Australský ovčák

Prodám Australského ovčáka - CHS Magic Passoa zadá štěňátka australského ov...
DohodouAlenaKar
XXX.XXX.248.40
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli máte někdo zkušenosti s chovatelskou stanicí Aussieland nebo Wäka. Cokoli vás napadne určitě napište, budu jen ráda. Jedna z věcí, co bych opravdu chtěla vědět je cena za malého ausíka a taky jaký mají přístup majitelé atd.
A taky jedna otázka mimo chs. Vyhovují vám více psi nebo feny? Vím, že každému vyhovuje něco jiného, ale třeba by něco převažovalo.
Mám boží fenu ale další australák bude pes, víc mi vyhovují.
A myslím že tohle není úplně fajn přístup k chovatelům a zjišťování informací, uděláte líp když je budete kontaktovat a uděláte si vlastní názor.
Jinak když se podívám na pár generací posledních vrhů v chs tak Waka tam má převážně pracovní linie a Aussieland spíš exteriérové linie.
AlenaKar
XXX.XXX.248.40
Sabit
napsal(a):
Mám boží fenu ale další australák bude pes, víc mi vyhovují.
A myslím že tohle není úplně fajn přístup k chovatelům a zjišťování informací, uděláte líp když je budete kontaktovat a uděláte si vlastní názor.
Jinak když se podívám na pár generací posledních vrhů v chs tak Waka tam má převážně pracovní linie a Aussieland spíš exteriérové linie.
Děkuji. A mužů se zeptat, co vám z těchto linií připomíná více toho “pravého” ausíka?
Tak z toho, čo som vypozorovala ja...
AUO je u nás viac-menej spoločenský pes, parťák, nie pracovný pes v pravom slova zmysle. Na výkonnosť sa pri chove, s výnimkou niektorých pracovných CHS, skoro vôbec nehľadí. Samozrejme, je to pes od psa - dajú sa nájsť výstaváci, ktorých rodičia aktívne športujú, dobre pasú atď., ale aj psy, ktorých prejav pracovného psa veľmi nepripomína - nemajú inštinkt, ochotu spolupracovať s človekom...
Exteriérovo sú výstaváci "typické" AUO, aké si človek predstaví - s pálením, bielymi znakmi, v podstate v štyroch farbách (black, red tri a blue/red merle). Sem-tam im exteriér uteká k prílišnej mohutnosti (pomalosť pri športoch) a k príliš dlhej srsti.
Pri pracovných AUO sa hľadí najmä na povahu. Tam nehrozí, že by vás sklamalo, že psa spoločné aktivity nebavia, že nemá záujem pre pána niečo robiť...
Exteriérovo sú často iné než výstaváci. Na výstavách neuspejú, rozhodcovia často ani nevedia, že AUO nemusí mať biele znaky, pálenie, môže mať iné ako klopené uši... Príde mi, že pracáci majú úplne iné farby, sýtejší pigment, často kratšiu srsť. Uši sa im nevylepujú (veľa výstavákom áno), preto nie sú tak pekne zložené. Stavba tela sa niekedy prikláňa k opačnému extrému, kedy majú až príliš ľahkú kostru.
Ja osobne sa prikláňam skorej k pracovným psom, AUO pre mňa robí povaha, nie vzhľad. Aj keď ja pravda, že daný pes by ako plemeno vyzerať mal...