relax

XXX.XXX.20.70
Ahoj, mám dotaz. mé čtyřměsíční štěně je uštěkané. štěká na všechno a občas je to otravné. Jasně chápu když štěká kvůli hře ale zajímalo by mě jestli to jde nějak částečně odnaučit? Třeba aby neštěkala na kolemjdoucí lidi apod. nebo je možné že ji to přejde až bude dospělá a klidnější? Děkuji za odpovědi. ps.prosím nechte si ty věty typu že si chce hrát. já to vím a to tu neřeším.
Uživatel s deaktivovaným účtem

naucit ji povel stekej a ticho

ono stačí jen to "ticho" ("dost" či jaké kdo chce slůvko)
Také jde o to, co je to za plemeno. Některá jsou prostě uštěkanější. Berňák štěknul snad dvakrát za život, samík komentuje štěkáním kde co. Zrovna dva dny zpátky stál nad hnízdem koťat v seníku a sice je nezadávil, ale nejspíš jim vyřval díru do hlavy - než jsem se přiběhla podívat, co to tam má. Ano, zkuste naučit ty povely. Já je vyloženě neučila, takže povel ,,ticho" zabere jen někdy a občas by se to fakt hodilo.

Tak by mne ale zajímal postup jak cvičit povel "ticho".

unasich malich psu stacilo zaklepat kostetem a ticho :D u vedsich bych vzal piskoty a kdyz zacne stekat tak zduraznit ticho jak prestane tak mu ho hned narvat ;) naucit ho nane ze pokazde dostane ;) a pak je pomale odbouravat a nahrazovat pochvalou ;) nasi se to pak naucili tak ;) ted mam jine problemky s novim pejskem :) hodne stesti pri uceni

napsal(a):
Tak by mne ale zajímal postup jak cvičit povel "ticho".
naváděním - např : jednou rukou podepřu dolní čelist, druhou jemně (možno i formou hlazení) zavřu horní s povelem "ticho" - odměna-pochvala. Kupodivu lze takto učit a naučit aniž by pes předtím štěkal (jako v rámci učení)
zachycením - v podstatě jak píše taffasu (tedy odměnit až sám přestane), ale neočekávala bych úspěch, pokud budu čekat a čekat, až se pes vyječí třeba na procházejícího psa
cukr a bič - při štěkání použiji trest (třeba tu ránu) - pes se lekne, zmlkne-"ticho" - odměna - pochvala
velkou výhodou onoho naučení "štěkej" a "ticho" (jak píše petrahei) je v tom, že to pes dělá jako cviky poslušnosti, bez nějakých emocí, které by mu bránily (plně) vnímat co a proč dělá, či by se dokonce při pokusu o mechanické zavření papuly mohl obrátit proti psovodu
to bylo čistě k tomu, jak lze učit povel ticho
A k příspěvku zadavatelky - je pravděpodobné, že štěká z nejistoty. Takže tam by to chtělo hrát si se vzdáleností od podnětu, věci/jevy pojmenovávat (jako pán, paní, kolo, vlak, blablabla) a štěně odměňovat za klid a tak (opět odkážu na Šustovu knihu Trénink je rozhovor)
Jestli si vymáhá hru, tak ji dostane jako odměnu za klid....
prostě to chce jít po příčině, přičemž znalost povelu "ticho"usnadní sdělit štěněti, co má dělat...
napsal(a):
naváděním - např : jednou rukou podepřu dolní čelist, druhou jemně (možno i formou hlazení) zavřu horní s povelem "ticho" - odměna-pochvala. Kupodivu lze takto učit a naučit aniž by pes předtím štěkal (jako v rámci učení)
zachycením - v podstatě jak píše taffasu (tedy odměnit až sám přestane), ale neočekávala bych úspěch, pokud budu čekat a čekat, až se pes vyječí třeba na procházejícího psa
cukr a bič - při štěkání použiji trest (třeba tu ránu) - pes se lekne, zmlkne-"ticho" - odměna - pochvala
velkou výhodou onoho naučení "štěkej" a "ticho" (jak píše petrahei) je v tom, že to pes dělá jako cviky poslušnosti, bez nějakých emocí, které by mu bránily (plně) vnímat co a proč dělá, či by se dokonce při pokusu o mechanické zavření papuly mohl obrátit proti psovodu
to bylo čistě k tomu, jak lze učit povel ticho
A k příspěvku zadavatelky - je pravděpodobné, že štěká z nejistoty. Takže tam by to chtělo hrát si se vzdáleností od podnětu, věci/jevy pojmenovávat (jako pán, paní, kolo, vlak, blablabla) a štěně odměňovat za klid a tak (opět odkážu na Šustovu knihu Trénink je rozhovor)
Jestli si vymáhá hru, tak ji dostane jako odměnu za klid....
prostě to chce jít po příčině, přičemž znalost povelu "ticho"usnadní sdělit štěněti, co má dělat...
My umíme jen polovinu Poměrně rychle se, až před nějakými dvěma lety, naučil povel ,,štěkni" (u nás je to ,,zavolej", protože jsem potřebovala, aby přivolal psa, aniž bych tam hulákala já) Bohužel ,,ticho"...už nějak chápat nechce Naposled dneska ráno by se hodilo. Jdeme v dešti, ,,kradu" tchánům ořechy na loupačku a pes nade mnou stojí a vyštěkává: si blbá, co se tu motáš? Aha no jo, frajerka má pláštěnku, nevadí jí, že mě tu mokne kožich! Bože Wori buď ticho, když loupím...

Tak já třeba s dvojicí povelů "štěkej" a "ticho" moc v praxi nepochodila...pesani sice pochopili rychle oba povely, ale povel "ticho" funguje jen když přijde po povelu štěkej popř. zkraje to dokonce fena využívala způsobem..."aha, když štěkám" a panička řekne "ticho" a já zmlknu, tak je pochvala...odměna.....a chodila si tzv. tu odměnu vyštěkávat. Prostě jsem nepřišla na to, jak to udělat, aby povel ticho fungoval v každé situaci. Navíc tím, že mám ty bestie dvě, tak třeba jeden poslechl ihned, druhý ještě štěkal a pak teda začal zase ten první
Jako u jednoho psa jsem s tím neměla problém, ale asi jak byly moje zkušenosti s výchovou dvojčat nulové, tak jsem to nedokázala.
Takže na situace, kdy se psi rozštěkají sami, používám povel "klíd", tomu psi rozumí, znamená to "pěkně potichu seď, jinak NIC nebude".......no a u feny platí staré známé "náš pes poslouchá na slovo, jen nevíme na jaké", takže když už jsem jednou byla fakt naštvaná a houkla na ní "n e s e r mě, Blaženo!!!", tak zmlkla a kupodivu tohle funguje spolehlivě...ale jen na fenu.
Pokud nejsou psi daleko, tak říkám "pššš" a šeptám "jdeme loupit" a i jako gesto si dám prst na pusu, tenhle povel mi funguje stopro spolehlivě, bohužel je naprosto nepoužitelný, když jsou pesani dál ode mne, štěkají, takže nějaké pššš a šeptání by neslyšeli a navíc nemám oční kontakt, takže by ani neviděli gesto.
Pokud pesani vyštěkávají třeba delší dobu u branky, tak zase většinou stačí zavolat "héj" a nebo volám ke mně, aby přerušila nežádoucí činnost.
Pokud jsme venku, tak poveluju ještě před tím, než se pes rozštěká, to tak nějak člověk ví, kdy má jeho pes tendence štěkat...takže zase "pššššš, v klidu"
Jako musím sebekriticky říct, že s tím tichem je to u současných psů opravdu improvizace a na různé situace používám různé povely, což si teda nemyslím, že je to ideální stav.
lesnížínka
napsal(a):
My umíme jen polovinu Poměrně rychle se, až před nějakými dvěma lety, naučil povel ,,štěkni" (u nás je to ,,zavolej", protože jsem potřebovala, aby přivolal psa, aniž bych tam hulákala já) Bohužel ,,ticho"...už nějak chápat nechce Naposled dneska ráno by se hodilo. Jdeme v dešti, ,,kradu" tchánům ořechy na loupačku a pes nade mnou stojí a vyštěkává: si blbá, co se tu motáš? Aha no jo, frajerka má pláštěnku, nevadí jí, že mě tu mokne kožich! Bože Wori buď ticho, když loupím...
,,kradu" tchánům ořechy na loupačku a pes nade mnou stojí a vyštěkává: si blbá, co se tu motáš?..."

