Německá modrá doga

Prodám Německé dogy - Chovatelská stanice Z Šumava sadu zadá vymazlená štěň...
32999 KčZdenek12345
XXX.XXX.92.10
Dobrý den, mám teď problém, který jsem nečekal, že nastane. Mám Vlčáka 6 let starého a bydlím v domě v pronájmu. Momentálně majitel dům prodává a o jeho koupi nestojím z důvodu vysoke rekonstrukce. A právě budu muset jít do bytu, než seženu jiný dům, který bych koupil na hypotéku. Bohužel nic neni k nalezení a do bytu mi psa nechtějí. Je možnost umístit psa někam na par mesicu. Nechci ho dát pryč! Napadlo mě dát ho do útulku, kde bych ho chodil venčit a financoval žrádlo a vše potřebné. Je taková možnost? Děkuji za odpověď a případnou pomoc :)
Uživatel s deaktivovaným účtem
psa zakázat nemůže
najít jiný pronájem
může být kotec na pronájem na cvičáku (ale to záleží na....)
GAELLE
napsal(a):
s útulkem byste se musel dohodnout a netuším zda je to vůbec možné. Co ale vím zcela určitě že podle nového zákoníku vám psa pronajímatel bytu zakázat nemůže.
Jinak je možnost dát psa do "hotelu".
,...nemůže, ale neubytuje.....
GAELLE
napsal(a):
s útulkem byste se musel dohodnout a netuším zda je to vůbec možné. Co ale vím zcela určitě že podle nového zákoníku vám psa pronajímatel bytu zakázat nemůže.
Jinak je možnost dát psa do "hotelu".
Zakázat nemůže, ale jak by bylo vám kdyby jste pronajímala nový byt a nastěhoval by se tam někdo kdo psíka nedostatečně venčí, nebo používá pouze pleny, nechává kocoury označkovat celý byt a nejčistší jim záchod?
Umím si představit, že vlčák, doteď třeba zvyklý na zahradu, v bytě nemusí být extra čistotný a takový relativně velký pes, když vypustí bazén třeba do parket nebo plovoučky... to musí být něco.
Chápu pronajímatele, co nechtějí v bytě zvířata. Nepatřím mezi ně, pronajímám zrovna byt a pes mi v něm nevadil (čistotný), ale začínají problémy s jeho vyštěkáváním, když je doma sám. A za kým myslíte, že si jdou sousedé stěžovat?
Takže jak už padlo, zakázat zvíře v pronajímaném bytě nelze, ale pokud si to majitel nepřeje, je na místě to respektovat, protože nájemník, který nerespektuje přání vlastníka bytu, tam asi dlouho nezůstane.
S těma pronájmama je to těžký....jako chápu pronajímatele, vím od známých, co byty pronajímají, co takový "bezva" nájemce dokáže z bytu udělat....chápu, že se snaží minimalizovat jak škody v bytě, tak případné problémy se sousedy např. co se hluku týče....je samozřejmě "bezpečnější" pronajmout byt někomu bez zvířat.......
Na druhou stranu z pohledu majitele psa si myslím, že bych měla mít možnost pronajmout si byt, kde psa mít mohu a to nejenom podle zákona, ale že s tím nebude mít problém ani pronajímatel.
No jsem ráda, že bydlim ve svým a i byt, ve kterém dosud žije moje maminka a kam se možná na stará kolena budu muset uchýlit...v baráku máme samí schody a bůhví, jak na tom časem budu se zdravím......i ten byt mám v osobním vlastnictví, takže tohle řešit nemusím.
Zdenek12345
XXX.XXX.92.10
Děkuji všem za rady!!! Dastyho jsem měl občas i doma jelikož je trochu rozmazlen. Samozřejmě vím a respektuji přání majitele. Určitě o psa nechci přijít je to můj přítel a strašně ho mám rád. A právě jsem i ochotný platit pronájem a stravu a všechno potřebné. Známe zkouším obvolat, ale většina jich má už doma psa či kočku a v tom je kámen úrazu. Týká se to okresu Klatov, tak kdyby náhodou jste o něčem věděli budu rád za řadu. I tak děkuji. Pěkný večer:)
Zdenek12345
napsal(a):
Děkuji všem za rady!!! Dastyho jsem měl občas i doma jelikož je trochu rozmazlen. Samozřejmě vím a respektuji přání majitele. Určitě o psa nechci přijít je to můj přítel a strašně ho mám rád. A právě jsem i ochotný platit pronájem a stravu a všechno potřebné. Známe zkouším obvolat, ale většina jich má už doma psa či kočku a v tom je kámen úrazu. Týká se to okresu Klatov, tak kdyby náhodou jste o něčem věděli budu rád za řadu. I tak děkuji. Pěkný večer:)
Zkuste se ještě poptat na Facebooku, třeba na stránce Německý ovčák v nouzi, možná by bylo možné ho dát chvíli do dočasky. Přeju Vám, ať jste odloučení co nejkratší dobu.
Jak už tu někdo psal - některé útulky nabízejí i hlídaní, případě psí hotely. Psal jste, že ze známých nikdo nemůže a zkoušel jste i známé známých? Jestli prostě někdo neví o někom, komu se dá důvěřovat a má doma volný třeba kotec? Zkusila bych "sílu" FB - popsat tam vaši situaci a poprosit přátelé ať sdílejí, třeba by se někdo našel...
Moyda
napsal(a):
Zakázat nemůže, ale jak by bylo vám kdyby jste pronajímala nový byt a nastěhoval by se tam někdo kdo psíka nedostatečně venčí, nebo používá pouze pleny, nechává kocoury označkovat celý byt a nejčistší jim záchod?
bohužel to vše se mi stalo. byt zničený, pochcané parkety, dveře rozdrásané od psů, ze zahrady tankodrom. Neuděláte jako majitel vůbec nic ZÁKONY JSOU NA STRANĚ NÁJEMNÍKŮ !!! někteří mi o tom že do bytu si vezmou psa ani předem neřekli. Jedni si přivedli 4 stafordy. A tak bych mohla pokračovat dál a dál. Ale to tu neřešíme.........jak píši, zákony nechrání majitele ale nezodpovědné nájemníky. Viz poslední příklad v tv - mrtvý mýval, vyhladovělý vlkodav. A co mohl majitel? Ani je nemůže vyhodit ....................neplatiče !
GAELLE
napsal(a):
bohužel to vše se mi stalo. byt zničený, pochcané parkety, dveře rozdrásané od psů, ze zahrady tankodrom. Neuděláte jako majitel vůbec nic ZÁKONY JSOU NA STRANĚ NÁJEMNÍKŮ !!! někteří mi o tom že do bytu si vezmou psa ani předem neřekli. Jedni si přivedli 4 stafordy. A tak bych mohla pokračovat dál a dál. Ale to tu neřešíme.........jak píši, zákony nechrání majitele ale nezodpovědné nájemníky. Viz poslední příklad v tv - mrtvý mýval, vyhladovělý vlkodav. A co mohl majitel? Ani je nemůže vyhodit ....................neplatiče !
Nezbývá, než se krýt slušnou kaucí. Ale občas by ta kauce musela být astronomická, aby pokryla škody
Zákon se jednoznačně staví na stranu nájemníka, prý jako "slabší" strany. Aha...
napsal(a):
Nezbývá, než se krýt slušnou kaucí. Ale občas by ta kauce musela být astronomická, aby pokryla škody
Zákon se jednoznačně staví na stranu nájemníka, prý jako "slabší" strany. Aha...
kauci nikdo není schopen dát více než 3. a když vám přestanou platit nájem tak to berete z toho. malování úklid a další škody pak hezky ze svého. Nestalo se mi to jedenkrát ale z 10 nájemníků u 8. Do nikoho nevlezete, tváří se slušně pracují a pak je najednou vše jinak. Ale to jsem odbočila. Skoro každý měl psa o kterém předem samozřejmě neinformoval a hlavně - který nebyl vychovaný a čistotný. A ničení bytu psem NENÍ DŮVOD K VÝPOVĚDI Z NÁJMU. dokonce ani neplacení nájmu. Vše se musí řešit soudně. Naštěstí mám jiné páky tak jsem je vždy "aspoň" z bytu dostala po dobrém a často po velmi zlém. Ty dluhy už jsem pak nikdy z nikoho nedostala.............
GAELLE
napsal(a):
kauci nikdo není schopen dát více než 3. a když vám přestanou platit nájem tak to berete z toho. malování úklid a další škody pak hezky ze svého. Nestalo se mi to jedenkrát ale z 10 nájemníků u 8. Do nikoho nevlezete, tváří se slušně pracují a pak je najednou vše jinak. Ale to jsem odbočila. Skoro každý měl psa o kterém předem samozřejmě neinformoval a hlavně - který nebyl vychovaný a čistotný. A ničení bytu psem NENÍ DŮVOD K VÝPOVĚDI Z NÁJMU. dokonce ani neplacení nájmu. Vše se musí řešit soudně. Naštěstí mám jiné páky tak jsem je vždy "aspoň" z bytu dostala po dobrém a často po velmi zlém. Ty dluhy už jsem pak nikdy z nikoho nedostala.............
To je hrůza. To jsem vůbec netušila, že víc je těch čuňat. Moje děti taky bydlí v pronájmu, dcera má havaňáka, ale na pořádek a čistotu si potrpí, syn taky, a tohle by si nedovolili.
GAELLE
napsal(a):
Jako pochopím spoustu věcí, ale to že neplatič nájemného si tam bydlí vesele dál a vy ho prostě nemůžete ze své vůle vystěhovat...to fakt nechápu.
Nemáte tak úplně pravdu ohledně důvodů výpovědi z nájmu. Rozhodně neplacení nájmu (alespoň 3 měsíce) a poškozování bytu včetně způsobení škody pronajímateli jsou důvodem pro vypovězení nájmu bez výpovědní doby.
Ale nerada bych to tu změnila na diskuzi o strastech pronajímání
napsal(a):
Nemáte tak úplně pravdu ohledně důvodů výpovědi z nájmu. Rozhodně neplacení nájmu (alespoň 3 měsíce) a poškozování bytu včetně způsobení škody pronajímateli jsou důvodem pro vypovězení nájmu bez výpovědní doby.
Ale nerada bych to tu změnila na diskuzi o strastech pronajímání
No jo, ale jak je dostanete z toho bytu, když se nebudou chtít hnout?
napsal(a):
No jo, ale jak je dostanete z toho bytu, když se nebudou chtít hnout?
Tady už s Gaelle souhlasím. Než to honit po soudech na exekuční titul, jsou tu jiné metody. Občas můžou být na hraně, ale jsou vesměs účinné.
Zkuste se poptat u známých, jestli by psa nenechali u sebe na zahradě. Kamarádka takto měla psa ubytovaného na cizí zahradě u chaty, než dostavěli barák. Nebo si přímo pronajměte oplocenou zahrádku s chatou, teď přes zimu pes nevadí úrodě a ještě byste měl krátkodobé bydlení i vy.
Nebo na cvičáku jestli neznají někoho, kdo by za úplatu psa ubytoval u sebe v kotci.
Bambule1
napsal(a):
Nemáte někoho známého na cvičáku? My na cvičáku mámě kotce. Každý kdo je řádným členem tam může mít ubytovaného psa na jak dlouho potřebuje, někteří tam mají psi pořád. Protože bydlí v bytě. Zkuste i tuto možnost, přijde mi lepší jak útulek
omlouvám se, že mimo téma, ale ono to takhle chodí i v dnešní době? .. Že je pes ubytovaný na cvičáku? Kolik hodin denně tráví ten pes mimo kotec na cvičáku?
marcelaamax
napsal(a):
omlouvám se, že mimo téma, ale ono to takhle chodí i v dnešní době? .. Že je pes ubytovaný na cvičáku? Kolik hodin denně tráví ten pes mimo kotec na cvičáku?
Zdravím. To netuším kolik se svými psi ti lidi tráví času, ale zatím co jsem si tam dojela pocvičit někdo tam je, občas jezdím i dopoledne a někdo z lidí tam je, cvičí si se svými psy a dle domluvy si navzájem psi pouští z kotců ven, ale zmapovaný to nijak nemám. Ale máme tam i volné kotce k dispozici. My máme psy doma. Většina jich máme doma, ale tohle jsou lidi co bydlí v bytě a psy tam mají. Asi nevidím rozdíl v tom když má někdo psa v kotci na dvoře u domu a psa v kotci na cvičáku. Dokonce jedna holčina má chs na NO, a psy má jen tam v kotcích.
Bambule1
napsal(a):
Zdravím. To netuším kolik se svými psi ti lidi tráví času, ale zatím co jsem si tam dojela pocvičit někdo tam je, občas jezdím i dopoledne a někdo z lidí tam je, cvičí si se svými psy a dle domluvy si navzájem psi pouští z kotců ven, ale zmapovaný to nijak nemám. Ale máme tam i volné kotce k dispozici. My máme psy doma. Většina jich máme doma, ale tohle jsou lidi co bydlí v bytě a psy tam mají. Asi nevidím rozdíl v tom když má někdo psa v kotci na dvoře u domu a psa v kotci na cvičáku. Dokonce jedna holčina má chs na NO, a psy má jen tam v kotcích.
. Asi nevidím rozdíl v tom když má někdo psa v kotci na dvoře u domu a psa v kotci na cvičáku.
No tak v tom já teda taky nevidím rozdíl, obojí mi přijde jako sobectví člověka, co nutně musí mít psa.
napsal(a):
. Asi nevidím rozdíl v tom když má někdo psa v kotci na dvoře u domu a psa v kotci na cvičáku.
No tak v tom já teda taky nevidím rozdíl, obojí mi přijde jako sobectví člověka, co nutně musí mít psa.
No, ač kotce nesnáším, tak já v tom rozdíl vidím. Když mám psa v kotci na dvoře, alespoň na něj většinou vidím z okna, popřípadě sem tam zavolám(z toho okna) a pokud jsem na zahradě, tak si ho tam pustím. Úplně vidím, jak si někdo z bytu, jede v tak hnusném počasí, jaké je např. u nás dneska, za psem - pustit ho proběhnout, pocvičit. Ač Worick dneska taky leží celý den kolem baráku, vemu si ho na chvíli(dokud on chce) domů, zajdem něco pokutit v zahradním domku, třeba uklidíme sklep, ráno jsme byli na obchůzce, dneska tedy prochajdu večer nemáme, ale budem spolu péct buchtu U zadavatele je to nečekaný problém, ale mít takto ,,normálně"svého psa?!? To je pro mne pěkně hnusná, děsivá představa
Já v tom tedy taky vidím rozdíl, ale ono asi záleží na člověku. Znám psy, kteří jsou nějakou část dne v kotci - třeba když je páníček v práci - ale to je to samé, jako když je pes sám doma v místnosti. A jinak jsou puštěni na zahradě, chodí se s nimi na procházky, občas jdou domů, páníček je s nimi na zahradě, i když je hnusně, tak tam za nima na chvíli zajde, nebo si je právě pustí domů. Když páníček odchází nebo přichází tak na psa promluví, pohladí ho..Ale kotec na cvičáku mi přijde tak, jakože tam zajedu se psem na hoďku pocvičit, proběhnout ho a pak jde zpátky do kotce. Jo, když je hezky tak tam s ním je člověk třeba dýl, vezme ho na procházku atd... Ale když je zima, prší, je hnusně atd., tak tam asi moc lidí s ním ten čas trávit nebude - i když třeba se najdou i výjimky, nechci házet všechny do jednoho pytle. Nebo tam ti lidi jezdí několikrát denně venčit? A pak navíc ten kotec na cvičáku mi přijde i hrozný i proto, že z mého pohledu je tam ten pes "opuštěný" (pokud se bavíme o stálém umístění, ne o nějakém dočasném, kde není jiná možnost) - je tam sám, daleko od rodiny - minimálně po dobu, co je páníček v práci a spí a myslím, že ve většině případů je to mnohem déle.
Já bych řekla, že to nejde brát takhle jednotně - pokud má někdo doma v kotci psa 20 hodin denně, tak to samozřejmě sobectví je a nechápu, na co ten člověk psa má. Ale pokud tam má někdo psa v době, kdy je v práci nebo v noci a jinak se psovi opravdu věnuje, tak v kotci jako takovém nevidím problém. Oni jsou i psi, kteří si jinde než v kotci pořádně neodpočinou.
Edit.: osobně si fakt nedovedu představit, že bych bydlela v bytě a pořídila si psa, kterého bych umístila na cvičáku do kotce. Já bych pak asi na tom cvičáku musela být skoro pořád a navíc bych trpěla výčitkami každou noc, když bych věděla, že pes si spí někde odstrčený sám na cvičáku za městem v kotci. To bych si buď pořídila psa vhodného do bytu a nebo žádného.
lesnížínka
napsal(a):
No, ač kotce nesnáším, tak já v tom rozdíl vidím. Když mám psa v kotci na dvoře, alespoň na něj většinou vidím z okna, popřípadě sem tam zavolám(z toho okna) a pokud jsem na zahradě, tak si ho tam pustím. Úplně vidím, jak si někdo z bytu, jede v tak hnusném počasí, jaké je např. u nás dneska, za psem - pustit ho proběhnout, pocvičit. Ač Worick dneska taky leží celý den kolem baráku, vemu si ho na chvíli(dokud on chce) domů, zajdem něco pokutit v zahradním domku, třeba uklidíme sklep, ráno jsme byli na obchůzce, dneska tedy prochajdu večer nemáme, ale budem spolu péct buchtu U zadavatele je to nečekaný problém, ale mít takto ,,normálně"svého psa?!? To je pro mne pěkně hnusná, děsivá představa
My jsme se teda teď vrátili z prochajdy a děs, já za hodinu mokrá a zmrzlá jak rampouch, ovšem psi byli nadšení a nechtělo se jim vůbec domů. U nás to prostě nejde nejít ven, čekají u vrátek a nedají pokoj.
Holky asi jsme se špatně pochopily...teď nemyslím, případ, kdy pes je v kotci třeba po dobu pánovi nepřítomnosti....jako ani s tím nejsem stopro, ale budiž.
To, že v tom nevidím rozdíl je asi dáno tím, že jsem znala několik psů, kteří na tom byli naopak ještě hůř než ti "cvičákoví", protože psa, alespoň co jsem znala režim od známého já, denně někdo přijel a minimálně se psem pocvičil, nakrmil, dal vodu, zatímco kotcoví psi u domů, ti byli třeba jen na chvíli vypuštěni na vyvenčení a tradá zpátky, většinou ovčáci, co si pořídili pubertální děti jako, že budou cvičit a pak se na psa krajcvajc........z podobných podmínek jsem brala setra...ten pro změnu omrzel jako plemeno, protože synáček chtěl něco služebního, tak mu pořídili dobrmana a milej setr byl 2-3x denně vypuštěn na pár minut, max dvacet a tradá zpátky do kotce. Jestli tohle přijde někomu ok, jestli tohle je lepší než cvičákový NO, co třeba hodinu s páníkem cvičí, tak to potom jo, to se potom mají ti u domu lépe.
Ale asi nebudeme slovíčkařit, ono pojem ustájení v kotci, může mít spoustu podob...od pes je v něm zavřený nonstop...do ..pes v něm má boudu a kotec se zavírá jen když je potřeba psa na cvíli zavřít.
napsal(a):
My jsme se teda teď vrátili z prochajdy a děs, já za hodinu mokrá a zmrzlá jak rampouch, ovšem psi byli nadšení a nechtělo se jim vůbec domů. U nás to prostě nejde nejít ven, čekají u vrátek a nedají pokoj.
My byli ráno....pesani měli nějakou dovádivou, takže jsme přišli komplet zabahněný, ještěže máme samočistící srst ...
My bychom ven nemuseli, pesani se budou klidně celej den válet, ale v rámci udržování nějaké kondice a zachování svalové hmoty se snažím jít ven i když se mi nechce, ale když padaj trakaře, tak je výhoda mít psy - lenochy, kteří rádi takovej den pojmou jako "válecí-pelíškovej"
Cvičák, kam jsem chodila, také měl kotce. Protože byl na okraji sídliště, mělo v něm psy docela dost mládeže, která nesměla mít psa doma v paneláku. A musím napsat, že tam děcka byla skoro pořád.
Psa si přes den brali i domů a večer zpátky do kotce. Ti NO to snášeli docela dobře, nikdy neprotestovali, byli tak navyklí.
Nebyl to zase tak hrozný režim. Lepší než pes 9 hodin v bytové kleci, která je tu mnohdy obhajovaná.
( Já bych to tak nechtěla, psa mám pořád za zadkem )
tak já si neumím vůbec představit mít psa někde daleko v kotci. Nedala bych ho do kotce na dvoře a už vůbec ne do klece v bytě. Přestože jsme měli dvůr pes žil s náma v kuchyni a obyváku kde měl i pelíšek.A pes to byl velký (vlkodav s ovčákem). A na noc spal u mojí postele (do postele nechtěl).
GAELLE
napsal(a):
tak já si neumím vůbec představit mít psa někde daleko v kotci. Nedala bych ho do kotce na dvoře a už vůbec ne do klece v bytě. Přestože jsme měli dvůr pes žil s náma v kuchyni a obyváku kde měl i pelíšek.A pes to byl velký (vlkodav s ovčákem). A na noc spal u mojí postele (do postele nechtěl).
Otázka je, co je normálnější. Někdy.
marcelaamax
napsal(a):
Já v tom tedy taky vidím rozdíl, ale ono asi záleží na člověku. Znám psy, kteří jsou nějakou část dne v kotci - třeba když je páníček v práci - ale to je to samé, jako když je pes sám doma v místnosti. A jinak jsou puštěni na zahradě, chodí se s nimi na procházky, občas jdou domů, páníček je s nimi na zahradě, i když je hnusně, tak tam za nima na chvíli zajde, nebo si je právě pustí domů. Když páníček odchází nebo přichází tak na psa promluví, pohladí ho..Ale kotec na cvičáku mi přijde tak, jakože tam zajedu se psem na hoďku pocvičit, proběhnout ho a pak jde zpátky do kotce. Jo, když je hezky tak tam s ním je člověk třeba dýl, vezme ho na procházku atd... Ale když je zima, prší, je hnusně atd., tak tam asi moc lidí s ním ten čas trávit nebude - i když třeba se najdou i výjimky, nechci házet všechny do jednoho pytle. Nebo tam ti lidi jezdí několikrát denně venčit? A pak navíc ten kotec na cvičáku mi přijde i hrozný i proto, že z mého pohledu je tam ten pes "opuštěný" (pokud se bavíme o stálém umístění, ne o nějakém dočasném, kde není jiná možnost) - je tam sám, daleko od rodiny - minimálně po dobu, co je páníček v práci a spí a myslím, že ve většině případů je to mnohem déle.
Já bych řekla, že to nejde brát takhle jednotně - pokud má někdo doma v kotci psa 20 hodin denně, tak to samozřejmě sobectví je a nechápu, na co ten člověk psa má. Ale pokud tam má někdo psa v době, kdy je v práci nebo v noci a jinak se psovi opravdu věnuje, tak v kotci jako takovém nevidím problém. Oni jsou i psi, kteří si jinde než v kotci pořádně neodpočinou.
Edit.: osobně si fakt nedovedu představit, že bych bydlela v bytě a pořídila si psa, kterého bych umístila na cvičáku do kotce. Já bych pak asi na tom cvičáku musela být skoro pořád a navíc bych trpěla výčitkami každou noc, když bych věděla, že pes si spí někde odstrčený sám na cvičáku za městem v kotci. To bych si buď pořídila psa vhodného do bytu a nebo žádného.
Mám to taky tak.
Já vás tady všechny chápu. Ale jsou lidi co nemají jednoho psa. Na cvičáku jsou lidi co koupí mladé psy, udělají s nima IPO a prodají dál, oni ty psi neberou jako mazlíčky ale jako práci, což je rozdíl. Mě trvalo celkem dlouho tohle pochopit a zžít se s tím, jsou tam psi kteří nikdy nevyšli ven do ulic, jsou jen na sportovku a konec, nemají a neznají život na gauči jako mazlíček, ani to neobhajuji ani to nezatracuji. Prostě jsou lidi co se psem spí v posteli a lidi co prostě pes do baráku nepatří a přes to vlak nejede. Nevím kolik zkoušek máte se psy složené vy, ale proto aby člověk se se psem někam dostal cvičí denně, denně se mu věnuje. Nebo ti co psi chovají a v chovu mají nějaké plány ne mít jednou dvakrát štěňata, ale potřebuji mít nějakou svoji krevní linii tak mají třeba 10 psů a taky je mají v kotci na zahradě, ale je to třeba jejích práce a psům se věnují celý den na střídačku. Každá mince má dvě strany a ne všechno je černobílé.
Já znám třeba slečnu, co si pořídila NO, má ho v bytě, ale protože je líná jak prase (a taky tak vypadá),tak s ním jen 2x denně obejde na 5 minut panelák. Nevím, jestli je lepší toto nebo pes v kotci, kterého majitel každý den pořádně vyběhá, zacvičí si s ním, intenzivně se mu věnuje delší dobu.
Ideální není ani jedno.