Katjesstar

XXX.XXX.245.107
Dobrý den, prosím o radu. Chtěla jsem vždy psa, ale pořídila jsem si jej až teď ve 25 letech...takze můj první pes. Je to dvouměsíční štěňátko křížence border kolie a labradora. Dá se říct, že je hodný, hezky chodí na vodítku, je mazlivý. Mám ho v bytě než trochu vyroste, pak bude v domku se zahradou. Co ale neumím vyřešit- hrozně nás kouše a útočí na nohy. Vím, že má mléčné zuby a kousat potřebuje, že je to pro něj přirozené chování, ale je to už nepříjemné. Pár dní zpátky začal i vrčet. Hračky má, dostatek pohybu také. Nepomůže na něj zakřičet "Nesmíš! ", ani když zakňučím jako štěně, to ho ještě víc vydráždí mi připadá. Zkoušela jsem se zavřít do jiné místnosti a ignorovat jej chvilku, ale sotva jsem vylezla už zase jel... Neměl by někdo radu? Moc děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

chová se jako úplně normální štěně.
fakt na něj nekřičte žádný nesmíš.

Rad je v podobných diskuzích milion, hledejte a zkoušejte, co na vaše štěně bude zabírat. Trestání nebo "nesmíš" do těch funkčních metod určitě nepatří.
"...ale je to už nepříjemné..."
Uvědomte si, že to bude nepříjemné ještě odhadem 2-4 měsíce :)

Je zvláštní, jak často se tu objevují podobné dotazy. Každý více méně ví, že kousání u štěněte je asi teda normální, ale zrovna to jejich je extrém, protože kouše určitě víc, než je norma a taky vrčí a útočí atd. atd. atd.
Faktem je, že většinou štěňata koušou, útočí ze zálohy, způsobují šrámy a divočí víc, než je dvounožci občas milé. Ale tak to prostě je. Jen snad štěňata v rodinných filmech jsou odmalička přemýšlivá a rozvážná, neublíží a nejančí...
V běžném žívotě jsou holt častěji k vidění krokodýli, piraně, rozdováděné cvakající tlamky a dodrápaní majitelé, kteří se snaží přijít na to, proč zrovna jejich štěkaně je extrém.
Když už, jsem použila ne, ne, au. Au vyloženě zakvičet, žalostně zapištět, jak by to udělal ,,zakouslý" psí bráška". Žádné, au, au Ale nesmíš je vážně špatně. Vy mu tím říkáte: nesmíš si hrát. On si jinak hrát neumí, tak nechápe, co vlastně nesmí. To je pro něj jako, že si nesmí hrát s váma
Mít všude po bytě připravený přetahovací hračky a jak se zakousne do části těla, vyměnit tělo za hračku a blbnout s ním a přetahovat se. Holt když někdo sprskne dvě temperamentní plemena, výsledný štěňata nejsou zrovna mouchy snězte si mě. :D
A pak je taky ideál najít mu psího parťáka, nejlépe štěně, ať se koušou mezi sebou. :D
lesnížínka
napsal(a):
Když už, jsem použila ne, ne, au. Au vyloženě zakvičet, žalostně zapištět, jak by to udělal ,,zakouslý" psí bráška". Žádné, au, au Ale nesmíš je vážně špatně. Vy mu tím říkáte: nesmíš si hrát. On si jinak hrát neumí, tak nechápe, co vlastně nesmí. To je pro něj jako, že si nesmí hrát s váma
Vy mu tím říkáte: nesmíš si hrát.
ach jo , to je zase výklad.... neříká mu tím VŮBEC NIC
Ale nesmíš je vážně špatně
nějaké "nesmíš" je pro štěně JEN ZVUK jehož význam a obsah nezná a nechápe
klidně můžete ječet třeba židle, pro něj je to úplně stejné...
napsal(a):
Je zvláštní, jak často se tu objevují podobné dotazy. Každý více méně ví, že kousání u štěněte je asi teda normální, ale zrovna to jejich je extrém, protože kouše určitě víc, než je norma a taky vrčí a útočí atd. atd. atd.
Faktem je, že většinou štěňata koušou, útočí ze zálohy, způsobují šrámy a divočí víc, než je dvounožci občas milé. Ale tak to prostě je. Jen snad štěňata v rodinných filmech jsou odmalička přemýšlivá a rozvážná, neublíží a nejančí...
V běžném žívotě jsou holt častěji k vidění krokodýli, piraně, rozdováděné cvakající tlamky a dodrápaní majitelé, kteří se snaží přijít na to, proč zrovna jejich štěkaně je extrém.
A tak já ty dotazy i chápu, já celej život měla ne moc kousající štěňata, prostě tak nějak kousali přiměřeně jak člověk očekává, no a teď nakonec piraňa křížená se žralokem. Mít piraňu jako prvního druhého psa, tak jsem taky v šoku.
lupus4
napsal(a):
Vy mu tím říkáte: nesmíš si hrát.
ach jo , to je zase výklad.... neříká mu tím VŮBEC NIC
Ale nesmíš je vážně špatně
nějaké "nesmíš" je pro štěně JEN ZVUK jehož význam a obsah nezná a nechápe
klidně můžete ječet třeba židle, pro něj je to úplně stejné...
Nemá cenu rozebírat různé povely, které pes nezná. Tady jde o ten zvuk, o intonaci. Když na něj budu přísně hulákat u hraní nesmíš, pochopí, že si hrát nesmí, howg. Ale vás to slovíčkaření evidentně baví, že? Takže..mě si nevšímejte a poraďte zadavatelce, co vám je libo. Děkuju.
Zdravím. Pred pár týždňami som založila obdobnú tému a veľa ľudí mi poradilo fajn veci,tak odporúčam pozrieť sem https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3574399/porucha-spravanie-u-stenata-gr
A hlavne nezúfať,ono to postupne prejde Myslela som,že mám to najneposlušnejšie šteniatko,ale lepši sa to...síce pomaly,ale ideme správnym smerom.Všetko chce čas a správny prístup
lesnížínka
napsal(a):
Nemá cenu rozebírat různé povely, které pes nezná. Tady jde o ten zvuk, o intonaci. Když na něj budu přísně hulákat u hraní nesmíš, pochopí, že si hrát nesmí, howg. Ale vás to slovíčkaření evidentně baví, že? Takže..mě si nevšímejte a poraďte zadavatelce, co vám je libo. Děkuju.
Za me tedy nauceni povelu “Ne!” ve spojeni s prehnanym kousanim prijde naprosto v poradku.
Pokud pes dela neco, co nema, nasleduje povel “Ne”, ktery zopakuji podruhe a potrrti uz zakrocim fyzicky (pri kousani vyhodim “na hanbu”, kdyz kouse treba postel, tak ho od ni odstrcim a strcim mu s pochvalou hracku do huby apod.).
Jak jinak ma pes pochopit, co muze a co ne? U nas to tedy funguje, lec tedy zatim ne 100%, ale na ctyrmesicni stendo dobry :)
A nedivim se, ze obcas lide dost vysiluji, zda je kousani jeste v norme ci nikoli. Ja si s Hachim take rikala, zda uz to neni moc. Meli jsme totiz s pritelem rozrhane ruce a nohy do krve, plne podlitin. A ruku mi jednou, casti i nestastnou nahodou, roztrhl tak blbe, ze jsem vazne uvazovala o navsteve nemocnice a o siti (zaseknul se mi spicakem za kuzi a trhnul).
Ale po trech tydnech ta nase pirana pochopila, ze by nemusela tak kousat, a ted ve ctyrech mesicich uz staci vetsinou rici “Ne” a nabidnout psovi alternativu na kousani, coz treba na zacatku absolutne nefungovalo - maso je maso :D
napsal(a):
Dobrý

