Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kohmar

7.10.2019 16:55
Kohmar

XXX.XXX.174.64

Dobrý den, mám 11ti letou erdelku. Poslední půl rok se její povaha změnila. Celý život byla hodná,milující lidi a psy. Poslední půl rok na všechny vrčí,psy bezdůvodně napadá. Nejhorší je její vrčení na naše děti. Jsou pravidla které jsme zavedli,děti si ji nevšímají,nesmí na pelech když tam odpočívá atd..vždy zakročím,dávám jasně najevo že tohle si nesmí dovolit.Máte někdo podobnou zkušenost? Mám ještě jednu fenku,je jí 12let a ta je pořád stejná,hodná. Nechápu to..bolesti nemá,je fyzicky v pořádku..od loňského roku má nádor na slezině,je nezhoubný,neroste..děkuji za každý názor..

7.10.2019 17:18
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Vím, že píšete, že bolesti nemá, ale přece jenom, nemůže ji bolet něco, o čem vy nevíte? Ono se ta bolest u psů dost špatně poznává, obzvlášť pokud jde o něco "vevnitř".... A nebo mě pak napadá možná nějaká stařecká demence?

Kohmar

7.10.2019 17:25
Kohmar

XXX.XXX.174.64

Řešíme to z vetkou už víc jak půl roku,na posledním ( cca měsíc) sonu nic nebylo,jen ten útvar na slezině,ale je pořád stejně velký..krev vyšla taky v pořádku...na tu demenci zkoušela vetka ten karsivan,ale žádná změna..tak se zkouší ten ltryptofan,ale po dvou měsících taky žádná změna..vidí i slyší..jsou dny,kdy je to ona,zlatíčko..pak jsou dny kdy ji nepoznávám..

7.10.2019 17:58
impact

XXX.XXX.22.84

Jste si naprosto jistý tím, že nemá artrozu, že ji třeba nebolí klouby? Že hůř nevidí, neslyší?

Podle mého názoru si starý pes zaslouží klid a lásku a ne "dávat najevo, že si tohle nesmí dovolit"...

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.10.2019 18:18

Nebyla jsem ve stejné situaci, ale ovčanda ke stáru už taky nebyla tak tolerantní...ne to je špatný výraz....měla ráda svůj klid a to už děti nebyly malé, takže jí opravdu nikdo neobtěžoval, nikdo za ní nikam nepozil, ale přeci jen když bylo na její vkus víc hlučno, tak se sbrala a odcházela, když jí někdo věnoval pozornost, tak už avízovala třeba i zavrčením a odchodem, že o pozornost nestojí, no já jí teda neukazovala, že si to nesmí dovolit, naopak, jakmile jsem jí slyšela vrknout, tak jsem houkla na děti "hele, nechte tu Sárinu, vidíte, že nemá náladu", no ale já jsem asi jiná....na druhou stranu, pokud o to stála, tak vydržela třeba i hodinu-dvě ležet přitulená.
Co se psů týče, tak ona byla celý život madam, se psy ani s fenami neměla nijak zásadní problém, ale nebyla nijak společenská a cizí psi jí ve své podstatě moc nezajímali, "na stará" kolena už jsem k ní žádného psa nepouštěla...resp. normálně fungovala s naším chrťákem, on jí teda respektoval, neotravoval, takže nebyl problém.

Vzhledem k tomu, že poslední dva roky trpěla epilepsií, tak jsme ještě úzkostlivěji dodržovali denní režim, v domění, že čím víc bude v klidu a když všechno bude očekávané, tak to pro její stav bude lepší.......

Myslím, že v tomhle jsou psi jako lidé, někdo je veselý a čiperný důchodce zbožňující společnost, dobře naladěný a někdo se uzavře do sebe nebo minimálně už má rád svůj klid a může se z něj stát i morous..........za předpokladu, že teda psa netrápí nějaká bolest, kvůli které je nevrlejší než by byl za normálního-bezbolestného stavu.

Kohmar

7.10.2019 18:30
Kohmar

XXX.XXX.174.64

Já už mám kluky taky velké,neotravují ji..ale jí vadí když jdou domů,stojí u dveří a vrčí na ně..když na ní promluví,opět vrčí..
Ani mně se nelíbí,že na ni musím být "hnusná",ale nikdo ji nic nedělá,neubližuje,může odejít když chce,nikdo ji netlačí do kouta..

Zkoušela jsem ze začátku být v klidu,nevšímat si toho,v klidu říkat že to jsou naši kluci,že se nic neděje..výsledek je ten,že vrčí prakticky pořád a na všechny..musela jsem zakročit,ona přece nemůže" terorizovat" a rozhodovat o tom,kdo smí domů a kdo ne..

Dle vet vidí,slyší..klouby o.k. rentgen nic neukázal..

7.10.2019 18:46

Kohmar napsal(a):
Dobrý den, mám 11ti letou erdelku. Poslední půl rok se její povaha změnila. Celý život byla hodná,milující lidi a psy. Poslední půl rok na všechny vrčí,psy bezdůvodně napadá. Nejhorší je její vrčení na naše děti. Jsou pravidla které jsme zavedli,děti si ji nevšímají,nesmí na pelech když tam odpočívá atd..vždy zakročím,dávám jasně najevo že tohle si nesmí dovolit.Máte někdo podobnou zkušenost? Mám ještě jednu fenku,je jí 12let a ta je pořád stejná,hodná. Nechápu to..bolesti nemá,je fyzicky v pořádku..od loňského roku má nádor na slezině,je nezhoubný,neroste..děkuji za každý názor..

Vaše fenka ale není fyzicky v pořádku, má nádor, je tedy nemocná. Jak hodně a kdy ji něco bolí těžko poznáte, zejména teriéři bývají tvrďáci a nedávají nic moc najevo. Dle mé zkušenosti se takhle chovají psi, kteří si nejsou jisti sami sebou, které něco trápí, mají zdravotní problém. Jak se k ní chová ta druhá, starší fenka a ona k ní, jsou v pohodě?
Píšete, že někdy fenku nepoznáváte. Sice jste ji kontrolovali sonem, ale do hlavy jste jí nekoukali. To nechci strašit, ale občas se vyskytnou metastáze na mozku a pes se pak chová nevypočitatelně, mění chování, může být i velmi nebezpečný.
Ani mně se nelíbí,že na ni musím být "hnusná",ale nikdo ji nic nedělá,neubližuje,může odejít když chce,nikdo ji netlačí do kouta..
Nemusíte na ni být "hnusná". Stačí upravit pravidla soužití, aby ke konfliktům nedocházelo. Ano, může to být složité, ale než řešit vrčící fenu, změnila bych nějaké stereotypy, vyhnula bych se situacím, kdy na děti vrčí. Vrčí u dveří? Tak se ke dveřím nedostane. Vrčí na pelechu? Tak jí dám pelech někam víc do klidu... Tohle řešení by bylo hodně o kompromisech z vaší strany. Ale přijde mi jako jediné rozumné, když jde o psího nemocného veterána.

7.10.2019 19:17

Kohmar napsal(a):
Já už mám kluky taky velké,neotravují ji..ale jí vadí když jdou domů,stojí u dveří a vrčí na ně..když na ní promluví,opět vrčí..

Zkoušela jsem ze začátku být v klidu,nevšímat si toho,v klidu říkat že to jsou naši kluci,že se nic neděje..výsledek je ten,že vrčí prakticky pořád a na všechny..musela jsem zakročit,ona přece nemůže" terorizovat" a rozhodovat o tom,kdo smí domů a kdo ne..

Dle vet vidí,slyší..klouby o.k. rentgen nic neukázal..

No bohužel nikdo nemládneme...ani my, ani naši psi....a tohle co "předvádí" vaše fenka prostě není jako nějaký pokus dospívajícího psa o terorizování rodiny. Ono jen když to vezmu podle sebe.....i když budu mít "blbou" rýmičku spojenou s virózou, tak to sice není nemoc na umření, ale taky se budu chova jinak, než když ráno hezky vyspinkaná vyskočím z postele, nic mě nebolí a vše je zalité sluncem.
Nechci vám do toho kecat, ale nemyslím si, že to co se u vás momentálně děje, je výchovný problém a že to nějaké usměrňování feny vyřeší. Myslím, že obzvlášť my s velkými psy si opravdu nemůžeme nechat od psa cokoliv líbit, ale něco jiného je mladý dospívající mlaďoch, kde je to nastavení pravidel více než na místě a něco jiného je starý pes, se kterým navíc problémy nebyly......a taky bych možná přemýšlela o tom, zda nebude fena postižena třeba mírnou, ale přeci jen stařeckou demencí, jestli není otrávená z toho, že jí něco bolí, ono to nemusí být jen nějaký vrtoch a projev mrzutosti ke stáru, ale naopak to může klidně vyústit k tomu, že se fena jednoho krásného dne ohradí fyzicky a bude to z vašeho pohledu naprosto bezdůvodné, protože jak píšete "nikdo jí nic nedělá"

Bohužel i psi jsou různí, někteří kňourají při každé malicherné bolístce a jiní jsou držáci na kterých nepoznáte, že je něco bolí do poslední chvíle a jak bylo psáno výše, feňuli do hlavy nevidíte, možná, že na základě vyšetření je zdravá, ale do hlavy jí nevidíte.

Kohmar

7.10.2019 19:32
Kohmar

XXX.XXX.174.64

Pokaždé když jdu s ní na veterinu,tak se ptám mudr,zda může mít bolesti..je mi vždy řečeno,že ne..

Nerada bych aby došlo k tomu,že někoho pokouše,a proto se tady radím..

Nevím zda jste někdy prožili něco takového,ale poslední rok respektive půl rok je opravdu psychicky náročný. A je mi občas do breku,když pes,který je od mala hodný,bezproblémový má takové zkraty. Někdy stojí a vrčí do blba,pak se třese..

Zítra jsme objednaní na neurologické vyšetření,tak doufám,že poví víc..

Zatím mi bylo porazeno vetem akorát ji nechat uspat..což nechci..

7.10.2019 19:40

Kohmar napsal(a):
Pokaždé když jdu s ní na veterinu,tak se ptám mudr,zda může mít bolesti..je mi vždy řečeno,že ne..

Nerada bych aby došlo k tomu,že někoho pokouše,a proto se tady radím..

Nevím zda jste někdy prožili něco takového,ale poslední rok respektive půl rok je opravdu psychicky náročný. A je mi občas do breku,když pes,který je od mala hodný,bezproblémový má takové zkraty. Někdy stojí a vrčí do blba,pak se třese..

Zítra jsme objednaní na neurologické vyšetření,tak doufám,že poví víc..

Zatím mi bylo porazeno vetem akorát ji nechat uspat..což nechci..

Někdy stojí a vrčí do blba,pak se třese..

No tak myslím, že to mluví za vše....není problém s výchovou.
Jsem zvědavá, zda něco ukáže vyšetření.

7.10.2019 20:44

A je mi občas do breku,když pes,který je od mala hodný,bezproblémový má takové zkraty. Někdy stojí a vrčí do blba,pak se třese..
Zadavatelko, tak to prostě není pes bez bolesti a zdravý. Ano, bohužel mám s něčím podobným zkušenost a i když jsem nechtěla, museli jsme psa nechat uspat. Tedy museli - nemuseli, tohle, ten poslední krok, páníček (zákazník) nikdy nedostane rozkazem od veterináře. Ale k tomu si musí člověk dojít sám.
Je to jen na každém z nás, kdy je schopen se rozloučit se svým psím kamarádem a nebýt "sobec", že já něco nechci. Když už to není veselý a pohodový psí život, a že to výše nezní moc optimisticky a dobře.
On nádor na slezině je pěkná potvora, může kdykoliv prasknout a pes vám vykrvácí do dutiny břišní. Navíc, co vím, tak jak jsou erdelové poměrně zdravé plemeno (klouby, srdce), bohužel trpí na rakovinu hodně.
U 11leté feny bych v nějaký zázrak nevěřila, promiňte. Uvidíte, co vám řeknou zítra. Ale jestli vám kupodivu už jeden veterinář uspání navrhl, tak asi není moc o co bojovat.

Kohmar

8.10.2019 11:03
Kohmar

XXX.XXX.174.64

Tak jen hlásím jak jsme dopadli. Na magnetické rezonanci mozku nalezeny degenerativní změny,v podstatě má lidskou obdobu alzhaimra. Dle veta se s tím nedá nic dělat. Nikde jinde nic objeveno nebylo. Útvar na slezině vypadá dle veta neškodně,je zapouzdřený,není naplněný tekutinou,takže nehrozí prasknutí. Za poslední rok nevyrost o nic.
Doporučení jsme dostali jen vitamíny,nenechat ji dělat obsedantní chování( činnost přerušit). Z léků dostala pentoxyfilin a gabapentin..ještě jdu ke své vetce a dostane na zkoušku i něco na bolest. Jinak je ve výborné fyzické kondici. Snad jí to trochu pomůže.
Pelíšek jsem včera dala mimo chodbu,snad bude na novém místě spokojená a klidnější.
Jinak co se týká druhé starší fenky,jak se ptal někdo výše. Ta je taky nemocná( bere léky na srdce,má problém s játry),vycházejí spolu dobře( první dva roky byly náročné,ale teď po 6 letech co je u nás,už spolu vychází). Tak Vám moc děkuji za rady,podněty a názory. Pokud léčba nezabere,jsem rozhodnuta feňuli nechat odejít. Teď už vím,že jsem pro ni udělala maximum.

8.10.2019 11:11

Tak to jsem si myslela, že to tak nějak bude. Držím palce

8.10.2019 11:56

Kohmar napsal(a):
Tak jen hlásím jak jsme dopadli. Na magnetické rezonanci mozku nalezeny degenerativní změny,v podstatě má lidskou obdobu alzhaimra. Dle veta se s tím nedá nic dělat. Nikde jinde nic objeveno nebylo. Útvar na slezině vypadá dle veta neškodně,je zapouzdřený,není naplněný tekutinou,takže nehrozí prasknutí. Za poslední rok nevyrost o nic.
Doporučení jsme dostali jen vitamíny,nenechat ji dělat obsedantní chování( činnost přerušit). Z léků dostala pentoxyfilin a gabapentin..ještě jdu ke své vetce a dostane na zkoušku i něco na bolest. Jinak je ve výborné fyzické kondici. Snad jí to trochu pomůže.
Pelíšek jsem včera dala mimo chodbu,snad bude na novém místě spokojená a klidnější.
Jinak co se týká druhé starší fenky,jak se ptal někdo výše. Ta je taky nemocná( bere léky na srdce,má problém s játry),vycházejí spolu dobře( první dva roky byly náročné,ale teď po 6 letech co je u nás,už spolu vychází). Tak Vám moc děkuji za rady,podněty a názory. Pokud léčba nezabere,jsem rozhodnuta feňuli nechat odejít. Teď už vím,že jsem pro ni udělala maximum.

No tak držím palce, aby to feňulce pomohlo, alespoň aby to prodloužilo čas strávený s vámi.

8.10.2019 12:39
GAELLE

XXX.XXX.55.67

tak snad s vámi ještě nějaký čas pobyde.....................hlavně aby se netrápila a neměla bolest. držte se

8.10.2019 12:46
fikovnice

XXX.XXX.135.179

Od přečtení zadání jsem tušila či spíše jsem si byla jistá, že půjde o demenci. Vždy říkávám zkusit si to v hlavě přetransformovat do Alzheimera u lidí. Hnusná nemoc! Ti lidé neví, kde jsou, jak se jmenují, nepoznávají své rodinné příslušníky, nepoznávají domov, kde žili mnoho desítek let. Vím, o čem píšu - příbuzná takto umírala roky - z asi 100kg zhubla na necelých 40kg....a nebylo vysvobození, jen čekání na konec, který nepřicházel... Na pejsu bych nebyla "hnusná", naopak jí zajistila co nejvíce klidu.....a bude-li se situace horšit, tak prostě ta eutanázie je opravdu VÝSADOU zvířat, nikoli trestem.

Kohmar

8.10.2019 12:52
Kohmar

XXX.XXX.174.64

Já bych chtěla upřesnit ten pojem hnusná...pro mě to znamená použití slovní výtky a odvolání na místo..nic víc v tom prosím nehledejte..
Doufám,že se jí aspoň trošku uleví..
A ještě chviličku tu s námi pobude..

8.10.2019 12:55
fikovnice

XXX.XXX.135.179

Kohmar napsal(a):
Já bych chtěla upřesnit ten pojem hnusná...pro mě to znamená použití slovní výtky a odvolání na místo..nic víc v tom prosím nehledejte..
Doufám,že se jí aspoň trošku uleví..
A ještě chviličku tu s námi pobude..

Přeji, aby s Vámi ještě chvíli pobyla. Ale aby to bylo aspoň trochu důstojné žití. Slovní výtka - já nevím, netuším jak zle na tom je, je-li schopna pochopit, proč je vlastně kárána...

Kohmar

8.10.2019 13:08
Kohmar

XXX.XXX.174.64

Myslím že to chápe..stačí opravdu trošku zvednout hlas..ona na intonaci reagovala vždy moc hezky..
Vet mi říkal,že to ale časem už vnímat nebude..bude jakoby ve svém světě...
Ale tak daleko to dojít nenechám..
To už ani pro ni nebude život..zatím běhá,papá,má radost když je člověk s ní,chce si ještě hrát..zatím jsou ty zkraty jen 1-2krat do týdne a trvají jen chvilku..

8.10.2019 13:16
fikovnice

XXX.XXX.135.179

Kohmar napsal(a):
Myslím že to chápe..stačí opravdu trošku zvednout hlas..ona na intonaci reagovala vždy moc hezky..
Vet mi říkal,že to ale časem už vnímat nebude..bude jakoby ve svém světě...
Ale tak daleko to dojít nenechám..
To už ani pro ni nebude život..zatím běhá,papá,má radost když je člověk s ní,chce si ještě hrát..zatím jsou ty zkraty jen 1-2krat do týdne a trvají jen chvilku..

Držím moc pěsti!

Kohmar

28.2.2020 17:13
Kohmar

XXX.XXX.174.64

Dlouho sem se neozvala,a tak bych chtěla napsat jak se to u nás dál vyvíjí. Bird ještě s námi je, mi.týden oslavila své 12-té narozeniny. Před 14-ti dny jsme a veterině zjistili že nádor na slezině po roce a půl zbujel, má metastázy na plicích a asi i na mozku.
Zatím se drží, ale jsem rozhodnutá ji nechat odejít. Myslím,že měla krásný život a chci ji uchránit od hnusného konce.

28.2.2020 17:46
sisi58

XXX.XXX.191.1

Kohmar napsal(a):
Dlouho sem se neozvala,a tak bych chtěla napsat jak se to u nás dál vyvíjí. Bird ještě s námi je, mi.týden oslavila své 12-té narozeniny. Před 14-ti dny jsme a veterině zjistili že nádor na slezině po roce a půl zbujel, má metastázy na plicích a asi i na mozku.
Zatím se drží, ale jsem rozhodnutá ji nechat odejít. Myslím,že měla krásný život a chci ji uchránit od hnusného konce.

Zodpovědný přístup milujícího majitele. Dokud je pomoc ku prospěchu, dělat možné i nemožné.
Pokud není, nechat pejska odejít.

Kohmar

24.5.2020 21:38
Kohmar

XXX.XXX.174.64

Ahoj všem, zítra to bude týden, co jsem Bird nechala jít za duhový most. Odešla klidně a pokojně v mém náručí.
Byla skvělá a statečná,od první chvíle až po tu poslední. Děkuji ji za krásných 12let života a věřím, že se zase setkáme ještě v tomto životě.

24.5.2020 22:26
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Kohmar napsal(a):
Ahoj všem, zítra to bude týden, co jsem Bird nechala jít za duhový most. Odešla klidně a pokojně v mém náručí.
Byla skvělá a statečná,od první chvíle až po tu poslední. Děkuji ji za krásných 12let života a věřím, že se zase setkáme ještě v tomto životě.

je mi to líto.................držte se

25.5.2020 07:28

Kohmar napsal(a):

Co na to můžu říct....jsem ve stejné situaci a vím, že slova jsou zde zbytečná, takže přeji, aby byl čas milosrdný a co nejdříve bolest otupil....držte se

25.5.2020 08:21
eli22

XXX.XXX.58.41

Kohmar napsal(a):

U nás je to dva roky, co jsem se úplně stejně rozloučila s naší fenkou a ještě jsem z toho špatná teď. Ale jsem moc ráda, že mi umřela v náručí (jako Vám). Do poslední chvíle jsem jí držela, a jakmile jsem ji položila, tak jsem omdlela.Ale i tak jsem prý na ní pořád držela ruku. Taky doufám, že se setkáme a myslím, že mi vynadá, že jsem si místo ní pořídila takového cvoka. Na druhou stranu mě určitě pochválí, jak se starám o jejího nyní skoro 15ti letého syna. Tak přeji hodně sil!!!

Kohmar

25.5.2020 18:16
Kohmar

XXX.XXX.174.64

Děkuji moc

Přidejte reakci

Přidat smajlík