Německý ovčák - štěňátka s PP

Prodám Německého ovčáka - Chovatelská stanice Adnyr Bohemia nabízí k prodej...
Dohodou
Je každé štěně NO z pracovní linie trochu šílené?
Mám 9ti měsíční fenu, milou a vcelku poslušnou, ale.. pokud není zrovna zaměstnaná (cvičení, procházka..), chová se většinou jako blázen. Honí, co se hne, ptáky, motýly, mouchy, loví hraboše, navíc u toho hojně štěká. Když nemá nic z toho poblíž, honí si ocas (což umocňují potíže s neustále plnými análními žlázkami), pase stíny (vydrží i hodiny). Musím ji dávat pravidelně odpočinout domů, jinak by se zbláznila úplně. Doma se zklidní, ale moje idea byla mít psa trvale venku. Na zahradě asi usne, když nikdo není doma, ale jakmile se objevíme, začne hyperaktivní kolotoč. Chodíme jednou týdně cvičit (základní poslušnost, ne sportovní výcvik), cvičíme samozřejmě i doma, chodíme na procházky, beru ji ke koním, ale asi je to pro ni zoufale málo.
Opravdu potřebuje každý pracovní pes zapřáhnout na cvičáku, jinak zešílí? Nebo mám doma echt pracanta? Vyroste z ní normální pes?
Uživatel s deaktivovaným účtem
Je fakt čistá, není střihlá malinou?
Ne, vážně. NO moc neznám, ale měla jsem kdysi kamaráda, který měl mrně, bylo strašně hyperaktivní, nicméně velmi učenlivé a mělo jít do výcviku k ozbrojeným složkám. Byla jsem úplně na větvi, že se tak může chovat NO.
Opravdu potřebuje každý pracovní pes zapřáhnout na cvičáku ?
"""""""""""""""""¨
Samozřejmě POTŘEBUJE.
Každému, co mu patří. Vyžití jí nestačí.
Pořídím si pracáka - makám a n e d i v í m se, že to potřebuje.
Poslušnost, stopy, revír, obrany. Prostě sportovní výcvik.
Pak teprve vycházky, vyžití paničky u koní.
Ten pes zabere všechen čas. Rok minimálně,
spíš dva.
janadivoženka
XXX.XXX.76.164
Kdepák, každý na cvičák nechodí. Proběhne se se psem třikrát denně dvacet minut, v lepším případě. Nebo ho nechá na zahradě či v kotci. A podle toho to pak vypadá. Chudáci pracovní psi.
NO v okolí většinou vztekle řvou za plotem na všechno široko daleko.
tynahan
napsal(a):
Ok. Jen se mi nechce věřit, že je moje štěně běžný jev a že každý, kdo si pořídí pracovního psa, chodí na cvičák.
Podle toho, jak chytíte povahu. Jsou třeba bordery, které jsou schopné fungovat s pár hodinami venčení s míčkem, pak jsou rození pracanti, kterým z toho hrábne, protože jim to nestačí. U pracovního plemene je dobré s tím počítat. Co rodiče?
tynahan
napsal(a):
Ok. Jen se mi nechce věřit, že je moje štěně běžný jev a že každý, kdo si pořídí pracovního psa, chodí na cvičák.
kdo si pořídí pracovního psa a na cvičák nechodí, to jsou pak takové ty příběhy o tom, jak to nefunguje.
ono prostě psi se od sebe neliší až tak vzhledem, jako povahovými vlastnostmi. a ty se nedají vypnout, pokud je nechcete nebo nehodláte používat.
janadivoženka
napsal(a):
Kdepák, každý na cvičák nechodí. Proběhne se se psem třikrát denně dvacet minut, v lepším případě. Nebo ho nechá na zahradě či v kotci. A podle toho to pak vypadá. Chudáci pracovní psi.
NO v okolí většinou vztekle řvou za plotem na všechno široko daleko.
jo, přeskočí jim. znám jednoho NO, ten by pracoval až by brečel, místo toho dřepí už roky na dvoře, ven nechodí, protože tahá, je z něj hystericky na všechno štěkající těžko ovladatelný magor. pak znám dvě maliny a jednu borderku, taky dvorkoví psi a ti jsou zase sbírkou stereotypií.
ta zvířata se normálně zblázní.
S takovým temperamentem jsem bohužel nepočítala. Chovatelce jsem řekla, že chci jen kamarádku, že cvičit spíš nebudu. Vybrala mi tuhle, že je klidnější. Buď se netrefila, nebo je ségra ultramagor.
Její mámu jsem viděla pět minut, tátu vůbec.. štěně je samozřejmě s PP..
Jj, už hledám cvičáky v okolí.. Výcvik ji baví a zklidňuje, to je vidět.
Přesně tak. Šílenec, ale milej a náš.
Já trochu přidám a budu doufat, že ona trochu zpomalí a někde na půl cesty se sejdeme.
Ještě malé zamyšlení: je tahle povaha, tenhle temperament, to, co lidi od NO očekávají? Neposunulo se to plemeno v průběhu let někam, kde už to není pro běžný život, pro normální lidi?
Je to moje třetí fena NO, i když ty první dvě nebyly od štěněte (nalezenec (nejlepší pes na světě) a útulkáč), ale byly úplně normální, klidné, poslušné, ovladatelné. Proto teď to moje rozčarování...
tynahan
napsal(a):
Já trochu přidám a budu doufat, že ona trochu zpomalí a někde na půl cesty se sejdeme.
Ještě malé zamyšlení: je tahle povaha, tenhle temperament, to, co lidi od NO očekávají? Neposunulo se to plemeno v průběhu let někam, kde už to není pro běžný život, pro normální lidi?
Je to moje třetí fena NO, i když ty první dvě nebyly od štěněte (nalezenec (nejlepší pes na světě) a útulkáč), ale byly úplně normální, klidné, poslušné, ovladatelné. Proto teď to moje rozčarování...
Také se mi to tak zdá........................měli jsme ovčáka před 40 lety a přesně jak píšete byl ovladatelný, klidný, poslušný, nic neničil. Kamarádka si pořídila štěně z výstavní (nikoliv pracovní) linie a má s ním podobné problémy jako vy. Ničí, trhá, kouše, demoluje byt. A o tom jak se změnil jejich vzhled už se vůbec nezmiňuji. Také jsme si chtěli pořídit znovu ovčáka (loni nám umřel kříženec NO a vlkodava) ale teď jsem ráda že jsme se rozhodli pro úplně jiné plemeno.
Držím pěsti a přeji spoustu trpělivosti, myslím že věkem se trochu zklidní.
Ale zaměstnání potřebuje určitě a na cvičák bych chodila.
tynahan
napsal(a):
Většina ovčáků je co se týče temperamentu normálních, nebo jsou to úplné lamy (hlavně exteriéráci), ale pak jsou chovatelé, co se zaměřují na sport, a ti vybírají do chovu taková (na ovčáka temperamentní) zvířata, protože chtějí ve sportu uspět v konkurenci malin. To pak ale nejsou psi vhodní na zahradu, ani do služby (protože jim na psinci jebne) a měli by jim pečlivě vybírat nového majitele - dát takového psa někomu na dvorek je neštěstí!
tynahan
napsal(a):
Mám 9ti měsíční fenu, milou a vcelku poslušnou, ale.. pokud není zrovna zaměstnaná (cvičení, procházka..), chová se většinou jako blázen. Honí, co se hne, ptáky, motýly, mouchy, loví hraboše, navíc u toho hojně štěká. Když nemá nic z toho poblíž, honí si ocas (což umocňují potíže s neustále plnými análními žlázkami), pase stíny (vydrží i hodiny). Musím ji dávat pravidelně odpočinout domů, jinak by se zbláznila úplně. Doma se zklidní, ale moje idea byla mít psa trvale venku. Na zahradě asi usne, když nikdo není doma, ale jakmile se objevíme, začne hyperaktivní kolotoč. Chodíme jednou týdně cvičit (základní poslušnost, ne sportovní výcvik), cvičíme samozřejmě i doma, chodíme na procházky, beru ji ke koním, ale asi je to pro ni zoufale málo.
Opravdu potřebuje každý pracovní pes zapřáhnout na cvičáku, jinak zešílí? Nebo mám doma echt pracanta? Vyroste z ní normální pes?
..měla jsem dva hyperaktivní NO z pracovní linie - vlkošedého psa a pak fenu, nakonec i psa BOM.......pravda hyperaktivní byli všichni tři na cvičáku - snesli velkou zátěž, ale od začátku pracovali individuálně, neexistovalo řadové cvičení s ostatními.......doma byli klidní, vyrovnaní, nic neničící...... venku stále na volno, aniž by kohokoli napadali, odvolání i přivolání na jedničku - občas mně z radostného přilítnutí málem porazili......ALE: 4 - 5 x týdně stopa, denně poslušnost a 4 x týdně obrana, mimo to denně u kola anebo hodinové ostré vycházky, aportování z dlouhého srázu a vyškrabávat se s aportem zpět, plavání pro aport anebo plavání se mnou, v zimě když napadlo tahání mého dítěte na saních....prostě těch aktivit hodně a za míček by byli všichni tři vraždili......měnili se i v rámci výcviku jak ty cvičáky samotné, tak figuranti........jezdilo se s figurantem cvičit i do opuštěných hal, do lesa a podobně..........prostě musíte fenku zavalit prací a aktivitami a pak bude ráda, že může být v klidu a pohodě doma......
napsal(a):
..měla jsem dva hyperaktivní NO z pracovní linie - vlkošedého psa a pak fenu, nakonec i psa BOM.......pravda hyperaktivní byli všichni tři na cvičáku - snesli velkou zátěž, ale od začátku pracovali individuálně, neexistovalo řadové cvičení s ostatními.......doma byli klidní, vyrovnaní, nic neničící...... venku stále na volno, aniž by kohokoli napadali, odvolání i přivolání na jedničku - občas mně z radostného přilítnutí málem porazili......ALE: 4 - 5 x týdně stopa, denně poslušnost a 4 x týdně obrana, mimo to denně u kola anebo hodinové ostré vycházky, aportování z dlouhého srázu a vyškrabávat se s aportem zpět, plavání pro aport anebo plavání se mnou, v zimě když napadlo tahání mého dítěte na saních....prostě těch aktivit hodně a za míček by byli všichni tři vraždili......měnili se i v rámci výcviku jak ty cvičáky samotné, tak figuranti........jezdilo se s figurantem cvičit i do opuštěných hal, do lesa a podobně..........prostě musíte fenku zavalit prací a aktivitami a pak bude ráda, že může být v klidu a pohodě doma......
Tolik práce nedávám ani mladým maliňákům, a doma o nic vůbec nevím.
U některých NO je ale to běhání dokola a neustálé bezdůvodné poštěkávání spíš porucha chování - tím, že ho fyzicky a psychicky zruším to sice eliminuju, protože padne, ale ten pes to v hlavě v pořádku prostě nemá!
Důležitý je odmala naučit pracovního psa doma odpočívat, protože jinak za s toho zblázníte oba😲
Důležitý je odmala naučit pracovního psa doma odpočívat, protože jinak za s toho zblázníte oba
to jednoznačně ano
a jednoznačně k tomu patří ten všestranný výcvik, tedy poslušnost + stopa+obrana....jestli něco zaměstná hlavu a unaví tak to jsou ty druhé dvě disciplíny, a tu poslušnost to chce na nějaké úrovni, tedy sportovní a ne jen civilní.....
Jak bylo napsáno výše. Naučila bych psa odpočívat. Nemám sice NO, ale mám hodně aktivního psa a když byl mladý, tak jsem chvíli myslela, že mi z něho taky hrábne. Byl prostě k neutahání. Mohla jsem se mu věnovat celý den - cvičák, stopa, blbnutí se štěndem, lítání po louce, aportování atd. a přišli jsme domů a pes neustále připravený s otázkou "a co budeme dělat teď?" v očích... Mohl by něco dělat pořád a pořád to vyžadoval - ale to bychom se zbláznili asi oba. Takže prostě nastal režim - venku se něco dělá, ale doma se odpočívá. Používala jsem klec - když jsme přišli z procházky, tak šel pes prostě do klece na místo (nejdřív jsem ho na tu klec naučila, zvykla), ze začátku jsem ho zavírala, ale později jsem to odbourala. Pes pak do klece chodil automaticky sám, když jsme přišli z venku. On totiž na normálním pelechu nebyl schopný odpočívat - on to bral asi tak, jako že plní nějaký cvik a pořád byl napjatý a připravený, co přijde dál. Když jsem ho nechala po baráku, tak zase pořád chodil s tou otázkou, co teď budeme dělat a neodpočinul by si snad nikdy. Až v té kleci pochopil, že se nic dělat nebude a začal normálně tvrdě spát... Nyní už v dospělosti normálně usne na gauči, pelechu, v posteli... a prospí klidně půl dne, ale dřív to neuměl...
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tolik práce nedávám ani mladým maliňákům, a doma o nic vůbec nevím.
U některých NO je ale to běhání dokola a neustálé bezdůvodné poštěkávání spíš porucha chování - tím, že ho fyzicky a psychicky zruším to sice eliminuju, protože padne, ale ten pes to v hlavě v pořádku prostě nemá!
Důležitý je odmala naučit pracovního psa doma odpočívat, protože jinak za s toho zblázníte oba😲
..samozřejmě se vše rozvíjelo a navyšovalo postupně s věkem psů, ale doma byli úžasní, klidní a nic neničící většinou na svém místě polehávající psi, i když k dispozici měli celý byt........když jsme byli na chalupě, leželi většinou na zápraží a aktivní byli až když někdo z nás vyšel ven a věnoval se jim.......
tynahan
napsal(a):
Jak rikaji nade mnou - to, co popisujete neni normalni chovani bezneho pracovniho NO.
je to spis chovani nejakeho psa z "hyperpracovni" nebo vrcholove sportovni linie (pokud nebudu brat v uvahu moznost toho, ze pes ma nejakou neurologickou poruchu napr.), at uz NO, BOM nebo treba BOC ci AKE - ktery nedostava adekvatni zamestnani a ke kteremu se ud zacatku nepristupuje s vedomim kladnych i stinnych stranek takove povahy.
Nemyslim to tak, ze je to vase vina, chtela jste prizpusobiveho rodinneho psa, kterym opravdu dobre vybrany NO byt velmi dobre muze, chovateli jste to rekla, ale at uz jeho vinou nebo treba tim, ze se stene v dobe odberu jeste plne neprojevila mate psa jineho.
Pokud bych uz mel mudrovat o vasi vine a to bez komplexni znalosti veci navic, tak snad jen, ze jste to mela zacit resit driv, nez si stene osvoji zlozvyky, ktere budete muset odbouravat (imho hlavne to honeni ocasu), predpokladam, ze takto se nezacala chovat ted.
Zaklad je:
- minimalizovat moznost ukajet se zlozvyky
- nabidnout psovi pro vas prijatelne vybiti energie
- naucit psa rezim prace/unava/odpocinek
- nejvic psa unavi to, kdyz potrebuje zapojit mozek - klikani, cokoli, kde se pracuje nosem, stridani kontroly a drivu..
- co je naopak zradne je litani, honeni micku bez kontroly, tahani atd. navysost fyzicke aktivity, je to zradne tim, ze z pocatku to funguje, ale psovi roste zavislost na pohybu, adrenalinu a hlavne kondicka a potrebuje vic a vic aby se unavil a jeho libity prekroci moznosti fyzicke, casove i mentalni, ktere ma jeho psovod.
Co v cele veci muze byt utecha je to, ze tito psi maji silny pud zavdecit se cloveku, pokud mu nabidnete nahradu a budete ji podporovat, upevnovavat chvalit, tak nezadouci chovani ma tendenci se upozornovat a zacinate nad nim ziskavat kontrolu.
Co vam ale nezavidim je to, ze jste takoveho psa nechtela, oslovila chovatele s presnym pozadavkem, ale dopadlo to jinak. Doufam, ze nakonec budete spokojena a treba najdete ve vycviku zalibeni nad ramec bezne provozni poslusnosti.
""""""""""""""""""""""""""""""""
Nevím.
Náš byl "strašně aktivní " do těch dvou let.
Strašně rád pracoval - cvičil, cokoli, stopy miloval.
Bylo to pro něj odměna, nepotřeboval žádný
"pamlsky" , ale ani dril.
Bavilo ho to, přetrh by se.
Pořád tvrdím, chce to rodinu, děti - mládež, kterou to
baví a nezdolá a jde to samo a výsledek je ten nejlepší pes.
jezicek
napsal(a):
Jak rikaji nade mnou - to, co popisujete neni normalni chovani bezneho pracovniho NO.
je to spis chovani nejakeho psa z "hyperpracovni" nebo vrcholove sportovni linie (pokud nebudu brat v uvahu moznost toho, ze pes ma nejakou neurologickou poruchu napr.), at uz NO, BOM nebo treba BOC ci AKE - ktery nedostava adekvatni zamestnani a ke kteremu se ud zacatku nepristupuje s vedomim kladnych i stinnych stranek takove povahy.
Nemyslim to tak, ze je to vase vina, chtela jste prizpusobiveho rodinneho psa, kterym opravdu dobre vybrany NO byt velmi dobre muze, chovateli jste to rekla, ale at uz jeho vinou nebo treba tim, ze se stene v dobe odberu jeste plne neprojevila mate psa jineho.
Pokud bych uz mel mudrovat o vasi vine a to bez komplexni znalosti veci navic, tak snad jen, ze jste to mela zacit resit driv, nez si stene osvoji zlozvyky, ktere budete muset odbouravat (imho hlavne to honeni ocasu), predpokladam, ze takto se nezacala chovat ted.
Zaklad je:
- nejvic psa unavi to, kdyz potrebuje zapojit mozek - klikani, cokoli, kde se pracuje nosem, stridani kontroly a drivu..
- co je naopak zradne je litani, honeni micku bez kontroly, tahani atd. navysost fyzicke aktivity, je to zradne tim, ze z pocatku to funguje, ale psovi roste zavislost na pohybu, adrenalinu a hlavne kondicka a potrebuje vic a vic aby se unavil a jeho libity prekroci moznosti fyzicke, casove i mentalni, ktere ma jeho psovod.
Co v cele veci muze byt utecha je to, ze tito psi maji silny pud zavdecit se cloveku, pokud mu nabidnete nahradu a budete ji podporovat, upevnovavat chvalit, tak nezadouci chovani ma tendenci se upozornovat a zacinate nad nim ziskavat kontrolu.
Co vam ale nezavidim je to, ze jste takoveho psa nechtela, oslovila chovatele s presnym pozadavkem, ale dopadlo to jinak. Doufam, ze nakonec budete spokojena a treba najdete ve vycviku zalibeni nad ramec bezne provozni poslusnosti.
Díky, zde je to asi vše přesně shrnuto a vystiženo.
Jen bych na svoji obranu dodala, že se snažím problém řešit. Chodíme na individuální výcviky, pravidelné procházky. Nenechám ji dělat všechny hrůzy, které jsem popsala výše. Snažím se jí včas dát odpočinout (naštěstí nemá problém usnout sama doma nebo v autě). Víc neumím. Hledám po internetu rady, ale nic moc nenacházím. Nemám zkušenosti s takto temperamentním psem, takže je to mnohdy pokus-omyl. Chovatelka mi místo rady spíš vynadala, že se pes nudí a má chodit na cvičák a poradila zavřít ji doma do bedny a případné zlozvyky odnaučit elektrickým obojkem. Prý to u svých psů nezná..
tynahan
napsal(a):
Jen bych na svoji obranu dodala, že se snažím problém řešit. Chodíme na individuální výcviky, pravidelné procházky. Nenechám ji dělat všechny hrůzy, které jsem popsala výše. Snažím se jí včas dát odpočinout (naštěstí nemá problém usnout sama doma nebo v autě). Víc neumím. Hledám po internetu rady, ale nic moc nenacházím. Nemám zkušenosti s takto temperamentním psem, takže je to mnohdy pokus-omyl. Chovatelka mi místo rady spíš vynadala, že se pes nudí a má chodit na cvičák a poradila zavřít ji doma do bedny a případné zlozvyky odnaučit elektrickým obojkem. Prý to u svých psů nezná..
....jenom ne prosím bednu a el. obojek........
tynahan
napsal(a):
hodně zvláštní přístup "chovatelky"......................rozhodně ne bednu natož elektrický obojek
Nechci se nějak zastávat přepravek a klecí, ale nám to to třeba opravdu pomohlo a znám další lidi, kterým to také pomohlo. Ono nejde o to,že by s tam pes musel zavírat. Jde o to, že se tam naučí odpočívat. Jasně, může se to naučit kdekoli jinde - ale třeba mě se to jinde nedařilo - jak už jsem psala, pes to bral jako cvik a čekal co bude dál. Ale na klec byl zvyklý i z auta - když jsme čekali na cvičáku tak byl v kleci a byl tam v klidu, tak možná proto. U nás byla ze začátku klec (přes ní přehozené deky) opravdu jediné místo, kde pes přes den dokázal odpočívat, fakt odpočívat.
Tím nemyslím, že by se měl pes prostě zavřít do klece když bude "otravovat", to rozhodně ne. Ale zacvičit si, vylítat ho - prostě unavit a pak naučit, že v té kleci se odpočívá - na tom nevidím nic špatného. A rozhodně ne prostě ji zavřít do bedny - ale naučit ji na tu bednu, naučit ji, že je to její místo k odpočívání.
marcelaamax
napsal(a):
Nechci se nějak zastávat přepravek a klecí, ale nám to to třeba opravdu pomohlo a znám další lidi, kterým to také pomohlo. Ono nejde o to,že by s tam pes musel zavírat. Jde o to, že se tam naučí odpočívat. Jasně, může se to naučit kdekoli jinde - ale třeba mě se to jinde nedařilo - jak už jsem psala, pes to bral jako cvik a čekal co bude dál. Ale na klec byl zvyklý i z auta - když jsme čekali na cvičáku tak byl v kleci a byl tam v klidu, tak možná proto. U nás byla ze začátku klec (přes ní přehozené deky) opravdu jediné místo, kde pes přes den dokázal odpočívat, fakt odpočívat.
Tím nemyslím, že by se měl pes prostě zavřít do klece když bude "otravovat", to rozhodně ne. Ale zacvičit si, vylítat ho - prostě unavit a pak naučit, že v té kleci se odpočívá - na tom nevidím nic špatného. A rozhodně ne prostě ji zavřít do bedny - ale naučit ji na tu bednu, naučit ji, že je to její místo k odpočívání.
...pokud se to nacvičí se psem tak jako Vy, tak pak ano, smysl a výsledky to má, ale obávám se, že paní chovatelka si představuje, že jakmile fenka zazlobí vrz s ní do bedny - čili trestat zavřením do bedny........
.....nevím zda tohle pomůže, ale mám hyperaktivního papillona, začala jsem chodit na individuální tréninky pozitivní metodou, protož jsem potřebovala aby se při cvicích zklidnil a svou vervou je nekazil a aby se naučil ledasjaké triky (na tohle já jsem nešika) a tak podobně.......trenér mně naučil spoustu cviků na zklidnění a funguje to, občas když pes blbne doma, tak to s ním procvičím a je klid........zrovna tak nosework nebo hlavolamy ho hodně uklidní............
Já mám teda taky údajně to hyperaktivní plemeno, borderky, jedna je výstavák, druhá echt pracák. Pracovní je venku trochu magor, výstavní by myslím byla schopná fungovat i jako běžný rodinný pes bez nějakého vyžití, ta pracovní rozhodně ne. Režim máme asi takový, denně dvě hoďky procházka, sem tam nějaké to cvičení, dvakrát do týdne agi, o víkendu víc aktivit, ale není to zas tak nic hrozného. Obě ale umí odpočívat, obě zavřené v bytě po dobu mojí nepřítomnosti nebo když prostě nemám čas, každou někam zavřu a oni tam chrápou. Asi bych Vám radila zrušit režim psa volně na zahradě, ale psa zavírat, ať už domů nebo do kotce a nabídnout adekvátní činnost na vybytí energie (zkusila bych spíš než fyzickou činnost, tak hodně třeba pachové práce, ty obecně psa zklidní, zkuste se juknout na nosework - je to hodně populární sport, kde ale nemusíte složitě našlapávat stopy, ale hledáte pouze určitý specifický pach. A hlavně to není časově náročné - půl hoďka psa spolehlivě utaví víc než celodenní lítání u koní. Já třeba s tou pracovní bockou co se temperamentu týče problém nemám (ona je teda ale magor v jiných ohledech), ale tuhle mi jí hlídali dva týdny rodiče a ti mi byli schopní tvrdit, že si není schopná ani na pět minut lehnout, že pořád chce něco dělat, že jim doma hrabe na zahradě díry, nosí míčky atp., já to přitom neznám, u mě doma prostě když se nekoná zábava, tak se prostě spí a šmitec a ona spí. Takže záleží dost i na psovodovi, protože rodiče dokázala za dva týdny úplně zmanipulovat, aby s ní pořád něco dělali, přičemž mě to ale fakt nedělá :-).
tynahan
napsal(a):
Ja to nemyslel tak, ze s tim nic nedelate, naopak jsem predeslal, ze mam dojem, ze (na rozdil od x dotazu na podobny tema) jste v tom dost nevinne:)
Ten podotek byl o tom, ze fence je 9 mesicu a ze jsem nenabyl dojmu, ze jeji hyperaktivita se objevila az ted, ale chapu, ze je to ponekud "knizeci rada", kdyz jste si cilene psa podobneho naturelu neporizovala.
Jinak i ja se pridam mezi neodmitace prepravek a kleci, pri spravnem nacviku a uzivani je to skvela pomucka a na vasem miste bych uzivani prepravky zvlazil a naucil tak fenku vypinat.
jezicek
napsal(a):
Zaklad je:
Super krásně popsáno, do podrobna vysvětleno a pro zadavatelku, chovatelka, která poradila EO a zavřít, je podle mě magor.
Lenka18
XXX.XXX.60.146
Ad dotaz, jestli z toho vyroste:
Dost možná nevyroste
Měla jsem v dočasce 6letého vlkošedého NO s PP. Pes doma miliónovej, ale venku nukleární hovado: neustálé nošení klacků a kamenů, hrabání, poletování okolo a vymýšlení co by....byl schopen se 12h v kuse nezastavit, v případě uvázání kvílel, pokud si měl lehnout u nohy, kňučel. Nepomohla fyzická námaha, cvičení (nesoustředil se). Ač zvyklá na ovčáky, s tímhle to bylo těžké, a to to byl hodný pes, socializovaný, vcelku poslušný.
Držím palce, ať to není váš případ a fenka doroste do normálního dospělého zvířete..
tak to je přesně a vždy ta otázka, nakolik je skutečně a objektivně problém v psu, a nakolik je příčinou nesprávný přístup psovoda.......i se obávám, že na člověku toho bude daleko víc......
Lenka18
napsal(a):
Ad dotaz, jestli z toho vyroste:
Dost možná nevyroste
Měla jsem v dočasce 6letého vlkošedého NO s PP. Pes doma miliónovej, ale venku nukleární hovado: neustálé nošení klacků a kamenů, hrabání, poletování okolo a vymýšlení co by....byl schopen se 12h v kuse nezastavit, v případě uvázání kvílel, pokud si měl lehnout u nohy, kňučel. Nepomohla fyzická námaha, cvičení (nesoustředil se). Ač zvyklá na ovčáky, s tímhle to bylo těžké, a to to byl hodný pes, socializovaný, vcelku poslušný.
Držím palce, ať to není váš případ a fenka doroste do normálního dospělého zvířete..
Znám podobného psa. A nemyslím, že by jeho panička udělala chybu. Je to několikátý pes se kterým cvičí, skládá zkoušky, žije tím. Ale tenhle pes je fakt jiný. Přesně jak píšete - venku musí neustále něco dělat - klacky, kameny a ty vám nosí do ruky a očekává s tím nějakou činnost - je jedno jestli byl předtím celé dopoledne na cvičáku, dělat může prostě pořád. Doma je naučený na kotec - to je asi jediné místo, kde je jakž takž v klidu. Jakmile se pustí na zahradu tak je opět jak smyslů zbavený a čeká na práci. Cvičí se s ním denně, několikrát do týdne stopy, obrany.... K tomu procházky... nestačí mu to. Když ho někde nachvíli odloží, tak sice zůstane, ale celou tu dobu prokňučí. Nejšťastnější je když vidí paničku jak si bere vestu na cvičení, to se může zbláznit. Je šikovnej, pěkně cvičí, akorát se jim nikdy nepodařilo odbourat to, že i při cvičení z radosti prostě kňourá. Jinak jako je poslušný, nemá problém se psema, s lidma, nic.... Ale není to normální pes a podle mě je to snad nějaká psychická porucha.
Tohle je taky hyperaktivní pes a kam až to dotáhl, Pro mě je prostě boží, takový můj velký idol. Video
https://www.idnes.cz/hobby/mazlicci/mistr-sveta-ve-sportovni-kynologi-qvido-vepeden-a-vaclav-ouska.A161019_141243_hobby-mazlicci_m
Prostě páník a pes si sedli a umí spolu fungovat. co bych já dala za takovou povahu, než to, co mám doma,jak já říkám, trubku lenivou. Marcelamax, to že při cvičení kňourá, je u prac. ovčáka normální jev, těší se, taky jsem měla takového pískálka a byl super.
Marcelamax, to že při cvičení kňourá, je u prac. ovčáka normální jev, těší se, taky jsem měla takového pískálka a byl super.
znám pracovní ovčáky, vím, že "kňourají", ale tenhle fakt hodně. On prokňučí třeba celou zkoušku a to dost nahlas a pořád, bez přestání. Kňučí i když obíhá revíry, i při stopách, pořád... Tohle fakt není "normální" ovčák . Je to té známé asi 6 ovčák, mezitím ještě měla jiná plemena a o tomhle sama říká, že je nemocnej .
marcelaamax
napsal(a):
Marcelamax, to že při cvičení kňourá, je u prac. ovčáka normální jev, těší se, taky jsem měla takového pískálka a byl super.
znám pracovní ovčáky, vím, že "kňourají", ale tenhle fakt hodně. On prokňučí třeba celou zkoušku a to dost nahlas a pořád, bez přestání. Kňučí i když obíhá revíry, i při stopách, pořád... Tohle fakt není "normální" ovčák . Je to té známé asi 6 ovčák, mezitím ještě měla jiná plemena a o tomhle sama říká, že je nemocnej .
A tak jo, asi je labilnější a trochu mu hrabe, ale když je jinak bezproblémový, tak o nic nejde
Lenka18
XXX.XXX.60.146
Ještě k tomu, kterého jsem měla v dočasce: já měla opravdu podezření, že je někde "zdravotní" zádrhel - on třeba v 6 letech vůbec neznačkoval, nikde. Prostě se vypustil jako fena a hotovo. Obě kulky měl dole. Ale to neznačkování a silná nesoustředěnost mi připomínalo štěně. Je možné, že se zasekl někde v průběhu prvního roku života?
Co vím, tak žil v bytě v Praze společně s o rok mladším RTW, denně chodili do města do služby. Bitý nikdy nebyl, přehnaně opečovaný taky ne. Víc nevím.
V adoptivní rodině bohužel vydržel jen měsíc, pak byl vrácen s tím, že je prý agresivně teritoriální. Už ho i sebe mít nemůžu, ale pořád mi dost vrtá hlavou, kde je problém..
napsal(a):
Tohle je taky hyperaktivní pes a kam až to dotáhl, Pro mě je prostě boží, takový můj velký idol. Video
https://www.idnes.cz/hobby/mazlicci/mistr-sveta-ve-sportovni-kynologi-qvido-vepeden-a-vaclav-ouska.A161019_141243_hobby-mazlicci_m
Prostě páník a pes si sedli a umí spolu fungovat. co bych já dala za takovou povahu, než to, co mám doma,jak já říkám, trubku lenivou. Marcelamax, to že při cvičení kňourá, je u prac. ovčáka normální jev, těší se, taky jsem měla takového pískálka a byl super.
To je dost smutne ze je to normalny jav, napriklad v obedience sa za to diskvalifikuje.
A vobec, nepride mi uplne normalne aby pes bol cely cas v nervoch a cele cvicenie preknucal.
L(phi)
napsal(a):
To je dost smutne ze je to normalny jav, napriklad v obedience sa za to diskvalifikuje.
A vobec, nepride mi uplne normalne aby pes bol cely cas v nervoch a cele cvicenie preknucal.
Tak nebudem zase zacházet do extrému, neříkám, že aby celé cvičení pískal a byl nervní, měla jsem toho psa moc ráda, byl milionový. Smutné jsou jiné věci, kvůli kterým jde N.O. do kopru. A nejen N.O.ale plno dalších plemen, např. dobrman kdysi a dnes, boxer atd
Tak ono to pokníkávání znamená spíš natěšenost, nedočkavost, stejně jako některá plemena trvale poštěkávají na agi anebo honiči štěkají při pronásledování kořisti. Emoce k tomu patří a snažit se je odbourávat může být kontraproduktivní, protože psovi pravděpodobně seberete chuť do práce.
Obedience je, pokud se nepletu, trochu jiný druh sportu, tam se klade důraz na přesnost a souhru, tam vyloženě jde o to, mít emoce pod konrolou.
Terven
napsal(a):
Tak ono to pokníkávání znamená spíš natěšenost, nedočkavost, stejně jako některá plemena trvale poštěkávají na agi anebo honiči štěkají při pronásledování kořisti. Emoce k tomu patří a snažit se je odbourávat může být kontraproduktivní, protože psovi pravděpodobně seberete chuť do práce.
Obedience je, pokud se nepletu, trochu jiný druh sportu, tam se klade důraz na přesnost a souhru, tam vyloženě jde o to, mít emoce pod konrolou.
Zvukove projevy nejsou zadouci ani ve sportovce na poslusnosti.
I tam maji byt emoce pod kontrolou
napsal(a):
Zvukove projevy nejsou zadouci ani ve sportovce na poslusnosti.
I tam maji byt emoce pod kontrolou
Nevím, jak moc to řeší rozhodčí - ale ten uknuceny pes normálně skládá zkoušky a ma jich dost. Nevím tedy jak bodově,na to jswm se nikdy neptala. A to opravdu není to, ze by někdy kviknul, on prostě behem cvičení intenzivně pořád v kuse knuci.
marcelaamax
napsal(a):
Nevím, jak moc to řeší rozhodčí - ale ten uknuceny pes normálně skládá zkoušky a ma jich dost. Nevím tedy jak bodově,na to jswm se nikdy neptala. A to opravdu není to, ze by někdy kviknul, on prostě behem cvičení intenzivně pořád v kuse knuci.
Zkousky vetsinou nikdo neresi - vsak taky i tady je videt, kolika lidem to pripada normalni a skoro i roztomile , ale o to je pak vetsi "prekvapeni" pro vsechny, kdyz vyjedou na vetsi zavody.
Odnaucovat zkukove projevy u starsiho psa je pritom temer nemozne.