Jak vypadá čištění feny po porodu?

Australský ovčák
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.9.2019 21:24
Mlsná koza

XXX.XXX.199.246

Ahoj, chci se zeptat, jak se Vaše fenky docistuji po porodu. V noci z pátku na sobotu se nám narodilo 7 štěňatek, v sobotu pak během dne uz se fena s chutí najedla a byla relativně veselá, ale prubezne z ní odkapkavala tmavá krev- spíše dohněda, i trochu jakoby s hlenem, slizká. Zahlédli jsme i takový vetsi kousek něčeho, ale ona se furt myje a vše sežere a důkladně vycisti...V neděli se mi nezdála, nebyla už tak veselá, třeba jen unavou, ale raději jsem volala veterináře, ať ji po porodu zkontroluje, ten přijel a dal jí oxytocin i antibiotika. Chci se zeptat, ačkoliv je mi to trochu trapné, jak má vypadat to, co z ní jde? Je to zase slizovité - červené. Můžu už být klidná? Žere, štěňata prospívají. To že se může docistovat až 6 týdnů vím, ale jak to má vypadat nevím.
Díky za každou odpověď.

30.9.2019 21:36
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Pokud to nesmrdí nějakou hnilobou, a fena nemá teplotu, tak je to v pořádku.

30.9.2019 21:42
janaa

XXX.XXX.236.110

Nejdřív je výtok tmavý hodně krvavý, jak píšete slizovitý, můžou to být až úplný provazce. Postupně přechází do světle růžové. Jinak jistota je udělat sono

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.9.2019 22:04

ono je to i hodně individuální. některá fena se čistí dlouho, jiná je s tím rychle hotová. ale obecně, kdyby měla zadrženou placentu, asi už by hodně zapáchala a zapáchat nesmí.

ale sono je jistota, no.

30.9.2019 22:07
Mlsná koza

XXX.XXX.199.246

Děkuji moc za odpovědi, ačkoliv jsem procetla celý internet, jak to má vypadat jsem nikde nenašla. Ale bylo to jak pisete, nejdřív hodně tmavě, dnes už cervena, až svetla. Ten hlen mě hodně znervoznil. Měla ho i jakoby má chlupech okolo, než se umyla.
Přišlo mi, že po oxytocinu se to nějak uvolnilo a čistila se víc, pak to jakoby ustalo( já se uklidnila) a dnes opět ten hlen..tak jsem se chtěla zeptat...
Jsem trochu stresař, jsou to první štěňata a chci pro ni to nej. Navíc si rikam,že to přece nemůžu mít tak jednoduché, tak krásně porodila bez zásahu sama...:) (Samozřejmě pod kontrolou, ale já měla za to že jsme skončili, vyměnila jsem deky za suché a konečně sla také ve 2 v noci spát a do rána ještě přibylo štěně, takže jsem poslední placentu neviděla).

Dobrý veterinář(chovatel) je 25km daleko, je to ten co přijel, ale sono nepřivezl. Fena je nervózní, když je od štěňat na pár minut a hned se k nim vrací. Nechci, aby kvůli mé možná jen zbytečne panice trpěla cestu a třeba ztratila mlíko ...

30.9.2019 22:11
Mlsná koza

XXX.XXX.199.246

Nesmrdí. Očichávala jsem ji...:)))
Dekuji!
Tvářila se na mě večer zase trochu zasmušile..tím mne rozhodila.. nevim, jestli to máte u Australanů taky tak, ale ona když je v pohodě, tak se vyloženě usmiva. Ale pak mi došlo, že jsem ji prinesla k večeři jen granule s pastikou a ona je teď lady zvykla na masicko...
Snad bude dobrá. Je to skvěla partacka :)

1.10.2019 19:04
conie

XXX.XXX.206.202

Proč vet dal feně antibiotika? Ptali jste se?

2.10.2019 10:26

conie napsal(a):
Proč vet dal feně antibiotika? Ptali jste se?

To by mě taky zajímalo. Dát ATB kojící feně bez pádného důvodu se mi úplně nezdá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík