Usměrnění štěněte

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.8.2019 22:32
Zuzika

XXX.XXX.173.42

Prosim o vase nazory, jak usmernovat rozdivocele stene.
Doporucila jsem pani, kterou potkavam s nevychovanym stenetem(asi krizenec boxera), aby navstivila nejakou steneci skolku,kde ji poradi, jak se stenetem pracovat. Dost me prekvapilo, kdyz jsme se dnes potkaly a ona stendem flakla o zem( stylem - zalehnout, otocit na zada, znehybnet) pokazde, kdyz se pokusilo otravovat me starsi - mensi psy. Ve skolce dostala navod, ze takto nauci sveho vetsiho psa, ze si nema malych vsimat.
Nemivam stenata, zadnou skolku jsem tedy nenavstevovala, ale tento pristup me prekvapil. Vzdy jsem nechavala psy hrat si s kymkoliv, kdo si hrat chtel a hru ukoncuji, kdyz se mi přestává libit tim, ze odchazime - dam si sveho na voditko, zabranim dalsimu kontaktu a cau - at se mi nelibi chovani meho nebo ciziho psa.
Prekvapil me pristup vycvikarky, to je dnes bezny postup?

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.8.2019 07:56

Ne, neni to bezny postup.
A evidentne ani te pani to nefunguje..

20.8.2019 08:14
TyVed

XXX.XXX.26.254

Chudák štěně. Najednou zničeho nic ho začne panička šikanovat, aniž by vědělo proč. Za to, že tohle někdo někoho učí, by měl být zákaz vlastnictví a jakékoliv činnosti se zvířaty.

20.8.2019 08:27

není to postup ani běžný, ani normální, ani dobrý, je to jen jedna velká peachovina.

20.8.2019 08:40
eli22

XXX.XXX.181.79

Zuzika napsal(a):
Prosim o vase nazory, jak usmernovat rozdivocele stene.
Doporucila jsem pani, kterou potkavam s nevychovanym stenetem(asi krizenec boxera), aby navstivila nejakou steneci skolku,kde ji poradi, jak se stenetem pracovat. Dost me prekvapilo, kdyz jsme se dnes potkaly a ona stendem flakla o zem( stylem - zalehnout, otocit na zada, znehybnet) pokazde, kdyz se pokusilo otravovat me starsi - mensi psy. Ve skolce dostala navod, ze takto nauci sveho vetsiho psa, ze si nema malych vsimat.
Nemivam stenata, zadnou skolku jsem tedy nenavstevovala, ale tento pristup me prekvapil. Vzdy jsem nechavala psy hrat si s kymkoliv, kdo si hrat chtel a hru ukoncuji, kdyz se mi přestává libit tim, ze odchazime - dam si sveho na voditko, zabranim dalsimu kontaktu a cau - at se mi nelibi chovani meho nebo ciziho psa.
Prekvapil me pristup vycvikarky, to je dnes bezny postup?

Navštěvovali jsme školku a je to fakt běžný postup, ale ne, že se s nim práskne o zem, ale že se celkem šetrně povalí na záda a na chvilku znehybní. Podle mě to ale nejde praktikovat u všech, člověk musí mít určitý cit a taky to udělat hned, jakmile pes dělá něco, co je špatně. Například u naší bojácné fenky jsem jim to nikdy nedovolila a ani se o to vlastně nikdo nesnažil.

20.8.2019 09:08

eli22 napsal(a):
Navštěvovali jsme školku a je to fakt běžný postup, ale ne, že se s nim práskne o zem, ale že se celkem šetrně povalí na záda a na chvilku znehybní. Podle mě to ale nejde praktikovat u všech, člověk musí mít určitý cit a taky to udělat hned, jakmile pes dělá něco, co je špatně. Například u naší bojácné fenky jsem jim to nikdy nedovolila a ani se o to vlastně nikdo nesnažil.

a je to fakt běžný postup

ne, neni to zadny bezny postup.

btw: nechcete zacit ty skolky - jmenovat?

20.8.2019 09:16

teda já se snad s příštím štěnětem do nějaké té školky přihlásím
ať je sranda.....

