Martiina

XXX.XXX.38.15
Dobrý den, máme doma 3 měsíční štěňátko huskyho a protože nám umřel starší pejsek a nechtěli jsme aby bylo štěně samotné, tak jsme se rozhodli mu pořídit kamarádku. Přítel sehnal "7 týdenní" fenku huskyho a když ji přivezl domu, tak jsme zjistili podle očkováku, že je jí pouze 5 týdnů. Přítel nikdy psa neměl a nedošlo mu, že ho takhle oblafli, pravděpodobně z nějaké množírny, hlavně aby byla štěňata brzy pryč. Nicméně fenku máme doma a tak prosím o rady jak jí nejlépe socializovat, na co si dát pozor apod. Papá výborně granulky, je čilá, s pejskem si hraje a samozřejmě čůrá kudy chodí.
Budu vděčná za všechny rady, aby ze štěňátka vyrostla zdravá a spokojená fenka.
Uživatel s deaktivovaným účtem

lesnížínka
napsal(a):
Je ještě malinká, takže zatím je v pohodě, že má druhé štěndo, se kterým si vyhraje a naučí se fungovat ,,po psím". Za týden, až si trochu zvykne, už by mohla trochu i ven, mezi ostatní pejsky, lidi...
Kamarádka si taky (před třiceti lety, kdy toho nevěděla tolik) pořídila pětitýdenní fenku huskyho. Zvládly to obě bez problémů a Elsa se stala vůdčím psem ve spřežení - postupně se s manželem dopracovali na 8 psů.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15
Pět týdnů sice není podle zákona, ale v praxi to není žádná tragédie. Potřeba matky v tomto věku se běžně přeceňuje. Aspoň u větších plemen (s malými nemám zkušenosti). V pěti týdnech má fena štěňat plné zuby! Je okousaná a unavená a rozhodně je nijak nevychovává. Podle mých zkušeností se jim začne věnovat až po třetím měsíci života, kdy si fena - matka se svými odrostlými štěňaty docela intenzivně hraje a provokuje je k určitému chování.
Co štěněti určitě chybí když je příliš brzy odebráno jsou sourozenci. Při hře s nimi se toho hodně naučí. Je tedy super, že máte aspoň druhého pejska, který mu částečně sourozence nahradí. Co se týče tedy psychického vývoje, tak bych se takto časného odběru nebála.
Čeho bych se bála je imunita! Pokud Vám štěně dali takhle brzy naočkované, tak má zrušené všechny mateřské protilátky a sám svoje ještě nebyla schopná vytvořit. To už je lepší varianta, že jste jí dostali nenaočkovanou. Jak to máte?
To, že čůrá a kadí kudy chodí je normální ať už je jí pět, nebo sedm týdnů. To chce čas.
Je zvláštní,že by veterinář naočkoval štěně tak brzy,aby v pěti týdnech už bylo pryč z domova. Pak je otázka,zda není špatně napsané datum v očkováku nebo opačně jestli celej očkovák i potvrzení i očkování není jen fejk. Takže bych nejdřív ošéfovala očkování,odčervení atd na veterině, pokud by mu opravdu bylo těch pět týdnů,určitě bych ho netahala ven mezi cizí psy. Socializace se nebojte,dalšího psa máte doma a vše ostatní bude jako u jiných štěňat. Jen tedy nesouhlasím s Flipem, v pěti týdnech nemá fena štěňat plný zuby, hraje si s nima a vychovává je, většinou ještě kojí,k tomu jim vyvrhuje vlastní žrádlo, právě v tomhle věku jim pomáhá s prozkoumáváním nových prostorů,věcí, právě od ní se vše učí a napadobují ji. Pokud není matka,musí to zastat člověk

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pět týdnů sice není podle zákona, ale v praxi to není žádná tragédie. Potřeba matky v tomto věku se běžně přeceňuje. Aspoň u větších plemen (s malými nemám zkušenosti). V pěti týdnech má fena štěňat plné zuby! Je okousaná a unavená a rozhodně je nijak nevychovává. Podle mých zkušeností se jim začne věnovat až po třetím měsíci života, kdy si fena - matka se svými odrostlými štěňaty docela intenzivně hraje a provokuje je k určitému chování.
Co štěněti určitě chybí když je příliš brzy odebráno jsou sourozenci. Při hře s nimi se toho hodně naučí. Je tedy super, že máte aspoň druhého pejska, který mu částečně sourozence nahradí. Co se týče tedy psychického vývoje, tak bych se takto časného odběru nebála.
Čeho bych se bála je imunita! Pokud Vám štěně dali takhle brzy naočkované, tak má zrušené všechny mateřské protilátky a sám svoje ještě nebyla schopná vytvořit. To už je lepší varianta, že jste jí dostali nenaočkovanou. Jak to máte?
To, že čůrá a kadí kudy chodí je normální ať už je jí pět, nebo sedm týdnů. To chce čas.
"Pokud Vám štěně dali takhle brzy naočkované, tak má zrušené všechny mateřské protilátky a sám svoje ještě nebyla schopná vytvořit"
a to odkud cerpate tohle info?
materske protilatky zabrani telu vybudovat si imunitu na zaklade brzkého ockovani - ale nic se "nerusi".
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No nevím.. podle mých zkušeností jsou štěňata v pěti týdnech jsou to ještě roztomilí puclíci, co naprostou většinu dne prospí a normální psí matka jich rozhodně ještě nemá plné zuby. Podle mých zkušeností se z nich stávají gauneři až na cca 6,5 - 7. týdnech, tedy v době, která je úplně minimální pro odběr štěňat a ještě i v tomhle věku mnoho fen svá štěňata trpělivě kojí. Samozřejmě nenahraditelnou součástí odchovu jsou sourozenci, kteří se navzájem učí správné komunikaci.
Osobně mi tedy přijde podivné, že jste dostali 5 týdenní štěně naočkované a s očkovacím průkazem. Rozumný veterinář takto stará štěňata ještě neočkuje.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15
Janaa - opravdu jste někdy viděla, že fena vyvrhuje svým štěňatům potravu? Myslím, že málokterý chovatel má šanci tohle vidět! Je to chování u psovitých původní a funkční, ale u současných psů (alespoň většiny) kulturních plemen téměř vyhaslé. Zajímavé je, že v repertoáru chování štěňat je žebrání o vyvržení potravy úplně běžné, tak i přežrané feny si to nechají raději pro sebe.
Docela by mě zajímalo, jestli tady jsou chovatelé, kterým feny takto krmí štěňata a jaká plemena to jsou.
Jinak - že veterinář naočkuje takto malé štěně mě tedy vůbec neudivuje. Protože jestliže není veterinář zrovna chovatel psů a to ještě přibližně stejně velkých psů jako mu přinesli do ordinace, tak prostě nepozná jestli je štěně pěti, nebo sedmi týdenní. To chce vycvičený oko a nic takového na škole k dispozici nemají. Běžně se spoléhají na údaj o věku od majitele.
Marushka - máte pravdu, že těch pět týdnů je takových hraničních. Štěnda začínají být čerti právě po tom pátém týdnu. Myslím ale, že bude velký rozdíl mezi plemeny. Nově chovám malé americké ovčáky a dost mě překvapilo jejich vzorné mateřské chování oproti třeba labradorům. Který mají v tomto věku už štěňata skutečně "na salámu". Aspoň já mám tu zkušenost. Nemají problém štěně zalehnout i když to hlasitě protestuje, tak se neobtěžují někdy zvednout a posunout. Fakt si neumím představit, že by někdy vyvrhli potravu a někomu jí "darovali".
Petrahei - no, co se týče protilátek, tak tady bych se skoro i hádala. Štěně dostává z mleziva (pouze z mleziva, nikoliv mléka) pasívní imunoglobuliny od matky. Ty jsou ze začátku na tak vysoké úrovni, že štěně v prvních týdnech zcela chrání. Postupně ale klesají. Ještě ale tak v desátém týdnu je hladina tak vysoká, že je štěně chráněno proti nemocem proti kterým je fena dobře proočkovaná.
Očkování je vlastně napodobení průniku nemoci do těla a mobilizace imunitního systému, aby začal vytvářet vlastní aktivní protilátky. Pokud v době raného naočkování je ještě hladina pasívních protilátek dostatečně vysoká, tak se tyto pasívní protilátky spotřebují na boj s touto nemocí (vakcínou). Výsledek je, že štěně nemá šanci si zmobilizovat vlastní imunitní systém a zároveň se mu spotřebují pasívní protilátky od matky.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Janaa - opravdu jste někdy viděla, že fena vyvrhuje svým štěňatům potravu? Myslím, že málokterý chovatel má šanci tohle vidět! Je to chování u psovitých původní a funkční, ale u současných psů (alespoň většiny) kulturních plemen téměř vyhaslé. Zajímavé je, že v repertoáru chování štěňat je žebrání o vyvržení potravy úplně běžné, tak i přežrané feny si to nechají raději pro sebe.
Docela by mě zajímalo, jestli tady jsou chovatelé, kterým feny takto krmí štěňata a jaká plemena to jsou.
Jinak - že veterinář naočkuje takto malé štěně mě tedy vůbec neudivuje. Protože jestliže není veterinář zrovna chovatel psů a to ještě přibližně stejně velkých psů jako mu přinesli do ordinace, tak prostě nepozná jestli je štěně pěti, nebo sedmi týdenní. To chce vycvičený oko a nic takového na škole k dispozici nemají. Běžně se spoléhají na údaj o věku od majitele.
Marushka - máte pravdu, že těch pět týdnů je takových hraničních. Štěnda začínají být čerti právě po tom pátém týdnu. Myslím ale, že bude velký rozdíl mezi plemeny. Nově chovám malé americké ovčáky a dost mě překvapilo jejich vzorné mateřské chování oproti třeba labradorům. Který mají v tomto věku už štěňata skutečně "na salámu". Aspoň já mám tu zkušenost. Nemají problém štěně zalehnout i když to hlasitě protestuje, tak se neobtěžují někdy zvednout a posunout. Fakt si neumím představit, že by někdy vyvrhli potravu a někomu jí "darovali".
Petrahei - no, co se týče protilátek, tak tady bych se skoro i hádala. Štěně dostává z mleziva (pouze z mleziva, nikoliv mléka) pasívní imunoglobuliny od matky. Ty jsou ze začátku na tak vysoké úrovni, že štěně v prvních týdnech zcela chrání. Postupně ale klesají. Ještě ale tak v desátém týdnu je hladina tak vysoká, že je štěně chráněno proti nemocem proti kterým je fena dobře proočkovaná.
Očkování je vlastně napodobení průniku nemoci do těla a mobilizace imunitního systému, aby začal vytvářet vlastní aktivní protilátky. Pokud v době raného naočkování je ještě hladina pasívních protilátek dostatečně vysoká, tak se tyto pasívní protilátky spotřebují na boj s touto nemocí (vakcínou). Výsledek je, že štěně nemá šanci si zmobilizovat vlastní imunitní systém a zároveň se mu spotřebují pasívní protilátky od matky.
Ano, zatím jsem tedy odchovávala na dvou fenách a obě potravu vyvrhovaly tak,že jsem je musela hlídat, aby si nechaly něco pro sebe. A to se jedná o labradorky, takže plemeno opravdu člověkem stvořené,nikoli primitivní. A co vím od chovatelů labradorů a zlaťáků v mém okolí,tak to dělá alespoň polovina fen. Moje feny mají mateřské chování opravdu přirozené, po porodu se z nich stávají "vlčice", které štěňata chrání zuby nehty, ač jindy typické labradorky milující svojí smečku, po porodu k nim nepustí opravdu žádného psa, většinou první vybranou fenu ze smečky opatrně pustí v těch cca pěti týdnech, postupně ostatní členky smečky. "Pindíky" mají v merku pořád, to se zlomí až někdy v tom šestém, sedmém týdnu, když se pes chová podle jejich pravidel. V době odběru jsou ještě chodící mlíkárny, k tomu vyvrhnou každé žrádlo, co dostanou, pokud bych je nechala. Takže ani s ostatními vašimi postřehy,co se týká matek labradorek,nemůžu souhlasit
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Janaa - opravdu jste někdy viděla, že fena vyvrhuje svým štěňatům potravu? Myslím, že málokterý chovatel má šanci tohle vidět! Je to chování u psovitých původní a funkční, ale u současných psů (alespoň většiny) kulturních plemen téměř vyhaslé
nemáte pravdu - obě mé chovné feny štěňatům vyvrhovaly, takže jsem je po nakrmení za štěňaty pouštěla nejdřív po 2 hodinách. A jsem přesvědčená o tom, že současná mladá fena bude štěňatům vyvrhovat taky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15
Tak to fakt koukám.... Odchovala jsem už víc vrhů labradorů a na více fenách a toto jsem nezažila opravdu nikdy. Naopak zalehnutých štěňat jsem zažila víc. Čekala jsem, že sem napíšete nějaké přírodní plemeno.
Ani například ve vrhu ČSV ze kterého mám psa fena nikdy štěňatům prý krmení nevyvrhla. Nezažila jsem to ani u těch am. ovčáků byť ty si štěňata opravdu chrání a starají se daleko líp, než moji labradoři. První dny nechtějí ani chodit na procházky. Jedna moje labradorka jde klidně s námi ven už druhý den po porodu. Je zajímavý jaký jsou rozdíly. Asi se nedá skutečně paušalizovat.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak to fakt koukám.... Odchovala jsem už víc vrhů labradorů a na více fenách a toto jsem nezažila opravdu nikdy. Naopak zalehnutých štěňat jsem zažila víc. Čekala jsem, že sem napíšete nějaké přírodní plemeno.
Ani například ve vrhu ČSV ze kterého mám psa fena nikdy štěňatům prý krmení nevyvrhla. Nezažila jsem to ani u těch am. ovčáků byť ty si štěňata opravdu chrání a starají se daleko líp, než moji labradoři. První dny nechtějí ani chodit na procházky. Jedna moje labradorka jde klidně s námi ven už druhý den po porodu. Je zajímavý jaký jsou rozdíly. Asi se nedá skutečně paušalizovat.
Tak to já moje obě labiny první týden i krmím v bedně, protože jinak by se v klidu nenažraly. Na zahradu musí na vodítku,protože by se ani nevyvenčily.....
Bylo by zajímavé tohle sledovat z hlediska babiček,matek,dcer.....U jedné feny o tomhle info bohužel nemám,ale jsem přesvědčená, že její dcera bude to samé, u druhé vím,že její máma a babička se chovala stejně. Já mám z tohohle velkou radost, i když je to někdy na palici a starost navíc, protože tohohle přirozeného mateřského chování si cením nade vše. Tak by to podle mě mělo být.
u SH, ČsV naprosto normální chování, první známka toho, že je třeba začít
štěňata přikrmovat....
V zájmu fen , jak píše Janae, byly čubiny min hod odděleny po krmení od štěňat (6 -7 týden) v 4 - 5tém byly nakrmeny - šly a dokrmily štěňata, pak dostaly ještě nášup pro sebe...
Dokonce mi je "dokrmovaly" i tety
Psi (samci) NIKDY NAOPAK by se nerozpakovali jim vše sežrat
Narozdíl od čistých vlků, kde vyvrhuje vlčatům i otec

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
"Pokud v době raného naočkování je ještě hladina pasívních protilátek dostatečně vysoká, tak se tyto pasívní protilátky spotřebují na boj s touto nemocí (vakcínou). Výsledek je, že štěně nemá šanci si zmobilizovat vlastní imunitní systém a zároveň se mu spotřebují pasívní protilátky od matky"
to je pomerne odvazne tvrzeni :-)
Z příbalového letáku Nobivac Puppy Dp:
"Přípravek stimuluje rozvoj časné aktivní imunity navozením tvorby protilátek proti psince a parvoviróze psů i za přítomnosti vysokých hladin mateřských protilátek"
oni asi ti vyrobci vakcin s tema protilatkama pocitaji a rozhodne nechteji stenata ohrozovat
plus existuje i vakcinacni schema pro stenata neockovanych matek - tam při spatne nakazove situaci se da ockovat prave v 5ti týdnech.
Mě takhle vyvrhovaly pro štěňata i čivavy, dokonce mi takto chodila tajně přikrmovat štěňata jejich stará čivaví teta..... a já se pak divila, že štěňata nechtějí nic žrát a přitom jsou tlusťoučká A jednou teriérka našla v ohradě s krávama lůžko, okamžitě ho zhltla a doma s ním svědomitě nakrmila štěňata
Já si myslím, že pudově normálně vybavené feny mají ve svém repertoáru chování i vyvrhování potravy štěňatům, ale u degenů, kteří jsou sotva schopní přirozeného rozmnožování, a o štěňata se nestarají, zalehávají je apod., už těžko můžeme čekat správné mateřské chování - příroda se tak brání tomu, aby se vadné geny šířily dál.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já si myslím, že pudově normálně vybavené feny mají ve svém repertoáru chování i vyvrhování potravy štěňatům, ale u degenů, kteří jsou sotva schopní přirozeného rozmnožování, a o štěňata se nestarají, zalehávají je apod., už těžko můžeme čekat správné mateřské chování - příroda se tak brání tomu, aby se vadné geny šířily dál.
Jj, bohužel to, aby se "vadné" geny nešířily dál, má na starost teď hlavně člověk. Pokud je fena flink ke štěňatům (ted samozřejmě nebazíruju na vyvrhování potravy, ale pokud je druhý den ochotná od nich v pohodě odcházet, je na ně neopatrná, stará se halabala a jen chvíli atd.), tak soudný chovatel si takovou fenu v chovu nenechá a ani po ní si do chovu nevezme její dceru, protože tohle jsou prostě věci, které se nesou dál a dál a dál

Přiznám se, že jsem to nečetla všechno, tj. možná budu opakovat. Ano, fena před štěňaty v 5t už pomalu zdrhá, ale co jsem x krát zažila (jinde, nechovám), tak většinou v případě, že se štěňat ujmou "tety". Ale stará se a vychovává pořád, je schopná si to v krajním případě vyříkat i se zbytkem smečky, která je logicky do výchovy zapojená taky.
napsal(a):
"Pokud Vám štěně dali takhle brzy naočkované, tak má zrušené všechny mateřské protilátky a sám svoje ještě nebyla schopná vytvořit"
a to odkud cerpate tohle info?
materske protilatky zabrani telu vybudovat si imunitu na zaklade brzkého ockovani - ale nic se "nerusi".
Víte vůbec jak funguje imunita? Na antigen (vakcina) se naváží protilátky a zneškodní jej . Štěně je schopno tvořit vlastní protilátky ve věku 2-3 měs. do té doby je chrání mateřské protilátky. Když se vychytají antigenem z vakciny, sníží se jejich hladina (nebo se vychytají všechny).

jahodapavel
napsal(a):
Víte vůbec jak funguje imunita? Na antigen (vakcina) se naváží protilátky a zneškodní jej . Štěně je schopno tvořit vlastní protilátky ve věku 2-3 měs. do té doby je chrání mateřské protilátky. Když se vychytají antigenem z vakciny, sníží se jejich hladina (nebo se vychytají všechny).
no -ja to vlastne ani vedet nemusim :-)
Když se vychytají antigenem z vakciny, sníží se jejich hladina (nebo se vychytají všechny).
a umozni tak telu, aby na ockovani zareagovalo a zaclo si tvorit vlastní protilátky...