Podmienka pri kúpe psa s PP

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.7.2019 12:46
domi.t

XXX.XXX.131.130

Zdravím :)

Kúpili ste si niekto šteňa či dospelého psa s PP s tým,že chovateľ mal nejakú podmienku,inak by vám psa nepredal? Napr. povinnosť výstav, uchovenie,poľovné skúšky,obrana,čokoľvek. Pýtam sa len zo zvedavosti,lebo som narazila na inzerát,že chovka ponúka šteniatko BSP,avšak len s podmienkou chodenia po výstavách a spoločných aktivít s chovateľmi. Je to bežné?

29.7.2019 13:00
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Je to běžné. Pokud je nějaký vrh po "šampionech"´, s předpokladem, že štěnda budou taky úspěšná na výstavách, tak chovatel většinou chce, aby s taky "ukázali".

My jsme tedy neměli přímo tuto podmínku, ale před rezervací celkem dost otázek a naše chovatelka jen tak někomu štěně nedá. Výstavy nebyly podmínkou, na rovinu jsem řekla, že nejsem typ člověka, který by se psem objížděl výstavy. Chovatelka to chápala, jen říkala, že by byla ráda, kdyby jsme alespoň občas na nějakou výstavu, co budeme mít kousek, zajeli. Takže jsme to slíbili.Zatím jsme byli na dvou, opravdu jen kvůli tomu, že to bylo kousek. Další kousek od nás klubovka je někdy na podzim, tak tam se taky chystáme, ale hlavně i kvůli tomu, že tam bude dost známých. Na výstavu na druhou stranu republiky bych nejela. Hlavně jezdíme po závodech, a pak se to dost s výstavami i kryje, i to jsem chovatelce na rovinu řekla, byla naopak ráda, že s fenou budeme sportovat.

Edit.: co je myšleno těmi společnými aktivitami s chovatelem? My třeba máme jako podmínku to, že chovatelka může psa kdykoli vidět, zkontrolovat.

29.7.2019 13:02
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Běžné to asi není ale chovatel může mít podmínky. Otázka je pak možnost jejich vymáhání a povinnost nových majitelů tyto podmínky dodržet. V případě že je to např. uvedeno v kupní smlouvě.......... Například když výstavy či uchovnění pak nový majitel neprovede. Zažila jsem u kamarádky i podmínku krmiva. Kupodivu chovatelka nevyžadovala barf ale granule...........................většinou bývá podmínka nahlásit předem prodej psa a případné předkupní právo chovatele. Sama jsem se s tím nesetkala vždy jsme měli psy nalezené a bez pp

29.7.2019 13:11
domi.t

XXX.XXX.131.130

GAELLE napsal(a):
Běžné to asi není ale chovatel může mít podmínky. Otázka je pak možnost jejich vymáhání a povinnost nových majitelů tyto podmínky dodržet. V případě že je to např. uvedeno v kupní smlouvě.......... Například když výstavy či uchovnění pak nový majitel neprovede. Zažila jsem u kamarádky i podmínku krmiva. Kupodivu chovatelka nevyžadovala barf ale granule...........................většinou bývá podmínka nahlásit předem prodej psa a případné předkupní právo chovatele. Sama jsem se s tím nesetkala vždy jsme měli psy nalezené a bez pp

Tiež ma napadlo,čo v prípade,ak napr. kupujúci slúbi,že so psom bude chodiť na výstavy,je to zakotvené aj v zmluve a nakoniec sa nijaká výstavná kariéra nekoná.

Inak,prednostné kupné právo mám v zmluve aj pri mojom štendu.

29.7.2019 13:13
domi.t

XXX.XXX.131.130

marcelaamax napsal(a):
Je to běžné. Pokud je nějaký vrh po "šampionech"´, s předpokladem, že štěnda budou taky úspěšná na výstavách, tak chovatel většinou chce, aby s taky "ukázali".

My jsme tedy neměli přímo tuto podmínku, ale před rezervací celkem dost otázek a naše chovatelka jen tak někomu štěně nedá. Výstavy nebyly podmínkou, na rovinu jsem řekla, že nejsem typ člověka, který by se psem objížděl výstavy. Chovatelka to chápala, jen říkala, že by byla ráda, kdyby jsme alespoň občas na nějakou výstavu, co budeme mít kousek, zajeli. Takže jsme to slíbili.Zatím jsme byli na dvou, opravdu jen kvůli tomu, že to bylo kousek. Další kousek od nás klubovka je někdy na podzim, tak tam se taky chystáme, ale hlavně i kvůli tomu, že tam bude dost známých. Na výstavu na druhou stranu republiky bych nejela. Hlavně jezdíme po závodech, a pak se to dost s výstavami i kryje, i to jsem chovatelce na rovinu řekla, byla naopak ráda, že s fenou budeme sportovat.

Edit.: co je myšleno těmi společnými aktivitami s chovatelem? My třeba máme jako podmínku to, že chovatelka může psa kdykoli vidět, zkontrolovat.

Neviem,čo je myslené tými spoločnými aktivitami s chovateľom.Možno nejaké hromadné stretnutia aj s inými majiteľmi ich šteniatok?

Ja tú kontrolu mám zakotvenú raz ročne,aj ked pochybujem,že by chovateľka prišla,i ked to má len 15 km.

29.7.2019 13:13
janaa

XXX.XXX.24.212

Ano,běžné to je,chovatel si může dát podmínky,jaké chce a jen na kupujícím,zda je bude akceptovat nebo se poohlédne jinde. Já mám třeba podmínku,nechat udělat po roce věku RTG kyčlí a loktů (samozřejmě,pokud je někdo neudělá,můžu leda nadávat,ale to je jiná věc )

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.7.2019 13:14

domi.t napsal(a):

Kúpili ste si niekto šteňa či dospelého psa s PP s tým,že chovateľ mal nejakú podmienku,inak by vám psa nepredal? Napr. povinnosť výstav, uchovenie,poľovné skúšky,obrana,čokoľvek. Pýtam sa len zo zvedavosti,lebo som narazila na inzerát,že chovka ponúka šteniatko BSP,avšak len s podmienkou chodenia po výstavách a spoločných aktivít s chovateľmi. Je to bežné?

Chovky, co to mysli vazne si takove psy nechavaji ve spolumajitelství - i to nekdy byva problem, ale preci jen je vetsi pravdepodobnost, ze se to stane a pes bude nekde videt - pokud tedy se povede vse co se povest ma.

" chovka ponúka šteniatko BSP,avšak len s podmienkou chodenia po výstavách"

me by zajímalo, jak by na tehle podmínce trvali, az stenety neslezou kouličky nebo nenarostou zuby

29.7.2019 13:14
domi.t

XXX.XXX.131.130

janaa napsal(a):
Ano,běžné to je,chovatel si může dát podmínky,jaké chce a jen na kupujícím,zda je bude akceptovat nebo se poohlédne jinde. Já mám třeba podmínku,nechat udělat po roce věku RTG kyčlí a loktů (samozřejmě,pokud je někdo neudělá,můžu leda nadávat,ale to je jiná věc )

Tú podmienku mám v zmluve na šteniatko tiež a s tým nemám žiadny problém. Budem len rada, že budem vedieť zdravotný stav šteniatka a v prípade potreby sa čo najskôr zaháli liečba a potrebné zdravotné opatrenia.

29.7.2019 13:16
domi.t

XXX.XXX.131.130

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Chovky, co to mysli vazne si takove psy nechavaji ve spolumajitelství - i to nekdy byva problem, ale preci jen je vetsi pravdepodobnost, ze se to stane a pes bude nekde videt - pokud tedy se povede vse co se povest ma.

" chovka ponúka šteniatko BSP,avšak len s podmienkou chodenia po výstavách"

me by zajímalo, jak by na tehle podmínce trvali, az stenety neslezou kouličky nebo nenarostou zuby

Potom by boli nahratí Píšu,že je to najkrajšie šteniatko z vrhu. Len potom prečo si to najkrajšie šteniatko nikto nevybral a zostalo im v chovke? Je to zvláštne.

29.7.2019 13:20

domi.t napsal(a):
Potom by boli nahratí Píšu,že je to najkrajšie šteniatko z vrhu. Len potom prečo si to najkrajšie šteniatko nikto nevybral a zostalo im v chovke? Je to zvláštne.

tak doma se ma jako poslední nechat opravdu to nejlepší stene
nicmene -by se asi divili, kdyby novi mejitele objizdeli vystavy s bezzubym psem
porad si clovek se stenetem kupuje nadeji, prislib ze mozna - ale ne jistotu....

29.7.2019 13:31
LájošM

XXX.XXX.14.251

domi.t napsal(a):
Tiež ma napadlo,čo v prípade,ak napr. kupujúci slúbi,že so psom bude chodiť na výstavy,je to zakotvené aj v zmluve a nakoniec sa nijaká výstavná kariéra nekoná.

Inak,prednostné kupné právo mám v zmluve aj pri mojom štendu.

Tyto podmínky jsou právně nevymahatelné. Spoléhá se jen na to, že budoucí majitelé nebudou chtít smlouvu porušit.
Může se stát cokoli, štěně nevyroste do výstaváka, povahově nebude mít na nakázaný sport či zkoušky, nebo zdravotní či finanční situace majitelů znemožní splnění podmínek. A nic se neděje, pokud pes není ve spolumajitelství, nemá chovatel už žádnou páku cokoli vymáhat.
A pokud by spolumajitelství bylo, musela by to být smlouva velmi podrobná, nesměla by být jedna ze stran příliš znevýhodněná (např. že by platila veškeré výdaje, ale měla by omezené rozhodování).

29.7.2019 13:38
domi.t

XXX.XXX.131.130

LájošM napsal(a):
Tyto podmínky jsou právně nevymahatelné. Spoléhá se jen na to, že budoucí majitelé nebudou chtít smlouvu porušit.
Může se stát cokoli, štěně nevyroste do výstaváka, povahově nebude mít na nakázaný sport či zkoušky, nebo zdravotní či finanční situace majitelů znemožní splnění podmínek. A nic se neděje, pokud pes není ve spolumajitelství, nemá chovatel už žádnou páku cokoli vymáhat.
A pokud by spolumajitelství bylo, musela by to být smlouva velmi podrobná, nesměla by být jedna ze stran příliš znevýhodněná (např. že by platila veškeré výdaje, ale měla by omezené rozhodování).

Ďakujem za objasnenie

Vy ste chovateľ?

29.7.2019 13:38

Já mám ve smlouvě na psa předkupní právo chovatele, teď u štěněte podmínku RTG po roce, u starší feny nic, ale tam je jiná situace, kdy se rodí 3x do roka a chovatelka tyto věci neřeší. Je mi jasný, že do smlouvy si chovatel může dát, co chce, a vymahatelne to není, ale třeba já to jako závazek cítím a bylo by mně blbe to nesplnit. A chápu, že někdo si tam dá i podmínku výstav, pokud si myslí nebo je přesvědčen o tom, že štěně je tak moc perspektivní. Kupující má vždy na výběr, jestli do toho půjde nebo ne.

29.7.2019 13:46
LájošM

XXX.XXX.14.251

Já mám ve smlouvě na psa předkupní právo chovatele, teď u štěněte podmínku RTG po roce, u starší feny nic, ale tam je jiná situace, kdy se rodí 3x do roka a chovatelka tyto věci neřeší. Je mi jasný, že do smlouvy si chovatel může dát, co chce, a vymahatelne to není, ale třeba já to jako závazek cítím a bylo by mně blbe to nesplnit. A chápu, že někdo si tam dá i podmínku výstav, pokud si myslí nebo je přesvědčen o tom, že štěně je tak moc perspektivní. Kupující má vždy na výběr, jestli do toho půjde nebo ne.

Jsou pravidla a pravidla. Předkupní právo je věc pochopitelná, při dodržení zákona i možná vymahatelná (nebo by se tím teoreticky někdo i mohl zabývat, jen jestli by se výsledku dožil i pes :-) ).
RTG taky bývá často (taky ji ve smlouvách mám a dodržuji), a je to určitě pro dobro obou stran. Chovatel ví, jak jsou na tom jeho odchovy a může tomu přizpůsobit například další krytí. A majitel ví, jak může svého psa zatěžovat, nebo naopak jakým způsobem mu pohyb upravit, aby se i postižený pes mohl pohybovat co nejdéle bez bolestí.
Ale opět to není právně vymahatelné. To by mohlo být (teoreticky) jen v případě, že by ve smlouvě bylo, že RTG je dopředu chovatelem zaplaceno. Pak by tuto (přesně definovanou) částku mohl chovatel vymáhat při nesplnění.

29.7.2019 13:47
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jo předkupní právo tam mám taky. A pak taky podmínku, že na neuchovněném jedinci nemohu chovat. Ani toto není vymahatelné?

29.7.2019 13:48
LájošM

XXX.XXX.14.251

marcelaamax napsal(a):
Jo předkupní právo tam mám taky. A pak taky podmínku, že na neuchovněném jedinci nemohu chovat. Ani toto není vymahatelné?

Ne, ani to není vymahatelné. Jednou je to jeho zvíře a chování na psech bez PP neodporuje našim zákonům.

29.7.2019 13:51
domi.t

XXX.XXX.131.130

marcelaamax napsal(a):

Myslím,že by vás jedine vylúčili z chovateľského klubu,ak by ste boli jeho členom. Ak sa mýlim,opravte ma niekto.

Poznám týpka,čo odchoval jeden vrh nemeckej dogy modrej bez PP po ešte neuchovnených psoch,aby vedel,čo má čakať(blbý argument,ale on to tak videl),následne psov uchovnil a choval už s PP. Ten bez PP vrh predávala samozrejme cez inú osobu,ale že nikto nezisťoval mená rodičov, ktoré majú v papieroch. Deje sa naozaj hocičo.

A nedávno riešili v Slovenskom retriever clube kauzu nejakého labrador vrhu a ukázalo sa,že bud jeden rodič/alebo obaja,už presne neviem,neboli skutočnými rodičmi šteniatok. Dotyčných vylúčili z klubu a tuším platili aj nejakú smiešnu pokutu.

29.7.2019 13:54
domi.t

XXX.XXX.131.130

LájošM napsal(a):
Ne, ani to není vymahatelné. Jednou je to jeho zvíře a chování na psech bez PP neodporuje našim zákonům.

A podľa rýchlosti legislatívy to tak ešte aj dlho bude

29.7.2019 14:00
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak jsem se dokopala k tomu, abych vytáhla smlouvu, a docela koukám .

Mimo jiné tam mám uvedeno to,že se zvíře nebude používat v lovecké praxi, což teda upřímně nechápu proč a ani jsme o tom s chovatelkou nemluvili.... Dále pak to, že odmítnu krýt feny ve špatném zdravotním stavu, špatné kondici, s dědičnými či jinými vadami, které mohou mít negativní vliv na úroveň chovu. Odmítnu krýt feny a využívat v chovu psy, kteří nejsou zařazeni do chovu podle kritérií uznávaných FCI. A v případě porušení svých povinností uhradím prodávajícímu ve lhůtě 7 dnů od vyzvání smluvní pokutu ve výši 25 000 Kč.

Ale jak to funguje v praxi fakt nevím.

29.7.2019 14:02
LájošM

XXX.XXX.14.251

domi.t napsal(a):
Myslím,že by vás jedine vylúčili z chovateľského klubu,ak by ste boli jeho členom. Ak sa mýlim,opravte ma niekto.

Poznám týpka,čo odchoval jeden vrh nemeckej dogy modrej bez PP po ešte neuchovnených psoch,aby vedel,čo má čakať(blbý argument,ale on to tak videl),následne psov uchovnil a choval už s PP. Ten bez PP vrh predávala samozrejme cez inú osobu,ale že nikto nezisťoval mená rodičov, ktoré majú v papieroch. Deje sa naozaj hocičo.

A nedávno riešili v Slovenskom retriever clube kauzu nejakého labrador vrhu a ukázalo sa,že bud jeden rodič/alebo obaja,už presne neviem,neboli skutočnými rodičmi šteniatok. Dotyčných vylúčili z klubu a tuším platili aj nejakú smiešnu pokutu.

Přesně tak. Mohou vás vyloučit z klubu, ale musí vám dokázat porušení podmínek.
To už by musel být chovatel skutečně idiot, kdyby chtěl chovat s PP i bez PP a dával by těm bezpapírákům nějaký doklad původu, a prodával by je pod svým jménem.

U většiny plemen už se kontroluje u bonitace paternita, podle mne se spíš může stát nehoda, když má chovatel doma více psů a nevšimne si překrytí. Že by si troufl nakrýt schválně jiným psem...nevidím důvod.

29.7.2019 14:04
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

LájošM napsal(a):
Přesně tak. Mohou vás vyloučit z klubu, ale musí vám dokázat porušení podmínek.
To už by musel být chovatel skutečně idiot, kdyby chtěl chovat s PP i bez PP a dával by těm bezpapírákům nějaký doklad původu, a prodával by je pod svým jménem.

U většiny plemen už se kontroluje u bonitace paternita, podle mne se spíš může stát nehoda, když má chovatel doma více psů a nevšimne si překrytí. Že by si troufl nakrýt schválně jiným psem...nevidím důvod.

No dobře, ale pokud nejste členem klubu, máte neuchovněné psy (s PP) a prodáváte štěňata bez PP po rodičích s PP, tak je všechno v pořádku. A váš chovatel se může třeba stavět na hlavu, ta pokuta, kterou mám třeba osobně já uvedenou ve smlouvě, v tomto případě taky není vymahatelná?

29.7.2019 14:06
LájošM

XXX.XXX.14.251

marcelaamax napsal(a):
No dobře, ale pokud nejste členem klubu, máte neuchovněné psy (s PP) a prodáváte štěňata bez PP po rodičích s PP, tak je všechno v pořádku. A váš chovatel se může třeba stavět na hlavu, ta pokuta, kterou mám třeba osobně já uvedenou ve smlouvě, v tomto případě taky není vymahatelná?

Ne není. Je to jen o slušnosti majitelů odchovů.

29.7.2019 14:06
domi.t

XXX.XXX.131.130

marcelaamax napsal(a):

Ja zasa nijakú pokutu v zmluve uvedenú nemám,naozaj má každý chovateľ iné podmienky. A podla toho,že na bazoši vidíte každý druhý inzerát,že sa predávajú bez PP štence po PP rodičoch,tak to asi ,,je v poriadku,, .Nie je, z hľadiska plemena,etiky atď. , ale oficiálne je,chápeme sa.

29.7.2019 14:09
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Až budu mluvit s chovatelkou, tak se schválně ještě zeptám, proč ten "zákaz" využívat psa v lovecké praxi , protože mám zrovna plemeno, které tak využívané je.

29.7.2019 14:10
domi.t

XXX.XXX.131.130

marcelaamax napsal(a):
Tak jsem se dokopala k tomu, abych vytáhla smlouvu, a docela koukám .

Mimo jiné tam mám uvedeno to,že se zvíře nebude používat v lovecké praxi, což teda upřímně nechápu proč a ani jsme o tom s chovatelkou nemluvili.... Dále pak to, že odmítnu krýt feny ve špatném zdravotním stavu, špatné kondici, s dědičnými či jinými vadami, které mohou mít negativní vliv na úroveň chovu. Odmítnu krýt feny a využívat v chovu psy, kteří nejsou zařazeni do chovu podle kritérií uznávaných FCI. A v případě porušení svých povinností uhradím prodávajícímu ve lhůtě 7 dnů od vyzvání smluvní pokutu ve výši 25 000 Kč.

Ale jak to funguje v praxi fakt nevím.

No ale to by vaša chovateľka nerobila nič iné,len obvolávala majiteľov jej šteniec, resp. sliedila,čo so psom naozaj robíte. Čo sa mi zdá časovo,psychicky aj finančne dosť náročné...

Zákaz krytia feny v zlom zdravotnom stave je pochopiteľná podmienka,ale dosť nejednoznačná. Ako definujeme zlý zdravotný stav? Alebo zlú kondíciu? že hnačkuje, a už má zákaz byť nakrytá? Alebo až to,že má zlé DBK aj DLK,je považované za zlý zdravotný stav.

Vaľa chovateľka chcela byť dôsledná,ale ani jeleň sa v tej zmluve nevyzná.

29.7.2019 14:16
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

domi.t napsal(a):
No ale to by vaša chovateľka nerobila nič iné,len obvolávala majiteľov jej šteniec, resp. sliedila,čo so psom naozaj robíte. Čo sa mi zdá časovo,psychicky aj finančne dosť náročné...

Zákaz krytia feny v zlom zdravotnom stave je pochopiteľná podmienka,ale dosť nejednoznačná. Ako definujeme zlý zdravotný stav? Alebo zlú kondíciu? že hnačkuje, a už má zákaz byť nakrytá? Alebo až to,že má zlé DBK aj DLK,je považované za zlý zdravotný stav.

Vaľa chovateľka chcela byť dôsledná,ale ani jeleň sa v tej zmluve nevyzná.

No možná je to náročené, ale ona taková opravdu je. Ona těma psema žije. Když jsme měli nějaký zdravotní (nebo jakýkoli jiný) problém řešila jsem to s prvně s ní, vždycky poradila, byli jsme i u jejího manžela (veta), máme na něho soukromý telefon, který nám zvedne kdykoli i v noci. A takto to mají všechny její odchovy. Prostě ji na těch psech fakt záleží... Pokud ji zavolám jen s "banalitou", jen se chci na něco zeptat tak se hned rozpovídá a je hrozně ochotná, ptá se na fenu, pozdravuje jí . Ale tohle zase může dělat jen chovatel, který nemá zas tolik odchovů a mě to vyhovuje.

29.7.2019 14:19
domi.t

XXX.XXX.131.130

marcelaamax napsal(a):

No možná je to náročené, ale ona taková opravdu je. Ona těma psema žije. Když jsme měli nějaký zdravotní (nebo jakýkoli jiný) problém řešila jsem to s prvně s ní, vždycky poradila, byli jsme i u jejího manžela (veta), máme na něho soukromý telefon, který nám zvedne kdykoli i v noci. A takto to mají všechny její odchovy. Prostě ji na těch psech fakt záleží... Pokud ji zavolám jen s "banalitou", jen se chci na něco zeptat tak se hned rozpovídá a je hrozně ochotná, ptá se na fenu, pozdravuje jí . Ale tohle zase může dělat jen chovatel, který nemá zas tolik odchovů a mě to vyhovuje.

Tak to máte potom šťastie Taká chovateľka je už pomaly vzácnosť! Väčšinou to robia kvôli prestíži či peniazom(aj ked sa všade píše,ako je chovateľstvo neziskové,teda až stratové), nie kvôli psom...

29.7.2019 14:26

marcelaamax napsal(a):

Já už jsem třeba měla i nabídku na krytí svým neuchovněným psem a aniž bych zkoumala smlouvu, odmítla jsem to. Pán chtěl jedno štěně po své feně a bylo mu jedno, že můj pes ještě nemá všechna vyšetření. Ono nejde jen o to, že se na tomto nechci podílet, ale většinou se chovatelé jednoho plemene z celé republiky znají a o všem se informují a udělat něco takového, tak mám vymalováno, že jo.

29.7.2019 14:31
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já už jsem třeba měla i nabídku na krytí svým neuchovněným psem a aniž bych zkoumala smlouvu, odmítla jsem to. Pán chtěl jedno štěně po své feně a bylo mu jedno, že můj pes ještě nemá všechna vyšetření. Ono nejde jen o to, že se na tomto nechci podílet, ale většinou se chovatelé jednoho plemene z celé republiky znají a o všem se informují a udělat něco takového, tak mám vymalováno, že jo.

Jasně, chápu. Já mám dost často nabídky na krytí mým vořechem i přes upozornění, jakou má povahu a že je to kříženec mě kolikrát lidi přemlouvají, že jim to nevadí, že se jim fakt libí ...

A pak se taky dost lidí diví, že nechci nechat nakrýt svou PP fenu s mým křížencem jiného plemene...

29.7.2019 14:32

domi.t napsal(a):
Tak to máte potom šťastie Taká chovateľka je už pomaly vzácnosť! Väčšinou to robia kvôli prestíži či peniazom(aj ked sa všade píše,ako je chovateľstvo neziskové,teda až stratové), nie kvôli psom...

On je chovatel a chovatel, někdo to má jako hlavní výdělečnou činnost a tam většinou ta smlouva ani není moc obsáhlá, protože takový si by to štěně vzít zpátky nemohl a nařizovat RTG taky nebude. Dřív jsem si myslela, že krýt fenu co každý hárání se nesmí, ale všechno je možný. No, a pak jsou takoví chovatelé, kteří fenu kryjí tak dvakrát za život a jak krycího psa, tak majitele si pečlivě vybírají. A při odchodu štěněte k vám dostanete takovou vybavicku, že nemusíte do začátku vůbec nic kupovat.

29.7.2019 14:32
janaa

XXX.XXX.24.212

marcelaamax napsal(a):
Až budu mluvit s chovatelkou, tak se schválně ještě zeptám, proč ten "zákaz" využívat psa v lovecké praxi , protože mám zrovna plemeno, které tak využívané je.

Tipuju,že je za A proti myslivosti, za B se bojí o psa,že by byl využíván na prasata. Za mě blbost,ale vím,že někteří chovatelé určitých plemen to nepobírají

29.7.2019 14:33
janaa

XXX.XXX.24.212

domi.t napsal(a):

Ale no taaak, generalizovat,jak většina chovatelů chová kvůli penězům, to je fakt přehnaný

29.7.2019 14:34
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
Jasně, chápu. Já mám dost často nabídky na krytí mým vořechem i přes upozornění, jakou má povahu a že je to kříženec mě kolikrát lidi přemlouvají, že jim to nevadí, že se jim fakt libí ...

A pak se taky dost lidí diví, že nechci nechat nakrýt svou PP fenu s mým křížencem jiného plemene...

Jasně že to neuděláš ale tvůj vořech je fakt nádherný kus psa. Druhá věc je jeho nevyrovnaná povaha. Ale těm otázkám se u neznalých lidí nedivím.

29.7.2019 14:34
domi.t

XXX.XXX.131.130

marcelaamax napsal(a):

Tiež som dostala ponuku,či nechcem nakryť moju psiu slečnu psom bez PP. Štendo má len 4 mesiace,ani neviem,čo z nej vyrastie,aké bude mať výsledky rontgenov..ale ludia takto nerozmýšlajú chcú šteniatka,ved to je také milučkéééé A ja kryť môjho miláčika žiadnym rádoby orechom rozhodne nebudem

29.7.2019 14:43
TyVed

XXX.XXX.20.38

janaa napsal(a):
Tipuju,že je za A proti myslivosti, za B se bojí o psa,že by byl využíván na prasata. Za mě blbost,ale vím,že někteří chovatelé určitých plemen to nepobírají

Tedy pokud jde o prasata, tak to je snad jediná forma myslivosti, u které nechápu, že by někdo proti myslivosti byl. Máme je všude kolem, ničeho se nebojí a z krásné přírodní louky udělají za týden oraniště, jenom zasít. Ale co se týče střetu s divočákem, který už nemá kam utéct, je zraněný, nebo když má bachyně selata, tak to bych se bál o jakéhokoliv psa, bez ohledu na jeho fyzické schopnosti a odolnost. Je mi jasné, že z toho ti lovečtí bullové vyjdou skoro vždycky v pořádku, ale když ne, tak to může být hrozné. S naším psem sem zažil setkání s prasetem, které bylo velké jako on, takže bylo určitě těžší a když se otočilo a začalo utíkat, tak se mi neskutečně ulevilo.

29.7.2019 14:44
domi.t

XXX.XXX.131.130

janaa napsal(a):
Ale no taaak, generalizovat,jak většina chovatelů chová kvůli penězům, to je fakt přehnaný

Česť výnimkám ako vždy A vidím,že je ich čoraz viac,čomu sa len teším

marcelaamax

XXX.XXX.189.249

janaa napsal(a):

Jo právě na divočáky se používají, takže možná ten strach o psa? Nevím, zeptám se. Jinak teda já bych zrovna v případě divočáků o svého psa asi taky strach měla. Ještě než jsme si zamluvili stendo tady u té chovatelky, tak jsem byla v kontaktu s jinou chovatelkou, která psy na prasata používala (teda manžel) a ona sama mi psala, jak kolikrát psi dopadli a jaký má strach, ale ze uz si tak nějak zvyka.

Nicméně mi přijde divné, zakazovat to svým odchovum. Ale na druhou stranu si štěně můžu vzít jinde a pokud bych chtěla psa na lovecinu, tak bych hledala štěně po lovecky vedených rodičích.

Janae1

Janae1

XXX.XXX.160.6

domi.t napsal(a):

"podmienkou chodenia po výstavách a spoločných aktivít s chovateľmi. !"

Chci psa, ne nové známé. Kdybych o psa stála, slíbila bych hory doly a dál bych takové nesmysly neřešila.

U jednoha psa měla chovatelka podmínku svodu, na svod jsme teda zajeli, ale pak chtěla výstavy a družení, to jsme razantně odmítli.
U nynějšího psa, fak výborný spojení, jsme chovatelce slovně přislíbila výstavy a uchovnění, asi se o něco pokusíme, ale ne za každou cenu.

29.7.2019 14:53

Omylem 2x

29.7.2019 14:58
janaa

XXX.XXX.24.212

marcelaamax napsal(a):
Jo právě na divočáky se používají, takže možná ten strach o psa? Nevím, zeptám se. Jinak teda já bych zrovna v případě divočáků o svého psa asi taky strach měla. Ještě než jsme si zamluvili stendo tady u té chovatelky, tak jsem byla v kontaktu s jinou chovatelkou, která psy na prasata používala (teda manžel) a ona sama mi psala, jak kolikrát psi dopadli a jaký má strach, ale ze uz si tak nějak zvyka.

Nicméně mi přijde divné, zakazovat to svým odchovum. Ale na druhou stranu si štěně můžu vzít jinde a pokud bych chtěla psa na lovecinu, tak bych hledala štěně po lovecky vedených rodičích.

Tak zodpovědný vůdce si v dnešní době na psa, kterého používá na prasata (naháňky i dosled) pořídí kevlarovou vestu. Není to jistota, ale procento smrtelných poranění tím výrazně klesne. Jinak souhlasím, pokud bych chtěla psa na lovečinu,budu si vybírat po rodičích,co svoje vlohy prokázali. Vím o tomhle i u kokrů, jrt apod., jsou chovatelé, kteří na myslivost prostě psa dát nechtějí. Podle mě je to nesmysl, pracovní pes bude rozhodně spokojenější než pes na gauči obcházející parčík u paneláku, a to riziko za to stojí, ale tak každého věc,no

29.7.2019 14:59
janaa

XXX.XXX.24.212

Janae1 napsal(a):

Chci psa, ne nové známé. Kdybych o psa stála, slíbila bych hory doly a dál bych takové nesmysly neřešila.

U jednoha psa měla chovatelka podmínku svodu, na svod jsme teda zajeli, ale pak chtěla výstavy a družení, to jsme razantně odmítli.
U nynějšího psa, fak výborný spojení, jsme chovatelce slovně přislíbila výstavy a uchovnění, asi se o něco pokusíme, ale ne za každou cenu.

Takže byste úmyslně lhala a chovatele obelhávala? A to vám přijde cajk ?

29.7.2019 15:01
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Janae1 napsal(a):

Jo, tak ono i tohle má každý jinak. Já to beru tak, že díky chovatelce máme i nové známé. A to nejen ji, ale i další chovatele, se kterýma nás ona seznámila.

Ale chápu, že někdo chce prostě psa a konec, víc neřešit. Já to mám jinak, já i chovatelku vybírala tak, aby mi seděla. Pokud by mi neseděla jako člověk, štěně bych si od ní nevzala, což možná mnozí nepochopí, ale pro mě je to důležité. Prostě chci, abychom si s chovatelkou rozuměly.

Když jedeme okolo, tak ji občas zavolám, že se třeba zastavíme - ona nás ráda uvidí. Nebo když jsem sháněla na zimu "vestičku" a nebyla jsem si jistá velikostí, tak jsem se tam stavila vyzkoušet, co ji sedne. Vyhovuje mě být s ní v kontaktu a mít možnost se poradit, ale chápu, že to tak nemá každý.

Pokud někdy budu chovat, budu to mít stejné jako naše chovatelka, budu chtít o odchovech vědět, vídat je. A pokud s tím někdo bude mít problém, tak mu štěně nedám. Ale samozřejmě vím, jak je to těžké. Že se někdy zájemce může tvářit jako že všechno v pohodě a "problémy" nastanou až později....

Edit.: ale pokud bych věděla, že chci "jen" koupit psa a dál se s chovatelem nestýkat, tak by mi přišlo fér si najít štěně u chovatele, kterému tento přístup vyhovuje...

29.7.2019 15:09
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

janaa napsal(a):
Tak zodpovědný vůdce si v dnešní době na psa, kterého používá na prasata (naháňky i dosled) pořídí kevlarovou vestu. Není to jistota, ale procento smrtelných poranění tím výrazně klesne. Jinak souhlasím, pokud bych chtěla psa na lovečinu,budu si vybírat po rodičích,co svoje vlohy prokázali. Vím o tomhle i u kokrů, jrt apod., jsou chovatelé, kteří na myslivost prostě psa dát nechtějí. Podle mě je to nesmysl, pracovní pes bude rozhodně spokojenější než pes na gauči obcházející parčík u paneláku, a to riziko za to stojí, ale tak každého věc,no

Jasně no, já tuším, že ten pes chovatelky, se kterou jsem si psala tu vestu i měl, přežil to, ale byl dost zraněný. Pak popsiovala situaci, kdy se pes při naháňce ztratil a hledali ho několik dní a taky našli zraněného, což už se dneska asi řeší nějakou GPSkou....

Souhlasím, že pracovní pes bude spokojenější při té lovečině, než když se bude válet na gauči a obcházet panelák. Ale já nemám ani jedno, lovečinu sice neděláme, ale i tak psi makají, jen jinak.

To je můj postoj, můj strach o mého psa. I když třeba u sportů, které děláme, jsou taky určitá rizika... s tím do toho člověk jde. Do těch divočáků já bych se psem nešla - pokud by měl chovatel vyloženě podmínku, že budeme muset zkusit lovečinu nebo tak něco, na rovinu to odmítnu a vezmu si štěně jinde... Ale kdybych někdy měla vrh (fena), tak bych neměla problém s tím, že noví majitelé budou chtít tu lovečinu dělat, jen je to málo pravděpodobné, vzhledem k tomu, že matka štěňat to nedělá.

Janae1

29.7.2019 15:11
Janae1

XXX.XXX.160.6

janaa napsal(a):

Za poslední léta jsme kupovali několik koček a dva psy, vlastně co rok to zvíře.
Chovatelky (kopu do svých řad, ale nesetkala jsem se s prdlým chovatelem) maj často nesmyslné požadavky. Jsem introvert, fakt netoužím se družit, kdybych jim rovnou řekla "za pár dní dám vědět, jak to zvládnul, v prvním roce pošlu pár fotek a pak na vás kašlu" tak koupím maximálně bezpapíráka a často ani to ne.

Už jsem se otrkala, kejvu a myslím si svoje.

29.7.2019 16:28

janaa napsal(a):

Tak ale on je fakt, ze nekteri chovatele si uz vymysli nesmysly.
A chteji v podstate prezentaci svého chovu -jen za cizi peníze.

Predkupni pravo, kycle, mozna svod - ale tim to pro me konci nejake normalni zavazky.
Pokud chce chovatel vystavy, uchovneni nebo sport - ma si psa nechat doma.

Ano, můžete rikat, ze na to nemusel novy majitel pristupovat - ale to by i ten chovatel taky mohl vedet, ze dava do smlouvy protipravne tyhle podmínky.

Vzdycky rikam -hlavne at se to stendo ma dobře a mají ho radi - a jesli je z nej zampion nebo super-truper sportovec- to uz nehraje az takovou roli při vyberu majitelu, ne?

29.7.2019 16:35
janaa

XXX.XXX.24.212

Predkupni pravo, kycle, mozna svod - ale tim to pro me konci nejake normalni zavazky.

Ano, můžete rikat, ze na to nemusel novy majitel pristupovat - ale to by i ten chovatel taky mohl vedet, ze dava do smlouvy protipravne tyhle podmínky.

Vzdycky rikam -hlavne at se to stendo ma dobře a mají ho radi - a jesli je z nej zampion nebo super-truper sportovec- to uz nehraje az takovou roli při vyberu majitelu, ne?

Tak určitě,pro mě je taky účast odchovů kdekoli jen třešnička na dortu a hlavní je pro mě něco úplně jiného. Ale prostě neberu,že záměrně chovateli něco naslibuju a přitom vím,že to nesplním,takže ho úmyslně uvádím v omyl. I zájemce si chovatele vybírá, takže pokud chce chovatel,aby mu člověk slíbil,že se zúčastní výstav a s tím mu štěně nadějné na výstavy prodával, a zájemce předem ví,že na výstavy nechce, může si štěně obstarat jinde. A od tohohle chovatele se štěně dostane k člověku, co vystavovat chce. Ať v tomhle nebo v čemkoli jiným, úmyslně někomu lhát, to je fakt za mě nepochopitelné

29.7.2019 16:38

úmyslně někomu lhát, to je fakt za mě nepochopitelné

tak ale to se vracíme na začátek, kdy se prodava 7dmi tydenní stene neprezubene - to chovatel nelze, když říká, ze je na vystavy ?

ne, chapu jak to myslite.
taky je mi proti srsti odkývat něco, co uz předem vim, ze nesplnim.

30.7.2019 07:14
domi.t

XXX.XXX.131.130

Mňa sa chovateľka už v mailovej komunikácii mesiac pred narodením šteniatok pýtala,čo so psom plánujem. Napísala som jej,že len výcvik a možno,ale fakt len možno výstavy-podľa časových možností a podľa toho,či to šteniatko vôbec bude mať na to predpoklady a či ho to bude baviť. V deň výberu mi odporučila fenku,ktorá by bola podľa nej aj výstavne úspešná, mne však padla do oka tá najväčšia a najživšia. Upozornila ma,že tá má veľa srsti, takže s ňou bude veľa úprav a navyše bude asi veľká a mohutná...čo nám absolútne vyhovovalo.

Slečna má 4 mesiace,je vysoká a váži rovnako ako jej bratia,srsti má tiež dosť a zistili sme,že je to totálny pracant na poli.Tá chce tak cvičiť a robiť,až sa ide zblázniť od radosti,ked vidí auto-je to pre ňu povel,že sa odchádza do divočiny. Miluje lietať v potoku,preskakovať kríky v lese a kilometrové prechádzky pod horami. Výstavami ju ,,týrať,, nebudem Lebo aj mne je lepšie v prírode ako v hale s kopou ďalších havino. Nič proti výstavám,klobúk dole pred všetkými,čo ich podstupujú Len to nie je to pravé pre nás a teším sa,že sme na to prišli tak skoro. Teda že to moje škvrňa nás nasmerovala

30.7.2019 18:12
Markéta80

XXX.XXX.176.4

každý chovatel si do smlouvy dává co je dle něj důležité. Ted u poslední jsme s chovatelkou mluvila po telefonu hodně hodin . štěně si i plánovala nechat, ale nakonec mě jí nechala a z vrhu si nechává druhou holčičku Sama mě řekla jaký má vztah k výstavám a pokud bych chtěla vystavovat že malá má předpoklady k úspěchům že poradí. Já řekla rovnou že bez auta to na výstavy nevidím. Všechny jsou na druhé konci republiky Když kouknu do mslouvy tk je tam jako u všech předkupní právo,neprodukovat na neuchovněné feně štěnata bez PP, umožní chovateli kontrolu jak se štěně má. Klidně at přijede. To říkala že byla jen snad u dvou kde se jí něco nezdálo . Ještě tam je že když veterinář potvrdí zanedbání a týrání psa že si ho chovatel bere zpět. jsme normálně ve spojení a volat můžu kdykoliv

Přidejte reakci

Přidat smajlík