lesnížínka
napsal(a):
Zkoušela jsem taky........to zapištění, vedlo to k tomu, že se do mě feňule zakousla s ještě větší vervou
napsal(a):
Zkoušela jsem taky........to zapištění, vedlo to k tomu, že se do mě feňule zakousla s ještě větší vervou
To jste asi pištěla málo Ne, dělám si srandu, protože moje štěnda nebyla nijak zvlášť kousavá až trhací...jak to tady tak poslouchám. A na to au regovali hezky. To nebylo au, normálně jsem žalostně zakvílela. Dokonce to zabralo tak dokonale že jsem pak ze všech hraček musela vyoperovávat pískátka, jelikož co písklo, od toho utekli a ani se toho už nechtěli dotknout

lesnížínka
napsal(a):
To jste asi pištěla málo Ne, dělám si srandu, protože moje štěnda nebyla nijak zvlášť kousavá až trhací...jak to tady tak poslouchám. A na to au regovali hezky. To nebylo au, normálně jsem žalostně zakvílela. Dokonce to zabralo tak dokonale že jsem pak ze všech hraček musela vyoperovávat pískátka, jelikož co písklo, od toho utekli a ani se toho už nechtěli dotknout
No tak na psa by to určitě zabralo, ale ten pro jistotu nekousal vůbec, ani současný, ani chrťák.....no pro tu mojí feňulí piraňu to byl asi signál..."jóooo, konečně jí to bolí, tak ještě přitvrdím".....tak si říkám, že ale asi dobrý, že už horší štěně-ohledně kousání a "útočení" už mít nemůžu, max to může být lepší
napsal(a):
No jasně, přece nebude přestávat, když vyhrává a oběť skučí. Náš miláček takhle ve 3 měsích dohnal paničku domů z procházky a několik hodin sem ho musel bránit, abychom ho nejeli vrátit.

TyVed
napsal(a):
No jasně, přece nebude přestávat, když vyhrává a oběť skučí. Náš miláček takhle ve 3 měsích dohnal paničku domů z procházky a několik hodin sem ho musel bránit, abychom ho nejeli vrátit.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!