Vetsina z vas vi, jak peclive jsem se snazila vybirat chovku a konkretni spojeni, ze ktereho bude pochazet nas novy pes. No, verim, ze jsem vybirala, az jsem prebrala :(
Chtela jsem pohodoveho zdraveho pesana s rovnymi zady na sport, ktereho budu moci bez problemu brat kamkoli a kdykoli.
No, co se tyce lidi a zatim i psu, tak to zatim vypada, ze jsme na dobre ceste. Jenze uz ted v sedmi mesicich je videt, ze bude mit nejspis tezkou dysplazii kycli, ma proslapy a extremni kravsky postoj (a to i pres to, ze ho hned od zacatku cpu kloubni vyzivou), prodelal dve tezke operace strev (nejspis z duvodu vyvojove vady) a uz ted jako stene by podle me zabil jakekoli mensi zvire (kralik, kocka) na potkani :(
Vim, ze “breceni” sem az tak nepatri, ale jsem tak zklamana a ze vseho smutna, ze to ze sebe proste potrebuji dostat. Hachiho samozrejme milujeme, ale porad premyslim, jakych bude nasich spolecnych deset patnact let. Zda mu jeho zdravotni stav dovoli sportovat ci nikoli, jelikoz si moc neumim predstavit, co bych s takovym hyperaktivem mela delat, pokud by byl vice zdravotne omezeny. Take premyslim nad otazkou, zda se jeho vztah k ostatnim zviratum jeste zmeni, nebo budeme dozivotne omezeni voditkem, aby nahodou neutekl za kockou ci jinym zviretem. Nebo jeste hur, nebudeme ho moci brat nikam k pratelum, protoze temer vsichni maji doma kocky.
Omlouvam se za muj vylev, ale jsem z toho vazne nestastna a nastvana, ze jsem stene tak resila, aby bylo to “nej nej nej” :(
Barusaka jsem nasla tehdy pre inzerat tady na iFaune. Jen jsem koukla, zda rodice nemaji DKK, mamu jsme ani nevideli, jelikoz byla pry ostra, presto to bylten nejsuprovejsi pes na svete :(
Náš NO se stal téměř stoprocentním
na 2 letech.
Jakoby šlehnutím kouzelného proutku, téměř ze dne na den.
Po roce byl zdánlivě spolehlivý, ale jednou za čas
selhal. Od těch dvou let .
Byl to odmala cvičákovej pes.
Takže v případě poslušnosti klid. On se srovná, dospěje.
To ostatní, to byla óbr smůla.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já nevím... připadá mi, že hážete flintu do žita, či stahujete kalhoty, když je brod ještě daleko...
Má sedm měsíců, je ve vývoji.
Z čeho usuzujete na dysplazku? Od oka se totiž vůbec nepozná. Měla jsem fenu velkého plemene s 4/4, která chodila, běhala, lítala, zcela normálně, běžně skákala na metr vysoký sokl bez rozběhu, přeskakovala překážky. Až do cca 7 let.
Prošlapy nejsou dědičné (aspoň pokud já vím, nejsem veterinář, ale způsobené rychlým růstem a nevhodnou výživou).
A kravský postoj? Může a nemusí být i v dospělosti, po ukončení vývoje. Ale já nejsem odborník.
Co ty operace střev? Opravdu vývojová vada? Jestli ano, měla byste upozornit chovatele.
Vy ho nepustíte venku z vodítka? Pak se nedivte, že je jak utržený ze řetězu... Nechápu. Máte ho odmalička, mohla jste ho navázat na sebe, učit přivolání od prvního dne a nyní by už celkem slušně mohl poslouchat. Až tedy do puberty... to je prubířský kámen.
Je mi líto, že se psem nejste spokojená. Tu nespokojenost pes jistě cítí a možná se obráží ve vašem vzájemném vztahu.
Prošlapy ale nejsou o kloubní výživě,ale nepoměru vápníku,fosforu. Kravák je blbej,ale u NO běžnej. Každopádně bych se ještě nehroutila z dysplazie,ona půlka dnešních No vypadá,že jí musí mít a nemají. Ale pokud máš obavu,šla bych se psem na předrentgeny k ortopedovi, ať jsi v obraze. Ad lovecký pud,ten ale NO má, vždyť je v něm podporovaný. To je jen a pouze o poslušnosti a ovladatelnosti a ta je na tobě. Já mám sice labiny, ale věř,že na kontě mají z honitby koček spoustu. Když jsme u známých, promenáduje se jim kočka před mordou, vidím,jak to s nima cuká, ale samozřejmě jí nechají, ví, že nesmí. A venku srnky, zajíci atd. zase to je jen o odvolání a přivolání, takže opět to je na tobě. Když to budete dělat dobře, až dospěje, máte velkej předpoklad,že pes bude naprosto bezproblémový. To je zas výhoda NO, že byl stvořen pro spolupráci s člověkem. Neházela bych flintu do žita

Taky přihodím nějaký svůj postřeh. Někdy je možná lepší radši nic sáhodlouze nevybírat. Mám podobnou zkušenost. Jedna fena (jiné plemeno) vybírána stylem, jee, to je hezké barvička a jak je ten tatínek pěkně chlupatej, to se mi líbí. Matka žádné zkoušky celý život na gauči, otec jen pár výstavních titulů s tím, že psa chci jako parťáka, tak mi to bylo jedno, sporty možná zkusíme, ale rozhodně závodně to dělat nebudeme (ehm s daným "štěňátkem" už šest let běháme závodně agility :-)). A vyšlo všechno, fena je super povahově, sportovní výsledky na výstaváka celkem slušné, vzhledově přesně to, co jsem chtěla, i ta barva mi vyšla, až na hraniční DKK je zatím (ťuk ťuk) zdravotně v pořádku. Lituju jediného, že sem jí neuchovnila a nemám po ní štěně :-(. Druhá fena vybírána cíleně na sport, zkoumala jsem na rodokmenu kde co - nemoci, povahu atd., rodiče pracovní, hvězdný rodokmen, v rodině spousta psů s výbornými výsledky v různých sportech a ejhle moje štěňátko bohužel úplně mimo. Nestandardní vzhled (chtěla sem vysokou nohatou borderku - mám chcípáčka, co nedosahuje váhově ani výškově rozměrů standardní BOC), nemocná, povahově dost mimo (bohužel sem se pak dozvěděla, že v linii se povahová nevyrovnanost vyskytla opakovaně, akorát se o tom mlčelo). V těch cca sedmi měsících sem si hodně rvala vlasy, co sem si to proboha pořídila (fena, když má blbý den, je schopná startovat doma i na nás :-(). Ovcí se bojí, takže pracovně fakt "pecka". Nicméně na roce a půl se trochu srovnala, já se uklidnila a začínáme si spolu trochu rozumět. Dřív sem už málem psala inzeráty na darování (berte to s nadsázkou, ale i takové myšlenky mi kroužily hlavou), teď už bych jí pryč nedala. Na agility se nakonec jeví parádně, ale otázka je, kam až nás pustí její zdraví (nejedná se o ortopedický problém, ale metabolický). Bezproblémový pes to nebude nikdy - starší funguje normálně i jako rodinný pejsek, chodí s námi po návštěvách, beru jí ke koním, na kolo, na vodu atd., s mladší tohle nejde. Ale já už si trochu zvykla, bereme jí takovou jaká je. Takže moje rada je, vydržte, ono to nakonec půjde. Co zkusit s pejskem nosework? To je dobrá aktivita i pro "nemohoucí" zvířata. A příště, až zas budu něco vybírat, tak já osobně zas budu volit prostě tak nějak náhodně podle prvního dojmu, co se mi líbí a už nebudu zkoumat nic do hloubky. Někdy je to prostě hodně i o štěstí. Tak to možná ponaučení pro příště :-). P.S. kočky "vraždí" ta starší pro mě bezproblémová, mladší je má naopak ráda.
PumaCZ
napsal(a):
Vetsina z vas vi, jak peclive jsem se snazila vybirat chovku a konkretni spojeni, ze ktereho bude pochazet nas novy pes. No, verim, ze jsem vybirala, az jsem prebrala :(
Chtela jsem pohodoveho zdraveho pesana s rovnymi zady na sport, ktereho budu moci bez problemu brat kamkoli a kdykoli.
No, co se tyce lidi a zatim i psu, tak to zatim vypada, ze jsme na dobre ceste. Jenze uz ted v sedmi mesicich je videt, ze bude mit nejspis tezkou dysplazii kycli, ma proslapy a extremni kravsky postoj (a to i pres to, ze ho hned od zacatku cpu kloubni vyzivou), prodelal dve tezke operace strev (nejspis z duvodu vyvojove vady) a uz ted jako stene by podle me zabil jakekoli mensi zvire (kralik, kocka) na potkani :(
Vim, ze “breceni” sem az tak nepatri, ale jsem tak zklamana a ze vseho smutna, ze to ze sebe proste potrebuji dostat. Hachiho samozrejme milujeme, ale porad premyslim, jakych bude nasich spolecnych deset patnact let. Zda mu jeho zdravotni stav dovoli sportovat ci nikoli, jelikoz si moc neumim predstavit, co bych s takovym hyperaktivem mela delat, pokud by byl vice zdravotne omezeny. Take premyslim nad otazkou, zda se jeho vztah k ostatnim zviratum jeste zmeni, nebo budeme dozivotne omezeni voditkem, aby nahodou neutekl za kockou ci jinym zviretem. Nebo jeste hur, nebudeme ho moci brat nikam k pratelum, protoze temer vsichni maji doma kocky.
Omlouvam se za muj vylev, ale jsem z toho vazne nestastna a nastvana, ze jsem stene tak resila, aby bylo to “nej nej nej” :(
Barusaka jsem nasla tehdy pre inzerat tady na iFaune. Jen jsem koukla, zda rodice nemaji DKK, mamu jsme ani nevideli, jelikoz byla pry ostra, presto to bylten nejsuprovejsi pes na svete :(
Mne je sympatické, že ste to zo seba dokázali dostať,chcelo to odvahu ,, ísť s kožou na trh,, .
Mrzí ma,že psík na tom po zdravotnej stránke nie je evidentne najlepšie. A viem si predstaviť,ako to trápi a štve vás,ked ste výberu konkrétneho plemena venovali tolko času. Tiež si teraz uvedomujem, že som mohla šteniatko zobrať z inej CHS-nie kvôli zdraviu,ale kvôli prístupu a vlastne celému jednaniu,názoroch na stravu...
Ten extrémne kravský postoj nemáte vyfotený?Lebo každý si pod tým predstavuje niečo iné. Moja predošlá fenka goldena mala najhorší stupeň DLK aj DBK, tiež riadny kravský postoj a do svojho konca v 10 rokoch kopala metrové jamy. Kebyže ju nemám, tiež som názoru, že DLK aj DBK sú najväčšie tragédie a pes bude mať obmedzený pohyb,život...fungovali sme roky úplne normálne,až posledné dva fena chodila už len na lahšie prechádzky,žiadnych 15 km ako predtým. Tiež sme ju odmala pchali klbovou výživou,dostávala kvalitnú stravu,oleje,vitamíny, všetko,čo sa dalo a čo jej sedelo.
Vela týchto problémov sa dnes dá riešiť operačne. Predpokladám, že na rontgenoch ešte nebol?
Plánujete so psom výstavy,skúšky,uchovnenie? Alebo to bude domáci maznáčik?
K tomu púšťaniu navolno a loveniu malej zvery sa nejdem vyjadrovať,nie som odborník a žiaden môj pes to nerobil.
Veľmi vám obom držím palce,aby sa vás vzájomný vzťah a spolužitie zrovnali.
Janae1

XXX.XXX.160.6
Taky si myslím, že je to jen o výchově a socializaci.
Loni jsme si brali stejně starého psa z kotce, nesocializovaného, bojácného labila. Byla to fuška, ale teď se s ním nechá fungovat.
Já bych ho brala mezi zvířata a kočky, je to ještě štěně, on se naučí.
Děda byl myslivec, takový ten staromilský, ne masorád, bral si týrané dospělé myslivecké psy a dokázal je dát dohromady, chodil snimi na hony, ani jeho psi nikdy kočkce či jinému domácímu zviřeti neublížili.
A že to byli fakt echt týraní psi, pokud myslivci rozhodli, že někomu seberou psa pro týraní, tak už to bylo něco.

Chápu, že někdy na člověka všechno dolehne, všechno je špatně, všechno co si plánoval mizí v dali...
Ale nevěšte hlavu, soustřeďte se na to dobre, cvičte, trénujte, jednou si pak řeknete jakeho máte skvělého psa, i když cesta k němu byla trnitá 🙂

to soužití psa s domácími zvířaty je hodně o tréningu. Málokterý pes z těch co doma máme a měli jsme, vysloveně miluje ostatní domácí zvířata a naprosto všichni v době dospívání něco domácího zabili, zvlášť ve věku vašeho psa. Naše nejmladší fena zabila dvě kachny, zakousla několik králíků a pár morčat. Dneska už má rozum a nechává všechny domácí zvířata napokoji, ale bylo to denní cepování, pořád jsme byli všichni ve střehu, když byla u zvířat a jakmile hodila takový ten lovecký kukuč, hned následoval povel nesmíš a za dveře. Teď už loví jen myši, protože jí jednak chutnaj a je za to chválená.
Nesmíte to vzdát, v sedmi měsících je každý pes na zabití.
Pumo, to co zažíváte se štěňátkem teď, jsem zažívala se samojedem x let. Dneska bych dala nevím co za to, kdyby tu ještě nějaký čas vydržel. Prošlapy. Nevím, jestli na ně pomůžou chondra(já je teda štěndům nedávala a dávat nebudu) každopádně má zkušenost je, že podíl na tom má špatná výživa. Poradkyně chovu mi řekla, že už když fena je špatně živená, což byl i případ mého samojeda. Pak se to s ním táhnulo. Nepoměr vápníku a fosforu? To sotva, vždyť byl na granulích;) žádných šuntech, tehdy těch nejlepších, co byly na trhu. Problém byl, že žádné, z těch snad 20 druhů, co jsme zkoušeli mu nesedli a neustálé nechci psát průjmy, ale řídké bobky to byly, nimral se v tom, skoro nežral. Pomohlo až maso, ale skoro ve dvou letech bylo evidentně pozdě. Pro mne z toho plyne poučení, že psa už na granulích mít nebudu, protože hůř už to dopadnout fakt nemůže. Co se týče chování ke zvířatům - u nás se jen zhoršovalo a neplatilo, vodit ho k nim, protože on mezi nima vyrůstal. Mezi slepicemi chodil od štěnda, přesto je na ně vysloveně vysazený(na všechny opeřence) Větších zvířat(kozy, ovce) se naštěstí bojí. Kočku prožene. Naše kočky jsou jeho, ale spíš je toleruje, než by je měl rád. Ale vy máte něco úplně jiného, jak psaly holky, je to pes vytvořený pro spolupráci s člověkem, takže určitě to půjde napravit, usměrnit, převést to žádoucím směrem.
PumaCZ
napsal(a):
Ty zdravotní problémy mě samozřejmě mrzí, ale mám pocit, že jste asi dělala co jste mohla. Prostě relativně zdravých psů je obecně málo a u těch velkých plemen ještě míň a holt NO to odskákali na jedné z nejvyšších příček. Ale tuhle na té fotce vypadal vesele a on sám to asi všechno vůbec nevnímá. Náš flat pajdá sice asi od 8 let, ale je vidět, jak je na světě rád a všechno ho baví uplně stejně, vůbec to vlastně nevnímá, když už nemůže, tak si na chvíli lehne a to je všechno.
Ale to s těmi malými zvířaty mi přijde divné, že by to zrovna u NO nešlo odstranit, aby se o ně alespoň nestaral.

"Prošlapy ale nejsou o kloubní výživě,ale nepoměru vápníku,fosforu. "
ano, nebo o nedostatku Ca
"Nepoměr vápníku a fosforu? To sotva, vždyť byl na granulích;) žádných šuntech, tehdy těch nejlepších, co byly na trhu. Problém byl, že žádné, z těch snad 20 druhů, co jsme zkoušeli mu nesedli a neustálé nechci psát průjmy, ale řídké bobky to byly, nimral se v tom, skoro nežral."
- tehdy nejlepších nerovná se kvalitních
- nedostatečný přísun Ca, navíc s nižší stravitelností, je u granulářů vcelku normál
- "skoro nežral" už samo o sobě znamená nedostatečná výživa
hmn - no vždyť to píšu. Jde prostě o blbou výživu všeobecně, ať už je způsobená tím či oním. Že je tam pak nepoměr něčeho...to je prostě už dáno tím, že všechno je blbě. To s granulema byla narážka na to, že přece v těch granulích je všechno přesně tak, jak má být;) tak se něco takového psu na granulích stát nemůže. A psala jsem kvalitních hlavně proto, že granule jsou i Pedigree;)
Puma - pokud měl pes nějaké problémy trávící, jak píšete dvě operace, tak prostě jste na tom podobně jako my. Když nefunguje trávení, nikdy to neukrmíte správně, ten pes si z toho nevezme(myslím ten organismus) :(
lesnížínka
napsal(a):
hmn - no vždyť to píšu. Jde prostě o blbou výživu všeobecně, ať už je způsobená tím či oním. Že je tam pak nepoměr něčeho...to je prostě už dáno tím, že všechno je blbě. To s granulema byla narážka na to, že přece v těch granulích je všechno přesně tak, jak má být;) tak se něco takového psu na granulích stát nemůže. A psala jsem kvalitních hlavně proto, že granule jsou i Pedigree;)
Puma - pokud měl pes nějaké problémy trávící, jak píšete dvě operace, tak prostě jste na tom podobně jako my. Když nefunguje trávení, nikdy to neukrmíte správně, ten pes si z toho nevezme(myslím ten organismus) :(
Přece při držení psa nejde jen o granule či negranule.
Podle mě se má mnohem lépe milovaný pes živený chlebem se sádlem, než špičkově živené víře bez kouska citu.
Pes neuvažuje nad tím, že na nekvalitních granulích může (ale nemusí) žít o roky méně. Psovi jde o to,aby byl milován a se svým člověkem.
A pokud k tomu má to, co mu chutná a prospívá, tím lépe.
Náš pes dostává obojí.Maso i granule.Nyní Yoggies.
Sisi, nepochybně, ale Puma řeší dvě věci - prošlapy a pak chování. Já jí píšu, že pokud není zdravotně OK, pak to neukrmí a prošlapy(či jiný růstový problém) je tu hned. Chování...je to NO, to pude;)
Já už uvažuju nad tím, že jestli ještě někdy budu mít psy, budou na normálním jídle. Barfu a zbytkách. Čím víc jsem se snažila dělat to s krmením správně(jako štěnda nikdy nic navíc nedostali) tím hůř to dopadlo, oproti rodinným psům jen na zbytkách a levných granulích k tomu.
PumaCZ
napsal(a):
No a čím ho krmíte? Má pes dostatek pohybu? Nechci se zastávat chovatelky nebo házet vinu na vás, ale prošlapy, dysplazie, kravský postoj zdaleka nejsou jen genetická záležitost. Velikánskou roli hraje výživa, ustájení zvířete, přiměřená zátěž (kostra potřebuje ke správnému vývoji přiměřený pohyb). Operace střev byly z jakého důvodu? To je neměl nějak dovyvinuté? Protože to + operace a následné diety zcela určitě mohly mít vliv na vývoj kostry.
Co se výchovy týče, tak máte štěně od malička, není to žádný týraný chudák.. Musíte se s ním naučit pracovat. NO jsem nikdy neměla, takže v tomto fakt neumím poradit, ale mám lovecko/tažné psy a stejně jsem schopná je odvolat od zvěře a s domácími zvířaty nemají problém..
Zkuste trošku zmírnit své emoce, berte psa takového jaký je se všemi pozitivními a negativními vlastnostmi, kvalitně ho krmte, poskytněte dostatek pohybu a zaměstnejte hlavu. Jsou to takové obecné rady, ale vy nic moc konkrétního také nepíšete.

Když se podíváte na cenu kvalitnějších granulí a cenu kuřat, koupím radši kuřata. V penny mívají kuřata v akci za 39kč/kg, není co řešit. Moji psi dostávají ještě všechno od zabíjení+všechno z domácích zvířat co nejsou úplně košer a každý den vajíčko. Babička jim nacpe každou chvíli to co kluci nedojedi. Granule mají taky, ale spíš jen tak pro jistotu, moc je nežerou. Zdravotní problémy s trávením veškeré žádné.
Pokud máte velký mrazák, dají se sehnat staré ovce, kozy nebo vyřazení kanci skoro zadarmo, sem tam to tak dělám, ale teď je mrazák plný,tak maj kuřata.
lesnížínka
napsal(a):
Sisi, nepochybně, ale Puma řeší dvě věci - prošlapy a pak chování. Já jí píšu, že pokud není zdravotně OK, pak to neukrmí a prošlapy(či jiný růstový problém) je tu hned. Chování...je to NO, to pude;)
Já už uvažuju nad tím, že jestli ještě někdy budu mít psy, budou na normálním jídle. Barfu a zbytkách. Čím víc jsem se snažila dělat to s krmením správně(jako štěnda nikdy nic navíc nedostali) tím hůř to dopadlo, oproti rodinným psům jen na zbytkách a levných granulích k tomu.
Náš první pes, trpasličí dlouhosrstý jezevčík, byl na mase + přílohách a zelenině. Je to víc jak 30 let, tehdy se jinak ani nekrmilo.
Fenka Chooďáka pak byla na granulích + jídlo lidské. A nynější pes je na mase + granule.
Takže vyzkoušeno vše. Většina majitelů se snaží dát psovi to nejlepší. Jen to může pejsek sám sabotovat. Špičkové jídlo nechtějí, po šuntech se mohou utlouct.
Trvalo mi 3 roky, než Jack začal žrát alespoň ty kvalitnější granule. V útulku dostávali to, co bylo. Bohužel tam trčel rok, nebyl zrovna vstřícný a navíc operovaný.
Následky si nese dodnes, jakékoliv vybočení ze zavedeného krmení může mít za následek střevní potíže.
Já alespoň vím, čím to je. Neumím si představit, že koupím štěně z dobrého chovu a postihne mě totéž.
Nedivím se Pumě, že je nešťastná.

To mi připomnělo když Nora v tomhle veku utekla do lesa,jak jsem šla domů s tím že si ta blbka může zůstat v lese,že takovýho psa nechci
Hluchavka - přesně tak nějak jsem to krmení myslela. Jen...u nás se tedy nic vyřazeného a pod. sehnat nedá. Tady si to lidi nechávají pro své psy, pro své známé. Jednou jsem dostala jehněčí od příbuzných, protože jim umřel pes a měli ho pro něj v mrazáku. Tehdy dostala, ale samozřejmě ho míním platit. Jatka tu nikde nejsou, nemám ani tuto možnost. Když jsem se ptala na biofarmě poblíž, prý všechny zbytky zůstavají na jatkách, kam to vozí. Takže prdlajz. Psi mi kuřecí nežerou. Kupuju normální maso v krámě.

jestli tomuto štěněti nefungovala normálně střeva, jestli se živiny nemohly normálně vstřebávat, tak příčinou může být toto onemocnění, bez ohledu na dostatečný příjem ze stravy

lesnížínka
napsal(a):
Bodlinka - tak to jsem udělala nesčetněkrát...A co na to Nora?;) Woričkovi to bylo naprosto šumák, on byl spokojený, jak si zaběhal:)) A teda naprosto nechápal, proč je panička nasr...
Nora byla několik hodin ztracená v lese,po cestě domů se přidala k sousedovi a skončila v kotci za obecním úřadem.a tam na mě koukala s výrazem kde jako jsem.ale to už jsem vychladla a byla jsem ráda že se našla,takže jsme jen šly domů.
A ztrácení v lese už máme vyřešené,ona totiž neumí chodit po stopě ani po hlase, takže když není v dohledu,nesmím jí hledat,musím jít po cestě dál a najde si mě nebo na mě počká na té cestě.jakmile se hledáme vzájemně je to špatný.
Nicméně za zvěří už neutíká ,spíš si čuchá akorát ta zrzavá s černým ombre není vidět...
Tak já zažila vždycky jen pár minut, nejvíc možná 10 a i to už jsem byla šílená strachy. To on zase uměl po stopě skvěle a pokud ne, máme to tak prochozené, že cestu najde, protože v cizím prostředí na volno nejde a zdrhal prakticky jen z okolí baráku. Teď už začíná být senilní a dělat blbosti, takže pokud se mi někam ztratí, čekám na místě. Buď se vrátí, nebo volá muž, že je už doma.

rapotacka11
napsal(a):
Náš NO se stal téměř stoprocentním
na 2 letech.
Jakoby šlehnutím kouzelného proutku, téměř ze dne na den.
Po roce byl zdánlivě spolehlivý, ale jednou za čas
selhal. Od těch dvou let .
Byl to odmala cvičákovej pes.
Takže v případě poslušnosti klid. On se srovná, dospěje.
To ostatní, to byla óbr smůla.
Moje ovčanda byla to samý.......přesně jak popisujete, jako šlehnutím proutku ve dvo letech, s tím rozdílem, že já si říkala do poslední chvíle, že se nikdy nenaučí poslouchat, jak já si představuje, že bude v něčem nespolehlivá, navíc jsem nabyla dojmu, že když mě někdo přepadne, tak ona se sebere a uteče a najednou z ní byl naprosto spolehlivej pes, ostrej jak břitva, ale ne bezdůvodně agresivní. A to jsem si jí jako začátečník cvičila sama.
A co se týče těch zvířat, tak ona by zabila všechno...kočku, mladýho zajíčka, s gustem určitě i slepici, ale v dospělosti se všechno tohle dalo "upovelovat", prostě když šla u nohy a před čumákem jí vyběhla kočka, tak se za ní nepustila, zůstala u nohy, když jí před čumákem vylítla kočka v režimu na volno, tak jí šlo povelem "stopnout" na fleku......
napsal(a):
To mi připomnělo když Nora v tomhle veku utekla do lesa,jak jsem šla domů s tím že si ta blbka může zůstat v lese,že takovýho psa nechci
U nás nápodobně. Jenže blka šla vždycky domů po stopě a nikdy se neztratila.
Dnes si mě hlídá a ani jí nenapadne utéct. Holt dospěla. Nejhorší to je tak do 2,5 let.
Dekuji vsem za podporu i rady. Proste to na me po dnesnim rannim zazitku s kockou vsechno padlo a vazne jsem mela tezkou krizi..
S pesanem samozrejme cvicime poaluanost nekolikrat denne. Na volno venku chodi, ale jen v lese nebo na louce. Jakmile jsme pobliz naseho bydliste, kde mame asi milion kocek, je samozrejme na voditku. Utekl mi zatim “jen” jednou, kdyz uz jsme byli doma, ja mu sundala obojek a on se mi prosmykl mezi nohama ven za pachem kocky. Tu pak na ulici zurive hledal, nakonec i nasel a zdrhnul za ni na sousedovu zahradu.
Pokud zacne vyvadet, reknu mu durazne “Fuj!” a vetsinou ho usadim a snazim se, aby v klidu sedel. Pokud se uklidni, pozaduji, aby se zase v klidu rozesel pozadovanym smerem a tam se i dival. Pokud tahne smerem ke kocce, postup opakuji. Pokud jde bez tahani a jen se otaci, tak se ho snazim upoutat na sebe. Nejlepsi je micek, to pak neresi nic.
Pokud potkame kocku hned za plotem apod. (mame jednu zvyklou na psy, tak se klidne rozplacne metr od psa), tak toho hned vyuzivam, psa usadim/lehnu, hladim ho, chvalim, kdyz je klidny, a snazim se s nim pomalu priblizovat. Jenze on je celou dobu napjaty jak struna a kdyz se priblizime cca na metr, tak zacne startovat.
Vcera jsem jela socializovat k babicce. Pri prichodu (byl na voditku) okamzite vyrazil na cca dva metry vzaleneho v klidu sediciho kralika v kleci a zakousl se do deky, ktera byla na kleci polozena. Tu pak drzel, jak kdyby to byl kralik samotny.
Okamzite tedy prisel zakazovy povel i skubnuti voditkem, ale byl uplne mimo, takze jsem ho musela vylozene odtahnout. Nasledoval stejny postup jako s kockama. Nastesti jsme s sebou meli susene maso, tak byl schopny chvilku vedle klece i cvicit.
No a dnes rano videl nasi sedici kocku venku za prosklenymi balkonovymi dvermi a dostal takovy amok, ze dvere rozbil. A to uz bylo proste na me moc :(
Opravdu se mu venuji v podstate cely den, mame spolu, rekla bych, hezky vztah, cvici rad a s chuti, az na vyjimky posloucha na svuj vek dobre (vcetne privolani), tak me proste zarazi, s jakou vervou a urputnosti na kocky a kralika reaguje.
Tez ho bereme uz od malinka ke zviratum, na ktera takhle hrozne nereagoval. To az tak od 4-5 mesice.
A co se proslapu a kravskeho postoje tyce, tak ty uz mel u chovatelky. To same vytaceni prave zadni nohy - dle chovatelky zcela normalni. No, normalni to neni a na RTG, ktery se delal kvuli strevum, je videt, ze kloub opravdu dobry neni.
Krmim napul maso a napul granule + kefir, ovoce, zelenina, jogurt, tvaroh, .. Zkouseli jsme mnoho znacek (Yoggies, TOWT, Wolfsblut, ..), ale kupodivu mu ňze vseho nejlepe sedi Brit Fresh Beef&Pumpkin. K tomu dostava kloubni vyzivu (napred Alavis 5, ted Apto flex, nebo jak se jmenuje). Delala se i krev - pomer P:Ca v poradku. Ted na zacatku zari jdeme znovu na krev a kontrolni kontrastni RTG.
A duvodem operace byla strevni invaginace s recidivou. Pri druhe operaci tedy prodelal enteroplikaci. Duvodem invaginace je podle naseho veta nejspis spatne vyvinute strevo a jeho ne uplne pravidelny tvar. Na stole tez streva nemela peristaltiku, ale to mohlo byt i akutnim stavem invaginace.
Na diete jen o vyvaru byl asi tyden, pak mel varene mixovane maso a zeleninu, nasledne i ryzi mlete syrove hovezi a cca po dvou a pul tydnech, mozna skoro po trech, uz byl na normalnim krmeni - jen krmime 6x denne.
A pohybu ma myslim az beda. Trikrat denne prochazka 2-6 km podle chuti a pocasi, hrani a cviceni ma zahrade nekolikrat denne, minimalne jednou tydne spolecna prochazka ve velke psi smecce, nekolikrat v tydnu se potkame na vencici louce s jednim az dvema psimi kamosi, bereme ho na socializacni prochazky mezi lidi i zvirata, pred prazdninami dvakrat tydne cvicak, ted od zari zase, ..
Rada bych take zacala zase behat a brat ho sebou, ale mam strach z te jeho kycle :/
Kazdopadne i tak si myslim, ze aktivit ma vice nez jakykoli prumerny opecovavany pes.
A samozrejme i pres moje chmurave myslenky psa milujeme, mazlime a davame mu vse na 100%. Ne, ze jsem zklamana a tak se mu nevenuji, ci mu to jakkoli “vycitam”.
PumaCZ
napsal(a):
Dekuji vsem za podporu i rady. Proste to na me po dnesnim rannim zazitku s kockou vsechno padlo a vazne jsem mela tezkou krizi..
S pesanem samozrejme cvicime poaluanost nekolikrat denne. Na volno venku chodi, ale jen v lese nebo na louce. Jakmile jsme pobliz naseho bydliste, kde mame asi milion kocek, je samozrejme na voditku. Utekl mi zatim “jen” jednou, kdyz uz jsme byli doma, ja mu sundala obojek a on se mi prosmykl mezi nohama ven za pachem kocky. Tu pak na ulici zurive hledal, nakonec i nasel a zdrhnul za ni na sousedovu zahradu.
Pokud zacne vyvadet, reknu mu durazne “Fuj!” a vetsinou ho usadim a snazim se, aby v klidu sedel. Pokud se uklidni, pozaduji, aby se zase v klidu rozesel pozadovanym smerem a tam se i dival. Pokud tahne smerem ke kocce, postup opakuji. Pokud jde bez tahani a jen se otaci, tak se ho snazim upoutat na sebe. Nejlepsi je micek, to pak neresi nic.
Pokud potkame kocku hned za plotem apod. (mame jednu zvyklou na psy, tak se klidne rozplacne metr od psa), tak toho hned vyuzivam, psa usadim/lehnu, hladim ho, chvalim, kdyz je klidny, a snazim se s nim pomalu priblizovat. Jenze on je celou dobu napjaty jak struna a kdyz se priblizime cca na metr, tak zacne startovat.
Vcera jsem jela socializovat k babicce. Pri prichodu (byl na voditku) okamzite vyrazil na cca dva metry vzaleneho v klidu sediciho kralika v kleci a zakousl se do deky, ktera byla na kleci polozena. Tu pak drzel, jak kdyby to byl kralik samotny.
Okamzite tedy prisel zakazovy povel i skubnuti voditkem, ale byl uplne mimo, takze jsem ho musela vylozene odtahnout. Nasledoval stejny postup jako s kockama. Nastesti jsme s sebou meli susene maso, tak byl schopny chvilku vedle klece i cvicit.
No a dnes rano videl nasi sedici kocku venku za prosklenymi balkonovymi dvermi a dostal takovy amok, ze dvere rozbil. A to uz bylo proste na me moc :(
Opravdu se mu venuji v podstate cely den, mame spolu, rekla bych, hezky vztah, cvici rad a s chuti, az na vyjimky posloucha na svuj vek dobre (vcetne privolani), tak me proste zarazi, s jakou vervou a urputnosti na kocky a kralika reaguje.
Tez ho bereme uz od malinka ke zviratum, na ktera takhle hrozne nereagoval. To az tak od 4-5 mesice.
A co se proslapu a kravskeho postoje tyce, tak ty uz mel u chovatelky. To same vytaceni prave zadni nohy - dle chovatelky zcela normalni. No, normalni to neni a na RTG, ktery se delal kvuli strevum, je videt, ze kloub opravdu dobry neni.
Krmim napul maso a napul granule + kefir, ovoce, zelenina, jogurt, tvaroh, .. Zkouseli jsme mnoho znacek (Yoggies, TOWT, Wolfsblut, ..), ale kupodivu mu ňze vseho nejlepe sedi Brit Fresh Beef&Pumpkin. K tomu dostava kloubni vyzivu (napred Alavis 5, ted Apto flex, nebo jak se jmenuje). Delala se i krev - pomer P:Ca v poradku. Ted na zacatku zari jdeme znovu na krev a kontrolni kontrastni RTG.
A duvodem operace byla strevni invaginace s recidivou. Pri druhe operaci tedy prodelal enteroplikaci. Duvodem invaginace je podle naseho veta nejspis spatne vyvinute strevo a jeho ne uplne pravidelny tvar. Na stole tez streva nemela peristaltiku, ale to mohlo byt i akutnim stavem invaginace.
Na diete jen o vyvaru byl asi tyden, pak mel varene mixovane maso a zeleninu, nasledne i ryzi mlete syrove hovezi a cca po dvou a pul tydnech, mozna skoro po trech, uz byl na normalnim krmeni - jen krmime 6x denne.
A pohybu ma myslim az beda. Trikrat denne prochazka 2-6 km podle chuti a pocasi, hrani a cviceni ma zahrade nekolikrat denne, minimalne jednou tydne spolecna prochazka ve velke psi smecce, nekolikrat v tydnu se potkame na vencici louce s jednim az dvema psimi kamosi, bereme ho na socializacni prochazky mezi lidi i zvirata, pred prazdninami dvakrat tydne cvicak, ted od zari zase, ..
Rada bych take zacala zase behat a brat ho sebou, ale mam strach z te jeho kycle :/
Kazdopadne i tak si myslim, ze aktivit ma vice nez jakykoli prumerny opecovavany pes.
A samozrejme i pres moje chmurave myslenky psa milujeme, mazlime a davame mu vse na 100%. Ne, ze jsem zklamana a tak se mu nevenuji, ci mu to jakkoli “vycitam”.
Klobúk dole pre vami,nemáte si absolútne čo vyčítať Takú starostlivosť a toľko pozornosti a pohybu by chcel mať každý psík
Ja som asi večný optimista a vždy dúfam,že sa vela vecí samých časom poddá...budem dúfať,že to bude aj váš prípad
Len k tomu behu-ten by som asi zatiaľ neriskovala. Počkajte si na výsledky rontgenu a uvidíte aj podľa kondície psíka.Ale to len môj názor,kedže som nikdy žiadneho ovčiaka behať vedla človeka nevidela.Možno to je bežné a v poriadku
PumaCZ
napsal(a):
Já si myslím, že hlavním průšvihem u Vás byl už samotný výběr plemene - pokud chci zdravého psa s rovným hřbetem, tak pořídit si exteriérového NO je naprostá sebevražda.
Všechny zdravotní problémy, co jste tu vyjmenovala se u nich totiž vyskytují ve velké míře, takže bohužel máte "naprosto normálního" exterierového ovčáka
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já si myslím, že hlavním průšvihem u Vás byl už samotný výběr plemene - pokud chci zdravého psa s rovným hřbetem, tak pořídit si exteriérového NO je naprostá sebevražda.
Všechny zdravotní problémy, co jste tu vyjmenovala se u nich totiž vyskytují ve velké míře, takže bohužel máte "naprosto normálního" exterierového ovčáka
Štěně z pracovní linie
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/106891186/Prodam-stenata-NO.php
Chce to trpělivost. Měl jsem kdysi bláznivou NO, šílenou hyperaktivku, nenechala si ujít příležitost, aby zdrhla za kočkou nebo zajícem. Ale časem se to hodně zlepšilo, i když jsem nemohl mít úplnou jistotu nikdy. Jsou to prostě lovci a z některých jedinců to nedostanete ani tím nejintenzivnějším cvičením. Je to silnější než ten nejlepší páneček, než věnec buřtů, než milovaný míček.
Když se s tím smíříte, oči budete mít i na zádech, časem to půjde.
Pohybové aktivity přizpůsobíte momentálnímu zdravotnímu stavu, je zbytečné nad tím brečet. Najděte to, co psa hodně baví a nezatíží.
Doporučoval bych pachové práce. Hodně hyperaktivních psů se tím uklidnilo. Jak klasické stopy, tak noseworková a hersenwerková cvičení.
marcelaamax
napsal(a):
A to jsem si myslela, že NO jsou co se lovení a zvěře týče tak nějak pohodoví, zvladatelní. Není tohle chování u NO spíše výjimka? Znám teda asi jen NO z pracovních linií a ti s lovením problém nemají a to bych spíš řekla, že u nich by to "mělo" být horší než u exterieráků.
Každý normální pes má lovecký pud - je to naprosto přirozená psí vlastnost, jen některá plemena jdou v tomto lépe výchovou usměrnit, a mezi ně patří i německý ovčák.
Pokud jde o zadavatelku, tak bych se s tím moc nematlala, a štěněti důrazně vysvětlila, že takto Ne! Čím dřív to uděláte, tím dřív budete mít pokoj. Já vím, že je to pro majitele nepříjemné, být na svého milovaného psího kámoše hnusný, ale tady opravdu platí, že jedna dobře mířená v pravou chvíli má větší efekt, než hodiny domlouvání...
Jo, já jsem to tak nějak myslela. Že u NO je prostě vysoce pravděpodobné, že se to lovení dá v pohodě zvládnout přes poslušnost. Právě, že kdybych někdy chtěla psa, který se mě bude venku přirozeně držet a bude spíš hlídat on mě, než já jeho - tak bych vybírala právě mezi ovčáky.
No, jenže mě uchvátili teriéři typu bull a asi zůstanu u nich (ale kdo ví, mám v hlavě víc plemen, ale to spíš hoooodně do budoucna) - i když teda ty lovecké bych klidně oželela . Ale fena zatím v pohodě, zvěř jí nezajímá, ale co není může být. Takže zatím vyloženě vyhledáváme místa, kde ta zvěř je a zatím ji to stále vůbec netankuje, na rozdíl od psa, ale i s tím už je to lepší.

Nevím proč jste si ho brali, když už tehdy vykazoval tyto vady - prošlapy a kravský postoj.
napsal(a):
Nevím proč jste si ho brali, když už tehdy vykazoval tyto vady - prošlapy a kravský postoj.
To mají všichni ext. NO - bohužel

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To mají všichni ext. NO - bohužel
Fakt? Jako absolutně, nebo štěňata?

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Štěňata
To jsem nevěděla. A z toho pak vyrostou? Nebo...?
Nebojte máte NO, za čas Vás bude poslouchat, že ani vodítko nebudete potřebovat.Sama jsem vyrostla v rodině kde byli jedině NO po několik generací. Nakonec poslední, kterého jsem si vychovala byl mix NO a haskouna. Bohužel měl taky dysplazii, povahově super hlídač, naučený od mala mezi zvířaty. V lese párkrát zdrhnul, pak se kolem třetího roku srovnal. Když před námi cokoliv vyrazilo, stačil povel a poslechnul.Umřel ve třinácti letech. Bohužel osud mě zavál k loveckým psům.A i tak NO je láska na celý život.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
někteří, ale většinou šmatlou, a mají měkké nadprstí i v dospělosti
Déky za info. Asi budu muset vyrazit na nějakou speciálku NO.
vetřelec
napsal(a):
PumaCZ: Měla jste si nechat poradit od někoho kdo se kynologii věnuje. Vybrala jste si špatně protože se neorientujete.
No jasne,po bitke je kazdy general🙄Niekedy je mlcat zlato...
Miesto uz zbytocneho mudrovania,co je zle,by ste radsej mohli prispiet do debaty niecim osoznym😉
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15
Janae1
napsal(a):
Taky si myslím, že je to jen o výchově a socializaci.
Loni jsme si brali stejně starého psa z kotce, nesocializovaného, bojácného labila. Byla to fuška, ale teď se s ním nechá fungovat.
Já bych ho brala mezi zvířata a kočky, je to ještě štěně, on se naučí.
Děda byl myslivec, takový ten staromilský, ne masorád, bral si týrané dospělé myslivecké psy a dokázal je dát dohromady, chodil snimi na hony, ani jeho psi nikdy kočkce či jinému domácímu zviřeti neublížili.
A že to byli fakt echt týraní psi, pokud myslivci rozhodli, že někomu seberou psa pro týraní, tak už to bylo něco.
Dovolím si nesouhlasit. Výchova a socializace jsou nesmírně důležité, ale základ jsou geny! Prošlo mi rukama mnoho psů a nikdo mě nepřesvědčí o opaku. Socializuji všechny psy od malička i na ostatní (hlavně menší zvířata), protože nechci, aby to byli "lovky". Teď mám ale československého vlčáka a slepice, nebo kočku nesejme, jen když ví, že na něj koukám. Podobné to bylo s holandskými ovčáky. Někteří psi jsou prostě prudší s více vyvinutým loveckým a kořistnickým pudem a můžete se třeba usocializovat a nic s tím moc neuděláte. Jen ukočírujete, když má perfektní poslušnost a je pod dohledem.
Hodně se mi osvědčilo dávat do vrhu štěňat pravidelně jiná zvířata (vlídné kočky, morčata, králíky, slepice). V podstatě si na ně vytvořila štěnda vtištění a nebyl pak vůbec žádný problém v dospělosti.
PumaCZ - je mi to moc líto, vím, jak jste se na pejska těšila! Měla jsem to kdysi dávno podobné - vysněný dobrman - zdravotní i povahové problémy. Ale milovala jsem jí, jenže jsem taky chtěla chodit na cvičák a skládat zkoušky a tak. Byla jediná cesta jak to řešit - pořídila jsem si další a holt jsem měla dvě. Ono to nakonec bylo lepší - zabavily se holky spolu a tudíž to ani nebylo o tolik náročnější, protože byly víc vyběhaný.
Držím Vám palce!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15
Přidám se s dotazem - máte někdo doporučení, kde v brzké době (nejlépe podzimní vrh) koupit štěně NO? Pouze bez hrbu na zádech a bez háků místo zadních nohou.
Kluka, barva je jedno i když tmavě vlkošedá by byla nejlepší. Nejlépe s PP, bez PP pouze pokud má vyšetřené rodiče (takových je hodně málo, ale jsou). Uvítala bych i křížence NO x maliňák, nebo NO x holanďan. Po vyrovnaných, zdravě sebevědomých rodičích.
Kdyby jste měl někdo typ, budu ráda. Děkuji!
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Přidám se s dotazem - máte někdo doporučení, kde v brzké době (nejlépe podzimní vrh) koupit štěně NO? Pouze bez hrbu na zádech a bez háků místo zadních nohou.
Kluka, barva je jedno i když tmavě vlkošedá by byla nejlepší. Nejlépe s PP, bez PP pouze pokud má vyšetřené rodiče (takových je hodně málo, ale jsou). Uvítala bych i křížence NO x maliňák, nebo NO x holanďan. Po vyrovnaných, zdravě sebevědomých rodičích.
Kdyby jste měl někdo typ, budu ráda. Děkuji!
chs. Vepeden, má 3 týdenni štěnda
Flip, právě jsem se chtěla zeptat, jak to vypadá s CSV. U nás je to v podstatě stejné, slepice ho nezajímají hlavně, když ho moc bolí nohy. Jakmile trochu pookřeje, nesmím ani na sekundu ztratit ostražitost. Zastavit ho...nejlépe už předem vyhrožovat, že jsou tam slepice ať ho ani ve snu nenapadne;) jinak je to poměrně drsný řev a ještě musí být dost blízko.
Díky moc všem za příspěvky :)
Původně jsem chtěla pracovního NO, ale dva pokusy zde v SRN nevyšly, což mě dost znechutilo a začala jsem tedy hledat v ČR. Vybírala jsem mezi Daxis a Bofilari s tím, že jsem měla nastudované rodokmeny a dokonce jsem to rozebírala i s pár chovateli NO.
U Daxis jsem věděla, že bude pes na 99% zdravý, ale bála jsem se, že to bude temperamentní střela a že bych třeba mohla mít problém to ustát (proto jsem nakonec vzdala myšlenku na pracáka). Navíc po fence, po které jsem štěně chtěla, byla štěňata mnohem později, takže bych na štěně neměla tolik času, jako jsem měla teď na Hachiho (vyšel mi vážně perfektně letní semestr, takže jsem byla na fakultě jen jednou týdně). A je navíc i hodně kulatá.
U Bofilari vyšel odběr štěněte naprosto perfektně. Navíc má fenka na exteriéráka opravdu rovná záda (v bonitačním kódu má krátkou rovnou záď). Také jsem si myslela, že štěně z tohoto spojení bude klidnější a prostě bezproblémové. A narovinu i vzhledově hezčí. I u tohoto spojení jsou papírově rodiče na tom zdravotně dobře + má fena nadstandardní zdravotní vyšetření. Jen u Hachiho to jaksi nějak nefungovalo :(
Každopádně povahově až na ta ostatní zvířata se jeví perfektně, má chuť spolupracovat, baví ho cvičit, přesto je to mazel. Nakonec v něm co se týče aktivity nevidím velký rozdíl s pracákem. Hachi je totiž absolutně hyperaktivní střela, která se od rána do večera nezastaví. Vážně je neúnavný, leč se teď pomaličku učí, že má doma přes den chrápat, páč panička si s ním vážně nemůže hrát 24/7 :D A po mamině zdědil na exteriéráka krásně rovná záda a opravdu ladné pohyby. Pohybově mi připomíná hodně ČSV. Je to prostě takové ladné, přirozené. Vůbec se to nedá srovnat s tím, jak se pohyboval náš Barušák nebo třeba i jiní psi, které jsem viděla na výstavě. Jen holt při tom vytáčí nohy (nejhůř v kroku) :( Ale alespoň zatím vůbec nechodí mimochodem.
Pořád doufám, že se to třeba ještě srovná, ale bohužel tomu nic nenasvědčuje.
Udělala jsem na dnešní prochajdě i pár videí, ale nevím, zda tam bude něco vidět.

PumaCZ
napsal(a):
Původně jsem chtěla pracovního NO, ale dva pokusy zde v SRN nevyšly, což mě dost znechutilo a začala jsem tedy hledat v ČR. Vybírala jsem mezi Daxis a Bofilari s tím, že jsem měla nastudované rodokmeny a dokonce jsem to rozebírala i s pár chovateli NO.
U Daxis jsem věděla, že bude pes na 99% zdravý, ale bála jsem se, že to bude temperamentní střela a že bych třeba mohla mít problém to ustát (proto jsem nakonec vzdala myšlenku na pracáka). Navíc po fence, po které jsem štěně chtěla, byla štěňata mnohem později, takže bych na štěně neměla tolik času, jako jsem měla teď na Hachiho (vyšel mi vážně perfektně letní semestr, takže jsem byla na fakultě jen jednou týdně). A je navíc i hodně kulatá.
U Bofilari vyšel odběr štěněte naprosto perfektně. Navíc má fenka na exteriéráka opravdu rovná záda (v bonitačním kódu má krátkou rovnou záď). Také jsem si myslela, že štěně z tohoto spojení bude klidnější a prostě bezproblémové. A narovinu i vzhledově hezčí. I u tohoto spojení jsou papírově rodiče na tom zdravotně dobře + má fena nadstandardní zdravotní vyšetření. Jen u Hachiho to jaksi nějak nefungovalo :(
Každopádně povahově až na ta ostatní zvířata se jeví perfektně, má chuť spolupracovat, baví ho cvičit, přesto je to mazel. Nakonec v něm co se týče aktivity nevidím velký rozdíl s pracákem. Hachi je totiž absolutně hyperaktivní střela, která se od rána do večera nezastaví. Vážně je neúnavný, leč se teď pomaličku učí, že má doma přes den chrápat, páč panička si s ním vážně nemůže hrát 24/7 :D A po mamině zdědil na exteriéráka krásně rovná záda a opravdu ladné pohyby. Pohybově mi připomíná hodně ČSV. Je to prostě takové ladné, přirozené. Vůbec se to nedá srovnat s tím, jak se pohyboval náš Barušák nebo třeba i jiní psi, které jsem viděla na výstavě. Jen holt při tom vytáčí nohy (nejhůř v kroku) :( Ale alespoň zatím vůbec nechodí mimochodem.
Udělala jsem na dnešní prochajdě i pár videí, ale nevím, zda tam bude něco vidět.
Je to smutný, pejsek je fakty pěknej.......
PumaCZ
napsal(a):
NO nemají sklony k mimochodu - to je problém kvadratických psů, a ovčák je na mimochod moc dlouhej.
Hachi na tom videu nějak nešmatle - to exterieroví ovčáci většinou šmajdají tak, že to vypadá, jako kdyby zadníma pletli vánočku, a ani ty měkké přední tlapy nejsou na mladého extrerieráka nijak hrozné
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
NO nemají sklony k mimochodu - to je problém kvadratických psů, a ovčák je na mimochod moc dlouhej.
Hachi na tom videu nějak nešmatle - to exterieroví ovčáci většinou šmajdají tak, že to vypadá, jako kdyby zadníma pletli vánočku, a ani ty měkké přední tlapy nejsou na mladého extrerieráka nijak hrozné
Taky na něm nevidím nic hrozného.
Původ i stav jsou naprosto katastrofální. O chovu nelze ani hovořit, vyprodukoval jej množitel a puppypedlar, který se neohlíží ani do historie, ani do budoucna. Morfologická a anatomická lahůdečka to je. Nemá smysl srovnávat jej s ještě horšími zvířaty. Není totiž a nikdy nebude dobrý. Pokud za tím kryplitelem přijde člověk s tím že mu jde o zdraví, proč není vyveden z omylu. Nejspíš kvůli nevýslovné debilitě onoho pseudochovatele.
vetřelec
napsal(a):
Původ i stav jsou naprosto katastrofální. O chovu nelze ani hovořit, vyprodukoval jej množitel a puppypedlar, který se neohlíží ani do historie, ani do budoucna. Morfologická a anatomická lahůdečka to je. Nemá smysl srovnávat jej s ještě horšími zvířaty. Není totiž a nikdy nebude dobrý. Pokud za tím kryplitelem přijde člověk s tím že mu jde o zdraví, proč není vyveden z omylu. Nejspíš kvůli nevýslovné debilitě onoho pseudochovatele.
Fakt dobrý !
On ty nohy "do praku" má hlavně v sedu či ve stoje. Ale pokud říkáte, že to není tak zlé, tak vám budu s radostí věřit :)
Ještě k tomu mimochodu. Náš Barušák chodil převážně mimochodem a znám spoustu dalších NO, kteří tak chodí. Často to značí problém s DKL.
edit: Tady na těch obrázcích to ještě není tak zlé, normálně má ten předek o dost horší. Bohužel je ale těžké ho fotit, protože málokdy stojí :) Zpravidla jak vytáhnu telefon, odběhne okamžitě pryč :))
Fatia
napsal(a):
Pumo, půjč mi toho lovce na 14 dní, potřebovala bych nějak důrazně vysvětlit kočkám z okolí, že můj záhon není jejich záchod :D :D
Nám taky, ale to bude tím, že má celodenní přístup jen na přední část zahrady, na zadní si chodíme jen hrát (má zákaz se tam venčit) a přes noc je doma :)
Tak jak de*il pořád chodím, a sbírám kočičince
PumaCZ
napsal(a):
On ty nohy "do praku" má hlavně v sedu či ve stoje. Ale pokud říkáte, že to není tak zlé, tak vám budu s radostí věřit :)
Ještě k tomu mimochodu. Náš Barušák chodil převážně mimochodem a znám spoustu dalších NO, kteří tak chodí. Často to značí problém s DKL.
edit: Tady na těch obrázcích to ještě není tak zlé, normálně má ten předek o dost horší. Bohužel je ale těžké ho fotit, protože málokdy stojí :) Zpravidla jak vytáhnu telefon, odběhne okamžitě pryč :))
Takovýhle rozcapený zvíře ještě něví co s nohama. Však je v tom věku, jak se u dětí říká "samá ruka, samá noha". Takže je lepší na něj mrknout v pohybu a v tom mi zas tak nějak hroznej nepřijde. Normální psí puboš, kterej se zpevní....

lesnížínka
napsal(a):
Hluchavka - přesně tak nějak jsem to krmení myslela. Jen...u nás se tedy nic vyřazeného a pod. sehnat nedá. Tady si to lidi nechávají pro své psy, pro své známé. Jednou jsem dostala jehněčí od příbuzných, protože jim umřel pes a měli ho pro něj v mrazáku. Tehdy dostala, ale samozřejmě ho míním platit. Jatka tu nikde nejsou, nemám ani tuto možnost. Když jsem se ptala na biofarmě poblíž, prý všechny zbytky zůstavají na jatkách, kam to vozí. Takže prdlajz. Psi mi kuřecí nežerou. Kupuju normální maso v krámě.
Já ty zvířata sháním přez inzeráty i tady na fauně. Někteří chovatele se vám i počase sami ozvou, protože nemusí platit za kafilérii. Ono zaplatit za likvidaci chovného kance není nic levného, například. Já mám v tomhle štěstí, můj muž umí porazit vpodstatě skoro cokoli a pak mi to pomůže rozbourat. Jak říkám u nás je to jen o tom jak jsou zrovna volné mrazáky. Když mám místo a v práci je volno, sleduju chvíli inzeráty a pak hned jedem.
vetřelec
napsal(a):
PumaCZ: Mně se nelíbí. Nelíbí se mi ani to, že podporujete množku. Když Vám nevyhovoval německý ovčák tak jste si měla vybrat jiné plemeno. Tohle německý ovčák podle mého názoru bohužel není. Proč jste si nevybrala jiné plemeno?
Na vas sme tu vsetci cakali! Ze pridete a zasa tu za****te nieco fakt velmi povzbudzujuce! Nemate v sebe ani trosku empatie voci zadavatelke? Teraz tu analyzovat,ci je z PP mnozky,je uz totalne zbytocne a neskoro.A to,ze sa vam osobne nepaci podla 13-sekundoveho videa a jednej fotky...nehnevajte sa,ale tymto ste len dokazali svoju neomalenost.
Skuste sa drzat pravidla bud povedat nieco k veci alebo mlcat.Myslim,ze je tu komunita ludi,co si radia,povzbudzuju sa,pomahaju si,pobavia jeden druheho...vy len prudite! Ale zatial ste nedali ani jednu radu,vyjadrenie...len kritika.Ale aj ta sa da vyjadrit slusne a bez nepriamych urazok.

napsal(a):
Já ty zvířata sháním přez inzeráty i tady na fauně. Někteří chovatele se vám i počase sami ozvou, protože nemusí platit za kafilérii. Ono zaplatit za likvidaci chovného kance není nic levného, například. Já mám v tomhle štěstí, můj muž umí porazit vpodstatě skoro cokoli a pak mi to pomůže rozbourat. Jak říkám u nás je to jen o tom jak jsou zrovna volné mrazáky. Když mám místo a v práci je volno, sleduju chvíli inzeráty a pak hned jedem.
Daruji kozla
Inzerováno včera (20 zobrazení)
Daruji Česká hnědá krátkosrstá koza
Daruji Česká hnědá krátkosrstá koza - Daruji kozla,věk 4 roky,pouze vlastní odvoz
Za mě výborné, levné maso, co víc může člověk psovi dát.

PumaCZ
napsal(a):
...řešíte postoj končetin a co ty nesevřené packy- prsty na tlapce netvoří takovou tu typickou packu. Dělaly jste odběry na Ca a P ?
PumaCZ
napsal(a):
no, na těchto fotkách už to vypadá o dost hůř, ale na tom videu to tak hrozný nebylo.
napsal(a):
Já mám maso přímo z jatek, a cena je naprosto luxusní, za opravdu kvalitní čerstvé maso. Jen se pro to musí zajet a je s tím trocha práce - takže v bytě by to moc nešlo.
Hluchavka - děkuju, dala jste si s tím práci, ale to by pro nás tedy nebylo...to bych nerozchodila. U nás se zabije maximálně moucha a komár a muž ani omylem, ten na ně poštve mne;) Já myslela maso, jako už maso, no name maso. Tak jak píše Pišišvor to jo, nějaké zbytky, ale ne celé zvíře, natož ještě živé zvíře.
domi.t
napsal(a):
Na vas sme tu vsetci cakali! Ze pridete a zasa tu za****te nieco fakt velmi povzbudzujuce! Nemate v sebe ani trosku empatie voci zadavatelke? Teraz tu analyzovat,ci je z PP mnozky,je uz totalne zbytocne a neskoro.A to,ze sa vam osobne nepaci podla 13-sekundoveho videa a jednej fotky...nehnevajte sa,ale tymto ste len dokazali svoju neomalenost.
Skuste sa drzat pravidla bud povedat nieco k veci alebo mlcat.Myslim,ze je tu komunita ludi,co si radia,povzbudzuju sa,pomahaju si,pobavia jeden druheho...vy len prudite! Ale zatial ste nedali ani jednu radu,vyjadrenie...len kritika.Ale aj ta sa da vyjadrit slusne a bez nepriamych urazok.
Taky bych chtěl být oblíbený, ale tohle prostě špatně snáším. Packy, spěnky a motor celého zvířete- tedy „zadek“- Takto vybaven se má pohybovat- odpich a posun. Povahu u exterieráků nikdo nekontroluje. Labilní je tedy především populace a hovoří se dokonce i o labilních jedincích, což je vrcholové. Tak co vlastně ten „chovatel“ dělá? To mi řekněte že krmí, venčí a vystavuje; množí, krmí a prodává. Ať si na.... a PumaCZ taky.
napsal(a):
...řešíte postoj končetin a co ty nesevřené packy- prsty na tlapce netvoří takovou tu typickou packu. Dělaly jste odběry na Ca a P ?
Nejen postoj, uz jsem psala, ze ma proslapy, kam zarazuji i mekke predprsti. Celkove se mi ten predek nelibi, ale pomer Ca : P ma v poradku, kloubni vyzivu dostava, pohybu ma az beda. Vic nevim, co bych pro napravu mohla udelat. Proste to vypada na genetickou predispozici.
Pristi ci prespristi tyden jdeme znovu na krev, ale necekam, ze by se neco zmenilo.
PumaCZ: Jistě že to je vrozené, jinak by se to mohlo objevit jedině po rozsáhlých zlomeninách.
Pokud vím tak se kostra kvůli celkové hmotnosti vyvíjí nejlépe při pomalém nasvalování. Raději to snad ještě zkonzultujte s veterinářem, ale krmnou dávku bych proto omezil na nezbytné minimum. To alespoň do doby než bude kosterní vývoj dokončen, tedy přibližně do tří let kdy kostra plně zmohutní. Do té doby bych držel zvíře v osvalení neúplném..
vetřelec
napsal(a):
PumaCZ: Jistě že to je vrozené, jinak by se to mohlo objevit jedině po rozsáhlých zlomeninách.
Pokud vím tak se kostra kvůli celkové hmotnosti vyvíjí nejlépe při pomalém nasvalování. Raději to snad ještě zkonzultujte s veterinářem, ale krmnou dávku bych proto omezil na nezbytné minimum. To alespoň do doby než bude kosterní vývoj dokončen, tedy přibližně do tří let kdy kostra plně zmohutní. Do té doby bych držel zvíře v osvalení neúplném..
S vetem to samozřejmě konzultujeme, jenže pes je teď měsíc a půl po dvou těžkých operacích, kdy v podstatě dva týdny hladověl (napřed zvracení a průjem, následně přísná dieta jen na vývaru, po třech týdnech na vývaru s trochou vařeného masa a zeleniny), takže to byla jen kostra potažená kůží. Doporučení veterináře: cpát psa horem dolem, jelikož byl silně podvyživený.
Nehledě na to, že hyperaktivnímu psovi těžko vysvětlíte, že se nemá raději moc hýbat, aby moc nenasvalil :))
PumaCZ
napsal(a):
S vetem to samozřejmě konzultujeme, jenže pes je teď měsíc a půl po dvou těžkých operacích, kdy v podstatě dva týdny hladověl (napřed zvracení a průjem, následně přísná dieta jen na vývaru, po třech týdnech na vývaru s trochou vařeného masa a zeleniny), takže to byla jen kostra potažená kůží. Doporučení veterináře: cpát psa horem dolem, jelikož byl silně podvyživený.
Nehledě na to, že hyperaktivnímu psovi těžko vysvětlíte, že se nemá raději moc hýbat, aby moc nenasvalil :))
Tak to je taky blbé..
On se nenasvalí když nebude mít z čeho.
My to tedy u kohoutů těžší konstituce běžně praktikujeme. Opeřenci jsou díky tomu malinko divočejší, ale v přírodě tomu s osvalením nebývá jinak. Je tedy pochopitelně potřeba najít správnou mez.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15
lesnížínka
napsal(a):
Flip, právě jsem se chtěla zeptat, jak to vypadá s CSV. U nás je to v podstatě stejné, slepice ho nezajímají hlavně, když ho moc bolí nohy. Jakmile trochu pookřeje, nesmím ani na sekundu ztratit ostražitost. Zastavit ho...nejlépe už předem vyhrožovat, že jsou tam slepice ať ho ani ve snu nenapadne;) jinak je to poměrně drsný řev a ještě musí být dost blízko.
S vlčákem se trápím dál. Přesně jak píšete - s drůbeží a kočkama "vychází dobře", jen když ví, že na něj koukám. A že on tedy pořád po očku sleduje, kam koukám. Když nekoukám, tak si prostě vyhoví. Ulovit, ukrást, ukořistit - prostě pes tří U.
Průjmy jsou pořád. Teď máme nový výsledky z laborky. Má ve střevech nějaký přemnožený bakterie. Takže metronidazol dlouhodobě. Z největší pravděpodobností až to dobere, tak se to za chvíli přemnoží zase. Proč to se zatím neví. Krásný pes, ale radosti fakt moc nepřinese.

flip, na ta střeva zkus enterozoogel + probiotika, až dobere léčiva a zase se objeví
ta probiotika bych teda nasadila fčil (jestli to má v kombinaci s atb smysl) a podávala dlouhodobě

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
S vlčákem se trápím dál. Přesně jak píšete - s drůbeží a kočkama "vychází dobře", jen když ví, že na něj koukám. A že on tedy pořád po očku sleduje, kam koukám. Když nekoukám, tak si prostě vyhoví. Ulovit, ukrást, ukořistit - prostě pes tří U.
Průjmy jsou pořád. Teď máme nový výsledky z laborky. Má ve střevech nějaký přemnožený bakterie. Takže metronidazol dlouhodobě. Z největší pravděpodobností až to dobere, tak se to za chvíli přemnoží zase. Proč to se zatím neví. Krásný pes, ale radosti fakt moc nepřinese.
SIBO se potvrdilo?
napsal(a):
flip, na ta střeva zkus enterozoogel + probiotika, až dobere léčiva a zase se objeví
ta probiotika bych teda nasadila fčil (jestli to má v kombinaci s atb smysl) a podávala dlouhodobě
Jo, enterozoo dávala i kámoška - s dobrým výsledkem. Pes byl starý a průjmy měl tak nějak z kdečeho.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15
napsal(a):
SIBO se potvrdilo?
To SIBO je přesně co? Nějaké to přerůstání bakterií?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15
lesnížínka
napsal(a):
Jo, enterozoo dávala i kámoška - s dobrým výsledkem. Pes byl starý a průjmy měl tak nějak z kdečeho.
Enterozoo znám a je to výborná věc. Spíš ale na lehčí případy, nebo potom na doléčení. To už mi říkali. No, na toho vlčáka 3x denně to taky není finančně úplná hitparáda
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15
napsal(a):
Mohla by jste mi, prosím, napsat jaká probiotika se Vám osvědčila?
Já jsem zatím zkusila takové ty tmavé pytlíčky od Proplanu. Výsledek celkem žádný.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já jsem zatím zkusila takové ty tmavé pytlíčky od Proplanu. Výsledek celkem žádný.
U psů nemám zkušenosti, ale u hříběte které na průjem málem uhynulo jsme dávali Hylak, nejdřív přelečení Vancomicinem a pak probiotika.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To SIBO je přesně co? Nějaké to přerůstání bakterií?
Jj. Prerustani.atb plus pro a prebiotika se davaji.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Za sebe můžu doporučit tato probiotika:
https://www.altercan.com/cs/psi/zazivani/alfavet-dia-tab-pro
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15
Děkuji všem za odpovědi!
Ještě pro Pumu CZ - vlastně ten můj vlčák má 4/4 a chodí úplně krásně. Ladný pružný pohyb!
Tak se fakt nestresujte, křivý nohy a šmatlání ještě neznamenají zdravotně vůbec nic.