badstuber75

XXX.XXX.50.131
Dobrý den, s přítelkyní jsme během dovolené na Slovensku zachránili zhruba roční fenku z romské osady, kde byla týraná. Je strašně hodná a mazlivá, bohužel se strašně všeho bojí a neumí se ani doma projevit.
Tím myslím třeba hrát si, máme doma snad všechny druhy hraček - pískací, šustivé, cinkací, rukavici, tahací, míčky... nic na ní však nefunguje. Občas si kousne, ale za chvíli nic.
Bydlíme v bytě a je strašně vidět, že se tu trápí. Chybí jí nějaké vyžití. Berem jí 6x denně ven, z toho 2 dlouhé procházky, ale nepomáhá to. Jak se zavře v bytě, tak se buď chce mazlit a nebo jí popadne takový záchvat, kdy běhá od okna ke dveřím a k dalším oknům - chce utéct, do toho ničí věci a to ještě nebyla sama doma.
Čím jí doma zabavit / jak jí naučit hrát, aby neměla roupy? Když se vracíme domů z procházky, tak je na ní strašně vidět, že se jí nechce do bytu. Chce to jen čas, aby si navykla na nové/uzavřené prostředí, když celý život byla venku, nebo se vždy bude jako lev v kleci? Budu hodně rád za jakoukoliv radu.
Mám psa z útulku. Jen Bůh ví, kdo byl původní majitel, ale podle chování Jacka to musel být tuplovaný d e b i l. Jinak není možné,aby byl pes i po 5 letech takový, jaký je. Je hodný, milý, nic neničí,ale nikdy si s ničím nehrál, ani o něm nevíme. Jenže pes tohoto plemene má být radostný,pohodový pejsek. Není. Je-li nechán sám sobě, je vcelku spokojený. Ale jakékoliv vybočení ze standardních situací z něj dělá uzlíček nervů. Až teď si přijde pro pohlazení.Ale nějaké šmajchování, skákání, vítání nepřipadá v úvahu.
Už to neřeším, jen je mi líto, že někdo dokáže udělat z pohodového psa, psychickou trosku. Fyzicky je na to nesrovnatelně lépe, ale myšlení už opravit nepůjde.
Vaše fenečka je mladá (náš už je starý). Vždycky se lépe zvyká na dobré.
Nepíšete, zda má možnost si u vás někam zalézt, kde by se cítila bezpečně. Podle chování u vás, má zažité, že je potřeba mít stále nějakou ústupovou cestu.Kdyby něco.
A myslím, že žádný univerzální postup není. Co platí na jednoho, to druhému pejskovi nevyhovuje.Budete muset koukat, kdy je nejméně nešťastná a podle toho se zařídit.
Čas, pohodové chování, bez nátlaku. Snad,pokud bere pamlsky, tak přes jídlo. Určitě se vám dostane více návodů. Ale bude to na vás.
Pokud se podaří, bývají takoví pejsci perfektní parťáci.
Uživatel s deaktivovaným účtem

nemá roupy. je ve stresu
potřebuje celkově posunout do klidu, do jistoty, potřebuje mít důvěru a oporu ve svých lidech
nebudu se rozepisovat, jenom opět doporučím knihu F. Šusty Trénink je rozhovor
¨
obrátit se na někoho - Ostrava koira (https://www.koira.cz/ )
Praha Eva Štemberová
http://www.pesopark.cz/instruktori/eva-stemberova/
https://stemberova.cz/
chce to fenu vést a učit, co MÁ dělat, učit a zavést pravidla, ať se má čeho chytit - tedy a třeba doma někde odpočívat, že teď si tady sednout, pak tam lehnout, jít se mnou.......a tak
nenechávat to, co bude dělat, jenom na ní
opět zmíním kouzelné slovo klikr trénink, pro labily vynikající věc
vlastně obecně s ní cvičit, pracovat (dle plemene/povahy)

napsal(a):
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3600584/zachrana-fenky?from-list=1#a3605031
Je to tahle? :-((
jo

Já teda nevím, jak pomoci feně z dotazu, ale třeba moje fena co vyrostla si taky nehraje....
U ní je teda vtipné, že mi chce občas udělat radost (alespoň tak mi to připadá), protože vidí, že se se psem často přetahuju o uzlík-toho to naopak baví moc (ale on je jak štěndo, toho baví vlastně všechno), tak přijde s uzlíkem, strká do mě, abych se s ní tahala a když teda začnu, tak ona netahá, vlastně jenom drží, popř vyvine jen nějakou adekvátní sílu, občas s ním zatřese, asi aby to vypadalo, že taky bojuje.....vlastně stejné chování jsem viděla u psa-rotvíka, který si takhle hrál se svým potomkem.
A moje ovčanda v dospělosti taky na nějaký hry s hračkama nebyla.
A to ani jedna z mých holek nemá za sebou "pohnutou" minulost, mě z toho vyplývá, že ne každý pes si chce hrát z hračkama......nepočítám rozebrání jakékoliv hračky (co rezebratelná je) na atomy během chvilky.