"Jdeme v dešti, ,,kradu" tchánům ořechy na loupačku a pes nade mnou stojí a vyštěkává: si blbá, co se tu motáš?"
I já mám podobně pozornou psici.
Jdeme na výlet, pěšina přiměřeně frekventovaná.....odskočím si za křoví do lesa, po pěšině se někdo blíží...., to přece nejde jen tak nechat, psice začne řvát a já jen trnu, aby se na toho pejska nešli kolemjdoucí podívat....:-))

napsal(a):
"Jdeme v dešti, ,,kradu" tchánům ořechy na loupačku a pes nade mnou stojí a vyštěkává: si blbá, co se tu motáš?"
Jdeme na výlet, pěšina přiměřeně frekventovaná.....odskočím si za křoví do lesa, po pěšině se někdo blíží...., to přece nejde jen tak nechat, psice začne řvát a já jen trnu, aby se na toho pejska nešli kolemjdoucí podívat....:-))
....teda to je situace
napsal(a):
napsal(a):
napsal(a):
Ano, to je druhá nejčastější situace...

lesnížínka
napsal(a):
Ano, to je druhá nejčastější situace...
Teda holky....nemáte vy to jednoduchý

fikovnice
napsal(a):
No Jani, neříkej, že kdyby sis na vycházce odskočila někam za keř, že by Tvůj pesan nebo feňule Ti taky nehlásili, že se někdo blíží?
Hele tak tohle se mi teda ještě nestalo....ale stopro by to hlásila taky to je jasný...
No spíš mě teď napadlo, kdybych "zadřepla" a psy neuvázala( přeci stačí říct "zůstaň") ale měla je pořád na vodítkách na ruce....to by pak nějaké štěkání byl nejmenší problém, protože by mě asi s kalhotama dole k těm lidem přímo odtáhli.
fikovnice
napsal(a):
No Jani, neříkej, že kdyby sis na vycházce odskočila někam za keř, že by Tvůj pesan nebo feňule Ti taky nehlásili, že se někdo blíží?
Ale prdlajz, Worick nehlásí, že se někdo blíží, on není hlídací, to je mu šumák. On hlásí sám sebe: hele, ahoj, já jsem tady, nedělej, že mne nevidíš! Ale tak lidi se přeci jen velkého štěkajícího psa bojí...tedy ti, co ho neznají, takže ho naštěstí kontrolovat nehodlají a obejdou obloukem
U Sardullah bude jiný problém, horší Úplně vidím, jak ji hlídající fena vytáhne i s holým zadkem zpoza toho keře

lesnížínka
napsal(a):
Ale prdlajz, Worick nehlásí, že se někdo blíží, on není hlídací, to je mu šumák. On hlásí sám sebe: hele, ahoj, já jsem tady, nedělej, že mne nevidíš! Ale tak lidi se přeci jen velkého štěkajícího psa bojí...tedy ti, co ho neznají, takže ho naštěstí kontrolovat nehodlají a obejdou obloukem
U Sardullah bude jiný problém, horší Úplně vidím, jak ji hlídající fena vytáhne i s holým zadkem zpoza toho keře
To se divim.....já vidět někde štěkat psa, který vypadá opuštěně, tak se jdu podívat, jestli ho tam nějakej idiot nepřivázal....přeci bych nenechala chudáka psa bídně zhynout

lesnížínka
napsal(a):
Jo děvče...kdyby jen fena....já mám spřeženíčko

GAELLE
napsal(a):
tak náš pes když jsem šla konat potřebu v houští stál za mnou a bedlivě pozoroval zda to dělám správně
Vyrušil by ho z toho jen okolo jdoucí jiný pes či fena, člověk néééé
Tak doufám, že jste to dělala správně a že se za vás nemusel stydět

...curat se mi zacne chtit vzdycky v nejblbejsi chvili.
Asi za to muze hlava.
Ale zrova les je pro mne prima misto. Klid, vyhledy, vune... samota....
Teda do chvile nez muze, kterej v tu chvili hlida psy napadne je vypustit za mnou s povelem "hledejte panicku"...
Tim u nas taky cely ten zazrak "spojeni s prirodou" konci.

Pokud čtyřměsíční štěně štěká venku na lidi, tak to není proto, že si chce hrát, ale z nejistoty. U uštěkaných psů je potřeba nejdříve zjistit proč štěká a podle toho zvolit vhodný způsob řešení. Povel ticho nevyřeší příčinu, ale jen následek.
Sama mám teď štěně, které je uštěkané. Mám vypozorované, že nejčastější příčinou je právě strach a nejistota. Když si s něčím neví rady, tak prostě štěká. Že začátku mi venku štěkal na všechno a na všechny. Vyřešila jsem to tím, že jsme se vždycky šli v klidu podívat na to, čeho se bál. Pěkně v klidu a bez nějakého nucení. I bojácná štěňata jsou zvědavá a zvědavost je většinou silnější než strach. U věcí je to jednodušší. Igelit, popelnice nebo lešení se dá prozkoumat a očuchat. U lidí to je občas horší, ale je to ještě malé a roztomilé štěně. Využijte toho. Já se lidí normálně ptala, jestli se na ně můžeme jít podívat, že se štěně bojí :-D. Teď už se málokdy stane, že by venku na něco štěkal. Prostě se okoukal.
Jeden čas jsme taky řešili to, že začal štěkat při přípravě žrádla. Stačilo ale vždycky odejít z kuchyně, když začal štěkat a vrátit se tam, až když přestal. Velmi rychle to pochopil a teď už ani nepípne. Stejně to děláme i v případě, že štěká, když si chce hrát nebo třeba projít brankou ven. Prostě nedostane co chce, dokud štěká.
Aktuálně řešíme štěkání na cvičáku. Pokud je mezi cvičením pauza, tak začne štěkat, což je otravné, protože tím ruší i ostatní. I tady to ale spíše pramení z nejistoty a nervozity. Je to na něm vidět. Klepe se a olizuje. Neví, jak má situaci řešit. Zatím dostává v pauzách různé povely na polohy a pomalu prodlužujeme pauzy. Uvidíme jestli to je správná cesta a zabere to.
Váš pejsek bude pravděpodobně také spíše bojínek a bude submisivní. Buďte mu oporou a ukažte mu, jak situace, kdy se bojí a je nejistý vyřešit v klidu. Štěkavec to bude nejspíš celý život, ale určitě se to dá správnou výchovou omezit.

napsal(a):
Pokud čtyřměsíční štěně štěká venku na lidi, tak to není proto, že si chce hrát, ale z nejistoty. U uštěkaných psů je potřeba nejdříve zjistit proč štěká a podle toho zvolit vhodný způsob řešení. Povel ticho nevyřeší příčinu, ale jen následek.
Sama mám teď štěně, které je uštěkané. Mám vypozorované, že nejčastější příčinou je právě strach a nejistota. Když si s něčím neví rady, tak prostě štěká. Že začátku mi venku štěkal na všechno a na všechny. Vyřešila jsem to tím, že jsme se vždycky šli v klidu podívat na to, čeho se bál. Pěkně v klidu a bez nějakého nucení. I bojácná štěňata jsou zvědavá a zvědavost je většinou silnější než strach. U věcí je to jednodušší. Igelit, popelnice nebo lešení se dá prozkoumat a očuchat. U lidí to je občas horší, ale je to ještě malé a roztomilé štěně. Využijte toho. Já se lidí normálně ptala, jestli se na ně můžeme jít podívat, že se štěně bojí :-D. Teď už se málokdy stane, že by venku na něco štěkal. Prostě se okoukal.
Jeden čas jsme taky řešili to, že začal štěkat při přípravě žrádla. Stačilo ale vždycky odejít z kuchyně, když začal štěkat a vrátit se tam, až když přestal. Velmi rychle to pochopil a teď už ani nepípne. Stejně to děláme i v případě, že štěká, když si chce hrát nebo třeba projít brankou ven. Prostě nedostane co chce, dokud štěká.
Aktuálně řešíme štěkání na cvičáku. Pokud je mezi cvičením pauza, tak začne štěkat, což je otravné, protože tím ruší i ostatní. I tady to ale spíše pramení z nejistoty a nervozity. Je to na něm vidět. Klepe se a olizuje. Neví, jak má situaci řešit. Zatím dostává v pauzách různé povely na polohy a pomalu prodlužujeme pauzy. Uvidíme jestli to je správná cesta a zabere to.
Váš pejsek bude pravděpodobně také spíše bojínek a bude submisivní. Buďte mu oporou a ukažte mu, jak situace, kdy se bojí a je nejistý vyřešit v klidu. Štěkavec to bude nejspíš celý život, ale určitě se to dá správnou výchovou omezit.
Popsala jste to pekne, ale "petrahei" a "hmn_" maji pravdu v tom, ze krom ukazovani veci = neni ceho se bat a proc stekat..., je treba naucit i povel "ticho".
To se proste hodi, stejne jako jine povely.
Muj pes je ustekany - steka napr. (fakt jen priklad) kazde rano, kdyz vstanu a stelu postel. Haf haf haf. Trikrat. Musi.
Rozhrnuji zaclony - zase haf haf haf... Trikrat. Musi.
Tohle mu nechavam - ikdyz me to obcas se...., ale na dalsi jeho "musim si steknout" uz nemam, takze povel "ticho" je super.

