Lada199

XXX.XXX.110.136
Ahoj, máme půlroční fenku jrt a začala hárat. Fenku jsme ještě nikdy neměli a proto se chci zeptat na poněkud hloupé otázky. Na 2.9 jsme byli domluvení na očkování- ale to asi muže fenka ještě harat, takže se to očkováni nějak přesune??
A další otázka, štěňátka nechceme takže ji budem kastrolovat, tak se chci zeptat kolik času musi uplynout po harani abychom ji mohli nechat kastrovat. Děkuji
No, mne zase před pár dny šokovala známá s maltézačkou, kdy zrovna hárala. Tak jsem se zeptala, jestli budou kastrovat, myslím, že hárala poprvé, je mladá. A ona mi řekla, že až po štěňátkách, že jim to doporučila vetka. Pochopitelně není papírová a ženicha jí našli někde vedle v ulici, jen prý se jí moc nelíbí. Když jsem se zeptala, jakový byl argument vetky, že až po štěndách prý: je to pro ni lepší, alespoň jednou, kvůli rakovině a tak. Musím říct, že z takového přístupu veterinářky mi spadla čelist. Mám dojem, že si tam promítá nějaké své mateřské pudy, bez ohledu na to, co je lepší pro psa. Jasně, úplně nejlepší je nasekat další něcojakomaltézáky. Doufám, že jim je pak taky rozprodá Oni, poprvé majíc psa, si naivně myslí, že jim lidi ruce utrhají a vydělají na tom, fakt.
turistka
napsal(a):
Tak já se přidám, řeším stejnou otázku a ráda si poslechnu zkušenosti a rady z více stran. Jinak mně vet doporučil buďto ještě před nebo krátce po prvním hárání kvůli prevenci rakoviny mléčných žláz.
A o vyssim riziku zhoubnych nadoru kosti, v pripade kastraci do jednoho roku veku (neuzavrene rustove zony) Vam taky rekl?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já to teď řeším u skoro tříleté feny, která nemůže být do chovu a fakt teda nevím. Mám několik názorů od chovatelů, každý je jiný a fakt váhám, nikdy jsem ještě žádnýho psa nekastrovala. U předchozích fen přišly problémy po 10tem roce...pyometra, rakovina.
Nevím, jestli to nepletu a nechci šířit bludy, ale něco se mi zdá, že psala Bodlinka o tom, že hárání růst ukončuje, protože něco hormony. Ale mohlo se to týkat také něčeho jiného. Malá plemena ale stejně dospívají mnohem dřív. Stejně by mne to zajímalo, tak snad Bodlinka zase upřesní....koček se tyto věci netýkají?

pohlavní hormony řídí kromě jiného i uzavírání růstových plotýnek, takže působí proti růstu. ale ta zvířata i po první říji ještě rostou. jsou na to i nějaká procenta, že první říje dostaví, když má zvíře 65 % dospělé hmotnosti, nebo to bylo 70%? nevím.

Nechci se teď bavit na téma kastrace ano-ne.....
Když už budu kastrovat, kdy je tedy nejoptimálnější věk ke kastraci feny z preventivních důvodů, mě to vychází tedy mezi 1-2 háráním, otázka je, kdy v tomto období kastrovat, jestli po prvním odhárání nebo spíš ve věku, kdy by fena měla hárat podruhé...nebo něco mezi, třeba roční zvíře, protože když odhárá fena poprvé, tak není jisté, že další hárání bude za 6 měsíců a tudíž se pak takový zákrok docela blbě plánuje.
Všem co je téma kastrací zvedá ze židle se omlouvám, ale vzhledem k tomu, že s největší pravděpodobností si jako dalšího psa opět pořídím fenu, tak už teď, kdy to ještě není na pořadu dne,už zase sbírám pro a proti....nejsem člověk, který když jednou nechal vykastrovat fenu, tak by automaticky kastroval další a to i přesto, že moje kastrovaná fena je stále, i teď v deseti letech" zdravá a zatím se nám všechna rizika spojená s kastrací vyhnula.
lesnížínka
napsal(a):
Nevím, jestli to nepletu a nechci šířit bludy, ale něco se mi zdá, že psala Bodlinka o tom, že hárání růst ukončuje, protože něco hormony. Ale mohlo se to týkat také něčeho jiného. Malá plemena ale stejně dospívají mnohem dřív. Stejně by mne to zajímalo, tak snad Bodlinka zase upřesní....koček se tyto věci netýkají?
Povinné DKK a DLK u psů do chovu se dělají až po roce věku, spíše rok a půl až dva. A není to jen tak zbůhdarma.

VŽDYCKY bych nechala fenu dospět. A při háráních bych ji jednoduše hlídala, aby nezabřezla. Kastraci nedospělé feny považuji za prasárnu.
Zkušenost: fena BŠO, na radu vcelku vyhlášeného veta kastrovaná po prvním hárání (barvila 20dní, brzy následovala faleška). Vet zdůraznil, že kastrace až po plnohodnotném hárání a po zklidnění po falešce. Kastrovaná tedy v cca 13měsících, hojení bez problémů. Do 10let úplně zdravá, veliká, silná, 36-40kg celý život. Od 10let inkontinentní, dožila na 1/2 dávce léku + homeopatika. Dožila se téměř 13let, uspávaná kvůli rakovině kosti (v tomhle věku údajně netypické).
Závěr: další fenu nechám opět kastrovat, ale asi později, záleží na okolnostech.
Radu nemám, to je na zvážení každého majitele. Hlavně ať vám čubina dělá radost

napsal(a):
VŽDYCKY bych nechala fenu dospět. A při háráních bych ji jednoduše hlídala, aby nezabřezla. Kastraci nedospělé feny považuji za prasárnu.
Hlídání, aby fena nezabřezla, je ten nejmenší problém....vlastně to není žádný problém, nekastrovanou fenu jsem měla, takže z toho bych vědu nedělala a určitě kvůli tomuto fenu nekastrovala.
Ale to jen tak na okraj.......chtěla jsem jen zdůraznit, že o TOHLE přeci nejde.
Jinak myslím, že ti co to tady trochu sledují ví, že momentálně mám fenu kastrovanou před prvním háráním a kupodivu nepozoruju, že by se na ní ta "prasárna" nějak projevila, tím samozřejmě netvrdím, že přelom 8-9 měsíc je ideální na kastraci. A vůbec netvrdím, že kastrace je jediná správna volba.
Nicméně opravdu nechci rozvinout debatu kastrovat-nekastrovat, to už jsme tady probírali milionšestkrát, takže to prosím nemusíme probírat znovu.

lenocka
napsal(a):
Zkušenost: fena BŠO, na radu vcelku vyhlášeného veta kastrovaná po prvním hárání (barvila 20dní, brzy následovala faleška). Vet zdůraznil, že kastrace až po plnohodnotném hárání a po zklidnění po falešce. Kastrovaná tedy v cca 13měsících, hojení bez problémů. Do 10let úplně zdravá, veliká, silná, 36-40kg celý život. Od 10let inkontinentní, dožila na 1/2 dávce léku + homeopatika. Dožila se téměř 13let, uspávaná kvůli rakovině kosti (v tomhle věku údajně netypické).
Závěr: další fenu nechám opět kastrovat, ale asi později, záleží na okolnostech.
Radu nemám, to je na zvážení každého majitele. Hlavně ať vám čubina dělá radost
Děkuji.....i každá další zkušenost s kastrovanou fenou, obzvlášť velkého plemene (sama mám velké psy) je pro mě přínosný.

napsal(a):
Nechci se teď bavit na téma kastrace ano-ne.....
Když už budu kastrovat, kdy je tedy nejoptimálnější věk ke kastraci feny z preventivních důvodů, mě to vychází tedy mezi 1-2 háráním, otázka je, kdy v tomto období kastrovat, jestli po prvním odhárání nebo spíš ve věku, kdy by fena měla hárat podruhé...nebo něco mezi, třeba roční zvíře, protože když odhárá fena poprvé, tak není jisté, že další hárání bude za 6 měsíců a tudíž se pak takový zákrok docela blbě plánuje.
Všem co je téma kastrací zvedá ze židle se omlouvám, ale vzhledem k tomu, že s největší pravděpodobností si jako dalšího psa opět pořídím fenu, tak už teď, kdy to ještě není na pořadu dne,už zase sbírám pro a proti....nejsem člověk, který když jednou nechal vykastrovat fenu, tak by automaticky kastroval další a to i přesto, že moje kastrovaná fena je stále, i teď v deseti letech" zdravá a zatím se nám všechna rizika spojená s kastrací vyhnula.
Idealni doba pro kastraci feny jsou zdravotni duvody
To pak nic neplanujete, ale proste resite nastaly problem.
Jako - taky si pamatuju, jak jsem takhle hledala info a planovala a- nakonec proste nechat operovat zdrave zvire jsem nikdy nedokopaka.
Ale me vadi i uspavani na rtg..
Tak problém v podobě rakoviny mléčné žlázy, už můžete řešit jak chcete...Sestřenka to také takhle oddalovala jako vy, nechtěla řezat do zdravé feny....nakonec řezala do těžce nemocné, pochopitelně zbytečně, x RTG, chemo… Máte pocit, že je to lepší volba? Myslíte, že toho pak nelitovala, nesypala si popel na hlavu? Ale jelikož jsou někteří nepoučitelní, udělala totéž i u druhé feny, i když ta neustálé hormonální problémy teda neměla. A...taktak ji zachránili z pyometry, v 11letech. Ne, to už jí kastrace nevadila.

lesnížínka
napsal(a):
Tak problém v podobě rakoviny mléčné žlázy, už můžete řešit jak chcete...Sestřenka to také takhle oddalovala jako vy, nechtěla řezat do zdravé feny....nakonec řezala do těžce nemocné, pochopitelně zbytečně, x RTG, chemo… Máte pocit, že je to lepší volba? Myslíte, že toho pak nelitovala, nesypala si popel na hlavu? Ale jelikož jsou někteří nepoučitelní, udělala totéž i u druhé feny, i když ta neustálé hormonální problémy teda neměla. A...taktak ji zachránili z pyometry, v 11letech. Ne, to už jí kastrace nevadila.
To máte těžký, někdy i ta kastrace má vedlejší účinky ve formě rakoviny třeba kostí nebo silné inkontinence, záleží na tom, co je pro koho důležitější a podle toho se rozhodne. Třeba chovatelé kolem mě to každý dělá různě, někdo kastroval jednou a teď říká, že už to nikdy neudělá, někdo pravidelně kastruje až po 7mém roce, někdo hned, jakmile zjistí, že pes nebo fena není do chovu. Já nikoho neodsuzuju, nikomu neříkám, jak to má dělat, je to na rozhodnutí každého a aspoň pro mě je to dost těžký rozhodování, protože je to nevratný.
lesnížínka
napsal(a):
V pripade kastrace neexistuje lepsi nebo horsi volba... V obou pripadech se vzdycky muze neco velmi zavazneho pokakat a nevyvestite to dopredu..
Já mám s nekastrovanýma fenama jen špatné zkušenosti. Stejně tak inkontinentní...byly jen ty, které majitelé kastrovali na stará kolena z důvodu pyometry. Rakovina...stejně tak jako u lidí, i u psů je vysoká pravděpodobnost, že se své rakoviny dožijou. Z čeho je, nikdo neví jistě, no pravděpodobně z toho ,,zdravého" prostředí, ve kterém momentálně žijem. Ale pokud se můžu některým druhům vyhnout, udělám to. Já se cíleně neopaluju, ty zodpovědnější alespoň chodí na mamograf a fenu dám prostě vykastrovat(já ne, já feny nemám cíleně)

lesnížínka
napsal(a):
Já mám s nekastrovanýma fenama jen špatné zkušenosti. Stejně tak inkontinentní...byly jen ty, které majitelé kastrovali na stará kolena z důvodu pyometry. Rakovina...stejně tak jako u lidí, i u psů je vysoká pravděpodobnost, že se své rakoviny dožijou. Z čeho je, nikdo neví jistě, no pravděpodobně z toho ,,zdravého" prostředí, ve kterém momentálně žijem. Ale pokud se můžu některým druhům vyhnout, udělám to. Já se cíleně neopaluju, ty zodpovědnější alespoň chodí na mamograf a fenu dám prostě vykastrovat(já ne, já feny nemám cíleně)
Jenže jednomu druhu rakoviny se vyhnete, ale riziko rakoviny kostí nebo srdce se naopak zvýší.

"Sestřenka to také takhle oddalovala jako vy, nechtěla řezat do zdravé feny.................. i když ta neustálé hormonální problémy teda neměla"
takže ta fena zcela OK nebyla, ne.......

lesnížínka
napsal(a):
To už zni skoro jako bych sve feny cilene zabijela, kdyz je nenecham kastrovat...
Jak bylo napsáno, všechno má své pro a proti a vždycky je to o nervy. Pyometra, rakovina mléčné žlázy, to je jasné,že může přijít a jediná "prevence" je kastrace. Na druhou stranu rizika předčasné kastrace jsou taky neoddiskutovatelné a rizika každé operace a kastrace taky. Znám ze svého okolí případ,kdy dvouletá a pětiletá fena při preventivní kastraci zůstala na stole,přestože byly obě absolutně zdravé,vyšetřené. Vím o třech bytových fenách velkého plemene,u kterých se po kastraci objevila inkontinence neléčitelná a neřešitelná hormony, což je prostě u byťáka a velké feny fakt průšvih. Vím o feně,které při kastraci někde nechali kousíček vaječníkové tkáně, fena klasicky nehárá,ale natýká, myslí si,že hárá, má falešku, takže je hormonálně aktivní a rakovinu mléčné žlázy může nakrásno dostat taky..... sama mám teď fenu osmiletou s končenou chovností a pořád se to ve mě pere, ale zatím prostě nekastruju,bojím se. Každopádně pokud,tak fenu nechat psychicky dozrát,na tom se shodneme. Takže já bych kastrovala nejdřív v roce a půl cca, ne podle hárání
Hmn: ta první měla fakt těžké hormonání změny, kolem každého hárání strašně olysala, pořád to léčili kortikoidama, vet jim několikrát doporučil kastraci. Ta byla, až s rakovinou, takže k hov.u. Jestli měla i nějaké falešky netuším, bydlela jsem jinde. Tahle druhá nikdy žádný zdravotní problém neměla, pyometra byla vlastně první akutní veterina. Ale zpětně myslím, že nějaké potíže tam byly, protože náš vobšourník na ni reagoval několikrát i mezi háráníma, já je na to upozorňovala, ale nic nezachytili, asi se to vždycky nějak vyřešilo samo. Až doteď, když už je stará.
O možných negativech se mnou samozřejmě mluvil, nicméně dle jeho názoru pozitiva převažují nad negativy, sám má o něco starší fenu stejného plemene a tu kastroval ještě před prvním háráním. Jeho názor pro mě určitě má velkou váhu, protože jej považuju za opravdu dobrého odborníka (zkušenosti vlasní i osob měně blízkých. A to jsem na vety velmi opatrná a vybíravá, po hodně zkušenostech...

turistka
napsal(a):
Souhlasím, názor vetky mě též mírně šokoval. Já mám papírovou fenu z vyhlášené CHS, super původ, talentovaná a exteriérově fakt vydařená, přesto chovat nechci - nemám na to čas a zkušenosti.
tak u NO tohle znamena kastraci i treba kolem 6 mesice veku....
Já sama mám starou fenu, kříženka velkých a obřích plemen, kastrovanou v 8 měsících ještě pred a ve svých 12 letech je kromě artrózy ve výborné kondici (potvrzeno krevními testy). Jediné, co by mohlo být důsledek, je srst (štěněcí) a dětinštější povaha, ale těžko říct, jestli je to genetikou či katrací...
Ještě nad jednou věcí se pozastavím. Jelikož mám a budu vždy mít psy venkovní, nějak mi to nedocházelo ale: tři týdny fena do zahrady jen s kalhotkama a pod dozorem(kdyby se tam dostal nějaký pes ze sousedství) doma s kalhotkama, aby neušpinila sedačku, koberec, postele...Vám u bytových to asi nepřijde, chodíte ven vlastně venčit, takže pod dozorem(na vodítku) tak nějak neustále. Jsou v práci, gatě 8 hodin aby neušpinila dům, jde ven honem potřebu a gatě - aby ji někdo neobskočil...Takže ta kastrace je pro ni vysvobození, aby mohla alespoň trochu žít jako pes, ne jako panenka. Totéž sousedka. Dvě malé fenky, hárá jedna a za pár dní pochopitelně začne druhá. Jsou volně ložené u domu bez plotů(zatím) a je na nich vidět, jak jsou šťastné. No a pak to začne s háráním a měsíc mají zaracha, venčit kolem baráku jen na vodítkách a alou domů, protože vobšourníci číhají poblíž(to opravdu) Je mi jich vždycky strašně líto.
lupus4
napsal(a):
přesto chovat nechci - nemám na to čas a zkušenosti.
aby vás to za 2 - 3 roky nemrzelo (je to NEVRATNÉ)
Myslím, že nebude, splnit podmínky uchovnění je opravdu náročné pro mě hlavně časově, navíc nemám zkušenosti, a bezpapíráky opravdu produkovat nechci (což nechápe většina lidí v mém okolí )"vždyť nemusí být uchovněná a měla by určitě krásná štěňátka ).
lupus4
napsal(a):
když už "musíte" řezat do zdravého zvířete , tak poslechněte impact a nechte ji alespoň DOSPĚT
Tak zase možná lepší, než řezat do nemocného... V rodině jsme měli už 2 případy pyomery, obě feny doslova utekly hrobníkovi z lopaty, do poslední chvíle nedaly nic znát Je to těžké, nedokážu posoudit, co je to nejlepší, nejsem odborník, takže proto chci slyšet názory, ať se můžu rozhodnout, co bude nejlepší...
Také si myslím. Fena s rozjetou pyometrou, to už je vždycky operace buď a nebo. No každopádně, už neřešíte, jestli kastrovat, ale jen to jestli přežije. A riziko komplikací je x násobné, k tomu právě patří i ta inkontinence. Snad by mohla říct názor Bodlinka, protože já mám zkušenost 3 s pyometrou - tři inkontinentní(všechno velké feny, doga, pyrenejka, labradorka) Tahle sestřenčina zatím nevím, ona je venku, tak možná ani dlouho nepoznají.
lesnížínka
napsal(a):
Ještě nad jednou věcí se pozastavím. Jelikož mám a budu vždy mít psy venkovní, nějak mi to nedocházelo ale: tři týdny fena do zahrady jen s kalhotkama a pod dozorem(kdyby se tam dostal nějaký pes ze sousedství) doma s kalhotkama, aby neušpinila sedačku, koberec, postele...Vám u bytových to asi nepřijde, chodíte ven vlastně venčit, takže pod dozorem(na vodítku) tak nějak neustále. Jsou v práci, gatě 8 hodin aby neušpinila dům, jde ven honem potřebu a gatě - aby ji někdo neobskočil...Takže ta kastrace je pro ni vysvobození, aby mohla alespoň trochu žít jako pes, ne jako panenka. Totéž sousedka. Dvě malé fenky, hárá jedna a za pár dní pochopitelně začne druhá. Jsou volně ložené u domu bez plotů(zatím) a je na nich vidět, jak jsou šťastné. No a pak to začne s háráním a měsíc mají zaracha, venčit kolem baráku jen na vodítkách a alou domů, protože vobšourníci číhají poblíž(to opravdu) Je mi jich vždycky strašně líto.
Mám feny a hárací kalhotky nepoužívám žádné, feny se umí čistit samy, nic nešpiní. V době hárání venčím normálně, pracuji s nimi normálně (krom nemocnice), zkouškuju normálně (hárání mi vyšlo na spousta zkoušek), žádné omezování panenky se nekoná. Se psy jsem prakticky 24h denně, doma i v práci, psy mám bytové. Čistě zahradní feny si s kalhotkama neumím představit:) proč by je měly? Pokud by se i nečistily řádně, tak trávu neušpiní a k ničemu jinému to není, kousek látky by přece žádného psa nezastavilo

Naše fenky nikdy kalhotky nenosily, stíhají se čistit, nikdy nic špinavýho nebylo. Jedna měla v 5ti letech rakovinu kostí, do 2 měsíců byla pryč. Proto se toho bojím, tak se mně nedivte, že s kastraci váhám. Nebylo to zrovna lehký.
Nefunguje mi citace...lesnížínka - to je váš subjektivní pohled na věc.
Mám druhou nekastrovanou fenu, hárací kalhotky považuju za blbost a žádné nevlastním. Feny se čistí samy, na podlahu ukápne naprosté minimum až nic.
Moje feny během hárání žijou jako psi , žádné zvláštní omezování se nekoná, krom cca 3-4 kritických dnů, kdy je fena svolná k páření. Pouštím i navolno, v podstatě uplně normální režim, akorát v těch kritických dnech dávám bacha v přítomnosti psů.
Moje současná fena hárá cca 1x za rok a ty 3-4 dny, kdy se nesmí přivítat s kámošema navolno, v pohodě přežije.

lesnížínka
napsal(a):
S tím čištěním jsem si to myslela, hlavně tedy, že to není vůbec zdravé a normální. Ale je to jejich dům, radši jsem nic neříkala.
Proč by to bylo nezdravé a nenormální? Vždyť v přírodě takhle zvířata taky fungují, je to naprostou přirozené.
No není to můj pocit - já to tu vidím na vlastní oči. I jsem sousedce říkala, že když o ně můj pes už nejeví zájem, mohla by je nechat venku. Prý radši ještě týden....Tak přemlouvat ji nebudu, jsou to její holky. No a kalhotky. To asi jak která fena, někdo i psal, že měl či má jednu fenku prase, že její to jedno, kde kape. No a sousedka má dvě malé děti....

lesnížínka
napsal(a):
Sarah - já myslela právě ty trencle a absence čištění.
OK, to jsem špatně pochopila.
Náš syn měl taky asi 5 let, když feny háraly a nijak ho to nepoznamenalo, věděl, že to tak bývá, poučili jsme ho.
lesnížínka
napsal(a):
No není to můj pocit - já to tu vidím na vlastní oči. I jsem sousedce říkala, že když o ně můj pes už nejeví zájem, mohla by je nechat venku. Prý radši ještě týden....Tak přemlouvat ji nebudu, jsou to její holky. No a kalhotky. To asi jak která fena, někdo i psal, že měl či má jednu fenku prase, že její to jedno, kde kape. No a sousedka má dvě malé děti....
Ona sousedka asi dobře ví, proč to dělá - soused má fenu i psa, celo dobu je držel od sebe, až o ni pes přestal jevit zájem, tak je pustil k sobě, no a on po nějaké době zájem nakonec projevil, jak to dopadlo si už asi domyslíte
napsal(a):
No jeden z důvodů pro kastraci je pro mě to, že mám obavu, že bych nemusela uhlídat. Mám psy celodenně venku na velké zahradě, ploty sice máme nové, vysoké a pevné, ale když vidím akrobatické kousky mladé feny, mám vážnou obavu, že pokud by se zamilovala do nějakého kolemjdoucího, plot by pro ni nemusel být překážkou...

"kastrace je pro ne vysvobozenim"
To si zapisu mezi psi hlody
A ze teda nemate kastrovaneho psa, kdyz tak trpi kdykoliv v okoli neco hara?

turistka
napsal(a):
Já sama mám starou fenu, kříženka velkých a obřích plemen, kastrovanou v 8 měsících ještě pred a ve svých 12 letech je kromě artrózy ve výborné kondici (potvrzeno krevními testy). Jediné, co by mohlo být důsledek, je srst (štěněcí) a dětinštější povaha, ale těžko říct, jestli je to genetikou či katrací...
Ta srst a dětinštější povaha je právě důsledek brzké kastrace. Vždyť jste ji nenechali dospět!
napsal(a):
Ta srst a dětinštější povaha je právě důsledek brzké kastrace. Vždyť jste ji nenechali dospět!
Jak píšu, může i nemusí, je to kříženec minimálně 4 různorodých plemen. A její otec nebyl povahově příliš odlišný. Taky už bych před prvním háráním nekastrovala, ale tenkrát nebyla z logistického hlediska jiná možnost, pokud bych hned napoprvé nechtěla vyvolávat potrat... (a pro ty, co by namítali, že jsem si neměla psa pořizovat, když nemám vhodné podmínky: já si psa pořizovat nechtěla, jenže ona si pořídila mě - doslova).

turistka
napsal(a):
Jak píšu, může i nemusí, je to kříženec minimálně 4 různorodých plemen. A její otec nebyl povahově příliš odlišný. Taky už bych před prvním háráním nekastrovala, ale tenkrát nebyla z logistického hlediska jiná možnost, pokud bych hned napoprvé nechtěla vyvolávat potrat... (a pro ty, co by namítali, že jsem si neměla psa pořizovat, když nemám vhodné podmínky: já si psa pořizovat nechtěla, jenže ona si pořídila mě - doslova).
A jak si vás pořídila? Tomu fakt nerozumím.
Mamce fena zabřezla při prvním hárání(asi v 9měsících) a dětinskou povahu teda nemá. Ale štěněcí srst je opravdu prý důsledek kastrace. Jen ne brzké kastrace, ale všeobecně kastrace a jen u psů určitých plemen. Proto jsem také nekastrovala samojeda. Špicové jsou na to obzvlášť náchylní.
Turistko, opravdu nespoléhejte, že fenu v zahradě uhlídáte. Právě osobní zkušenost s mamky fenou. Do rána střeďák vořech uštípal roh starých těžkých dřevěných vrat. A bylo vymalováno. Pokud jsou u vás psi, kteří šmejdí, kde co hárá(jako je jich pár u nás) tak nepomůže ani 2,5m zeď.
napsal(a):
A jak si vás pořídila? Tomu fakt nerozumím.
Pracovala a bydlela jsem v době studijí u koní jako ošetřovatelka koní. Majitel měl 2 psy a fenu a ani se nesnažil je hlídat. Důsledek bylo 6 štěňat - 5 z nich si rozebraly holky, co tam chodily, to šesté vlastně taky, ale po pár dnech ho vrátili, že rodiče si to rozmysleli, a to se opakovalo ještě dvakrát. A to nešťastné štěně hrozně chtělo taky mít svého člověka, já jsem byla volná a dostupná, tak se upnula na mě, aniž bych jí dala jakoukoliv naději (z těch 6 mi byla sympatická nejmíň, nakonec se z ní stal můj životmí pes). Prostě za mnou začala běhat, lísat se, když jsem odcházela, musela jsem ji zavírat, aby nešla se mnou... A já prostě nemám srdce z kamene... Dnes vím, že beze mě by skončila hodně špatně
lesnížínka
napsal(a):
Mamce fena zabřezla při prvním hárání(asi v 9měsících) a dětinskou povahu teda nemá. Ale štěněcí srst je opravdu prý důsledek kastrace. Jen ne brzké kastrace, ale všeobecně kastrace a jen u psů určitých plemen. Proto jsem také nekastrovala samojeda. Špicové jsou na to obzvlášť náchylní.
Turistko, opravdu nespoléhejte, že fenu v zahradě uhlídáte. Právě osobní zkušenost s mamky fenou. Do rána střeďák vořech uštípal roh starých těžkých dřevěných vrat. A bylo vymalováno. Pokud jsou u vás psi, kteří šmejdí, kde co hárá(jako je jich pár u nás) tak nepomůže ani 2,5m zeď.
JJ, nespoléhám, právě proto chci kastrovat.
A mimochodem, jak je na tom s náchylností německý ovčák?
Jako měla jsem psy-samce...přesto hárání u nás neskutečný cirkus. Sousedovic háravá fena(nemáme sousedy, bydlí asi 300m od nás, v ulici za potokem) roztrhala náš plot a vlezla k nám i s dalšíma třema nápadníkama. Takže ráno kouknu z okna a po zahradě běhá vláček: ona, mí dva psi a další nějací tři psi. Ono to bylo až směšné, jen ne to neustálé látání roztrhaných plotů. A to se opakovalo co půl roku. Mít fenu - pro mne nemyslitelné.
lesnížínka
napsal(a):
Jezis to jsou fakt hrozny bludy, bez urazky. Je videt, ze jste s fenou nikdy nezila.
A gatky proti nakryti? No to se neda ani komentovat.
turistka
napsal(a):
No jeden z důvodů pro kastraci je pro mě to, že mám obavu, že bych nemusela uhlídat. Mám psy celodenně venku na velké zahradě, ploty sice máme nové, vysoké a pevné, ale když vidím akrobatické kousky mladé feny, mám vážnou obavu, že pokud by se zamilovala do nějakého kolemjdoucího, plot by pro ni nemusel být překážkou...
A to to ty dve harani nezvladnete uhlidat?

Já teda mám už sedmou fenu, žádná kastrovana zatím nebyla a není a žádná zatím nikdy nezabřezla, takže vím, že uhlídat se to dá. A venčime normálně i při hárání bez vodítka, jen teda v ty nejkritičtější dny víc hlídáme, kdyby se třeba blížil na prochajde nějaký pes bez pána. Protože mám teď i psa, tak feny dávám při hárání domů.

Selským rozumem: kastrace je brutální zásah do života zvířete. Pokud si vypočtu, že je to pro mě a moje zvíře lepší než nekastrovat, budu se snažit udělat to v době pro zvíře nejmíň blbý. Tím mi vypadne cokoliv do chvíle, než dospěje, a s kastrací počkám nejmíň ty dvě hárání.
Vypočítávání, který rakovině předejdu a kterou zase naopak způsobím a jestli bude mít blbou srst nebo kdovíco ještě... mi přijde trochu mimo. Aby to mělo smysl, museli bysme se opírat o vědecký výzkumy, který by musely být srovnatelný a solidní. Jinak to bude jen o tom, kdo zná kolik případů těhlech rakovin a tamtěch inkontinencí atd.
Mimochodem hárací kalhotky se tuším dávaly do souvislosti s pyometrou, fenka se přes ně hůř samočistí. Ale nevím, co je na tom pravdy.
napsal(a):
Selským rozumem: kastrace je brutální zásah do života zvířete. Pokud si vypočtu, že je to pro mě a moje zvíře lepší než nekastrovat, budu se snažit udělat to v době pro zvíře nejmíň blbý. Tím mi vypadne cokoliv do chvíle, než dospěje, a s kastrací počkám nejmíň ty dvě hárání.
Vypočítávání, který rakovině předejdu a kterou zase naopak způsobím a jestli bude mít blbou srst nebo kdovíco ještě... mi přijde trochu mimo. Aby to mělo smysl, museli bysme se opírat o vědecký výzkumy, který by musely být srovnatelný a solidní. Jinak to bude jen o tom, kdo zná kolik případů těhlech rakovin a tamtěch inkontinencí atd.
Mimochodem hárací kalhotky se tuším dávaly do souvislosti s pyometrou, fenka se přes ně hůř samočistí. Ale nevím, co je na tom pravdy.
Tomu s těma kalhotkama bych věřila, moje fena má při hárání (hlavně v začátcích) imrvére hlavu mezi nohama a líže se. Nebožka to mívala stejně. Pokud by měly kalhotky, moc si to nedovedu představit - ta krev by tam někde zůstávala, zasychala by...ráj pro bakterie.
Se "štěněčí srstí" - to není žádná domněnka, ale dokázaná věc -stane se to i fenám kastrovaným v dospělosti - po kastraci se charakter srsti změní. Samozřejmě se to u jistých typů srsti neprojeví.
https://www.pesweb.cz/cz/139.kastrace-psu ...odstaveček "Jak se změní kastrovaný pes?"
Výzkumy na různé typy rakovin, tuším, existujou, kdysi nějaké odkazy dával lupus.

Tak teda co se hárání v domě týče, tak kdybych občas..opravdu vyjímečně neviděla červenou kapičku na bílý dlažbě, tak bych co se tohodle týče ani nevěděla, že ovčanda hárala a to moje feňule prakticky "vychovala" obě moje děti už od miminkovského věku........je teda fakt, že jsme jí v kritické dny nenechávali na zahradě bez dozoru, ale to teda hlavně proto, že sousedi měli psa, mezi námi plaňkový plot, tak opravdu jsme nechtěli riskovat, jinak jak psáno výše...procházky bez problémů, akorát jsem musela víc hlídat psy, protože fena by je srovnala na 3 doby, tak aby ti "milovníci" nepřišli k úrazu.......bohužel nás neminuly docela brutální falešky a i záněty mléčné žlázy.
Musím říct, že nejsem žádný propagátor kastrací, moje fena je první kastrovanej pes v rodině, je to asi opravdu hodně o zkušenostech......kdybych neměla v rodině feny s rakovinou, s pyometrou, tak by mě ani asi nenapadlo fenu kastrovat, kdybych neměla všechny známé, co mají feny kastrované a jsou v pohodě, tak bych možná měla z kastrace větší strach........takhle se přiznám, že to rozhodnutí kastrovat, že to převážení pozitiv nad negativy je z velké části subjektivní.....a ti kdo zde píšou, že je prasárna řezat do zdravýho zvířete, tak moje osobní zkušenosti mluví jinak...lépe říznout do mladého, zdravého, silného zvířete, než riskovat operaci, kdy už je stav akutní a pes je oslabený a navíc často i ve vyšším věku, kdy už ani ta rekonvalescence nemusí probíhat tak rychle, jako u mlaďocha.
Nicméně kastrace je pro mě pořád veliké dilema.........dokonce takové, že už jsem i doma navrhla, že jako dalšího psa si pořídíme samce, i když mě je bližší povaha fen, no bohužel nejsem jediná, takže bude následovat zase fena a zase bude dilema zda ano či ne......

napsal(a):
Tak teda co se hárání v domě týče, tak kdybych občas..opravdu vyjímečně neviděla červenou kapičku na bílý dlažbě, tak bych co se tohodle týče ani nevěděla, že ovčanda hárala a to moje feňule prakticky "vychovala" obě moje děti už od miminkovského věku........je teda fakt, že jsme jí v kritické dny nenechávali na zahradě bez dozoru, ale to teda hlavně proto, že sousedi měli psa, mezi námi plaňkový plot, tak opravdu jsme nechtěli riskovat, jinak jak psáno výše...procházky bez problémů, akorát jsem musela víc hlídat psy, protože fena by je srovnala na 3 doby, tak aby ti "milovníci" nepřišli k úrazu.......bohužel nás neminuly docela brutální falešky a i záněty mléčné žlázy.
Musím říct, že nejsem žádný propagátor kastrací, moje fena je první kastrovanej pes v rodině, je to asi opravdu hodně o zkušenostech......kdybych neměla v rodině feny s rakovinou, s pyometrou, tak by mě ani asi nenapadlo fenu kastrovat, kdybych neměla všechny známé, co mají feny kastrované a jsou v pohodě, tak bych možná měla z kastrace větší strach........takhle se přiznám, že to rozhodnutí kastrovat, že to převážení pozitiv nad negativy je z velké části subjektivní.....a ti kdo zde píšou, že je prasárna řezat do zdravýho zvířete, tak moje osobní zkušenosti mluví jinak...lépe říznout do mladého, zdravého, silného zvířete, než riskovat operaci, kdy už je stav akutní a pes je oslabený a navíc často i ve vyšším věku, kdy už ani ta rekonvalescence nemusí probíhat tak rychle, jako u mlaďocha.
Nicméně kastrace je pro mě pořád veliké dilema.........dokonce takové, že už jsem i doma navrhla, že jako dalšího psa si pořídíme samce, i když mě je bližší povaha fen, no bohužel nejsem jediná, takže bude následovat zase fena a zase bude dilema zda ano či ne......
A co změna povahy u feny? Máte zkušenost?
Co se teda týká té srsti, tak bohužel mám pocit, že u goldenu je to hodně poznat, ty feny vypadají jako staré vypelichané.
Impact - to nejsou žádné bludy. Možná vaše feny tak nežijou, ale tyhle ano. Ani bych se nad tím nezamýšlela, kdybych to neviděla vedle a kdybych to nesledovala o víkendu u známých. Vyrojilo se tu během pár let moře fen. Za mých dětských let fenu nikdo neměl, protože na dvorku by to nikdo neuhlídal a na vesnici se nekastrovalo. První fena byla až ta našeho dědy, to mi bylo tuším 11. A její sourozence si rozebrali ostatní sousedé, mezi nima ještě další dvě feny. Když tyhle umřely zase žádné feny, až teď cca 7 let zpátky, si najednou začali psy pořizovat všichni a přece fenky jsou jednodušší na výchovu..(to je ironie, smajl nefunguje)

napsal(a):
A co změna povahy u feny? Máte zkušenost?
Co se teda týká té srsti, tak bohužel mám pocit, že u goldenu je to hodně poznat, ty feny vypadají jako staré vypelichané.
Co se týče srsti, tak jsem si původně myslela, že ano, že srst je kastrací "štěněcí", porovnávala jsem to se psem...bratrem feny a srst má každej typově trošku jinou, i když tam to bylo vidět už v jejich štěněcím věku....myslela jsem si to do té doby, než jsem viděla nekastrovanou sestru mojí feny a jsou jako kdyby si, s prominutím, z prdele vypadly...i na omak je ta srst prostě stejná, i velmi podobně zvlněná......holky jsou si teda fakty dost podobné, jen moje fena je asi o deset cenťáků vyšší...je vysoká minimálně stejně, možná o fous větší než její bratři.......ona je teda první štěně z vrhu, ale možná ta velikost bude způsobená kastrací.
Co se povahy týče, tak bych neřekla....jasně kastrovala jsem ještě nedospělou fenu před prvním háráním, ale povahové rysy zůstaly stejné.....mám doma psí dvojčata a když srovnám povahu feny a psa, tak ten "nedospělec" u nás je paradoxně nekastrovaný pes, který je furt takový štěndo, fena je naopak naopak ten dospělec......když to srovnám s povahou mojí nekastrované ovčandy, tak jako jasně každá je - byla trochu jiná, ale ve své podstatě v tom základu je to stejný.........
Já bych to shrnula následovně....kastrace (i nekastrace), jsou dle mého sázka do loterie, my jsme vsadili na kastraci a vyhráli hlavní výhru (teda zatím...musím zaťukat na něco tvrdýho), feně je deset let, je zdravá, povahově úžasná (alespoň pro nás)....ale samozřejmě tohle opravdu není pravidlo, nemůžeme zavírat oči před tím, že kastrace prostě rizika přináší a nemusí to být vždycky tak zalité sluncem jako je to u nás.

lesnížínka
napsal(a):
petrahei - no netrpí ani tak on(ten o sobě neví, má zatmění mozku) jako spíš já a sousedé. Není měsíc nikde zavřený, před garáží na jednom místě čučí dobrovolně. Nemusí nosit trencle a své trasy chodí bez vodítka.
me bavi tenhle dvoji metr.
pes vyhubly na kost, zatmeni mozku -nekolikrat do roka - ale to je ok.
a rakovina prostaty nebo varlat - to hrozi nekastrovanym psum. nebylo by lepsi teda - ho nechat fiknout dokud je v cajku nez cekat az bude stary a bude snaset hur operace???¨
to byl taky pokus o vtip.

"Není měsíc nikde zavřený, před garáží na jednom místě čučí dobrovolně"
to "dobrovolně" bych tam nedávala......

lesnížínka
napsal(a):
Impact - to nejsou žádné bludy. Možná vaše feny tak nežijou, ale tyhle ano. Ani bych se nad tím nezamýšlela, kdybych to neviděla vedle a kdybych to nesledovala o víkendu u známých. Vyrojilo se tu během pár let moře fen. Za mých dětských let fenu nikdo neměl, protože na dvorku by to nikdo neuhlídal a na vesnici se nekastrovalo. První fena byla až ta našeho dědy, to mi bylo tuším 11. A její sourozence si rozebrali ostatní sousedé, mezi nima ještě další dvě feny. Když tyhle umřely zase žádné feny, až teď cca 7 let zpátky, si najednou začali psy pořizovat všichni a přece fenky jsou jednodušší na výchovu..(to je ironie, smajl nefunguje)
u "vas" v okoli by cca 99% lidi nemelo vlastnit ani fenu ani psa.
sorry.
ty pribehy co tu chrlite jsou desive.
jako ja jim verim -ale rozhodne to neni duvod radit kastrace jako top reseni, ale reseni je at si ta zvirata porizuji normalni lide...

napsal(a):
u "vas" v okoli by cca 99% lidi nemelo vlastnit ani fenu ani psa.
sorry.
ty pribehy co tu chrlite jsou desive.
jako ja jim verim -ale rozhodne to neni duvod radit kastrace jako top reseni, ale reseni je at si ta zvirata porizuji normalni lide...
U nás v ulici je třeba převaha fen, tak se právě taky divím, že by nikdy nikdo fenu nechtěl kvůli hárání, hmmm....
lesnížínka
napsal(a):
Nečetla jsem celou diskuzi, reaguji jen na toto - mám fenu, v baráku se zahradou, ale psy doma. Máme za sebou první hárání - kalhotky jsme nepoužívali. Máme všude dlažbu, takže jsem prostě častěji vytírala - ale fena se dost čistí, takže kapky na zemi byly minimálně. Na svém křesle a v pelíškách měla všude staré povlečení, které jsem denně prala. Na gauč a do postele v tu dobu prostě nesměla. Jediné, kdy jsme použili kalhotky bylo tehdy, když jsme byli u rodičů na návštěvě, vevnitř.... Jinak ne. A kalhotky na ven? To jako proč? V tom nějak postrádám smysl. Jinak tedy na zahradě jsem ji samotnou v tu dobu nenechávala, to je pravda. Kritické byly 4 dny, což jsem podle psa doma věděla úplně přesně. Na procházky jsme chodili úplně normálně - jsme z vesnice, kde venku téměř nikoho nepotkáme. Stejně tak jsme jezdili cvičit, trénovali na zahradě atd... Fena opravdu nijak omezená nebyla - jen teda v tom, že 4 dny byla oddělená od psa, a že po dobu hárání nespala v posteli, ale to mi zase tak hrozné nepřijde
Já nevím, ale nepřijde mi, že fena kvůli hárání nemůže žít jako pes, vždyť je to "pár" dní dvakrát do roka. Navíc to hárání je pro ni přirozené. A k fenám u domu volně ložených se asi ani vyjadřovat nebudu, to je pro mě prostě nezodpovědnost....
A to nejsem úplně nějak striktně proti kastracím - po tom, co fena dospěje. Asi všechno má své pro a proti, ale tvrdit, že fena kvůli hárání nemůže žít jako pes a kastrace je pro ni vysvobození? To mi přijde moc....
marcelaamax
napsal(a):
Nečetla jsem celou diskuzi, reaguji jen na toto - mám fenu, v baráku se zahradou, ale psy doma. Máme za sebou první hárání - kalhotky jsme nepoužívali. Máme všude dlažbu, takže jsem prostě častěji vytírala - ale fena se dost čistí, takže kapky na zemi byly minimálně. Na svém křesle a v pelíškách měla všude staré povlečení, které jsem denně prala. Na gauč a do postele v tu dobu prostě nesměla. Jediné, kdy jsme použili kalhotky bylo tehdy, když jsme byli u rodičů na návštěvě, vevnitř.... Jinak ne. A kalhotky na ven? To jako proč? V tom nějak postrádám smysl. Jinak tedy na zahradě jsem ji samotnou v tu dobu nenechávala, to je pravda. Kritické byly 4 dny, což jsem podle psa doma věděla úplně přesně. Na procházky jsme chodili úplně normálně - jsme z vesnice, kde venku téměř nikoho nepotkáme. Stejně tak jsme jezdili cvičit, trénovali na zahradě atd... Fena opravdu nijak omezená nebyla - jen teda v tom, že 4 dny byla oddělená od psa, a že po dobu hárání nespala v posteli, ale to mi zase tak hrozné nepřijde
Já nevím, ale nepřijde mi, že fena kvůli hárání nemůže žít jako pes, vždyť je to "pár" dní dvakrát do roka. Navíc to hárání je pro ni přirozené. A k fenám u domu volně ložených se asi ani vyjadřovat nebudu, to je pro mě prostě nezodpovědnost....
A to nejsem úplně nějak striktně proti kastracím - po tom, co fena dospěje. Asi všechno má své pro a proti, ale tvrdit, že fena kvůli hárání nemůže žít jako pes a kastrace je pro ni vysvobození? To mi přijde moc....
Můžu se zeptat, co Vám na fenách "volně ložených u domu" (chápu to jako čistě venkovní psi) přijde nezodpovědné?
Marcela asi myslí na to volně ložených - bez plotu. Už jsem to tady několikrát zmiňovala, je to novostavba, ploty budou...až budou peníze. Ale holky tu bydleli s otcem majitelky už v době stavby - ve stavebni buňce, zvyknuly si na hrabání myší po okolních polích, prostě oproti původnímu bytu - jsou tu jak v ráji. To by jste musela vidět to zaujetí celý den a šťastné ksichty.
Petro, Worick už rozhodně není OK, tento rok je nejspíš jeho poslední, rapidně jde dolů, přestávají mu sloužit nohy - takže kastrace rozhodně není na pořadu dne. Prostatu a varlata má samozřejmě kontrolované už pár let - od té doby, co je starý pes. Jinak...blbnout začal někdy v 5letech a doufala jsem, že stářím se to pomalu uklidní. Rozhodně neuklidnilo.

lesnížínka
napsal(a):
Marcela asi myslí na to volně ložených - bez plotu. Už jsem to tady několikrát zmiňovala, je to novostavba, ploty budou...až budou peníze. Ale holky tu bydleli s otcem majitelky už v době stavby - ve stavebni buňce, zvyknuly si na hrabání myší po okolních polích, prostě oproti původnímu bytu - jsou tu jak v ráji. To by jste musela vidět to zaujetí celý den a šťastné ksichty.
"prostě oproti původnímu bytu - jsou tu jak v ráji."
me se chce normalne jit hledat zvracejiciho smajilika...
jako pokud je volba mezi zavreny v byte a vypusteny, at si dela co chce - pak chapu, ze vam to prijde ok, ze si hrabou po venku.
jen normalni majitel, co si poridi teriera jaksi predpoklada, ze ho bude potreba i nejak zamestnat a rozhodne to neni mysleno tak, ze ho vypusti navolno do poli.

lesnížínka
napsal(a):
Petro, Worick už rozhodně není OK, tento rok je nejspíš jeho poslední, rapidně jde dolů, přestávají mu sloužit nohy - takže kastrace rozhodně není na pořadu dne. Prostatu a varlata má samozřejmě kontrolované už pár let - od té doby, co je starý pes. Jinak...blbnout začal někdy v 5letech a doufala jsem, že stářím se to pomalu uklidní. Rozhodně neuklidnilo.
vsak pisu, ze mate dvoji metr.

lesnížínka
napsal(a):
O kastraci jste u psa nikdy neuvažovali? Proč u fen jo a u psů ne? Jen by mě to zajímalo.

napsal(a):
O kastraci jste u psa nikdy neuvažovali? Proč u fen jo a u psů ne? Jen by mě to zajímalo.
protoze pes si muze uzivat bez nasledku, ne
ten si domu stenata nepritahne....
Já osobně si teda myslím, že větší chudák je nekastrovaný pes, který je mimo a vyvádí pokaždé, když se v okolí hárá fena, než nekastrovaná fena, která prostě hárá - protože ta tím háráním nijak netrpí.
Jinak já jsem psa kastrovat nechtěla, ale řekla jsem si, že uvidíme, jak bude to hárání feny doma snášet a kdyby to byl fakt extrém, tak jsem měla domluvené hlídání jednoho ze psů a případně bych pak přemýšlela i o té kastraci. Vzhledem k tomu, že pes je vořech a krýt nebude. Ale snášel to nad mé očekávání až moc v pohodě. Pokud by ale vážně tou háravkou trpěl, tak pak bych ho radši kastrovat dala.

napsal(a):
protoze pes si muze uzivat bez nasledku, ne
ten si domu stenata nepritahne....
Tak s takovými názory se právě setkávám dost často nebo případně s tím, že háravé feny mají být celý měsíc zavřené nejmíň za pancéřovými dveřmi, aby si psi mohli běhat, jak se jim zlíbí. Podle mýho je to nezodpovědnost a sobectví.
Petro, jako jak užívat? Mám PP psa a nikdy bych ho nenechala plodit štěňata. Že k nám lozila sousedovic fena jsem měla ovlivnit jako jak? Ploty jsem spravovala, fenu nakládala do auta a vozila o půlnoci domů. Takže pokud se cítíte obtěžovány psy, tak nás ovšem obtěžovala fena. A že tím netrpí? No tahle teda trpěla očividně dost, i všichni jejich sousedé, kterým rvala ploty stejně jako nám. Takže jakový dvojí metr? Můj pes nikomu ploty nerve, ani přes ně nelozí v noci za háravkama.
lesnížínka
napsal(a):
Petro, jako jak užívat? Mám PP psa a nikdy bych ho nenechala plodit štěňata. Že k nám lozila sousedovic fena jsem měla ovlivnit jako jak? Ploty jsem spravovala, fenu nakládala do auta a vozila o půlnoci domů. Takže pokud se cítíte obtěžovány psy, tak nás ovšem obtěžovala fena. A že tím netrpí? No tahle teda trpěla očividně dost, i všichni jejich sousedé, kterým rvala ploty stejně jako nám. Takže jakový dvojí metr? Můj pes nikomu ploty nerve, ani přes ně nelozí v noci za háravkama.
A že tím netrpí? No tahle teda trpěla očividně dost
Tak ale tohle není o tom, že by fena trpěla háráním jako takovým. Tohle je o tom, že si ji paníčci nedokážou uhlídat a asi se jí moc nevěnují. Ono by stačilo, kdyby fenu normálně nějak unavili a pak si jí v té kritické dny nechali doma, nebo v kotci atd....
Ne, nestarali a nestarají se o ni vůbec, je v zahradě. Myslela jsem to tak, že jak moc můj pes šílí za háravkama, tahle zdrhala za psy. A to je kastrovaná...nějak napůl. Nevím, asi jak některý pes nešílí, některá fena hárá v klidu a nesnaží se zdrhnout za psy. S tím teda zkušenost nemám, ale třeba sousedka tvrdí, že holky by taky zdrhly, proto v době hárání doma a ven jen na vodítku vyvenčit a domů.
lesnížínka
napsal(a):
Ne, nestarali a nestarají se o ni vůbec, je v zahradě. Myslela jsem to tak, že jak moc můj pes šílí za háravkama, tahle zdrhala za psy. A to je kastrovaná...nějak napůl. Nevím, asi jak některý pes nešílí, některá fena hárá v klidu a nesnaží se zdrhnout za psy. S tím teda zkušenost nemám, ale třeba sousedka tvrdí, že holky by taky zdrhly, proto v době hárání doma a ven jen na vodítku vyvenčit a domů.
No jo, jenže otázkou je, proč jen vyvenčit a domů? Když mám akční feny a nemohu je mít v době hárání na volno, tak je přeci můžu naložit do auta a jet třeba někam do lesů, na louky, a mít feny na šňůře, flexině... Zaměstnat jim hlavu, prostě je utahat. A pak pro ně nebude utrpení to, že musí být pár dní doma. Není přece důvod, aby se fena jen vyvenčila u baráku na vodítku a hned zase šup domů. Tohle je prostě o přístupu lidí, ne o hárání jako takovém.
lesnížínka
napsal(a):
Tak to je velmi vtipne. Jsou to bludy a nic na tom nezmeni ani fakt, ze to nekdo v okoli dela.
lesnížínka
napsal(a):
Já osobně si teda myslím, že větší chudák je nekastrovaný pes, který je mimo a vyvádí pokaždé, když se v okolí hárá fena, než nekastrovaná fena, která prostě hárá - protože ta tím háráním nijak netrpí.
pro názornost jsem použila citaci Marcely...majitelé fen se tu shodujou, že fena háráním nijak netrpí a pokud přecejen - z důvodu nějakého omezení, tak se jedná o pár dnů v roce.
Kdežto nekastrovaný pes vyšiluje kdykoliv v okolí hárá nějaká fena, což je třeba v naší hustě zapsené oblasti prakticky pořád. Takže tady já dvojí metr vidím - vy píšete, že nekastrovaná fena trpí a kastrace je pro ni vysvobozením, takže fenu byste kastrovala natošup, kdežto psy jste měla oba nekastrované a ti háravkama v okolí trpí o dost víc, píšete,že šílí. Pokud vím, psala jste dokonce, že berňuchovi rozjela konečné problémy právě háravka.

lesnížínka
napsal(a):
a uvazovala jste nekdy o kastraci psa?
to byla otazka na VAs
Uvažovala. První byl strach z toho, že mi to rozhodí hierarchii dvou samců. Fungovali spolu skvěle a nechtěla jsem do toho tímto způsobem zasáhnout, neb jsem si nebyla jistá, co by se pak mohlo dít. Jasně třeba nic, jenže co když bych si zadělala na rvačky, šikanu třeba? Další věc byla, že mne strašili s tou štěněcí srstí...což by u samojeda byla dost hrůza. No a jelikož nemám smíšenou smečku a mamky je kastrátka, tak pro nás vlastně nebyl úplně důvod. Ten nastal, až když jsem viděla, že druhého psa to ničí až zdravotně, po každém hárání byl KO. Spíš jsem pak vážně uvažovala nad jeho kastrací...no dřív umřel. Zajímavé je, že se tu píše, jak ten a ten pes je u háravek úplně v klidu a mí oba zmagořili naprosto unisono. I ten poslušný berňák utekl dírou v plotě háravce za prde.í, dokonce jako první! koukala jsem na to z okna, samojed si to ještě rozmýšlel. Je fakt, že takhle to s nima začalo mávat, až když se ta fena nechala poskákat. Pak už byli k neudržení. Máte někdo krycího psa? (několikrát krycího) Jak je na tom s háravkama on? Jen mne to zajímá, i když u nás už je to nejspíš jedno.
No vidíte a najednou už kastrace vlastně nevadí, pokud je to kastrace samce a ne feny....přitom na začátku se unisono všichni shodli, že rakovina kostí a nevím čeho...nehledě na pohlaví. Takže také dvojí metr.
Terven ano, doteď si myslím, že kdybych ho dala vykastrovat, nebyl by tak oslabený a možná by to zvládnul. Jenže to jsou všechno jen domněnky. Vet, co ho tehdy léčil si to myslel také, další mi pak řekl, že je to blbost.
lesnížínka
napsal(a):
No vidíte a najednou už kastrace vlastně nevadí, pokud je to kastrace samce a ne feny....přitom na začátku se unisono všichni shodli, že rakovina kostí a nevím čeho...nehledě na pohlaví. Takže také dvojí metr.
Terven ano, doteď si myslím, že kdybych ho dala vykastrovat, nebyl by tak oslabený a možná by to zvládnul. Jenže to jsou všechno jen domněnky. Vet, co ho tehdy léčil si to myslel také, další mi pak řekl, že je to blbost.
Ale vadí...já bych z preventivních důvodů nenechala kastrovat ani psa, ani fenu. Jen mě zaujal rozpor ve vašich tvrzeních.
Měla jsem rozepsáno ještě pro Marcelu, k tomu věnování se fenkám, leč spadlo mi připojení. Sousedka to nemá lehké. Dvě fenky, do toho dvě malé děti 3 a necelý rok, nedodělaný barák, snaží se dát dokupy dvorek a muž je doma jen na víkendy. Babičky, co by jí přechytily tu nemá. Já děti nemám, ale vůbec bych to asi nedávala. Už dvě malé děti jsou moc, natož psi. Psi byli už před dětma. A to nemluvím o tom, že fenky s dětma nechat nemůže, protože je fenky jaksi nemusí...

a najednou už kastrace vlastně nevadí, pokud je to kastrace samce a ne feny
a tohle kde a kdo pise??
No vidíte a najednou už kastrace vlastně nevadí, pokud je to kastrace samce a ne feny....přitom na začátku se unisono všichni shodli, že rakovina kostí a nevím čeho...nehledě na pohlaví
vaše "vývody" jsou fakt "logika" sama
jinak jsem měl za SH éru psy hodně krycí (více jak 10x) i celoživotní "panice"a "trpění" při hárání fen se nikdy nekonalo a mimo občasného zavytí se psi neprali, žrali, pracovali a je to dle mého jen otázkou výchovy
že jste ty svoje dva nezvládla není měřítkem vůbec ničeho, jen vaší (ne)schopnosti

Je fakt, že takhle to s nima začalo mávat, až když se ta fena nechala poskákat. Pak už byli k neudržení. Máte někdo krycího psa? (několikrát krycího) Jak je na tom s háravkama on?
typické
před krytím reakce x
po prvním krytí reakce x+10
prý po plusmínus 20.tém krytí (číslo teď valím z břucha) se pes zase zklidní a bere to jako profík......říkal mi pan rozhodčí na jednom táboře, kterého se účastnila háravka
ale i přesto krycí pes byl schopen vždy normálně fungovat, jíst i spát....
Nezvládla tu nadrženost? Hmm, tak jestli je to až tak jednoduché pak nechápu to, že se neumí ovládnout pánové tvorstva ; -) Ale ne, ti jsou přece na to geneticky nastavení, oni za to vlastně vůbec nemůžou, kdežto psi...stačí jen pořádně srovnat do latě, že?; -) Ne, když pominu váš osobní problém se mnou(ale tak je váš, tak ten si řešte sám; -) ) tak ano, asi nezvládla. Nějak prostě nemám sílu tepat psa, který o sobě neví, rvát ho od feních značek a to z jednoho důvodu: on prostě neví proč. Neví proč najednou nesmí čichat, neví, proč by neměl ležet před garáží a hledět do jednoho místa. Nebude žrát, když nechce ani přijít k misce. Jako...ten pes je vynervnutý až hrůza a tím, že ho budu sekýrovat a neustále tahat od všeho, to nijak nevylepším. Ne, že bych to nezkoušela, ale ani nebyli schopní pochopit, co po nich chci, či nechci. Už to padlo 100x...přidat práce. Neměla jsem pracovní psy, přesto jsem s nima denně chodila běhat, chodili na cvičák, a x dalších aktivit, na které už si ani nevzpomenu, prostě aby se nenudili. Jenže pes, který díky háravce nežere, je tak vysílený, že jsem byla ráda, že to s ním nesekne. Jen se snažím vysvětlit svůj pohled na věc, ne ho omlouvat, jsou to mí psi a moje věc.

lesnížínka
napsal(a):
Uvažovala. První byl strach z toho, že mi to rozhodí hierarchii dvou samců. Fungovali spolu skvěle a nechtěla jsem do toho tímto způsobem zasáhnout, neb jsem si nebyla jistá, co by se pak mohlo dít. Jasně třeba nic, jenže co když bych si zadělala na rvačky, šikanu třeba? Další věc byla, že mne strašili s tou štěněcí srstí...což by u samojeda byla dost hrůza. No a jelikož nemám smíšenou smečku a mamky je kastrátka, tak pro nás vlastně nebyl úplně důvod. Ten nastal, až když jsem viděla, že druhého psa to ničí až zdravotně, po každém hárání byl KO. Spíš jsem pak vážně uvažovala nad jeho kastrací...no dřív umřel. Zajímavé je, že se tu píše, jak ten a ten pes je u háravek úplně v klidu a mí oba zmagořili naprosto unisono. I ten poslušný berňák utekl dírou v plotě háravce za prde.í, dokonce jako první! koukala jsem na to z okna, samojed si to ještě rozmýšlel. Je fakt, že takhle to s nima začalo mávat, až když se ta fena nechala poskákat. Pak už byli k neudržení. Máte někdo krycího psa? (několikrát krycího) Jak je na tom s háravkama on? Jen mne to zajímá, i když u nás už je to nejspíš jedno.
Já psa plánuju uchovnit v nejbližší době, zatím přežil 2 hárání a v pohodě. Mám ho teda teprve půl roku.

lesnížínka
napsal(a):
Měla jsem rozepsáno ještě pro Marcelu, k tomu věnování se fenkám, leč spadlo mi připojení. Sousedka to nemá lehké. Dvě fenky, do toho dvě malé děti 3 a necelý rok, nedodělaný barák, snaží se dát dokupy dvorek a muž je doma jen na víkendy. Babičky, co by jí přechytily tu nemá. Já děti nemám, ale vůbec bych to asi nedávala. Už dvě malé děti jsou moc, natož psi. Psi byli už před dětma. A to nemluvím o tom, že fenky s dětma nechat nemůže, protože je fenky jaksi nemusí...
Evidentně si toho nabrala moc, to by nedávalo více lidí. Já mám děti dospělý a neumím si představit, že bych tady v baráku byla přes týden sama.

proč nenechat feťáka fetovat, když mu to dělá tak dobře.........

vetřelec
napsal(a):
V tom případě je nanejvýš nutné začít rozlišovat mezi chovností oficiální a reálnou chovnou hodnotou! Sarah
Jako že když nešili z hárající fen, tak není v pořádku?

vetřelec
napsal(a):
Sarah, Lupus: Nemusíte hned počítat blup abyste uchovnili zlatého retrievera, bohatě stačí šlechtitelský test rodičovské generace :)
Jistě, byla tu otázka, tak jsem jen odpověděla, že pes hárání snáší v pohodě, s chovnosti jako takovou to samozřejmě nemá co dělat. Pes předpoklady po rodičích má, otec je hodně úspěšný pes Armons Golden Hevanar.

Hezká diskuze. Líbí se mi především to, jak by lesnížínka vykastrovala feny ve svém širokém okolí, aby netrpěly. Tedy, aby psi lesnížínky netrpěli. Je to takové citlivé k těm fenám.

lupus4
napsal(a):
pes Armons Golden Hevanar.
zdravotní testy OK, pracovně taky OK to je to NEJ
výstavní tituly jsou vcelku k h...
štěňat po něm mraky
teď ještě co předala maminka
Jo, já na výstavy ani moc nehraju, ale je fakt, že lidi na šampiony hodně slyší. Pes je pracovně super, tam máme velký plány, uvidíme. Do vlastního chovu se mně typově nehodí. Fenu, pro kterou by byl vhodný, uchovnit nemůžu. Takže ho pak můžu nabídnout jako krycího psa jiným. Pokud bude stát opravdu za to. Já rozhodně nechci jen produkovat štěňata za každou cenu, i když zájem je pořád obrovskej.
Balu, nebudu zastírat, že teda z háravek v okolí nejsem nadšená - kvůli psu pochopitelně. Nostalgicky vzpomínám na těch 5let, co tu žádné feny nebyly a já měla psy v pohodě. Zavřené sousedky doma, mi ale vadí kvůli nim, protože je mám ráda. Já totiž mám ráda i psy sousedů, tedy ty normální a hodné psy. Chování mého psa totiž neovlivní, jestli mají zaracha, nebo jsou venku, stejně ví, že hárají. Naštěstí jsou tak malé, že přímo o ně zájem nejeví. Vadí mi a to opravdu hodně, když další soused, který nás téměř denně potkává a Woricka reakce zná moc dobře, dva měsíce chodí v jinou dobu. Jakmile fena začne hárat a pes stepuje před jejich zahradou, vyjde přímo před něj, s fenou v nejlepším. Možná chtěl štěňata, protože jinak si takové chování fakt vysvětlit neumím. To jsem byla nasr...opravdu hodně. Stačilo dát cigaretku a 10 minut počkat, co projdem. Úplně běžně to tak dělává.
Měla jsem berňáka taky pro echt šampionovi, plemeník pro polovinu Evropy. A měla jsem opravdu krásného psa, nebylo výĺetu, kde by nás někdo nezastavil, neobdivoval ho a nenabízel se se svou fenou. Mít psa krásného představitele svého plemene potěší. Samozřejmě by jsme ho milovali, i kdyby měl nějaké vady, ale byl dokonalý, jak vzhledově, tak povahově. Nebyl ale uchovněný a nakonec se ukázalo, že to bylo dobře. Mohla bych tvrdit, že třeba to byla má skvělá:))) intuice, ale ho.no, byla to jen má lenost a nechuť tahat psa po výstavách.
lesnížínka
napsal(a):
Nezvládla tu nadrženost? Hmm, tak jestli je to až tak jednoduché pak nechápu to, že se neumí ovládnout pánové tvorstva ; -) Ale ne, ti jsou přece na to geneticky nastavení, oni za to vlastně vůbec nemůžou, kdežto psi...stačí jen pořádně srovnat do latě, že?; -) Ne, když pominu váš osobní problém se mnou(ale tak je váš, tak ten si řešte sám; -) ) tak ano, asi nezvládla. Nějak prostě nemám sílu tepat psa, který o sobě neví, rvát ho od feních značek a to z jednoho důvodu: on prostě neví proč. Neví proč najednou nesmí čichat, neví, proč by neměl ležet před garáží a hledět do jednoho místa. Nebude žrát, když nechce ani přijít k misce. Jako...ten pes je vynervnutý až hrůza a tím, že ho budu sekýrovat a neustále tahat od všeho, to nijak nevylepším. Ne, že bych to nezkoušela, ale ani nebyli schopní pochopit, co po nich chci, či nechci. Už to padlo 100x...přidat práce. Neměla jsem pracovní psy, přesto jsem s nima denně chodila běhat, chodili na cvičák, a x dalších aktivit, na které už si ani nevzpomenu, prostě aby se nenudili. Jenže pes, který díky háravce nežere, je tak vysílený, že jsem byla ráda, že to s ním nesekne. Jen se snažím vysvětlit svůj pohled na věc, ne ho omlouvat, jsou to mí psi a moje věc.
Tu litanii já třeba naprosto nechápu. Stačil jeden kulemínus a bylo by vyřešené. Chudák, tak musel pořád trpět skrz ty strašně zlé háravky. Ale tak hlavně, že se háravkám po kastraci uleví, ale psa necháme doživotně trpět.
napsal(a):
Jo, já na výstavy ani moc nehraju, ale je fakt, že lidi na šampiony hodně slyší. Pes je pracovně super, tam máme velký plány, uvidíme. Do vlastního chovu se mně typově nehodí. Fenu, pro kterou by byl vhodný, uchovnit nemůžu. Takže ho pak můžu nabídnout jako krycího psa jiným. Pokud bude stát opravdu za to. Já rozhodně nechci jen produkovat štěňata za každou cenu, i když zájem je pořád obrovskej.
Tak to potom jenom přeji chovu zdar..

lesnížínka
napsal(a):
Teď se asi zeptám blbě, fakt jsem se s tím zatím nesetkala, ale kastruje někdo i papírové psy? A teď myslím ne ze zdravotních důvodů, tam není co řešit..Nevím jestli tu vůbec znám papírového psa. Teda znám jednoho, ale to je chovka.
Já se setkala zatím jen s tím, že chovka kastrovala svoje feny, když už ukončily "produktivní věk"
U mě osobně, pokud bych se rozhodla kastrovat, by PP nehrálo roli.

napsal(a):
Já se setkala zatím jen s tím, že chovka kastrovala svoje feny, když už ukončily "produktivní věk"
U mě osobně, pokud bych se rozhodla kastrovat, by PP nehrálo roli.
Stejná zkušenost, už jsem to myslím psala výš, že někdo kastruje po ukončení produktivního věku asi po 7em roce. Ale taky znám několik případů, že kastrovali ze zdravotních důvodů... fence se po prvním porodu rozjela porucha štítné žlázy nebo při porodu došlo k poškození dělohy.

Takže všichni mají pp psy jen na chov?
a to zase - jak jste vydedukovala z tech odpovedi??
ze nekastruji ? A proc by meli?
se spis smirte s tim, ze je skupina lidi, pro ktere neni kastrace psu alfa a omega zivota se psem.
normalne berou ta zvirata tak jak jsou, nemusi je upravovat nijak, aby s nimi vyzili.
a nechteji to ani po svem okoli, aby ti ostatni kastrovali
lesnížínka
napsal(a):
Teď se asi zeptám blbě, fakt jsem se s tím zatím nesetkala, ale kastruje někdo i papírové psy? A teď myslím ne ze zdravotních důvodů, tam není co řešit..Nevím jestli tu vůbec znám papírového psa. Teda znám jednoho, ale to je chovka.
Všetky naše sídliskové kamošky feny sú kastrovane s PP.
Ale napríklad na výcvikových akciách neni kastrovany skoro nikto, ak tak až vo vyššom veku zo zdravotných dôvodov.

lesnížínka
napsal(a):
Takže všichni mají pp psy jen na chov? Tak to se pak nedivím tomu, že si to myslí i všichni ostatní, co si chtějí koupit psa. Vidí a slyší všude kolem, že pp psi jsou ti na chov : -(
Špatně tomu rozumíte. Chovatelské stanice samozřejmě nebudou primárně kastrovat, vyplývá to z jejich podstaty. Pokud člověk nechce chovat, nebude si zakládat CHS. Samozřejmě mezi lidmi, kteří mají psa hlavně na mazlíka, je hodně těch, kteří kastrují. Ale já se pohybuju převážně kolem CHS, takže takových moc neznám. Jsou ale CHS, které si také berou pejsky z útulků na dožití, ti potom většinou kastrovaní jsou.
Stejně se ale divím, že vy se divíte, když sama kastrovaného psa s PP taky nemáte :-) Protože kdybyste ho kastrovat nechala, tak by nemusel trpět tak, jak popisujete.
lesnížínka
napsal(a):
Moje fena TRD je kastrovana.
Muj pes SBT je kastrovany.
Oba s PP.

lesnížínka
napsal(a):
Takže všichni mají pp psy jen na chov? Tak to se pak nedivím tomu, že si to myslí i všichni ostatní, co si chtějí koupit psa. Vidí a slyší všude kolem, že pp psi jsou ti na chov : -(
Co je to za hloupost? Proč by všichni, co mají psy s PP, je měli mít na chov? Přece i když nechci na svých PP psech chovat, neznamená to, že je musím vykastrovat. Není to tak - buď uchovnit a chovat, nebo neuchovnit a kastrovat. Kdyby to tak bylo, měla byste mít svoje PP psy vykastrované, ne?
Sarah - to je snad jasné, proč bych neměla rozumět tomu, že chovka nekastruje? Nepochopila jste vy mne. Sama píšu, že tu znám jen jediné pp psy a ti jsou chovka. Všichni ostatní psi, ať už kastrovaní či ne, jsou bez pp. Proto vůbec nevím, jestli někdo kastruje i psa na mazla, byť s pp.
Petro, přečtěte si ty dvě odpovědi pod mým dotazem, snad pochopíte, jak jsem to vydedukovala. Je mi úplně jedno, jestli vy kastrujete či nekastrujete své psy a rozhodně se s tím smířím. Normálně jsem položila otázku k něčemu, o čem nic nevím a někteří normálně odpověděli. Tak se prostě také pokuste.
Li(phi) - opravdu máte na sídlišti jen pp psy? To mne fakt překvapujete. Možná jednu pp fenu (kastrovanou) taky znám. Je to nějaké plemeno(louisianský snad?) já si myslela, že je to hezký vořech:)) a majitelka se ohradila, že je to tohle plemeno. Tak možná ta bude s pp. Ale to jsme tehdy neřešily, oni se do vesnice přistěhovali, skoro je neznám.

lesnížínka
napsal(a):
....psi i feny všichni s PP, nikdy jsem na nich nechovala, ani je nekastrovala....

lesnížínka
napsal(a):
Sarah - to je snad jasné, proč bych neměla rozumět tomu, že chovka nekastruje? Nepochopila jste vy mne. Sama píšu, že tu znám jen jediné pp psy a ti jsou chovka. Všichni ostatní psi, ať už kastrovaní či ne, jsou bez pp. Proto vůbec nevím, jestli někdo kastruje i psa na mazla, byť s pp.
Petro, přečtěte si ty dvě odpovědi pod mým dotazem, snad pochopíte, jak jsem to vydedukovala. Je mi úplně jedno, jestli vy kastrujete či nekastrujete své psy a rozhodně se s tím smířím. Normálně jsem položila otázku k něčemu, o čem nic nevím a někteří normálně odpověděli. Tak se prostě také pokuste.
Li(phi) - opravdu máte na sídlišti jen pp psy? To mne fakt překvapujete. Možná jednu pp fenu (kastrovanou) taky znám. Je to nějaké plemeno(louisianský snad?) já si myslela, že je to hezký vořech:)) a majitelka se ohradila, že je to tohle plemeno. Tak možná ta bude s pp. Ale to jsme tehdy neřešily, oni se do vesnice přistěhovali, skoro je neznám.
Tak ale z vašeho dotazu, který kopíruju, to tak vyplývá, jak má člověk vědět, jak to myslíte:
V naší ulici znám jednu labradorku s PP, která je kastrovaná, ostatní nevím, nechodí na procházky, nepotkáváme se. Ale například na FB je skupina Zlatý retrívr - golden retriever (fanklub + bazar) a tam spousta lidí má psy i feny s PP kastrované.

lesnížínka, taky se divím těm "logickým" veletočům......
pes s PP, neuchovněn (mé rozhodnutí) = žádný taťka - kastrace připadá v úvahu pouze a jen ze zdravotních důvodů
To je sranda diskuze pro nudné pracovní dopoledne
Mám smíšenou smečku, aktuálně dva psy (jednoho mladého a v době jeho dospělosti fena ještě nehárala), jednu fenu. Měla jsem i složení 2 nekastrovaných fen a jednoho psa. Žijí doma s přístupem na zahradu, v době hárání jsou prostě oddělní. Nikdy žádné nežádoucí nakrytí. V plodné dny (cca týden) pes trochu trpí, to je pravda. Vždycky v tomto týdnu si říkám, že ho nechám vykastrovat, ale pak mě to přejde.. Teď mě trochu hlodá červíček nechat staršího psa vykastrovat, aby háravá fena nebyla důvodem k potyčce mezi psy, ale zároveň si říkám, jestli by to smečku ještě víc nerozhodilo. Mladého psa zatím určitě kastrovat nechci (ano, přiznávám se, z důvodu možného chovu na něm) Nevím, nechám odhárat a uvidím..
Každopádně, ať si každý dělá co chce. Ani kastraci z důvodu vlastní pohodlnosti nijak nezatracuji. Tohle si každý musí rozmyslet sám. Nicméně doporučuji nechat psa před kastrací alespoň dospět.
hmn - lesnížínka, taky se divím těm "logickým" veletočům...… - a tím zase myslíte co přesně? Každý koho znám si myslí, že si nemusí kupovat pp psa, protože to jsou ti na chov. Jemu stačí ten ,,obyčejný", za pár peněz, který vypadá stejně. No a pak se zeptám jestli zná někdo kastrovaného pp psa a dozvím se, že ani ne, že jsou buďťo chovní a nebo, pokud i kastrovali, tak z důvodu ukončení chovnosti, nebo zdravotním problémům. Pak si dotyčný může logicky myslet i to, že pp psi se nekastrují a on chce psa kastrovat, tak bude lepší si koupit toho ,,obyčejného".

Ono je i hodně chovatelů, kteří jsou proti tomu, aby se do jejich odchovů zbytečně řezalo mimo zdravotní důvody...u nechovných koček jsem třeba 100% pro kastraci, u psa/feny nevidím důvod ho kastrovat, pokud nemá zdravotní problémy...
Většinou lidi psy kastrují z pohodlnosti, případně si myslí, že pes potom začne poslouchat, nebo co :D ...no a nebo útulkáče, kde už je tada kastrované buď dostanou, nebo to mají nařízené smlouvou.
Každopádně, to že PP pes není kastrovaný přece neznamená, že je na chov ...
Maruško, těžko říct, asi bude rozdíl i ve psech, ale já jsem nikdy nezažila, že se psi porvali kvůli feně. Sledovala jsem několikrát chování té smečky samců a háravky u nás a vždycky to bylo tak, že madam si ženicha vybrala sama a ostatní psi to akceptovali, jen poskakovali mlsně kolem. Ani jednu rvačku jsem nezaznamenala. Stejně tak u mých psů. Fena střeďačka, si vybrala samojeda, logicky, protože berňák by ji rozmáčknul;) Nikdy se kvůli tomu neservali.

mimochodem, jestli znám - jo, KK s PP, pes+fena, oba kastrováni, ne ze zdravotních důvodů
Tenuri - Každopádně, to že PP pes není kastrovaný přece neznamená, že je na chov - jenže to ví lidi, kteří se kolem psů pohybují, ne ti, co mají psa jen tak mimochodem, protože k baráku přece patří pes;) I já jsem se setkala x krát s tím, že si všichni mysleli, že mám psy na chov, protože jsou s pp - proč bych taky jinak měla papírové psy? Když jsem pak šla s nima a mamčinou flekaticí, vořechovou, byla logicky jejich štěňátko(byli to dva samci, samojed a berňák...takže prazvláštní úvahy;) )

lesnížínka
napsal(a):
hmn - lesnížínka, taky se divím těm "logickým" veletočům...… - a tím zase myslíte co přesně? Každý koho znám si myslí, že si nemusí kupovat pp psa, protože to jsou ti na chov. Jemu stačí ten ,,obyčejný", za pár peněz, který vypadá stejně. No a pak se zeptám jestli zná někdo kastrovaného pp psa a dozvím se, že ani ne, že jsou buďťo chovní a nebo, pokud i kastrovali, tak z důvodu ukončení chovnosti, nebo zdravotním problémům. Pak si dotyčný může logicky myslet i to, že pp psi se nekastrují a on chce psa kastrovat, tak bude lepší si koupit toho ,,obyčejného".
No, ale já nějak nevidím důvod kastrovat z jiných důvodů, než uvádíte, pro mě pohodlnost prostě důvod není. Chápu, že každej to má jinak.
Já bych si třeba taky preventivně nenechala vzít slepé střevo, žlučník nebo dělohu
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.143
lesnížínka
napsal(a):
Mame doma pet jorku. Ctyri z nich papirove. Tri z nich kryli. Dva nekolikrat jeden pouze jednou. U haravek vysiluji ti dva kteri si nikdy neskocili. Zbyli tri maj lehce vlazny zajem. Akorat kdyz u na sbyla na par minut na hlidani nalezena utecena fenka co zrovna harala ten ktery kryl casteji (byly po nem pekne vrhy a je to pan jis ne nejmladsi, druhy co kryl vickrat je mlady a moc vrhu nema) za ni tedy behal ale na okriknuti ji s klidem nechal a nijak zvlast nejancil ze ji ma pod nosem.

napsal(a):
No, ale já nějak nevidím důvod kastrovat z jiných důvodů, než uvádíte, pro mě pohodlnost prostě důvod není. Chápu, že každej to má jinak.
Já bych si třeba taky preventivně nenechala vzít slepé střevo, žlučník nebo dělohu
Ono je to tak nějak jedno...pohodlnost...zdravotní prevence.....výsledkem je kastrované zvíře.
Ze zdravotních důvodů, kdy už se něco stane a musí se kastrovat, je to sice "odůvodněné", ale řeže se do většinou starého a nemocí oslabeného organismu.
Víte, nejhorší je ten strach, když už člověk ty problémy u fen zažil a nastává opravdu dilema....nebudu kastrovat-nebudu toho jednou litovat, až fena bude stará a nemocná?? Stejně tak...když nechám vykastrovat...nebudu toho jednou litovat, co když fena bude mít zdravotní potíže spojené s kastrací...ono i ta "blbá" inkontinence u velké bytové feny, na kterou nebudou zabírat léky je potom očistec....a myslím, že i fena se při tomhle necítí buhvíjak komfortně.
Víte i u mě v rodině, kde jsme ty problémy zažili na to neřešíme všichni kastrací....zatímco já mám fenu kastrovanou, tak sestřenka nekastrovala, já jsem holt ta úzkostlivější, víc v obavách, jestli bude nekastrovaná fena celý život v poho. Vím, že je to čistě můj psychologický problém za který moje fena "zaplatila" preventivní kastrací, ale v tu chvíli jsem prostě i po zvážení "pro a proti" nemohla jinak.......
Na druhou stranu se odmítám cítit jako netvor, že jsem nechala řezat do zdravého velmi mladého zvířete.....a je mi tak nějak jedno, že si o tom někdo myslí opak.
Kastrace nikde nedoporučuju, spíš naopak, vždycky upozorňuju na rizika.
Prostě myslím, že kastrace není tak jednoduchý problém a není to černobílé : kastrovat-jedině správně vs. nekastrovat-jedině správně, obě tato rozhodnutí můžou být v konečném důsledku fatální. Toť můj názor na věc.
A přeju všem, kteří mají nekastrovanou fenu, aby jejich psí holčička byla do konce svých dnů v pořádku....bez ironie a zcela upřímě....aby nikdo neprožil to co já.

napsal(a):
Ono je to tak nějak jedno...pohodlnost...zdravotní prevence.....výsledkem je kastrované zvíře.
Ze zdravotních důvodů, kdy už se něco stane a musí se kastrovat, je to sice "odůvodněné", ale řeže se do většinou starého a nemocí oslabeného organismu.
Víte, nejhorší je ten strach, když už člověk ty problémy u fen zažil a nastává opravdu dilema....nebudu kastrovat-nebudu toho jednou litovat, až fena bude stará a nemocná?? Stejně tak...když nechám vykastrovat...nebudu toho jednou litovat, co když fena bude mít zdravotní potíže spojené s kastrací...ono i ta "blbá" inkontinence u velké bytové feny, na kterou nebudou zabírat léky je potom očistec....a myslím, že i fena se při tomhle necítí buhvíjak komfortně.
Víte i u mě v rodině, kde jsme ty problémy zažili na to neřešíme všichni kastrací....zatímco já mám fenu kastrovanou, tak sestřenka nekastrovala, já jsem holt ta úzkostlivější, víc v obavách, jestli bude nekastrovaná fena celý život v poho. Vím, že je to čistě můj psychologický problém za který moje fena "zaplatila" preventivní kastrací, ale v tu chvíli jsem prostě i po zvážení "pro a proti" nemohla jinak.......
Na druhou stranu se odmítám cítit jako netvor, že jsem nechala řezat do zdravého velmi mladého zvířete.....a je mi tak nějak jedno, že si o tom někdo myslí opak.
Kastrace nikde nedoporučuju, spíš naopak, vždycky upozorňuju na rizika.
Prostě myslím, že kastrace není tak jednoduchý problém a není to černobílé : kastrovat-jedině správně vs. nekastrovat-jedině správně, obě tato rozhodnutí můžou být v konečném důsledku fatální. Toť můj názor na věc.
A přeju všem, kteří mají nekastrovanou fenu, aby jejich psí holčička byla do konce svých dnů v pořádku....bez ironie a zcela upřímě....aby nikdo neprožil to co já.
Já vás taky jako netvora neberu, protože vy o tom opravdu přemýšlíte, berete v potaz pro a proti a rozhodla jste se podle svýho nejlepšího svědomí. Taky jsem takhle přemýšlela, ale došla jsem k závěru, že ještě počkám do těch cca 7mi let. Možná, že svoje rozhodnutí časem přehodnotím, nevím, jen teď mně to prostě přijde zbytečný do feny řezat, když hárání zvládáme. Po pravdě bojím se hodně hormonální nerovnováhy, stejně jako u sebe, když mi to doktor doporučoval. Souhlasím naprosto s větou, že obě rozhodnutí můžou být fatální. Tak to je a můžu si časem vyčítat cokoliv.
Ale ty důvody a argumenty lesní žínky, to mi prostě připadá opravdu mimo mísu.
Jak někdo už psal, je tu i faktor toho, že adoptovaní psy jsou bud kastrovaní, nebo je to podmínka adopce. My vždycky jsme měli psa-samce. Nikdy jsme nekastrovali, nikdy štěňata neměli a kupodivu náš pes zvládl i soužití s háravkou aniž by se choval jak totální magor. Teď mám roční fenku adoptovanou, kde byla kastrace povinná v rámci adopční smlouvy. Věděla jsem o tom, souhlasila jsem s tím. Naštěstí je spolek natolik inteligentní, že tam není dána povinnost kastrace do 1 roku, nebo po prvním hárání, jak už jsem někde taky viděla, ale je stanovené, že kastrace v dospělosti je povinná.
Fena je malého vzrůstu (9 kg), na kastraci půjde na konci září, tj. ve 14 měsících. Hodně jsem tohle téma řešila a hledala si informace, ale co člověk to názor a ani veterináři, kterým já osobně důvěřuji se úplně neshodují. Každopádně tato doba mi přijde po dlouhých úvahách v naší situaci jako nejlepší řešení.
Pokud bych to ale neměla ve smlouvě, tak bych taky hodně váhala. Na jednu stranu jsem viděla tolik fen s akutní pyometrou, na druhé straně je to prostě zásah do těla, který je vlastně "zbytečný"... Co se kastrace týče, neexistuje "to správné řešení pro všechny" a je na každým jak se rozhodne.
Sarah...moje důvody jsou mimo mísu? Mám naprosto stejné důvody jako Sardullah + ano, připište si tam pohodlnost, či si to nazvěte jak chcete. Ale pokud nemám na feny čas, nemůžu je v zahradě hlídat, jelikož třeba chodím do práce, tak je na 14dní zavřu někde v domě, i když nejsou zvyklé a budou tam vyvádět....tak je to pro mne také důvod ke kastraci...ke spokojenosti všech.
Ale také jsem několikrát řekla, že když jsem vezla na kastraci mamku s její fenkou, tak mi z toho bylo pěkně na nic a nehodlám to zažívat, takže si fenu nikdy, nikdy nepořídím. Stačilo, že jsem musela kastrovat kočky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.143
lesnížínka
napsal(a):
Sarah...moje důvody jsou mimo mísu? Mám naprosto stejné důvody jako Sardullah + ano, připište si tam pohodlnost, či si to nazvěte jak chcete. Ale pokud nemám na feny čas, nemůžu je v zahradě hlídat, jelikož třeba chodím do práce, tak je na 14dní zavřu někde v domě, i když nejsou zvyklé a budou tam vyvádět....tak je to pro mne také důvod ke kastraci...ke spokojenosti všech.
Ale také jsem několikrát řekla, že když jsem vezla na kastraci mamku s její fenkou, tak mi z toho bylo pěkně na nic a nehodlám to zažívat, takže si fenu nikdy, nikdy nepořídím. Stačilo, že jsem musela kastrovat kočky.
Tak to mate hodne chatrny oploceni pozemku. Kdyz se k vam vlame velkej pes. My vzdycky meli podezdivky pevny ploty, vysoky. Znamej dokonce po vrsku natah elektricky ohradník na kone.
Ano nemáte povinnost delat si z pozemku pevnost. Ale udelat plot tak aby se k vam cizi cokl nedostal lze a neni to takovej pruser. Ale to by se muselo chtit. Holt vyrezat fenu je jednodussi a pohodlnejsi. Fuj.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak to mate hodne chatrny oploceni pozemku. Kdyz se k vam vlame velkej pes. My vzdycky meli podezdivky pevny ploty, vysoky. Znamej dokonce po vrsku natah elektricky ohradník na kone.
Ano nemáte povinnost delat si z pozemku pevnost. Ale udelat plot tak aby se k vam cizi cokl nedostal lze a neni to takovej pruser. Ale to by se muselo chtit. Holt vyrezat fenu je jednodussi a pohodlnejsi. Fuj.
To byl příklad bože...lidí z okolí, ne můj. Já nemám žádné feny. Mimochodem, mám vzadu cca 200m obyčejného plotu, ano bez podezdívky, protože v rámci úspor. Měla jsem psy vychované, oni mi ploty nikdy nervali. Chtít, děláte si pr...? Já mám pár let nové ploty. Cizí fena mi je rozerve, ani jsem nepípla o nějaké náhradě škody, látala jsem jak kravěna. I tak mne oplocení pozemku stálo přes milion Kč. Tak o čem to dopr...mluvíte?!? Se vzpamatujte osobo

lesnížínka
napsal(a):
To ale nemluvíte o mě, já nejsem vaše sousedka, tak nechápu, proč bych měla kastrovat. Vždyť si to po sobě přečtěte. Kdyby nikdo nechoval feny, tak by se ani nenarodili psi.
Ale pokud nemám na feny čas, nemůžu je v zahradě hlídat, jelikož třeba chodím do práce, tak je na 14dní zavřu někde v domě, i když nejsou zvyklé a budou tam vyvádět....
pokud nemám na feny čas
tak si nepořizuju žádnýho psa
nemůžu je v zahradě hlídat, jelikož třeba chodím do práce, tak je na 14dní zavřu někde v domě, i když nejsou zvyklé a budou tam vyvádět..
no tak je na pobyt v domě zvyknu s předstihem, nebo udělám takový kotec, kam se žádný milovník nedostane.. .rozhodně za míň , než milion
vaše pseudoargumenty jsou ... přesně ve stylu , kdo nechce hledá důvod, kdo chce hledá způsob
pro mne také důvod ke kastraci...ke spokojenosti všech.
ke spokojenosti VAŠÍ ne psů/fen - typický důvod pro kastraci z pohodlnosti
váš muž musí být "světec"
Nejedou mi v notebooku smajlíky ani citace, přesto nechápu, že někdo nechápe. Sarah - a úplně nejmíň chápu, proč by to mělo být na vás a kde píšu, že máte své feny kastrovat? Přijde mi to, jako by tady všichni spadli z Marsu, nebo kde to žijete? Opravdu nikdo nemáte známé, sousedy, bla, bla, kteří si pořídili psy a už na ně nemají čas? Neznáte psy, kteří šílí za fenama, neznáte feny, které zdrhají za psy, neznáte lidi, co mají feny zavřené při hárání doma, protože špatné, či žádné ploty? Kterým dávají kalhotky prakticky imrvere? Kteří si myslí, že pp psi jsou ti na chov? Možná se zkuste i dívat kolem sebe.
Lupus - nevím, zda jste schopný pochopit, co to znamená například? Ne mé feny, můj čas..Já mám na své psy času kolik chci. O mého muže si starosti nedělejte, je spokojený, což se rozhodně nedá říct o vás. Myslela jsem, že jste starší ročník, ale momentálně mi přijdete jako ta generace, která si musí neustále myslet, že je ta nej, protože jinak skončí u psychoterapeuta. Takže dobře Fanoušku, ty jsi ten nejlepší a učitelka je krá.a.

lesnížínka
napsal(a):
Nejedou mi v notebooku smajlíky ani citace, přesto nechápu, že někdo nechápe. Sarah - a úplně nejmíň chápu, proč by to mělo být na vás a kde píšu, že máte své feny kastrovat? Přijde mi to, jako by tady všichni spadli z Marsu, nebo kde to žijete? Opravdu nikdo nemáte známé, sousedy, bla, bla, kteří si pořídili psy a už na ně nemají čas? Neznáte psy, kteří šílí za fenama, neznáte feny, které zdrhají za psy, neznáte lidi, co mají feny zavřené při hárání doma, protože špatné, či žádné ploty? Kterým dávají kalhotky prakticky imrvere? Kteří si myslí, že pp psi jsou ti na chov? Možná se zkuste i dívat kolem sebe.
Lupus - nevím, zda jste schopný pochopit, co to znamená například? Ne mé feny, můj čas..Já mám na své psy času kolik chci. O mého muže si starosti nedělejte, je spokojený, což se rozhodně nedá říct o vás. Myslela jsem, že jste starší ročník, ale momentálně mi přijdete jako ta generace, která si musí neustále myslet, že je ta nej, protože jinak skončí u psychoterapeuta. Takže dobře Fanoušku, ty jsi ten nejlepší a učitelka je krá.a.
Nebojte se, nesedím doma zavřená ve své bublině, ale takové lidi fakt neznám.
A asi byste se už měla uklidnit, už zacházíte do dost osobních invektiv.
Sarah - koukněte se na své příspěvky, kolikrát jste mi tady vložila něco do úst. Koukněte se na příspěvky od několika lidí, kteří na mne měli osobní narážky. K lupus se snad ani vyjadřovat nebudu. Ano, celý život jsem anarchistka a nesdílím názory většiny, přesto jsem tady snad nikdy nezačala urážet něčí intelekt. Ano, jsem splachovací a je mi to celkem šumák, ale pes je na tom blbě a teď na tyhle věci nemám. Mějte se.

Ale vážení nestačím se divit, v co se to tady zvrtlo....prolítla jsem znovu diskuzi, ale jenom zběžně, takže je možné, že mi něco uniklo....ale defakto mi přijde, že lesnížínka tak nějak popsala, co vidí kolem sebe, v sousedství, jaké má osobní zkušenosti s fenami známých a sousedů, no tohle ona asi neovlivní, jak se kdo stará o svojí fenu, jaký režim má v době hárání apod, co jí vadí, čím jí to obtěžuje........ale tak nějak to celé skončilo dost nehezkými útoky...teď už tedy z obou stran.........
Sarah01 píše, že takové lidi, jak popisuje lesnížínka nezná....no ani já v okolí nikoho takového nemám, zase na druhou stranu, když někdo píše, jak má neustále problémy se psy, kteří pobíhají a napadají jejich psa, že se bojí projít kolem sousedovic plotu, protože je chatrný a hrozí nebezpečí, že tím plotem nakonec domácí hlídač projde, že pak bude problém nebo že už rovnou pes vybíhá z otevřené brány....kteří mají sousedy, kde neustále ve dne v noci štěká pes a není možné s tím normální cestou něco udělat atd atd.......taky nežiju v bublině, ale nikoho takového ve svém okolí nemám....ale to neznamená že to neexistuje.
Lidi nechcete se na to vykašlat??? Není to celý zbytečný??

Asi tak, nezpochybňuju tvrzení lesní žínky o nezodpovědné sousedce, ale snažila jsem se myslím slušně oponovat (svoje příspěvky jsem si znovu projela a nic neslušného jsem nenašla, ale třeba jsem přehlédla), že nelze házet všechny do jednoho pytle, většina lidí je zodpovědných, své psy a feny má zabezpečené, takže kastrovat kvůli tomu nemusí. Opravdu se kolem sebe dívám hodně, i když nosím brýle, hodně cestuju, takže možností vidět mám opravdu dost. Ano, my problém se sousedkou nevyřešíme, to si musí vyřešit ti, kterých se to týká. Ale nebyla řeč jen o sousedce, pokud vím.
Nikomu nevkládám do úst to, co nenapsal, ono to při citacích ani dost dobře nejde.
Co se týká kastrace mojí feny, na základě této diskuze jsem se už rozhodla, že kastrovat nebudu. Tím to teda končím.

"Přijde mi to, jako by tady všichni spadli z Marsu, nebo kde to žijete?"
lesnížínka, jestli je stav (všichni-1) :1, pak to signalizuje, že ten jeden by si to možná mohl znovu probrat a přebrat....

napsal(a):
Asi tak, nezpochybňuju tvrzení lesní žínky o nezodpovědné sousedce, ale snažila jsem se myslím slušně oponovat (svoje příspěvky jsem si znovu projela a nic neslušného jsem nenašla, ale třeba jsem přehlédla), že nelze házet všechny do jednoho pytle, většina lidí je zodpovědných, své psy a feny má zabezpečené, takže kastrovat kvůli tomu nemusí. Opravdu se kolem sebe dívám hodně, i když nosím brýle, hodně cestuju, takže možností vidět mám opravdu dost. Ano, my problém se sousedkou nevyřešíme, to si musí vyřešit ti, kterých se to týká. Ale nebyla řeč jen o sousedce, pokud vím.
Nikomu nevkládám do úst to, co nenapsal, ono to při citacích ani dost dobře nejde.
Co se týká kastrace mojí feny, na základě této diskuze jsem se už rozhodla, že kastrovat nebudu. Tím to teda končím.
No tak to já ještě rozhodnutá nejsem....teda stoprocentně už nebudu kastrovat před prvním háráním, i když nám to žádné problémy nezpůsobilo, ale jestli další fena kastrovaná bude nebo ne???....no naštěstí ještě žádná další není s doufám, že ještě dlouho nebude, takže pořád je ještě hafec času na rozmyšlenou.
Teď bez ironie....závidím všem, co v tom mají jasno....ať už je rozhodnutí ano nebo ne.

napsal(a):
No tak to já ještě rozhodnutá nejsem....teda stoprocentně už nebudu kastrovat před prvním háráním, i když nám to žádné problémy nezpůsobilo, ale jestli další fena kastrovaná bude nebo ne???....no naštěstí ještě žádná další není s doufám, že ještě dlouho nebude, takže pořád je ještě hafec času na rozmyšlenou.
Teď bez ironie....závidím všem, co v tom mají jasno....ať už je rozhodnutí ano nebo ne.
Myslela jsem tím, že zatím aktuálně kastrovat nebudu. Nechám to na cca těch 7 -8 let, uvidíme. Teď má skoro 3 roky, takže to už bych stejně nevytrhla s nějakou prevencí. Malou, která má 3 měsíce, samozřejmě ne, tu bych chtěla do chovu, ale radši nebudu nic moc předjímat a plánovat a ťukám na dřevo, ať se něco nepo...
Já, po zkušenosti s inkontinentní fenou
v tom jasno mám. Hárání u nás nebylo
problém. Jen ten zánět dělohy a kastrace
a po čase přišlo to mokro pod fenou. . .
Jako holka jsem si se psy= fenami užívala
a nikdy žádný problémy neměly, ani falešky,
ani záněty a byly to NO a tudíž dokonalé,
bystré, citlivé, vnímavé. Pořídila jsem si
svého psa (NO) a byl stejný , ani
o malinko horší než fenky. Spíš dokonalejší.
Já dnes vím, že fenku NIKDY,
kvůli třeba nutnému riziku kastrace.

dobrovolně se hlásím k blbům
v tématu kastrace mám jasno

tak to ja mam jasno jen v tom, ze kdyz planuju dalsiho psa nebo fenu - nepremyslim v prvni rade o kastraci.
jsou jine veci na ktere se tesim nebo netesim mnohem vic, no