Renální dieta + biopsie ledvin

Bulteriér
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Anonym55

24.7.2019 21:33
Anonym55

XXX.XXX.201.212

Dobrý den,
Osvědčila se vám spíše veterinární dieta (granule + konzervy) nebo barf jídelníček na míru pro pejska s onemocněním ledvin?
Zajímá mě, u kterého způsobu krmení je vidět zlepšení zdravotního stavu a výsledků krve SDMA. Vím, že je to individuální, jen kdyby měl někdo zkušenosti s barfem u pejska ledvináře. Momentálně krmím vet. dietou, ale zajímají mně i jiné způsoby krmení v případě, že by nebylo vidět zlepšení výsledků.
Případně, má zde někdo zkušenosti s biopsií ledvin? Kolik přibližně zákrok stojí?
Vše řeším s veterináři, ale zajímají mě i zkušenosti ostatních.
Předem děkuji.

24.7.2019 21:58
GAELLE

XXX.XXX.55.67

krmili jsme granule Royal Canin konzervy Trovet, Hills a Royal Canin kapsičky. Psovi nechutnalo a pak už nejedl skoro vůbec. Poslední dny jen piškoty a dětskou krůtí šunku. Zemřel za dva měsíce od diagnozy. Neumím si představit krmit maso v případě onemocnění ledvin - fosfor. Záleží jak starý je váš pes a jaké onemocnění ledvin má...........dobrý veterinář vám jistě poradí. Pokud je pes starý nenechte ho zbytečně trápit. Dodnes si vyčítám že jsme ho nenechali odejít včas.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.7.2019 22:04

zlepšení zdravotního stavu lze dosáhnout především snížením hladiny fosforu a močoviny v krvi, to je to, co způsobuje nevolnost a nechutenství a omezení fosforu neuděláte prostě na barfu, v mase je fosforu na ledvinovou dietu prostě za každých okolností hodně.

glomerulární filtraci, tzn. hodnoty SDMA, zlepšit nelze vlastně nijak. pokud se bavíme o chronickém selhání, porucha funkce je nevratná.

Anonym55

24.7.2019 22:12
Anonym55

XXX.XXX.201.212

Pes je mladý, dobré veterináře máme. Výše jsem psala, že mě pouze zajímá,zda má někdo zkušenosti, nic víc. Mám všechny potřebné informace. Vím, že někteří upřednostňují doma připravenou stravu a každému psovi vyhovuje něco jiného. Nemyslím klasický barf, jedná se o to, maso se krmí minimálně (hlavně se krmí kuřecí a dalším zdrojem bílkovin jsou vejce) - nejvíce se krmí luštěniny, vhodné ovoce a zelenina. Fosfor je obsažen ve velké míře ve vnitřnostech a červených masech, kterými se tito psi nekrmí. Jídelníček sestavuje přímo člověk, který se tím zabývá, nebo veterinář podle výsledků na míru. Tak mě zajímalo, zda má někdo zkušenost s tímto druhem krmení a jestli byly znát výsledky.

Anonym55

24.7.2019 23:01
Anonym55

XXX.XXX.201.212

Nemyslím přímo zlepšení, ale udržení výsledků. V testech SDMA se dá zjistit i vylučování bílkovin v moči, kreatinin... Můj pes nemá takovou diagnózu. Je mi jasné, že funkce ledvin vrátit nejdou, nejsem blázen.
Krmím vet. dietou a nechci nic měnit. Jen a pouze (zdůrazňuji) mě zajímala zkušenost s jídelníčkem na míru... Přečetla jsem x článků a vím, co všechno může přijít a co lze a nelze zvrátit. Jen tedy nevím, proč mi sem píšete takové texty, když jsem se ptala pouze na to, jestli měl někdo zkušenosti hlavně s doma připravenou stravou. Není moc lidí, kteří se tím zabývají a většina lidí nevěří tomu, že lze krmit i doma připravenou stravou, která je sestavena odborníkem/případně veterinářem, který se problematikou zabývá. Tato dieta obsahuje nízké množství fosforu, sodíku a bílkovin stejně tak, jako veterinární diety. Šlo mi jen o to, udělat si obrázek o jídelníčku na míru.

25.7.2019 09:11

Mám psa už 3 roky na ledvinový barf dietě, teď je mu 11 let.
Má ledviny ale jen lehce oslabený - močovina v pořádku, hodnoty fosforu v pořádku, jen vycházely vyšší crea a myslím ještě něco, přišli jsme na to náhodou v jeho 8 letech. SDMA test jsem nechávala dělat jen jednou a nějak mě to neoslovilo, vyšel mu lehce vyšší, ale opakovat to určitě nebudu. I krev mu nechávám dělat jen 1-2x ročně.
Po nasazení diety se do půl roku ty zvýšený hodnoty daly do normálu a tam víceméně zůstávají.

Barf jsem zvolila proto, že je pes nežravej a bylo mi jasný, že když málo žere normální granule (na těch byl celej život), s ledvinovýma to bude asi ještě horší. Navíc mi ty dietní granule přišly všechny dost drahý anebo nic moc.
Granule mám v záloze pro případ dovolené a podobně, to máme obvykle od Bosche (https://www.zoohit.cz/shop/psi/granule/bosch/life_protection_concept/122534), pes to žere celkem rád a používám to taky úspěšně jako pamlsky.

Dietu jsem po průzkumu internetu a dostupný literatury sestavila přibližně takhle:
50% přílohy (rýže, těstoviny, bambory by mohly být, ale ty moc nežere)
25 % maso (bez vnitřností - drůbeží, vepřový, králík, občas ryba)
25% zelenina (kořenová - mrkev, celer, řepa, co je zrovna nejlevnější, mohla by být i listová)
Žrádlo má 3x denně a denní dávka je 4-5% jeho váhy (s výjimkou občasnýho hubnutí do plavek, co si občas vymyslí).
Zeleninu rozmixuju najemno a maso dávám mletý, aby se to dalo zamíchat do jednolitý hmoty, jinak by zeleninu pochopitelně nežral. Maso beru normálně od vetamixu a podobných obchodů.

Přijde mi, že se veterináři, barfaři a různý odborníci nemůžou dohodnout, co je vlastně přesně potřeba. Každej by mi poradil něco jinýho, někdy jsou ty rady úplně protichůdný. Místní běžný veterináři by zamítli barf a krmili granule. Takže já se radši neradím a spíš jsem si to zhruba nastudovala sama a koukám, jestli je psovi dobře.

Anonym55

25.7.2019 11:09
Anonym55

XXX.XXX.201.212

Keriton moc děkuji za Vaši odpověď. Na internetu jsem našla stránky, kde se zmiňují o doma připravené stravě pro nemocné psy, ale zpětné reakce od lidí nikde nebyly. Tak mě zajímala zkušenost ostatních lidí, kteří upraveným barfem krmí.

Občas mě zaráží neznalost některých lidí, kteří si myslí, že nelze krmit jinak než veterinární dietou. A automaticky házejí špínu na něco, co neznají.

Dříve jsem krmila za studena lisovanými granulemi a syrovým masem, ovocem a zeleninou, poté jsem krmila i kvalitními granulemi. Své pro a proti mají jak granule, tak barf. Člověk musí vychytat, co pejskovi sedne a co ne. Jen myslím, že když by byl pes na vet. dietě a po určité době by nebylo vidět zlepšení některých parametrů krevních testů, tak by nebylo od věci vyzkoušet i upravený barf pro ledvináře. Přeci jen, na každého působí něco jiného a kdyby to mělo pomoci, tak to za zkoušku stojí. Nejde mi o peníze.

Myslím, že v některých případech je lepší psovi připravit krmení doma, protože znáte přesné složení a je to bez mnohdy zbytečné chemie.

25.7.2019 11:16

Anonym55 napsal(a):
Keriton moc děkuji za Vaši odpověď. Na internetu jsem našla stránky, kde se zmiňují o doma připravené stravě pro nemocné psy, ale zpětné reakce od lidí nikde nebyly. Tak mě zajímala zkušenost ostatních lidí, kteří upraveným barfem krmí.

Občas mě zaráží neznalost některých lidí, kteří si myslí, že nelze krmit jinak než veterinární dietou. A automaticky házejí špínu na něco, co neznají.

Dříve jsem krmila za studena lisovanými granulemi a syrovým masem, ovocem a zeleninou, poté jsem krmila i kvalitními granulemi. Své pro a proti mají jak granule, tak barf. Člověk musí vychytat, co pejskovi sedne a co ne. Jen myslím, že když by byl pes na vet. dietě a po určité době by nebylo vidět zlepšení některých parametrů krevních testů, tak by nebylo od věci vyzkoušet i upravený barf pro ledvináře. Přeci jen, na každého působí něco jiného a kdyby to mělo pomoci, tak to za zkoušku stojí. Nejde mi o peníze.

Myslím, že v některých případech je lepší psovi připravit krmení doma, protože znáte přesné složení a je to bez mnohdy zbytečné chemie.

Samozřejmě vždycky záleží na tom, jak vážnej je stav psa. Já si myslím, že namíchat si dietu doma jde bez větších problémů, pokud se řeší takový běžný věci jako slabý ledviny (nemám ráda výraz "chronické selhávání").
Ta chutnost je pro mě dost argument, protože mám-li nežravýho ledvináře, přijde mi, že ochotný žraní je jeden z faktorů, kterej může hodně pomoct. A toho na granulích rozhodně nedosáhnu.

Po nasazení diety jsem dělala krevní testy po 3 a 6 měsících a snižování hodnot bylo vidět. Ale pes na tom nebyl nijak vážně, nemusí brát žádný léky, tak máme pohodu.

Nějaké další zkušenosti s barfem a ledvinovou dietu najdete na FB skupinách po vyhledání "ledvinová dieta", např.
https://www.facebook.com/groups/141298462571618/search/?query=ledvinov%C3%A1%20dieta&epa=SEARCH_BOX
https://www.facebook.com/groups/1839948662911557/search/?query=ledvinov%C3%A1%20dieta&epa=SEARCH_BOX

Anonym55

25.7.2019 11:46
Anonym55

XXX.XXX.201.212

Děkuji. Určitě se kouknu i na FB skupiny a stránky.

U mého psa se jedná spíše o vrozenou vadu. Dělalo se několik vyšetřeních, v případě zhoršení se dá udělat jen biopsie ledvin, aby se mohla nasadit, v případě nutnosti, vhodná léčba.

Zatím jsou výsledky víceméně stejné, jen je vidět lehké zvýšení hodnot bílkovin v moči. Jinak jsou výsledky v normě. Každé 3 - 4 měsíce chodí na SDMA.

Pokud by při dalších výsledcích nebylo vidět zlepšení, tak bych po konzultaci s veterináři vyzkoušela barf, pokud by to mělo pronést zlepšení, tak za zkoušku nic nedám. Vždy se mohu vrátit k původní dietě.

Na internetu jsem našla stránku, kde sestavuje barf jídelníček na míru veterinářka na základě výsledků, tak bych to zkusila.

Přidejte reakci

Přidat smajlík