napsal(a):
Popsala jste to pekne, ale "petrahei" a "hmn_" maji pravdu v tom, ze krom ukazovani veci = neni ceho se bat a proc stekat..., je treba naucit i povel "ticho".
Muj pes je ustekany - steka napr. (fakt jen priklad) kazde rano, kdyz vstanu a stelu postel. Haf haf haf. Trikrat. Musi.
Tohle mu nechavam - ikdyz me to obcas se...., ale na dalsi jeho "musim si steknout" uz nemam, takze povel "ticho" je super.
Povel štěkej/ticho určitě není nic proti ničemu, ale štěkání z nejistoty a strachu nevyřeší. Dokážu si představit, že tyto povely můžou fungovat u psa, u kterého potřebuju regulovat takové to hlídací štěkání za plotem. Pes který štěká z nejistoty se sice naučí také na povel ticho zmlknout, ale povel samotný ho nenaučí se dané situace nebát.
Lepší je mu ukázat, že se nemusí bát a tím se odstraní i nežádoucí štěkání jako důsledek strachu.
Pokud je problém v tom, že si pes vyštěkává něco, co zrovna chce, tak mi také přijde vhodnější to řešit spíše tím, že nedostane to co chce, dokud nezmlkne, než tím, že mu budu dávat povel ticho. Jakmile to jednou pes pochopí, bude to už fungovat vždycky a navíc tím zvyšujete svojí hodnotu u psa. Vy určíte, kdy pes bude odměněný za správné chování.

Povel ticho (resp. pisknuti, ktere u nas znamena ticho) uplatnuji napr. v situaci, kdy je pes za plotem a na nekoho/neco steka.
V tu chvili mi je uplne jedno jestli se neceho na druhe strane plotu boji, jestli se o to zajima, ci chce branit "svuj" prostor.
Ja chci jen "ticho" (+ diky za upozorneni pejsku).
Ukazovat mu nic nepujdu.
Pisknuti na jeho stekani znamena = vim o tom ze tam nekdo/neco je, nic se nedeje, klid (pokud je za plotem, neni se ceho bat). TICHO.
Odmena neni, tak se proste doma chovame.

napsal(a):
Povel ticho (resp. pisknuti, ktere u nas znamena ticho) uplatnuji napr. v situaci, kdy je pes za plotem a na nekoho/neco steka.
V tu chvili mi je uplne jedno jestli se neceho na druhe strane plotu boji, jestli se o to zajima, ci chce branit "svuj" prostor.
Ja chci jen "ticho" (+ diky za upozorneni pejsku).
Ukazovat mu nic nepujdu.
Pisknuti na jeho stekani znamena = vim o tom ze tam nekdo/neco je, nic se nedeje, klid (pokud je za plotem, neni se ceho bat). TICHO.
Odmena neni, tak se proste doma chovame.
Jasné, to je ten případ, kdy jsem psala, že povel ticho má nějaký smysl. Zadavatel se ale ptal, jak řešit štěkání u malého štěněte. Takto malé štěně neštěká proto, že by hlídalo.

...no, ale od stekani ze "strachu" do stekani "uz hlidam" je velmi kratka cesta.
A jen povely jsou klic jak z toho ven.
Tak to proste je.

A to je právě to, co já si nemyslím, že jen povely jsou klíč jak štěkání zarazit :-). Pokud psovi nedám žrádlo dokud nepřestane blafat, tak ho naučím velmi snadno správnému chování a tomu, že nemá štěkat bez toho, abych ho zbytečně povelovala. Navíc se vyhnu tomu, že povel ticho budu muset ve stejné situaci příště znovu a znovu opakovat. Pes pochopí, že je pro něj v dané situaci prostě výhodnější neštěkat.
Pokud mi bude venku štěkat na neznámý objekt nebo člověka, je zase výhodnějším mu ukázat, že strach je zbytečný, než ho utnout povolem a nevyřešit to, že štěká z nejistoty. Pokud mu ukážu, že se bát nemusí, velmi pravděpodobně příště už nebude mít potřebu štěkat a já ho nebudu muset korigovat povelem.
Chce to trochu citu, přemýšlení a zabere to více času, ale výsledkem je pak vyrovnanější pes, který neštěká proto, že nemá potřebu štěkat a ne proto, že nesmí štěkat.

napsal(a):
A to je právě to, co já si nemyslím, že jen povely jsou klíč jak štěkání zarazit :-). Pokud psovi nedám žrádlo dokud nepřestane blafat, tak ho naučím velmi snadno správnému chování a tomu, že nemá štěkat bez toho, abych ho zbytečně povelovala. Navíc se vyhnu tomu, že povel ticho budu muset ve stejné situaci příště znovu a znovu opakovat. Pes pochopí, že je pro něj v dané situaci prostě výhodnější neštěkat.
Pokud mi bude venku štěkat na neznámý objekt nebo člověka, je zase výhodnějším mu ukázat, že strach je zbytečný, než ho utnout povolem a nevyřešit to, že štěká z nejistoty. Pokud mu ukážu, že se bát nemusí, velmi pravděpodobně příště už nebude mít potřebu štěkat a já ho nebudu muset korigovat povelem.
Chce to trochu citu, přemýšlení a zabere to více času, ale výsledkem je pak vyrovnanější pes, který neštěká proto, že nemá potřebu štěkat a ne proto, že nesmí štěkat.
To je zajimavy nazor.
Nedam nazrat = prestane blafat.
Stejne tak ukazu jednou, ze je "neco/nekdo" ok = na vzdy je to "ok".
Mozna Vas realita jeste dokaze prekvapit.

napsal(a):
To je zajimavy nazor.
Nedam nazrat = prestane blafat.
Stejne tak ukazu jednou, ze je "neco/nekdo" ok = na vzdy je to "ok".
Mozna Vas realita jeste dokaze prekvapit.
Nejde o to, že mu to ukážu/ vysvětlím jednou a hned příště bude ukázkově fungovat, ale o to, že tahle cesta je pro psa mnohem více srozumitelnější, než když ho jen utnu povelem :-).
Jasně, že na to divné lešení mi může zkusit štěkat i zítra a pozítří. Každý pes je jiný, nějakému stačí věc ukázat jednou, jiný potřebuje více času. Pokud ale pes zjistí, že ho lešení nemá v plánu sežrat, ani když si ho zblízka očuchá a dá se kolem něj projít v klidu, už prostě potřebu mít štěkat nebude.
Věřte mi, že realita mě překvapuje každý den. Někdy nepříjemně a někdy příjemně :-)

...ale ukazat vec - napr. "leseni" je preci neco uplne jineho, nez "ukazovat" zive tvory - lidi, psy, ptaky atd.
Leseni tam vazne stoji kazdy den stejne, ale to okolo se chova kazdy den jinak...?
Myslim, ze zacatek pro stene zadavatelky je vazne zakladni poslusnost a chuze na voditku. Dale pak socializace.
Vse ostatni se podda casem.

napsal(a):
"Pokud psovi nedám žrádlo dokud nepřestane blafat, tak ho naučím velmi snadno správnému chování a tomu, že nemá štěkat bez toho, abych ho zbytečně povelovala. Navíc se vyhnu tomu, že povel ticho budu muset ve stejné situaci příště znovu a znovu opakovat. Pes pochopí, že je pro něj v dané situaci prostě výhodnější neštěkat."
" já ho nebudu muset korigovat¨
zajimave. takze pro vas je povel zbytecnost? a jen zakazuje - není pro psa vyhodny?
4 mesicni stene, co spolehlive prestane po povelu stekat -tak ten, kdo ho to naucil umi se psy pracovat - i se strachem i s nadsenim -vůbec s emocemi.

napsal(a):
...ale ukazat vec - napr. "leseni" je preci neco uplne jineho, nez "ukazovat" zive tvory - lidi, psy, ptaky atd.
Leseni tam vazne stoji kazdy den stejne, ale to okolo se chova kazdy den jinak...?
Myslim, ze zacatek pro stene zadavatelky je vazne zakladni poslusnost a chuze na voditku. Dale pak socializace.
Vse ostatni se podda casem.
Jo to je pravda, že statické věci se ukazují mnohem snadněji, ale i lidé, běžci, ptáci atd. jdou psovi ,,vysvětlit". Když mi ze začátku štěně štěkalo na lidi, tak jsem často cizí lidi, vyhledávala a poprosila je, jestli si je štěně může očuchat. Ne samozřejmě každého, ale pejskaři nebo kolemjdoucí, co se na štěně usmívali mi nikdy neřekli ne. Po pár procházkách už štěně štěkalo na cizí jen výjimečně a většinou jen tehdy když dělali něco, co ještě nevidělo. Třeba stáli na jiné zastávce nebo vyskočil houbař z lesa. Časem se ale naučilo, že i to je prostě normální a přestalo mít potřebu to řešit štěkáním.
Běžce taky že začátku řešil. Když jsem viděla, že někdo běží proti, tak jsem šla stranou, aby to pro psa bylo jednodušší a mohl se nejdříve okoukat z dálky. Teď už je neřeší, ani když běží těsně kolem nás. Stejně tak cyklisty.
Pořád máme na čem pracovat a co zlepšovat. Ještě pořád ho občas něco překvapí. Je to povahově velký bojínek a kombinace se zanedbanou socializací není nic moc. O to větší radost ale mám z každého pokroku :-)

napsal(a):
"Pokud psovi nedám žrádlo dokud nepřestane blafat, tak ho naučím velmi snadno správnému chování a tomu, že nemá štěkat bez toho, abych ho zbytečně povelovala. Navíc se vyhnu tomu, že povel ticho budu muset ve stejné situaci příště znovu a znovu opakovat. Pes pochopí, že je pro něj v dané situaci prostě výhodnější neštěkat."
" já ho nebudu muset korigovat¨
zajimave. takze pro vas je povel zbytecnost? a jen zakazuje - není pro psa vyhodny?
4 mesicni stene, co spolehlive prestane po povelu stekat -tak ten, kdo ho to naucil umi se psy pracovat - i se strachem i s nadsenim -vůbec s emocemi.
Neříkám, že povel je zbytečný :-).
Jen mi přijde logičtější psa naučit, že danou situaci nemusí řešit tím, že vůbec začne štěkat = ukážu mu, že nemá důvod štěkat.
Než povelem ticho = neřeším příčinu štěkání, jen zarazím v tu chvíli pro mě nežádoucí chování
napsal(a):
Hele tak tohle se mi teda ještě nestalo....ale stopro by to hlásila taky to je jasný...
No spíš mě teď napadlo, kdybych "zadřepla" a psy neuvázala( přeci stačí říct "zůstaň") ale měla je pořád na vodítkách na ruce....to by pak nějaké štěkání byl nejmenší problém, protože by mě asi s kalhotama dole k těm lidem přímo odtáhli.
napsal(a):
Tak to je taky dobrý!
Naše potfora občas, když dostane něco obzvlášť dobrého k snědku, co jde popadnout a někam odnést, tak jde k plotu, kde vyštěká-zavolá psa od sousedů a pak to pěkně pooomaaaluuu před ním žere... Tomu nebožákovi vedle tečou sliny, takže pokud jsem u toho já, psa i s pochoutkou zavolám. Ale fascinuje mě jak jsou psi někdy vyčuraní - on si ho fakt zavolá, aby mu řekl a ukázal: Hele, co jsem dostal k snědku! Heč, já mám toto a Ty nemáš nic!

napsal(a):
Neříkám, že povel je zbytečný :-).
Jen mi přijde logičtější psa naučit, že danou situaci nemusí řešit tím, že vůbec začne štěkat = ukážu mu, že nemá důvod štěkat.
Než povelem ticho = neřeším příčinu štěkání, jen zarazím v tu chvíli pro mě nežádoucí chování
simolu,
1. není špatné si debatu číst od začátku, to co dokola opakuješ píšu už hodně hodně výše
2. znalost povelu ticho pomáhá psovodu nejistému psu dát návod, co má v tě chvíli, na daný podnět, dělat....je to pomoc psu a je to součást řešení
3. uniká ti souvislost mezi stavem mysli a chováním, která funguje obousměrně
4. nějak se mi nezdá, že by to zadavatelku ještě moc zajímalo......

napsal(a):
simolu,
1. není špatné si debatu číst od začátku, to co dokola opakuješ píšu už hodně hodně výše
2. znalost povelu ticho pomáhá psovodu nejistému psu dát návod, co má v tě chvíli, na daný podnět, dělat....je to pomoc psu a je to součást řešení
3. uniká ti souvislost mezi stavem mysli a chováním, která funguje obousměrně
4. nějak se mi nezdá, že by to zadavatelku ještě moc zajímalo......
Povel ticho ale psovi přeci nedává návod, co má dělat. Jen mu říká, co dělat nemá a ne to, co má dělat místo toho :-)
Pokud potřebuju vyřešit nějakou krizovou situaci (např. rychle se přibližující cyklista) na kterou nemám čas psa připravit, je pro něj mnohem jednodušší, pokud ho zaměstnám povelem, který dobře zná jako sedni, lehni, touch atd. Tyto povely mu odvedou pozornost a nebude mít čas řešit to, že se bojí. Když mu dám povel ticho, dál bude čučet na cyklistu a dál se bude bát, i když u toho bude zticha. Daleko účinnější je psovi říct, co dělat má, než to co dělat nemá + postupé navykání na nejrůznější situace, aby neměl potřebu je řešit štěkáním.
To co zajímá zadavatelku nebo ostatní uživatele bych s dovolením nechala na nich :-). Koho téma nezajímá, číst ho nemusí. A pokud někdo zareaguje na to, co napíšu, je logické, že na to odepíšu. Říká se tomu diskuze :-)

Tak já nevim, ale jestli štěně zadavatelky štěká úplně na všechno, tak mi nepřijde, že to bude všechno z nejistoty, to by pak štěně muselo být uzlíček nervů.
Takže metoda, že nějakým způsobem představím pejsovi něco čeho se bojí, z čeho je nejistý, to asi známe všichni, dodnes pamatuju, jak jsem šla oplácat kolečko, co si jeden ze sousedů nechal na chodníku a chrťák kolem něj odmítal projít...přitom to samé jsme používali doma.
Takže ano u některých situací je dobré štěňátku ukázat, že se nemá čeho bát...ale to většinou člověk pozná, kdy štěně štěká z nejistoty nebo strachu.
No a pak je další možnost, že je štěndo prostě uštěkaný, ukecaný a nemá to s nejistotou co dělat a tam je podle mě na místě ho už učit, jak se má chovat.

"Povel ticho ale psovi přeci nedává návod, co má dělat. Jen mu říká, co dělat nemá a ne to, co má dělat místo toho :-)"
1.nikoliv, ne, není pravda.......záleží, jak a co se pes učí
2.součást je co?!
3. odvádění pozornosti principiálně řešením není, je spíše testem míry stresu zvířete a tedy síly podnětu pro něj....a s tím souvisí i míra a způsob práce psovoda....včetně toho, zda je vhodné zakomponovat i ono "ticho"
4. opět doporučím si tu diskuzi přečíst a zjistit, proč se řešil povel "ticho"
"Tak já nevim, ale jestli štěně zadavatelky štěká úplně na všechno, tak mi nepřijde, že to bude všechno z nejistoty, to by pak štěně muselo být uzlíček nervů."
ale zas uzlíček nervů, to je extrém......je nejisté (pravděpodobně, zadavatelka nekomunikuje a zná ho ona), obecně, na tom není nic divného a naopak to, že štěká na vše je toho důkazem....k tomu věk, 4. měsíc, období strachu

Ve 4. mesici je to spis naopak - stenata nemaji pud sebezachovy
Moje stene stekalo od 14 dnu veku😁 do dneska to ma nastavene tak, ze kdyz nevi - steka. Povely stekej a ticho bylo snad to prvni, co se naucil, aby se s nim dalo zit.
Tak jako se uci klid - neb je dost aktivni.
Tim, ze zna povely se to docela dobre prenasi do ruznych situaci.
Neni treba pak trenovat znovu a znovu kazdou situaci zvlast - co by nastalo, kdyby neznal povel.

"Ve 4. mesici je to spis naopak - stenata nemaji pud sebezachovy"
jenomže období strachu a absence pudu sebezáchovy u štěněte nejsou totožné kategorie
"kdyz nevi - steka"
a jsme u nejistoty.....
a opět u temperamentu, jako vždy.....

jenomže období strachu a absence pudu sebezáchovy u štěněte nejsou totožné kategorie
ne nejsou - a pisu to nekde?
rozporuju pouze tvůj příspěvek, ze 4 mesic veku - je obdobi strachu
u normálních zvirat ale není. neuvedomuji si sami sebe v tomhle veku a clovek musí myslet za ne.
a jsme u nejistoty.....
nedoporucuji takhle paušalizovat
klidne totiž muzu dopsat -ze když nevi, jak dosáhnout svého jinak - tak.tenhle zcela jiste zacne vriskat. a je si uplne jisty u toho

ne nejsou - a pisu to nekde?
by mi to i z té věty (Ve 4. mesici je to spis naopak - stenata nemaji pud sebezachovy) kterou reaguješ na můj výrok o období strachu, vyplývalo....
rozporuju pouze tvůj příspěvek, ze 4 mesic veku - je obdobi strachu
u normálních zvirat ale není. neuvedomuji si sami sebe v tomhle veku a clovek musí myslet za ne.
- právě že už si uvědomovat začínají, respektive je opouští štěněcí všedůvěřivost
- člověk musí myslet za ně - mnohdy ano, ale to opět nerozporuje prvé
"nedoporucuji takhle paušalizovat"
pokud píšu na diskuzi, neznám zúčastněné (a výše o tom něco píši), tak pokud budu vycházet z nejistoty, tak jsem na straně bezpečné. A řešení bude obecně platné a minimálně tím nic nepohnojím.

"právě že už si uvědomovat začínají, respektive je opouští štěněcí všedůvěřivost"
??tak to poprosim o zdroj teda, odkud cerpas.
V tomhle veku znam stenata, co si delaji co chteji a pripadaji si nesmrtelni.
"tak pokud budu vycházet z nejistoty, tak jsem na straně bezpečné."
Lidi uz pomalu zapominaji, jak se chova normalni stene.
Smutne to je cele...