Každý jednou se psem začínal, Vy jste si to holt zkomplikovala, ale pojměte to jako výzvu. Najděte si na FB skupiny s husky (určitě taková je aspoň jedna) a tam se ptejte, jak svou fenku vychovávat. Za pár let snad budete říkat - já tele, si pořídila jako prvního psa odrostlou kříženku husky, ale vychovala jsem z ní prima holku.
Varaxi
napsal(a):
Ne, úplně vpravo nahoře, ten křížek, kterým se vypíná prohlížeč. :)
Mně to často odpovídají lidé na školení:
„Vpravo nahoře vidíte to a to, tak na to klikněte.“
„Já jsem na to vpravo nahoře klikl, a teď se mi to celý zavřelo.“
Ajo, já jsem na telefonu, tak tam křížek nemám 😇
Pejskar30let

XXX.XXX.123.9
Dobrý den, jmenuji se Miloš. Mám podobný problém jako vy - převzal jsem si ročního psa z útulku, s nímž nikdo necvičil, naopak, sedm měsíců byl zavřený v kotci, takže utrpěl psychické trauma. Není to tažný pes, husky, ale kříženec retrívra. Přesto tahá jako kůň, utíká mi, kdykoli má příležitost, neposlouchá, ani po vedení výcvikářem, po roční práci (vyhozené peníze!). Navíc má silné lovecké pudy a působí škody na domácím zvířectvu.
Čtu zde spoustu keců, rádoby znalců, kteří se potřebují předvádět svými chytrolínskými radami, ale v podstatě vás jen ponižují, aniž by vám pomohli.
Nedávejte na rady těchto "odborníků" a neberte si nic osobně.
Věci se mají tak, že pes je buďto přizpůsobivý, nebo je to parchant, s nímž budete mít do jeho pozdního věku problémy. To pro vás není vhodný společník. Zbavte se ho bez výčitek, nebo si pořiďte kvalitní elektronický obojek a dávejte mu tvrdé lekce nejméně půl roku. Pokud to nezabere, nezbývá, než parchanta odstranit z vašeho života.
Souhlasím s jedinou větou:
neberte si nic osobně
Vzal jste si psa, o kterém jste věděl, že má problematickou minulost, a pak se divíte, že to nejde snadno. Samozřejmě, že chyba je to psa a výcvikáře!
A majiteli, jehož psa jste nikdy ani neviděl, doporučujete (po roce a půl!) elektrický obojek a odstranit psa ze života.
Nějak si nejsem jistá, jestli vám patří do ruky vůbec nějaké zvíře.
Abbyss
napsal(a):
No to si snad děláte srandu, že necháte psa doma 20 hodin bez vyvenčení.
A to, že si vezmete v 8 měsících psa z nějakého chlíva... museli jste počítat, že ten pes nebude vychovaný a kor Husky.
Husky potřebuje pohyb. Tomu nestačí vyjít s ním na 10 minut 3x za den před barák na trávu.
A teď vám známý poradí " totohle psa prodej, když ho nezvládáš a kup si jiného".
Nemusím být vědma, abych si dokázala domyslet, jak by to s tím dalším pejsek dopadlo.
Fakt tleskám takovým lidem
Pejskar30let

XXX.XXX.123.9
Děkuji za názor Varaxi, přesně odpovídá vztahům v naší vyspělé, civilizované společnosti: agresivita a posuzování druhých, aby se vlastní ego uspokojilo.
Osobně držím psy už třicet let a domnívám se, že s nimi mám určité zkušenosti. Při výběru psa (nikoli štěněte) z útulku nebo od jakéhosi amatérského chovatele se obvykle dozvíte, že psí jedinec je téměř dokonalý. Nejspíš proto se ho předchozí majitel zbavuje :-) Takže máte ty nejlepší informace, bohužel nepravdivé.
Žena, která si osvojí takového psa namísto dítěte, je pak ochotná se mu obětovat.
Ochotně zaplatí nehorázné peníze různým výcvikářům, sama se několik let s parchantem neustále trápí a řeší řadu problémů, které způsobil.
Jedna věc je však ověřená a téměř jistá: parchanta z podstaty jeho charakteru nezmění, takže až do jeho smrti nebude prožívat radost s milým a přátelským společníkem, jímž by ji mohl být jiný pes.
Pejskar30let
napsal(a):
Děkuji za názor Varaxi, přesně odpovídá vztahům v naší vyspělé, civilizované společnosti: agresivita a posuzování druhých, aby se vlastní ego uspokojilo.
Osobně držím psy už třicet let a domnívám se, že s nimi mám určité zkušenosti. Při výběru psa (nikoli štěněte) z útulku nebo od jakéhosi amatérského chovatele se obvykle dozvíte, že psí jedinec je téměř dokonalý. Nejspíš proto se ho předchozí majitel zbavuje :-) Takže máte ty nejlepší informace, bohužel nepravdivé.
Žena, která si osvojí takového psa namísto dítěte, je pak ochotná se mu obětovat.
Ochotně zaplatí nehorázné peníze různým výcvikářům, sama se několik let s parchantem neustále trápí a řeší řadu problémů, které způsobil.
Jedna věc je však ověřená a téměř jistá: parchanta z podstaty jeho charakteru nezmění, takže až do jeho smrti nebude prožívat radost s milým a přátelským společníkem, jímž by ji mohl být jiný pes.
Jen poznámka, parchant je nemanželské dítě, v přeneseném významu nespolehlivý člověk.
Výše zmiňovaný pes je produkt nevhodné kombinace ras, za což on nemůže ( ale ono ani to dítě nemůže za nemanželský původ)

Pejskar30let
napsal(a):
Zaujalo mě, že máte zkušenosti, ale pes vám utíká a likviduje domácí zvířectvo. Já mám asi méně zkušeností, ale takovýho psa bych utíkat nenechala a od zvířectva oddělila... ne?
Jinak souhlasím, že málokdy se člověk dozví celou pravdu o psovi, kterýho se chystá vzít z útulku nebo tak. Proto by si měl začátečník nechat poradit někým zkušenějším, kdo mu na psa mrkne. Kolik lidí to ale udělá? Já to neudělala a nenapadlo mě to. Stejně bych asi ve svým okolí nenašla nikoho "tak zkušenýho", kdo by v psovi rozeznal magora - a to rozhodně není parchant z podstaty. Přesto jsem ráda, že mám právě tohoto.
Jinak souhlasím, že málokdy se člověk dozví celou pravdu o psovi, kterýho se chystá vzít z útulku nebo tak.
On je dost velkej problém i v tom, že se pes v útulku chová často jinak, než potom v rodině.
Já mám třeba většinu psů přímo doma, někteří jsou třeba v kotci, ale přesto pouštěni do smečky a žijí s námi. A jsem už z podstaty povahy dost komandant. Ono to teda často ani jinak nejde - když se snažíte ukočírovat smečku dvaceti psů, tak se prostě nevyhnete tomu mít neustále oči i na zadku a pořad všechny hlídat. A psi mě tady prostě poslouchají a fungují ve smečce. A i přes to, že dokážu povahu psa poměrně dost dobře odhadnout a dávám novým majitelům podrobné pokyny, jak by se psem měli "zacházet", tak kolikrát dám psa do adopce a za měsíc se držím za hlavu a říkám si tvl kde je ten hodnej a poslušnej pes?
Jsou noví majitelé, kteří jsou schopni mi první měsíc co dva tři dny napsat a poptat se - co s tímhle, co s támhletím a jak řešit toto. Na což já okamžitě reaguju, vypisuju, pomáhám a jsme schopni takhle zařadit do nové rodiny i problémového psa. A pak jsou majitelé, kteří jsou k mým radám naprosto hluší, všechno si dělaj po svým a nebo poslouchají pejskaře s vysokou parkovou a pak se diví, jak jsem jim psa popsala jako poslušnýho pohodáře a on jim doma diktuje, kdo si prdne a kdo ne.
Nikola111
napsal(a):
No to si snad děláte srandu, že necháte psa doma 20 hodin bez vyvenčení.
A to, že si vezmete v 8 měsících psa z nějakého chlíva... museli jste počítat, že ten pes nebude vychovaný a kor Husky.
Husky potřebuje pohyb. Tomu nestačí vyjít s ním na 10 minut 3x za den před barák na trávu.
A teď vám známý poradí " totohle psa prodej, když ho nezvládáš a kup si jiného".
Nemusím být vědma, abych si dokázala domyslet, jak by to s tím dalším pejsek dopadlo.
Fakt tleskám takovým lidem
Příspěvek z 10.5 2019 Mám za to, že už to bude vyřešené.
Pejskar30let

XXX.XXX.123.9
Souhlasím s vámi "impact".
Někdy se hold ukáže omyl až po několika týdnech, někdy dříve. Dobrá, nebudeme slovíčkařit jestli "magor" nebo "parchant", víme o jaký charakter se jedná.
Jen poznamenávám, že ve smečce panuje jiný, řekl bych hierarchický pořádek, než máte-li doma jen jednoho psa. Tím nechci říci, že se smečkou je to jednodušší.
Osobně mám ke psům pozitivní vztah, ledačemus bychom se jako lidé od nich mohli přiučit - možná ještě lépe od vlků :-)
Zdraví Miloš
"""Jen poznamenávám, že ve smečce panuje jiný, řekl bych hierarchický pořádek, než máte-li doma jen jednoho psa. """
Ať je to smečka nebo jeden pes, tak je to pořád člověk, člověk, člověk a pak až pes, pes, pes.
Akorát to, co u jednoho psa vypadá jako roztomilý zlozvyk, tak u smečky psů vygraduje v průser. Takže se člověk, který má smečku, logicky snaží jinak než člověk, co má jednoho psa.
Pokud chci jít na pole se šesti osmi psy, tak prostě musím mít vymakané přivolání na 1000000%. Neexistuje nic jako - pes mi opakovaně utíká. Tam, kde majitel jednoho psa pokrčí rameny - no tak holt občas uteče, si člověk se smečkou nemůže nemůže takový úlety dovolit.
Nebo když pes tahá jak k*etén. No tak majitel jednoho pejska jde a koupí mu postroj, aby se chudáček tolik neškrtil. A nejlíp ještě flexinu k tomu, aby pes mohl opanovat celý prostor před pánečkem a rejdem na joju rozhodovat, kdo se přiblíží a kdo ne. Tvl jak bych to udělala se smečkou? Tak kulový. Dostanou obojky a krátký vodítka a jestli někdo zkusí tahat, tak uvidí velmi nasranou paničku.
Proto já mám tady ty psy poslušný. Prostě musej poslouchat. Tečka.
A tohle má velmi, velmi málo společného s tím, jak moc je pitomec pes. Je to jen lenost a nedůslednost psovoda.

@impact
Nebo když pes tahá jak k*etén. No tak majitel jednoho pejska jde a koupí mu postroj, aby se chudáček tolik neškrtil.
Tak zrovna tohle jsem teď udělala. Bígloid se občas zapomene a trochu tahá. Trochu, ne plnou vahou. Zkoušela jsem ho to odnaučit několika různými způsoby, ale úplně prověšeného vodítka jsem nedosáhla.
Teď jsme pořídili postroj, protože holka s ním chce začít běhat. A pes jde na prověšeném vodítku. Po 3 procházkách s postrojem jsem mu dneska dala obojek, protože je bahno a kdo to má pořád čistit. A pes si i na obojku vykračuje/vyklusává na prověšeném vodítku. Mám z toho normálně druhé Vánoce.
Ještě reaguji na jeden příspěvek...nekupovat psa bez papírů....hovadina. Pokud je pes zdravý může chodit, běhat, hýbat se, netrpí-li neurologickou vadou či nevím, tak nevím, proč by neměl existovat. Naopak jsou tu přeci plemena, kde máte dlouhý výčet nemocí, kterými trpí. Já si například nepořídím malého psa pouze z důvodu, že je tu spousta pobíhajících psů zabijáků, kteří přehryžou malého hafana, ten pak musí na operaci a bojuje o život. Ale pokud by to šlo, pořídila bych si malého k velikému, který by mu dělal kamaráda a ochránce. Chápu, proč mají lidé 2 psy, každý úplně jiný...
Na českém venkově nebyl čistokrevný pes žádný. Naše babička pořídila na trhu psa za 50 korun, a pak jsme ho našli v atlase, jagdteriér. A byl suprový....ale neměl papíry a babička měla dobrýho hafana. Za mého mládí byly čistokrevné takové ty ovečky a pak kolie a němečtí ovčáci. Měli jsme jednoho, a už nechceme, právě z důvodů hodně smutného konce.
Tahu, lovu a poslušnosti zdar.

