Kastrace psa - reálné zkušenosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.6.2019 07:49

Vím, že téma kastrace se tu už objevilo mnohokrát, většinou se to zvrhlo v souboj 2 táborů - pro a proti. Můžete mi sem popsat vaše zkušenosti s kastrovaným psem?

Jsem v této otázce nevyhraněná, jasno mám pouze v tom, že odmítám kastraci psa ve štěněcím věku. Celkově ale vidím, že s naším psem hormony cvičí naprosto šíleně a nejspíš by se i jemu dost ulevilo.

Chtěla bych si udělat reálný obrázek, co od kastrace lze očekávat a co jsou jen mýty. Jak to vidíte? Kdy jste kastrovali, proč a jaké změny to přineslo?

Díky předem za sdílení.

15.6.2019 08:14

Nechávala jsem kastrovat psa - kryptorchického - cca v 5ti letech, za 5 minut 12, na varleti byl mrňavý nádor, nezpůsobil žádné další zdrav. komplikace. Pes se nezměnil ani povahově, ani vzhledem, nezměnil se ani vztah ostatních psů k němu ( ale tím, že byl kryptorchický, měli z něj psi více méně legraci vždycky - navíc chodil v páru s fenou a psi určitě ctili její zastání ), dožil se téměř 17ti let.
Ale zdravého psa bych kastrovat nenechala. Pes by mi nikdy neutíkal, netoulal se......nikde by tudíž štěňata dělat nemohl. Jestli u feny má kastrace nějaký preventivní význam, u psa ???.........

15.6.2019 08:27

Díky. Já bych psa taky nejradši nechala vcelku, ale když vidím, jak je v kontaktu s fenama totálně mimo, a to klidně 14 dní před a 14 dní po hárání, navíc žijeme ve městě, takže koncentrace zvířat obrovská, moč háravek všude... Doufala jsem, že si na to časem trochu zvykne a nebute tak šílet, ale zatím to moc nevypadá. Přitom je jinak šikovný, cvičení ho baví, ale jak mu pod čumákem zavoní fena, je úplně mimo a nereaguje na nic. Sebelákavější pamlsek ani do huby nevezme, psovoda i hračky ignoruje. Když hárá některá z jeho psích kamarádek v okolí, nežere a snaží se překonat plot, musíme i na zahradě mít psa na vodítku. Bude mu rok, tak zatím ještě teoretická šance na zklidnění v dospělosti je, ale...

15.6.2019 08:31

U psa ta rakovina právě.. a to je asi tak celé. Když nebudete mít pravou ruku, tak si zlomíte jen levou.
Dobrman kastrovaný v roce přesně pro tyhle důvody, že se mu uleví.. nebyl v té době můj... strašný pes pak. Chování nepsí, ostatní psi ho brali jako fenu a ještě s mini IQ.
Když nejsou zdravotní komplikace, tak dobře vážit, kdy kastrovat.
Mně ti psi přijdou nějací mírně či více na hlavu.
Protože je kastrovali, když ještě hlava nebyla hotová. Feny se povahou tolik nemění, tam zas ale vidím velkou nevýhodu, co to dokáže udělat s kostrou - a zase záleží na věku.
Pod 18 měsíců není dospělý střední plemeno, větší třeba až na dvou a půl letech, třech. A to už je na prevenci všeho pozdě třeba. Navíc, trable s hormony pramení z mozku, tam se to řídí, takže se nemusí vyřešit fakt nic moc.

Ten dobrman, to byla chodící katastrofa. Zasekl se v tom věku jednoho roku a problémy se tím neodstranily. Zato napadal kvůli každé blbosti feny, štěňata, a psi ho chtěli sežrat, a na aktivitě fyzické, ani psychické, mu ten zákrok neubral vůbec.

15.6.2019 08:36
Terven

XXX.XXX.110.147

Se omlouvám, že reaguju coby majitelka feny
Mám známou, která má kastrovaného většího křížence - netuším, v jakém věku byl kastrován, je to původně útulkář. Když hárala fena mý ségry, mohl se zbláznit, nejenomže imrvére naskakoval, několikrát se i svázali.
Naopak znám dost nekastrovaných psů, kteří se i v přítomnosti háravek chovají kultivovaně, je to spíš vyrovnaností a výchovou.

15.6.2019 08:40

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
U psa ta rakovina právě.. a to je asi tak celé. Když nebudete mít pravou ruku, tak si zlomíte jen levou.
Dobrman kastrovaný v roce přesně pro tyhle důvody, že se mu uleví.. nebyl v té době můj... strašný pes pak. Chování nepsí, ostatní psi ho brali jako fenu a ještě s mini IQ.
Když nejsou zdravotní komplikace, tak dobře vážit, kdy kastrovat.
Mně ti psi přijdou nějací mírně či více na hlavu.
Protože je kastrovali, když ještě hlava nebyla hotová. Feny se povahou tolik nemění, tam zas ale vidím velkou nevýhodu, co to dokáže udělat s kostrou - a zase záleží na věku.
Pod 18 měsíců není dospělý střední plemeno, větší třeba až na dvou a půl letech, třech. A to už je na prevenci všeho pozdě třeba. Navíc, trable s hormony pramení z mozku, tam se to řídí, takže se nemusí vyřešit fakt nic moc.

Ten dobrman, to byla chodící katastrofa. Zasekl se v tom věku jednoho roku a problémy se tím neodstranily. Zato napadal kvůli každé blbosti feny, štěňata, a psi ho chtěli sežrat, a na aktivitě fyzické, ani psychické, mu ten zákrok neubral vůbec.

Díky. Já bych chtěla určitě s rozhodnutím počkat do roka a půl věku, aby pes dospěl a dorostla kostra, pak se teprve uvidí. Mám celkem malého psa, teď cca 12kg v roce věku, o moc už větší nebude. Momentálně to ale vidím spíš na kastraci.

15.6.2019 08:42

Terven napsal(a):
Se omlouvám, že reaguju coby majitelka feny
Mám známou, která má kastrovaného většího křížence - netuším, v jakém věku byl kastrován, je to původně útulkář. Když hárala fena mý ségry, mohl se zbláznit, nejenomže imrvére naskakoval, několikrát se i svázali.
Naopak znám dost nekastrovaných psů, kteří se i v přítomnosti háravek chovají kultivovaně, je to spíš vyrovnaností a výchovou.

Děkuji za příspěvek, ale ne, není to jen výchovou. Jsou psi, kteří háravky moc neřeší (měli jsme v rodině) a psi, kteří totálně magoří (současný mlaďoch). Výchovu jsem vždy řešila já, takže přístup stejný.

15.6.2019 09:32

je to spíš vyrovnaností a výchovou.
a hladinou hormonů

Výchovu jsem vždy řešila já, takže přístup stejný
ale to neznamená, že vyhovující, dostačující.......i při třeba vysoké ale normální hladině hormonů

15.6.2019 09:40

Děkuji za příspěvek, ale ne, není to jen výchovou. Jsou psi, kteří háravky moc neřeší (měli jsme v rodině) a psi, kteří totálně magoří (současný mlaďoch). Výchovu jsem vždy řešila já, takže přístup stejný.

