BARF - jaké maso? a jak zpracovat??

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.7.2019 15:18

Jsem si vědoma toho že je to tu citlivé téma... prosím prosím o věcné příspěvky, protože plivání jedu mi fakt nepomůže...

Budoucí štěndo bude od chovatelů zvyklé jak na granule, tak na maso - vařené maso.

Chtěla bych v tom pokračovat - tedy aby štěndo bylo zvyklé na to i to, aby nebyl problém v době dovolené nebo hlídání psa, kdy by nebylo najednou maso k dispozici...

K tomu masu - je nutné aby bylo syrové??

Raději bych totiž dávala vařené, a pokud by v tom případě byla ztráta živin v nějakém zanedbatelném malém %, tak bych to tak praktikovala.

Samozřejmě, že pokud se maso pro psa vařením nějak výrazně "znehodnotí" a ztratí na výživové hodnotě, tak to nebudu hrotit.

Protože jsem začátečník a netroufnu si zatím míchat sama, budu kupovat z obchodu, kde prodávají už předem namíchané mleté maso s kostmi a přílohami - více druhů.

Čím začít u štěněte?
Dle chovatelů štěndo zatím dostává kuřecí, čím nejlíp pokračovat? Vepřové, hovězí, zvěřina...? Nebo je to úplně jedno a už to moc řeším?

A je dobré měnit často druhy masa, pro zpestření, nebo naopak moc neexperimentovat?

Díky za všechny postřehy, jsem holt v barfu začátečník :-)

13.7.2019 16:06
lupus4

XXX.XXX.205.61

je nutné aby bylo syrové

enzymy se ničí při teplotách nad 40°C. tak co myslíte ?

http://www.manwe.eu/

menu v pravém sloupci

13.7.2019 16:20
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ne, já bych to nehrotila. Nebudu to poměřovat na mých psech, protože ti byli dva roky jen na granulích, čímž si myslím, že jsem je poškodila nejvíc - průjmovali na nich Ale bála jsem se krmit masem,,aby měli ty správné a všechny...živiny" Náš starý pes(u rodičů) byl stejně jako většina psů z příbuzenstva na zbytcích, na vařených zbytcích a dožil se 17let(malý mix) Svému zbylému psu teď míchám, dostává(ne v jedné dávce) jak vařené, tak syrové, tak granule. Takže klidně bych krmila vařeným a třeba párkrát týdně mu dala buďto masovou kost na kousání, nebo třeba kus kuřete tak jak je, jako jednu dávku...pokud to psu bude chutnat(dle velikosti psa samozřejmě) Tím chybějící enzymy hravě doplníte.

13.7.2019 17:17
lupus4

XXX.XXX.205.61

lesnížínka napsal(a):
Ne, já bych to nehrotila. Nebudu to poměřovat na mých psech, protože ti byli dva roky jen na granulích, čímž si myslím, že jsem je poškodila nejvíc - průjmovali na nich Ale bála jsem se krmit masem,,aby měli ty správné a všechny...živiny" Náš starý pes(u rodičů) byl stejně jako většina psů z příbuzenstva na zbytcích, na vařených zbytcích a dožil se 17let(malý mix) Svému zbylému psu teď míchám, dostává(ne v jedné dávce) jak vařené, tak syrové, tak granule. Takže klidně bych krmila vařeným a třeba párkrát týdně mu dala buďto masovou kost na kousání, nebo třeba kus kuřete tak jak je, jako jednu dávku...pokud to psu bude chutnat(dle velikosti psa samozřejmě) Tím chybějící enzymy hravě doplníte.

Proč se furt a soustavně pletete do něčeho, o čem víte slušně řečeno velký kulový ?
ilustrující "příspěvek" , který váš "přínos" naprosto charakterizuje je např. hned vedle ve vlákně
Já nic z vás jmenovaných nečetla, protože knížky o zvířátkách mi připadlo, že většinou nekončí dobře, nebo...pro mne dobře. Co si pamatuju, byl jen Deníček kocoura Modroočka(či jak se to jmenovalo)

nečetla , ale ví , jaký to je a tak je to se vším

13.7.2019 17:32
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

lupus4 napsal(a):
Proč se furt a soustavně pletete do něčeho, o čem víte slušně řečeno velký kulový ?
ilustrující "příspěvek" , který váš "přínos" naprosto charakterizuje je např. hned vedle ve vlákně
Já nic z vás jmenovaných nečetla, protože knížky o zvířátkách mi připadlo, že většinou nekončí dobře, nebo...pro mne dobře. Co si pamatuju, byl jen Deníček kocoura Modroočka(či jak se to jmenovalo)

nečetla , ale ví , jaký to je a tak je to se vším

Nemusím vám nic vysvětlovat, přesto se pokusím. Četla, ale zřejmě jiné, než tady ty, co dotyční dávali. Pro mne nebyl ani dobrý konec třeba ve smyslu: srneček vesele odhopkal do lesa. Já chtěla, aby zůstal. Proto už jsem si takové knížky raděj ani nepůjčovala. No...on si chápavější domyslí, že když někdo napíše, že si u knížky pobrečel, nebude to asi happy příběh. Mi to třeba řekla děcka ve škole. Nekoukám na takové filmy, nečtu takové knížky. Nejsem masochista, život nám takových ,,příběhů" naservíruje i tak dost.
A s jídlem máte problém v čem? Jsem také pro krmení masem, ale jelikož mí psi syrové nechtěli vím, že je lepší dávat vůbec nějaké a případně pomalu přejít na syrové.
A ještě dodám: přestaňte se laskavě vyjadřovat ke mě, já to také nedělám. Můžete se svou kámoškou o mě mlet hodiny, ale ne.erte se s tím sem.

13.7.2019 17:53
amy80

XXX.XXX.250.194

Nejde mi se přihlásit, tedy píšu takhle... jsem zakladatelka tématu.

"enzymy se ničí při teplotách nad 40°C. tak co myslíte ?

menu v pravém sloupci"

Děkuji za nic nevysvětlující odpověď.

Jaké enzymy máte na mysli? Jistě ne trávící, ty má pes... tak jaké? A co se tedy stane když se uvařením zničí?

Na stránkách manwe jsem se dočetla, že:

"Maso je lepší přemrazit, tím se zničí někteří parazité, či choroboplodné zárodky, ale není to striktní..... Stejně tak není nutné maso vařit. Pouze maso pocházející z neznámých (nekotrolovaných) zdrojů, zvláště zvěřinu, doporučuji převařit."

"Kosti dáváme vždy syrové. NIKDY vařené nebo jinak tepelně upravené !!! "

Autorka tedy nepíše nic o tom že se maso (ne kosti) vařit nesmí, jen že to není nutné (a a no, ona to nedělá).

Také píše:
"jsem znovu přešla na krmení doma připravenou stravou - vařenou pro seniorku Anitku a syrovou pro štěně Rhodéského Ridgebacka - Spice."

Nic víc tam není.