20.8.2019 09:26
janaa

XXX.XXX.177.168

To je tak,když si dneska výcvikové školy (a už i výcvikové online kurzy na netu,což mi hlava nebere) otvírá každý, kdo si dotáhl jednoho psa k nějaký zkoušce. Všichni jsou děsný odborníci. Jakékoli otáčení a přimačkávání štěněte je nesmysl, fakt nechci svýmu štěněti vyhrožovat smrtí. Nehledě na to, že alespoň u štěňat,která jsem měla nebo mám, by pokus o takové znehybnění vyvolala jen další rapl. Smutné,no

20.8.2019 10:12
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

A pak v dobré vůli poraďte bezradné paničce, ať jde do psí školky! Vůbec by mne nenapadlo čekat tam takové chování ke psům...

20.8.2019 10:14
Zuzika

XXX.XXX.173.42

Asi jsem to napsala prilis hrube, ze s nim "flakla". Nedelala to nijak drasticky, ze by s nim prastila, polozila ho proste na lopatky a kdyz se steneti nechtelo, tak to vic luplo, protoze se branilo a ona pouzila vic sily. Pripomnelo mi to metody cvicaku pred 30 lety, kolem ktereho jsem chodivala vencit. Tahle cvicitelka je mlada zenska (do 40 let) a se psy pracuje cely zivot, ma vystudovanou veterinu, venuje se vyzkumu, vim, ze dela skolku. Tak jsem ji pani doporucila, protoze ona je ze stenete nestastna, snazi se, ale nezvlada ho. Ted se tedy necitim dobre, ze jsem ji do toho navezla... Videla, ze jsem z te metody v soku, ale vlastne jsem nevedela, co ji poradit.

20.8.2019 10:14
Zuzika

XXX.XXX.173.42

lesnížínka napsal(a):
A pak v dobré vůli poraďte bezradné paničce, ať jde do psí školky! Vůbec by mne nenapadlo čekat tam takové chování ke psům...

No,presne 😣

20.8.2019 10:45
TyVed

XXX.XXX.26.254

Zuzika napsal(a):
Asi jsem to napsala prilis hrube, ze s nim "flakla". Nedelala to nijak drasticky, ze by s nim prastila, polozila ho proste na lopatky a kdyz se steneti nechtelo, tak to vic luplo, protoze se branilo a ona pouzila vic sily. Pripomnelo mi to metody cvicaku pred 30 lety, kolem ktereho jsem chodivala vencit. Tahle cvicitelka je mlada zenska (do 40 let) a se psy pracuje cely zivot, ma vystudovanou veterinu, venuje se vyzkumu, vim, ze dela skolku. Tak jsem ji pani doporucila, protoze ona je ze stenete nestastna, snazi se, ale nezvlada ho. Ted se tedy necitim dobre, ze jsem ji do toho navezla... Videla, ze jsem z te metody v soku, ale vlastne jsem nevedela, co ji poradit.

No po tom popisu výcvikářky mi to přijde ještě horší. Kdyby se tak choval ke psu někdo, u koho nelze čekat ani lásku ke zvířatům ani nějaké znalosti ohledně komunikace se psem...

Ale vždyť je to štěně. A prostě i velké a příšerně zlobivé štěně se dá zvládnout bez násilí, když se psovod nechová zmateně a myslí dopředu. Což by se měl někdo, kdo to sám neví a neumí, naučit v té školce. Tady z toho je jasné, že nejdřív selže psovod, pak z pohledu psovoda nezbytně selže štěně a pak psovod štěně za své selhání brutálně potrestá.

20.8.2019 10:55

Chodila jsem do psí školky a nic takovýho se tam teda nedělo, tam se se štěndama všechno dělalo formou hry. A pokud některý bylo divočejší, tak se odvedla pozornost jiným směrem. A kdyby se někde něco takovýho dělo, okamžitě bych odešla. Štěně má být opečovávané a rozmazlované a pokud divočí nebo hodně kouše, tak je třeba zabavit je žádoucí činností. Zrovna teď nedávno jsem kroutila hlavou nad chováním nepejskaře ke štěněti, kdy štěndo neznámého vítalo a skákalo na něj a dotyčný na ně řval, ať toho nechá, zatímco štěně to bralo jako výzvu k ještě divočejší hře Lidi si prostě myslí, že psi se asi už rodí vychovaní a rozumící všemu, přitom u dětí tolerují cokoliv.

20.8.2019 12:23

nepamatuju cvicaky pred 30ti lety, jen pred cca 20ti - ale ani tehdy se tam psi nezalehavali...

jako vazne - jmenujte ty cvicaky a skolicky, kde se tohle radi.

21.8.2019 09:58
Zuzika

XXX.XXX.173.42

Majitelka stenete je desne hodny clovek, ale pes ji ma omotanou kolem prstu a ona se mu podrizuje. Je to duchodkyne, je s nim porad, nedokaze ho privolat, posadit, vzit mu odpadky z huby, proste nic, mluvi na nej v dlouhych souvetich.... Vzala jsem si ho jednou na prochazku a byl v pohode, podruhe jsem vzala sveho psa a taky dobry, kdyby se s nim cvicilo, byl by super. Takhle je to podes okoli. Pani me prosi, at ji s nim pomuzu, ale ja mam svoje 2 psy, jednoho v docasce, malo casu a ani si nemyslim, ze bych byla nejaky vycvikar rozmazlenych stenat a hlavne vycvicit by potrebovala ona. Procitam tu diskuze a hledam, co ji poradit, vzdat se ho nechce - sehnala jsem ji i vymenu za mensiho starsiho psiho klidase od zname, ktera ma precpany "utulek". Myslela jsem, ze skolka bude vhodne reseni, ale ted mam spis pocit, ze je to cesta do pekla 😣

21.8.2019 10:27

"kdyby se s nim cvicilo, byl by super."
a o ničem jiném to není
teda ještě o výběru psa......

21.8.2019 11:33
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Taky jsem tuhle "metodu" na živo viděla. Ale rozhodně ne u štěněte, ale u problémového psa, který vyjížděl po všem živém a páníčka měl u zadku. Nešlo teda o "fláknutí" na záda, ale o otočení na bok a přidržení v té pozici, dokud se pes neuklidnil. V téhle situaci to pomohlo, nebo to tak alespoň vypadalo. Pes přestal útočit a začal vnímat páníčka. Ale sama výcvikářka, která toto radila říkala, že to rozhodně nejde aplikovat na štěně, které si jen hraje, nebo třeba na psa, který útočí ze strachu. A že je to hodně individuální a bez toho, aniž by to "problémové" chování psa viděla, by to nikomu neradila. Nicméně lidi, kteří měli problémové psy a už nevěděli co s nimi, k této paní chodili, toto dělali a zpravidla jim to pomohlo.

21.8.2019 12:35

100% případů otočení psa na záda, co jsem kdy viděla, bylo naprosto mimo a fláknout na lopatky a držet by zasloužili spíš ty lidi. Nedovedu si představit ani to, že by to mohlo pomoct u mýho startovače (už jen než bych ho na ty záda dostala, uplynou celé věky od momentu, kterej bych tím měla řešit).
Ale chápu, že to lidi holt dělaj, protože si myslej, že si jdou nechat poradit od zkušenějších, a dostanou jako rady takovýhle krávoviny.

21.8.2019 12:39
TyVed

XXX.XXX.33.124

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
100% případů otočení psa na záda, co jsem kdy viděla, bylo naprosto mimo a fláknout na lopatky a držet by zasloužili spíš ty lidi. Nedovedu si představit ani to, že by to mohlo pomoct u mýho startovače (už jen než bych ho na ty záda dostala, uplynou celé věky od momentu, kterej bych tím měla řešit).
Ale chápu, že to lidi holt dělaj, protože si myslej, že si jdou nechat poradit od zkušenějších, a dostanou jako rady takovýhle krávoviny.

Na psa, který má dostatek síly a sebevědomí, aby s ním byl opravdu problém, to stejně použít nejde, jelikož by dotyčného přetrhnul. A s jakýmkoliv psem, který si tohle líbit nechá, se jde domluvit určitě i nějak normálně. Myslím, že hlavní chyba je, že lidi nechají dojít situaci do bodu, kdy je pes už mimo a pak mají pocit, že tímhle něco vyřeší.

21.8.2019 13:05

marcelaamax napsal(a):
Taky jsem tuhle "metodu" na živo viděla. Ale rozhodně ne u štěněte, ale u problémového psa, který vyjížděl po všem živém a páníčka měl u zadku. Nešlo teda o "fláknutí" na záda, ale o otočení na bok a přidržení v té pozici, dokud se pes neuklidnil. V téhle situaci to pomohlo, nebo to tak alespoň vypadalo. Pes přestal útočit a začal vnímat páníčka. Ale sama výcvikářka, která toto radila říkala, že to rozhodně nejde aplikovat na štěně, které si jen hraje, nebo třeba na psa, který útočí ze strachu. A že je to hodně individuální a bez toho, aniž by to "problémové" chování psa viděla, by to nikomu neradila. Nicméně lidi, kteří měli problémové psy a už nevěděli co s nimi, k této paní chodili, toto dělali a zpravidla jim to pomohlo.

. Nešlo teda o "fláknutí" na záda, ale o otočení na bok a přidržení v té pozici, dokud se pes neuklidnil

princip tohohle neni ve chvatu nebo co konkretne se se psem udela mechanicky - to same udela kdyz ho zvednu za krk do vysky treba.
problem je , ze k tomu vubec musi dojit no.

tohle by mela byt jakasy zachrana brzda, kdyz uz teda vsechno selze -a ne na tom mit postavene "reseni".
pracuje se psem tak, aby k tomuhle vubec nemuselo dojit, no.

me je te pani lito -ale proste si ukousla velke sousto, no.
bud at hleda dal nejakou skolku, kde ji pomuzou nebo da psa pryc.

21.8.2019 13:09
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

já jsem tím nechtěla říct, že bych to nějak schvalovala. Jen to, že si myslím, že v některých případech to opravdu funguje (i podle toho co jsem viděla, ty psy vídám dlouhodobě i potom), ale těch případů, kdy je to potřeba bude vážně minimum. A ani netvrdím, že by to nešlo jinak. Jen je tohle možná rychlejší? Přirovnala bych to třeba k EO - někdo bude psa co loví odnaučovat dlouuuuuho třeba pomocí šňůry, nebo dalších metod. Jiný použije EO a za pár dní má po problému. Tak stejně tak někdo bude nějakou snahu vraždit odstraňovat nějak, dlouho. A jiný psa párkrát položí na bok a má pokroky.

Ale rozhodně to chce vždy, aby se na to "problémové" chování podíval někdo, kdo psům opravdu rozumí, což laik těžko pozná.

Jinak tahle paní, o které jsem psala - tak zrovna ta má se svými psy opravdu nádherný vztah, má jich několik, všichni fungují snad na myšlenku - všude navolno, se všemi v pohodě. Normálně vychovaní a na povely nebo posunky okamžitě reagující a s radostí. Dále se pak věnují lovečině a canisterapii. Ale základ je pro mě to "běžné" fungování psů, protože jich znám opravdu dost, kteří mají "cvičákovskou" poslušnost super, ale v běžném životě katastrofa.

Ale jinak souhlasím, že na většího psa tohle půjde aplikovat dost těžko - i když si vezmu mého x bulla, 30 kg, se kterým jsem taky řešila to, že mi startoval po psech - absolutně si neodkážu představit, že bych ho v té situaci položila na bok, to bylo fyzicky nemožné, alespoň pro mě.

21.8.2019 13:20
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

. Nešlo teda o "fláknutí" na záda, ale o otočení na bok a přidržení v té pozici, dokud se pes neuklidnil

princip tohohle neni ve chvatu nebo co konkretne se se psem udela mechanicky - to same udela kdyz ho zvednu za krk do vysky treba.
problem je , ze k tomu vubec musi dojit no.

tohle by mela byt jakasy zachrana brzda, kdyz uz teda vsechno selze -a ne na tom mit postavene "reseni".
pracuje se psem tak, aby k tomuhle vubec nemuselo dojit, no.

me je te pani lito -ale proste si ukousla velke sousto, no.
bud at hleda dal nejakou skolku, kde ji pomuzou nebo da psa pryc.

Tak u téhle paní a štěnda je to samozřejmě blbost, ale v těch případech, které jsem viděla já to opravdu pomohlo problém vyřešit, nefungovalo to pouze jako brzda. Ty psy vídám dlouhodobě dál a nyní už jsou na tom mnohem lépe. Samozřejmě je vždycky chyba v tom, že se to nechá zajít až tak daleko. Ale pokud vám pes už vyloženě venku na x metrů hledá lidi, které chce napadat, tak pak už asi zase tolik možností, jak psa "přimět" aby vás vnímal není. Ale mluvím fakt o nezvladatelných psech.

21.8.2019 13:24

marcelaamax napsal(a):
Tak u téhle paní a štěnda je to samozřejmě blbost, ale v těch případech, které jsem viděla já to opravdu pomohlo problém vyřešit, nefungovalo to pouze jako brzda. Ty psy vídám dlouhodobě dál a nyní už jsou na tom mnohem lépe. Samozřejmě je vždycky chyba v tom, že se to nechá zajít až tak daleko. Ale pokud vám pes už vyloženě venku na x metrů hledá lidi, které chce napadat, tak pak už asi zase tolik možností, jak psa "přimět" aby vás vnímal není. Ale mluvím fakt o nezvladatelných psech.

nepopiram, ze to je funkcni .ve chvili, kdy ma pes panecka na haku -si ten pes uvedomi, ze to panecek konecne mysli vazne.

jen to neni funkcni samo o sobe -tak jako nefunguje a neuci nic jen EO.
je treba s tim psem delat i neco jineho, nez ho jen povalovat na bok

cvicit s nim a vubec pracovat -to mam konkretne na mysli.

21.8.2019 13:24
Zuzika

XXX.XXX.173.42

Z meho pohledu to stene ale ani nic zas tak spatneho (zrovna v tom okamziku) nedelalo. Jen poskakoval kolem mych psu a snazil se je vyprovokovat ke hre, ja bych nedovolila, aby je nejak sikanoval. Myslim, ze by stacilo ho cvaaknout na voditko a udelat par kroku zpatky.
Problemove chovani zrovna v tomhle nevidim.

21.8.2019 13:28
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

nepopiram, ze to je funkcni .ve chvili, kdy ma pes panecka na haku -si ten pes uvedomi, ze to panecek konecne mysli vazne.

jen to neni funkcni samo o sobe -tak jako nefunguje a neuci nic jen EO.
je treba s tim psem delat i neco jineho, nez ho jen povalovat na bok

cvicit s nim a vubec pracovat -to mam konkretne na mysli.

Jojo, to je jasné. Ani těm lidem o kterých píši nepomohlo jen to samotné svalení na bok, ale bylo to to, co vedlo k tomu, aby pes začal vnímat a pak se s ním mohlo dál pracovat.

Jinak když kolikrát vidím, jak lidi se psem neuváženě pořád dokola škubají na vodítku a řvou (samozřejmě bez efektu) - tak možná i v tom případě by bylo menší zlo toho psa povalit na bok, nebo prostě udělat něco, po čem ten pes fakt začne vnímat, než s ním pořád nesmyslně škubat a ječet.

21.8.2019 13:29
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Zuzika napsal(a):
Z meho pohledu to stene ale ani nic zas tak spatneho (zrovna v tom okamziku) nedelalo. Jen poskakoval kolem mych psu a snazil se je vyprovokovat ke hre, ja bych nedovolila, aby je nejak sikanoval. Myslim, ze by stacilo ho cvaaknout na voditko a udelat par kroku zpatky.

Jo, to máte pravdu. Já začala o této metodě, ale v úplně jiných případech, kdy je to fakt problémový pes. Tak se omlouvám .

21.8.2019 13:45

no, upřímně, kdyby na mě Nora kašlala, tak se na mě vykašle i kdybych se jí pokoušela povalit na bok, protože povalit Noru na bok bez nějakého slovního vysvětlení, co vlastně chci, je jak pokoušet se povalit třeba auto.

Naštěstí k vnímání stačí zatahat jí za ouško "Norí? Haló!".

Možná když má člověk psa, na kterýho nemůže použít fyzický donucovací metody, objeví spoustu jiných způsobů?

21.8.2019 15:22

no, upřímně, kdyby na mě Nora kašlala, tak se na mě vykašle i kdybych se jí pokoušela povalit na bok, protože povalit Noru na bok bez nějakého slovního vysvětlení, co vlastně chci, je jak pokoušet se povalit třeba auto.

Naštěstí k vnímání stačí zatahat jí za ouško "Norí? Haló!".

Možná když má člověk psa, na kterýho nemůže použít fyzický donucovací metody, objeví spoustu jiných způsobů?

Mám stejný názor...

Navíc stále tak nějak nechápu, kde se stala chyba, když se člověk musí uchýlit k takovému řešení.

21.8.2019 15:31
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jenže vy mluvíte o Norince, kterou máte vypiplanou od štěňátka a se kterou máte vztah a funguje vám to, tam vám stačí zatahání za ouško.

Psy o kterých jsem mluvila já, byli psi problémoví, kterých se páníčci ujali v dospělosti.... V jednom z těch případů si dokonce psa brali jako bezproblémového a všechno to tak nějak vyplynulo časem, když se doma otrkal. Tam nestačilo zatahání za ouško.... Druhý byl pes zděděný po rodičích, který žil celý život na řetězu za barákem a vůbec nepřišel do kontaktu s lidmi, se psy, se zvířaty. Všechno chtěl vraždit. Mohli ho dát do útulku, ale měli snahu to řešit a psa napravit, což se povedlo, i když teda za pomoci toho, že psa párkrát převalili na bok.

21.8.2019 15:40
eli22

XXX.XXX.58.41

marcelaamax napsal(a):
Jojo, to je jasné. Ani těm lidem o kterých píši nepomohlo jen to samotné svalení na bok, ale bylo to to, co vedlo k tomu, aby pes začal vnímat a pak se s ním mohlo dál pracovat.

Jinak když kolikrát vidím, jak lidi se psem neuváženě pořád dokola škubají na vodítku a řvou (samozřejmě bez efektu) - tak možná i v tom případě by bylo menší zlo toho psa povalit na bok, nebo prostě udělat něco, po čem ten pes fakt začne vnímat, než s ním pořád nesmyslně škubat a ječet.

Souhlasím s Vašimi příspěvky, přesně takhle jsem to myslela. Prostě odhadnout, kdy si to můžu dovolit a kdy to bude mít ten správný efekt.

21.8.2019 15:54

marcelaamax napsal(a):
Jenže vy mluvíte o Norince, kterou máte vypiplanou od štěňátka a se kterou máte vztah a funguje vám to, tam vám stačí zatahání za ouško.

Psy o kterých jsem mluvila já, byli psi problémoví, kterých se páníčci ujali v dospělosti.... V jednom z těch případů si dokonce psa brali jako bezproblémového a všechno to tak nějak vyplynulo časem, když se doma otrkal. Tam nestačilo zatahání za ouško.... Druhý byl pes zděděný po rodičích, který žil celý život na řetězu za barákem a vůbec nepřišel do kontaktu s lidmi, se psy, se zvířaty. Všechno chtěl vraždit. Mohli ho dát do útulku, ale měli snahu to řešit a psa napravit, což se povedlo, i když teda za pomoci toho, že psa párkrát převalili na bok.

no jo, jenže to zase kdyby se ke mě dostala třeba máma od Nory, tedy nesocializovaný kotcový hlídací kavkazák, tak úplně nevím, jestli to povalení na bok by nebyl ten poslední blbý nápad v životě

21.8.2019 15:56
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

no jo, jenže to zase kdyby se ke mě dostala třeba máma od Nory, tedy nesocializovaný kotcový hlídací kavkazák, tak úplně nevím, jestli to povalení na bok by nebyl ten poslední blbý nápad v životě

Ale však já jsem psala, že to je hodně individuální a určitě to nejde použít obecně na každého psa

21.8.2019 16:14

marcelaamax napsal(a):
Ale však já jsem psala, že to je hodně individuální a určitě to nejde použít obecně na každého psa

no, a proto nechápu, proč to různé školky, cvičáky či výcvikáři... nebo "výcvikáři?" doporučují jako první a univerzální řešení.

vykastrovat a hodit s ním o zem a voila vycvičený pes

21.8.2019 16:22

marcelaamax napsal(a):

ona je otazka - proc to vubec pouzit
a to mame kazdy nastavene jinak a vetsinou to vychazi ze zkusennosti.

kdyz je nekdo zvykly na psa, ktereho silou proste nepremuze - ani ho nenapadne uvazovat timhle smerem -a podle me -se mu tim opravdu velmi rozsiruji obzory, hodne se nauci - protoze proste prijde na jine zpusoby, jak se s tim psem domluvit.

a ty jine zpusoby jsou zpravidla pouzitelne na uplne kazdeho psa, nejen na toho, nad kterym mam fyzickou prevahu

jsem zvykla na kone - a tam proste silou zmuzu pendrek, tak jsem zvykla prave na jine zpusoby jak docilit sveho.
kun je silnejsi, clovek chytrejsi - a tohle na 100% plati i pro psy.

a kdyby mi teda nekdo rekl, ze mam psa povalit na bok -otocim se na pate a jdu hledat nekoho, kdo ma ty univerzalnejsi rady u kterych nepotrebuji svaly hlavne

ono i u tech koni to totiz "funguje" i silou, jen beda, kdyz zrovna nemuzu tu silu pouzit a kun to zjisti.

21.8.2019 17:10

Zuzika napsal(a):

Jo, tak já to běžně viděla třeba jako “trest”, že pes nepřišel na přivolání (provedeno pochopitelně až po jeho polapení). Smysluplnost zákroku hluboko v záporných hodnotách. Na to asi není co říct... když si někdo chce mrvit psa...

21.8.2019 17:24

a už jsme u Śusty, opět.....

21.8.2019 17:49
janaa

XXX.XXX.244.205

no, a proto nechápu, proč to různé školky, cvičáky či výcvikáři... nebo "výcvikáři?" doporučují jako první a univerzální řešení.

vykastrovat a hodit s ním o zem a voila vycvičený pes

Ještě na kouzelný elektrický obojek bych nezapomínala

21.8.2019 18:01

odkud ta pani je?
treba se tu najde rada, kam by mohla chodit.

28.8.2019 20:58
Zuzika

XXX.XXX.173.42

Dekuji vsem za nazory, nasli jsme jinou skolicku, kde jedou pozitivku, sice budou jezdit 30km a zacina se az v pulce zari. Ale chodime ted spolu pravidelne vencit a zda se, ze panicka zacina chapat, ze s povely ala "nechtohoahnedsemkemepodtipovidamtypotvoro" to daleko nedotahne. 👍🤓
Musim tedy rict, ze je to opravdu narocne stene a ma v tele naslapanou energii za vsechny me tri dospele psy najednou.

Neregistrovaný uživatel

29.8.2019 10:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.38.149

Tohle "fláknutí" psa na zem jsem udělala poprvé tento rok okolo léta svojí roční stafordce co si začala jaksi nárokovat nějaké vyšší postavení v naší samečce fen. Horší bylo že si frkla na 12 letou stafordku co je ráda že chodí. Bylo to na zahradě a jsem ráda že jsem tam zrovna byla, Attila sice zuby má a umí je použít ale je už vratká a pomalá a roční Hella o 10 kg těžší prostě má navrch. Pravda je, že jsem v tu chvíli nic ani nestihla říct a okamžitě po Helle skočila a ležela na zádech a okamžitě hlavu bokem, ocas mírně mezi stehna a uvolnila se, to bylo všechno, nějak jsem v tu chvíli zapomněla i mluvit. Od té doby Attilu toleruje, dokonce za ní přijde když leží a olizuje jí uši a lehá si k ní. Nevím proč to tenkrát udělala, ale mě tenhle manévr asi pomohl, každopádně si nedokážu představit tohle udělat štěněti vždyť je to takové telátko co se chce učit, hrát si a po boku pána objevovat svět.... Do školky chodíme kvůli socializaci a nikdy jsem tuto praktiku nazažila ani později na klasickém cvičáku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík