Jak vycvičit staršiho psa

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Meggi11

4.8.2019 16:02
Meggi11

XXX.XXX.181.39

Ahoj, vzali jsme si dvouletou křiženku NOaKavkazana.
Je u nas pul roku cca a mám problem najít odměnu při výcviku nereaguje na pamlsky vyskoušeli jsme snad všechny ani na hračku, takže momentálně prostě hodně chválím. Zatím umí jen sedni a přivoláni jen pokud nikde není nic rušiveho v tu chvíli ji nezajímam ani Ja :( doma mám už fenku NO kterou jsem si cvičila sama ale ta suprově reagovala na mlsky.
Prosím poraďte nějsky typ odměny.

4.8.2019 16:48
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Asi je v ní jen ten kavkazák, ten se vám fakt na odměny většinou vykašle(což já znám od samojeda také moc dobře ) Neporadím, nenašla jsem odměnu, která by fungovala, u těchto psů je to o tom, že to bude chtít hlavně on. Určitě poradí lidi od pastevců přímo. Jen...nenapadlo by mne vzít si k feně NO, fenu kavkazačky. Sousedům se málem přizabili pes a fena kavkazáci! natož tak dvě feny. S kavkazačkou svou NO nikdy nenechávejte bez dozoru!

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.8.2019 16:48

Meggi11 napsal(a):
Ahoj, vzali jsme si dvouletou křiženku NOaKavkazana.
Je u nas pul roku cca a mám problem najít odměnu při výcviku nereaguje na pamlsky vyskoušeli jsme snad všechny ani na hračku, takže momentálně prostě hodně chválím. Zatím umí jen sedni a přivoláni jen pokud nikde není nic rušiveho v tu chvíli ji nezajímam ani Ja :( doma mám už fenku NO kterou jsem si cvičila sama ale ta suprově reagovala na mlsky.
Prosím poraďte nějsky typ odměny.

To je těžký, pro každého psa něco jiného, pro nějakého skutečně ta hračka, pro dalšího hračka ano, ale aktivně třeba aportík nebo přetahovaná, pro dalšího je to opravdu nějaká mlska...tam je otázka, co všechno jste vyzkoušeli, klidně vyzkoušet i něco méně tradičního...syrový kuřecí, sušený hovězí nebo klidně opečenej kousek párku, znala jsem paní, co sebou nosila na kousky rozkrájenou počesnekovanou topinku, protože kvůli ní pes přiběhl vždycky.
No a některý pes poslouchá za "pomazleníčko", jinému stačí slovní pochvala event. poplácání.

No a pak existují tací, kteří si venku nic jako mlsku nevezmou, když mu odměnu "nacpete" do tlamajzny, tak jí znechuceně vyplivnou, hračka??...no tak ten tenisák si páníčku laskavě zastrč za klobouk....jó tak ty jsi ho zahodil??, no to je taky řešení...."cože?? tak ty ho zahodíš a pak mi budeš říkat, abych ti ho přinesl, no tak to ani náhodou, alespoň budeš příště vědět, že to zahazovat nemáš"......z nadšené slovní pochvaly je znechucen až tak, že předstírá, že ta trapná ženská k němu nepatří...o mazleníčku nemůže být řeč.
No a s takovým psem je potom jediná možnost, budovat opravdu pevný vztah a výcvik změnit na vzájemnou dohodu o fungování....alespoň takhle já jsem to měla s chrtem. Působilo to na mě, že tak nějak poslechne, protože chce tomu nedokonalému stvoření (mě) udělat radost.

Já si kdysi dávno vzala dvouletýho irskýho setra, výcvikem a výchovou nepolíbeného, základní povely jsme zvládli za 3 měsíce, za 3 měsíce fungoval spolehlivě, taky nechtěl venku mlsky ani hračky, dokonce to nebylo ani proto, že jsem kynologickej bůh, ale byl úžasnej, jeho láska k lidem a ochota spolupracovat byla až neuvěřitelná...

Takže záleží i na tom, co vaše kříženka ve skutečnosti je....je víc "úslužný" NO nebo víc samostatnej kavkazák.....protože dle toho si myslím, že je potřeba zvolit celkovej přístup k ní.