13.7.2019 18:03
lupus4

XXX.XXX.205.61

Děkuji za nic nevysvětlující odpověď. jestli vám odkaz nestačí, tož sorry
pokud dokážete vnímat čtený text - tady máte menu z pravé strany, mě se jeví jako dostatečně vysvětlující "problematiku"

BARF

Úvod
Co je to BARF
Co najdeme v granulích?
Pes je masožravec ...
Mýty o krmení syrovým ...
BARF v praxi
Hladovka ano či ne?
Krmení štěňat
Co přidávat
Jak přejít z granulí na ...
Výpočet krmné dávky
Jídelníček v příkladech
Levnější jídelníček
Jídelníček pro štěňata
Vitamíny
Jak krmíme my
Recepty
BARF na cestách
Jestli chcete za každou cenu vařit , tož vařte, je to ale zbytečná práce navíc...

13.7.2019 18:07

lesnížínka: nic si z toho nedělejte, tak obecně se tu předávají parkové pravdy, o kterých nikdo neví, kde se vzaly, stejně jako se neví, kdy zas zmizí, jako ty enzymy při vaření ;-)
zničený enzym varem znamená, že se psovi to maso bude trávit špatněji, než syrové, protože ten enzym pomáhá tu potravu zpracovat a využít...zpracování bílkovin
to je celá záhada

kdyby to někoho zajímalo, jako že nezajímá, tak třeba zrání masa, sušené maso, co se tam děje

nejlepší je, aby pes žral mršinu
odleželé maso, protože ty enzymy, podle mě tedy, nepracují za 5 vteřin po zabití zajíce

ale tak je na to jednoduchý test - zkuste syrové, vařené, zahrabanou prasečí nohu ze zahrady,.. kolik toho pes sní a kolik toho z něj vyleze
a se uvidí

13.7.2019 18:17

zadavatelka: maso z neznámých zdrojů ani zadarmo, nikdy, ani některé barfshopy nejsou ok
jediné, co se masové musí vařit - sladkovodní ryby kvůli thiamináze, která ničí vitamin B1, a maso z divokého prasete kvůli Aujeszkyho chorobě
přemrazovat nemá smysl, leda že máme moc masa, že by se zkazilo, protože.. takhle si můžete najít všecky možné a nemožné bakterie a děsit se :-)
např. https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76714.aspx
psovi je to jedno, pokud kupujete maso tady a ne z tržnice (přelití horkou vodou vážně ničemu nepomáhá)
nejhorší je se vyděsit hned v úvodu a udělat ze psa panenku z cukru

13.7.2019 18:21
amy80

XXX.XXX.250.194

lupus4 napsal(a):
Děkuji za nic nevysvětlující odpověď. jestli vám odkaz nestačí, tož sorry
pokud dokážete vnímat čtený text - tady máte menu z pravé strany, mě se jeví jako dostatečně vysvětlující "problematiku"

BARF

Úvod
Co je to BARF
Co najdeme v granulích?
Pes je masožravec ...
Mýty o krmení syrovým ...
BARF v praxi
Hladovka ano či ne?
Krmení štěňat
Co přidávat
Jak přejít z granulí na ...
Výpočet krmné dávky
Jídelníček v příkladech
Levnější jídelníček
Jídelníček pro štěňata
Vitamíny
Jak krmíme my
Recepty
BARF na cestách
Jestli chcete za každou cenu vařit , tož vařte, je to ale zbytečná práce navíc...

Ano, celé jsem to četla. Také jsem z toho citovala, jak jste si určitě všimla.

Ale opravdu se tam nikde nevysvětluje PROČ vařené ne.

Vlastně se tam nikde ani nepíše, že to vařené být nesmí - jen to, že to není nutné.

Jestli je to zbytečná práce je moje věc, ale mne by fakt zajímaly důvody - které jsem se zatím nikde nedozvěděla.

Abyste rozuměla - já chci pro psa to nejlepší, a pokud je vařené fakt naprd tak bude dostávat syrové - ale nechci se spokojit s tím, že "se to má", protože "to psali na psí diskuzi" aniž by to vlastně kdokoliv vysvětlil...

13.7.2019 18:26
lupus4

XXX.XXX.205.61

jediné, co se masové musí vařit - sladkovodní ryby kvůli thiamináze, která ničí vitamin B1, a maso z divokého prasete kvůli Aujeszkyho chorobě

megi vysvětlila

13.7.2019 18:37
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

lupus4 napsal(a):

megi vysvětlila

Tak já ryby zásadně nevařím. Zato maso skoro vždy.

13.7.2019 18:41

Za sebe napíšu jen svoji vlastní zkušenost.Už několik desetiletí chováme Slovenské čuvače plus několi berńáků,NO,špice,RTW,několik kříženců a nyní i Tibetskou dogu.Jak šel čas byli psi krmeni různě:trochu masa vařené + přílohy,granule různých značek,tak jak se vyvíjel trh,poslední psi žerou všechno.Maso ovařené,syrové žerou jen někteří a ještě jen doma čerstvě zabité,granule,kozí mléko,tvaroh,sýry,vejce,kousek tvrdého chleba,rohlíku,prostě to co na statku je.Žádný pes nedostává žádné doplňky,vitamíny,na klouby a přesto je a byla většina bez dysplazie.Jen jeden měl 0/2 a dožili se 10 - 15 let.Jen jeden berňák zašel na torzi v 5 letech.Neznám alergii,průjmy,nic.Přijde mně,že čím víc se to řeší,tím víc problémů u psů je.

13.7.2019 18:45
amy80

XXX.XXX.250.194

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
zadavatelka: maso z neznámých zdrojů ani zadarmo, nikdy, ani některé barfshopy nejsou ok
přemrazovat nemá smysl, leda že máme moc masa, že by se zkazilo, protože.. takhle si můžete najít všecky možné a nemožné bakterie a děsit se :-)
např. https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76714.aspx
psovi je to jedno, pokud kupujete maso tady a ne z tržnice (přelití horkou vodou vážně ničemu nepomáhá)
nejhorší je se vyděsit hned v úvodu a udělat ze psa panenku z cukru

Díky. Popravdě pro štěndo mám v plánu zezačátku kupovat už hotové namíchané směsi, u dospělého psa by asi případná chyba ve vyváženosti krmení prošla laciněji než u štěněte, tak si zatím radši připlatím ať to namíchá někdo znalý...

13.7.2019 18:51
malea

XXX.XXX.129.209

lupus4 napsal(a):
je nutné aby bylo syrové

enzymy se ničí při teplotách nad 40°C. tak co myslíte ?

menu v pravém sloupci

No, náš pan docent, co nás měl na kynologii, má poněkud jiný názor, než vy. Ale nevím, jestli má cenu se dohadovat s fanatikem, který nepřipustí jinou pravdu, než svoji.

13.7.2019 19:12
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

malea napsal(a):
No, náš pan docent, co nás měl na kynologii, má poněkud jiný názor, než vy. Ale nevím, jestli má cenu se dohadovat s fanatikem, který nepřipustí jinou pravdu, než svoji.