..vydržte, je to poslední řešení a cesty zpět už není........raději bych se přihlásila na individuální lekce k nějakému opravdu kvalitními cvičiteli psů aby s vámi řešil problém v terénu, ne někde na cvičáku.....náš pes necelé čtyři kila byl v tomhle také hyperaktivní (a v čem není), ale nyní ve dvou a něco letech už je i odvolatelný od háravky, a chová se normálně, ale celou dobu se s ním pracuje za pomoci kvalitního cvičitele a to nejen v místnosti, ale i v terénu........vyjde vás to celé levněji než celá kastrace.......nejsem proti kastraci ze zdravotních důvodů, absolvovala to dcera s fletem z důvodu nesestouplých varlat, pes se nijak významně povahově nezměnil, jen dost nabyl na váze a bojoval s tím celoživotně, v deseti letech odešel na srdíčko ...zkuste to touhle cestou, kastrovat můžete kdykoli když už nebude jiná cesta.....

15.6.2019 09:41
TyVed

XXX.XXX.121.68

Podívejte se na nějakou americkou FB skupinu. Tam snad není pes, co byl nebyl kastrovaný, u nich se to považuje za samozřejmost a mají pro to navymýšleno mnoho různých preventivních zdůvodnění. A problémů s chováním řeší mnohem víc než tady. Myslím, že je tam jasně vidět, že kastrace krom zamezení rozmnožování naprosto nic neřeší.

15.6.2019 09:45

Pes kastrovanej v 5 letech kvůli zvětšený prostatě a cystách na ní.
Změna v přístupu ke žrádlu - z extrémní nežravosti na "normálnější" nežravost.
Změna v chování ke psům - už nestartoval po úplně každým samci (má z mládí blbý zkušenosti a málo socializace, je labilní a hysterickej, celej život řešíme resocializaci). Už se mu do toho startování nemotal testosteron a mezi psama to bylo fakt o dost lepší. Přesto i před kastrací byl schopnej několik týdnů sdílet domácnost s jiným psem samcem a byli to kámoši, takže jen o hormonech to jeho chování určitě nebylo. A i když ta změna byla pro mě úleva, nikdy bych do kastrace nešla jen pro tohle (už jen pro to, že nemusí nastat takováhle změna k lepšímu, ale k mnohem horšímu).
Jinak má o psy a kontakt s nimi zájem stále velký.
Mám pocit, že chování k háravkám se v prvních řekněme 3 letech po kastraci moc nezměnilo. Teď jak už je starej, zvládne s háravkou procházku bez problémů.
Změna psů v chování k něm příliš nenastala - agresoři po něm jdou stejně jako předtím. Psi ho neprudí, že je kastrovanej.

Ještě doplním moje pozorování jiných kastrovaných psů. Vídám zejména u fen naprostej pokles zájmu o psy a hru s nima (obvykle poznám, že jsme potkali kastrovanou fenu, podle jejích reakcí na mýho psa). Nezřídka nárůst agrese k fenám.
U psů není výjimkou, že ostatní psi kastráta otravují a mají o něj nepřiměřený zájem, což kastráta prudí a je nevrlej preventivně.

Do kastrace zdravýho psa bych pokud možno nešla. Říká se ale, že tihle "hormonálně" příliš aktivní samci celkem mívají problémy s prostatou a ta kastrace dřív nebo později přijde kvůli tomu. Ale nevím, co je na tom pravdy.

15.6.2019 09:45
juhaj

XXX.XXX.11.218

Měla jsem fenu, která, ač k ostatním psům bezproblémová, kastráty napadala. protože v Praze jsme občas nějakého potkali, po ujasnění vy máte fenu, mi psa a puštění nastala nepříjemná komplikace, protože fena měla skoro 30 kg, takže jsem se pak navíc ptala, jestli není pes kastrovaný. Je to asi vyjímka, tohle chování, ale vím ještě o jedné feně, která se chová stejně.

Kdysi jsme k téhle feně dostali chrta- greje. Strašně se při procházce do ní zamiloval když hárala (došli s paní k naší zahradě), takže jsme ho měli stále za plotem, ačkoli už fena dávno nehárala. Nakonec nám ho paní věnovala, ale ukázalo se, že pes je tulák, a ještě k tomu bral fenu se sebou, takže jsme ho zas vrátili. Paní ho nechala vykastrovat, ale utíkal jí k nám stále, nakonec ho dala někomu na venkov.
Tady se povaha a emoce vůbec nezměnili.

15.6.2019 09:52

Se snachou do naší smečky přibyl berńák.Kastrovaný asi ve 4 -5 letech.Neustále utíkal za háravkama.Bez problémů zapadl do naší smečky nekastrovaných psů a kastrované a nekastrované feny.Nezměnil se ani fyzicky ani psychicky a ve zdraví se dožil 15 let a 5 měsíců.Za fenami utíkat přestal.

15.6.2019 10:24
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.229.104

Já bych kastrovat nechala. Pokud máte velké problémy, které jsou fakt nepřijmeme pro obě strany - ani pro toho psa to není prijemne trpět nenaplněnou touhou 😐

Najde se vždy x odpůrců co vám budou psát ty nejhorší výjevy, ale ja mam ve svem okolí x psu kastrovanych a neslyšela jsem, že by někdo litoval.
Když má problémy je to dle me spíš vinou majitele (špatná strava, nevýchova, nuda psa, spatne chování majitelů ) a odpůrci kastrace tohle svedou na kastraci 😃

Z mych zkušenosti obrovske procento psu na te kastraci stejne skonči a operují psi stáří a nemoci oslabení.kteří prozivaji nejen operaci, ale ještě x dnu bolesti ne-li měsíců než se ke kastraci dostanou. Kdyby neprezil, teprve pak bych si to vyčítala.

JAK TO PSA ZMĚNI POZNATE STEJNE AZ ZE SVÉ ZKUŠENOSTI NA KONKRÉTNÍM PEJSKOVI...

Člověk se začne bát toho, co si prožil (a ten kdo neprozil nemůže absolutne soudit) a porekadlo : "nikdy neříkej nikdy" - je dle mého víc nez pravdivé...

Já bych psa taky kastrovat nedala (ale to rikam ted a v tuto chvíli, protoze mam psa kterej harávky neřeší a je mu to putna - ale vím, že kdybych zazivala nějaké extrémní muka - přemýšlela bych urcite jinak a věřim, že i ti "skalopevni odpůrci " - páč druhému se vždycky dobře radi a odsuzuje ještě líp 😃

Já nechám ze svých špatných zkušenosti preventivne vykastrovat fenku mopse- ve věku 11-12 měsíců. Těsné před druhým háráním...

15.6.2019 10:30
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

TyVed napsal(a):
Podívejte se na nějakou americkou FB skupinu. Tam snad není pes, co byl nebyl kastrovaný, u nich se to považuje za samozřejmost a mají pro to navymýšleno mnoho různých preventivních zdůvodnění. A problémů s chováním řeší mnohem víc než tady. Myslím, že je tam jasně vidět, že kastrace krom zamezení rozmnožování naprosto nic neřeší.

Ale pro kastraci v USA hovoří to, že se platí vysoké poplatky za psa i fenu, ale nic za kastráta.

15.6.2019 10:36

extrémní muka v roce? to je nedorostlý, nedospělý pes, a ani s majitelem ještě nejsou sehraní
to pak jsou třeba i případy, kdy se řeší kastrace, protože je nějaký akční a neposlouchá, odstranění hlasivek, protože pes štěká, elektrický ohradník, aby věděl, kde jsou hranice, elektrická vůně, aby doma nebrečel,.. :-)

to se vždy řekne, že aktivit má dost a kvalitní, no jde o to, jestli si to myslí i ten pes
na 99% ne
pokud tedy není něčeho nadhladina, tak se to dá řešit jinak

15.6.2019 10:38

a v USA se to dá hradit z cizího, jako u nás kočky
udělali to proto, že měli moc množíren a toulavých psů, o které se museli starat a utrácet je velmi brzy
jenže se zjsitilo, že se nic moc nezměnilo..

15.6.2019 11:55

Díky všem za příspěvky, jak jsem psala, do toho roka a půl určitě počkám, nechci se zbytečně unáhlit. Na druhou stranu ale zase nechci pročíhat vhodnou dobu, ono třeba to, že pes po kastraci nadále utíká za fenama, se už stalo zažitým chováním a samotný pokles testosteronu to moc neovlivní. Proto se pídím po reálných zkušenostech.

15.6.2019 12:08

že pes po kastraci nadále utíká za fenama, se už stalo zažitým chováním

ale zrovna tohle je 100% na majiteli = žádné zažité chování

15.6.2019 13:17
TyVed

XXX.XXX.121.68

jahodapavel napsal(a):
Ale pro kastraci v USA hovoří to, že se platí vysoké poplatky za psa i fenu, ale nic za kastráta.

přečtěte si ty jejich vejšplechty. Podle mě to bude stát od státu různě, co se týče poplatků nebo licencí nutných pro chov a tím i držení intaktních zvířat, ale chovají se jako kdyby se různé specifické nádory vyskytovaly u každého psa a problémy chování to řešilo u každého psa. Ten organismus je přírodou vytvořený k životu s těmi hormony a to je že je to člověku nepohodlné, to je druhá věc.

15.6.2019 13:29
Terven

XXX.XXX.110.147

Ten organismus je přírodou vytvořený k životu s těmi hormony a to je že je to člověku nepohodlné, to je druhá věc.

dokonale napsáno

15.6.2019 13:30

že pes po kastraci nadále utíká za fenama, se už stalo zažitým chováním

ale zrovna tohle je 100% na majiteli = žádné zažité chování

Máte pravdu, tohle se ohlídat dá. Jak ale vychovat psa, aby mě i přes oblouznění vnímal? Když je úplně mimo?

15.6.2019 14:13

Máte pravdu, tohle se ohlídat dá. Jak ale vychovat psa, aby mě i přes oblouznění vnímal? Když je úplně mimo?

Asi bych se zkusila vzdát myšlenky, že to vyřeší kastrace (protože to vyřešit fakt nemusí), a pracovala bych s psovou domněnkou, že jsou situace, ve kterých vás vnímat nemusí. Vždy je vícero možností - častý vystavení situaci, vystavit psa nejdřív takový míře, ve který ještě zvládá, a postupně navyšovat, nebo ho prostě přímo v tom nejvyšším "oblouznění" přimět, aby vás vnímal a reagoval.... atd
Neříkám, že je to jednoduchý :)

15.6.2019 14:17

Asi bych se zkusila vzdát myšlenky, že to vyřeší kastrace (protože to vyřešit fakt nemusí), a pracovala bych s psovou domněnkou, že jsou situace, ve kterých vás vnímat nemusí. Vždy je vícero možností - častý vystavení situaci, vystavit psa nejdřív takový míře, ve který ještě zvládá, a postupně navyšovat, nebo ho prostě přímo v tom nejvyšším "oblouznění" přimět, aby vás vnímal a reagoval.... atd
Neříkám, že je to jednoduchý :)

Nedokážu si představit, jak. Tedy po dobrém určitě ne.

15.6.2019 14:24
Terven

XXX.XXX.110.147

Doporučuju seminář F. Šusty, ať už bez psa nebo s ním - dělá je po celé republice a s takovou situací vám poradí. Je to práce se stresem, postupné zvyšování kritérií...v podstatě účastníci jeho seminářů neřeší nic jiného.

15.6.2019 14:36

Používám selskej rozum. Pokud mě pes otevřeně ignoruje, nebudu s ním diskutovat (jako třeba jestli by si ráčil vzít pamlsek či zajímala-li by ho snad tato hračka) a snažit se to vyřešit po dobrým. To, jak moc "ne po dobrým" to bude, můžu samozřejmě ovlivnit tím, jak moc zátěžová ta daná situace bude a jak moc bude pes vychovanej mimo tu situaci, jak ho budu postupně učit i na tu zátěž, atd.
Máte puberťáka. Dvanáctiletý dítě už taky musí zvládat nepříjemnosti typu domácí práce, úkoly ve škole, poslouchat, ... (tedy za nás to tak ještě bylo).

15.6.2019 14:45
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Používám selskej rozum. Pokud mě pes otevřeně ignoruje, nebudu s ním diskutovat (jako třeba jestli by si ráčil vzít pamlsek či zajímala-li by ho snad tato hračka) a snažit se to vyřešit po dobrým. To, jak moc "ne po dobrým" to bude, můžu samozřejmě ovlivnit tím, jak moc zátěžová ta daná situace bude a jak moc bude pes vychovanej mimo tu situaci, jak ho budu postupně učit i na tu zátěž, atd.
Máte puberťáka. Dvanáctiletý dítě už taky musí zvládat nepříjemnosti typu domácí práce, úkoly ve škole, poslouchat, ... (tedy za nás to tak ještě bylo).

To by mne teda zajímalo. Jak jako, narvete mu pamlsek do huby? I tu hračku? Mám stejného psa, jako popisuje Irma. Už ho přeučovat nehodlám, ale jsem zvědavá, jak to dopadne u nich. A taky jsem zvědavá, jestli to bez kastrace jde opravdu ovlivnit u každého psa. Trochu to zjednodušším. Ten pes je vynervnutý kvůli feně, nevnímá. Jak s ním nediskutovat tedy, když on ani nediskutuje, on nic, nevnímá. Budu na něj tedy řvát povely a doufat, že některý se chytne? Odtáhnu psa na vodítku(nic jiného stejně nezbývá) On totiž pes v tomto stavu vůbec nějak nechápe, co dělá špatně. On dělá jen to, co mu velí mozek, hormony. Takže budu nakonec na psa protivná a budu si kazit vztah? Já chápu, jak to myslíte, jen netuším, jak to chcete po dobrém provést. Tím nemyslím jen Keriton, myslím i ostatní.

15.6.2019 14:49
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ještě dodám, že poslední zkušenost se sestřenčinou tlustou labradůrou, se kterou jsme se náhodně potkali a já ho pak z ní musela imrvere sundávat, nebo ho táhnout na krátkém vodítku, aby se k ní ani nepřiblížil. Nic mne nevarovalo, jelikož na ni on lezl skoro vždycky. Za dva dny jeli na pohotovost s pyometrou! Podle mne, už měla nějaký náběh poněkolikáté, fakt to nebylo poprvé, co na ni lezl jak šílenec, ačkoliv vždycky tvrdili, že nehárá...

15.6.2019 14:53
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

TyVed napsal(a):

Pohlavní pud nejspíš řeší Nemá cenu se zaobírat, co jsou či nejsou schopní vychovat Američani, možná začnou kastrovat i ty své dětičky, jinak se s nima nikdo nedomluví

15.6.2019 14:57
Terven

XXX.XXX.110.147

lesnížínka napsal(a):
To by mne teda zajímalo. Jak jako, narvete mu pamlsek do huby? I tu hračku? Mám stejného psa, jako popisuje Irma. Už ho přeučovat nehodlám, ale jsem zvědavá, jak to dopadne u nich. A taky jsem zvědavá, jestli to bez kastrace jde opravdu ovlivnit u každého psa. Trochu to zjednodušším. Ten pes je vynervnutý kvůli feně, nevnímá. Jak s ním nediskutovat tedy, když on ani nediskutuje, on nic, nevnímá. Budu na něj tedy řvát povely a doufat, že některý se chytne? Odtáhnu psa na vodítku(nic jiného stejně nezbývá) On totiž pes v tomto stavu vůbec nějak nechápe, co dělá špatně. On dělá jen to, co mu velí mozek, hormony. Takže budu nakonec na psa protivná a budu si kazit vztah? Já chápu, jak to myslíte, jen netuším, jak to chcete po dobrém provést. Tím nemyslím jen Keriton, myslím i ostatní.

Přečtěte si příspěvek Keriton ještě jednou - ona právěže píše, že ne po dobrém, ne hračku, ne pamlsek.
Ano, psovi, který je mimo- odborně řečeno za hranicí FFF - nevysvětlíte nic, nenaučíte ho nic. Ale na té stresové křivce se může nacházet v různém čase různě vysoko. To je právě o té práci se stresem a postupném zvyšování kritérií.
Ne že budete na psa v off stavu řvát povely anebo mu nutit hračky.

15.6.2019 14:57

lesnížínka napsal(a):

Proč mu nutit pamlsek a hračku, když to nechce? Základní poslušnost má přeci být i bez takových odměn, a zvlášť pokud je sám od sebe nechce.
Za ideální bych považovala mít zvládnutou poslušnost v normánlích zátěžových situacích (běžnej ruch, psí nebo lidský kámoši okolo, cyklisti, město, prostě cokoliv je pro danýho psa trochu náročnější...).
Pak bych šla tak daleko k zajímavý feně, že pes projeví začínající vzrušení, ale pořád ještě mě vnímá, byť hůře. Můžu cvičit třeba přivolání nebo nějaký základní povely jako sedni, lehni, atd, který si v případě nevnímání vynutím (klasika povel-vteřina-provední povelu) a psa poté pochválím, jak to hezky splnil. Žádný řvaní nebo dokonce opakování povelů, to absolutně neexistuje. Prostě jako kdybych ho ty daný povely učila poprvé - vlastně ho učím poprvé, že ty povely platí i je-li nablízku fena. A pak se přidává na blízkosti nebo zajímavosti feny, když pes první level zvládá. Jasně že pes nebude skákat radostí, že musí poslouchat i u feny. Taky ho tam nebudu drtit hodinu v kuse. Prostě pár věcí pocvičíme, pes získá nějaký zkušenosti, a můžem jít dál.

15.6.2019 15:02

lesnížínka napsal(a):
Ještě dodám, že poslední zkušenost se sestřenčinou tlustou labradůrou, se kterou jsme se náhodně potkali a já ho pak z ní musela imrvere sundávat, nebo ho táhnout na krátkém vodítku, aby se k ní ani nepřiblížil. Nic mne nevarovalo, jelikož na ni on lezl skoro vždycky. Za dva dny jeli na pohotovost s pyometrou! Podle mne, už měla nějaký náběh poněkolikáté, fakt to nebylo poprvé, co na ni lezl jak šílenec, ačkoliv vždycky tvrdili, že nehárá...

To sundávání psa z feny asi neděláte pro psa dostatečně pochopitelně, když to musíte dělat imrvére :) Ideální je zařídit, aby na ni ani nevlezl (ručně, hlasem, výrazem obličeje, atd). Nicméně chápu, že na to už je potřeba určitá úroveň zvládnutí psa, na který to všechno lze stavět, takže když ten základ chybí, těžko chtít další úrovně.

15.6.2019 15:30
lupus4

XXX.XXX.205.61

Za ideální bych považovala mít zvládnutou poslušnost v normánlích zátěžových situacích (běžnej ruch, psí nebo lidský kámoši okolo, cyklisti, město, prostě cokoliv je pro danýho psa trochu náročnější...).
Pak bych šla tak daleko k zajímavý feně, že pes projeví začínající vzrušení, ale pořád ještě mě vnímá, byť hůře. Můžu cvičit třeba přivolání nebo nějaký základní povely jako sedni, lehni, atd, který si v případě nevnímání vynutím (klasika povel-vteřina-provední povelu) a psa poté pochválím, jak to hezky splnil. Žádný řvaní nebo dokonce opakování povelů, to absolutně neexistuje. Prostě jako kdybych ho ty daný povely učila poprvé - vlastně ho učím poprvé, že ty povely platí i je-li nablízku fena. A pak se přidává na blízkosti nebo zajímavosti feny, když pes první level zvládá. Jasně že pes nebude skákat radostí, že musí poslouchat i u feny. Taky ho tam nebudu drtit hodinu v kuse. Prostě pár věcí pocvičíme, pes získá nějaký zkušenosti, a můžem jít dál.

naprosto přesné
úplně stejný postup jsem použil i u mého "asociála" při přetáčení při spatření jakéhokoli psa, dnes v 80% už stačí jen říct : "Úďo neblbni"
řešit kastrací jiné, než zdravotní problémy (tedy "výchovné") je hovadina

15.6.2019 16:17

No někdy si říkám, když koukám na tu mojí "hromádku neštěstí", co nejí, v noci furt přechází po baráku a celkově je takovej ukňouranější, že kdyby byl kastrovanej tak má klid....ale pak pomine těch těch pár dnů (naposledy nás to drželo 14 dní) a pes je zase ok....párkrát do roka se to dá vydržet.

Ke klasickýmu "vychylovači" se vyjádřit nemůžu, protože nemám zkušenost s výchovou podobně "postiženého" psa.......zda lze všechny psi, co tohle dělají, dají ovlivnit výchovou nebo, zda jsou takové případy, kdy to prostě nejde.

15.6.2019 16:27

no naprostý základ je, aby se pes mimo nedostal
a když se dostane (dostává), tak rozběhat, rozpohybovat, rozcokoliv.......
nenechat čuchat, nenechat lézt k háravkám, nenechat....

15.6.2019 16:27

Zase bylo by zajímavý, kdyby se tu ozval někdo, kdo dal vykastrovat úchylnýho psa a to šílení tím ustalo. Moje zkušenost s ne přímo úchylným psem (ale dosti hormonálně aktivním) je, že i celé roky po kastraci nebyl schopen být na procházce s háravkou v klidu. Dnes už ano, přičítám to do značný míry věku, celkovýmu zklidnění.

15.6.2019 16:41

Některý pes vyšiluje z feny, jiný při spatření kočky. Další při načichání stopy zvěře......
Jen to vyšilování z fen se dá pomyslně řešit kastrací.
Chatu za naším plotem koupili noví majitelé. Fena byla zvyklá, že tam bývá nepřítel největší ( býval tam d.e.m.ent alkoholik, který ji dráždil ), postupně si zvyká, ale sem tam se přetočí do afektu a snaží se zbourat plot....Vezmu bidlo a dotknu se jí. Okamžitě přestane a pěkně se omluví, co to zase vyváděla.
Na okřiknutí nereaguje, na dotyk okamžitě.

15.6.2019 16:41

jedna věc je nemoc
a druhá to, že pořád jen slyším "ten pes JE vycvičený, ale jak vidí háravou fenu..."
sorry, to je prostě hloupost
jde to normálně řešit tak, že seženete 120 fen, nebo jednu, ke které nepůjde blíž jak na 100m... a tak dále
ale hlavně nikde nechoďte a neříkejte, že to nejde a že vás váš pes poslouchá, a jak kastrace pomohla
pomohla, protože člověk se uklidnil

to tady vysvětluji 14 letému retrívrovi, panička má zato, že je hluchý, ale na moje "chceš mátovou tyčinku? tak sedni" ok, takže je to první pes, co umí odezírat :-)

15.6.2019 16:47

"Bude mu rok, tak zatím ještě teoretická šance na zklidnění v dospělosti je, ale"...
Zadavatelky pes je vlastně ještě puberťák, který není a nemůže být zdaleka hotový a je lepší pracovat na poslušnosti ( situací, kdy se bude přetáčet, může být časem víc ), důsledně.......než pomýšlet na berličku kastrace.

15.6.2019 16:48

" kdo dal vykastrovat úchylnýho psa a to šílení tím ustalo. "
Známá má takového takového psa. Při hárání fen v okolí nežral, neměl čas se ani napít, když už se napil, měl problémy se vymočit - našla se pak zvětšená prostata, nespal, kňučel, no prostě jak mag.r, něco takového jsem nezažila. Nechala ho vykastrovat víc jak na dvou letech a hodně to pomohlo. Pes se zklidnil, hárání dále monitoruje, ale už bez šílených reakcí, je schopen jít s háravkou klidně na procházku. Řekla bych, že se psovi opravdu ulevilo, u něj byly hormony zjevně velmi vysoko nad běžný rámec.

15.6.2019 17:18

lesnížínka napsal(a):

Přesně tak nějak to vidím i já. Musela být hnusná, a to hodně, což zase nechci.

15.6.2019 17:34

ale proč si kazit vztah (když on to stejně nevnímá).....lepší je nechat mu vyšroubovat stres do nebeských výšin a lepší je mu přivodit zdravotní potíže..........

a jak si myslíte, že se děje v takové vlčí smečce "po přírodnu"....?

15.6.2019 17:36

Proč mu nutit pamlsek a hračku, když to nechce? Základní poslušnost má přeci být i bez takových odměn, a zvlášť pokud je sám od sebe nechce.

Navrhovaný postup chápu, jenže je to jen teorie. Jak to zařídím v praxi? Nemám pravidelně k dispozici háravku, abych to mohla využít při výcviku a postupně zkracovat vzdálenost. Ono totiž nejde o jednorázovou akci.
Tenhle princip můžu využít v jiných situacích, učila jsem tak třeba pohybující se cyklisty, vřeštící děti na hřišti, pasoucí se srnky... ale známé nekastrované feny se spolu asi domluvily a sladily si termíny hárání. Cizí háravku nepotkám každý den a každopádně to, že psovi voní, se dozvím, až když je pozdě. Následně můžu jít od háravky klidně 100m, ale on už má v hlavě jedinou myšlenku....

15.6.2019 17:50
lupus4

XXX.XXX.205.61

Přesně tak nějak to vidím i já. Musela být hnusná, a to hodně, což zase nechci.

návod jak postupovat jste tu dostala, ale je to holt "práce" a to se vám evidentně nechce
nikdo vám tu kastraci nedoporučil...
je to marný ...je to marný...je to marný

15.6.2019 17:53

Navrhovaný postup chápu, jenže je to jen teorie. Jak to zařídím v praxi? Nemám pravidelně k dispozici háravku, abych to mohla využít při výcviku a postupně zkracovat vzdálenost. Ono totiž nejde o jednorázovou akci.
Tenhle princip můžu využít v jiných situacích, učila jsem tak třeba pohybující se cyklisty, vřeštící děti na hřišti, pasoucí se srnky... ale známé nekastrované feny se spolu asi domluvily a sladily si termíny hárání. Cizí háravku nepotkám každý den a každopádně to, že psovi voní, se dozvím, až když je pozdě. Následně můžu jít od háravky klidně 100m, ale on už má v hlavě jedinou myšlenku....

najděte si kamarády v psí školce, parku, cvičáku a tak podobně, tam se můžete domluvit

15.6.2019 18:07

Chápu, že to není jednoduchý. Žádná reálná úprava výchovnýho problému není jednoduchá, je to dřina a prostě fakt dřina a trvá to dlouho. Vždycky se v nějaký fázi (třeba roky trvající) člověk cití furt jako de.il, co má nezvládnutýho psa, nevidí pokrok, chce se mu brečet, vzdát to, smířit se s tím, vykastrovat to, odstěhovat se do Austrálie, a podobně. Asi nikdo by si dobrovolně nevybral řešit právě ten konkrétní danej problém, kterej u svýho psa má.

Můžete se spřátelit s co nejvíc lidma, co mají nekastrovaný feny (vysvětlení, výměna telefonního čísla a žádost o spolupráci, až bude fena hárat, výměnou třeba za lahev vína).
Můžete neřešit, jestli je někde nějaká háravka, a učit se pozorovat svýho psa, abyste o háravce věděla dřív, než bude moc blízko.
Můžete vyhledávat pejskařsky frekventovaný místa.
Můžete se o tom pobavit s nějakým odborníkem na výchovu psů, jaký jsou zkušenosti a postupy.

Můžete v tom vidět příležitost pro svůj osobní rozvoj - seznamování s lidma, sebeovládání, snaha pochopit signály zvířete a porozumět jeho chování, učení se novým věcem, ...

15.6.2019 19:09

jedna věc je nemoc
a druhá to, že pořád jen slyším "ten pes JE vycvičený, ale jak vidí háravou fenu..."
sorry, to je prostě hloupost
jde to normálně řešit tak, že seženete 120 fen, nebo jednu, ke které nepůjde blíž jak na 100m... a tak dále
ale hlavně nikde nechoďte a neříkejte, že to nejde a že vás váš pes poslouchá, a jak kastrace pomohla
pomohla, protože člověk se uklidnil

to tady vysvětluji 14 letému retrívrovi, panička má zato, že je hluchý, ale na moje "chceš mátovou tyčinku? tak sedni" ok, takže je to první pes, co umí odezírat :-)

OT:
Jo, tak to jsem minule říkala synátorovi..."hele, nezdá se ti, že Sárina začíná být nahluchlá??"...a on na to, tak běž do kuchyně a zašusti pytlíkem a uvidíš za jak dlouho přiběhne z chodby........ta není hluchá, to je tak max selektivní hluchota...."
No a teda je fakt, že zahrát to fena umí dokonale........neříkám, že dřív doma dělala všechno na první dobrou, ale člověk alespoň viděl, že slyší, že to ale dělat nechce, samozřejmě důsledek mé nedůslednosti, někdy prostě nestačilo na ní jen tak mluvit, ale musela jsem dát povel....no a teď tak dva měsíce fakt vypadá jako "hluchota", člověk na ní mluví a ona ani nehne brvou.....potvora jedna Ale leží na zahradě směr severo-severozápad, což je na opačnou stranu od dveří, které jsou zavřené, já v kuchyni otevřu lednici...klika cvakne, dvéře letí, fena vchází do dveří....tak možná, že je fakt hluchá a že je prostě telepat, že to neslyší, ale že to vidí vnitřním zrakem

15.6.2019 19:53

OT:
Jo, tak to jsem minule říkala synátorovi..."hele, nezdá se ti, že Sárina začíná být nahluchlá??"...a on na to, tak běž do kuchyně a zašusti pytlíkem a uvidíš za jak dlouho přiběhne z chodby........ta není hluchá, to je tak max selektivní hluchota...."
No a teda je fakt, že zahrát to fena umí dokonale........neříkám, že dřív doma dělala všechno na první dobrou, ale člověk alespoň viděl, že slyší, že to ale dělat nechce, samozřejmě důsledek mé nedůslednosti, někdy prostě nestačilo na ní jen tak mluvit, ale musela jsem dát povel....no a teď tak dva měsíce fakt vypadá jako "hluchota", člověk na ní mluví a ona ani nehne brvou.....potvora jedna Ale leží na zahradě směr severo-severozápad, což je na opačnou stranu od dveří, které jsou zavřené, já v kuchyni otevřu lednici...klika cvakne, dvéře letí, fena vchází do dveří....tak možná, že je fakt hluchá a že je prostě telepat, že to neslyší, ale že to vidí vnitřním zrakem

:-) slyší vibrace otevírání dveří lednice, já se kvůli tomu bojím koupit ledničku, co se mi strašně líbí, typ zakulacená první polovina 20.století s plechovou rukojetí

ještě máme jeden druh hluchoty - vycházku nám zničila bouřka a to tady t.č. ani nebyla
došly jsme s megí k vrátkům, kde bydlí náš kamarád (megí říkala, že nikomu nemám říkat, že ho miluje) Marley
a Marley nikde
megí zděšení v očích, tak volám, kde seš pse pohni se asi bude pršet
Marley přišel za nekonečnou minutu, megí už pomalu infarkt, a pes povídá - bude bouřka, to já ven nechodím
"megí, tak Márly nejde, pojď, míček"
megí se podívala na mě, na Marleyho, na mě, a říká - tak já taky nejdu

15.6.2019 19:58

mírná omluva za OT.. ale když ono je potřeba hlavně se z těch všech psích problémů neposypat červenýma mravencema

15.6.2019 20:17

:-) slyší vibrace otevírání dveří lednice, já se kvůli tomu bojím koupit ledničku, co se mi strašně líbí, typ zakulacená první polovina 20.století s plechovou rukojetí

ještě máme jeden druh hluchoty - vycházku nám zničila bouřka a to tady t.č. ani nebyla
došly jsme s megí k vrátkům, kde bydlí náš kamarád (megí říkala, že nikomu nemám říkat, že ho miluje) Marley
a Marley nikde
megí zděšení v očích, tak volám, kde seš pse pohni se asi bude pršet
Marley přišel za nekonečnou minutu, megí už pomalu infarkt, a pes povídá - bude bouřka, to já ven nechodím
"megí, tak Márly nejde, pojď, míček"
megí se podívala na mě, na Marleyho, na mě, a říká - tak já taky nejdu

15.6.2019 20:26

A kde by člověk hluchotu uvítal, když už jsme u OT, tam furt ne a ne přijít. Pes "miluje" procházky v době, kdy se ve městě koná libovolná hlasitá akce (= přes léto často), neb pak se každých pět kroků, nekecám, fakt každých pět, důležitě zastaví, rozhlíží se, identifikuje, odkud zvuk přichází, a předlouze tím směrem hledí. Po nekonečných vteřinách upozorněn paničkou (pse, procházka je od slova chodit) učiní pět kroků, načež si uvědomí, že se odkudsi ozývají podivné zvuky, a celý proces se opakuje.

15.6.2019 20:30

mam pocit, ze ta hladina hormonu se da zmerit ?
to aby se vyloucil opravdu zdravotni problem.
tezko totiž takhle přes monitor urcit na 100%, ze to je jen a jen vychovou.

a pak jde taky pouzit chemicka kastrace.
pak se ukaze, jak se pes bude chovat jako kastrat -ale není to nevratny stav.

15.6.2019 20:32

Jo, na chemickou kastraci jsem slyšela takový reference, že bych to nepoužila ani na morče, s trochou nadsázky...

Tichošlápek

15.6.2019 20:44
Tichošlápek

XXX.XXX.173.3

Osobní zkušenosti s tím nemám, ale když jsme se ptali veterináře na jeho názor, protože jsme o kastraci přemýšleli řekl, že on je spíše proti. Hlavně řekl že kastrovat jen ze zdravotních důvodů. Což jsem tedy nepochopila. Hodně se říká že po kastraci pes tloustne a leniví ale setkala jsem se jen asi se dveřmi případy. Upozorňuji že po kastraci je téměř vždy pes hodně zmatený a částo spí navíc se mu nechce jíst.

15.6.2019 20:49

Jo, na chemickou kastraci jsem slyšela takový reference, že bych to nepoužila ani na morče, s trochou nadsázky...

od vetu?
protoze to by byl ten dulezity clovek, s kterym bych tohle probirala

jasne - muze se tady dokola vypisovat, ze je to jen a jen lenost panicky, ze se ji nechce psa vychovavat -popripade, ze i kdyz vychovava, urcite to dela blbe, kdyz to nefunguje
ale nikdo to nevite jiste.

15.6.2019 21:04

Tak hlavně panička psala, že by byla ráda za sdílení reálných zkušeností s kastrací psa. Místo toho se převážně dozvídám, jak jsem líná, neschopná a natvrdlá.

Bylo by fajn se vrátit k tématu...

Mimochodem - souvisí hladina hormonů i s fyzickou velikostí varlat? Protože jestli jo, tak je to jasný. Miláček má ke svému 12kg tělu výbavu tak pro vlčáka.

15.6.2019 21:20

Tak hlavně panička psala, že by byla ráda za sdílení reálných zkušeností s kastrací psa. Místo toho se převážně dozvídám, jak jsem líná, neschopná a natvrdlá.

Mimochodem - souvisí hladina hormonů i s fyzickou velikostí varlat? Protože jestli jo, tak je to jasný. Miláček má ke svému 12kg tělu výbavu tak pro vlčáka.

Myslím, že se vám tu sešlo zatím dost příspěvků k tématu + praktické tipy k řešení situace, kterou jste uvedla, což je v diskuzi normální. Pochopitelně je pro všechny jednodušší nikomu nic neradit (a už vůbec ne cokoliv, co neladí s představou zadavatele) a trávit čas nějak smysluplněji...

15.6.2019 21:27

souvisí
ale co když má pes velké uši, nepoměrně k velikosti hlavy?
však ho vezměte k vet
já to dělám furt - vyloučit zdr. problém a pak teprve si řeknu hm to jsem ale kr. .. takže ty si ze mě děláš legraci?! a pes zas - asi mám horečku

15.6.2019 21:29

Myslím, že se vám tu sešlo zatím dost příspěvků k tématu + praktické tipy k řešení situace, kterou jste uvedla, což je v diskuzi normální. Pochopitelně je pro všechny jednodušší nikomu nic neradit (a už vůbec ne cokoliv, co neladí s představou zadavatele) a trávit čas nějak smysluplněji...

ale no taaaak
ze diskuze uhne od dotazu normalni je.
ale vztekat se, ze i když nikdo nepise konkretne k tématu, ze jsou lidi nevdecni, ze si nenechaji "poradit" - to snad není potřeba, ne?

nebo mate pocit, ze když ještě osmdesatkrat někdo napise, ze si ma psa vychovat - ze to pochopi lepe?

15.6.2019 21:31

Tichošlápek napsal(a):
Osobní zkušenosti s tím nemám, ale když jsme se ptali veterináře na jeho názor, protože jsme o kastraci přemýšleli řekl, že on je spíše proti. Hlavně řekl že kastrovat jen ze zdravotních důvodů. Což jsem tedy nepochopila. Hodně se říká že po kastraci pes tloustne a leniví ale setkala jsem se jen asi se dveřmi případy. Upozorňuji že po kastraci je téměř vždy pes hodně zmatený a částo spí navíc se mu nechce jíst.

Pes domácí po kastraci může tloustnout a zlenivět, to není pověra, protože zase hormony:
ghrelin - pocit hladu
a
leptin - chuť k jídlu, spalování a tak.

15.6.2019 21:35

"souvisí hladina hormonů i s fyzickou velikostí varlat? "

netusim :-)

ale nekomu tady pes kolaboval u fen - a tam se snad potvrdilo, ze to je opravdu zdravotni problem- vysoka hladina hormonu.
takze asi to mozne je, ze to neni vzdycky jen (ne)vychovou

15.6.2019 21:36

ale no taaaak
ale vztekat se, ze i když nikdo nepise konkretne k tématu, ze jsou lidi nevdecni, ze si nenechaji "poradit" - to snad není potřeba, ne?

nebo mate pocit, ze když ještě osmdesatkrat někdo napise, ze si ma psa vychovat - ze to pochopi lepe?

a tak Keriton vzteká Vás? ale to přece ne :)
rady tu jsou cca 12 hodin, tak si tady zas děláme tuny OT a ifauna gangs, jako vždy, no bože :-)
máte nějaká kastrovaná zvířata?

15.6.2019 21:39

a tak Keriton vzteká Vás? ale to přece ne :)
rady tu jsou cca 12 hodin, tak si tady zas děláme tuny OT a ifauna gangs, jako vždy, no bože :-)
máte nějaká kastrovaná zvířata?

"máte nějaká kastrovaná zvířata? "

proc se ptáte?

15.6.2019 21:52

"máte nějaká kastrovaná zvířata? "

proc se ptáte?

a teď řeknu - protože jestli máte reálné zkušenosti :-)

zadavatelka: on Vám stejně nikdo nemůže poradit, vážně ne, protože na každého psa to bude ne/fungovat jinak, a Vaše rozhodnutí, .. no si to tu pročtěte a různá další jako dogforum.sk, cz-pes,...
https://1url.cz/1MCWz

15.6.2019 21:58

souvisí hladina hormonů i s fyzickou velikostí varlat? Protože jestli jo, tak je to jasný. Miláček má ke svému 12kg tělu výbavu tak pro vlčáka
souvisí

pro zajímavost, tady jsou referenční hodnoty testosteronu a dalších:
http://www.laboklin.org/pages/html/sk/Products/reference_endokrinologie.htm

15.6.2019 22:01

Tak já se vrátím k tématu. Osobně znám velmi dobře pouze jednoho kastráta-samce. Je to staford kastrovaný cca v jednom roce věku z důvodu nesestouplého varlete. Před kastrací veselý akční pes nabitý energií a chutí něco dělat, milující všechny lidi na světě, nekonfliktní ke psům......po kastraci z mého pohledu změna povahy žádná, tloustnutí se nekonalo...ale u něj těžko říct, on by to asi i vyběhal, pes není lenivější.
Co se týče háravek těžko říct, protože z nich nějak extra nevychyloval ani předtím.

15.6.2019 22:12
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nesouvisí. Když mi před rokem po háravkách začal marodit, byli jsme na veterině, vysvětlovala jsem, že to tu hárá skoro dva měsíce v kuse a to už nedává...a vet říkal, že kouká, že má nějaká scvrklá varlata, že je dobře vyšťavený Jinak...dokud k nám nezačala chodit sousedovic háravá feňule, choval se normálně, ani jsem nevěděla, že nějaká fena hárá. A taky jich tu kolem nebylo tolik. Jak ji začal pravidelně nakrývat, začal totální cirkus. Nežere, nepije, nepoleží, jen obíhá barák, lítá k přednímu plotu, když už nemůže, zaujme strategické místo před garáží a vyje jak šakal. Stačí, že hárá některá, z toho jeho harému kolem.

15.6.2019 22:31

lesnížínka napsal(a):
Nesouvisí. Když mi před rokem po háravkách začal marodit, byli jsme na veterině, vysvětlovala jsem, že to tu hárá skoro dva měsíce v kuse a to už nedává...a vet říkal, že kouká, že má nějaká scvrklá varlata, že je dobře vyšťavený Jinak...dokud k nám nezačala chodit sousedovic háravá feňule, choval se normálně, ani jsem nevěděla, že nějaká fena hárá. A taky jich tu kolem nebylo tolik. Jak ji začal pravidelně nakrývat, začal totální cirkus. Nežere, nepije, nepoleží, jen obíhá barák, lítá k přednímu plotu, když už nemůže, zaujme strategické místo před garáží a vyje jak šakal. Stačí, že hárá některá, z toho jeho harému kolem.

s věkem se to mění,
fakt dobře odborný komentář.. ale půjde spíše o testosteron .. a atrofie... https://cs.medixa.org/nemoci/varlata-a-nadvarlata

16.6.2019 01:23
fikovnice

XXX.XXX.135.131

Velmi se omlouvám, bude-li můj příspěvek vnímán nevhodně, ale ke spojitosti velikosti varlat a sexuální apetence by se mohla vyjádřit event. Marcela. A to protože z fotek mám pocit, že Cooper je vybaven velmi kvalitně.
Marcelo, nemyslím to nijak zle, jen se mi opravdu vybavily některé fotky Coopera (který je mmch. můj virtuální oblíbenec ).

16.6.2019 08:32
L(phi)

XXX.XXX.114.133

Ja by som cakala ze suvisi. Pri chemickej kastracii sa varlata zmensuju (pes prestane mat testosteron) a ked vyprcha zas sa zvacsia na normalnu velkost.

Keriton, mna by napriklad tie "hrozne referencie" zaujimali, ja mam naopak len dobre (psy ktore boli kastrovane len na cas, lebo neskor potrebovali zas kryt)

16.6.2019 09:01

souvisí, lze vygůglit

16.6.2019 09:36

ale no taaaak

Díky.

Pro všechny: Psa rozhodně nenechávám růst jako dříví v lese a vychovávat se snažím průběžně od mala. Něco se daří lépe, něco hůř. Jak už jsem psala, mnohem radši bych psa nechala celým psem, kastraci beru až jako krajní možnost.
Toto vlákno jsem založila HLAVNĚ kvůli tomu, že nepovažuji kastraci za instantní řešení čehokoliv. Okolím je mi doporučovaná s tím, že čím déle budu čekat, tím méně to psovi pomůže a ideálně už měl být takovýhle pes vykastrován. Veterináři (2 ze 2 dotázaných) mi doporučili kastraci kolem roku. Chtěla jsem proto reálné zkušenosti, co lze očekávat a co je mýtus, za všechny moc děkuju.

Kastrace je nevratný krok, který psovi nabourá hormonální rovnováhu. Proto jsem si v duchu stanovila minimální věk pro případnou kastraci na těch 18 měsíců, až bude vývoj ukončen. Jednak pes vklidu doroste a dospěje, jednak uvidím trend, jestli se věkem srovnává, nebo problém ještě graduje. Samozřejmě se psem nadále pracuju, ale v rámci svých možností. Můj život se netočí a ani nemůže točit jen kolem psa, mám taky práci, děti, rodinu...

Možná tím teď tady spoustu lidí namíchnu, ale je to JEN pes. Tím netvrdím, že by se u nás neměl mít dobře.

16.6.2019 12:51
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Vlastně jsem si to zodpověděla sama, i když jako přesně velikostně asi ne, ta je tak nějak možná dána i plemenem. Teoreticky, ale ověřené to nemám, by měli mít severští psi varlata menší, kvůli zimě. Můj je nemá nijak velká, léta moje máma ani netušila, že je má Až si je odral a rozlízal a tudíž mu to mezi nohama udělalo červený flek, s odžužlanýma chlupama, teprve se mne ptá: co to má ten Worick mezi nohama? A co by jsi tak myslela?!? Ale po měsíci hárání, je má totálně scvrklé, úplně jak vyschlou broskev. Takže tam je asi ten úbytek testosteronu a trvá nějakou dobu, než se dostane zase do normálu. Na fotce normální stav

16.6.2019 13:41

lesnížínka napsal(a):
Vlastně jsem si to zodpověděla sama, i když jako přesně velikostně asi ne, ta je tak nějak možná dána i plemenem. Teoreticky, ale ověřené to nemám, by měli mít severští psi varlata menší, kvůli zimě. Můj je nemá nijak velká, léta moje máma ani netušila, že je má Až si je odral a rozlízal a tudíž mu to mezi nohama udělalo červený flek, s odžužlanýma chlupama, teprve se mne ptá: co to má ten Worick mezi nohama? A co by jsi tak myslela?!? Ale po měsíci hárání, je má totálně scvrklé, úplně jak vyschlou broskev. Takže tam je asi ten úbytek testosteronu a trvá nějakou dobu, než se dostane zase do normálu. Na fotce normální stav

Sice nejsem extra puritám, ale fotku posílám radši do zpráv.

Paťatas

3.2.2021 23:16
Paťatas

XXX.XXX.171.235

Když vidím v diskuzi příspěvky tipu "po kastraci psi tloustnou", je mi je hned jasný, že místo odborných názorů tu máme paničky a panáky s pouhými lacinými teoriemi.

Ne, kastrace nezaviní tloustnutí psa, neschopný majitel ano. Je to jak u antidepresiv, ty vám bříško od sebe nezvětší, to dělá lidská nenažranost a lenost. Po operaci logicky pes chuť na jídlo mít nebude, je tedy opět logické, že po návratu do normálu bude chtít mnohé dohnat. Je poté na odpovědnosti majitele (a pouze majitele!!!), aby psa správně krmil, aby mu zajistil dostatek pohybu a věřte nebo ne - pes tloustnout nebude. Neschopní majitelé jen rádi hází vinu na ostatní okolnosti, jen ne na sebe.

Paťatas

3.2.2021 23:49
Paťatas

XXX.XXX.171.235

Jinak koukám, že nástroj úprava příspěvku tady asi neexistuje (mobil), příliš složitá technologie asi.... tak takhle blbě aspoň poznamenám, že jsem si chyb v textu všiml, bohužel tedy už pozdě. Vím, že tam mělo být např. "typu" než "tipu"... čert to už vem, myšlenka textu se zajisté pochopí :)

Aspoň můžu takhle dodat ještě jednu reakci. Někdo tu psal, jak pes má žít s celým ústrojím, jak ho příroda obdařila... co je tohle za volovinu? To je jak říct, že jednoruký člověk nežije plnohodnotný život. Nebo když se člověku při zákroku odebere např. varle, to aby se podle zdejších už šel asi oběsit... Tělo má jednotlivé části pouze jen jako nástroje určitých jeho potřeb a ta část, o které tu celá ta diskuze je, byla přírodou obdařena z jediného důvodu - k rozmnožování. Hlavně se ale tělo přizpůsobuje a pokud psa k tomuto účelu chovat neplánujete, pak dokáže žít radostně i bez ní. Smutnit kvůli tomu vážně nebude.

3.2.2021 23:51

No, protože ghrelin a leptin jsou mýty!

4.2.2021 00:12
lupus4

XXX.XXX.205.61

obdařena z jediného důvodu - k rozmnožování

měl bys ještě trochu postudovat...
testosteron ...proteosyntéza...osteoporóza ... ??? nic ti to neříká ? tož s chutí do toho

4.2.2021 05:47
impact

XXX.XXX.3.155

Pro nás, kteří jsme zaregistrovaní, úprava příspěvku existuje.

A ano, kastrace může způsobit tloustnutí, ty Patlalo. Ehm Paťatasi jsem chtěla napsat.

4.2.2021 08:40

Paťatas napsal(a):
Když vidím v diskuzi příspěvky tipu "po kastraci psi tloustnou", je mi je hned jasný, že místo odborných názorů tu máme paničky a panáky s pouhými lacinými teoriemi.

Ne, kastrace nezaviní tloustnutí psa, neschopný majitel ano. Je to jak u antidepresiv, ty vám bříško od sebe nezvětší, to dělá lidská nenažranost a lenost. Po operaci logicky pes chuť na jídlo mít nebude, je tedy opět logické, že po návratu do normálu bude chtít mnohé dohnat. Je poté na odpovědnosti majitele (a pouze majitele!!!), aby psa správně krmil, aby mu zajistil dostatek pohybu a věřte nebo ne - pes tloustnout nebude. Neschopní majitelé jen rádi hází vinu na ostatní okolnosti, jen ne na sebe.

Kastráti tloustnou, to je fakt. Proč myslíte, že tloustnou (neříkám, že všichni) pánové po padesátce? Protože ubývá testosteron.

8.2.2021 22:27
fikovnice

XXX.XXX.135.137

Paťatas napsal(a):

Toto běžte říct psychotikům, schizofrenikům, lidem s bipolárkou, s těžkou depresí, atd. - že za jejich ztloustnutí mnohdy o NĚKOLIK DESÍTEK kg může jejich nenažranost a lenost!!! Úlohu centrálních neurotransmiterů v regulaci příjmu potravy máte evidentně v malíčku!

9.2.2021 08:37

fikovnice napsal(a):
Toto běžte říct psychotikům, schizofrenikům, lidem s bipolárkou, s těžkou depresí, atd. - že za jejich ztloustnutí mnohdy o NĚKOLIK DESÍTEK kg může jejich nenažranost a lenost!!! Úlohu centrálních neurotransmiterů v regulaci příjmu potravy máte evidentně v malíčku!

Nerozčilujte se, nemá to cenu. Paťatas je očividně "odborník". Akorát si zhypertrofujete nadledvinky.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík