Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.10.2019 10:22
soptik85

XXX.XXX.64.11

Dobrý den,

prosím, o radu - pořídili jsme si štěně s PP. Po cca 10 dnech u nás mu byla diagnostikovaná primární epilepsie + nesestoupilo varle. Pes měl být pracovně využíván a do chovu. Což vzhledem k diagnoze není možné. S chovatelem jsme se dohodli vrácení kupní ceny za psa. Nyní ale cuknul, že on chce vrátit PP psa. Je tento jeho požadavek z jeho strany oprávněný? Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.10.2019 10:25

Tak průkaz původu pochopitelně vrátíte i se psem, ne? Na co by vám byl?

14.10.2019 10:31
soptik85

XXX.XXX.64.11

Psa nechce. Ze začátku trval, že peníze vrátí jen na základě zprávy od veta, že bylo štěně utraceno.

14.10.2019 10:37

PP jsou nedilnou soucasti psa.

14.10.2019 10:39
soptik85

XXX.XXX.64.11

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
PP jsou nedilnou soucasti psa.

A kde najdu oporu k tomuto tvrzení? Já to taky tak cítím, ale nemůžu nikde nic dohledat.

14.10.2019 10:41
janaa

XXX.XXX.170.114

Pokud to chápu,tak jste se dohodli,že on vám vrátí peníze,vy si necháte psa. V tom případě si necháte i papíry,jak je psáno výše,PP je nedílnou součástí psa. Kdyby vrátil peníze, vy psa, tak k němu samozřejmě přidáte papíry. Zas další "chovatel" s velkým CH. Po deseti dnech si nevzít zpět štěně,achjo

14.10.2019 10:46
soptik85

XXX.XXX.64.11

janaa napsal(a):
Pokud to chápu,tak jste se dohodli,že on vám vrátí peníze,vy si necháte psa. V tom případě si necháte i papíry,jak je psáno výše,PP je nedílnou součástí psa. Kdyby vrátil peníze, vy psa, tak k němu samozřejmě přidáte papíry. Zas další "chovatel" s velkým CH. Po deseti dnech si nevzít zpět štěně,achjo

A kde prosím najdu, že "PP je nedílnou součásti psa"? Sepisujeme dohodu o narovnání a v rámci ní požaduje právě vrácení PP. Potřebuji se o něco opřít... Děkuji.

14.10.2019 10:49
soptik85

XXX.XXX.64.11

Zápisní řád ČMKU...už jsem našla. Děkuji...

14.10.2019 10:50

soptik85 napsal(a):
Psa nechce. Ze začátku trval, že peníze vrátí jen na základě zprávy od veta, že bylo štěně utraceno.

Jo takhle, špatně jsem to pochopila, měla jsem za to, že si štěně vezme zpátky, ale on požaduje utracení...popravdě, nevím co na toto říct, jsem v šoku.

Neregistrovaný uživatel

14.10.2019 10:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.29.93

Ja ho chapu. Chce se pojistit ze s vadnym jedincem se meudelaj cachry a mepide do chovu. At pp ci bez pp. Proto chce zpet papiry a utraceni. Je to sice hmus ale psu je tuna a pes se silnou epilepsii to muze mit hodne krutý. Takze ja bych asi uspavala taky.

14.10.2019 10:59

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ja ho chapu. Chce se pojistit ze s vadnym jedincem se meudelaj cachry a mepide do chovu. At pp ci bez pp. Proto chce zpet papiry a utraceni. Je to sice hmus ale psu je tuna a pes se silnou epilepsii to muze mit hodne krutý. Takze ja bych asi uspavala taky.

tak at si ho vezme chovatel zpatky a resi si to on sam a jak chce. a nemusi se niceho "bat".

14.10.2019 11:00

No dobře, ale v tom případě bych nejspíš zodpovědnost přenesla na něj jako na chovatele a psa mu vrátila, ať si s ním dělá co chce.

14.10.2019 11:04
Markéta80

XXX.XXX.176.254

soptik85 napsal(a):
A kde najdu oporu k tomuto tvrzení? Já to taky tak cítím, ale nemůžu nikde nic dohledat.

nejspíš chce vrátit aby nakonec pes nešel do chovu. To se děje dost často

14.10.2019 11:27
soptik85

XXX.XXX.64.11

On psa nechce. Chce jen PP. Krom toho táhne se to už konce července a pejsek je už náš kámoš, člen rodiny. Chovat nechceme, protože psů je mraky a není důvod připouštět psem s PP. Krom toho v rámci jeho plemene je už jeho případ známý, takže je zde jistá kontrola toho, že by nešel do chovu. Jen se mi prostě nelíbí neustále podmínky ze strany chovatele, které si klade.

14.10.2019 11:37
janaa

XXX.XXX.170.114

soptik85 napsal(a):
On psa nechce. Chce jen PP. Krom toho táhne se to už konce července a pejsek je už náš kámoš, člen rodiny. Chovat nechceme, protože psů je mraky a není důvod připouštět psem s PP. Krom toho v rámci jeho plemene je už jeho případ známý, takže je zde jistá kontrola toho, že by nešel do chovu. Jen se mi prostě nelíbí neustále podmínky ze strany chovatele, které si klade.

Já myslela,že je to úplně aktuální (psa máte deset dnů). S vrácením PP samozřejmě platí to samé,co je psáno výše. Jinak ze zákona máte právo na "reklamaci", pokud jde o vrozenou vadu (ale ono zrovna u epilepsie se to dokazuje těžko), ale většinou je to o slušnosti chovatele, protože právě tihle "chovatelé" vyhrávají na tom,že si člověk psa nechá,ať je to jak je to. Pak je vrácení peněz o chovateli. Jinak byste museli mít kupní smlouvu vyloženě postavenou tak, že si kupujete štěně na chov, , a co se přesně bude dít, pokud pes nebude moct být v chovu využit . Každopádně kdo vlastní psa, vlastní PP, bez výjimky

14.10.2019 11:37

soptik85 napsal(a):

A co máte ve smlouvě?
Pokud s vrácením ceny neuspějete, tak snad na základě smlouvy jen soud, ale i tak je výsledek nejistý.

14.10.2019 13:33
ally

XXX.XXX.5.177

A co mate presne ve smlouve?

14.10.2019 13:43
soptik85

XXX.XXX.64.11

Byla uzavřena ústní dohoda.. ano, jsme blbí. Akorát v emailu máme, ze pes bude vhodný pro práci v lese. Což s epilepsii nelze.

14.10.2019 13:43
soptik85

XXX.XXX.64.11

Byla uzavřena ústní dohoda.. ano, jsme blbí. Akorát v emailu máme, ze pes bude vhodný pro práci v lese. Což s epilepsii nelze.

14.10.2019 13:52
janaa

XXX.XXX.170.114

soptik85 napsal(a):

V tomhle případě se obávám,že je vše na chovateli.

14.10.2019 14:05

Tak jedině zkusit argumentovat, že PP je nedílnou součástí psa, a pokud neuspějete, tak PP vrátit, bohužel. Pokud tedy chovateli stačí jen ten papír. Rozhodně bych radši volila toto, než nechat uspat psa.

14.10.2019 14:13
janaa

XXX.XXX.170.114

Tak jedině zkusit argumentovat, že PP je nedílnou součástí psa, a pokud neuspějete, tak PP vrátit, bohužel. Pokud tedy chovateli stačí jen ten papír. Rozhodně bych radši volila toto, než nechat uspat psa.

Tak tam jde o tom,že chovatel nechce psa,ale chce vrátit peníze,jen když majitel pošle zpět papíry. Což je nesmysl,a nechápu smysl

14.10.2019 14:14
soptik85

XXX.XXX.64.11

Pejsek se jistě uspávat nebude. On je problém ještě v tom, že číslo čipu máme právě jen na tom PP. V očkovacím průkaze není zápis o aplikaci čipu. Čipován byl pejsek u chovatele. Když vydám PP, tak už nemám nic v ruce, že daný pejsek je daný pejsek.

14.10.2019 14:17
janaa

XXX.XXX.170.114

soptik85 napsal(a):
Pejsek se jistě uspávat nebude. On je problém ještě v tom, že číslo čipu máme právě jen na tom PP. V očkovacím průkaze není zápis o aplikaci čipu. Čipován byl pejsek u chovatele. Když vydám PP, tak už nemám nic v ruce, že daný pejsek je daný pejsek.

Tak hlavně nechápu,proč chovatel podmiňuje vrácení peněz vrácením PP...

14.10.2019 14:31
soptik85

XXX.XXX.64.11

janaa napsal(a):
Tak hlavně nechápu,proč chovatel podmiňuje vrácení peněz vrácením PP...

Dle mého se snaží dosáhnout toho, že se pejsek nebude moct účastnit loveckých zkoušek. Jde o lovecké plemeno. Bez PP nás na zkoušky nepustí.

14.10.2019 14:37
janaa

XXX.XXX.170.114

soptik85 napsal(a):
Dle mého se snaží dosáhnout toho, že se pejsek nebude moct účastnit loveckých zkoušek. Jde o lovecké plemeno. Bez PP nás na zkoušky nepustí.

Tak to mě nenapadlo. Nicméně nechápu,co jí k tomu vede, měla by být ráda,že se o psa chcete dál starat a chcete,aby měl hezký život. Zvlášť když ona by ho utratila....Asi bych ty peníze oželela. Tím,že nemáte postavenou smlouvu, nemáte na ně nárok. Samozřejmě,pokud máte písemnou korespondenci s ní, kde píše o vrácení PP,ne psa, můžete jí pohrozit,že to zveřejníte na klubu, čmku atd., ale myslím,že výsledek bude stejný, buď peníze a vrátit psa nebo žádné peníze a pes i pp vám zůstane. Takže si ušetříte nervy

14.10.2019 14:45

janaa napsal(a):
Tak tam jde o tom,že chovatel nechce psa,ale chce vrátit peníze,jen když majitel pošle zpět papíry. Což je nesmysl,a nechápu smysl

Taky vcelku nechápu, k čemu mu to bude.

14.10.2019 14:49

soptik85 napsal(a):

I toto mi přijde divné... měla jsem za to, že v očkováku (tedy v tom modrém petpasu, pokud máte ten) by info o čipu mělo být, mám to tak u všech psů.

14.10.2019 14:56

soptik85 napsal(a):

jestli jde vazne jen o tohle -nechte psovi vystavit pas. Tam je číslo cipu uvedeno vždy.

14.10.2019 14:57

I toto mi přijde divné... měla jsem za to, že v očkováku (tedy v tom modrém petpasu, pokud máte ten) by info o čipu mělo být, mám to tak u všech psů.

pes ma zrejmne "jen" ockovak, ne pas.

14.10.2019 15:27
rennie111

XXX.XXX.43.146

soptik85 napsal(a):

Asi tomu úplne nerozumiem, takže vy chcete od chovateľa aby vám vrátil kúpnu cenu, ale psa si chcete nechať a on súhlasí, ale iba ak mu pošlete originál rodokmeňu?
Ak to je takto tak mi to príde celkom fér, vy predsa psa keďže má vážne zdravotné vady ako píšete uchovňovať ani brať na skúšky nechcete, čiže rodokmeň vám je potom v podstate nanič.
Ak nemáte pas tak ho dajte psovi vystaviť, tam bude mať uvedený čip a s pasom môžete cestovať a preukazovať sa. Rodokmeň už nikoho zaujímať nebude. Maximálne si ho môžete prefotiť aby ste vedeli akých mal pes predkov.
Z pohľadu chovateľa rozumiem tomu, že takto chce mať aspoň nejakú istotu, ale na druhej strane majiteľ psa si môže požiadať o vystavenie nového rodokmeňa (napríklad ak ho stratil) a tomuto asi chovateľ nezabráni.

14.10.2019 15:31
janaa

XXX.XXX.170.114

rennie111 napsal(a):
Asi tomu úplne nerozumiem, takže vy chcete od chovateľa aby vám vrátil kúpnu cenu, ale psa si chcete nechať a on súhlasí, ale iba ak mu pošlete originál rodokmeňu?
Ak to je takto tak mi to príde celkom fér, vy predsa psa keďže má vážne zdravotné vady ako píšete uchovňovať ani brať na skúšky nechcete, čiže rodokmeň vám je potom v podstate nanič.
Ak nemáte pas tak ho dajte psovi vystaviť, tam bude mať uvedený čip a s pasom môžete cestovať a preukazovať sa. Rodokmeň už nikoho zaujímať nebude. Maximálne si ho môžete prefotiť aby ste vedeli akých mal pes predkov.
Z pohľadu chovateľa rozumiem tomu, že takto chce mať aspoň nejakú istotu, ale na druhej strane majiteľ psa si môže požiadať o vystavenie nového rodokmeňa (napríklad ak ho stratil) a tomuto asi chovateľ nezabráni.

Tak proč by se psem nemohl udělat zkoušky,nechápu. A vzhledem k tomu,že nemá kouli,tak do chovu nepůjde

14.10.2019 16:22
impact

XXX.XXX.195.92

Tak jako z pozice chovatele bych taky chtěla mít aspoň nějakou jistotu. Ne, že nějakýmu vychcandírovi (zadavateli není to na Vás, chraň Bůh) vrátím plnou kupní cenu a on si ho za rok uchovní a bude s ním normálně pracovat. V tomhle směru mu naprosto rozumím, no. Nakonec je to normální dohoda - pes nebude na práci ani na chov, takže PP nepotřebuje a majitel bude mít psa i peníze zpátky.

Já mám fenu s PP, kupovanou na splátky a do spolumajitelství s tím, že bude mít jeden vrh a PP zůstalo u chovatelky. Fena je nakonec nevhodná k chovu a mám ten dojem, že se ke mě PP nikdy nedostalo. Po pravdě na tom cáru papíru nijak nelpím. Vím, co mám doma a zbytek je mi buřt, no. Potřebu mít doklad k čipu nějak nechápu. Tak si ho nechte na veterině odečíst a zapsat do OP nebo PP. Ono ať je to jak chce, tak na plemenné knize je tento pes a s tímto čipem vedený jako pes s PP z toho daného vrhu. To se nesmázne jen tak, že někam pošlete papíry.

Nevím. Asi to nechápu. Nechápu to lpění na PP, když pes není k chovu ani k práci. Leda by to nebyla tak úplně pravda a pracovat by se s ním normálně dalo. Pak se ale nabízí otázka, proč by měl chovatel vracet plnou kupní cenu....?

14.10.2019 16:23
impact

XXX.XXX.195.92

janaa napsal(a):
Tak proč by se psem nemohl udělat zkoušky,nechápu. A vzhledem k tomu,že nemá kouli,tak do chovu nepůjde

Proč by měl chovatel vracet plnou kupní cenu, když pes bude normálně schopný pracovat a plnit zkoušky?

14.10.2019 16:50
janaa

XXX.XXX.170.114

impact napsal(a):
Proč by měl chovatel vracet plnou kupní cenu, když pes bude normálně schopný pracovat a plnit zkoušky?

Tak to on s epi asi nebude,že. Nevím,o jaké jaké plemeno se jedná, ale pokud byl pořizovaný třeba na naháňky,tak logicky z dohledu a k prasatům ho nepustím. To ale neznamená,že si s ním nemůžu udělat třeba barvářky a párkrát do roka s ním nedojít 200 m ke zhaslému srnci. Koneckonců i tomu psovi by to udělalo radost. A když to třeba bude ohař,zase na velké hony a do bažantnice ho brát nebudu, což neznamená,že si s ním nemůžu udělat vodky a dvakrát do roka ho nevzít sebou na tah kachen,kde si dvě tři kachny donese....atd. Ad chovnost,tam je to s tou koulí jasné. Kdyby jí měl,tak bych chovatele chápala,kdyby třeba vrácení peněz podmiňoval potvrzením o kastraci.

14.10.2019 17:19
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Tipuju to na MKO - tam jsou epky hodně časté.

Jinak ačkoliv nejsem přítelem manipulace s PP bez psa, tak tady tomu naprosto rozumím - je to dost nepoměr nechat si komplet vrátit kupní cenu, ale nechat si psa, kterého budu dál využívat.
Tady bych buď byla pro vrácení psa x vrácení celé kupní ceny, nebo pro slevu z ceny v případě, že pes zůstane u kupujícího, a pak k němu náleží i PP.

14.10.2019 17:28
janaa

XXX.XXX.170.114

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Tipuju to na MKO - tam jsou epky hodně časté.

Jinak ačkoliv nejsem přítelem manipulace s PP bez psa, tak tady tomu naprosto rozumím - je to dost nepoměr nechat si komplet vrátit kupní cenu, ale nechat si psa, kterého budu dál využívat.
Tady bych buď byla pro vrácení psa x vrácení celé kupní ceny, nebo pro slevu z ceny v případě, že pes zůstane u kupujícího, a pak k němu náleží i PP.

Ale tady jde o to,že chovatel o psa nestojí, a pokud jsem to dobře pochopila, tak nemocnýho psa chce nechat kupujícímu, takže asi navrhl i to vrácení peněz a PP zpátky. To mi prostě košér nepřijde. Jinak já bych taky viděla ideální řešení vrácení třeba půlky kupní ceny a pes zůstane u majitele. Jakákoli manipulace s papírama mi nepřijde košér

14.10.2019 17:57
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

janaa napsal(a):
Ale tady jde o to,že chovatel o psa nestojí, a pokud jsem to dobře pochopila, tak nemocnýho psa chce nechat kupujícímu, takže asi navrhl i to vrácení peněz a PP zpátky. To mi prostě košér nepřijde. Jinak já bych taky viděla ideální řešení vrácení třeba půlky kupní ceny a pes zůstane u majitele. Jakákoli manipulace s papírama mi nepřijde košér

To je jeho problém, že o psa nestojí - prostě buď odstoupím od koupě v plném rozsahu (tzn. že vezme zpět psa a vrátí peníze), anebo požaduji slevu na zvíře s vadou, ale PP k němu prostě patří.

14.10.2019 18:06
janaa

XXX.XXX.170.114

To je jeho problém, že o psa nestojí - prostě buď odstoupím od koupě v plném rozsahu (tzn. že vezme zpět psa a vrátí peníze), anebo požaduji slevu na zvíře s vadou, ale PP k němu prostě patří.

No,vždyť s tím já souhlasím

14.10.2019 19:49
impact

XXX.XXX.195.92

janaa napsal(a):
Tak to on s epi asi nebude,že. Nevím,o jaké jaké plemeno se jedná, ale pokud byl pořizovaný třeba na naháňky,tak logicky z dohledu a k prasatům ho nepustím. To ale neznamená,že si s ním nemůžu udělat třeba barvářky a párkrát do roka s ním nedojít 200 m ke zhaslému srnci. Koneckonců i tomu psovi by to udělalo radost. A když to třeba bude ohař,zase na velké hony a do bažantnice ho brát nebudu, což neznamená,že si s ním nemůžu udělat vodky a dvakrát do roka ho nevzít sebou na tah kachen,kde si dvě tři kachny donese....atd. Ad chovnost,tam je to s tou koulí jasné. Kdyby jí měl,tak bych chovatele chápala,kdyby třeba vrácení peněz podmiňoval potvrzením o kastraci.

Akorát v emailu máme, ze pes bude vhodný pro práci v lese. Což s epilepsii nelze.

Tak buď lze - pak mu přísluší PP a třeba snížení ceny na polovinu za nechovnost.
A nebo nelze - pak je mu PP "k ničemu", chovatel si to pojistí a vrátí celou částku.

Mě to prostě přijde ze strany majitele psa takový polovičatý - chci vrátit celou částku za psa, ale PP si nechám a nadále ho budu využívat v práci.

14.10.2019 19:57
soptik85

XXX.XXX.64.11

impact napsal(a):
Akorát v emailu máme, ze pes bude vhodný pro práci v lese. Což s epilepsii nelze.

Tak buď lze - pak mu přísluší PP a třeba snížení ceny na polovinu za nechovnost.
A nebo nelze - pak je mu PP "k ničemu", chovatel si to pojistí a vrátí celou částku.

Mě to prostě přijde ze strany majitele psa takový polovičatý - chci vrátit celou částku za psa, ale PP si nechám a nadále ho budu využívat v práci.

Tak dle informací z CMKU je PP nedílnou součástí psa. PP není dokladem zdravotního stavu, využití psa. Chovatel na PP nemá jakýkoliv nárok. Nemáme ho dávat z ruky.

K té práci...pejsek bere 2x denně tabletky na epilepsii a k nim na podporu homeopatika. Bez PP nemůže ani na cumendu na hon. Jen blázen by takového psa vzal na ostrou práci. Ale je to lovecký pes a chtěli jsme mu trochu zpestřit vyžití stopami. Ani to by nešlo. Trošku mě zaráží, jak většina vidí počínání chovatele v právu.

14.10.2019 20:01

"Tak dle informací z CMKU je PP nedílnou součástí psa. PP není dokladem zdravotního stavu, využití psa. Chovatel na PP nemá jakýkoliv nárok. Nemáme ho dávat z ruky."
jistěže!

14.10.2019 20:15
impact

XXX.XXX.195.92

soptik85 napsal(a):
Tak dle informací z CMKU je PP nedílnou součástí psa. PP není dokladem zdravotního stavu, využití psa. Chovatel na PP nemá jakýkoliv nárok. Nemáme ho dávat z ruky.

K té práci...pejsek bere 2x denně tabletky na epilepsii a k nim na podporu homeopatika. Bez PP nemůže ani na cumendu na hon. Jen blázen by takového psa vzal na ostrou práci. Ale je to lovecký pes a chtěli jsme mu trochu zpestřit vyžití stopami. Ani to by nešlo. Trošku mě zaráží, jak většina vidí počínání chovatele v právu.

Já netvrdím, že je chovatel v právu, když chce PP psa zpět.

Jen říkám, že jsou lidi různí a chtít po chovateli vrátit celou částku za psa, když pes bude využíván v práci, je poněkud divné.

Ale je to lovecký pes a chtěli jsme mu trochu zpestřit vyžití stopami. Ani to by nešlo.
Nesmysl. Stopy se psem můžete dělat bez ohledu na PP. Stopy dělají i kříženci a bezpapíráci. Jen to prostě budou stopy pro radost a nebude to využití v lovecké praxi.

14.10.2019 22:32
ally

XXX.XXX.5.177

Teda jako chovatel bych vam zaplatila cast z kupni ceny psa – pes bude nechovny, vy si ponechate PP. Nejak nechapu ze vy jste si koupila pejska, bude nechovny, vy chcete plnou castku a jeste si nechat vse – psa i prukaz puvodu? Chovatel chce mit take jistotu.

14.10.2019 22:40

soptik85 napsal(a):

"Bez PP nemůže ani na cumendu na hon."

? před kazdym lomem se predklada PP?
to, ze nemate PP u sebe neznamena, ze je to bPP pes preci

14.10.2019 22:52

Jakou jistotu? Kryptorchického psa přece nikdo neuchovní. A když bude chtít majitelka napráskat bezPP, tak stejně může. Mě od chovatele přijde divné, že by psa radši uspal, než ho nechal žít v milující rodině. Jaké pracovní využití? To, že sním zajdou párkrát na hon?
Ono je to u loveckých psů trochu jinak. A jestli se majitelé pokusí se psem složit nějakou zkoušku, tak to by snad měl být chovatel jen rád, že se psu věnují.
A nepotřebuje náhodou chovatel PP spárovat s jiným štěnětem? Ale vzhledem k čipu?
Prodávala jsem štěně bez zubu u plemene, kde byla požadovaná plnochrupost. Nenapadlo by mě, nedat k němu PP, i když nebylo za plnou cenu.

Neregistrovaný uživatel

14.10.2019 23:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.29

Jakou jistotu? Kryptorchického psa přece nikdo neuchovní. A když bude chtít majitelka napráskat bezPP, tak stejně může. Mě od chovatele přijde divné, že by psa radši uspal, než ho nechal žít v milující rodině. Jaké pracovní využití? To, že sním zajdou párkrát na hon?
Ono je to u loveckých psů trochu jinak. A jestli se majitelé pokusí se psem složit nějakou zkoušku, tak to by snad měl být chovatel jen rád, že se psu věnují.
A nepotřebuje náhodou chovatel PP spárovat s jiným štěnětem? Ale vzhledem k čipu?
Prodávala jsem štěně bez zubu u plemene, kde byla požadovaná plnochrupost. Nenapadlo by mě, nedat k němu PP, i když nebylo za plnou cenu.

A ja ho chapu ze by uspal. Mela jsem doma dva epilepticky psy. Jeden na to dojel druhý nejspise taky. Nevim. Jako rocniho temer jsem ho musela darovat. Je to hnus hnus hnus. A kdyz jedete se psem kterymu dik zachvatu rupla zilka v mozku vy nevite co mu je umira vam v naruci a neskutecne trpi. Divate se kazdej den jak se sviji v krecich a jak je to postupem let horsi... Ne díky. Dneska bych takove stene uspavala rovnou. To neni prijemnej zivot...

14.10.2019 23:48

A ja ho chapu ze by uspal. Mela jsem doma dva epilepticky psy. Jeden na to dojel druhý nejspise taky. Nevim. Jako rocniho temer jsem ho musela darovat. Je to hnus hnus hnus. A kdyz jedete se psem kterymu dik zachvatu rupla zilka v mozku vy nevite co mu je umira vam v naruci a neskutecne trpi. Divate se kazdej den jak se sviji v krecich a jak je to postupem let horsi... Ne díky. Dneska bych takove stene uspavala rovnou. To neni prijemnej zivot...

Moje ovčanda trpěla epilepsií asi od osmi nebo devíti let, přesně si nepamatuju, zkraje se to zvládalo v pohodě medikací, záchvat jednou za čas, ke konci už to nepomáhalo a už to bylo třeba několik záchvatů denně...hrozný....jsem v tomhle cíťa a ta bezmoc, kdy vlastně jediný, co můžete udělat je, že se snažíte hlídat, aby si během záchvatu neublížila ....jak už paranoidně pozorujete, když se fena zvedne a jde třeba do kuchyně, jestli to na ní nejde......to bych nepřála nikomu.
Nevím, už je to cca 20 let, třeba je dneska léčba účinnější, třeba my jsme měli smůlu, že už prášky nezabírali, možná u mladšího zvířete není zhoršování stavu tak rychlé......štěně bych utratit nenechala, protože vím, že takový pes může vcelku normálně fungovat...v našem případě jako rodinný pes, ne pracovní....ale při představě, co mě čeká...co čeká psa....by mi bylo hodně ouzko.

15.10.2019 00:28

"Nejak nechapu ze vy jste si koupila pejska, bude nechovny, vy chcete plnou castku a jeste si nechat vse – psa i prukaz puvodu? "

PP nerovná se chovnost, PP je rodný list psa, a jako takový patří k tomu psu, byť měl tři nohy a dvě hlavy......tečka

15.10.2019 06:57
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

"Nejak nechapu ze vy jste si koupila pejska, bude nechovny, vy chcete plnou castku a jeste si nechat vse – psa i prukaz puvodu? "

PP nerovná se chovnost, PP je rodný list psa, a jako takový patří k tomu psu, byť měl tři nohy a dvě hlavy......tečka

To sice jo, ale pokud chce zadavatel vrátit plnou kupní cenu, tak má vrátit psa i s PP.

15.10.2019 07:27

To sice jo, ale pokud chce zadavatel vrátit plnou kupní cenu, tak má vrátit psa i s PP.

Ano, buď vrátit psa i PP, pak by měl chovatel vrátit zaplacenou cenu. Nebo nevracet psa ani PP, a s chovatelem se dohodnout na vrácení části ceny. Nic mezi tím. PP, jak už tu bylo několikrát napsáno, je součástí psa. Vůbec nechápu ty myšlenky tady, že vůbec někdo, kdo se pohybuje v kynologii, připustí a souhlasí s tím, že by mělo být vyhověno požadavku na vrácení PP chovateli, přičemž pes zůstane majiteli.

15.10.2019 07:48
soptik85

XXX.XXX.64.11

Ano, buď vrátit psa i PP, pak by měl chovatel vrátit zaplacenou cenu. Nebo nevracet psa ani PP, a s chovatelem se dohodnout na vrácení části ceny. Nic mezi tím. PP, jak už tu bylo několikrát napsáno, je součástí psa. Vůbec nechápu ty myšlenky tady, že vůbec někdo, kdo se pohybuje v kynologii, připustí a souhlasí s tím, že by mělo být vyhověno požadavku na vrácení PP chovateli, přičemž pes zůstane majiteli.

A jak prokazu, že daný pes je daný pes, když nikde, krom PP, nemám číslo čipu?

15.10.2019 07:49
L(phi)

XXX.XXX.3.187

ally napsal(a):
Teda jako chovatel bych vam zaplatila cast z kupni ceny psa – pes bude nechovny, vy si ponechate PP. Nejak nechapu ze vy jste si koupila pejska, bude nechovny, vy chcete plnou castku a jeste si nechat vse – psa i prukaz puvodu? Chovatel chce mit take jistotu.

Vy máte pocit, že na tom majiteľ niečo cenné získa? Keď si nechá psa ktorý bude na veterine stáť mnohonásobne viac než kúpna cena?

Chovateľ asi hlavne nechce aby sa jeho choré zviera ukazovalo na skúškach a nekazili mu reputáciu.

15.10.2019 07:58

soptik85 napsal(a):

Tak ještě jednou, i když jsem to psala ve svém předchozím příspěvku - PP je součástí psa. Když něco chovateli vracet, tak PSA I PP. Pokud nechce vrátit psa, tak nevracet ani PP. Vaše otázka je tedy naprosto mimo.

15.10.2019 08:13
soptik85

XXX.XXX.64.11

Tak ještě jednou, i když jsem to psala ve svém předchozím příspěvku - PP je součástí psa. Když něco chovateli vracet, tak PSA I PP. Pokud nechce vrátit psa, tak nevracet ani PP. Vaše otázka je tedy naprosto mimo.

Samozřejmě nic vracet nebudu (ani PP, ani samotného pejska). Jen jsem se ptala balu, jak dle jeho/jejího příspěvku bych měla prokázat, že daný pes je daný pes, když v očkováku chybí zápis o aplikaci čipu.

15.10.2019 08:20

soptik85 napsal(a):
Samozřejmě nic vracet nebudu (ani PP, ani samotného pejska). Jen jsem se ptala balu, jak dle jeho/jejího příspěvku bych měla prokázat, že daný pes je daný pes, když v očkováku chybí zápis o aplikaci čipu.

Podruhe - nechte mu vystavit petpas ...
Ale cele to prestavam chapat uz.

15.10.2019 08:22

soptik85 napsal(a):

A proč a komu potřebujete dokazovat, že daný pes je daný pes? Máte psa, máte jeho PP, pes má čip a cislo tohoto čipu je uvedeno v PP. Tak co řešíte?

15.10.2019 08:34
impact

XXX.XXX.42.65

soptik85 napsal(a):

A proč a komu to potřebujete dokazovat? Na zkouškách, na honech? Však pes tohle, dle Vašich slov, dělat nemůže a chcete kvůli tomu vrátit peníze. A na gauč a pro hobby stopy nepotřebuje mávat papírama.

Nehledě na to, kolikrát už tu padlo, že čip odečte veterinář a do OP ho vepíše. A to stejně od prvního ledna takto musíte mít, jinak Vám hrozí ještě flastr.

15.10.2019 08:51

Soptik85 - pořád nějak nevím, o co vám jde. Chcete vrátit všechny peníze, které jste zaplatili za psa s PP?

15.10.2019 08:56
rapotacka11

XXX.XXX.79.249

Soptik85 - pořád nějak nevím, o co vám jde. Chcete vrátit všechny peníze, které jste zaplatili za psa s PP?

PP má, ale je to mrzáček, který přijde pěkně, sakra pěkně draze
a nemám na mysli jen finance.
(měla ho vrátit hned, když to zjistila)

15.10.2019 09:03
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

rapotacka11 napsal(a):

Ano, ale vrátit nebo utratit psa nechce, ale celou částku zpět ano - to je to, co mi na tom přijde dost divný.

15.10.2019 09:10
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Ano, ale vrátit nebo utratit psa nechce, ale celou částku zpět ano - to je to, co mi na tom přijde dost divný.

Tak jestli je to takhle, tak to divný je.
Já to pochopila tak, že chovatel toho psa nechce zpět, jen je ochoten za něj vrátit peníze, ovšem výměnou za PP. Což mi nepřijde o nic lepší.

15.10.2019 09:25
rennie111

XXX.XXX.43.146

Epilepsia je vážny problém, ja chovateľa chápem, ak im toho psa nechá vidí v tom len ďalšie problémy. Majitelia chcú naspäť plnú sumu, no napriek vážnej vade rozmýšľajú, že so psom spravia poľovné skúšky. Chovateľ podľa mňa dobre vie, že to bude zlé a chce sa vyhnúť ďalšiemu osočovaniu o pol roka, alebo o rok.

Z môjho pohľadu keby chceli naspäť celú kúpnu sumu tak to žiadam rovnako, nech vrátia aj psa. Ak by som videla, že na neho majú citovú väzbu a naozaj ho veľmi chcú tak OK, ale spravíme darovaciu zmluvu, psa dostanú zadarmo, ale iba s kópiou PP a pasom. V zmluve by som uviedla vady psa, rovno aj to že nebude vhodný do chovu ani na žiadne poľovné využitie, upozornila ich na možné náklady spojené s doživotnou liečbou. Robiť s ním stopu môžu aj sami, ale pes s epilepsiou proste na žiadne poľovné skúšky nepatrí. V dnešnej dobe sú ľudia divní a chovateľ býva vždy nakoniec ten zlý preto mi to príde normálne že sa chce brániť. Bolo by možno zaujímavé si vypočuť aj jeho verziu.

15.10.2019 10:51

Tak já nevím, když se strhne diskuze o bezpapírových a PP chovech, pořád se opakuje, že papíry dostane každý pes z registrovaného vrhu, bez výjimky, byť by měl dvě nohy a tři hlavy.

A najednou je tu tolik pochopení pro to, nedat (přesněji - nenechat) psu papíry, protože je nemocný a nevhodný do chovu.

Řešení popsala Rennie, akorát nesouhlasím s tou kopií PP. Proč to?
Už tu padlo několikrát - buď vrátit psa (i s PP), nebo snížení kupní ceny a tečka. Celá suma za psa zpět je nesmysl a odebírání PP je nesmysl zrovna tak.

15.10.2019 11:32

Přesně tak. Už jsem tu to psala dvakrát. PP je součástí psa. Tečka. Vůbec nechápu, jak člověk, pohybující se v kynologickém světě, může považovat za správné a dobré, oddělit psa od PP.

15.10.2019 11:38
rennie111

XXX.XXX.43.146

Tak já nevím, když se strhne diskuze o bezpapírových a PP chovech, pořád se opakuje, že papíry dostane každý pes z registrovaného vrhu, bez výjimky, byť by měl dvě nohy a tři hlavy.

A najednou je tu tolik pochopení pro to, nedat (přesněji - nenechat) psu papíry, protože je nemocný a nevhodný do chovu.

Řešení popsala Rennie, akorát nesouhlasím s tou kopií PP. Proč to?
Už tu padlo několikrát - buď vrátit psa (i s PP), nebo snížení kupní ceny a tečka. Celá suma za psa zpět je nesmysl a odebírání PP je nesmysl zrovna tak.

Súhlasím s tým čo píšete a ten pes predsa PP mať navždy bude nikto mu ich nezruší, akurát chovateľ pokiaľ im tie PP nechá už nebude mať žiadny dosah na to keď porušia to na čom sa dohodli. Bez originálu rodokmeňu to nebude možné. Preto by som to riešila tak. Predsa keď budú mať psa zadarmo, PP videli, majú kópiu, majú pas, tak originál nepotrebujú. A ako sa hovorí ostane aj ovca celá aj vlk sýty..

15.10.2019 11:49

rennie111 napsal(a):
Súhlasím s tým čo píšete a ten pes predsa PP mať navždy bude nikto mu ich nezruší, akurát chovateľ pokiaľ im tie PP nechá už nebude mať žiadny dosah na to keď porušia to na čom sa dohodli. Bez originálu rodokmeňu to nebude možné. Preto by som to riešila tak. Predsa keď budú mať psa zadarmo, PP videli, majú kópiu, majú pas, tak originál nepotrebujú. A ako sa hovorí ostane aj ovca celá aj vlk sýty..

Takže chovatel nevěří majiteli, že dodrží dohodu. Jakou? Do chovu se pes nedostane tak jako tak, a mrskat na něm bezpapoše může i když nebude mít v ruce PP.
Proč by tedy měl věřit majitel psa, že chovatel nebude s jeho PP nějak chytračit?

15.10.2019 11:58

rennie111 napsal(a):

Částečně souhlasím, ale pokud se shodneme, že průkaz původu prostě patří ke psu, pak zkrátka není důvod ty papíry odebírat.

Chovatel přece skoro nikdy nemá dosah nad štěňaty, která dal k novým majitelům. A to, že bude mít originál, mu žádnou kontrolu nepřinese. Pokud to doženu do absurdna, pak s kopií PP mi snad klub vystaví duplikát, odpovídající originálu, ne? Tak k čemu to bude, že PP nebude fyzicky u psa? K ničemu. Tak, jako to bude i majiteli, ale ten má koneckonců původového psa a k němu zkrátka rodokmen neoddělitelně patří. Záměrně nepíšu o financích, ceně atd., na to jsem svůj názor napsala.

Na dohodu mezi chovatelem a majitelem má být smlouva a žádné odebírání a kopírování PP.

15.10.2019 12:03

Množáci dodnes tvrdí naivním kupujícím, že štěně nedostalo papíry, páč je sedmé, osmé, poslední z vrhu. A tady chovatel s registrovanou stanicí dělá totéž, jen důvodem pro "odebrání" PP je, že pes je krypťák a nemocný.

Nebo ještě jinak - představte si situaci, že sem napíše dívčina. Svěří se, že koupila PP psa, ale chovatel jí k němu nedal papíry, páč pes není vhodný do chovu. A v tu chvíli tady dostane přednášku, jak podpořila množku, že každý pes z chovky dostane papíry, i kdyby mňoukal a měl koňský ohon... A jak byla nezodpovědná a jak mohla takhle blbě naletět.

Já vím, že papíry fyzicky samy o sobě jsou k ničemu, pakliže pes nejde do chovu nebo na zkoušky. Sama ani nevím, kde ty papíry válím, ale jde tu o princip - mám zvíře s průkazem původu, dostanu k němu průkaz původu.

15.10.2019 12:51
assil

XXX.XXX.225.195

Množáci dodnes tvrdí naivním kupujícím, že štěně nedostalo papíry, páč je sedmé, osmé, poslední z vrhu. A tady chovatel s registrovanou stanicí dělá totéž, jen důvodem pro "odebrání" PP je, že pes je krypťák a nemocný.

Nebo ještě jinak - představte si situaci, že sem napíše dívčina. Svěří se, že koupila PP psa, ale chovatel jí k němu nedal papíry, páč pes není vhodný do chovu. A v tu chvíli tady dostane přednášku, jak podpořila množku, že každý pes z chovky dostane papíry, i kdyby mňoukal a měl koňský ohon... A jak byla nezodpovědná a jak mohla takhle blbě naletět.

Já vím, že papíry fyzicky samy o sobě jsou k ničemu, pakliže pes nejde do chovu nebo na zkoušky. Sama ani nevím, kde ty papíry válím, ale jde tu o princip - mám zvíře s průkazem původu, dostanu k němu průkaz původu.

Ale vždyť tady majitelka PP k psovi dostala. Akorát teď chce všechno, psa, PP i peníze, což je jako trošku divný. Ale mě vůbec přijde divný dožadovat se vůbec něčeho po chovateli, nemám pocit, že by jim prodal vědomě nemocný štěně a to je pak takovejhle novej majitel za trest.

15.10.2019 12:55

Souhlasím, že všechno mít nemůže, psa zdarma bez dalšího. Už jsem psala - buď slevu, nebo vrátit psa. Ale k tomu, jak se vyrovnají, se nevyjadřuju, to je na nich. Mluvím jen o oddělování PP od psa, ke kterému patří.

A ten můj příspěvek, na který reagujete, byl jen pro představu, jaký je nesmysl nedat k papírovému zvířeti rodokmen.

15.10.2019 12:57
sisi58

XXX.XXX.191.1

soptik85 napsal(a):

Tetování?

15.10.2019 12:58
impact

XXX.XXX.195.92

assil napsal(a):
Ale vždyť tady majitelka PP k psovi dostala. Akorát teď chce všechno, psa, PP i peníze, což je jako trošku divný. Ale mě vůbec přijde divný dožadovat se vůbec něčeho po chovateli, nemám pocit, že by jim prodal vědomě nemocný štěně a to je pak takovejhle novej majitel za trest.

Moment. Já bych doplnila, že chce psa, PP, peníze a psa mít i lovecky upotřebitelného. Jako mít nemocný štěně, to je voser, naprosto bez diskuze. Ale tady mi to trochu zavání vychcaností a touhou vybouchat z toho celkem nejvíc.

15.10.2019 12:59
sisi58

XXX.XXX.191.1

rapotacka11 napsal(a):

Chtěla po 14 dnech, dodnes to s chovatelem řeší.

15.10.2019 13:01
impact

XXX.XXX.195.92

Jenže my se nebavíme o dívčině, co si koupila psa s PP a ke psovi PP nedostala. Bavíme se o majiteli, který chce mít zadarmo lovecky upotřebitelného psa.

15.10.2019 13:06

impact napsal(a):
Jenže my se nebavíme o dívčině, co si koupila psa s PP a ke psovi PP nedostala. Bavíme se o majiteli, který chce mít zadarmo lovecky upotřebitelného psa.

...a k tomu jsem se opakovaně vyjádřila. Stačí číst

Druhou polovinou tématu je to, že chovatel chce odebrat psu rodokmen, k tomu jsem si dovolila příměr.

15.10.2019 13:07
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

sisi58 napsal(a):
Tetování?

Dneska už se kromě NO skoro netetuje

15.10.2019 13:07

sisi58 napsal(a):
Tetování?

A proč by to měla prokazovat tetováním místo brzy povinným čipem? Pes a PP jsou souprava. Buď bude mít obojí nebo ani jedno.

Pokud chce majitel vrátit celou cenu, pak by měl vrátit psa i PP. Píše se to tady pořád dokola.

15.10.2019 13:08
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

15.10.2019 13:22
Evv

XXX.XXX.116.3

Tak já chovatele naprosto chápu :D majitel může psa nadopovat léky pes bude relativně v pohodě, bude s ním lítat po zkouškách... rozhodne se ho za rok prodat...

Ale podle toho jak jsem to přebrala chovatelka by si klidně vzala psa (s tím že by ho utratila) i s PP. To majitel nechce, chce si psa nechat, chovatelka nabídla alternativu (což si myslím že fakt nemusela), pokud majitel nesouhlasí. Tak nikdo ho nenutí, žejo. Ale tím pádem nemá moc právo chtít zpátky peníze když nevrátí "zboží".

15.10.2019 13:57
sisi58

XXX.XXX.191.1

A proč by to měla prokazovat tetováním místo brzy povinným čipem? Pes a PP jsou souprava. Buď bude mít obojí nebo ani jedno.

Pokud chce majitel vrátit celou cenu, pak by měl vrátit psa i PP. Píše se to tady pořád dokola.

To byla otázka,nikoli příkaz. Odpovím stejně. A proč ne tetováním, když čip je povinný až od 1.1.2020. Navíc je tetování kontrolovatelné okamžitě a bez čtečky.Alespoň u mladých psů.
Jinak je jediné správné řešení problému zadavatelky to,co píše "balu":"Ano, buď vrátit psa i PP, pak by měl chovatel vrátit zaplacenou cenu. Nebo nevracet psa ani PP, a s chovatelem se dohodnout na vrácení části ceny. Nic mezi tím. PP, jak už tu bylo několikrát napsáno, je součástí psa."

15.10.2019 14:41

impact napsal(a):
Moment. Já bych doplnila, že chce psa, PP, peníze a psa mít i lovecky upotřebitelného. Jako mít nemocný štěně, to je voser, naprosto bez diskuze. Ale tady mi to trochu zavání vychcaností a touhou vybouchat z toho celkem nejvíc.

Co je vych...na tom, mít nemocného psa a nechtít ho nechat uspat? Vy děláte, jako by jí v budoucnu za to "upotřebení" k lovu někdo platil. Možná bude za rok za dva litovat, že ho nevrátila i s PP. Ale dnes je to její zlato.
( Nechci se vás teď dotknout, ale možná to nechápete pravě proto, že vám rukama prošly stovky psů. Její je to možná první, možná poslední....)

15.10.2019 14:44

..." touhou vybouchat z toho celkem nejvíc".
Myslím, že z toho "vybouchá" hlavně prachy, co nanosí na veterinu a do lékárny. On každý pes je hlavně náklad, a to i když je zdravý. To jen "impact" vidí všude ze psů pomyslné zisky ( z těch cizích - pochopitelně)

15.10.2019 15:20
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Proč si majitel všiml , že pes nemá varle až za 10 dní? Nevím co je to za plemeno, kontrola se neprováděla a co je v zápisu z kontroly? O epilepsii chovatel vůbec nemusel vědět a byl to vůbec epileptický nebo epileptiformní záchvat?

15.10.2019 15:25

Vrácení peněz ( snad ) nabídl sám chovatel, ale s tím, že vrácené štěně utratí. A to zadavatelka nechce. Kdyby to bylo na mě, oželela bych peníze a nechala si štěně i PP. Ale není to nejlepší řešení, bylo by lepší ( pro majitelku), kdyby štěně vrátila a koupila si jiné.

15.10.2019 15:27

A pokud Soptik výrazně nezměnila názor, tak kandidát na pořízení u ní byl Holandský ovčák. Ale třeba nakonec pořídila něco jiného.

15.10.2019 15:30

Celou dobu se tu mluví o loveckém plemeni.....

15.10.2019 15:38
assil

XXX.XXX.225.195

Myslím, že z toho "vybouchá" hlavně prachy, co nanosí na veterinu a do lékárny. On každý pes je hlavně náklad, a to i když je zdravý. To jen "impact" vidí všude ze psů pomyslné zisky ( z těch cizích - pochopitelně)

Nesestouplé varle se jednorázově odoperuje a prášky na epi drahý nejsou.
Ale jinak me tahle diskuze teda fakt fascinuje, vzdyt to, co predvedla zadavatelka je ekvivalent nakupu zlatych prstenu na benzince a jeste to tady rozmazava, lituju toho chovatele.

15.10.2019 15:47
soptik85

XXX.XXX.64.11

Tak jsem se tím přelouskala - děkuji za všechny reakce (všechny...). Co jsem potřebovala zjistit, jsem zjistila. Nechci zabředávat do detailů kdo, co, proč a nač. To je mezi námi a chovatelem. Děkuji a ať se daří.

15.10.2019 16:23
impact

XXX.XXX.32.36

Hvězdičko kdybys lépe četla a nebyla hned přednasraná na mě, tak by sis možná i všimla, že si to evidentně nemyslí jen impact.

Ale jinak ty dva tvoje příspěvky pod sebou vypadají dost schizofrenně.

16.10.2019 07:37

Bylo to nejspíš jeho svobodný rozhodnutí si psa nechat, navíc písemnou smlouvu nemá. Takže zkrátka a dobře za veterinu bude holt platit, to se nedá nic dělat. Já být tím chovatelem, celou částku taky nevrátím. Maximálně bych nabídla štěně z dalšího vrhu.

16.10.2019 08:03

Bylo to nejspíš jeho svobodný rozhodnutí si psa nechat, navíc písemnou smlouvu nemá. Takže zkrátka a dobře za veterinu bude holt platit, to se nedá nic dělat. Já být tím chovatelem, celou částku taky nevrátím. Maximálně bych nabídla štěně z dalšího vrhu.

"Maximálně bych nabídla štěně z dalšího vrhu"

jj. idealne po stejnych rodicich

16.10.2019 10:01

16.10.2019 10:51

U epilepsie těžko, to snad nemusím ani psát.
Já bych třeba tuto možnost ve svým případě uvítala, nebo alespoň slevu na další štěně. Ale nešlo o epilepsii.

16.10.2019 12:12

U epilepsie těžko, to snad nemusím ani psát.
Já bych třeba tuto možnost ve svým případě uvítala, nebo alespoň slevu na další štěně. Ale nešlo o epilepsii.

U epilepsie těžko, to snad nemusím ani psát

tak napsala jste to jako reseni pod stene s epinou….

me se to třeba nelibi -když je to navrh od chovatele jako kompenzace.
pokud to vyjde od majitele stenete, ze by mel zajem -je to něco jineho

16.10.2019 12:35

U epilepsie těžko, to snad nemusím ani psát

tak napsala jste to jako reseni pod stene s epinou….

me se to třeba nelibi -když je to navrh od chovatele jako kompenzace.
pokud to vyjde od majitele stenete, ze by mel zajem -je to něco jineho

Ok, nejsem zvyklá vypisovat všechno do podrobností, ani na to nemám čas, radši ho věnuju psům....takže píšu ještě jednou pro ty, kdo to potřebují vědět...ne, z dalšího vrhu po stejných rodičích opravdu ne.
A samozřejmě je to o dohodě. Pro mě osobně by to řešení bylo. A ještě znovu dodám, že pokud bych neměla písemnou smlouvu, kde by bylo doslova zmíněno, že při zjištění takové nemoci se vrací celé plnění, tak bych to ani chovateli nenavrhovala, natož abych to vyžadovala.

Ještě mně to nedá - vy byste v případě, že by se vám vyskytla ve vrhu epilepsie, šla do stejnýho spojení?
Já to právě považuju za samozřejmost, že ne, takže proto jsem to nevypisovala.

17.10.2019 07:27

Tak ja bych asi neopakovala vrh i bez te epiny

Nicmene - epina jen u malo plemen ma zatim prokazany gen. puvod.

17.10.2019 08:10
impact

XXX.XXX.195.92

Občas se ještě tetují i bíglové.

17.10.2019 08:59
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

impact napsal(a):
Občas se ještě tetují i bíglové.

To jo, psala jsem to jen proto, že v dnešní době už tetování nejde brát jako samozřejmost😉

17.10.2019 09:04
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Tak ja bych asi neopakovala vrh i bez te epiny

Nicmene - epina jen u malo plemen ma zatim prokazany gen. puvod.

U belgičáků má epka poměrně dobře prokázánou a sledovanou dědičnost, a co jsem teď koukala na AUO, tak tam je to dost podobný - myslím si, že je to hlavně o tom, že u některých plemen se o tom mluví, a u jiných se to úzkostlivě tutlá, takže si pak majitelé štěňat naivně myslí, že je to náhoda, když má "zrovna ten jejich" pes epku.

17.10.2019 11:10

"U belgičáků má epka poměrně dobře prokázánou a sledovanou dědičnost"

to je na delsi diskuzi tohle to... oficiálne to prokazane jen u par plemen.

a dokud neni prokazany gen, ktery to nese, mnoho chovatelu tvrdi, ze to neni o genetice.

17.10.2019 11:26
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

"U belgičáků má epka poměrně dobře prokázánou a sledovanou dědičnost"

to je na delsi diskuzi tohle to... oficiálne to prokazane jen u par plemen.

a dokud neni prokazany gen, ktery to nese, mnoho chovatelu tvrdi, ze to neni o genetice.

Tak pokud se to po konkrétních zvířatech po generace táhne jako smrad, tak není potřeba mít prokázáný konkrétní gen - kdyby majitelé postižených psů výsledky zveřejňovali, tak by najednou bylo vidět, že to není vůbec žádná náhoda.
To se samozřejmě bavím o plemenech, kde se epka vyskytuje častěji. Měla jsem v souvislosti s EP co do činění i s MOK nebo italskými chrtíky (obě plemena jsou vysoce zatížená), a i tam byla dědičnost poměrně dobře prokazatelná.

17.10.2019 11:38

Tak zaklad je hlavne paternita prava, ze..
Pak se da i neco odsledovat.

Do te doby se to vsechno toci a opira o slovicko idiopaticka a prochazi to

17.10.2019 14:44
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Tak zaklad je hlavne paternita prava, ze..
Pak se da i neco odsledovat.

Do te doby se to vsechno toci a opira o slovicko idiopaticka a prochazi to

Tak u plemen, kde je ta paternita povinná, a bere se vzorek přímo na bonitaci, zase takový prostor pro šmeliny není, ale i tak - pokud se v plemeni pohybuješ a sleduješ ho víc do hloubky, tak si spoustu věcí dáš dohromady, i bez paternity, a vystačí ti k tomu znalosti a selský rozum.
Nakonec, jak byl u CC tenkrát ten úlet s jinak zbarvenýma štěňatama, než umožňoval genofond rodičů - taky zasvěcení hned věděli odkud vítr fouká, a nic na tom nezměnila ani dodatečná falešná paternita u štěňat.
Jasně, nic z toho nemáš vědecky podložený, ale "zákulisní" info, znalost zvířat a selský rozum, ti umožní poskládat si z té mozaiky nějaký obrázek, a většinou si pak třeba za další 2-3 generace potvrdíš (anebo vyvrátíš), jestli byla tvá úvaha správná...

17.10.2019 19:53

Nemůžu si pomoct, ale připadá vám tento přístup k novým majitelům správný? Na jedné straně se snaží chovatelé psů s pp přesvědčit lidi o výhodách pořízení psa s prokázaným původem a pak, namísto jasného odsouzení podvodného jednání a nefér chování vůči člověku, který je ochoten postarat se o nemocné zvíře, se tady lidé dohadují o to, jak byla napsaná smlouva. Vada psa byla objevená velice rychle, tam není nejmenší prostor pro výmluvy na chybu nového majitele.
Tedy nezlobte se na mne nebo klidně zlobte, ale prodávám rostliny - tedy živý, zranitelný organismus a reklamaci vadného zboží řešíme o dost vstřícněji. Fér by bylo vrátit celou cenu a být rád, že vám toho nemocného chudáka a řešení co s ním, nový majitel ušetřil.
Psi s pp stojí o dost víc, než když si člověk vezme pejska od sousedovic Fifinky, chovatelé by si měli svých zákazníků víc vážit a ne aby nový majitel musel podniknout pomalu detektivní pátrání na prověřenost serióznosti chovatele a právníka na sepsání smlouvy.

17.10.2019 23:26
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Nemůžu si pomoct, ale připadá vám tento přístup k novým majitelům správný? Na jedné straně se snaží chovatelé psů s pp přesvědčit lidi o výhodách pořízení psa s prokázaným původem a pak, namísto jasného odsouzení podvodného jednání a nefér chování vůči člověku, který je ochoten postarat se o nemocné zvíře, se tady lidé dohadují o to, jak byla napsaná smlouva. Vada psa byla objevená velice rychle, tam není nejmenší prostor pro výmluvy na chybu nového majitele.
Tedy nezlobte se na mne nebo klidně zlobte, ale prodávám rostliny - tedy živý, zranitelný organismus a reklamaci vadného zboží řešíme o dost vstřícněji. Fér by bylo vrátit celou cenu a být rád, že vám toho nemocného chudáka a řešení co s ním, nový majitel ušetřil.
Psi s pp stojí o dost víc, než když si člověk vezme pejska od sousedovic Fifinky, chovatelé by si měli svých zákazníků víc vážit a ne aby nový majitel musel podniknout pomalu detektivní pátrání na prověřenost serióznosti chovatele a právníka na sepsání smlouvy.

Kde to žijete? Chovatel nabízí zpět peníze, byť majitel asi nemůže prokázat, že je měl v době kdy si jej bral ( a pokud ano, proč si jej bral?) a chce zpět peníze a psa si nechat. Mám pocit, že jde o vyčůranost ze strany majitele.

Neregistrovaný uživatel

17.10.2019 23:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

jahodapavel napsal(a):
Kde to žijete? Chovatel nabízí zpět peníze, byť majitel asi nemůže prokázat, že je měl v době kdy si jej bral ( a pokud ano, proč si jej bral?) a chce zpět peníze a psa si nechat. Mám pocit, že jde o vyčůranost ze strany majitele.

Podle NOZ nemusí kupující prokazovat, že mělo zvíře nějakou vadu v době koupě. Pokud vytkne vadu ve lhůtě DO šesti měsíců od nabytí zvířete, tak se má ze zákona za to, že vada byla přítomna ve chvíli koupě. Je na prodávajícím (chovateli), aby byl schopný dokázat, že vadu způsobil kupující. Což je v tomto případě nemožný.
Pokud kupující vytkne vady zvířete PO uplynutí šesti měsíců od jeho nabytí, pak nese důkazní břemeno kupující. Tedy on musí potom dokázat, že vada (vady) byla přítomna už ve chvíli prodeje. Vytknout vady může každý kupující vytknout do dvou let od koupě.

17.10.2019 23:55
Evv

XXX.XXX.116.3

U belgičáků má epka poměrně dobře prokázánou a sledovanou dědičnost, a co jsem teď koukala na AUO, tak tam je to dost podobný - myslím si, že je to hlavně o tom, že u některých plemen se o tom mluví, a u jiných se to úzkostlivě tutlá, takže si pak majitelé štěňat naivně myslí, že je to náhoda, když má "zrovna ten jejich" pes epku.

Před časem jsem narazila na docela zajímavý seznam AUO s Epinou (ve Francii), a tam bylo docela jasné odkud to šlo...
U BOC jsem před časem narazila na teorii že se Epina projevila v jednom chovu až v momentě kdy došlo ke křížení dvouch linií.

Jinak co vím tak u pudlů je to taky problém ale tam se dost věcí zatajuje...

Samozřejmě genetika je mocná a může se objevit kdekoliv cokoliv.

18.10.2019 00:36
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Podle NOZ nemusí kupující prokazovat, že mělo zvíře nějakou vadu v době koupě. Pokud vytkne vadu ve lhůtě DO šesti měsíců od nabytí zvířete, tak se má ze zákona za to, že vada byla přítomna ve chvíli koupě. Je na prodávajícím (chovateli), aby byl schopný dokázat, že vadu způsobil kupující. Což je v tomto případě nemožný.
Pokud kupující vytkne vady zvířete PO uplynutí šesti měsíců od jeho nabytí, pak nese důkazní břemeno kupující. Tedy on musí potom dokázat, že vada (vady) byla přítomna už ve chvíli prodeje. Vytknout vady může každý kupující vytknout do dvou let od koupě.

to ale nic nemění na tom, ze když chce vrátit peníze, musí vrátit psa.

Neregistrovaný uživatel

18.10.2019 00:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

jahodapavel napsal(a):
to ale nic nemění na tom, ze když chce vrátit peníze, musí vrátit psa.

Ano, to je logický. Anebo po dohodě uplatnit "slevu za vadné zboží".

18.10.2019 04:50

A když čtu rozmluvu o epilepsii a jejím zatajování v chovu, tak z toho soudím, že přesně to je cíl chovatele. Vyskytla se mi v chovu nemoc, pryč se štěnětem, nebo aspoň s PP, ať se to ututlá.
Chcete nechat štěně žít? Tak zahodíme aspoň PP.

18.10.2019 05:40
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.18.219

A když čtu rozmluvu o epilepsii a jejím zatajování v chovu, tak z toho soudím, že přesně to je cíl chovatele. Vyskytla se mi v chovu nemoc, pryč se štěnětem, nebo aspoň s PP, ať se to ututlá.
Chcete nechat štěně žít? Tak zahodíme aspoň PP.

Tady, opravdu moc nechápu, proč vidíte v chovateli podvodníka - on nabídl celou částku zpět, a tomu, že chtěl štěně které mělo i několik záchvatů za den uspat, naprosto rozumím - možná to vypadá krutě, ale kdo někdy viděl silného epileptika ví, že je to naopak velmi milosrdné.
Pokud ale nemají majitelé rozum, a ještě takového psa chtějí využívat VEŘEJNĚ v lovecké praxi, tak to vracení PP vnímám spíš jako akt zoufalství že stany chovatele, a i když s tím nesouhlasím, tak ho chápu.

18.10.2019 06:53

jahodapavel napsal(a):

Zjevně v jiném světě, než je ten váš. Zákazník není odborník, nemusí tudíž při přebírání zboží poznat vadu. Je pouze na cti obchodníka, prodat mu to co garantuje a zaštiťuje svým dobrým jménem. K tomu patří i uznání oprávněné reklamace v případě, že se něco nepovede. Osobně raději uznávám i reklamace, kdy je to na hraně,v delším horizontu se to rozhodně vyplácí. Tady si stále hrajeme na různé adopce pejsánků, štěňata nazýváme dětmi a podobně. Pro mne je to z určitého úhlu zboží jako každé jiné, bohužel mnozí chovatelé využívají toho že nový majitel štěněte s ním rychle naváže vztah a nedokáže ho vrátit.
Tady nový majitel reklamoval vadu 10dnů po převzetí štěněte. Místo zdravého psa má doma jednokulčáka s epilepsií. Chtěl pouze slevu, měl víc než nárok ji dostat.

18.10.2019 07:01
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Zjevně v jiném světě, než je ten váš. Zákazník není odborník, nemusí tudíž při přebírání zboží poznat vadu. Je pouze na cti obchodníka, prodat mu to co garantuje a zaštiťuje svým dobrým jménem. K tomu patří i uznání oprávněné reklamace v případě, že se něco nepovede. Osobně raději uznávám i reklamace, kdy je to na hraně,v delším horizontu se to rozhodně vyplácí. Tady si stále hrajeme na různé adopce pejsánků, štěňata nazýváme dětmi a podobně. Pro mne je to z určitého úhlu zboží jako každé jiné, bohužel mnozí chovatelé využívají toho že nový majitel štěněte s ním rychle naváže vztah a nedokáže ho vrátit.
Tady nový majitel reklamoval vadu 10dnů po převzetí štěněte. Místo zdravého psa má doma jednokulčáka s epilepsií. Chtěl pouze slevu, měl víc než nárok ji dostat.

On ale majitel nechtěl slevu, a chovatel mu CELOU částku zpět nabídl!

18.10.2019 08:32

Tady, opravdu moc nechápu, proč vidíte v chovateli podvodníka - on nabídl celou částku zpět, a tomu, že chtěl štěně které mělo i několik záchvatů za den uspat, naprosto rozumím - možná to vypadá krutě, ale kdo někdy viděl silného epileptika ví, že je to naopak velmi milosrdné.
Pokud ale nemají majitelé rozum, a ještě takového psa chtějí využívat VEŘEJNĚ v lovecké praxi, tak to vracení PP vnímám spíš jako akt zoufalství že stany chovatele, a i když s tím nesouhlasím, tak ho chápu.

Já v tom teda taky vidím spíš snahu o zatajení závažného zdravotního stavu svého odchovu. Chovatel nabídl, že si štěně vezme zpět a vrátí peníze, ale psa nechá uspat. (S uspáním takto nemocného psa nemám problém.) Když majitelé na tuto nabídku nereflektovali, požaduje vrácení PP. Proč? Pes přece bude pořád jeho odchov a majitelé si mohou nechat vystavit duplikát PP. Takže nevím, co požadavkem na vrácení PP chovatel sleduje.

Docela by mne zajímalo, jestli chovatel vyvodí nějaké důsledky - třeba iniciovat vyšetření všech štěňat z vrhu na epi, zveřejnění po jakém spojení se epi vyskytla,...

18.10.2019 09:10
assil

XXX.XXX.225.195

Já v tom teda taky vidím spíš snahu o zatajení závažného zdravotního stavu svého odchovu. Chovatel nabídl, že si štěně vezme zpět a vrátí peníze, ale psa nechá uspat. (S uspáním takto nemocného psa nemám problém.) Když majitelé na tuto nabídku nereflektovali, požaduje vrácení PP. Proč? Pes přece bude pořád jeho odchov a majitelé si mohou nechat vystavit duplikát PP. Takže nevím, co požadavkem na vrácení PP chovatel sleduje.

Docela by mne zajímalo, jestli chovatel vyvodí nějaké důsledky - třeba iniciovat vyšetření všech štěňat z vrhu na epi, zveřejnění po jakém spojení se epi vyskytla,...

Ono se dá dělat vyšetření na epi?

18.10.2019 09:18
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Já si jen myslím, že se snaží, pravda - trochu neohrabaným způsobem, zamezit tomu, aby toho chudáka ještě tahali někde po zkouškách, když jiný způsob (vrácení /utrácení) selhalo.

Chovatelé neznám, ale tohle mi přijde spíš jako hon na čarodějnice. Jinak vyšetření vrhu asi není třeba - jestli je epka u nějakého dalšího zvířete, tak se tak jako tak projeví, a normální chovatel z toho vývodí důsledky tím, že už na feně co dává epileptiky dál chovat nebude - akorát by si dělal ostudu, a štěňata by mu pak zůstala doma. A zvlášt u tak málopočetného plemene, kde si všichni vidí až do talíře.

18.10.2019 09:19
impact

XXX.XXX.195.92

soptik85 napsal(a):

!!!

Krom toho v rámci jeho plemene je už jeho případ známý, takže je zde jistá kontrola toho, že by nešel do chovu.

!!!

Tutlačům doporučuji lépe číst celou diskuzi.

18.10.2019 11:13

assil napsal(a):
Ono se dá dělat vyšetření na epi?

Nevím, nejsem ani veterinářka, ani lékařka. A zjišťovat to nepotřebuji, nejsem dotčená chovatelka. Jen mě to tak napadlo...

19.10.2019 09:54
fikovnice

XXX.XXX.135.107

Nevím, nejsem ani veterinářka, ani lékařka. A zjišťovat to nepotřebuji, nejsem dotčená chovatelka. Jen mě to tak napadlo...

Myslím, že to nejde . Což je samozřejmě velká škoda. Odporná nemoc!

20.10.2019 10:26
Huskyjanina

XXX.XXX.255.12

Za mě, pokud si majitel chce zvíře nechat, tak by měl žádat jen o půlku ceny a tu epinu bych hlásila na klub, aby poradce věděl při schvalování dalšího krytí....

21.10.2019 13:10
assil

XXX.XXX.225.195

Huskyjanina napsal(a):
Za mě, pokud si majitel chce zvíře nechat, tak by měl žádat jen o půlku ceny a tu epinu bych hlásila na klub, aby poradce věděl při schvalování dalšího krytí....

Záleží, co je to za klub, ve spoustě se žádný krytí neschvaluje. A když pak nemají ani databázi, tak smolík s takovýmahle informacema.

21.10.2019 15:11
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Něco podobného se nedávno řešilo u nás na cvičáku - fena NO, tříletá, od štěnda nějak divně naklání hlavu (nevím podrobněji o co jde, prý snad něco po tetování, zda je to možné?). Majitelka si ji od chovatele vzala i s tou "vadou", za menší částku. Nedostala k ní ani očkovák a dokonce nemohla z chovatele vydolovat ani to, z jakého vrhu fena je ( což se tedy nakonec nějak dozvěděla) :-O , když přišlo na PP, chovatel řekl, že jí je nedá. Ona je chtěla klidně zaplatit, že by mu klidně dala třeba 5000 za to, aby ji dal papíry - neexistuje. Jenže v tomhle případě je to ještě horší v tom, že paní nemá ani kupní smlouvu, tudíž se bojí se dál nějak dohadovat, aby to ještě neuhrál chovatel na to, že fenu ukradla, nebo tak něco.

Ano, z našeho pohledu byla chyba i na straně majitelky, že si štěně v tom stavu vzala, bez očkováku (ten ji teda slibovali, ale nakonec nic), bez smlouvy. Jenže to je přesně ono, paní byla v tomhle naprostý laik, do té doby měla psy bez PP. Když sháněla další štěně, tak od lidí na cvičáku pořád slýchala, že jedině s PP a jelikož se v tom tolik neorientovala, tak si nechala poradit od "kolegy" ze cvičáku, který vybral CHS a pro štěně tam s ní i jel, no a jak to dopadlo.

Mě tohle jednání tedy přijde od chovatele těžce nefér - PP prostě patří k psovi a tečka. Jediný důvod k tomu jaký mě napadá je ten, aby se skryly nějaké zdravotní problémy v chovu, což je teda pěkná sviňá*na.

A k zadavatelce - všichni tu píšete, že když chce PP, tak má zaplatit - jenže pokud si správně pamatuji, tak to, ať si nemocného psa nechá a že dostane celou částku zpět navrhl chovatel, ona to nepožadovala. A navíc si nejsem jistá, jestli by chovatel vyhověl v tom, že za určitou částku by jí ten PP dal...

21.10.2019 15:19
sisi58

XXX.XXX.191.1

assil napsal(a):
Záleží, co je to za klub, ve spoustě se žádný krytí neschvaluje. A když pak nemají ani databázi, tak smolík s takovýmahle informacema.

Jak tak čtu,napříč diskuzemi, vylézají na světlo boží zajímavé informace o klubech, ve kterých se sdružují majitelé psů s PP a CHS.
Nejen, že psi některých plemen nemusí vlastně nic dělat,aby byli uchovněni, navíc jsou zastřešování klubem, který nic neřeší.
To se jako partička lidí sejde, řekne si, založíme KLUB chovatelů pimpilimpi psů a bude to paráda?! Nebudeme se nijak stresovat, nebudeme si házet klacky pod nohy a přidávat si práci s nějakými podmínkami pro naše miláčky. Stačí,když budou mít tělo, nohy a hlavu.
Trochu jsem to přehnala, ale čím dál víc mi to takto připadá.

21.10.2019 15:30
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

marcelaamax napsal(a):
Něco podobného se nedávno řešilo u nás na cvičáku - fena NO, tříletá, od štěnda nějak divně naklání hlavu (nevím podrobněji o co jde, prý snad něco po tetování, zda je to možné?). Majitelka si ji od chovatele vzala i s tou "vadou", za menší částku. Nedostala k ní ani očkovák a dokonce nemohla z chovatele vydolovat ani to, z jakého vrhu fena je ( což se tedy nakonec nějak dozvěděla) :-O , když přišlo na PP, chovatel řekl, že jí je nedá. Ona je chtěla klidně zaplatit, že by mu klidně dala třeba 5000 za to, aby ji dal papíry - neexistuje. Jenže v tomhle případě je to ještě horší v tom, že paní nemá ani kupní smlouvu, tudíž se bojí se dál nějak dohadovat, aby to ještě neuhrál chovatel na to, že fenu ukradla, nebo tak něco.

Ano, z našeho pohledu byla chyba i na straně majitelky, že si štěně v tom stavu vzala, bez očkováku (ten ji teda slibovali, ale nakonec nic), bez smlouvy. Jenže to je přesně ono, paní byla v tomhle naprostý laik, do té doby měla psy bez PP. Když sháněla další štěně, tak od lidí na cvičáku pořád slýchala, že jedině s PP a jelikož se v tom tolik neorientovala, tak si nechala poradit od "kolegy" ze cvičáku, který vybral CHS a pro štěně tam s ní i jel, no a jak to dopadlo.

Mě tohle jednání tedy přijde od chovatele těžce nefér - PP prostě patří k psovi a tečka. Jediný důvod k tomu jaký mě napadá je ten, aby se skryly nějaké zdravotní problémy v chovu, což je teda pěkná sviňá*na.

A k zadavatelce - všichni tu píšete, že když chce PP, tak má zaplatit - jenže pokud si správně pamatuji, tak to, ať si nemocného psa nechá a že dostane celou částku zpět navrhl chovatel, ona to nepožadovala. A navíc si nejsem jistá, jestli by chovatel vyhověl v tom, že za určitou částku by jí ten PP dal...

Tak to jste si moc dobře nepřečetla. Majitel si koupil psa s pp. Teď chce vrátit peníze, ale chce si psa nechat.

21.10.2019 15:40
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

jahodapavel napsal(a):
Tak to jste si moc dobře nepřečetla. Majitel si koupil psa s pp. Teď chce vrátit peníze, ale chce si psa nechat.

Opravdu? Tak to se omlouvám. Je pravda, že jsem to četla už před pár dny a reagovala až teď, co jsem slyšela o té feně NO.

21.10.2019 15:43
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

sisi58 napsal(a):
Jak tak čtu,napříč diskuzemi, vylézají na světlo boží zajímavé informace o klubech, ve kterých se sdružují majitelé psů s PP a CHS.
Nejen, že psi některých plemen nemusí vlastně nic dělat,aby byli uchovněni, navíc jsou zastřešování klubem, který nic neřeší.
To se jako partička lidí sejde, řekne si, založíme KLUB chovatelů pimpilimpi psů a bude to paráda?! Nebudeme se nijak stresovat, nebudeme si házet klacky pod nohy a přidávat si práci s nějakými podmínkami pro naše miláčky. Stačí,když budou mít tělo, nohy a hlavu.
Trochu jsem to přehnala, ale čím dál víc mi to takto připadá.

Takto to nefunguje - nový klub u plemene, které už svůj chovatelský klub má schvaluje ČMKU (musí k tomu být nějaký relevantní důvod), a hlavně - nový klub NESMÍ mít mírnější podmínky pro uchovnění, než ten stávající, může je mít ale přísnější.

21.10.2019 15:50
sisi58

XXX.XXX.191.1

Takto to nefunguje - nový klub u plemene, které už svůj chovatelský klub má schvaluje ČMKU (musí k tomu být nějaký relevantní důvod), a hlavně - nový klub NESMÍ mít mírnější podmínky pro uchovnění, než ten stávající, může je mít ale přísnější.

Asi jsem to nenapsala dobře. Tedy ne, že nový klub s novým plemenem. Ten pocit mám z klubů, které už existují. Jen jsem nechtěla napsat přímo plemeno.
A taky ne konkrétní věc, která je špatná.
Prostě nový majitel pejska s PP aby byl detektiv spojený s věštkyní či jasnovidkou, měl značné vzdělání ve zvířecí medicíně a byl napůl právník.
A přímo na ruku mi hraje příspěvek od marcelaamax v diskuzi https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3611659/vraceni-pp-psa?from-list=1#a3613317
Nemám radost, že mám vlastně pravdu.

21.10.2019 16:48

"Prostě nový majitel pejska s PP aby byl detektiv spojený s věštkyní či jasnovidkou, měl značné vzdělání ve zvířecí medicíně a byl napůl právník."

Ale jo.
Jen vetsina lidi stejne vybira psa jako doplnek - k baraku, kabelce atd.
Zajima je jen barva a velikost...

21.10.2019 17:33
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

"Prostě nový majitel pejska s PP aby byl detektiv spojený s věštkyní či jasnovidkou, měl značné vzdělání ve zvířecí medicíně a byl napůl právník."

Ale jo.

No tak zrovna paní o které jsem psala já, psa jako doplněk nevybírala. S fenou cvičí a pořizovala si ji přímo na cvičení. Jen prostě byla laik a důvěřovala "zkušenému" kolegovi kynologovi, který má se svými psy úspěchy..... Nevím, zda ten chovatel je jeho známý nebo co....

21.10.2019 17:43

Ale jo.

Znám dřívější dlouholeté chovatele, kteří to už raději vzdali, a to hlavně kvůli zkušenostem s případnými zájemci o štěňata. Přesně, jak píšete, chtějí doplněk k domku, určitou barvu i velikost, psa nejlíp zadarmo a rovnou vycvičenýho a někteří chtějí i příspěvek na granule. I zde mnozí přítomní by asi mohli hodně co vyprávět.

21.10.2019 17:45
sisi58

XXX.XXX.191.1

marcelaamax napsal(a):
No tak zrovna paní o které jsem psala já, psa jako doplněk nevybírala. S fenou cvičí a pořizovala si ji přímo na cvičení. Jen prostě byla laik a důvěřovala "zkušenému" kolegovi kynologovi, který má se svými psy úspěchy..... Nevím, zda ten chovatel je jeho známý nebo co....

Pokud tam jel pro štěndo s ní, má v něm svědka,ne? Jakpak teď spolu na tom cvičáku spolupracují, když jako poradce těžce zklamal?

21.10.2019 18:20
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

sisi58 napsal(a):
Pokud tam jel pro štěndo s ní, má v něm svědka,ne? Jakpak teď spolu na tom cvičáku spolupracují, když jako poradce těžce zklamal?

No upřímně já nevím, jestli třeba ten "svědek" není na straně chovatele, jestli to není kamarád, fakt nevím, nechtěla jsem se vyptávat. A ani nevím, zda spolu nějak spolupracují, paní znám z obran, na které jezdí k nám na cvičák, ale poslušnost si cvičí jinde.

21.10.2019 18:25

marcelaamax napsal(a):

Tak kupovat si cilene na sport psa s takovouhle vadou a ve trech letech mi třeba neprijde uplne normalni situace pro začátek.
Vim, jaci NO se takhle prodavaji za par korun....

21.10.2019 19:34
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak kupovat si cilene na sport psa s takovouhle vadou a ve trech letech mi třeba neprijde uplne normalni situace pro začátek.
Vim, jaci NO se takhle prodavaji za par korun....

Ne,ona ho nekupovala ve třech letech, kupovala ho jako štěně a doteď to řeší. Ono takhle - předtím cvičila s NO bez PP, jako tak pro sebe , pro zábavu. Pak ji teda všichni doporučovali psa s PP, ale jelikož se v tom neorientovala, tak poprosila toho známého.

21.10.2019 21:23

Pak ji teda všichni doporučovali psa s PP

a tak vzala PP s vadou, kterou resi do ted - na cviceni?
vam to dava smysl?

21.10.2019 21:38

Tak smysl to celkem dává. Chtěla mít psa. který bude podávat lepší výkony, všichni jí opakovali, že z mnoha důvodů je lepší mít psa s pp, sama se v tom příliš neorientovala a tak poprosila člověka, kterého považovala za odborníka a ten jí spolu s nějakým kamarádíčkem podvedl. Zkrátka využili její neznalosti a zbavili se štěněte, které by jinak těžko udali.

21.10.2019 21:44

Pak ji teda všichni doporučovali psa s PP

a tak vzala PP s vadou, kterou resi do ted - na cviceni?
vam to dava smysl?

Pochopila jsem, že neřeší vadu ( ta s NO od Marcelamax), ale to, že kupovala psa s PP a PP nemá. Bůh ví, co má vlastně za psa. Proč nemá PP? Kdo si má myslet, že v tom není kulišárna?
Když s ní nechce chovatel komunikovat a neví si rady, tak ať ho zveřejní !
Má ten pes aspoň čitelné tetování?
Tady vidím úplně jasně chybu na straně chovatele. Kupující může být laik, může být tak nadšený ze štěňátka, že na nějakou smlouvu nepomyslí, ale chovatel by měl mít vždy smlouvu nachystanou a předat ji se psem !! Proč to neudělal?
Můžou napsat dlouholetí chovatelé, jak to dělají oni.

21.10.2019 22:14

"Tady vidím úplně jasně chybu na straně chovatele."

tak na me je v tom prevypravenem pribehu prilis mnoho "kdyby", aby mi tohle bylo takhle kristalove jasne.

ano, PP patri psovi, ale ma ho u sebe majitel
ne ten, kdo s nim jezdi na cvicak treba....

nevim no - ano, podvadi se všude. není třeba byt naivni a verit, ze cely svet je zality jen sluncem.
jen tak nejak si rikam, ze pokud koupim psa za normalni cenu -malokdy se resi takovehle s.acky s nevydanym PP.
ty většinou resi lidi u psu se slevou, zadarmo a tak.

22.10.2019 06:35

V mnoha starších diskusích na téma pes s pp nebo bez, se používá jako argument, proč psa s pp, to že právě štěně s nějakou vadou může stát stejně nebo méně než bezpapírák. Čistě hypoteticky, protože příběh je převyprávěný, nové majitelce psa nešlo o výstavy ani chov, ale chtěla mít možnost účasti třeba na nějakách soutěží či akcích kam bez pp nemůže. To že pp nedostala hned se štěnětem jí mohli vysvětlit tím, že papíry ještě neposlal svaz a zašlou je dodatečně. Šla s člověkem, kterému důvěřovala a o to víc byla zranitelná.
Sleva kvůli vadě, by neměla znamenat omluvu pro podvod.

22.10.2019 07:04

se používá jako argument, proč psa s pp, to že právě štěně s nějakou vadou může stát stejně nebo méně než bezpapírák.

podle tohohle argumentu by se vlastne cely PP chov mel produkovat jen nestandardy, aby uspokojil poptávku
nejak nevim proc se tim vůbec argumentuje? pokud někdo chce něco -nemá shanet v první rade vadne kusy. to mi taky nedava smysl...

a tohle bylo nemocne stene, ne nestandard navíc. ono to stene muze mit poskozeny krk a na obranach třeba vůbec nemá co delat.

Sleva kvůli vadě, by neměla znamenat omluvu pro podvod

s timhle se da jen souhlasit.

22.10.2019 08:43
sisi58

XXX.XXX.191.1

se používá jako argument, proč psa s pp, to že právě štěně s nějakou vadou může stát stejně nebo méně než bezpapírák.

podle tohohle argumentu by se vlastne cely PP chov mel produkovat jen nestandardy, aby uspokojil poptávku
nejak nevim proc se tim vůbec argumentuje? pokud někdo chce něco -nemá shanet v první rade vadne kusy. to mi taky nedava smysl...

a tohle bylo nemocne stene, ne nestandard navíc. ono to stene muze mit poskozeny krk a na obranach třeba vůbec nemá co delat.

Sleva kvůli vadě, by neměla znamenat omluvu pro podvod

s timhle se da jen souhlasit.

Vy jste nečetla příspěvek Hluchavky?
Já třeba vůbec nerozumím počítačům. Teď mi ten můj pomalu odchází a tak koupím nový. Ovšem s tím, že mi někdo musí poradit jaký a jaký do něj program a jak ho tam dostanu a jak ze starého do nového vše, co tam mám.
Seženu si tedy někoho, kdo mi poradí a pomůže.
A doufám, že nedopadnu jako ta paní s tím Německým ovčákem. Abych nezaplatila nakonec za šunt,který by nefungoval a radič aby se netvářil,že mě nezná.

Za sebe si do toho vzorečku dosaďte to, čemu nerozumíte a v čem byste nutně potřebovala poradit. A pak trochu poznáte, jak se paní s NO cítí.

22.10.2019 08:50

Cetla.

Ale tak odpovim jeste ve vasi reci kdyz si ten znackovy pocitac koupite z bazaru, taky muze byt kradeny...

22.10.2019 08:56

Cetla.

Ale tak odpovim jeste ve vasi reci kdyz si ten znackovy pocitac koupite z bazaru, taky muze byt kradeny...

I v bazaru dostanete na koupi zboží doklad. Proč asi doklad ( i když na štěně s vadou) nedal chovatel? Zařadil se tak do houfů obyčejných množáků.

22.10.2019 08:56
sisi58

XXX.XXX.191.1

Cetla.

Paní si koupila PP štěně NO. Z chovné stanice.
Komu tedy ve finále věřit, když ne lidem, kteří mají potvrzení,že mají čistokrevné psy s průkazem původu?

Nepůjdu si PC kupovat do bazaru, stejně, jako si paní štěně NO nekoupila na benzince.

22.10.2019 09:11
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

I v bazaru dostanete na koupi zboží doklad. Proč asi doklad ( i když na štěně s vadou) nedal chovatel? Zařadil se tak do houfů obyčejných množáků.

Ale pokud vám v obchodě doklad o nákupu zboží a záruční list nedají, tak si o něj řekněte, anebo se seberete, a jdete si to koupit jinam.
Jako, já si nedělám iluze o tom, že všichni chovatelé psů s PP jsou ztělesněním všech ctností, a u NO je zrovna těch druhých docela dost, ale snad i kupující by měl mít aspoň kouska zdravého rozumu - koupit si štěně se zdravotní vadou na sport, a ještě bez dokladu, může opravdu jen někdo, kdo má snížené rozlišovací schopnosti...

22.10.2019 09:34
sisi58

XXX.XXX.191.1

Ale pokud vám v obchodě doklad o nákupu zboží a záruční list nedají, tak si o něj řekněte, anebo se seberete, a jdete si to koupit jinam.
Jako, já si nedělám iluze o tom, že všichni chovatelé psů s PP jsou ztělesněním všech ctností, a u NO je zrovna těch druhých docela dost, ale snad i kupující by měl mít aspoň kouska zdravého rozumu - koupit si štěně se zdravotní vadou na sport, a ještě bez dokladu, může opravdu jen někdo, kdo má snížené rozlišovací schopnosti...

Průkazy původu, snad až na vyjimky, chodí se zpožděním.
Ano, paní udělala chybu, že si neřekla o doklad o zaplacení. To ovšem nic nemění na skutečnosti, že k čistokrevnému psu z CHS průkaz původu patří i kdyby ten pejsek měl tři nohy a dva ocásky.
Pejsek by měl být čipovaný nebo tetovaný, nevím, jak se značí NO. Takže o původu štěněte by nemělo být pochyby.
U koní si mohu zažádat o vystavení průkazu z důvodu např. ztráty, u psů to nejde?

22.10.2019 09:48
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

sisi58 napsal(a):
Průkazy původu, snad až na vyjimky, chodí se zpožděním.
Ano, paní udělala chybu, že si neřekla o doklad o zaplacení. To ovšem nic nemění na skutečnosti, že k čistokrevnému psu z CHS průkaz původu patří i kdyby ten pejsek měl tři nohy a dva ocásky.
Pejsek by měl být čipovaný nebo tetovaný, nevím, jak se značí NO. Takže o původu štěněte by nemělo být pochyby.
U koní si mohu zažádat o vystavení průkazu z důvodu např. ztráty, u psů to nejde?

Ano, právě proto, že PP chodí později, tak chci mít nějaký doklad o nabytí psa. Bez něj je to pak dost těžký, protože i když má pes tetování, tak nový majitel nemůže prokázat, že ho třeba neukradl.

O duplikát PP si samozřejmě požádat můžete, ale žádosti o duplikáty jsou 3 měsíce zveřejněny, a pokud proti tomu během té doby někdo neprodá odpor, tak je duplikát vydaný. A tady, když chovatel nebo bývalý majitel zavolá na ČMKU, že mu psa ukradli nebo tak něco, a žadatel o duplikát nemůže doložit nabytí psa, tak ten duplikát prostě nedostane.

22.10.2019 10:03
assil

XXX.XXX.225.195

Paní to samozřejmě může řešit, protože chovatel, který nevydá ke štěněti PP, porušuje Zápisní řád ČMKU a ČMKU by si na něj jistě došláplo. Mezi chovateli, holt jako všude, nejsou jen poctivci, ale u PP má člověk alespoň šanci se bránit. To, že majitelkaNO si tu šanci výrazně snížila tím, že dala někomu peníze bez dokladu, to je fakt jen a jen její blbost.

22.10.2019 10:27

U majitelky je to blbost, ale u "chovatele" jasná nepoctivost ! Proč jinak by smlouvu neměl připravenou a doklad o zaplacení nevydal?
Byl připravený na argument, že paní psa ukradla? To by snad hlásil na policii hned po krádeži. Divím se, že se tady chovatelé snaží jednání takychovatele obhajovat.
Určitě být majitelkou psa, tak bych se bránila, minimálně žádostí na plemenou knihu o kopii. Možná by zjistila, že to štěně žádný PP nemá. Když takychovatel viděl, že má štěně vadu, tak prostě o PP nepožádal.

22.10.2019 10:46
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.22.84

U majitelky je to blbost, ale u "chovatele" jasná nepoctivost ! Proč jinak by smlouvu neměl připravenou a doklad o zaplacení nevydal?
Byl připravený na argument, že paní psa ukradla? To by snad hlásil na policii hned po krádeži. Divím se, že se tady chovatelé snaží jednání takychovatele obhajovat.
Určitě být majitelkou psa, tak bych se bránila, minimálně žádostí na plemenou knihu o kopii. Možná by zjistila, že to štěně žádný PP nemá. Když takychovatel viděl, že má štěně vadu, tak prostě o PP nepožádal.

Tady ale nikdo toho prodejce (záměrně nepíšu chovatele) neobhajuje, jen píšeme, že je paní prostě hloupá nebo úplně naivní, a to bohužel je.
Navíc jsme u toho nikdo z nás nebyli, tak víme houby, co si řekli nebo neřekli na místě, ani jaká byla cena štěněte apod.

22.10.2019 11:48
assil

XXX.XXX.225.195

Ale očekávat, že chovatelé jsou všichni poctiví, to je přece blbost a bezbřehá naivita. Je na mě jako kupujícím si ty náležitosti ohlídat a je to jen pohodlnost kupujícího, že se na to vykašle. A pak omluvy typu je to přece chovatel, musí být poctivý, působí jak, jako sorry, od blbečka, to normální dospělej příčetnej člověk nevypustí z pusy ani z klávesnice.

22.10.2019 12:42
sisi58

XXX.XXX.191.1

assil napsal(a):
Ale očekávat, že chovatelé jsou všichni poctiví, to je přece blbost a bezbřehá naivita. Je na mě jako kupujícím si ty náležitosti ohlídat a je to jen pohodlnost kupujícího, že se na to vykašle. A pak omluvy typu je to přece chovatel, musí být poctivý, působí jak, jako sorry, od blbečka, to normální dospělej příčetnej člověk nevypustí z pusy ani z klávesnice.

S vami nejspis bude radost,si neco domluvit. Ja tedy patrim mezi ty lidi,co kdyz reknou,ze neco udelaji,tak to udelaji nebo se jdou omluvit. Asi jsem taky nepricetnej blbecek,ze?

22.10.2019 13:02
assil

XXX.XXX.225.195

sisi58 napsal(a):
S vami nejspis bude radost,si neco domluvit. Ja tedy patrim mezi ty lidi,co kdyz reknou,ze neco udelaji,tak to udelaji nebo se jdou omluvit. Asi jsem taky nepricetnej blbecek,ze?

Pokud si kupujete dulezity veci, jako je nejen pes, ale i barak a auto napriklad, jen tak per huba bez smlouvy, tak jste minimalne hodne naivni. To co clovek dela nebo nedela ohledne slibu atd. nijak nesouvisi s tim, ze kdyz jde o jednani o penezich s cizim clovekem, tak pricetnej clovek do toho nikdy nejde bez papiru. Domluvit si se mnou cokoliv je radost, protoze se proste domluvime, hodime to na papir a vsichni jsou spokojeni na veky vekuv, protoze se za par let nikdo nemusi cejtit ukrivdenej, kdyz je vse pisemne jasny.

22.10.2019 14:08

assil : "Ale očekávat, že chovatelé jsou všichni poctiví",....
"A pak omluvy typu je to přece chovatel, musí být poctivý, působí jak, jako sorry, od blbečka".

Použila jste pro svůj výblitek citaci mého příspěvku.
Děkuji, že jste mě tipovala na blbečka, kterým možná nejsem, ale vy zjevně neumíte číst.
Jestli ano, pak mi ukažte, kde očekávám, že všichni covatelé budou poctiví......., dokonce, že musí být poctiví.....

22.10.2019 14:29
assil

XXX.XXX.225.195

assil : "Ale očekávat, že chovatelé jsou všichni poctiví",....
"A pak omluvy typu je to přece chovatel, musí být poctivý, působí jak, jako sorry, od blbečka".

Použila jste pro svůj výblitek citaci mého příspěvku.
Děkuji, že jste mě tipovala na blbečka, kterým možná nejsem, ale vy zjevně neumíte číst.
Jestli ano, pak mi ukažte, kde očekávám, že všichni covatelé budou poctiví......., dokonce, že musí být poctiví.....

To nebylo na vas, ale o majitelce NO, o ktere je tu celou dobu rec a vlakno se odviji. A ano, z diskuze mi pripada, ze nekteri lidi davaji za pravdu majitelce NO a ocekavaji od chovatele seriozni jednani jen proto, ze je to chovatel s PP. A je treba natvrdo rict, ze v tehle pripadech je to vina kupujiciho, ze ted drzi peska v ruce a ze jejich jednani bylo na urovni malyho ditete, naivy nebo i blbecka. Doufam, ze si to par lidi tady precte pred koupi stenete a pak se nenechaji nachytat jako zminena majitelka.

22.10.2019 14:30

sisi58 napsal(a):
Paní si koupila PP štěně NO. Z chovné stanice.
Komu tedy ve finále věřit, když ne lidem, kteří mají potvrzení,že mají čistokrevné psy s průkazem původu?

Nepůjdu si PC kupovat do bazaru, stejně, jako si paní štěně NO nekoupila na benzince.

"Komu tedy ve finále věřit, když ne lidem, kteří mají potvrzení,že mají čistokrevné psy s průkazem původu?"

jako sorry, ale tohle je vazne uz naivita, kterou bych cekala jen od nactiletych...

jeden borec ze slovenska prodava papirova stenata - super truper webovky, mj. tam ma i clanek, proc kupovat stene jen s PP pohybuje s na FB ve "spravnych" skupinách, aby se o nem vedelo - a když si je lidi koupi a prvne se je pokusi prihlasit na
vystavu - zjisti, ze mají sice PP, jen ne od FCI ale od UCI nebo jak se to jmenuje

jo, ten ma taky potvrzeni, ze ma cistokrevne psy a PP - jen ne od te organizace zajmove, od které to ti lidi cekali.
a nedela v podstate nic spatneho.

"stejně, jako si paní štěně NO nekoupila na benzince"

a jak to vite?

viz. popis pribehu:
" Nedostala k ní ani očkovák a dokonce nemohla z chovatele vydolovat ani to, z jakého vrhu fena je ( což se tedy nakonec nějak dozvěděla)"

jako ja bych teda sakra matku sveho stenete chtěla videt, kdyz teda jdu do toho "lepsiho zvirete" z PP chovu.

22.10.2019 15:39
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ještě k té feně NO (omlouvám se, nečetla jsem, všechny reakce) - jen pro upřesnění - vůbec nejde o tu vadu, s tou majitelka počítala a vůbec to neřeší. Jde jen a pouze o to, že nedostala k feně s PP ty papíry. A k tomu, že si takovou fenu vzala na sport - no ona si cvičí pro radost, nemá žádné ambice a fenu má hlavně jako společníka, takže tak...Fenu jsem viděla o víkendu kousat, na obranách, a nepoznala bych na ní vůbec nic, kousala krásně, prý i pěkně cvičí a čuchá. Myslím, že ta vada asi až tak závažná nebude, ale to je jen moje domněnka. Fena normálně cvičí, kouše, stopuje.

k tomuto - však ale ona ta paní, která s čubou jezdí cvičit je taky její majitelka a ten PP nemá .

Neřeší to v kuse tři roky, spíš už to tak nějak vzdala.. Jen když se jí teď někdo zeptal (byla nově u nás na cvičáku, předtím chodila jinam) odkud fena je, tak se o tom rozvyprávěla. Jinak už nevím kdo se ptal (orionka?), ano má čitelné tetování,CHS je taky známa,jenže se většina lidí shodla na tom, že když nemá smlouvu, ani jiný doklad o tom, že je pes s daným tetovacím číslem její, tak asi nemá moc šanci.. Fena nebyla kupovaná na benzince, majitelka s tím známým pro ní byla normálně v chovce, u chovatele doma. Shodou okolností je ta chovka tady kousek od nás.

Já to beru, že pro většinu z nás je tohle nepochopitelné, jak si takové štěně mohla vzít bez smlouvy atd.... Jenže dle mě v tom bude hrát velkou roli právě ten známý, který ji s tím pomáhal, kterému věřila.

Ono to chce brát i z jiného úhlu pohledu, z pohledu laika, který právě proto, že on tomu nerozumí si vzal někoho na pomoc. A OK, beru že i majitelka udělala chybu - měla si zjistit více info atd, ona si je toho taky vědoma. Ale pořád to nic nemění na tom, že od chovatele je tohle prostě nefér a že na ten PP nárok má.

Já mám třeba živě doteď v hlavě, jak jsem se na akci bavila o "našem" plemenu s moc milou paní, důvěryhodnou. A nějak jsme se dostaly k chovkám a ona že má jednu úplně topovou (já jsem se v tom ještě neorientovala) a hrozně tu CHS a psy z ní vychvalovala, fakt bych ji i věřila. Jenže jak se kolem toho plemene pohybujete déle a déle, tak zjišťujete, že ta chovka je naopak jedna z nejhorších, spíš množka. Ale když laik zavítá na jejich stránky, tak je to pro něho dobrá CHS, chovatelka působí taky věruhodně. Nooo a kdyby třeba ta paní, se kterou jsem se bavila, měla kamarádku, která by byla naprostý laik a sháněla štěně, tak věřím tomu, že ji do té CHS "navede".... A ona "na venek" působí opravdu seriozně.

Edit.: pro Petrahei - a matku štěňat majitelka NO viděla taky

22.10.2019 15:46
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Ještě k té feně NO (omlouvám se, nečetla jsem, všechny reakce) - jen pro upřesnění - vůbec nejde o tu vadu, s tou majitelka počítala a vůbec to neřeší. Jde jen a pouze o to, že nedostala k feně s PP ty papíry. A k tomu, že si takovou fenu vzala na sport - no ona si cvičí pro radost, nemá žádné ambice a fenu má hlavně jako společníka, takže tak...Fenu jsem viděla o víkendu kousat, na obranách, a nepoznala bych na ní vůbec nic, kousala krásně, prý i pěkně cvičí a čuchá. Myslím, že ta vada asi až tak závažná nebude, ale to je jen moje domněnka. Fena normálně cvičí, kouše, stopuje.

k tomuto - však ale ona ta paní, která s čubou jezdí cvičit je taky její majitelka a ten PP nemá .

Neřeší to v kuse tři roky, spíš už to tak nějak vzdala.. Jen když se jí teď někdo zeptal (byla nově u nás na cvičáku, předtím chodila jinam) odkud fena je, tak se o tom rozvyprávěla. Jinak už nevím kdo se ptal (orionka?), ano má čitelné tetování,CHS je taky známa,jenže se většina lidí shodla na tom, že když nemá smlouvu, ani jiný doklad o tom, že je pes s daným tetovacím číslem její, tak asi nemá moc šanci.. Fena nebyla kupovaná na benzince, majitelka s tím známým pro ní byla normálně v chovce, u chovatele doma. Shodou okolností je ta chovka tady kousek od nás.

Já to beru, že pro většinu z nás je tohle nepochopitelné, jak si takové štěně mohla vzít bez smlouvy atd.... Jenže dle mě v tom bude hrát velkou roli právě ten známý, který ji s tím pomáhal, kterému věřila.

Ono to chce brát i z jiného úhlu pohledu, z pohledu laika, který právě proto, že on tomu nerozumí si vzal někoho na pomoc. A OK, beru že i majitelka udělala chybu - měla si zjistit více info atd, ona si je toho taky vědoma. Ale pořád to nic nemění na tom, že od chovatele je tohle prostě nefér a že na ten PP nárok má.

Já mám třeba živě doteď v hlavě, jak jsem se na akci bavila o "našem" plemenu s moc milou paní, důvěryhodnou. A nějak jsme se dostaly k chovkám a ona že má jednu úplně topovou (já jsem se v tom ještě neorientovala) a hrozně tu CHS a psy z ní vychvalovala, fakt bych ji i věřila. Jenže jak se kolem toho plemene pohybujete déle a déle, tak zjišťujete, že ta chovka je naopak jedna z nejhorších, spíš množka. Ale když laik zavítá na jejich stránky, tak je to pro něho dobrá CHS, chovatelka působí taky věruhodně. Nooo a kdyby třeba ta paní, se kterou jsem se bavila, měla kamarádku, která by byla naprostý laik a sháněla štěně, tak věřím tomu, že ji do té CHS "navede".... A ona "na venek" působí opravdu seriozně.

Edit.: pro Petrahei - a matku štěňat majitelka NO viděla taky

Tady, bych asi chovateli těch NO udělala pěknou reklamu, abych varovala ostatní zájemce o štěně - přesně jak to udělala PumaCZ! Vychcané chovatele pak další vrh zůstal doma!

22.10.2019 15:51
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tady, bych asi chovateli těch NO udělala pěknou reklamu, abych varovala ostatní zájemce o štěně - přesně jak to udělala PumaCZ! Vychcané chovatele pak další vrh zůstal doma!

Jojo, ona taky říkala, že nejspíš chtěl ututlat, že měl v chovu štěně s vadou, tak proto ji nedal ty papíry. Jenže ono to má přesně opačný důsledek - když vypráví, co se jí stalo a u jaké CHS... Kdyby ty PP měla, tak by asi ani neměla potřebu někde o té vadě mluvit a troufám si tvrdit, že by si toho nikdo ani nevšimnul...Jenže on asi "chovatel" nevěděl, jak se ta "vada" bude nebo nebude vyvíjet dál... Jenže takhle je to "odkud máš fenu? To máš s papírama?".. "Nooo, ona je s papírama, z té a té CHS, ale papíry doteď nemám" a už to jede, že jo...

22.10.2019 16:02

assil napsal(a):
To nebylo na vas, ale o majitelce NO, o ktere je tu celou dobu rec a vlakno se odviji. A ano, z diskuze mi pripada, ze nekteri lidi davaji za pravdu majitelce NO a ocekavaji od chovatele seriozni jednani jen proto, ze je to chovatel s PP. A je treba natvrdo rict, ze v tehle pripadech je to vina kupujiciho, ze ted drzi peska v ruce a ze jejich jednani bylo na urovni malyho ditete, naivy nebo i blbecka. Doufam, ze si to par lidi tady precte pred koupi stenete a pak se nenechaji nachytat jako zminena majitelka.

Několikrát už tady zaznělo, že paní kupující je hloupá, padaly i silnější výrazy. Já bych jen chtěla číst, že takychovatel je podvodník. Tečka. Jednoznačně, bez vytáček, že kdyby kupoující nebyla hloupá, tak on by nebyl podvodník - takhle se to odvíjí celým vláknem.
Bylo by dobře, kdyby poctiví chovatelé takové jednání jasně odsoudili. Takhle se bohužel řadí k němu.
A paní majitelka by měla chovatele a ch.st. zveřejnit, aby se od něj ti správní mohli distancovat a odtáhnout - i třeba na klubových akcích, jestli se jich zúčastňuje. A ne ho div pochválit, jak s tou blbou slepicí vydupal.
A znovu bych se ptala : Kde je ten PP? Požádala bych o kopii, ať chovatel řekne, kde PP je a proč musí majitelka žádat o kopii.
Ale to už se opakuju.
Naštěstí "u nás je svět ještě v pořádku" Klidně dám traktoristovi peníze za dřevo, když jede kolem na pilu, abych tam nemusela ( a je to možná víc než za to štěně NO). Bez dokladu. Zatím mě nikdo neupomínal.

22.10.2019 16:14
lupus4

XXX.XXX.205.61

A co jí brání si zažádat o vystavení duplikátu PP ...

22.10.2019 16:19
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lupus4 napsal(a):
A co jí brání si zažádat o vystavení duplikátu PP ...

To, že nemá žádný doklad o tom, že je fena její....

22.10.2019 16:37
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.2.172

marcelaamax napsal(a):
Jojo, ona taky říkala, že nejspíš chtěl ututlat, že měl v chovu štěně s vadou, tak proto ji nedal ty papíry. Jenže ono to má přesně opačný důsledek - když vypráví, co se jí stalo a u jaké CHS... Kdyby ty PP měla, tak by asi ani neměla potřebu někde o té vadě mluvit a troufám si tvrdit, že by si toho nikdo ani nevšimnul...Jenže on asi "chovatel" nevěděl, jak se ta "vada" bude nebo nebude vyvíjet dál... Jenže takhle je to "odkud máš fenu? To máš s papírama?".. "Nooo, ona je s papírama, z té a té CHS, ale papíry doteď nemám" a už to jede, že jo...

Tak napište, co to bylo za CHS - jinak je to vážně jen mlácení prázdné slámy.

22.10.2019 16:45
assil

XXX.XXX.225.195

Několikrát už tady zaznělo, že paní kupující je hloupá, padaly i silnější výrazy. Já bych jen chtěla číst, že takychovatel je podvodník. Tečka. Jednoznačně, bez vytáček, že kdyby kupoující nebyla hloupá, tak on by nebyl podvodník - takhle se to odvíjí celým vláknem.
Bylo by dobře, kdyby poctiví chovatelé takové jednání jasně odsoudili. Takhle se bohužel řadí k němu.
A paní majitelka by měla chovatele a ch.st. zveřejnit, aby se od něj ti správní mohli distancovat a odtáhnout - i třeba na klubových akcích, jestli se jich zúčastňuje. A ne ho div pochválit, jak s tou blbou slepicí vydupal.
A znovu bych se ptala : Kde je ten PP? Požádala bych o kopii, ať chovatel řekne, kde PP je a proč musí majitelka žádat o kopii.
Ale to už se opakuju.
Naštěstí "u nás je svět ještě v pořádku" Klidně dám traktoristovi peníze za dřevo, když jede kolem na pilu, abych tam nemusela ( a je to možná víc než za to štěně NO). Bez dokladu. Zatím mě nikdo neupomínal.

Jako cizímu traktoristovi? Ktery jede nahodou kolem a vidite ho prvne a mozna ho uz nikdy neuvidite? Tak to je vas svet fakt jinej nez ten muj.

22.10.2019 16:45
lupus4

XXX.XXX.205.61

marcelaamax napsal(a):
To, že nemá žádný doklad o tom, že je fena její....

tak je snad tetovaná nebo čipovaná, ne ? Když vyhořím, tak nemám PP ani smlouvu, jestli s ní dostala očkovák tak o co go ?
Musí ale vědět PPjméno, dat. narození - ostatní si dohledá plem. kniha.

PS . to, že si nepamatuje číslo zápisu, či jména rodičů je (u některých) normální

22.10.2019 16:48
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak napište, co to bylo za CHS - jinak je to vážně jen mlácení prázdné slámy.

Jestli vás to zajímá, napíšu vám to do zprávy. Kdyby to byla "moje" záležitost, tak to klidně napíšu sem. Ale jelikož se nejedná o můj problém, tak to nechci nijak konkrétně šířit, nezlobte se.

22.10.2019 16:48

Marcelo - ona s tou fenou sklada zkousky?

22.10.2019 16:50
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lupus4 napsal(a):
tak je snad tetovaná nebo čipovaná, ne ? Když vyhořím, tak nemám PP ani smlouvu, jestli s ní dostala očkovák tak o co go ?
Musí ale vědět PPjméno, dat. narození - ostatní si dohledá plem. kniha.

PS . to, že si nepamatuje číslo zápisu, či jména rodičů je (u některých) normální

Psala jsem to výše - nemá smlouvu, doklad o zaplacení, ani očkovák nedostala....

Má jen tetování.... Jméno žádné neví, ví jen od jakého je to písmene a datum narození ji napsal v SMS, takže to vůbec nemusí být pravda. Prostě asi moc nechtěl, aby se vědělo, v jakém spojení se ta vada vyskytla.

22.10.2019 16:51
lupus4

XXX.XXX.205.61

tak nižší stupně může i bez PP

22.10.2019 16:51
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ne, zatím ne. Do budoucna by něco složit chtěla.

22.10.2019 16:57
lupus4

XXX.XXX.205.61

marcelaamax napsal(a):
Psala jsem to výše - nemá smlouvu, doklad o zaplacení, ani očkovák nedostala....

Má jen tetování.... Jméno žádné neví, ví jen od jakého je to písmene a datum narození ji napsal v SMS, takže to vůbec nemusí být pravda. Prostě asi moc nechtěl, aby se vědělo, v jakém spojení se ta vada vyskytla.

Tak tetování musí stačit a měl by jít dohledat i záznam o kontrole vrhu...a včetně přihlášky k zápisu štěňat
Pokud už před zápisem nenahlásil štěně jako uhynulé...
Mě to přijde, že hledá důvody, místo způsoby

22.10.2019 17:03
lupus4

XXX.XXX.205.61

lupus4 napsal(a):

jestli jde o lovečáka, tak beru zpět, tam nelze

22.10.2019 17:05
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lupus4 napsal(a):
Tak tetování musí stačit a měl by jít dohledat i záznam o kontrole vrhu...a včetně přihlášky k zápisu štěňat
Pokud už před zápisem nenahlásil štěně jako uhynulé...
Mě to přijde, že hledá důvody, místo způsoby

Ona se bojí toho, že když půjde touto cestou - když bude požadovat ten duplikát (pokud to vůbec jde jen s tím tetováním), tak z toho chovatel udělá aféru, že psa ukradla, nebo tak něco. Navíc v PP asi nebude jako majitelka zapsaná ona, ne?

Já opravdu nevím, jak tohle chodí, ale tak nějak se na tom shodli na cvičáku všichni, kdo NO chovají.

Pokud tedy stačí k vystavení duplikátu jen tetování nebo čip, tak to znamená, že kdokoli kdo najde, nebo ukradne tetovaného/čipovaného psa - si nechá vystavit bez problémů PP ?

22.10.2019 17:06
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ona se bojí toho, že když půjde touto cestou - když bude požadovat ten duplikát (pokud to vůbec jde jen s tím tetováním), tak z toho chovatel udělá aféru, že psa ukradla, nebo tak něco. Navíc v PP asi nebude jako majitelka zapsaná ona, ne?

Já opravdu nevím, jak tohle chodí, ale tak nějak se na tom shodli na cvičáku všichni, kdo NO chovají. Uznali, že by se to nakonec mohlo ještě obrátit proti ní.

Pokud tedy stačí k vystavení duplikátu jen tetování nebo čip, tak to znamená, že kdokoli kdo najde, nebo ukradne tetovaného/čipovaného psa - si nechá vystavit bez problémů PP ?

22.10.2019 17:24
lupus4

XXX.XXX.205.61

v podstatě ano, jen je tam "malá" klička, plemenka uveřejňuje veškeré žádosti o duplikáty - tudíž normální majitel ztraceného (ukradeného) psa si to hlídá...a duplikát PP vydá až když NIKDO nemá odůvodnitelnou námitku...

Když by se chovatel "cukal" dostane ho v klidu na paternitu, což by měl mít zájem ohlídat i klub

22.10.2019 17:26

Tak jestli sms komunikaci tak to je taky dukaz. A chovatel by tu jradez musel hlasit pred tremi lety

22.10.2019 17:29

marcelaamax napsal(a):

Já opravdu nevím, jak tohle chodí, ale tak nějak se na tom shodli na cvičáku všichni, kdo NO chovají. Uznali, že by se to nakonec mohlo ještě obrátit proti ní.

Tak úplně ne. Jednak majitel ukradeného psa to ohlásí na policii, na klub, na plemennou knihu.
Když majitelka požádá o duplikát PP, tak to plemenná kniha zveřejní. Kdysi to bývalo v Psu příteli..., dnes už je možností podstatně víc. Čeká 3 měsíce, jestli se neozve jiný majitel, chovatel. Kdysi jsme to řešili u vyhozeného psa s PP.
Ale abych pravdu řekla, je to i ze strany majitelky podivné. Má tetovaného psa a neví jak se jmenuje?
Naše první štěně jsme kupovali v roce 1,2 bez smlouvy, bez dokladu, PP jsme nedostali, vázly na pl.knize. Ale sedli jsme si s chovatelkou, ona nám nadiktovala jméno psa, jména rodičů, samozřejmě jsme znali jméno ch.st. Očkovák jsme nedostali, tenkrát se štěňata očkovala až u majitele, s tím, že má imunitu od feny. Štěně bylo tetované. Že je to známá ch.st. jsme nevěděli.......informací bylo daleko míň než dnes.

22.10.2019 17:44
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

. Ale sedli jsme si s chovatelkou, ona nám nadiktovala jméno psa, jména rodičů, samozřejmě jsme znali jméno ch.st

Jo, ale tady je rozdíl v tom přístupu chovatele a v tom, že tohle štěně bylo s vadou a chovatel nechtěl moc informací o něm pouštět ven.... nejspíš. A majitelka byla prostě nezkušená a důvěřovala tomu známému.....

Klidně může být vymyšlené i to počáteční písmeno (a hlavně myslím, že je to CHS, kde se točí abeceda) a i ten datum narození....

Třeba se s paní ještě potkám, tak kdyžtak vyřídím.

22.10.2019 17:56

Tak úplně ne. Jednak majitel ukradeného psa to ohlásí na policii, na klub, na plemennou knihu.
Když majitelka požádá o duplikát PP, tak to plemenná kniha zveřejní. Kdysi to bývalo v Psu příteli..., dnes už je možností podstatně víc. Čeká 3 měsíce, jestli se neozve jiný majitel, chovatel. Kdysi jsme to řešili u vyhozeného psa s PP.
Ale abych pravdu řekla, je to i ze strany majitelky podivné. Má tetovaného psa a neví jak se jmenuje?
Naše první štěně jsme kupovali v roce 1,2 bez smlouvy, bez dokladu, PP jsme nedostali, vázly na pl.knize. Ale sedli jsme si s chovatelkou, ona nám nadiktovala jméno psa, jména rodičů, samozřejmě jsme znali jméno ch.st. Očkovák jsme nedostali, tenkrát se štěňata očkovala až u majitele, s tím, že má imunitu od feny. Štěně bylo tetované. Že je to známá ch.st. jsme nevěděli.......informací bylo daleko míň než dnes.

Tak ono celkově, že to neřešila 3 roky a teď si spíš tak nějak povzdechne, že ke psu nedostala papíry mi přijde, že to zas nějak extra řešit nechce, spíš si postěžuje lidem, kteří se zeptají...podle popisu to tak vypadá.

A že nezná/nepamatuje si jména rodičů štěněte? Já mám teda kočky, ale taky bych se musela podívat do papírů, jak se vlastně jmenují...krom otce od Willyho, který se jmenuje nezapomenutelně - Chuck Norris , mám totální okno a nevzpomněla bych si.

A taky jestli paní šla se známým, že si prostě vezme psa s PP z chovky, jak jí všichni radili, tak spoléhala nejspíš na to, že jí ten dotyčný řekne co a jak, obzvlášť, pokud o tom nevěděla vůbec nic...asi jí došlo až časem, že to bylo všechno špatně.

22.10.2019 18:03
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak ono celkově, že to neřešila 3 roky a teď si spíš tak nějak povzdechne, že ke psu nedostala papíry mi přijde, že to zas nějak extra řešit nechce, spíš si postěžuje lidem, kteří se zeptají...podle popisu to tak vypadá.

A že nezná/nepamatuje si jména rodičů štěněte? Já mám teda kočky, ale taky bych se musela podívat do papírů, jak se vlastně jmenují...krom otce od Willyho, který se jmenuje nezapomenutelně - Chuck Norris , mám totální okno a nevzpomněla bych si.

A taky jestli paní šla se známým, že si prostě vezme psa s PP z chovky, jak jí všichni radili, tak spoléhala nejspíš na to, že jí ten dotyčný řekne co a jak, obzvlášť, pokud o tom nevěděla vůbec nic...asi jí došlo až časem, že to bylo všechno špatně.

jo, tak nějak to bylo....Ona si to všechno uvědomila až postupně, déle....

Když to přeženu (no ono to zase tak přehnané není), tak při koupi psa bez PP (které měla do té doby) je předání mnohdy fakt rychlé, není žádný doklad, smlouva nic. Takže jí možná na tom nepřišlo nic divného a začalo jí to být podezřelé až když ony doklady chovatel nechtěl vydat... Navíc tam s sebou měla toho "odborníka". No už je to asi jedno, já myslím, že to paní spíš už asi ani řešit nebude, jen prostě když se ji někdo zeptá, jestli má psa s PP - tak to takhle složitě vysvětluje a trošku si nad tím povzdychne.

22.10.2019 18:29
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

lupus4 napsal(a):

Na VŠECHNY zkoušky může se psem bez PP (je to NO)

22.10.2019 18:44
lupus4

XXX.XXX.205.61

Na VŠECHNY zkoušky může se psem bez PP (je to NO)

já to jen přelítnul - nemám sílu, to číst celý (stále dokola se opakující "domněnky" ) takže napřed soptík s lovečákem a pak se tam přimotal 3 letý NO ...

tož sorry

22.10.2019 19:59

Už se mi to nechce číst celý, ale mě jde hlavně o to, že na jednu stranu, když tady a i na jiné diskuse napíše nový majitel problém s pejskem, téměř vždy dojde na dotaz, jestli ho má s pp. Pokaždé ho místní komunita ujistí, jak by vše probíhalo jinak, kdyby si pořídil psa s průkazem. Nic proti tomu, v zásadě s tím souhlasím. Pak si někdo postěžuje na nefér chování chovatele s pp a místo, aby nepoctivý chovatel jednoznačně odsouzen, opět se hází vina na nového majitele. Ano, jistě nový majitel určité chyby udělal, ale byl podveden odborníkem. Ono je snadné udělat takřka z koholi hejla, pokud se vyznáte v něčem co prodáváte.A pokud se jedná o roztomilé štěně a seriózně se tvářícího chovatele, je to o hodně snazší, navíc reklamace vady, která se projeví třeba později a nový majitel o tom, že nějaká vada hrozí ani nemusí vědět. Tady někteří označují nové majitele velmi dehonestujícími výrazy, všichni by si měli uvědomit, že jsou vpodstatě odborníci ve svém oboru, jako takoví mohou člověku i velmi inteligentnímu namluvit kdejaký nesmysl a projde jim to, alespoň v tu chvíli. Laskavě si představte, že v jiném oboru, kde odborníci nejste se snadno ocitnete ve stejné situaci. Podívejte se jen na to, kolik i velmi inteligentních lidí se nechalo nachytat na různých předváděcích akcích od tvz šmejdů. Uvědomte si, že takové chování nepoctivců podporuje hlavně množírny, protože nový zájemce o psa, potom co si tohle přečte, bude mít dost pochybnosti, proč dát za psa několikrát víc peněz, když si může koupit štěně sousedovic Fifinky.

22.10.2019 20:13
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Už se mi to nechce číst celý, ale mě jde hlavně o to, že na jednu stranu, když tady a i na jiné diskuse napíše nový majitel problém s pejskem, téměř vždy dojde na dotaz, jestli ho má s pp. Pokaždé ho místní komunita ujistí, jak by vše probíhalo jinak, kdyby si pořídil psa s průkazem. Nic proti tomu, v zásadě s tím souhlasím. Pak si někdo postěžuje na nefér chování chovatele s pp a místo, aby nepoctivý chovatel jednoznačně odsouzen, opět se hází vina na nového majitele. Ano, jistě nový majitel určité chyby udělal, ale byl podveden odborníkem. Ono je snadné udělat takřka z koholi hejla, pokud se vyznáte v něčem co prodáváte.A pokud se jedná o roztomilé štěně a seriózně se tvářícího chovatele, je to o hodně snazší, navíc reklamace vady, která se projeví třeba později a nový majitel o tom, že nějaká vada hrozí ani nemusí vědět. Tady někteří označují nové majitele velmi dehonestujícími výrazy, všichni by si měli uvědomit, že jsou vpodstatě odborníci ve svém oboru, jako takoví mohou člověku i velmi inteligentnímu namluvit kdejaký nesmysl a projde jim to, alespoň v tu chvíli. Laskavě si představte, že v jiném oboru, kde odborníci nejste se snadno ocitnete ve stejné situaci. Podívejte se jen na to, kolik i velmi inteligentních lidí se nechalo nachytat na různých předváděcích akcích od tvz šmejdů. Uvědomte si, že takové chování nepoctivců podporuje hlavně množírny, protože nový zájemce o psa, potom co si tohle přečte, bude mít dost pochybnosti, proč dát za psa několikrát víc peněz, když si může koupit štěně sousedovic Fifinky.

To, že si někdo zažádá o registraci CHS z něj nedělá odborníka ani poctivého člověka - tu registraci dostane za cca 1800 Kč klidně dvojnásobný vrah, sňatkový podvodník, anebo ten, co psa nikdy nevlastnil!
Rozdíl je v tom, že chovatel s PP není anonymní, a jde si jej prověřit, popř. se nějak domáhat svých práv, pokud udělá nějaký podraz.

22.10.2019 20:17

To, že si někdo zažádá o registraci CHS z něj nedělá odborníka ani poctivého člověka - tu registraci dostane za cca 1800 Kč klidně dvojnásobný vrah, sňatkový podvodník, anebo ten, co psa nikdy nevlastnil!
Rozdíl je v tom, že chovatel s PP není anonymní, a jde si jej prověřit, popř. se nějak domáhat svých práv, pokud udělá nějaký podraz.

Kdyby vše šlo až tak snadno, nebyla by tu tahle diskuse.

22.10.2019 20:23
lupus4

XXX.XXX.205.61

ale jde to, jen chtít, což mi tady nepřipadá...
jen samé kdybychy a jábychy a cobychy...

22.10.2019 20:31
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Dřív to byl problém, ale dneska - době internetu, je to velice jednoduché.

22.10.2019 21:16

marcelaamax napsal(a):

Já opravdu nevím, jak tohle chodí, ale tak nějak se na tom shodli na cvičáku všichni, kdo NO chovají.

ale tak nějak se na tom shodli na cvičáku všichni, kdo NO chovají.

tak mozna je cas pidit se i po jinych informaci.
Třeba od pravnika ...

nebo uz je rozhodnuta, ze fenu zaregistruje jako bezpapiraka?

23.10.2019 07:03
fikovnice

XXX.XXX.135.11

"Komu tedy ve finále věřit, když ne lidem, kteří mají potvrzení,že mají čistokrevné psy s průkazem původu?"

jako sorry, ale tohle je vazne uz naivita, kterou bych cekala jen od nactiletych...

jeden borec ze slovenska prodava papirova stenata - super truper webovky, mj. tam ma i clanek, proc kupovat stene jen s PP pohybuje s na FB ve "spravnych" skupinách, aby se o nem vedelo - a když si je lidi koupi a prvne se je pokusi prihlasit na
vystavu - zjisti, ze mají sice PP, jen ne od FCI ale od UCI nebo jak se to jmenuje

jo, ten ma taky potvrzeni, ze ma cistokrevne psy a PP - jen ne od te organizace zajmove, od které to ti lidi cekali.
a nedela v podstate nic spatneho.

"stejně, jako si paní štěně NO nekoupila na benzince"

a jak to vite?

viz. popis pribehu:
" Nedostala k ní ani očkovák a dokonce nemohla z chovatele vydolovat ani to, z jakého vrhu fena je ( což se tedy nakonec nějak dozvěděla)"

jako ja bych teda sakra matku sveho stenete chtěla videt, kdyz teda jdu do toho "lepsiho zvirete" z PP chovu.

"...jeden borec ze slovenska prodava papirova stenata - super truper webovky, mj. tam ma i clanek, proc kupovat stene jen s PP pohybuje s na FB ve "spravnych" skupinách, aby se o nem vedelo - a když si je lidi koupi a prvne se je pokusi prihlasit na
vystavu - zjisti, ze mají sice PP, jen ne od FCI ale od UCI nebo jak se to jmenuje..."

No ale pak je tedy potřeba ty lidi zviditelnit, třeba zrovna zde na diskuzi a nepsat o nich anonymně. Já jsem narazila na ten podivný inzerát s nabídkou krytí PPčivavákem bezpapírových fen, založila jsem na to vlákno...no a pochopila jsem, že někteří zde vědí, o koho jde. Že má zákaz chovu, atd. Proč se tedy nenapíše jeho jméno veřejně nebo aspoň název chovky?

23.10.2019 07:05

Ale ono to fakt tak jednoduchý je. Na stránkách ČMKÚ si stáhnete formulář Žádanka o mezinárodně chráněný název chovatelské stanice, je to opravdu malinký lísteček, kam napíšete svoje jméno, příjmení, bydliště, datum narození, telefon (nikdo to nijak neověřuje), dále napíšete maximálně 6 návrhů názvů CHS, podepíšete, odešlete a pak až vám přijde kartička registrace, zaplatíte na dobírku cca těch cca 1800 korun. To je vše, nikdo se nepídí po tom, jaké máte psy a jestli je vůbec máte.

23.10.2019 07:26

Proč se tedy nenapíše jeho jméno veřejně nebo aspoň název chovky?

a co konkretne dela ten clovek spatne, ze chova pod UCI?
on nikdy nikde papiry fci nesliboval.

chov psu je zajmova cinnost, spolek -a fci to není společnost, co ma na PP patent.
pokud někdo chce chovat psy nekde jinde -proste - muze.

23.10.2019 07:30
fikovnice

XXX.XXX.135.11

chov psu je zajmova cinnost, spolek -a fci to není společnost, co ma na PP patent.

No, popravdě si myslím, že do inzerce by člověk měl dát opravdu pravdivé a úplné info, a druhak já měla na mysli spíš tu chovku čivav. Pochopila jsem, že někteří zde vědí, o koho jde. A ten inzerát je fakt donebevolající...

23.10.2019 08:10

fikovnice napsal(a):
No, popravdě si myslím, že do inzerce by člověk měl dát opravdu pravdivé a úplné info, a druhak já měla na mysli spíš tu chovku čivav. Pochopila jsem, že někteří zde vědí, o koho jde. A ten inzerát je fakt donebevolající...

Tak on se proste clovek musi trosku zajimat a ne jen slepe verit v komplet udaje v inzerci...
O tech civavach vi kazdy, kdo cte zapisy na CMKU. A pokud chovam pod touhle organizaci, tak by me to zajimat melo.

Jako ja chapu, ze kdo kupuje prvni stene to nemuze vsechno tusit - ale vazne to chce jen trochu snahy a ty informace se sehnat daji.

23.10.2019 08:34
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

fikovnice napsal(a):

Každý, kdo ten inzerát otevře, tak jasně vidí množírnu - i podle stránek, protože tam má kvanta "chovných" fen.
Na tohle může opravdu skočit jen úplný de.ment.

23.10.2019 08:45
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

S tou UCI pozor, protože už v ČR množitel pod UCI prohrál soudní spor, kde prodával psy s "PP", ale neuvedl, že jde o PP UCI, takže uvedl kupujícího v omyl. V Evropě (potažmo v ČR) je hlavní zastřešující organizací chovu FCI, a pod pojmem "pes s PP" se všeobecně rozumí - pes s PP FCI. Pokud teda někdo prodává psa s PP" od jiné organizace, tak s tím musí kupujícího seznámit.

23.10.2019 08:55

Dej mi k tomu nejaky odkaz, pls.

23.10.2019 09:02
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.26.201

Dej mi k tomu nejaky odkaz, pls.

Odkaz nemám, a ani nevím, kde by se dal najít, když se netýká FCI - bavila jsem se o tom se znalcem, co na tuhle kauzu dělal posudek.

23.10.2019 16:09
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dřív to byl problém, ale dneska - době internetu, je to velice jednoduché.

Jenže dřív těch CHS nebylo tolik a chovatelé se znali. Hůř se podvádělo. Před 30 roky, když jsme kupovali prvního psa (s PP ), bylo na sídlišti cca 6 psů, z toho náš a jeden pudl s PP.Teď tu, pro samého psa, není kam šlápnout.
Milion psů,milion CHS. Je pravda,že hromadu informací najít můžete, jenže nevíte, jako laik, jestli jsou relevantní nebo k prdu. Ne vše, co je psáno, je i dáno.

23.10.2019 16:32
lupus4

XXX.XXX.205.61

sisi58 napsal(a):
Jenže dřív těch CHS nebylo tolik a chovatelé se znali. Hůř se podvádělo. Před 30 roky, když jsme kupovali prvního psa (s PP ), bylo na sídlišti cca 6 psů, z toho náš a jeden pudl s PP.Teď tu, pro samého psa, není kam šlápnout.
Milion psů,milion CHS. Je pravda,že hromadu informací najít můžete, jenže nevíte, jako laik, jestli jsou relevantní nebo k prdu. Ne vše, co je psáno, je i dáno.

kecy v kleci...děláte z toho ale úpně zbytečně "kovbojku"

stačí kontaktovat PCH, PK a je to...

23.10.2019 17:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

lupus4 napsal(a):

Možná kecy,možná ne.
Ale až zase někdo tu v diskuzích bude tvrdit, že psa jen s PP, budu si myslet svoje.
Pokud je tedy normální podvádět a ten podvedený je ještě nazýván blbečkem a tupohlavcem, podvádějící posuzován shovívavě, nikoli veřejně zostuzen, nejsem si jista,zda do takové partičky lidí, se svými názory, vůbec patřím a mezi takovými chci být.

23.10.2019 17:36
lupus4

XXX.XXX.205.61

sisi58 napsal(a):
Možná kecy,možná ne.
Ale až zase někdo tu v diskuzích bude tvrdit, že psa jen s PP, budu si myslet svoje.
Pokud je tedy normální podvádět a ten podvedený je ještě nazýván blbečkem a tupohlavcem, podvádějící posuzován shovívavě, nikoli veřejně zostuzen, nejsem si jista,zda do takové partičky lidí, se svými názory, vůbec patřím a mezi takovými chci být.

no vy jste ale vztahovačná paní...
relevantní rady(např. já a pišišvor), jak obě "neinformované" mají postupovat tu padly...
že se na to nabalily "rady cobychů a kdybychů" je holt místní folklór, nad kterým se lze buď pousmát, nebo mávnout rukou...

23.10.2019 18:23
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lupus4 napsal(a):

No, dobře. Jenže naprostý laik ani neví že nějaká PK nebo PCH existuje. Takový člověk všude slyší, že je lepší pes s PP , tak hledá psa s PP a víc neřeší. Jedna věc je ta, že by si měl sehnat více informací, to je jasné a na tom se shodneme, přeci jen si pořizuje živého tvora na více jak 10 let. Ale druhá věc je ta, že některého laika, který třeba ani nemá známé co by měli zkušenosti ani nenapadne, že by měl shánět víc informací, protože si myslí, že jak je to s PP, tak je to super.

Dám příklad - celý život jsem měla voříšky z útulku nebo psy bez PP, vše bylo v pohodě. Dalšího psa chci zase z útulku, jelikož jsem se dočetla, že psi bez PP nebrat. Umře mi pes, jsem na dně a chci hned nového parťáka. Hodně se mi zalíbí pes z útulku, po víkendu pro něho chci jet. Všechno si připravím, jsem natěšená. Jenže pes v pondělí už v útulku není , jsem zklamaná. Najednou známá na FB sdílí nějaký vrh mého oblíbeného psa s PP - jedu se podívat, vše je super, chovatelka seriozní. Vůbec mě nenapadne hledat nějaké problémy - nevím o tom, protože se o problematiku PP vůbec nezajímám. No a tak si štěně koupím, jsem šťastná. Dostanu PP atd. - jenže pak (až postupem času) zjistím, že to nejsou PP FCI, ale jiné organizace.

Jenže takhle to prostě chodí a nikdo z nás s tím asi nic neudělá. Jen to chce asi šířit, že i pes s PP se musí vybírat a CHS taky.

Upřímně když jsem si pořizovala fenu s PP, ani mě nenapadlo ptát se, zda je s PP FCI...Prostě byla s PP, rodiče jezdili na výstavy atd... a nenapadlo by mě, že to PP nemusí být FCI...

23.10.2019 18:50

marcelaamax napsal(a):
No, dobře. Jenže naprostý laik ani neví že nějaká PK nebo PCH existuje. Takový člověk všude slyší, že je lepší pes s PP , tak hledá psa s PP a víc neřeší. Jedna věc je ta, že by si měl sehnat více informací, to je jasné a na tom se shodneme, přeci jen si pořizuje živého tvora na více jak 10 let. Ale druhá věc je ta, že některého laika, který třeba ani nemá známé co by měli zkušenosti ani nenapadne, že by měl shánět víc informací, protože si myslí, že jak je to s PP, tak je to super.

Dám příklad - celý život jsem měla voříšky z útulku nebo psy bez PP, vše bylo v pohodě. Dalšího psa chci zase z útulku, jelikož jsem se dočetla, že psi bez PP nebrat. Umře mi pes, jsem na dně a chci hned nového parťáka. Hodně se mi zalíbí pes z útulku, po víkendu pro něho chci jet. Všechno si připravím, jsem natěšená. Jenže pes v pondělí už v útulku není , jsem zklamaná. Najednou známá na FB sdílí nějaký vrh mého oblíbeného psa s PP - jedu se podívat, vše je super, chovatelka seriozní. Vůbec mě nenapadne hledat nějaké problémy - nevím o tom, protože se o problematiku PP vůbec nezajímám. No a tak si štěně koupím, jsem šťastná. Dostanu PP atd. - jenže pak (až postupem času) zjistím, že to nejsou PP FCI, ale jiné organizace.

Jenže takhle to prostě chodí a nikdo z nás s tím asi nic neudělá. Jen to chce asi šířit, že i pes s PP se musí vybírat a CHS taky.

Upřímně když jsem si pořizovala fenu s PP, ani mě nenapadlo ptát se, zda je s PP FCI...Prostě byla s PP, rodiče jezdili na výstavy atd... a nenapadlo by mě, že to PP nemusí být FCI...

Tak já , než jsem se začala zajímat o pastevce, tak jsem taky netušila, že se nechová jen pod FCI.

24.10.2019 08:43
fikovnice

XXX.XXX.135.35

Každý, kdo ten inzerát otevře, tak jasně vidí množírnu - i podle stránek, protože tam má kvanta "chovných" fen.
Na tohle může opravdu skočit jen úplný de.ment.

Tak doufám, že ta nadávka není na mě. Já psala, že inzerát je donebevolající...

24.10.2019 08:51
fikovnice

XXX.XXX.135.35

marcelaamax napsal(a):

Souhlasím s Vámi!
Až zde jsem se dozvěděla, že jsou různé zastřešující instituce - UCI, FCI,...?
Ale je pravdou, že jednak nemám v plánu si pořizovat papírového psa, druhak v době internetu lze opravdu téměř vše vygooglit...
Ale zase - je pro mě přínosná takováto diskuze, protože se dozvídám věci, které jsem nevěděla.

24.10.2019 08:54
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.18.58

fikovnice napsal(a):
Tak doufám, že ta nadávka není na mě. Já psala, že inzerát je donebevolající...

Ne, to vůbec
Bylo to myšleno tak, že i laik má při špetce zájmu a zdravého rozumu šanci v dnešní době demaskovat množitele. Ne vždy, ale tady naprosto spolehlivě.

24.10.2019 08:58
fikovnice

XXX.XXX.135.35

Ne, to vůbec
Bylo to myšleno tak, že i laik má při špetce zájmu a zdravého rozumu šanci v dnešní době demaskovat množitele. Ne vždy, ale tady naprosto spolehlivě.

Děkuji.
Máte pravdu.
A tady na diskuzi lze po nějaké době jasně rozeznat, kdo je špičkový kynolog, jiný zas odborník na jiné věci související s chovem, apod. Aniž bych Vám chtěla mazat med kolem úst, řadím Vás do té první mnou uvedené kategorie.

24.10.2019 09:08
GAELLE

XXX.XXX.55.67

fikovnice napsal(a):
Děkuji.
Máte pravdu.
A tady na diskuzi lze po nějaké době jasně rozeznat, kdo je špičkový kynolog, jiný zas odborník na jiné věci související s chovem, apod. Aniž bych Vám chtěla mazat med kolem úst, řadím Vás do té první mnou uvedené kategorie.

pod to se též podepisuji

24.10.2019 09:59
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

fikovnice napsal(a):
Děkuji.
Máte pravdu.

Jee, děkuji, to potěší🙂

24.10.2019 19:35
fikovnice

XXX.XXX.135.83

Jee, děkuji, to potěší🙂

Velmi rádo se stalo.

25.10.2019 17:33

fikovnice napsal(a):
Děkuji.
Máte pravdu.

.....i já.

25.10.2019 17:59
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

fikovnice napsal(a):
Děkuji.
Máte pravdu.

Já také .

Přidejte reakci

Přidat smajlík