Meggi11

4.8.2019 17:05
Meggi11

XXX.XXX.181.39

Ona na zahradě na to zavoláni přijde a dokoce s radosti ale pamlsek si neveme. Venku taky přijde ale nesmi tam byt srna pes atd.
Ze začatku si ani na zahradě nehrala to ji naučila druhá fena tahala se sni o hračky atd. Holku jsou spolu v poho mladši respektuje starši NO.
Jde mi o ty odměny že prostě venku ji nezajima jidlo a to jsme skoušeli suš.maso, granule, piškoty, parky a mnoho dalšich. Když ji to dam přimo do tlamy tak to teda znechuceně polkne :)Jinak je žravá až až :D

4.8.2019 17:07
lupus4

XXX.XXX.205.61

Holku jsou spolu v poho mladši respektuje starši NO.

zatím

Meggi11

4.8.2019 17:21
Meggi11

XXX.XXX.181.39

Máme doma ešte psa kavkazaka ale od štěněte ten na pamlsky ujížděl. Zakladni vycvik sním nebyl problém umi i pár blbostí :-)
A navíc vubec nevim co fenka do těch dvou let zažila protože vubec neuměla na vodítku a docela se bala chlapu a smetaku. Což už je v pohodě a na voditku chodi pěkně. Jde mi o tu motivaci zatim vše řešim velkou slovni pochvalou :)

4.8.2019 23:23
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Meggi11 napsal(a):
Máme doma ešte psa kavkazaka ale od štěněte ten na pamlsky ujížděl. Zakladni vycvik sním nebyl problém umi i pár blbostí :-)
A navíc vubec nevim co fenka do těch dvou let zažila protože vubec neuměla na vodítku a docela se bala chlapu a smetaku. Což už je v pohodě a na voditku chodi pěkně. Jde mi o tu motivaci zatim vše řešim velkou slovni pochvalou :)

Tak když funguje na pochvalu, proč jí nutit pamlsky, na které kašle? Mě pes funguje, jen právě vybíhal za zvěří, to je: nevidím, neslyším. Na to byly krátké všechny pamlsky světa a myslím, že jsem je i všechny vyzkoušela I grilovanou slaninu jsem nosila. Pak jsem si říkala: chceš lovit, pořídím ti kůži. Nosila jsem kůži z králíka. Doma by ji žužlal a utloukl se po ní. Venku ho prostě nezajímala...

5.8.2019 05:03
TyVed

XXX.XXX.49.60

Že nechce pamlsky je u těch kavkazích genů asi dost normální, zkuste cvičit, když je nejvíc hladová, v době kdy je největší interval mezi krmením. Nějaké sušené vnitřnosti, střívka, plíce a podobně, prostě smradlavosti. Naše fena je třeba hrozně žravá, ale mimo svoje teritorium si pamlsek leckdy nevezme. Pes si pamlsek mimo domov nevezme nikdy, doma při cvičení občas jo, občas ne. Přitom žere dobře, sice z jídla nešílí, ale rozhodně není nějaký nežravec.

S fenami nezbývá než doufat, že kříženka vydrží tak nějak v pohodě a fena NO následně ustoupí. Pokud je křížená fena povahou spíš kavkazák, tak bude za chvíli šéfovat i toho psa. Snad nepatří do té kategorie fen, které jinou fenu nesnesou. Jinak by to jednoho dne mohlo dopadnout různě, ale většinou se to řídí ochotou druhého psa se vzdát. Hlavně je důležité mezi ty psy nezasahovat. Pokud se budete zastávat slabšího jedince a korigovat silnějšího, tak ten slabší na základě opory v člověku může klást větší odpor a ten silnější si pak počká, až u toho nebudete a může to skončit fakt mnohem hůř.

5.8.2019 06:54
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.17.197

TyVed napsal(a):
Že nechce pamlsky je u těch kavkazích genů asi dost normální, zkuste cvičit, když je nejvíc hladová, v době kdy je největší interval mezi krmením. Nějaké sušené vnitřnosti, střívka, plíce a podobně, prostě smradlavosti. Naše fena je třeba hrozně žravá, ale mimo svoje teritorium si pamlsek leckdy nevezme. Pes si pamlsek mimo domov nevezme nikdy, doma při cvičení občas jo, občas ne. Přitom žere dobře, sice z jídla nešílí, ale rozhodně není nějaký nežravec.

S fenami nezbývá než doufat, že kříženka vydrží tak nějak v pohodě a fena NO následně ustoupí. Pokud je křížená fena povahou spíš kavkazák, tak bude za chvíli šéfovat i toho psa. Snad nepatří do té kategorie fen, které jinou fenu nesnesou. Jinak by to jednoho dne mohlo dopadnout různě, ale většinou se to řídí ochotou druhého psa se vzdát. Hlavně je důležité mezi ty psy nezasahovat. Pokud se budete zastávat slabšího jedince a korigovat silnějšího, tak ten slabší na základě opory v člověku může klást větší odpor a ten silnější si pak počká, až u toho nebudete a může to skončit fakt mnohem hůř.

Ten poslední odstavec mám chápat tak, že má tu druhou fenu nechat zabít?
Jako u psů samců budiž, ale u fen ... ?!
Mně se servaly feny jednou (sestry), a jsem si naprosto jistá, že kdyby se mi nepovedlo dostat je od sebe, tak jedna je mrtvá a druhá minimálně zmrzačená, nebo mrtvá o něco později na následky zranění.

Tohle je fakt blbá rada🙄

Meggi11

5.8.2019 07:02
Meggi11

XXX.XXX.181.39

Všem děkuji za rady tak budem cvičit za pochvalu .
Zkoušela jsem sni cvičit před krmenim krmím 1xdeně po 8 večer , cvičit sme šli v 7 pamlsky nezajem :-)
No a s druhou fenou za toho půlroku nebyla žadna velka šarvatka. Jen takové že starši už si nechtěla hrát tak mladé lehce vysvětla ať neotravuje. Ony spolu jsou úplně v poho a se psem je to nejlepšíkamoška pes je vykastrovaný.

5.8.2019 07:54
TyVed

XXX.XXX.49.60

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Mně se servaly feny jednou (sestry), a jsem si naprosto jistá, že kdyby se mi nepovedlo dostat je od sebe, tak jedna je mrtvá a druhá minimálně zmrzačená, nebo mrtvá o něco později na následky zranění.

Tohle je fakt blbá rada🙄

Blbá no, já Vám rozumím, samozřejmě nemyslím, nechat je se navzájem zabít, pokud s tím dokážete něco udělat. Ale myslím, že pokud ke konfliktu dojde, tak to bude hodně rychlé a pokud bude ta polokavkazanda rozhodnutá, že to dotáhne do konce tak s tím nestihnete udělat nic, pokud nemáte zrovna po ruce hydrant připravený k hašení, nebo dva lidi a feny na vodítku, aby šly odtáhnout. A nebo to proběhne normálně a nic dělat nebude třeba, protože si to vyřeší a výsledek bude dlouhodobě funkční, jelikož každý bude vědět kam patří. Pokud bude třeba ten zásah, tak je stejně musíte okamžitě oddělit, jelikož to uhlídat nepůjde. Nebo jak Vám fungovaly ty dvě sestry pak? To jim jako šlo nadiktovat, že se prát nebudou? Ale u Vás se dá předpokládat, že na to máte zázemí a máte jak je oddělit, kdežto někdo kdo má 3 psy na zahradě bude spíš řešit, že musí dát jednoho pryč.

5.8.2019 08:02
TyVed

XXX.XXX.49.60

TyVed napsal(a):
Blbá no, já Vám rozumím, samozřejmě nemyslím, nechat je se navzájem zabít, pokud s tím dokážete něco udělat. Ale myslím, že pokud ke konfliktu dojde, tak to bude hodně rychlé a pokud bude ta polokavkazanda rozhodnutá, že to dotáhne do konce tak s tím nestihnete udělat nic, pokud nemáte zrovna po ruce hydrant připravený k hašení, nebo dva lidi a feny na vodítku, aby šly odtáhnout. A nebo to proběhne normálně a nic dělat nebude třeba, protože si to vyřeší a výsledek bude dlouhodobě funkční, jelikož každý bude vědět kam patří. Pokud bude třeba ten zásah, tak je stejně musíte okamžitě oddělit, jelikož to uhlídat nepůjde. Nebo jak Vám fungovaly ty dvě sestry pak? To jim jako šlo nadiktovat, že se prát nebudou? Ale u Vás se dá předpokládat, že na to máte zázemí a máte jak je oddělit, kdežto někdo kdo má 3 psy na zahradě bude spíš řešit, že musí dát jednoho pryč.

A to nemluvím o tom, že tazatelka popisuje, že se fena bála chlapů a smetáku, takže při tom rozhánění si může vzpomenout na nějaké negativní zážitky z minula a kdo ví, jak bude případně rozjetá na tak emočně vypjatou situaci a nějaké fyzické odtahování, polévání a podobně reagovat, protože povelem to asi nerozeženete. Ale snad se všichni pleteme, klidně se může taky stát, že spolu feny vyjdou a nikdy se nic nestane, což bych jim samozřejmě moc přál. I majitelům.

5.8.2019 10:01
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

TyVed napsal(a):

U fen to ale nefunguje tak, že jedna uzná porážku, podřídí se, a pak je klid - tohle funguje u samců, ale mezi fenama to bude viset pořád.

U nás by nepomohl ani hydrant - to by braly jen jako osvěžení, a jakýkoliv nátlak ještě víc ventilovaly do soupeřky. Byla jsem na to sama a feny na poli navolno 30 metrů ode mě.
Takže jsem tu co byla aktuálně dole zalehla vlastním tělem (měla jsem naštěstí zimní bundu, a té druhé vrazila karabinu z vodítka do huby jako páčidlo, protože nic jinýho nepomohlo, a jak povolila, tak jsem tu pod sebou musela přiškrtit, a by taky pustila, přitom rukou odrážet pokusy té první o další zákus. Jak se pustily, tak jsem na obě zařvala Lehni!, nechala jsem je vychladnout (a sebe taky), a šly jsme "normálně" domů (jedna navolno, druhá na vodítku).
Ani potom jsem je v mé přítomnosti neoddělovala - obě dostaly koše, a musely vedle sebe fungovat. Pri venčení jedna na flexině, druhá na volno, a v mé nepřítomnosti byly oddělené.
V tomto máme mezi sebou naprosto jasno, a oni si to prostě nedovolí prudit se, když jsem u toho já. Tohle se stalo když ode mně byly feny vzálené, a podcenila jsem situaci, protože vždycky když se blíží hárání, tak mezi nimi houstla atmosféra, a je neměla nechat spolu lítat na poli bez košů. Po hárání spolu zase spávaly na jednom pelíšku a byly jak teplý sestry

5.8.2019 10:23
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Jinak tohle si samozřejmě může člověk dovolit tam kde má se psem jasně danou hierarchii - u psa, který je u mě týden aji s cestou, tak hrozí, že sežere i mě

5.8.2019 10:42
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Inspektor Pišišvor napsal(a):

Tohle je fakt blbá rada🙄

Myslím, že TyVed to myslel tak, že pokud bude NO ustupovat, nesnažit se ji protěžovat proto, že je služebně starší, že ji mám třeba radši, ale nechat to být, aby si feny udělaly svoji hierarchii a tu následně dodržovaly. Samozřejmě psy koriguju, ale zásadně jsem nikdy nezasahovala.

5.8.2019 11:16
TyVed

XXX.XXX.49.60

lesnížínka napsal(a):
Myslím, že TyVed to myslel tak, že pokud bude NO ustupovat, nesnažit se ji protěžovat proto, že je služebně starší, že ji mám třeba radši, ale nechat to být, aby si feny udělaly svoji hierarchii a tu následně dodržovaly. Samozřejmě psy koriguju, ale zásadně jsem nikdy nezasahovala.

No myslel sem to tak nějak jako poloblbě :).
Jelikož bych čekal, že za normálních okolností, pokud to není spor už s nějakým jasným cizincem nebo o záchranu štěňat nebo žrádlo, tak bych prostě doufal, že slabší fena ustoupí, a skončí to nějakým štulcem, po kterém se prostě vzdá. Stejně tak ve chvíli, kdy ta současná dvouletá fena dospěje do stadia, kdy se pokusí si nárokovat nějakou jinou pozici v té hierarchii, tak myslím, že to může klidně proběhnout celkem v klidu, pokud ta druhá fena nebude případně neústupný šílenec. Ale prostě když se začnou nějak obskakovat a postrkávat a hned to někdo řeší, tak to může vést k tomu, že ten silnější jedinec to bere úkorně a ten slabší má naopak pocit, že se ho pán pokaždé zastane a není ochoten se podřídit po dobrém. Navíc, když se nekoriguje každá pitomost, tak se ti psi, myslím, chovají víc přímo a dá se odpozorovat, že se k něčemu schyluje. Pokud dojdou k názoru, že před lidma to řešit nejde, tak si pak dají pozor, aby na to měli klid. Což pak může skončit jako sekec mazec u kavkazanů i pes vs. fena.

Jinak tedy Inspektor Pišišvor, máte můj respekt :) Jen bych prostě vzhledem k tomu, že ta kříženka u nich nevyrostla a podle popisu jí možná už někdo natloukl, měl dost strach z podobného řešení, jaké popisujete u Vašich fen. Třeba naše slečna, když bych jí z někoho podobně odstranil, tak pořád věřím, že by mi neublížila, ale to by bylo odpuštění z velké lásky a jak píšete od psa, který u nás vyrostl a vím, že sem jí nikdy neudělal nic špatného a i tak bych se tam fakt bál strčit ruce. Ale u ní jasně vím, že jiná fena by k nám nemohla ani strčit nos.

5.8.2019 11:36
TyVed

XXX.XXX.49.60

Jen ještě dodatek. Uvědomuju si, že Inspektor Pišišvor má s fungováním více fen na rozdíl od mé maličkosti asi velké zkušenosti. Já vím jen tolik, že u těch pastevců se často nedají dát dohromady dva dospělí podobně silní samci, takže třeba několik psů u stáda někdy musí sestávat z několika fen a jednoho psa, případně mezi psy musí být takový rozdíl, aby tam byl jeden pes v plné síle a zbytek mlaďasové. Samozřejmě ti psi a feny musí být vhodně vybraní a snášet se, ale stejně tam nějaké strkanice občas proběhnou a ty feny se taky navzájem nevyvraždí. Což je ale zase pravda, že se většinou děje na velkém prostoru a s nějakým společným cílem ochrany toho stáda a neoslabování smečky a že tam většinou přirozeně přibývají štěňata, která v té struktuře vyrůstají. Někde v bytě nebo na zahradě ta situace může být uplně jiná, takže už budu zticha a budu šoupat nohama

5.8.2019 12:10
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

TyVed napsal(a):
Jen ještě dodatek. Uvědomuju si, že Inspektor Pišišvor má s fungováním více fen na rozdíl od mé maličkosti asi velké zkušenosti. Já vím jen tolik, že u těch pastevců se často nedají dát dohromady dva dospělí podobně silní samci, takže třeba několik psů u stáda někdy musí sestávat z několika fen a jednoho psa, případně mezi psy musí být takový rozdíl, aby tam byl jeden pes v plné síle a zbytek mlaďasové. Samozřejmě ti psi a feny musí být vhodně vybraní a snášet se, ale stejně tam nějaké strkanice občas proběhnou a ty feny se taky navzájem nevyvraždí. Což je ale zase pravda, že se většinou děje na velkém prostoru a s nějakým společným cílem ochrany toho stáda a neoslabování smečky a že tam většinou přirozeně přibývají štěňata, která v té struktuře vyrůstají. Někde v bytě nebo na zahradě ta situace může být uplně jiná, takže už budu zticha a budu šoupat nohama

Takhle - mně se feny ve smečce normálně nervou, protože se právě snažím udržovat věkově rozestupy, aby tam byla ta hierarchie jasně daná, a nedocházelo k problémům, protože maliňáci prostě jsou impulzívní a tvrdí. Těm jak hrkne v kuli, tak mají prostě zatmění
Tady jsem si ale nechala hned z 1. vrhu dvě sestry, a tam byly jak fyzické, tak psychické síly vyrovnané - takto se mi servaly jen jednou v 6 letech, a kdybych je od sebe nedostala, tak kopu jámu, protože šly obě nadoraz. Jak jsem prišla domů (těch 200 metrů šly normálně), tak jsem je ošetřila, a ony pak 2 dny nemohly ani chodit, obě měly horečku, a byly úplně hotové …

Nicméně i tak bych ty zadavatelčiny čuby raději sledovala, a kdyby tam byl nějaký náznak problému, tak bych jim bez dozoru dala minimálně koše, protože feny opravdu fungují jinak než psi, a i v rámci smečky mají rozdělené funkce - tam to není, že jedna je absolutní šéf ve všem (to vychází i z toho, že alfa fena mívá štěňata, a její působnost je různě omezená, zatímco u psa je to jasný)

5.8.2019 13:13
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

TyVed napsal(a):
No myslel sem to tak nějak jako poloblbě :).
Jelikož bych čekal, že za normálních okolností, pokud to není spor už s nějakým jasným cizincem nebo o záchranu štěňat nebo žrádlo, tak bych prostě doufal, že slabší fena ustoupí, a skončí to nějakým štulcem, po kterém se prostě vzdá. Stejně tak ve chvíli, kdy ta současná dvouletá fena dospěje do stadia, kdy se pokusí si nárokovat nějakou jinou pozici v té hierarchii, tak myslím, že to může klidně proběhnout celkem v klidu, pokud ta druhá fena nebude případně neústupný šílenec. Ale prostě když se začnou nějak obskakovat a postrkávat a hned to někdo řeší, tak to může vést k tomu, že ten silnější jedinec to bere úkorně a ten slabší má naopak pocit, že se ho pán pokaždé zastane a není ochoten se podřídit po dobrém. Navíc, když se nekoriguje každá pitomost, tak se ti psi, myslím, chovají víc přímo a dá se odpozorovat, že se k něčemu schyluje. Pokud dojdou k názoru, že před lidma to řešit nejde, tak si pak dají pozor, aby na to měli klid. Což pak může skončit jako sekec mazec u kavkazanů i pes vs. fena.

Jinak tedy Inspektor Pišišvor, máte můj respekt :) Jen bych prostě vzhledem k tomu, že ta kříženka u nich nevyrostla a podle popisu jí možná už někdo natloukl, měl dost strach z podobného řešení, jaké popisujete u Vašich fen. Třeba naše slečna, když bych jí z někoho podobně odstranil, tak pořád věřím, že by mi neublížila, ale to by bylo odpuštění z velké lásky a jak píšete od psa, který u nás vyrostl a vím, že sem jí nikdy neudělal nic špatného a i tak bych se tam fakt bál strčit ruce. Ale u ní jasně vím, že jiná fena by k nám nemohla ani strčit nos.

cizím psům bych tam taky nestrkala ruce (a v tomto případě i obličej)

5.8.2019 13:14

tak princip řešení není ve způsobu hašení konfliktů, ale, v případě nutnosti, vedení psů tak, aby konflikty nevznikaly

Meggi11

5.8.2019 13:23
Meggi11

XXX.XXX.181.39

Člověk chce poradit pamlsky a zisti ze je asi nebude potreba protože jeden pes zabije druhého :-D
Jak jsem rikala všichni 3 jsou navzajem v poho..
Kazdy ma svuj kotec s vyběhem a když jsme doma tak jsou pušteni na zahradě.
Když odchazim zaviram kazdeho do sveho ale to jsem delala vzdy ikdys byl jen jeden pes ( jistota co kdyby něco).
Zatim se nezabiji a ani to nevypada ze by chtěli :)
Smetaku už se neboji

5.8.2019 13:26
mojipsi

XXX.XXX.36.126

lesnížínka napsal(a):
Asi je v ní jen ten kavkazák, ten se vám fakt na odměny většinou vykašle(což já znám od samojeda také moc dobře ) Neporadím, nenašla jsem odměnu, která by fungovala, u těchto psů je to o tom, že to bude chtít hlavně on. Určitě poradí lidi od pastevců přímo. Jen...nenapadlo by mne vzít si k feně NO, fenu kavkazačky. Sousedům se málem přizabili pes a fena kavkazáci! natož tak dvě feny. S kavkazačkou svou NO nikdy nenechávejte bez dozoru!

Měla jsem KAO a NO léta spolu i s malymi psy- vše feny.Kavkazan není vymletý hovado, co je jeho to brání.

5.8.2019 13:29
mojipsi

XXX.XXX.36.126

Pastevce jsem vždy odměňovala pochvalou, extra zravci nejsou

5.8.2019 13:30

TyVed napsal(a):

. Samozřejmě ti psi a feny musí být vhodně vybraní a snášet se

a me by teda zajímalo, jak probiha ten "vyber"?
není tos pis tak,ze jsou zvykly- obecne - pracovat ve smecce a ne se vrazdit?

5.8.2019 13:52
TyVed

XXX.XXX.49.60

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
. Samozřejmě ti psi a feny musí být vhodně vybraní a snášet se

a me by teda zajímalo, jak probiha ten "vyber"?
není tos pis tak,ze jsou zvykly- obecne - pracovat ve smecce a ne se vrazdit?

Obecně to asi tak bude. Ale pak jsou někteří jedinci, jako třeba naše fena, kteří se nesnesou ani s vlastními sourozenci a už od malička. Ty je buď potřeba používat někde samostatně a nebo jen s někým, kdo s nima náhodou vychází. Což je asi potřeba umět odhadnout, podle toho jak se pes postupně projevuje když roste.

5.8.2019 15:37

No znám pár případů, kdy spolu feny byly v pohodě....až do hárání. Sama jsem nikdy současně dvě feny neměla, takže nevím, zda to tak opravdu může být.

5.8.2019 15:47
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No znám pár případů, kdy spolu feny byly v pohodě....až do hárání. Sama jsem nikdy současně dvě feny neměla, takže nevím, zda to tak opravdu může být.

Myslím si, že jo. Pak fena dospěje a třeba už tu druhou nesnese. A navíc některé feny jsou v době hárání protivné, podrážděné (ženský no ), třeba moje fena v době hárání nebyla zvědavá ani na psí "kámošku", se kterou jinak normálně vychází.Po hárání už zase v pohodě.

Chovatelka od které mám feny, měla dvě fenu a ještě si nechala sestru mojí feny. Takže aktuálně tři feny a jeden pes. A feny spolu naprosto v pohodě. Ale jsou od sebe věkově vzdálené, všechny tři.

5.8.2019 16:18
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Myslím si, že jo. Pak fena dospěje a třeba už tu druhou nesnese. A navíc některé feny jsou v době hárání protivné, podrážděné (ženský no ), třeba moje fena v době hárání nebyla zvědavá ani na psí "kámošku", se kterou jinak normálně vychází.Po hárání už zase v pohodě.

Chovatelka od které mám feny, měla dvě fenu a ještě si nechala sestru mojí feny. Takže aktuálně tři feny a jeden pes. A feny spolu naprosto v pohodě. Ale jsou od sebe věkově vzdálené, všechny tři.

Mně vždycky ty ségry začaly houstnout před háráním - to jsem musela dávat pozor, ale jak už háraly, tak se obskakovaly navzájem, a bylo to u nás jak na lesbickém sympoziu, a mimo hárání taky v pohodě.
A jinak se ty různě staré do sebe nikdy nepouštěly - tam jsem nikdy nemusela řešit žádný problém.

5.8.2019 20:37

Meggi11 napsal(a):
Člověk chce poradit pamlsky a zisti ze je asi nebude potreba protože jeden pes zabije druhého :-D
Jak jsem rikala všichni 3 jsou navzajem v poho..
Kazdy ma svuj kotec s vyběhem a když jsme doma tak jsou pušteni na zahradě.
Když odchazim zaviram kazdeho do sveho ale to jsem delala vzdy ikdys byl jen jeden pes ( jistota co kdyby něco).
Zatim se nezabiji a ani to nevypada ze by chtěli :)
Smetaku už se neboji

Nežravce odmítajícího pamlsky jsem odměňovala prostě slovně, případně lehkým pohlazením (mazlení mu zamlada připadalo ztrapňující). Musel si holt vystačit s pochvalným tónem :)
Časem jsme si vybudovali spolupráci, s věkem zájem o pamlsky rostl a taky mazlení už je prý v pohodě.
Provozní poslušnost, do které patří přivolání, se stejně nedá nacvičit dokonale přes pamlsky (čest výjimkám). Dřív nebo později přichází moment, kdy pes zkouší, jestli je nutné poslouchat, a tam už pamlsky nestačí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík