Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.10.2019 17:25
vetřelec

XXX.XXX.224.254

Ať se jdou zahrabat s bojem proti množírnám.
Definice množírny by neměla být založena na kvantitě chovných zvířat, kvantitě odchovu, vytěžování fen, podmínkách. Avšak na kvalitě. A to výhradně na kvalitě odchovu.

Měli by zakázat činnost množitelům a mohou zakázat činnost vybraným chovatelům. Ale tzv. boj proti množírnám smrdí a smrdí jako lejno. Iniciátorem je totiž tlupa dutohlavých opic..

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.10.2019 19:10
3.10.2019 21:01
sisi58

XXX.XXX.191.1

Do 3 let má být centrální registr a povinnost mít psa zaregistrovaného. Trochu se zákonodárci předběhli před technikou.
Navíc padl pozměňovací návrh, aby byla štěňata čipována, ještě u chovatele, takže by k novému majiteli šla už očipovaná. Chovatel by měl být takto dohledatelný.
Co mě zaráží, že se toho ještě nechytli finančáci. Další zdroj daní.

3.10.2019 22:10

"Co mě zaráží, že se toho ještě nechytli finančáci. Další zdroj daní".
Asi mám v tuhle denní hodinu pomalejší chápání, nebo malou představivost - co se toho zdroje daní týče.

3.10.2019 22:14
assil

XXX.XXX.121.3

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Asi mám v tuhle denní hodinu pomalejší chápání, nebo malou představivost - co se toho zdroje daní týče.

Tak jako si finančáky kontrolujou počty odchovaných štěňat na plemence, budou si pak moct podle registru došlápnout i na odchov bezpapíráků, když bude jasný kolik kdo odchoval štěňat.

3.10.2019 22:16

assil napsal(a):
Tak jako si finančáky kontrolujou počty odchovaných štěňat na plemence, budou si pak moct podle registru došlápnout i na odchov bezpapíráků, když bude jasný kolik kdo odchoval štěňat.

Dík za vysvětlení, jak píšu malá představivost. Já jsem tady vždycky četla, že je chov psů ztrátová záležitost, tak mi to nějak neseplo.

3.10.2019 22:43
sisi58

XXX.XXX.191.1

Štěňátka se prodávají za peníze. U množek hodně peněz. Sice po menších částkách, ale často. Stát nedostane nic.

4.10.2019 08:50
assil

XXX.XXX.225.195

Dík za vysvětlení, jak píšu malá představivost. Já jsem tady vždycky četla, že je chov psů ztrátová záležitost, tak mi to nějak neseplo.

Ztrátový je obvykle chov s PP, protože je tam spousta nákladů, které u bezpapíráků nejsou. Ale tam má dost chovatelů živnostňák a náklady si může odečíst a daně platí právě proto,že jsou dohledatelní. Množky nemají náklady téměř žádný a vše inkasované jim jde do kapsy, protože vše je anonymní, štěně za 2-5 tisíc - 100 štěňat ročne, to asi ztrátový nebude, žejo. Ono v podstatě i ten malomnožitel je dobrý přilepšení, štěńata 2-4x ročně, to je třeba 15-30 štěňat x cca 3 tisíce, žádný daně, kdo by nebral sto tisíc ročně jako přilepšení. Na tyhle si pak díky registru budou moct došlápnout, pokud lidi nebudou blbí a nebudou kupovat nadále nečipovaný a neregistrovaný štěńata.

4.10.2019 10:21
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

pokud lidi nebudou blbí a nebudou kupovat nadále nečipovaný a neregistrovaný štěńata - tak ono by chtělo ještě nějakou úpravu tohohle...postih pro takové kupující.

5.10.2019 15:19
mnauhaf

XXX.XXX.236.4

vetřelec napsal(a):
Ať se jdou zahrabat s bojem proti množírnám.
Definice množírny by neměla být založena na kvantitě chovných zvířat, kvantitě odchovu, vytěžování fen, podmínkách. Avšak na kvalitě. A to výhradně na kvalitě odchovu.

Měli by zakázat činnost množitelům a mohou zakázat činnost vybraným chovatelům. Ale tzv. boj proti množírnám smrdí a smrdí jako lejno. Iniciátorem je totiž tlupa dutohlavých opic..

takže na tom, jak se chovají množitelé k chovným zvířatům nemá záležet?

já myslím naopak, možnost chovně využít jakoukoliv fenu, včetně voříška, by měla bkýt podrobena stejným prvidlům jako u papírových zvířat

a měla by přibýt možnost doživotního zákazu chovat, doživotního zákazu vlastnit a odebrání zvířat

5.10.2019 15:21
mnauhaf

XXX.XXX.236.4

lesnížínka napsal(a):
pokud lidi nebudou blbí a nebudou kupovat nadále nečipovaný a neregistrovaný štěńata - tak ono by chtělo ještě nějakou úpravu tohohle...postih pro takové kupující.

něrozumím, čipování je povinné, bez ohledu na plemeno, bez ohledu na to, zda je to zvíře s papíry nebo ne,.s množjním jako takovým nesouvisí, jen umožní větší kontrolu počtu a stavu zvířat. registraci provádí veterinář, u něhož je pes čipován a to zcela rutinně a nikoho se neptá.

5.10.2019 15:59
impact

XXX.XXX.16.100

mnauhaf napsal(a):
něrozumím, čipování je povinné, bez ohledu na plemeno, bez ohledu na to, zda je to zvíře s papíry nebo ne,.s množjním jako takovým nesouvisí, jen umožní větší kontrolu počtu a stavu zvířat. registraci provádí veterinář, u něhož je pes čipován a to zcela rutinně a nikoho se neptá.

To se hluboce pletete. Veterinar registruje max na Vetkom. Do dalsich registru si registruje majitel sam. Uz jen z toho duvodu, ze tam zadavate SVUJ EMAIL, pro pripadne upravy kontaktu pri zmene bydliste, telefonu, apod.

5.10.2019 16:27
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Jste jak posedlí množírnami. Zatím není ani přesná definice co to vlastně množírna je. Nějaké čipování ani registr nic nevyřeší. Jediná pomoc je osvěta. Když štěňata budou neprodejná nikdo je nebude produkovat. Na Slovensku zakázali prodej psů bez PP a vedlo to k něčemu?

5.10.2019 16:30
impact

XXX.XXX.195.92

jahodapavel napsal(a):
Jste jak posedlí množírnami. Zatím není ani přesná definice co to vlastně množírna je. Nějaké čipování ani registr nic nevyřeší. Jediná pomoc je osvěta. Když štěňata budou neprodejná nikdo je nebude produkovat. Na Slovensku zakázali prodej psů bez PP a vedlo to k něčemu?

Na Slovensku zadny prodej psu bez PP nezakazali.

5.10.2019 16:36
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

impact napsal(a):
Na Slovensku zadny prodej psu bez PP nezakazali.

měl jsem to od jednoho Slováka.

5.10.2019 16:54

mnauhaf napsal(a):

to právě není pravda, tohle.

čipování je povinné, ale ne registrace čipů. a veterinář s tím celkem nemá co dělat. někdo si čísla čipu napíše do karet zvířat, někdo pomůže majiteli s registrací, jiný jen vysvětlí, že aby to mělo smysl, měl by majitel navíc registrovat a další neudělá nic, jen nalepí nálepku od čipu do očkováku a je to, zákon splněn.

5.10.2019 19:33
sisi58

XXX.XXX.191.1

jahodapavel napsal(a):

Každý rozumný a slušný člověk pozná množírnu, když ji uvidí. I bez definice. A pokud projde pozměňovací návrh, budou čipovaná štěňátka už od majitele feny-matky, a to při prodeji.

5.10.2019 20:29
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

sisi58 napsal(a):
Každý rozumný a slušný člověk pozná množírnu, když ji uvidí. I bez definice. A pokud projde pozměňovací návrh, budou čipovaná štěňátka už od majitele feny-matky, a to při prodeji.

By měla být.

5.10.2019 20:29
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

By měla být.

6.10.2019 07:28
sisi58

XXX.XXX.191.1

jahodapavel napsal(a):
By měla být.

Vždy byli,jsou a budou lidi, co vědomě porušují zákon. Od toho tu mají být příslušné složky. To na iFauně opravdu nevyřešíme.

6.10.2019 11:08
mnauhaf

XXX.XXX.236.4

tak proč inzertní stránky ze Slovenska i Maďarks jsou plné štěňat bez PP?

6.10.2019 11:11
mnauhaf

XXX.XXX.236.4

to právě není pravda, tohle.

čipování je povinné, ale ne registrace čipů. a veterinář s tím celkem nemá co dělat. někdo si čísla čipu napíše do karet zvířat, někdo pomůže majiteli s registrací, jiný jen vysvětlí, že aby to mělo smysl, měl by majitel navíc registrovat a další neudělá nic, jen nalepí nálepku od čipu do očkováku a je to, zákon splněn.

tak moje veterinářka nejen, že kontrolovala číslo čipu v psovi s číslem v PP, ale provedla i registraci, dokonce, bohužel, musela registrovat dle jména v PP, ačkoliv dostal doma jiné jméno. a opsala si i kontakt na veterináře, který dával první očkování i čip, aby se s ním kontaktovala.

asi tedy ne všichni veterináři jsou v tomto směru slušnými veterináři.

6.10.2019 11:13
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

mnauhaf napsal(a):
tak moje veterinářka nejen, že kontrolovala číslo čipu v psovi s číslem v PP, ale provedla i registraci, dokonce, bohužel, musela registrovat dle jména v PP, ačkoliv dostal doma jiné jméno. a opsala si i kontakt na veterináře, který dával první očkování i čip, aby se s ním kontaktovala.

a to vše jste si zaplatila.

6.10.2019 12:10
sisi58

XXX.XXX.191.1

jahodapavel napsal(a):

Jinde si zaplatí a má čip.Nic víc a nic méně.

6.10.2019 12:43
GAELLE

XXX.XXX.55.67

jahodapavel napsal(a):

nám udělal veterinář totéž a i s pasem to stálo necelých 500 ..................

6.10.2019 13:21
conie

XXX.XXX.206.202

mnauhaf napsal(a):

To jako předkládáte vetovi PP? To jsem nikdy nedělala a ani to po nás vet nechtěl.

7.10.2019 07:55
mnauhaf

XXX.XXX.236.4

conie napsal(a):
To jako předkládáte vetovi PP? To jsem nikdy nedělala a ani to po nás vet nechtěl.

měla jsem s sebou očkovák a tam číslo čipu mám uvedeno i jméno v PP

7.10.2019 07:56
mnauhaf

XXX.XXX.236.4

jahodapavel napsal(a):

platila jsem očkování, nic navíc.

7.10.2019 10:09

mnauhaf napsal(a):
měla jsem s sebou očkovák a tam číslo čipu mám uvedeno i jméno v PP

Vaše příspěvky ale se slušností nebo neslušností veterinářů nemají co dělat. Jméno psa uvedené v PP je vždy stejné i v očkováku, ten přece dostanete taky přímo od chovatele a jak doma potom psovi říkáte, je už vaše věc. Stejně tak číslo čipu je stejné v PP i v očkováku, logicky.
Registrace není povinností veterináře, to by měl udělat buď chovatel, nebo majitel. Já jsem měla poslední štěně už registrované od chovatele, předchozí fena ale registrovaná nebyla, tu jsem si musela zaregistrovat sama. Pes, kterého jsem si brala od prvních majitelů, už registrovaný jimi byl, tam jsem jen doložila darovací smlouvu a požádala o změnu, žádný problém s tím nebyl.

7.10.2019 16:14
mnauhaf

XXX.XXX.236.4

Vaše příspěvky ale se slušností nebo neslušností veterinářů nemají co dělat. Jméno psa uvedené v PP je vždy stejné i v očkováku, ten přece dostanete taky přímo od chovatele a jak doma potom psovi říkáte, je už vaše věc. Stejně tak číslo čipu je stejné v PP i v očkováku, logicky.
Registrace není povinností veterináře, to by měl udělat buď chovatel, nebo majitel. Já jsem měla poslední štěně už registrované od chovatele, předchozí fena ale registrovaná nebyla, tu jsem si musela zaregistrovat sama. Pes, kterého jsem si brala od prvních majitelů, už registrovaný jimi byl, tam jsem jen doložila darovací smlouvu a požádala o změnu, žádný problém s tím nebyl.

nevím, o čem diskutujete, kdo mluví o tom, že není stejné jméno psa v PP a na očkováku,mjá říkám, že veterinářka dle svých slov musela toto jméno i zaregisttrovat přes to, že mu doma říkáme jinak, v případě, že by se ztratil a byl nalezen na jméno z PP slyšet nebude, tedy podstatně hůře s ním nálezce naváže kontakt.

pokud registrace skutečně není povinností veterináře a já se příležitostně zeptám, pak musím znovu konstatovat, že moje veterinářka je tak perfektní a slušná, že bez dalšího registraci provedla. osud zvířet v její péči jí patrně není lhostejný.

7.10.2019 17:35
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

mnauhaf napsal(a):
nevím, o čem diskutujete, kdo mluví o tom, že není stejné jméno psa v PP a na očkováku,mjá říkám, že veterinářka dle svých slov musela toto jméno i zaregisttrovat přes to, že mu doma říkáme jinak, v případě, že by se ztratil a byl nalezen na jméno z PP slyšet nebude, tedy podstatně hůře s ním nálezce naváže kontakt.

pokud registrace skutečně není povinností veterináře a já se příležitostně zeptám, pak musím znovu konstatovat, že moje veterinářka je tak perfektní a slušná, že bez dalšího registraci provedla. osud zvířet v její péči jí patrně není lhostejný.

Registrace opravdu není povinností veterináře. Psa jsem si registrovala sama, veterinář nikdy nekontroloval, jestli číslo čipu sedí s tím, co má v očkováku. Jen já jsem na požádání chtěla čip "načíst", protože se mi na závodech stalo, že mu čip nemohli najít - cestoval. Tak si ho jednou za čas nechám načíst u veta, abych věděla, kde zhruba je. Ale to číslo vet nikdy nekontroloval a myslím, že ho ani nikde u sebe zapsané nemá. Tenhle měsíc máme jít na očkování, tak uvidím, jestli nyní si třeba číslo čipu již zapíše.

Fenu jsem měla registrovanou už od chovatelky. Co vím, tak náš vet nyní těm, kteří dávají u něho čipovat psa,doporučí také psa registrovat a dá jim lísteček se třemi registry. Myslím, že kdyby ho někdo poprosil, třeba někdo starší, kdo neví jak na to, tak určitě nebude mít problém s tím, aby on nebo sestřička v ordinaci s registrací pomohli... Ale jeho povinnost to není.

7.10.2019 18:25

mnauhaf napsal(a):

Mluvím o tom, že stejné jméno jako v PP i očkováku musí být i v registru, není důležité, na co pes slyší, podle toho se majitel nehledá.
Jinak můj veterinář je taky slušný, ale psy neregistruje, jen napíše lidem lístek, kde všude můžou registrovat oni sami. Ono je to stejně jedno, zaplatit se to musí tak jako tak. A pokud vy jste to neplatila, tak to zaplatila veterinářka ze svého.

7.10.2019 22:19
assil

XXX.XXX.121.3

Veterinář registruje petpas a tam je číslo čipu taky a je to zadara. A nebo pokud se čip dá Datamars, tak je registrace v Národním registru taky zadara. Pochybuju, že veterinářka platila registraci čipu v placeném registru.

8.10.2019 06:30

Ano, máte pravdu, že registrace Datamars je zdarma, ale jen pokud si ho koupíte přímo v eshopu NRMZ a tam je cena 369 korun. Aspoň takové mám já informace. Jedině že by veterináři dostávali čipy Datamars zdarma.

8.10.2019 10:21
mnauhaf

XXX.XXX.236.4

Mluvím o tom, že stejné jméno jako v PP i očkováku musí být i v registru, není důležité, na co pes slyší, podle toho se majitel nehledá.
Jinak můj veterinář je taky slušný, ale psy neregistruje, jen napíše lidem lístek, kde všude můžou registrovat oni sami. Ono je to stejně jedno, zaplatit se to musí tak jako tak. A pokud vy jste to neplatila, tak to zaplatila veterinářka ze svého.

MAJITEL SE HLEDÁ PODLE JMÉNA PSA??? a já myslela, že úpdle svého jména. před časem, kdy byla situace jiná , jsem si čip registrovala sama a jméno jsem zadala takové , jak jsme fence doma říkali.

existují registrace zdarma a když existují pro majitele, jistě i oro veterináře, na takovém jsem měla registrovánu i fenku, kterou jsem si registrovala sama.

registrovat zdarma můžete třeba zde https://www.registrmikrocipu.cz/, https://www.narodniregistr.cz/registrace-zvirat.php

8.10.2019 10:49

mnauhaf napsal(a):
MAJITEL SE HLEDÁ PODLE JMÉNA PSA??? a já myslela, že úpdle svého jména. před časem, kdy byla situace jiná , jsem si čip registrovala sama a jméno jsem zadala takové , jak jsme fence doma říkali.

existují registrace zdarma a když existují pro majitele, jistě i oro veterináře, na takovém jsem měla registrovánu i fenku, kterou jsem si registrovala sama.

registrovat zdarma můžete třeba zde https://www.registrmikrocipu.cz/, https://www.narodniregistr.cz/registrace-zvirat.php

Píšu, že majitel se nehledá podle jména psa, nic jiného. Je úplně jedno, jaký jméno pes má. Pes může být tak vystresovanej, když se ztratí nebo zaběhne, že na jméno ani nebude slyšet. A kromě toho můj pes třeba slyší na různý zavolání, nejen na svý jméno. To vy jste psala, že bohužel se tam nemůže psát jméno, jak psovi říkáte doma a že případný nálezce s ním nenaváže kontakt. Můj pes by nenavázal kontakt naprosto s nikým, jen se mnou. A jako informace pro chovatele je určitě lepší, když je jeho odchov registrovaný na jméno v PP.
Já mám registrovaný všechny svoje psy v NRMZ a zdarma byla pouze registrace čipu Datamars, ale ne samotný čip. Jak píšu výš, ten stojí 369 korun. Ale já štěně koupila již načipované, takže netuším, kolik platila chovatelka veterinářce a jestli vůbec. Čip pro staršího psa jsem si samozřejmě na Altercanu musela zaplatit.

8.10.2019 11:54
assil

XXX.XXX.225.195

Ano, máte pravdu, že registrace Datamars je zdarma, ale jen pokud si ho koupíte přímo v eshopu NRMZ a tam je cena 369 korun. Aspoň takové mám já informace. Jedině že by veterináři dostávali čipy Datamars zdarma.

Kde veterinář ten čip koupí nevím a je mi to jedno.

8.10.2019 12:00

assil napsal(a):
Kde veterinář ten čip koupí nevím a je mi to jedno.

No mně taky, já si cenu zaplatím v celkové ceně za štěně. Ale více lidem to jedno není, třeba důchodcům, co teď musejí čipovat a třeba 600 za čip a aplikaci je pro ně hodně.

8.10.2019 12:17
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Registrace Datamars čipu vůbec zdarma není - zaplatíte si ji v ceně toho čipu, protože nákupka jiných značek je třeba 120 Kč

8.10.2019 12:25

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Registrace Datamars čipu vůbec zdarma není - zaplatíte si ji v ceně toho čipu, protože nákupka jiných značek je třeba 120 Kč

Mně je to jasný ...koupíte si na jejich eshopu "balíček" čip + registrace jakože zdarma za celkem 369 korun. Proto mně přijde divný, že tady někdo napíše, že veterinářka je slušná, protože načipovala a nic za čip a registraci nechtěla a dotyčná zaplatila jen za očkování. To je blbost. Někteří veterináři mají na stránkách cenu za čip + načipování 600 korun a bez registrace. Takže buď to fakt veterinářka zaplatila ze svýho, nebo psa načipovala kdovíčím a nebo tady přispěvatelka kecá. A nebo je tu ještě možnost, že předchozí veterinář načipoval Datamars, za ten zaplatila, a teď byla registrace jakože zdarma.

8.10.2019 15:01
assil

XXX.XXX.225.195

Inspektor Pišišvor napsal(a):

No pravda je, že já čipovala naposledy někdy tak před 12 lety, ale tenkrát u nás čipování bylo u různých vetů + - za stejné peníze, ale jen jeden čipoval Datamars. Tak možná měl menší marži.

9.10.2019 05:23
mnauhaf

XXX.XXX.236.4

Píšu, že majitel se nehledá podle jména psa, nic jiného. Je úplně jedno, jaký jméno pes má. Pes může být tak vystresovanej, když se ztratí nebo zaběhne, že na jméno ani nebude slyšet. A kromě toho můj pes třeba slyší na různý zavolání, nejen na svý jméno. To vy jste psala, že bohužel se tam nemůže psát jméno, jak psovi říkáte doma a že případný nálezce s ním nenaváže kontakt. Můj pes by nenavázal kontakt naprosto s nikým, jen se mnou. A jako informace pro chovatele je určitě lepší, když je jeho odchov registrovaný na jméno v PP.
Já mám registrovaný všechny svoje psy v NRMZ a zdarma byla pouze registrace čipu Datamars, ale ne samotný čip. Jak píšu výš, ten stojí 369 korun. Ale já štěně koupila již načipované, takže netuším, kolik platila chovatelka veterinářce a jestli vůbec. Čip pro staršího psa jsem si samozřejmě na Altercanu musela zaplatit.

tak by asi bylo jedno, na jako jméno je registrován ne? ale musela jej regisstrovaz na jméno v PP, podle mne tam jméno chs ani neuváděla, jen jméno, pokud se uvádí i chs, oak by mělo logiku uvést jméno i původní s dodaztkem slyší na jméno, protože ne každý pes je tak zděšený, že by na jméno neragoval, spíše jich takových mnoho nebude.
nebyla řeč o zaplacení čipu, ale o zaplacení registrace a ta někde je zdarma, to jsem vám sdělila.

9.10.2019 05:25
mnauhaf

XXX.XXX.236.4

navíc jméno majitele i bydliště a telefon tam uvedeno je, a více se od chovatele nikdo asi nedozví

9.10.2019 07:08

mnauhaf napsal(a):
tak by asi bylo jedno, na jako jméno je registrován ne? ale musela jej regisstrovaz na jméno v PP, podle mne tam jméno chs ani neuváděla, jen jméno, pokud se uvádí i chs, oak by mělo logiku uvést jméno i původní s dodaztkem slyší na jméno, protože ne každý pes je tak zděšený, že by na jméno neragoval, spíše jich takových mnoho nebude.
nebyla řeč o zaplacení čipu, ale o zaplacení registrace a ta někde je zdarma, to jsem vám sdělila.

Tak samozřejmě, že když uvedete celé jméno z PP, je tam i jméno CHS, že ano.

Jinak mně nic sdělovat nemusíte, já vím, jak to je. Reagovala jsem na váš příspěvek proto, že sem chodí lidi, kteří neví a ptají se a informace, že registrace je zdarma, je pro ně zavádějící, protože to není pravda. Viz výše v mých i v příspěvcích od ostatních.

9.10.2019 09:07
mnauhaf

XXX.XXX.236.4

Tak samozřejmě, že když uvedete celé jméno z PP, je tam i jméno CHS, že ano.

Jinak mně nic sdělovat nemusíte, já vím, jak to je. Reagovala jsem na váš příspěvek proto, že sem chodí lidi, kteří neví a ptají se a informace, že registrace je zdarma, je pro ně zavádějící, protože to není pravda. Viz výše v mých i v příspěvcích od ostatních.

jak jsem vám doložila registrace v některých registrech prostě zdarma je, to se nedá nic dělat.

a reagovala jste bez vztahu k tomu, co říkám já, nevím, zda uvedlaveterinářka i CHS, ale zeptám se, až půjdeme přeočkovat. každopádně jméno chs je k ničemu, když je jméno majitele uvedeno, protože poslední informaci o psu má chs tu, komu jej prodala, tedy má kontakt jen na majitele a ten tam je i bez dalšího uveden.

proto je lépe mít tam jméno psa, na které reálně slyší než jméno, o kterém nikdy nic nezaslechl a proto na něj reagovat nebude,.

asi nevíte tak úplně, jak to je, nebo vám splývají dvě různé věci : nákup čipu a jeho registrace v registru

9.10.2019 09:20
eli22

XXX.XXX.58.41

Zajímalo by mě, jak je to v praxi. Najdu psa, předpokládám, že má čip (nebo nemá) a jak dál? Jak dohledám majitele?

9.10.2019 09:40

eli22 napsal(a):
Zajímalo by mě, jak je to v praxi. Najdu psa, předpokládám, že má čip (nebo nemá) a jak dál? Jak dohledám majitele?

seženete člověka se čtečkou.

když čip nemá, tak ho můžete vyhlásit obecním rozhlasem, dát na psího detektiva nebo nechat odvést do útulku, ať se stará někdo jiný.

když čip má, tak se ručně prolézají všechny možné registry, jestli někde není zaregistrovaný. když ano, tak se na registr zavolá, nahlásí se nález a oni informují majitele nebo na něj předají kontakt.

když je číslo čipu nenalezeno, tak viz bod 1

9.10.2019 09:40

mnauhaf napsal(a):
jak jsem vám doložila registrace v některých registrech prostě zdarma je, to se nedá nic dělat.

a reagovala jste bez vztahu k tomu, co říkám já, nevím, zda uvedlaveterinářka i CHS, ale zeptám se, až půjdeme přeočkovat. každopádně jméno chs je k ničemu, když je jméno majitele uvedeno, protože poslední informaci o psu má chs tu, komu jej prodala, tedy má kontakt jen na majitele a ten tam je i bez dalšího uveden.

proto je lépe mít tam jméno psa, na které reálně slyší než jméno, o kterém nikdy nic nezaslechl a proto na něj reagovat nebude,.

asi nevíte tak úplně, jak to je, nebo vám splývají dvě různé věci : nákup čipu a jeho registrace v registru

Ne, nesplývají mně dvě různé věci, to opravdu ne. Registry jsou komerční weby a nikdo to zadarmo dělat nebude.
Viz zde:
https://www.altercan.com/cs/znacka/DataMars
Mikročip Datamars Klasik (T-IS)
Mikročip pro identifikaci zvířat. V ceně celoživotní registrace do Národního registru majitelů zvířat + základní služby databáze.
369.00 Kč
Čip BackHome Virbac se dá koupit jen u veterináře, cena 500 - 700 korun, registrovat se pak dá taky "zdarma".
A vzhledem tomu, že cena čipu je cca 120 korun, jak píše Pišišvor výš, tak registrace nemůže být zdarma. Vy jste to nedoložila nijak, vy to jen tvrdíte.

Jinak do registru veterinářka mojí chovatelky zadala celé jméno psa včetně CHS, tedy například Cherry z Botičských meandrů, to stejné u ostatních psů. A pokud se pes ztratí a je pak nalezen a majitel se nehlásí nebo psa nechce, kontaktují nálezci (nebo spíš ti, kterým je předán...útulek, PČR atd.) i CHS. Slušní nálezci nebo takoví, kteří chtějí, aby se pes dostal, kam má. Takže asi ne všichni.

9.10.2019 10:09
eli22

XXX.XXX.58.41

seženete člověka se čtečkou.

když čip nemá, tak ho můžete vyhlásit obecním rozhlasem, dát na psího detektiva nebo nechat odvést do útulku, ať se stará někdo jiný.

když čip má, tak se ručně prolézají všechny možné registry, jestli někde není zaregistrovaný. když ano, tak se na registr zavolá, nahlásí se nález a oni informují majitele nebo na něj předají kontakt.

když je číslo čipu nenalezeno, tak viz bod 1

Díky, a ty registry prolézá kdo? Třeba paní z Národního registru informovala, že nemůže dát údaje útulkům, když jim přivezou nalezence, o majiteli kvůli GDPR, tak pochybuji, že by tam mohl nahlížet každý.

9.10.2019 10:15

eli22 napsal(a):
Díky, a ty registry prolézá kdo? Třeba paní z Národního registru informovala, že nemůže dát údaje útulkům, když jim přivezou nalezence, o majiteli kvůli GDPR, tak pochybuji, že by tam mohl nahlížet každý.

no, registry obvykle projíždím já jako člověk se čtečkou.

a ano, NR nedá údaje o majiteli, ale vyleze informace, že čip je registrovaný, já tam zavolám a oni kontaktují majitele

9.10.2019 10:20

no, registry obvykle projíždím já jako člověk se čtečkou.

a ano, NR nedá údaje o majiteli, ale vyleze informace, že čip je registrovaný, já tam zavolám a oni kontaktují majitele

A PČR kontakty dají?

9.10.2019 10:21
mnauhaf

XXX.XXX.236.4

Ne, nesplývají mně dvě různé věci, to opravdu ne. Registry jsou komerční weby a nikdo to zadarmo dělat nebude.
Viz zde:
Mikročip pro identifikaci zvířat. V ceně celoživotní registrace do Národního registru majitelů zvířat + základní služby databáze.
369.00 Kč
Čip BackHome Virbac se dá koupit jen u veterináře, cena 500 - 700 korun, registrovat se pak dá taky "zdarma".
A vzhledem tomu, že cena čipu je cca 120 korun, jak píše Pišišvor výš, tak registrace nemůže být zdarma. Vy jste to nedoložila nijak, vy to jen tvrdíte.

Jinak do registru veterinářka mojí chovatelky zadala celé jméno psa včetně CHS, tedy například Cherry z Botičských meandrů, to stejné u ostatních psů. A pokud se pes ztratí a je pak nalezen a majitel se nehlásí nebo psa nechce, kontaktují nálezci (nebo spíš ti, kterým je předán...útulek, PČR atd.) i CHS. Slušní nálezci nebo takoví, kteří chtějí, aby se pes dostal, kam má. Takže asi ne všichni.

když jste nečetla nejméně dva registry, které registrují zdarma, A DALA JSEM VÁM NA NĚ ODKAZY, asi není něco v pořádku na vaší straně.

já sama jsem měla fenečku registrovanou právě tam - zdarma.

nyní si zjistím u štěněte, kam ho moje veterinářka registrovala a zaregistruju ho , doporučí-li mi to, i na jiný registr ZDARMA.

9.10.2019 10:23

A PČR kontakty dají?

to fakt nevím, nejsem policista

9.10.2019 10:26
eli22

XXX.XXX.58.41

A PČR kontakty dají?

V našem městě určitě nedají, protože MP čtečky nemá.

9.10.2019 10:28
mnauhaf

XXX.XXX.236.4

mnauhaf napsal(a):
když jste nečetla nejméně dva registry, které registrují zdarma, A DALA JSEM VÁM NA NĚ ODKAZY, asi není něco v pořádku na vaší straně.

nyní si zjistím u štěněte, kam ho moje veterinářka registrovala a zaregistruju ho , doporučí-li mi to, i na jiný registr ZDARMA.

Jen doplním, tam, kde jsem registrovala mou fenku zdarma se mne neptali, kde a jaký čip mám, neříkali - tenhle ano a tenhle ne, protože v jeho ceně nebyla cena registru...normálně ji zaregistrovali

Kolik stojí čipování? Pořizovací cena jednoho čipu se pohybuje mezi 120-450 Kč a závisí na typu čipu. Co se jeho aplikace týče, veterinární lékaři si za ni účtují 300-550 Kč.

o platbě jakémukoliv registru ani slovo.

9.10.2019 10:29

mnauhaf napsal(a):

No právě že na těch odkazech, které jste dala, to zdarma teda není

Jak je vidět, musíte mít poslední slovo, já už na vaše výmysly reagovat nebudu.
Jen doufám, že nováčci, kteří sem přijdou, nebudou tak hloupí a nebudou požadovat po svém veterináři registraci zdarma, protože na iFauně JPP

9.10.2019 10:34
mnauhaf

XXX.XXX.236.4

není to zadarmo? proč tedy píší třeba toto:

Naším cílem bylo vytvořit databázi čísel mikročipů, která umožní rychlé a spolehlivé dohledání majitele ztraceného zvířete. Registr mikročipů je pro každého uživatele zdarma a umožňuje okamžitý přístup kdykoliv a pro kohokoliv. Neopomínejte, že očipované zvíře bez zaregistrovaného čísla mikročipu v registru mikročipů není dohledatelné!

Registrace mikročipů se provádí online v několika jednoduchých krocích. Kromě základních údajů o zvířeti a jeho majiteli lze přidat také fotografii zvířete nebo si na konci registrace vygenerovat registrační ID kartu se všemi základními údaji o zvířeti a jeho majiteli. Vámi zaregistrovaná zvířata máte rychle a přehledně k dispozici pod Vaším uživatelským profilem.

pokud žádají o příspěvek, není jeho poskytnutí podmínkou registrace. tedy registrace je zadarmo,

proč to tedy nemůžete pochopit a hádáte se? předpokládám, že si každý najde na webu ten registr, který mu bude vyhovovat a nenechá se zaplašit tím, že jsou všechny drahé..

9.10.2019 10:35

některé registry jsou zadarmo.

některé zadarmo nejsou.

9.10.2019 10:46

eli22 napsal(a):
V našem městě určitě nedají, protože MP čtečky nemá.

No, tak to teda potom nějaký čipování nemá smysl.

9.10.2019 10:50

Jinak zrovna narodniregistr.cz zdarma není a ani to tam nikde nepíšou a nakonec pro mě není 290, resp. 369 korun drahé.

9.10.2019 10:51
Varaxi

XXX.XXX.1.226

No, tak to teda potom nějaký čipování nemá smysl.

Ale má, nebo za určitých okolností může mít - můžou spolupracovat s vetem nebo s útulkem, který čtečku má.

9.10.2019 10:56

některé registry jsou zadarmo.

některé zadarmo nejsou.

:-D jj. to je jedina jistota :-)

a všechny jsou soukrome a kdykoliv muzou zmizet...

9.10.2019 10:58

Varaxi napsal(a):
Ale má, nebo za určitých okolností může mít - můžou spolupracovat s vetem nebo s útulkem, který čtečku má.

Ale když útulku kvůli GDPR nedají informace z registru? Jedině přes toho veta.
No, já jsem docela zvědavá, jaký dopad to bude mít na ty množírny, jak si od toho ti nahoře slibují

9.10.2019 10:59

:-D jj. to je jedina jistota :-)

a všechny jsou soukrome a kdykoliv muzou zmizet...

No, přesně tak, rozhodně nebudu registrovat ve všech, to bych byla blázen.

9.10.2019 11:03

Ale když útulku kvůli GDPR nedají informace z registru? Jedině přes toho veta.
No, já jsem docela zvědavá, jaký dopad to bude mít na ty množírny, jak si od toho ti nahoře slibují

uz to tu psali -z registru kontaktuji majitele psa!
ani vetovi, ani utulku udaje nepredaji.
a PCR zabehnuty pes nezajima -většinou teda...

9.10.2019 11:14

uz to tu psali -z registru kontaktuji majitele psa!
ani vetovi, ani utulku udaje nepredaji.
a PCR zabehnuty pes nezajima -většinou teda...

Ok. Takže jak se to teda dělá, když pes je v útulku a majitel se neozve, protože se ho rád zbavil?
Bodlinka píše, že jí info registr jako veterinářce dá....

9.10.2019 11:17

Ok. Takže jak se to teda dělá, když pes je v útulku a majitel se neozve, protože se ho rád zbavil?
Bodlinka píše, že jí info registr jako veterinářce dá....

ne, bodlinka pise to same , co ja :-)

"NR nedá údaje o majiteli, ale vyleze informace, že čip je registrovaný, já tam zavolám a oni kontaktují majitele "

9.10.2019 11:18

btw -pokud se někdo chce zbavit psa, urcite nebude jeho cip registrovat

9.10.2019 11:37

ne, bodlinka pise to same , co ja :-)

"NR nedá údaje o majiteli, ale vyleze informace, že čip je registrovaný, já tam zavolám a oni kontaktují majitele "

Jo, blbě jsem četla :-)

No, už jsem četla na FB i návody, jak psovi čip vyříznout

9.10.2019 11:52
sisi58

XXX.XXX.191.1

Viz zde:
369.00 Kč

Mám očipováno, v rámci akce MÚ zdarma a zaregistrováno ve dvou registrech. Zadarmo.

9.10.2019 12:08

Jo, blbě jsem četla :-)

No, už jsem četla na FB i návody, jak psovi čip vyříznout

:-D
asi je v událostech okurkova sezona, tak se všichni bavi o cipovani….

povinne výžehy u koni me rozcilovali teda vice nez tohle

9.10.2019 12:44
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

:-D
asi je v událostech okurkova sezona, tak se všichni bavi o cipovani….

povinne výžehy u koni me rozcilovali teda vice nez tohle

Přesně!

9.10.2019 13:49
mnauhaf

XXX.XXX.236.4

proto by bylo ok, kdyby veterinář hned registroval

9.10.2019 13:51
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

To ho nebude ani čipovat

9.10.2019 14:38
eli22

XXX.XXX.58.41

Ještě jsem mrkla na zahraniční weby a co se týče rizika čipování. Tak "i když aplikace vypadá jako jednoduchá injekce, je velmi důležité, aby čip byl správně aplikován (ne velkou silou, ne moc hluboko, ne na nesprávné místo), protože pak to může způsobit nejen nečitelnost čipu, ale i vážné zdravotní problémy (může migrovat až do nohou).Jsou známy i případy, že zvíře po aplikaci čipu uhynulo." A pak tam doporučují (zřejmě právě kvůli migraci čipu, která může být velmi bolestivá) jednou za rok nechat u veta čip zkontrolovat - naskenovat.Ještě se upozorňuje na problémy při magnetické rezonanci.

9.10.2019 16:53

Já se blbě zeptám...jako snažila jsem se to pohledat, abych tady neotravovala, ale nějak nemůžu info najít.
Výše je zmiňováno "různé typy čipů", úplně nevím jaké typy?? Znamená to, že dražšší typ je v nějakém ohledu kvalitnější?? Neptám se proto, že bych chtěla v budoucnu ušetřit, ale jestli má dražší čip nějakou přidanou hodnotu, něco lepčatějšího oproti tomu levnějšímu??

9.10.2019 16:54

Já se blbě zeptám...jako snažila jsem se to pohledat, abych tady neotravovala, ale nějak nemůžu info najít.
Výše je zmiňováno "různé typy čipů", úplně nevím jaké typy?? Znamená to, že dražšší typ je v nějakém ohledu kvalitnější?? Neptám se proto, že bych chtěla v budoucnu ušetřit, ale jestli má dražší čip nějakou přidanou hodnotu, něco lepčatějšího oproti tomu levnějšímu??

Nemyslím, že je v nich rozdíl. Všechny by měly splňovat normu ISO nevímkolik.

9.10.2019 18:01
impact

XXX.XXX.60.18

Jinak zrovna narodniregistr.cz zdarma není a ani to tam nikde nepíšou a nakonec pro mě není 290, resp. 369 korun drahé.

NRMZ je ZDARMA pro jejich cipy DATAMARS.

9.10.2019 22:19
assil

XXX.XXX.121.3

Dražší čipy mají třeba spešl úpravu proti migrování a takový čip pak rozhodně do nohy ani jinam neodmigruje. Těžko asi říct, jestli je i rozdíl v kvalitě, protože samo i čip se může rozbít a přestat fungovat a pak by bylo nutný psa načipovat znova.

9.10.2019 22:25
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

assil napsal(a):
Dražší čipy mají třeba spešl úpravu proti migrování a takový čip pak rozhodně do nohy ani jinam neodmigruje. Těžko asi říct, jestli je i rozdíl v kvalitě, protože samo i čip se může rozbít a přestat fungovat a pak by bylo nutný psa načipovat znova.

Posledních cca 8 let mám čipy, co stojí v nákupce 150 Kč, a nikdy mi žádný necestoval, zatímco dřív jsem čipovala drahýma čipama od Virbacu a Datamarsu, a na každých zkouškách byl čip jinde...

10.10.2019 06:23

sisi58 napsal(a):
Mám očipováno, v rámci akce MÚ zdarma a zaregistrováno ve dvou registrech. Zadarmo.

Jasně, za vás to zaplatil MÚ
A kolik platíte ročně poplatek MÚ za psa?

10.10.2019 06:30
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

mnauhaf napsal(a):

A k čemu bude v té registraci to jméno, na které pes slyší? Dokud toho psa neodchytite a nenactete čip, tak nebudete vědět žádné jméno,takze vám to nepomůže třeba k tomu toho psa chytit. No a když už nactete čip, tak uz znáte majitele, a k čemu vám bude v tu chvíli dobré znát jméno, na které pes slyší? To nějak nechápu 🤔.

10.10.2019 06:50
Terven

XXX.XXX.110.159

Jasně, za vás to zaplatil MÚ
A kolik platíte ročně poplatek MÚ za psa?

Tak já mám taky čip od města zdarma, ovšem poplatek platím 900,- ročně. Krom toho, že na úřadě visí mikrotenový pytlíky na bobky, tu jiné benefity pejskaři nemají.
Důchodci mají poplatek za psa výrazně nižší.

10.10.2019 07:08
Terven

XXX.XXX.110.159

marcelaamax napsal(a):
A k čemu bude v té registraci to jméno, na které pes slyší? Dokud toho psa neodchytite a nenactete čip, tak nebudete vědět žádné jméno,takze vám to nepomůže třeba k tomu toho psa chytit. No a když už nactete čip, tak uz znáte majitele, a k čemu vám bude v tu chvíli dobré znát jméno, na které pes slyší? To nějak nechápu 🤔.

Taky nechápu...a tomu "slyšení na jméno" bych nepřisuzovala až takovej význam. Většina psů včetně mýho a všech, co mi prošli rukama, při kontaktu reaguje na řeč těla člověka a tón hlasu. Takže se rozvrtí blahem i při oslovení "pocem ke mě, ty blbečku jeden"
Plus reagují na jakékoliv zvolání, takže když na mou fenu náhle zavolám "Ťapko", nabeton se zastaví a otočí.

10.10.2019 07:22
mnauhaf

XXX.XXX.236.4

marcelaamax napsal(a):

Asi k tomu, aby s ním ten, kdo jej má u sebe mohl komunikovat a tím jej uklidnit. k čemu jinému?

k čemu mu bude jmoéno od chovatele? chovné stanice? když tam je uveden majitel?

můj pes rozhodně neraguje vrtěním ocasem na cizí lidi ani v nesnázích a na oslovení blbečku jeden nereaguje.

ano, i psi reagují na prudce vyslovené slovo, ale klidu jim to nepřidá, a reagují stejně i lidé. moji psi neragují ani na obvyklé pištění. na jméno ale zareagují.

10.10.2019 07:30

Terven napsal(a):
Tak já mám taky čip od města zdarma, ovšem poplatek platím 900,- ročně. Krom toho, že na úřadě visí mikrotenový pytlíky na bobky, tu jiné benefity pejskaři nemají.
Důchodci mají poplatek za psa výrazně nižší.

Ano, však to jsem měla na mysli, v podstatě si to zaplatíte, ony ty pytlíky na bobky zas tolik nestojí. My platíme ročně 200 korun za jednoho psa, takže v podstatě za 5 psů skoro to, co vy.

10.10.2019 07:31
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Já myslím, čím víc info, tím lépe. Vždyť tam lze uvést oficiální jméno psa a jméno, kterým se pes oslovuje reálně, můžete uvést třeba za pomlčku nebo do uvozovek.
Jméno chovné stanice či chovatele bych uvedla určitě pro případ, že by majitel z jakýchkoli důvodů nebyl k dispozici. Ani to nemusí být nic tragického, stačí dovolená s rodinou, a už je majitel třeba 14 dní nedostupný.

10.10.2019 07:34

Terven napsal(a):
Taky nechápu...a tomu "slyšení na jméno" bych nepřisuzovala až takovej význam. Většina psů včetně mýho a všech, co mi prošli rukama, při kontaktu reaguje na řeč těla člověka a tón hlasu. Takže se rozvrtí blahem i při oslovení "pocem ke mě, ty blbečku jeden"
Plus reagují na jakékoliv zvolání, takže když na mou fenu náhle zavolám "Ťapko", nabeton se zastaví a otočí.

U nás je to navíc tak, že když zavolám jednoho, stejně přiběhnou všichni, co kdyby třeba o něco přišli, že jo . A mýho psa cizí lidi vůbec nezajímají, jen psi. Takže počítám, že kdyby se náhodou zaběhl, případný nálezce by ho nalákal jen na psa.

10.10.2019 07:37

assil napsal(a):

drazsi cipy mají jen lepsi byznysplan treba tu registraci "zdarma " k tomu - ve svém vlastním registru.

kdyz odcestuje jinam nebo prestane fungovat -to se deje v promilech pripadu. a bez ohledu na znacku.

10.10.2019 07:57

Varaxi napsal(a):
Já myslím, čím víc info, tím lépe. Vždyť tam lze uvést oficiální jméno psa a jméno, kterým se pes oslovuje reálně, můžete uvést třeba za pomlčku nebo do uvozovek.
Jméno chovné stanice či chovatele bych uvedla určitě pro případ, že by majitel z jakýchkoli důvodů nebyl k dispozici. Ani to nemusí být nic tragického, stačí dovolená s rodinou, a už je majitel třeba 14 dní nedostupný.

"Já myslím, čím víc info, tím lépe"

vy jste fakt blazni…
psovi nejvíce pomuze když bude mit telefon na majitele na sobe. to je nejrychlejsi a nejspolehlivejsi cesta k brzkému navratu.

jinak -kolikrat uz se vam za život ztratil pes?

10.10.2019 08:11
Varaxi

XXX.XXX.1.226

"Já myslím, čím víc info, tím lépe"

vy jste fakt blazni…
psovi nejvíce pomuze když bude mit telefon na majitele na sobe. to je nejrychlejsi a nejspolehlivejsi cesta k brzkému navratu.

Ale tak samozřejmě, že tam má být i číslo na majitele. Ale kontakt či jméno chovatele není na škodu.

10.10.2019 08:18

Varaxi napsal(a):
Ale tak samozřejmě, že tam má být i číslo na majitele. Ale kontakt či jméno chovatele není na škodu.

ne "tam" - ale primo na psovi!

všechny ty registry jsou poslední moznost, ne první.
a vypisovat do nich udaje i o velikosti bot je nesmysl -vazne vite houby, kdo s temi daty obchoduje.

10.10.2019 08:33
Varaxi

XXX.XXX.1.226

ne "tam" - ale primo na psovi!

všechny ty registry jsou poslední moznost, ne první.
a vypisovat do nich udaje i o velikosti bot je nesmysl -vazne vite houby, kdo s temi daty obchoduje.

Já píšu o čipu. Jasně, že na známku patří zejména číslo na majitele. Tam se o moc víc ani uvést nedá.
Ale napsat jméno a tel. č. majitele, jméno psa a jméno chovatelské stanice (případně jméno chovatele) do registru na čip nepovažuju z hlediska ochrany osobních údajů za nijak výjimečně nebezpečné - vždyť pomalu každý formulář obsahuje navíc minimálně adresu, bez ní si prakticky ani neobjednáte z eshopu. Znám psa, který má napsanou v registru i diagnózu, že je epileptik.
Napsat do registru nějkou druhou osobu (chovatele, veterináře nebo třeba souseda, samozřejmě se svolením daných osob), kterou lze kontaktovat, když majitel není k dispozici, nepovažuju za špatný nápad.

10.10.2019 08:33

Právě že nikdy žádnej
Ale retrívr se snad ztratit ani nemůže, pokud ho rovnou někdo neukradne ze zahrady.

10.10.2019 09:03

"Znám psa, který má napsanou v registru i diagnózu, že je epileptik"

to je strasne fajn. jen -k temhle udajum se nalezce nedostane ( nemůže si je precist) - a majitel to vi….
a do registru, když najdete psa v patek odpoledne se taky nekdy dovolate az v pondělí atd. atd.

10.10.2019 09:06

Právě že nikdy žádnej
Ale retrívr se snad ztratit ani nemůže, pokud ho rovnou někdo neukradne ze zahrady.

zazila jsem to jednou -se starou fenou.
a podle cipu ji nehledal nikdo. mit tehdy na krku telefon. číslo - byla doma za hodinu.
bez nej jsem se k ni dostala az druhy den a spis uplne nahodou .

10.10.2019 09:07
impact

XXX.XXX.60.18

mnauhaf napsal(a):
Asi k tomu, aby s ním ten, kdo jej má u sebe mohl komunikovat a tím jej uklidnit. k čemu jinému?

k čemu mu bude jmoéno od chovatele? chovné stanice? když tam je uveden majitel?

můj pes rozhodně neraguje vrtěním ocasem na cizí lidi ani v nesnázích a na oslovení blbečku jeden nereaguje.

ano, i psi reagují na prudce vyslovené slovo, ale klidu jim to nepřidá, a reagují stejně i lidé. moji psi neragují ani na obvyklé pištění. na jméno ale zareagují.

No tak ja nevim, ale mela jsem doma par stovek naprosto bezejmennych psu a psu, kteri vstupem do domu okamzite dostali nove jmeno a nemel s tim problem nikdo. Vzdycky jim stejne nejvic zalezelo na mimice, gestech a intonaci hlasu.

10.10.2019 11:08
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tak teoreticky. Pes jako samojed obojek v zahradě nenosí - kvůli srsti na límci. Kdyby utekl ze zahrady, jako se to stalo před dvěma lety pár desítek kilometrům za hranicema, na Slovensku a psa ,,potkala" tady u nás sestřenka v lese a vzala ho s tím, že je ztracený, domů. Obvolávala známé ve vedlejších obcích, náš obecní úřad, zavezla ho k veterinářce, jestli nemá čip. Ten neměl, ale veterinářka si vzpomněla, že takový pes ze Slovenska už byl jednou hledaný(a nalezený) Zavolala tedy známému veterináři na druhé straně hranic a ten už věděl. Je to pes ,,turista"(no, v zahradě se nudí) který, když jdou nějací turisté kolem(je to stezka Marie Kudeříkové, trasa asi 20km do Strážnice) tak se přidá a pak se sám vrací domů. Nakonec majitele našli, ale to spíš díky tomu, že jsme vesnice i kolem a lidi se tu ještě pořád znají a zajímají. Kdyby měl čip a na obci byla čtečka, tak by to bylo mnohem jednodušší.

10.10.2019 12:35

Tohle je typicky priklad toho, ze cipovani psu lidi k zodpovednosti opravdu nedotlaci...

10.10.2019 16:14

Terven napsal(a):

Kdybych měla vypsat všechno na co psice slyší........Pišulko, Mišulko, Čumáková.......Piškote......

10.10.2019 16:44
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tohle je typicky priklad toho, ze cipovani psu lidi k zodpovednosti opravdu nedotlaci...

Ake mohlo by. Když se něco stane, zjistí se dle čipu majitel, dá se postihnout ne? Když někoho srazíte autem, taky vás podle auta rychle najdou. Na stejném principu by to mělo fungovat i se psem. Na potulce někoho kousne, ten zavolá odchytovku, zjistí se majitel...

10.10.2019 20:03

lesnížínka napsal(a):
Ake mohlo by. Když se něco stane, zjistí se dle čipu majitel, dá se postihnout ne? Když někoho srazíte autem, taky vás podle auta rychle najdou. Na stejném principu by to mělo fungovat i se psem. Na potulce někoho kousne, ten zavolá odchytovku, zjistí se majitel...

"Když se něco stane, zjistí se dle čipu majitel, dá se postihnout ne? "

a je ten, kdo je v registru uveden - skutecny majitel?

10.10.2019 20:47
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

"Když se něco stane, zjistí se dle čipu majitel, dá se postihnout ne? "

a je ten, kdo je v registru uveden - skutecny majitel?

Po tom nikdo pátrat nebude, prostě kdo se nechal zaregistrovat jako majitel, je majitel. Lidi páchají podvody na ukradená data, na ukradené občanky a trvá léta, než se to rozplete, těžko to bude někdo řešit, když jde,,jen" o psy. Prostě to tak bude. Kdo, za co ponese zodpovědnost, za registraci atd, se vypiluje časem, nejspíš až praxe ukáže, co je třeba vylepšit.

10.10.2019 22:05
mnauhaf

XXX.XXX.236.4

Kdybych měla vypsat všechno na co psice slyší........Pišulko, Mišulko, Čumáková.......Piškote......

NO JO, PAK SE DIVÍM MAJITELŮM TAKOVÝCH PSŮ, KTEŘÍ SLYŠÍ NA COKOLIV, PROČ VLASTNĚ TA JMÉNA SVÝM PSŮM DÁVAJÍ? U SVÝCH PSŮ TO VÍM, SLYŠÍ NA NĚ.

11.10.2019 10:06

lesnížínka napsal(a):
Po tom nikdo pátrat nebude, prostě kdo se nechal zaregistrovat jako majitel, je majitel. Lidi páchají podvody na ukradená data, na ukradené občanky a trvá léta, než se to rozplete, těžko to bude někdo řešit, když jde,,jen" o psy. Prostě to tak bude. Kdo, za co ponese zodpovědnost, za registraci atd, se vypiluje časem, nejspíš až praxe ukáže, co je třeba vylepšit.

prostě kdo se nechal zaregistrovat jako majitel, je majitel.

tohle asi fakt nemá cenu - nerozumim Vasemu chapani světa.

To, kdo je majitel cehokoliv -a ještě abyste to hnala k odpovednosti -opravdu není věci nejakeho zapisu kdekoliv na webu...

11.10.2019 10:28

mnauhaf napsal(a):
NO JO, PAK SE DIVÍM MAJITELŮM TAKOVÝCH PSŮ, KTEŘÍ SLYŠÍ NA COKOLIV, PROČ VLASTNĚ TA JMÉNA SVÝM PSŮM DÁVAJÍ? U SVÝCH PSŮ TO VÍM, SLYŠÍ NA NĚ.

To je zláštní, moji pesani taky slyší na vícero variant.....a není to na cokoliv.

Jako neumím si představit, že dám psovi jméno....v mém případě Jack a neřeknu mu jinak než Jacku...přeci musím mít i zdrobnělinky Jácíčku, Jackulínečku no a pak přezdívka Mimiňo a obdoby této přezdívky (vlastně pojmenování jeho povahy) Mimíšku, Mišáčku, Mišulko......pes s tím nemá absolutně problém a opravdu neslyší na všechno, když volám na fenu Sáro, Sárinko, Šarinku, Šaričku, Žeryno, Žeryku, Kočando, Kočičko (ano ani feně neříkáme striktně Sárino), tak ví, že se ho to netýká.

Jako mě taky neříkají striktně Jano a kupodivu poberu různé tvary svého jména, včetně přezdívek.....a nemyslím si, že psi jsou v tomhle méně inteligentní.....
základní tvar jména psa používám v případě, že se na ně zlobim, že chci aby pes přestal s nějakou činností (i když jak kdy, když vleze fena na linku, tak neříkám "Sáro, dolu", ale "slezte z toho lustru Donalde, vidím vás") a pak pokud chci dát povel jen jednomu ze psů, tak aby druhý věděl, že se ho to netýká.

Takže opravdu když doma budu volat Punťo, Arame, Asto, Ťapko atd atd, tak na to moji psi reagovat nebudou, tak max si budou říkat, co tady ta panička pořvává. Neslyší na cokoliv.

11.10.2019 10:34

To je zláštní, moji pesani taky slyší na vícero variant.....a není to na cokoliv.

Jako neumím si představit, že dám psovi jméno....v mém případě Jack a neřeknu mu jinak než Jacku...přeci musím mít i zdrobnělinky Jácíčku, Jackulínečku no a pak přezdívka Mimiňo a obdoby této přezdívky (vlastně pojmenování jeho povahy) Mimíšku, Mišáčku, Mišulko......pes s tím nemá absolutně problém a opravdu neslyší na všechno, když volám na fenu Sáro, Sárinko, Šarinku, Šaričku, Žeryno, Žeryku, Kočando, Kočičko (ano ani feně neříkáme striktně Sárino), tak ví, že se ho to netýká.

Jako mě taky neříkají striktně Jano a kupodivu poberu různé tvary svého jména, včetně přezdívek.....a nemyslím si, že psi jsou v tomhle méně inteligentní.....
základní tvar jména psa používám v případě, že se na ně zlobim, že chci aby pes přestal s nějakou činností (i když jak kdy, když vleze fena na linku, tak neříkám "Sáro, dolu", ale "slezte z toho lustru Donalde, vidím vás") a pak pokud chci dát povel jen jednomu ze psů, tak aby druhý věděl, že se ho to netýká.

Takže opravdu když doma budu volat Punťo, Arame, Asto, Ťapko atd atd, tak na to moji psi reagovat nebudou, tak max si budou říkat, co tady ta panička pořvává. Neslyší na cokoliv.

Přece i dětem a manželům neříkáme jen striktně jménem v rodným listě, že jo

11.10.2019 17:10
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

prostě kdo se nechal zaregistrovat jako majitel, je majitel.

tohle asi fakt nemá cenu - nerozumim Vasemu chapani světa.

To, kdo je majitel cehokoliv -a ještě abyste to hnala k odpovednosti -opravdu není věci nejakeho zapisu kdekoliv na webu...

Jako jak: kdekoliv na webu? Tak snad, když se zavede povinné čipování, tak je samozřejmostí i nějaký ofiko registr. A nějaký dohled nad celou akcí, nějaká pravidla. Jako víme, že u nás je bo.del nad bo.del, ale jak jsem napsala, nějak se začalo a nezbývá než doufat, že se to dořeší.

11.10.2019 17:53

Tak to zase můj pes nejlíp slyšel na : "Alíčku, kdepak ses tu vzal, ty sis přišel pro piškotek?"-pronášeno medovým hlasem.
To přiletěl jako "bůh pomsty" - dejte sem toho drzého vetřelce, ať ho roztrhám!!! :-)) A pak se styděl, jak se nechal napálit.:-))

11.10.2019 18:24

Tak to zase můj pes nejlíp slyšel na : "Alíčku, kdepak ses tu vzal, ty sis přišel pro piškotek?"-pronášeno medovým hlasem.
To přiletěl jako "bůh pomsty" - dejte sem toho drzého vetřelce, ať ho roztrhám!!! :-)) A pak se styděl, jak se nechal napálit.:-))

No tak to já zase dneska říkám klukovi..."Prosim tě, ty jsi přišel potichu jak myšika" a přiřítil se pes, aby se kouknul, kde máme tu myšku, protože on je z myšek hin, auf a dočista paf.....
Ale myslím, že kdybych vyzkoušela takovouhle fintu, tak by se pesani taky chytli, protože jak jde o piškoty, tak neznají bratra

11.10.2019 18:29

no a Nora, když má svou chvíli, neslyší vůbec na nic.

11.10.2019 18:36

lesnížínka napsal(a):
Jako jak: kdekoliv na webu? Tak snad, když se zavede povinné čipování, tak je samozřejmostí i nějaký ofiko registr. A nějaký dohled nad celou akcí, nějaká pravidla. Jako víme, že u nás je bo.del nad bo.del, ale jak jsem napsala, nějak se začalo a nezbývá než doufat, že se to dořeší.

Ony právě ty registry ofiko nejsou, to je ten problém. Ale údajně už se to řeší, snad se do 3 let dočkáme

11.10.2019 20:03
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ony právě ty registry ofiko nejsou, to je ten problém. Ale údajně už se to řeší, snad se do 3 let dočkáme

To samozřejmě vím, že nejsou, ale doufám v krok dva

11.10.2019 20:04
Terven

XXX.XXX.110.159

Já jsem teda přesvědčená, že pokud během vycházky najednou do ticha zavolám Azore, moje fena se otočí . Nebude to možná považovat za oslovení, ale otočí se prostě za hlasem, bude zvědavá, co se děje. Anebo se možná neotočí, pokud bude mít jinej vyšší zájem, stejně jako by v tom případě ignorovala zvolání "Vikino", což je její vlastní jméno
Myslím si, že pozornost zatoulaného psa běžícího okolo můžete upoutat jakýmkoliv zvoláním, bude-li vstřícnej a komunikativní. V opačném případě budete mít smůlu, i kdybyste ho nakrásně oslovovala vlastním jménem. Dost často čtu v oznámeních o hledaných psech, že jsou plašší, cizích lidí se bojí apod.

11.10.2019 20:14

Terven napsal(a):

Já jsem teda přesvědčená, že pokud během vycházky najednou do ticha zavolám Azore, moje fena se otočí . Nebude to možná považovat za oslovení, ale otočí se prostě za hlasem, bude zvědavá, co se děje. Anebo se možná neotočí, pokud bude mít jinej vyšší zájem, stejně jako by v tom případě ignorovala zvolání "Vikino", což je její vlastní jméno
Myslím si, že pozornost zatoulaného psa běžícího okolo můžete upoutat jakýmkoliv zvoláním, bude-li vstřícnej a komunikativní. V opačném případě budete mít smůlu, i kdybyste ho nakrásně oslovovala vlastním jménem. Dost často čtu v oznámeních o hledaných psech, že jsou plašší, cizích lidí se bojí apod.

Tak já teda nevím, jak by reagovala fena....na cizí lidi asi spíš tím svým pohledem a postojem "jsem tygřice a jsem připravená ke skoku" a pes, tak to vím naprosto přesně, ten by na cizí lidi začal řvát, protože se bojí a je úplně šumák jestli by se oslovovalo jejich jmény a nebo "pejsku pocem"
U chrta....žádná reakce na nic, ten většinou vypadal, že nevnímá ani mě...i když jsem věděla, že vnímá, slyší. a že se tím, co jsem mu řekla bude řídit...většinou.....ale přeci se nepo... jenom proto, že si někdo vzpomene a osloví ho jménem a je úplně jedno, jestli by to oslovení bylo nadšené, výhružné, hlasité, nevím jaké, jeho veličenstvo přeci není žádný "obyč" čokl, co se otočí, když na něj někdo zavolá. Cizí lidi ho nezajímaj a po těch svých koukat nemusí, protože v každém okamžiku ví přesně, kde nás má.

12.10.2019 07:56
mnauhaf

XXX.XXX.236.4

no to je skutečně objevný příspěvek, chybí v něm ale to podstatné, na jakékoliv jiné jméno, přezdívku či momentální nápad slyší pes od členů své rodiny, nikoliv od každého. \ na základní tvar svého jména taky slyší, pokud je ke komunikaci s ním používán, tedy je na místě vědět, jak je nejčastěji oslovován, jak se mu doma říká, a toto jméno mít zaneseno v registru,

je to už dost jasné, co jsem chtěla říci?

12.10.2019 08:22

jako informace v čipu mají sloužit ke spárování psa a majitele a ne k tomu, aby cizí věděl, jak na něj má číčat!

Ono, mezi námi, potkám (policajt, odchytovka, kdokoliv) takhle bezprizorního psa, a to první je, že ho JAKKOLIV, netuše jeho jména, ale vlídně, oslovím. To je první kontakt (v lepším případě)!........nějaký přímý kontakt natož hledání čipu - čtečka - hledání v registrech....to je všechno až poté, až někdy

měla jsem tady na kratičko dva ztracence, a fakt nám neznalost jejich jména v komunikaci nijak nebránila

12.10.2019 08:46
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

A navíc nevím, zda se v nějakém registru dozvíte i jméno psa, po zadání čipu? Já mám psa registrovaného tady https://www.narodniregistr.cz/vyhledej_cip.php a teď jsem to zkoušela, najít ho podle čipu a vyjede mi tam pouze, že je to kříženec, a samec. Jméno ani žádné další údaje tam nevidím, ale myslím, že jsem je tam zadávala, ale s jistotou už to nevím

Edit.:

Fena je registrována na Backhome a tam mi vyjede dokonce jen toto: "Tento mikročip je v databázi registrován. V případě potřeby kontaktuje správce registru. Děkujeme."....

12.10.2019 08:57

marcelaamax napsal(a):
A navíc nevím, zda se v nějakém registru dozvíte i jméno psa, po zadání čipu? Já mám psa registrovaného tady https://www.narodniregistr.cz/vyhledej_cip.php a teď jsem to zkoušela, najít ho podle čipu a vyjede mi tam pouze, že je to kříženec, a samec. Jméno ani žádné další údaje tam nevidím, ale myslím, že jsem je tam zadávala, ale s jistotou už to nevím

Edit.:

Fena je registrována na Backhome a tam mi vyjede dokonce jen toto: "Tento mikročip je v databázi registrován. V případě potřeby kontaktuje správce registru. Děkujeme."....

V národním registru skoro totéž...plemeno a telefon na správce registru, víc nic. U jednoho psa tam teda mám ještě fotku.

12.10.2019 09:16
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

V národním registru skoro totéž...plemeno a telefon na správce registru, víc nic. U jednoho psa tam teda mám ještě fotku.

Jo, fotku mám v tom národním taky.

Edit.: teda nevím jestli máte ten národní stejný jako já, dneska jsem zjistila, že jsou dva národní . Narodniregistr.cz a narodniregistrpsu.cz - psa mám v prvním, a když jsem ho hledala, tak jsem nejprve hledala v tom druhém a docela to ve mě hrklo, když mi tam vyjelo, že tento čip tam není registrován .

12.10.2019 09:31

marcelaamax napsal(a):

Edit.: teda nevím jestli máte ten národní stejný jako já, dneska jsem zjistila, že jsou dva národní . Narodniregistr.cz a narodniregistrpsu.cz - psa mám v prvním, a když jsem ho hledala, tak jsem nejprve hledala v tom druhém a docela to ve mě hrklo, když mi tam vyjelo, že tento čip tam není registrován .

Mám ten první. A jinde asi registrovat ani nebudu a počkám si, jestli opravdu nevytvoří stát nějaký oficiální. Těch neofiko je teda spousta, veterinář mi ukazoval dlouhý seznam a byl z toho nadšený asi jako my.

12.10.2019 13:06

mnauhaf napsal(a):
no to je skutečně objevný příspěvek, chybí v něm ale to podstatné, na jakékoliv jiné jméno, přezdívku či momentální nápad slyší pes od členů své rodiny, nikoliv od každého. \ na základní tvar svého jména taky slyší, pokud je ke komunikaci s ním používán, tedy je na místě vědět, jak je nejčastěji oslovován, jak se mu doma říká, a toto jméno mít zaneseno v registru,

je to už dost jasné, co jsem chtěla říci?

Výborně, takže jestli se rozhodnu načipovat mého důchodce, tak tedy do registru zaregistruji pod jménem Mimiňo, Jacka tam zadávat nebudu, tak mu říkáme naprosto minimálně

12.10.2019 15:45
mnauhaf

XXX.XXX.236.4

Výborně, takže jestli se rozhodnu načipovat mého důchodce, tak tedy do registru zaregistruji pod jménem Mimiňo, Jacka tam zadávat nebudu, tak mu říkáme naprosto minimálně

to je správná cesta

12.10.2019 15:50

Dáváte někdo psovi na obojek známku, kterou dostanete od obce? Mně teda nevyhovuje materiál, hliník, pes má vždy po něm flek v srsti, takže už nedávám.

12.10.2019 15:57
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Dáváte někdo psovi na obojek známku, kterou dostanete od obce? Mně teda nevyhovuje materiál, hliník, pes má vždy po něm flek v srsti, takže už nedávám.

u nás byly známky plastové každý rok jiná barva a mám pocit že bylo povinné ji nosit. Pes s ní chodil problém mu nedělala.................

12.10.2019 16:32

Psi mají známku na obojcích plus ještě štítek s telefonem a adresou....známky jsou z hliníku, ale problémů se srstí jsem si nevšimla....možná záleží na typu srsti, moji méďové bez problémů.

12.10.2019 16:34

GAELLE napsal(a):
u nás byly známky plastové každý rok jiná barva a mám pocit že bylo povinné ji nosit. Pes s ní chodil problém mu nedělala.................

Tak afgán dostával od veta každý rok barevný štítek, když jsme byli očkovat, bylo na něm jméno veta, telefon a číslo, pod kterým psa našel v databázi. Jednou jsme našli retrívra a přes veta jsem dohledala majitele.

12.10.2019 16:41
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tak afgán dostával od veta každý rok barevný štítek, když jsme byli očkovat, bylo na něm jméno veta, telefon a číslo, pod kterým psa našel v databázi. Jednou jsme našli retrívra a přes veta jsem dohledala majitele.

Ten dostáváme i my, na obojku ho má. Kdysi fleky dělával, teď má barevnou úpravu a už nedělá.

12.10.2019 17:14
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Nedávám. Ale dříve jsem dávala jak známku od obce, tak známku s číslem. Psi problémy se srstí neměli, protože mám hladkosrsté psy. Ale teď máme obojky, na které jde fixem napsat číslo, takže tak máme číslo a známky už nedávám. Hlavně kvůli tomu, že je psi ztráceli - i když tedy nevím, jak se jim to povedlo . Tenhle úzký obojek s číslem jim dávám i když je pouštím jen na zahradu. Pokud ale dávám jiný obojek, tak se známkou - s číslem. Ty známky od obce už vůbec - nějak si nedokážu představit, jak by to tu fungovalo, o víkendu na obci (na obecním úřadě) nikdo není, v týdnu odpoledne taky ne. To číslo přímo na mě mi přijde spolehlivější.

12.10.2019 17:27

marcelaamax napsal(a):
Nedávám. Ale dříve jsem dávala jak známku od obce, tak známku s číslem. Psi problémy se srstí neměli, protože mám hladkosrsté psy. Ale teď máme obojky, na které jde fixem napsat číslo, takže tak máme číslo a známky už nedávám. Hlavně kvůli tomu, že je psi ztráceli - i když tedy nevím, jak se jim to povedlo . Tenhle úzký obojek s číslem jim dávám i když je pouštím jen na zahradu. Pokud ale dávám jiný obojek, tak se známkou - s číslem. Ty známky od obce už vůbec - nějak si nedokážu představit, jak by to tu fungovalo, o víkendu na obci (na obecním úřadě) nikdo není, v týdnu odpoledne taky ne. To číslo přímo na mě mi přijde spolehlivější.

No tak já jsem je na obojky dala, ale spíš, kdyby nás třeba kontrolovali policajti, i když ani nevím jestli je povinnost je nosit. Dřív jsme chodili v rámci zachování socializace v civilizaci párkrát do měsíce do města, dneska je to asi jedno, ráno ani večer v lese jsme ještě žádnýho orgána nepotkali, ale tak zase mě ani nenapadlo následně známky sundavat.
Jako myslím, e by majitele dohledali podle známky třeba kdyby se dostal do útulku, ale jako identifikace psa to neberu, pro normálního smrtelníka je lepší pokud je nějaký kontakt na obojku, může rovnou zavolat majiteli, že psa našel.
Naštěstí za těch 30 let, co psy mám, se mi ještě nikdy žádný nezaběhnul, nikdy žádný nevzal čáru, ale jak se říká "nikdy neříkej nikdy", jistota je jistota.

12.10.2019 18:18

GAELLE napsal(a):

Tak plastovou bych brala, ta je lepší.

12.10.2019 20:42

marcelaamax napsal(a):

ten druhy je rychlokvaška - vznikl ted nedavno. nekde jsem tu uz davala odkaz z FB

Přidejte reakci

Přidat smajlík