GAELLE
napsal(a):
určitě ho do vody neházejte. pomalu a hlavně tam kde stačí, třeba nalákat na hračku. Nevím jaké máte plemeno někteří jsou nadšení plavci, třeba argentýně se do vody moc nechtělo a Marcela zde psala že její SBT taky moc neplave.
Je to velký švýcarský salašnický pes. Skoro 4 měsíce má.
Dobře, děkuji
GAELLE
napsal(a):
určitě ho do vody neházejte. pomalu a hlavně tam kde stačí, třeba nalákat na hračku. Nevím jaké máte plemeno někteří jsou nadšení plavci, třeba argentýně se do vody moc nechtělo a Marcela zde psala že její SBT taky moc neplave.
No u nás to není, že by nechtěla plavat. Teď už do vody nadšeně skáče, ale prostě jí to nejde a padá ji zadek ke dnu. I přesto tam pořád chodí. Dneska přišla vesta, zítra ji pojedeme vyzkoušet :-) .
Jinak se psem jsem to dělala tak (už když byl malé štěně), že jsem šla do vody já a lákala ho za mnou, šel jen po bříško dál nechtěl, nenutila jsem ho. Příště jsem si zase vzala hračku a rozblbnula ho s ní, pak ji v rychlosti odhodila, nejdřív do vody tam, kam stačil. Pak jsme se potahali, zase jsem ho s tou hračkou rozjela a hodila ji do vody tam, kde už musel plavat a on tam bez přemýšlení skočil. A od té doby skákal do vody už pořád, všude. S fenou jsem to dělala podobně - nejdřív na hračku, ta teda váhala dýl, ale nakonec tam taky skočila, jenže jak jsem psala "vedle", to plavání ji nejde. Tak proto jsme pořídili vestu.
Nečekala bych na žádný věk, zkuste jít do vody a třeba půjde za vámi a zjistí, že to nic není, nebo za tou hračkou. Ale znám i psy, kteří do vody prostě nechtějí, za žádné situace. Myslím si, že jde o ten prvotní "strach", a jakmile už tam pes jednou skočí - tak buďto je to super a bude to pes koupací a nebo se mu to nelíbí a koupat se nebude .
Jo a nebo taky hodně psů se to naučí tím, že jdou ještě s jiným psem, který plave.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No u nás to není, že by nechtěla plavat. Teď už do vody nadšeně skáče, ale prostě jí to nejde a padá ji zadek ke dnu. I přesto tam pořád chodí. Dneska přišla vesta, zítra ji pojedeme vyzkoušet :-) .
My to máme opačně. Pes plave skvěle, ale nerad. Jednou skočil za klacíkem do hloubky, luxusním stylem doplaval ke břehu a od té doby si pečlivě hlídá, kam až stačí. Na mělčině blbne rád, do hloubky se nenechá nalákat, ani když tam lezu s ním.

Do vody rozhodně neházet. Buď to zkuste s jiným plavacím psem, třeba od známých, nebo vlezte do vody vy a pejska nalákejte. Hodně taky pomáhají hračky, jak píše marcela, u nás zabral dummík do vody. Ale já mám teda vyloženě vodní psy

napsal(a):
Do vody rozhodně neházet. Buď to zkuste s jiným plavacím psem, třeba od známých, nebo vlezte do vody vy a pejska nalákejte. Hodně taky pomáhají hračky, jak píše marcela, u nás zabral dummík do vody. Ale já mám teda vyloženě vodní psy
Co je to prosím dummík do vody?
napsal(a):

napsal(a):
To je pro lovecký plemena, ale myslím, že pro jiné by se dal do vody využít normální dřevěný aport.
My používáme do vody udicku (strapec na prutu), ale tu bereme většinou když jedeme autem. Když jdeme pěšky, tak beru tuhle hračku :-) https://www.canicom.cz/ostatni-vycvikove-pomucky/aport-majak
Pak máme ještě nějaké frisbee co plave, ale tenhle majak je nejoblíbenější, je dobře vidět ve vodě jde dobře za ten provázek házet daleko.

Aha, díky. Takže prostě házecí hračka do vody
Já mám vždycky pocit, že potřebuju zjistit, jestli štěně plave, kdyby někdy spadlo do vody, abych věděla. A taky aby štěně vědělo, o co jde, a třeba nepanikařilo.
A teď jak vypadá pořádný vodomil:
S posledním štěnětem jsem na jedné z prvních procházek vlezla po kolena do potoka, že zkusím, jestli ke mně poplave. A jak se mi motala kolem nohou na suchu, tak úplně přirozeně pokračovala i ve vodě, ani jsem ji nemusela volat.
Kdyby nešla sama, vzala bych jí do ruky a opatrně bych jí položila na hladinu, aby si zažila ten pocit. Hlavně z toho nedělat "záležitost".
Její druhá zkušenost s vodou byla taková, že já jsem šla plavat do rybníka, říkala jsem si, že kdyžtak půjde za mnou, že plavat umí. Ale ona místo toho šla "za mnou" po lávce ke stavidlu, a pak asi z metrové výšky skočila šipku. Musím říct, že ve mně byla fakt malá dušička, když se nad ní zavřela voda a vůbec nebyla vidět. Naštěstí vyplavala a né, že by zamíříla ke břehu, ale za mnou.
Jinak bych dodala, že je hlavně důležité, aby štěně neprochladlo. Může se to zdát jako absurdní připomínka,když jsou teď taková horka, ale štěně s hustou srstí, navíc třeba ve stínu, může zůstat mokré i několik hodin. Tak je pořeba to opravdu dobře ohlídat.
Měla jsem berňáka, ten do vody vlezl maximálně po kolena a stačilo mu chvilku. Pokud bych ho tam chtěla nalákat, nedal se. Se samíkem jsem brouzdali potokem, kde bylo nějakých těch 20cm, berňucha nás pozoroval z břehu jako, že: jo dobrý, já vás vidím, ale nejdu, já půjdu tady paralelně po břehu, jóó? Kamarádky berňák plave neustále a rád. Ale není papírový, třeba je mixlý fudlem
Petriarchát
napsal(a):
Tak jsme to přežili Musel jsem do vody s ní. Vím dvě věci, plavat umí, vodu nesnáší zatím.. Myslel jsem, že se mnou už nepromluví ještě že za 5 minut už zapomněla, že v nějaké vodě vůbec byla
To je fakt pes od psa, není to plemenem. Já měla dva psy, berňák a samojed a ani jeden neplaval, oba jen po kolena, berňucha jen napít a trochu zchladit. Ale když je horko, tak samík už tam vleze teďka do půl břicha, plave jen, když nechtěně šlápne do hloubky, dobrovolně nikdy. Vleze po břicho a potápí si hlavu
Petriarchát
napsal(a):
Tak jsme to přežili Musel jsem do vody s ní. Vím dvě věci, plavat umí, vodu nesnáší zatím.. Myslel jsem, že se mnou už nepromluví ještě že za 5 minut už zapomněla, že v nějaké vodě vůbec byla
No ještě bych to úplně nevzdávala :-) . Nemáte nějakého psího kámoše, který je vodní živel? Zkusila bych jít k vodě s ním.
Já jsem si taky říkala, že fena nebude vodu milovat - nejdřív se jí tam nechtělo vůbec, chodila jen tam, kde stačila. Pak teda za druhým psem šla i plavat - to ji nešlo, padal ji zadek ke dnu... Bez hračky jen tak do vody nešla vůbec. No a pak jsme pořídili tu vestu a byli asi 3 hodiny u vody - fena za celou dobu nevylezla z vody, byla tam i bez hraček, plavala jen tak za námi, za druhým psem, nebo si sama dělala kolečka.
Ale zase bych ho nějak nenutila, aby jste mu tu vodu úplně neznechutil. Kamarádka měla psa, který se chodil do vody ochladit jen po bříško. Ona mermomocí chtěla, aby plaval. Takže ho pořád lákala, později i tahala do vody, nebo ho tam prostě donesla a nechala doplavat na břeh - dopadlo to tak, že pes měl absolutní odpor k vodě, rybníku se vyhýbal obloukem a už ani to bříško si nešel ochladit, ani se napít....

Můj odmítač vody s věkem učinil velice mírný posun. Je ochoten v krizové situaci uplavat 1-2 metry!
(Krizová situace = těsně nedošáhne na klacek, kterej potřebuje z vody zachránit.)
Problém je, že jakmile pro klacík doplave, hodí prudkou otočku o 180°, při které se až příliš ponoří do vody, a to je podle něj argument, že plavání je nebezpečný a je třeba se mu vyhýbat. Ta otočka se totiž rozhodně nedá udělat pomaleji, aby při ní stihl normálně plavat a nemusel si nechat vodu přelít přes hlavu. Takže on je v celý ty věci nevinně.
Mám štěně JRT 10 měsíců. Teď jsme začali učit na vodu. Vodili jsme ji k potoku za barákem. Abych ji dostala do vody, tak jsem prostě sundala boty a šla brouzdat s ní - aby se nebála :-). No a potokem se dneska prohání jak čert a už si troufne i tam, kde je ponořená po bříško. Házíme jí tam hračky, klacíky, nebo jen tak očuchává, je děsně zvědavá.
Minulý týden jsme šli o level výš a vyjeli jsme k rybníku kousek za městem. Šla jsem s ní zase do vody - kam dosáhla, tam šla sebevědomě, pak jak se začala trochu víc namáčet, tak začala sama packama "na čubinu". A příště už si troufla dál :-).
Myslím, že to chce trpělivost.
Hlavně toho pejska neházejte do vody. Přítelovo rodiče to kdysi udělali jejich feně a ta pak měla do konce života z vody strach.
Hodně štěstí s plaváním :-).