však jádro pudla taky není primárně v nějakém hraní
Zkusila bych fenku naučit v klidu odpočívat - vymezit jen její místečko, pohodlné, klidné a tam se prostě odpočívá. Osvědčila se třeba větší přepravka, měkce vystlaná, samozřejmě otevřená, která poskytne potřebný pocit bezpečí a klidu. Tam pak dát fence pár drobných pamlsků. Na zklidnění bych zkusila na nějakou dobu Alavis Calming, mám ho vyzkoušený na menší feně po mrtvici, kdy se nesmí moc rozrušit a tento neškodný přípravek jí zabírá při bouřce, návštěvě veta apod. Po určitou dobu ho brala bez problémů denně. Až se fenka zklidní, našla bych jí rozumné psí kámoše a zkusila, jestli by se mezi nimi nenaučila si hrát - přetahovat se, běhat za míčkem apod.
conie
napsal(a):
Zkusila bych fenku naučit v klidu odpočívat - vymezit jen její místečko, pohodlné, klidné a tam se prostě odpočívá. Osvědčila se třeba větší přepravka, měkce vystlaná, samozřejmě otevřená, která poskytne potřebný pocit bezpečí a klidu. Tam pak dát fence pár drobných pamlsků. Na zklidnění bych zkusila na nějakou dobu Alavis Calming, mám ho vyzkoušený na menší feně po mrtvici, kdy se nesmí moc rozrušit a tento neškodný přípravek jí zabírá při bouřce, návštěvě veta apod. Po určitou dobu ho brala bez problémů denně. Až se fenka zklidní, našla bych jí rozumné psí kámoše a zkusila, jestli by se mezi nimi nenaučila si hrát - přetahovat se, běhat za míčkem apod.
Ahoj "Conie", Ty jsi samozřejmě zkušenější než já. Akorát mám takovou poznámku - teda ono je to víc z kočičího světa, ale asi se to dá naaplikovat i do toho psího. Měla jsem velmi vážně nemocného kocoura (a pořád není OK ), a přepravku bere jako místo - signál - aha, jede se na tu hroznou veterinu. Takže by do ní dobrovolně nikdy nešel odpočívat. Včera jsem po delší době dělala větší objednávku ze ZOOHITU (mají tam "milión" různých kukaní, skrýší, pelechů krytých i nekrytých), tak pokud by zadavatel chtěl investovat do nějakého krytého pelechu/kukaně, tak tam si určitě vybere... Píšu to i s vědomím, že je do jisté míry kontraproduktivní neučit psa (ale i kočku), aby si zvykal(a) na přepravku. Pes by měl umět vlézt do přepravky, když je to potřeba. Ale pokud je fenka taková bázlivka, tak třeba ze začátku by se taková nějaká kukaň daná na klidné místo hodila.
Předchozí fena byla nalezenec, u nás byla až jako dospělá, cca pětiletá, možná starší. Zdálo se, že z předchozího života nemá žádné velké trauma, byla relativně pohodová a vyrovnaná. Je pravda, že si mě více hlídala, než současnej rozmazlenej ignorant , ale to je tak vše.
A nikdy si nehrála, neměla zájem o hry ani hračky.
Současná fena hračky miluje, má jich doma plnou bednu, je nadšená z každé nové. A dost lidí mi venku říká, že je to super, jak má ráda hračky a že jejich psi o ně nemají vůbec zájem...a přitom to nejsou útulkáči s neznámou minulostí, ale vymazlenci. Řekla bych, že je normální, že existujou psi nehraví.
Jinak samozřejmě, fenka zadavatele bude mít těch problémů víc.

Určitě by uvítala psí kámoše. Choďte s ní ven mezi hodné psy podobné velikosti. V romské osadě určitě lítala psů celá smečka. Byla zvyklá hrát si se psy, děti ji spíš trápily, dospělí sem tam nakopli. Sociální chování vůči psům by měla zvládat. Když se venku vylítá, vyblbne a unaví, pak možná doma ráda zaleze do nachystané boudičky a bude spát.
K vaší poznámce, že ještě nebyla doma sama - moc dlouho neodkládejte zvykání i na samotu ( zase vyběhané, unavené zvíře ). Až bude muset zůstat doma, mohl by to být neřešitelný problém.
Fikovnice - určitě nemusí být klasická přepravka, i když moje fenky je milují a když chci jet na veterinu s kočkami a nechám položenou otevřenou přepravku, po odchytu dotyčné číči v přepravce obvykle najdu 1-2 fenky a kočku či kocoura, kterých se návštěva veteriny netýká. Ale v tomto případě jde spíš o to, vytvořit fenečce možnost "úkrytu", který bude jen její. Kdysi v paeláku jsme měli v kuchyni pod 2 židlemi 2 boudičky z obyč prkýnek, vevnitř polštářky, pro čivaví holky, které je zbožňovaly. Uzavřený, ale přitom lehce opustitelný, prostor dodává pejskům pocit bezpečí, mají "krytá záda".

Připadá mi, že tohle nemůžete sami zvládnout. Kontaktujte nějakého odborníka na výcvik ve vašem okolí. Neumím si představit soužití s takhle vystresovaným zvířetem a vlastně nevím co vám poradit. Chudák pes a chudáci jste i vy, budu vám držet palce, ať to nějak dobře dopadne.

"nebo jí popadne takový záchvat, kdy běhá od okna ke dveřím a k dalším oknům - chce utéct"
V takové případě ji zkuste "umazlit". Hladit, hladit až se uklidní.
Tuhle radu tady dostávali majitelé divokých, kousavých štěňat. Na vaši nervní fenku by to také mohlo působit.
A pomalu se smiřte s tím, že si prostě hrát nebude. Když se zklidní a začne si s vámi hrát, bude to pro vás příjemné překvapení.
Pozn. Když jsem měla mladou fenečku a přišly jsme z venku, byla jsem ráda, že lehne, neprudí a nechá mě dělat všechno potřebné. Za to, když jsem si konečně sedla, ona se zvedla s výrazem - ty nemáš co na práci, tak jdem ven.
Nějaké hraní jsme doma neprovozovaly, byly jsme v paneláku, kde by každá trochu divočejší hra byla slyšet pod námi.
Nabídněte své fence hry venku, chodíte ve dvou, jeden se jí schová, ona ho pak hledá...třeba.

conie
napsal(a):
Fikovnice - určitě nemusí být klasická přepravka, i když moje fenky je milují a když chci jet na veterinu s kočkami a nechám položenou otevřenou přepravku, po odchytu dotyčné číči v přepravce obvykle najdu 1-2 fenky a kočku či kocoura, kterých se návštěva veteriny netýká. Ale v tomto případě jde spíš o to, vytvořit fenečce možnost "úkrytu", který bude jen její. Kdysi v paeláku jsme měli v kuchyni pod 2 židlemi 2 boudičky z obyč prkýnek, vevnitř polštářky, pro čivaví holky, které je zbožňovaly. Uzavřený, ale přitom lehce opustitelný, prostor dodává pejskům pocit bezpečí, mají "krytá záda".
Prostě takovou noru. Nejlíp tam, odkud uvidí na dveře.
Když jsme si přinesli štěně, vytvořili jsme mu krásný pelíšek v boudičce v klidném rohu kuchyně.
Vybralo si "noru" pod kuchyňskou lavicí, přesně proti dveřím. Odtamtud nás vždycky vítalo.

rapotacka11
napsal(a):
Pomohl by vyrovnaný, mírný psí kámoš.
jenže, to už by ho museli mít doma.
fikovnice
napsal(a):
Ahoj "Conie", Ty jsi samozřejmě zkušenější než já. Akorát mám takovou poznámku - teda ono je to víc z kočičího světa, ale asi se to dá naaplikovat i do toho psího. Měla jsem velmi vážně nemocného kocoura (a pořád není OK ), a přepravku bere jako místo - signál - aha, jede se na tu hroznou veterinu. Takže by do ní dobrovolně nikdy nešel odpočívat. Včera jsem po delší době dělala větší objednávku ze ZOOHITU (mají tam "milión" různých kukaní, skrýší, pelechů krytých i nekrytých), tak pokud by zadavatel chtěl investovat do nějakého krytého pelechu/kukaně, tak tam si určitě vybere... Píšu to i s vědomím, že je do jisté míry kontraproduktivní neučit psa (ale i kočku), aby si zvykal(a) na přepravku. Pes by měl umět vlézt do přepravky, když je to potřeba. Ale pokud je fenka taková bázlivka, tak třeba ze začátku by se taková nějaká kukaň daná na klidné místo hodila.
Náš kocour má rád krabice, snad jako všechny kočky. Proč nezkusit krabici i pro bojavého pejska? Co tak udělat pelíšek z nějaké pevné,větší? Až nebude potřeba, může dostat pěkný,otevřený.
sisi58
napsal(a):
Náš kocour má rád krabice, snad jako všechny kočky. Proč nezkusit krabici i pro bojavého pejska? Co tak udělat pelíšek z nějaké pevné,větší? Až nebude potřeba, může dostat pěkný,otevřený.
Máte pravdu, moje kočky mají také rády krabice - třeba i takové ty velké od banánů, co se jimi dá prolejzat - občas jim z toho vytvořím takovou hru na schovávanou.
Toto jsem teď namátkou stáhla ze ZOOHITU. Dá se samozřejmě nějaká skrýš vyrobit i bez investice peněz... Ale nějak tak bych si to představovala - aby feňule měla svoje místečko, kde bude krytá, ale zároveň bude moct koukat ven.
Taky máme psa z útulku, co si neuměl hrát, zato zbožňuje mazlení. A jakmile někdo z nás zvýšil hlas nebo nám třeba něco upadlo, mizel pod postel, kde se fakt klepal.
Asi po půl roce ho jako jediná hračka zaujal bobr od Trixie, teď po dvou letech vzal na milost i některé další hračky. A hlavně se naučil hrát si s námi (miluje tedy takové to drsné tahání za kůži apod.) a přestal panikařit, když se občas pohádáme. Prostě zjistil, že se ho to netýká.
Takže bych fence hlavně dala čas, potřebuje prostě ve vás získat jistotu. A taky doporučuji pořídit nějakou boudičku, kde by se mohla schovat.