lucinda21
napsal(a):
Ještě reaguji na jeden příspěvek...nekupovat psa bez papírů....hovadina. Pokud je pes zdravý může chodit, běhat, hýbat se, netrpí-li neurologickou vadou či nevím, tak nevím, proč by neměl existovat. Naopak jsou tu přeci plemena, kde máte dlouhý výčet nemocí, kterými trpí. Já si například nepořídím malého psa pouze z důvodu, že je tu spousta pobíhajících psů zabijáků, kteří přehryžou malého hafana, ten pak musí na operaci a bojuje o život. Ale pokud by to šlo, pořídila bych si malého k velikému, který by mu dělal kamaráda a ochránce. Chápu, proč mají lidé 2 psy, každý úplně jiný...
Na českém venkově nebyl čistokrevný pes žádný. Naše babička pořídila na trhu psa za 50 korun, a pak jsme ho našli v atlase, jagdteriér. A byl suprový....ale neměl papíry a babička měla dobrýho hafana. Za mého mládí byly čistokrevné takové ty ovečky a pak kolie a němečtí ovčáci. Měli jsme jednoho, a už nechceme, právě z důvodů hodně smutného konce.
Jenže dnes je to jinak, dnes se kříží, co má nohy.
A kdy zjistíte, že ten pes bez PP je zdravý, může chodit, běhat, hýbat se? Většinou později než v 1 roce a to už je docela pozdě něco řešit v tom smyslu, že jsem si ho neměla brát, protože zpátky už si ho nikdo nevezme a navíc mi přirostl k srdci.

lucinda21
napsal(a):
Já nechápu váš příspěvek.....nebudeme se tady bavit o křížencích, ale čistě o čistokrevných psech.
Ti čistokrevní bez PP často inzerováni jakože rodiče s PP.
Takže tady máme nějaké plemeno.....
jeden člověk psa uchovní a povětšinou provede alespoň povinné zdravotní testy a pak feně vybere ženicha, který byl také uchovněn, také má minimálně povinné testy......no a narodí se štěňata s PP...
druhý člověk svojí čistokrevnou fenu neuchovní, neudělá žádné zdravotní testy a domluví se s Frantou z druhého konce vesnice, protože jeho pes mu přijde docela hezký a jeho Asta by měla mít štěňata.....takže se narodí štěňata bez PP..
A teď mi prosím sdělte důvod, proč jedna štěňata bez PP po psech s PP, ale po rodičích, kde se vůbec nezkoumalo, jestli odpovídají parametrům plemene a nemají žádná vyšetření by měla být zdravější, než štěňata s PP toho samého plemene po rodičích s PP, kteří ta vyšetření a popř. i test povahy a pracovní zkoušky mají.

lucinda21
napsal(a):
Jenže tenkrát se vědělo, že je to voříšek za 50 Kč. Dneska množitelé sekají "čistokrevné" bez PP za desítky tisíc. A majitelé se pak diví a ptají se tady, co že to vlastně koupili.
A dá se to nějak ověřit? Myslím tím prověřit chovatelskou stanici ?
Nebo jen kupovat štěně na doporučení od někoho, kdo chovatelskou stanici zná?
S několika chovateli jsem mluvila, a vždy se jednalo o velmi zodpovědné chovatele, kteří navíc vyžadují možnost kontroly, zda-li se nový majitel stará o zvíře dobře, a pokud ne, pak má chovatel právo si psa vzít zpět.
Nepoctivého chovatele přeci lze rozpoznat, nebo ne? Je pravda, že když je člověk ochoten zaplatit za čistokrevného pejsánka dost peněz, měl by mít možnost se s chovatelem seznámit a vidět, v jakých podmínkách přišlo štěně na svět.
Z druhé strany - naše známá chovala rotwailery, starala se o ně opravdu maximálně, má obrovskou zahradu, která sloužila jako psí park, každý pes měl svůj obrovský kotec. Jídlo dostávali kvalitní. Já jsem o to moc nezajímala, ale viděla jsem tu péči, kterou jim věnuje. Peněžní přínos z chovu moc nebyl, ale ona ty psi miluje, bavilo ji to, ale vše živila především ze zaměstnání. Nicméně také se jí dostalo kritiky, a to asi z důvodů konkurence.
No umím si představit, že někdo reaguje na inzerát, kde se nabízí štěně s papíry, na tom štěněti nelze 100% poznat, je-li čistokrevné, a když si tak roste, zjišťuje se postupně, že nevypadá až tak jako to plemeno, za které se vydává. To bych asi byla dost nakrklá. Ale to pak snad jde nahlásit tu stanici, ne? Já nevím, nejsem v tom zběhlá. Ale....také jsem slyšela, že někteří chovatelé nesdělují, kdo je otec....jenže to pak právě dítě může mít štěňátka s otcem.....to je brutální. Na tohle by měla být pravidla, zákon, a kontrolovat a zveřejňovat.
Nám bylo tehdy jedno, co máme za psa, byl zdravý, hodný, chytrý, šikovný, prostě bezva pes. Ale stál 50 korun....takže kdyby nebyl, asi by to nikoho nemrzelo. Neměl nějaký výcvik, babička na vesnici žádný cvičák neměla....na to se nehrálo. Ale pes fungoval naprosto v pořádku, je pravda, že měl možnost se vyběhat. Dostal dobré jídlo a hráli jsme si s ním také. No a druhá babička, ta měla také nějakého podvraťáka, naprosto úžasného hodného miláčka, na nás děti byl neskutečně hodný, a také jsme si s ním hráli.
Jasně, že pakliže je to nějaký poloochrnutý bernardýn s nohama jezevčíka, je to průšvih. No nechápu, že vůbec někdo může prodávat psa a tvrdit, že je čistokrevný, když není.....proč to ti lidé dělají - neexistuje kontrola?
Takže zbývá jen to doporučení?
Když kupujete štěně s PP, můžete na stránkách klubu , který ono plemeno zastiťuje, najít nejen jeho rodiče, ale i jejich předky, jejich chovne stanice, co dokázali,výstavní ocenění popř. jaké zkoušky složili, bonitační kody, v případě nejasností kontakt naporadce chovu.
Nikdy nemáte 100% jistotu, že že štěněte bude šampión, ale máte velkou šanci, že štěně bude povahově i vzhledově odpovídat plemeni.
Co se týče zdraví, u hodně přešlechtěných plemen je to problém, ale můžete si najít chovne stanice, které chovnym psům a fenám nechavaji udělat nepovinná vyšetření na problematické vady a onemocnění postihující plemeno a tím eliminovat jejich výskyt.
U bezpapírových psů toto nevíte, naopak, často se množí psi, kteří by neprošli do čistokrevneho chovu, ať už z důvodu vzhledu, což tolik nevadí, ale často je vada v povaze nebo zdraví, co je vyloučí.
Klasický voříšek s tímto nemá nic společného, to je lety promichaná směska, kdy se upevnili lety zdraví a odolnost. Bohužel, už je jich pomálu.

No umím si představit, že někdo reaguje na inzerát, kde se nabízí štěně s papíry, na tom štěněti nelze 100% poznat, je-li čistokrevné, a když si tak roste, zjišťuje se postupně, že nevypadá až tak jako to plemeno, za které se vydává. To bych asi byla dost nakrklá. Ale to pak snad jde nahlásit tu stanici, ne? Já nevím, nejsem v tom zběhlá. Ale....také jsem slyšela, že někteří chovatelé nesdělují, kdo je otec....jenže to pak právě dítě může mít štěňátka s otcem.....to je brutální. Na tohle by měla být pravidla, zákon, a kontrolovat a zveřejňovat.
Vy asi nevíte, co ten PP je, že? To opravdu není jen nějaký papír, jsou tam uvedeni předkové štěněte 5 generací zpátky. Takže je pochopitelně nesmysl, že někteří chovatelé nesdělují, kdo je otec. Ono je to tam totiž napsáno.
A proč lidi prodávají "čistokrevné" psy, ačkoliv ti bez PP čistokrevní vůbec nejsou? No jednoduše proto, že se pořád najdou lidi, kteří to koupí. Kde je poptávka, je i nabídka. A v dnešní době i za cenu papírového psa a představte si, že jsou takoví hlupáci, kteří pošlou i 5 tisíc jako zálohu na účet úplně cizímu člověku, kterého nikdy neviděli a to štěně taky ne.

lucinda21
napsal(a):
A dá se to nějak ověřit? Myslím tím prověřit chovatelskou stanici ?
Nebo jen kupovat štěně na doporučení od někoho, kdo chovatelskou stanici zná?
S několika chovateli jsem mluvila, a vždy se jednalo o velmi zodpovědné chovatele, kteří navíc vyžadují možnost kontroly, zda-li se nový majitel stará o zvíře dobře, a pokud ne, pak má chovatel právo si psa vzít zpět.
Nepoctivého chovatele přeci lze rozpoznat, nebo ne? Je pravda, že když je člověk ochoten zaplatit za čistokrevného pejsánka dost peněz, měl by mít možnost se s chovatelem seznámit a vidět, v jakých podmínkách přišlo štěně na svět.
Z druhé strany - naše známá chovala rotwailery, starala se o ně opravdu maximálně, má obrovskou zahradu, která sloužila jako psí park, každý pes měl svůj obrovský kotec. Jídlo dostávali kvalitní. Já jsem o to moc nezajímala, ale viděla jsem tu péči, kterou jim věnuje. Peněžní přínos z chovu moc nebyl, ale ona ty psi miluje, bavilo ji to, ale vše živila především ze zaměstnání. Nicméně také se jí dostalo kritiky, a to asi z důvodů konkurence.
Nám bylo tehdy jedno, co máme za psa, byl zdravý, hodný, chytrý, šikovný, prostě bezva pes. Ale stál 50 korun....takže kdyby nebyl, asi by to nikoho nemrzelo. Neměl nějaký výcvik, babička na vesnici žádný cvičák neměla....na to se nehrálo. Ale pes fungoval naprosto v pořádku, je pravda, že měl možnost se vyběhat. Dostal dobré jídlo a hráli jsme si s ním také. No a druhá babička, ta měla také nějakého podvraťáka, naprosto úžasného hodného miláčka, na nás děti byl neskutečně hodný, a také jsme si s ním hráli.
Jasně, že pakliže je to nějaký poloochrnutý bernardýn s nohama jezevčíka, je to průšvih. No nechápu, že vůbec někdo může prodávat psa a tvrdit, že je čistokrevný, když není.....proč to ti lidé dělají - neexistuje kontrola?
Takže zbývá jen to doporučení?
Bohužel existuje hlavně lidská blbost. Příspěvků na téma, jak kupující naletěli, tady už bylo bambilión. Když kupují psa někde na pumpě (což už je snad trestné) nebo na inzerát, aniž by si prodávajícího prověřili... A hlavně si dopředu nezjistí, jak psa kupovat - jak píšete, vyjet si seznam CHS nebo si je nechat někým známým doporučit. Kontaktovat chovatele, osobně navštívit (klidně opakovaně), ptát se a dívat. A chtít PP, případně povinná zdravotní vyšetření. Poctivý chovatel toto všechno umožní. A zajímá se, kam jeho štěňata půjdou. Tak bych to udělala já.
Co se týče toho výběru chovatele - tak já jsem vyžadovala osobní návštěvu ještě před závaznou rezervací štěněte. Nikdo s tím neměl problém - a někteří byli z druhého konce republiky. Zájemci viděli fenu, matku štěňat, prostředí ve kterém štěňata vyrůstají, viděli samozřejmě jak se ke štěňatům a psům celkově chováme my a tak. Pokecali jsme si, vysvětlila jsem ji, co chtěli vědět, nabízela jsem všem, že mohu ukázat výsledky zdravotních vyšetření feny - ale nikdo je vidět nechtěl (mám je ale zapsané v PP a je to veřejně dohledatelné v databázi klubu - což jsem všem posílala). Měla jsem tady i lidi, kteří už se byli podívat v jiné CHS, kde se jim to vůbec nelíbilo a štěně si tam nevzali, u nás se jim sice líbilo a štěně nakonec chtěli - jenže to zase bylo opačně, oni se nelíbili mě a štěně jsem jim nedala. A tak to prostě je, stejně jako má chovatel právo si vybrat nové majitele pro štěně, tak stejně tak mají zájemci právo si vybrat chovatele a není na tom nic špatného. U těch CHS si můžete najít recenze na internetu, poptat se na FB ve skupinách (už jsou přímo skupiny nedoporučovaných CHS), můžete si dohledat kolik mají psů, fen, kolik vrhů ročně mají atd..., stejně tak i ta zdravotní vyšetření se většinou dají dohledat... Já jsem třeba měla zájemce, který se mě na rovinu ptal, jestli se na mě a na konkrétní spojení může zeptat chovatelky, od které už psa stejného plemene má, no samozřejmě, neměla jsem s tím problém.., takže mu to zkoukla i ona (chová dlouho, vyzná se). U těch "chovatelů" bez PP nedohledáte absolutně nic, maximálně vám můžou něco pěkného napovídat, ale podložené to mít nebudete. Nebudete mít ani záruku toho, jestli je fena, kterou vydávají za matku, skutečně matkou, a otec otcem, jestli nejsou příbuzní....A prostě nemůžete vědět, jestli mezi předky není úplně jiné plemeno...

impact
napsal(a):
"""Jen poznamenávám, že ve smečce panuje jiný, řekl bych hierarchický pořádek, než máte-li doma jen jednoho psa. """
Ať je to smečka nebo jeden pes, tak je to pořád člověk, člověk, člověk a pak až pes, pes, pes.
Akorát to, co u jednoho psa vypadá jako roztomilý zlozvyk, tak u smečky psů vygraduje v průser. Takže se člověk, který má smečku, logicky snaží jinak než člověk, co má jednoho psa.
Pokud chci jít na pole se šesti osmi psy, tak prostě musím mít vymakané přivolání na 1000000%. Neexistuje nic jako - pes mi opakovaně utíká. Tam, kde majitel jednoho psa pokrčí rameny - no tak holt občas uteče, si člověk se smečkou nemůže nemůže takový úlety dovolit.
Nebo když pes tahá jak k*etén. No tak majitel jednoho pejska jde a koupí mu postroj, aby se chudáček tolik neškrtil. A nejlíp ještě flexinu k tomu, aby pes mohl opanovat celý prostor před pánečkem a rejdem na joju rozhodovat, kdo se přiblíží a kdo ne. Tvl jak bych to udělala se smečkou? Tak kulový. Dostanou obojky a krátký vodítka a jestli někdo zkusí tahat, tak uvidí velmi nasranou paničku.
Proto já mám tady ty psy poslušný. Prostě musej poslouchat. Tečka.
A tohle má velmi, velmi málo společného s tím, jak moc je pitomec pes. Je to jen lenost a nedůslednost psovoda.
To mi vždycky docvaklo při hlídání. Navíc ta natur povaha žádnou extra disciplínu nepředpokládá. Najednou 3 týpci, kdy každý chce na jinou světovou stranu a rozhodně to nekonzultují, k mamánkovi 2 opozičnice... A přesně, 3 flexiny a postroje. Masakr jak z grotesky. Nicméně naposledy pohodička. Jediný oblíbený syn, jak přes kopírák vč. povahy, nežerou se. Oba hormoni, jediný cíl. Pro potomka otec vedoucí zájezdu, společné degustace, balení holek, nevzdalovali se... Jen jsem houkla a šli oba. Nádherné 3 h venčení!
Mia118

XXX.XXX.55.17
no uz se stalo, dulezite, ze se ted zajimate jak z toho ven :). V první rade si myslim, ze schvalne vam nic nedela... ano, do 8mi mesicu buhvi jak zila, nikdo ji nic neucil. Ted je pro ni vse sok, netusi na co jak reagovat, je zmatena a ma ve vsem gulas. Pro ni je to horsi nez pro vas.
Zkuste zacit uplne od znovu a v klidu, jakoby to bylo male stenatko... budete potrebovat spoustu trpelivosti. Ted uz je starsi, takze se bude ucit vse hur a dele. Idealni by pro vas bylo kdyby vam pomahal s vycvikem nekdo, kdo je zkuseny.
Pokud na ni budete hodni, urcite se zbavi strachu z vytahu atp. a casem se nauci i to curani atd. Tahat bude mit tendenci asi porad, nevim, ale urcite kdyz budete pracovat na vycviku, tak to bude lepsi a lepsi :)
Pro priste, urcite si nastudovat vse o plemeni atd.... na netu toho je dnes spousta.
V nejhorsim, pokud znate nekoho, kdo by s ni mel vetsi trpelivost, vice se ji venoval, byla by tam opravdu stadtna, tak bych ji dala dale. Ale jen aby to nebyl nekdo, kdo ji bude chtit zpenezit apod. Uz jste jednou naleteli....
Preji mnoho stesti a trpelivosti :)