Asi tak nějak.

13.7.2019 19:12
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

lesnížínka: nic si z toho nedělejte, tak obecně se tu předávají parkové pravdy, o kterých nikdo neví, kde se vzaly, stejně jako se neví, kdy zas zmizí, jako ty enzymy při vaření ;-)
zničený enzym varem znamená, že se psovi to maso bude trávit špatněji, než syrové, protože ten enzym pomáhá tu potravu zpracovat a využít...zpracování bílkovin
to je celá záhada

kdyby to někoho zajímalo, jako že nezajímá, tak třeba zrání masa, sušené maso, co se tam děje

nejlepší je, aby pes žral mršinu
odleželé maso, protože ty enzymy, podle mě tedy, nepracují za 5 vteřin po zabití zajíce

ale tak je na to jednoduchý test - zkuste syrové, vařené, zahrabanou prasečí nohu ze zahrady,.. kolik toho pes sní a kolik toho z něj vyleze
a se uvidí

S těma mršinama máte pravdu. Proto mi ani nikdy nevadilo, když si pes(ten starý pes, mí by se mrtvoly ani nedotknuli ) v zahradě vyhrabal nějakou tu starou smradlavou mňamku, která tam měsíce ležela uschovaná Nějak jsem si vždycky říkala, že je lepší nechat na psu, ať si vybere, co potřebuje. Taky tak byl krmený Vysypal se mu talíř zbytků z obědů, od polívky po moučník a sněz z toho, co chceš. A taky se dožil těch 17 I psi před ním. Teď to pořád řeším a stojí to za h.vno

13.7.2019 19:21

Tak já naopak maso vařit musela, pes mi syrový nebral vůbec, resp. malej odřezek, co jsem okrájela při vaření si vzal, od misky se syrovým odcházel.....kuřecí křídla jsem musela spařit vroucí vodou a naplácat na ně psí variantu bramborovýho salátu, abych to do něj vůbec dostala, pokud se tak nestalo, vzal křídlo a odešel, aby se ho pokusil schovat v obýváku a nemusel to jíst. No a tento rok (v září nám bude 10 let), resp. asi před měsícem došlo z neznámého důvodu ke zvratu...teda zatím dáváme jenom kuřecí, ale normálně mu dám k večeři půlku kuřete s drobama a starej se..........dokonce už papá i syrový kuřecí žaludky, ale musí být zamíchané do rýže se zeleninou........tak třeba se dohrabem k tomu, že se mi do něj podaří nacpat v syrové formě i jiné druhy masa....

Mletiny nejí ani syrové ani vařené...

Do teď jsme maso striktně vařili, nevím jak je to s enzymy....nejsem teda žádnej odborník, ale mám pocit, že jsem někde četla, že naopak vařené maso je pro psa lehčeji stravitelné....že snad je to něco jako by bylo "přednatrávené" nebo co....ale musela bych to někde pohledat...
Nejsem bojovník ani za vařené ani za syrové, jen si prostě myslím, že to vaření nemusí být zas až takovej průšvih........ale syrové je pohodlnější ...člověk to nemusí vařit, takže doufám, že další pes nebude fajnovka, kterýmu se to musí vařit

13.7.2019 20:36

jsem asi četla něco podobného, že vařené je lepší
jenže mi to přišlo jako nesmysl, tedy sacharidy je lepší vařit, to je jasné, ale kde by si vlk v lese vařil?
tak jsem to nedočetla, a zdroj, kdo si to objednal, nevím
už to, že má pes v břiše tak silnou kyselinu, hovoří pro syrové a vcelku
však dejme konzervu, kdo to bude uklízet... jenomže máme ty psy už docela rozbité.. takže buďme rádi, že nám vůbec něco žerou

celý vtip s těmi enzymy je v tom, že ve svalech ( ve svalech! ) jsou věci, které ten sval po smrti začnou rozkládat, štěpit, trávit, ...nazvěme si to třeba vařením

ale když je maso prorostlé, nebo přímo tučné, tak na co mi ty enzymy ze svalů, které se jmenují proteolyticke/proteázy.. mi zní jako protein.. tudíž to rozkládá proteiny... jsou mi na co? na rozložení proteinů
a kdo rozloží ty tuky?
a co zrní, co sežral kos, kterého teď žere pes?
já bych i toho psa dala před krb, pro jistotu

13.7.2019 21:34

Za mě - už tak je s barfem nějaká práce, natož si to ještě komplikovat zbytečným vařením masa. Jediný, co mi pes nedává syrový, je hovězí maso. Tak ho prostě nekrmím, a pokud nějakej kousek mám a chci ho zkrmit, povařím to.

Jaké maso - pokud už stejně chcete platit vysoký peníz za již namíchané maso, můžete tam vybrat přímo určené pro štěňata. Nebo si můžete napsat mail do toho danýho obchodu a určitě vám rádi poradí (stejně jako na FB v barf skupinách).

Já psovi dávám různý maso (v rámci jeho diety a mýho rozpočtu), ať nemá furt to samý.

14.7.2019 10:27
LájošM

XXX.XXX.14.251

Krmím už léta masem syrovým, protože příroda moje psy nenaučila maso vařit, tak snad ví, co je pro ně nejlepší a co jim neublíží.
Nedělám z krmení vědu, když mi jeden ze psů od malička na mase průjmoval a i selekcí druhů masa jsem nedocílil toho, aby mu nějaké problémy nedělalo, zkusil jsem granule. Taky mu nesedly všechny, ale našlo se pár značek, na kterých se srovnal. A teď, po pár letech, už syrové maso žere bez zažívacích problémů, prostě to nějak časem přešlo. A jsem moc rád, protože neznám granule, které by byly lepší než přirozená strava, tj. syrové mršiny.
Psy mám naprosto zdravé, mimo genetiky přikládám právě krmení a dostatečnému pohybu největší zásluhy.
Komu se to moc nelíbí, je náš veterinář, který si vždy jednou za rok (při očkování) stěžuje, že přichází o peníze, když i náš senior je bez nejmenších zdravotních potíží.

15.7.2019 08:32
inusanka

XXX.XXX.98.58

Jestliže mohu přidat názor, tak pomalu čtyřicet let jsem krmila kombinovaně, jedna dávka granule - miminko dvě dávky granule a dvě mokré - a druhá maso s přílohou a eventuelně zeleninou, i když to u nás byl vždycky problém. Maso vařené i syrové. Nynější strávnice je padesátikilový, desetiletý obřík, před rokem pravila, že ty granule si můžu nacpat vítekam, takže má dvě dávky mokré. Maso některé vezme syrové a jiné ne, za ty roky už máme vyselektováno. Když krmím divočáka, tak zásadně vařené, ale jinak by mohla dostat syrové, kdyby to laskavě jedla všechno.

Barf

15.7.2019 23:51
Barf

XXX.XXX.79.15

Ne, není nutné aby bylo maso syrové. Ani není nutné aby bylo vařené, i když maso pochybné kvality, zvěřinu, sladkovodní ryby nebo vaječný bílek je vhodné povařit. Bezpodmínečně nutné je vařit maso z divočáka a obiloviny.

Na konkrétním druhu masa nezáleží. Stačí míchat bílé a červené maso, tučné a libové maso a pokud nedodáváš zdroje vitaminu A, D a jódu tak také ryby. Na jód jsou nejlepší mořské, libové jako například treska. Na vitaminy jsou nejlepší tučné ryby jako losos, makrela nebo tuňák. Nech si pár nevyzkoušených druhů masa v případě eliminační diety.

Doporučuji ti si sestavovat dávku sama. Hotové barf mixy jsou jako granule. Na první pohled vypadají skvěle ale když se zadíváš do složení tak už moc ne. Samozřejmě to neplatí o všech firmách takže by nebylo od věci napsat konkrétně od koho budeš brát maso. Na stránkách manwe se dá sehnat vše nutné ke sestavení plnohodnotné krmné dávky.

Pár tipů na závěr:
Méně je lepší než více.
Nejlepší kosti na krmení jsou krky, křídla, stehna, ocásky a to z mladých zvířat.
Nauč se orientovat v živinách.

Pokud budeš chtít, mohu ti pomoci si vybrat doplňky pro barf nebo se naučit orientovat v živinách a sestavit krmnou dávku.

16.7.2019 00:07
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Barf napsal(a):
Ne, není nutné aby bylo maso syrové. Ani není nutné aby bylo vařené, i když maso pochybné kvality, zvěřinu, sladkovodní ryby nebo vaječný bílek je vhodné povařit. Bezpodmínečně nutné je vařit maso z divočáka a obiloviny.

Na konkrétním druhu masa nezáleží. Stačí míchat bílé a červené maso, tučné a libové maso a pokud nedodáváš zdroje vitaminu A, D a jódu tak také ryby. Na jód jsou nejlepší mořské, libové jako například treska. Na vitaminy jsou nejlepší tučné ryby jako losos, makrela nebo tuňák. Nech si pár nevyzkoušených druhů masa v případě eliminační diety.

Doporučuji ti si sestavovat dávku sama. Hotové barf mixy jsou jako granule. Na první pohled vypadají skvěle ale když se zadíváš do složení tak už moc ne. Samozřejmě to neplatí o všech firmách takže by nebylo od věci napsat konkrétně od koho budeš brát maso. Na stránkách manwe se dá sehnat vše nutné ke sestavení plnohodnotné krmné dávky.

Pár tipů na závěr:
Méně je lepší než více.
Nejlepší kosti na krmení jsou krky, křídla, stehna, ocásky a to z mladých zvířat.

Pokud budeš chtít, mohu ti pomoci si vybrat doplňky pro barf nebo se naučit orientovat v živinách a sestavit krmnou dávku.

Protože vím, jaká zvířata jdou na nutnou porážku nedal bych psům krmné maso syrové.

16.7.2019 05:57
amy80

XXX.XXX.250.194

Barf napsal(a):

Pár tipů na závěr:
Méně je lepší než více.

Děkuji za výborné tipy!

Krmení budu brát tady http://www.barf-beroun.cz/b-a-r-f-mrazene-maso/
paní majitelka má prý v obchodě už i komplety namíchané v doporučených poměrech.

Tak budu doufat že toto bude jeden z těch dobrých obchodů. Já si na to míchání aspoň ze začátku fakt netroufnu, ať mě tu klidně někdo odsoudí...

Barf

16.7.2019 11:12
Barf

XXX.XXX.79.15

Ten e-shop má dost značek a neprohlížela jsem celý sortiment, takže nemůžu říct jestli jsou komplety vhodné. Spíš mi přijde děsivé že štěně má vyšší potřebu vápníku a já osobně bych komplety nekupovala pokud nevím kolik vápníku obsahuje nebo pokud nevím o jaké kosti jde. Kosti z různých druhů částí zvířat mají dost odlišný obsah vápníku, takže třeba 10% kostí v kompletu může být příliš moc a nebo příliš málo. To už je lepší dávat granule. Nebo aspoň míchej předpřipravené komplety a vlastní krmnou dávku. Sice tě asi nepřesvědčím ale vážně ti doporučuji si přečíst knížku od Kateřiny Novosádové nebo články na manwe a sestavit si dávku sama. Je to vážně velmi jednoduché. Pokud se i tak bojíš můžeš psovi dát kompletní doplněk pro barf. Neříkám že komplety jsou úplně špatné u dospělého psa. Ale u štěněte..

16.7.2019 12:32
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Štěňata jsem barfem nekrmila, přišli na granulích a tehdy před více jak 10lety byly granule božstvo - nic lepšího, vyváženějšího bla, bla...takže bych se krmení barfem bála. Dneska, kdy už jsem si jistá, že není nad selský rozum, bych krmila psy masem od začátku a s poměry bych si opravdu úplně hlavu nelámala, pokud to není nějaké vyloženě obří plemeno(tudíž má všechno blbě, stejně jako mini plemena) Pes by dostal do misky něco masa, něco masa na kosti, malinko zeleninky a přílohy. Víc jak dva roky průjmů na granulích jim zamíchal se vším mnohem hůř, než nějaký ten nepoměr v barfu. Panostitidu měli stejně oba po tom, co jsem je přetáhnula, když jsme zabloudili v horách

16.7.2019 14:02
inusanka

XXX.XXX.98.58

Ad jahodapavel:
maso z nuceně poraženého zvířete je prohlídnuto mnohem pečlivěji a co se týče výrobků z masa pro zvířata, tak kontrola je stejná, jako u lidských výrobků. Za minulého režimu jsme byli na nutce živi a protože jsem v té době na nucenou porážku občas nějaký ten kus poslala, vím, jak pečlivě se maso kontrolovalo. Veterinární dohled je stále stejný.

16.7.2019 15:03
rapotacka11

XXX.XXX.79.9

16.7.2019 16:07

to fakt počítáte, kolik má která kost vápníku? A se vzorečkem na Ca v sušině a kaloriemi v ruce, abych věděla, kolik Ca doopravdy pes využije z té které kosti s kolika gramy tuku a proteinu?

není lepší vzít kuře i s vejcem třeba, rozkrojit na čtvrtiny, a prostě dát psovi ráno 1/4 a večer další?
k tomu vařené vločky, mrkev, dýni, brambory, rýži?
čím menší pes, tím méně přílohy, a nějakou kloubní výživu (čemuž říkám hydrokolagen s C)
a hotovo

Pes není člověk, nepotřebuje tolik vit. D. Sice jej nedostává/nevyrábí ze sluníčka a potřebuje jej dostat v potravě, ale požadavek je úplně minimální.
D je ve vejcích, rybách, ovesných vločkách.
A s vločkou dostane i nejdůležitější věc - hořčík. Kuře má hořčíku z mas asi nejméně, no tak pro jistotu dostane hrst vloček nebo jindy rybu.
Bez něj bude vápník běhat tam, kde nemá.
Vitaminu A je ve vnitřnostech až až. Je to skladovatelný vitamin - z jater k jídlu do jater vlastních a nic moc dobrého tam nedělá, předávkování způsobuje problémy s kůží, osteoporózu a otravu.
Tyhle detaily mě nebaví řešit, a myslím, že pes v přírodě nic takového rozhodně neřeší.

Pořád mě nikdo nepřesvědčil, že když dám celé kompletní kuře s ovesnými vločkami, bude pes nevyvážený.

Zbytek druhů masa může být třeba jako žebra obalená masem a k tomu kus srdce a plic, jater + řepa + brambory.
Další den z toho zvířete noha + ...

Vždy jak si přečtu něco o barfu, tak jsem z toho tak nešťastná, že by mi mohl pes z těch odborností pojít, že jdu okamžitě koupit granule :-)

16.7.2019 20:48
amy80

XXX.XXX.250.194

Moc díky za všechny rady.

Důvod proč se do toho nehrnu na vlastní pěst docela dobře vystihla megi-the-dog. Mně to prostě přijde jako hrozná alchymie. A u štěněte jeto krmení prostě důležitější než u dospěláka - tak proto si na to ted netroufnu.

Je mi jasný, že pro vás zkušené barfaře, co to mají "zmáklý", je to brnkačka, a otázka pár minut.

Ale pro mně prostě ne... patřím k lidem, co si něco buď fakt dobře nastudují (a věří zároveň zdrojům...), a pak podle toho konají... nebo radši zaplatí za to, aby za ně rozhodl někdo jiný, kdo už studoval před nimi...

Až budu mít dospělého psa, tak si to klidně nastuduju, ale co se týká štěnda, u kterého se ty poměry čehokoliv asi furt mění.... ne, děkuji pěkně, ale budu mít sice štěně, ale nejspíš poslední na dalších minimálně 10 (doufám v alespoň 15) let, a ten čas co bych ležela ve zkoumání kolik čeho atd... radši strávím s tím štěnětem.

16.7.2019 20:59
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nebudu vás se štěndem na to přesvědčovat, jen k tomu ještě dodám. Mamka fena(liška, vlčice, kojotice ) vyběhne z nory a uloví zajíce, myšáka, najde zdechlinu nějakou, nebo hromadu odpadků. To přinese mladým. Poměry fakt neřeší

16.7.2019 21:10
amy80

XXX.XXX.250.194

lesnížínka napsal(a):
Nebudu vás se štěndem na to přesvědčovat, jen k tomu ještě dodám. Mamka fena(liška, vlčice, kojotice ) vyběhne z nory a uloví zajíce, myšáka, najde zdechlinu nějakou, nebo hromadu odpadků. To přinese mladým. Poměry fakt neřeší

Ale tak na tohle jsem už přesvědčená :D

Psala jsem už mail majitelce toho obchodu jak jsem dávala odkaz výš, s prosbou o radu co konkrétně...
Byla velmi ochotná, a popravdě mi psala úplně stejně jako spousta lidí tady - že ať se toho nebojím, že to není taková věda...

Takže já se tam prostě zastavím osobně, a uvidí se...

Majitelka má podle svých slov CHS malého společenského plemene podobnému jaké budu mít já, tak věřím, že poradí fundovaně.

Já ale vždycky dám na svůj osobní pocit na místě....

A zároveň - jak už jsem psala, chci krmit granulemi i barfem.

Své důvody mám.

Až dospějeme ke krmení dvakrát denně (jasně, u štěnda je to jinak), tak kdy by bylo lepší krmit granule a kdy maso - granule ráno a maso večer, nebo naopak?

Nebo je to úplně jedno?

16.7.2019 21:13
lupus4

XXX.XXX.205.61

Až budu mít dospělého psa, tak si to klidně nastuduju, ale co se týká štěnda, u kterého se ty poměry čehokoliv asi furt mění.... ne, děkuji

to pak bude ouplně jiný studium

to je lepší věřit amarounům v kterejch je "úplně všecko" (jen se neví z čeho)

no je to na vás, krmte si co chcete

16.7.2019 22:20
amy80

XXX.XXX.250.194

lupus4 napsal(a):
Až budu mít dospělého psa, tak si to klidně nastuduju, ale co se týká štěnda, u kterého se ty poměry čehokoliv asi furt mění.... ne, děkuji

to pak bude ouplně jiný studium

to je lepší věřit amarounům v kterejch je "úplně všecko" (jen se neví z čeho)

no je to na vás, krmte si co chcete

No víte, a tohle je asi přesně jeden z těch příspěvků, co lidi akorát odradí...

Vy určitě toho spoustu víte o psech a krmení, nejspíš víc než většina... ale totálně to zabijete tím, že vidíte jen černou, nebo bílou.
Bohužel máloco je černobílé.

Mně není jedno, co bude můj pes žrát. Kdyby mi to bylo jedno, tak se tu neptám.
Ale nejsem fanatik, a nikdy nebudu.

Tím, že si tu kopnete do lidí, co se sice zajímají, ale holt se jejich názor nekryje na 100% s Vaším, pomůžete jejich zvířatům konkrétně jak?

16.7.2019 22:23

amy80 napsal(a):
Moc díky za všechny rady.

Důvod proč se do toho nehrnu na vlastní pěst docela dobře vystihla megi-the-dog. Mně to prostě přijde jako hrozná alchymie. A u štěněte jeto krmení prostě důležitější než u dospěláka - tak proto si na to ted netroufnu.

Je mi jasný, že pro vás zkušené barfaře, co to mají "zmáklý", je to brnkačka, a otázka pár minut.

Ale pro mně prostě ne... patřím k lidem, co si něco buď fakt dobře nastudují (a věří zároveň zdrojům...), a pak podle toho konají... nebo radši zaplatí za to, aby za ně rozhodl někdo jiný, kdo už studoval před nimi...

Až budu mít dospělého psa, tak si to klidně nastuduju, ale co se týká štěnda, u kterého se ty poměry čehokoliv asi furt mění.... ne, děkuji pěkně, ale budu mít sice štěně, ale nejspíš poslední na dalších minimálně 10 (doufám v alespoň 15) let, a ten čas co bych ležela ve zkoumání kolik čeho atd... radši strávím s tím štěnětem.

No taky jsem podlehla u současných psů iluzi, že nebudu schopná sestavit vyváženou dávku, aby mi dobře narostli, takže první 2 nebo 3 roky (už si přesně nepamatuju) jsem granulema krmila...rozhodně ne těma nejkvalitnějšíma (maerketovky to ale rozhodně nebyly) a pesani narostli dobře. Pak začal mít pes problémy a granule neustále zvracel......nezkoumala jsem proč zvrací, první co jsem udělala bylo nasazení osvědčené diety hovězí vařené, vařená mrkev a rýže...a světe div se, tohle nezvracel.....doma jsem měla ještě asi 25 kilo granulí, které jsem okamžitě podarovala známýmu, ani otevřený pytel jsem nedokrmila a začala krmit "normálně"...učila jsem se za pochodu a můžu říct, že jak jsem to moc řešila, tak mi šla hlava kolem......množství bílkovi, sacharidů...poměry vápníku a fosforu...minerály, vitamíny atd atd.
Dneska nechápu jaký jsem měla zatmění....žádného našeho předchozího psa jsme granulemi nekrmili a štěňata mi vyrostli úplně bez problémů......takže asi jsem dělala NĚCO dobře a to jsem rozhodně neměla nastudováno. No prostě i mě, ne začátečnici v krmení ne-granulemi, přesvědčila (reklama a články "odborníků", že jestli nebudu krmit granule tak to bude průšvih.

Nebudu tady hlásat, že se nedá krmením štěněte negranulově nic pokazit, ale není to zas až taková věda...a studováním člověk nestráví "mládí", ono nastudovat si jaký granule jsou ty správný taky vyžaduje čas....granule taky mají různé složení, různé poměry.

Jako chápu, že někdo krmí psa granulemi....když to pejsovi chutná, když po nich prospívá, tak psovi je to asi jedno, pro páníčka bonus, je to pohodlnější, ale když někdo napíše, že než aby si nastudoval určitý "styl" krmení a napíše?

a ten čas co bych ležela ve zkoumání kolik čeho atd... radši strávím s tím štěnětem.

Nechci být zlá, nechci být kousavá, ale tady mi to nedá.........dovedu to ad absurdum.....i kdyby to pro moje štěně bylo to nejlepší, čím ho můžu krmit, tak má smůlu, protože já to "studovat" nehodlám....to snad ani neberu v potaz, že se dají najít již hotové jídelníčky.

Neberte to zle......tady opravdu nejde o to BARF nebo granule........ale přeci pokud chci krmit dle svého nejlepšího vědomí a svědomí jedním nebo druhým, tak to nastudovat musím stejně. .

16.7.2019 22:23

Nejhorší na barfu je to porcování zmrazeného masa ze shopu. Dnes filety candáta, krůtí ořezy s chrupavkou, krůtí mletina s kostmi, vepřové droby. Dohromady 6 kg za nějakých 400 Kč, na dva měsíce vystaráno. Žádná věda, jen to rozdělit na menší kusy a mrsknout do mrazáku, pak od oka nakombinovat do misky. Pak strčit do tlamky nějakou zeleninu, ať si krouhá. Přes den taky zelenina, část melouna musím odevzdat vždycky. Vet ví, že se cpe masem, a jediné, co k tomu řekla - v pořádku, tady máte Roboran pro barfaře, pro jistotu.

16.7.2019 22:36
amy80

XXX.XXX.250.194

"Nechci být zlá, nechci být kousavá, ale tady mi to nedá.........dovedu to ad absurdum.....i kdyby to pro moje štěně bylo to nejlepší, čím ho můžu krmit, tak má smůlu, protože já to "studovat" nehodlám....to snad ani neberu v potaz, že se dají najít již hotové jídelníčky.

Neberte to zle....."

Neberu to zle, vážím si toho že věnujete svůj čas tomu abyste sem napsala a zkusila poradit.

Máte částečně pravdu... já tomu samozřejmě už nějaký čas věnovala - jednak tady na diskuzi, taky jsem si přečetla všechno info na manve... a mám z toho prostě pocit, že čím víc toho vím, tím je mi jasnější že nic nevím.
Mám prostě pocit, že k tomu, abych to téma pobrala natolik, že bych se mohla sama zodpovědně rozhodnout co s čím namíchám, bych musela studovat ještě hooodně dlouho... no možná to moc hrotím, ale já prostě nemám ráda pocit, že rozhoduju v něčem důležitém, co zároveň nemám sama pořádně "pod palcem".

Takže jo, máte taky pravdu.

Ale - jak už tu taky padlo - mám i rodinu, domácí práce atd... Takže - co je špatného na tom, že když mám pocit, že studium poměrů různých druhů mas, kostí a obsahu vápníku v nich, zeleniny a jejich výživové hodnoty, příloh... atd atd... už by prostě bylo nad mojí momentální kapacitu, tak si prostě chci najít někoho znalejšího, kdo vybere za mne (a ano, připlatit si za to)...?

Pořád nejsem prosťáček, co by psa nakrmil čímkoliv co odpadne ze stolu, nebo je v super hyper zrovna v akci... a ano, taky tu vlastně hraje svou roli moje pohodlnost... jsem proto špatný majitel?

16.7.2019 22:38

Nejhorší na barfu je to porcování zmrazeného masa ze shopu. Dnes filety candáta, krůtí ořezy s chrupavkou, krůtí mletina s kostmi, vepřové droby. Dohromady 6 kg za nějakých 400 Kč, na dva měsíce vystaráno. Žádná věda, jen to rozdělit na menší kusy a mrsknout do mrazáku, pak od oka nakombinovat do misky. Pak strčit do tlamky nějakou zeleninu, ať si krouhá. Přes den taky zelenina, část melouna musím odevzdat vždycky. Vet ví, že se cpe masem, a jediné, co k tomu řekla - v pořádku, tady máte Roboran pro barfaře, pro jistotu.

No já to mám jednodušší...maso ať už od "masozravců" a nebo "lidské" od místního producenta kuřat, kupuju v kilových baleních.....a každý ze psů má na jednu krmnou dávku půl kila masa, takže nic nemusím "rozdělovat" a k obědu mají dohromady jeden kilovej balík na 2 dny, takže jeden den rozmrazím, zkrmím půlku a druhý den to dojeděj.
Jediný co porcuju rovnou jsou kuřata.....ale i ty defakto jenom půlím.
Momentálně zásoba masa za cca 1200,- a máme to asi na 20 dní (denně to kilo a půl masa spapáme), teď čekám jestli dostanou v e-shopu krájený hovězí srdce, plus nějaký játra a budu mít tenhle měsíc zase vystaráno........lednici máme plnou mrkve-byla v akci

Jinak dneska jsme taky měli melouna....to pesani milujou, každej dostal čtvrtku něco jsem si dovolili sníst i my...lidé...a zejtra asi pomažu pro dalšího

16.7.2019 22:50

amy80 napsal(a):
"Nechci být zlá, nechci být kousavá, ale tady mi to nedá.........dovedu to ad absurdum.....i kdyby to pro moje štěně bylo to nejlepší, čím ho můžu krmit, tak má smůlu, protože já to "studovat" nehodlám....to snad ani neberu v potaz, že se dají najít již hotové jídelníčky.

Neberte to zle....."

Neberu to zle, vážím si toho že věnujete svůj čas tomu abyste sem napsala a zkusila poradit.

Máte částečně pravdu... já tomu samozřejmě už nějaký čas věnovala - jednak tady na diskuzi, taky jsem si přečetla všechno info na manve... a mám z toho prostě pocit, že čím víc toho vím, tím je mi jasnější že nic nevím.
Mám prostě pocit, že k tomu, abych to téma pobrala natolik, že bych se mohla sama zodpovědně rozhodnout co s čím namíchám, bych musela studovat ještě hooodně dlouho... no možná to moc hrotím, ale já prostě nemám ráda pocit, že rozhoduju v něčem důležitém, co zároveň nemám sama pořádně "pod palcem".

Takže jo, máte taky pravdu.

Ale - jak už tu taky padlo - mám i rodinu, domácí práce atd... Takže - co je špatného na tom, že když mám pocit, že studium poměrů různých druhů mas, kostí a obsahu vápníku v nich, zeleniny a jejich výživové hodnoty, příloh... atd atd... už by prostě bylo nad mojí momentální kapacitu, tak si prostě chci najít někoho znalejšího, kdo vybere za mne (a ano, připlatit si za to)...?

Pořád nejsem prosťáček, co by psa nakrmil čímkoliv co odpadne ze stolu, nebo je v super hyper zrovna v akci... a ano, taky tu vlastně hraje svou roli moje pohodlnost... jsem proto špatný majitel?

Jak jsem psala....chápu....ono to vypadá opravdu "strašidelně" , já zkraje všechno vážila, snažila se mít všechno na max vyvážené....no dělat to takhle dlouhodobě, tak skončím v blázinci. Ale on když se do toho člověk dostane, tak to dělá automaticky....nepřemýšlí co s čím a kolik čeho....to máte za chvíli v oku, tak max si uděláte balíčky do mrazáku a pak člověk spíš tak nějak maso střídá, aby pes nejedl pořád "to samý"........

Máte rodinu....předpokládám i děti nebo vnoučata.....taky u nich to jídlo takovým způsobem řešíte??? Krmíte- krmila jste je striktně podle nějakých výživových tabulek???.......

Nejste špatný majitel.......a vašemu štěňátku, pokud mu bude chutnat a bude na granulkách prospívat, to bude naprosto šumák, hlavně že ho budete mít rádi a že bude s vámi šťastný....

16.7.2019 23:07
amy80

XXX.XXX.250.194

Nejhorší na barfu je to porcování zmrazeného masa ze shopu.

Jo to mně taky trochu děsí :D

Pes je malé plemeno, i když koupím jen půlkilovku (na menší mražený balíček jsem zatím nenarazila), tak při frekvenci krmení 1x denně maso a 1x denně granule to mám nejmíň na 10 dní...

A nechat to rozmrazit, naporcovat a zas zamrazit asi nebude zrovna ňamka žejo..
Takže kupovat maso "pro lidi" - ono se to v tak malém množství asi ani moc neprodraží... jenže to už jsme zas zpátky u příloh, zeleniny, vitamínů, vyváženosti atd...

Máte rodinu....předpokládám i děti nebo vnoučata.....taky u nich to jídlo takovým způsobem řešíte??? Krmíte- krmila jste je striktně podle nějakých výživových tabulek???....

No právě že ne... a žije, dokonce velmi zdravě :-)

Jenže ze zdejších diskuzí o barfu mám někdy pocit že to prostě nutně podělám...

Jinak, jak už jsem psala, chci krmit půl napůl barfem a granulemi - těmi za studena lisovanými.

16.7.2019 23:47
TyVed

XXX.XXX.26.39

Já myslím, že je to fakt otázka pár dní, to dostat do oka. Nám vyrostli oba psi od odstavení na barfu a dneska mám jediný problém, že nesmím zapomenout dát večer rozmrazit krmení na druhý den. Nemusím tedy nic porcovat, kupujeme dvoukilové balíky a vzhledem k tomu, že máme dva aktivní psy obřího plemene a několik koček tak, tak krmíme 3 kila té masité složky denně + momentálně si chlupatci krom nepraných drštěk obstarávají ovocnou a bylinnou složku na zahradě, tak jim do toho moc nekecám. Za chvíli budou ostružiny a budu mít službu na trhání, jelikož ty píchají do čenichu a přece to nebudou opatrně obírat, když jim to někdo může natrhat Naším největším hitem přirozené stravy jsou momentálně mražené hovězí uši s chlupama, to musí bejt hrozná dobrota.

17.7.2019 07:59
Terven

XXX.XXX.110.147

Aktiv, nebála bych se toho. Fakt to není taková věda, jak to vypadá.
Taky mám malého psa, ráno krmím granule, večer barf. Asi 3x jsem objednala závoz z Do psí misky, jinak kupuju maso pro lidi, pro prcka mě to nezruinuje a žádné děsivé porcování do mrazáku se nekoná.
Taky jsem měla strach začít, řešila jsem to tady na ifauně, měla jsem tenkrát jako bibli zelenou knížku Barf od Novosádové. V začátcích jsem vážila fenu a párkrát i porce žrádla, abych zhruba dostala do oka množství. Ale nepamatuju se, že by to byly nějaké složité počty, že bych řešila poměry...jako štěněti jsem jí dávala určitě víc kostí, dneska už je klidně den i dva vynechám.
Co plánujete za pejska, není-li to tajné? Omlouvám se, pokud to tady už padlo a přehlídla jsem to.

17.7.2019 08:12

Takže - co je špatného na tom, že když mám pocit, že studium poměrů různých druhů mas, kostí a obsahu vápníku v nich, zeleniny a jejich výživové hodnoty, příloh... atd atd... už by prostě bylo nad mojí momentální kapacitu,

nevím jak s kapacitou, ale hlavně to je zcela zbytečné........

a masem "pro lidi" krmím psa velkého....

17.7.2019 09:21

jsem asi byla špatně pochopena.. ovšem jako vždy :-)
takhle - nemáte absolutně ponětí, jaká je využitelnost (nejen obsah) vápníku z kostí v tom kterém stavu potravy a v jaké závislosti na přijatém (a aktivním) například hořčíku a fosforu
všichni o tom víme tohle množství - NULA
ale to kuře/prase/kráva drží pohromadě, žije, produkuje mléko, vejce, což jsou docela složité věci, tak snad tak je to v pořádku a kompletní a dost dobré pro psa, ne?
co na tom mám počítat a pomocí čeho?
to prostě není možné, protože každá část kuřete má jiný obsah bílkovin, tuku, minerálů a vitaminů
tak to je, to jsou jediná fakta, se kterými lze počítat
tedy vezmu CELÉ kuře a dám jej psovi, protože jedině tak je vše srovnané, vyvážené

malé tajemství o granulích - jeden pytel vyrobený na začátku měsíce obsahuje 25% bílkovin a 1,2 Ca............další pytel nasypaný na konci měsíce má 28% bílkovin a 1,5 Ca.......jedná se o tu samou recepturu té stejné značky.......
úloha pro zodpovědné majitele štěňat - kolik vápníku to štěně dostane a využije?
nevíme
a to se vážně nikoho nesnažím přesvědčit k masu nebo granulím, takhle to zkrátka je, jsou na to předpisy

tak co teď?

k tématu.. granule vydrží v psovi déle, proto když, tak je dávám večer

17.7.2019 10:14
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

U nás pes dostává granule když: nežere a potřebuje rozežrat protože háravky(to dostane večer nejdřív do misky trochu granulí, pak je ochotný sežrat i to maso) a jinak večer obden - to nejdem na velkou odpolední prochajdu a to odmítá žrát, takže sní jen trochu granulí. Ráno vždycky dostává vepřová žebra nebo kuřecí krky, ale někdy je sežere třeba až k večeru.

17.7.2019 10:15

amy80 napsal(a):
Nejhorší na barfu je to porcování zmrazeného masa ze shopu.

Jo to mně taky trochu děsí :D

Pes je malé plemeno, i když koupím jen půlkilovku (na menší mražený balíček jsem zatím nenarazila), tak při frekvenci krmení 1x denně maso a 1x denně granule to mám nejmíň na 10 dní...

A nechat to rozmrazit, naporcovat a zas zamrazit asi nebude zrovna ňamka žejo..
Takže kupovat maso "pro lidi" - ono se to v tak malém množství asi ani moc neprodraží... jenže to už jsme zas zpátky u příloh, zeleniny, vitamínů, vyváženosti atd...

Máte rodinu....předpokládám i děti nebo vnoučata.....taky u nich to jídlo takovým způsobem řešíte??? Krmíte- krmila jste je striktně podle nějakých výživových tabulek???....

No právě že ne... a žije, dokonce velmi zdravě :-)

Jenže ze zdejších diskuzí o barfu mám někdy pocit že to prostě nutně podělám...

Jinak, jak už jsem psala, chci krmit půl napůl barfem a granulemi - těmi za studena lisovanými.

Přidám se k diskuzi. Taky mám menšího psa (aktuálně 13kg/12měsíců) a taky kombinuji krmení masem a granulemi (střídám značky po pytli, teď má bezobilné ND). V dlouhodobém průměru to vychází zhruba 50:50, možná 60:40 ve prospěch masa.
Z doporučení ke skladbě jídelníčku pro barf mi taky šla hlava kolem, nakonec jsem se na to vykašlala a krmím od oka. Přiměřený kus masa (svalovina, masové kosti, kuře, vnitřnosti, chrupavky.....), k tomu podušenou zeleninu a trochu přílohy (většinou ovesné vločky, někdy rýže, brambory, kousek pečiva....). Když je libovější porce, přidám tuky (sádlo, oleje, klidně i olej ze sardinek, které si dám k večeři já ).
Vitamíny nepřidávám, jen občas pivovarské kvasnice. Spoléhám na to, že mírnou nevyváženost mnou poskládaných porcí dorovnávají ty granule. A v dlouhodobém horizontu myslím, že se to porovná úplně. Však, jak už bylo řečeno, sebe a svoje děti taky nekrmíme podle tabulek.

A jak jste se výše ptala, co je lepší krmit ráno - u nás se osvědčila ranní dávka masová, granule má večer. Jinak dle toho, jak se mi to hodí, třeba teď byl pes 14 dní čistě na granulích (dovolená), někdy potřebuju zkrmit nakoupené maso, tak má čistě masový den.

17.7.2019 10:38

ne, nejste. jste bezny smrtelnik, co ma rad psy, ale odmita kvuli tomu zahodit i veskery jiny zivot

mam kolem sebe takhle par lidi -nebudou nic studovat, nezajima je to. a proste se zeptaji jinych, co maji davat, jake objednat grancle, jake pridavat maso k nim - a psi jim prosperuji.
vsak ja taky neumim opravit auto.

pro ty jejich psy je to tak take lepsi - nez aby za kazdou cenu krmili jen a jen masem.
pro zdejsi spolecenstvi je to asi nepochopitelne -ale jsou i rodiny, kde psa krmi dite, babicka a kdyz nakupuji nebo vari - nemysli u toho na psa.
a kdyz by meli krmit jen masem jsou -schopni delat strasne věci ( takovy tyden na kuřecích srdíčkách u stenete velkého plemene -i to jsem uz zazila).
pak ty grancle jsou porad bezpecnejsi jako zaklad a ktomu se pridava neco navic.

17.7.2019 10:44

Pořád mě nikdo nepřesvědčil, že když dám celé kompletní kuře s ovesnými vločkami, bude pes nevyvážený.

na tehle strave by moji psi treba neprosperovali. nestacilo by jim to.

17.7.2019 14:07

na tehle strave by moji psi treba neprosperovali. nestacilo by jim to.

na jaké? na kompletní kořisti s přílohou, která obsahuje vše potřebné, případně se vymění za řepu, brambory, jiné maso, víc tučné, méně tučné, krávu, rybu, ... v případě velkého psa nějakou pomoc pro klouby?
co tam přesně chybí?
granule mají oproti kompletní dávce proteinu, tuku, sacharidů s vlákninou, minerálů, vitaminů z masa navíc co přibližně?
můj pes funguje s malinkým množstvím příloh (ale to je docela výjimka asi) a na klouby nedostal navíc nikdy nic, jenže je to malý svalnatý pes
přiznám se, že velkému plemeni bych dávala jako prevenci kolagen a pak asi i síru a chondroprotektiva a samozřejmě o dost víc příloh

jestli to myslíte tak, že nestačí zrovna kuřecí maso, které není moc tučné nebo červené, tak samozřejmě ano, vymění se za vhodnější druh, stejně jako přílohy
nikdo neříká, že se nedá na libovější maso kápnout olej, přidat sádlo, nebo přílohu dát vydatnější/chudší...... průměrný pes s průměrným pohybem ale funguje takhle nějak - kuře a kolínka

ať se podívám na stravu závodních chrtů nebo bojových psů, je to pořád stejné, jen se dle potřeby upraví poměr sacharidů, tuků, proteinů, to pro ty akční/závodní psy nebo povaleče je potřeba to a to.. ale tak to se ví, kdy je potřeba více vápníku a kolagenu, kdy víc tuku..
asi tak jako nedáte ta srdíčka týden v kuse nebo jen tučné ryby pořád
k tučnému dám víc cukrů a tak podobně, akčnímu psovi samotné libové maso neklapne atd.

mně jde jen o tu vyváženost - v granulích vypadá hezky napsaná, ale není, psa stojí docela dost sil si vzít, co je potřeba, a také to tak dopadlo - máme psy v hrozném stavu, co se týká trávení, nemocí; odolnosti

17.7.2019 14:49

konkretne na kureti by neprosperovali

17.7.2019 16:08

aktiv: co konkrétně plánujete za plemeno? když píšete, že i půlkilový balíček by vám vydržel 10 dní

Já krmím masem mopsle už deset let, pokud bych měla jen jednu, tak půl kila vydrží tak na 4 porce, což znamená při krmení 2x denně dva dny.

Přidejte reakci

Přidat smajlík