Uživatel s deaktivovaným účtem

A proc ne?
Janae1

XXX.XXX.160.6
A proč ne?
A kde je hranice mezi lidským a zvířecím jménem? Je třeba Bára nebo Oskar lidské nebo spíš zvířecí jméno? A kdo tu hranici určuje?
Naše zvířata mají všechna lidská jména, nesnáším jména jako je třeba Laskonka, ihned přejmenovávám na něco normálnějšího.
Protože jsou to prostě jenom jména? Třeba taková hojně využívaná Alan nebo Max, o Benovi nemluvě, jsou taky lidská jména a nikoho to nepohoršuje.
Když budu chtít psovi říkat Pepa nebo Karel, může tak být. Je to jen čistě o vkusu majitelů a toho, jak se co na toho psa hodí.
Nebo snad máme směrnice určující, které jméno je pro psy a který pro lidi?
Na základce jsem znala holku, která měla morče, co se jmenovalo Hynek a povím vám... To jméno je určitě víc morčecí než lidský, protože na to morče to prdlo jako na nikoho.
napsal(a):
A proc ne?
přijde mi to ulítlé. když se jmenuji Zuzana nebo moje máma nebo dcera... těžko si Zuzanku přivedu z útulku. a i pokud to konkrétní jméno nemám v okruhu nejbližších, je divné volat na psa jménem sousedky/spolužačky dítěte ze školky... Prostě mi to přijde zvláštní a ne praktické. Přitom je tolik jmen, která se dají použít... začínám teď velmi zvolna koukat po útulcích a prostě mě to praštilo do očí, kolik lidských jmen se tam objevuje.
S tím se pojí podotázka... Přejmenování útulkového psa... ano x ne? Proč? Pokud ano, tak podobně znějícím jménem (ze zuzanky udělat třeba... žanku?)
V nasi organizaci treba pojmenovavame psy podle tematickych abeced. Uplne prvni abeceda byla spis nahodna jmena. Pak jsme meli abecedu ceskych krestnich jmen, pohadkove postavy, auta, ovozel a ted treba jedeme staty sveta. Anicka, Bedriska, Celestynka, Doubravka, Emma, Filomenka, Gita, Herminka, Chantal..
Nekdy je docela kovbojka vymyslet jmena na X, Y, Q...
Tematicke abecedy jsou pro me naprosto TOP vymysl, protoze jsem schopna si vsech takrka petset psu postupne vyjmenovat a vybavit si ty psy. Mnemotechnicka pomucka se tomu tusim rika.
Jinak psa prejmenujete za jeden den a hrst piskotu. Takze u toho jmena nutne zustat nemusite. Jen ja nase adopcni rodiny vzdycky prosim, at v komunikaci uvadeji puvodni jmeno od nas. Ale moc jich prejmenovanych neni a vetsinou zustava jmeno od nas.

Tak moji psi maji "psi" jmena - skoro teda , ale vsem se rika lidskymi jmeny.
Nikoho to nepohorsuje - jen se obcas na zavolani otoci i par lidi
Zacalo to nahodou, kdy jsem pocestila anglicke jmeno a uz to tak zustalo i pro vsechny nasledujici psy.
Ted, nejmladsi pidizvik- tomu se rika Vendo, pro cizi je to ale Vaclav
já právě jednou zažila poměrně hodně nepříjemnou a dotčenou reakci rodičů dítěte na jméno psa, který se jmenoval stejně jako jejich synáček. Pejsek do rodiny se jménem už přišel, a ti dotčení rodiče jsou dobrými kamarády. Majitelé psa jméno nezměnili a dokonce mu i říkali stejnou zdrobnělinou jména...
Fatia
napsal(a):
já právě jednou zažila poměrně hodně nepříjemnou a dotčenou reakci rodičů dítěte na jméno psa, který se jmenoval stejně jako jejich synáček. Pejsek do rodiny se jménem už přišel, a ti dotčení rodiče jsou dobrými kamarády. Majitelé psa jméno nezměnili a dokonce mu i říkali stejnou zdrobnělinou jména...
No aby se nepokakali.
Fatia
napsal(a):
Trochu hysterky, ne?
Jako jo, asi bych se lekla, kdybych šla parkem a najednou někdo zahulákal: "Hano, nežer to hovno!" Ale zasmála bych se tomu.
A k dětem? V bývalé práci měla kolegyně dceru Leontýnu, jednu Leontýnku si pak přivedla jiná kolegyně z útulku. Kupodivu po sobě nezačaly nenávistně házet sečívačky a klávesnice, ale měly z toho prostě normální legraci, když vyprávěly, co ta Leontýna zas komu provedla...

Mně se nelíbí pojmenování zvířat lidskými jmény. Je tolik možností vymyslet zvířeti jméno, které není lidské.
Atheira
napsal(a):
Trochu hysterky, ne?
Jako jo, asi bych se lekla, kdybych šla parkem a najednou někdo zahulákal: "Hano, nežer to hovno!" Ale zasmála bych se tomu.
A k dětem? V bývalé práci měla kolegyně dceru Leontýnu, jednu Leontýnku si pak přivedla jiná kolegyně z útulku. Kupodivu po sobě nezačaly nenávistně házet sečívačky a klávesnice, ale měly z toho prostě normální legraci, když vyprávěly, co ta Leontýna zas komu provedla...
Leontýnku mám v Brně.
Mně se lidská jména pro zvířata líbí víc než Azor a Rex...a ono hlavně většina těch cizojazyčných, která považujeme za psí, je též lidská.
Viz Ben, Brita, Andy, Sára, Bob...
U nás chodí psi Karel, Pepa i Franta, jednou jsem potkala jezevčíka Štěpánku, to se mi líbilo moc. A moje fena je v očkováku uvedená jako Viktorie a ta předchozí tam měla Terezka
sim3ns

XXX.XXX.70.136
Myslím si, že nikomu není nic do toho, jak psa pojmenuju. Pokud by se tím nějaká mamina urazila, tak to je jen její problém, ne můj. S mým jménem jako jménem pro psa jsem se nesetkala, a i kdyby, rozhodně by mě to nepohoršilo, naopak by to mohl být pěkný zážitek. Naopak jsem se setkala s pár jmény, nad kterými mi zůstala hlava stát - Pečeně (morče mé dávné známé!), Naháč (čínský naháč), Klobása (jezevčík). Jsou neosobní, až "urážlivá". Jako by to byly objekty, majetek a ne živá stvoření. Ale ani tak do toho nemíchám emoce, je to jejich věc.
Naštěstí pro mě, ač pojmenovávám všechna zvířata pouze lidskými jmény, tak jen cizími. Česká se mi nelíbí, ani pro dítě. Takže šance, že narazíme na někoho se stejným jménem je téměř nulová a nikoho "nepohoršíme".
sim3ns
napsal(a):
Myslím si, že nikomu není nic do toho, jak psa pojmenuju. Pokud by se tím nějaká mamina urazila, tak to je jen její problém, ne můj. S mým jménem jako jménem pro psa jsem se nesetkala, a i kdyby, rozhodně by mě to nepohoršilo, naopak by to mohl být pěkný zážitek. Naopak jsem se setkala s pár jmény, nad kterými mi zůstala hlava stát - Pečeně (morče mé dávné známé!), Naháč (čínský naháč), Klobása (jezevčík). Jsou neosobní, až "urážlivá". Jako by to byly objekty, majetek a ne živá stvoření. Ale ani tak do toho nemíchám emoce, je to jejich věc.
Naštěstí pro mě, ač pojmenovávám všechna zvířata pouze lidskými jmény, tak jen cizími. Česká se mi nelíbí, ani pro dítě. Takže šance, že narazíme na někoho se stejným jménem je téměř nulová a nikoho "nepohoršíme".
To, co Vám může znít urážlivě, může být naopak pro majitele láskyplné oslovení :)
Já bývalého psa také oslovovala dost často Vořechu a Smraďochu (byl to NO s PP), ale rozhodně jsem to nemyslela jakkoli negativně, naopak to byla prostě láskyplná přezdívka: "No pocem ty Smraďochu, poď se pomazlit!" :))
A mlaďocha vlastně také občas tituluji papírovým vořechem :))
sim3ns

XXX.XXX.70.136
PumaCZ
napsal(a):
To, co Vám může znít urážlivě, může být naopak pro majitele láskyplné oslovení :)
Já bývalého psa také oslovovala dost často Vořechu a Smraďochu (byl to NO s PP), ale rozhodně jsem to nemyslela jakkoli negativně, naopak to byla prostě láskyplná přezdívka: "No pocem ty Smraďochu, poď se pomazlit!" :))
A mlaďocha vlastně také občas tituluji papírovým vořechem :))
Mí psi také mívali několik přezdívek, které by mohly znít nelichotivě někomu, kdo nás neznal. To, co jsem vypsala jsou ale skutečná jména, ne přezdívky. Takhle na ně páníčci volali celý život.

Terven
napsal(a):
Jen tak pro zajímavost - můžu se zeptat na pár příkladů nelidských jmen?
Blek, Rek, Cir, Gor, Xita, Cita, Roxy, Rambo, Kora, Kira, Siki, Elch, Era, Amba, Arma, Orka, Lex, Gera,...

GAELLE
napsal(a):
Nero, Ajax, Argo, Fram, Rex..............stačí se podívat do kalendáře psích jmen
Pokud tedy nelidská nebylo myšleno jako skutečně nelidská
ani jedno z tohoto neni puvodne psi jmeno
GAELLE
napsal(a):
Nero, Ajax, Argo, Fram, Rex..............stačí se podívat do kalendáře psích jmen
Pokud tedy nelidská nebylo myšleno jako skutečně nelidská
Aha. Nero tak úplně psí není i Rex je též mužské jméno, je holt jsou cizí, tak vám to tolik nepřijde.
A Fram je název lodi, nevím, jestli bych tak chtěla volat na psa
To bych mu radši říkala Kuba nebo Franta.

napsal(a):
ani jedno z tohoto neni puvodne psi jmeno
To jako že jsou lidská?
Terven
napsal(a):
Aha. Nero tak úplně psí není i Rex je též mužské jméno, je holt jsou cizí, tak vám to tolik nepřijde.
Fram byl velmi slavný maliňák a znám chovatelku která toto jméno dala. Proč ne?

Terven
napsal(a):
Tak třeba Fram byl aljašský malamut Jaroslava Monte Kvasnicy, a naprosto mu to sedělo. Určitě víc než Kuba nebo Franta.
Z uvedených jmen se mi libí pouze Kira, s ostatními si nedovedu přesdstavit je mít doma.. Že bych volal Gero, ke mně! To asi ne :D My máme doma Nastěnku (ta větší,jméno má z útulku, ale už jí to zůstalo) a Rockyho...

Terven
napsal(a):
To nerozporuju. Ale některým psům zas sedí ten Kuba, no.
Kuba sedí klukovi nebo chlapovi. Stačí zapojit fantazii a můžete vymyslet spoustu originálních jmen pro zvířata.
Patrik.01
napsal(a):
Z uvedených jmen se mi libí pouze Kira, s ostatními si nedovedu přesdstavit je mít doma.. Že bych volal Gero, ke mně! To asi ne :D My máme doma Nastěnku (ta větší,jméno má z útulku, ale už jí to zůstalo) a Rockyho...
Náš byl Argo a já na něj volala Hafi a přítel Pupiku a na vše slyšel

Terven
napsal(a):
Ano
Ale jděte.
Nero, Ajax, Argo, Fram, Rex.
Nero byl římský císař, v nynější době se tak téměř nikdo nejmenuje.
Ajax nevím, že by bylo mužské jméno, nemohu to vyloučit, znám pouze Ajax Amsterodam, což je fotbalový klub.
Argo není lidské jméno.
Fram byla loď.
Rex se v ČR jako lidské jméno sotva vyskytuje. Tím chci říct, že se asi nestane, když pujdete v parku se psem a zavoláte "Rexi k noze!", že se na vás budou nositelé tohoto jména přinejmenším divně dívat.

Terven
napsal(a):
No, vidíte, a já bych klukovi jméno Kuba v životě nedala.
Já také ne, ale je to lidské jméno a plno rodičů synovi toto jméno dá.

Patrik.01
napsal(a):
Gera byla fena NO.
napsal(a):
Ale jděte.
Nero, Ajax, Argo, Fram, Rex.
Nero byl římský císař, v nynější době se tak téměř nikdo nejmenuje.
Ajax nevím, že by bylo mužské jméno, nemohu to vyloučit, znám pouze Ajax Amsterodam, což je fotbalový klub.
Argo není lidské jméno.
Fram byla loď.
Rex se v ČR jako lidské jméno sotva vyskytuje. Tím chci říct, že se asi nestane, když pujdete v parku se psem a zavoláte "Rexi k noze!", že se na vás budou nositelé tohoto jména přinejmenším divně dívat.
Mně je úplně jedno, že se na mě bude v parku někdo dívat. Normálního člověka to nepohorší a ostatní ať si trhnou. Jednou jsem rozradostnila rodinu, která měla holčičku Viktorku, že se pejsek jmenuje stejně.
Pokud s tím někdo má problém, není to člověk, na jehož názoru by mi záleželo.
Mimochodem, v plzeňské ZOO žil v dávných dobách legendární šimpanz Tonda.

Terven
napsal(a):
Mně je úplně jedno, že se na mě bude v parku někdo dívat. Normálního člověka to nepohorší a ostatní ať si trhnou. Jednou jsem rozradostnila rodinu, která měla holčičku Viktorku, že se pejsek jmenuje stejně.
Pokud s tím někdo má problém, není to člověk, na jehož názoru by mi záleželo.
Mimochodem, v plzeňské ZOO žil v dávných dobách legendární šimpanz Tonda.
No jasně - já jsem já a kdo je víc?
Jasně že jmenovaná jména byla/jsou v některých dobách a kulturách i jména lidská. Ale já se pohybuji v českém prostředí v 21. století. A prostě Zuzanka nebo Kubík jsou jména lidská, jejich anglická varianty Suzie a Jacob (Džejkob) mi už tak nepatřičné nepřijdou, na každém hřišti potkám 2 zuzanky a 3 kubíky, ale džejkobů tam bude pomálu... Ať si každý pojmenuje svého psa jak chce, já se podivila nad rozšířenou praxí, kdy takto pojmenovávají psy organizace, jejichž cílem je psy udat jiným lidem.
jinak já pojmenovávám psy podle postav z oblíbených knih :D
Fatia
napsal(a):
Jasně že jmenovaná jména byla/jsou v některých dobách a kulturách i jména lidská. Ale já se pohybuji v českém prostředí v 21. století. A prostě Zuzanka nebo Kubík jsou jména lidská, jejich anglická varianty Suzie a Jacob (Džejkob) mi už tak nepatřičné nepřijdou, na každém hřišti potkám 2 zuzanky a 3 kubíky, ale džejkobů tam bude pomálu... Ať si každý pojmenuje svého psa jak chce, já se podivila nad rozšířenou praxí, kdy takto pojmenovávají psy organizace, jejichž cílem je psy udat jiným lidem.
jinak já pojmenovávám psy podle postav z oblíbených knih :D
možná je v tom nějaký záměr a na lidská jména je víc reakcí...............? Stejně pak většinou každý si psa přejmenuje

napsal(a):
Já také ne, ale je to lidské jméno a plno rodičů synovi toto jméno dá.
Mám Jakuba a je se svým jménem spokojený, dokonce vyžaduje, aby se mu říkalo Kubo.
GAELLE
napsal(a):
možná je v tom nějaký záměr a na lidská jména je víc reakcí...............? Stejně pak většinou každý si psa přejmenuje
Nevím, možná. proto jsem založila tuhle diskuzi, abych to rozlouskla :D a jsem překvapená, já v reálném životě neznám nikoho, kdo by psa pojmenoval lidským jménem. Ti, co lidské jméno mají, si ho všichni přinesli z útulku nebo původních majitelů. Jsem překvapená, že někdo opravdu dá svému psovi jméno Bára nebo Kubík (a nic proti tomu, říkejte psům jak chcete, já se jen upřímně divím :D :D)

Terven
napsal(a):
Myslíte? ...tak to bych právěže řekla o těch lidech, co mají problém s tím, že se jmenujou jako jezevčík. Člověku, který nemá přebujelé ego to nemůže vadit.
No já myslím, že mezi lidmi a psy a zvířaty obecně je určitá hranice. Žádné zvíře není rovno člověku. Podle mého názoru by se to mělo obrážet i ve jménech - lidská patří lidem. Nelze se pak divit, že se lidi na pejskaře nedívají s pochopením, když oslovují své zvíře stejně jako oni své děti. Tohle není o přebujelém egu ale o obyčejné lidské slušnosti a úctě.

napsal(a):
Mám Jakuba a je se svým jménem spokojený, dokonce vyžaduje, aby se mu říkalo Kubo.
Jakub, Kuba, je hezké české jméno. Lidské.
napsal(a):
No já myslím, že mezi lidmi a psy a zvířaty obecně je určitá hranice. Žádné zvíře není rovno člověku. Podle mého názoru by se to mělo obrážet i ve jménech - lidská patří lidem. Nelze se pak divit, že se lidi na pejskaře nedívají s pochopením, když oslovují své zvíře stejně jako oni své děti. Tohle není o přebujelém egu ale o obyčejné lidské slušnosti a úctě.
souhlasím. Přijde mi nepatřičné pojmenovat psa stejně, jako je běžné v dané společnosti pojmenovávat lidi. Mám psy ráda, ale jsou to psi, ne lidi (ne méně než lidi, jen to prostě nejsou lidi).
Terven
napsal(a):
No, vidíte, a já bych klukovi jméno Kuba v životě nedala.
Ono není spisovně Kuba, ale Jakub. Pro malého klučíka je zdrobnělina Jakoubku, moc milá.
A taky se mi moc líbí kniha Kubula a Kuba Kubikula.
nejstarší je Sissi a nenapadlo mne že to bude taky taková dietářka jako císařovna . U mladší vybrala dcera a nevíme proč ale trvala že štěnátko musí být Zuzanka a u nejmladší chovatelka že si můžu říct jméno od E a dcera že to bude Eliška . Ted na patře si pořídili štěně mopse Kvida . To bude chudák až mu hned ve vedlejším bytě začnou hárat 3 feny

Fatia
napsal(a):
Nikdo přece nemluví o konkrétních psích nositelích lidských jmen. Mluvíme o lidech, kteří takto pojmenovali psa.
Ale zrovna Bára, Ben, Max, Nora, to jsou jména běžně používaná pro psy, a není to jen nějaký novodobý výmysl. Mě se třeba Ben líbí, pro kluka, ne pro psa, ale určitě by si z něj děti utahovaly, že se jmenuje jak pes.

K tomuto se vyjadřovat nebudu....fena se jmenuje Sára (moje dcera, si třeba myslela, že to je psí jméno, máme už druhou Sárinu a když slyšela jednu maminku volat na svojí dcerku Sárinko, tak mi říká "mami, ta holčička se jmenuje jako naše feňule")...a pes je Jack...obě jména tudíž lidská, andulky jsou Matýsek a Filípek, křečková byla Růženka, leguán Ferda.....tak nějak mi to nepřijde.
Uvažovala jsem i jméně pro fenu Baruška, ale kamarádi mají dceru stejného jména, tak to mi bylo blbý a kdyby mi u další feňulky prošlo doma jméno Terezka, tak by to bylo fajn, jinak holt budeme mít třetí Sárinku.

Patrik.01
napsal(a):
...ale k nim to zrovna sedi :)

No neni vubec zac. To vy, nebo uz to maji od nekud z venku?
Jsou krasni.
Mimochodem "Nastenka" vypada uplne presne jako "Sara" moji macechy :)

Atheira
napsal(a):
Trochu hysterky, ne?
"Hano, nežer to hovno!"

...uz jsem to tu kdysi psala...
Sla jsem parkem a najednou krik "Dedo, Karle..."!
No tak clovek se otoci a kouka, kde je nejakej duchodce v nesnazich... A zase "Dedo, Karle...".
No ty holky co to volali jsem potkala, ale nebojte - neztratil se senila. Jen se jim zabehli psi.

Mimochodem, schvalne jsem sla kouknout do papiru...
Ja si psa fakt brala z utulku beze jmena.
Na vsech vystupnich listech je jen ""pes" + max. barva".
Jmeno nikde.
Cely to tehda bylo dost pochybny, ale ani "jmeno" nemel.
No tak pro priste radsi "Kubu", ale s tim, ze snim nekdo mluvi a stara se...
... 2009 utulek Klasterec nad Ohri

noemi
napsal(a):
Ségra má baseta Bedřicha a je to prostě Bedřan 😀 i Bedrisek 😄.
Já jsem Jana a začínám být naštvaná, že žádnou fenku s timto jménem jsem nikdy nepotkala 😁😀😁....a propos - ségra je Hana 😍😍😍 (viz příspěvek výše 🤣).
Tohle přesně jsem si říkala taky....jsem taky Jana, no asi to není dost znělé jméno...
není tam R

Uklidni vas to, ze muj otec moji matce (Jane) v case "lasky" rikal "Jajino/Jajo"?
A Jaja (Jajina) se jmenoval pes strejdy...?
"Jajo misto"... uplne bezny, kdyz se jelo ke strejdovi na zabijacku... (zabijel otec...).
Btw. prase "Pepik" (otec Josef...).

napsal(a):
K tomuto se vyjadřovat nebudu....fena se jmenuje Sára (moje dcera, si třeba myslela, že to je psí jméno, máme už druhou Sárinu a když slyšela jednu maminku volat na svojí dcerku Sárinko, tak mi říká "mami, ta holčička se jmenuje jako naše feňule")...a pes je Jack...obě jména tudíž lidská, andulky jsou Matýsek a Filípek, křečková byla Růženka, leguán Ferda.....tak nějak mi to nepřijde.
Uvažovala jsem i jméně pro fenu Baruška, ale kamarádi mají dceru stejného jména, tak to mi bylo blbý a kdyby mi u další feňulky prošlo doma jméno Terezka, tak by to bylo fajn, jinak holt budeme mít třetí Sárinku.
Taky jsme měli Sáru a taky mně to přišlo spíš jako jméno psí, já teda ani žádnou lidskou Sáru neznám.
Když jsem byla na OVVR, tak lidská jména měla většina feneček...Amálka, Matylda, Ela, Julinka, Baruška. Sama mám taky Julinku, ale uznávám, že to nebyla moc šťastná volba, blbě se na ni volá. Naštěstí v rodině dítě Julinku nikdo nemá a ani nikoho s takovým jménem neznáme. Jinak jsme měli ještě Robina, Maggii, Rommy a teď stále máme Nelly (Nelinka taky lidský, od původních majitelů), Draka a Cherry. Nejvíc na cvičáku pobavilo jméno Drak, na první lekci všichni očekávali, co se bude dít...jo, do všeho se vrhal vysloveně jako drak, po pěti lekcích nám doporučili, že už to nemá smysl, ať si chodíme do terénu :-)

Nevadí mně lidská jména u psů,ale u nás je mají spíš kozy.
Jen namátkou ze psů co jsme měli Cezar,Citar,Árný,Cit,Bela.Aný,Ený,Anja,Nik,Bobeš,Baron,Chita,Barny,Dolf,Kiki,Ben,
Argo,Džesika,Cir atd.
Ale kozy máme Madlu,Kadlu,Světlanu,Janinku a kozla Toníka.
Janae1

XXX.XXX.160.6
sisi58
napsal(a):
Ono není spisovně Kuba, ale Jakub. Pro malého klučíka je zdrobnělina Jakoubku, moc milá.
A taky se mi moc líbí kniha Kubula a Kuba Kubikula.
Kuba naní nespisovné, Kuba je podoba jména Jakub, je to povolená varianta, klidně můžete dítě pojmenovat Kuba. V ČR se behem 4 let narodilo 17 Kubů. Stajně jako Bára je povolená varianta, nemusí to být vždy Barbora.
Mě teda ta zažitá zvířecí jména přijdou nehezká, nelíbí se mi ani cizí jména nebo komoleniny, takže dávám lidská jména, momentálně máme Mášu.
Taky se nám stalo, že sousedé pojmenovali dítě po naší feně, jejich volba, akorát další fena se už pojmenovala jinak. Sousedi dali najevo, že si to nepřejí dalšího psa se jménem jejich dcery.
Tak jsou blbí, nejdřív pojmenují holku podle našeho psa a pak s tím mají problém, ale tak se pes pojmenoval jinak a budeme doufat, že použijí vlastní hlavu a další dítě nepojmenují dle našeho psa.
Janae1
napsal(a):
Kuba naní nespisovné, Kuba je podoba jména Jakub, je to povolená varianta, klidně můžete dítě pojmenovat Kuba. V ČR se behem 4 let narodilo 17 Kubů. Stajně jako Bára je povolená varianta, nemusí to být vždy Barbora.
Mě teda ta zažitá zvířecí jména přijdou nehezká, nelíbí se mi ani cizí jména nebo komoleniny, takže dávám lidská jména, momentálně máme Mášu.
Taky se nám stalo, že sousedé pojmenovali dítě po naší feně, jejich volba, akorát další fena se už pojmenovala jinak. Sousedi dali najevo, že si to nepřejí dalšího psa se jménem jejich dcery.
Tak jsou blbí, nejdřív pojmenují holku podle našeho psa a pak s tím mají problém, ale tak se pes pojmenoval jinak a budeme doufat, že použijí vlastní hlavu a další dítě nepojmenují dle našeho psa.
Pro mě za mě,dnes si rodiče pojmenovávají děti tak výstředně, že nějaký Kuba už to víc nepokazí.Třeba Quentin Kokta je docela šílené. Ovšem když člověk koukne na matku Quentina, není se čemu divit.
Akorát si myslím, můj názor, že když nejsme v Americe, zachovat klasická jména by nebylo špatné. Jak kdo komu potom říká, je jeho osobní věc.
Teta a strýc si pořídili štěně kavalíra, papírově se jmenuje nějak šíleně, tak na něj volají Deny.
A synovec je Daniel, volají na něj Dany. Má dva roky.
Takže když na zahradě někdo volá dítě či psa, přiběhnou buďto oba, nebo nikdo.
Nemyslím si, že je to ideální. Myslím, že když mám v rodině dítě, které už má dané jméno a nějak se na něj volá, pak ten, kdo si pořídí psa, by neměl toho psa pojmenovat stejně nebo velmi podobně.
Mně by to třeba nevadilo. Ani kdyby to bylo moje dítě a s tím psem by se jmenovali úplně stejně, nevadilo by mi to. Asi by mi vadila ta nedorozumnění, ale ne ta shoda jmen.
Ovšem ne každý je tak v klidu. Bratra třeba hodně urazilo, že teta a strýc pojmenovali psa po jeho synovi. I dnes, po půl roce, je to pro něj citlivé téma. Takže já bych v zájmu prevence u vlastního psa opravdu volila jména jiná než běžná lidská. Samozřejmě Ajax z řeckých bájí, Nero z římské historie, Ben či Ron, u kterých se to obecně ví, že se používají jako jméno pro psy, nebo jména jako Jessica či Clark, která tady nejsou obvyklá, nevadí. Už jsem to tu kdysi psala, známá má pojmenovanou fenu Avicenna, nepřijde mi to urážlivé.
Ale pojmenovat psa Deny, když máte v rodině rok a půl starého chlapce Danyho, no, nepřijde mi to úplně vhodné. Kdyby na toho psa aspoň volali Denisku nebo tak, aby to neznělo tak podobně...
Janae1
napsal(a):
Tak Vaši sousedi jsou opravdu jiná liga. :)
A vidíte, jak je to všechno relevantní - pro mě je třeba Máša typické zažité zvířecí jméno. Když se řekne Máša, spíš si představím zvíře, psa, zubra ze zoo nebo třeba koně, než-li člověka. Možná i proto je to tak komplikované, že co je pro někoho jméno typicky lidské, pro jiného spadá do kategorie mezi kozu Lízu, medvěda Míšu a psa Bena.

napsal(a):
No jasně - já jsem já a kdo je víc?
ale jinak dík za inspiraci, další přírůstek do kočičí smečky, bude-li, dostane jméno mé a syna, kocoura se jménem manžela a druhého syna už máme

Černou mopsli jsme adoptovali z organizace, která pojmenovává psy po známých osobnostech/postavách. My jsme si vyhlídli Whoopi a protože už jsme doma shodou okolností (osud?) jednu Whoopi měli (opravdu má PP jméno Whoopi), přejmenovali jsme černou na Šťopku. Ráda pojmenovávám zvířata jménem, které je nějak vystihuje. Ta papírová mopsle byla a je od malička jak čamrda, takže tý říkáme Hupi. A kocour, který nás adoptoval, se jmenuje Pan Bečka (váží asi osm kilo a je větší než mopsle).

napsal(a):
ale o obyčejné lidské slušnosti a úctě.
nikdy bych neverila, ze vazne nekdo stavi slusnost a uctu - na jmenu?
vazne na jmenu?
vzdyt je to taaaaak nepodstatne v zivote ?
jo, ze nekdo je schopen dat diteti hanlive jmneo, jmeno kvuli kteremu se mu ve skole ostatni budou smat. to je krute.
ale u zvirat tohle resit
ale zajimava diskuze.
Janae1

XXX.XXX.160.6
" ze nekdo je schopen dat diteti hanlive jmneo, jmeno kvuli kteremu se mu ve skole ostatni budou smat. to je krute."
V dnešní době všemožných i nemožných jmen neznám jméno,kvuli kterému by se děti dotyčnému smáli. (když pominem Mečislava a třeba Machnu)
Dle našich zkušeností jsou horší rodiče těch dětí a nejhorší prarodiče, skoro by se dalo říct, že sekomunistům povedla unifikace.
My máme syna Jáchyma, celkem neutrální jméno. Od dětí i od mojí generece je Jáchym přijímán kladně. Od generace prarodičů slyší neustále nějaké kydy.
A ostatní děti mají jména z podobného soudku a jediné posměšky, které kdy slyšely jsou od generace prarodičů.
Zvláštní, že generaci praprarodičů už se jména velice líbí, kolikrát slyšíme "jé, tak se jmenoval můj tatínek, to je hezké".

napsal(a):
ale o obyčejné lidské slušnosti a úctě.
nikdy bych neverila, ze vazne nekdo stavi slusnost a uctu - na jmenu?
vazne na jmenu?
vzdyt je to taaaaak nepodstatne v zivote ?
jo, ze nekdo je schopen dat diteti hanlive jmneo, jmeno kvuli kteremu se mu ve skole ostatni budou smat. to je krute.
ale u zvirat tohle resit
ale zajimava diskuze.
Uklepla jsem se, nechtěla jsem vám dát like.
Jméno jako jméno, že? Ale tak to není. Aspoň pro mne a jak vidím v diskuzi, tak nejen pro mě.
Mne třeba hodně zaskočilo, když jsem se dozvěděla, jaké jméno má fenka, kterou si vzala jedna moje známá z útulku. Je stejné jako jméno mé neteře.
Psy mám ráda, ale nejsou to lidi, abych jim dávala lidská jména, běžně u nás pro lidi používaná. A ano, připadá mi to jako neúcta k lidem.
já o tom přemýšlela celou noc, proč mě tak dráždí lidská jména psům... a koza růženka nebo hroch bedřich mi přitom nepatřičný nepřijde. A přišla jsem na to. Mně totiž hrozně vadí polidšťování psů. a kozu nebo hrocha (nebo andulku pepíka) nikdo nepolidšťuje. Dát stejné nebo velmi podobné jméno psovi jako již je v blízké rodině má dítě, považuji za nevychovanost.
Já osobně bych lidské české jméno psovi nedala, ale spíš proto, že se mi víc líbí "cizí" jména. Nijak mě to nepohoršuje a nevadí mi, když má někdo psa Pepíka nebo Mařenku.... Rodiče měli v minulosti psi Dana a Bena, teď mají vnuka Dana - nikdo se nad tím ani nepozastavil . Babička měla fenu Barunku. Sestřenka měla a mají už druhou Áju.
Nikdy mi nevadilo nebo nepřišlo vyloženě divné "lidské" české jméno na psovi, ale občas mi přijde nějaké jméno divné na dítěti - třeba Laura, tak nedávno pojmenovala dceru kamaráka - možná je to tím, že znám fenu Lauru, ale pro mě je to jméno víc psí než lidský , to samé Sára, taky znám víc fen Sár než holčiček. Nebo třeba Alan, Max - pro mě jasní psi a spousta lidí tak pojmenuje dítě. Ale samozřejmě každého věc
Fatia
napsal(a):
já o tom přemýšlela celou noc, proč mě tak dráždí lidská jména psům... a koza růženka nebo hroch bedřich mi přitom nepatřičný nepřijde. A přišla jsem na to. Mně totiž hrozně vadí polidšťování psů. a kozu nebo hrocha (nebo andulku pepíka) nikdo nepolidšťuje. Dát stejné nebo velmi podobné jméno psovi jako již je v blízké rodině má dítě, považuji za nevychovanost.
Tak já myslím, že většina lidí nedá psovi jméno, které má dítě v blízké rodině, stejně tak, jako nedá jméno, které má už nějaký pes v blízké rodině, se kterým se budou vídat...Mám fenu "Ejbí", rodiče si vzali už pojmenovanou fenu "Ejmí" no a sousedi teď mají nové štěndo, které se jmenuje "Eddie" - to je očistec .
Ale co když je třeba první ten pes se jménem a až pak se narodí to dítě?

Fatia
napsal(a):
Mně totiž hrozně vadí polidšťování psů.
a me by zase nenapadlo, ze jmenem psa - polidstuju
jj. vidim, ze to ma kazdy nastavene uplne jinak.
trosku si pripadam -jak to prirovnat ? asi jako v cizi zemi, kde neznam mistni obyceje a nenapadlo by me, co muze jine urazit.
když jsem byla malá tak to byl samý Filip . Dcera strašně chtěla aby se pes jmenoval jako ona a to jsme řekla že nejde. Ale jestli pojmenuje dítě jako se jmenují naše fenky tak je mne to fakt jedno. Pokud bych nechala co má v PP tak místo Zuzanky máme Eminenci takže by se jí asi říkalo Ema?To bych si venku moc nepomohla a nejmladší má v PP Elies takže jí říkáme Elie a dcera Elinko . Ve vedlejším vchodu je retrívr Bára . švagr měl jezevčíka Edu Ale asi se ted dávají víc lidská jména. Raději Pepíčka než Gucci
Janae1
napsal(a):
" ze nekdo je schopen dat diteti hanlive jmneo, jmeno kvuli kteremu se mu ve skole ostatni budou smat. to je krute."
V dnešní době všemožných i nemožných jmen neznám jméno,kvuli kterému by se děti dotyčnému smáli. (když pominem Mečislava a třeba Machnu)
Dle našich zkušeností jsou horší rodiče těch dětí a nejhorší prarodiče, skoro by se dalo říct, že sekomunistům povedla unifikace.
My máme syna Jáchyma, celkem neutrální jméno. Od dětí i od mojí generece je Jáchym přijímán kladně. Od generace prarodičů slyší neustále nějaké kydy.
A ostatní děti mají jména z podobného soudku a jediné posměšky, které kdy slyšely jsou od generace prarodičů.
Zvláštní, že generaci praprarodičů už se jména velice líbí, kolikrát slyšíme "jé, tak se jmenoval můj tatínek, to je hezké".
To je ovšem spíš štěstí než běžná věc.
Za studií (tj. pět let zpátky, žádná doba dinosaurů) jsem se hodně motala kolem škol, takže pořvávat na někoho Klystýrko (Krystína), Kryso (opět Krystína, která měla tu smůlu, že měla maličký předkus), Žvejko (Petra, hádám, že podle žvýkaček Pedro), Kakablíno (Karolína) a podobně není vůbec nic výjimečného.
Taky znám chlapce Matěje, kterému na předtančení na plese nečekaně onemocněla partnerka. Od té doby, kdykoli někam šel, ostatní na něj hulákali - Matěji, proč tě holky nechtějí. A také znám dvě děti, které se nenáviděly celou školní docházku, protože ostatní si je dobírali - jmenovali se Adam a Eva a v první třídě spolu náhodou seděli v lavici. Táhlo se to s nimi do devítky.
A rovněž znám dívku Leonii, o které se tak dlouho vyprávělo, že je blbá a namyšlená, a to pouze na základě jejího jména, až se tak skutečně začala chovat, jen aby dostála předpokladům.
Jako ano, ono to přechodem na střední školy většinou zmizí nebo se alespoň ty poznámky stávají spíše směšnými než krutými. Ale teda jmenovat se nějak výstředně bych nechtěla za zlaté prase. A jmenovat se jako pes někoho ze spolužáků, díky, ne.
Samozřejmě, ta jména za to nemůžou. Ale pojmenovat dítě nějak rozumně je jakási prevence. Myslím, že zrovna Qentina Koktu děti na základce sežerou.

misimisi
napsal(a):
My měnili z Anežky, volali na ní Ančo, na Any. Měla by být zachována první dvě písmena. Zuzana - Zuky, Zůs, nevím, no, nebo třeba Zubejda 😁😜
A my máme Anežku vnučku a i,tolik zde probíraného, Kubíka.Známí mají maltézáka Nelinku a jejich neteř má Nelinku deru.Vždy když se bavíme,tak se ptám o které Nelince mluví.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak stará snad nejste, abyste znala jeho chovatelku, nééé … ?
to samozřejmě ne. Jméno Fram dala štěněti chovatelka bouvieru na Slovensku. Další byl Fred, Frank, fenka Fleur. Ale o maliňáky jsem se dřív hodně zajímala a ten Fram byl "zakladatel" ale to vy jistě víte líp než já když je chováte
napsal(a):
Mně totiž hrozně vadí polidšťování psů.
a me by zase nenapadlo, ze jmenem psa - polidstuju
jj. vidim, ze to ma kazdy nastavene uplne jinak.
trosku si pripadam -jak to prirovnat ? asi jako v cizi zemi, kde neznam mistni obyceje a nenapadlo by me, co muze jine urazit.
taky si připadám jak v cizí zemi... protože mě by prostě nenapadlo pojmenovat psa Bára nebo Zuzanka... A nenapadlo by mě ani, že to napadne někoho jiného :D :D :D také vidím, že každý to má nastaveno jinak a beru to nakonec jako pozitivní věc, jak je ten svět barevný :)
každopádně děkuji všem za rozšíření obzorů! :D
a jestli (až) si budu opravdu vybírat psa, na jméno koukat nebudu a případně si ho přejmenuji po svém.
GAELLE
napsal(a):
to samozřejmě ne. Jméno Fram dala štěněti chovatelka bouvieru na Slovensku. Další byl Fred, Frank, fenka Fleur. Ale o maliňáky jsem se dřív hodně zajímala a ten Fram byl "zakladatel" ale to vy jistě víte líp než já když je chováte
No, on BO zakladatele vlastně nemá - byli to původní pracovní psi, co se v Belgii a okolí běžně nacházeli, a až na konci 18. byl uspořádaný svod těchto psů, tam je roztřídili do variet podle typu a barvy srsti, založili 1. plemennou knihu, a nazvali je plemenem Belgický ovčák . Fram už měl plný 4. generační FCI rodokmen, ale co je pozoruhodné - on na fotce vypadá úplně přesně, jako dnešní malinois!
Když se podívám, jakou destrukcí zevnějšku prošlo díky "šlechtění" za posledních 50 let většina plemen, tak to, že maliny vypadají 110 let pořád stejně mi příjde až senzační!
Janae1
napsal(a):
To máte pravdu. Vybírali jsme jméno pro potomka a příbuzenstvo bylo zvědavé. A po sdělení výběru začala babička prskat, že doufá, že to teda bude kluk, protože to holčičí je strašný. A přitom jde o zcela neutrální tradiční česká jména. Žádná extravagance...

Mně osobně se česká lidská jména na zvířatech nelíbí (vlastně se mi nelíbí celkově, ale to je jedno :D ), ale to z toho důvodu, že mi u zvířat přijdou strašně...nudná. U dětí se v pojmenování moc vyřádit nemůžete (někteří to teda dělají...myslím, že se narodila i nějaká Daenerys ) , ale u zvířat, to je jiná. Takže postavy z fantasy, mytologie, her, knih, filmů, seriálů....to je moje :D ...
Jinak by mi bylo ale úplně jedno, že někomu vadí, jak se jmenuje moje zvíře - je to člen mojí rodiny a zvířata mám radši, než většinu lidí :D...a pokud to někoho uráží, tak to taky není můj problém, obzvlášť v případě, že pojmenovali svoje dítě o dost později než já psa. Ale já jsem zase člověk, co ani po roce neví, jak se jmenují sousedi v baráku a celkově jsem je potkala jen párkrát na chodbě, krom majitele bytu, takže bych ani netušila, že se tak nějaké zvíře nebo dítě v okolí jmenuje...ale ve městech je to jiné než na vesnici, kde se každý zná.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No, on BO zakladatele vlastně nemá - byli to původní pracovní psi, co se v Belgii a okolí běžně nacházeli, a až na konci 18. byl uspořádaný svod těchto psů, tam je roztřídili do variet podle typu a barvy srsti, založili 1. plemennou knihu, a nazvali je plemenem Belgický ovčák . Fram už měl plný 4. generační FCI rodokmen, ale co je pozoruhodné - on na fotce vypadá úplně přesně, jako dnešní malinois!
Když se podívám, jakou destrukcí zevnějšku prošlo díky "šlechtění" za posledních 50 let většina plemen, tak to, že maliny vypadají 110 let pořád stejně mi příjde až senzační!
ano je nádherný. Je dobře že vypadají stále stejně a snad i povaha jim zůstala. Dlouho jsem si na něj myslela ale teď už vzhledem k věku je to sci-fi.................možná nějaký starší vyřazený ze služby jak jsme se bavily minule. Jsou to úžasná zvířata
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.25.50
Tak haveti dik zasobe fantasy knih davam jmena z nich. Dík vymyslenym jazykum ala od tolkiena jsou ty zasoby takrka nekonecne :-)
Momentalne mame psy
Macík (Max)
Jaimie (Jamy von Casson)
Cipísek (Simon Celli Orinoco Ranisi)
Merlin (Ethien of Alexandria)
Bruni (Bruno Go-bi Rainbouw)
Když se smecka riti ven nikdy se nehoukne na spravneho psa spravny jmeno 😂

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak haveti dik zasobe fantasy knih davam jmena z nich. Dík vymyslenym jazykum ala od tolkiena jsou ty zasoby takrka nekonecne :-)
Momentalne mame psy
Macík (Max)
Jaimie (Jamy von Casson)
Cipísek (Simon Celli Orinoco Ranisi)
Merlin (Ethien of Alexandria)
Bruni (Bruno Go-bi Rainbouw)
Když se smecka riti ven nikdy se nehoukne na spravneho psa spravny jmeno 😂
Jsem chtěla svojí feně dát jméno Arwen, než jsem zjistila, kolik jich teď všude běhá, takže z toho sešlo

No tak jsem se doma cvičně zeptala, jestli by se další feňule nemohla jmenovat po mě "Janička"...následovalo poklepání na čelo a prej "takový blbý jméno, to nemyslíš vážně".....takže asi tak .....jestli existuje nějaká feňulka, která se jmenuje Jana (silně o tom pochybuju), tak je to teda pěknej chudák s tímhle jménem a líp by dopadla i s klasickým jménem Ťapka.
Jinak tady bylo několikrát zmiňované jméno Bára a to teda musím říct, že je u fen dost populární resp. u majitelů, feně je to asi jedno, sama jich znám několik.

napsal(a):
No tak jsem se doma cvičně zeptala, jestli by se další feňule nemohla jmenovat po mě "Janička"...následovalo poklepání na čelo a prej "takový blbý jméno, to nemyslíš vážně".....takže asi tak .....jestli existuje nějaká feňulka, která se jmenuje Jana (silně o tom pochybuju), tak je to teda pěknej chudák s tímhle jménem a líp by dopadla i s klasickým jménem Ťapka.
Jinak tady bylo několikrát zmiňované jméno Bára a to teda musím říct, že je u fen dost populární resp. u majitelů, feně je to asi jedno, sama jich znám několik.
Naše koza Janinka si nestěžuje,tak to nebude tak hrozný.
napsal(a):
byla to teda vždy náhoda,ale měli jsme hodně psů od A , a ted už ne. Janičku bych asi psovi taky nedala. To se asi fakt nedává Od A jsme měli Alfa a pak u jen holky- Adélu a áju a ted Sissinku, Zuzanku a Elišku a často potkáváme křížence brabantíka Pepinu
Janae1

XXX.XXX.160.6
napsal(a):
Kdybych neměla nakolik Janinek v rodině, tak mi to pro fenku přijde celkem hezké jméno. Když může být Janinka brouček z pohádky, tak proč ne fenka.
My máme kocoura Matese, v dnešní modě Matějů a Matyášů musím občas upřesnit, že se jedná o kocoura.

Ajax je anglická verze lidského jména Aiás. Nebyl to jen tak nikdo, ale druhej nejlepší válečník v trojské válce.
Pro mě za mě ať si každý pojmenuje co chce. Znám Terezky feny i kočky, a co jako? Ségra je Betynka, ta by se musela hroutit několikrát denně, kdyby jí uráželo, že se nějaký pes jmenuje stejně.
A koneckonců Nora je taky lidský jméno, takže mám máslo na hlavě
ale dneska už může být lidský jméno úplně cokoliv

napsal(a):
Naše koza Janinka si nestěžuje,tak to nebude tak hrozný.
No tak alespoň nějakou jmenovkyni v říši zvířat mám .
napsal(a):
No tak alespoň nějakou jmenovkyni v říši zvířat mám .
Tak já vás ještě podpořím - když chodil kluk do školky, miloval Janičku a když jsme měli mladý morčata, chtěl jedno pojmenovat po ní...a pak jsme měli morče Kačenku, taky po holce ze školky

Ebi
napsal(a):
Musím říct, že když jsem v dětství četla knihu od Čapka Dášenka, že jsem byla pyšná že se jmenuji stejně - každý to máme jinak
To jste mně připomněla.Měli jsme také kozy Mášu a Dášu,sestry.Pak si pro jednu přijela paní a když slyšela jak se jmenují vzala si Dášu,jmenovala se také Dáša a tak prý má alespoń jmenovkyni.Má ji do dnes.
Je vidět, že se máme dobře, když je tolik času na řešení hovadin
Jinak "ochránkyně mravopočestnosti zvířecích x lidských jmen" mne docela pobavily, jejich rádoby "vyšší princip mravní"... by možná stál za rozbor psychologa
ovšem doma bych je mít nechtěl
PS. Jen asi zapomněly, že všichni ti venkovští Míšové a Bobíci jsou jen zdrobněliny Michalů a Robertů
No jo, fakt
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/tovarna-zvireci-krmivo-chrastany-zlicin-aplikace-zapach_1902230704_anj
ale těch lidí je mi teda líto, zažila jsem, jak zápach může obtěžovat.

to je dlouhodobý problém. když jsou atmosférické podmínky, páchne to až na Zličín. No, jako kafina.
ale zase na druhou stranu lidi, co si myslí, že v granulích je něco jiného než masokostní moučka, jsou hloupí nebo neinformovaní.

ale mně osobně to nijak nebrání ty granule krmit, asi tak stejně jako koupím sýkorkám "lojovou" kouli co je podle smradu taky kafilerní tuk

lupus4
napsal(a):
Jinak "ochránkyně mravopočestnosti zvířecích x lidských jmen" mne docela pobavily, jejich rádoby "vyšší princip mravní"... by možná stál za rozbor psychologa
PS. Jen asi zapomněly, že všichni ti venkovští Míšové a Bobíci jsou jen zdrobněliny Michalů a Robertů
Opravdu nevím, co vás na odlišném názoru tak irituje. Co je na jiném názoru špatného?
Na psychologa je spíš to vaše odsouzení.
Mě nic neirituje, špatně a vztahovačně si to vykládáte. Asi nechápete fci smajlíků. U vás mne to ale ani nepřekvapuje.
Jen se bavím nad "závažností" tématu a "hloubkou" argumentů.
S humorem jde všechno lépe , věřila byste tomu ?
Jinak si pojmenujte co chcete a jak chcete, je mi to úplně fuk.
PS. drbu při tom své PSY Vojtěcha a Rudánka a je mi fain
šavlozubka
napsal(a):
To máte pravdu. Vybírali jsme jméno pro potomka a příbuzenstvo bylo zvědavé. A po sdělení výběru začala babička prskat, že doufá, že to teda bude kluk, protože to holčičí je strašný. A přitom jde o zcela neutrální tradiční česká jména. Žádná extravagance...
My tedy zatím potomky nechystáme, ale vybírali jsme jméno pro štěně a od té doby (přes 4 měsíce) se nestýkám s rodiči, takže asi tak :)
A v Řecku je tradice, že pokud nepojmenujete alespoň prvorozené dítě po rodičích manžela, tak vás minimálně nebudou mít v lásce, v horším případě vás zcela vydědí a odstraní ze života (případ kamarádova otce, který si dovolil syna pojmenovat historickým jménem místo typickým, kterým se jmenuje skoro doslova každý druhý)
Přitom výběr jména je každého věc a i když se okolí nelíbí, lze to vyjádřit slušně a nedělat kvůli tomu scény
lupus4
napsal(a):
však je to pěkné, nemusíme furt řešit závažná témata jako nesmrtelnost chrousta, hladomor v Africe, množírny a trestání štěňat za kousání kotníků...Myslím, že psycholog by si na téhle diskuzi smlsnul :D, však je to opravdu zajímavé, že někomu je proti srsti lidské pojmenování psů. Je to naprosto nevinné, o nic nejde a tak si nakonec můžeme říct: "aha, svět je tak barevný, že někdo to má až takhle jinak, než já". Za mě poučné.
PumaCZ
napsal(a):
My tedy zatím potomky nechystáme, ale vybírali jsme jméno pro štěně a od té doby (přes 4 měsíce) se nestýkám s rodiči, takže asi tak :)
A v Řecku je tradice, že pokud nepojmenujete alespoň prvorozené dítě po rodičích manžela, tak vás minimálně nebudou mít v lásce, v horším případě vás zcela vydědí a odstraní ze života (případ kamarádova otce, který si dovolil syna pojmenovat historickým jménem místo typickým, kterým se jmenuje skoro doslova každý druhý)
Přitom výběr jména je každého věc a i když se okolí nelíbí, lze to vyjádřit slušně a nedělat kvůli tomu scény
Kvůli jménu pro psa? Do pojmenovávání zvířat mi nikdo naštěstí nemluví. Většinou se inspiruju knižními nebo historickými postavami.
Ale s potomkem mají všichni pocit, že do toho můžou mluvit. Nejvíc mě asi dopalilo, když jsem zjistila, že mamka s babi budoucímu potomkovi říkají jménem, které jsem sice měla na seznamu nejvýš, ale ještě jsme nebyli s mužem rozhodnutí, která z těch jmen skutečně chceme. A taky proto, že dokud se nenarodí, tak by se mu podle mě jménem říkat ani nemělo.
šavlozubka
napsal(a):
Kvůli jménu pro psa? Do pojmenovávání zvířat mi nikdo naštěstí nemluví. Většinou se inspiruju knižními nebo historickými postavami.
Ale s potomkem mají všichni pocit, že do toho můžou mluvit. Nejvíc mě asi dopalilo, když jsem zjistila, že mamka s babi budoucímu potomkovi říkají jménem, které jsem sice měla na seznamu nejvýš, ale ještě jsme nebyli s mužem rozhodnutí, která z těch jmen skutečně chceme. A taky proto, že dokud se nenarodí, tak by se mu podle mě jménem říkat ani nemělo.
No, ono to tím jménem pro psa jen vyvrcholilo :)
Po tom, co jsem rodičům oznámila jméno psa (Hachi), mi oznámili, že bychom s přítelem neměli mít děti, že to budou chudáci a všichni se jim budou smát. No, a tohle vedlo k dalším věcem a k tomu, že jsem se s nimi přestala bavit :) Ale ano, jméno byla poslední kapka.

Teď jsem si ještě vzpomněla na CHS afgánských chrtů Gandamak, tak tam se s tím nemažou a dávaj rovnou lidské jméno a příjmení, byť ne české např.
Tiger Woods Gandamak, Franco Nero Gandamak, Ozzy Osbourne Gandamak, Flash Gordon Gandamak, Jenis Joplin Gandamak...a asi by se dalo pokračovat.
No tak kam se na to hrabe nějaká Barunka, Adélka a nebo Kubíček
Mě to teda přijde i docela originální a líbí se mi to.
Já bych řekla, že ta tradice dávat zvířatům lidský jména je hóódně stará - viz krávy Blaženy a Anduly, kobyly do tahu se často jmenovaly Bára, Lucka, Zuzana, Sylva, každá andulka byla Pepík.
Přitom bych neřekla, že v těch dobách někdo povyšoval zvířata nad lidi anebo že to bylo výrazem neúcty.
Mimochodem, nevím jestli ještě dnes, ale na Rýchorách chovali skotský náhorní skot a bejk se jmenoval Adam a taky znám divočáky Aničku a Marušku

napsal(a):
Teď jsem si ještě vzpomněla na CHS afgánských chrtů Gandamak, tak tam se s tím nemažou a dávaj rovnou lidské jméno a příjmení, byť ne české např.
Tiger Woods Gandamak, Franco Nero Gandamak, Ozzy Osbourne Gandamak, Flash Gordon Gandamak, Jenis Joplin Gandamak...a asi by se dalo pokračovat.
No tak kam se na to hrabe nějaká Barunka, Adélka a nebo Kubíček
Mě to teda přijde i docela originální a líbí se mi to.
No a tohle mně nevadí. Tiger Woods Gandamak - určitě v životě svého lidského jmenovce nepotká. A ani běžně v parku nebude potkávat lidi jmenující se Tiger nebo Woods.
napsal(a):
No a tohle mně nevadí. Tiger Woods Gandamak - určitě v životě svého lidského jmenovce nepotká. A ani běžně v parku nebude potkávat lidi jmenující se Tiger nebo Woods.
A i kdyby potkal...já si pořád myslím, že inteligentního člověka bez pošramoceného ega setkání se zvířecím jmenovcem maximálně pobaví. Pokud si člověk neumí dělat sám ze sebe legraci, bývá někde chyba.

napsal(a):
a ze se lidem rika tygre a drevo to je OK v pojmenovani?

napsal(a):
a ze se lidem rika tygre a drevo to je OK v pojmenovani?
Zase, když někdo řekne ženský, že je kočka....no tak to už je kurňa lichotka

impact
napsal(a):
Ze by se mohl tygr urazit? Ostatne Balu je taky kdejakej medved.
copak tygr, ale toho dreva je mi lito, toho se nikdo nezastal

impact
napsal(a):
Ze by se mohl tygr urazit? Ostatne Balu je taky kdejakej medved.
Copak tygr,ale těch volů a bejků co všude běhá,ti kdyby se urazili.