Dalmatin štěňata s PP

Prodám Dalmatina - Hledáme milující domovy pro náš vrh plemene dalmatin v c...
DohodouMatule1
XXX.XXX.178.85
Již delší dobu hledám dalmatina, který by měl pracovní vlohy, zároveň byl pěkný v exteriéru a chovka si zakládala na zdraví a opravdu se zajímala o své odchovy. Bohužel jak tak koukám, u nás s dalmatiny téměř nikdo nepracuje. Vím, že to není pracovní plemeno, nemám přehnané ambice, stačí mi, když ho to bude bavit a bude schopný zvládnou alespoň nižší zkoušky. Zároveň chci psa pokud možno po rodičích nekonfliktních k ostatním psům a přátelských k lidem. Chovky, které kombinují práci, důraz na zdraví a k tomu jsou psi i pěkní, jsem našla možná tak v Norsku, tedy alespoň se tak tváří.
Má vůbec smysl hledat u takového plemene pracovně vedené rodiče (kterých je jak šafránu) nebo je to spíše o náhodě, jak nadané štěně bude vzhledem k tomu, že plemeno není rozdělené na pracovní a exteriérové linie tak, jako tomu bývá u pracujících plemen?
Uživatel s deaktivovaným účtem
Asi jste se s vaším požadavkem minula v čase. Pracující dalmatini byli před třiceti - čtyřiceti lety... Tehdy se s nimi cvičil všestranný výcvik. Ale nebylo jich moc...
V roce 1978 jsen začal s fenkou dalmatina. Měla číslo 732 v plemen. knize Československa. Moc jich zde nebylo. Choval jsem je do r. 1995. Výstavy , odchovy. Tehdy společenská plemena. Já s nima začal jezdit na saních vyrobených podle zahraničních vzorů svépomocí. Vypadal jse jako blázen. V ČSSR to nikdo neznal. Rychlí tahouni, ale muselo být - 5 ° C, jinak se jim nechtělo. Úžasný pes, dnes lovecká plemena, jestli se nemýlím, mnohdy démonizovaná tvrdohlavost. Mám 13 let psa akitu japonskou. Dalmatin proti ní beránek. Třeba je to dnes jiné. Kdo má psa v zimě v bytě, jezdí na kole, vřele doporučuji.Já je měl i v změ v boudě venku. Byli dva, zahřáli se. Ale není to pro krátkosrstého psa to nejlepší.
Matule1
XXX.XXX.178.85
Vím o jedné paní, která měla se svými 2 psy hafo zkoušek (jejichž předci pracovně vedeni nebyli), ale už jsou po smrti, dále o jedné chovce, jejichž psi mají barvářské zkoušky a agility zkoušky, ale vzhledem k tomu, že už má třetí "nehodu", ve všech případech fena starší 8 let, z toho 2 incesty, od ní štěně nechci. Třetí chovka dělá sportovku, psi mají všichni alespoň základní zkoušky, někteří něco málo navíc, ta se mi zatím jeví jako favorit, ale je pár věcí, kvůli kterým mám pochybnosti, zda je to ta správná volba a raději bych o výběru chovatele a jeho psech byla přesvědčená na 101% :) Pokud se s nimi chovatelé věnují něčemu jinému než jsou výstavy, pak je to coursing a ten mě moc neláká. Tak si prostě říkám, jestli má smysl koukat na to, jestli jsou pracovně vedeni nebo si prostě vybrat chovatele, který sice objíždí jen výstavy, ale jeho filosofie chovu mi sedí, a věřit, že mi na základě jeho zkušeností a citu ke psům vybere z vrhu štěně, které by se ke mně a mým plánům hodilo a vyrovnalo by se "cvičitelnosti" psů z (lehce) pracovně vedené chovky a anvíc by bylo pěkné i exteriérově.
Matule1
napsal(a):
Vím o jedné paní, která měla se svými 2 psy hafo zkoušek (jejichž předci pracovně vedeni nebyli), ale už jsou po smrti, dále o jedné chovce, jejichž psi mají barvářské zkoušky a agility zkoušky, ale vzhledem k tomu, že už má třetí "nehodu", ve všech případech fena starší 8 let, z toho 2 incesty, od ní štěně nechci. Třetí chovka dělá sportovku, psi mají všichni alespoň základní zkoušky, někteří něco málo navíc, ta se mi zatím jeví jako favorit, ale je pár věcí, kvůli kterým mám pochybnosti, zda je to ta správná volba a raději bych o výběru chovatele a jeho psech byla přesvědčená na 101% :) Pokud se s nimi chovatelé věnují něčemu jinému než jsou výstavy, pak je to coursing a ten mě moc neláká. Tak si prostě říkám, jestli má smysl koukat na to, jestli jsou pracovně vedeni nebo si prostě vybrat chovatele, který sice objíždí jen výstavy, ale jeho filosofie chovu mi sedí, a věřit, že mi na základě jeho zkušeností a citu ke psům vybere z vrhu štěně, které by se ke mně a mým plánům hodilo a vyrovnalo by se "cvičitelnosti" psů z (lehce) pracovně vedené chovky a anvíc by bylo pěkné i exteriérově.
a pak je další možnost ....zvolit si plemeno vhodné k výcviku který chcete dělat ...
Matule1
napsal(a):
Já chtěla psa na sport (kynologie a canicross), ale nakonec jsem vybrala psa z chovky, která má s fenami sotva základní zkoušky. No, chovatelka je totální k*áva, tam jsem se extrémně sekla, leč jsem tam byla předem asi třikrát, ale pes má úžasný drive pro práci, je chytrý, rychlý, má chuť spolupracovat. Bohužel ale zdravotně na ho*no, takže sice mám perfektního psa na sport, ale sportovat s ním pro jeho dobro půjde jen zlehka :((
Takže za mě doporučuji velmi pečlivě vybírat nejen chovku, ale i konkrétní chovné jedince, a to jak zdravotně, tak charakterově. Hodně štěstí při výběru!
PumaCZ
napsal(a):
Já chtěla psa na sport (kynologie a canicross), ale nakonec jsem vybrala psa z chovky, která má s fenami sotva základní zkoušky. No, chovatelka je totální k*áva, tam jsem se extrémně sekla, leč jsem tam byla předem asi třikrát, ale pes má úžasný drive pro práci, je chytrý, rychlý, má chuť spolupracovat. Bohužel ale zdravotně na ho*no, takže sice mám perfektního psa na sport, ale sportovat s ním pro jeho dobro půjde jen zlehka :((
Takže za mě doporučuji velmi pečlivě vybírat nejen chovku, ale i konkrétní chovné jedince, a to jak zdravotně, tak charakterově. Hodně štěstí při výběru!
Hachi má zdravotní problémy?
Co mu je?
PumaCZ
napsal(a):
Promiňte, ale co za sport je ta kynologie?
Markéta80
napsal(a):
a to jste dost vybírala ne? Je to vždy i o štěstí.
Jo, vybírala jsem tak dlouho, až jsem očividně přebrala :/ Pořád jsem se rozmýšlela mezi Daxis a Bofilari a nakonec bohužel vybrala tu druhou. Věřím, že z CHS Daxis bych neměla nejmenší problém ani se psem, ani s chovatelkou, která je prostě úžasná a nápomocná, i když jsem si štěně vzala od jinud. A hlavně má na prvním místě zdraví psů.
PumaCZ
napsal(a):
Že vy máte pořád potřebu rýpat. Nechápu..
Ale pro vaší spokojenost, samozřejmě jsem myslela sportovní kynologii, ale holt mi to slovo "sportovní" vypadlo.
Fakt nerýpu. Jen jsem chtěla vědět, co jste měla na mysli. A je mi líto, že má pejsek problémy.
PumaCZ
napsal(a):
Jo, vybírala jsem tak dlouho, až jsem očividně přebrala :/ Pořád jsem se rozmýšlela mezi Daxis a Bofilari a nakonec bohužel vybrala tu druhou. Věřím, že z CHS Daxis bych neměla nejmenší problém ani se psem, ani s chovatelkou, která je prostě úžasná a nápomocná, i když jsem si štěně vzala od jinud. A hlavně má na prvním místě zdraví psů.
tak víte pro příště. Ale pokud je víc nemocný je to blbý . Ono se to někdy nepozná, většinou až když je nějaký problém
Matule1
napsal(a):
Třetí chovka dělá sportovku, psi mají všichni alespoň základní zkoušky, někteří něco málo navíc, ta se mi zatím jeví jako favorit
jestli má smysl koukat na to, jestli jsou pracovně vedeni nebo si prostě vybrat chovatele, který sice objíždí jen výstavy, ale jeho filosofie chovu mi sedí
jen k tomuhle -zakladni zkoušky se nerovnaji pracovne vedeny chov. fakt ne.
při dnesnich moznostech vycviku - zakladni zkouska ( bavim se o poslusnosti) - jde splnit s uplne kazdym psem a nic to nerika o jeho snadne cvicitelnosti.
...je mi to moc lito, že to nevyšlo po všech stránkách...