Dalmatin - štěňátka s PP

Prodám Dalmatina - Chovatelská stanice Danarny prodá černě a hnědě tečkovan...
25000 Kč
Zdravím,
Mám menší větší problém se svým štěnětem dalmatina. Má 3,5 měsíce a chce honit cyklisty. Nejvíc ho zaujmou ty, kteří jedou naproti nám a kdyby nebyl na vodítku, tak jim skočí přímo pod kola...
Máme jinak hezký vztah. Snažím se cvičit vše pozitivkou a zároveň na nic tolik nespěchám a věnovali jsme se hlavně socializaci. (Až na eskalátory se mi ničeho nebojí! :) )
Ale ty kola jsou fakt hrůza. Vždy, když vidím kolo, tak mu dam povel sedni, mam pamlsek v ruce a když zustane sedět, tak přijde veliká pochvala. Ovšem, když bydlíte v praze a jdete se projít někam do parku, tak při hezkém počasí jezdí cyklisti tak, že by mohl sedět celou cestu.
Chůzi bez vodítka zvládá. Od psa i od lidí ho odvolám, ale ty kola jsou horší, tak ho ani nemůžu pořádně pustit.(stopovačku máme)
Včera kolem nás jedno rychlostí proletělo, že jsem to ani nestihla zaregistrovat a pak na mě zavrčel, že ho držim... :/ Reagovala jsem tak, že jsem mu dala povel sedni a když se uklidnil, tak pochvala.
Zaměstnání má přiměřené jeho věku a na procházkách si spolu hrajem, povídáme a blbnem s pejsky.
Poradíte někdo prosím? Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Já bych to vzala tudy: socializace na kola - očuchat, dotknout se kola, který se nehejbe. Postupně přidávat pohyb kola, mít k tomu pomocníka. Pomocník jede na kole pomaličku, pejsek už je v pohodě - cvičit přivolání v přítomnosti jedoucího kola. Postupně přidávat na rychlosti jízdy.
Pokud najdete místo, kam cyklisti přijíždí na pivo, běžte tam s pejskem a sledujte dění, ideálně kdyby si ho nějaký přijetý cyklista pohladil, proběhnul by kontakt, atd.
Chodit do cyklisticky frekventovaných míst často, i když je to z počátku na palici.
Ostatní zde určitě dodají učené povídání o navyšování stresu.
napsal(a):
Já bych to vzala tudy: socializace na kola - očuchat, dotknout se kola, který se nehejbe. Postupně přidávat pohyb kola, mít k tomu pomocníka. Pomocník jede na kole pomaličku, pejsek už je v pohodě - cvičit přivolání v přítomnosti jedoucího kola. Postupně přidávat na rychlosti jízdy.
Pokud najdete místo, kam cyklisti přijíždí na pivo, běžte tam s pejskem a sledujte dění, ideálně kdyby si ho nějaký přijetý cyklista pohladil, proběhnul by kontakt, atd.
Chodit do cyklisticky frekventovaných míst často, i když je to z počátku na palici.
Co je to navyšování stresu?
Znám a používám jen hru na indiány - postupné přibližování, a to tak, že stres nepřijde vůbec, protože když jo, tak jsem blbá a můžu se vrátit o pět kroků dozadu a na to nemám čas, ani nervy.. ani psa.
Ještě je dobré pejska unavit, zdá se mi celkem nesmysl, aby tak malý pejsek měl ještě sílu na řešení kol.
Měla jsem na mysli takové ty teorie o eustresu a distresu (a ještě nějakým třetím možná?), kterým nerozumím, protože se mi při jejich čtení vždycky začne hrozně chtít spát. Nicméně nepopírám, že někomu můžou pomoct, já na to prostě nemám hlavu :P
napsal(a):
Měla jsem na mysli takové ty teorie o eustresu a distresu (a ještě nějakým třetím možná?), kterým nerozumím, protože se mi při jejich čtení vždycky začne hrozně chtít spát. Nicméně nepopírám, že někomu můžou pomoct, já na to prostě nemám hlavu :P
:-) tam jsem usnula jen 4x
ve zkratce je to tak - nenechte psa dojít do stresu, ani do toho dobrého příliš často, pak už neslyší,
a škodí to ledvinám a pes shoří
pokud ho dřív nevezmete vejpůl
the end
napsal(a):
Znám a používám jen hru na indiány - postupné přibližování, a to tak, že stres nepřijde vůbec, protože když jo, tak jsem blbá a můžu se vrátit o pět kroků dozadu a na to nemám čas, ani nervy.. ani psa.
Ještě je dobré pejska unavit, zdá se mi celkem nesmysl, aby tak malý pejsek měl ještě sílu na řešení kol.
No jeho kolo zaujme i když je unavený.
Máme doma kong, čmuchací dečku, míček na pamlsky. Chodíme na procházky několikrát denně. On umí jít hodně přes únavu, takže musím vždy ukončit vše já, aby se mi nepřetáhl.
Ovšem, když bydlíte v praze a jdete se projít někam do parku, tak při hezkém počasí jezdí cyklisti tak, že by mohl sedět celou cestu.
v podstatě - a? V čem je problém? Prostě intenzivní lekce chování se na podnět kolo ne procházka.
a proč by měl sedět? tím se fakt neuklidní
normálně proběhněte kolem, když nemáte čas na učení
jsem ještě neviděla štěně, co by hodinu běhalo do kopce pro míček, pak 5 minut cvičení na hlavu a ještě mohlo dělat něco jiného, než spát
asi rozbité
a proč by měl sedět?
protože třeba zadavatelka chce, aby si při spatření kola sedl?
napsal(a):
a proč by měl sedět?
protože třeba zadavatelka chce, aby si při spatření kola sedl?
no to je zadavatelův špatný nápad pro začátek, ne Váš
napsal(a):
no to je zadavatelův špatný nápad pro začátek, ne Váš
proč by měl být špatný, principiálně naopak velmi dobrý,a konec věty zcela nechápu.
proč navyšování stresu?
habituace
Vždy, když vidím kolo, tak mu dam povel sedni, mam pamlsek v ruce a když zustane sedět, tak přijde veliká pochvala
Včera kolem nás jedno rychlostí proletělo, že jsem to ani nestihla zaregistrovat a pak na mě zavrčel, že ho držim...
chtit po steneti klid v tehle situaci je tezsi, nez po nem chtit neco akcnejsiho, na co se presmeruje snadneji.
kola v okoli asi neridite - budou si jezdit dal, jak uznaji za vhodne - tak budete muset vymyslet neco, co muze nastat vzdycky, kdy se priblizi kolo.
typicka rada je - at se do neceho zakousne, potaha te se, protahnete ho kolem toho kola, popobehnete. micek muze nosit mezi koly, talir. presmeruje se tak, vybije a zacne zase myslet a da se s nim pak pracovat dal...
ono to neni uplne bezne steneci chovani uz -jestli na vas vrci a vy jen cekate na klid a uplacite ho pamlskama - no -vsak sama citite, ze to asi neni cesta.
typicka rada je - at se do neceho zakousne, potaha te se, protahnete ho kolem toho kola, popobehnete
sorry za úplný OT - jéé, tak už konečně chápu, proč furt tahají asociální ovčandu na peškovi, když jdeme kolem (divný, ale furt startuje po psech stejně a hůř, než před rokem a před dvěma)
napsal(a):
typicka rada je - at se do neceho zakousne, potaha te se, protahnete ho kolem toho kola, popobehnete
sorry za úplný OT - jéé, tak už konečně chápu, proč furt tahají asociální ovčandu na peškovi, když jdeme kolem (divný, ale furt startuje po psech stejně a hůř, než před rokem a před dvěma)
když ona ta vychova to na tom peskovi nemá skoncit - ale zacit
ale jinak jo -muze clovek radit cokoliv a všechno muze byt spatna rada v konecnem dusledku
napsal(a):
proč by měl být špatný, principiálně naopak velmi dobrý,a konec věty zcela nechápu.
proč navyšování stresu?
habituace
je to blbý nápad, chtít po tak nevycválaném psovi, aby seděl
chtěla bych to vidět LIVE.. chudák pes
je to přesně o tom stresu - jak má přemýšlet, učit se něco, uklidnit se, když sedí?
hlavně že nervní lidé pochodují .. a pes má sedět
on určitě neumí ještě ani 100% sedět bez rušení okolí, tak přece mu to nepřikážu tady
neudělá to pořádně ani pes, který už sedět umí perfektně.. teda jo, on si sedne, ale v hlavě bude mít něco fakt nepěkného......člověk si myslí, jak je pes klidný a sedí a ignoruje okolí......ale není to tak
zkuste říct psovi, který vidí srnku, "sedni" ... myslím, že vůbec nepřeháním
a jo, s tím peškem to je klasická ukázka nepochopení.....někdo to nepobere ani naživo, ani s tím stejným psem, nic, nula
hračka - vybití té energie...(proto není nic moc přibít štěně k zemi)..... - je to záchrana teď hned, na pár pokusů... a pak mě vnímej, pse, už to půjde lépe.....až nakonec se ani hračka nepotřebuje, protože stačí - koukej sem, šikula, jdeme ...až už ani žrádlo, ani slovo není potřeba
zesměšnit můžu jakýkoli princip, který jsem pochopila špatně
jahodapavel
napsal(a):
Bojujete proti loveckému pudu. Positivní motivací nic nedokážete. Pud bude vždy silnější než pamlsek.
neunavené štěně, které ještě neví, jak se ve městě chovat, dáme mu EO :-)
Vy ten princip také moc nechápete, že?
Pes se na pamlsky neláká, neláká se ani na toho peška, ani na nic.
Já dám lovci náhradní kořist, ale až po tom, co se naučí zastavit a ne odběhnout pět kilometrů - můj pes na elektriku kašle a to i na tu v ohradnících.
Normálně naučím povel, jeden jediný, a bude ho plnit i ze spánku ve tři ráno, při jídle, u mytí nádobí, vždy a všude. Pak můžeme jít tam, kde je pach, odpad, ...a živá srna. Čeká a dostane něco, co může ulovit. Neví, co mám u sebe, a nelákám toho psa, ten se mi na to totiž vykašle. Ale na zažitý povel ne.
Za měsíc nemám co dělat.
Za půl roku mám perfektního psa. Za tak dlouho proto, že jsem se zdržovala čtením fauny.
Záviďte.
je to přesně o tom stresu - jak má přemýšlet, učit se něco, uklidnit se, když sedí?
ale to snad ne......
jak se má učit, když sedí?!
jak má být v klidu když sedí?!
a proč by se jako neměl učit a být v klidu...v sedě..a dokonce třeba i vnímat......?!
tohle je o té vzdálenosti
je to o tréninku, neboli chci něco trénovat, tak si připravím podmínky - v tomto případě si asi nepůjdu stoupnout do cesty cyklistům, ale poblíž, kde pes vnímá ale neblbne....
pešek je na přesměrování energie, ale sám o sobě nic neučí, pokud tedy není cílem naučit psa kolo=zákus a tahání se s peškem
napsal(a):
ale to snad ne......
jak se má učit, když sedí?!
jak má být v klidu když sedí?!
a proč by se jako neměl učit a být v klidu...v sedě..a dokonce třeba i vnímat......?!
tohle je o té vzdálenosti
je to o tréninku, neboli chci něco trénovat, tak si připravím podmínky - v tomto případě si asi nepůjdu stoupnout do cesty cyklistům, ale poblíž, kde pes vnímá ale neblbne....
pešek je na přesměrování energie, ale sám o sobě nic neučí, pokud tedy není cílem naučit psa kolo=zákus a tahání se s peškem
promiňte, já to říkám.. předtím jsem reagovala na zadavatele, ne na Vás, omluva k Vám
No nevím, co dělám ,,špatně” ale když mu dám povel sedni a v ruce mám pamlsek tak sedí. Samozřejmne, že by nez toho pamlsku nezůstal, ale snažím ho učit, že se buď sedí nebo jde u paničky, když jede kolo. Chtěla jsem si jen nechat poradit a né to schytat. Je hodně na pamlsky, jeho největší motivace. Na hračku by se mi v tu chvíli vyprdnul. :-)
Dalmatinek29
napsal(a):
No nevím, co dělám ,,špatně” ale když mu dám povel sedni a v ruce mám pamlsek tak sedí. Samozřejmne, že by nez toho pamlsku nezůstal, ale snažím ho učit, že se buď sedí nebo jde u paničky, když jede kolo. Chtěla jsem si jen nechat poradit a né to schytat. Je hodně na pamlsky, jeho největší motivace. Na hračku by se mi v tu chvíli vyprdnul. :-)
Myslím, že to neděláte špatně :) Je to ještě mimino a hezky s ním pracujete, určitě se to poddá.
dalmatinek, děláš to asi dobře, jenom bych tam přidala i pojmenování "kolo" - co má dělat (tedy "sedni") - odměna .....A na začátek bych se vyhýbala místům, kde to kolo potkám "tváří v tvář", v takové blízkosti, ve které to pes ještě nezvládne. Tedy nepůjdu po cestě (pokud kolo nemám možnost vidět z dálky a ustoupit), ale kousek bokem a budu trénovat a trénovat a trénovat.....