Hamalamaka

XXX.XXX.82.245
Dobrý den,
prosím o radu. Ráda bych si pořídila psa a jelikož je tolik psích plemen, že se v nich nezvládám orientovat, chtěla bych požádat o tipy na plemeno, které by mohlo odpovídat mým požadavkům.
1. pes střední až velké velikosti (ne pes do kabelky, ani obří)
2. odměřený k cizím lidem (nemusí vyloženě hlídat, ale rozhodně nechci, aby vítal nadšeně každého, kdo vejde do brány a skákal mu saamou radostí málem až po hlavě)
3. pes bude celoročně ubytovaný v domě, kde bude mít k dispozici velkou zahradu
4. spíš klidnější plemeno, kterému budou stačit procházky+zahrada
5.psa chci jako mazla a společníka, nebudu s ním skládat zkoušky z výkonu, takže nemusí být plemeno, které poslechne na lusknutí prstu.
6.budu ráda, když nebude vyžadovat několika hodinové procházky v -20 nebo lijáku.
Z toho, co jsem zjišťovala, mohl by vyhovovat některý chrt, nebo ridgeback, ale ráda si nechám poradit.
Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hamalamaka
napsal(a):
Dobrý den,
prosím o radu. Ráda bych si pořídila psa a jelikož je tolik psích plemen, že se v nich nezvládám orientovat, chtěla bych požádat o tipy na plemeno, které by mohlo odpovídat mým požadavkům.
1. pes střední až velké velikosti (ne pes do kabelky, ani obří)
2. odměřený k cizím lidem (nemusí vyloženě hlídat, ale rozhodně nechci, aby vítal nadšeně každého, kdo vejde do brány a skákal mu saamou radostí málem až po hlavě)
3. pes bude celoročně ubytovaný v domě, kde bude mít k dispozici velkou zahradu
4. spíš klidnější plemeno, kterému budou stačit procházky+zahrada
5.psa chci jako mazla a společníka, nebudu s ním skládat zkoušky z výkonu, takže nemusí být plemeno, které poslechne na lusknutí prstu.
6.budu ráda, když nebude vyžadovat několika hodinové procházky v -20 nebo lijáku.
Z toho, co jsem zjišťovala, mohl by vyhovovat některý chrt, nebo ridgeback, ale ráda si nechám poradit.
Děkuji
Tak chrt je klidný společník, bydlení v domě je samozřejmost, nejlépe gauč, mají rádi vyvýšená měkká místa, k cizím rezervovaný, co jsem teda poznala feny, tak jsou větší šmajchlířky než psi, já měla psa, ten se rozhodně s cizími nebavil, od lidí které hodně dobře znal se nechal pohladit .
V hnusném počasí bylo docela umění vůbec dostat chrta z baráku...někdy jsem to řešila i "násilím" a táhla chrta ve dvě odpoledne z baráku, aby se alespoň vyčůral, protože do větru a deště odmítal vyjít a nemuselo to být najednou...jenom déšť, jenom větší vítr...stačilo.
Poslušnost...je to hodně o vztahu s páníkem, starší pes mi připadá, že pokud poslechne, tak spíš proto, že chce udělat páníkovi radost. Jinak plní povely, které mu připadají smysluplné, což je teda máloco....a jde spíš o to se s ním "dohodnout" na nějakých pravidlech.
Miluje dlouhé procházky, ale když není čas, tak stačí udělat pár sprintů a za dvacet minutek je člověk zpátky doma(podle teda toho, jak daleko od baráku je plocha, kde můžeme psa pustit, protože vzhledem k jeho rychlosti a k instinktu pronásledovat pohybující se předmět, to opravdu všude nejde) , když není zbytí, tak stačí nějaká delší procházka na vodítku...ale rozhodně nemusí být několikahodinová. Myslím, že nejdůležitější je mít v dosahu nějaký prostor, kde se pes vyběhá, protože k rychlému běhu jsou stvořeni.
Co se velikosti týče, tak vzhledem ke své konstituci spadá chrt váhově spíš do středních plemen, ale přitom máte doma velké zvíře (teď mám na mysli velké chrty), třeba můj afgán měl 25kg a 74cm v kohoutku. Ale i při téhle velikosti je velice skladný a doma o něm člověk skoro vůbec neví.
Jinak pokud je třeba člověk nemocnej, tak chrťák s váma vydrží ležet celej boží den v posteli a čučet na televizi, samozřejmě s nějakým vyvenčením.
Štěně a mladý pes může být trochu divoch a akčnější, než dospěje do té své chrtí povahy.
A jak bylo psáno výše, chrt je tak trochu kočkopes, takže pokud chcete "normálního" psa, tak si chrta rozhodně nepořizujte, pokud ale chcete Pana Psa, který je samostatný, který vás poslechne jen když on sám uzná za vhodné, který je rezervovaný, ale dokáže svým chrtím způsobem hodného páníčka milovat na max, který je nevtíravý.....pokud jste ochotná mít se psem vztah rovnocenný "já pán-ty pán"...tak s chutí do toho
Hamalamaka

XXX.XXX.82.245
Měli jsme 14 let stafíka. Absolvovali jsme cvičák, nicméně nebylo to nic, co by mě chytlo. Dokud mohl, chodili jsme pravidelně na coursing. Kvůli povahy ho nechceme. Nevyhovovala nám ta “vlezlost” k lidem, které vůbec neznal. Vítal každého bez rozdílů. Chtěli bychom, aby nový pejsek společnost cizích nevyhledával. Náročnost na pohyb byla podle mě tak akorát. Soused má border kolii a s tou musí vymýšlet pořád něco. To není nic pro mě. Na procházky jsme chodili denně + o víkendech na hory, to námchybí, ale taky už jsme starší lidé, takže běhat s pejskem nebudeme. Druhý soused má RR a ten se mi povahově hodně líbí. Takový klidný a rozvážný. Raději bych psa krátkosrstého.

"Druhý soused má RR a ten se mi povahově hodně líbí. Takový klidný a rozvážný"
tak pár RR jsem už za život potkala, ale žádného klidného a rozvážného
neboli- není dobré soudit podle jednoho psa třeba i souseda, ale přečíst si charakteristiku plemene
No, co znám RR, tak jsou na "aktivitu" asi stejně nároční jako ten stafbull (já bych řekla, že spíš méně) a hoooodně z těch, které znám nesnáší déšť a vlezlé počasí a za tohoto počasí nechtějí ani ven se vyvenčit, natož na dlouhé procházky (taky stejně jako většina stafbullů). K cizím jsou rezervovaní. A složití na výchovu? No jak se to vezme, pod tím si každý asi představí něco jiného - není to pes, který bude s nadšením plnit páníkův každý povel - ale to zadavatelka ani nechce. Pokud se vám toto plemeno líbí, tak bych se vydala do nějakého chovatelské stanice přímo ty psy omrknout osobně, trošku poznat, popovídat si o nich a tam už poznáte, jestli je to "ono".
RR nebývá úplně jednoduchý na výchovu, výcvik, a rozhodně potřebuje aktivně zaměstnat, počasí nepočasí. Toho bych rovnou vyškrtla
Mám taky psy, kteří potřebují hodně aktivně zaměstnávat - ale pokud prší, fičí, je vlezlé sychravé počasí, tak se klidně budou celý den válet na gauči a mám problém je vůbec vytáhnout na venčení
A opravdu většina RR, které znám, jsou v tomhle úplně stejní.
Annanas

XXX.XXX.173.3
My máme doma křížence boc. No pořád musíme nějak zaměstnávat. Možná třeba entlebušský salašnický pes či apenzel. 😊
Ten chrt také není špatný nápad bohužel já s němi osobní zkušenosti nemám. Každopádně jsou to krásná zvířata ☺️
Rhodeiský ridgeback potřebuje důslednou výchovu a na pohyb je také celkem náročný.
Hezký večer, Anna
marcelaamax
napsal(a):
RR nebývá úplně jednoduchý na výchovu, výcvik, a rozhodně potřebuje aktivně zaměstnat, počasí nepočasí. Toho bych rovnou vyškrtla
Mám taky psy, kteří potřebují hodně aktivně zaměstnávat - ale pokud prší, fičí, je vlezlé sychravé počasí, tak se klidně budou celý den válet na gauči a mám problém je vůbec vytáhnout na venčení
A opravdu většina RR, které znám, jsou v tomhle úplně stejní.
No,tak co jsem znala já,tak většinou lítali i v dešti. Každopádně všichni do jednoho byli dominantnější k ostatním psům, v pubertě zkoušeli kdo z koho atd. Když to majitel zvládl,tak super pes, ale těch nezvládnutých jsem taky viděla dost a pak to byl docela průšvih.
janaa
napsal(a):
No,tak co jsem znala já,tak většinou lítali i v dešti. Každopádně všichni do jednoho byli dominantnější k ostatním psům, v pubertě zkoušeli kdo z koho atd. Když to majitel zvládl,tak super pes, ale těch nezvládnutých jsem taky viděla dost a pak to byl docela průšvih.
Jojo, tak s tím vztahem ke psům mám u nich stejné zkušenosti. Ale já jsem na to zvyklá, no . Ono prostě záleží, jestli by tahle povaha majiteli vyhovovala nebo ne a to nezjistí jinak než tou návštěvou chovatelských stanic, majitelů atd. A doporučuji se podívat na více jedinců, protože podle jednoho nelze soudit.
Jinak jak zadavatel psal, že RR je klidný a rozvážný - tak já bych ho přesně takhle klidně popsala taky - podle těch co znám a v porovnání s mýma psema. Ale za předpokladu, že pes má to aktivní vyžití - to mi pak opravdu RR přijde jako rozvážný a celkem i klidný pes.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jj, to je dneska taková tupá, líná mula, že už se na nic jiného ani použít nedá
... je mi zle z toho, kam takychovatelé některá pracovní plemena dovedli
Ne všichni mají rotvajlery jako tupé a líné muly.
S mulou by asi ČR nemělo letos historicky prvního mistra světa IFR IGP 3.
Zadavatelce bych rtw nedoporučila.
Zadavatelko
Co třeba belgický ovčák - groenendael či tervueren? Zpět, teď čtu, že byste radši krátkosrsté plemeno. Tak co potom krátkosrstá kolie? Nechci soudit dle pár jedinců, co jsem znala, ale byli to pohodoví parťáci.
Nebo můj oblíbený střední pudl, to by byla bezvadná volba (nutno počítat s úpravou srsti tedy, ale vyhnete se zapíchaných krátkým chlupům všude).
napsal(a):
Ne všichni mají rotvajlery jako tupé a líné muly.
S mulou by asi ČR nemělo letos historicky prvního mistra světa IFR IGP 3.
Zadavatelce bych rtw nedoporučila.
Zadavatelko
Co třeba belgický ovčák - groenendael či tervueren? Zpět, teď čtu, že byste radši krátkosrsté plemeno. Tak co potom krátkosrstá kolie? Nechci soudit dle pár jedinců, co jsem znala, ale byli to pohodoví parťáci.
Nebo můj oblíbený střední pudl, to by byla bezvadná volba (nutno počítat s úpravou srsti tedy, ale vyhnete se zapíchaných krátkým chlupům všude).
Ano, jenomže ty pracovní rotvíky nikdo nenabízí jen tak na zahradu, a v ČR je spočítate na prstech.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ano, jenomže ty pracovní rotvíky nikdo nenabízí jen tak na zahradu, a v ČR je spočítate na prstech.
Chápu, že vy se na to dívate trošku z jiného pohledu, z pohledu sportovky nebo prostě z pohledu požadavků na "práci". Ale na druhou stranu znám lidi, kteří maji rotviky celý život - ale ne na cvičení, jako společníky a hlídače a jsou stále nadšení, nepozorují, že by se jejich povahy nějak rapidne změnily, a ani do budoucna nechtějí jiné plemeno. Pár z nich s nimi i cvičí, ale pravda, že jen pro zábavu, složí nějaké zkoušky, ale nemají vysoké ambice. Ale jsou to psi po "obyčejných" rodičích. Takže proč ne rotvika jako hlídače a kamaráda, třeba s troškou cvičení pro zábavu?
TyVed
napsal(a):
Nebo spíš všechny skutečně pracovní psy všude už dneska spočítáte na prstech?
To si nemyslím - třeba u NKO, Fousků a řady nemódních loveckých plemen je ještě všechno v pořádku, tam nikdo ztrácet čas s nefakčenky nebude.
Největší průšvih jsou ta expracovní plemena, kde už je sami chovatelé nabízí jako gaučáky - to je podle mě absolutní zvrácenost a neúcta k plemeni
marcelaamax
napsal(a):
Chápu, že vy se na to dívate trošku z jiného pohledu, z pohledu sportovky nebo prostě z pohledu požadavků na "práci". Ale na druhou stranu znám lidi, kteří maji rotviky celý život - ale ne na cvičení, jako společníky a hlídače a jsou stále nadšení, nepozorují, že by se jejich povahy nějak rapidne změnily, a ani do budoucna nechtějí jiné plemeno. Pár z nich s nimi i cvičí, ale pravda, že jen pro zábavu, složí nějaké zkoušky, ale nemají vysoké ambice. Ale jsou to psi po "obyčejných" rodičích. Takže proč ne rotvika jako hlídače a kamaráda, třeba s troškou cvičení pro zábavu?
Nedívám se na to z pohledu sportovky, ale z pohledu původního využití - většina těchto psů už ani nehlídá, na obranách dělá, že neexistuje (hlavně feny), a složit ZMku, kterou dnes dělají celkem běžně i borderky, a dříve ji skládali roční psi, je pro ně dřina na několik let …
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To si nemyslím - třeba u NKO, Fousků a řady nemódních loveckých plemen je ještě všechno v pořádku, tam nikdo ztrácet čas s nefakčenky nebude.
Největší průšvih jsou ta expracovní plemena, kde už je sami chovatelé nabízí jako gaučáky - to je podle mě absolutní zvrácenost a neúcta k plemeni
Jo to se omlouvám, trpím takovým neduhem, že na ta lovecká plemena vždycky zapomenu Ale máte pravdu, jsou to vlastně taky pracanti. Tak alespoň někde je to lepší

Krátkosrstá kolie je dobrá volba, bude s ní rozhodně lepší pořízení než s chrtem.
hamalamaka

XXX.XXX.87.202
Na krátkosrstou kolii se podívám. Děkuji za tip. Ten rotvajler by taky nemusel být špatný, taky se podívám na povahová specifika. Děkuji za rady. S manželem jsme si říkali, že zajedeme na nějakou výstavu, ať si můžeme jednotlivá plemena prohlédnout, osahat a poptat se majitelů na soužití s nimi. Manžel by si přál Barzoje, ale trochu mám strach z té úpravy srsti. Nemáte někdo zkušenost, jak náročné je o jeho srst pečovat?
hamalamaka
napsal(a):
Na krátkosrstou kolii se podívám. Děkuji za tip. Ten rotvajler by taky nemusel být špatný, taky se podívám na povahová specifika. Děkuji za rady. S manželem jsme si říkali, že zajedeme na nějakou výstavu, ať si můžeme jednotlivá plemena prohlédnout, osahat a poptat se majitelů na soužití s nimi. Manžel by si přál Barzoje, ale trochu mám strach z té úpravy srsti. Nemáte někdo zkušenost, jak náročné je o jeho srst pečovat?
Barzoj je plemeno bez úpravy srsti (jen se češe), a do vašich podmínek by byl ideální. Má to ale jeden háček - je to smečkový pes, a jako jedináček většinou trpí, nechce žrát apod.

no, takže jste se dobraly k tomu, že rotvík by byl vzhledem k požadavkům zadavatelky takřka ideální.....
chrti jsou chrti, kočky, lovci, poměrně specifická skupina
já pán, ty pán
chrta si má pořídit ten, kdo chce chrta, je srozuměn, specifika mu sedí.....
rotvík, kolie, ten amstaf, apod. - jiný svět
je dobré si ujasnit ty obecné rozdíly mezi skupinami plemen/plemeny a čestně si říct, jaké soužití si představuji
jestli chce muž barzoje , tak mu ještě navrhněte greye - adopťáka
bývají to užasná zvířata, vyhnete se loužičkám a po pár dnech získáte perfektního domácího nevtíravého povaleče ...
teď v So přijedou noví
https://www.facebook.com/groups/121666717865798/
nebo i našeho "útulkáče", kde si ho na vycházkách můžete otestovat
lupus4
napsal(a):
bývají to užasná zvířata, vyhnete se loužičkám a po pár dnech získáte perfektního domácího nevtíravého povaleče ...
teď v So přijedou noví
V jakém věku sem cestují? cca.
lupus4
napsal(a):
teď v So přijedou noví
Tak nic horšího byste nemohla udělat.

eli22
napsal(a):
Proč?
Protože to bývají kotcoví psi, kteří byli z kotců vytahování na trénink a dostih, ve velké většině nezachovávají čistotu, to zn. že velký dospěý pes čůrá, kde ho napadne.
Na dráhu nesmí a jinde ho z vodítka pustit nemůžete. Ale když zestárne a tohle všechno překonáte, chodíte po městě se vznešeně si vykračujícím psem a máte pocit, že jste jednu psí duši zachránila před nehezkou smrtí, jaká by ho v Anglii ( u těch milovníků zvířat) čekala.
Ale možná je to všechno jinak, na svém netrvám, je to jen můj názor a zkušenost stará asi 20 let, když dovoz těchto psů začínal.

eli22
napsal(a):
Proč?
Já jsem třeba proti, ale nikomu to nevymlouvám. Na Angličany mám svůj názor, i když pravda ti psi za to nemůžou. Já už bych si asi radši přivezla štěně ze slovenskýho útulku.
napsal(a):
Já jsem třeba proti, ale nikomu to nevymlouvám. Na Angličany mám svůj názor, i když pravda ti psi za to nemůžou. Já už bych si asi radši přivezla štěně ze slovenskýho útulku.
Já se jen ptala na názory. Já chrta měla, vím že je to docela složitá povaha /afghán/, byl taky odebraný z nevhodných podmínek.
Janae1

XXX.XXX.160.6
eli22
napsal(a):
Proč?
Také bych měla strach, vzali jsme si šestiměsíční nesocializované zvíře z kotce. Neumělo nic, neumělo si ani hrát. Asociál jak hrom, akorát se všeho bálo a na vše hystericky řvalo. Máme ho rok, celkem se srovnal, je zvyklí na lidi, na davy, abosolval v pohodě dovolený, vodu......, ale stále to v něm je, nikdy nevím čeho se lekne a to bylo šestiměsíční štěňátko.
Vlastně mám pocit, že jste řešila podobného asociála,tak víte.
Tady se bavíme o dospělých psech, navíc chrtech, vím jak těžké je to u štěněte, nešla bych do toho.
Janae1
napsal(a):
Také bych měla strach, vzali jsme si šestiměsíční nesocializované zvíře z kotce. Neumělo nic, neumělo si ani hrát. Asociál jak hrom, akorát se všeho bálo a na vše hystericky řvalo. Máme ho rok, celkem se srovnal, je zvyklí na lidi, na davy, abosolval v pohodě dovolený, vodu......, ale stále to v něm je, nikdy nevím čeho se lekne a to bylo šestiměsíční štěňátko.
Vlastně mám pocit, že jste řešila podobného asociála,tak víte.
Tady se bavíme o dospělých psech, navíc chrtech, vím jak těžké je to u štěněte, nešla bych do toho.
..... díky za názor. A ano, řešila a stále řeším. Jde to krůček po krůčku.

jahodapavel
napsal(a):
a to je u nás v útulcích málo psů?
Ne, není. To byla jen alternativa, odkud ze zahraničí si asi spíš přivézt psa. Kdybych si chtěla ještě někdy nějakého vzít, jako že fakt teď nechci, vůbec se nebojím toho, že bych si i tady mohla vybrat rovnou i plemeno

eli22
napsal(a):
Já se jen ptala na názory. Já chrta měla, vím že je to docela složitá povaha /afghán/, byl taky odebraný z nevhodných podmínek.
OK, však já to je taky jen můj názor
Známí si ho koupili.
Zadarmo je nerozdávají, cena nebyla symbolická
za psa 6 - 7 let. Mají ho v bytě, je moc pěkný,
povahově ideální, jsou z něj nadšení.
Čistotný absolutně, od prvního dne.
I na návštěvě (neznačkuje)
Pro mne je neuvěřitelné, jak je poslušný.
Pouští ho volně s fenou husky¨Povedl se jim.
(zdraví nechci zakřiknout - ťuk ťuk)
Rozhodně to nepropaguji , nesouhlasím s tím,
nešla bych do toho.
rapotacka11
napsal(a):
Známí si ho koupili.
Zadarmo je nerozdávají, cena nebyla symbolická
za psa 6 - 7 let. Mají ho v bytě, je moc pěkný,
povahově ideální, jsou z něj nadšení.
Čistotný absolutně, od prvního dne.
I na návštěvě (neznačkuje)
Pro mne je neuvěřitelné, jak je poslušný.
Pouští ho volně s fenou husky¨Povedl se jim.
(zdraví nechci zakřiknout - ťuk ťuk)
Rozhodně to nepropaguji , nesouhlasím s tím,
nešla bych do toho.
To je ale dobře, že je nedavají zadarmo. Díky za příspěvek.
nejvíc koukám o tom melou ti , co s nimi nemají žádnou zkušenost...
Anča po příjezdu - neznala schody, okenní tabule...vše se naučila během pár dnů...čistota od 1. dne bezvadná (mimo pár dnů přechodu z granclí na maso), na vodítku perfektní, se psy v pohodě ,
Vilda (dočas cca 2 měs.) totéž
pouštěni na louce bez zvěře,
Anča pak cca od 7mi let i v lese, ušla klidně i 30 km, nebo celý den v posteli
žádnej problem. Nádherný noblesní a inteligentní zvířata...Jsem moc rád , že jsem do toho šel a díky nim objevil i další psí "dimenzi"...
Toto jsem teď vykopírovala stran rozdělení a.kolie dle typu srsti:
DLOUHOSRSTÁ VARIANTA: Kvalita či struktura srsti se dělí dle typu.
"Parader kolie" mají přiléhavou, dlouhou, splývavou srst, která krásně obkresluje siluetu těla psa. Bývá většinou jen s malou či s téměř žádnou podsadou. Tento
vzhled je typický pro klasické Americké linie a Lassie jak ji známe například z filmové produkce. Jedná se o výstavní typ srsti.
"Brandwyne kolie" mají esteticky objemnější srst, ale jedná se pouze o optický jev, srst je hodně nadýchaná. Bývá většinou jen s malou podsadou. Jedná se o
výstavní typ srsti.
"Farmářské kolie" srst je kratší, obdobná jako u australských ovčáků či border kolií.
KRÁTKOSRSTÁ VARIANTA:
Am. krátkosrsté kolie jsou skutečně krátkosrsté, nikoli hladkosrsté jak tomu je například u Evropské krátkosrsté kolie. Struktura a délka srsti
krátkosrstých američanů se podobá pro představu spíše Belgickému ovčáku malinois. Jedná se o výstavní typ srsti.
Zuzika
napsal(a):
Krátkosrsté kolie bývají dost akční a milující vše živé, to požadavkům nevyhovuje. RTW mě taky napadl
Možná boxer, tam je ale taky velká možnost vtíravosti
Teď teprv procházím příspěvky... Takže kolie už byla navržena... Hlavně ale NE BOCku.
Do boxera bych já osobně nešla kvůli zdraví nebo spíš "zdraví". Kolem mne samá úmrtí relativně mladých boxíků (kolem 5let) na tumorová onemocnění...
jahodapavel
napsal(a):
Tak nic horšího byste nemohla udělat.
A to jako proč?
Mám adopťáka 12 let, lurchera.
Neagresivní, nevtíravý, nenáročný.
Miluje výlety, miluje válení.
Jediné negativum, že možná nebude moci navolno. Naše tedy může.
RR jsem měla 13 let.
Je to pes celkem dost náročný na pohyb a akci.

Svého času sem na faunu chodil Aliens_II ...někteří z vás si ho budou pamatovat, taky měl "zachráněnou" chrtici, tuším, že Alínku, seznámila jsem se s ní osobně a byla úžasná.

napsal(a):
Když psa z útulku, tak českého. Ne psa dotaženeho z jiného státu. Nevím, proč by ČR měla dělat útulek Slovensku, Ukrajině, Rumunsku a dalším balkánským zemím. A ani Velké Británii nebo Španělsku, odkud se sem chrti vozí. Je mi hrozně líto těch psů tam, ale u nás je tolik potřebných, že ani všichni nový domov nenajdou. Tak proč ještě další dovážet.

napsal(a):
Když psa z útulku, tak českého. Ne psa dotaženeho z jiného státu. Nevím, proč by ČR měla dělat útulek Slovensku, Ukrajině, Rumunsku a dalším balkánským zemím. A ani Velké Británii nebo Španělsku, odkud se sem chrti vozí. Je mi hrozně líto těch psů tam, ale u nás je tolik potřebných, že ani všichni nový domov nenajdou. Tak proč ještě další dovážet.
Já jsem taky za to, aby se člověk vzal psa z českého útulku, ale v případě chrta jich asi v útulcích moc nebude a pokud netrvám na štěněti a chci pomoct, tak asi budu hledat nějaké stránky jako chrti v nouzi.....nevím, zda jsou i nějaké stránky pro "české" chrty, všechno co na mě vyskočí jsou právě chrti z Anglie a španělští psi.
U těhle psů je situace trochu jiná než třeba v romských osadách na slovensku.....protože tady to opravdu není o tom, že když odvezete 20 psů, tak je dvacet nových nahradí........dostihový chrti jsou, alespoň z toho, co jsem se dočetla, spotřební materiál a budou nahrazeni tak nebo tak..........je úplně jedno, jestli ty psy někdo bude zachraňovat nebo ne, psi kteří už na dráze nevydělají peníze nikdo zbůhdarma živit nebude - strašný přístup.
Takže pokud chci chrta, tak nevidím jediný důvod, proč nezachránit zvíře ze zahraničí, když třeba u nás v útulku žádného podobného nenajdu. Možná, že se pletu, ale třeba greyů určitě plné útulky nebudou.

napsal(a):
Vysvětluju výš, takže v podstatě to samé.
Zuzika
napsal(a):
Překvapuje mě, že majitelé adoptovaných chrtů tu veřejně píší, že adopťáky pouští na volno - co vím, mívají organizace, které sem chrty vozí, ve smlouvách zákaz pouštění psů na volno mimo oplocený prostor.
FIKOVNICE, americká kolie je už v čr uznaná? Nebo plánujete dovoz přímo z USA?
"Zuziko", já tam psala, že bych si ji pořídila hypoteticky - proto jsem tam napsala v nadsázce, že si ji pořídím, až "vyrostu". Vyrostlá jsem už dost , ale bohužel nesplňuji podmínky pro to, abych měla vlastního psa. Nezvládala bych z časových ani zdravotních důvodů psu poskytnout to, co potřebuje, tak se nechci chovat sobecky a psa si pořizovat. Mám tři kočky a psa "víkenďáka" . Toho jsem sice pořídila já, nějakou dobu jsem jej měla v bytě, ale pak jsem jej předala mým příbuzným na venkov, kde je šťastný a má se tak, jak se nemá snad 90% jiných psů (alespoň tam z té oblasti). No a já když tam přijedu, tak si jej vezmu - na chalupu, která je asi 4km vzdálená.
Jinak - zda je a.kolie v ČR uznané plemeno, nevím. Ale budou jistě vědět zkušenější...
Zuzika
napsal(a):
Překvapuje mě, že majitelé adoptovaných chrtů tu veřejně píší, že adopťáky pouští na volno - co vím, mívají organizace, které sem chrty vozí, ve smlouvách zákaz pouštění psů na volno mimo oplocený prostor.
FIKOVNICE, americká kolie je už v čr uznaná? Nebo plánujete dovoz přímo z USA?
Žádnou takovou smlouvu nemám.
Fenku mám 12 let, je vychovaná a poslušná.
Vím, kde mohu pustit a kde ne.

Zuzika
napsal(a):
Fikovnice, nadsázku jsem pochopila, jen jsem myslela, ze mas americkou kolii v planu za nejaky cas 😁 Vim, ze se pred par mesici resila jedna povedena "chovatelka", ktera prodavala nejspis krizence kk jako ameriky, tak mne tvoje zminka zaujala 😉
Řekla bych, že americká kolie je vzhledově blíž původní kolii než dnešní dlouhosrstá kolie. A snad i povahové, tedy podle toho, co jsem četla. Zkušenost nemám. Ale pokud bych uvažovala o pořízení kolie, tak bych volila americkou.
Zuzika
napsal(a):
Fikovnice, nadsázku jsem pochopila, jen jsem myslela, ze mas americkou kolii v planu za nejaky cas 😁 Vim, ze se pred par mesici resila jedna povedena "chovatelka", ktera prodavala nejspis krizence kk jako ameriky, tak mne tvoje zminka zaujala 😉
Ráda bych....ale neočekávám, že se u mě změní podmínky k lepšímu.
sufle
napsal(a):
Žádnou takovou smlouvu nemám.
Fenku mám 12 let, je vychovaná a poslušná.
Vím, kde mohu pustit a kde ne.
GACR (chrti v nouzi) i Galgos de la Estrella mají v adopční smlouvě zákaz pouštění na volno mimo oplocený prostor. Máte fenku přes jinou organizaci? Nebo možná před 12 lety toto v podmínkách neměli. V létě jsme hledali adoptovaného greye, který vzal majitelce roha, bylo jí velmi vyčítáno, že porušila podmínky smlouvy. Hlavně potom,co jsme ho našli mrtvého, se do ní pustily davy velmi pohoršených majitelů adopťáků. Osobně si myslím, že adoptované chrty pouští většina majitelů, kteří nebydlí v dosahu oplocenek, jen to málokdo přizná
Tak za mne žádná smlouva nebyla, jen doporučení NEPOUŠTĚT, já osobně Ančí pouštěl pouze na zvěře prostých pozemcích,na prochajdy "navolno" chodila až jako starší a rozumná dáma, kterou jsem perfekně znal a stůj měla 99,9,%, jinak zvyknou si i na kočky

...ta číča je jak sádrová soška
Máme křížence AST a Tosa Inu a je to pes k nezaplacení. Je mu už sice 11 let, ale vzhledem k tomu, že jsem si ho pořizovala ještě na střední škole, zvládli jsme spolu plnou socializaci...děti, lidi, město, dopravní prostředky jako auto, vlak, loď, zvířata...je to gaučový povaleč, který zvládne v noci i spadnout z postele, na druhou stranu vyskočit na balík sena z místa mu nedělá problém, stejně tak jako procházka nebo výlet. Při dobrém přístupu a výchově je to pes nekonfliktní vůči ostatním, i když výjímky se najdou, stejně jako mezi lidma. Je to pes budící respekt, za plotem hlídá, nikdy nekousnul, moc neštěká. Je vítací, ale s velikým odstupem, než pozná o koho jde. Na procházce neutíká, s dětmi se válí v posteli. Je muchlací, v zimě a dešti se venčí rychle a honem do tepla. Sleduje s námi televizi, rozjímá na balkoně...prostě parťák jak má být...sport ho nebaví, ale boby s dětmi v zimě zvládne. Až tu jednou nebude, chtěla bych se poohlédnout zase po jednom z takových plemen.
Smíšulka
napsal(a):
Máme křížence AST a Tosa Inu a je to pes k nezaplacení. Je mu už sice 11 let, ale vzhledem k tomu, že jsem si ho pořizovala ještě na střední škole, zvládli jsme spolu plnou socializaci...děti, lidi, město, dopravní prostředky jako auto, vlak, loď, zvířata...je to gaučový povaleč, který zvládne v noci i spadnout z postele, na druhou stranu vyskočit na balík sena z místa mu nedělá problém, stejně tak jako procházka nebo výlet. Při dobrém přístupu a výchově je to pes nekonfliktní vůči ostatním, i když výjímky se najdou, stejně jako mezi lidma. Je to pes budící respekt, za plotem hlídá, nikdy nekousnul, moc neštěká. Je vítací, ale s velikým odstupem, než pozná o koho jde. Na procházce neutíká, s dětmi se válí v posteli. Je muchlací, v zimě a dešti se venčí rychle a honem do tepla. Sleduje s námi televizi, rozjímá na balkoně...prostě parťák jak má být...sport ho nebaví, ale boby s dětmi v zimě zvládne. Až tu jednou nebude, chtěla bych se poohlédnout zase po jednom z takových plemen.
Neberte si to prosím osobně, ale nemůžete takto doporučovat křížence s tím, že jiný kříženec (stejných plemen) na tom bude tak nějak podobně. Tak to prostě nefunguje.
Když vezmu jen toho AST - tak to vyloženě gaučový povaleč není a potřebuje dost pohybu, při dobrém přístupu a výchově stejně nemusí být nekonfliktní vůči ostatním psům - výjimky jsou spíše ti, co nekonfliktní jsou , nehlídá a nemá odstup k lidem - spíš naopak, na procházkách neutíká - to je taky hodně individuální, a sport ho ve většině případů baví....
Píšete, že příště byste se zase chtěla poohlédnout po jednom z takových plemen - to znamená buď AST nebo Tosa? Protože v tom případě asi s AST spokojená nebudete.
Já bych tu taky mohla popsat AST křížence - jako energií naplněné tornádo, připravené kdykoli cokoli dělat. Navíc velký hlídač a ostrý na cizí lidi - ale to je zadavatelce absolutně k ničemu, protože každý kříženec může být povahově úplně jiný.
marcelaamax
napsal(a):
Neberte si to prosím osobně, ale nemůžete takto doporučovat křížence s tím, že jiný kříženec (stejných plemen) na tom bude tak nějak podobně. Tak to prostě nefunguje.
Když vezmu jen toho AST - tak to vyloženě gaučový povaleč není a potřebuje dost pohybu, při dobrém přístupu a výchově stejně nemusí být nekonfliktní vůči ostatním psům - výjimky jsou spíše ti, co nekonfliktní jsou , nehlídá a nemá odstup k lidem - spíš naopak, na procházkách neutíká - to je taky hodně individuální, a sport ho ve většině případů baví....
Píšete, že příště byste se zase chtěla poohlédnout po jednom z takových plemen - to znamená buď AST nebo Tosa? Protože v tom případě asi s AST spokojená nebudete.
Já bych tu taky mohla popsat AST křížence - jako energií naplněné tornádo, připravené kdykoli cokoli dělat. Navíc velký hlídač a ostrý na cizí lidi - ale to je zadavatelce absolutně k ničemu, protože každý kříženec může být povahově úplně jiný.
Ano, buď AST nebo Tosu. Jenom se zeptám, jak můžete vědět, že nebudu spokojená? Znám několik desítek jedinců toho i toho plemene. Každý má jinou povahu a záliby, stejné je to u lidí.
Jestli dobře koukám, nedoporučuji křížence, ale popisuji charakter toho našeho. A na závěr píši, že bych volila opět to nebo to plemeno. Ne že jsem pro křížence a paní ho doporučuji.
Sto lidí, sto chutí. A jestliže náš pes je prostě takový gaučák, vůbec mi to nevadí. Ono si to vynahradíme s naším čistokrevným aktivním foxteriérem.
Smíšulka
napsal(a):
Ano, buď AST nebo Tosu. Jenom se zeptám, jak můžete vědět, že nebudu spokojená? Znám několik desítek jedinců toho i toho plemene. Každý má jinou povahu a záliby, stejné je to u lidí.
Jestli dobře koukám, nedoporučuji křížence, ale popisuji charakter toho našeho. A na závěr píši, že bych volila opět to nebo to plemeno. Ne že jsem pro křížence a paní ho doporučuji.
Sto lidí, sto chutí. A jestliže náš pes je prostě takový gaučák, vůbec mi to nevadí. Ono si to vynahradíme s naším čistokrevným aktivním foxteriérem.
Já jsem to nemyslela nijak zle, pochopila jsem to tak, že popisujete vašeho úžasného křížence a tím paní doporučujete křížence podobného. Asi to tak myšleno nebylo, tak se omlouvám.
K tomu AST - znám jich mraky a neodpovídají tomu vašemu popisu. Čímž jsem myslela, že pokud si ho pořídíte s tím, že bude takový jako vás současný pes, tak pravděpodobně nebude a tudíž to nebude to, co očekáváte a nebudete spokojená.
A že je váš pes gaučák ani mě vůbec ani při nejmenším nevadí .
A ještě - zadavatelce nevyhovoval SBT, takže myslím, že ji nebude vyhovovat ani AST - typický AST prostě k lidem odměřený není....
Tosu bych zase řadila už k velkým plemenům, které zadavatelka taky nechce.
Znám několik desítek jedinců toho i toho plemene. Každý má jinou povahu a záliby, stejné je to u lidí.
Jasně, že ani v rámci plemene nejsou všichni jedinci jako přes kopírák stejní. Ale ty základní rysy by stejné být měli - u AST třeba to, že miluje lidi a že je aktivní a potřebuje dost pohybu. A taky je u tohoto plemene potřeba počítat s tím, že i přes veškerou socializaci a výchovu se v dospělosti nesnese se stejným pohlavím.
marcelaamax
napsal(a):
Já jsem to nemyslela nijak zle, pochopila jsem to tak, že popisujete vašeho úžasného křížence a tím paní doporučujete křížence podobného. Asi to tak myšleno nebylo, tak se omlouvám.
K tomu AST - znám jich mraky a neodpovídají tomu vašemu popisu. Čímž jsem myslela, že pokud si ho pořídíte s tím, že bude takový jako vás současný pes, tak pravděpodobně nebude a tudíž to nebude to, co očekáváte a nebudete spokojená.
A že je váš pes gaučák ani mě vůbec ani při nejmenším nevadí .
A ještě - zadavatelce nevyhovoval SBT, takže myslím, že ji nebude vyhovovat ani AST - typický AST prostě k lidem odměřený není....
Tosu bych zase řadila už k velkým plemenům, které zadavatelka taky nechce.
Znám několik desítek jedinců toho i toho plemene. Každý má jinou povahu a záliby, stejné je to u lidí.
Jasně, že ani v rámci plemene nejsou všichni jedinci jako přes kopírák stejní. Ale ty základní rysy by stejné být měli - u AST třeba to, že miluje lidi a že je aktivní a potřebuje dost pohybu. A taky je u tohoto plemene potřeba počítat s tím, že i přes veškerou socializaci a výchovu se v dospělosti nesnese se stejným pohlavím.
Však já to taky vůbec zle nepsala. Nebudeme tu rozebírat povahy podle encyklopedie, každý má své zkušenosti. A myslím, že psů je v dnešní době hodně.
Paní píše, že má zahradu. Ono takový dalmatin nebo retrívr taky můžou být psi odměření vůči cizím. A padl tu Německý ovčák? Klasika u domu se zahradou 😉 jako malí jsme měli hovawarta.
Smíšulka
napsal(a):
Však já to taky vůbec zle nepsala. Nebudeme tu rozebírat povahy podle encyklopedie, každý má své zkušenosti. A myslím, že psů je v dnešní době hodně.
Paní píše, že má zahradu. Ono takový dalmatin nebo retrívr taky můžou být psi odměření vůči cizím. A padl tu Německý ovčák? Klasika u domu se zahradou 😉 jako malí jsme měli hovawarta.
Jak to myslíte s tou zahradou?
A upřímně tedy retrívra odměřeného vůči lidem neznám ani jednoho (tedy z labradorských a zlatých). Ono pokud chce vyloženě psa k lidem odměřeného, tak proč si pořizovat lidumila s tím, ze třeba zrovna budu mít výjimku? 😀. To je dle mě lepší rovnou hledat psa, který se takto chová standardně ve většině případů.
Dobrý den,
Já mám například Australana a neměnila bych, miluje děti, zvíře. Bydlela jsem v domě na zahradě na kolemjdoucí stekal, ale zároveň nebyl zlý. Je to takový obranář, který vzbuzuje respekt. Teď jsem se přestěhovala do bytu a zvykl si také, přizpůsobí se hodně podle Vás, jak si ho naučíte. Za mě určitě Australan, jedinou nevýhodu to má a to jeho chlupy, jsou opravdu všude, ale už jsem si zvykla . Měli jsme kdysi staforda a kokra, jenže staford byl hodně majetnický, byl to takové pes spíše pro jednoho majitele, ale třeba byl takový jen můj